Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών"

Transcript

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟ επικριτικο ΔΑΧΤΥΛΟ Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών Σκάνδαλο έφερε μαζί της η πλανεύτρα πνοή του ανέμου, καθώς έμπαινα έφιππη στη Μεδίνα κρατώντας σφιχτά τη μέση του Σαφγουάν. Οι γείτονές μου ξεχύθηκαν στο δρόμο σαν νεροποντή που πλημμυρίζει μια ουαντί. Τα παιδιά στέκονταν σε παρέες, έδειχναν κι έχασκαν. Οι μανάδες τους τα άρπαζαν πάνω στα φουστάνια τους και καμώνονταν πως απέστρεφαν τα μάτια τους. Οι άντρες έφτυναν στο χώμα και μουρμούριζαν, κρίνοντας. Το στόμα του πατέρα μου έτρεμε σαν δάκρυ έτοιμο να κυλήσει. Να τι έβλεπαν: τη μαντίλα μου πεσμένη στους ώμους μου, αδιάφορα. Λυτά μαλλιά ριγμένα στο πρόσωπό μου. Τη σύζυγο του Προφήτη αγκαλιασμένη μ έναν άλλο άντρα. Να τι δεν μπορούσαν να δουν: τα παιδικά μου όνειρα να έχουν γίνει συντρίμμια στα πόδια μου, ποδοπατημένα από μια αλήθεια τόσο σκληρή και ανελέητη όσο οι οπλές των αλόγων. Άφησα να βλέφαρά μου να κλείσουν, αποφεύγοντας να αντικρίσω τα βλέμματα των ανθρώπων της ούμα, της κοινότητάς μου. Έγλειψα τα σκασμένα χείλη μου, γεύτηκα αλμύρα και την ταγκίλα της δυστυχίας μου. Ο πόνος έστυβε το στομάχι μου, σαν δυο δυνατά χέρια που στραγγίζουν το νερό από την μπουγάδα, μονάχα που εγώ είχα ήδη στεγνώσει. Η γλώσσα μου κρεμόταν σαν ηλιοψημένη σαύρα. Ακούμπησα το μάγουλό μου πάνω στον ώμο του Σαφγουάν, όμως το τριπόδισμα του αλόγου έκανε τα κόκαλά μας να χτυπούν το ένα πάνω στο άλλο.

2 16 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε κάποιος. «Μοιχαλίδα!» Μισόκλεισα τα μάτια μου. Τα μέλη της ούμα μου είτε έδειχναν προς το μέρος μου και φώναζαν είτε άπλωναν τα χέρια τους να με καλωσορίσουν. Είδα κάποιους άλλους, Υποκριτές*, να χλευάζουν γυμνώνοντας τα λερά δόντια τους. Οι ανσάρι, οι βοηθοί μας, έστεκαν αμίλητοι και επιφυλακτικοί. Χιλιάδες είχαν βγει στο δρόμο, ρουφώντας τη σκόνη μας με τις κοφτές ανάσες τους. Με κάρφωναν με το βλέμμα τους σαν να ήμουν καραβάνι φορτωμένο με αστραφτερούς θησαυρούς, και όχι ένα ηλιοκαμένο, δεκατετράχρονο κορίτσι. Το άλογο σταμάτησε, όμως εγώ συνέχισα γέρνοντας στο πλάι, πέφτοντας με το κεφάλι στην αγκαλιά του Μωάμεθ. Στον έλεγχο του άντρα μου και πάλι, αναστενάζοντας με ανακούφιση. Η προσπάθεια να χαράξω το δικό μου πεπρωμένο σχεδόν με είχε καταστρέψει, όμως η αγάπη του είχε τη δύναμη να με γιατρέψει. Η πυκνή του γενειάδα έγινε μαξιλάρι για το μάγουλό μου, με χάιδεψε με τη μυρωδιά του σανταλόξυλου. Από την ανάσα του αναδύθηκε το άρωμα του μισβάκ, καθαρό και έντονο σαν φιλί. «Δόξα να χει ο Αλλάχ, γύρισες ασφαλής στο σπίτι, Αϊσά μου», μουρμούρισε. Το διογκούμενο πλήθος βοούσε υπόκωφα, μυρμηγκιάζοντας τη ραχοκοκαλιά μου. Ανασήκωσα το βαρύ κεφάλι μου για να δω. Ξεπρόβαλε ο Ουμάρ** συννεφιασμένος και βλοσυρός. Ήταν σύμβουλος και φίλος του Μωάμεθ, όχι όμως φίλος των γυναικών. «Μα τον Αλλάχ, πού χάθηκες; Γιατί ήσουν μονάχη μ έναν άντρα που δεν είναι ο σύζυγός σου;» Οι κατηγόριες του μαστίγωσαν τον άνεμο ανάμεσα στο πλήθος, φουντώνοντας τις σπίθες σε φλόγες. * Υποκριτές ή μουναφίκ χαρακτηρίζονταν οι κατ όνομα μουσουλμάνοι. (Σ.τ.Ε.) ** Ουμάρ ιμπν αλ Χατάμπ ( ), γνωστός και ως Ομάρ αλ Φαρούκ ή Ομάρ ο Μέγας. Καταγόταν από τη φυλή των Κουραΐς. Αρχικά υπήρξε πολέμιος του Μωάμεθ και κατόπιν σύντροφός του. Έγινε δεύτερος χαλίφης μετά το θάνατο του Προφήτη. (Σ.τ.Ε.)

3 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 17 «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε ξανά κάποιος. Έσκυψα, λες και η λέξη ήταν πέτρα που με σημάδευε. «Δεν είναι να απορείς που το Αϊσά ακούγεται σαν το φαϊσά πόρνη!» Ο κόσμος γέλασε, και σύντομα άρχισαν να επαναλαμβάνουν ρυθμικά: «Αϊσά-φαϊσά! Αϊσά-φαϊσά!» Ο Μωάμεθ με οδήγησε μέσα από το συνωστισμό προς την είσοδο του τζαμιού. Σαν μωσαϊκό, τα πρόσωπά τους στροβιλίζονταν μπροστά μου: ο Χαμάλ με τα προγούλια του να ωρύεται μελανιασμένος και η ωχρή γυναίκα του, η Φαζιά που έγινε Τζαμιλά η κουτσομπόλα της πόλης, η Ουμ Αϊμάν, να σουφρώνει τα σταφιδιασμένα χείλη της ο Αμπού Ραμζί, ο κοσμηματοπώλης, να κραδαίνει αγριεμένος τις γροθιές του, έτσι που να αστράφτουν τα χρυσά δαχτυλίδια του. Περίμενα μουρμουρητά και ανασηκωμένα φρύδια σαν θα επέστρεφα όμως αυτό που συνέβαινε τώρα; Άνθρωποι που με ήξεραν όλη μου τη ζωή, τώρα ήθελαν να με ξεσκίσουν. Και ο Σαφγουάν γύρισα το κεφάλι αναζητώντας τον με το βλέμμα, όμως είχε εξαφανιστεί. Όπως πάντα. Τα δάχτυλα κάποιου θρασύ τράβηξαν τα μαλλιά μου. Φώναξα και τα χτύπησα να φύγουν από πάνω μου, οπότε ένιωσα σάλια να κυλούν στο μπράτσο μου. Ο Μωάμεθ με βοήθησε να σταθώ, ύστερα στράφηκε προς τον όχλο και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. Σιωπή απλώθηκε σαν σάβανο πάνω από το πλήθος, σβήνοντας ακόμη και τα αγριεμένα βλέμματα. «Η Αϊσά χρειάζεται ξεκούραση», είπε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ακούστηκε τόσο κουρασμένη όσο ένιωθα κι εγώ. «Σας παρακαλώ, γυρίστε στα σπίτια σας». Τύλιξε το μπράτσο του γύρω μου και σκύβοντας μπήκαμε στο τζαμί. Οι αδερφές-σύζυγοι στέκονταν κοντά στην είσοδο του περιβόλου, δύο και δύο. Η Σαβντά έτρεξε προς το μέρος μου αλαλάζοντας και με έσφιξε πάνω στο σαρκώδες κορμί της. Ευχαρίστησε τον Αλλάχ για την ασφαλή επιστροφή μου και ύστερα φίλησε το φυλαχτό της για να διώξει το κακό μάτι. Έπειτα ήρθε η Χαφσά κλαίγοντας, να με φιλήσει στα χέρια και στο πρόσωπο. «Νόμισα πως χάθηκες για πάντα», ψιθύρισε. Δεν της

4 18 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ είπα πως λίγο έλειψε να δικαιωθεί. Η Ουμ Σαλαμά έγνεψε αγέλαστη, λες και φοβόταν πως το κεφάλι της θα κοβόταν από το μακρύ μίσχο του λαιμού της. Η Ζαϊνάμπ λοξοκοίταξε με λάγνα μάτια τον Μωάμεθ, λες και οι δυο τους ήταν μόνοι στο χώρο. Όμως ο σύζυγός μου νοιαζόταν μονάχα για μένα. Μόλις το στομάχι μου σφίχτηκε ξανά, κάνοντάς με να διπλωθώ από τον πόνο, με έπιασε και με σήκωσε λες και ήμουν καμωμένη από αέρα. Και πραγματικά ένιωθα πως μονάχα αυτό είχε απομείνει μέσα μου. Έμεινα να αιωρούμαι στα χέρια του μέχρι το διαμέρισμά μου. Με μια κλοτσιά άνοιξε την πόρτα και με πήγε μέσα, ύστερα με βοήθησε να σταθώ, ώσπου να ετοιμάσει την κλινοστρωμνή μου. Έγειρα με την πλάτη στον τοίχο, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ησυχία που είχε εκεί ως τη στιγμή που οι φωνές του Ουμάρ εισέβαλαν στο δωμάτιο, ακολουθούμενες από τον ίδιο. «Δες πώς ντροπιάζει τον ιερό Προφήτη του Αλλάχ!» αναφώνησε. «Περνάει καβάλα από το κέντρο της πόλης, με τα χέρια της ακουμπισμένα πάνω σε ξένο άντρα και τα μαλλιά της να ανεμίζουν σαν ρούχο πόρνης». «Πόρνη με ανάσα που ζέχνει εμετό και μαλλιά σαν φωλιά πουλιού;» του αντιγύρισα. Ακόμη και στην κατάστασή μου, έπρεπε να αντιδράσω. «Σε παρακαλώ, Ουμάρ», είπε ο Μωάμεθ. «Δε βλέπεις πως είναι άρρωστη;» «Την κακομαθαίνεις». «Χαίρομαι που τη βλέπω ζωντανή, δόξα να χει ο Αλλάχ». Η αγάπη στο βλέμμα του συζύγου μου με έκανε να κοκκινίσω. Πόσο κοντά είχα φτάσει στο να τον προδώσω μ εκείνο τον κατεργάρη! Ο Σαφγουάν με είχε δελεάσει με ελευθερία κι ύστερα έκανε το πεπρωμένο μου δέσμιο των επιθυμιών του. Ίδιος με όλους τους άντρες. Εκτός, ίσως, από τον Μωάμεθ. «Για, χαμπιμπάτι, τι ανταμοιβή να προσφέρω στον Σαφγουάν ιμπν-αλ- Μουατάλ που σε έφερε ασφαλή στο σπίτι και σ εμένα;» «Εκατό βουρδουλιές θα του άξιζαν», γκρίνιαξε ο Ουμάρ. «Μα ο Σαφγουάν έσωσε τη ζωή της».

5 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 19 «Καταπώς φαίνεται, ο Ουμάρ πιστεύει πως έπρεπε να αφεθώ στο έλεος των τσακαλιών ή των βεδουίνων», σχολίασα. «Τουλάχιστον έτσι θα πέθαινες με την τιμή σου άθικτη». «Τίποτε δεν έπαθε η τιμή της Αϊσά», είπε ο Μωάμεθ. «Αυτό να το πεις στον Χασάν ιμπν Θαμπίτ*», είπε ο Ουμάρ. «Τώρα δα τον άκουσα να απαγγέλλει ένα ποίημα που καταδικάζει τη γυναίκα σου κι εκείνο τον έκφυλο στρατιώτη». Ένα ποίημα. Καθόλου παράξενο που η ούμα είχε χιμήξει πάνω μου σαν αγέλη σκύλων από τη στιγμή που μπήκα έφιππη στην πόλη. Τα λόγια του Χασάν μπορούσαν να προκαλέσουν φρενίτιδα στο πλήθος, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο μπορούσε να το κατευνάσει ο Μωάμεθ, σηκώνοντας τα χέρια του. Όμως αρνήθηκα να δώσω στον Ουμάρ την ικανοποίηση να με δει να τρέμω. «Εγώ με τον Σαφγουάν; Γελοία σκέψη», είπα. «Εγώ είμαι η σύζυγος του Προφήτη του Αλλάχ. Πώς θα μπορούσα να θέλω έναν ασήμαντο σαν κι εκείνον;» Ένιωσα το βλέμμα του Μωάμεθ πάνω μου. Ένιωσα την επιδερμίδα μου να φουντώνει, σαν να καιγόταν. Άραγε είχε διακρίνει το ψέμα πίσω από το γέλιο μου; Κοφτά βήματα ακούστηκαν στις πέτρες της αυλής. Ένα αντρικό χέρι άνοιξε διάπλατα την πόρτα του διαμερίσματός μου. Το ασημένιο δαχτυλίδι του άστραψε σαν λεπίδα σπαθιού: ο Αλί, συγγενής του Μωά μεθ με τρεις τρόπους ξάδερφος, θετός γιος και γαμπρός, ζήλευε την αγάπη που μου έδειχνε. Ένιωσα σουβλιές στο στομάχι μου. Έγειρα το κεφάλι μου στον ώμο του Μωάμεθ. «Ώστε εδώ είναι!» είπε ο Αλί απλώνοντας το χέρι του, δείχνοντάς με. «Η Μεδίνα είναι ανάστατη από την κατάντια σου, Αϊσά. Άντρες στους δρόμους τσακώνονται για το αν είσαι ένοχη ή αθώα. Οι άνθρωποί μας * Χασάν ιμπν Θαμπίτ (πεθ. 674). Άραβας ποιητής, γεννημένος στη Γιαθρίμπ (Μεδίνα). Μετά την εγκατάσταση του Μωάμεθ στην πόλη, ασπάστηκε το ισλάμ και έγραφε στίχους δοξάζοντας τον Προφήτη. Θεωρείται από τους κορυφαίους ποιητές της εποχής του και του πρώιμου μουσουλμανικού πολιτισμού. (Σ.τ.Ε.)

6 20 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Η ενότητα της ούμα απειλείται εξαιτίας σου». «Εσύ με υπερασπίστηκες;» Ακόμη κι ενόσω τον προκαλούσα, γνώριζα την απάντηση. Στράφηκε στον Μωάμεθ. «Πώς μπορώ να την υπερασπιστώ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαφγουάν δε θα μιλήσει για χάρη της;» Φυσικά. Ο Σαφγουάν όχι μόνο είχε εξαφανιστεί μόλις το πλήθος έγινε απειλητικό, αλλά και όταν ο πατέρας μου με τον Αλί πήγαν να του κάνουν ερωτήσεις, κρύφτηκε μέσα στο σπίτι των γονιών του. Χαρά στο σωτήρα. Ένιωσα δάκρυα να καίνε τα μάτια μου, όμως τα συγκράτησα. Ο μόνος που μπορούσε να με σώσει, καταπώς φαινόταν, ήταν ο εαυτός μου. «Ο Σαφγουάν δε χρειάζεται να με υπερασπιστεί», είπα, παρότι η φωνή μου έτρεμε και συνέχιζα να γέρνω στον Μωάμεθ για να στηρίζομαι. «Μπορώ να το κάνω μόνη μου». «Αφήστε τη να ξεκουραστεί», είπε ο Μωάμεθ. Με βοήθησε να περπατήσω ως το κρεβάτι μου, όμως πριν με αφήσουν να ξαπλώσω, ο Αλί επέμενε να τους πω τι είχε συμβεί. Η ούμα δεν μπορούσε να περιμένει για να μάθει την αλήθεια, είπε. Ήδη, έξω από το τζαμί, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται νέο πλήθος, απαιτώντας εξηγήσεις. Έκλεισα τα μάτια μου, φέρνοντας στο νου μου την ιστορία που είχαμε σκαρώσει μαζί με τον Σαφγουάν στο δρόμο της επιστροφής, όσο είχα διαύγεια. Έψαχνα για το περιδέραιό μου από αχάτη, είπα, καθώς άγγιζα με τα ακροδάχτυλά μου τις λείες πέτρες. «Μου το δώρισε ο πατέρας μου τη μέρα του γάμου μας. Θυμάσαι;» Κοίταξα τον Μωάμεθ. «Για μένα έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο τα περιδέραια που δώρισες στις άλλες σου συζύγους». Η έκφρασή του δεν άλλαξε. Συνέχισα με σπουδή, υφαίνοντας μια ιστορία που ξεκινούσε μ εμένα να πηγαίνω πίσω από τους αμμόλοφους για την ανάγκη μου και ύστερα να επιστρέφω στο χοβντά μου. Ενώ περίμενα να με ανεβάσουν ξανά στο κάθισμά μου, στη ράχη της καμήλας, έκανα να αγγίξω το περιδέραιο όμως ο λαιμός μου ήταν γυμνός. «Έψαξα μέσα στα ρούχα μου, ανάμεσα στις σανίδες του χοβντά μου,

7 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 21 στο έδαφος. Θα είχα ζητήσει από τον οδηγό να με βοηθήσει, αλλά πότιζε τις καμήλες». Η φωνή μου σκόνταφτε σαν άμαθα πόδια σε κακοτράχαλο μονοπάτι. Πήρα μια τραχιά ανάσα, προσπαθώντας να μείνω όρθια. «Ακολούθησα το μονοπάτι που είχα πάρει για τους αμμόλοφους. Άρχισα να κοσκινίζω την άμμο με τα δάχτυλά μου. Τότε, εκεί που ετοιμαζόμουν να εγκαταλείψω την προσπάθεια, το βρήκα. Γύρισα τρέχοντας στο καραβάνι όμως είχατε απομακρυνθεί, σαν μυρμήγκια που πορεύονται εφ ενός ζυγού προς το αύριο. Ήξερα πως δε θα μπορούσα να σας προφτάσω. Έτσι, κάθισα εκεί και περίμενα να επιστρέψει κάποιος να με πάρει». «Κάποιος;» Ο Αλί έστρεψε τη γαμψή του μύτη προς το μέρος μου, προσπαθώντας να οσμιστεί το ψέμα. «Εννοείς τον Σαφγουάν». «Για, Αλί, άφησέ τη να πει την ιστορία της», είπε ο Μωάμεθ. «Πραγματικά, μια ιστορία είναι, και τίποτε παραπάνω». Ο Αλί έφτυσε στο χωμάτινο πάτωμα και σκούπισε το στόμα με την ανάστροφη του χεριού του, κοιτάζοντάς με αγριεμένος. «Σπαταλάς το χρόνο μας με αυτό το παραμύθι, ενώ όλοι ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια». «Αλί, σε παρακαλώ», είπε ο Μωάμεθ, πιο αυστηρά. Ο Αλί σταύρωσε τα μπράτσα μπροστά στο στήθος του και έσφιξε τα χείλη του. Το θάρρος μου κλονίστηκε κάτω από το εξεταστικό βλέμμα του. Άραγε ήξερε πραγματικά για ποιο λόγο είχα χάσει το καραβάνι; Ίσως θα ήταν καλύτερα για μένα να πω την αλήθεια, όμως μια ματιά στο ανήσυχο πρόσωπο του συζύγου μου με έκανε να αλλάξω γνώμη. Ακόμη και ο Μωάμεθ, αυτός που με ήξερε λες και οι ψυχές μας ήταν μία, δε θα καταλάβαινε γιατί είχα διακινδυνεύσει τόσα πολλά για τόσα λίγα και ίσως να μη με πίστευε όταν του έλεγα πως ήμουν ακόμη αγνή. «Κάθισες για να περιμένεις», είπε ο Ουμάρ. «Τι συνέβη στη συνέχεια αυτής της απίθανης ιστορίας;» Έκλεισα τα μάτια μου, νιώθοντας λιγοθυμιά. Πώς τα είχαμε συμφωνήσει; Με τον Σαφγουάν τα είχαμε επαναλάβει στο δρόμο της επιστροφής. Έβγαλα ένα βαθύ αναστεναγμό για να ηρεμήσω το φρενήρη σφυγμό μου. Το επόμενο κομμάτι ήταν η αλήθεια.

8 22 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Καθώς ο ήλιος ανέβαινε στον ουρανό, βρήκα σκιά κάτω από μια συστάδα χουρμαδιών», είπα. «Ξάπλωσα για να δροσίζομαι. Εκεί πρέπει να με πήρε ο ύπνος, γιατί το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι το χέρι του Σαφγουάν πάνω στον ώμο μου». Ο Ουμάρ γρύλισε. «Άκουσες τι είπε, Προφήτη; Ο Σαφγουάν ιμπν αλ- Μουατάλ αγγίζει τώρα τη σύζυγό σου. Όλοι μας ξέρουμε που καταλήγει αυτό». «Γιατί δε γυρίσατε και οι δύο αμέσως πίσω;» είπε ξερά ο Αλί. «Κάτι μου συνέβη», είπα. Κι αυτό ήταν αλήθεια. «Ένιωσα μια απότομη κράμπα, σαν μαχαίρι στο στομάχι μου». Το βλέμμα του Μωάμεθ μαλάκωσε καλό σημάδι, πάει να πει πως με πιστεύει, έστω και λιγάκι. «Δεν μπορούσα να ταξιδέψω, όχι ενόσω διπλωνόμουν από τον πόνο. Οπότε ο Σαφγουάν έστησε τη σκηνή του για να μπορέσω να ξεκουραστώ, προστατευμένη από τον ήλιο». Ο Αλί κάγχασε. «Και πού βρισκόταν ο Σαφγουάν, όσο εσύ ξάπλωνες μέσα στη σκηνή του;» Τον αγνόησα θέλοντας μόνο να τελειώνει το συντομότερο αυτή η ανάκριση και να πέσω να κοιμηθώ. «Είχα ναυτία επί ώρες. Ο Σαφγουάν προσπάθησε να με βοηθήσει. Μου έδωσε νερό και μου έκανε αέρα με το φύλλο μιας χουρμαδιάς. Τελικά φοβήθηκε, και γυρίσαμε πίσω για να βρούμε βοήθεια». Δεν τους είπα πώς παραλίγο να με κάνει να ουρλιάξω εξαιτίας της αγωνίας του. «Ο Αλλάχ μας τιμωρεί», κλαιγόταν ξανά και ξανά. Μαζί με το νερό, άρχισα να ξερνάω χολή και ενοχές. «Πήγαινέ με στη Μεδίνα», είπα στρυφνά. «Προτού ο Αλλάχ σκοτώσει και τους δυο μας». Όταν ολοκλήρωσα την αφήγησή μου, ο Αλί με αγριοκοίταζε. «Δεν είναι αυτή ολόκληρη η αλήθεια», είπε. «Για ποιο λόγο ο Σαφγουάν χασομέρησε τόσο πίσω από το καραβάνι; Μήπως γιατί ήξερε πως θα τον περίμενες κάτω από τις χουρμαδιές;» «Εγώ ζήτησα από τον Σαφγουάν να μείνει πίσω», είπε ο Μωάμεθ. «Για να περιμένει την επιστροφή των Μουσταλίκ στον καταυλισμό τους».

9 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 23 «Η Αϊσά για χρόνια ερωτοτροπεί μαζί του!» Ρουθούνισα, λες και τα λόγια του με διασκέδαζαν, αντί να μου παγώνουν το αίμα. Έλεγε την αλήθεια όμως ποιος άλλος την ήξερε; «Πού είναι οι αποδείξεις σου, Αλί;» ρώτησα αντικρίζοντας το θυμωμένο του βλέμμα για μια στιγμή, και ύστερα χαμήλωσα τα μάτια μου από φόβο μήπως διέκρινε τον πανικό μου. «Ένα επικριτικό δάχτυλο δεν έχει καμία σημασία». Ύστερα, με τη βοήθεια του Μωάμεθ, ξάπλωσα στο κρεβάτι μου και γύρισα την πλάτη σε όλους τους: στον μονίμως καχύποπτο Ουμάρ στον Αλί, τον τόσο πρόθυμο να σκεφτεί το χειρότερο για μένα και στο σύζυγό μου, ο οποίος ήταν ικανός να κάνει τον οργισμένο όχλο να σωπάσει, υψώνοντας τα χέρια του, όμως είχε επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να με συκοφαντούν. Γιατί είχα επιστρέψει; Έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα, ξανά, ότι δραπέτευα. Αυτή τη φορά, όμως, ήξερα πως ήταν απλώς ένα όνειρο. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεφύγω από τη μοίρα μου. Στην καλύτερη περίπτωση, με τη θέληση του Αλλάχ, ίσως να κατάφερνα να διαμορφώσω το πεπρωμένο μου όμως δεν μπορούσα να του ξεφύγω. Αυτό, τουλάχιστον, το είχα μάθει από τα λάθη μου εκείνες τις μέρες. Έκανα ταραγμένο ύπνο, στριφογυρίζοντας από τον πυρετό και τις ενοχές, ώσπου οι ψίθυροι που μαστίγωναν το κεφάλι μου σαν τσουχτερή άμμος με επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα. Ο Μωάμεθ και ο Αλί κάθονταν στις μαξιλάρες κοντά στο κρεβάτι μου και λογομαχούσαν σχετικά μ εμένα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Αϊσά θα έκανε κάτι τέτοιο», έλεγε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ήταν τσακισμένο κέλυφος, εύθραυστη και τραχιά. «Την αγάπησα από τη στιγμή που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας της. Έπαιξα κούκλες μαζί της και με τους φίλους της. Ήπια από την ίδια γαβάθα μ εκείνη». «Είναι δεκατεσσάρων χρονών», είπε ο Αλί υψώνοντας τη φωνή του.

10 24 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Δεν είναι κοριτσάκι πια, κι ας είναι πολύ νεότερή σου. Ο Σαφγουάν είναι πολύ πιο κοντά στην ηλικία της». «Σώπα, Αλί! Μη διακόπτεις την ανάπαυση της Αϊσά». «Τότε, ας βρούμε καταλληλότερο μέρος να μιλήσουμε». Άκουσα το θρόισμα υφάσματος. «Μη φύγεις», ήθελα να τον εκλιπαρήσω, όμως ήμουν πολύ αδύναμη. Αντί γι αυτό, βόγκησα. Ο Μωάμεθ ακούμπησε το χέρι του στο μέτωπό μου. «Η επιδερμίδα της είναι ζεστή», είπε. «Δε γίνεται να την αφήσω μόνη». «Τότε πρέπει να μιλήσουμε εδώ». «Ναι, σε παρακαλώ, ξάδερφε. Εκτιμώ τη συμβουλή σου». Κράτησα την ανάσα μου, τρέμοντας τα επόμενα λόγια του Αλί. Τι είδους τιμωρία θα πρότεινε για μένα και τον Σαφγουάν; Μαστίγωση; Εξορία από την ούμα; Θάνατο;» «Χώρισέ τη», είπε ο Αλί. «Όχι!» Ανακάθισα, έτοιμη να τυλίξω τα μπράτσα μου γύρω από το λαιμό του συζύγου μου και να κρατηθώ με όλη μου τη δύναμη. Ο Μωάμεθ χάιδεψε το ιδρωμένο μου μέτωπο, και το χαμόγελό του σάλεψε σαν σκιά κάτω από ευμετάβλητο ήλιο. «Μη με αφήσεις», είπα ξεχνώντας ολότελα τον Αλί, τον τελευταίο άνθρωπο που θα ήθελα να με ακούσει να ικετεύω. «Δε σε αφήνω, χαμπιμπάτι. Όμως αποφάσισα να σε στείλω στο σπίτι των γονιών σου για λίγο. Ο Αμπού Μπακρ και η Ουμ Ρουμάν θα σε φροντίσουν να γίνεις καλά, με τη θέληση του Αλλάχ, μακριά από όλες αυτές τις ασίγαστες γλώσσες». «Μη με χωρίσεις». Βδομάδες αργότερα, καθώς περίμενα στο σπίτι των γονιών μου την ετυμηγορία του Μωάμεθ, θα μόρφαζα καθώς θα έφερνα στο νου μου το πώς κρεμάστηκα από το χέρι του και αναφώνησα, μπροστά στον Αλί, «Σ αγαπώ, χαμπίμπι». Τις πίστευα εκείνες τις λέξεις όσο δεν τις είχα πιστέψει ποτέ ως τότε. Είχα μάθει πολλά στη διάρκεια εκείνων των ωρών που πέρασα στην έρημο με τον Σαφγουάν. Τον Σαφγουάν, που μου είχε δώσει μια υπό-

11 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 25 σχεση αλλά είχε κάνει κάτι τελείως διαφορετικό, ακριβώς όπως τον καιρό που ήμαστε παιδιά. «Κι εγώ σ αγαπώ, γλυκιά μου». Όμως η φωνή του ακούστηκε απόμακρη και το βλέμμα του έμοιαζε προβληματισμένο. Ξάπλωσα κρατώντας σφιχτά το χέρι του, σαν να ήταν κούκλα, και σιγά σιγά άρχισε να με παίρνει ο ύπνος. Καθώς χαλάρωνα πάλι, άκουσα τη φωνή του Αλί, επιτακτική και σιγανή. «Σκέψου την ούμα, πόσο ευαίσθητος είναι ο ιστός της», είπε. «Ένα τέτοιο σκάνδαλο θα μπορούσε να τη διαλύσει. Πρέπει να ενεργήσεις άμεσα, ξάδερφε. Στείλε την οριστικά πίσω στον Αμπού Μπακρ». «Να χωρίσω την Αϊσά μου;» Το γέλιο του Μωάμεθ ακούστηκε νευρικό και άψυχο. «Κάλλιο το έχω να ξεριζώσω την ίδια μου την καρδιά». «Είναι μιασμένη», είπε ο Αλί, αυξάνοντας με κάθε λέξη του το μίσος μου για εκείνον. «Πρέπει να πάρεις αποστάσεις από αυτή, προτού το σκάνδαλο στιγματίσει κι εσένα. Υπάρχουν πολλοί σε τούτη την πόλη που θα ήθελαν να δουν την πτώση σου». Με αργές κινήσεις, ο Μωάμεθ ελευθέρωσε το χέρι του από τη λαβή μου, αφήνοντάς με να ταξιδέψω μονάχη στη θάλασσα των φόβων μου. «Δεν μπορείς να το καταλάβεις;» επέμεινε ο Αλί. «Το ξέρω πως μπορείς. Οπότε, γιατί δείχνεις τόσο ανήσυχος; Οι γυναίκες εύκολα αποκτιούνται. Θα βρεις ένα άλλο κοριτσόπουλο για σύζυγό σου». Αιώνες αργότερα, το σκάνδαλο συνεχίζει να στοιχειώνει το όνομά μου. Όμως εκείνοι που με περιφρόνησαν, εκείνοι που με αποκάλεσαν μοιχαλίδα και πόρνη, δε με γνώριζαν. Ποτέ τους δεν κατάλαβαν την αλήθεια σχετικά μ εμένα, με τον Μωάμεθ, σχετικά με το πώς του έσωσα τη ζωή κι εκείνος τη δική μου. Σχετικά με το πώς έσωσα τις ζωές όλων τους. Αν ήξεραν, θα τολμούσαν να με ειρωνευτούν; Φυσικά, τώρα ξέρουν. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, όλη η αλήθεια είναι γνωστή. Όμως ακόμη διαφεύγει από το δικό σας κόσμο. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, υπάρχουν άντρες που συνεχίζουν να θέλουν να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο. Εσάς, στο

12 26 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ παρόν, σας κουκουλώνουν με μαντίλες ή με ψέματα πως είστε κατώτερες. Εμάς, στο παρελθόν, μας διαγράφουν από τις ιστορίες τις σχετικές με τον Μωάμεθ ή αλλοιώνουν το ρόλο μας με ψευδείς διηγήσεις που καίνε τα αφτιά μας και τα μάτια μας. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, οι μανάδες επιπλήττουν τις κόρες τους μ ένα και μόνο όνομα: «Αϊσά!» αναφωνούν, και τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, ακόμη και στο θάνατο. Όμως μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να το διαμορφώσουμε. Τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους επειδή δε γνωρίζουν την αλήθεια: ότι ο Μωάμεθ ήθελε να μας προσφέρει ελευθερία, όμως οι άλλοι άντρες μάς τη στέρησαν. Ότι κανείς μας δε ζει πραγματικά μέχρι να μπορέσει να δώσει μορφή στο πεπρωμένο του. Μέχρι να μπορέσει να διαλέξει. Τόσες παρανοήσεις. Εδώ που βρισκόμαστε εμείς κρατούμε την αλήθεια στις χούφτες μας, σαν νερό, προσπαθώντας να τη φυλάξουμε, παρατηρώντας τη να ξεγλιστράει. Η αλήθεια είναι τόσο ολισθηρή που δε βαστιέται. Πρέπει να δοθεί στον επόμενο, ειδάλλως πέφτει σαν βροχή στο χώμα, χάνεται. Προτού χαθεί, θα δώσω σ εσάς την ιστορία μου. Την αλήθεια μου. Τον αγώνα μου. Και τότε, ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Με τη θέληση του Αλλάχ, το όνομά μου θα ανακτήσει τη σημασία του. Θα πάψει τότε να είναι συνώνυμο της προδοσίας και της ντροπής. Με τη θέληση του Αλλάχ, όταν γίνει γνωστή η ιστορία μου, το όνομά μου θα σημαίνει και πάλι το πιο πολύτιμο αγαθό. Αυτό που διεκδίκησα για τον εαυτό μου, αυτό για το οποίο πολέμησα και, τελικά, το κέρδισα από τον Προφήτη του Θεού όχι μονάχα για μένα, αλλά και για τις αδερφές μου. Το όνομά μου: Αϊσά. Η σημασία του: «ζωή». Μακάρι να ανακτήσει το νόημά του πάλι, και για πάντα.

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ;

Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ; «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ; ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Και ομολογώ ότι τα έκανα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου;

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Λίγα λεπτά αργότερα βρεθήκαμε σε μια παλιά αποθήκη. Η νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ. Πρόλογος

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ. Πρόλογος 7 Πρόλογος Νικητές και Ηττημένοι Δυτική Ακτή της Σκοτίας 1689 «Το παιδί! Φιόνα, για όνομα του Θεού, πρέπει να σώσεις το παιδί». Ο άνεμος ήταν δυνατός και παγερός. Τα μάτια της Φιόνας θόλωσαν και το μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Το δέντρο με τις καρδούλες

Το δέντρο με τις καρδούλες Το δέντρο με τις καρδούλες κείμενο Valérie Bonenfant εικόνες Fan Marion Meert Adna Morat Anne Uriot-Dalbignat μετάφραση Eleni Tsialta εικόνα Fan Ζούσε κάποτε, μπορεί κι ακόμα, ένα δέντρο που είχε το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή.

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. Ευάγγελος Ρήγας Ευάγγελος Ρήγας Ο Κήπος του Ανάγερτου Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. 1 τίτλος συγγράμματος Ο Κήπος του Ανάγερτου συγγραφέας Ευάγγελος Ρήγας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC ΤΙΤΛΟΣ: «Ο ΑΝΕΜΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ»

1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC ΤΙΤΛΟΣ: «Ο ΑΝΕΜΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ» 1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC ΤΙΤΛΟΣ: «Ο ΑΝΕΜΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ» Ένας μπαξές γεμάτος αίμα είναι ο ουρανός και λίγο χιόνι. Έσφιξα τα σχοινιά μου...πρέπει και πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Τα δεδομένα Παρατηρήθηκε Απαξιωτική στάση/συμπεριφορά για το σχολείο, τα μαθήματα και το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα