ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015-2016"

Transcript

1 ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ομάδες μελέτης Παρουσιάσεις - Διαλέξεις Σεμινάρια Ομάδες ψυχολόγων 25ης Μαρτίου Θεσσαλονίκη τηλ./fax: adlerian.thess@gmail.com

2 ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Φόνη Νιφοράτου, Καίτη Παπαδοπούλου Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, Χόρχε Μπουκάι, εκδ. Opera Η σχέση μέσα στην οικογένεια. Για να σε προσέξω, να σε γνωρίσω, να ενδιαφερθώ για σένα, να γοητευθώ από εσένα, να παλέψω για σένα, να κατακτήσω εσένα και να αγαπήσω εσένα, πρέπει πρώτα και απαραίτητα να σε «σ υ ν α ν τ ή σ ω». Η «σ υ ν ά ν τ η σ η», μια γοητευτικά ενδιαφέρουσα διαδικασία αποτελεί μια πορεία και όχι μια στιγμή. Και αυτή την χρονιά, γι αυτή την συνάντηση θα πάρουμε δώρα: Το μοίρασμα της σκέψης, την ωριμότητα του προβληματισμού, το κέρδος της γνώσης, την χαρά της Ο μ ά δ α ς!!! 2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Όλγα Καλαμάρα, Κατερίνα Δημητρίου Βιβλίο: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, DonMiguel Ruiz, εκδ. Διόπτρα - Να έχω επίγνωση της δύναμης του λόγου, να λέω μόνο αυτό που εννοώ, ο λόγος μου να έχει ακεραιότητα. - Να μην παίρνω τίποτα προσωπικά. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, συνειδητά ή ασυνείδητα. - Να μην κάνω υποθέσεις για ανθρώπους και καταστάσεις. Να έχω το θάρρος να κάνω ερωτήσεις και να ξεκαθαρίζω τα δικά μου μπερδέματα. - Να κάνω το καλύτερο που μπορώ κάθε στιγμή, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Οι τέσσερις συμφωνίες είναι εργαλεία μεταμόρφωσης, που μας επιτρέπουν να σταματήσουμε να κατακρίνουμε κυρίως τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. ΤΡΙΤΗ 3. ΕΦΗΒΟΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Κατερίνα Δημητρίου, Ελένη Ρήγα Βιβλίο: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Francis Walton, εκδ. Θυμάρι Οι Έφηβοι. Η ηλικία της άρνησης του κόσμου των μεγάλων και του οραματισμού ενός καλύτερου κόσμου. Το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο της πορείας από την παιδικότητα στην ωριμότητα. Και οι Μεγάλοι. Οι ενήλικες. Η εξουσία. Στην περίοδο της εφηβείας μόνο ένας τύπος γονιού μπορεί να συνεχίσει να καθοδηγεί το παιδί. Εκείνος που υπήρξε σύντροφος και συμπαραστάτης του με κατανόηση στα παιδικά χρόνια. Ας δουλέψουμε μαζί σ αυτήν την ομάδα πάνω στις ανησυχίες των εφήβων μας ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα και τα δικά μας εφηβικά κομμάτια. 4. ΠΑΙΔΙ ώρα: Νέα ομάδα Υποστήριξη παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες ή/και ΔΕΠ-Υ Συντονίστρια: Κατερίνα Όλκα, Ψυχολόγος Msc. - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στη μάθηση ανεξάρτητα από ποιον τρόπο μαθαίνει και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει.

3 Συχνά με ρωτούν: Πώς μπορούμε, εμείς οι γονείς ή οι ειδικοί να γνωρίσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης των παιδιών μας, που αντιμετωπίζουν κάποιο είδος Ειδικής Μαθησιακής Δυσκολίας (ΕΜΔ) ή Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ); Τι πρέπει να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Η συγκεκριμένη ομάδα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς μάθησης κ.α., που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα μάθησης και επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά. Βασικός στόχος της είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύσει το ρόλο τους στην υποστήριξη παιδιών με ΜΔ ή ΔΕΠ-Υ και να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης τους. Γιατί το κάθε παιδί μαθαίνει διαφορετικά, αρκεί να βρει τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα, ώστε η μάθηση να είναι πλέον απόλαυση! Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο ΤΕΤΑΡΤΗ 5. ΓΟΝΕΙΣ - ΕΦΗΒΟΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστρια: Μ. Χατζηπανταζή, ψυχολόγος, Σύμβουλος Πτυχιούχος τμήματος Α.Π.Θ., M.SC. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας City University of London Σε μια εποχή που αξίες και σταθερές καταρρέουν, εμείς οι γονείς των εφήβων καλούμαστε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να τους εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν και να ζήσουμε όλη την ευχάριστη και δυσάρεστη περιπέτεια της εφηβείας. Για όσους γονείς χρειάζονται στήριξη, η ομάδα θα είναι εκεί να τους την παρέχει, ταυτόχρονα δουλεύοντας θέματα προσωπικής ανάπτυξης των γονιών με αφορμή τις περιπέτειες των εφήβων τους Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο 6. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Υβόννη Καπόν, Ευγενία Ζήση, Αθηνά Τσακνακοπούλου Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Τα σχολεία είναι και για τους γονείς Και μάλιστα ένα σχολείο που δεν έχει ημερομηνία αποφοίτησης, γιατί γονείς είμαστε για πάντα. Όμως τι γονείς θέλουμε να είμαστε; Πως θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας αφού δεν έχουν «οδηγίες χρήσεως»; Ο Άντλερ μας δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε πρακτικά θέματα που προκύπτουν μέσα στην οικογένεια για να επικοινωνήσουμε καλύτερα και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. 7. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Λούση Στρούμσα, Αναστασία Κατσαρού Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ, Α βιβλίο. Συγγρ. Σκοτ Πεκ, εκδ.κέδρος Οι βασικές έννοιες της ζωής: πειθαρχία, υπευθυνότητα, αλήθεια, αγάπη, ελευθερία, συγχώρεση, πνευματικότητα ο λόγος και το νόημα της ζωής είναι εκείνα που θα μας απασχολήσουν με οδηγό τον ΣΚΟΤ ΠΕΚ. 8. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Βάνα Καράμπαλη, Μυρτώ Πατιερίδου Βιβλίο: Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ, Α βιβλίο. Συγγρ. Σκοτ Πεκ, εκδ.κέδρος Η καινούρια ομάδα που ξεκινάει φέτος, έχει στόχο να γνωρίσει την Αντλεριανή Θεωρία και να ανακαλύψει την οπτική που δίνει σε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, είτε αυτά αφορούν την σχέση μας με τον εαυτό μας, είτε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Μερικά από τα θέματα αυτά είναι, η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία με τους σημαντικούς άλλους ή οι πεποιθήσεις που καθηλώνουν σε ένα παρελθόν, που δεν υπάρχει πια... Καλή και δημιουργική χρονιά!

4 9. ΠΑΙΔΙ ώρα: /ανά δεκαπενθήμερο Νέα ομάδα Συντονιστές: Κατερίνα Δημητρίου, Νάσος Μάντζιος, Μαρία Ποριάζη Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Σε μια δημοκρατική κοινωνία, κάθε άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες, πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι, μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά. Ντον Ντινκμέγιερ. Κόστος συμμετοχής: 35ευρώ ετησίως ΠΕΜΠΤΗ 10. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Λούση Στρούμσα, Νίκη Κατσαούνη Βιβλίο: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΤΙΝΚΜΕΓΙΕΡ- ΓΚΑΡΥ ΜΑΚΚΑΙΥ, εκδ.θυμάρι Αγαπημένοι μου γονείς, Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείτε. Μην υπερτιμάτε την τιμιότητά μου. Μην με αγνοείτε όταν σας κάνω ερωτήσεις. Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Σας αγαπώ και σας χρειάζομαι, Το παιδί σας. Στόχος της ομάδας μας είναι να μάθουμε σαν γονείς να έχουμε λειτουργικότερες σχέσεις με το παιδί μας. Αξίζει να προσπαθήσουμε. 11. Η ΜΑΕΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΗΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ώρα: /ανά δεκαπενθήμερο Περσινή ομάδα Συντονιστής: Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής Η συντροφική μας σχέση δεν είναι μια σχέση δεδομένη ή υποχρεωτική και αναγκαία, για το λόγο αυτό φαίνεται ότι πρόκειται για μαεστρία να μπορεί κάποιος να συμβιώνει με επιτυχία και ευεξία για τον ίδιο αλλά και το/τη σύντροφό του. Στη συγκεκριμένη ομάδα θα προσεγγίσουμε θεωρητικά αλλά και βιωματικά το θέμα της ερωτικής σχέσης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών από την συντροφική μας σχέση αλλά και την βελτίωσή της. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις αλλά και με παραδείγματα ζευγαριών από την κλινική μου εμπειρία αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθένα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια διαφορετική οπτική, χρήσιμη για το κάθε άτομο ξεχωριστά και ειδικά, γιατί στην πορεία της ζωής κάθε ζευγάρι έχει εξελικτικές ευκαιρίες που μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελός του. Κόστος συμμετοχής: 60ευρώ/εξάμηνο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Σοφία Βερβελίδου, Όλγα Καλαμάρα Βιβλίο: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Πέγκυ Πελώνη-Πινήρου, εκδ.φυτράκη Οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Άλλοτε είναι ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Άλλοτε τις επιδιώκουμε και άλλοτε έρχονται ξαφνικά. Στην ομάδα θα μάθω να αντιμετωπίζω αποτελεσματικά τις όποιες αλλαγές στη ζωή μου. Η ομάδα θα συνεχίζει να ψάχνει μεθόδους για τη βελτίωση του ρόλου μας ως γονείς με βάση την αντλεριανή θεωρία και σε συνέχεια των όσων έχουμε επεξεργαστεί ως τώρα.

5 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 13. ΠΑΙΔΙ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστρια: Κουφάκη Ιωάννα, ψυχολόγος, Msc κοινωνικής ψυχιατρικής «Μεγαλώνοντας ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες: Ο ρόλος του γονιού» «Μαθησιακές δυσκολίες», «Δυσλεξία», «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας»: Έννοιες που απασχολούν όλο και περισσότερο γονείς και παιδιά. Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά των δυσκολιών αυτών; Πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι γονείς; Σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση στους γονείς για τα ειδικά αυτά θέματα, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα δικά τους συναισθήματα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Κόστος συμμετοχής: 80ευρώ/εξάμηνο 14. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Χριστιάνα Τρατσέλα, Ιρένα Παρπούλα Το «επάγγελμα» του γονιού είναι ίσως το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό που θα ασκήσουμε ποτέ. Με οδηγό το «βιβλίο για γονείς» και σε συνδυασμό με τα δικά σας παραδείγματα προσπαθούμε να προσφέρουμε μια ελπιδοφόρα προσέγγιση που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται καθημερινά. 15. ΠΑΙΔΙ - ΠΡΟΕΦΗΒΕΙΑ ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Χριστιάνα Τρατσέλα, Μαρία Τομπρή Παιδιά στην προεφηβεία, Γονείς σε κρίση! Η προεφηβεία, αυτή η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ζωή. Είναι σίγουρα περίοδος προβληματισμού στις πιο ήπιες περιπτώσεις, εξέγερσης και δυνατής σύγκρουσης στις πιο έντονες. Μαζί θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τα κίνητρα των παιδιών και να τα ενθαρρύνουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας, κατανόησης και παραδοχής. 16. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Τζένη Τσελεπή «Τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε, μπορούμε όμως να τα προετοιμάσουμε για τη ζωή!» Με τη βοήθεια της ομάδας θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνοι, αυτόνομοι, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. ΤΡΙΤΗ 17. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Πένυ Γεωργιάδου.είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός! Σ αυτήν την ομάδα στόχος μας θα είναι να μάθουμε το πώς. Πώς να ανακαλύψεις τρόπους για να είσαι αποτελεσματικός γονιός.

6 18. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή ομάδα Συντονίστριες: Ζωή Κουτσάκη, Αλέκα Ανδρεαδάκη και ωστόσο πάντα στην καρδιά μου το ξερα βαθιά πως κάποτε θα αγγίξεις ένα αστέρι. Δεν ξαφνιάστηκα! Χέιζελ Ντίερ Μπορείτε να βοηθήσετε (κι εσείς) τα παιδιά σας να αγγίξουν τα δικά τους αστέρια. Αυτός είναι ο δικός σας προορισμός : Να γίνετε το λαμπερό φως που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά σας να αποκτήσουν τη δική τους λάμψη. 19. ΠΑΙΔΙ ώρα: Περσινή κλειστή ομάδα Συντονίστριες: Ερασμία Ανδρεαδάκη, Μαρία Χατζηπανταζή (ψυχολόγος) «Τρία πράγματα μας έχουν απομείνει από τον Παράδεισο: Τα άστρα, τα άνθη και τα παιδιά» Δάντης Φέτος θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε, ως μελλοντικοί ενήλικες, να μπορέσουν να οργανώσουν αποτελεσματικά τη ζωή τους. ΤΕΤΑΡΤΗ 20. «ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» ώρα: Νέα ομάδα Συντονίστριες: Φόνη Νιφοράτου, Ερασμία Ανδρεαδάκη, Πένυ Γεωργιάδου Επειδή η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον για τα παιδιά μας δεν τελειώνει ποτέ, προσκαλούμε όλους εσάς που συμμετέχετε στο μεγάλωμα των εγγονιών σας, γιατί νοιάζεστε να προσφέρετε αυτή την αγάπη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να βρεθείτε μαζί μας στην καινούργια ομάδα. Σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας, ισοτιμίας και εξερεύνησης, θα μοιραστούμε ερωτηματικά, ανησυχίες και προβληματισμούς, για να πετύχουμε με αληθινό κέφι το καλύτερο που μπορούμε. *Στις περσινές ομάδες προτεραιότητα έχουν οι ήδη συμμετέχοντες. ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΙΔΙ Συντονίστρια: Βίκυ Τρυφωνίδου 21. ΤΡΙΤΗ κάθε 15 ημέρες 22. ΤΕΤΑΡΤΗ κάθε 15 ημέρες Παρακαλούνται τα μέλη που θέλουν να λάβουν μέρος στις ομάδες της Καβάλας να επικοινωνήσουν με την κ. Τρυφωνίδου Τηλ / Το κόστος συμμετοχής στις ομάδες είναι 35ευρώ ετησίως. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 1. MΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ; 27 Νοεμβρίου 2015, ώρα Εισηγήτρια: Κουφάκη Ιωάννα, ψυχολόγος, Msc κοινωνικής ψυχιατρικής Η ανακοίνωση της διάγνωσης μιας μαθησιακής δυσκολίας αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή στη ζωή του

7 παιδιού και της οικογένειας. Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια άγνωστη κατάσταση, γεγονός που προκαλεί ποικίλα και έντονα συναισθήματα. Στην παρούσα ομιλία θα συζητηθούν ερωτήματα που απασχολούν συχνά τους γονείς, όπως το εάν και με ποιον τρόπο θα εξηγήσουν στο παιδί τη διάγνωση, τι προσδοκίες μπορούν να έχουν στο εξής από εκείνο και πώς να διαχειριστούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. 2. ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Όλγα Καλαμάρα, Συντονίστρια Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητά μας, για να διαμορφώσουμε πεποιθήσεις, που είναι: οι ιδέες μας, τα πιστεύω μας, η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, για τον κόσμο, για την ζωή Οι πεποιθήσεις καθορίζουν την αγάπη, την επιτυχία, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας. Υπάρχουν και οι αρνητικές, περιοριστικές, δεσμευτικές πεποιθήσεις = ΠΑΡΑΛΟΓΑ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ Μπορώ να διαλέξω, ποιες πεποιθήσεις μου είναι χρήσιμες και μου προσφέρουν υγιή αποτελέσματα, για μια πιο δυνατή, όμορφη, γεμάτη νόημα ζωή. 3. Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ 19 Φεβρουαρίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Κατερίνα Δημητρίου, Συντονίστρια Στο τέλος, νομίζω ότι εκείνο που θα με ενδιαφέρει περισσότερο θα είναι: Πόση αγάπη είχα στη ζωή μου; Πώς μοιράστηκα την αγάπη μου; Ποιος με αγάπησε; Ποιόν αγάπησα; Η ζωή μου έκανε τη διαφορά για κάποιον άλλον; Τι σημασία είχε η ζωή μου; Γιατί ήμουν περήφανος-η; Σε τι αφιέρωσα το χρόνο και την ενέργειά μου; Πώς υπηρέτησα τον κόσμο; Πώς θα με θυμούνται; Αν θέλω η αγάπη να ανθίσει στη ζωή μου χρειάζεται να κάνω επιλογές αγάπης Επιλογές που μεταφράζονται σε ζεστά συναισθήματα, ευγνωμοσύνη, αποδοχή, θετικές σχέσεις και ελπίδα για τη ζωή. 4. ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 4 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Ηλέκτρα Μπεθυμούτη, Ψυχολόγος Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Τι μας λένε οι ειδικοί για αυτή την πολύπλοκη σχέση, τη σχέση των δυο συντρόφων; Τι αναμένεται με το πέρας των χρόνων; Υπάρχουν συμπεριφορές που προβλέπουν το διαζύγιο και άλλες που προβλέπουν την αρμονική συμβίωση; Πώς επιβιώνει εντέλει αυτός ο τόσο εύθραυστος και σημαντικός δεσμός; Η διάλεξη στοχεύει στο να παρουσιάσει θεωρίες και μελέτες στο χώρο της οικογενειακής θεραπείας, που αφορούν τη σχέση των συντρόφων. 5. ΟΡΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ «ΕΓΩ» ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΣΥ» ΞΕΚΙΝΑ! 11 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγητής: Νάσος Μάντζιος, Συντονιστής Τα όρια βασίζονται στις πεποιθήσεις, στις σκέψεις, στα συναισθήματα, τα θέλω, τις ανάγκες, τις διαισθήσεις μας. Είναι σαφή, σταθερά και μερικές φορές ευέλικτα. Τα χαλαρά όρια μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική εξάντληση. Τα άκαμπτα όρια μπορεί να οδηγήσουν στη μοναξιά. Με τα υγιή όρια, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε την αυτοεκτίμησή μας, απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις. 6. ΙΣΟΤΙΜΟΣ ναι, ΙΔΙΟΣ όχι. Ένας ψυχολόγος μαθαίνει από τους γονείς εφήβων με ειδικές ανάγκες τι σημαίνει αποδέχομαι τη διαφορετικότητα (τη δική μου και των άλλων) 15 Απριλίου 2016, ώρα Εισηγητής: Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος MSc, PhD, επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

8 Είναι η ισοτιμία μία από τις αξίες που επιδιώκετε στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους; Θέλετε οι σχέσεις να μη διαπνέονται από τη βία και την εξουσία της επιβολής του ενός στον άλλο; Στην προσπάθειά σας να προσεγγίσετε την ισοτιμία στις ανθρώπινες σχέσεις ίσως να ήρθατε αντιμέτωποι /ες με δύσκολα διλήμματα: εγώ ή ο άλλος; να προσαρμοστώ ή να επαναστατήσω; να προσαρμόσω τον άλλο ή να τον αφήσω ελεύθερο; Στη διάλεξη αυτή θα δούμε παραδείγματα από τη συνεργασία που είχα με μία ομάδα γονέων εφήβων με ειδικές ανάγκες. Θα δούμε μερικές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που μοιράστηκαν αυτοί οι γονείς μαζί μου σχετικές με αυτά τα θέματα. Θα δούμε πώς αυτές οι εμπειρίες και συνειδητοποιήσεις συνδέονται με τη δική μας ζωή και τα σημαντικά για εμάς ζητήματα της. Θα έρθουμε έτσι ίσως σε επαφή με νέες δυνατότητες να βλέπουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και τις σχέσεις μας με αυτούς. Σε όλες τις παρουσιάσεις και τις διαλέξεις η είσοδος είναι ελεύθερη. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΦΗΒΩΝ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 15 Νοεμβρίου 2015, ώρα Εισηγήτρια: Μ. Χατζηπανταζή, ψυχολόγος, Σύμβουλος Πτυχιούχος τμήματος Α.Π.Θ., M.SC. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας City University of London Σε μια βιωματική διερεύνηση μέσα από σύντομες ασκήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, οι έφηβοι, η μόνη ελπίδα και λάμψη αισιοδοξίας αυτού του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να διερευνήσουν τα όνειρά τους για το μέλλον. 2. ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ Δεκεμβρίου 2015, ώρα: 10:00 14:00 Εισηγητής: Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής Στόχος του σεμιναρίου είναι μια αιρετική, διαφορετική και λειτουργική οπτική για το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Την επίδραση που έχει το άγχος στην καθημερινότητα, η προσωπική ευαισθητοποίηση, αλλά και η σε βάθος πρακτική οπτική που μπορεί να ενισχύσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προβλήματα στο φάσμα του άγχους και των κρίσεων πανικού. 3. ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 5 Μαρτίου 2016, ώρα Εισηγήτρια: Ηλέκτρα Μπεθυμούτη, Ψυχολόγος Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όταν το ιδανικό συναντά την πραγματικότητα στη συντροφική σχέση, τότε εμφανίζονται και προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Υπάρχουν ωστόσο χρυσοί κανόνες που γεμίζουν την τράπεζα συναισθημάτων για τους δύσκολους καιρούς, και άλλοτε, ακόμα και αναμοχλεύοντας τις στάχτες ξανανάβει η φωτιά. Το σεμινάριο στοχεύει στην παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση εκείνων των στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να πορευτεί αρμονικά. Ετήσια συνδρομή μέλους: 15ευρώ Κόστος συμμετοχής σεμιναρίων: για μέλη 15ευρώ / για μη μέλη 20ευρώ / για εφήβους 10ευρώ Το κέντρο αντλεριανής ψυχολογίας πήρε το όνομά του από τον Άλφρεντ Άντλερ ( ) το θεμελιωτή της αντλεριανής ή ατομικής ψυχολογίας που δίνει έμφαση στην μοναδικότητα, στην ενότητα και το αδιαίρετο του ατόμου. Ο Άλφρεντ Άντλερ δημιούργησε στη Βιέννη τη σχολή της ατομικής ψυχολογίας. Με τα χρόνια η θεωρία του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ψυχολόγων, ψυχιάτρων, δασκάλων, κοινωνικών λειτουργών, ιερωμένων και γενικά όλων εκείνων που επιθυμούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Άπω Ανατολή δημιουργήθηκαν σύλλογοι, ερευνητικά κέντρα, έδρες σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα ατομικής ψυχολογίας. Στην Αθήνα ιδρύεται το 1969 η Ελληνική Εταιρεία Αντλεριανών Σπουδών και λίγα χρόνια αργότερα, το 1976 ιδρύεται το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Το παράρτημα αυτό δημιουργήθηκε από την Μαργαρίτα Κασημάτη και το 1998 έγινε αυτόνομο και ονομάστηκε Κέντρο Αντλεριανής Ψυχολογίας (Κ.Α.Ψ.). Το Κ.Α.Ψ. είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και στόχος του είναι η διάδοση της αντλεριανής φιλοσοφίας και η εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή. Στις δραστηριότητες του Κ.Α.Ψ. περιλαμβάνονται: 1)ομάδες μελέτης όπου είναι υπεύθυνοι ειδικά εκπαιδευμένοι συντονιστές και συντονίζουν εθελοντικά τις ομάδες 2)ομάδες μελέτης με ψυχολόγους 3)παρουσιάσεις συντονιστών 4) διαλέξεις - σεμινάρια ψυχολόγων.

ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015

ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015 ÊÅÍÔÑÏ ÁÍÔËÅÑÉÁÍÇÓ ØÕ ÏËÏÃÉÁÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ 2014-2015 ÏìÜäåò ìåëýôçò ÐáñïõóéÜóåéò ÓåìéíÜñéá ÏìÜäåò øõ ïëüãùí 25çò Ìáñôßïõ 19 546 45 Èåóóáëïíßêç ôçë./fax: 2310 858448 e-mail:adlerian.thess@gmail.com www.adlerthess.gr

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος. Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος. Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη 3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη Ζωγράφου 2013-2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή-συνοπτική αιτιολόγηση του θέματος

Διαβάστε περισσότερα

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ - Α Ρ Γ Υ Ρ Ο Υ Π Ο Λ Η Σ προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο 2017-2018 Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου μας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching. Ζήσε με Πάθος! Σελίδα 1

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching.  Ζήσε με Πάθος!  Σελίδα 1 Μανώλης Ισχάκης WYS NLP Life Coaching www.manolisischakis.gr Όνομα : Επίθετο : Ζήσε με Πάθος! www.manolisischakis.gr Σελίδα 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι."

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με το διευθυντή του 1 ου δημοτικού κο Κασσέρη, υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ασπασία Τασίου και Τίνα Γκουντή

Εισηγήτρια: Ασπασία Τασίου και Τίνα Γκουντή Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συµπεριφοράς ΤΜΗΜΑ Παιδιών και Εφήβων του ΙΕΘΣ Γλάδστωνος 10, (5 ος ορ.), Πλ. Κάνιγγος, 106 77 Αθήνα Τηλ. 210 3840129 Fax 210 3840803 http://www.ibrt.gr, e-mail: ibrt@ibrt.gr

Διαβάστε περισσότερα

2) 4 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Π.Δ.Ε. Αττικής

2) 4 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Π.Δ.Ε. Αττικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕ. & ΔΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ' Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - 1 ο Κ.Ε.Σ.Υ. Δ' ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών elouvrou@hotmail.com Η Παναγιώτα Πλησή και η Ελένη Λούβρου έχουν συνεργαστεί για το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, ως εισηγήτριες σε σεμινάριο με θέμα τον αυτισμό, καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανελλήνιου Ινστιστούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές"

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της Φως στις σκιές Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές" Κυρία Παπαδάκη, το βιβλίο σας Φως στις Σκιές που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πραγματεύεται δύσκολα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd

Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd Θετική Ψυχολογία σε περίοδο «Κρίσης» Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd Εισαγωγή «Δεν είναι τα πιο δυνατά ή έξυπνα είδη που επιβιώνουν, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς, ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε εκείνες τις στιγμές κρίσης κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση είναι το πέρασμα απο μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη.

Μετάβαση είναι το πέρασμα απο μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη. Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Μετάβαση είναι το πέρασμα απο μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη. ΜΕΤΑΒΑΣΗ Σε ένα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ορισμούς της μετάβασης, η έννοια αυτή παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου Ημερομηνία 28/3/2106 Μέσο Συντάκτης Link http://www.islandofman.me/ Άντρυ Κούννου http://www.islandofman.me/interviews/i-epitychia-kryvotan-sto-komodino-mou/ Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015 Διήμερο Πρακτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ + ΔΕΠΥ & Συννοσηρότητα με Μαθησιακές

Διαβάστε περισσότερα

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16 Καθημερινά οι γονείς παλεύουν να κατανοήσουν καταστάσεις, γεγονότα και συμπεριφορές που προκλήθηκαν από τα παιδιά τους και αδυνατούν. Τις πιο πολλές φορές θεωρούν ότι ευθύνονται τα παιδιά τους γι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Ζάγκα Αλεξάνδρα Α.Μ: Κούτσικου Ναυσικά Α.Μ:

ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Ζάγκα Αλεξάνδρα Α.Μ: Κούτσικου Ναυσικά Α.Μ: ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ζάγκα Αλεξάνδρα Α.Μ:1051485 Κούτσικου Ναυσικά Α.Μ:1049140 Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον: Στις Η.Π.Α ένας (1) στους δύο (2) γάμους καταλήγει σε

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αίαντος 3, 15235 Βριλήσσια Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu Εισαγωγικό Πρόγραμμα σε Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας. Η μοναδικότητά σου!

Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας. Η μοναδικότητά σου! Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας Ε- book Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας Η μοναδικότητά σου! 2 Συνήθης ή μοναδικός; Είναι ο καθένας μας ξεχωριστός

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 13ος χρόνος λειτουργίας ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κύκλος µαθηµάτων Ψυχολογία Οκτώβριος 2016 Ιανουάριος 2017 Ιανουάριος 2017 Μάρτιος 2017 Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε θέματα που σχετίζονται με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Οικογένεια & επιλογή σταδιοδρομίας {1} Αναπαραγωγή του σχεδίου οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

11ο Έτος Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και γονείς

11ο Έτος Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και γονείς ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας Κέντρο Μελέτης της Οικογένειας Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας Κέντρο Ανάπτυξης της Δημιουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Α. Δημητριάδου. Εκπαίδευση. Μετεκπαίδευση. Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: /

Μαρία Α. Δημητριάδου. Εκπαίδευση. Μετεκπαίδευση. Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: / Μαρία Α. Δημητριάδου Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Πολύκαστρο Κιλκίς ιστοσελίδα: www.psychotherapyworks.gr Θεμιστοκλή Σοφούλη 60, αλληλογραφία: mariadimitpsy@gmail.com Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: 2343

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Τμήμα Ψυχολογίας,

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Τμήμα Ψυχολογίας, το Κέντρο Έρευνας και Εφαρµογών Σχολικής Ψυχολογίας, το Κέντρο Μελέτης της Οικογένειας και το Κέντρο Ανάπτυξης της

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Διδάσκουσα: Β. Δακανάλη

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Διδάσκουσα: Β. Δακανάλη ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Διδάσκουσα: Β. Δακανάλη 26-4-2013 ιστορία της ψυχολογίας -μελέτη των βασικών ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων: o Αριστοτέλης,

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη.

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη. ΝΗΠΙΑ Έχω ένα φίλο μακρινό. 2014-2015 Στο σχολείο μας χρόνια τώρα έχουμε μια «σκυτάλη» που παραδίδουμε από τάξη σε τάξη. Είναι η σκυτάλη της φιλίας, του νοιαξίματος, της φροντίδας για παιδιά λιγότερο ευνοημένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GESTALT IN ORGANIZATIONS

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GESTALT IN ORGANIZATIONS ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GESTALT IN ORGANIZATIONS ΑΘΗΝΑ 2015 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GESTALT IN ORGANIΖATIONS Οι ΟΜΑΔΕΣ ανθρωπιστικές ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ επιστήμες έχουν πλέον διεισδύσει στην κοινωνία και την αγορά και έχουν γίνει αποδεκτές

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η κάθε αναπηρία ή η κάθε ιδιαιτερότητα συνήθως έχει επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «Οικογένεια και Αυτισμός» «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» «Μαθησιακές Δυσκολίες: Ανίχνευση, Σχεδιασμός, Παρέμβαση & Αποκατάσταση» «Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολικός Εκφοβισμός» «Εξερευνώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία Γράφει η Γεωργία Λάττα Ανοίγουν τα σχολεία κι όλοι βρίσκονται σε αναστάτωση: Οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, οι γονείς εξορμούν στα βιβλιοπωλεία

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 13ος χρόνος λειτουργίας ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κύκλος µαθηµάτων Ψυχολογία Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας Οκτώβριος 2016 Ιανουάριος 2017 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Τζένη Κουκίδου http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/101-didagmata-zois-giorgos-papadopouloskipreos.html Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος

Διαβάστε περισσότερα

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point.

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Τζακλίν Ουίλσον και απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Ο παιδικός σταθμός, είναι πράγματι ένας «σταθμός» στην πορεία ανάπτυξης και ζωής του ανθρώπου!

Ο παιδικός σταθμός, είναι πράγματι ένας «σταθμός» στην πορεία ανάπτυξης και ζωής του ανθρώπου! Η μετάβαση στον παιδικό σταθμό---ψυχολογία αναπτυξιακού σταδίου στο νήπιο και οφέλη ένταξης Γράφει: Δανάη Χορομίδου, Ψυχολόγος, Απόφοιτος Παν/μίου Αθηνών, Ψυχοθεραπεύτρια-Ψυχοδραματιστής, Συνεργάτης του

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και απόφοιτοι πια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα,

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και απόφοιτοι πια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και απόφοιτοι πια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Η σημερινή τελετή του τέλους της σχολικής σας διαδρομής είναι ταυτόχρονα και η αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου δρόμου

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Μυρτώ Λεμονούδη και Έλλη Κουβαράκη MSc Κλινική Ψυχολογία Παν/μίου Αθηνών -Ψυχοθεραπεύτριες Επόπτης: Γιώργος Ευσταθίου Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών-Ψυχοθεραπευτής

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ)

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΥΣΕΑ) Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Συμβουλευτική Στήριξη Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές Επιλογές ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗ/ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη TETARTH 15 ΜΑΪΟΥ 2013 14.00-15.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΕΑ ΧΗΛΗ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΟΥΣΑ 9 ΑΙΘΟΥΣΑ 10 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 15.00-17.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Σκέφτομαι & Πράττω

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ Med candidate Επιμορφωτικές & διοικητικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Λαμίας έχει ως κύριο μέλημά του τη συνεργασία με τους σπουδαστές και τους αποφοίτους σχετικά με τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους μετά την αποφοίτησή τους. ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας και

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας και ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρµογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές φορές μας πιάνει πανικός.

Μερικές φορές μας πιάνει πανικός. Επιστημονική Διάλεξη Ευρύτερου Ενδιαφέροντος_ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ_Η Ψυχολογία των Σχέσεων κ Περιγραφή, Θεματολογία και Καίρια Ερωτήματα Το πολυπόθητο μωράκι που κρατάμε στην αγκαλιά μας, φέρνει τα πάνω κάτω.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα