Ο Nεόφυτος Παπαλαζάρου γεννήθηκε στις 23 Mαΐου 1963 στο χωριό Xολέτρια της επαρχίας Πάφου.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Nεόφυτος Παπαλαζάρου γεννήθηκε στις 23 Mαΐου 1963 στο χωριό Xολέτρια της επαρχίας Πάφου."

Transcript

1

2 Ο Nεόφυτος Παπαλαζάρου γεννήθηκε στις 23 Mαΐου 1963 στο χωριό Xολέτρια της επαρχίας Πάφου. Φοίτησε στο A' Γυμνάσιο Πάφου και αποφοίτησε απότο ' Γυμνάσιο. Σπούδασε ημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Kλιμεντ Όχριτσκι στη Σόφια της Bουλγαρίας. Eργάστηκε ως ημοσιογράφος σε εφημερίδες, Pαδιοφωνικούς και Tηλεοπτικούς σταθμούς. Tώρα εργάζεται στην εφημερίδα "EPΓATIKO BHMA" της ΠEO.

3 Tου Έρωτα και της Zωής Ποίηση Nεόφυτου Παπαλαζάρου Kύπρος 2005

4 ΠEPIEXOMENA ENOTHTA A' THΣ ZΩHΣ ΓPAΦOYME H ΠAΛH TA ONEIPA O XPHΣMOΣ O ΘEOΣ MOY ΠPOΣEYXH H ΨYXH MOY O ΘANATOΣ ΠONAΣ OI AΛHΘEIEΣ H EYMAPEIA MAΣ O ΛABYPINΘOΣ H EΛΠI A BHMATIZONTAΣ OI AΛΛO AΠEΣ TO BOΛEMA ΘΛIBEPO ENOTHTA B' THΣ MNHMHΣ H ΦYΓH Η ΠAPOYΣIA IΨΩ KAI ΠONΩ

5 OI ENOXEΣ MEPEΣ TOY IOYΛH O AYΓOYΣTOΣ TO EMBATHPIO TΩN BETEPANΩN H ΠAΛIA XOΛETPIA O MONOΛOΓOΣ ENOΣ ZΩNTANOY HPΩA ENOTHTA Γ' TOY EPΩTA H ΠOIHΣH MIA ANAΓKAIA ΠAPOYΣIA H AΓAΠH MIKPH KYPIA MIKPH KYPIA EPΩTIKOI ANTIΛAΛOI O XPONOΣ ΛYTPΩTHΣ ΘAΛAΣΣINO MOTIBO KPIMA EPΩTIKO TAΞI I NOΣTAΛΓIKO H APXH H ΠYΞI A H ANAZHTHΣH ΠPIN ΣE ΓNΩPIΣΩ ΠOIHMATA AΓAΠHΣ KAI O YNHΣ H KAΘAPIΣTPIA

6 ENOTHTA A' Tης Zωής

7 Γράφουμε Όταν ανήσυχη μας κυριεύει η νύχτα και οι σκέψεις άγρυπνες μας λογχίζουν. Γράφουμε γι' αυτά που αγαπήσαμε και μας τα έκλεψαν για αγάπες που άπονα μας εγκατέλειψαν για όνειρα που μας τα μάδησαν. Γράφουμε ξεγεννώντας τις έγνοιες μας

8 H πάλη Μεγαλώσαμε πια τώρα δεν κλαίμε. Άλλωστε η μάνα μάς το' λεγε «οι άντρες ποτέ δεν κλαίνε». Που να' ξερε όμως πως για να μεγαλώσουμε έπρεπε να κλάψουμε πολύ πικρά να διαβούμε κακοτράχαλους δρόμους. να παλέψουμε με την πλανεύτρα Κίρκη και την κακούργα Σκύλα και Χάρυβδη. Μεγαλώσαμε κι όμως έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά.

9 Τα όνειρα Καταθέσαμε τα όνειρά μας στην πυρά και τους στόχους μας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

10 Ο χρησμός Ο μάντης Κάλχας μας ορμήνευε: «Τα καράβια σας μη σαλπάρετε για ταξίδι άγνωστο και μακρινό». Το χρησμό του όμως δεν τον παίρναμε στα σοβαρά. O θυμός θόλωνε το μυαλό και το μίσος όπλιζε το χέρι. Τα καράβια μας σαλπάραμε σε πελάγη άγνωστα και τόπους αφιλόξενους. Οι φουρτούνες μας χτύπαγαν ανελέητα και από παντού μας κυνηγούσαν εχθροί αμέτρητοι. Όταν πέρασαν τα χρόνια και καπνό δε βλέπαμε να βγαίνει από πουθενά θυμηθήκαμε και του μάντη Κάλχα το χρησμό. «Tα καράβια μας δεν έπρεπε να σαλπάρουμε για ταξίδι άγνωστο και μακρινό».

11 O Θεός μου Aποθέτω τον πορφυρό μου μανδύα σε κράζω ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια ατέλειωτα. Tο χέρι μου σου απλώνω. Σε ικετεύω γονυπετής ξάγρυπνος από τον πόνο της ακολασίας και του πνεύματος του πονηρού επιζητώ την παρουσία σου. Θεέ "ο πανταχού παρών" γίνεσαι ποτάμι ορμητικό που παρασύρει βράχια, δέντρα, τη γη της επαγγελίας. Aνάξιος παρακολουθώ τα μυστήρια σου. Aνίκανος να εισέλθω στον "απαστράπτοντα" ναό της αγάπης σου. O βίος σύντομος, το ερώτημα για αιώνες αιωρούμενο «τι μέλλει μετά θάνατο»; Θεέ μου, είσαι ένα βαθύ πηγάδι άδειο απο νερό; Πώς να ξεδιψάσουμε στο πνεύμα των δέκα σου εντολών;

12 Πώς να βαπτιστούμε στου Σιλωάμ την Kολυμβήθρα; Πώς να χορτάσει το κελλάρι της απείρου σου ψυχής την αιώνια μας πείνα; Θεέ "ο πανταχού πληρών" όλο σε αναζητούμε. Σερνόμαστε δίπλα σου αφουγκραζόμαστε τους παλμούς της αγάπης σου. Κι όμως δεν καταφέρνουμε να σε δούμε να σε αγγίξουμε να ψηλαφίσουμε την πληγή σου. Μα επιτέλους είσαι τόσο ψηλά;

13 Προσευχή Γέμισε κόσμο η εκκλησία Γραμματείς και Φαρισαίοι Έμποροι που κλέβουν στο ζύγι Γραφιάδες με πλαστές σφραγίδες. Ενδύομαι τα μάτια της συνείδησης μου και ανιχνεύω τις στιγμές. Μαζεύω τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια. Μετράω τη ζωή μου στο χρόνο στηλιτεύω το παρελθόν. Κρατώ τους ήχους των δέντρων αφουγκράζομαι τη βροχή που πέφτει. Στην Αγία Πόρτα εμφανίζονται οι «ορθοστατούντες και οδοιπορούντες» με τους μεγαλόσταυρους και τα φαρδιά μανίκια. Ο Χριστός ντράπηκε βγήκε έξω από τον οίκο του, μου σφίγγει με δύναμη το χέρι και χανόμαστε στο δρόμο.

14 H ψυχή μου Καβάλα σε μεθυσμένο άλογο σε αναζητώ σε δρόμους άγνωστους στο πυκνό πλήθος. Mε πόδια ανέμου τρέχω στον ορίζοντα, επιζητώ το χαμόγελο, ψάχνω την κατανόηση ζητιανεύω την αγάπη. Aκούω ήχους βαθιά από μέσα μου, φωνές αλλόκοτες στην άκρη της ψυχής μου, κραυγές απροσδιόριστες να χλευάζουν στην καρδιά μου. Στις μέρες μας τσιγκουνευόμαστε την αγάπη επιφανειακά γελάμε και εύκολα κλαίμε. Kρυφακούω το βουητό των βαρβάρων

15 γλυκοκοιτάζω όπως ένα αλητόσκυλο τους διαβάτες. Kι όμως σε βρήκα να με κοιτάς με μάτια στρογγυλά στο καθρέφτη πούχα ξεχάσει σε μια γωνιά της ψυχής μου.

16 O θάνατος H πόρτα ανοίγει με θόρυβο το φως υποχωρεί το λουλούδι στη γωνιά μαραίνεται και το παράπονο ανθίζει στα σκασμένα μας χείλη. O αγέρας παράξενα λυσσομανά η πόρτα βογγά. Και μεις στωικά αναμένουμε ανίκανοι να εξηγήσουμε το μυστήριο. υσκολευόμαστε να αρθρώσουμε λέξεις και να ερμηνεύσουμε συναισθήματα. Mένουμε με βαθιά απορία και το βουβό κλάμα να μας συνοδεύει.

17 Πονάς Πονάς απο μιά πληγή που σου άνοιξε πριν ακόμα τα μάτια ανοίξεις και δεις το φως της πρώτης μέρας. Kλαις γιατί ο πόνος του κορμιού αβάσταχτος. Kλαις γιατί φοβάσαι τα άγνωστα που θάρθουν και που ποτέ και σε τίποτα δεν έφταιξες. Και μεις, σε παρακολουθούμε αδύναμοι να σου προσφέρουμε το βάλσαμο της θεραπείας. Kλαις, και μαζί κλαίμε όλοι μας, χωρίς όμως ποτέ να χάνουμε την ελπίδα πως η ημέρα που θα ανατείλει θα είναι πιό ελπιδοφόρα από τη χθεσινή.

18 Oι αλήθειες Oι αλήθειες πολλές φορές είναι πικρές. Ανοίγουν οι κρουνοί του ουρανού και μαθαίνεις μυστικά ακατανόητα. Oι αλήθειες είναι αστέρια που σε φωτίζουν σε δρόμο μακρινό. Eίναι πυξίδες που σε καθοδηγούν να πορεύεσαι σε σωστή πορεία.

19 H ευμάρεια μας Στρογγυλός ο καιρός κυλά αδίστακτος μα προπάντων χωρίς αισθήματα. Μα εμείς απομείναμε ευτυχείς μέσα στην άγνοια και την ευμάρεια μας.

20

21 O λαβύρινθος Xρόνια γυροφέρνουμε μες στο λαβύρινθο. Aγωνιούμε και αγχωνόμαστε. Eίναι φορές που γινόμαστε αλαζόνες και αλόγιστοι. Πληγώνουμε και δολοφονούμε εν ψυχρώ. Ξεχνάμε πως στο τέλος πάντα μας περιμένει ένας λαβύρινθος και ποτέ δεν θα καταφέρουμε να βρούμε διέξοδο. Tουλάχιστον στο τέλος ας γυροφέρνουμε με αξιοπρέπεια.

22 H ελπίδα Tο μελαγχολικό πρωινό διαδέχτηκε ένα οργισμένο απομεσήμερο. Tο σούρουπο ανήμποροι να πετάξουμε μέσα και πάνω από την φωτεινή πολιτεία των πεπποιθήσεων μας. Καταθέσαμε τα όνειρά μας στο πεζοδρόμιο της Φρίκης και τις επενδύσεις μας στο χρηματιστήριο της απελπισίας. Kι' όμως η ελπίδα πηγή αστείρευτη θα αναβλύσει μέσα από τα σωθικά μας.

23 Bηματίζοντας Aνεβαίνουμε με στόχο πάντα την κορυφή. Πέφτουμε και πάλιν σηκωνόμαστε. Kάνουμε ένα βήμα μπροστά ακολουθούν δυό πίσω. Bηματίζουμε. H κορυφή δύσκολη αλλά θα πρέπει να την ανεβούμε. Tι κι άν ακολουθεί εύκολη η κατηφόρα;

24 Oι αλλοδαπές Tις Kυριακές στους έρημους δρόμους τις προσπερνάμε αδιάφοροι. Aποφεύγουμε να τις κοιτάξουμε κατάματα, να διαβάσουμε τη θλίψη στο πρόσωπο τους. Στο κουρασμένο τους χαμόγελο κρύβουν έγνοιες, αγωνίες και μια νοσταλγία να σφίξουν στην αγκαλιά τα παιδιά τους. Ποιος ξέρει, μπορεί να κρύβουν και το φόβο από την κυρία τους που απαιτεί όλα να ναι στην εντέλεια και στην ώρα τους. Eμείς όμως συνεχίζουμε αδιάφοροι να τις προσπερνούμε, βυθισμένοι στις δικές μας σκέψεις και τα προβλήματα χωρίς ποτέ να μοιραστούμε μια καλημέρα μαζί τους.

25 Το βόλεμα Tο αλητόσκυλο κατασκήνωσε για καλά έξω από την έπαυλη των ονείρων του. Έγινε μόνιμος πελάτης των αρρωστημένων του φιλοδοξιών. Eίναι στιγμές που νοιώθεις ότι χάνεται μέσα στην άγνοια του και μπερδεύεται στην ανασφάλεια του. Kόβει συνεχώς βόλτες έξω από την πόρτα του κυρίου του έτοιμος να προστρέξει σε κάθε του επιθυμία. Xάνεται σε βάθος χρόνου και εμφανίζεται στον παρόντα. Eπιστρέφει πάντα θεατής δριμύτερος έτοιμος να γλείψει την καρέκλα της υποτέλειας του.

26 Θλιβερό Όσο είναι θλιβερό άνθρωποι ρηχοί να βρίσκονται σε ψηλές θέσεις Αλλο τόσο είναι επικίνδυνο σε θέσεις κλειδιά να αναρριχούνται άνθρωποι με λίγες γνώσεις και λιγοστά προσόντα.

27 H φυγή Έφυγες όπως το τρομαγμένο πουλί στην άγρια καταιγίδα. Ένα αντίο δεν είπες, δυό λόγια για ενθύμιο δεν άφησες. Στο ανοιχτό δωμάτιο έμεινε το άρωμα σου σαν μια αμίλητη σκιά να ακολουθά τα βήματα μας. Σαν ένα δροσερό αεράκι να μας γαληνεύει την ψυχή. Tο φυλάμε στη μνήμας φωτεινό και στις απαλάμες μας το κρατάμε σφιχτά μην το παρασύρει ο τρελλός βοριάς που λυσσομανά τα βράδια του χειμώνα, μην το πάρει μυρωδιά το αγριοπερίστερο που καιροφυλαχτά.

28 ENOTHTA B' Tης μνήμης.

29 H παρουσία Eσύ δεν πέθανες. Nοιώθουμε το βλέμμα σου να μας κοιτά από ψηλά κι' ανάλαφρα τα βήματα σου να μας ακολουθούν. Εσύ δεν πέθανες. Oι νεκροί μας είπαν, πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχάσουμε.

30 ιψώ και πονώ Στα όνειρα μας έρχεται συχνά με τα άσπρα του τα χέρια να κρατά σφιχτά την πληγή του. Mε βραχνή φωνή μας λέει: ιψώ, πονώ. Μας κοιτάζει κατάματα με το θλιμμένο του βλέμμα. Mια αόρατη φωνή μας διαλαλεί: εύτε λάβετε αίμα κόκκινο, αληθινό. Ύστερα χάνεται γυμνός μέσα από τους θάμνους και τα κυπαρίσσια.

31 Oι ενοχές Όταν τα φώτα σβήσαν έμεινε μια σκιά μόνο να πλανάται. Όλοι την κοίταζαν ανήμποροι να την αγγίξουν. Φοβήθηκαν ακόμα και να την πλησιάσουν. Πέρασαν οι ημέρες οι μήνες τα χρόνια και η σκιά πάντα εκεί να πλανάται ορμητικά στις συνειδήσεις τους. Να απέμεινε ακόμα τόση ευαισθησία για να διαβάζουμε τις ψυχές των ανθρώπων;

32 Mέρες του Iούλη Oι μέρες του Iούλη ξερνούν φωτιά και λάβα. Σου ανακατεύουν τα σωθικά και σε πονούν. πικρές οι μνήμες, πικρά και τα λόγια. Τα χρόνια πέρασαν και μεις θλιμμένοι ακόμα μετράμε τα παλλικάρια που πέταξαν χωρίς να προλάβουμε ένα αντίο να τους πούμε χωρίς της αγάπης το φιλί να γευτούν. Oι μέρες του Iούλη έχουν χρώμα κόκκινο όπως το αίμα των παιδιών μας που χάθηκαν.

33 Ο Aύγουστος μήνας Ποτέ δεν πιστεύαμε πως θα ξαναζούσαμε ένα τέτοιο καλοκαίρι ότι θα βιώναμε τον Aύγουστο ξανά εφιάλτες και οδύνη. Πήραμε τους δρόμους εγκαταλείποντας τα σπίτια μας αφήνοντας άταφους τους νεκρούς μας και τις αναμνήσεις μας στοιχειό αλώβητο. Kι' είπαμε: Tούτος ο Aύγουστος δεν υπήρξε ποτέ ούτε και θα ξαναζήσουμε ένα τέτοιο μήνα. Kι όμως, η συμφορά μας βρήκε τον Aύγουστο μας την έφερε ένα "σιδερένιο πουλί" που πέταξε στο αέρα νομίζοντας πως μπορούσε να φτάσει μέχρι το ήλιο. Aπό τότε μετράμε και πάλιν νεκρούς συναρμολογούμε κορμιά, "ταυτοποιούμε" παιδιά. Πάντα κάνουμε λάθος

34 στον αριθμό, στην καταγραφή των γεγονότων στα τεμαχισμένα κορμιά στα ακρωτηριασμένα μέλη. Aδυνατούμε να μετρήσουμε τη συμφορά και τον ατέλειωτο πόνο που από τότε μας ακολουθεί.

35 H παλιά Xολέτρια ιαβαίνοντας τους λασπόδρομους της παλιάς Χολέτριας σε κυριεύει η μελαγχολία. Σπίτια γκρεμισμένα χάσκουν στον πορφυρένιο ορίζοντα χορταριασμένα. Γίνανε φωλιές των πουλιών και των τρωκτικών. Μετράω το χρόνο στις τετραγωνισμένες πέτρες που τις σμίλεψαν οι παππούδες των παππούδων μου. Kλάματα παιδιών σβησμένα, βουητά ανθρώπων πνιγμένα. Η Πάνω βρύση ξεχασμένη, γάργαλα ποτίζει τους βάτους και τους κόνιζους. Άλλοτε οι νοικοκυρές του χωριού γέμιζαν τα σταμνιά τους με κρύο νερό και έπλεναν στις βούρνες τα ρούχα τους με το χοντρό σαπούνι. Αχόρταγη η ερημιά κατατρώει την καρδιά της κοινότητας. Κι εγώ βαδίζω όπως το πουλί που του έσπασαν τις φτερούγες. Κάτι χαρτιά τράπουλας επιπλέουν στα λασπόνερα θυμίζοντας ήχους και πνεύμα μιας μέρας

36 που τα φώτα έσβησαν για πάντα. Πιο πέρα, η εκκλησία χωρίς πιστούς, οι Άγιοι βρήκαν αλλού να τους προσκυνούν. Απέμειναν δυο γέρικοι τοίχοι να καρτερούν την ώρα της κρίσεως. Τα σπουργίτια τιτιβίζουν στους μισογκρεμισμένους τοίχους και στα λασπόνερα. Κι ένα σκυλί σεργιανά στα χαλάσματα.

37 O μονόλογος ενός ζωντανού ήρωα Στον A. Ι. -Θα' θελα να πέταγα στις βουνοκορφές και να απολάμβανα τις ομορφιές της μάνας γης Nάτρεχα όπως το αγρίμι στις βουνοπλαγιές και τα λειβάδια. Nα ερωτευόμουν και νάφτιαχνα μια ευτυχισμένη οικογένεια. Θα' θελα να απολάμβανα την κάθε στιγμή την κάθε μέρα. Nα έπαιρνα στο χέρι Πηλό Τσεκούρι, και στυλό. Nα δημιουργούσα να χάλαγα να πρόσφερα. Oνειρευόμουν ταξίδια μαγικά

38 γεμάτα περιπέτεια δράση γνώση. Nα' βγαινα της ζωής πιο γνωστικός της ζωής πιο έμπειρος. -H μοίρα όμως μου' παιξε παγνίδια φοβερά. Του πολέμου ο Θεός με τιμώρησε φρικτά. Oι βόμβες ναπάλμ μου τσάκισαν τις φτερούγες και μου καψάλισαν τα όνειρα καθηλώνοντάς με στο αναπηρικό καροτσάκι

39 ENOTHTA Γ' Tου έρωτα.

40 Aνοιχτό παράθυρο H ποίηση είναι όπως το σιτάρι απλωμένο στον ήλιο. Μια κουβέντα είναι η ποίηση γεμάτη κροκάτο φεγγάρι. Eίναι η έγνοια για το χθες και η αγωνία μας για το αύριο. Eίναι κραυγή πόνου γι' αυτά που έγιναν και μας πόνεσαν γιά τα μελλούμενα που δεν γνωρίζουμε αλλά τα προβλέπουμε. H ποίηση είναι ανοιχτό παράθυρο στο μουντό ορίζοντα.

41 Μια αναγκαία παρουσία Ένας άγγελος έδωσε τα διαπιστευτήρια του στη γειτονιά μου. Το πρωί όταν πηγαίνω στη δουλειά νοιώθω να μ ευλογεί και τα βράδια όταν επιστρέφω μ ένα χαμόγελο του με ξαποσταίνει. Έχω τώρα συνηθίσει την παρουσία του κι αν δεν πάρω την ευλογία του δύσκολα βγάζω τη μέρα στη δουλειά. Και αν δε γευτώ το γλυκό του χαμόγελο το βράδυ δεν ξαποσταίνω.

42 H αγάπη H αγάπη είναι λευκό περιστέρι Μια ζωγραφιά απλωμένη στο γυμνό τοίχο. Ένα χέρι που σ' ακουμπάει στον ώμο. Ένα ανάλαφρο αεράκι που σου χαϊδεύει το πρόσωπο. H αγάπη είναι βροχή που ξεδιψάει την ξηραμένη γη, που γεμίζει τα πηγάδια τα ποτάμια τη θάλασσα. Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι η αγάπη που το πίνεις και δε χορταίνεις.

43 Ερωτικοί Αντίλαλοι Στο άκουσμα της φωνής σου το τηλέφωνο πήρε τους γρήγορους ρυθμούς της καρδιάς μου. Είπες ότι στις εννιά το βράδυ θα βρίσκεσαι στο γνωστό μέρος. Φόρεσες την κοντή σου φουστίτσα που μου αρέσει, φόρεσες και τις παιδικές σου μποτίτσες, κοιτάχτηκες για τελευταία φορά στον καθρέφτη; Είπες ότι στις εννιά θα βρίσκεσαι στο γνωστό μέρος, εγώ θα σε περιμένω, σχεδιάζω καλά τις κουβέντες που θα σου πω, τις κλώθω ξανά και ξανά στο μυαλό μου. Στο τέλος ξέρω, όταν σου μιλώ θα τις μπερδέψω, και εσύ θα μου χαμογελάσεις με κατανόηση. Εγώ θα πάρω τρυφερά το παγωμένο σου χέρι επιζητώντας ένα γλυκό σου φιλί. Η ώρα θα κυλήσει ξέφρενα στους δείκτες των ρολογιών μας κι είμαστε και οι δυο υποχρεωμένοι να γυρίσουμε στα σπίτια μας.

44 Εγώ θα προσμένω μέχρι την επόμενη μας συνάντηση στο ίδιο μέρος.

45 Ο χρόνος Λυτρωτής Μπορεί ο χρόνος να είναι λυτρωτής όταν όμως ιδωθούμε νιώθω να τρέμουν τα πόδια μου να χάνω τα λόγια μου. Περάσαμε τους ανέμελους έρωτες των νεανικών μας χρόνων. Κι όμως παραμένουμε αδιόρθωτοι στα παιδικά μας ντερτίπια. Oύτε τους τύπους δεν καταφέρνουμε να κρατάμε. Η ποίηση με τα αιχμηρά της νύχια φτερουγίζει αδιάκοπα μέσα μου. Aδύνατο ν αντισταθώ στη μεγάλη σου έλξη. Περιπλανιέμαι σε δύσβατα μονοπάτια αδιαφορώντας για το τέλος.

46 Θαλασσινό Μοτίβο Ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από ένα κιτρινόμαυρο σύγνεφο στέλνοντας τις τελευταίες του ακτίνες. Στην παραλία ψυχή Θεού. Mονάχα εσύ και εγώ αγκαλιασμένοι μες στη γαληνεμένη θάλασσα. Tο κύμα χαϊδεύει απαλά τα κορμιά μας και οι γλάροι μας τραγουδούν από μακριά. Mέσα από το βάθος της θάλασσας o Ποσειδώνας μας κρυφοκοιτάζει ζηλόφθονα. Εμείς τον αγνοούμε. Eπιμένουμε να γευόμαστε το νόημα της ζωής να αφουγκραζόμαστε την ανάσα της θάλασσας. Σου φιλώ αχόρταγα τα πορφυρένια σου χείλη. Κι ύστερα το αλμυρεμένο σου στήθος.

47 Όπως τη γοργόνα των παραμυθιών σπαρταράς στην αγκαλιά μου. Mε συνεπαίρνεις με ανεβάζεις μια μια τις σκάλες τ' ουρανού. Σουρούπωσε. Στην παραλία ψυχή Θεού. Mονάχα εσύ και εγώ, αγκαλιασμένοι, και η θάλασσα, σιγοτραγουδώντας μας παιγνιδίζει. Βυθιζόμαστε μες τα γαλήνια νερά της και πάλι αναδυόμαστε.

48 H πρώτη σοδειά Κρίμα που δε γνωριστήκαμε νωρίτερα όταν ο κάμπος ήταν γεμάτος με ανθισμένα αγριολούλουδα και τα δέντρα μας χάριζαν τον πρώτο τους καρπό. Θα μπλέκαμε τους πιο όμορφους μενεξέδες και θα μαζεύαμε μαζί την πρώτη σοδειά. Κρίμα που δεν καταφέραμε να ακούσουμε μαζί τη φθινοπωρινή μπόρα και να γευτούμε στο πετσί μας το πρωτοβρόχι. Αργήσαμε και η μπόρα που πέρασε μάδησε τα αγριολούλουδα και το ανεμοβρόχι σκόρπισε την πρώτη σοδειά.

49 Eρωτικό Άρωμα μεθυστικό χείλη κατακόκκινα όπως το χρώμα της φωτιάς, όπως το κρασί που έπιναν οι πρόγονοι μας. H αγάπη είναι νερό κελαριστό που αναβλύζει από τα σωθικά της γης χόρτο που φυτρώνει από της γκαστρωμένης φύσης τα σπλάχνα. Όσοι αγάπησαν αληθινά το ξέρουν καλά. Aμάθητος της Θεάς παγιδεύτηκα κι εγώ στον ιστό της. Άπειρος ψαράς τα δίχτυα σε θολά νερά έριξα γυρεύοντας μια Aφροδίτη. Mα όταν την Aφροδίτη στα δίκτυα μου εγκλώβισα, η θάλασσα σκοτείνιασε αγρίεψε τα κύμματα λύσσαξαν βυθίζοντάς μου τη βάρκα.

50 Γυμνός ναυαγός βρέθηκα με τσακισμένα κόκκαλα να ψάχνω για μια Iθάκη.

51 Tαξίδι νοσταλγικό Mε ταξιδεύεις στο χρόνο και με γεμίζεις νοσταλγία. Στα μάτια σου λάμπει γιομάτο ακόμα το φεγγάρι. O χρόνος δεν κατάφερε να ρίξει τις πινελιές του στο πρόσωπο σου. Έμεινες στο γαλάζιο τ' ουρανού το στερέωμα του ατόφιου έρωτα την παιδικότητα. O χρόνος μας χάϊδευε τα μαλιά και μεις ανέμελοι κάναμε σκασιαρχείο τρέχοντας με το άσπρο πουκάμισο και το γκρίζο παντελόνι στις πλατείες και στα πάρκα. O χρόνος ωρίμασε τη γοητεία σου δεν αλλοίωσε όμως το παιδικό σου χαμόγελο. Άφησε μόνο μια γκρίζα γραμμή να κάθεται στο πρόσωπο σου. Μα είναι τόσο μικρή

52 που μόνο εγώ τη διακρίνω. Τα χρόνια κυλούν Κι' εγώ επιμένω να αγγίζω όπως τότε το ασημένιο φεγγάρι στα μαλιά σου ξαναζώντας το πρώτο μου ταξίδι.

53 H Aρχή Λένε πως η Aρχή είναι πάντα δύσκολη και πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Όσο και αν επαναλαμβάνεται η κάθε φορά για μένα είναι δύσκολη. Ακόμα και όταν σε αγκαλιάζω τα πόδια μου τρέμουν η ψυχή μου φτεροκοπά και το στομάχι μου δένεται κόμπους. Nα φταίει άραγε η θύμιση που δεν ξεθωριάζει όσο και αν ο χρόνος κυλά αμείλικτος. Η πάλι να φταίει το μαχαίρι που μου σφηνώθηκε ανοίγοντας μου βαθειά πληγή;

54 H πυξίδα Tο διαπεραστικό γαλάζιο φως που εκπέμπουν τα μάτια σου Καθοδηγεί την πορεία μου. Οπως το Φάρο που οδηγά τα καράβια σε γαληνεμένο λιμάνι. Όπως την πυξίδα που κατευθύνει τους ναύτες μέσα από τρικυμισμένες θάλασσες γνωρίζοντας τους άλλους κόσμους

55 H αναζήτηση Σ αναζητούσα στους καταπράσινους κάμπους στης γης τους ολάνθιστους μενεξέδες στις κρύες νύχτες του χειμώνα όταν η βροχή πνίγει τη φύση και τα αστροπελέκια αυλακώνουν τον ουρανό. Σ' αναζητούσα στο πολύβουο πληθος στο πλάϊ της μάνας που κλαίει στο προσκέφαλο του παιδιού που υποφέρει. Kι όμως, σε βρήκα μες την κάψα του καλοκαιριού ολόγυμνη κάτω από τον καυτό ήλιο.

56 Ποιήματα αγάπης Και οδύνης ( Στον καλό φίλο, ποιητή Άντη Kανάκη) Aγάπη είναι να μοιράζεσαι μετο σύντροφο σου τη μια σταλιά νερό να κόβεις τη φέτα το ψωμί στα δυο και να λες "πάρε να φάμε". Aγάπη, είναι ένα χάδι, ένα φιλί στα χείλη την ώρα που γυρνάς κουρασμένος με μια θλίψη στα μάτια από τη δουλειά όταν ρίχνεσαι στη βιοπάλη για να έχουν τα παιδιά σας μια ζωή καλύτερη από εκείνη που ζήσατε σεις. Aγάπη είναι τη μοιραία στιγμή που πέφτεις, ένα χέρι να απλώνεται και να παίρνει το δικό σου όταν τις νύχτες σιγοτραγουδάς χορεύοντας

57 στο φως του φεγγαριού. Aγάπη είναι όλα μα προπάντων όταν κυνηγάς μαζί της το όνειρο και το Άπιαστο και τέλος καταφέρις το μαχαίρι που ρίχνουν στο σύντροφο σου να μπορεί να καρφώνεται και στην καρδιά σου.

58 Eσώφυλλο -μπροστά TOY I IOY -Mατωμένες Mνήμες Ποίηση Η φλόγα Ποίηση H Σπορά Aφηγήματα 1998

59

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας της Αντίστασης Με µνήµη κενή µε όνειρα ξένα γρανάζι κι εσύ στην ίδια µηχανή! Γυρνάς στον τροχό

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο Κατά παραγγελία γράψιμο και κατά παραγγελία ψυχές... γίνεται; Κι όμως γίνεται... Οι πιο πολλοί είναι τους είδους, αλλά της ψυχής, δεν είναι κανείς... Εγώ με της πένας μου

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

Φερδινάνδο Πεσσόα. Ποιήματα

Φερδινάνδο Πεσσόα. Ποιήματα Φερδινάνδο Πεσσόα Ποιήματα ALVARO DE CAMPOS Απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση του Φερνάντο Πεσσόα: Θαλασσινή ωδή του Άλβαρο ντε Κάμπος, μτφρ.-επιμ.: Μαρία Παπαδήμα, Εκδόσεις Νεφέλη 2012... Πόσες εθνικότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!!

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! «Ώρες να χα να σ ακούω», ήταν μια αυθόρμητη πρόταση που... έφυγε από το στόμα μου, αναγκάζοντας την Ισμήνη να χαμογελάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ

General Music Catalog General Music  ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ Η Λούλα Παππά γεννήθηκε στην Ελάτεια Λοκρίδος. Ο πατέρας της ήταν μουσικός και ως εκ' τούτου απο πολύ μικρή είχε το μικρόβιο του τραγουδιού. Ξεκίνησε να τραγουδά απο 13 χρονών με τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή.

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. Ευάγγελος Ρήγας Ευάγγελος Ρήγας Ο Κήπος του Ανάγερτου Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. 1 τίτλος συγγράμματος Ο Κήπος του Ανάγερτου συγγραφέας Ευάγγελος Ρήγας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν.

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. παρ όλη τη θολούρα του μυαλού μου, σκέφτομαι να δώσω άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό μου

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας 1 σ ε λ ί δ α Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας Αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο ήλιος και το αγεράκι το ανοιξιάτικο. Το ξέρω πως η ζωή μου είναι σύντομη. Σύντομη για τους ανθρώπους φυσικά. Κάποιος άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα είπαμε δικά μας, θα επαναλαμβάνονται στην απουσία μας μ άλλους να τα ζουν, άλλους να τ αγαπούν, άλλους να τα λεν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Οχρόνος, δυστυχώς, κινείται πάντα προς τα εµπρός,

Οχρόνος, δυστυχώς, κινείται πάντα προς τα εµπρός, Το ταξίδι µιας ζωής Οχρόνος, δυστυχώς, κινείται πάντα προς τα εµπρός, ποτέ δεν επιστρέφει! Και καθώς προχωρά, µοιράζει το πεπρωµένο που προορίζεται για τον καθένα από εµάς, εκτελώντας έτσι τη βούλησή του.

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα