Το σχολείο μου, ο τόπος μου, οι άνθρωποί του, τα νερά του. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ξεκινά την Παρασκευή 31/10/2014.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το σχολείο μου, ο τόπος μου, οι άνθρωποί του, τα νερά του. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ξεκινά την Παρασκευή 31/10/2014."

Transcript

1 Το σχολείο μου, ο τόπος μου, οι άνθρωποί του, τα νερά του Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ξεκινά την Παρασκευή 31/10/2014. Κάθε Παρασκευή στις η ομάδα μας με συντονιστές καθηγητές τον κ. Κωτσόπουλο και την κ. Καρακασίδου θα συναντιέται σε αίθουσα του σχολείου μας, θα συζητά, θα ερευνά, θα μελετά, θα οργανώνει δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

2 Μερικοί από τους στόχους του φετινού προγράμματος ήταν: Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα του περιορισμού της υπερκατανάλωσης, τόσο από την άποψη της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, όσο και από την άποψη της άλογης κατάχρησης αγαθών και υπηρεσιών, στάση που επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το περιβάλλον Να αφομοιώσουν οι μαθητές την αξία της ορθής χρήσης των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας Να γνωρίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε και μελλοντικά να στραφούν στην επιλογή αυτών, στα σπίτια και στην εργασία τους Να ενεργοποιηθούν στην επιλογή πρακτικών εξοικονόμηση ενέργειας,στο σχολείο, στο σπίτι, στην κοινότητα Να συσχετίσουν την υπερκατανάλωση αγαθών με την υπερπαραγωγή απορριμμάτων, ώστε έμπρακτα να προβούν σε αλλαγή στάσης. Να ερευνήσουν οτιδήποτε σχετίζεται με το νερό της περιοχής(πηγές, ρέματα, ποταμάκια, ύδρευση, άρδευση, άλλες χρήσεις..) Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση εγχώριων προϊόντων(εθνικώντοπικών) που έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στην περιβαλλοντική επιβάρυνση Να αποκτήσουν βιωματική σχέση με πρακτικές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες, συμμετέχοντας σε εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων από ξαναχρησιμοποιημένα υλικά Να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών και επομένως της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας στις κοινωνίες των πολιτών. Να βελτιώσουν την αισθητική του σχολείου φυτεύοντας, καθαρίζοντας, διακοσμώντας τον αύλειο χώρο.

3 Ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Γυμνασίου Καπανδριτίου Πιθανές δράσεις της ομάδας μας για τη φετινή χρονιά- προγραμματισμός Κομποστοποίηση 1)Να βγάλουμε το κομπόστ που έχει παραχθεί από την προηγούμενη χρονιά και με αυτό να φυτέψουμε 2)Να οργανώσουμε φύτευση λαχανικών και λουλουδιών σε δοχεία κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά πχ. ζαρντινιέρες από παλέτες, λάστιχα αυτοκινήτων κλπ 3)Να ξαναλειτουργήσουμε τον κομποστοποιητή ορίζοντας υπευθύνους, μέρα, ενημερώνοντας και διαφημίζοντας την προσπάθεια σε μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Ανακύκλωση-σκουπίδια-καθαριότητα 1)Να οργανώσουμε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων για τη μείωση των σκουπιδιών και την τοποθέτησή τους στους αντίστοιχους κάδους 2)Να προγραμματίσουμε δράσεις καθαρισμού ευπρεπισμού της αυλής με συμμετοχή πολλών μαθητών του σχολείου 3)Να ορίσουμε υπεύθυνο καθαριότητας ανακύκλωσης για κάθε τμήμα. Πιθανόν να οργανώσουμε κι ένα διαγωνισμό καθαρότερης και οικολογικότερης τάξης!! 4) Να οργανώσουμε ένα εργαστήρι κατασκευής από χρησιμοποιημένα υλικά ή ανακυκλώσιμα

4 Ενέργεια 1)Να ενημερωθούμε σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας και να προωθήσουμε τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος ατομικά αλλά και του σχολείου( ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδικτυακή) Νερό στο Καπανδρίτι 1)Να καταγράψουμε τα ρέματα του χωριού κάνοντας μελέτη στο πεδίο και ρωτώντας αρμοδίους 2)Να μελετήσουμε την ύδρευση τότε και τώρα 3)Να μελετήσουμε άλλες χρήσεις του νερού παλιά(άρδευση, πλύσιμο, ενέργεια) 4) Να επισκεφθούμε το μουσείο ΕΥΔΑΠ και τη λίμνη Μαραθώνα 5)Να παρακολουθήσουμε την ενημέρωση του δασαρχείου Πάρνηθας για τον Εθνικό Δρυμό αλλά και τις πηγές της περιοχής Άλλες δράσεις Να πάρουμε μέρος στις δραστηριότητες της Helmepa (πχ καθαρισμοί ακτών)

5 Να παίρνουμε μέρος συχνά στις δράσεις της καλύτερης ζωής της WWF και να ενημερώνουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Να οργανώσουμε την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και ίσως συζήτηση ή καλλιτεχνικό δρώμενο σχετικό Να συνεργαστούμε με την καθηγήτρια εικαστικών στην αισθητική αναβάθμιση του αύλειου χώρου Να οργανώσουμε ημερήσια επίσκεψη στον εθνικό δρυμό Πάρνηθας και πικνίκ Να οργανώσουμε πολυήμερη επίσκεψη σε ΚΠΕ με ανάλογη θεματολογία Καλά κατάλαβες! Κάμποση δουλειά και φέτος! Ανασκουμπωνόμαστε και παίρνουμε πρωτοβουλίες! Διάλεξε τις δράσεις που θα συμμετέχεις και πάρε την ευθύνη. 2 η δράση της περιβαλλοντικής ομάδας!!!!!!! Επίσκεψη στο Κέντρο Γαία (πάρκο Τρίτση),την Κυριακή 12/10/2014. Η περιβαλλοντική μας ομάδα θα πάρει μέρος στο 1ST EUROPEAN SEED FESTIVAL Love Sporoi let s grow together που υλοποιείται από την Οργάνωση Γη, στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση). Το φεστιβάλ έχει στόχο την διάδοση του μηνύματος για την ελεύθερη παραγωγή,

6 διάθεση και ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών και ιδιοπαραγόμενων σπόρων, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την προώθηση της αειφορικής γεωργίας. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μία μεγάλη γιορτή στο πλαίσιο της δράσης της Οργάνωσης Γη, Κυριακή στη Γη. Περιλαμβάνει: Συλλογική κουζίνα μαγειρεύουν η Twominutes Angie με την ομάδα εθελοντών. Παιχνίδι για παιδιά στις μουριές και Εργαστήρι σπόρων στον λαχανόκηπο. Προβολή μηνυμάτων από τις υπόλοιπες χώρες του φεστιβάλ και της καμπάνιας Ο δεκάλογος των σπόρων - Love Sporoi Τρέχει, τρέχει,τρέχει το νερό..

7 Παρασκευή 23/1/2015, η Περιβαλλοντική μας ομάδα θα βρεθεί στη θέση Κοτρώνι (πανοραμική θέα της περιοχής)! Σκοπός της εξόρμησής μας είναι : να μελετήσουμε τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, να εντοπίσουμε τα ρέματα, τη λίμνη του Μαραθώνα, να ψάξουμε ίχνη χρήσης του νερού του τόπου(μύλοι, αντλιοστάσια, βρύσες ) Θα χρειαστούμε: κατάλληλα παπούτσια(κλειστά, τρακτερωτά, όχι πάνινα) Άνετα ρούχα, ελαφρύ μπουφάν, μικρό σακίδιο (μολύβι,χαρτί,κολατσιό,νερό) Φωτογραφική μηχανή Εκκίνηση της βόλτας στις 10 πμ από το γήπεδο Καπανδριτίου και επιστροφή γύρω στις Όσοι πιστοί προσέλθετε!!!!!!!!

8 Περπατώντας ως τις Ράθες με την περιβαλλοντική Εφτά ποτάμια σμίξαν και τρεις καημοί, κι είπανε να μερώσουνε μια στιγμή Το Σάββατο η ομάδα μας θα κάνει την τελευταία φετινή της εξόρμηση. Θα περπατήσουμε ως τις Ράθες και θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε στοιχεία του οικοσυστήματος της περιοχής (χλωρίδα, πανίδα, ανθρώπινες παρεμβάσεις ) Εκκίνηση: ώρα από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Επιστροφή: αργά το μεσημέρι Θα χρειαστείς : αθλητικά παπούτσια, ελαφριά ρούχα, καπέλο, σακίδιο πλάτης με νερό και κολατσιό για το πικνίκ πλάι στο ποτάμι, φωτογραφική μηχανή, στυλό και φυσικά ΑΝΤΟΧΗ!!!!!!!!!(είναι αρκετό το περπάτημα αλλά αξίζει!)

9 Ρεπορτάζ από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρχανών Πως και τι περιμέναμε να εγκριθεί η αίτηση μας να επισκεφθούμε το ΚΠΕ Αρχανών Ηρακλείου. Θα πηγαίναμε τετραήμερη εκδρομή! Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν το φανταζόμασταν. Κι' όμως τ' όνειρο έγινε πραγματικότητα και μάλιστα την Πρωταπριλιά! Ολονύχτιο το ταξίδι για Κρήτη. Μία αίθουσα του πλοίου δική μας. Άλλοι στρωματσάδα, άλλοι στα καθίσματα, φωνές, κιθάρες, τα τυροπιτάκια της μαμάς, κάποιοι ζαλίζονταν απ' το κούνημα, γέλιο πολύ, έξαψη! Ξημερώματα στο Ηράκλειο, ψύχρα και λίγη κούραση, αλλά... στο ύψος μας! Αφήνουμε βαλίτσες στο ξενοδοχείο και δρόμο για Αρχάνες. Το ΚΠΕ μας περιμένει. Οι υπεύθυνοι μας καλοδέχονται. Παιχνίδια γνωριμίας να ξυπνήσουμε, γνωριμία με την περιοχή. Μαθαίνουμε για τον οικολογικό τουρισμό και τα χαρακτηριστικά του. Γι' αυτό πρέπει να δούμε τον τόπο από κοντά, μαζί με τους ντόπιους. Χωριζόμαστε σε ομάδες και ψάχνουμε τον παραδοσιακό οικισμό Τα παλιά κουρεία. Τις λουλουδιασμένες αυλές και τα μικρά εκκλησάκια του. Τους ντόπιους στους καφενέδες με τις μαντινάδες τους. Το αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής. Γευόμαστε τις ντόπιες λιχουδιές. Φτιάχνουμε αρωματικό ελαιόλαδο. Γυρνάμε στο Ηράκλειο πτώματα αλλά χαρούμενοι. Λίγη ξεκούραση και χυμάμε να γνωρίσουμε την πόλη. Άνοιξη. Όλος ο κόσμος έξω. Μυρωδιές και χρώματα της Κρήτης παντού. Στην παλιά αγορά και στον Αγ. Τίτο. Στα ενετικά τείχη, τα Νεώρια, στην πλατεία Λιονταριών. Κι ύστερα λίγος ύπνος και μπόλικη φασαρία. Οι καθηγητές φωνάζουν. Να ησυχάσουμε, ενοχλούμε τους συγκάτοικους μας. Μα, ξέχασαν πως κι εκείνοι τα ίδια έκαναν στην ηλικία μας;;; Ξημερώνει και φεύγουμε ξανά για Αρχάνες. Σήμερα έχει περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Γιούχτα, το βουνό του Δία. Τι ομορφιά, τι καθαρότητα! Περπατάμε εκεί που περπάτησαν κι οι πρόγονοι μας Μινωίτες χιλιάδες χρόνια πριν. Οι μυρωδιές του βουνού μας μεθούν. Η θέα μαγευτική. Αποχαιρετάμε το ΚΠΕ και τους υπεύθυνους του με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τρώμε πρόχειρα, να προλάβουμε να πάμε στην Μυρτιά, το χωριό του Ν. Καζαντζάκη. Αν και κουρασμένοι μαγευόμαστε απ' το υπέροχο μουσείο. Μαθαίνουμε για την ζωή και τα έργα του σπουδαίου αυτού συγγραφέα, προβληματιζόμαστε, κάποιοι συγκινούνται.

10 Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Να ξεκουραστούμε. Τ' απόγευμα έχει πάλι βόλτα. Αρχίζουμε να περπατάμε πιο άνετα. Μαθαίνουμε την πόλη. Είναι όμορφη. Βυζαντινή κι ενετική, σύγχρονη κι αρχαία συγχρόνως. Με τα ποδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πάνω απ' το λιμάνι. Μα, κι εδώ φυλλάδια θα μας μοιράσουν οι καθηγητές; Έλεος! Να ψάξουμε λέει να βρούμε κάποια εκθέματα. Να φτιάξουμε ιστορίες μ' αυτά. Να παίξουμε! Πάμε λοιπόν! Μικρές ομάδες και ξαμολιόμαστε. Τελικά έχει πλάκα. Αυτές τις τοιχογραφίες τις θυμόμαστε απ' το βιβλίο της Ιστορίας. '' Η Παριζιάνα ''. Την αναγνωρίσαμε! Να και τα Ταυροκαθάψια, κι ο Πρίγκιπας των κρίνων, κι ο Ακροβάτης, κι ο δίσκος της Φαιστού. Μα τι εκπληκτικά κοσμήματα φορούσαν αυτές οι Μινωίτισσες! Τι χρώματα στα ρούχα, τι χάρη! Κλείνει το μουσείο, νύχτωσε, κι εμείς εκεί. Κουβεντιάζουμε. Παρουσιάζουμε τις εργασίες μας. Μας διώχνουν πια, ποιος το περίμενε; Ώρα για βραδινή έξοδο. Τρώμε, πίνουμε, γελάμε πολύ. Όλοι μαζί. Πάντα μαζί. Μικροί, μεγάλοι. Ίδιοι και τόσο διαφορετικοί. Έχουμε κάτι κοινό όμως. Είμαστε ομάδα. Τη νύχτα πάλι φασαρία. Το παρακάναμε. Οι καθηγητές μουτρώνουν και... μας μαζεύουν στα κρεβάτια μας. Ξυπνάμε ξινοί αλλά πού θα πάει; θα φτιάξει η μέρα. Δρόμο για Κνωσσό. Κάποιο αρρώστησαν. Τους φροντίζουμε. Βλέπουμε την αρχαία αυτή πολιτεία και θαμπωνόμαστε. Τι κτήρια, τι υποδομές, τι αισθητική, τι σοφία! Τόσες χιλιάδες χρόνια πριν, πόση ομορφιά, τι μεγαλείο! Πόσο τυχεροί που αξιωθήκαμε τέτοια κληρονομιά. Η ώρα τρέχει. Θέλουμε κι άλλα. Να χορτάσουμε ταξίδι, να χορτάσουμε χαρά! Πάλι στο λεωφορείο. Λίγα χιλιόμετρα μετά κι είμαστε στο Ενυδρείο. Ένα απ' τα καλύτερα της Ευρώπης είπαν οι δάσκαλοι. Και έχουν δίκιο! Και τι δεν είδαμε. Μικρά και μεγάλα, αστεία και τρομαχτικά, πολύχρωμα ψαράκια! Θα μας μείνει αξέχαστο! Ε, δεν έρχεσαι ''μούρη με μούρη'' με καρχαριάκι κάθε μέρα! Κι όπως όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα, έτσι κι η δική μας εκδρομή έφτασε στο τέλος της. Αποχαιρετήσαμε την όμορφη και φιλόξενη Κρήτη απόγευμα Σαββάτου στις 4 Απρίλη. Πλοίο όλη νύχτα. Γέλιο πάλι. Όλοι μαζί. Πάντα μαζί. Στην γνώση, στη χαρά, στην ανακάλυψη. Αυτή είναι η ομάδα μας. Αυτοί είμαστε εμείς.

11 Φεστιβάλ WWF Δεύτερη φορά που η ομάδα μας συμμετέχει στο φεστιβάλ της WWF. Τόπος διεξαγωγής: Μοναστηράκι, Πλάκα. Κατεβαίνουμε με το τραίνο κι ύστερα παίρνουμε το μετρό. Κυριακή μεσημέρι. Κόσμος πολύς, λιακάδα, κέφι, ενθουσιασμός. Κι ο Άγγελός μας έχει γενέθλια! Του κόβουμε τούρτα. Ύστερα ενημερωνόμαστε απ τους εθελοντές της WWF. Παίρνουμε μέρος στο κυνήγι χαμένου θησαυρού. Λύνουμε γρίφους, βλέπουμε σημαντικά μνημεία της περιοχής. Τα καταφέρνουμε. Παίρνουμε δώρο από ένα βιβλίο. Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε πορτοφολάκια από παλιές συσκευασίες γάλακτος (τετραπάκ). Παράξενο αλλά έξυπνος τρόπος επαναχρησιμοποίησης. Βλέπουμε ταινίες μικρού μήκους οικολογικού περιεχομένου. Έρχεται η ώρα για τη συναυλία κρουστών με το γνωστό μουσικό Ν. Τουλιάτο. Σκέτο πανηγύρι. Απίστευτο να βγαίνουν τέτοιοι ρυθμοί από καπάκια, κατσαρόλες, πλαστικά μπουκαλάκια, τενεκεδάκια. Παίρνουμε μέρος και μεις. Το διασκεδάζουμε πολύ! Αλλά κι εμείς δεν πάμε με άδεια χέρια Φέρνουμε μαζί μας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης που θα δοθούν σε άστεγους συμπολίτες μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σαν πράξη αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας μας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας Στην επίσκεψή μας στον εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας στις ξεναγηθήκαμε από την κ.γεωργία Βωτάκη εκπρόσωπο του Εθν. Φορέα Δειαχείρησης Πάρνηθας. -Μελετήσαμε κι ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα του βουνού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Πάρνηθας. -Επισκεφθήκαμε το φυτώριο του Δασαρχείου και μάθαμε από τον υπεύθυνο ένα σωρό χρήσιμα πράγματα για τα

12 έλατα.συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθούν τα μικρά ελατάκια και να ξαναγίνουν δάσος. -Περπατήσαμε σ'ένα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του βουνού και είδαμε από κοντά πολλά απ'τα ενδημικά φύτα της Πάρνηθας. -Συναντήσαμε ρέματα,πηγές, και βρύσες και μάθαμε πως απ'τις πηγές της Πάρνηθας στην αρχαιότητα έφτανε το νερό στην Αθήνα μέσω του Αδρειάνιου υδραγωγού. -Είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε πάνω από τα 1100μ. και ν' απολαύσουμε το δάσος με σεβασμό δίχως ν'αφήσουμε πίσω μας ίχνη και παίρνοντας μαζί μας όμορφες εικόνες,μυρωδιές, χαρά, έμπνευση! Ενδεικτικά φύλλα εργασίας Γυμνάσιο Καπανδριτίου, Σάββατο Ίχνη νερού ίχνη πολιτισμού στο Καπανδρίτι Λάβδανο, σχίνος, πεύκο, έλατο, ελιά, πορτοκαλιά, πλατάνι, πουρνάρι, βαλανιδιά, καλαμιά, κουτσουπιά, κυπαρίσσι,αμυγδαλιά,μηλιά, αχλαδιά, μέντα, βασιλικός, θυμάρι, ανεμώνη 1)κύκλωσε όσα από τα παραπάνω παρατήρησες στη βόλτα μας 2)Ζώα, έντομα που συναντήσαμε: 2)Εκκλησάκια που είδαμε: 3)Ρέματα, ποταμάκια, λίμνες:

13 4)Λόφος Κοτρώνι: Τι υπάρχει εκεί, τι παρατηρήσαμε, τι λέει η μυθολογία για την περιοχή 5)Χωριά και οικισμοί που παρατηρήσαμε: 6)Λόφοι, βουνά τριγύρω: 7)Ανθρώπινες παρεμβάσεις(θετικές και αρνητικές):

14 Ποια είναι η λίμνη πίσω από τα κορίτσια;; Βρες περισσότερα στοιχεία γι αυτήν Ποιο είναι το ρέμα της φωτογραφίας;; Τι άλλο μπορείς να μάθεις γι αυτό;

15 Ποιο είναι το εκκλησάκι που εικονίζεται; Πού βρίσκεται;; Συγκέντρωσε στοιχεία για την ιστορία του, ακόμη και μαρτυρίες αν υπάρχουν. Το συγκεκριμένο φυτό ονομάζεται λάβδανο. Ψάξε να βρεις περισσότερα στοιχεία γι αυτό.

16 Δείξε τη φωτογραφία σε κάποιον μεγαλύτερο από σένα. Ίσως γνωρίζει να σου πει πώς ονομάζεται και πώς το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα. (Τι έφτιαχναν από αυτό;) Ομάδα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

17 Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου Κρήτης Ψάξε, ψάξε, θα τα βρεις! Ψάξε να βρεις την όμορφη, τη στολισμένη κόρη. Ποια να ναι η ιστορία της, ποιο να ναι το ριζικό της;;;

18 Αφού δώσεις ένα τίτλο δικό σου στο συγκεκριμένο έκθεμα, βρες το στο χώρο, θαύμασέ το, κι έπειτα διάβασε όσα αναφέρονται στο συνοδευτικό κείμενο. Ταιριάζει καθόλου ο τίτλος που έδωσες με όσα διάβασες για το νεαρό Μινωίτη;;

19 Βρες αυτό το έκθεμα και σκέψου τι μπορεί να συμβολίζει και γιατί.

20 Ένας αθλητής-μια ιστορία. Κνωσσός 3000 χρόνια πριν και το παραμύθι ξεκινά!!!!!!!!! Φτιάχνω κι εγώ το δικό μου μύθο Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω πληροφορίες- ιδέες φτιάξε με την ομάδα σου μια ιστορία εμπνευσμένη από τον αθλητή που μόλις βρήκες να σε περιμένει εδώ και 3000 χρόνια! Πληροφορίες: ταύρος, ταυροκαθάψια, Μίνωας, Αριάδνη, Λαβύρινθος, Μινώταυρος, Κνωσσός

21 Αφού θαυμάσεις την παραπάνω τοιχογραφία, έπειτα κάνε μερικές σκέψεις για την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό των Μινωιτών

22 Η κυρία μας έβγαλε το λάδι. Παρατηρώ τα εκθέματα που αφορούν στην ελαιοσυλλογή και στον τρόπο εξαγωγής του ελαιολάδου. Έπειτα φτιάχνω με την ομάδα μου τη δική μου ιστορία με πρωταγωνιστές παλιούς μου φίλους Μινωίτες!Όταν τελειώσουμε, την εικονογραφούμε. Ο δίσκος της.. Βρίσκω στο χώρο το συγκεκριμένο έκθεμα και διαβάζω προσεκτικά τις πληροφορίες Και κάποιες φωτογραφίες. Γυμνάσιο Καπανδριτίου, Απρίλης 2015 Η παιδαγωγική ομάδα σου εύχεται καλή απόλαυση

23 Συνέντευξη από ηλικιωμένο κάτοικο σχετικά με παλιό νερόμυλο της περιοχής Φυτεύοντας,στο φεστιβάλ για τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων

24 Παιχνίδια γνωριμίας στο ΚΠΕ Αρχανών Ίχνη νερού- ίχνη πολιτισμού στο Καπανδρίτι Στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ 133-152_22ENOTHTA7 4/3/2013 12:13 µµ Page 133 ENOTHTA 7 ENOTHTA 7 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ (Επικοινωνία και Ενημέρωση) Ένας «χάρτης» από λέξεις... νοήματα επικοινωνούμε με... ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Αθήνα Ιούνιος 2008 1 Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες του προγράμματος. Μας έμαθαν

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Mαθητικά τα Xρόνια...

Τα Mαθητικά τα Xρόνια... Τεύχος: 2 Μάιος 2012 Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι όχι μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός αλλά είναι και η ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε απόψεις και στάσεις ζωής απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής Σχολικό έτος:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιδού η εφημερίδα μας «Η παρέα του Τοτού», στολίστηκε με ανέκδοτα και συνταγές για ανακύκλωση αλλά και νοικοκυρεμένες μαγειρικές. Τι ποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Τ Ω Ν Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Μ Α Ν Ε Σ Η Τα φρούτα και οι μήνες Χρώμα στο πιάτο Η γιορτή της μητέρας Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ διαλειμμα Τεύχος 3 1 διαλειμμα Τεύχος 3 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013 Στους γονείς μου οφείλω το «ζην»...στο δάσκαλο μου το «ευ ζην»! ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ια ακόμη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ "...Είναι ένα σχολείο που σκέφτεται, συμμετέχει, δημιουργεί, μιλά, αγαπά, φαντάζεται, αγκαλιάζει με πάθος και λέει ΝΑΙ στη ζωή. Δεν είναι ένα σχολείο που σιωπά και παραιτείται..."

Διαβάστε περισσότερα

22-23 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων. Χώρος Διεξαγωγής. Υπό την Αιγίδα: Παραγωγή. Σχεδιασμός

22-23 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων. Χώρος Διεξαγωγής. Υπό την Αιγίδα: Παραγωγή. Σχεδιασμός Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων Χώρος Διεξαγωγής 22-23 Σεπτεμβρίου 2012 Υπό την Αιγίδα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού Σχεδιασμός Παραγωγή Υπό την Αιγίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί πλέον μία σημαντική θεματική ενότητα του Αναλυτικού προγράμματος και έχει μία δυναμική θέση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ ο σκοπός της Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11

Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 59 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ «Είμαστε καλά, γιατί τρώμε σωστά»! σελ.4+5 Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11 «Ανακύκλωση» όταν μιλούν οι αριθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή Το πρόγραμμα «Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή» απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Ηρακλής Λαμπαδαρίου Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΖΑΜΠΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΥΡΘΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ «Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ XPONOΣ 10ος AP. ΦYΛ. 30 ΙΑΝ. - ΦΕΒΡ. - ΜΑΡΤ. -ΑΠΡ. 2013 AΓ. IΩANNHΣ ''Αποκριές 2013'' ΔΙΑΝΕΜΕ ΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Τρεις το λάδι, τρεις το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τσιμπλούλης Γεράσιμος

Τσιμπλούλης Γεράσιμος Τσιμπλούλης Γεράσιμος Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας 370 11 ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ Τηλ.: 2428069040, τηλ. και fax: 2428090010 Website: http://kpe-makrin.mag.sch.gr, e-mail: mail@kpe-makrin.mag.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ. Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ. Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24 Μαθητικοί Δρόμοι ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 24 Εξώφυλλο: Έργο μαθήτριας: Παπαφωτίου Αλίκη Β 6 Οπισθόφυλλο: Έργο μαθήτριας: Παπακωνσταντίνου Βλασία Β 7 Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

π Το ι ράσινο ν π ΕΣΠΑ 2007-2013 πρόγραµµα για την ανάπτυξη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

π Το ι ράσινο ν π ΕΣΠΑ 2007-2013 πρόγραµµα για την ανάπτυξη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ κ ό ι τ π σ ράσινο α ι ρ ε π Το ι α γ ς τ ή η ν ω ζ π ό ή λ γ η η π ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια τετράδιο επίπεδο Α2 Ενότητες Εγώ και οι άλλοι σελ. (13-22) Μετακινήσεις σελ. (23-28) Συναλλαγές σελ. (29-36) Κοινωνική Ζωή σελ. (37-44) Εργασία σελ. (45-53) Κοινωνικές Υπηρεσίες σελ. (54-62) ΜΜΕ σελ. (63-70)

Διαβάστε περισσότερα

Διμηνιαία σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Τουρλωτής - Αριθμός φύλλου 52 (Δεκέμβριος 2014)

Διμηνιαία σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Τουρλωτής - Αριθμός φύλλου 52 (Δεκέμβριος 2014) Διμηνιαία σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Τουρλωτής - Αριθμός φύλλου 52 (Δεκέμβριος 2014) Θα μας βρείτε και στο Internet στη διεύθυνση : http://gym-tourl.las.sch.gr Μια διαμαρτυρία για τις ελλείψεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Μειώνω επαναχρησιµοποιώ και µετά ανακυκλώνω WASP Tool Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη διαχείριση των αποβλήτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επιμέλεια εκδοσης: Θάνος Ιωάννου,

Διαβάστε περισσότερα