Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών"

Transcript

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟ επικριτικο ΔΑΧΤΥΛΟ Μεδίνα, Ιανουάριος 627 Δεκατεσσάρων ετών Σκάνδαλο έφερε μαζί της η πλανεύτρα πνοή του ανέμου, καθώς έμπαινα έφιππη στη Μεδίνα κρατώντας σφιχτά τη μέση του Σαφγουάν. Οι γείτονές μου ξεχύθηκαν στο δρόμο σαν νεροποντή που πλημμυρίζει μια ουαντί. Τα παιδιά στέκονταν σε παρέες, έδειχναν κι έχασκαν. Οι μανάδες τους τα άρπαζαν πάνω στα φουστάνια τους και καμώνονταν πως απέστρεφαν τα μάτια τους. Οι άντρες έφτυναν στο χώμα και μουρμούριζαν, κρίνοντας. Το στόμα του πατέρα μου έτρεμε σαν δάκρυ έτοιμο να κυλήσει. Να τι έβλεπαν: τη μαντίλα μου πεσμένη στους ώμους μου, αδιάφορα. Λυτά μαλλιά ριγμένα στο πρόσωπό μου. Τη σύζυγο του Προφήτη αγκαλιασμένη μ έναν άλλο άντρα. Να τι δεν μπορούσαν να δουν: τα παιδικά μου όνειρα να έχουν γίνει συντρίμμια στα πόδια μου, ποδοπατημένα από μια αλήθεια τόσο σκληρή και ανελέητη όσο οι οπλές των αλόγων. Άφησα να βλέφαρά μου να κλείσουν, αποφεύγοντας να αντικρίσω τα βλέμματα των ανθρώπων της ούμα, της κοινότητάς μου. Έγλειψα τα σκασμένα χείλη μου, γεύτηκα αλμύρα και την ταγκίλα της δυστυχίας μου. Ο πόνος έστυβε το στομάχι μου, σαν δυο δυνατά χέρια που στραγγίζουν το νερό από την μπουγάδα, μονάχα που εγώ είχα ήδη στεγνώσει. Η γλώσσα μου κρεμόταν σαν ηλιοψημένη σαύρα. Ακούμπησα το μάγουλό μου πάνω στον ώμο του Σαφγουάν, όμως το τριπόδισμα του αλόγου έκανε τα κόκαλά μας να χτυπούν το ένα πάνω στο άλλο.

2 16 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε κάποιος. «Μοιχαλίδα!» Μισόκλεισα τα μάτια μου. Τα μέλη της ούμα μου είτε έδειχναν προς το μέρος μου και φώναζαν είτε άπλωναν τα χέρια τους να με καλωσορίσουν. Είδα κάποιους άλλους, Υποκριτές*, να χλευάζουν γυμνώνοντας τα λερά δόντια τους. Οι ανσάρι, οι βοηθοί μας, έστεκαν αμίλητοι και επιφυλακτικοί. Χιλιάδες είχαν βγει στο δρόμο, ρουφώντας τη σκόνη μας με τις κοφτές ανάσες τους. Με κάρφωναν με το βλέμμα τους σαν να ήμουν καραβάνι φορτωμένο με αστραφτερούς θησαυρούς, και όχι ένα ηλιοκαμένο, δεκατετράχρονο κορίτσι. Το άλογο σταμάτησε, όμως εγώ συνέχισα γέρνοντας στο πλάι, πέφτοντας με το κεφάλι στην αγκαλιά του Μωάμεθ. Στον έλεγχο του άντρα μου και πάλι, αναστενάζοντας με ανακούφιση. Η προσπάθεια να χαράξω το δικό μου πεπρωμένο σχεδόν με είχε καταστρέψει, όμως η αγάπη του είχε τη δύναμη να με γιατρέψει. Η πυκνή του γενειάδα έγινε μαξιλάρι για το μάγουλό μου, με χάιδεψε με τη μυρωδιά του σανταλόξυλου. Από την ανάσα του αναδύθηκε το άρωμα του μισβάκ, καθαρό και έντονο σαν φιλί. «Δόξα να χει ο Αλλάχ, γύρισες ασφαλής στο σπίτι, Αϊσά μου», μουρμούρισε. Το διογκούμενο πλήθος βοούσε υπόκωφα, μυρμηγκιάζοντας τη ραχοκοκαλιά μου. Ανασήκωσα το βαρύ κεφάλι μου για να δω. Ξεπρόβαλε ο Ουμάρ** συννεφιασμένος και βλοσυρός. Ήταν σύμβουλος και φίλος του Μωάμεθ, όχι όμως φίλος των γυναικών. «Μα τον Αλλάχ, πού χάθηκες; Γιατί ήσουν μονάχη μ έναν άντρα που δεν είναι ο σύζυγός σου;» Οι κατηγόριες του μαστίγωσαν τον άνεμο ανάμεσα στο πλήθος, φουντώνοντας τις σπίθες σε φλόγες. * Υποκριτές ή μουναφίκ χαρακτηρίζονταν οι κατ όνομα μουσουλμάνοι. (Σ.τ.Ε.) ** Ουμάρ ιμπν αλ Χατάμπ ( ), γνωστός και ως Ομάρ αλ Φαρούκ ή Ομάρ ο Μέγας. Καταγόταν από τη φυλή των Κουραΐς. Αρχικά υπήρξε πολέμιος του Μωάμεθ και κατόπιν σύντροφός του. Έγινε δεύτερος χαλίφης μετά το θάνατο του Προφήτη. (Σ.τ.Ε.)

3 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 17 «Αλ-ζανίγια!» αναφώνησε ξανά κάποιος. Έσκυψα, λες και η λέξη ήταν πέτρα που με σημάδευε. «Δεν είναι να απορείς που το Αϊσά ακούγεται σαν το φαϊσά πόρνη!» Ο κόσμος γέλασε, και σύντομα άρχισαν να επαναλαμβάνουν ρυθμικά: «Αϊσά-φαϊσά! Αϊσά-φαϊσά!» Ο Μωάμεθ με οδήγησε μέσα από το συνωστισμό προς την είσοδο του τζαμιού. Σαν μωσαϊκό, τα πρόσωπά τους στροβιλίζονταν μπροστά μου: ο Χαμάλ με τα προγούλια του να ωρύεται μελανιασμένος και η ωχρή γυναίκα του, η Φαζιά που έγινε Τζαμιλά η κουτσομπόλα της πόλης, η Ουμ Αϊμάν, να σουφρώνει τα σταφιδιασμένα χείλη της ο Αμπού Ραμζί, ο κοσμηματοπώλης, να κραδαίνει αγριεμένος τις γροθιές του, έτσι που να αστράφτουν τα χρυσά δαχτυλίδια του. Περίμενα μουρμουρητά και ανασηκωμένα φρύδια σαν θα επέστρεφα όμως αυτό που συνέβαινε τώρα; Άνθρωποι που με ήξεραν όλη μου τη ζωή, τώρα ήθελαν να με ξεσκίσουν. Και ο Σαφγουάν γύρισα το κεφάλι αναζητώντας τον με το βλέμμα, όμως είχε εξαφανιστεί. Όπως πάντα. Τα δάχτυλα κάποιου θρασύ τράβηξαν τα μαλλιά μου. Φώναξα και τα χτύπησα να φύγουν από πάνω μου, οπότε ένιωσα σάλια να κυλούν στο μπράτσο μου. Ο Μωάμεθ με βοήθησε να σταθώ, ύστερα στράφηκε προς τον όχλο και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. Σιωπή απλώθηκε σαν σάβανο πάνω από το πλήθος, σβήνοντας ακόμη και τα αγριεμένα βλέμματα. «Η Αϊσά χρειάζεται ξεκούραση», είπε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ακούστηκε τόσο κουρασμένη όσο ένιωθα κι εγώ. «Σας παρακαλώ, γυρίστε στα σπίτια σας». Τύλιξε το μπράτσο του γύρω μου και σκύβοντας μπήκαμε στο τζαμί. Οι αδερφές-σύζυγοι στέκονταν κοντά στην είσοδο του περιβόλου, δύο και δύο. Η Σαβντά έτρεξε προς το μέρος μου αλαλάζοντας και με έσφιξε πάνω στο σαρκώδες κορμί της. Ευχαρίστησε τον Αλλάχ για την ασφαλή επιστροφή μου και ύστερα φίλησε το φυλαχτό της για να διώξει το κακό μάτι. Έπειτα ήρθε η Χαφσά κλαίγοντας, να με φιλήσει στα χέρια και στο πρόσωπο. «Νόμισα πως χάθηκες για πάντα», ψιθύρισε. Δεν της

4 18 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ είπα πως λίγο έλειψε να δικαιωθεί. Η Ουμ Σαλαμά έγνεψε αγέλαστη, λες και φοβόταν πως το κεφάλι της θα κοβόταν από το μακρύ μίσχο του λαιμού της. Η Ζαϊνάμπ λοξοκοίταξε με λάγνα μάτια τον Μωάμεθ, λες και οι δυο τους ήταν μόνοι στο χώρο. Όμως ο σύζυγός μου νοιαζόταν μονάχα για μένα. Μόλις το στομάχι μου σφίχτηκε ξανά, κάνοντάς με να διπλωθώ από τον πόνο, με έπιασε και με σήκωσε λες και ήμουν καμωμένη από αέρα. Και πραγματικά ένιωθα πως μονάχα αυτό είχε απομείνει μέσα μου. Έμεινα να αιωρούμαι στα χέρια του μέχρι το διαμέρισμά μου. Με μια κλοτσιά άνοιξε την πόρτα και με πήγε μέσα, ύστερα με βοήθησε να σταθώ, ώσπου να ετοιμάσει την κλινοστρωμνή μου. Έγειρα με την πλάτη στον τοίχο, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ησυχία που είχε εκεί ως τη στιγμή που οι φωνές του Ουμάρ εισέβαλαν στο δωμάτιο, ακολουθούμενες από τον ίδιο. «Δες πώς ντροπιάζει τον ιερό Προφήτη του Αλλάχ!» αναφώνησε. «Περνάει καβάλα από το κέντρο της πόλης, με τα χέρια της ακουμπισμένα πάνω σε ξένο άντρα και τα μαλλιά της να ανεμίζουν σαν ρούχο πόρνης». «Πόρνη με ανάσα που ζέχνει εμετό και μαλλιά σαν φωλιά πουλιού;» του αντιγύρισα. Ακόμη και στην κατάστασή μου, έπρεπε να αντιδράσω. «Σε παρακαλώ, Ουμάρ», είπε ο Μωάμεθ. «Δε βλέπεις πως είναι άρρωστη;» «Την κακομαθαίνεις». «Χαίρομαι που τη βλέπω ζωντανή, δόξα να χει ο Αλλάχ». Η αγάπη στο βλέμμα του συζύγου μου με έκανε να κοκκινίσω. Πόσο κοντά είχα φτάσει στο να τον προδώσω μ εκείνο τον κατεργάρη! Ο Σαφγουάν με είχε δελεάσει με ελευθερία κι ύστερα έκανε το πεπρωμένο μου δέσμιο των επιθυμιών του. Ίδιος με όλους τους άντρες. Εκτός, ίσως, από τον Μωάμεθ. «Για, χαμπιμπάτι, τι ανταμοιβή να προσφέρω στον Σαφγουάν ιμπν-αλ- Μουατάλ που σε έφερε ασφαλή στο σπίτι και σ εμένα;» «Εκατό βουρδουλιές θα του άξιζαν», γκρίνιαξε ο Ουμάρ. «Μα ο Σαφγουάν έσωσε τη ζωή της».

5 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 19 «Καταπώς φαίνεται, ο Ουμάρ πιστεύει πως έπρεπε να αφεθώ στο έλεος των τσακαλιών ή των βεδουίνων», σχολίασα. «Τουλάχιστον έτσι θα πέθαινες με την τιμή σου άθικτη». «Τίποτε δεν έπαθε η τιμή της Αϊσά», είπε ο Μωάμεθ. «Αυτό να το πεις στον Χασάν ιμπν Θαμπίτ*», είπε ο Ουμάρ. «Τώρα δα τον άκουσα να απαγγέλλει ένα ποίημα που καταδικάζει τη γυναίκα σου κι εκείνο τον έκφυλο στρατιώτη». Ένα ποίημα. Καθόλου παράξενο που η ούμα είχε χιμήξει πάνω μου σαν αγέλη σκύλων από τη στιγμή που μπήκα έφιππη στην πόλη. Τα λόγια του Χασάν μπορούσαν να προκαλέσουν φρενίτιδα στο πλήθος, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο μπορούσε να το κατευνάσει ο Μωάμεθ, σηκώνοντας τα χέρια του. Όμως αρνήθηκα να δώσω στον Ουμάρ την ικανοποίηση να με δει να τρέμω. «Εγώ με τον Σαφγουάν; Γελοία σκέψη», είπα. «Εγώ είμαι η σύζυγος του Προφήτη του Αλλάχ. Πώς θα μπορούσα να θέλω έναν ασήμαντο σαν κι εκείνον;» Ένιωσα το βλέμμα του Μωάμεθ πάνω μου. Ένιωσα την επιδερμίδα μου να φουντώνει, σαν να καιγόταν. Άραγε είχε διακρίνει το ψέμα πίσω από το γέλιο μου; Κοφτά βήματα ακούστηκαν στις πέτρες της αυλής. Ένα αντρικό χέρι άνοιξε διάπλατα την πόρτα του διαμερίσματός μου. Το ασημένιο δαχτυλίδι του άστραψε σαν λεπίδα σπαθιού: ο Αλί, συγγενής του Μωά μεθ με τρεις τρόπους ξάδερφος, θετός γιος και γαμπρός, ζήλευε την αγάπη που μου έδειχνε. Ένιωσα σουβλιές στο στομάχι μου. Έγειρα το κεφάλι μου στον ώμο του Μωάμεθ. «Ώστε εδώ είναι!» είπε ο Αλί απλώνοντας το χέρι του, δείχνοντάς με. «Η Μεδίνα είναι ανάστατη από την κατάντια σου, Αϊσά. Άντρες στους δρόμους τσακώνονται για το αν είσαι ένοχη ή αθώα. Οι άνθρωποί μας * Χασάν ιμπν Θαμπίτ (πεθ. 674). Άραβας ποιητής, γεννημένος στη Γιαθρίμπ (Μεδίνα). Μετά την εγκατάσταση του Μωάμεθ στην πόλη, ασπάστηκε το ισλάμ και έγραφε στίχους δοξάζοντας τον Προφήτη. Θεωρείται από τους κορυφαίους ποιητές της εποχής του και του πρώιμου μουσουλμανικού πολιτισμού. (Σ.τ.Ε.)

6 20 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Η ενότητα της ούμα απειλείται εξαιτίας σου». «Εσύ με υπερασπίστηκες;» Ακόμη κι ενόσω τον προκαλούσα, γνώριζα την απάντηση. Στράφηκε στον Μωάμεθ. «Πώς μπορώ να την υπερασπιστώ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαφγουάν δε θα μιλήσει για χάρη της;» Φυσικά. Ο Σαφγουάν όχι μόνο είχε εξαφανιστεί μόλις το πλήθος έγινε απειλητικό, αλλά και όταν ο πατέρας μου με τον Αλί πήγαν να του κάνουν ερωτήσεις, κρύφτηκε μέσα στο σπίτι των γονιών του. Χαρά στο σωτήρα. Ένιωσα δάκρυα να καίνε τα μάτια μου, όμως τα συγκράτησα. Ο μόνος που μπορούσε να με σώσει, καταπώς φαινόταν, ήταν ο εαυτός μου. «Ο Σαφγουάν δε χρειάζεται να με υπερασπιστεί», είπα, παρότι η φωνή μου έτρεμε και συνέχιζα να γέρνω στον Μωάμεθ για να στηρίζομαι. «Μπορώ να το κάνω μόνη μου». «Αφήστε τη να ξεκουραστεί», είπε ο Μωάμεθ. Με βοήθησε να περπατήσω ως το κρεβάτι μου, όμως πριν με αφήσουν να ξαπλώσω, ο Αλί επέμενε να τους πω τι είχε συμβεί. Η ούμα δεν μπορούσε να περιμένει για να μάθει την αλήθεια, είπε. Ήδη, έξω από το τζαμί, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται νέο πλήθος, απαιτώντας εξηγήσεις. Έκλεισα τα μάτια μου, φέρνοντας στο νου μου την ιστορία που είχαμε σκαρώσει μαζί με τον Σαφγουάν στο δρόμο της επιστροφής, όσο είχα διαύγεια. Έψαχνα για το περιδέραιό μου από αχάτη, είπα, καθώς άγγιζα με τα ακροδάχτυλά μου τις λείες πέτρες. «Μου το δώρισε ο πατέρας μου τη μέρα του γάμου μας. Θυμάσαι;» Κοίταξα τον Μωάμεθ. «Για μένα έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο τα περιδέραια που δώρισες στις άλλες σου συζύγους». Η έκφρασή του δεν άλλαξε. Συνέχισα με σπουδή, υφαίνοντας μια ιστορία που ξεκινούσε μ εμένα να πηγαίνω πίσω από τους αμμόλοφους για την ανάγκη μου και ύστερα να επιστρέφω στο χοβντά μου. Ενώ περίμενα να με ανεβάσουν ξανά στο κάθισμά μου, στη ράχη της καμήλας, έκανα να αγγίξω το περιδέραιο όμως ο λαιμός μου ήταν γυμνός. «Έψαξα μέσα στα ρούχα μου, ανάμεσα στις σανίδες του χοβντά μου,

7 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 21 στο έδαφος. Θα είχα ζητήσει από τον οδηγό να με βοηθήσει, αλλά πότιζε τις καμήλες». Η φωνή μου σκόνταφτε σαν άμαθα πόδια σε κακοτράχαλο μονοπάτι. Πήρα μια τραχιά ανάσα, προσπαθώντας να μείνω όρθια. «Ακολούθησα το μονοπάτι που είχα πάρει για τους αμμόλοφους. Άρχισα να κοσκινίζω την άμμο με τα δάχτυλά μου. Τότε, εκεί που ετοιμαζόμουν να εγκαταλείψω την προσπάθεια, το βρήκα. Γύρισα τρέχοντας στο καραβάνι όμως είχατε απομακρυνθεί, σαν μυρμήγκια που πορεύονται εφ ενός ζυγού προς το αύριο. Ήξερα πως δε θα μπορούσα να σας προφτάσω. Έτσι, κάθισα εκεί και περίμενα να επιστρέψει κάποιος να με πάρει». «Κάποιος;» Ο Αλί έστρεψε τη γαμψή του μύτη προς το μέρος μου, προσπαθώντας να οσμιστεί το ψέμα. «Εννοείς τον Σαφγουάν». «Για, Αλί, άφησέ τη να πει την ιστορία της», είπε ο Μωάμεθ. «Πραγματικά, μια ιστορία είναι, και τίποτε παραπάνω». Ο Αλί έφτυσε στο χωμάτινο πάτωμα και σκούπισε το στόμα με την ανάστροφη του χεριού του, κοιτάζοντάς με αγριεμένος. «Σπαταλάς το χρόνο μας με αυτό το παραμύθι, ενώ όλοι ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια». «Αλί, σε παρακαλώ», είπε ο Μωάμεθ, πιο αυστηρά. Ο Αλί σταύρωσε τα μπράτσα μπροστά στο στήθος του και έσφιξε τα χείλη του. Το θάρρος μου κλονίστηκε κάτω από το εξεταστικό βλέμμα του. Άραγε ήξερε πραγματικά για ποιο λόγο είχα χάσει το καραβάνι; Ίσως θα ήταν καλύτερα για μένα να πω την αλήθεια, όμως μια ματιά στο ανήσυχο πρόσωπο του συζύγου μου με έκανε να αλλάξω γνώμη. Ακόμη και ο Μωάμεθ, αυτός που με ήξερε λες και οι ψυχές μας ήταν μία, δε θα καταλάβαινε γιατί είχα διακινδυνεύσει τόσα πολλά για τόσα λίγα και ίσως να μη με πίστευε όταν του έλεγα πως ήμουν ακόμη αγνή. «Κάθισες για να περιμένεις», είπε ο Ουμάρ. «Τι συνέβη στη συνέχεια αυτής της απίθανης ιστορίας;» Έκλεισα τα μάτια μου, νιώθοντας λιγοθυμιά. Πώς τα είχαμε συμφωνήσει; Με τον Σαφγουάν τα είχαμε επαναλάβει στο δρόμο της επιστροφής. Έβγαλα ένα βαθύ αναστεναγμό για να ηρεμήσω το φρενήρη σφυγμό μου. Το επόμενο κομμάτι ήταν η αλήθεια.

8 22 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Καθώς ο ήλιος ανέβαινε στον ουρανό, βρήκα σκιά κάτω από μια συστάδα χουρμαδιών», είπα. «Ξάπλωσα για να δροσίζομαι. Εκεί πρέπει να με πήρε ο ύπνος, γιατί το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι το χέρι του Σαφγουάν πάνω στον ώμο μου». Ο Ουμάρ γρύλισε. «Άκουσες τι είπε, Προφήτη; Ο Σαφγουάν ιμπν αλ- Μουατάλ αγγίζει τώρα τη σύζυγό σου. Όλοι μας ξέρουμε που καταλήγει αυτό». «Γιατί δε γυρίσατε και οι δύο αμέσως πίσω;» είπε ξερά ο Αλί. «Κάτι μου συνέβη», είπα. Κι αυτό ήταν αλήθεια. «Ένιωσα μια απότομη κράμπα, σαν μαχαίρι στο στομάχι μου». Το βλέμμα του Μωάμεθ μαλάκωσε καλό σημάδι, πάει να πει πως με πιστεύει, έστω και λιγάκι. «Δεν μπορούσα να ταξιδέψω, όχι ενόσω διπλωνόμουν από τον πόνο. Οπότε ο Σαφγουάν έστησε τη σκηνή του για να μπορέσω να ξεκουραστώ, προστατευμένη από τον ήλιο». Ο Αλί κάγχασε. «Και πού βρισκόταν ο Σαφγουάν, όσο εσύ ξάπλωνες μέσα στη σκηνή του;» Τον αγνόησα θέλοντας μόνο να τελειώνει το συντομότερο αυτή η ανάκριση και να πέσω να κοιμηθώ. «Είχα ναυτία επί ώρες. Ο Σαφγουάν προσπάθησε να με βοηθήσει. Μου έδωσε νερό και μου έκανε αέρα με το φύλλο μιας χουρμαδιάς. Τελικά φοβήθηκε, και γυρίσαμε πίσω για να βρούμε βοήθεια». Δεν τους είπα πώς παραλίγο να με κάνει να ουρλιάξω εξαιτίας της αγωνίας του. «Ο Αλλάχ μας τιμωρεί», κλαιγόταν ξανά και ξανά. Μαζί με το νερό, άρχισα να ξερνάω χολή και ενοχές. «Πήγαινέ με στη Μεδίνα», είπα στρυφνά. «Προτού ο Αλλάχ σκοτώσει και τους δυο μας». Όταν ολοκλήρωσα την αφήγησή μου, ο Αλί με αγριοκοίταζε. «Δεν είναι αυτή ολόκληρη η αλήθεια», είπε. «Για ποιο λόγο ο Σαφγουάν χασομέρησε τόσο πίσω από το καραβάνι; Μήπως γιατί ήξερε πως θα τον περίμενες κάτω από τις χουρμαδιές;» «Εγώ ζήτησα από τον Σαφγουάν να μείνει πίσω», είπε ο Μωάμεθ. «Για να περιμένει την επιστροφή των Μουσταλίκ στον καταυλισμό τους».

9 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 23 «Η Αϊσά για χρόνια ερωτοτροπεί μαζί του!» Ρουθούνισα, λες και τα λόγια του με διασκέδαζαν, αντί να μου παγώνουν το αίμα. Έλεγε την αλήθεια όμως ποιος άλλος την ήξερε; «Πού είναι οι αποδείξεις σου, Αλί;» ρώτησα αντικρίζοντας το θυμωμένο του βλέμμα για μια στιγμή, και ύστερα χαμήλωσα τα μάτια μου από φόβο μήπως διέκρινε τον πανικό μου. «Ένα επικριτικό δάχτυλο δεν έχει καμία σημασία». Ύστερα, με τη βοήθεια του Μωάμεθ, ξάπλωσα στο κρεβάτι μου και γύρισα την πλάτη σε όλους τους: στον μονίμως καχύποπτο Ουμάρ στον Αλί, τον τόσο πρόθυμο να σκεφτεί το χειρότερο για μένα και στο σύζυγό μου, ο οποίος ήταν ικανός να κάνει τον οργισμένο όχλο να σωπάσει, υψώνοντας τα χέρια του, όμως είχε επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να με συκοφαντούν. Γιατί είχα επιστρέψει; Έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα, ξανά, ότι δραπέτευα. Αυτή τη φορά, όμως, ήξερα πως ήταν απλώς ένα όνειρο. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεφύγω από τη μοίρα μου. Στην καλύτερη περίπτωση, με τη θέληση του Αλλάχ, ίσως να κατάφερνα να διαμορφώσω το πεπρωμένο μου όμως δεν μπορούσα να του ξεφύγω. Αυτό, τουλάχιστον, το είχα μάθει από τα λάθη μου εκείνες τις μέρες. Έκανα ταραγμένο ύπνο, στριφογυρίζοντας από τον πυρετό και τις ενοχές, ώσπου οι ψίθυροι που μαστίγωναν το κεφάλι μου σαν τσουχτερή άμμος με επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα. Ο Μωάμεθ και ο Αλί κάθονταν στις μαξιλάρες κοντά στο κρεβάτι μου και λογομαχούσαν σχετικά μ εμένα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Αϊσά θα έκανε κάτι τέτοιο», έλεγε ο Μωάμεθ. Η φωνή του ήταν τσακισμένο κέλυφος, εύθραυστη και τραχιά. «Την αγάπησα από τη στιγμή που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας της. Έπαιξα κούκλες μαζί της και με τους φίλους της. Ήπια από την ίδια γαβάθα μ εκείνη». «Είναι δεκατεσσάρων χρονών», είπε ο Αλί υψώνοντας τη φωνή του.

10 24 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ «Δεν είναι κοριτσάκι πια, κι ας είναι πολύ νεότερή σου. Ο Σαφγουάν είναι πολύ πιο κοντά στην ηλικία της». «Σώπα, Αλί! Μη διακόπτεις την ανάπαυση της Αϊσά». «Τότε, ας βρούμε καταλληλότερο μέρος να μιλήσουμε». Άκουσα το θρόισμα υφάσματος. «Μη φύγεις», ήθελα να τον εκλιπαρήσω, όμως ήμουν πολύ αδύναμη. Αντί γι αυτό, βόγκησα. Ο Μωάμεθ ακούμπησε το χέρι του στο μέτωπό μου. «Η επιδερμίδα της είναι ζεστή», είπε. «Δε γίνεται να την αφήσω μόνη». «Τότε πρέπει να μιλήσουμε εδώ». «Ναι, σε παρακαλώ, ξάδερφε. Εκτιμώ τη συμβουλή σου». Κράτησα την ανάσα μου, τρέμοντας τα επόμενα λόγια του Αλί. Τι είδους τιμωρία θα πρότεινε για μένα και τον Σαφγουάν; Μαστίγωση; Εξορία από την ούμα; Θάνατο;» «Χώρισέ τη», είπε ο Αλί. «Όχι!» Ανακάθισα, έτοιμη να τυλίξω τα μπράτσα μου γύρω από το λαιμό του συζύγου μου και να κρατηθώ με όλη μου τη δύναμη. Ο Μωάμεθ χάιδεψε το ιδρωμένο μου μέτωπο, και το χαμόγελό του σάλεψε σαν σκιά κάτω από ευμετάβλητο ήλιο. «Μη με αφήσεις», είπα ξεχνώντας ολότελα τον Αλί, τον τελευταίο άνθρωπο που θα ήθελα να με ακούσει να ικετεύω. «Δε σε αφήνω, χαμπιμπάτι. Όμως αποφάσισα να σε στείλω στο σπίτι των γονιών σου για λίγο. Ο Αμπού Μπακρ και η Ουμ Ρουμάν θα σε φροντίσουν να γίνεις καλά, με τη θέληση του Αλλάχ, μακριά από όλες αυτές τις ασίγαστες γλώσσες». «Μη με χωρίσεις». Βδομάδες αργότερα, καθώς περίμενα στο σπίτι των γονιών μου την ετυμηγορία του Μωάμεθ, θα μόρφαζα καθώς θα έφερνα στο νου μου το πώς κρεμάστηκα από το χέρι του και αναφώνησα, μπροστά στον Αλί, «Σ αγαπώ, χαμπίμπι». Τις πίστευα εκείνες τις λέξεις όσο δεν τις είχα πιστέψει ποτέ ως τότε. Είχα μάθει πολλά στη διάρκεια εκείνων των ωρών που πέρασα στην έρημο με τον Σαφγουάν. Τον Σαφγουάν, που μου είχε δώσει μια υπό-

11 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΙΝΑΣ 25 σχεση αλλά είχε κάνει κάτι τελείως διαφορετικό, ακριβώς όπως τον καιρό που ήμαστε παιδιά. «Κι εγώ σ αγαπώ, γλυκιά μου». Όμως η φωνή του ακούστηκε απόμακρη και το βλέμμα του έμοιαζε προβληματισμένο. Ξάπλωσα κρατώντας σφιχτά το χέρι του, σαν να ήταν κούκλα, και σιγά σιγά άρχισε να με παίρνει ο ύπνος. Καθώς χαλάρωνα πάλι, άκουσα τη φωνή του Αλί, επιτακτική και σιγανή. «Σκέψου την ούμα, πόσο ευαίσθητος είναι ο ιστός της», είπε. «Ένα τέτοιο σκάνδαλο θα μπορούσε να τη διαλύσει. Πρέπει να ενεργήσεις άμεσα, ξάδερφε. Στείλε την οριστικά πίσω στον Αμπού Μπακρ». «Να χωρίσω την Αϊσά μου;» Το γέλιο του Μωάμεθ ακούστηκε νευρικό και άψυχο. «Κάλλιο το έχω να ξεριζώσω την ίδια μου την καρδιά». «Είναι μιασμένη», είπε ο Αλί, αυξάνοντας με κάθε λέξη του το μίσος μου για εκείνον. «Πρέπει να πάρεις αποστάσεις από αυτή, προτού το σκάνδαλο στιγματίσει κι εσένα. Υπάρχουν πολλοί σε τούτη την πόλη που θα ήθελαν να δουν την πτώση σου». Με αργές κινήσεις, ο Μωάμεθ ελευθέρωσε το χέρι του από τη λαβή μου, αφήνοντάς με να ταξιδέψω μονάχη στη θάλασσα των φόβων μου. «Δεν μπορείς να το καταλάβεις;» επέμεινε ο Αλί. «Το ξέρω πως μπορείς. Οπότε, γιατί δείχνεις τόσο ανήσυχος; Οι γυναίκες εύκολα αποκτιούνται. Θα βρεις ένα άλλο κοριτσόπουλο για σύζυγό σου». Αιώνες αργότερα, το σκάνδαλο συνεχίζει να στοιχειώνει το όνομά μου. Όμως εκείνοι που με περιφρόνησαν, εκείνοι που με αποκάλεσαν μοιχαλίδα και πόρνη, δε με γνώριζαν. Ποτέ τους δεν κατάλαβαν την αλήθεια σχετικά μ εμένα, με τον Μωάμεθ, σχετικά με το πώς του έσωσα τη ζωή κι εκείνος τη δική μου. Σχετικά με το πώς έσωσα τις ζωές όλων τους. Αν ήξεραν, θα τολμούσαν να με ειρωνευτούν; Φυσικά, τώρα ξέρουν. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, όλη η αλήθεια είναι γνωστή. Όμως ακόμη διαφεύγει από το δικό σας κόσμο. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, υπάρχουν άντρες που συνεχίζουν να θέλουν να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο. Εσάς, στο

12 26 ΣΕΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ παρόν, σας κουκουλώνουν με μαντίλες ή με ψέματα πως είστε κατώτερες. Εμάς, στο παρελθόν, μας διαγράφουν από τις ιστορίες τις σχετικές με τον Μωάμεθ ή αλλοιώνουν το ρόλο μας με ψευδείς διηγήσεις που καίνε τα αφτιά μας και τα μάτια μας. Εκεί που βρίσκεστε εσείς, οι μανάδες επιπλήττουν τις κόρες τους μ ένα και μόνο όνομα: «Αϊσά!» αναφωνούν, και τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, ακόμη και στο θάνατο. Όμως μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να το διαμορφώσουμε. Τα κορίτσια αποστρέφουν τα πρόσωπά τους επειδή δε γνωρίζουν την αλήθεια: ότι ο Μωάμεθ ήθελε να μας προσφέρει ελευθερία, όμως οι άλλοι άντρες μάς τη στέρησαν. Ότι κανείς μας δε ζει πραγματικά μέχρι να μπορέσει να δώσει μορφή στο πεπρωμένο του. Μέχρι να μπορέσει να διαλέξει. Τόσες παρανοήσεις. Εδώ που βρισκόμαστε εμείς κρατούμε την αλήθεια στις χούφτες μας, σαν νερό, προσπαθώντας να τη φυλάξουμε, παρατηρώντας τη να ξεγλιστράει. Η αλήθεια είναι τόσο ολισθηρή που δε βαστιέται. Πρέπει να δοθεί στον επόμενο, ειδάλλως πέφτει σαν βροχή στο χώμα, χάνεται. Προτού χαθεί, θα δώσω σ εσάς την ιστορία μου. Την αλήθεια μου. Τον αγώνα μου. Και τότε, ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Με τη θέληση του Αλλάχ, το όνομά μου θα ανακτήσει τη σημασία του. Θα πάψει τότε να είναι συνώνυμο της προδοσίας και της ντροπής. Με τη θέληση του Αλλάχ, όταν γίνει γνωστή η ιστορία μου, το όνομά μου θα σημαίνει και πάλι το πιο πολύτιμο αγαθό. Αυτό που διεκδίκησα για τον εαυτό μου, αυτό για το οποίο πολέμησα και, τελικά, το κέρδισα από τον Προφήτη του Θεού όχι μονάχα για μένα, αλλά και για τις αδερφές μου. Το όνομά μου: Αϊσά. Η σημασία του: «ζωή». Μακάρι να ανακτήσει το νόημά του πάλι, και για πάντα.

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ ΦΑΤΜΑΓΚΙΟΥΛ Ο ΝΟΥΣ ΤΗΣ ήταν στο χαρτί που της έβαλε με τρόπο στο χέρι ακριβώς την ώρα του αποχωρισμού. Περίμενε να φύγουν οι γειτόνισσες για να το διαβάσει. Ποτέ δεν το διάβαζε αμέσως όταν έπαιρνε γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου»

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου» Ο Θεός, η παγκόσμια Μάνα! (Θείο κήρυγμα στη γιορτή της μητέρας) Πρόλογος Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, σήμερα επέλεξαν αυτήν την ημέρα, για να γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

16 Συνήθως ξυπνούσε τα χαράµατα ο µικρός άγγελος, αλλά εκείνη την ηµέρα δεν άνοιγαν τα µάτια του µε τίποτα. Φαίνεται πως τον είχαν πλακώσει και τα συννεφένια παπλώµατά του. Ήταν τόσο µαλακά και ζεστά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής. Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη. www.milathecamel.eu

Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής. Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη. www.milathecamel.eu Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη www.milathecamel.eu Mία φορά κι έναν καιρό, κάπου στη μακρινή Αραβία, σε ένα καραβάνι, ζούσε η Μύλα, μία μικρή καμήλα. Από την ώρα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση.

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. 1 Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. Χώρος: Ένα τυπικό γραφείο ανακρίσεων σε αστυνομικό τμήμα. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ.

ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ. 1 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ. Κατσαρός Οραματίστηκα την εικόνα ενός ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σημείο Αναγνωρίσεως άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν. Στολίζεις κάποιο πάρκο. Από μακριά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

S T E P H E N I E M E Y E R

S T E P H E N I E M E Y E R STEPHENIE MEYER ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είσοδος Το όνομα του Θεραπευτή ήταν Διασχίζει Βαθιά Νερά. Επειδή ήταν ψυχή, ήταν από τη φύση του πολύ καλός: συμπονετικός, υπομονετικός, ειλικρινής, ενάρετος, και γεμάτος αγάπη.

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

«Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία»

«Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία» «Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία». Γαλανός Δημήτριος-Χρυσοβαλάντης Μαρκόπουλος Χρήστος Μπίμπα Αριστείδης Παρασκευάς Αθανάσιος ΟΛΟΗΜΕΡΟ/1 ο Δημ. Σχολείο Μενεμένης 2012-13 Μια φορά κι έναν καιρό

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36. «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36. «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36 «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙ ΦΥΤΟΥΛΕΣ #2 - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ Τίτλος πρωτοτύπου: The Odd Squad - Zero Tolerance Συγγραφέας: Michael Fry Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου Text and illustrations

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα