Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών"

Transcript

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟ επικριτικο ΔΑΧΤΥΛΟ Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών Σκάνδαλο έφερε μαζί της η πλανεύτρα πνοή του ανέμου, καθώς έμπαινα έφιππη στη Μεδίνα κρατώντας σφιχτά τη μέση του Σαφγουάν. Οι γείτονές μου ξεχύθηκαν στο δρόμο σαν νεροποντή που πλημμυρίζει μια ουαντί. Τα παιδιά στέκονταν σε παρέες, έδειχναν κι έχασκαν. Οι μανάδες τους τα άρπαζαν πάνω στα φουστάνια τους και καμώνονταν πως απέστρεφαν τα μάτια τους. Οι άντρες έφτυναν στο χώμα και μουρμούριζαν, κρίνοντας. Το στόμα του πατέρα μου έτρεμε σαν δάκρυ έτοιμο να κυλήσει. Να τι έβλεπαν: τη μαντίλα μου πεσμένη στους ώμους μου, αδιάφορα. Λυτά μαλλιά ριγμένα στο πρόσωπό μου. Τη σύζυγο του Προφήτη αγκαλιασμένη μ έναν άλλο άντρα. Να τι δεν μπορούσαν να δουν: τα παιδικά μου όνειρα να έχουν γίνει συντρίμμια στα πόδια μου, ποδοπατημένα από μια αλήθεια τόσο σκληρή και ανελέητη όσο οι οπλές των αλόγων. Άφησα να βλέφαρά μου να κλείσουν, αποφεύγοντας να αντικρίσω τα βλέμματα των ανθρώπων της ούμα, της κοινότητάς μου. Έγλειψα τα σκασμένα χείλη μου, γεύτηκα αλμύρα και την ταγκίλα της δυστυχίας μου. Ο πόνος έστυβε το στομάχι μου, σαν δυο δυνατά χέρια που στραγγίζουν το νερό από την μπουγάδα, μονάχα που εγώ είχα ήδη στεγνώσει. Η γλώσσα μου κρεμόταν σαν ηλιοψημένη σαύρα. Ακούμπησα το μάγουλό μου πάνω στον ώμο του Σαφγουάν, όμως το τριπόδισμα του αλόγου έκανε τα κόκαλά μας να χτυπούν το ένα πάνω στο άλλο.

2 16 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε κάποιος. «Μοιχαλίδα!» Μισόκλεισα τα μάτια μου. Τα μέλη της ούμα μου είτε έδειχναν προς το μέρος μου και φώναζαν είτε άπλωναν τα χέρια τους να με καλωσορίσουν. Είδα κάποιους άλλους, Υποκριτές*, να χλευάζουν γυμνώνοντας τα λερά δόντια τους. Οι ανσάρι, οι βοηθοί μας, έστεκαν αμίλητοι και επιφυλακτικοί. Χιλιάδες είχαν βγει στο δρόμο, ρουφώντας τη σκόνη μας με τις κοφτές ανάσες τους. Με κάρφωναν με το βλέμμα τους σαν να ήμουν καραβάνι φορτωμένο με αστραφτερούς θησαυρούς, και όχι ένα ηλιοκαμένο, δεκατετράχρονο κορίτσι. Το άλογο σταμάτησε, όμως εγώ συνέχισα γέρνοντας στο πλάι, πέφτοντας με το κεφάλι στην αγκαλιά του Μωάμεθ. Στον έλεγχο του άντρα μου και πάλι, αναστενάζοντας με ανακούφιση. Η προσπάθεια να χαράξω το δικό μου πεπρωμένο σχεδόν με είχε καταστρέψει, όμως η αγάπη του είχε τη δύναμη να με γιατρέψει. Η πυκνή του γενειάδα έγινε μαξιλάρι για το μάγουλό μου, με χάιδεψε με τη μυρωδιά του σανταλόξυλου. Από την ανάσα του αναδύθηκε το άρωμα του μισβάκ, καθαρό και έντονο σαν φιλί. «Δόξα να χει ο Αλλάχ, γύρισες ασφαλής στο σπίτι, Αϊσά μου», μουρμούρισε. Το διογκούμενο πλήθος βοούσε υπόκωφα, μυρμηγκιάζοντας τη ραχοκοκαλιά μου. Ανασήκωσα το βαρύ κεφάλι μου για να δω. Ξεπρόβαλε ο Ουμάρ** συννεφιασμένος και βλοσυρός. Ήταν σύμβουλος και φίλος του Μωάμεθ, όχι όμως φίλος των γυναικών. «Μα τον Αλλάχ, πού χάθηκες; Γιατί ήσουν μονάχη μ έναν άντρα που δεν είναι ο σύζυγός σου;» Οι κατηγόριες του μαστίγωσαν τον άνεμο ανάμεσα στο πλήθος, φουντώνοντας τις σπίθες σε φλόγες. * Υποκριτές ή μουναφίκ χαρακτηρίζονταν οι κατ όνομα μουσουλμάνοι. (Σ.τ.Ε.) ** Ουμάρ ιμπν αλ Χατάμπ ( ), γνωστός και ως Ομάρ αλ Φαρούκ ή Ομάρ ο Μέγας. Καταγόταν από τη φυλή των Κουραΐς. Αρχικά υπήρξε πολέμιος του Μωάμεθ και κατόπιν σύντροφός του. Έγινε δεύτερος χαλίφης μετά το θάνατο του Προφήτη. (Σ.τ.Ε.)

3 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 17 «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε ξανά κάποιος. Έσκυψα, λες και η λέξη ήταν πέτρα που με σημάδευε. «Δεν είναι να απορείς που το Αϊσά ακούγεται σαν το φαϊσά πόρνη!» Ο κόσμος γέλασε, και σύντομα άρχισαν να επαναλαμβάνουν ρυθμικά: «Αϊσά-φαϊσά! Αϊσά-φαϊσά!» Ο Μωάμεθ με οδήγησε μέσα από το συνωστισμό προς την είσοδο του τζαμιού. Σαν μωσαϊκό, τα πρόσωπά τους στροβιλίζονταν μπροστά μου: ο Χαμάλ με τα προγούλια του να ωρύεται μελανιασμένος και η ωχρή γυναίκα του, η Φαζιά που έγινε Τζαμιλά η κουτσομπόλα της πόλης, η Ουμ Αϊμάν, να σουφρώνει τα σταφιδιασμένα χείλη της ο Αμπού Ραμζί, ο κοσμηματοπώλης, να κραδαίνει αγριεμένος τις γροθιές του, έτσι που να αστράφτουν τα χρυσά δαχτυλίδια του. Περίμενα μουρμουρητά και ανασηκωμένα φρύδια σαν θα επέστρεφα όμως αυτό που συνέβαινε τώρα; Άνθρωποι που με ήξεραν όλη μου τη ζωή, τώρα ήθελαν να με ξεσκίσουν. Και ο Σαφγουάν γύρισα το κεφάλι αναζητώντας τον με το βλέμμα, όμως είχε εξαφανιστεί. Όπως πάντα. Τα δάχτυλα κάποιου θρασύ τράβηξαν τα μαλλιά μου. Φώναξα και τα χτύπησα να φύγουν από πάνω μου, οπότε ένιωσα σάλια να κυλούν στο μπράτσο μου. Ο Μωάμεθ με βοήθησε να σταθώ, ύστερα στράφηκε προς τον όχλο και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. Σιωπή απλώθηκε σαν σάβανο πάνω από το πλήθος, σβήνοντας ακόμη και τα αγριεμένα βλέμματα. «Η Αϊσά χρειάζεται ξεκούραση», είπε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ακούστηκε τόσο κουρασμένη όσο ένιωθα κι εγώ. «Σας παρακαλώ, γυρίστε στα σπίτια σας». Τύλιξε το μπράτσο του γύρω μου και σκύβοντας μπήκαμε στο τζαμί. Οι αδερφές-σύζυγοι στέκονταν κοντά στην είσοδο του περιβόλου, δύο και δύο. Η Σαβντά έτρεξε προς το μέρος μου αλαλάζοντας και με έσφιξε πάνω στο σαρκώδες κορμί της. Ευχαρίστησε τον Αλλάχ για την ασφαλή επιστροφή μου και ύστερα φίλησε το φυλαχτό της για να διώξει το κακό μάτι. Έπειτα ήρθε η Χαφσά κλαίγοντας, να με φιλήσει στα χέρια και στο πρόσωπο. «Νόμισα πως χάθηκες για πάντα», ψιθύρισε. Δεν της

4 18 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ είπα πως λίγο έλειψε να δικαιωθεί. Η Ουμ Σαλαμά έγνεψε αγέλαστη, λες και φοβόταν πως το κεφάλι της θα κοβόταν από το μακρύ μίσχο του λαιμού της. Η Ζαϊνάμπ λοξοκοίταξε με λάγνα μάτια τον Μωάμεθ, λες και οι δυο τους ήταν μόνοι στο χώρο. Όμως ο σύζυγός μου νοιαζόταν μονάχα για μένα. Μόλις το στομάχι μου σφίχτηκε ξανά, κάνοντάς με να διπλωθώ από τον πόνο, με έπιασε και με σήκωσε λες και ήμουν καμωμένη από αέρα. Και πραγματικά ένιωθα πως μονάχα αυτό είχε απομείνει μέσα μου. Έμεινα να αιωρούμαι στα χέρια του μέχρι το διαμέρισμά μου. Με μια κλοτσιά άνοιξε την πόρτα και με πήγε μέσα, ύστερα με βοήθησε να σταθώ, ώσπου να ετοιμάσει την κλινοστρωμνή μου. Έγειρα με την πλάτη στον τοίχο, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ησυχία που είχε εκεί ως τη στιγμή που οι φωνές του Ουμάρ εισέβαλαν στο δωμάτιο, ακολουθούμενες από τον ίδιο. «Δες πώς ντροπιάζει τον ιερό Προφήτη του Αλλάχ!» αναφώνησε. «Περνάει καβάλα από το κέντρο της πόλης, με τα χέρια της ακουμπισμένα πάνω σε ξένο άντρα και τα μαλλιά της να ανεμίζουν σαν ρούχο πόρνης». «Πόρνη με ανάσα που ζέχνει εμετό και μαλλιά σαν φωλιά πουλιού;» του αντιγύρισα. Ακόμη και στην κατάστασή μου, έπρεπε να αντιδράσω. «Σε παρακαλώ, Ουμάρ», είπε ο Μωάμεθ. «Δε βλέπεις πως είναι άρρωστη;» «Την κακομαθαίνεις». «Χαίρομαι που τη βλέπω ζωντανή, δόξα να χει ο Αλλάχ». Η αγάπη στο βλέμμα του συζύγου μου με έκανε να κοκκινίσω. Πόσο κοντά είχα φτάσει στο να τον προδώσω μ εκείνο τον κατεργάρη! Ο Σαφγουάν με είχε δελεάσει με ελευθερία κι ύστερα έκανε το πεπρωμένο μου δέσμιο των επιθυμιών του. Ίδιος με όλους τους άντρες. Εκτός, ίσως, από τον Μωάμεθ. «Για, χαμπιμπάτι, τι ανταμοιβή να προσφέρω στον Σαφγουάν ιμπν-αλ- Μουατάλ που σε έφερε ασφαλή στο σπίτι και σ εμένα;» «Εκατό βουρδουλιές θα του άξιζαν», γκρίνιαξε ο Ουμάρ. «Μα ο Σαφγουάν έσωσε τη ζωή της».

5 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 19 «Καταπώς φαίνεται, ο Ουμάρ πιστεύει πως έπρεπε να αφεθώ στο έλεος των τσακαλιών ή των βεδουίνων», σχολίασα. «Τουλάχιστον έτσι θα πέθαινες με την τιμή σου άθικτη». «Τίποτε δεν έπαθε η τιμή της Αϊσά», είπε ο Μωάμεθ. «Αυτό να το πεις στον Χασάν ιμπν Θαμπίτ*», είπε ο Ουμάρ. «Τώρα δα τον άκουσα να απαγγέλλει ένα ποίημα που καταδικάζει τη γυναίκα σου κι εκείνο τον έκφυλο στρατιώτη». Ένα ποίημα. Καθόλου παράξενο που η ούμα είχε χιμήξει πάνω μου σαν αγέλη σκύλων από τη στιγμή που μπήκα έφιππη στην πόλη. Τα λόγια του Χασάν μπορούσαν να προκαλέσουν φρενίτιδα στο πλήθος, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο μπορούσε να το κατευνάσει ο Μωάμεθ, σηκώνοντας τα χέρια του. Όμως αρνήθηκα να δώσω στον Ουμάρ την ικανοποίηση να με δει να τρέμω. «Εγώ με τον Σαφγουάν; Γελοία σκέψη», είπα. «Εγώ είμαι η σύζυγος του Προφήτη του Αλλάχ. Πώς θα μπορούσα να θέλω έναν ασήμαντο σαν κι εκείνον;» Ένιωσα το βλέμμα του Μωάμεθ πάνω μου. Ένιωσα την επιδερμίδα μου να φουντώνει, σαν να καιγόταν. Άραγε είχε διακρίνει το ψέμα πίσω από το γέλιο μου; Κοφτά βήματα ακούστηκαν στις πέτρες της αυλής. Ένα αντρικό χέρι άνοιξε διάπλατα την πόρτα του διαμερίσματός μου. Το ασημένιο δαχτυλίδι του άστραψε σαν λεπίδα σπαθιού: ο Αλί, συγγενής του Μωά μεθ με τρεις τρόπους ξάδερφος, θετός γιος και γαμπρός, ζήλευε την αγάπη που μου έδειχνε. Ένιωσα σουβλιές στο στομάχι μου. Έγειρα το κεφάλι μου στον ώμο του Μωάμεθ. «Ώστε εδώ είναι!» είπε ο Αλί απλώνοντας το χέρι του, δείχνοντάς με. «Η Μεδίνα είναι ανάστατη από την κατάντια σου, Αϊσά. Άντρες στους δρόμους τσακώνονται για το αν είσαι ένοχη ή αθώα. Οι άνθρωποί μας * Χασάν ιμπν Θαμπίτ (πεθ. 674). Άραβας ποιητής, γεννημένος στη Γιαθρίμπ (Μεδίνα). Μετά την εγκατάσταση του Μωάμεθ στην πόλη, ασπάστηκε το ισλάμ και έγραφε στίχους δοξάζοντας τον Προφήτη. Θεωρείται από τους κορυφαίους ποιητές της εποχής του και του πρώιμου μουσουλμανικού πολιτισμού. (Σ.τ.Ε.)

6 20 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Η ενότητα της ούμα απειλείται εξαιτίας σου». «Εσύ με υπερασπίστηκες;» Ακόμη κι ενόσω τον προκαλούσα, γνώριζα την απάντηση. Στράφηκε στον Μωάμεθ. «Πώς μπορώ να την υπερασπιστώ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαφγουάν δε θα μιλήσει για χάρη της;» Φυσικά. Ο Σαφγουάν όχι μόνο είχε εξαφανιστεί μόλις το πλήθος έγινε απειλητικό, αλλά και όταν ο πατέρας μου με τον Αλί πήγαν να του κάνουν ερωτήσεις, κρύφτηκε μέσα στο σπίτι των γονιών του. Χαρά στο σωτήρα. Ένιωσα δάκρυα να καίνε τα μάτια μου, όμως τα συγκράτησα. Ο μόνος που μπορούσε να με σώσει, καταπώς φαινόταν, ήταν ο εαυτός μου. «Ο Σαφγουάν δε χρειάζεται να με υπερασπιστεί», είπα, παρότι η φωνή μου έτρεμε και συνέχιζα να γέρνω στον Μωάμεθ για να στηρίζομαι. «Μπορώ να το κάνω μόνη μου». «Αφήστε τη να ξεκουραστεί», είπε ο Μωάμεθ. Με βοήθησε να περπατήσω ως το κρεβάτι μου, όμως πριν με αφήσουν να ξαπλώσω, ο Αλί επέμενε να τους πω τι είχε συμβεί. Η ούμα δεν μπορούσε να περιμένει για να μάθει την αλήθεια, είπε. Ήδη, έξω από το τζαμί, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται νέο πλήθος, απαιτώντας εξηγήσεις. Έκλεισα τα μάτια μου, φέρνοντας στο νου μου την ιστορία που είχαμε σκαρώσει μαζί με τον Σαφγουάν στο δρόμο της επιστροφής, όσο είχα διαύγεια. Έψαχνα για το περιδέραιό μου από αχάτη, είπα, καθώς άγγιζα με τα ακροδάχτυλά μου τις λείες πέτρες. «Μου το δώρισε ο πατέρας μου τη μέρα του γάμου μας. Θυμάσαι;» Κοίταξα τον Μωάμεθ. «Για μένα έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο τα περιδέραια που δώρισες στις άλλες σου συζύγους». Η έκφρασή του δεν άλλαξε. Συνέχισα με σπουδή, υφαίνοντας μια ιστορία που ξεκινούσε μ εμένα να πηγαίνω πίσω από τους αμμόλοφους για την ανάγκη μου και ύστερα να επιστρέφω στο χοβντά μου. Ενώ περίμενα να με ανεβάσουν ξανά στο κάθισμά μου, στη ράχη της καμήλας, έκανα να αγγίξω το περιδέραιο όμως ο λαιμός μου ήταν γυμνός. «Έψαξα μέσα στα ρούχα μου, ανάμεσα στις σανίδες του χοβντά μου,

7 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 21 στο έδαφος. Θα είχα ζητήσει από τον οδηγό να με βοηθήσει, αλλά πότιζε τις καμήλες». Η φωνή μου σκόνταφτε σαν άμαθα πόδια σε κακοτράχαλο μονοπάτι. Πήρα μια τραχιά ανάσα, προσπαθώντας να μείνω όρθια. «Ακολούθησα το μονοπάτι που είχα πάρει για τους αμμόλοφους. Άρχισα να κοσκινίζω την άμμο με τα δάχτυλά μου. Τότε, εκεί που ετοιμαζόμουν να εγκαταλείψω την προσπάθεια, το βρήκα. Γύρισα τρέχοντας στο καραβάνι όμως είχατε απομακρυνθεί, σαν μυρμήγκια που πορεύονται εφ ενός ζυγού προς το αύριο. Ήξερα πως δε θα μπορούσα να σας προφτάσω. Έτσι, κάθισα εκεί και περίμενα να επιστρέψει κάποιος να με πάρει». «Κάποιος;» Ο Αλί έστρεψε τη γαμψή του μύτη προς το μέρος μου, προσπαθώντας να οσμιστεί το ψέμα. «Εννοείς τον Σαφγουάν». «Για, Αλί, άφησέ τη να πει την ιστορία της», είπε ο Μωάμεθ. «Πραγματικά, μια ιστορία είναι, και τίποτε παραπάνω». Ο Αλί έφτυσε στο χωμάτινο πάτωμα και σκούπισε το στόμα με την ανάστροφη του χεριού του, κοιτάζοντάς με αγριεμένος. «Σπαταλάς το χρόνο μας με αυτό το παραμύθι, ενώ όλοι ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια». «Αλί, σε παρακαλώ», είπε ο Μωάμεθ, πιο αυστηρά. Ο Αλί σταύρωσε τα μπράτσα μπροστά στο στήθος του και έσφιξε τα χείλη του. Το θάρρος μου κλονίστηκε κάτω από το εξεταστικό βλέμμα του. Άραγε ήξερε πραγματικά για ποιο λόγο είχα χάσει το καραβάνι; Ίσως θα ήταν καλύτερα για μένα να πω την αλήθεια, όμως μια ματιά στο ανήσυχο πρόσωπο του συζύγου μου με έκανε να αλλάξω γνώμη. Ακόμη και ο Μωάμεθ, αυτός που με ήξερε λες και οι ψυχές μας ήταν μία, δε θα καταλάβαινε γιατί είχα διακινδυνεύσει τόσα πολλά για τόσα λίγα και ίσως να μη με πίστευε όταν του έλεγα πως ήμουν ακόμη αγνή. «Κάθισες για να περιμένεις», είπε ο Ουμάρ. «Τι συνέβη στη συνέχεια αυτής της απίθανης ιστορίας;» Έκλεισα τα μάτια μου, νιώθοντας λιγοθυμιά. Πώς τα είχαμε συμφωνήσει; Με τον Σαφγουάν τα είχαμε επαναλάβει στο δρόμο της επιστροφής. Έβγαλα ένα βαθύ αναστεναγμό για να ηρεμήσω το φρενήρη σφυγμό μου. Το επόμενο κομμάτι ήταν η αλήθεια.

8 22 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Καθώς ο ήλιος ανέβαινε στον ουρανό, βρήκα σκιά κάτω από μια συστάδα χουρμαδιών», είπα. «Ξάπλωσα για να δροσίζομαι. Εκεί πρέπει να με πήρε ο ύπνος, γιατί το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι το χέρι του Σαφγουάν πάνω στον ώμο μου». Ο Ουμάρ γρύλισε. «Άκουσες τι είπε, Προφήτη; Ο Σαφγουάν ιμπν αλ- Μουατάλ αγγίζει τώρα τη σύζυγό σου. Όλοι μας ξέρουμε που καταλήγει αυτό». «Γιατί δε γυρίσατε και οι δύο αμέσως πίσω;» είπε ξερά ο Αλί. «Κάτι μου συνέβη», είπα. Κι αυτό ήταν αλήθεια. «Ένιωσα μια απότομη κράμπα, σαν μαχαίρι στο στομάχι μου». Το βλέμμα του Μωάμεθ μαλάκωσε καλό σημάδι, πάει να πει πως με πιστεύει, έστω και λιγάκι. «Δεν μπορούσα να ταξιδέψω, όχι ενόσω διπλωνόμουν από τον πόνο. Οπότε ο Σαφγουάν έστησε τη σκηνή του για να μπορέσω να ξεκουραστώ, προστατευμένη από τον ήλιο». Ο Αλί κάγχασε. «Και πού βρισκόταν ο Σαφγουάν, όσο εσύ ξάπλωνες μέσα στη σκηνή του;» Τον αγνόησα θέλοντας μόνο να τελειώνει το συντομότερο αυτή η ανάκριση και να πέσω να κοιμηθώ. «Είχα ναυτία επί ώρες. Ο Σαφγουάν προσπάθησε να με βοηθήσει. Μου έδωσε νερό και μου έκανε αέρα με το φύλλο μιας χουρμαδιάς. Τελικά φοβήθηκε, και γυρίσαμε πίσω για να βρούμε βοήθεια». Δεν τους είπα πώς παραλίγο να με κάνει να ουρλιάξω εξαιτίας της αγωνίας του. «Ο Αλλάχ μας τιμωρεί», κλαιγόταν ξανά και ξανά. Μαζί με το νερό, άρχισα να ξερνάω χολή και ενοχές. «Πήγαινέ με στη Μεδίνα», είπα στρυφνά. «Προτού ο Αλλάχ σκοτώσει και τους δυο μας». Όταν ολοκλήρωσα την αφήγησή μου, ο Αλί με αγριοκοίταζε. «Δεν είναι αυτή ολόκληρη η αλήθεια», είπε. «Για ποιο λόγο ο Σαφγουάν χασομέρησε τόσο πίσω από το καραβάνι; Μήπως γιατί ήξερε πως θα τον περίμενες κάτω από τις χουρμαδιές;» «Εγώ ζήτησα από τον Σαφγουάν να μείνει πίσω», είπε ο Μωάμεθ. «Για να περιμένει την επιστροφή των Μουσταλίκ στον καταυλισμό τους».

9 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 23 «Η Αϊσά για χρόνια ερωτοτροπεί μαζί του!» Ρουθούνισα, λες και τα λόγια του με διασκέδαζαν, αντί να μου παγώνουν το αίμα. Έλεγε την αλήθεια όμως ποιος άλλος την ήξερε; «Πού είναι οι αποδείξεις σου, Αλί;» ρώτησα αντικρίζοντας το θυμωμένο του βλέμμα για μια στιγμή, και ύστερα χαμήλωσα τα μάτια μου από φόβο μήπως διέκρινε τον πανικό μου. «Ένα επικριτικό δάχτυλο δεν έχει καμία σημασία». Ύστερα, με τη βοήθεια του Μωάμεθ, ξάπλωσα στο κρεβάτι μου και γύρισα την πλάτη σε όλους τους: στον μονίμως καχύποπτο Ουμάρ στον Αλί, τον τόσο πρόθυμο να σκεφτεί το χειρότερο για μένα και στο σύζυγό μου, ο οποίος ήταν ικανός να κάνει τον οργισμένο όχλο να σωπάσει, υψώνοντας τα χέρια του, όμως είχε επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να με συκοφαντούν. Γιατί είχα επιστρέψει; Έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα, ξανά, ότι δραπέτευα. Αυτή τη φορά, όμως, ήξερα πως ήταν απλώς ένα όνειρο. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεφύγω από τη μοίρα μου. Στην καλύτερη περίπτωση, με τη θέληση του Αλλάχ, ίσως να κατάφερνα να διαμορφώσω το πεπρωμένο μου όμως δεν μπορούσα να του ξεφύγω. Αυτό, τουλάχιστον, το είχα μάθει από τα λάθη μου εκείνες τις μέρες. Έκανα ταραγμένο ύπνο, στριφογυρίζοντας από τον πυρετό και τις ενοχές, ώσπου οι ψίθυροι που μαστίγωναν το κεφάλι μου σαν τσουχτερή άμμος με επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα. Ο Μωάμεθ και ο Αλί κάθονταν στις μαξιλάρες κοντά στο κρεβάτι μου και λογομαχούσαν σχετικά μ εμένα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Αϊσά θα έκανε κάτι τέτοιο», έλεγε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ήταν τσακισμένο κέλυφος, εύθραυστη και τραχιά. «Την αγάπησα από τη στιγμή που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας της. Έπαιξα κούκλες μαζί της και με τους φίλους της. Ήπια από την ίδια γαβάθα μ εκείνη». «Είναι δεκατεσσάρων χρονών», είπε ο Αλί υψώνοντας τη φωνή του.

10 24 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Δεν είναι κοριτσάκι πια, κι ας είναι πολύ νεότερή σου. Ο Σαφγουάν είναι πολύ πιο κοντά στην ηλικία της». «Σώπα, Αλί! Μη διακόπτεις την ανάπαυση της Αϊσά». «Τότε, ας βρούμε καταλληλότερο μέρος να μιλήσουμε». Άκουσα το θρόισμα υφάσματος. «Μη φύγεις», ήθελα να τον εκλιπαρήσω, όμως ήμουν πολύ αδύναμη. Αντί γι αυτό, βόγκησα. Ο Μωάμεθ ακούμπησε το χέρι του στο μέτωπό μου. «Η επιδερμίδα της είναι ζεστή», είπε. «Δε γίνεται να την αφήσω μόνη». «Τότε πρέπει να μιλήσουμε εδώ». «Ναι, σε παρακαλώ, ξάδερφε. Εκτιμώ τη συμβουλή σου». Κράτησα την ανάσα μου, τρέμοντας τα επόμενα λόγια του Αλί. Τι είδους τιμωρία θα πρότεινε για μένα και τον Σαφγουάν; Μαστίγωση; Εξορία από την ούμα; Θάνατο;» «Χώρισέ τη», είπε ο Αλί. «Όχι!» Ανακάθισα, έτοιμη να τυλίξω τα μπράτσα μου γύρω από το λαιμό του συζύγου μου και να κρατηθώ με όλη μου τη δύναμη. Ο Μωάμεθ χάιδεψε το ιδρωμένο μου μέτωπο, και το χαμόγελό του σάλεψε σαν σκιά κάτω από ευμετάβλητο ήλιο. «Μη με αφήσεις», είπα ξεχνώντας ολότελα τον Αλί, τον τελευταίο άνθρωπο που θα ήθελα να με ακούσει να ικετεύω. «Δε σε αφήνω, χαμπιμπάτι. Όμως αποφάσισα να σε στείλω στο σπίτι των γονιών σου για λίγο. Ο Αμπού Μπακρ και η Ουμ Ρουμάν θα σε φροντίσουν να γίνεις καλά, με τη θέληση του Αλλάχ, μακριά από όλες αυτές τις ασίγαστες γλώσσες». «Μη με χωρίσεις». Βδομάδες αργότερα, καθώς περίμενα στο σπίτι των γονιών μου την ετυμηγορία του Μωάμεθ, θα μόρφαζα καθώς θα έφερνα στο νου μου το πώς κρεμάστηκα από το χέρι του και αναφώνησα, μπροστά στον Αλί, «Σ αγαπώ, χαμπίμπι». Τις πίστευα εκείνες τις λέξεις όσο δεν τις είχα πιστέψει ποτέ ως τότε. Είχα μάθει πολλά στη διάρκεια εκείνων των ωρών που πέρασα στην έρημο με τον Σαφγουάν. Τον Σαφγουάν, που μου είχε δώσει μια υπό-

11 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 25 σχεση αλλά είχε κάνει κάτι τελείως διαφορετικό, ακριβώς όπως τον καιρό που ήμαστε παιδιά. «Κι εγώ σ αγαπώ, γλυκιά μου». Όμως η φωνή του ακούστηκε απόμακρη και το βλέμμα του έμοιαζε προβληματισμένο. Ξάπλωσα κρατώντας σφιχτά το χέρι του, σαν να ήταν κούκλα, και σιγά σιγά άρχισε να με παίρνει ο ύπνος. Καθώς χαλάρωνα πάλι, άκουσα τη φωνή του Αλί, επιτακτική και σιγανή. «Σκέψου την ούμα, πόσο ευαίσθητος είναι ο ιστός της», είπε. «Ένα τέτοιο σκάνδαλο θα μπορούσε να τη διαλύσει. Πρέπει να ενεργήσεις άμεσα, ξάδερφε. Στείλε την οριστικά πίσω στον Αμπού Μπακρ». «Να χωρίσω την Αϊσά μου;» Το γέλιο του Μωάμεθ ακούστηκε νευρικό και άψυχο. «Κάλλιο το έχω να ξεριζώσω την ίδια μου την καρδιά». «Είναι μιασμένη», είπε ο Αλί, αυξάνοντας με κάθε λέξη του το μίσος μου για εκείνον. «Πρέπει να πάρεις αποστάσεις από αυτή, προτού το σκάνδαλο στιγματίσει κι εσένα. Υπάρχουν πολλοί σε τούτη την πόλη που θα ήθελαν να δουν την πτώση σου». Με αργές κινήσεις, ο Μωάμεθ ελευθέρωσε το χέρι του από τη λαβή μου, αφήνοντάς με να ταξιδέψω μονάχη στη θάλασσα των φόβων μου. «Δεν μπορείς να το καταλάβεις;» επέμεινε ο Αλί. «Το ξέρω πως μπορείς. Οπότε, γιατί δείχνεις τόσο ανήσυχος; Οι γυναίκες εύκολα αποκτιούνται. Θα βρεις ένα άλλο κοριτσόπουλο για σύζυγό σου». Αιώνες αργότερα, το σκάνδαλο συνεχίζει να στοιχειώνει το όνομά μου. Όμως εκείνοι που με περιφρόνησαν, εκείνοι που με αποκάλεσαν μοιχαλίδα και πόρνη, δε με γνώριζαν. Ποτέ τους δεν κατάλαβαν την αλήθεια σχετικά μ εμένα, με τον Μωάμεθ, σχετικά με το πώς του έσωσα τη ζωή κι εκείνος τη δική μου. Σχετικά με το πώς έσωσα τις ζωές όλων τους. Αν ήξεραν, θα τολμούσαν να με ειρωνευτούν; Φυσικά, τώρα ξέρουν. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, όλη η αλήθεια είναι γνωστή. Όμως ακόμη διαφεύγει από το δικό σας κόσμο. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, υπάρχουν άντρες που συνεχίζουν να θέλουν να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο. Εσάς, στο

12 26 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ παρόν, σας κουκουλώνουν με μαντίλες ή με ψέματα πως είστε κατώτερες. Εμάς, στο παρελθόν, μας διαγράφουν από τις ιστορίες τις σχετικές με τον Μωάμεθ ή αλλοιώνουν το ρόλο μας με ψευδείς διηγήσεις που καίνε τα αφτιά μας και τα μάτια μας. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, οι μανάδες επιπλήττουν τις κόρες τους μ ένα και μόνο όνομα: «Αϊσά!» αναφωνούν, και τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, ακόμη και στο θάνατο. Όμως μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να το διαμορφώσουμε. Τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους επειδή δε γνωρίζουν την αλήθεια: ότι ο Μωάμεθ ήθελε να μας προσφέρει ελευθερία, όμως οι άλλοι άντρες μάς τη στέρησαν. Ότι κανείς μας δε ζει πραγματικά μέχρι να μπορέσει να δώσει μορφή στο πεπρωμένο του. Μέχρι να μπορέσει να διαλέξει. Τόσες παρανοήσεις. Εδώ που βρισκόμαστε εμείς κρατούμε την αλήθεια στις χούφτες μας, σαν νερό, προσπαθώντας να τη φυλάξουμε, παρατηρώντας τη να ξεγλιστράει. Η αλήθεια είναι τόσο ολισθηρή που δε βαστιέται. Πρέπει να δοθεί στον επόμενο, ειδάλλως πέφτει σαν βροχή στο χώμα, χάνεται. Προτού χαθεί, θα δώσω σ εσάς την ιστορία μου. Την αλήθεια μου. Τον αγώνα μου. Και τότε, ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Με τη θέληση του Αλλάχ, το όνομά μου θα ανακτήσει τη σημασία του. Θα πάψει τότε να είναι συνώνυμο της προδοσίας και της ντροπής. Με τη θέληση του Αλλάχ, όταν γίνει γνωστή η ιστορία μου, το όνομά μου θα σημαίνει και πάλι το πιο πολύτιμο αγαθό. Αυτό που διεκδίκησα για τον εαυτό μου, αυτό για το οποίο πολέμησα και, τελικά, το κέρδισα από τον Προφήτη του Θεού όχι μονάχα για μένα, αλλά και για τις αδερφές μου. Το όνομά μου: Αϊσά. Η σημασία του: «ζωή». Μακάρι να ανακτήσει το νόημά του πάλι, και για πάντα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7]

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7] A Πρώτες μου απορίες ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. Ο Λουκάς έγραφε σιωπηλά, τα φρύδια του σουφρωμένα, θυμωμένος ακόμα, ενώ ο Βρασίδας, με τα χέρια στις τσέπες, πήγαινε κι έρχουνταν, κάθουνταν και σηκώνουνταν,

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου Οι τσακωμοί θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μια σχέση. Θεωρείται το αλάτι και το πιπέρι σε αυτή. Ωστόσο, αν είναι συνεχόμενοι τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη Kέιτ ΝτιΚαμίλο Ένα Ήταν τρεις, τρία κορίτσια. Στέκονταν πλάι πλάι. Στέκονταν προσοχή. Και

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Το ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα έβγαινε πάλι στο φως. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσες να το κρύψεις. Κάθε λέξη τον είχε φέρει πιο κοντά στο ακατονόμαστο,

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Παιδικό δωμάτιο Κάπου στην Αθήνα ΑΓΟΡΙ Ένα αγόρι ξανθό, με μάτια που αστράφτουν, στεκόταν όρθιο μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Το αγόρι σήκωσε το βλέμμα του ψηλά. Ήξερε τι έψαχνε.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Σε μια αυλή, ζούσαν καμιά δεκαριά γαλοπούλες, μαύρες και με μακριούς λαιμούς κι όλη την ώρα φώναζαν γλου-γλου-γλου. Αχώριστες ήταν και τριγυρνούσαν και τσιμπολογούσαν. Κι έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε Xmass_Nona_xelwna_Layout 1 1/10/13 1:14 μ.μ. Page 7 Τ ο πρωί των Χριστουγέννων η νόνα Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια ξύπνησαν, όπως κάθε χρόνο, από τον χειμωνιάτικό τους ύπνο, για να γιορτάσουν τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα