Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου"

Transcript

1 Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου

2 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν γνωστό κανένα πλανητικό σύστημα, εκτός από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έχουν ανακαλυφθεί πολλά πλανητικά συστήματα. Η πρώτη ανακοίνωση για την ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών έγινε το έτος 1995.

3 Μέχρι σήμερα (Ιανουάριος-2010) έχουν παρατηρηθεί πλανήτες: 422 πλανητικά συστήματα: 355 πολλαπλά συστήματα: 44 Γήινοι πλανήτες: 0 (http://planetquest.jpl.nasa.gov)

4 Τα πλανητικά συστήματα είναι πολύ διαφορετικά από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα: Οι περισσότεροι πλανήτες έχουν μεγάλες μάζες και μεγάλες εκκεντρότητες και είναι κοντά στον αστέρα (ήλιο) ή πολύ μακριά. Υπάρχουν και πλανήτες με σχεδόν κυκλικές τροχιές, αλλά είναι πολύ κοντά στον σο αστέρα. Η Π Τροχιά με μεγάλη εκκεντρότητα

5 Σε ποια περιοχή του ουρανού βρίσκονται; Είναι παντού!

6 Η περιοχή του γαλαξία όπου παρατηρήθηκαν τα νέα πλανητικά συστήματα. Οι περισσότεροι πλανήτες είναι σε μια ακτίνα περίπου 300 ετών φωτός από τον Ήλιο

7 Πώς ανακαλύπτουμε πλανητικά συστήματα; Η παρατήρηση είναι έμμεση. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε άμεση παρατήρηση. Θα αναφέρουμε δύο βασικές μεθόδους: - τη μέθοδο των ακτινικών ταχυτήτων - τη μέθοδο των διαβάσεων

8 Η μέθοδος των ακτινικών ταχυτήτων. Μετρούμε τη μεταβολή στην ακτινική ταχύτητα του αστέρα: Δεν παρατηρούμε τους πλανήτες, αλλά τη μικρή ταλάντωση στην κίνηση του αστέρα (ήλιου), λόγω της βαρυτικής διαταραχής του πλανήτη.

9 Μετατόπιση Doppler λόγω κινήσεως του αστέρα γύρω από το κέντρο μάζας Αόρατος πλανήτης

10 Με τη μέθοδο των ακτινικών ταχυτήτων δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε μικρούς πλανήτες, με μάζα όσο η μάζα της Γης. Για ανίχνευση μικρών πλανητών, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των διαβάσεων.

11 Διάβαση του πλανήτη μπροστά από τον αστέρα : λαμπρότητα πλανήτης αστέρας Χρόνος

12 Άμεση παρατήρηση η πλανητών Το Νοέμβριο του 2008 ανακοινώθηκε η άμεση παρατήρηση πλανητών σε δύο εξωηλιακά πλανητικά συστήματα: FOMALHAUT (Paul Kalas στον αστερισμό του Νότιου ημισφαιρίου, Νότιος ιχθύς) ) HR 8799 (στον αστερισμό του Πήγασου)

13 FOMALHAUT Απόσταση: 25 έτη φωτός. έτος : 872 έτη.(απέχει από τον αστέρα 10 φορές την απόσταση Ηλίου-Κρόνου.) Είναι ένα εκατομμύριο φορές λιγότερο λαμπρός από τον αστέρα. Ήδη από το 2005 είχε διαπιστωθεί ότι η ζώνη μικρών σωμάτων υφίσταται βαρυτική επίδραση από κάποιο πλανήτη (αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη του πλανήτη!). Μάζα αστέρα: 206M 2.06 Msun (μάζες Ηλίου) ) μάζα πλανήτη: 3 MJ (μάζες Δία) Εκκεντρότητα: e = , ακτίνα: a=115 AU (ακτίνες Γης)

14

15 Άμεση παρατήρηση από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble O αστέρας περιβάλλεται από ζώνη αστεροειδών (παρόμοια με τη O αστέρας περιβάλλεται από ζώνη αστεροειδών (παρόμοια με τη ζώνη Kuiper)

16 HR 8799 (στον αστερισμό του Πήγασου) Απόσταση: 129 έτη φωτός Υπάρχει δίσκος σκόνης λίγο πιο έξω από τους πλανήτες (σε απόσταση 75 ακτίνες Γης) Τρεις πλανήτες περιφέρονται περί τον αστέρα Μάζα αστέρα: 1.5 Msun (μάζες Ηλίου) Μάζες πλανητών: 10 MJ - 10 MJ - 7 MJ (μάζες Δία) Ακτίνες: 68 AU -38AU -24AU (ακτίνες Γης) Υπάρχει χώρος και για Γήινους πλανήτες!

17 Άμεση παρατήρηση του των πλανητών του HR 8799

18 Σύγκριση με το Ηλιακό Σύστημα Ηλιακό Σύστημα

19 Δεν είναι όλοι οι πλανήτες τόσο φιλικοί όσο ο δικός μας!

20 Ένας παγωμένος πλανήτης! Διάγραμμα καλλιτέχνη Παρά το ότι οι περισσότεροι πλανήτες είναι πολύ ζεστοί, ο OGLE BLG-390L b είναι ο πιο ψυχρός πλανήτης που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί. Θερμοκρασία: -220 C 0. Είναι περίπου 5.5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ο ήλιος του είναι ένας μικρός νάνος αστέρας. Το έτος του διαρκεί 10 Γήινα έτη. Απέχει έτη φωτός.

21 Ένας πλανήτης που βράζει! Σε αντίθεση με τον προηγούμενο πλανήτη, ο πλανήτης HD b έχει αρκετά στοιχεία κοινά με τη Γη: υδρατμούς, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά του, βασικά στοιχεία για ζωή. Είναι όμως εντελώς αφιλόξενος, διότι είναι υπερβολικά θερμός, διότι είναι πολύ κοντά στον ήλιο του: το έτος διαρκεί 3.5 ημέρες! Η ατμόσφαιρά του βράζει κυριολεκτικά. Τα αέρια από την ατμόσφαιρά του που διαφεύγουν, σχηματίζουν μια ουρά χλμ. Είναι πολύ πιθανόν τον πλανήτη αυτό να τον καταπιεί ο ήλιος του! Ή να διαλυθεί καθώς ακολουθεί σπειροειδή τροχιά προς τον ήλιο του, στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια.

22 Διάγραμμα καλλιτέχνη

23 Και ένα νεκροταφείο πλανητών! Οι πλανήτες PSR B b, c, και d είναι ότι απέμεινε από ένα πλανητικό σύστημα που ο ήλιος του εξεράγει σε supernova. Νεκροί πλανήτες που περιφέρονται γύρω από έναν πλανήτη που εξαφανίσθηκε!! Η έκρηξη εξαφάνισε ατμόσφαιρα και κάθε ίχνος ζωής που πιθανόν να υπήρχε! Οι πλανήτες βομβαρδίζονται συνεχώς με έντονη ακτινοβολία. Αυτό που απέμεινε από την έκρηξη είναι ένας Pulsar.

24 Διάγραμμα καλλιτέχνη

25 Ένα πλανητικό σύστημα με 5 πλανήτες που μοιάζει με το δικό μας (55Cnc) Ο κεντρικός αστέρας έχει την ίδια μάζα και ηλικία με το δικό μας Ήλιο. Οι τροχιές των πλανητών είναι περίπου κυκλικές, όπως και στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Και τα δύο συστήματα έχουν γιγάντιους πλανήτες στο εξωτερικό τους. Υπάρχουν όμως και διαφορές! Και τα δύο συστήματα Οι τέσσερεις εσωτερικοί πλανήτες του 55Cnc έχουν μικρούς πλανήτες στο είναι πιο κοντά στον ήλιο από ότι η Γη στον εσωτερικό τους. Ήλιο και έχουν όλοι μάζες μεγαλύτερες από την Γη. Ο τέταρτος πλανήτης, ο οποίος είναι στην κατοικήσιμη περιοχή, έχει μάζα ίση προς τη μισή μάζα του Κρόνου και περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε 260 ημέρες.

26 Ένα νέο πλανητικό σύστημα: Το σύστημα Epsilon Eridani (NASA's Spitzer Space Telescope) Απέχει 10 έτη φωτός. Ο αστέρας είναι λίγο πιο μικρός από τον Ήλιο μας. Μοιάζει με το δικό μας σύστημα στα πρώτα του στάδια. Έχει ηλικία 800 εκατομμυρίων ετών (το 1/5 του δικού μας συστήματος). Έχει δύο ζώνες αστεροειδών και μία ζώνη κομητών (ζώνη Kuiper).

27 Διάγραμμα καλλιτέχνη: σύγκριση του συστήματος Epsilon Eridani με το Ηλιακό μας σύστημα. Image credit: NASA/JPL- Caltech

28 Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις είναι σαφές ότι υπάρχουν τρία είδη εξωηλιακών πλανητών : Αέριοι γίγαντες (οι περισσότεροι) Θερμοί υπεργήινοι πλανήτες (hot Jupiters) με πολύ μικρή περίοδο (τροχιά κοντά στον αστέρα) Παγωμένοι γίγαντες

29 Η πρόκληση τώρα είναι να ανακαλυφθούν Γήινοι πλανήτες σε κατοικήσιμη περιοχή. Γήινος πλανήτης είναι ένας πλανήτης με μάζα περίπου ίση προς τη μάζα της Γης, ο οποίος περιφέρεται γύρω από έναν αστέρα όμοιο με τον Ήλιο μας, σε απόσταση 1 AU (ακτίνα Γης). Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον φρ για Γήινους πλανήτες οφείλεται στο ότι εκεί είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής.

30 Αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών 100 δισεκατομμύρια αστέρες στο Γαλαξία μας (ένα μεγάλο ποσοστό έχει πλανήτες) 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες Μήπως κάπου υπάρχει ζωή; Η ύπαρξη νοήμονος ζωής είναι άλλο θέμα!

31 Η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια

32 ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ( π.χ.) Από τους πρώτους που μίλησαν για ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους Υπάρχουν άπειροι κόσμοι με διαφορετικά μεγέθη. Σε μερικούς από αυτούς δεν υπάρχει ούτε Ήλιος ούτε Σελήνη, σε άλλους τα δύο αυτά ουράνια αντικείμενα είναι μεγαλύτερα από όσο στον δικό μας κόσμο και σε άλλους περισσότερα. Τα διαστήματα μεταξύ των κόσμων είναι άνισα, σε μερικά μέρη υπάρχουν περισσότεροι κόσμοι, σε άλλα λιγότεροι, μερικοί μρ αναπτύσσονται,, μερικοί μρ είναι στο αποκορύφωμα της ανάπτυξής τους και μερικοί παρακμάζουν. Αλλού οι κόσμοι δημιουργούνται και αλλού καταστρέφονται. Η καταστροφή τους οφείλεται στην αμοιβαία τους σύγκρουση.

33 Υπάρχουν άπειροι κόσμοι και όμοιοι και διαφορετικοί από τον δικό μας κόσμο...πρέπει να πιστέψουμε ότι σε όους όλους τους κόσμους υπάρχουν ζωντανά όντα και πλανήτες και άλλα πράγματα που βλέπουμε στο δικό μας κόσμο. Επίκουρος 300 π.χ.

34 Διανοητές του μεσαίωνα Υπάρχουν αναρίθμητοι Ήλιοι και αναρίθμητες Γαίες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τους ήλιους τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι επτά πλανήτες αήες του συστήματός μας Οι αναρίθμητοι κόσμοι στο σύμπαν δεν είναι χειρότεροι ούτε λιγότερο κατοικήσιμοι από τη Γη μας. Giordano Bruno De l infinito Universo e Mondi

35 Πρόγραμμα Kepler της NASA για την ανακάλυψη Γήινων πλανητών. Σε τέτοιους πλανήτες οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ϊέ για ανάπτυξη κάποιας μορφής ζωής.

36 Χρησιμοποιείται η μέθοδος των διαβάσεων του πλανήτη μπροστά από τον αστέρα

37 Eκτόξευση: 6 Μαρτίου 2009 Η πρώτη αποστολή της NASA για την ανακάλυψη Γήινων πλανητών

38 Εκτόξευση

39 Το πρόγραμμα Kepler Ο γαλαξίας

40

41 . Μεγάλο οπτικό πεδίο

42 Ηλιοκεντρική τροχιά του διαστημόπλοιου Τ=372.5d μένει λίγο πίσω κάθε χρόνο τροχιά

43 Η πιθανότητα για μια πλανητική τροχιά να είναι σωστά προσανατολισμένη, ώστε να παρατηρήσουμε διάβαση, είναι ίση προς το λόγο της διαμέτρου του πλανήτη προς τη διάμετρο της τροχιάς του. Για ένα Γήινο πλανήτη ήηπου περιφέρεται ρφ ρ γύρω από έναν αστέρα σαν τον Ήλιο μας, η πιθανότητα είναι ίση προς 0,5%.

44 ΔΙΑΒΑΣΗ ΓΗΙΝΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Προκαλούν μικρή μεταβολή στη λαμπρότητα του αστέρα, περίπου 1/ Η ανίχνευση Γήινου πλανήτη ήηπου περνάει μπροστά από έναν αστέρα είναι σαν να παρατηρούμε, από πολλά χιλιόμετρα μακριά,, ένα κουνούπι που περνάει μπροστά από τα φώτα ενός αυτοκινήτου. Η διάρκεια της διαβάσεως είναι από 2 μέχρι 16 ώρες. Η μεταβολή της λαμπρότητας πρέπει να είναι απόλυτα περιοδική (για να αποκλείσουμε μεταβολές που οφείλονται στη διακύμανση της λαμπρότητας του αστέρα).

45 Πρέπει να παρατηρήσουμε χιλιάδες αστέρες για να βρούμε Γήινους πλανήτες. Το πρόγραμμα Kepler θα παρατηρήσει αστέρες. Αν οι Γήινοι πλανήτες είναι αρκετοί,, τότε αναμένεται να ανακαλυφθούν μερικές εκατοντάδες. Για πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών δ διαβάσεων είναι περίπου ένα έτος. Για αξιόπιστα αποτελέσματα (τρεις διαβάσεις), απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τέσσερα έτη (με δυνατότητα να φθάσει μέχρι έξι).

46 Τι περιμένουμε να παρατηρήσουμε Περίπου 50 πλανήτες μεγέθους όπως η Γη. Περίπου 185 πλανήτες με μγ μέγέθος 1,3 Γήινες μάζες. Περίπου 640 πλανήτες με μέγεθος 2,2 22Γήινες μάζες. Περίπου το 12% με δύο ή περισσότερους πλανήτες.

47 Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της αποστολής θα είναι η ανίχνευση πλανητών με μέγεθος όπως της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη αστέρων όμοιων με τον Ήλιο μας. Αναμένονται πάντως και πολλές άλλες ανακαλύψεις για την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά πλανητών γύρω από άλλους αστέρες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα γνωρίζουμε πόσο συνηθισμένοι είναι οι Γήινοι πλανήτες στο γαλαξία μας.

48 Ακόμα και αν βρεθούν πολύ λίγοι Γήινοι πλανήτες ή και κανένας, θα είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι οι Γήινοι πλανήτες είναι σπάνιοι, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουμε τις θεωρίες δημιουργίας της Γης.

49 Οι πρώτες φωτογραφίες Αστρικό σμήνος NGC 6791

50 Πότε ένας πλανήτης θεωρείται κατοικήσιμος;

51 Σε ένα πλανητικό σύστημα μπορεί να υπάρχουν περιοχές όπου οι πλανήτες, που ενδεχομένως να υπάρχουν εκεί, να είναι κατοικήσιμοι. Βασικό κριτήριο: να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

52 Ο κεντρικός αστέρας (ήλιος) να μην έχει πολύ μεγάλη μάζα, διότι δό τότε εξελίσσεται ξλί πολύ γρήγορα, ούτε πολύ μικρή μάζα, διότι δεν θα εκπέμπει επαρκή θερμότητα. Ο πλανήτης να μην έχει μεγάλη εκκεντρότητα (για να μην υπάρχουν μεγάλες μεταβολές της θερμότητας κατά τη διάρκεια του έτους ). Να μην υπάρχει βομβαρδισμός β από αστεροειδείς (η ύπαρξη ενός μεγάλου πλανήτη, όπως του Δία στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, μπορεί να αποτρέψει ρψ το φαινόμενο αυτό). ) Να υπάρχει προστασία από ακτινοβολία.

53 Η απόσταση από τον ήλιο να είναι τέτοια ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

54 Πολλοί από τους νέους πλανήτες είναι πολύ κρύοι ή πολύ ζεστοί,, για να αναπτυχθεί ζωή Πολύ ζεστός Ακριβώς σωστός!! Πολύ κρύος Οι περισσότεροι πλανήτες έχουν πολύ ελλειπτικές τροχιές

55 Ο πλανήτης να έχει στερεό φλοιό, για να διατηρηθεί το νερό στην επιφάνεια. Η μάζα του πλανήτη να μην είναι πολύ μεγάλη, διότι τότε η ατμόσφαιρά του θα αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο, που δεν ευνοούν ανάπτυξη ζωής. Η μάζα του πλανήτη να μην είναι Η μάζα του πλανήτη να μην είναι πολύ μικρή, γιατί δεν μπορεί να διατηρήσει ατμόσφαιρα.

56 Όλες αυτές οι συνθήκες είναι αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Όχι ικανές

57 Πώς γνωρίζουμε ότι ένας πλανήτης μπορεί να συντηρήσει ζωή; Να δούμε για ενδείξεις ύπαρξης οξυγόνου Να δούμε αν υπάρχει νερό σε υγρή μορφή Να αναλύσουμε το ανακλώμενο φώς από τον πλανήτη για να δούμε αν ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα Να δούμε για ενδείξεις βιολογικής δραστηριότητας (μεθάνιο) και να αποκλείσουμε άλλες ερμηνείες 17

58 Σε ένα πλανητικό σύστημα μπορεί να υπάρχουν περιοχές όπου οι πλανήτες, που ενδεχομένως να υπάρχουν εκεί, να είναι κατοικήσιμοι. Οι ζώνες αυτές ονομάζονται κατοικήσιμες Οι ζώνες αυτές ονομάζονται κατοικήσιμες ζώνες.

59 Η κατοικήσιμη ζώνη στο δικό μας Ηλιακό σύστημα

60 Μελέτη κατοικήσιμων περιοχών Τα όρια της κατοικήσιμης περιοχής εξαρτώνται από τον τύπο του αστέρα (πόσο λαμπρός είναι). Ο Ήλιος

61 Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε ένα πλανητικό σύστημα! Εάν πάρουμε έναν αστέρα (ήλιο) και θέσουμε γύρω από αυτόν σε τροχιά έναν μόνο πλανήτη, θα έχουμε ένα ευσταθές πλανητικό σύστημα (πρόβλημα δύο σωμάτων). Ελλειπτική τροχιά: ομαλή κίνηση v ΗΛΙΟΣ r P 1

62 Προσθέτουμε ένα νέο πλανήτη: Πρόβλημα τριών σωμάτων Μη ολοκληρώσιμο μπορεί να εμφανισθεί χαοτική κίνηση λόγω βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των πλανητών ΗΛΙΟΣ v r P 1 P 2

63 Μόνο σε ορισμένες θέσεις το σύστημα είναι ευσταθές, δηλαδή μπορεί να επιζήσει για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Διαφορετικά το σύστημα είναι χαοτικό. Μέθοδος μελέτης της εξέλιξης δυναμικών συστημάτων: η μέθοδος απεικόνισης Poincaré

64 Το περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς xoy 4 βαθμοί ελευθερίας: μεταβλητές: y x, x, y, θ P 2 (x y ) SUN Ο θ P x 1 1 x αγνοήσιμη 3 βαθμοί ελευθερίας Υπάρχουν οικογένειες περιοδικών τροχιών στο περιστρεφόμενο Υπάρχουν οικογένειες περιοδικών τροχιών στο περιστρεφόμενο σύστημα. Καθορίζουν την τοπολογία του χώρου των φάσεων.

65 The Lagrangian m L= ( m1+ m2 ) qx ( & 1 + x & 1θ ) + x& 2 + y& 2 + & θ ( x2 + y2 ) + 2 & θ ( xy& 2 2 xy & 2 2 ) V 2 m V Gm m Gm m Gm m = r r r q = m / m m= m0 + m1 + m2 1 0

66 Αναγωγή γή σε τρεις βαθμούς ελευθερίας: η γωνία θ είναι αγνοήσιμη Υπάρχει το ολοκλήρωμα της στροφορμής: L / & θ = p θ = constant 2 m2 2 2 m2 p ( m0 m1) θ = + & θ qx1 + ( x2 + y2 ) + ( x2y2 x2y2) & & m m x, x, y, x&, y& η d θ/dt εκφράζεται συναρτήσει ρή των στο περιστρεφόμενο σύστημα.

67 Η νέα Lagrangian (Ruthian) 2 p m θ 2 ( xy & 2 2 xy & 2 2) 1 2 ( m 2 1 m2) m m + R = ( m1+ m2 ) qx1 ( x2 y2 ) & + & + & V m m2 qx& 1 + ( x2 + y2 ) m p θ είναι μια σταθερή παράμετρος

68 Η απεικόνιση Poincaré y P 2 SUN P x x θ 1 Σημειώνουμε τα σημεία τομής και τα σχεδιάζουμε στον κατάλληλο χώρο: ομαλή επιφάνεια: περατωμένη κίνηση, σκόρπια σημεία: χάος

69 Η απεικόνιση Poincaré Επιφάνεια εα τομής: H = h, σταθερά y 2 = 0 Η απεικόνιση είναι στο χώρο των 4 διαστάσεων x 1, dx 1 /dt, x 2, dx 2 /dt Παρουσιάζονται προβολές σε διάφορα επίπεδα

70 Ένα παράδειγμα στο συντονισμό 2/1 Το εξωηλιακό πλανητικό σύστημα Gliese 876 m 0 =0.32 M sun, m 1.sini = 1.89 M J, m 2.sini= 0.56 M J a 1 = 0.13 AU a 2 = 0.21 AU e 1 = 0.27 e 2 = 0.10 Orbital period: T 1 = 30.1 d. T 2 = d. T 2 / T 1 = 2.03 Omega : Απόσταση από τη Γη: 15,4 154έτη φωτός

71 Πλανήτες στο περιήλιο ομαλή κίνηση 0.20 The orbit of Gliese 0.40 Evolution of Gliese: S - p - p e1 P2' SUN P1 P ities eentrii 0.10 e2 e1 = e2 = time E+0 2.0E+2 4.0E+2 6.0E+2 8.0E+2 1.0E dx1/dt Poincare map of the system GLIESE 876 projection on the x1 - dx1/dt plane x

72 GLIESE stable - per-per 0.2 y S Η κίνηση είναι ευσταθής: ο ένας πλανήτης δεν πλησιάζει τον άλλο x

73 Πλανήτες στο αφήλιο αστάθεια Change of phase of the orbit of Gliese 1.00 Evolution of Gliese: S - a - a e SUN P2 P1 ( P2) ties eccentricit e1 = e e2 = time 0.0E+0 4.0E+1 8.0E+1 1.2E+2 1.6E+2 2.0E Poincare map of GLIESE 876 for a change of phase. projection on the x1 - dx1/dt plane The system comes to a close encounter between the two planets and is destabilized

74 GLIESE unstable - aph-aph y 0.4 GLIESE unstable - aph-aph y Κλειστή προσέγγιση S 0 S x x GLIESE unstable - aph-aph y S x Η κίνηση είναι ασταθής: μετά από κλειστή προσέγγιση, αλλάζει μορφή η κίνηση των πλανητών

75 Δημιουργία πλανητών σε πρωτοπλανητικό δίσκο

76 Τα υπάρχοντα πλανητικά συστήματα κατέληξαν στην παρούσα, ευσταθή, κατάστασή τους μετά από μια περιπλάνηση στο χώρο, υπό την επίδραση διαφόρων δυνάμεων (παλιρροϊκές δυνάμεις, αλληλεπίδραση με τον πρωταρχικό πλανητικό δίσκο). Παγιδεύτηκαν σε ευσταθείς καταστάσεις που σε Παγιδεύτηκαν σε ευσταθείς καταστάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν σε συντονισμό.

77 Εξέλιξη δύο γειτονικών πλανητών σε πρωτοαστρικό δίσκο 1. Η κατάρρευση ενός ενδοαστρικού νέφους δημιουργεί έναν πρωτοαστέρα που περιβάλλεται από ένα πρωτοπλανητικό δίσκο. Στην αρχή εμφανίζονται πλανητοειδή, μετά πλανήτες από τη ύλη του δίσκου. 2. Όταν οι πλανήτες αυξηθούν σε μάζες όμοιες με του Δία, δημιουργούν κενά στο δίσκο. Στο σχήμα, δύο πλανήτες είναι αρκετά μεγάλοι για να δημιουργήσουν κενό. 3. Τα κύματα που διεγείρονται από τους πρωτοπλανήτες συγκρούονται μεταξύ τους, στο δακτύλιο μεταξύ των πλανητών. Τα κύματα κρούσεως που προκύπτουν κάνουν το δακτύλιο να διασκορπισθεί και να εξαφανισθεί σε σύντομο διάστημα. 4. Ο εξωτερικός και ο εσωτερικός δίσκος ωθούν τους πλανήτες να πλησιάσουν, αλλά αρχικά παραμένουν μακριά, λόγω του αέριου δακτυλίου μεταξύ τους. Μόλις ο δίσκος διαλυθεί, οι πλανήτες αναγκάζονται να πλησιάσουν, μέχρι να παγιδευτούν στο συντονισμό 21 2:1. 5. Μετά τη δημιουργία κενού, οι πλανήτες ακολουθούν τη γενική κίνηση του αέριου δίσκου. Καθώς το αέριο συσσωρεύεται στον κεντρικό αστέρα,, οι πλανήτες κινούνται σπειροειδώς προς τα μέσα. Η μετανάστευσή τους σταματάει σε μικρές ακτίνες, ίσως λόγω απευθείας μαγνητικής αλληλεπίδρασης με τον κεντρικό πρωτοαστέρα ρ 6. Κάποτε ο δίσκος καθαρίζει, και αφήνει πίσω του δύο μικρής περιόδου πλανήτες στο συντονισμό 2:1.

78 Εξέλιξη πρωτοπλανητικού δίσκου για δύο γειτονικούς πλανήτες. Οι δύο πλανήτες έχουν μάζες ίσες προς τη μάζα του Δία. Οι σταθερές τροχιές τους διαφέρουν κατά τον παράγοντα 2.

79 Δημιουργία κενού γύρω από κάθε πλανήτη μετά από 100 τροχιές.

80 Τα κύματα που διεγείρουν οι πλανήτες συγκρούονται μέσα στο δακτύλιο, προκαλώντας ισχυρά κύματα κρούσεως, με αποτέλεσμα τη φθορά του δακτυλίου.

81 Τελικά, μετά από 1000 τροχιές, ο δακτύλιος διαλύεται.

82 Πλανητικά συστήματα υπάρχουν πολλά. Μπορούν όμως να συντηρήσουν ζωή; Και σε ποια μορφή; Είναι η Γη μοναδική ή υπάρχουν πολλοί πλανήτες με τα ίδια χαρακτηριστικά; Εάν η σελήνη ήταν μικρότερη, ο άξονας της Γης θα εκτελούσε χαοτική κίνηση, με αποτέλεσμα την αστάθεια του κλίματος. Η σελήνη είναι πολύ μεγαλύτερη από τους άλλους δορυφόρους που γνωρίζουμε (σχετικά ά με τη μάζα του πλανήτη)!

83 Σε τέσσερα χρόνια, με την ολοκλήρωση του προγράμματος Kepler, θα γνωρίζουμε αν ο πλανήτης ήηςμας είναι μοναδικός ή αν υπάρχουν πολλοί πλανήτες όμοιοι με τον δικό μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε έναν Γήινο πλανήτη θα έχει αναπτυχθεί ζωή! Υπάρχει νοήμων ζωή στο σύμπαν;

84 Μερικές σκέψεις Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους κόσμους, θα είναι αυτό ένα σοκ για την ανθρωπότητα; ; Βρέθηκε παλαιότερα η ανθρωπότητα σε τέτοια κατάσταση;

85 Όταν ανακαλύφθηκε η Αμερική πριν από πέντε αιώνες, ή η Αυστραλία αργότερα, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και σε αυτούς τους νέους κόσμους νοήμονα όντα, πώς αντέδρασε ο τότε πολιτισμένος κόσμος; Είναι πολύ διαφορετική η τότε κατάσταση από την ενδεχόμενη ανακάλυψη, σήμερα, νοήμονος ζωής σε κάποιο εξωπλανήτη;

86 Και μια τελευταία ερώτηση: Εάν συναντούσατε κάποιον εξωγήινο, τι θα τον ρωτούσατε;

ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τηλέφωνα 210-2284300 210-2116901 2102116740 Fax:210-2284300 Email: mail@49lyk-athin.att.sch.gr ΑΧΑΡΝΩΝ 413-415 & ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ 19,11143 ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ( PROJECT)

Διαβάστε περισσότερα

HIPPARCHOS. 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο. The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252

HIPPARCHOS. 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο. The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252 HIPPARCHOS The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο Αθήνα 20-24/9/2009 περιεχόμενα HIPPARCHOS ISSN: 1790-9252 Hipparchos is the official

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Kεφάλαιο. 1.1 Αντικείμενο της Γεωφυσικής

1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Kεφάλαιο. 1.1 Αντικείμενο της Γεωφυσικής 1 ο Kεφάλαιο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Αντικείμενο της Γεωφυσικής Γεωφυσική, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η επιστήμη που εφαρμόζει νόμους της Φυσικής για να μελετήσει τη Γη. Με την έννοια αυτή η Γεωφυσική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 Τα Άστρα και η Εξέλιξή τους Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 3. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 4. ΑΣΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές από τις προτεινόµενες απαντήσεις. 1. Το φαινόµενο µέγεθος ενός

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΗΛΙΟΣ» Γέννηση, θάνατος, χαρακτηριστικά, φαινόμενα, πηγή ενέργειας και ζωής. ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ. 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ

«Ο ΗΛΙΟΣ» Γέννηση, θάνατος, χαρακτηριστικά, φαινόμενα, πηγή ενέργειας και ζωής. ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ. 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ «Ο ΗΛΙΟΣ» Γέννηση, θάνατος, χαρακτηριστικά, φαινόμενα, πηγή ενέργειας και ζωής. ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ii iii Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος Γεώργιος Κοντόπουλος (Δείτε τη σχετική παρουσίαση αρχείο.powerpoint) Το θέμα του μέλλοντος του Σύμπαντος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τόσο τη Θεολογία όσο και την Αστρονομία.

Διαβάστε περισσότερα

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Καθ. Φυσικής Το 2009 καθορίστηκε επίσημα σαν το Διεθνές έτος Αστρονομίας. Η αφορμή δόθηκε από το ιστορικό πλέον γεγονός ότι ακριβώς πριν από 400 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονικό του χρόνου (Stephen Hawking)

Το χρονικό του χρόνου (Stephen Hawking) 1 Λίγη ιστορία Στην αρχαιότητα ο Αριστοτέλης (340 π.χ.) υποστήριξε ότι η Γη ήταν στρογγυλή και όχι επίπεδη, ότι ήταν ακίνητη στο κέντρο του διαστήματος και ότι όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες και τα άστρα γύριζαν

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Οι μεγάλοι πλανήτες ΠΛΑΝΗΤΗΣ

4.4 Οι μεγάλοι πλανήτες ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Πολλές φορές οι επιστήμονες από το παρελθόν έως σήμερα έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι είναι πλανήτης» και ποια είναι εκείνα τα κριτήρια πάνω στα οποία βασιζόμαστε για να

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ 1. Ο Ήλιος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της περιοχής μας, του Γαλαξία μας αλλά και του σύμπαντος (NASA Science, εικόνα 1), όντας ο μοναδικός στο ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Πλανητικών συστηµάτων: προσοµοίωση µε εφαρµογή κυψελικών αυτοµάτων

ηµιουργία Πλανητικών συστηµάτων: προσοµοίωση µε εφαρµογή κυψελικών αυτοµάτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ιπλωµατική Εργασία ηµιουργία Πλανητικών συστηµάτων: προσοµοίωση µε εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Γαλαξιακές συγκρούσεις και αστρικά πυροτεχνήματα Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Download PDF Πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα η μεγαλύτερη συλλογή εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος των Γαλαξιών

Ο κόσμος των Γαλαξιών Ο κόσμος των Γαλαξιών Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Aν κάποια έναστρη νύχτα παρατηρήσουμε τον ουρανό μ ένα ισχυρό τηλεσκόπιο, θα εντοπίσουμε πολλά φωτεινά αντικείμενα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος A. Κριεμπάρδης. Φυσικός M.Sc, Εκπ/κός

Γιώργος A. Κριεμπάρδης. Φυσικός M.Sc, Εκπ/κός ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρών εγχειρίδιο φιλοδοξεί να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στον μη ειδικό ενδιαφερόμενο για την αστρονομία. Γράφτηκε με σκοπό να τον εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παράστασης. ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου. ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Οδηγός Παράστασης. ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου. ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Οδηγός Παράστασης ΔΙOΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΑΘΗΝΑ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...4

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος των Πλανητών

Ο κόσμος των Πλανητών Ο κόσμος των Πλανητών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσική Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Συγγραφείς, φιλόσοφοι, σύγχρονοι και αρχαίοι ποιητές, σκηνοθέτες κινηματογραφικών ταινιών, έχουν εμπνευστεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Εκδότης: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Θεσσαλονίκη ISSN 2241-3561 Τέσσερις νύχτες αστρονομίας......μας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ Δ Ο Μ Η Κ Α Ι ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ «Μπορεί και μακριά πολύ μέσα στων ουρανών τ' αποκαΐδια την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο... Άραγες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.

ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ. ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ. Η δημιουργία και εξέλιξη του σύμπαντος υπήρξε αντικείμενο όλων των θρησκειών. Από τη δεκαετία όμως του 1930, το θέμα αυτό περιήλθε στην δικαιοδοσία της επιστήμης με

Διαβάστε περισσότερα

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20830 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20830 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20830 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Karalidi, Theodora Title: Broadband polarimetry of exoplanets : modelling signals

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΕΡΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΒΑΡΥΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΕΡΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΒΑΡΥΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΕΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 4.5 Καταγραφήεικόνας...115 4.6 Ραδιοτηλεσκόπια...117 4.7 Τατηλεσκόπιασύνθετωνκατόπτρων...118 4.8 Τηλεσκόπια ακτίνων X...

Περιεχόμενα. 4.5 Καταγραφήεικόνας...115 4.6 Ραδιοτηλεσκόπια...117 4.7 Τατηλεσκόπιασύνθετωνκατόπτρων...118 4.8 Τηλεσκόπια ακτίνων X... 16 Δεκεμβρίου 2011 ii 1 Το γεωκεντρικό και ηλιοκεντρικό σύστημα 1 1.1 Τογεωκεντρικόσύστημα... 1 1.2 Ηηλιοκεντρικήυπόθεση... 3 1.2.1 Οι νόμοι του Kepler... 5 1.2.2 Οι παρατηρήσεις του Galileo... 8 1.2.3

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Εκδότης: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Θεσσαλονίκη ISSN 2241-3561 «Για τον Ελικώνα μονοπάτι πήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ Η κίνηση των πλανητών είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης 2 κινήσεων: μίας περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η περίοδος της οποίας μας δίνει το έτος κάθε πλανήτη, και πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Ενεργοί Γαλαξίες Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Οι «ενεργοί γαλαξίες» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία γαλαξιών που ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα έχουν μια εξαιρετικά έντονη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα