Manual Neurotherapy Ιανουαρίου 12. Επαγγελματική Εκπαίδευση. Νευρο - Αντανακλαστική Σωματική Θεραπεία. υψηλού επιπέδου στην.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Manual Neurotherapy. 20-22 Ιανουαρίου 12. Επαγγελματική Εκπαίδευση. Νευρο - Αντανακλαστική Σωματική Θεραπεία. υψηλού επιπέδου στην."

Transcript

1 η διο δος Επαγγελματική Εκπαίδευση σας προσφέρει υψηλού επιπέδου στην Manual Neurotherapy Νευρο - Αντανακλαστική Σωματική Θεραπεία και στην Νευρο-Ρεφλεξολογία MΝΤ Με τους Nico Pauly & Griet Rondel παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτές, θεραπευτές και αναμορφωτές της μεθόδου. σε αποκλειστική συνεργασία με το: MNT - NR International International Association for Manual Neurotherapy and Nerve Reflexology Ιανουαρίου 12 Διεθνώς αναγνωρισμένα Διπλώματα ΔΙΟΔΟΣ Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης & Θεραπείας

2 Manual Neurotherapy MNT Mια εξαιρετική, θεραπευτική μέθοδος! Η MNT (Manual Neurotherapy) είναι μια εξελιγμένη μέθοδος θεραπείας χειρισμών με τα χέρια, που αφορά σε λειτουργικές διαταραχές τόσο του μυοσκελετικού συστήματος, όσο και του συστήματος των σπλάχνων. Πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα νευροθεραπείας το οποίο, προκειμένου τελικά να δράσει θεραπευτικά πάνω στο πρόβλημα, εφαρμόζει «αντανακλαστικές» τεχνικές στο περιφερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα οι οποίες έχουν σκοπό να βελτιώσουν στο μέγιστο δυνατό τις αντιδράσεις τους. Οι τεχνικές που εφαρμόζει η ΜΝΤ χωρίζονται σε 4 επίπεδα: 1. Νεύρο - αντανακλαστικές τεχνικές τριβής μαλακών ιστών. 2. Τεχνικές πίεσης νεύρο - ρεφλεξολογικών σημείων τα οποία βρίσκονται στο περιόστεο του σκελετού του άκρου πόδα. 3. Τεχνικές συντονισμού σπονδυλικής στήλης. 4. Τεχνικές σπλαχνικής κινητοποίησης. Η φιλοσοφία Η ΜNT βασίζεται στην επεξεργασία ερεθισμάτων ή πιθανών ερεθισμάτων πόνου που προέρχονται είτε από το περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ) είτε από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Λέγοντας «ερεθίσματα πόνου» εννοούμε διεγέρσεις του νευρικού συστήματος που προκαλούνται από βλάβες ιστών ή από στρεσογόνες καταστάσεις. Ο άνθρωπος δέχεται συνεχώς εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα. Τα εξωτερικά ερεθίσματα έρχονται από το περιβάλλον π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, θόρυβος, εικόνες, οσμές, γεύσεις κ. λ π. Τα ερεθίσματα αυτά, στην πλειονότητα τους, γίνονται αντιληπτά από τις πέντε κύριες αισθήσεις μας. Από την άλλη το σώμα είναι προικισμένο με διάφορους υποδοχείς που θα τους αποκαλούσαμε «ιδιοδεκτικούς» και οι οποίοι παραλαμβάνουν πληροφορίες από το ίδιο το σώμα όπως πληροφορίες μηχανικές, θερμοκρασίας καθώς και πληροφορίες για τις χημικές συνθήκες που επικρατούν στους ιστούς.

3 Νευρο - Αντανακλαστική Σωματική Θεραπεία Η πρωτοποριακή εξαιρετική μέθοδος θεραπείας με την επιστημονική τεκμηρίωση, που μέσω της νευροφυσιολογίας προχωράει τη σωματική θεραπευτική και την αναδεικνύει σε ένα ανώτερο επίπεδο αποτελεσματικότητας Εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται από τα περιφερικά νεύρα στο ΚΝΣ. Αυτό με τη σειρά του επεξεργάζεται τα ερεθίσματα σε αντανακλαστικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και λογικό επίπεδο, αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας, απαντήσεις στέλνονται στους ιστούς του σώματος οι οποίες αντανακλώνται στο νευρικό σύστημα του σκελετού και των μυών, αλλά και στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ). Μέσω του νευρικού συστήματος του σκελετού και των μυών λοιπόν εκδηλώνονται αλλαγές στον κινητικό έλεγχο του μυο-σκελετικού συστήματος, ενώ μέσω του ANΣ εκδηλώνονται αλλαγές στη ροή του αίματος, ορμονικές αλλαγές όπως και αλλαγές στη συμπεριφορά των σπλάχνων. Η πεποίθηση των MNT θεραπευτών είναι ότι στην περίπτωση ερεθισμάτων πόνου ή πιθανών τέτοιων ερεθισμάτων προκαλούνται ταυτόχρονες αλλαγές στο μυοσκελετικό και το σπλαχνικό σύστημα που οφείλονται στο μηχανισμό που περιγράφηκε πιο πάνω.π.χ. φλεγμονή στην άρθρωση του γονάτου λόγω μηχανικής υπερφόρτωσης δεν εκφράζεται μόνο στην αλλαγή της κινητικής συμπεριφοράς, αλλά συνοδεύεται από πολλαπλές χημικές, ορμονικές και κυκλοφορικές αντιδράσεις. Σε χρονιές μάλιστα περιπτώσεις, ερεθίσματα ή πιθανά ερεθίσματα πόνου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης διάρκειας αλλαγές σε διαφόρους σωματικούς ιστούς καταλήγοντας σε μορφολογικές αλλαγές, ασθένεια και χρόνιο πόνο. Ερεθίσματα ή πιθανά ερεθίσματα πόνου πιθανόν να προέρχονται από σωματικούς ιστούς, αλλά και από ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως συναισθήματα και άγχος. Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει όλες αυτές τις διαδικασίες. Εάν το νευρικό σύστημα αντιδρά σε φυσιολογικά επίπεδα, η ομοιόσταση στο σώμα θα είναι συνεχής ή θα αποκαθίσταται άμεσα σε περιπτώσεις βλάβης. Όμως χρόνια υπερφόρτωση από ερεθίσματα πόνου ή πιθανά ερεθίσματα πόνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε διάφορα στάδια στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα ασθένεια και πόνο. H MNT μέσα από τις τεχνικές της επεμβαίνει, μέσω του νευρικού συστήματος, σε διάφορα επίπεδα που συμμετέχουν στην εικόνα του πόνου του ασθενούς, όπως το ΠΝΣ, το ΚΝΣ, το ΑΝΣ και το νεύρο-ενδοκρινικό σύστημα. Ο τελικός στόχος είναι η επαναφορά της συνεργασίας μεταξύ αυτών των συστημάτων που συνεπάγεται και την επαναφορά της ομοιόστασης.

4 Αναλυτική περιγραφή των τεχνικών της Manual Neurotherapy ΜΝΤ 1Νεύρο - Αντανακλαστικές τεχνικές Τριβής Μαλακών Ιστών (NRSFT) Πρόκειται για τεχνικές μασάζ που εφαρμόζονται στο μαλακό ιστό της πλάτης, των ποδιών, των χεριών, του αυχένα και στο κρανίο. Μικρές κυκλικές τριβές με τις παρυφές των δακτύλων εφαρμόζονται στις ζώνες του συνδετικού ιστού μεταξύ μυών και οστών, σε περιοχές μεταξύ μυών, δίπλα από τένοντες και δίπλα από περιφερικά νεύρα. Η κατεύθυνση είναι πάντα από το κέντρο προς την περιφέρεια, ακολουθώντας τα τοπικά περιφερικά νεύρα. Ακριβώς στο συνδετικό ιστό, ανάμεσα σε μύες και οστά, μύες και μύες, περιφερικά νεύρα, αιματική και λεμφική παροχέτευση, οι τριβές αυτές βρίσκουν το δρόμο τους προς τον ιστό στόχο. Ας σημειωθεί ότι εκτός από μάκρο νεύρο - αντανακλαστικές τεχνικές τριβής μαλακών ιστών (NRSFT) κατά μήκος των περιφερικών νεύρων εφαρμόζονται, όπου απαιτείται και μίκρο-nrsft σε τοπικές νευρικές απολήξεις. Ο στόχος των NRSFT είναι η πρόκληση ταχύτατης νεύρο-αντανακλαστικής αντίδρασης στα περιφερικά νεύρα για την επανάκτηση: μυϊκού τόνου παροχής αίματος ροής λέμφου ροής αξονοπλάσματος (το κυτταρόπλασμα ενός νευροάξονα), καθώς και για την αντιμετώπιση του πόνου. Οι χειρισμοί NRSFT εφαρμόζονται για σύντομο διάστημα 5-7 λεπτών. Εάν ο ιστός - στόχος δεν αντιδρά σε αυτά τα ερεθίσματα με αλλαγή του μυϊκού τόνου ή με μείωση του πόνου, ο MNT θεραπευτής θα προχωρήσει εφαρμόζοντας πίεση σε νεύρο ρεφλεξολογικά σημεία στο σκελετό του ποδιού. 2 Νεύρο Ρεφλεξολογικά Σημεία πίεσης (ΝRP) Με σκοπό να βρει τρόπο να μειώσει γρήγορα την εικόνα σε υπερτονικούς παρασπονδύλιους μύες, ο Walter Froneberg, χειροπρακτικός από τη Γερμανία, ανακάλυψε μικρά σημεία στο σκελετό του ποδιού τα οποία πίεζε με τον αντίχειρά του. Η τεχνική του NRP βασίστηκε στις κλασικές ζώνες ρεφλεξολογίας του Δρ.Φιτζεραλντ (ΗΠΑ), της Ινγκε Ντούγκανς (Δανία) και της Ανν Μάργκουαρτ (Γερμανία). Ξεκινώντας από τη γενικώς αποδεκτή αρχή ότι το σώμα αντανακλάται σε τρισδιάστατη αναλογική κλίμακα στα πόδια, ο Froneberg αναπαρήγαγε το ΠΝΣ και το ΚΝΣ στο σκελετό του ποδιού. Η πεποίθησή του ήταν ότι πιέζοντας σε ειδικούς υποδοχείς δονήσεων νευρικές απολήξεις στο περιόστεο, προκαλείται γρήγορη αντίδραση του νευρικού συστήματος στους ιστούς που στοχεύουμε. Aρχικά, εστίασε στις πρόσθιες και οπίσθιες ρίζες των σπονδύλων, αργότερα στα περιφερικά νεύρα, στο μυο-σκελετικό σύστημα και κατόπιν στο ΚΝΣ και το ΑΝΣ (αυτόνομο νευρικό σύστημα).

5 Εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία στην αντιμετώπιση του πόνου Τα σημεία τα ονόμασε «σημεία νεύρο-ρεφλεξολογίας» ή «ΝRP», γιατί παρατήρησε ότι οι αντιδράσεις εκδηλώνονταν σε ένα νεύρο ή νευρική δομή των ιστών στους οποίους στόχευε. Tα σημεία NRP διεγείρονται ασκώντας με τον αντίχειρα ή το δείκτη συνεχόμενη πίεση σε διάφορα οστά του ποδιού. Εάν το νεύρο ή οι στοχευμένοι ιστοί δυσλειτουργούν, τα σημεία θα αντιδράσουν, εκδηλώνοντας πόνο. Η πίεση ασκείται έως ότου υποχωρήσει ο πόνος. 3 Τεχνικές Σήμερα η MNT χρησιμοποιεί πάνω από 400 σημεία NRP στο πόδι, τα οποία αντανακλούν σχεδόν κάθε τμήμα ή επίπεδο του ΠΝΣ και του ΚΝΣ. Δουλεύοντας με αυτά τα σημεία, δίνεται η δυνατότητα στο χειριστή MNT να παρέμβει σε όλα τα μέρη της παθοφυσιολογίας του σημείου του πόνου στο νευρικό σύστημα. Συντονισμού Λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης (ST). Στην MNT ο πρώτος στόχος είναι κυρίως η επαναφορά της λειτουργικής κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη περιβάλλει το νωτιαίο μυελό, το πρώτο επίπεδο όπου ερεθίσματα πόνου ή πιθανά ερεθίσματα πόνου αποκωδικοποιούνται και προσαρμόζονται. Οι τμηματικοί και πολύ - τμηματικοί μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη είναι οι πρώτοι που αντιδρούν με αλλαγή του μυικού τόνου σε ερεθίσματα από το νωτιαίο μυελό. Παράλληλα, η πλειονότητα των περιφερικών νεύρων του σώματος προέρχεται από το νωτιαίο μυελό και πορεύεται μέσω των μεσοσπονδυλίων τρημάτων. Η σπονδυλική στήλη είναι η κύρια δομή για τη διασφάλιση καλής στατικής και δυναμικής κινητικής συμπεριφοράς. Επαναφέροντας τη σπονδυλική κινητικότητα και σταθερότητα επηρεάζουμε: - ολοκληρωμένα τα μονοπάτια κινητικού ελέγχου - τη λειτουργία των περιφερικών νεύρων - το συντονισμό των νευρικών ερεθισμάτων στο νωτιαίο μυελό. Στην MNT διαφορετικές τμηματικές και πολύ-τμηματικές τεχνικές κινητοποίησης και χειρισμού εφαρμόζονται στην σπονδυλική στήλη, όπως, περιστροφές, επιμηκύνσεις, αποσπάσεις, υψηλής ταχύτητας ερεθίσματα κ. λ. π.

6 4 Η πρόθεση αυτών των τεχνικών είναι να δοθούν συντονισμένα ερεθίσματα σε διάφορα τμήματα του νωτιαίου μυελού με σκοπό τη μείωση ενοχλητικών παθολογικών ερεθισμάτων στο οπίσθιο κέρας. Η επιστημονική βάση του ST είναι η θεωρία «ελέγχου της πύλης» Malzack and Wall. Προσέχοντας να διεγείρει μυελομένες νευρικές απολήξεις με ταχύ χρόνο ανταπόκρισης, ο χειριστής MNT επιδιώκει να μειώσει εισερχόμενα ερεθίσματα πόνου στο νωτιαίο μυελό. Τεχνικές ST εφαρμόζονται πάντα, εφόσον ο ασθενής δεν είναι σε στάδιο πόνου και είναι συναισθηματικά έτοιμος να δεχτεί αυτές τις τεχνικές. Σπλαχνική Κινητοποίηση (VM) και οι τεχνικές της Οι τεχνικές VM εφαρμόζονται στην περιοχή ή ζώνη του στομάχου. Τα όργανα συνδέονται στο μυο-σκελετικό σύστημα μέσω συνδετικής περιτονίας. Τα όργανα, αντιδρούν έντονα σε ερεθίσματα του ΑΝΣ, όπως είναι, σε περιπτώσεις παθοφυσιολογικής αντίδρασης του νευρικού συστήματος, ο πόνος. Ειδικά το νευρικό σύστημα του σκελετού και των μυών έχει διάφορα συγκεκριμένα σημεία όπου σπλαχνικά και μυο-σκελετικά νευρικά ερεθίσματα συνδέονται. Τέτοια σημεία είναι για παράδειγμα το έξω κέρας μεταξύ των νευρικών ριζών Α8 και Ο2 και τα παρασπονδυλικά γάγγλια. Τα όργανα λοιπόν είναι πιθανόν να αντιδράσουν σε ερεθίσματα πόνου, μειώνοντας την κινητικότητα και τη λειτουργία τους. Εφαρμόζοντας τεχνικές κινητοποίησης VM στην περιοχή του στομάχου και του διαφράγματος, βοηθάμε στο να: αυξήσουμε την κινητικότητα βελτιώσουμε τις κινήσεις ολίσθησης στη συνδετική περιτονία αυξήσουμε τη ροή αίματος-λέμφου διεγείρουμε τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου συνεπώς και του παρασυμπαθητικού συστήματος. Αποτελεσματικότατοι συνδυασμοί τεχνικών Οι ποικίλες τεχνικές που αναφέρθηκαν πιο πάνω εστιάζουν στην παρέμβαση σε 4 διαφορετικά επίπεδα του νευρικού συστήματος τα οποία σχετίζονται με τον πόνο του ασθενούς. Συγκεκριμένα, επιδιώκονται αλλαγές στο ΠΝΣ (περιφ. νευρ. συστ.), αλλαγές στο ΚΝΣ (κεντρ. νευρ. συστ.), αλλαγές στο ΑΝΣ (αυτ. νευρ. συστ.) και ψύχο-συναισθηματικές αλλαγές. Ο θεραπευτής MNT επεμβαίνει σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας NRP. Στο ΠΝΣ μπορεί να προσθέσει ΝRSFT και ST. Στο ΑΝΣ μπορεί να προσθέσει NRSFT επηρεάζοντας ορθό-συμπαθητικές νευρικές απολήξεις στα περιφερικά νεύρα και τεχνικές ST στους θωρακικούς σπονδύλους για να επηρεάσει το ΣΝΣ ή στην ανώτερη αυχενική κρανιακή περιοχή για το ΠΝΣ. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσει σπλαχνικές κινητοποιήσεις, προκαλεί αλλαγές στο ΑΝΣ. Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις τα νεύρορεφλεξολογικά σημεία παίζουν τον πιο σπουδαίο ρόλο.

7 Ο Walter Froneberg ιδρυτής της μεθόδου ήταν μονόχειρας. Ίδρυσε την μέθοδο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί εύκολα να την εφαρμόζει ο ίδιος με τα μέγιστα αποτελέσματα Φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε με τα δυo μας χέρια! Nico Pauly α β Ας περιγράψουμε μια κλασική συνεδρία Manual Neurotherapy ΜΝΤ Λήψη του ιστορικού και αξιολόγηση Με σκοπό την απόκτηση πλήρους εικόνας των παθοφυσιολογικών αλλαγών στο νευρικό σύστημα που έχουν επιφέρει τον πόνο και τις ενοχλήσεις στον ασθενή, ο θεραπευτής MNT πρέπει να λάβει ένα σχολαστικό ιστορικό εστιάζοντας στα συμπτώματα των μυο-σκελετικών, σπλαχνικών, νευρολογικών και νεύρο-ενδοκρινικών δομών. Στη συνέχεια χρειάζεται αξιολόγηση των στοιχείων ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα. Εκτός από την κλασική αξιολόγηση του κινητικού συστήματος ο θεραπευτής MNT δίνει έμφαση στην αξιολόγηση του ΑΝΣ, του ΠΝΣ, και του ΚΝΣ. Για να επιτύχει στο έργο του χρησιμοποιεί κλινικές εκδηλώσεις όπως αντιδράσεις σε τσίμπημα, βούρτσισμα, αντανακλαστικά τενόντων, θερμοκρασία δέρματος, ιδρώτα κλπ. Συνδυάζοντας τα στοιχεία από τη λήψη ιστορικού με τις ενδείξεις από την αξιολόγηση, ο θεραπευτής MNT θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει που εντοπίζονται οι παθοφυσιολογικές αλλαγές στα 4 επίπεδα που προαναφέραμε. Αυτό θα του χρησιμεύσει σαν έρεισμα, ώστε στη συνέχεια με τη θεωρητική και πρακτική επιστημονική γνώση του νευρικού συστήματος και της παθοφυσιολογίας του, να μπορέσει να εκτελέσει μία συνεδρία. Στην εκπαίδευση MNT, δίνεται έμφαση σε αυτή τη σταδιακή προσέγγιση, η οποία περιγράφεται ως «κλινική λογική και χειρισμός του πόνου». Η Θεραπεία Ανάλογα με την εξέλιξη της κλινικής λογικής και του χειρισμού του πόνου, ο θεραπευτής ξεκινά την εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών. Συνήθως η συνεδρία ξεκινά με τη σπονδυλική στήλη, γιατί είναι η πιο επηρεασμένη περιοχή στο περιφερικό σωματικό σύστημα. Χρησιμοποιώντας NRSFT συνδυαστικά με NRP ο θεραπευτής προσπαθεί να εναρμονίσει το μυϊκο τόνο των μυών που την περιβάλλουν. Μπορεί επίσης να εφαρμόσει τις κατάλληλες τεχνικές ST ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, τεχνικές NRSFT εκτελούνται σε περιφερικά νεύρα των ποδιών και των χεριών. Στη συνέχεια η θεραπεία συνεχίζεται κυρίως στον άκρο πόδα με NRP. Οι τεχνικές NRP θα εστιάσουν σε όλα τα επίπεδα του νευρικού συστήματος που χρειάζονται παρέμβαση, όπως αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την κλινική λογική και το χειρισμό του πόνου. Σε όλες τις παρεμβάσεις του ο θεραπευτής ΜΝΤ παρατηρεί προσεκτικά τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των συνεδριών, χρησιμοποιώντας μεθόδους αξιολόγησης. Ειδικά οι αντιδράσεις στους χειρισμούς NRP εξυπηρετούν ως οδηγός στην συνεδρία. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του πόνου σ αυτά τα σημεία είναι ένδειξη, είτε για την εξέλιξη της παθοφυσιολογικής διαδικασίας είτε για την αποκάλυψη άλλων σημείων που παίζουν ρόλο, τα οποία δεν προέκυψαν στο στάδιο της λήψης του ιστορικού και της αξιολόγησης. Ανάλογα με το επίπεδο πόνου του ασθενούς οι συνεδρίες εκτελούνται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα. Στην περίπτωση του χρόνιου πόνου όπου τμήματα ή ολόκληρο το ΚΝΣ είναι ευαίσθητο, οι πρώτες συνεδρίες θα εκτελεστούν σε αραιά διαστήματα π.χ. μία φορά την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει για να δοθεί χρόνος στο ΝΣ να αντιδράσει στα ερεθίσματα που του δόθηκαν. Σε πιο οξέα περιστατικά όπου το ΚΝΣ αντιδρά φυσιολογικά, οι συνεδρίες μπορούν να επαναλαμβάνονται συντομότερα π.χ. δυο φορές την εβδομάδα.

8 Ενδείξεις - Αντενδείξεις Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ΜΝΤ. Όπως έχει προαναφερθεί η μέθοδος MNT είναι κατάλληλη για τη θεραπεία λειτουργικών διαταραχών. Ο όρος «λειτουργικές» δεν περιγράφει ανατομικές ανωμαλίες ή ασθένειες μέσω των οποίων έχουν παραμορφωθεί κάποιες δομές του σώματος. Η οστεοαρθρίτιδα π. χ. είναι παραμόρφωση αρθρώσεων που δεν αναστρέφεται. Αυτό που μπορεί να κάνει το MNT είναι να διαχειριστεί τις λειτουργικές επιπτώσεις αυτής της παραμόρφωσης, δηλαδή, το μυϊκο τόνο, τις ανωμαλίες στη στάση του σώματος, τον πόνο των τενόντων κ. λ π. Αντενδείξεις Η δυσκοιλιότητα όμως δεν είναι απόλυτο ότι σχετίζεται με ασθένεια, αλλά μπορεί να προκληθεί και από διαταραχές στη νεύρωση ή σύμφυση μυών. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για απλή λειτουργική ανωμαλία που μπορεί να λυθεί με ΜNT. Επειδή το MNT εστιάζει στον έλεγχο του πόνου μέσω του ΚΝΣ με έναν τρόπο ολιστικό, η μέθοδος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Επίσης ημικρανίες, χρόνια κόπωση και ινομυαλγίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση του ελέγχου του πόνου και η λειτουργική επαναφορά. Το πόσο αυτές οι πολύπλοκες ασθένειες θα οδηγηθούν σε πλήρη ίαση, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο παραμόρφωσης των διάφορων δομών λόγω του χρόνιου χαρακτήρα του προβλήματος. Αντενδείξεις Γενικώς, δεν υπάρχουν αντενδείξεις στην εφαρμογή MNT. Ωστόσο, ο ασθενής είναι καλό να παρακολουθείται για πιθανές αντιδράσεις εάν λαμβάνει παυσίπονα με δυνατή επίδραση στο ΚΝΣ και άλλα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά ή υπνωτικά. Άλλες αντενδείξεις αφορούν τα μέρη του σώματος όπου εφαρμόζονται οι τεχνικές. Δερματικές παθήσεις ή παραμορφώσεις του σκελετού του ποδιού λόγω καταγμάτων, επεμβάσεων, ουλών μπορεί να έχουν διαταράξει την τοπική λειτουργία υποδοχής των σημείων και να μην αντιδρούν σωστά. Η εκπαίδευση στη Manual Neurotherapy διευρύνει τους θεραπευτικούς σας ορίζοντες αξιοποιώντας τις γνώσεις αιχμής των Νευροεπιστημών

9 Η εκπαίδευση ενός θεραπευτή Manual Neurotherapist (ΜΝΤ) Οι κύριοι στόχοι της εκπαίδευσης στη θεραπεία Manual Neurotherapy (ΜΝΤ) είναι: 1. Εκπαίδευση στις ειδικές τεχνικές MNT 2. Εφαρμογή των τεχνικών σε συγκεκριμένη συνεδρία MNT 3. Κατάρτιση για τη Νευροφυσιολογία και φυσιοπαθολογία του πόνου 4. Εκπαίδευση στην κλινική λογική γύρω από τον πόνο και τη θεραπευτική αντίληψη του MNT. 5. Εκπαίδευση στις απαραίτητες τεχνικές αξιολόγησης. 6. Σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου Η οργάνωση της εκπαίδευσης στην θεραπεία Manual Neurotherapy Η εκπαίδευση στη θεραπεία Manual Neurotherapy (ΜΝΤ) διαρκεί 296 ώρες και αποτελείται από 5 αυτοτελείς εκπαιδευτικές ενότητες (modules): Νεύρο Ρεφλεξολογικά Σημεία πίεσης (ΝRP) διάρκειας 78 ωρών. Νευρο - Αντανακλαστικές τεχνικές Τριβής Μαλακών Ιστών (NSTFT) και τεχνικές Συντονισμού Λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης (ST) διάρκειας 36 ωρών. Κλασσική Ρεφλεξολογία διάρκειας 78 ωρών. Σπλαχνική Κινητοποίηση (VM) και Σπλαχνική Ρεφλεξολογία διάρκειας 52 ωρών. Κλινικός συλλογισμός και χειρισμός διάρκειας 52 ωρών. Η εκπαίδευση στην ΜΝΤ ξεκινά πάντα με τα σεμινάρια που αφορούν την πρώτη ενότητα της Νεύρο-Ρεφλεξολογίας και είναι προϋπόθεση για την παρακολούθηση των υπολοίπων. Τα σεμινάρια αυτά μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι θεραπευτές χωρίς να χρειάζεται να έχουν γνώση μάλαξης (κάτι που είναι απαραίτητο για τις άλλες ενότητες). Η εκπαίδευση στη Νεύρο-Ρεφλεξολογία ολοκληρώνεται με μία τελική πρακτική εξέταση. Η συμμετοχή σε αυτή την εξέταση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο η επιτυχία σε αυτήν δίνει δικαίωμα για την απόκτηση του διπλώματος «Νευρο- Ρεφλεξολόγου» (Qualified Nerve Reflexologist). Πάντως, η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και η επιτυχία στην εξέταση της Νεύρο- Ρεφλεξολογίας είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στην ΜΝΤ. Οι θεραπευτές μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση στη θεραπεία Manual Neurotherapy (ΜΝΤ) συμμετέχοντας στα διάφορα θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια των αυτοτελών ενοτήτων 2, 3 και 4 που ακολουθούν την εκπαίδευση με τη σειρά που επιθυμούν (από την 3η ενότητα εξαιρούνται οι Ρεφλεξολόγοι). Η 5η ενότητα αποτελεί την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και μπορούν να την παρακολουθήσουν μόνον όσοι έχουν ολοκληρώσει τις άλλες τέσσερις ενότητες. Με την ολοκλήρωση όλων των σεμιναρίων μία πρακτική εξέταση γίνεται στο τελευταίο σεμινάριο της 5ης ενότητας. Η συμμετοχή δεν είναι και πάλι υποχρεωτική, ωστόσο, η επιτυχία σε αυτήν δίνει δικαίωμα σε δίπλωμα «Qualified Manual Neurotherapist».

10 Ένας θεραπευτής μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες του, να παρακολουθήσει κάποιες ή όλες τις ενότητες σπουδών MNT. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται απλή βεβαίωση παρακολούθησης. Μόνο όμως στην περίπτωση που ολοκληρώσει όλα τα σεμινάρια που αφορούν τις ενότητες αυτές μπορεί να αποκτήσει το δίπλωμα του Manual Neurotherapist και να γίνει μέλος του MNT-NR International organization, κάτι που του εξασφαλίζει τα ακόλουθα προνόμια: 1 Αναφορά του ονόματος του στη μηχανή αναζήτησης της ιστοσελίδας του MNT-NR International organization 2 Δυνατότητα να συμμετάσχει σε άλλα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά σεμινάρια ΜΝΤ-ΝR 3 Δυνατότητα να χρησιμοποιεί το βήμα συζήτησης στην ιστοσελίδα μας, forum. ΝΕΥΡΟ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ (NR) 3 σεμινάρια των 3 ημερών το καθένα 3 x 26 ώρες = 78 ώρες ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΕΥΡΟ - ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ ΝΕΥΡΟ - ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΡΙΒΗΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ (NRSFT) και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ST) 2 σεμινάρια των 2 ημερών το καθένα 2 x 18 ώρες = 36 ώρες ΚΛΑΣΙΚΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ 2 σεμινάρια των 2 ημερών το καθένα 2 x 18 ώρες = 36 ώρες ΣΠΛΑΧΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (VM) και ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ 2 σεμινάρια των 3 ημερών 2 x 26 ώρες = 52 ώρες ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ 2 σεμινάρια των 3 ημερών ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 2 x 26 ώρες = 52 ώρες ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ MANUAL NEUROTHERAPIST

11 Σε ποιους απευθύνεται η εκπαίδευση στην θεραπεία Manual Neurotherapy Η εκπαίδευση προσφέρεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που έχουν επαρκείς βασικές ικανότητες στην εφαρμογή θεραπευτικών χειρισμών στο σώμα όπως: Φυσιοθεραπευτές Οστεοπαθητικούς, χειροπρακτικούς Βελονιστές Σωματικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν μεθόδους όπως Σιάτσου, Bowtech, Θεραπευτική μάλαξη, Ταυλανδέζικη μάλαξη, Αρωματοθεραπεία, κ. λ. π. * Εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς θεραπευτές γενικότερα * Νοσηλευτές, γυμναστές & εκπαιδευτές ήπιας σωματικής άσκησης (Τάι Τσι, Γιόγκα, Πιλάτες) που ενδιαφέρονται για τη Σωματική Θεραπευτική (BodyWork) Ωστόσο, όσοι περιλαμβάνονται στις 2 τελευταίες κατηγορίες (*) χρειάζεται να παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγική εκπαίδευση προετοιμασίας στη μάλαξη. Αναλυτική περιγραφή των ενοτήτων της εκπαίδευσης 1. Νεύρο Ρεφλεξολογικά Σημεία πίεσης (ΝRP) Nerve Reflex Points 1 o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Θεωρητική Κατάρτιση Πρακτική Εκπαίδευση 2 o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Εισαγωγή: ορισμός και φιλοσοφία Νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία: ορισμός, διάγραμμα πόνου Εννεύρωση οσφυϊκής μοίρας της ΣΣ Νεύρα οσφυϊκού πλέγματος Νεύρα ιερού πλέγματος Νεύρα αιδοιϊκού πλέγματος Οργάνωση του Συμπαθητικού νευρικού συστήματος Θεωρητική Κατάρτιση Εννεύρωση της θωρακικής και αυχενικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης Το βραχιόνιο πλέγμα Γενικά για τα νεύρα και το νευρικό σύστημα Γύρω από την φυσιολογία του πόνου Νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία (NRP s): ορισμός, διάγραμμα πόνου NRP s για σπονδυλική εννεύρωση NRP s για οσφυϊκό, ιερό και αιδοιϊκό πλέγμα NRP s για συμπαθητικό σύστημα Πώς να χειρίζεστε οσφυϊκό και πυελικό πόνο Λήψη ιστορικού και εισαγωγή στον κλινικό συλλογισμό γύρω από τον πόνο Πρακτική Εκπαίδευση Επανάληψη 1ου επιπέδου NRP s για θωρακική και αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης NRP s για το βραχιόνιο πλέγμα NRP s για μυς αυχένα-ώμου-βραχίονα NRP s για παραπληρωματικό και φρενικό νεύρο Εξάσκηση στην ανάλυση του πόνου Αντιμετώπιση του πόνου 3 o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Θεωρητική Κατάρτιση Εννεύρωση της ανώτερης αυχενικής μοίρας ΣΣ, κεφάλι και κρανίο Εννεύρωση των οργάνων του κεφαλιού Κέντρα πόνου στον εγκέφαλο Νεύρο-ενδοκρινικό σύστημα Φυσιολογία του πόνου Πρακτική Εκπαίδευση Επανάληψη 2ου επιπέδου NRP s για την ανώτερη αυχενική μοίρα ΣΣ, όργανα κεφαλιού και κρανίου NRP s για το Νεύρο-ενδοκρινικό σύστημα Ασκήσεις για την αντιμετώπιση πολύπλοκου πόνου Ασκήσεις στον κλινικό συλλογισμό του πόνου Πρακτικές τελικές εξετάσεις

12 2. Νευρο - Αντανακλαστικές τεχνικές Τριβής Μαλακών Ιστών (NSTFT) και τεχνικές Συντονισμού Λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης (ST). NeuroReflectory Soft Tissue Friction Techniques (NSTFT) και Spine Tuning (SP) Θεωρητική Κατάρτιση Τι είναι οι Νευρο - Αντανακλαστικές τεχνικές Τριβής Μαλακών Ιστών; Θεραπευτικοί στόχοι και θεωρητικές πληροφορίες Ενδείξεις και Αντενδείξεις Πρακτική Εκπαίδευση NSTFT για όλη την περιοχή της πλάτης NSTFT για ειδικούς ραχιαίους νευρικούς κλάδους NSTFT για τετράγωνο οσφυϊκό και κοιλιακούς NSTFT για τα νεύρα των κάτω άκρων NSTFT για τα νεύρα των άνω άκρων NSTFT για τις περιοχές αυχένα και ώμου Συνδυάζοντας NSTFT με Νευρο - Ρεφλεξολογικά σημεία Τεχνικές Συντονισμού Λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης: Τμηματική ολίσθηση και τμηματικές αποσπάσεις Θωρακικές περιστροφές Οσφυϊκές περιστροφές Πολυτμηματικοί χειρισμοί (Multisegmental) Αποσπάσεις και περιστροφές ισχίου Αποσπάσεις και περιστροφές αυχένα Τεχνικές Νευρικής έντασης Συνδυασμός τεχνικών Συντονισμού Λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης και Νευρο - Ρεφλεξολογικών σημείων Συνδυασμός NSTFT με ST και με Νευρο - Ρεφλεξολογικά σημεία 3. Κλασσική Ρεφλεξολογία Θεωρητική Κατάρτιση Γενικά στοιχεία και Ιστορία Πως δουλεύει Θεραπευτικοί στόχοι Ενδείξεις και αντενδείξεις Πρακτική Εκπαίδευση Τοπογραφία των οργάνων στο σώμα Τοπογραφία των οργάνων στο πέλμα Διάφορες θεραπευτικές τεχνικές 4. Σπλαχνική Κινητοποίηση (VM) και Σπλαχνική Ρεφλεξολογία Visceral Mobilitations (VM) και Visceral Reflexology Θεωρητική Κατάρτιση Γενικά στοιχεία και Ιστορία Φυσιολογία των οργάνων Φυσιολογία του ανοσοποιητικού συστήματος Φυσιολογία του νευρο - ενδοκρινικού συστήματος Πρακτική Εκπαίδευση Κινητοποίηση του πεπτικού σωλήνα Κινητοποίηση των νεφρών Συνδυασμός Σπλαχνικής Κινητοποίησης και Νευρο - Ρεφλεξολογικών σημείων Συνδυασμός Σπλαχνικής Κινητοποίησης, Νευρο - Ρεφλεξολογικών σημείων και κλασσικής Ρεφλεξολογίας

13 5. Κλινικός συλλογισμός και χειρισμός Θεωρητική Κατάρτιση Κατανόηση του περιφερικού πόνου Κατανόηση του κεντρικού πόνου Κατανόηση συμπαθητικού πόνου Κατανόηση του σπλαχνικού πόνου Χρήση του διαγράμματος του πόνου Πρακτική Εκπαίδευση Αξιολόγηση του περιφερικού πόνου Αξιολόγηση του κεντρικού πόνου Αξιολόγηση του συμπαθητικού πόνου Αξιολόγηση του σπλαχνικού πόνου Λήψη ιστορικού Παθοφυσιολογικός συλλογισμός Σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου Εγχειρίδιο σπουδών της μεθόδου Οι ενότητες της εκπαίδευσης συνοδεύονται από μεταφρασμένες στα Ελληνικά λεπτομερείς σημειώσεις θεωρίας, γραφήματα και φωτογραφίες με την ανατομική θέση των νεύρο - αντανακλαστικών σημείων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συμμετέχοντες του 1 ου σεμιναρίου (1 ης ενότητας) θα φύγουν έχοντας στα χέρια τους ένα μοναδικά εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο 200 σελίδων, ένα πραγματικό εργαλείο εργασίας! Συνολικά σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα μοιραστεί βοηθητικό υλικό 1000 σελίδων. Σύντομη ιστορική αναφορά στη θεραπευτική μέθοδο Manual Neurotherapy MNT αρχική τεχνική ΜΝΤ, δημιουργήθηκε από τον γερμανικής καταγωγής Ουάλτερ Η Φρόνεμπεργκ. Ο Φρόνεμπεργκ ο οποίος μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εξασκούσε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, έχασε το χέρι του από χειροβομβίδα στον πόλεμο. Μετά από το ατυχές αυτό περιστατικό άλλαξε επάγγελμα και επέλεξε να γίνει χειροπρακτικός! Εργαζόμενος πλέον ως χειροπρακτικός, ανακάλυψε την αξία των πληροφοριών που μπορούσε να αποκομίσει για το σώμα του δέκτη μέσα από την ψηλάφηση και την συμπτωματολογία που εκείνος του περιέγραφε. Διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα και τα ευρήματα που αποκόμιζε από την ψηλάφηση, υπάκουαν σε αντανακλαστικούς κανόνες του νευρικού συστήματος του οποίου, άλλωστε, οι κανόνες διέπουν και την ΜΝΤ. Παρά τα καλά αποτελέσματα της εργασίας του, ένιωθε ότι υπήρχε ένα κενό. Το κενό αυτό το συμπλήρωσε μετά τη γνωριμία του με τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας την οποία διδάχθηκε από τη Γερμανίδα Ανν Μάργκουαρτ (κλασική ρεφλεξολογία). Η ρεφλεξολογία συμπλήρωσε θεαματικά την υπάρχουσα εργασία του και παράλληλα τον οδήγησε στην εύρεση ειδικών νεύρο ρεφλεξολογικών σημείων στο περιόστεο των ποδιών ΝR.(Νευρο-Ρεφλεξολογία). Η MNT-NR, όπως έχει εξελιχθεί στη σημερινή της μορφή, είναι δημιούργημα τριών ατόμων που αφιέρωσαν πολλά χρόνια θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας εργαζόμενοι με τις δύο αυτές μεθοδολογίες, έχοντας στόχο την απόλυτα επιστημονική τους τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Nico Pauly, Norbert Gosch γαμπρό του Walter Froneberg και επίσης για την Griet Rondel.

14 Τα δύο ιδρυτικά μέλη που διδάσκουν στην Ελλάδα είναι: Nico Pauly (Βέλγιο). Φυσιοθεραπευτής από το 1972, θεραπευτής εξειδικευμένος στο Manual Neurotherapy, το Manual Therapy και την ΚρανίοΙερή Θεραπεία, ειδικός στο NeuroDynamics και στη Νευρο-Φυσιολογία του πόνου, ρεφλεξολόγος από τη σχολή της Ηanne Marquardt, μέλος του I.A.SP. (International Association for the Study of Pain) Ο Νίκο δημιούργησε και συγκρότησε το επιστημονικό υπόβαθρο του MNT και NR. Eχει μετατρέψει τη γνώση γύρω από τη φυσιολογία του πόνου σε ένα πρακτικό μοντέλο κλινικού συλλογισμού. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει την παρατήρηση και αξιολόγηση του πόνου που βιώνει ο ασθενής, με σκοπό στη συνέχεια, να δημιουργηθεί η θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου. Το κομμάτι αυτό διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και της προσπάθειας του χειριστή. Oι κλινικές έρευνες και τα αποτελέσματα του Nico Pauly πάνω στην τεχνική της νεύρο ρεφλεξολογίας σε συνδυασμό με την ΜΝΤ, έχουν απασχολήσει τα τελευταία διεθνή συνέδρια ρεφλεξολογίας (RIEN-ICR) και αξίζει να σημειωθεί ότι προσεκλήθη και παρουσίασε εργασία του στο Διεθνές Συνέδριο Οστεοπαθητικής με θέμα την αντιμετώπιση του οσφυϊκού πόνου μέσω της μεθόδου ΜΝΤ-ΝR. Έχει συντάξει πολλές και σημαντικές εργασίες γι αυτή την τεχνική οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά όπως τα Humaniter, Fluvio, Tijdschrift voor fysische therapy, Kine Griet Rondel (Βέλγιο). Φυσιοθεραπεία, manual neurotherapy, neurodynamics, Αναπνευστικές θεραπείες, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Οι τομείς της Griet είναι : όργανα, συναισθήματα και εγκέφαλος καθώς και το πως σχετίζονται αυτές οι δομές και εκδηλώσεις μας μεταξύ τους, κάτω από συνθήκες εντάσεων και άγχους. Ανέπτυξε τη «σπλαχνική κινητοποίηση» και τη σύνδεσε με τα νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία των σπλάχνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε συνδυασμό με ειδική ρεφλεξολογία των σπλάχνων οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν την «απελευθέρωση» των επικοινωνιακών διαύλων που συνδέουν τα συναισθήματα άγχους και έντασης με τη μειωμένη λειτουργία των οργάνων. Ένα ξεχωριστό σεμινάριο που μου έδωσε γνώσεις, δύναμη να συνεχίσω να εργάζομαι σαν Ρεφλεξολόγος με απόλυτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Εξαιρετικοί δάσκαλοι, εξαιρετικό σεμινάριο!!! Αλεξίου Σπύρος, Ρεφλεξολόγος, Rejuvance, Λεμφικό Μασάζ Για μένα η εκπαίδευση στο NR ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Οι τεχνικές της μεθόδου μ έχουν βοηθήσει σημαντικά και το συστήνω ανεπιφύλακτα από τότε σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει να αναβαθμίσουν σημαντικά τη θεραπευτική τους εργασία γιατί αξίζει πραγματικά. Εξαιρετικοί οι καθηγητές, με φοβερή μεταδοτικότητα, υπομονή και παρόλο το κύρος τους σαν θεραπευτές και εκπαιδευτές, παραμένουν απλοί και προσιτοί. Χατζηαδάμ Φωτεινή, Ρεφλεξολόγος, Νοσηλεύτρια Υψηλού επιπέδου για τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. Σιούφας Μαρίνος, Φυσιοθεραπευτής, Ρεφλεξολόγος, καθηγητής Ρεφλεξολογίας στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής) Η εκπαίδευση στη Νευρο-Ρεφλεξολογία και Manual Neurotherapy είναι πάρα πολύ καλή και σημαντική, καθώς με βοήθησε στη δουλειά μου, αυξάνοντας άμεσα την αποτελεσματικότητά της. Πλέον, η θεραπευτική διαδικασία έχει επιταχυνθεί και ενδεικτικά αναφέρω ότι τώρα με 1 συνεδρία έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα που είχα στο παρελθόν με 3! Ο κ. Nico Pauly είναι καταπληκτικός εκπαιδευτής και αυτό που εκτίμησα ιδιαίτερα είναι ότι ενώ είναι αυθεντία στον τομέα του, παραμένει απλός, σεμνός και προσιτός. Messerschmidt Elke, Ρεφλεξολόγος

15 ΕΝΔΕΙΚ ΤΙΚ Α ΣΧΟΛΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥ ΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Βρήκα την εκπαίδευση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι σημαντικό ότι συνδυάζει πληροφορίες που αφορούν στο νευρικό σύστημα με τις πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κλινικών περιπτώσεων. Το θεωρητικό υπόβαθρο που διδάσκεται γύρο από το νευρικό σύστημα είναι πολύ δυνατό και αποτελεί σημαντικό εφόδιο για κάθε εκπαιδευόμενο. Οι καθηγητές πολύ καλοί και άριστα καταρτισμένοι. Φερούκας Γιάννης, Ιατρός, Οστεοπαθητικός, Ιατρός Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Το mnt - nr και η μαθήτευση δίπλα στον Nico Pauli και την Griet Rondel αποτέλεσαν για εμένα ίσως τα σημαντικότερα ερεθίσματα όσον αφορά στο επάγγελμα μου, καθώς αλλαξαν ολοκληρωτικά την αντίληψη μου για τον ανθρώπινο πόνο, την θεραπευτική προσέγγιση και την διάδραση μεταξύ των συστημάτων του οργανισμού μας. Ως φυσικοθεραπεύτρια είχα διδαχθεί κατά κύριο λόγo να εστιάζω στο μυοσκελετικό σύστημα μόνο, ενώ τώρα διευρύνθηκε η αντιληψη μου απέναντι στον πόνο και τις πιθανές αιτίες που μπορεί να τον προκαλούν με τελικό αποτέλεσμα να γίνω πολύ πιο αποτελεσματική επαγγελματίας. Χρόνη Ιουλία, Φυσικοθεραπεύτρια Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εκπαίδευση. Οι νέες αυτές τεχνικές παίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά μου, καθώς άλλαξαν τον τρόπο προσέγγισης και αξιολόγησης των ασθενών μου. Οι εκπαιδευτές είναι άριστοι και γενικότερα είμαι πάρα πολυ ευχαριστημένος. Βογιατζής Χάρης, Φυσικοθεραπευτής Μπράβο στη Δίοδο για τα σεμινάρια της NR και της MNT. Σίγουρα ανοίγει πολλoύς νέους τρόπους θεραπείας. Η ως τώρα εφαρμογή των τεχνικών που διδαχτήκαμε είναι πολύ αποτελεσματική. Θέλω επίσης να εκφράσω τα σέβη μου στον κ. Nico Pauly και την κ. Griet Rondel για τη διδασκαλία τους. Καλή Συνέχεια Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος, Φυσιοθεραπευτής, Κρανιοϊερός θεραπευτής Τα σεμινάρια αυτά προσδίδουν τη γνώση που έλειπε από την ούτως ή άλλως καλή εκαπαίδευση των συμπληρωματικών θεραπευτών και ενώνει την ανατολική φιλοσοφία με τη δυτική. Το 1ο μεγάλο όφελος είναι η βαθιά γνώση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι σαν να σου μεταφράζουν την Π.Κ.Ι. των μεσημβρινών σε μία άλλη γλώσσα, στη δυτική ιατρική γλώσσα. Η απόκτηση της γνώσης αυτής διασφαλίζεται από τη μεταδοτικότητα του Νίco Pauly και την επανάληψη των πληροφοριών σε όλη τη διάρκεια των σεμιναρίων. 2ο, τα νευρο-ρεφλεξολογικά σημεία προκαλούν άμεση θεραπευτική αντίδραση στο θεραπευόμενο. Λόγω της συμπεριφοράς του νευρικού συστήματος, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα έρχονται άμεσα προς ικανοποίηση του πελάτη / ασθενή αλλά και του επαγγελματία χειριστή, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά την ικανότητά του. Θετικό ειναι ότι οι εκπαιδευτές μεραφέρουν την προσωπική τους εμπειρία από τα δικά τους πραγματικά κλινικά περιστατικά στους σπουδαστές. Είμαι ευγνώμων για τα εφόδια που μου έδωσαν, οσον αφορά στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Δημητράκουλας Σπύρος, Ρεφλεξολόγος, καθηγητής Ρεφλεξολογίας στο NHS, Αντιπρόεδρος του ΣΕΡ H MNT είναι για μένα και ως θεραπευόμενη και ως θεραπεύτρια, μια εξαιρετική μέθοδος θεραπείας. Διαχειρίζεται τον πόνο, δίνοντας άμεσα αποτελέσματα ανακούφισης απελευθέρωσης χαλάρωσης και χρησιμοποιώντας το ΝΣ προχωράει στην αυτοθεραπεία. Η Griet Rondel και ο Nico Pauly είναι θαυμάσιοι άνθρωποι και εκπεδευτές. Αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν ώστε μου το μετέδωσαν δημιουργώντας μου μια εξαιρετική εμπειρία παρακολουθώντας τα σεμινάριά τους. Εκτός από την τεχνική της μεθόδου ΜΝΤ ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και μεγάλο βοήθημα για μένα, είναι η προσέγγιση και κατανόηση της λειτουργίας του Ν.Σ. καθώς και του πόνου. Θέματα πολύ σημαντικά για κάθε άνθρωπο που εργάζεται πάνω στη θεραπεία των άλλων (όποιο μονοπάτι και αν ακολουθεί) και που δυστυχώς όχι μόνο δε μαθαίνονται, αλλά ούτε και θίγονται στη βασική εκπαίδευση των σχολών. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάσσα Ελένη, Ρεφλεξολογος, Θεραπεύτρια Παραδοσιακής Ταϊλανδέζικης Μάλαξης Αισθάνομαι ότι η Νευρο-Ρεφλεξολογία εμπλουτίζει τη κλασική Ρεφλεξολογία και είναι ένας τρόπος επανεξέτασης της στάσης μας απέναντι στις συμπληρωματικές θεραπείες. Η μέθοδος ΜΝΤ είναι ένα εξελιγκτικό στάδιο της Νευρο-Ρεφλεξολογίας και δίνει στο θεραπευτή αλλά και στο θεραπευόμενο βαθιά επίγνωση και κατανόηση της αλληλεπίδρασης του σώματος και του ψυχισμού (ο οποίος συνήθως δεν λαμβάνεται υπ όψιν). Verlinden Philippe, Ρεφλεξολόγος, Deep Tissue BodyWorker

16 Manual Neurotherapy Νευρο - Ρεφλεξολογία ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 100% ικανοποίηση των σπουδαστών Επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα Πρωτοποριακές μέθοδοι εκπαίδευσης Γρήγορη καμπύλη εκμάθησης Για την καλύτερη ενημέρωση σας σχετικά με την μέθοδο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ημερομηνίες σεμιναρίων 1 ης ενότητας Αθήνα: 1 ο επίπεδο: Ιανουαρίου ο : 2-4 Μαρτίου 12 3 ο : Μαρτίου 12 Τις καθημερινές το σεμινάριο γίνεται σε μη εργάσιμες ώρες Σημαντικά μειωμένες τιμές σε σχέση με το εξωτερικό Ειδικές Τιμές Έγκαιρης Εγγραφής ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΟΔΟΣ Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης & Θεραπείας Νικ. Ουρανού 2 Λυκαβηττός, Αθήνα τηλ: , σχεδιασμός: Ριζάς Αλέξανδρος τηλ κιν diodos@otenet.gr

17

18

19

20

21

22

ΝΕΥΡΟ- Ρεφλεξολογια. 2-4 Δεκεμβρίου 11 (ΑΘΗΝΑ) Επαγγελματική Εκπαίδευση. υψηλού επιπέδου. σας προσφέρει. στην

ΝΕΥΡΟ- Ρεφλεξολογια. 2-4 Δεκεμβρίου 11 (ΑΘΗΝΑ) Επαγγελματική Εκπαίδευση. υψηλού επιπέδου. σας προσφέρει. στην η διο δος Επαγγελματική Εκπαίδευση σας προσφέρει υψηλού επιπέδου στην ΝΕΥΡΟ- Ρεφλεξολογια NR Με τους Nico Pauly & Griet Rondel παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτές, θεραπευτές και αναμορφωτές της μεθόδου. σε αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδος. Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Manual Neurotherapy

Δίοδος. Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Manual Neurotherapy η Δίοδος σας προσφέρει Επαγγελματική Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Manual Neurotherapy MΝΤ Νευρο - Αντανακλαστική Σωματική Θεραπεία Με τον Nico Pauly, τον παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτή, θεραπευτή και αναμορφωτή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork διο δος για τη γνώση της Ολιστικής Αντιμετώπισης της Ψυχικής και Σωματικής Υγείας 22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Ενότητα 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΑΝΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΝΕΥΡΑ (λείοι μύες, καρδιακός μυς, αδένες) (Σπλαχνικά Νεύρα)

Διαβάστε περισσότερα

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Χρόνος Κεφάλαιο Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Περιοχές Προβλημάτων 10:00-11:00

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Κατάρτισης. για θεραπευτές Μάλαξης. με εξειδίκευση στη μέθοδο Deep Tissue Massage

Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Κατάρτισης. για θεραπευτές Μάλαξης. με εξειδίκευση στη μέθοδο Deep Tissue Massage Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Κατάρτισης για θεραπευτές Μάλαξης με εξειδίκευση στη μέθοδο Deep Tissue Massage Εν τω βάθει Μυο-Περιτοναϊκή Θεραπευτική Μάλαξη Έναρξη της Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Stress & Πόνος συνδέονται; μέρος 6ο

Stress & Πόνος συνδέονται; μέρος 6ο Stress & Πόνος συνδέονται; μέρος 6ο Συνδυασμός Κρανιοϊερής Θεραπείας και Νευροθεραπείας: Μια θεραπευτική προταση για τον χρόνιο πόνο. Μπορεί ο συνδυασμός της Κρανιοϊερής Θεραπείας του Upledger και της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο Έτος ΘΕΩΡΙΑ Εισαγωγή στην Παραδ. Κινέζικη Ιατρική YIN/YANG Πέντε στοιχεία Zang Fu (το σύστημα των οργάνων, οι λειτουργίες τους) Κατανοώντας τους Μεσημβρινούς και τα Τσούμπο Τα μέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ.(ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ/ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ) ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ) ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Είναι το πιο ουραίο τμήμα του Κ.Ν.Σ. Εκτείνεται από τη βάση του κρανίου μέχρι τον 1 ο οσφυϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος

Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Η ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ Dr. John Upledger Ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός οι δυο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Πρότυπο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Φασφαλής Νικηφόρος Από τι αποτελείται ΚΝΣ από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ΠΝΣ από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ Νευραλγία τρίδυμου ν. Η νευραλγία τρίδυμου νεύρου (ΤΝ), είναι ένα συνηθισμένο επώδυνο σύνδρομο. Η κλασική μορφή του (Τύπος 1)χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση οξύ, σποραδικού,

Διαβάστε περισσότερα

Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες

Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες Χαλαρώστε & Ανανεωθείτε Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες Κατάλογος Υπηρεσιών Κούραση και ατονία Πόνοι διαφόρων αιτιών Μυοσκελετικά Σφιξίµατα και εντάσεις Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία Γυναικολογικά Άσθµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά της Ειρήνης Περπινιά Όλες οι σωματικές δραστηριότητες απαιτούν κάποιο βαθμό ισορροπίας, ένα εσωτερικό σχεδιάγραμμα δυναμικής αντίδρασης, που αποτελείται από τις ακούσιες αισθήσεις που μας κρατούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3 Πρόλογος Aγγλικής Έκδοσης xiii Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς xv Ευχαριστίες xvii Εισαγωγή xix Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο xxi Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης xxiii Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας

Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας Κύκλος Σπουδών 1ου Έτους Πρόγραμμα Σεμιναρίων Ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 Τυχόν τροποποιήσεις και αλλαγές θα ανακοινώνονται στο site μας: spineworks.gr Πληροφορίες : Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μία από της σημαντικότερες παθήσεις που αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, στην ώριμη ηλικία, είναι και η σπονδυλική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το Νευρικό Σύστημα έχει δύο μοίρες Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (Σωματικό και Αυτόνομο τμήμα) ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας.

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Rejuvance Η εναλλακτική άποψη ομορφιάς! Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Είναι ένα ολιστικό, αναζωογονητικό μασάζ προσώπου. Και η λέξη μασάζ δεν είναι ακριβής, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική επανένταξη Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο Έτος ΘΕΩΡΙΑ Εισαγωγή στην Παραδ. Κινέζικη Ιατρική YIN/YANG Πέντε στοιχεία Zang Fu (το σύστημα των οργάνων, οι λειτουργίες τους) Κατανοώντας τους Μεσημβρινούς και τα Τσούμπο Τα μέρη

Διαβάστε περισσότερα

Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, αυτή η εκπαιδευτική σειρά εστιάζει στην εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ (T.M.J Syndrome) Με τον όρο αυτόν δηλώνεται η δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής άρθρωσης.μπορεί να μην έχετε ακούσει πότε αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία)

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Τα νεογέννητα μωρά διαφέρουν από τους ενήλικες, ή ακόμα από τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ Αισθητικότητα ονομάζεται η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε αφενός το εξωτερικό μας περιβάλλον και το ίδιο μας το σώμα,

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018, Αθήνα

Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018, Αθήνα Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Το Σεμινάριο Η εταιρία Stark & Watson σας καλωσορίζει στο Workshop: «Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte»

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΑΝΤΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΣΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΚΑΡ ΤΑΪΜΟΥΡ ΑΛΙ ΠΑΠΑ ΑΝΙΣΑ «Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Χρόνιος πόνος σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού πλάνου θεραπείας!

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Χρόνιος πόνος σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού πλάνου θεραπείας! ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Χρόνιος πόνος σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού πλάνου θεραπείας! Ο χρόνιος πόνος είναι από μια τις πιο συνηθισμένες αιτίες έκπτωσης στην ποιότητα της ζωής, σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ! Οι συνέπειες του περιορισμού στη κινητικότητα. και στην έμφυτη κινητικότητα των σπλάχνων!

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ! Οι συνέπειες του περιορισμού στη κινητικότητα. και στην έμφυτη κινητικότητα των σπλάχνων! ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ! Οι συνέπειες του περιορισμού στη κινητικότητα και στην έμφυτη κινητικότητα των σπλάχνων! Η κινητικότητα και η έμφυτη κινητικότητα των σπλάχνων,

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ)

Δυσλειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) Δυσλειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) Η δυσλειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) ενδεχομένως να είναι το κεντρικό στοιχείο για την ελάττωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και

Διαβάστε περισσότερα

Jingle Hands 2 Hours Pure Massage

Jingle Hands 2 Hours Pure Massage Jingle Hands 2 Hours Pure Massage Η Χριστουγεννιάτικη έκδοση του M.N. Healing Experience. 2 συνεχόμενες ώρες απολαυστικού και θεραπευτικού μασάζ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει : Rejuvance Holistic Massage

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΣΕΩΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ. 22 Ιανουαρίου 2012 ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PNF ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚ Α ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε ΝΑΡΞΗ. 25 ώρες διδασκαλίας

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΣΕΩΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ. 22 Ιανουαρίου 2012 ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PNF ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚ Α ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε ΝΑΡΞΗ. 25 ώρες διδασκαλίας διο δος ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚ Α ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 25 ώρες διδασκαλίας ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PNF Διδάσκει ο Σπύρος Αντωνιάδης (με διδακτική εμπειρία σε Κολέγια & Πανεπιστήμια της Αυστραλίας) Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ. 08/Φεβ/2013 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ -- ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ. 08/Φεβ/2013 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ -- ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ -- ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πολυκλινική Λευκωσίας 1 2 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ -- ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ- ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πολυκλινική Λευκωσίας

Διαβάστε περισσότερα

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Recording and Processing Brain Signals Μαρία Σαγιαδινού Ο ανθρώπινος εγκέφαλος Πιο πολύπλοκο δημιούργημα της φύσης Προιόν βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων ετών

Διαβάστε περισσότερα

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτή η εκπαιδευτική σειρά εστιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σημειώσεις Ανατομίας - Φυσιολογίας Ι Σκοπός της λειτουργίας του νευρικού συστήματος Προσαρμόζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

«Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει»

«Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει» «Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει» Γνωστική Νευροεπιστήμη Πώς γίνεται αντιληπτή η αισθητική πληροφορία; Πώς σχηματίζονται οι μνήμες; Πώς μετασχηματίζονται σε λόγο οι αντιλήψεις και

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία 5 Ιουνίου 2010 1η Ημερίδα Μαιευτικής Ρεφλεξολογία είναι η συμπληρωματική θεραπεία που ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, χέρια, αυτιά με

Διαβάστε περισσότερα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre Έναρξη Mαθηµάτων 21 Ιανουαρίου & 9 Φεβρουαρίου 2016 Διετής Εκπαίδευση Κινέζικης και Ανατολικής Ιατρικής Σύνολο ωρών εκπαίδευσης:

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Ορθοπαιδική Xειροθεραπεία Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT) ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2018 ΑΘΗΝΑ 22-24 Ιουνίου (1o τριήμερο) 20-22 Ιουλίου (2o

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Ρευματολογία Ψωριασική Αρθρίτιδα Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα; Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Δυνάμεις Starling Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Φυσιολογία Συστημάτων Ακαδημαϊκό Ετος 2017-2018 Πιέσεις σε όλο το μήκος της συστημικής

Διαβάστε περισσότερα

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Υψηλά πρότυπα οστεοπαθητικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη What to expect from your osteopath 1 Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Οστεοπαθητικής Περίθαλψης εγγυώνται την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Άρθρο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟY ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, MT, CST, MNT Το μεταιχμιακό σύστημα ελέγχει το κύκλωμα του χρόνιου πόνου και των συναισθημάτων, ενώ συνδέεται με τα βαθύτερα τμήματα του

Διαβάστε περισσότερα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre Έναρξη Mαθηµάτων 10 Οκτωβρίου 2016 Διετής Εκπαίδευση Κινέζικης και Ανατολικής Ιατρικής Σύνολο ωρών εκπαίδευσης: 360 (τουλάχιστον)

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων

Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πόνος Μία δυσάρεστη αισθητική

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαίος Μυελός. Ντελής Κων/νος MD, PhD Ρευματολόγος

Νωτιαίος Μυελός. Ντελής Κων/νος MD, PhD Ρευματολόγος Νωτιαίος Μυελός Ντελής Κων/νος MD, PhD Ρευματολόγος Νωτιαίος Μυελός (Spinal Cord) Επίμηκες μόρφωμα που βρίσκεται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και μεταφέρει προσαγωγά ερεθίσματα (πληροφορίες) από το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Ayurvedic Back Massage

Ayurvedic Back Massage Ayurvedic Back Massage Σεµινάριο Αγιουρβεδικού Μασάζ Πλάτης Η Θεραπευτική Παράδοση 6000 ετών στα χέρια σας! 13 & 20 Mαΐου Διδάσκει ο Μιχάλης Χριστόπουλος 60 / άτοµο 20% έκπτωση για 2 άτοµα Υγεία για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ηλεκτροθεραπεία Ηλεκτροθεραπεία είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς. H ηλεκτροθεραπεία είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα. Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή

Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα. Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή ΑΝΣ ρυθµίζει τη λειτουργία οργάνων & ιστών Συµβάλλει στην προσαρµογή λειτουργιών διατήρηση της οµοιστασίας σε συνεργασία µε

Διαβάστε περισσότερα

Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες

Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες Χαλαρώστε & Ανανεωθείτε Άµεση Ανακούφιση χωρίς παρενέργειες Κατάλογος Υπηρεσιών Ερµού 86, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα Τηλ: 210 6440023 Το όραµα µας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας θεραπειών από άρτια

Διαβάστε περισσότερα

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome)

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου (σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Ήπια Βιο-Ενεργειακή τησ Eva Reich Αθήνα 2017 Σεμινάρια, εκπαίδευςη και εποπτείεσ

Ήπια Βιο-Ενεργειακή τησ Eva Reich Αθήνα 2017 Σεμινάρια, εκπαίδευςη και εποπτείεσ Ήπια Βιο-Ενεργειακή τησ Eva Reich Αθήνα 2017 Σεμινάρια, εκπαίδευςη και εποπτείεσ ε ποιους απευθύνεται: Υίλες και φίλοι, Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 24 Απριλίου έως και την Κυριακή 7 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο, αυτή η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόνος είναι στο μυαλό μας!

Ο πόνος είναι στο μυαλό μας! Ο πόνος είναι στο μυαλό μας! Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ! Όλοι νιώθουν πόνο, αλλά δεν συνεχίζουν να πονάνε όλοι. Οι λίγοι άτυχοι που συνεχίζουν να πονάνε αποκτούν οικονομικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων.

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. 15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. Η ουροδόχος κύστη δεν είναι απλά μία κοιλότητα η οποία γεμίζει απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας

Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας Ακαδημία Σπονδυλοθεραπείας Κύκλος Σπουδών 1ου Έτους Πρόγραμμα Σεμιναρίων Ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 Τυχόν τροποποιήσεις και αλλαγές θα ανακοινώνονται στο site μας: spineworks.gr Πληροφορίες : Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ Ο Σύλλογος Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, για τη σωστή διατήρηση των Βασικών Αρχών του, υπενθυμίζει στα μέλη του και προτείνει τη σωστή χρησιμοποίηση των εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 9 ΟΙ ΣΠΟΝ ΥΛΟΙ 10 Τυπικοί σπόνδυλοι ενηλίκων 10 Χαρακτηριστικά των σπονδύλων 11 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 12

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. Να γράφετε με μπλε μελάνι μόνο. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού υλικού. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 12 σελίδες.

ΟΔΗΓΙΕΣ. Να γράφετε με μπλε μελάνι μόνο. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού υλικού. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 12 σελίδες. ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-17 ΒΑΘΜΟΣ:../40 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2017 ΟΛΟΓΡ:.. ΥΠΟΓΡ:.. ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/5/2015 ΜΑΘΗΜΑ (ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:..

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ. Ημικρανίες. Ημικρανία Πονοκέφαλος Στατιστικά Οι Ημικρανίες είναι. Ημικρανία-Πονοκέφαλος: Συμπτώματα Ορισμένοι άνθρωποι

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ. Ημικρανίες. Ημικρανία Πονοκέφαλος Στατιστικά Οι Ημικρανίες είναι. Ημικρανία-Πονοκέφαλος: Συμπτώματα Ορισμένοι άνθρωποι Ημικρανίες ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ Στο απώτερο μέλλον, εκτιμάται ότι οι ημικρανίες θα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη ασθένεια στη γη. Στο συγκεκριμένο άρθρο παρατίθενται διάφοροι τρόποι γρήγορης ανακούφισης της ημικρανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α ( Centers for Disease Control and Prevention CDC), περίπου 40 Αμερικανοί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα (Ν.Σ.) ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) Η Ελαστικότητα Είναι η ικανότητα της αύξησης του μήκους ενός μυός, κάτω από την επίδραση μιας δύναμης και η επιστροφή στο αρχικό μήκος του, όταν σταματήσει η επίδραση της δύναμης αυτής. Η ιδιότητα αυτή

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας»

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας» Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΑΣΗΣ. Αιτιολογία

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΑΣΗΣ. Αιτιολογία ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία έρευνας της σύγχρονης Ιατρικής. Πολλές ειδικότητες ασχολούνται. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αιτιολογία και τη θεραπεία του. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία του Ανθρώπου PHA108

Ανατομία του Ανθρώπου PHA108 Τίτλος: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος μαθήματος: Επίπεδο: Έτος σπουδών: Αριθμός ECTS credits: Στόχος μαθήματος: Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Ανατομία του Ανθρώπου PHA108 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό (1ος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 1ο Σεµινάριο Εισηγητής: Χαρίσιος Καρανικιώτης Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 10.00-14.00: Ζωτική ενέργεια Αίµα - Σωµατικά

Διαβάστε περισσότερα

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης:

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης: Αποκατάσταση - Sport rehabilitation and pain management Η σπονδυλοδεσία σε επαγγελματία αθλητή (spinal fusion) Η σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια έσχατη λύση για τον αθλητή με δισκογενή πόνο και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

"Μάθηση της επιστήμης του πόνου"

Μάθηση της επιστήμης του πόνου "Μάθηση της επιστήμης του πόνου" Η μάθηση της επιστήμης του πόνου, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή ακόμα και να μας κάνει να τον αποφύγουμε, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Lorimer Moseley, Professor of Clinical

Διαβάστε περισσότερα

"LESS IS MORE" Less is more

LESS IS MORE Less is more "LESS IS MORE" Less is more Less is more φράση από το ποίημα του Robert Browning «Andrea del Sarto, also called the Faultless Painter - που δημοσιεύτηκε το 1855. Less is more (Αρχιτεκτονική), φράση που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (2005)

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (2005) ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (2005) Αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι, Αρχίζουμε την ενδιαφέρουσα αυτή στρογγυλή τράπεζα που έχει θέμα της, την Χρόνια οσφυαλγία, ελπίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος AΠΟΚΛΕIΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑI ΚΥΠΡΟ: MIMI D.lux - SQOOM Concept HELLAS Εμπορικό Κέντρο Μεγ. Αλεξάνδρου 65302 Καβάλα, ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα