Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων."

Transcript

1 Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. The New York Times

2 Η εκδοτική ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ δημιούργησε με πολλή χαρά και παρουσιάζει με υπερηφάνεια τη σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ, με τα πιο σημαντικά, επιτυχημένα και αγαπημένα μυθιστορήματα τα οποία έχουμε εκδώσει κατά καιρούς. Στη σειρά συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία που δεν έλαμψαν στιγ μιαία σαν διάττοντες αστέρες, αλλά είτε ξεχώρισαν και κατέκτησαν μια θέση στο λογοτεχνικό στερέωμα, είτε είχαν τεράστια απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Αυτά ακριβώς τα έργα, που αποτελούν κομμάτι της ιστο ρίας μας ή κεφάλαιο της λογοτε χνίας, θέλουμε να θυμίσουμε στους «παλιούς» αναγνώστες και να προτείνουμε στους «νέους» βιβλιόφιλους. Η σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ περιέχει τίτλους που πλέον τείνουν να γίνουν κλασικοί, συγγραφείς και έργα που βραβεύτηκαν και κέρδισαν παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση, βιβλία που έτυχαν θερμής υποδοχής από την παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα, ή κείμενα που κέρδισαν εκατομμύρια αναγνώστες και κυρίως ιστορίες διαχρονικές και αυθεντικά ανθρώπινες. Αυτά τα ξεχωριστά βιβλία, που εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη, είναι η πρότασή μας για τους αναγνώστες με απαιτήσεις. Tο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί ένα από αυτά τα ξεχωριστά βιβλία και ελπίζουμε να το απολαύσετε. Μπορείτε να επιλέξετε και άλλους τίτλους στη σειρά αυτή στο

3 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: FRØKEN SMILLAS FORNEMMELSE FOR SNE Από τις Εκδόσεις MUNKSGAARD/ROSINANTE, Κοπεγχάγη 1992 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Peter Høeg ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δημοσθένης Κούρτοβικ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλλη Σολομών ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Δημήτρης Πήχας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θανάσης Γεωργίου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά, Ελένη Σταυροπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Peter Høeg og Munksgaard/Rosinante, København 1992 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 1995 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 1995 Όγδοη ανατύπωση: Ιούλιος 2013 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

4 Μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ ΟΓΔΟΗ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ

5 Η ΠΟΛΗ

6 I

7 1 Κάνει μια παγωνιά από τις λίγες, 18 υπό το μηδέν, και χιονίζει, και στη γλώσσα που δεν είναι πια δική μου το χιόνι λέγεται κάνικ, με γάλοι, σχεδόν αβαρείς κρύσταλλοι, που πέφτουν στοίβες στοίβες και σκεπάζουν τη γη με μια άχνη λευκού πάγου. Το σκοτάδι του Δεκεμβρίου βγαίνει από τον τάφο, φαίνεται να μην τελειώνει πουθενά, σαν τον ουρανό από πάνω μας. Μέ σα σε αυτό το σκοτάδι τα πρόσωπά μας δεν είναι παρά αχνοφωτισμένοι δίσκοι, αλλά κι έτσι μπορώ ν αντιληφθώ την απο δοκιμασία του πάστορα και του νεωκόρου, που έχει στόχο τις μαύρες δικτυω τές κάλτσες μου και το κλαψούρισμα της Γιουλιάνε. Το τελευταίο χειροτερεύει με το Ντισουλφιράμ που πήρε το πρωί και την αναγκάζει ν αντιμετωπίζει το πένθος της σχε δόν ξεμέθυστη. Νομίζουν πως αυτή κι εγώ δε δείχνουμε σεβα σμό ούτε για τον καιρό ούτε για τις τραγικές περιστάσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τόσο οι νάιλον κάλτσες όσο και τα χά πια είναι, καθένα με τον τρόπο του, φόρος τιμής στο κρύο και στον Ησαΐα. Οι γυναίκες γύρω από τη Γιουλιάνε, ο πάστορας και ο νεωκόρος είναι όλοι Γροιλανδοί, και όταν ψάλλουμε Γκούουτιγκα, ίλιμι, Κύριε ο Θεός μου, όταν τα πόδια της Γιουλιάνε λυγίζουν κι αυτή αρχίζει ένα κλάμα που γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο δυνατό, όταν ο πάστορας μιλάει στα δυτικογροιλανδικά με αφετηρία το αγαπημένο εδάφιο της Κοινότητας των Αδελφών από τον Απόστολο Παύλο, για τη λύτρωση εν αίματι, τότε αρκεί μια στιγμή αφηρημάδας για να νιώσεις πως μεταφέρθηκες στο Ουπέρναβικ ή το Χολστάινσμποργκ ή το Κάαναακ. Αλλά μέσα από το σκοτάδι προβάλλουν, σαν μάσκα πλοίου, οι τοίχοι των φυλακών του Βέστρε. Είμαστε στην Κοπεγχάγη.

8 14 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Το νεκροταφείο των Γροιλανδών είναι μέρος του νεκροταφ είου του Βέστρε. Το φέρετρο του Ησαΐα το συνοδεύουν οι γνωστοί της Γιουλιάνε, που την κρατούν τώρα όρθια, ο πάστορας και ο νεωκόρος, ο μηχανικός κι ένας μικρός όμιλος Δανών, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζω μόνο τον δικαστικό επιμελητή και τον αντεισαγγελέα. Ο πάστορας λέει τώρα διάφορα που με κάνουν να σκέφτομαι ότι πρέπει πραγματικά να γνώρισε τον Ησαΐα, αν και απ όσο ξέρω η Γιουλιάνε δεν πήγαινε ποτέ στην εκκλησία. Έπειτα η φωνή του χάνεται, γιατί οι άλλες γυναίκες κλαίνε τώρα μαζί με τη Γιουλιάνε. Έχουν μαζευτεί πολλές, μπορεί και είκοσι, κι αφήνουν τώρα τη θλίψη τους να τις αρδεύσει σαν μαύρο ποτάμι, μέσα στο οποίο βουτούν κι αφήνονται να παρασυρθούν μ έναν τρόπο που δεν μπορεί να καταλάβει κανένας τρίτος, κανένας που δεν έχει μεγα λώσει στη Γροιλανδία. Αλλά κι αυτό ίσως δε φτάνει. Γιατί ούτε εγώ μπορώ να τις παρακολουθήσω. Για πρώτη φορά κοιτάζω πραγματικά το φέρετρο. Είναι εξαγωνικό. Αυτό το σχήμα αποκτούν κάποια στιγμή οι κρύσταλλοι του χιονιού. Τώρα τον κατεβάζουν στη γη. Το φέρετρο είναι από σκούρο ξύλο, φαίνεται τοσοδούλικο κι έχει κιόλας πάνω του ένα στρώμα χιονιού. Οι νιφάδες είναι μεγάλες σαν μικρά φτερά, κι έτσι είναι πραγματικά το χιόνι, δεν είναι απαραίτητα ψυχρό. Ο ουράνιος θόλος κλαίει για τον Ησαΐα, ναι, αυτό συμβαίνει τώρα δα, και τα δάκρυα γίνονται πούπουλα πάγου που τον σκεπάζουν. Το σύμπαν απλώ νει πάνω του ένα πάπλωμα, για να μην κρυώνει ποτέ πια. Τη στιγμή που ο πάστορας ρίχνει πάνω στο φέρετρο χώμα κι εμείς θα έπρεπε κανονικά να κάνουμε μεταβολή και να φύγουμε, πέφτει μια σιγή που φαίνεται να κρατάει ώρα. Οι γυναίκες σω παίνουν, καμιά τους δε σαλεύει, είναι σαν μια σιωπή που περι μένει μια έκρηξη. Όπως το βλέπω εγώ, συμβαίνουν δύο πράγμα τα. Το ένα είναι ότι η Γιουλιάνε πέφτει στα γόνατα και ακου μπάει το πρόσωπό της στη γη, και οι γυναίκες δεν την εμποδίζουν.

9 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 15 Το άλλο γεγονός είναι εσωτερικό, η έκρηξη γίνεται εντός μου και είναι μια αποκάλυψη. Όλον αυτό τον καιρό θα πρέπει να υπήρχε ανάμεσα στον Ησαΐα και σ εμένα μια γενική συμφωνία να μην τον εγκαταλείψω πο τέ, ούτε τώρα.

10 2 Μένουμε στα Λευκά Κελιά. Σ ένα οικόπεδο που το απέκτησε από δωρεά, η στεγαστική εταιρεία έστησε μερικά προκάτ κουτιά από άσπρο μπετόν και τι μήθηκε γι αυτό με βραβείο από τον Οργανισμό Καλλωπισμού της Πρωτεύουσας. Το θέαμα, καθώς και το βραβείο, δίνουν μια φτηνή και μίζερη εντύπωση, αλλά τα νοίκια δεν έχουν τίποτα το γλίσχρο, είναι τό σο ακριβά, ώστε οι μόνοι που μπορούν να ζήσουν εδώ είναι άν θρωποι σαν τη Γιουλιάνε, για τους οποίους πληρώνει το Δημόσιο, το μηχανικό, που δεν είχε άλλη επιλογή, και κάποια πιο περιθω ριακά άτομα σαν εμένα. Έτσι, μπορεί το παρατσούκλι «Λευκά Κελιά» να προσβάλλει εμάς που μένουμε εδώ, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εύστοχο. Υπάρχουν λόγοι που μετακομίζει κανείς και λόγοι που δεν αφήνει ένα σπίτι. Με τον καιρό, το υγρό στοιχείο έγινε σημαντικό για μένα. Τα Λευκά Κελιά είναι ακριβώς στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Φέτος το χειμώνα μπόρεσα να δω τον πάγο να σχηματίζεται. Η παγωνιά άρχισε τον Νοέμβριο. Δεν τον παίρνω αψήφιστα τον δανέζικο χειμώνα. Το κρύο όχι αυτό που μετριέται με το θερμόμετρο, αλλ αυτό που νιώθεις εξαρτάται περισσότερο από την ένταση του ανέμου και την υγρασία του αέρα παρά από τη θερμοκρασία. Στη Δανία κρυώνω όσο δεν κρύωσα ποτέ στη Θούλη. Όταν οι πρώτες γλιτσερές βροχές με χαστουκίζουν, εμένα και τον Νοέμβριο, με μια βρεγμένη πετσέτα, τις αντιμετωπίζω φορώντας κουκούλες με γούνινη φόδρα, μαύρα κολάν από αλπακά, μακριά σκοτσέζικη φούστα, πουλόβερ και μια μαύρη αδιάβροχη μπέρτα.

11 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 17 Έπειτα η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Κάποια στιγμή η επιφάνεια της θάλασσας φτάνει τους 1,8 βαθμούς υπό το μηδέν και σχηματίζονται οι πρώτοι κρύσταλλοι, μια εφήμερη κρούστα που ο αέρας και τα κύματα θρυμματίζουν. Τα θρύμματα ζυμώνο νται ώσπου να δώσουν τον σαπωνοειδή πολτό που ονομάζεται παγοπουρές, κι αυτός σιγά σιγά σχηματίζει πλάκες που επιπλέ ουν ελεύθερα και λέγονται παγοτηγανίτες. Κάποιο ψυχρό κυρια κάτικο μεσημέρι αυτές οι πλάκες γίνονται ένα συμπαγές στρώμα πάγου. Και το κρύο δυναμώνει, κι εγώ χαίρομαι, γιατί ξέρω πως τώρα πια ο πάγος θα μείνει στρωμένος, τώρα πια οι κρύσταλλοι σχημάτισαν γέφυρες κι έκλεισαν το αλμυρό νερό μέσα σε θήκες που η δομή τους θυμίζει τις φλέβες ενός δέντρου, το υγρό αργοκυλάει μέσα τους. Είναι κάτι που δεν το σκέφτονται και τόσοι από αυτούς που αγναντεύουν κατά το Χόλμεν, αλλά σου δίνει το δικαίωμα να πιστέ ψεις πως ο πάγος κι η ζωή έχουν πολλά που τα συνδέουν. Ο πάγος είναι κατά κανόνα το πρώτο πράγμα που το μάτι μου ψάχνει να βρει όταν ανεβαίνω στη γέφυρα Κνίπελς. Αλλ αυτή τη δεκεμβριάτικη μέρα βλέπω κάτι άλλο. Βλέπω το φως. Είναι κίτρινο, όπως τα περισσότερα φώτα μιας πόλης το χειμώνα, και καθώς έχει χιονίσει αντανακλά ζωηρά, παρόλο που είναι αδύναμο. Φέγγει μπροστά σε μια από τις αποθήκες, που σε μια στιγμή αδυναμίας αποφάσισαν να τις αφήσουν όρθιες όταν έχτισαν τις πολυκατοικίες μας. Στη γωνία του κτηρίου, προς την οδό Στραντγκάδε και το Κριστιανσχάουν, στριφογυρίζει το μπλε φως ενός περιπολικού. Βλέπω έναν αστυφύλακα. Βλέπω ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί με ασπροκόκκινη ταινία. Στη βάση του τοίχου μπορώ να διακρίνω την αιτία του αποκλεισμού σαν μια μι κρή, σκοτεινή σκιά πάνω στο χιόνι. Επειδή τρέχω, κι επειδή η ώρα είναι μόνο πέντε και κάτι κι η απογευματινή κίνηση δεν έχει λιγοστέψει, φτάνω εκεί λίγα λεπτά πριν από το ασθενοφόρο. Ο Ησαΐας κείτεται με τα πόδια μαζεμένα κάτω από το κορμί του, με το πρόσωπο στο χιόνι και τα χέρια γύρω από το κεφά λι, σαν να θέλει να φυλαχτεί από τον μικρό προβολέα που τον φωτίζει, σαν το χιόνι να είναι ένα τζάμι, μέσα από το οποίο το μάτι του πήρε κάτι βαθιά μέσα στη γη.

12 18 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Σίγουρα ο αστυφύλακας θα έπρεπε να με ρωτήσει ποια είμαι και να πάρει τα στοιχεία μου, και γενικά να προετοιμάσει το έδαφος για τους συναδέλφους του που σε λίγο θ αρχίσουν να χτυ πούν τα κουδούνια στις πόρτες. Αλλά είναι ένας νεαρός με τη ναυτία ζωγραφισμένη στα μάτια του. Αποφεύγει να κοιτάξει ολόισια τον Ησαΐα. Όταν βεβαιώνεται πως δε θα παραβιάσω την ταινία του, με αφήνει να στέκομαι εκεί. Θα μπορούσε να είχε αποκλείσει μεγαλύτερη έκταση. Αλλά το ίδιο θα ήταν. Οι αποθήκες είναι υπό μερική ανακαίνιση. Άνθρωποι και μηχανές έχουν πατήσει το χιόνι και το έχουν κάνει σκληρό σαν μωσαϊκό. Ακόμα και στο θάνατο ο Ησαΐας έχει κάτι το αμέτοχο, σαν να μη θέλει τη συμπόνια κανενός. Πάνω ψηλά, έξω από το φως του προβολέα, διακρίνεται η ράχη μιας στέγης. Το κτίριο της αποθήκης είναι ψηλό, σαν επταώροφη ή οκταώροφη πολυκατοικία. Το διπλανό κτίριο ανακαινίζε ται. Έχει μια σκαλωσιά στην πλευρά που βλέπει προς τη Στραντγκάδε. Πηγαίνω προς τα εκεί, καθώς το ασθενοφόρο περνάει αρ γά τη γέφυρα κι έπειτα χώνεται ανάμεσα στα κτήρια. Η σκαλωσιά σκεπάζει τον τοίχο ως τη στέγη. Η τελευταία σκάλα είναι πεσμένη. Όσο ψηλότερα σκαρφαλώνω, τόσο πιο ετοιμόρροπη φαίνεται η κατασκευή. Φτιάχνουν καινούργια στέγη. Από πάνω μου προβάλλουν τα τριγωνικά δοκάρια, σκεπασμένα με μουσαμάδες. Οι μουσαμάδες φτάνουν κατά μήκος ως τη μέση της στέγης. Το άλλο μισό, που βλέπει προς το λιμάνι, είναι μια επιφάνεια σκεπασμένη με χιόνι. Πάνω της υπάρχουν ίχνη από τον Ησαΐα. Στην άκρη του χιονιού κάθεται κουβαριασμένος ένας άνδρας, με τα χέρια τυλιγμένα γύρω από τα γόνατά του, και κουνιέται μπροςπίσω. Ακόμα και ζαρωμένος, ο μηχανικός δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλόσωμος. Ακόμα και σ αυτή τη στάση της ολοκληρωτι κής παράδοσης φαίνεται συγκρατημένος. Είναι τόσο φωτεινά. Πριν από μερικά χρόνια μέτρησαν το φως στο Σιοραπαλούκ. Από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, τρεις μή νες χωρίς ήλιο. Ο κόσμος φαντάζεται μια αιώνια νύχτα. Αλλά

13 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 19 υπάρχουν τ αστέρια και το φεγγάρι, και πότε πότε το βόρειο σέλας. Και το χιόνι. Κατέγραψαν την ίδια ποσότητα λουξ όπως έξω από μια επαρχιακή κωμόπολη της Δανίας. Έτσι θυμάμαι κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια. Πως πάντα παίζαμε έξω και πως πάντα είχε φως. Το φως ήταν τότε κάτι αυτονόητο. Τόσα και τόσα πράγματα είναι αυτονόητα για ένα παιδί. Με τον καιρό αρχίζουν οι απορίες. Εν πάση περιπτώσει, μου κάνει εντύπωση πόσο φωτεινή εί ναι η στέγη μπροστά μου. Λες κι είναι το χιόνι, σ ένα στρώμα με πάχος καμιά δεκαριά εκατοστά, που δημιούργησε το φως αυτής της χειμωνιάτικης μέρας και που ακόμα αστραφτοκοπάει σημεία σημεία, σαν μικρές, γκρίζες, λαμπερές χάντρες. Πάνω στη γη το χιόνι λιώνει μια ιδέα, κι ας έχει γίνει σκληρός πάγος. Αιτία είναι η θερμότητα της πόλης. Αλλά εδώ πάνω είναι αφράτο, όπως έπεσε. Μόνο ο Ησαΐας πάτησε πάνω του. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει θερμότητα ούτε καινούργιο χιόνι ούτε φυσάει, ακόμα και τότε το χιόνι αλλάζει. Σαν ν ανασαίνει, σαν να πυκνώνει, να σηκώνεται, να πέφτει και να διαλύεται. Ο Ησαΐας φορούσε πάνινα παπούτσια, ακόμα και το χειμώ να, κι αυτά είναι τα ίχνη του, οι φθαρμένες σόλες από τα παπού τσια του μπάσκετ με το αδιόρατο αποτύπωμα των ομόκεντρων κύκλων μπροστά από την καμάρα, πάνω στους οποίους ο παί κτης κάνει τις πιρουέτες του. Προχώρησε στο χιόνι από εκεί όπου στεκόμαστε τώρα. Τα ίχνη κατευθύνονται λοξά προς το γείσο και συνεχίζονται κατά μήκος της στέγης για καμιά δεκαριά μέτρα. Εκεί σταματούν. Για να συνεχιστούν έπειτα προς τη γωνία και τη στενή πλευρά του κτηρίου. Όπου ακολουθούν την άκρη του γείσου σε απόσταση μισού περίπου μέτρου, ως τη γωνία που αντικρίζει την απέναντι αποθήκη. Από εκεί γύρισε κάπου τρία μέτρα προς τα μέσα για να πάρει φόρα. Έπειτα τα ίχνη τραβούν ολόισια προς το χείλος, απ όπου πήδησε. Η άλλη στέγη αποτελείται από μαύρα, γλασαρισμένα κεραμίδια, που προς την υδρορρόη γέρνουν τόσο απότομα, ώστε το χιόνι δεν έμεινε πάνω τους. Δεν υπήρχε πουθενά στήριγμα. Αν ο Ησαΐας πηδούσε κατευθείαν στο κενό, θα ήταν το ίδιο. Δεν υπάρχουν άλλα χνάρια εκτός από του Ησαΐα. Κανένας άλλος δεν περπάτησε πάνω στη χιονισμένη επιφάνεια.

14 20 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ «Εγώ τον βρήκα», λέει ο μηχανικός. Δε θα μου γίνει ποτέ εύκολο να βλέπω άνδρα να κλαίει. Ίσως επειδή ξέρω πόσο μοιραίο είναι το κλάμα για τον αυτοσεβασμό τους. Ίσως επειδή είναι τόσο ασυνήθιστο γι αυτούς, ώστε τους γυρίζει πάντα στην παιδική ηλικία τους. Ο μηχανικός βρίσκεται πια στο στάδιο όπου έχει πάψει να σκουπίζει τα μάτια του, το πρόσωπό του είναι μια γλοιώδης μάσκα. «Έρχονται ξένοι», λέω. Οι δυο άνδρες που πρόβαλαν στη στέγη δε χαίρονται που μας βλέπουν. Ο ένας κουβαλάει φωτογραφικά μηχανήματα κι έχει λαχανιάσει. Ο άλλος θυμίζει λίγο νύχι χωμένο στη σάρκα. Πλακουτσωτός, σκληρός και γεμάτος ανυπόμονο εκνευρισμό. «Ποιοι είστε εσείς;» «Η κυρία που μένει από πάνω», λέω. «Και ο κύριος από δω μένει από κάτω». «Κάντε μας τη χάρη να φύγετε». Έπειτα βλέπει τα ίχνη και μας ξεχνάει. Ο φωτογράφος βγάζει τις πρώτες φωτογραφίες, με φλας και μια μεγάλη πολαρόιντ. «Ίχνη μόνο από τον νεκρό», λέει το Νύχι. Μιλάει σαν να ετοιμάζει κιόλας στο μυαλό του την αναφορά του. «Η μάνα είναι αλκοολική. Έτσι, το παιδί έπαιζε εδώ πάνω». Τώρα προσέχει πάλι την παρουσία μας. «Κατεβείτε λοιπόν». Εκείνη την ώρα δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω τίποτα, μέσα μου υπάρχει μόνο σύγχυση. Αλλά είναι τόση που μπορώ και να τη μοιραστώ. Έτσι, δεν το κουνάω. «Παράξενος τρόπος να παίζει κανείς, δε βρίσκετε;» Μερικοί θα πουν πως είμαι ματαιόδοξη. Και μάλλον δε θα τους έδινα άδικο. Μπορεί να έχω τους λόγους μου γι αυτό. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που τον κάνει να προσέξει τώρα τα λό για μου είναι το ντύσιμό μου. Το κασμίρι, το γούνινο καπέλο, τα γάντια. Σίγουρα θα το θελε πολύ να με στείλει κάτω. Αλλά βλέπει πως έχω εμφάνιση κομψής κυρίας. Και δε συναντάει πολλές κομψές κυρίες πάνω στις στέγες της Κοπεγχάγης.

15 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 21 Για μια στιγμή, λοιπόν, διστάζει. «Τι θέλετε να πείτε;» «Όταν ήσουν σ αυτή την ηλικία», λέω, «κι ο μπαμπάς κι η μαμά σου δεν είχαν γυρίσει ακόμα από τα ορυχεία κι εσύ σκαρφά λωνες στις παράγκες των αστέγων για να παίξεις εκεί πάνω, έτρεχες άκρη άκρη στη σκεπή;» Διστάζει μια στιγμή. «Εγώ μεγάλωσα στη Γιουτλάνδη», λέει έπειτα. Αλλά καθώς μιλάει δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω μου. Κατόπιν στρέφεται στο συνάδελφό του. «Χρειαζόμαστε λάμπες εδώ πάνω. Και συνόδεψε κάτω, σε παρακαλώ, την κυρία και τον κύριο». Η μοναξιά είναι για μένα ό,τι είναι για άλλους η ευλογία της Εκκλησίας. Είναι το φως της Θείας Χάρης. Ποτέ δεν κλείνω πίσω μου την πόρτα μου χωρίς τη βεβαιότητα ότι κάνω μια φιλανθρωπική πράξη προς τον εαυτό μου. Ο Κάντορ εξηγούσε παραστατικά στους φοιτητές του την έννοια του απείρου λέγοντας ότι ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που είχε ένα ξενοδοχείο με άπειρο αριθ μό δωματίων, και το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Έφτασε, όμως, άλ λος ένας επισκέπτης. Τότε ο ξενοδόχος μετακίνησε τον πελάτη του δωματίου 1 στο δωμάτιο 2, τον πελάτη του δωματίου 2 στο 3, του 3 στο 4, και πάει λέγοντας. Έτσι, το δωμάτιο 1 άδειασε για τον καινούργιο επισκέπτη. Εκείνο που με γοητεύει σ αυτή την ιστορία είναι ότι όλοι, πελάτες και ξενοδόχος, εκτελούν αδιαμαρτύρητα έναν άπειρο αριθμό κινήσεων για να βρει ένας επισκέπτης την ησυχία του σε χωριστό δωμάτιο. Είναι ένας μεγάλος φόρος τιμής στη μοναξιά. Διαπιστώνω, άλλωστε, ότι έχω διαρρυθμίσει το διαμέρισμά μου σαν δωμάτιο ξενοδοχείου. Χωρίς να μπορώ ν αποβάλω την εντύπωση ότι η ένοικός του είναι περαστική. Όποτε νιώθω την ανάγκη να το εξηγήσω αυτό στον εαυτό μου, σκέφτομαι ότι η οι κογένεια της μητέρας μου, καθώς κι η ίδια, ήταν κάτι σαν νομά δες. Αν βέβαια τη δεις σαν δικαιολογία, η εξήγηση πάσχει. Έχω, όμως, δυο μεγάλα παράθυρα που βλέπουν προς το νε ρό. Μπορώ να δω την εκκλησία του Χόλμεν, το κτίριο της Εται ρείας

16 22 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Ναυτασφαλειών και την Εθνική Τράπεζα, που η μαρμάρινη πρόσοψή της έχει απόψε το ίδιο χρώμα με τον πάγο στο λιμάνι. Σκέφτηκα πως πρέπει να θρηνήσω. Μίλησα με τους αστυνομικούς, δάνεισα στη Γιουλιάνε έναν ώμο να γείρει, τη συνόδεψα στους γνωστούς της, γύρισα πίσω, κι όλη αυτή την ώρα κρατού σα το θρήνο σε απόσταση με το αριστερό μου χέρι. Τώρα είναι η σειρά μου να με πάρει το παράπονο. Αλλά δεν είναι ώρα ακόμη. Ο θρήνος είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνεις κάτι για να το αξίζεις. Έφτιαξα ένα τσάι από μέντα και πήγα και στάθηκα πλάι στο παράθυρο. Αλλά ο θρήνος δε λέ ει να ρθει. Ίσως επειδή λείπει μια μικρή, απλή λεπτομέρεια, επειδή υπάρχει μια ατέλεια που εμποδίζει τη ροή των συναισθημά των. Πίνω λοιπόν το τσάι μου, ενώ η κίνηση πάνω στη γέφυρα Κνίπελς αραιώνει και γίνεται σκόρπιες κόκκινες ρίγες από φώτα μέσα στη νύχτα. Λίγο λίγο απλώνεται μέσα μου κάτι σαν ηρεμία. Στο τέλος είναι αρκετή για ν αποκοιμηθώ.

17 3 Συναντώ για πρώτη φορά τον Ησαΐα μια αυγουστιάτικη μέρα ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Μια υγρή ζέστη, βαριά σαν μολύβι, έχει μετατρέψει την Κοπεγχάγη σ εκκολαπτήριο τρέλας, που θα εκ δηλωθεί από στιγμή σε στιγμή. Ήμουν σ ένα λεωφορείο μ εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα που θυμίζει χύτρα πιέ σεως, φορώντας ένα καινούργιο φόρεμα από άσπρο λινό, πολύ ξώπλατο, με πλισέ βολάν από δαντέλα βαλανσιέν, που μου πήρε πολλή ώρα να την πρεσάρω για να στέκεται, αλλά τώρα έχει μαραζώσει κι αυτή, μέσα στη γενική κατήφεια. Πολλοί τραβούν προς τα νότια αυτή την εποχή του χρόνου. Εκεί που κάνει ζέστη. Προσωπικά, δεν έχω ταξιδέψει νοτιότερα από το Κέγιε, πενήντα χιλιόμετρα κάτω από την Κοπεγχάγη. Κι ούτε έχω σκοπό να ταξιδέψω, προτού ο πυρηνικός χειμώνας κά νει την Ευρώπη ψυγείο. Είναι μια από εκείνες τις μέρες που μπορεί ν αναρωτηθείς ποιο είναι το νόημα της ζωής και να συμπεράνεις πως δεν υπάρ χει κανένα. Και στο κλιμακοστάσιο, στο κεφαλόσκαλο κάτω από το διαμέρισμά μου, κείτεται κάτι που ενοχλεί το μάτι. Όταν άρχισαν να φτάνουν στη Δανία οι πρώτες μεγάλες καραβιές Γροιλανδών, τη δεκαετία του 30, ένα από τα πρώτα πράγματα που έγραφαν οι μετανάστες στους δικούς τους ήταν πως οι Δανοί είναι γουρούνια: έχουν μέσα στα σπίτια τους σκυ λιά. Για μια στιγμή νομίζω πως αυτό που έχει ξαπλώσει στη σκά λα είναι ένας σκύλος. Έπειτα βλέπω πως είναι ένα παιδί, πράγμα που αυτή τη συγκεκριμένη μέρα δε μου φαίνεται και πολύ καλύ τερο. «Δίνε του, βρομόπαιδο», λέω. Ο Ησαΐας σηκώνει πάνω μου τα μάτια του. «Πέεριτ», λέει. «Εσύ δίνε του». Οι Δανοί σπάνια το μαντεύουν από την εμφάνισή μου. Νομί ζουν

18 24 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ πως διακρίνουν πάνω μου κάτι ασιατικό, προπαντός όταν βάζω σκιά κάτω από τα μήλα μου. Αλλά το αγόρι στη σκάλα με κοιτάζει κατάματα μ ένα βλέμμα που φτάνει ολόισια ως αυτό που έχουμε κοινό οι δυο μας. Είναι ένα βλέμμα που το συναντάς στα νεογέννητα μωρά. Αργότερα εξαφανίζεται, για να επανεμ φανιστεί πότε πότε σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους. Ίσως ένας από τους λόγους που δεν παιδεύτηκα ποτέ στη ζωή μου με παιδιά είναι πως με απασχόλησε υπερβολικά η απορία γιατί οι άνθρωποι χάνουν το θάρρος να κοιτάζουν κατάματα ο ένας τον άλλο. «Θα μου διαβάσεις;» Κρατάω στο χέρι ένα βιβλίο. Αυτό είναι που προκάλεσε την ερώτησή του. Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με καλικάντζαρο. Αλλά καθώς εί ναι βρόμικος και φοράει μόνο σωβρακάκι και γυαλίζει από τον ιδρώτα, μπορεί κανείς να πει πως μοιάζει και με φώκια. «Στρίβε», λέω. «Δε χωνεύεις τα παιδιά;» «Τα τρώω τα παιδιά». Κάνει ένα βήμα στο πλάι. «Σαλουβούτιτ, ψέματα λες», λέει καθώς τον προσπερνώ. Τη στιγμή εκείνη προσέχω δύο πράγματα που, κατά κάποιον τρόπο, με συνδέουν μαζί του. Προσέχω πως είναι μόνος. Όπως θα είναι πάντα ένας εξόριστος. Και προσέχω πως δε φοβάται τη μοναξιά. «Ποιο βιβλίο;» φωνάζει ξοπίσω μου. «Τα Στοιχεία του Ευκλείδη», λέω και βροντάω πίσω μου την πόρτα. Αρχίσαμε πράγματι με τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Αυτό το βιβλίο παίρνω το ίδιο βράδυ, όταν ακούω το κουδούνι της πόρτας μου και τον βλέπω να στέκεται εκεί έξω, πάντα με το σωβρακάκι, και να με κοιτάζει κατάματα, και παραμερίζω κι αυτός μπαίνει στο διαμέρισμα και στη ζωή μου, για να μην ξαναβγεί ποτέ στ αλήθεια. Τα Στοιχεία του Ευκλείδη κατεβάζω τότε από το ράφι. Σαν για να τον διώξω. Σαν για να του δείξω με την πρώτη πως δεν έχω βιβλία που ενδιαφέρουν ένα παιδί, πως αυτός κι

19 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 25 εγώ δεν μπορούμε ν ανταμώσουμε πάνω από ένα βιβλίο ή με άλλον τρόπο. Σαν για ν αποφύγω κάτι. Καθόμαστε στον καναπέ. Αυτός κάθεται άκρη άκρη, με σταυρωμένα πόδια, όπως κάθονταν το καλοκαίρι τα παιδιά στη Θούλη, στους πρόποδες του Ινγκλ, στην άκρη του έλκηθρου που χρησιμεύει για κρεβάτι μέσα στο αντίσκηνο. «Σημείο είναι αυτό που δε διαιρείται. Γραμμή είναι ένα μήκος χωρίς πλάτος». Αυτό είναι το βιβλίο που ποτέ δε θα σχολιάσει ο Ησαΐας και στο οποίο θα επανερχόμαστε κάθε τόσο. Πότε πότε δοκίμασα με άλλα. Μια φορά δανείστηκα το Ο Ράσμους Κλουμπ, η αρκούδα, στους πάγους. Ο Ησαΐας άκουσε γαλήνια την περιγραφή των πρώτων εικόνων. Έπειτα ακούμπησε το δάχτυλό του πάνω στον Ράσμους Κλουμπ. «Τι γεύση έχει αυτό;» ρώτησε. «Ημικύκλιο είναι ένα σχήμα που ορίζεται από μια διάμετρο και από την περιφέρεια που τέμνει η διάμετρος». Για μένα, το διάβασμα περνάει από τρεις φάσεις αυτό το πρώτο αυγουστιάτικο βράδυ. Στην αρχή είναι απλώς ο εκνευρισμός μου για όλη αυτή την άβολη κατάσταση. Έπειτα είναι το αίσθημα που με κυριεύει πά ντα και μόνο με το που σκέφτομαι αυτό το βιβλίο: δέος. Η συναί σθηση πως είναι η βάση, το όριο. Πως όταν ανατρέχεις στο πα ρελθόν, περνώντας από τον Λομπατσέφσκι και τον Νεύτωνα, και φτάνεις όσο μπορείς πιο πίσω στο χρόνο, καταλήγεις πάντα στον Ευκλείδη. «Στη μεγαλύτερη μεταξύ δύο δεδομένων άνισων ευθειών» Κάποια στιγμή δε βλέπω πια τι διαβάζω. Κάποια στιγμή υπάρχει στο καθιστικό μόνο η φωνή μου και το φως του δειλινού, που έρχεται από το Νότιο Λιμάνι. Κι έπειτα δεν υπάρχει ούτε καν η φωνή, υπάρχουμε μόνο εγώ και το αγόρι. Κάποια στιγμή στα ματώ. Και καθόμαστε έτσι, κοιτάζοντας μπροστά μας, σαν να ήμουν εγώ δεκαπέντε χρονών κι εκείνο δεκαέξι κι έχουμε φτάσει στο the point of no return. Κάποια στιγμή σηκώνεται αμίλητο και φεύγει. Κοιτάζω το ηλιοβασίλεμα, που αυτή την εποχή διαρκεί τρεις ώρες. Λες κι ο ήλιος, την τελευταία στιγμή πριν βασιλέψει, ανακάλυψε στον κόσμο αρετές που τώρα τον κάνουν απρόθυμο να φύγει.

20 26 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Φυσικά, ο Ησαΐας δεν έφυγε επειδή τον τρόμαξε ο Ευκλείδης. Φυσικά, δεν είχε σημασία τι διάβαζα. Θα μπορούσα να διάβαζα φωναχτά και τον τηλεφωνικό κατάλογο. Ή το Ανίχνευση και ταξινόμηση του πάγου των Λιούις και Καρίζα. Θα ερχόταν έτσι κι αλ λιώς και θα έμενε καθισμένος μαζί μου στον καναπέ. Ήταν διαστήματα που ερχόταν κάθε μέρα. Και μπορεί να περνούσαν δυο βδομάδες που τον έβλεπα μόνο μία φορά, κι αυ τό από μακριά. Όταν όμως ερχόταν, ήταν συνήθως όταν άρχιζε να σκοτεινιάζει, όταν η μέρα έφευγε κι η Γιουλιάνε ήταν τέζα. Πότε πότε τον πήγαινα στο μπάνιο. Δεν του άρεσε το ζεστό νερό. Αλλά δεν ήταν δυνατό να τον ξεβρομίσω με κρύο. Τον έβαζα στην μπανιέρα και άνοιγα το τηλέφωνο του ντους. Εκείνος δε διαμαρτυρόταν. Είχε μάθει από καιρό να υπομένει τις αναποδιές. Αλλά ούτε στιγμή δεν έπαιρνε από πάνω μου τα γεμάτα επίπλη ξη μάτια του. Peter Høeg og Munksgaard/Rosinante, København 1992 / ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ 1995

Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων.

Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. The New York Times Η εκδοτική ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ δημιούργησε με πολλή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τρελό µου αµαξίδιο ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Μερκούριος Αυτζής ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ελίζα Βαβούρη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ 2 Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΝΟΙΞΗ οθξξ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΛΥΚΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΑΔΙΑΚΙΑ ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

ΕΠΙΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΕΠΙΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ 1 ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ Ή ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ 1.1 ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΛΛΑΒΗ ΟΔΗΓΙΕΣ στο παιδί: Κάθε φορά θα σου λέω δυο μικρές λέξεις. Εσύ θα

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 Τι πρέπει να γνωρίζεις Θεωρία 6.1 Να αναφέρεις τις τρεις φυσικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα υλικό σώμα. Όπως και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου ε θέλω να µου δέσετε τα µάτια Το αστέρι που φοράς Φως ανέσπερο θα ρίχνει Στους βωµούς της λευτεριάς Το αστέρι που φοράς Θα ναι σάλπισµα ειρήνης Που για εκείνη µαρτυράς Όσες πίκρες κι αν γευτείς εν σε νίκησε

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της Επιπεδίας

Το παραμύθι της Επιπεδίας Το παραμύθι της Επιπεδίας Ιστορία του J.Weeks, βασισμένη σε ιδέες του μυθιστορήματος Flatland: a romance in many dimensions, του E.A.Abbott, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1884, και στο οποίο βασίστηκε το κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνα Πανου 2013 / Εκδοσεισ Ψυχογιοσ 2013 Αθηνα Πανου 2013 / Εκδοσεισ Ψυχογιοσ 2013

Αθηνα Πανου 2013 / Εκδοσεισ Ψυχογιοσ 2013 Αθηνα Πανου 2013 / Εκδοσεισ Ψυχογιοσ 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Cookies ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Πάνου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Δήμητρα Δαριώτη/Add Noise ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Ι. Πέππας

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ 1. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Όλες οι σοκολάτες γενικά είναι πολύ ευαίσθητες

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα