ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015-2016"

Transcript

1 ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ομάδες μελέτης Παρουσιάσεις - Διαλέξεις Σεμινάρια Ομάδες ψυχολόγων 25ης Μαρτίου Θεσσαλονίκη τηλ./fax:

2 ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Φόνη Νιφοράτου, Καίτη Παπαδοπούλου Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, Χόρχε Μπουκάι, εκδ. Opera Η σχέση μέσα στην οικογένεια. Για να σε προσέξω, να σε γνωρίσω, να ενδιαφερθώ για σένα, να γοητευθώ από εσένα, να παλέψω για σένα, να κατακτήσω εσένα και να αγαπήσω εσένα, πρέπει πρώτα και απαραίτητα να σε «σ υ ν α ν τ ή σ ω». Η «σ υ ν ά ν τ η σ η», μια γοητευτικά ενδιαφέρουσα διαδικασία αποτελεί μια πορεία και όχι μια στιγμή. Και αυτή την χρονιά, γι αυτή την συνάντηση θα πάρουμε δώρα: Το μοίρασμα της σκέψης, την ωριμότητα του προβληματισμού, το κέρδος της γνώσης, την χαρά της Ο μ ά δ α ς!!! 2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Όλγα Καλαμάρα, Κατερίνα Δημητρίου Βιβλίο: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, DonMiguel Ruiz, εκδ. Διόπτρα - Να έχω επίγνωση της δύναμης του λόγου, να λέω μόνο αυτό που εννοώ, ο λόγος μου να έχει ακεραιότητα. - Να μην παίρνω τίποτα προσωπικά. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, συνειδητά ή ασυνείδητα. - Να μην κάνω υποθέσεις για ανθρώπους και καταστάσεις. Να έχω το θάρρος να κάνω ερωτήσεις και να ξεκαθαρίζω τα δικά μου μπερδέματα. - Να κάνω το καλύτερο που μπορώ κάθε στιγμή, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Οι τέσσερις συμφωνίες είναι εργαλεία μεταμόρφωσης, που μας επιτρέπουν να σταματήσουμε να κατακρίνουμε κυρίως τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. ΤΡΙΤΗ 3. ΕΦΗΒΟΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Κατερίνα Δημητρίου, Ελένη Ρήγα Βιβλίο: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Francis Walton, εκδ. Θυμάρι Οι Έφηβοι. Η ηλικία της άρνησης του κόσμου των μεγάλων και του οραματισμού ενός καλύτερου κόσμου. Το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο της πορείας από την παιδικότητα στην ωριμότητα. Και οι Μεγάλοι. Οι ενήλικες. Η εξουσία. Στην περίοδο της εφηβείας μόνο ένας τύπος γονιού μπορεί να συνεχίσει να καθοδηγεί το παιδί. Εκείνος που υπήρξε σύντροφος και συμπαραστάτης του με κατανόηση στα παιδικά χρόνια. Ας δουλέψουμε μαζί σ αυτήν την ομάδα πάνω στις ανησυχίες των εφήβων μας ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα και τα δικά μας εφηβικά κομμάτια. 4. ΠΑΙΔΙ ώρα: Νέα ομάδα Υποστήριξη παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες ή/και ΔΕΠ-Υ Συντονίστρια: Κατερίνα Όλκα, Ψυχολόγος Msc. - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στη μάθηση ανεξάρτητα από ποιον τρόπο μαθαίνει και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει.

3 Συχνά με ρωτούν: Πώς μπορούμε, εμείς οι γονείς ή οι ειδικοί να γνωρίσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης των παιδιών μας, που αντιμετωπίζουν κάποιο είδος Ειδικής Μαθησιακής Δυσκολίας (ΕΜΔ) ή Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ); Τι πρέπει να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Η συγκεκριμένη ομάδα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς μάθησης κ.α., που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα μάθησης και επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά. Βασικός στόχος της είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύσει το ρόλο τους στην υποστήριξη παιδιών με ΜΔ ή ΔΕΠ-Υ και να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης τους. Γιατί το κάθε παιδί μαθαίνει διαφορετικά, αρκεί να βρει τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα, ώστε η μάθηση να είναι πλέον απόλαυση! Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο ΤΕΤΑΡΤΗ 5. ΓΟΝΕΙΣ - ΕΦΗΒΟΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστρια: Μ. Χατζηπανταζή, ψυχολόγος, Σύμβουλος Πτυχιούχος τμήματος Α.Π.Θ., M.SC. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας City University of London Σε μια εποχή που αξίες και σταθερές καταρρέουν, εμείς οι γονείς των εφήβων καλούμαστε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να τους εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν και να ζήσουμε όλη την ευχάριστη και δυσάρεστη περιπέτεια της εφηβείας. Για όσους γονείς χρειάζονται στήριξη, η ομάδα θα είναι εκεί να τους την παρέχει, ταυτόχρονα δουλεύοντας θέματα προσωπικής ανάπτυξης των γονιών με αφορμή τις περιπέτειες των εφήβων τους Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο 6. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Υβόννη Καπόν, Ευγενία Ζήση, Αθηνά Τσακνακοπούλου Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Τα σχολεία είναι και για τους γονείς Και μάλιστα ένα σχολείο που δεν έχει ημερομηνία αποφοίτησης, γιατί γονείς είμαστε για πάντα. Όμως τι γονείς θέλουμε να είμαστε; Πως θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας αφού δεν έχουν «οδηγίες χρήσεως»; Ο Άντλερ μας δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε πρακτικά θέματα που προκύπτουν μέσα στην οικογένεια για να επικοινωνήσουμε καλύτερα και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. 7. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Λούση Στρούμσα, Αναστασία Κατσαρού Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ, Α βιβλίο. Συγγρ. Σκοτ Πεκ, εκδ.κέδρος Οι βασικές έννοιες της ζωής: πειθαρχία, υπευθυνότητα, αλήθεια, αγάπη, ελευθερία, συγχώρεση, πνευματικότητα ο λόγος και το νόημα της ζωής είναι εκείνα που θα μας απασχολήσουν με οδηγό τον ΣΚΟΤ ΠΕΚ. 8. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Βάνα Καράμπαλη, Μυρτώ Πατιερίδου Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ, Α βιβλίο. Συγγρ. Σκοτ Πεκ, εκδ.κέδρος Η καινούρια ομάδα που ξεκινάει φέτος, έχει στόχο να γνωρίσει την Αντλεριανή Θεωρία και να ανακαλύψει την οπτική που δίνει σε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, είτε αυτά αφορούν την σχέση μας με τον εαυτό μας, είτε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Μερικά από τα θέματα αυτά είναι, η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία με τους σημαντικούς άλλους ή οι πεποιθήσεις που καθηλώνουν σε ένα παρελθόν, που δεν υπάρχει πια... Καλή και δημιουργική χρονιά!

4 9. ΠΑΙΔΙ ώρα: /ανά δεκαπενθήμερο Νέα ομάδα Συντονιστές: Κατερίνα Δημητρίου, Νάσος Μάντζιος, Μαρία Ποριάζη Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Σε μια δημοκρατική κοινωνία, κάθε άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες, πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι, μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά. Ντον Ντινκμέγιερ. Κόστος συμμετοχής: 35ευρώ ετησίως ΠΕΜΠΤΗ 10. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Λούση Στρούμσα, Νίκη Κατσαούνη Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Αγαπημένοι μου γονείς, Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείτε. Μην υπερτιμάτε την τιμιότητά μου. Μην με αγνοείτε όταν σας κάνω ερωτήσεις. Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Σας αγαπώ και σας χρειάζομαι, Το παιδί σας. Στόχος της ομάδας μας είναι να μάθουμε σαν γονείς να έχουμε λειτουργικότερες σχέσεις με το παιδί μας. Αξίζει να προσπαθήσουμε. 11. Η ΜΑΕΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΗΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ώρα: /ανά δεκαπενθήμερο Περσινή ομάδα Συντονιστής: Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής Η συντροφική μας σχέση δεν είναι μια σχέση δεδομένη ή υποχρεωτική και αναγκαία, για το λόγο αυτό φαίνεται ότι πρόκειται για μαεστρία να μπορεί κάποιος να συμβιώνει με επιτυχία και ευεξία για τον ίδιο αλλά και το/τη σύντροφό του. Στη συγκεκριμένη ομάδα θα προσεγγίσουμε θεωρητικά αλλά και βιωματικά το θέμα της ερωτικής σχέσης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών από την συντροφική μας σχέση αλλά και την βελτίωσή της. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις αλλά και με παραδείγματα ζευγαριών από την κλινική μου εμπειρία αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθένα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια διαφορετική οπτική, χρήσιμη για το κάθε άτομο ξεχωριστά και ειδικά, γιατί στην πορεία της ζωής κάθε ζευγάρι έχει εξελικτικές ευκαιρίες που μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελός του. Κόστος συμμετοχής: 60ευρώ/εξάμηνο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Σοφία Βερβελίδου, Όλγα Καλαμάρα Βιβλίο: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Πέγκυ Πελώνη-Πινήρου, εκδ.φυτράκη Οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Άλλοτε είναι ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Άλλοτε τις επιδιώκουμε και άλλοτε έρχονται ξαφνικά. Στην ομάδα θα μάθω να αντιμετωπίζω αποτελεσματικά τις όποιες αλλαγές στη ζωή μου. Η ομάδα θα συνεχίζει να ψάχνει μεθόδους για τη βελτίωση του ρόλου μας ως γονείς με βάση την αντλεριανή θεωρία και σε συνέχεια των όσων έχουμε επεξεργαστεί ως τώρα.

5 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 13. ΠΑΙΔΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστρια: Κουφάκη Ιωάννα, ψυχολόγος, Msc κοινωνικής ψυχιατρικής «Μεγαλώνοντας ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες: Ο ρόλος του γονιού» «Μαθησιακές δυσκολίες», «Δυσλεξία», «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας»: Έννοιες που απασχολούν όλο και περισσότερο γονείς και παιδιά. Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά των δυσκολιών αυτών; Πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι γονείς; Σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση στους γονείς για τα ειδικά αυτά θέματα, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα δικά τους συναισθήματα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο 14. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Χριστιάνα Τρατσέλα, Ιρένα Παρπούλα Το «επάγγελμα» του γονιού είναι ίσως το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό που θα ασκήσουμε ποτέ. Με οδηγό το «βιβλίο για γονείς» και σε συνδυασμό με τα δικά σας παραδείγματα προσπαθούμε να προσφέρουμε μια ελπιδοφόρα προσέγγιση που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται καθημερινά. 15. ΠΑΙΔΙ - ΠΡΟΕΦΗΒΕΙΑ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Χριστιάνα Τρατσέλα, Μαρία Τομπρή Παιδιά στην προεφηβεία, Γονείς σε κρίση! Η προεφηβεία, αυτή η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ζωή. Είναι σίγουρα περίοδος προβληματισμού στις πιο ήπιες περιπτώσεις, εξέγερσης και δυνατής σύγκρουσης στις πιο έντονες. Μαζί θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τα κίνητρα των παιδιών και να τα ενθαρρύνουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας, κατανόησης και παραδοχής. 16. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Τζένη Τσελεπή «Τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε, μπορούμε όμως να τα προετοιμάσουμε για τη ζωή!» Με τη βοήθεια της ομάδας θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνοι, αυτόνομοι, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. ΤΡΙΤΗ 17. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Πένυ Γεωργιάδου.είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός! Σ αυτήν την ομάδα στόχος μας θα είναι να μάθουμε το πώς. Πώς να ανακαλύψεις τρόπους για να είσαι αποτελεσματικός γονιός.

6 18. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ζωή Κουτσάκη, Αλέκα Ανδρεαδάκη και ωστόσο πάντα στην καρδιά μου το ξερα βαθιά πως κάποτε θα αγγίξεις ένα αστέρι. Δεν ξαφνιάστηκα! Χέιζελ Ντίερ Μπορείτε να βοηθήσετε (κι εσείς) τα παιδιά σας να αγγίξουν τα δικά τους αστέρια. Αυτός είναι ο δικός σας προορισμός : Να γίνετε το λαμπερό φως που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά σας να αποκτήσουν τη δική τους λάμψη. 19. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή κλειστή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Μαρία Χατζηπανταζή (ψυχολόγος) «Τρία πράγματα μας έχουν απομείνει από τον Παράδεισο: Τα άστρα, τα άνθη και τα παιδιά» Δάντης Φέτος θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε, ως μελλοντικοί ενήλικες, να μπορέσουν να οργανώσουν αποτελεσματικά τη ζωή τους. ΤΕΤΑΡΤΗ 20. «ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Φόνη Νιφοράτου, Ερασμία Ανδρεαδάκη, Πένυ Γεωργιάδου Επειδή η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον για τα παιδιά μας δεν τελειώνει ποτέ, προσκαλούμε όλους εσάς που συμμετέχετε στο μεγάλωμα των εγγονιών σας, γιατί νοιάζεστε να προσφέρετε αυτή την αγάπη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να βρεθείτε μαζί μας στην καινούργια ομάδα. Σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας, ισοτιμίας και εξερεύνησης, θα μοιραστούμε ερωτηματικά, ανησυχίες και προβληματισμούς, για να πετύχουμε με αληθινό κέφι το καλύτερο που μπορούμε. *Στις περσινές ομάδες προτεραιότητα έχουν οι ήδη συμμετέχοντες. ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΙΔΙ Συντονίστρια: Βίκυ Τρυφωνίδου 21. ΤΡΙΤΗ κάθε 15 ημέρες 22. ΤΕΤΑΡΤΗ κάθε 15 ημέρες Παρακαλούνται τα μέλη που θέλουν να λάβουν μέρος στις ομάδες της Καβάλας να επικοινωνήσουν με την κ. Τρυφωνίδου Τηλ / Το κόστος συμμετοχής στις ομάδες είναι 35ευρώ ετησίως. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 1. MΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ; 27 Νοεμβρίου 2015, ώρα Εισηγήτρια: Κουφάκη Ιωάννα, ψυχολόγος, Msc κοινωνικής ψυχιατρικής Η ανακοίνωση της διάγνωσης μιας μαθησιακής δυσκολίας αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή στη ζωή του

7 παιδιού και της οικογένειας. Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια άγνωστη κατάσταση, γεγονός που προκαλεί ποικίλα και έντονα συναισθήματα. Στην παρούσα ομιλία θα συζητηθούν ερωτήματα που απασχολούν συχνά τους γονείς, όπως το εάν και με ποιον τρόπο θα εξηγήσουν στο παιδί τη διάγνωση, τι προσδοκίες μπορούν να έχουν στο εξής από εκείνο και πώς να διαχειριστούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. 2. ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Όλγα Καλαμάρα, Συντονίστρια Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητά μας, για να διαμορφώσουμε πεποιθήσεις, που είναι: οι ιδέες μας, τα πιστεύω μας, η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, για τον κόσμο, για την ζωή Οι πεποιθήσεις καθορίζουν την αγάπη, την επιτυχία, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας. Υπάρχουν και οι αρνητικές, περιοριστικές, δεσμευτικές πεποιθήσεις = ΠΑΡΑΛΟΓΑ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ Μπορώ να διαλέξω, ποιες πεποιθήσεις μου είναι χρήσιμες και μου προσφέρουν υγιή αποτελέσματα, για μια πιο δυνατή, όμορφη, γεμάτη νόημα ζωή. 3. Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ 19 Φεβρουαρίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Κατερίνα Δημητρίου, Συντονίστρια Στο τέλος, νομίζω ότι εκείνο που θα με ενδιαφέρει περισσότερο θα είναι: Πόση αγάπη είχα στη ζωή μου; Πώς μοιράστηκα την αγάπη μου; Ποιος με αγάπησε; Ποιόν αγάπησα; Η ζωή μου έκανε τη διαφορά για κάποιον άλλον; Τι σημασία είχε η ζωή μου; Γιατί ήμουν περήφανος-η; Σε τι αφιέρωσα το χρόνο και την ενέργειά μου; Πώς υπηρέτησα τον κόσμο; Πώς θα με θυμούνται; Αν θέλω η αγάπη να ανθίσει στη ζωή μου χρειάζεται να κάνω επιλογές αγάπης Επιλογές που μεταφράζονται σε ζεστά συναισθήματα, ευγνωμοσύνη, αποδοχή, θετικές σχέσεις και ελπίδα για τη ζωή. 4. ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 4 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Ηλέκτρα Μπεθυμούτη, Ψυχολόγος Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Τι μας λένε οι ειδικοί για αυτή την πολύπλοκη σχέση, τη σχέση των δυο συντρόφων; Τι αναμένεται με το πέρας των χρόνων; Υπάρχουν συμπεριφορές που προβλέπουν το διαζύγιο και άλλες που προβλέπουν την αρμονική συμβίωση; Πώς επιβιώνει εντέλει αυτός ο τόσο εύθραυστος και σημαντικός δεσμός; Η διάλεξη στοχεύει στο να παρουσιάσει θεωρίες και μελέτες στο χώρο της οικογενειακής θεραπείας, που αφορούν τη σχέση των συντρόφων. 5. ΟΡΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ «ΕΓΩ» ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΣΥ» ΞΕΚΙΝΑ! 11 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγητής: Νάσος Μάντζιος, Συντονιστής Τα όρια βασίζονται στις πεποιθήσεις, στις σκέψεις, στα συναισθήματα, τα θέλω, τις ανάγκες, τις διαισθήσεις μας. Είναι σαφή, σταθερά και μερικές φορές ευέλικτα. Τα χαλαρά όρια μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική εξάντληση. Τα άκαμπτα όρια μπορεί να οδηγήσουν στη μοναξιά. Με τα υγιή όρια, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε την αυτοεκτίμησή μας, απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις. 6. ΙΣΟΤΙΜΟΣ ναι, ΙΔΙΟΣ όχι. Ένας ψυχολόγος μαθαίνει από τους γονείς εφήβων με ειδικές ανάγκες τι σημαίνει αποδέχομαι τη διαφορετικότητα (τη δική μου και των άλλων) 15 Απριλίου 2016, ώρα Εισηγητής: Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος MSc, PhD, επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

8 Είναι η ισοτιμία μία από τις αξίες που επιδιώκετε στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους; Θέλετε οι σχέσεις να μη διαπνέονται από τη βία και την εξουσία της επιβολής του ενός στον άλλο; Στην προσπάθειά σας να προσεγγίσετε την ισοτιμία στις ανθρώπινες σχέσεις ίσως να ήρθατε αντιμέτωποι /ες με δύσκολα διλήμματα: εγώ ή ο άλλος; να προσαρμοστώ ή να επαναστατήσω; να προσαρμόσω τον άλλο ή να τον αφήσω ελεύθερο; Στη διάλεξη αυτή θα δούμε παραδείγματα από τη συνεργασία που είχα με μία ομάδα γονέων εφήβων με ειδικές ανάγκες. Θα δούμε μερικές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που μοιράστηκαν αυτοί οι γονείς μαζί μου σχετικές με αυτά τα θέματα. Θα δούμε πώς αυτές οι εμπειρίες και συνειδητοποιήσεις συνδέονται με τη δική μας ζωή και τα σημαντικά για εμάς ζητήματα της. Θα έρθουμε έτσι ίσως σε επαφή με νέες δυνατότητες να βλέπουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και τις σχέσεις μας με αυτούς. Σε όλες τις παρουσιάσεις και τις διαλέξεις η είσοδος είναι ελεύθερη. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΦΗΒΩΝ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 15 Νοεμβρίου 2015, ώρα Εισηγήτρια: Μ. Χατζηπανταζή, ψυχολόγος, Σύμβουλος Πτυχιούχος τμήματος Α.Π.Θ., M.SC. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας City University of London Σε μια βιωματική διερεύνηση μέσα από σύντομες ασκήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, οι έφηβοι, η μόνη ελπίδα και λάμψη αισιοδοξίας αυτού του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να διερευνήσουν τα όνειρά τους για το μέλλον. 2. ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ Δεκεμβρίου 2015, ώρα: 10:00 14:00 Εισηγητής: Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής Στόχος του σεμιναρίου είναι μια αιρετική, διαφορετική και λειτουργική οπτική για το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Την επίδραση που έχει το άγχος στην καθημερινότητα, η προσωπική ευαισθητοποίηση, αλλά και η σε βάθος πρακτική οπτική που μπορεί να ενισχύσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προβλήματα στο φάσμα του άγχους και των κρίσεων πανικού. 3. ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 5 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Ηλέκτρα Μπεθυμούτη, Ψυχολόγος Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όταν το ιδανικό συναντά την πραγματικότητα στη συντροφική σχέση, τότε εμφανίζονται και προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Υπάρχουν ωστόσο χρυσοί κανόνες που γεμίζουν την τράπεζα συναισθημάτων για τους δύσκολους καιρούς, και άλλοτε, ακόμα και αναμοχλεύοντας τις στάχτες ξανανάβει η φωτιά. Το σεμινάριο στοχεύει στην παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση εκείνων των στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να πορευτεί αρμονικά. Ετήσια συνδρομή μέλους: 15ευρώ Κόστος συμμετοχής σεμιναρίων: για μέλη 15ευρώ / για μη μέλη 20ευρώ / για εφήβους 10ευρώ Το κέντρο αντλεριανής ψυχολογίας πήρε το όνομά του από τον Άλφρεντ Άντλερ ( ) το θεμελιωτή της αντλεριανής ή ατομικής ψυχολογίας που δίνει έμφαση στην μοναδικότητα, στην ενότητα και το αδιαίρετο του ατόμου. Ο Άλφρεντ Άντλερ δημιούργησε στη Βιέννη τη σχολή της ατομικής ψυχολογίας. Με τα χρόνια η θεωρία του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ψυχολόγων, ψυχιάτρων, δασκάλων, κοινωνικών λειτουργών, ιερωμένων και γενικά όλων εκείνων που επιθυμούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Άπω Ανατολή δημιουργήθηκαν σύλλογοι, ερευνητικά κέντρα, έδρες σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα ατομικής ψυχολογίας. Στην Αθήνα ιδρύεται το 1969 η Ελληνική Εταιρεία Αντλεριανών Σπουδών και λίγα χρόνια αργότερα, το 1976 ιδρύεται το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Το παράρτημα αυτό δημιουργήθηκε από την Μαργαρίτα Κασημάτη και το 1998 έγινε αυτόνομο και ονομάστηκε Κέντρο Αντλεριανής Ψυχολογίας (Κ.Α.Ψ.). Το Κ.Α.Ψ. είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και στόχος του είναι η διάδοση της αντλεριανής φιλοσοφίας και η εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή. Στις δραστηριότητες του Κ.Α.Ψ. περιλαμβάνονται: 1)ομάδες μελέτης όπου είναι υπεύθυνοι ειδικά εκπαιδευμένοι συντονιστές και συντονίζουν εθελοντικά τις ομάδες 2)ομάδες μελέτης με ψυχολόγους 3)παρουσιάσεις συντονιστών 4) διαλέξεις - σεμινάρια ψυχολόγων.

ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015

ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015 ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015 ÏìÜäåò ìåëýôçò ÐáñïõóéÜóåéò ÓåìéíÜñéá ÏìÜäåò øõ ïëüãùí 25çò Ìáñôßïõ 19 546 45 Èåóóáëïíßêç ôçë./fax: 2310 858448 e-mail:adlerian.thess@gmail.com www.adlerthess.gr

Διαβάστε περισσότερα

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Παναγιώτα Χατζηθεοχάρους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Θανάσης

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 6 ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΗΜΑΚΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 Μάρτιος 2006 Ο Σύλλογός μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεγγίσει τις ανάγκες των μελών του, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 0 Από τους γονείς των ομάδων γονέων του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού 2013-2014 για εμάς τους ίδιους, για τους άλλους γονείς και για τους δασκάλους που ενδιαφέρονται Βιβλίο 1 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014 2014 15 Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας στα πλαίσια των ευκαιριών επιμόρφωσης προσφέρει στα μέλη του σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα που προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ: 295450 Οριζόντια Πράξη στις 8 Π.Σ., 3 Π.Στ. Εξ., 2 Π.Στ. Εισ. Υποέργο9 : «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Γενικού Λυκείου, Μουσικών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.) Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός Εαρινό εξάμηνο 2013-2014 Διδάσκουσα: Κωνσταντινίδου Σόνια 2 ο ΜΑΘΗΜΑ Η Συμβουλευτική είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Επαγγελματική Αγωγή. Σχεδιάζω τις Επιλογές μου Γ~ Γυμνασίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Επαγγελματική Αγωγή. Σχεδιάζω τις Επιλογές μου Γ~ Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Επαγγελματική Αγωγή Σχεδιάζω τις Επιλογές μου Γ~ Γυμνασίου Γνωρίζω Επιλέγω Αποφασίζω Σκέφτομαι Συμμετέχω Αξιολογώ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ ISBN: 978-960-9571-15-9

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ ISBN: 978-960-9571-15-9 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Θεματική Ενότητα Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία Hellenic Psychological Society. Σημείωμα Υπευθύνων Σύνταξης. Τεύχος 30 Απρίλιος 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία Hellenic Psychological Society. Σημείωμα Υπευθύνων Σύνταξης. Τεύχος 30 Απρίλιος 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Τεύχος 30 Απρίλιος 2015 Μέλος της International Union of Psychological Science Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία Hellenic Psychological Society Σημείωμα Υπευθύνων Σύνταξης Ένας από τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 62 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α ρχές του Σεπτεμβρίου (1-5) βρεθήκαμε περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Αριστοτέλους 46, 104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 8544666, Fax. 210 8543636 www.imegsevee.gr, info@imegsevee.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία.

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας μια εκδήλωση με καλεσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο 05: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Δια Βίου Διαχείρισης Σταδιοδρομίας Πακέτο Εργασίας No: 3, δράση 3.3.2

Εγχειρίδιο 05: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Δια Βίου Διαχείρισης Σταδιοδρομίας Πακέτο Εργασίας No: 3, δράση 3.3.2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Leonardo da Vinci Μεταφορά Καινοτομίας Εγχειρίδιο 05: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Δια Βίου Διαχείρισης Σταδιοδρομίας Πακέτο Εργασίας No: 3, δράση 3.3.2 Υπεύθυνος εταίρος: ΕΟΠΠΕΠ Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο. για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας

Εγχειρίδιο. για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Εγχειρίδιο για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Εγχειρίδιο για Επαγγελματίες Πρόγραμμα Φροντίδα και Ενδυνάμωση για Κορίτσια σε Ιδρύματα Φροντίδας Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 9, Ν. ΨΥΧΙΚΟ ΑΘΗΝΑ 15451 Τηλ.: 2106710346 6747810 (& fax) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2015-16

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 9, Ν. ΨΥΧΙΚΟ ΑΘΗΝΑ 15451 Τηλ.: 2106710346 6747810 (& fax) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2015-16 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 9, Ν. ΨΥΧΙΚΟ ΑΘΗΝΑ 15451 Τηλ.: 2106710346 6747810 (& fax) www.art-therapy.gr artpsy@otenet.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2015-16 1 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα