ΠΡΟΣΘΕΤΑ Ε ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΤΖΟΥΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΕΤΣΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΟΚΑΪ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΟΥΡΓΚΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΣΘΕΤΑ Ε ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΤΖΟΥΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΕΤΣΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΟΚΑΪ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΟΥΡΓΚΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΣΘΕΤΑ Ε ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΤΖΟΥΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΕΤΣΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΡΟΚΑΪ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΟΥΡΓΚΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ

2 Πρόσθετα τροφίμων Πρόσθετα τροφίμων χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά με σκοπό την συντήρηση και την τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής όπως και πολλών άλλον παραμέτρων. Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά και τα αντιοξειδωτικά. Πολλά τυποποιημένα «σνακ», ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών.

3 Κίνδυνοι πρόσθετων Τα πρόσθετα τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά πρόσθετα και σε συνθετικά πρόσθετα. Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί αδικαιολόγητες ανησυχίες για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά εκλαϊκευμένα δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, σύνδεση με διαταραχές όπως αλλεργίες, νευρολογικές και εντερικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα. Η επιστημονική έρευνα δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους

4 Περιπτώσεις αλλεργικών ή άλλων αντιδράσεων σε πρόσθετα παρατηρούνται στο ίδιο ποσοστό με την πρόσληψη τροφών χωρίς πρόσθετα, όπως οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά. Υπάρχουν πρόσθετα, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο. Συμβατικά ως υψηλότερης επικινδυνότητας θεωρούνται τα συνθετικά πρόσθετα που επιτρέπονται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των φυσικών προσθέτων υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Έτσι, μπορεί να συμβεί ένα προσθετικό να επιτρέπεται υπό καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο, ή και ακόμη να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε ένα τρίτο. Καθίσταται, έτσι, εμφανής η μεγάλη δυσκολία προσδιορισμού της επικινδυνότητας αυτών των ουσιών, τόσο κατά ποσότητα, όσο και κατά το είδος επί των τροφίμων.

5 Ορισμός αριθμού Ε Οι αριθμοί Ε, με τους οποίους κωδικοποιούνται και ονοματίζονται αυτές οι ουσίες, είναι ορισμοί σύντομης μορφής και αναφέρονται συνήθως στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διεθνές σχέδιο αρίθμησης ονομάζεται CodexAlimentarius και συντηρείται από την ομώνυμη επιτροπή. Μόνο ένα υποσύνολο του CodexAlimentarius εγκρίνεται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό δημιούργησε το πρόθεμα "Ε"

6 . Οι αριθμοί Ε απαντώνται επίσης σε ετικέτες συσκευασίας τροφίμων και σε άλλες περιοχές, εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση των προσθέτων καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που εκδίδει το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

7 Χρώστικές Οι άνθρωποι συνδέουν ορισμένα χρώματα με ορισμένες γεύσεις και το χρώμα της τροφής μπορεί να επηρεάσει την αντιληπτή γεύση σε οτιδήποτε, από καραμέλα έως κρασί. Ορισμένες φορές ο στόχος είναι να προσομοιωθεί ένα χρώμα που θεωρείται από τον καταναλωτή ως φυσικό, όπως η προσθήκη κόκκινου χρώματος στα κεράσια glacé, αλλά μερικές φορές έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, όπως το πράσινο κέτσαπ που ξεκίνησε το 1999 η Heinz. Τα πρόσθετα χρώματος χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για πολλούς λόγους, όπως

8 Για να γίνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά Απενεργοποίηση απώλειας χρώματος λόγω έκθεσης σε φως, αέρα, ακραίες θερμοκρασίες, υγρασία και συνθήκες αποθήκευσης Διορθώνει τις φυσικές αποκλίσεις στο χρώμα Βελτιώστε τα χρώματα που εμφανίζονται φυσικά Παρέχετε χρώμα σε άχρωμα Επιτρέψτε στους καταναλωτές να εντοπίζουν τα προϊόντα με το μάτι, όπως γεύσεις καραμελών ή δόσεις φαρμάκων

9 Ιστορία χρωστικών Η προσθήκη χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα πιστεύεται ότι ξεκίνησε στις αιγυπτιακές πόλεις το 1500 π.χ., όταν οι κατασκευαστές καραμελών πρόσθεσαν φυσικά εκχυλίσματα και κρασί για να βελτιώσουν την εμφάνιση των προϊόντων τους. Με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, οι άνθρωποι εξαρτώνται από τρόφιμα που παράγονται από άλλους. Αυτοί οι νέοι αστικοί κάτοικοι ζήτησαν φαγητό με χαμηλό κόστος. Η αναλυτική χημεία ήταν ακόμα πρωτόγονη και οι κανονισμοί λίγοι. Τα βαρύ μέταλλο και άλλες ενώσεις που περιέχουν ανόργανα στοιχεία αποδείχθηκαν φθηνές και κατάλληλες για την "αποκατάσταση" του χρώματος του αποβουτυρωμένου γάλακτος και άλλων τροφίμων, μερικά ακόμη πιο έντονα παραδείγματα να είναι

10 Κόκκινος μόλυβδος (Pb3O4) και κιννάβαρι (HgS) χρησιμοποιήθηκαν συνήθως για το χρώμα του τυριού και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Ο αρσενικός χαλκός (CuHAsO3) χρησιμοποιήθηκε για τον αποχρωματισμό των χρησιμοποιημένων φύλλων τσαγιού για μεταπώληση. Προκάλεσε επίσης δύο θανάτους όταν χρησιμοποιήθηκε για να χρωματίσει ένα επιδόρπιο το Πολλές χρωστικές δεν είχαν ποτέ δοκιμαστεί για τοξικότητα ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι τραυματισμοί, ακόμα και οι θάνατοι, προήλθαν από χρωστικές. Το 1851 περίπου 200 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν στην Αγγλία, 17 από αυτούς μοιραία, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης νοθευμένων πεστιλιών. Το 1856, το mauveine, το πρώτο συνθετικό χρώμα, αναπτύχθηκε από τον Sir William Henry Perkin και από την αρχή του αιώνα, τα ασυνήθιστα χρωματιστά πρόσθετα είχαν εξαπλωθεί μέσω της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα είδη λαϊκών τροφίμων, όπως κέτσαπ, μουστάρδα, και το κρασί. Αρχικά, αυτά ονομάζονταν χρώματα άνθρακα-πίσσας επειδή τα αρχικά υλικά ελήφθησαν από ασφαλτούχο άνθρακα.

11 Συντηρητικά Συντηρητικά Είναι εκείνα τα πρόσθετα των τροφίμων (φυσικά, τεχνητά και χημικά), τα οποία έχουν ως κύριο σκοπό τους την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και κωδικοποιούνται με τους αριθμούς Ε200-Ε299.

12 Τα συντηρητικά είναι μια κατηγορία από τα πολλά πρόσθετα τροφίμων, και για αυτό προϊόντα 'χωρίς συντηρητικά' μπορεί να περιέχουν άλλα πρόσθετα, που δεν ανήκουν στα συντηρητικά.τα συντηρητικά μπορεί λοιπόν να είναι φυσικές χρωστικές (απλές βιταμίνες όπως είναι η άλφα καροτίνη ), τεχνητές χρωστικές (όπως είναι ταρτραζίνη που συναντούμε π.χ. στα ζελέ), συντηρητικά (όπως είναι το βενζοϊκό οξύ και το νιτρικό άλας στα κρέατα και τυριά), αλλά και άλλες κατηγορίες όπως είναι σταθεροποιητές

13 Είναι ουσίες που ουσιαστικά επιτελούν τον ίδιο σκοπό, που είναι η διατήρηση του τροφίμου, η παράταση και αύξηση της ζωής του και η αποτροπή της πιθανής αλλοίωσής του, από χημικούς, φυσικούς ή βιολογικούς παράγοντες, ακριβώς όπως έκαναν από τα πολύ παλιά χρόνια με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι ή με τεχνικές όπως η ξήρανση, η αφυδάτωση, το κάπνισμα, η αργότερα η ψύξη και η κονσερβοποίηση.

14 Ο βασικός λόγος για τη χρήση συντηρητικών από τη βιομηχανία, είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και για να αποφευχθεί η δυσμενής επίδραση διαφόρων μικροοργανισμών που μπορεί να αναπτυχθούν όπως είναι τα βακτήρια, οι ζύμες και η μούχλα στην υγεία μας.

15 Για να πάρουν έγκριση και τα προστεθούν τα συντηρητικά θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες αποδείξεις τόσο για την αναγκαιότητα της χρήσης τους, όσο και η αποδεδειγμένη απουσία επικινδυνότητας για την υγεία του καταναλωτή στα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης, με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα στοιχεία.

16 Η ανάλυση επικινδυνότητας των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων γίνεται με χρήση της λεγόμενης Ποσοτικοποιημένης Ανάλυσης Επικινδυνότητας (QRA).Υψηλότερης επικινδυνότητας είναι σίγουρα τα συνθετικά πρόσθετα, και λιγότερο τα φυσικά πρόσθετα, για τα οποία υπάρχουν σαφώς λιγότεροι περιορισμοί. Για κάθε τέτοια ουσία υπάρχουν όρια για κάθε ξεχωριστό τρόφιμο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί ακόμα και να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του.

17 Αντιοξειδωτικά- Ρυθμιστές οξύτητας Είναι εκείνα τα πρόσθετα των τροφίμων τα οποία κωδικοποιούνται με τους αριθμούς Ε300-Ε399.τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την πιθανότητα αλλαγής του χρώματος ή της τάγγισης των ελαίων και λιπών στα τρόφιμα. Η τάγγιση των λιπών δίνει δυσάρεστη οσμή και γεύση και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

18 Τα αντιοξειδωτικά χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη της αμαύρωση στα κομμένα φρούτα, στα λαχανικά και τους χυμούς φρούτων (και έτσι αυξάνει τη διάρκεια ζωής και την εμφάνιση τους). Για παράδειγμα, η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, ή E300, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιοξειδωτικά.

19 Ρυθμιστές οξύτητας Μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου. Από άποψη τεχνολογίας, ρυθμιστές οξύτητας χρησιμοποιούνται από τους παρασκευαστές τροφίμων προκειμένου να ρυθμιστεί το απαιτούμενο ph ( ενεργή οξύτητα ), με σκοπό τη ρύθμιση της γεύσης και του αρώματος, και τη διατήρηση του χρώματος και της υφής των τροφίμων. Τα οξέα συμβάλλουν ακόμη στη φυσική διατήρηση των τροφίμων.

20 Γαλακτοµατοποιητές Οι γαλακτοματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού ). Οι γαλακτοµατοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτωµατογόνα, χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που υπάρχει ανάγκη βελτίωσης και διατήρησης της υφής τους (π.χ. μαγιονέζες, σάλτσες κ.λπ..) ή αύξησης τους ιξώδους. Συνοπτικά: οι γαλακτοµατοποιητές βοηθούν στο σχηματισμό ομοιόμορφης διασποράς δύο ή περισσοτέρων αδιάλυτων μεταξύ τους ουσιών (π.χ. λάδι και νερό). οι σταθεροποιητές διατηρούν την ομοιόμορφη διασπορά ουσιών σ ένα τρόφιμο. τα πηκτωµατογόνα αυξάνουν το ιξώδες των τροφίμων και έτσι τα πήζουν.

21 Οι Γαλακτοματοποιητέςβοηθούν κατά την αναμίξηδιαφορετικών συστατικών αυτά να παραμένουν ενωμένα ενώ χωρίς τη χρήση αυτών θα διαχωρίζονταν.οι σταθεροποιητές εμποδίζουν συστατικά από το διαχωρισμό τους. Γαλακτοματοποιητές και σταθεροποιητές δίνουν στα τρόφιμα μια συνεκτική υφή, π.χ. σε αλοιφώδη προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Γνωστές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ως γαλακτοματοποιητές - σταθεροποιητές είναι η λεκιθίνη σόγιας, κόμμι χαρουπιών,οι πρωτεΐνες γάλακτος, ο κρόκος αυγού καθώς και μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων.

22 Πηκτωµατογόνα Τα πηκτικά μέσα χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν την πυκνότητα ενός τροφίμου, π.χ. πηκτίνη (E440), η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή της μαρμελάδας. Τα Πυκνωτικά βοηθούν για να δώσουν «σώμα» στα τρόφιμα, π.χ. μπορεί να βρεθεί στις περισσότερες σάλτσες. Αποτελούνται κυρίως απο : πολυσακχαρίτες (κόμμι guar, αραβικό κόμμι, καραγενάνες, πηκτίνες, αλγινικά άλατα, άμυλο κ.ά.),πρωτεϊνικής φύσεως (ζελατίνη )

23

24 Ρυθμιστές οξύτητας Ρυθμιστές οξύτητας είναι οργανικές ή ανόργανες ουσίες που απελευθερώνουν υδρογόνο και ένα ανιόν άλατος σε υδατικό διάλυμα. Όταν η συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου [ Η+ ] αυξάνει, η οξύτητα του όλου συστήματος αυξάνει επίσης και μειώνεται η τιμή ph. Το ανθρώπινο σάλιο είναι ελαφρά όξινο (ph περίπου 6,8) και όταν καταναλώνουμε ξινά τρόφιμα ή ποτά,οι γευστικοί υποδοχείς μας αλληλεπιδρούν με τα οξέα που είναι παρόντα στο φαγητό ή το ποτό και αυτή η αίσθηση αναγνωρίζεται ως όξινη γεύση.

25 Πολλά τρόφιμα, όπως τα περισσότερα από τα φρούτα, περιέχουν φυσικά οξέα όπως το κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ και τρυγικό οξύ. Σ αυτά οφείλεται η αυθεντική γεύση του συγκεκριμένου φρούτου. Από άποψη τεχνολογίας τα οξέα χρησιμοποιούνται από τους Από άποψη τεχνολογίας τα οξέα χρησιμοποιούνται από τους παρασκευαστές τροφίμων προκειμένου να ρυθμιστεί το απαιτούμενο ph ( ενεργή οξύτητα ) με σκοπό τη ρύθμιση της γεύσης και του αρώματος και τη διατήρηση του χρώματος και της υφής των τροφίμων. Τα οξέα συμβάλλουν ακόμη στη φυσική διατήρηση των τροφίμων.

26

27 Πρόσθετα και υγειά Τα πρόσθετα όπως γαλακτοματοποιητέςκαι ρυθμιστές οξύτητας μπορεί να διευκολύνουν την ζωή μας στην παραγωγή των τροφίμων αλλά πρέπει να υπάρχει προσοχή στην ποσότητα που τα χρησιμοποιούμε αλλά και που τα καταναλώνουμε μερικά από αυτά δε,πρέπει να τους δίνουμε περισσότερη προσοχή όπως:

28 Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόληκαι σιρόπι σορβιτόλης), Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικόνάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ενδεχόμενες παρενέργειες: Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη. ~ Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούςή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

29 ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ Με την κατανάλωση κάποιου τροφίμου η γευστική εικόνα που σχηματίζουμε είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός από οσμή, γεύση και υφή. Αυτό που στη διεθνή βιβλιογραφία περιγράφεται με την αγγλική λέξη «flavour» και που δεν μπορεί να αποδοθεί αυτούσια στα ελληνικά γιατί ακριβώς αναφέρεται στην συνολική αίσθηση οσμής και γεύσης.

30 Το flavour ενός προϊόντος μπορεί να καθοριστεί από ουσίες που είναι υπεύθυνες για την γεύση και από αυτές που καθορίζουν την οσμή. Αλλά υπάρχουν και ενώσεις που καθορίζουν και τις δυο αισθήσεις κάτι που καθιστά τα όρια ασαφή και δύσκολα χαρακτηριζόμενα. Η τελευταία προσθήκη στην λίστα των γεύσεων ήταν το umami του οποίου το όνομα στα Ιαπωνικά σημαίνει νόστιμη, ευχάριστη γεύση και του οποίου η παρουσία καθορίζεται από την συγκέντρωση διαφόρων αμινοξέων και νουκλεοτιδίων, που είτε προέρχεται από το ίδιο το προϊόν, είτε προστίθεται κατά την επεξεργασία του. Τελευταία συζητείται μήπως στην λίστα τοποθετηθεί και μια έκτη γεύση που χαρακτηρίζεται σαν «λιπαρή» και έχει σχέση με το αίσθημα της λιπαρότητας που προσλαμβάνουμε από συγκεκριμένα τρόφιμα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε την δυνατότητα να εντοπιστούν οι ουσίες που χαρακτηρίζουν τα φυσικά τρόφιμα και στην συνέχεια να μπορέσουμε να τις απομονώσουμε στο εργαστήριο αλλά ακόμα και να τις συνθέσουμε χημικά.

31 Οι ουσίες που απομονώθηκαν/δημιουργήθηκαν είναι ακριβώς οι ίδιες που υπάρχουν φυσικά και θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο ασφαλέστερες με την έννοια ότι είναι απαλλαγμένες από άλλες ουσίες (πχ τοξίνες) που μπορεί να υπάρχουν στα φυσικά προϊόντα και να είναι επικίνδυνες. Έτσι, τα αρώματα των τροφίμων που καταναλώνονται αυτήν την στιγμή (επεξεργασμένα προϊόντα) είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού διαφόρων αρωμάτων που δημιουργούν το βασικό οργανοληπτικό προφίλ τους ενώ η προσθήκη των αρωματικών υλών (φυσικών η τεχνητών) λειτουργεί για να το ενισχύσει, πάντα βέβαια στο πλαίσιο που ορίζεται από την νομοθεσία.

32 Τα βελτιωτικά γεύσης χρησιμοποιούνται για να ενισχυθεί η γεύση σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων χωρίς επιπλέον προσθήκη της ίδιας γευστικής ουσίας. Χρησιμοποιούνται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα άλλων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών σνακς, των έτοιμων γευμάτων και των καρυκευμάτων. Το αλάτι αν και δεν ταξινομείται ως πρόσθετη ουσία τροφίμων, είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιημένος βελτιωτής γεύσης.

33 Μεταξύ των προσθέτων που κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά ως προς την μυρωδιά και την γεύση περιλαμβάνονται και τα φυσικά και συνθετικά βελτιωτικά και ενισχυτικά γεύσεων. Στα βελτιωτικά γεύσης και μυρωδικά περιλαμβάνονται τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα φυτών, όπως το έλαιο του πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας, τα οποία συνεισφέρουν στην γεύση και οσμή των τροφίμων. Μερικές από τις συνθετικές οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούμε για τους ίδιους σκοπούς ως πρόσθετα, απαντώνται επίσης στα αιθέρια έλαια των φυτών.

34 Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οξικός αιθυλεστέρας, ένας μείζονος σημασίας εμπορικός διαλύτης και ταυτόχρονα ένας εστέρας πολύ διαδεδομένος στο φυτικό βασίλειο. Η μυρωδιά φρούτου και η ευχάριστη γεύση του (όταν είναι κατάλληλα διαλυμένος) τον καθιστούν πολύτιμο στη σύνθεση γεύσεων φρούτων. Ενώ τα φυσικά και συνθετικά βελτιωτικά γεύσης και αρωματικά τροφίμων προσθέτουν την δική τους γεύση και άρωμα στα τρόφιμα, τα ενισχυτικά γεύσης όπως το MSG (όξινο γλουταμινικό νάτριο) οξύνουν τις ήδη υπάρχουσες ασθενείς γεύσεις των τροφίμων, χωρίς να προσθέτουν την δικιά τους. Συγκεκριμένα το MSG εκτός του ότι ενισχύει την γεύση του κρέατος, των πουλερικών και λαχανικών, υποστηρίζεται ότι ελαττώνει και δυσάρεστες γεύσεις, όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια, τη "χωματίλα" της πατάτας, τη στυφή γεύση των κονσερβών κ.λπ. Είναι γνωστό στην αγορά με το όνομα νοστιμιστικό και προστίθεται σε σουβλάκια, γύρους κ.ά. Ωστόσο απαγορεύεται η χύμα διάθεσή του λόγω της ενοχοποίησής του με το "σύνδρομο του κινέζικού εστιατορίου". Χρησιμοποιείται : σε ζωμούς κότας, σάλτσες θαλασσινών και οστρακόδερμων, πατατάκια, σε πολλά πιάτα εστιατορίων και κυρίως fast food.

35 Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων). Ενδεχόμενες παρενέργειες: Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

36 Μια άλλη κατηγορία πρόσθετων-ε που έχουν να κάνουν σχετικά με τον οργανοληπτικό έλεγχο και τη συντήρηση των τροφίμων είναι αυτά μεταξύ των Ε900-Ε999 όπου ποικίλουν. Αναφέρονται μια σειρά από γλυκαντικές ουσίες, προωθητικά αέρια όπως το Ο2,Η2,παράγοντες επικάλυψης όπως η παραφίνη, λανολίνη, βελτιωτικά του ψωμιού κ.α. Τα συγκεκριμένα πρόσθετα πέραν των χαρακτηριστικών που προσδίδουν στο τρόφιμο βοηθάνε και στην υγεία του ανθρώπου. Μερικά από αυτά τα πρόσθετα είναι τα εξής:

37 ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΝΟΜΑ ΟΥΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ε620 Γλουταμινικό οξύ Βελτιωτικό γεύσης Ε621 Γλουταμινικό μονο-νάτριο Βελτιωτικό γεύσης Ε622 Γλουταμινικό μονο-κάλιο Βελτιωτικό γεύσης Ε623 Γλουταμινικό ασβέστιο Βελτιωτικό γεύσης Ε624 Γλουταμινικό αμμώνιο Βελτιωτικό γεύσης Ε625 Γλουταμινικό μαγνήσιο Βελτιωτικό γεύσης Ε626 Γουανιλικό οξύ Βελτιωτικό γεύσης Ε627 Γουανιλικό νάτριο Βελτιωτικό γεύσης Ε628 Γουανιλικό δι-κάλιο Βελτιωτικό γεύσης Ε629 Γουανιλικό ασβέστιο Βελτιωτικό γεύσης Ε630 Ινοσινικό οξύ Βελτιωτικό γεύσης Ε631 Ινοσινικό νάτριο Βελτιωτικό γεύσης Ε632 Ινοσινικό δι-κάλιο Βελτιωτικό γεύσης Ε633 Ινοσινικό ασβέστιο Βελτιωτικό γεύσης Ε634 Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίου Βελτιωτικό γεύσης Ε635 Ριβονουκλεοτίδια του δι-νατρίου Βελτιωτικό γεύσης Ε636 Μαλτόλη Βελτιωτικό γεύσης Ε637 Αιθυλομαλτόλη Βελτιωτικό γεύσης Ε640 Γλυκίνηκαι γλυκινικόνάτριο Θρεπτικό συστατικό

38 Κυστεΐνη Η κυστεΐνη είναι ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Στις συσκευασίες εμφανίζεται με το κωδικό Ε920 και δεν καθιστάτε απαραίτητο αμινοξύ για τον άνθρωπο. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη κύστης γιατί απομονώθηκε αρχικά από τις πέτρες των νεφρών. Ένας από τους βιολογικούς ρόλους της κυστεΐνης είναι ότι το συγκεκριμένο αμινοξύ είναι σημαντική πηγή θείου στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Τροφές πλούσιες σε κυστεΐνη είναι τα δημητριακά, όσπρια, αυγά, κρέατα κ.α.

39 Ξυλιτόλη Η ξυλιτόλη είναι οργανική ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως τη βρώμη, μανιτάρια, βατόμουρα κ.α.. Η γεύση της είναι τόσο γλυκεία όσο το ζαχαροκάλαμο παρέχοντας μόνο τα 2/3 της ενέργειας που προσφέρει αυτό. Στις συσκευασίες εμφανίζεται με το κωδικό Ε967 και είναι γνωστή ως ουσία που βοηθάει ανθρώπους που έχουν διαβήτη. Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης καθώς και στην οδοντιατρική χρήση και αποτελεί προτέρημα για τις έγκυος γυναίκες καθώς μειώνει τη πιθανότητα μεταλλαγμένου στρεπτόκοκκου στο παιδί.

40 Ασπαρτάμη Η ασπαρτάμη είναι από τα πιο διαδεδομένα γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά.στις συσκευασίες εμφανίζεται με το κωδικό Ε951,έχει έντονη γλυκαντική δράση γι αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και προσδίδει ελάχιστες θερμίδες.το συγκεκριμένο γλυκαντικό είναι 200 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη.η χρήση της γίνεται σε τρόφιμα όπως οι τσίχλες,καραμέλες,δημητριακά,παγωτά,α ναψυκτικά όπως και σε ορισμένα φάρμακα(σιρόπια).θεωρείται ακριβό υποκατάστατο γι αυτό και η χρήση της εμφανίζεται κυριώς σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

41 Συνεχίζουμε με μια άλλη κατηγορία πρόσθετων-ε όπου είναι οι πηκτικοί παράγοντες ή αλλιώς πηκτικά μέσα. Αυτά χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν την πυκνότητα ενός τρόφιμου καθώς και για να δώσουν <<σώμα>> στα τρόφιμα δηλαδή όγκο σ αυτά. Στις συσκευασίες εμφανίζονται με τον κωδικό Ε1400-Ε1499 και διαφέρουν από τους φυσικούς πηκτικούς παράγοντες. Ορισμένα παραδείγματα είναι:

42 Δεξτρίνες Σε καθαρή μορφή οι δεξτρίνες έχουν τη μορφή λευκής, κίτρινης ή καφέ σκόνης και είναι ουσίες υγροσκοπικές. Στις συσκευασίες εμφανίζονται με το κωδικό Ε1400,προσδίδουν όγκο στα τρόφιμα και αυξάνουν τη συνοχή προϊόντων όπως σάλτσες και γλάσο. Επίσης, χρησιμοποιούνται και στις φαρμακοβιομηχανίες για την αύξηση του όγκου χαπιών ή την κατασκευή καλυμμάτων από κάψουλες. Χρησιμοποιείται επίσης και ως κόλλα σε συσκευασίες τροφίμων ακόμα και φακέλων αλληλογραφίας.

43 Τροποποιημένο άμυλο Πρόκειται για ένα πηκτικό παράγοντα ο οποίος στις συσκευασίες εμφανίζεται με το κωδικό Ε1422.Στις βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής, πυκνωτικό καθώς δεσμεύει την υγρασία η οποία απελευθερώνεται με τη θέρμανση και επιτρέπει την σταθερή συνοχή. Τα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνουν τροποποιημένο άμυλο είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, κονσέρβες λαχανικών, μαγιονέζα κ.α. Παρόλο τη χρήση του στα τρόφιμα το συγκεκριμένο πηκτικό μέσο επιδρά αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, επιβραδύνει την επεξεργασία των τροφίμων, προκαλεί δυσπεψία, ναυτία, πόνο.

44 Οξειδωμένο άμυλο Το οξειδωμένο άμυλο είναι και αυτό ένα πηκτικό μέσο το οποίο εμφανίζεται στις συσκευασίες με το κωδικό Ε1404 και όπως και το τροποποιημένο άμυλο η υπερβολική του δόση μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο δυσάρεστα αποτελέσματα.η χρήση του γίνεται σε πολλά προϊόντα τροφίμων καθώς και σε φαρμακευτικά προϊόντα.δυστυχώς το συγκεκριμένο πηκτικό μέσο προκαλεί σε μεγάλες ποσότητες διάρροια και νεφρική ανεπάρκεια.

45 Φωσφορικό μονοάμυλο Το φωσφορικό μονοάμυλοείναι ένας πηκτικός παράγοντας που εμφανίζεται στις συσκευασίες με το κωδικό Ε1410.Ο συγκεκριμένος παράγοντας λαμβάνει χώρα στα τρόφιμα αλλά και σε φαρμακευτικά προϊόντα.τρόφιμαπου περιέχουν το συγκεκριμένο άμυλο είναι παιδικές τροφές καθώς και τροφές απογαλακτισμού κ.α. και η υπερβολική δόση αυτού μπορεί να οδηγήση σε αρνητικά αποτελέσματα όσο έχουν να κάνουν με την υγεία του ανθρώπου.

46 Διάφορα Ε Τα διάφορα αυτά είναι μια μίξη προσθέτων δηλαδή χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, πηκτικούς παράγοντες, σταθεροποιητικά, παράγοντες διαχωρισμού Τα πιο γνωστά είναι Ε1000 Χολικό οξύ Ε1105 Λυσοζύμη Ε1200 Πολυδεξτρόζη Ε1201 Πολυβινυλοπυρρολιδόνη Ε1202 Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη

47 Λυσοζυμη : Είναι μια συντηρητική ουσία που λαμβάνεται από το λεύκωμα του αυγού της κότας. Είναι λευκή, άοσμη σκόνη με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Βρίσκεται σε διάφορα λευκά και κίτρινα τυριά. Μέχρι στιγμής είναι ακίνδυνη Πολυδεξτροζη : Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης ή λιπαρών σε προϊόντα χαμηλών θερμίδων. Εμφανίζει την δομή και την υγροσκοπικότητα της ζάχαρης δηλαδή δεσμεύει το ελεύθερο νερό, μειώνοντας την ενεργότητα του προϊόντος χωρίς να έχει γλυκιά γεύση, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Διατροφικά συγκαταλέγεται στην κατηγορία των διαλυτών αιτητικών ινών,προϊόν πολυδεξτρόζης είναι το Littesse.

48 Πολυβινυλοπυρρολιδόνη : Είναι ένα συνθετικό πολυμερές, λειτουργοί ως πηκτικός, γεμιστικός παράγοντας και σταθεροποιητής. Δίνει γεύση και άρωμα στα προϊόντα και χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές ταμπλέτες. Πρέπει να καταναλώνεται έως 50 mg / kg σωματικού βάρους και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη : Είναι ένα συνθετικό πολυμερές λειτουργοί ως Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη : Είναι ένα συνθετικό πολυμερές λειτουργοί ως σταθεροποιητής.χρησιμοποιείται στο κρασί, μπύρα και φαρμακευτικά προϊόντα. Η κατανάλωση πρέπει να γίνετε με μέτρο και καταναλώνεται άφοβα χωρίς παρενέργειες

49 Συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες Ε Τα πιο γνωστά είναι Ε1501 Βενζολιωμένοιυδρογονάνθρακες Ε1502 Βουταν-1,3-διόλη Ε1503 Καστορέλαιο Ε1504 Οξικός αιθυλεστέρας Ε1505 Κιτρικός τριαιθυλεστέρας Ε1519 Βενζυλικήαλκοόλη

50 Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακες : Είναι φυσικά συστατικά που δίνουν άρωμα και γεύση σε πολλά είδη φυτών. βρίσκεται σε πολλά προϊόντα όπως καλλυντικά και φαρμακευτικά. Η καταναλώσει πρέπει να γίνετε έως 5 mg / kg σωματικού βάρους,μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά Βουταν-1,3-διόλη : Παράγεται εμπορικά με χημική σύνθεση λειτουργοί ως διαλυτικό μέσο για Βουταν-1,3-διόλη : Παράγεται εμπορικά με χημική σύνθεση λειτουργοί ως διαλυτικό μέσο για αρωματικές ουσίες και χρησιμοποιείτε σε προϊόντα καπνού η κατανάλωση πρέπει να γίνετε έως 4 mg / kg σωματικού βάρους και δεν έχει παρενέργειες

51 Καστορέλαιο: Χρησιμοποιούνται σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα όπως βαφές, βερνίκια, στιλβωτικά, μονωτικά, συσκευασίες τροφίμων, σαπούνια, μελάνες, πλαστικά, υγρά φρένων, εντομοκτόνα Αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγήνάιλονκαι άλλων συνθετικών ρητινών και νημάτων καθώς και βασικό συστατικό λαδιών μηχανών αγωνιστικών οχημάτων όταν απαιτείται υψηλή μηχανική απόδοση και λιπαντικών μηχανών αεροπλάνων και πλοίων. Είναι δύσοσμο με δυσάρεστη γεύση

52 Οξικός αιθυλεστέρας : Παράγετε με εστεροποιηση, αλκιλιωση, ακυλιωση, αφυδρογωνωση αιθανόλης. Χρησιμοποιείτε ως διαλύτης και καθαριστικό για αφαίρεση βαφής νυχιών. για αφαίρεση εκχυλίσεις καφεΐνες, αρώματα,στο κρασί ιατρικές εφαρμογές και προστίθεται σε γλύκα αρώματα και φρούτα.έχει ευχάριστη οσμή και χαμηλή τοξικότητα.θεωρείται ασφαλής ουσία για το δέρμα, αν και σε μεγάλες ποσότητες η εισπνοή της είναι τοξική για το αναπνευστικό σύστημα

53 Βενζυλική αλοόλη: Είναι άχρωμη, με ήπια ευχάριστη αρωματική οσμή. Είναι ένας χρήσιμοςδιαλύτης με σημαντικήπολικότητα, χαμηλήτοξικότητακαι μικρήτάση ατμών. Παράγεται στη φύση από πολλάφυτάκαι το συναντάμε σε φρούτα, τσάι και σε αιθέρια έλαια ανθών. Εφαρμόζεται στην ιατρική ως βακτηριοστατικό πρόσθετο σε μικρές συγκεντρώσεις.μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται με τα ούρα. χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία, γιατί σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί τοξικές επιδράσεις και παρενέργειες, όπως υπόταση και παράλυση. Επίσης χρησιμοποιείτε για διάκριση πραγματικού χαλαζία από απομιμήσεις

54 Από τα Ε διάφορα και τα Ε συνθετικές γεύσεις αυτά που μπορούν να καταναλωθούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ένωση είναι τα ακόλουθα Ασφαλείς πρόσθετα Ε1103 ιμβερτάση Ε1200 Πολυδεξτρόζη Ε1201 Πολυβινυλοπυρρολιδόνη Ε1202 Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη Ε1204 Πουλουλάνη Ε1505 Κιτρικός τριαιθυλεστέρας Ε1517 Διακετινη Ε1518 Τριακετινη Ε1519 Βενζυλικήαλοόλη Ε1520 Προπυλενογλυκόλη

55 ANTIBIOTIKA Τα αντιβιοτικά ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αναστολή ανάπτυξης ή και θάνατο ενός ή περισσοτέρων μικροοργανισμών. Ουσίες με αντιμικροβιακή δράση απαντώνται στην φύση ως προϊόντα μεταβολισμού ζυμών, βακτηρίων, φυτών και ζώων. Στην σύγχρονη κτηνοτροφία γίνεται χρήση αντιβιοτικών για 2 κυρίως λόγους : Για την καταπολέμηση των τοπικών και συστηματικών λοιμώξεων με παρεντερική χορήγηση αλλά και από το στόμα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την αύξηση των αποδόσεων σε γάλα και κρέας με την χορήγηση μικρών (υποθεραπευτικών) δόσεων μέσω των ζωοτροφών για μεγάλα διαστήματα ή και για όλη την ζωή του ζώου.

56 Η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας είναι η μείωση και τελικά εξάλειψη της χρήσης αντιβιοτικών ως αυξητικούς παράγοντες. Από το 2006 απαγορεύεται η χορήγηση αντιβιοτικών μέσω των ζωοτροφών. Για τα σημαντικότερα αντιβιοτικά (πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες, κολόνες, ακρολίθια, πολυμιξίνες, τετράκλινες, πλευρομουτιλίνες, λινκοσαμίδες, αμινογλυσίδες, πολυπεπτίδια, χλωραμφαινικόλη, σουλφοναμίδες, κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στο ζωικό κεφάλαιο έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια καταλοίπων στις τροφές ζωικής προέλευσης. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα έχει ως επακόλουθο την παρουσία καταλοίπων αντιβιοτικών στους ιστούς και στις απεκκρίσεις τους και κατ' επέκταση στα τρόφιμα.

57 Η παρουσία αντιβιοτικών στα τρόφιμα πέρα από την συμβολή στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριακώνστελεχών, μπορεί να προκαλέσει τοξικά φαινόμενα στον καταναλωτή. Ο παραγωγός με βάση τις συμβουλές του κτηνιάτρου του θα πρέπει να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά μόνο για θεραπευτικούς λόγους, στην προτεινόμενη δοσολογία και τέλος να τηρεί ευλαβικά τον χρόνο αναμονής από το τέλος της θεραπείας μέχρι την σφαγή ή την άμελξητου ζώου. Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με το αντιβιοτικό, συνήθως κυμαίνεται από 7-10 ημέρες.

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή Εισηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης MSc. Πρόσθετα είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 1. Συμμετείχαν οι μαθητές 2. Γενικά 3. Τρόφιμα 4. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής 5. Οφέλη για την υγεία 6. Πρόσθετα

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων Ε Δευτέρα, 28 Ιανουάριος :20

Επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων Ε Δευτέρα, 28 Ιανουάριος :20 Τρώμε καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ Είναι γεγονός ότι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η πρόσληψη τροφής, η ποιότητα και η ποσότητα της οποίας καθορίζουν την ανάπτυξή του και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 137 (1) Παγωτά

Άρθρo 137 (1) Παγωτά Άρθρo 137 (1) Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα

Διαβάστε περισσότερα

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 817/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τεχνολογία παρασκευής παγωτών Γενικά Πολύπλοκο προϊόν με πολλούς ορισμούς και ταξινομήσεις από χώρα σε χώρα Ελληνική νομοθεσία: Παγωτά ορίζονται τα προϊόντα που

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «Άρθρο 137» Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ; Είναι ουσίες που προστίθενται σε τροφές,σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.

Διαβάστε περισσότερα

Στον ορισμό δεν περιλαμβάνονται: Τα καρυκεύματα και αρτύματα. Οι διαιτητικές ουσίες (βιταμίνες, αμινοξέα κ.λ.π) Τα ένζυμα και

Στον ορισμό δεν περιλαμβάνονται: Τα καρυκεύματα και αρτύματα. Οι διαιτητικές ουσίες (βιταμίνες, αμινοξέα κ.λ.π) Τα ένζυμα και Ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας διατροφής αλλά και της διατροφής των παιδιών μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις Πρόσθετες Ύλες που ευρίσκονται σχεδόν σε όλα τα είδη διατροφής που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Κωνσταντίνα Τζιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ Συντήρηση φρούτων ή λαχανικών με χρήση εδώδιμων μεμβρανών σε συνδυασμό με ψύξη ή/και συσκευασία ΜΑΡ Προϊόντα:

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η υπέρταση είναι μια «ύπουλη» νόσος η οποία συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το κρεας, γίνεται και χρήση άλλων αλατων όπως νιτρικών και νιτρωδών.

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές)

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) KINΔΥΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) Μικροβιολογικός Χηµικός Φυσικός Η φυσική καταστροφή των τροφίµων κάνει τα τρόφιµα

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ιαυγαστικά Ευχυµικές ουσίες Ενισχυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίμων. Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίμων Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία Εισαγωγή Συστήματα ή τεχνικές που δρουν συμπληρωματικά προς την κύρια συσκευασία του τροφίμου ή που αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά με το υλικό συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις αµαύρωσης

Αντιδράσεις αµαύρωσης Αντιδράσεις αµαύρωσης I..ii.-1 Maillard αντιδράσεις ανάγων σάκχαρο + αµίνη Καραµελοποίηση σάκχαρο Υψηλή Θ καστανό χρώµα + άρωµα καστανό χρώµα + άρωµα Μη ενζυµικές Παρουσία σακχάρων Ενζυµική αµαύρωση φαινολικά

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr!

Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr! Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr! Η γλυκιά γεύση ήταν πάντα πολύ σημαντική για τους ανθρώπους, αν και συνδέεται με την αύξηση του σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

❷ Η εµφάνιση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίµων. ❸ Η θρεπτική αξία των τροφίµων. ❻ Η προσαρµογή στο νέο προφίλ των τροφίµων

❷ Η εµφάνιση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίµων. ❸ Η θρεπτική αξία των τροφίµων. ❻ Η προσαρµογή στο νέο προφίλ των τροφίµων Ποιότητα Ορισµός Η έννοια της ποιότητας όπως αυτή ορίζεται από τον ιεθνή Οργανισµό Τυποποίησης (ISO) αναφέρεται στο σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος τα οποία του προσδίδουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όταν ένα τρόφιμο μας δημιουργεί προβλήματα κατά την κατανάλωση του και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία παραλαβής: 21 Μαΐου 2013 Αποδέκτης: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Ώρα για δράση... ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Το...γάλα υπερέχει από όλα τα είδη γάλακτος. 2. Το... γάλα περιέχει κακάο,το οποίο εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων MEMO/11/783 Βρυξέλλες, 14 Νοεµβρίου 2011 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων Τι είναι τα πρόσθετα τροφίµων; Τα πρόσθετα είναι ουσίες, οι οποίες χρησιµοποιούνται για διάφορους λόγους, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ελένη Κάτανα & Κατερίνα Σάλτα STEM Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Εκπαίδευση STEM Science (Φυσικές Επιστήμες) Technology

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα.

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα. Οξέα Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μείγμα. Το διάλυμα έχει την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες σε όλη του τη μάζα. Τα συστατικά του διαλύματος δεν μπορούν να διακριθούν ούτε με γυμνό μάτι, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Έρευνα σχετικά με τις θερμίδες και τα συντηρητικά τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, την αναγραφή τους στις συσκευασίες καθώς και παρατηρήσεις και συμπεράσματα από την έρευνα. Αλεξάνδρα Κατωπόδη Θεοδώρα Μπούτση

Διαβάστε περισσότερα

Πώς διαβάζεται. 500g. Πλούσιο σε ίνες. Ποσότητα. Ονομασία του προϊόντος. Κατάλογος συστατικών. Διατήρηση. Παραγωγός / Εισαγωγέας. τον Ιούνιο του 2008

Πώς διαβάζεται. 500g. Πλούσιο σε ίνες. Ποσότητα. Ονομασία του προϊόντος. Κατάλογος συστατικών. Διατήρηση. Παραγωγός / Εισαγωγέας. τον Ιούνιο του 2008 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πώς διαβάζεται Νιφάδες ρυζιού και σιτάρι ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα με βιταμίνες (B1, B2, B3, B6, φολικό οξύ, B12, C) και σίδηρο Καθαρό βάρος: ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ τον

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου.

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. 1. α) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. β) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων 1. «Γλυκαντικά» χαρακτηρίζονται πρόσθετα τροφίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται: για να προσδώσουν γλυκεία γεύση στα τρόφιμα, ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. 2. α) «Μόνον τα

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer)

Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer) Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer) Πολλές από τις οσμές προϊόντων της καθημερινής μας ζωής οφείλονται σε χημικές ενώσεις γνωστές ως εστέρες. Για παράδειγμα η πλούσια μυρωδιά του

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική

Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσα ΤΕΙ Θεσσαλίας Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 295/178 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1130/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να 25.5.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 137/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 780/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Μαΐου 2006 για την τροποποίηση του παρατήματος VI του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας DEPARTMENT OF HYGIENE AND EPIDEMIOLOGY Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας Κώστας Τσιλίδης, ktsilidi@cc.uoi.gr http://users.uoi.gr/ktsilidi/teaching Προβλήματα 1. Κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Η μικροβιακή αύξηση μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους ενδογενείς (εσωτερικούς) και εξωγενείς (εξωτερικούς) παράγοντες. Η αξιολόγηση αυτών των παραγόντων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Καλούμε όλες τις ενέργειες που γίνονται στα τρόφιμα και σκοπό έχουν την συντήρηση τους ή τη μετατροπή τους σε άλλα τρόφιμα. Τα τρόφιμα δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα

2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα 1 2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα 2.2-1. Τι ονομάζεται μείγμα; Μείγμα ονομάζεται κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών. Τα περισσότερα υλικά στη φύση είναι μίγματα. 2.2-2.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα του Προγράμματος, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες Ενζυμική αμαύρωση Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα συμβαίνουν μια σειρά αντιδράσεων που μεταβάλουν το χρώμα της σάρκας τους σε σκούρο. Αυτές οι μεταβολές ονομάζονται ενζυμική αμαύρωση. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ Ν.2859/2000

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ Ν.2859/2000 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ Ν.2859/2000 (προηγ.) (νέο) Η παράγραφος 1 καταργείται Τα ζωντανά ζώα υπάγονται σε κανονικό Η παράγραφος 2 καταργείται Τα ζωντανά ζώα υπάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές διεργασίες. Βιομάζα Βιομόρια Οργ. μόρια Ανοργ. μόρια

Τεχνικές διεργασίες. Βιομάζα Βιομόρια Οργ. μόρια Ανοργ. μόρια Τεχνικές διεργασίες Βιομάζα Βιομόρια Οργ. μόρια Ανοργ. μόρια ΓΕΩΡΓΙΑ Γενετική βελτίωση ποικιλιών φυτών για αντοχή στις ασθένειες, ξηρασία, αφιλόξενα εδάφη Μαζική παραγωγή κλώνων Ανάπτυξη βιο-εντομοκτόνων

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΥΓΟ ΨΑΡΙΑ ΣΟΓΙΑ ΓΑΛΑ ΣΕΛΙΝΟ

ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΥΓΟ ΨΑΡΙΑ ΣΟΓΙΑ ΓΑΛΑ ΣΕΛΙΝΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ 1 600000 ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ Βοδινό κρέας 57%, Νερό, Κρασί κόκκινο (ΘΕΙΩΔΗ) 4%, Σογιέλαιο, Κρεμμύδι, Καρότο, ΣΕΛΙΝΟ, Σάλτσα Demi glace (Φοινικέκλαιο, Δεξτρόζη, Χρωστική:

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 01 Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ιατροφή. 1.5 Πρόσληψη Τροφής...39. Εισαγωγή. μέρος Α. Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13

Περιεχόμενα. ιατροφή. 1.5 Πρόσληψη Τροφής...39. Εισαγωγή. μέρος Α. Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13 Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13 μέρος Α ιατροφή κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Θρεπτικές Ύλες...28 1.2 Η ιατροφή ως Επιστήμη...30 1.3 O Ρόλος της Τροφής...32 1.4 Ενεργειακό Ισοζύγιο...34

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία οικολογική Συσκευασία. «Αναγραφή Πληροφοριών για το προϊόν επί της Συσκευασίας» Μαντζιούρα Βασιλική ΣΕΑ 10109. Εισαγωγή

Συσκευασία οικολογική Συσκευασία. «Αναγραφή Πληροφοριών για το προϊόν επί της Συσκευασίας» Μαντζιούρα Βασιλική ΣΕΑ 10109. Εισαγωγή Συσκευασία οικολογική Συσκευασία «Αναγραφή Πληροφοριών για το προϊόν επί της Συσκευασίας» Στυλ κύριου υπότιτλου Μωραΐτη Στέλλα ΣΕΑ 10001 Μαντζιούρα Βασιλική ΣΕΑ 10109 Εισαγωγή Η αναγραφή διατροφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 160/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3491 της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 160 Οι περί Σήμανσης των Προσθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΑΣΟΥΛΑ ΕΥΔΟΞΙΑ ΘερμικάΕπεξεργασμένατρόφιμα: Τρόφιμα τα οποία για να καταναλωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 )

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ Ελαϊκό οξύ διάρκεια 2 ώρες Στόχοι της άσκησης: Η εξοικείωση με τη χημική σύσταση των λιπαρών υλών. Η κατανόηση της όξινης υδρόλυσης ως παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εργ. Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σωστή διατροφή Θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ 1. Να συμπληρώσετε την επόμενη πρόταση με μία από τις επιλογές i, ii, iii που προτείνονται. Η λεμονάδα είναι όξινη γιατί περιέχει : i. γαλακτικό οξύ, ii. Κιτρικό οξύ, iii.

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα