Εtwinning:Χαρτογραφώντας ψηφιακά τον τόπο μου 93 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Όταν η ιστορία σμίγει με το μύθο ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εtwinning:Χαρτογραφώντας ψηφιακά τον τόπο μου 93 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Όταν η ιστορία σμίγει με το μύθο ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Transcript

1 Εtwinning:Χαρτογραφώντας ψηφιακά τον τόπο μου 93 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Όταν η ιστορία σμίγει με το μύθο ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

2

3

4 Κέκροπας Ο Κέκροπας, ήταν αυτόχθονας, γεννημένος δηλαδή από την ίδια τη Γη της Αττικής. Από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι*. Όταν έγινε βασιλιάς, ο τόπος που μέχρι τότε ονομαζόταν Ακτική ή Ακτή, μετονομάστηκε σε Κεκροπία. Ο Κέκροπας κατοίκησε πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, αφού πρώτα έκτισε τείχη. *Το φίδι συμβολίζει τη σχέση του με τον τόπο, την προέλευσή του από τη Γη. Οι Αθηναίοι ήθελαν ο βασιλιάς τους να είναι κομμάτι της γης τους.

5 Ο Κέκροπας με τη κόρη το Πάνδροσο. Από αέτωμα του Παρθενώνα O Κέκροπας απόκτησε τρεις κόρες: την Άγραυλο (αυτή που μένει στους αγρούς), την Έρση (δροσιά) και την Πάνδροσο. Αυτές ήταν και οι πρώτες ιέρειες της Αθηνάς.

6 Ο Δίας όρισε τον Κέκροπα κριτή στη διαμάχη μεταξύ του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Το δώρο της Αθηνάς, η ελιά προτιμήθηκε και έγινε προστάτιδα της πόλης. Ο μύθος έχει συμβολική σημασία ώστε οι Αθηναίοι να στραφούν στην καλλιέργεια της γης παρά στη ναυτιλία.

7 Η κουκουβάγια το ιερό πουλί της Θεάς Αθηνάς Σύμβολο σοφίας, σύνεσης, αλλά και της πόλης των Αθηνών. Ως ιερό πουλί της Αθηνάς ονομάζεται «Γλαύκα», καθώς ένα από τα προσωνύμια της Θεάς της Σοφίας ήταν «γλαυκώπις», λόγω των σπιθιροβόλων γαλάζιων ματιών της. Σύμφωνα με την παράδοση η θεά Αθηνά, εντυπωσιάστηκε από τα μεγάλα μάτια και την σοβαρή εμφάνιση της. Η Γλαύκα συμβολίζει την σοφία, διότι είναι νυχτόβιο πτηνό το οποίο έχει εξαιρετική όραση ακόμα και στο σκοτάδι. Έχει την φυσική συνεπώς ιδιότητα να βλέπει την «αθέατη πλευρά των πραγμάτων», εκεί που άλλοι αδυνατούν λόγω του σκότους. Επίσης είναι πολύ επικίνδυνη για τους εχθρούς της γιατί το πέταγμα της είναι εντελώς αθόρυβο.

8 Η γλαύκα σύμβολο της Αθηνάς σε αθηναϊκό τετράδραχμο του 5 ου αιώνα π.χ.και στο νόμισμα του ενός ευρώ

9 Athene noctua Στην Αθηνά Παλλάδα οφείλει και το λατινικό της όνομα athene noctua. Η κουκουβάγια προστατεύτηκε και κατοίκησε την ακρόπολη σε μεγάλους αριθμούς. Καθώς όμως η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σύνεσης και της σοφίας, είναι και η θεά του πολέμου η κουκουβάγια έγινε ο προστάτης που συνόδευε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο. Εάν μια κουκουβάγια πετούσε πάνω από τους Έλληνες στρατιώτες πριν από μια μάχη, αποτελούσε σημάδι νίκης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Αριστοφάνη (Σφήκες), η επίτευξη μιας νίκης κατά των Περσών οφείλεται στην πτήση μιας κουκουβάγιας η οποία χρησιμοποιήθηκε από την θεά Αθηνά ως αγγελιοφόρος, «Γλαύξ γάρ ημών, πριν μάχεσθαι, τον στρατόν διέπτατο». Οι κάτοικοι της Αθήνας πίστευαν πως η θεά Αθηνά έπαιρνε συχνά τη μορφή μιας κουκουβάγιας όταν ήθελε να παρουσιαστεί στους ανθρώπους. Προστάτευε επίσης το αθηναϊκό εμπόριο και την τιμούσαν με την παρουσία της φιγούρας της στην μία πλευρά των αθηναϊκών νομισμάτων.

10 Ερέχθειο Στο Ερέχθειο, ναό πάνω στην Ακρόπολη, οι αρχαίοι Αθηναίοι έδειχναν το σημάδι που άφησε ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του, όταν χτύπησε το έδαφος για να βγει νερό. Στο ναό υπήρχε και μια αλμυρή πηγή νερού, η Ερεχθηίδα θάλασσα, που έλεγαν ότι ήταν το νερό του Ποσειδώνα. Εκεί δίπλα ήταν και η ιερή ελιά που χάρισε στην πόλη η Αθηνά.

11 Μια μέρα η Αθηνά πήγε στο εργαστήρι του Ήφαιστου, να του παραγγείλει μια ασπίδα.

12 Όπως την είδε εκείνος δυνατή και λαμπερή, την ερωτεύτηκε. Η Αθηνά όμως δεν τον ήθελε. Τότε ο Ήφαιστος είπε τον έρωτά του στη Γη, τη μεγάλη θεά.

13 Η Γη κράτησε τον έρωτα του Ήφαιστου και έβγαλε από μέσα της ένα παιδί. Κάλεσε την Αθηνά και της το έδωσε.

14 Το παιδί ονομάστηκε Εριχθόνιος. Το πήρε η Αθηνά να το μεγαλώσει, κρυφά όμως από τους άλλους θεούς. Του έσταξε στα μάτια δύο σταγόνες από το αίμα της Μέδουσας. Η μια σταγόνα ήταν για να φέρνει το θάνατο στους εχθρούς του και η άλλη για να τον προφυλάσσει από τις αρρώστιες. Του έδωσε και δυο φίδια να τον προστατεύουν. Πήρε τα δυο φίδια και μαζί με το μωρό τα έκλεισε σε ένα καλάθι.

15 Οι τρεις κοπέλες συζητούσαν μεταξύ τους για το καλάθι. Τι να είχε μέσα; Χρυσάφι; Κοσμήματα; Όπλα ανίκητα; Η Έρση και η Άγλαυρος ήθελαν να το ανοίξουν γιατί η περιέργειά τους ήταν μεγάλη. Η Πάνδροσος δεν ήθελε να παρακούσει τη θεά.

16 Έδωσε το καλάθι στις κόρες του Κέκροπα να το φυλάνε. Τις διέταξε να μην ανοίξουν ποτέ το καλάθι, μόνο να αφήνουν δίπλα του γάλα και μελόπιτες.

17 Η Αθηνά έμαθε από ένα κοράκι ότι οι κόρες του Κέκροπα, άνοιξαν το καλάθι. Οργίστηκε τρομερά, πέταξε αμέσως κάτω ένα βράχο που κουβαλούσε από την Παλλήνη για να βάλει μπροστά από την Ακρόπολη για προστασία και τις τιμώρησε αυστηρά που την παράκουσαν. Οι δύο κοπέλες τρελαθήκαν, έφυγαν τρέχοντας από το ναό και σκοτώθηκαν πέφτοντας τα τείχη της Ακρόπολης..

18 Η Έρση και η Άγλαυρος όμως άνοιξαν το καλάθι. Οι κόρες του Κέκροπα και ο Εριχθόνιος, Ρούμπενς, 1616

19 Jasper van der Laanen

20 Αναφέρεται στη μυθολογία πως ο βράχος αυτός που κουβαλούσε η Αθηνά, που της έπεσε όταν άκουσε την κακιά είδηση που της έφερε το κοράκι, ήταν ο Λυκαβηττός και βρίσκεται ακόμα εκεί που τον άφησε. Όσο για το κοράκι πού της είχε πάει την είδηση, η Αθηνά άλλαξε το χρώμα του, και από άσπρο το έκανε μαύρο, και απαγόρευσε σε όλα τα κοράκια να επισκεφτούν ξανά την Ακρόπολη

21 Η Αθηνά πήρε το μωρό και το έκλεισε στο ναό, που αργότερα ονομάστηκε Ερεχθείο, όπου το ανάθρεψε με δική της φροντίδα Όταν μεγάλωσε ο Εριχθόνιος έγινε βασιλιάς της Αθήνας. Στην εποχή του άρχισαν να γιορτάζονται τα Παναθήναια. Σύμφωνα με την παράδοση ο Εριχθόνιος ήταν ο πρώτος που έστησε ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς πάνω στην Ακρόπολη. Παιδί του ήταν ο ήρωας της Αττικής Πανδίονας και εγγονός του ο Ερεχθέας που έγινε βασιλιάς της Αθήνας.

22

23 Στα υπόγεια βάθη του Ερεχθείου ζούσε ο ΕΡΙΧΘΟΝΙΟΣ ΟΦΙΣ, ένα ιερό φίδι που αντιπροσώπευε το πνεύμα του Ερεχθέα. Οι ιερείς του προσέφεραν μελόπιτες και γάλα. Ο Εριχθόνιος Όφις, λίγο πριν την εισβολή των Περσών χάθηκε, και οι προσφορές έμειναν ανέπαφες. Οι Αθηναίοι τότε κατάλαβαν πως έπρεπε και αυτοί να εγκαταλείψουν την πόλη τους, γιατί θα ερχόταν καταστροφή.

24 Το σπήλαιο της Αγλαύρου Σύμφωνα με άλλο μύθο η Άγλαυρος έπεσε με τη θέλησή της από τα τείχη της Ακρόπολης για να σώσει την πατρίδα της από τη μακρόχρονη πολιορκία των Δωριέων, εκπληρώνοντας σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών. Οι Αθηναίοι της έχτισαν ιερό μέσα στη σπηλιά, όπου οι νέοι της Αθήνας έδιναν όρκο πίστης στην πατρίδα : «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά» και έπαιρναν τα όπλα (ασπίδα και δόρυ) πριν καταταγούν στο στρατό.

25 Εύμολπος και Ποσειδώνας Σε έναν πόλεμο με την Ελευσίνα, ο βασιλιάς Ερεχθέας νίκησε. Στη μάχη επάνω ο Ερεχθέας σκότωσε τον Εύμολπο, άρχοντα της Ελευσίνας και γιο του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε με τον Ερεχθέα και ζήτησε από το Δία την τιμωρία του.

26 Ο Δίας τότε σκότωσε τον Ερεχθέα με ένα κεραυνό. Οι αρχαίοι Αθηναίοι έδειχναν στο Ερεχθείο το σημάδι αυτού του κεραυνού. Έτσι πέθανε ο Ερεχθέας υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Αφανίστηκαν και τα παιδιά του εκτός από την Κρέουσα.

27 Σπήλαιο του Πανός Σ ένα από τα σπήλαια της Ακρόπολης, το σπήλαιο του Πανός, λατρευόταν ο Απόλλωνας ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ενώθηκε σ αυτή την σπηλιά με την Κρέουσα, την κόρη του Ερεχθέα και από την ένωση τους γεννήθηκε ο Ίωνας ο μυθικός γενάρχης των Ιώνων. Άποψη Ιερών Σπηλαίων Πανός, Διός, Απόλλωνα Υπακραίου Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης.

28 Ο Θησέας (1300 π.χ.) Ήταν γιος του βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα και της Αίθρας. Ο Αιγέας σε μεγάλη ηλικία δεν είχε αποκτήσει παιδιά και συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών. Έλαβε ένα ακατανόητο χρησμό και για να τον εξηγήσει, επισκέφθηκε τον Πιτθέα, βασιλιά της Τροιζηνίας, φημισμένο για την σοφία του. Ο Πιτθέας, αφού τον μέθυσε τον έβαλε να κοιμηθεί με την κόρη του Αίθρα, η οποία έμεινε έγκυος. Όταν ο Αιγέας έφυγε, άφησε πίσω το ξίφος του και ένα ζευγάρι σανδάλια, κάτω από ένα βράχο και είπε στην Αίθρα, αν το παιδί είναι αγόρι και γίνει έφηβος, να σηκώσει τον βράχο και αφού πάρει το ξίφος και τα σανδάλια, να έλθει στην Αθήνα.

29

30 Θησέας και Αριάδνη στην είσοδο του Λαβύρινθου, Richard Westall

31 Το χρυσό δακτυλίδι του Θησέα Το δακτυλίδι του Θησέα βρέθηκε τυχαία στην περιοχή των Αναφιώτικων στην Πλάκα. Εκπληκτοι εργάτες και αρχαιολόγοι αντίκρυσαν ένα μοναδικής αισθητικής χρυσό κόσμημα. Το δακτυλίδι του Θησέα! Στην επιφάνειά του απεικονίζεται η δημοφιλής μινωική σκηνή του άλματος πάνω από ταύρο (ταυροκαθάψια), ανάμεσα σε ένα λιοντάρι και σε ένα δέντρο. Ζυγίζει 20 γραμμάρια και οι αρχαιολόγοι μετά από έρευνα το χρονολογούν στον 15ο αι. π.χ. Τα σφραγιστικά δακτυλίδια ήταν προσωπικά αντικείμενα κύρους των πρώτων ελληνόφωνων ηγεμόνων. Γιατί όμως να φοράει ένας άρχοντας των Αθηνών δαχτυλίδι που απεικονίζει μινωική σκηνή; Αλλος μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Μίνωας πέταξε το δαχτυλίδι στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει!

32 Σύμφωνα με την μυθολογία, στον ποταμό Ιλισό ήλθε για να ξαποστάσει ο άνεμος Βορέας. Εκεί είδε την Ωρείθυια, την όμορφη κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, που έπαιζε με τις φίλες της. Την ερωτεύτηκε, την άρπαξε στις μεγάλες του φτερούγες και την πήγε στο παλάτι του στη Θράκη, όπου την παντρεύτηκε. Γλυπτό του Παρθενώνα με την αρπαγή της Ωρείθυιας

33 Ο Ιλισός

34 Ο Ιλισός ή Ιλισσός ή Ειλισσός πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά της αρχαίας Αθήνας καταλήγει στο Φαληρικό όρμο. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερός ποταμός. Στις όχθες του πίστευαν πως διέμεναν οι Μούσες προς τιμή των οποίων υπήρχε και βωμός με την ιδιαίτερη ονομασία "βωμός των Ιλισιάδων". Κοντά σ αυτόν το βωμό υπήρχε πλάτανος "ευθαλής" όπου συνήθιζε να μεταβαίνει ο Σωκράτης με τους μαθητές του. Ο ποταμός κυλούσε κατά μήκος και εξωτερικά των τειχών της Αθήνας. Απέναντι από το Στάδιο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό, υπήρχε πέτρινο γεφύρι με δυο τόξα, το οποίο καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Στις όχθες και κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν επίσης πολλά ιερά και δημόσια οικοδομήματα μεταξύ των οποίων το Ολυμπιείο, το Πύθιο, το Παναθηναϊκό στάδιο, το Ηρακλείο (Κυνόσαργες) κ.ά. Απέναντι δε από τη σημερινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής υπήρχε η κρήνη Καλλιρρόη, η μόνη κατά τον Παυσανία πηγή στην αρχαία Αθήνα με καλό και πόσιμο νερό.

35 Ο Βορέας αρπάζει την Ωρείθυια. Peter Paul Rubens, 1615

36 Τον καιρό της επιδρομής του πέρση βασιλιά Ξέρξη, οι Αθηναίοι πήραν χρησμό πως, αν ήθελαν να νικήσουν το στόλο των Περσών, έπρεπε να καλέσουν σε βοήθεια το γαμπρό τους. Γρήγορα κατάλαβαν πως το μαντείο εννοούσε το γαμπρό του Ερεχθέα, το Βορέα. Έκαναν σ αυτόν και στη γυναίκα του, την Ωρείθυια, θυσίες και προσευχές να τους βοηθήσουν και να καταστρέψουν τα καράβια των Περσών. Μετά την καταστροφή του περσικού στόλου στο Αρτεμίσιο, το 480 π.χ., οι Αθηναίοι τίμησαν το Βορέα με ένα βωμό που έστησαν στις όχθες του Ιλισσού, εκεί όπου είχε γίνει η αρπαγή της Ωρείθυιας.

37 Ο Κόδρος Τα μυθικά χρόνια της Αθήνας τελειώνουν με το βασιλιά Κόδρο ο οποίος θυσιάστηκε για να σωθεί η πόλη από την εισβολή των Δωριέων. Οι Δωριείς είχαν ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών το οποίο προφήτεψε επιτυχία στην εκστρατεία τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πλήγωναν θανάσιμα τον βασιλιά Κόδρο. Όταν αυτό έγινε γνωστό στον Κόδρο, μεταμφιέσθηκε σε χωρικό ξυλοκόπο, πήγε στο εχθρικό στρατόπεδο, που βρισκόταν στις όχθες του Ιλισσού, δημιούργησε επεισόδιο με τους Δωριείς και σκοτώθηκε. Όταν οι Δωριείς έμαθαν, ότι ο σκοτωμένος ήταν ο βασιλιάς Κόδρος, έφυγαν από την Αθήνα και κατέλαβαν τα Μέγαρα. Σύμφωνα όμως με παλαιότερη εκδοχή, ο Κόδρος σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. Κόδρος σε μια ερυθρόμορφη αττική κύπελλο από Μπολόνιaα Ο Κόδρος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Αθήνας. Μετά από την ηρωική θυσία του, οι Αθηναίοι δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο, να φέρει τον τίτλο του βασιλιά.

38 Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός

39 Ολυμπείο Οι Αθηναίοι της αρχαιότητας θεωρούσαν τα ιερά της Παριλίσσιας περιοχής και κατ επέκταση του Ολυμπιείου από τα αρχαιότερα της πόλης. Στη νότια πλευρά του Ολυμπιείου υπήρχε τέμενος αφιερωμένο στην Ολυμπία Γη. Μπροστά από το τέμενος της Μάνας-Γης βρισκόταν ένα χάσμα από όπου πίστευαν πως έφυγαν τα νερά του κατακλυσμού τον καιρό του Δευκαλίωνος. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα ήταν οι μόνοι άνθρωποι που επέζησαν. Τότε ήρθε μήνυμα από τους θεούς πως αν θέλουν να αναστήσουν το γένος των ανθρώπων πρέπει να ρίχνουν πίσω τους «τα κόκαλα της μεγάλης μάνας». Ο Δευκαλίων ερμήνευσε την εντολή: μάνα είναι η Γη και τα κόκαλα της οι πέτρες της. Άρχισαν λοιπόν να ρίχνουν πέτρες πίσω τους και από τις πέτρες του Δευκαλίωνα γεννιούνταν άνδρες ενώ από αυτές της Πύρρας γυναίκες. Οι πέτρες ζωντάνεψαν έναν ολόκληρο λαό, γι αυτό η προϊστορική λέξη λας που σημαίνει πέτρα, δημιουργεί τη λέξη λαός. Ο λαός αυτός ονομάστηκε Ελληνικός από τον Έλληνα τον πρωτότοκο γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Ο δευτερότοκος γιός τους ο Γραικός δίνει μια δεύτερη ονομασία. Οι Αθηναίοι πίστευαν ότι το χάσμα που γειτόνευε με το τέμενος της Γης ήταν ο τάφος του Δευκαλίωνα γι αυτό έκαναν αναίμακτες προσφορές κι έριχναν στο άνοιγμα αλεύρι ζυμωμένο με μέλι.

40 Αθήνα Η Ακρόπολη, το Ολυμπιείον και ο Ιλισσός. Φωτογράφος: Frederic Boissonnas

41 Οι μαθητές ερευνούν και δημιουργούν

42

43

44

45

46

47

Η Αθηνά κρατώντας ασπίδα έδωσε όνομα στην Αθήνα Γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία κι αυτός της είχε μεγάλη αδυναμία

Η Αθηνά κρατώντας ασπίδα έδωσε όνομα στην Αθήνα Γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία κι αυτός της είχε μεγάλη αδυναμία Αθηνά Η Αθηνά κρατώντας ασπίδα έδωσε όνομα στην Αθήνα Γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία κι αυτός της είχε μεγάλη αδυναμία 78 «Αθηνά του Παρθενώνα» Αναπαράσταση στο Νάσβιλ των Η.Π.Α. Η Αθηνά των μεγάλων Κόρη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 «Θέματα Μυθολογίας Στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Δ2 ΚΑΙ Ε1 ΤΟΥ 4 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Δ2 ΚΑΙ Ε1 ΤΟΥ 4 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Δ2 ΚΑΙ Ε1 ΤΟΥ 4 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΝΑΡΙΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών Σχολ. Έτος 2014-15 1 Συμμετείχαν οι μαθητές: Γρατσίας Γιάννης Γκιούρδα Έλενα Δούκας Αντώνης Ζώης Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 1 Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΦΟΥ Γραπτή ξενάγηση για audio guide Περιεχόμενα -Εισαγωγή -Οικία του Διόνυσου -Οικία του Θησέα -Οικία του Ορφέα -Οικία του Αιώνα 3 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παυσανίας γεννήθηκε σε μια εποχή που επικρατούσε η λεγόμενη Ρωμαϊκή ειρήνη. Οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ισχυρών ανδρών και φιλόδοξων στρατηγών

Ο Παυσανίας γεννήθηκε σε μια εποχή που επικρατούσε η λεγόμενη Ρωμαϊκή ειρήνη. Οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ισχυρών ανδρών και φιλόδοξων στρατηγών Ο Παυσανίας γεννήθηκε σε μια εποχή που επικρατούσε η λεγόμενη Ρωμαϊκή ειρήνη. Οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ισχυρών ανδρών και φιλόδοξων στρατηγών της Ρώμης για την κατάκτηση της εξουσίας είχαν προ πολλού

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ.

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ. Η αρxαϊκη εποxη -- Οι αιωνεσ των μεταρρυθμισεων Κεφάλαιο 4 Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων Για την Αρχαϊκή Εποχή, όπως και για τις άλλες περιόδους που εξετάσαμε ως τώρα, σημαντική πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ιλισσός, ένα ποτάμι δίπλα μας

Ιλισσός, ένα ποτάμι δίπλα μας ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 1Ο ΕΠΑΛ «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗΣ» ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ιλισσός, ένα ποτάμι δίπλα μας ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

APlxAiSM Ε Λ ΛΗΝ9Ν. ΟΙ Ο Of Το Ν. Ο Ο Of Το Ν. APlxAiSW Ε Λ ΛΗΝ?Ν. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της. Διασυνδέσεις.

APlxAiSM Ε Λ ΛΗΝ9Ν. ΟΙ Ο Of Το Ν. Ο Ο Of Το Ν. APlxAiSW Ε Λ ΛΗΝ?Ν. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της. Διασυνδέσεις. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της Όλοι οι αρχαίοι Λαοί είχαν πλάσει μύθους για να εξηγήσουν πώς έγινε ο κόσμος. Η μυθολογία είναι μια μεγάλη συλλογή από μύθους. Όπως στα παραμύθια, έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Οι άθλοι του Ηρακλή

ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Οι άθλοι του Ηρακλή ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ Οι άθλοι του Ηρακλή ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ για μικρά παιδιά ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΩΤΗ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από το χαλκό στο σίδηρο Ο κόσμος αλλάζει 1100--700 π.x.

Από το χαλκό στο σίδηρο Ο κόσμος αλλάζει 1100--700 π.x. Απο το ΧΑλκο στο σιδηρο -- ο κοσμοσ ΑλλΑζει κεφαλαιο 3 Κεφάλαιο 3 Από το χαλκό στο σίδηρο Ο κόσμος αλλάζει 1100--700 π.x. Α. Οι Σκοτεινοί Αιώνες (1100--900 π.χ.) Η διάδοση του σιδήρου Όπως και με το χαλκό,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΒΑΪΚΟΥΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΑΥΛΟΥ ΓΚΟΥΖΙΟΥΝΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΑΝΝΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεοί και ήρωες ΜΟΥΣΕIΟ ΙΣΤΟΡIΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚHΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠIΑΣ

Θεοί και ήρωες ΜΟΥΣΕIΟ ΙΣΤΟΡIΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚHΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠIΑΣ Θεοί και ήρωες ΜΟΥΣΕIΟ ΙΣΤΟΡIΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚHΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠIΑΣ Όνομα:... Σχολείο:... Εκπαιδευτικά τετράδια, αριθμός 20 Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος και επιμέλεια τετραδίου: Ελένη Ζαπίτη Για πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 480 Π.Χ.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 480 Π.Χ. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 480 Π.Χ. Ω παίδες Ελλήνων ίτε, Ελευθερούτε πατρίδι, Ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θείν τέ πατρίων ωδη, θήκας τε προγόνων: νυν υπέρ πάντων αγών. ιαβάστε τα γεγονότα της ναυµαχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Επιµέλεια Καλλιόπη Ν. Κουρούπη Αποσπασµένη καθηγήτρια Γρ. Εκπ/σης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας Ο ελληνικός χώρος Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης. Είναι µια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Τετράδιο Εργασιών ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Χριστίνα Κατσάρου Εκπαιδευτικός Π.Ε. Μαρία Λένα Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Ιφιγένεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΗΒΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΘΗΒΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1 Ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ 2012 : PROJECT EARINOY TETRAMHNOY «Η ΘΗΒΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1 ΟΜΑΔΕ Σ ΝΟΥΜΠΑΔ ΕΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΌΠΟΥΛΟ Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΣΙΝΤΟΡΕΛ/ΘΟΔΩ ΡΗΣ ΝΤΙΝΚΟΛΑΡΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛ ΟΣ ΙΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΑΙΘΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΘΗΣΕΑΣ

Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΑΙΘΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΘΗΣΕΑΣ Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΑΙΘΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΘΗΣΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ του Βασίλη Παν. Κουτουζή Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Ο Πιτθέας, ο βασιλιάς της Τροιζήνας, είχε μια πολύ όμορφη και ζωηρή κόρη την Αίθρα που μεγάλωνε κοντά του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν περιεκτικό και ευσύνοπτο ορισμό του όρου «πολιτισμός» θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το σύνολο της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων είναι και το αγωνιστικό τους πνεύμα, που ξεκινά από την ανάγκη της επιβίωσης. 1 Σ αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής.

H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής. H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής. Ένας άνδρας με απλό ντύσιμο και πλούσια γενειάδα είναι σκυμμένος πάνω στα γραπτά του. Eίναι ο Kαλλίμαχος που τελειώνει ένα μεγάλο ποίημα. Tο ποίημα αυτό μιλάει για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΑΙΤ ΕΛΛΕΝ - ΔΗΜΗΤΡΙΑ Α.Μ. 4080

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γ Δημοτικού Από τη Μυθολογία στην Ιστορία

Ιστορία Γ Δημοτικού Από τη Μυθολογία στην Ιστορία 10-0057_ISTORIA_C_DHM.indd 1 10-0057_ISTORIA_C_DHM.indd 2 Ιστορία Γ Δημοτικού Από τη Μυθολογία στην Ιστορία Tετράδιο Εργασιών 10-0057_ISTORIA_C_DHM.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Λεξικό της Μυθοχώρας Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Μικρό Λεξικό της Μυθοχώρας Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Μικρό Λεξικό της Μυθοχώρας Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Αγαμέμνονας: Βασιλιάς των Μυκηνών. Ήταν ο αρχηγός της εκστρατείας των Ελλήνων κατά της Τροίας. Δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα,όταν

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος

Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος Με το μαγικό χαλί ταξιδεύουμε στην ΚΡΗΤΗ! Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος Φύγαμε για Κρήτη! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΕΡΟΣ Α : ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. 1. Στη μέση της θάλασσας. 2. Ψηλά ως τον ουρανό!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ _ Το όνομα, η καταγωγή, το έθνος, ο πολτιστισμός και η ι- στορία του Ελληνικού έθνους, σύμφωνα με τους ίδιους τους αρχαίους Έλληνες. _ Τα ψεύδη-αίσχη που λέγονται για τους: Μινωίτες,

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριαντάφυλλο. όλο τον κόσμο.

Το Τριαντάφυλλο. όλο τον κόσμο. Το Τριαντάφυλλο ~Ελληνικός μύθος~ Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για το τριαντάφυλλο με όλο τον κόσμο. αρκετές παραλλαγές τους σε Από τους πιο γνωστούς ελληνικούς είναι αυτός της Ροδάνθης. Μιας νέας που ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ Α. Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ. Χάρτης Ελλάδος, 17ος αι. (Μουσείο Μπενάκη)

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ Α. Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ. Χάρτης Ελλάδος, 17ος αι. (Μουσείο Μπενάκη) Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ Α. Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ Χάρτης Ελλάδος, 17ος αι. (Μουσείο Μπενάκη) 2 ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, 7/6 ος αι. π.χ. Κύλικας αγγειογράφου Νικοσθένη,

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινές Ημέρες του Εκπαιδευτηρίου μας

Φωτεινές Ημέρες του Εκπαιδευτηρίου μας ΤΕΥΧΟΣ 40 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-2013 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΥ ΣΠΑΡΤΗ ΑΛΚΜΑΝΟΣ 1 (ΛΕΩΠΟΥΛΕΪΚΑ) ΤΗΛ. 27310-23113 Φωτεινές Ημέρες του Εκπαιδευτηρίου μας 39 Χρόνια Φωτεινές Ημέρες» Η

Διαβάστε περισσότερα