ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ του προγράμματος SEMEP - UNESCO Μετάφραση και προσαρμογή από το Θοδωρή Ορεινό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ του προγράμματος SEMEP - UNESCO Μετάφραση και προσαρμογή από το Θοδωρή Ορεινό"

Transcript

1 1 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ του προγράμματος SEMEP - UNESCO Μετάφραση και προσαρμογή από το Θοδωρή Ορεινό ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Η ΠΑΡΑΛΙΑ» (η μελέτη μιας παραλίας, που χρησιμοποιείται κυρίως ως χώρος κολύμβησης ή αναψυχής) ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (χειμερινή Χ ή καλοκαιρινή Κ) Σκοποί της έρευνας είναι: Ο χαρακτηρισμός της παραλίας που επιλέχτηκε, ως «καλής παραλίας», με βαθμολόγησή της σύμφωνα με κάποια κριτήρια. Ο προσδιορισμός ενός «περιβαλλοντικού δείκτη» για την παραλία. Η διαδικασία μελέτης περιλαμβάνει: Την επιλογή μιας παραλίας, που περιλαμβάνει μία ακτογραμμή μήκους 100 m. Τη διεξαγωγή της έρευνας δύο φορές: μία φορά κατά τη χειμερινή περίοδο, που η παραλία έχει λίγους επισκέπτες και άλλη μία φορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που η παραλία χρησιμοποιείται από πολλούς επισκέπτες. Τον υπολογισμό των βαθμολογιών 1, που εξάγονται από τη μελέτη των επιμέρους θεμάτων της έρευνας και, περαιτέρω, με τη χρήση των βαθμολογιών αυτών, τον υπολογισμό μιας βαθμολογίας για την παραλία 2 (αθροίζοντας τις βαθμολογίες όλων των τμημάτων (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η) της έρευνας) και ενός περιβαλλοντικού δείκτη 3 γι αυτήν (αθροίζοντας τις βαθμολογίες των τμημάτων Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η αυτής). Τη συζήτηση και την προσπάθεια ερμηνείας των στοιχείων που συλλέξατε (με τη βοήθεια κι άλλων ανθρώπων, πχ. ειδικών επιστημόνων). Τον προβληματισμό πάνω σ αυτά και τη διατύπωση των δικών σας προτάσεων. Επίσης, τη σύγκριση των στοιχείων που συγκεντρώσατε κατά τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους έρευνας (χειμερινή καλοκαιρινή). Την προετοιμασία μίας αναφοράς για τον τρόπο που εργαστήκατε, τα δεδομένα που συγκεντρώσατε, την ερμηνεία τους και τα συμπεράσματα που εξάγατε από αυτά. Σε κάθε αναφορά σας (μία για κάθε ερευνητική περίοδο: χειμερινή και καλοκαιρινή) να προτείνετε και πιθανούς τρόπους δράσης για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της παραλίας. Τη σύγκριση των στοιχείων σας με τα στοιχεία άλλων ομάδων εργασίας του σχολείου σας ή γειτονικών σχολείων, που ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Είναι μια καλή ευκαιρία για επικοινωνία με άλλους νέους της ηλικίας σας, που όλοι μαζί εργάζεστε για την επίτευξη κοινού σκοπού (τη διατήρηση και τη βελτίωση του περιβάλλοντος). 1 Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι βαθμολογίες δε στηρίζονται σε κάποια βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά απλά αποτελούν ένα μέτρο ομοιόμορφης σύγκρισης δεδομένων από όλα τα σχολεία του δικτύου. 2 Ως «καλή παραλία» θεωρείστε εκείνη η οποία είναι ελκυστική, βρίσκεται σε ευκόλως προσπελάσιμη θέση, διατηρείται καθαρή και σε καλή κατάσταση, παρέχονται δε σ αυτήν διάφορες διευκολύνσεις και υπηρεσίες προς τους χρήστες της. 3 Θεωρείστε ότι μία παραλία έχει «υψηλό περιβαλλοντικό δείκτη», όταν μπορείτε να την χαρακτηρίσετε ως «καλή παραλία» και κατά τη χρονική περίοδο που έχει πολλούς επισκέπτες (καλοκαιρινή).

2 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ: 1. Σχεδιάστε ένα διάγραμμα για την παραλία σας, σημειώνοντας πάνω σ αυτό τις διαστάσεις του χώρου έρευνάς σας (μήκος και πλάτος της παραλίας, μήκος ακτογραμμής) και τις θέσεις των παρεχομένων διευκολύνσεων (τουαλέτες, αποδυτήρια, καταστήματα κ.ά.). 2. Αναφέρατε τον τύπο της ξηράς κοντά στην ακτή (αμμώδης ή βότσαλα, γυμνός ή με φυτική κάλυψη κ.ά.), καθώς επίσης και τον τύπο του πυθμένα της θάλασσας κοντά στην ακτή (αμμώδης, βραχώδης κ.ά.). Τύπος ξηράς: Τύπος πυθμένα: 3. Ποια θεωρείται ότι είναι η κατάσταση του θαλασσινού νερού της ακτής, εξετάζοντάς το μακροσκοπικά; 4. Ποια ήταν τα κριτήριά σας για την επιλογή της συγκεκριμένης παραλίας;

3 3 ΜΕΡΟΣ Α: ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ (προσπελασιμότητα) 1. Ευκολία στη διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στην περιοχή της παραλίας Με ποιον τρόπο φτάσατε στην περιοχή της επιλεγμένης παραλίας; (πχ. βαδίζοντας, με λεωφορείο, με ναυλωμένο όχημα, με πλοιάριο κ.ά.) Αν δε φτάσατε στην παραλία με μέσο μαζικής μεταφοράς, εξηγείστε γιατί; Εκτιμήστε, από τις παραπάνω απαντήσεις σας, την επιμέρους βαθμολογία «ευκολίας στη διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στην περιοχή της παραλίας» (0 έως 5): 2. Ευκολία προσέγγισης στην επιλεγμένη παραλία της περιοχής Ποια απόσταση περπατήσατε για να φτάσετε στην επιλεγμένη παραλία, αφότου φτάσατε στη συγκεκριμένη περιοχή; Με ποιον τρόπο εκτιμήσατε την απόσταση αυτή; Μήπως χρειάστηκε να καταρριχηθείτε για να φτάσετε στην επιλεγμένη παραλία και, αν χρειάστηκε, πόσα βήματα καταρρίχησης κάνατε; Ποια απόσταση διανύσατε κατά μήκος της επιλεγμένης ακτής, για να φτάσετε στη συγκεκριμένη περιοχή έρευνάς σας; Εκτιμήστε, από τις παραπάνω απαντήσεις σας, την επιμέρους βαθμολογία «ευκολίας προσέγγισης στην επιλεγμένη παραλία της περιοχής» (0 έως 5): Βαθμολογία Α (προσπελασιμότητα) σε κλίμακα 0 έως 10: (Για την εξαγωγή της βαθμολογίας αυτής, να προσθέσετε τις βαθμολογίες σας για την «ευκολία στη διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στην περιοχή της παραλίας» συν τη βαθμολογία σας για την «ευκολία προσέγγισης στην επιλεγμένη παραλία της περιοχής»)

4 4 ΜΕΡΟΣ Β: ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ Προσδιορίστε το είδος και το πλήθος των διευκολύνσεων, που παρέχονται στην ακτή Κατάστημα τροφίμων ή super market. Κατάστημα ειδών ρουχισμού. Ποια είναι τα προσφερόμενα από αυτό είδη; Εστιατόριο ή αναψυκτήριο. Πόσους ανθρώπους μπορεί να εξυπηρετήσει; Τουαλέτες αποδυτήρια. Περιγράψτε την κατάστασή τους. Κάποιο ή κάποια άλλα χαρακτηριστικά της ακτής, που θεωρείτε σημαντικά για την επιλογή της από τους χρήστες της. Πόσο απέχουν οι διευκολύνσεις αυτές από το χώρο έρευνάς σας; (Να εκτιμήσετε την απόσταση αυτή με προσέγγιση m αν απέχουν λιγότερο από 1Km ή με προσέγγιση 0,5 Km αν απέχουν κάποια Km). Κατάστημα τροφίμων Κατάστημα ειδών ρουχισμού Εστιατόριο ή αναψυκτήριο Τουαλέτες αποδυτήρια Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Βαθμολογία Β (διευκολύνσεις) σε κλίμακα 0 έως 10: (Εκτιμήστε μία βαθμολογία για τις «διευκολύνσεις» από τις απαντήσεις σας στα παραπάνω ερωτήματα) Πώς προβήκατε στη εξαγωγή της παραπάνω βαθμολογίας; (ποια κριτήρια χρησιμοποιήσατε, ποια ήταν η βαρύτητα καθενός και γιατί επιλέξατε καθένα από αυτά)

5 5 ΜΕΡΟΣ Γ: ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 1. Διαφορετικά είδη χρήσεων της παραλίας Να περιγράψετε μέχρι πέντε είδη χρήσεων (πιθανές δραστηριότητες των επισκεπτών) της παραλίας; (Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να λαμβάνουν χώρα στο θαλασσινό νερό κοντά στην ακτή, στην ακτογραμμή ή στη γειτονική ξηρά, μέσα στο χώρο έρευνάς σας ή μέσα σε απόσταση 500 m περίπου από αυτόν). ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (1 βαθμός αν έχει ή 0 βαθμοί αν δεν έχει αυτή τη χρήση η παραλία μας) Υπολογίστε, από τις παραπάνω βαθμολογίες σας, την επιμέρους βαθμολογία για τα «είδη χρήσεων παραλίας» (0 έως 5): 2. Πλήθος αλλοδαπών χρηστών της παραλίας Πόσους συνολικά αλλοδαπούς επισκέπτες καταγράψατε στο χώρο έρευνάς σας; Ποιο ποσοστό αποτελούν οι αλλοδαποί επισκέπτες επί του συνόλου των επισκεπτών της παραλίας; Να εκτιμήσετε την επιμέρους βαθμολογία για το «πλήθος των αλλοδαπών χρηστών της παραλίας» (0 έως 5): Βαθμολογία Γ (χρήση) σε κλίμακα 0 έως 10: (Για την εξαγωγή της βαθμολογίας αυτής, να προσθέσετε τις βαθμολογίες σας για τα «είδη χρήσεων παραλίας» συν τη βαθμολογία σας για το «πλήθος των αλλοδαπών χρηστών της παραλίας»)

6 6 ΜΕΡΟΣ Δ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 1. Ανθρώπινες, αρνητικές επιπτώσεις επί της παραλίας Θεωρείτε ότι η παραλία αρχίζει να καταστρέφεται; 1 βαθμός αν η απάντηση είναι ΟΧΙ 0 βαθμοί αν η απάντηση είναι ΝΑΙ Να αιτιολογήσετε την άποψή σας (1 βαθμός αν αναφέρετε, 0 βαθμοί αν δεν αναφέρετε, κάποια αιτία καταστροφής) 2. Μέτρα πρόληψης Θεωρείτε απαραίτητη τη λήψη προληπτικών μέτρων; 1 βαθμός αν η απάντηση είναι ΟΧΙ 0 βαθμοί αν η απάντηση είναι ΝΑΙ Να αιτιολογήσετε την άποψή σας (1 βαθμός αν αναφέρετε, 0 βαθμοί αν δεν αναφέρετε, κάποια αιτία λήψης μέτρων) 3. Μέριμνα Θεωρείτε ότι έχουν γίνει ενέργειες αποκατάστασης της παραλίας; 1 βαθμός αν η απάντηση είναι ΝΑΙ (κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών) 0 βαθμοί αν η απάντηση είναι ΟΧΙ Να αιτιολογήσετε την άποψή σας (1 βαθμός αν εξηγήσετε, 0 βαθμοί αν δεν εξηγήσετε, την κατάσταση) 4. Υποστήριξη-συντήρηση Γίνεται κάποια τακτική συντήρηση της κατάστασης της παραλίας; 1 βαθμός αν η απάντηση είναι ΝΑΙ 0 βαθμοί αν η απάντηση είναι ΟΧΙ Αν ναι, από ποιον και πόσο συχνά; (1 βαθμός αν καταγράψετε λεπτομέρειες πάνω στη συντήρηση της παραλίας) 5. Η παραλία χθες και σήμερα Να συγκρίνετε τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στην παραλία τα τελευταία 10 χρόνια, με αυτές που υπέστη η παραλία δια μέσου των αιώνων. (1 βαθμός αν οι επιπτώσεις είναι συγκρίσιμες 0 βαθμοί αν οι πρόσφατες επιπτώσεις είναι βαρύτερες) Πού μπορεί να οφείλονται οι πρόσφατες επιπτώσεις; (1 βαθμός αν καταγράψετε αιτίες υποβάθμισης της παραλίας) Βαθμολογία Δ (συντήρηση-βελτιώσεις) σε κλίμακα 0 έως 10: (άθροισμα των βαθμολογιών που προέκυψαν από την απάντηση των παραπάνω ερωτήσεων, 1 έως 5)

7 7 ΜΕΡΟΣ Ε: ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο βαθμός καθαρότητας του θαλασσινού νερού θα εξαχθεί από: 1. Τον προσδιορισμό της ύπαρξης βενθικών οργανισμών. 2. Τη μέτρηση των τιμών συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραγόντων. Αρχικά καθορίζουμε την περιοχή της ακτής στην οποία θα γίνουν οι παραπάνω προσδιορισμοί. Η περιοχή αυτή θα έχει εμβαδόν 400 m 2 : (100 m κατά μήκος της ακτογραμμής x 2 m πλάτος (από την ακτογραμμή) εντός του νερού) + (100 m μήκος της ακτογραμμής x 2 m πλάτος (από την ακτογραμμή) επί της ξηράς). Επί της ξηράς θα συναντήσουμε, σχεδόν αποκλειστικά, άδεια κελύφη (όστρακα). 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΒΕΝΘΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. 4 Γαστερόποδα (μαλάκια με μονό ελικοειδές κέλυφος) Σκαφόποδα (μαλάκια με σωληνοειδές, συνήθως λευκό κέλυφος) Ελασματοβράγχια (μαλάκια με δίθυρα κελύφη) Καρκινοειδή (καβούρια, γαρίδες, αστακοί κ.ά.) Δακτυλιοσκώληκες (πολύχαιτοι (ή ολιγόχαιτοι σε γλυκά νερά)) Χλωροφύκη Φαιοφύκη Ροδοφύκη Φανερόγαμα (ανώτερα φυτά ριζωμένα στον πυθμένα) Άλλα (περιγράψτε ποια) 4 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή βιολογίας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

8 8 2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. 5 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΗ Βάθος (m) 0 m (επιφανειακά) Θερμοκρασία 1 βαθμός αν η θερμοκρασία του νερού (στην επιφάνεια) είναι σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις 1 βαθμός αν η θερμοκρασία του νερού (στο ίδιο βάθος) είναι σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις 0 βαθμοί αν η θερμοκρασία του νερού (στο ίδιο βάθος) μεταβάλλεται Βαθμολογία (0 έως 2) ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΞΥΓΟΝΟ (σε συγκεκριμένο βάθος και θερμοκρασία) 1 βαθμός αν η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο είναι υψηλή και σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις 1 βαθμός αν η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο είναι χαμηλή και σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις 0 βαθμοί αν η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο μεταβάλλεται ή είναι πολύ χαμηλή Βαθμολογία (0 έως 2) ph ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (σε συγκεκριμένο βάθος) 1 βαθμός αν το ph του νερού είναι μεταξύ 7 και 8 (και η τιμή του παραμένει σταθερή για 10 μετρήσεις) 0 βαθμοί αν το ph του νερού είναι μικρότερο του 7 ή μεγαλύτερο του 8 Βαθμολογία (0 έως 1) Να συγκρίνετε τα δεδομένα, που προέκυψαν από την έρευνά σας για την καθαρότητα του νερού της παραλίας σας, με την αρχική (μακροσκοπική) εκτίμησή σας γι αυτό (σελίδα 1.2, παράγραφος 3). Σχολιάστε το προϊόν αυτής της σύγκρισης. Βαθμολογία Ε (καθαρότητα νερού) σε κλίμακα 0 έως 10: (Για την εξαγωγή της βαθμολογίας αυτής, να προσθέσετε τις βαθμολογίες σας που προέκυψαν κατά τον «προσδιορισμό της ύπαρξης βενθικών οργανισμών» συν το διπλάσιο της βαθμολογία σας που προέκυψε κατά τη «μέτρηση των τιμών συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραγόντων» και να διαιρέσετε το άθροισμα αυτό διά 2) 5 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή χημείας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

9 9 ΜΕΡΟΣ ΣΤ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ Ο βαθμός καθαρότητας της ξηράς θα εξαχθεί από τη συλλογή και την ταξινόμηση ανθρωπίνων αποβλήτων από την ακτή και το νερό σε μικρά βάθη (δραστηριότητα βασισμένη σε πρόγραμμα της Ελληνικής HELMEPA και της Κυπριακής CYMEPA). Περαιτέρω θα προσδιορίσουμε και ποια από αυτά τα υλικά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο (κι για τους άλλους οργανισμούς, πχ. τα πουλιά). Και πάλι αρχικά καθορίζουμε την περιοχή της ξηράς στην οποία θα γίνει η συλλογή. Η περιοχή αυτή θα έχει εμβαδόν m 2 και θα εκτείνεται τουλάχιστον 100 m κατά μήκος της ακτογραμμής. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ Είδος Ποσότητα Είδος Ποσότητα Πρώτη Ομάδα: ΠΛΑΣΤΙΚΑ Πλαστικές τσάντες Πλαστικές ψάθες Πλ. μαχαιροπήρουνα Πλαστικά μπουκάλια Πλαστικοί δίσκοι Πλαστικά πιάτα Κουτάκια αναψυκτικών Καπάκια μπουκαλιών Κουτιά γάλακτος κ.ά. Χάρτινα κύπελλα Πακέτα τσιγάρων Ξύλινες παλέτες Τεμάχια ξύλου Γυάλινα μπουκάλια Σπασμένα μπουκάλια Λαστιχένια γάντια Προφυλακτικά Τεμάχια τούβλων-μπετού Πλαστικά παιχνίδια Πλαστικές σύριγγες Νάιλον δίκτυα Δεύτερη Ομάδα: ΠΟΛΥΣΤΥΡΕΝΙΟ Πλαστικά κύπελλα Πλαστικά συσκευασίας Τρίτη Ομάδα: ΜΕΤΑΛΛΑ Κονσέρβες τροφίμων Κομμάτια συρμάτων Τεμάχια μετάλλου Τέταρτη Ομάδα: ΧΑΡΤΙ Χαρτικά συσκευασίας Εφημερίδες Αποτσίγαρα Πέμπτη Ομάδα: ΞΥΛΟ Ξύλινα κουτιά Έκτη Ομάδα: ΓΥΑΛΙ Γυάλινα μπολ τροφίμων Έβδομη Ομάδα: ΕΛΑΣΤΙΚΑ Ελαστικά αυτοκινήτων Όγδοη Ομάδα: ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ Σύνολο αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν: Σύνολο επικίνδυνων αντικειμένων: Ποσοστό επικίνδυνων αντικειμένων: Κομμάτια κεραμικών Βαθμολογία ΣΤ (καθαρότητα ξηράς) σε κλίμακα 0 έως 10: (Για την εξαγωγή της βαθμολογίας αυτής, να προσθέσετε: 1 βαθμό για κάθε ομάδα υλικών από την οποία συλλέξατε λιγότερα από 10 αντικείμενα (ενώ αν συλλέξατε περισσότερα από 10 αντικείμενα να προσθέσετε 0 βαθμούς) και 2 βαθμούς αν το ποσοστό των επικίνδυνων αντικειμένων είναι μικρότερο από 2% (ενώ αν το ποσοστό των επικίνδυνων αντικειμένων είναι μεγαλύτερο από 2% να προσθέσετε 0 βαθμούς))

10 10 ΜΕΡΟΣ Ζ: ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ Ο βαθμός καθαρότητας του πυθμένα θα εξαχθεί από: 1. Τον προσδιορισμό της ύπαρξης βενθικών οργανισμών. 2. Τη μέτρηση των τιμών συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραγόντων. Αρχικά καθορίζουμε την περιοχή του πυθμένα στην οποία θα γίνουν οι παραπάνω προσδιορισμοί. Η περιοχή αυτή θα έχει εμβαδόν 50 m 2 : (100 m κατά μήκος της ακτογραμμής x 0,5 m πλάτος (από την ακτογραμμή) εντός του νερού ή 50 m κατά μήκος της ακτογραμμής x 1 m πλάτος (από την ακτογραμμή) εντός του νερού ή κατάλληλα τροποποιημένες αποστάσεις ώστε το βάθος του νερού (απόσταση ελεύθερης επιφάνειάς του από τον πυθμένα της θάλασσας) να είναι 1m ). 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΒΕΝΘΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. 6 Γαστερόποδα (μαλάκια με μονό ελικοειδές κέλυφος) Σκαφόποδα (μαλάκια με σωληνοειδές, συνήθως λευκό κέλυφος) Ελασματοβράγχια (μαλάκια με δίθυρα κελύφη) Καρκινοειδή (καβούρια, γαρίδες, αστακοί κ.ά.) Δακτυλιοσκώληκες (πολύχαιτοι (ή ολιγόχαιτοι σε γλυκά νερά)) Άλλα (περιγράψτε ποια) 6 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή βιολογίας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

11 11 2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. 7 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΩΜΕΝΟΥ ΙΖΗΜΑΤΟΣ 2 βαθμοί αν το πάχος του οξυγονωμένου στρώματος είναι >10 cm 1 βαθμός αν το πάχος του οξυγονωμένου στρώματος είναι μεταξύ 5 cm και 10 cm 0 βαθμοί αν το πάχος του οξυγονωμένου στρώματος είναι <5 cm ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΙΖΗΜΑ Βαθμολογία 1 βαθμός αν το ποσοστό του νερού στο ίζημα (σε 5 διαφορετικές μετρήσεις) είναι <30% 0 βαθμοί αν το ποσοστό του νερού στο ίζημα (σε 5 διαφορετικές μετρήσεις) είναι >30% Βαθμολογία ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΖΗΜΑ 1 βαθμός αν το ποσοστό του οργανικού υλικού στο ίζημα (σε 5 διαφορετικές μετρήσεις) είναι <20% 0 βαθμοί αν το ποσοστό του οργανικού υλικού στο ίζημα (σε 5 διαφορετικές μετρήσεις) είναι >20% Βαθμολογία Βαθμολογία Ζ (καθαρότητα πυθμένα) σε κλίμακα 0 έως 10: (Για την εξαγωγή της βαθμολογίας αυτής, να προσθέσετε τις επιμέρους βαθμολογίες) 7 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή βιολογίας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

12 12 ΜΕΡΟΣ Η: ΠΟΣΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ Η γνώμη των χρηστών της παραλίας (ημεδαπών και αλλοδαπών) όσον αφορά την ελκυστικότητά της μπορεί να εξαχθεί από συνεντεύξεις που πρέπει να πάρετε από αυτούς. Αρχικά επιλέξτε μία περιοχή της παραλίας με χρήστες (φροντίστε το δείγμα σας να είναι αντιπροσωπευτικό και να περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, οικογένειες με παιδιά και μεμονωμένους ανθρώπους, ανθρώπους που χρησιμοποιούν την παραλία για πρώτη φορά και ανθρώπους που την έχουν ξαναχρησιμοποιήσει κ.ο.κ.). Εργαστείτε με δεκαμελείς (το πολύ) ομάδες χρηστών της παραλίας. Εξηγείστε στους επισκέπτες της παραλίας ποιοι είστε και γιατί ζητάτε τη γνώμη τους σχετικά με την παραλία. Μπορείτε να ρωτήσετε όποιες ερωτήσεις θέλετε, όμως φροντίστε αυτές να έχουν ομαδοποιηθεί σύμφωνα με τις παραμέτρους που εσείς έχετε ερευνήσει (προσπελασιμότητα, διευκολύνσεις, χρήση, συντήρηση-βελτιώσεις, καθαρότητα του νερού, καθαρότητα της ξηράς, καθαρότητα του πυθμένα). Ρωτείστε τους επίσης εάν είναι πρώτη φορά που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη παραλία ή, εάν έχουν επισκεφθεί την παραλία κι άλλοτε, πόσες φορές. Ρωτείστε τους, τέλος, τι τους αρέσει ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη παραλία και τι τους ενοχλεί σε αυτήν. Ζητείστε επίσης τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης. Συστηματοποιείστε τις ερωτήσεις σας σε ένα ερωτηματολόγιο 8 (συντάξετέ το με πολύ προσοχή ώστε να επεξεργάζεται εύκολα και αποτελεσματικά). Μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων επεξεργαστείτε τα στατιστικά. Συγκρίνετε τις απόψεις των χρηστών της παραλίας με τα δεδομένα που προέκυψαν από τη δική σας έρευνα. Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τις αποκλίσεις που τυχόν θα παρουσιαστούν. Να επινοήσετε δικό σας σύστημα βαθμολόγησης της παραλίας (σε κλίμακα 0 έως 10) που να προέρχεται από την παραπάνω εργασία (μέρος Η, ελκυστικότητα της παραλίας). Βαθμολογία Η (ελκυστικότητα) σε κλίμακα 0 έως 10: 8 Συμπληρώστε μόνοι σας το ερωτηματολόγιο, στηριζόμενοι στις απαντήσεις που θα δώσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματά του οι επισκέπτες της παραλίας σας.

13 13 ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» (η μελέτη δύο διαφορετικών ανθρωπογενών κατασκευών της θάλασσας ή της ακτής ή της γειτονικής ξηράς, που έχει γίνει με οικονομικά κίνητρα, πχ. λιμάνι, μαρίνα, ξενοδοχείο, βιομηχανία, ιχθυογεννητικός σταθμός κ.ά.) ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Σκοπός της έρευνας είναι: Η επαλήθευση ή η διάψευση (με βάση δεδομένα που θα συγκεντρώσετε) της πρότασης: «Η τεχνολογική ανάπτυξη αύξησε την ευημερία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή γύρω από την υπό μελέτη ανθρωπογενή κατασκευή, χωρίς να βλάψει τους ανθρώπους και το περιβάλλον». Η διαδικασία μελέτης περιλαμβάνει: Την επιλογή των δύο διαφορετικών παραθαλάσσιων περιοχών έρευνας, σε καθεμιά από τις οποίες υπάρχει μια ανθρώπινη κατασκευή οικονομικού ενδιαφέροντος. (Τόσο οι περιοχές όσο και οι κατασκευές, των οποίων τις επιπτώσεις μελετάμε, μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους ή να είναι τελείως άσχετες. Αυτό το αποφασίζετε μόνοι σας ανάλογα με τους επιμέρους στόχους που θέτετε). Τη διεξαγωγή της έρευνας στις δύο κατασκευές, σε διαφορετικές (μάλλον) χρονικές περιόδους. Τη συζήτηση και την προσπάθεια ερμηνείας των στοιχείων που συλλέξατε (με τη βοήθεια κι άλλων ανθρώπων, πχ. ειδικών επιστημόνων, οικονομικών παραγόντων, διαφόρων κοινωνικών φορέων, διαφόρων φορέων εξουσίας κ.ά.). Τον προβληματισμό πάνω σ αυτά και τη διατύπωση των δικών σας προτάσεων. Τη συγγραφή ενός άρθρου για τις τοπικές (ή ευρύτερης κυκλοφορίας) εφημερίδες, με θέμα: «Η τεχνολογική ανάπτυξη αύξησε την ευημερία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή γύρω από την υπό μελέτη ανθρωπογενή κατασκευή, χωρίς να βλάψει τους ανθρώπους και το περιβάλλον: Αναζητώντας την επαλήθευση ή τη διάψευση της πρότασης.» (ή κάποιο ανάλογο), με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα στοιχεία που συγκεντρώσατε και την ευαισθητοποίηση της πάνω στα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που ανακύπτουν από την έρευνά σας και με τελικό σκοπό την ανάληψη κοινωνικής δράσης για τη διατήρηση και τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Όμως προσοχή: το άρθρο σας, για να πείθει και να ασκεί κοινωνική παρέμβαση, δεν πρέπει να είναι μία «έκθεση ιδεών», αλλά αντίθετα πρέπει να στηρίζεται σε όσο γίνεται ακριβέστερα στοιχεία, τα οποία ανέδειξε η έρευνά σας. Η έκταση του άρθρου δεν πρέπει να είναι μεγάλη, ώστε αφενός μεν να μην αποτρέπει τον αναγνώστη, αφετέρου δε να περιέχει τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνάς σας, τα οποία, κατά τη γνώμη σας, ενδιαφέρουν τους πολίτες και πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας.

14 14 ΜΕΡΟΣ Α: ΥΠΟΔΟΜΗ 1. Σχεδιάστε ένα διάγραμμα που παρουσιάζει την κατασκευή που μελετάτε και τις σχετικές μ αυτήν κατασκευές και διευκολύνσεις του περιβάλλοντός την χώρου. Σημειώστε πάνω στο διάγραμμα αυτό τη σχέση της κατασκευής που μελετάτε με τη γειτονική σ αυτήν παραλία. 2. Περιγράψτε την ακριβή χρήση της κατασκευής, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη και τους φυσικούς πόρους και τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί κατά τη λειτουργία της. Χρήση: Υλικά κατασκευής: Καταναλισκόμενοι φυσικοί πόροι: Καταναλισκόμενες πηγές ενέργειας: 3. Μελετήστε τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής από οχήματα, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην υπό εξέταση κατασκευή. Καταγράψτε τον αριθμό και τον τύπο των οχημάτων που διέρχονται από κατάλληλα επιλεγμένο (ή επιλεγμένα) σημείο της περιοχής σε χρονικό διάστημα 6 min (πολλαπλασιάζοντας επί 10 κάνουμε αναγωγή σε χρονικό διάστημα μιας ώρας). Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ανά μία ώρα μπορούμε να εξάγουμε τις «ώρες κυκλοφοριακής αιχμής οχημάτων». Επινοήστε τρόπους διεύρυνσης της μελέτης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής, λόγω της κίνησης των οχημάτων, σε χρονική διάρκεια εβδομάδας, μηνός και τελικά έτους. Ημέρα και ημερομηνία: Ώρα έναρξης της καταγραφής: Διερχόμενα ανά ώρα οχήματα: Δίκυκλα και τρίκυκλα: Πλήθος Είδος καυσίμου.. Επιβατηγά: Πλήθος Είδος καυσίμου.. Ελαφρά φορτηγά: Πλήθος Είδος καυσίμου.. Βαριά φορτηγά και νταλίκες: Πλήθος Είδος καυσίμου.. Ώρες κυκλοφοριακής αιχμής οχημάτων:

15 15 4. Με ποιον τρόπο εξασφαλίσατε ότι ο καταγραφόμενος κυκλοφοριακός φόρτος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη λειτουργία της υπό μελέτης κατασκευής; 5. Στην παραπάνω καταγραφή των οχημάτων καταγράψαμε ξεχωριστά το είδος καυσίμου που χρησιμοποιεί το όχημα (βενζίνη ή πετρέλαιο). Αναζητήστε και καταγράψτε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που σχετίζονται με τη χρήση κάθε είδους καυσίμου. Βενζίνη: Πετρέλαιο: 6. Μελετήστε τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής από πεζούς, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην υπό εξέταση κατασκευή. Καταγράψτε τον αριθμό των ανθρώπων που διέρχονται από κατάλληλα επιλεγμένο (ή επιλεγμένα) σημείο της περιοχής σε χρονικό διάστημα 6 min (πολλαπλασιάζοντας επί 10 κάνουμε αναγωγή σε χρονικό διάστημα μιας ώρας). Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ανά μία ώρα μπορούμε να εξάγουμε τις «ώρες κυκλοφοριακής αιχμής πεζών». Ημέρα και ημερομηνία: Ώρα έναρξης της καταγραφής: Διερχόμενοι ανά ώρα πεζοί: Ώρες κυκλοφοριακής αιχμής πεζών: 7. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής οχημάτων με τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής πεζών; Αν υπάρχει κάποια σχέση, μελετήστε αν αυτή δημιουργεί πρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο και πρόσθετα προβλήματα (ποια);

16 16 8. Μελετήστε την αναγκαιότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης κατασκευής στο συγκεκριμένο χώρο. Απαντώντας στα ερωτήματα που ακολουθούν (ποιες είναι οι αντίστοιχες πηγές πληροφόρησής σας;) περιγράψτε σύντομα την αναγκαιότητας της κατασκευής. Ποια είναι η χρήση της κατασκευής; Ποιος τη δημιούργησε και πότε; Ποιος τη χρησιμοποιεί τώρα; Από ποιον (ή ποιους) χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν; Γιατί κατασκευάστηκε στη συγκεκριμένη θέση; 8α. Περιγραφή της αναγκαιότητας ύπαρξης της συγκεκριμένης κατασκευής στο συγκεκριμένο χώρο 8β. Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη κατασκευή είναι μεν απαραίτητη αλλά δεν είναι αναγκαίο να βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, να προτείνετε το χώρο στον οποίο θα έπρεπε (κατά τη γνώμη σας ) να βρίσκετε. Θεωρείτε αναγκαία και εφικτή τη μεταφορά της κατασκευής σε άλλον χώρο;

17 17 ΜΕΡΟΣ Β: Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1. Εμπορικοί και ψυχαγωγικοί παράγοντες Σκεφτείτε και απαντήστε τα παρακάτω ερωτήματα: Τα κίνητρα κατασκευής της μελετώμενης δομής ήταν εμπορικά ή ψυχαγωγικά ή αμφότερα; Είναι και σήμερα στον ίδιο βαθμό απαραίτητη αυτή η κατασκευή; Επιτεύχθηκαν οι στόχοι ίδρυσής της κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της; Να εκτιμήσετε ως θετικούς ή ως αρνητικούς τους εμπορικούς/ψυχαγωγικούς παράγοντες: 2. Κοινωνικοί παράγοντες Αναζητήστε απαντήσεις για τα παρακάτω ερωτήματα: Πόσους περίπου εργαζομένους απασχολεί η μελετώμενη κατασκευή; Σε ποια κατηγορία εργαζομένων υπάγονται κυρίως (μόνιμοι υπάλληλοι, εποχιακοί υπάλληλοι κ.ά.); Είναι οι εργαζόμενοι ικανοποιημένοι από την εργασία τους (αντικείμενο & συνθήκες δουλειάς, μισθοί κ.ά.); Να εκτιμήσετε ως θετικούς ή ως αρνητικούς τους κοινωνικούς παράγοντες: 3. Οικονομικοί παράγοντες Αποφασίστε για τα παρακάτω: Ποιους οικονομικούς παράγοντες θεωρείτε σκόπιμο να μελετήσετε; (καταγράψτε) Πού θα αναζητήσετε πληροφορίες γι αυτούς; (καταγράψτε) Είναι οικονομικά βιώσιμη η μελετώμενη δομή; (απαντήστε δικαιολογώντας την απάντησή σας) Να εκτιμήσετε ως θετικούς ή ως αρνητικούς τους οικονομικούς παράγοντες: 4. Αισθητικοί παράγοντες Να αναφέρετε και να αιτιολογήσετε την άποψη σας για την αισθητική της κατασκευής, καθώς επίσης και πιθανές δράσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωσή της: Να εκτιμήσετε ως θετικούς ή ως αρνητικούς τους αισθητικούς παράγοντες:

18 18 ΜΕΡΟΣ Γ: ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1. ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (οφειλομένη στη μελετώμενη κατασκευή) Ο βαθμός καθαρότητας του θαλασσινού νερού θα εξαχθεί από: 1. Το μακροσκοπικό προσδιορισμό της ρύπανσης της επιφανείας του νερού. 2. Τον προσδιορισμό της ύπαρξης βενθικών οργανισμών. 3. Τη μέτρηση των τιμών συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραγόντων. Αρχικά καθορίζουμε την περιοχή της ακτής στην οποία θα γίνουν οι παραπάνω προσδιορισμοί. Η περιοχή αυτή θα έχει εμβαδόν m ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Να εξετάσετε μακροσκοπικά την επιφάνεια του θαλασσινού νερού για να εξακριβώσετε αν επιπλέουν διάφορα υλικά ή αντικείμενα που τη ρυπαίνουν (αφροί, πλαστικά, κηλίδες πετρελαιοειδών κ.ά.). Να επινοήσετε μία κατάλληλη κλίμακα μέτρησης (ή εκτίμησης) του ποσοστού του εμβαδού της επιφανείας του νερού που θεωρείτε ρυπασμένο. Να προβείτε στη συμπλήρωση των παρακάτω πινάκων. Να περιγράψετε τη μέθοδο που χρησιμοποιήσατε για να προσδιορίσετε εάν στην επιφάνεια του νερού επιπλέουν ρύποι ή όχι. Να περιγράψετε την κλίμακα που επινοήσατε για να προσδιορίσετε το ποσοστό του εμβαδού της επιφανείας του νερού στο οποίο επιπλέουν ρύποι. Να εκτιμήσετε ως θετική (αν >5% του εμβαδού της μελετώμενης επιφανείας περιέχει ρύπους) ή ως αρνητική την επιφανειακή ρύπανση του νερού:

19 19 2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΒΕΝΘΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. 9 Γαστερόποδα (μαλάκια με μονό ελικοειδές κέλυφος) Σκαφόποδα (μαλάκια με σωληνοειδές, συνήθως λευκό κέλυφος) Ελασματοβράγχια (μαλάκια με δίθυρα κελύφη) Καρκινοειδή (καβούρια, γαρίδες, αστακοί κ.ά.) Δακτυλιοσκώληκες (πολύχαιτοι (ή ολιγόχαιτοι σε γλυκά νερά)) Χλωροφύκη Φαιοφύκη Ροδοφύκη Φανερόγαμα (ανώτερα φυτά ριζωμένα στον πυθμένα) Άλλα (περιγράψτε ποια) Από την παρουσία ή την απουσία βενθικών οργανισμών να εκτιμήσετε ως θετική (αν σπανίζουν ή δεν υπάρχουν βενθικοί οργανισμοί) ή ως αρνητική τη ρύπανση του νερού: 9 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή βιολογίας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

20 20 3. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. 10 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΗ Βάθος (m) 0 m (επιφανειακά) Θερμοκρασία Η θερμοκρασία του νερού στο ίδιο βάθος πρέπει να είναι σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΞΥΓΟΝΟ (σε συγκεκριμένο βάθος και θερμοκρασία) Η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο πρέπει να είναι υψηλή και σταθερή για 10 διαφορετικές μετρήσεις. ph ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (σε συγκεκριμένο βάθος) Η τιμή του πρέπει να παραμένει σταθερή για 10 διαδοχικές μετρήσεις. Από τις παραπάνω μετρήσεις να εκτιμήσετε ως θετική ή ως αρνητική τη ρύπανση του νερού: 10 Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή χημείας ή έναν ειδικό από το γειτονικό Πανεπιστήμιο.

21 21 2. ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ (οφειλομένη στη μελετώμενη κατασκευή) Ο βαθμός καθαρότητας της ξηράς θα εξαχθεί από τη συλλογή και την ταξινόμηση ανθρωπίνων (μη βιολογικών) αποβλήτων από την ακτή και το νερό σε μικρά βάθη και τον περαιτέρω προσδιορισμό των επικινδύνων για τον άνθρωπο (κι για τους άλλους οργανισμούς, πχ. τα πουλιά) υλικών. Καθορίζουμε μια περιοχή της ξηράς, εμβαδού m 2 που θα εκτείνεται τουλάχιστον 100 m κατά μήκος της ακτογραμμής, στην οποία θα γίνει η συλλογή. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ Είδος Ποσότητα Είδος Ποσότητα Πρώτη Ομάδα: ΠΛΑΣΤΙΚΑ Πλαστικές τσάντες Πλαστικές ψάθες Πλ. μαχαιροπήρουνα Πλαστικά μπουκάλια Πλαστικοί δίσκοι Πλαστικά πιάτα Κουτάκια αναψυκτικών Καπάκια μπουκαλιών Κουτιά γάλακτος κ.ά. Χάρτινα κύπελλα Πακέτα τσιγάρων Ξύλινες παλέτες Τεμάχια ξύλου Γυάλινα μπουκάλια Σπασμένα μπουκάλια Λαστιχένια γάντια Προφυλακτικά Τεμάχια τούβλων-μπετού Πλαστικά παιχνίδια Πλαστικές σύριγγες Νάιλον δίκτυα Δεύτερη Ομάδα: ΠΟΛΥΣΤΥΡΕΝΙΟ Πλαστικά κύπελλα Πλαστικά συσκευασίας Τρίτη Ομάδα: ΜΕΤΑΛΛΑ Κονσέρβες τροφίμων Κομμάτια συρμάτων Τεμάχια μετάλλου Τέταρτη Ομάδα: ΧΑΡΤΙ Χαρτικά συσκευασίας Εφημερίδες Αποτσίγαρα Πέμπτη Ομάδα: ΞΥΛΟ Ξύλινα κουτιά Έκτη Ομάδα: ΓΥΑΛΙ Γυάλινα μπολ τροφίμων Έβδομη Ομάδα: ΕΛΑΣΤΙΚΑ Ελαστικά αυτοκινήτων Όγδοη Ομάδα: ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ Σύνολο αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν: Σύνολο επικίνδυνων αντικειμένων: Ποσοστό επικίνδυνων αντικειμένων: Κομμάτια κεραμικών Από τις παραπάνω μετρήσεις να εκτιμήσετε ως θετική ή ως αρνητική τη ρύπανση της ξηράς:

22 22 3. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (οφειλομένη στη μελετώμενη κατασκευή) Να εξετάσετε την κατάσταση του αέρα της περιοχής γύρω από την υπό μελέτη κατασκευή, μελετώντας την ποσότητα των στερεών σωματιδίων (σκόνης, καπνού κ.ά.) που επικάθονται σε τεμάχια λευκού χαρτιού, τα οποία τοποθετείτε σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις της γύρω περιοχής. Να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: Κόψτε τετράγωνα τεμάχια (συγκεκριμένου εμβαδού) από λευκό χαρτόνι και στερεώστε τα (με σελοτέιπ ή πινέζες) σε διάφορες θέσεις της περιοχής (εσείς αποφασίζετε πόσες και ποιες). Τοποθετείστε άλλα χαρτόνια οριζόντια και άλλα κατακόρυφα. Κάντε τα ίδια σε μια θέση σχετικά απομακρυσμένη από την περιοχή της μελετώμενης κατασκευής (φροντίστε η θέση αυτή να αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της μέσης κατάστασης της ατμόσφαιρας της περιοχής, χωρίς τη λειτουργία της μελετώμενης κατασκευής). Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσετε από τη θέση αυτή θα αποτελέσουν ένα μέτρο εκτίμησης του βαθμού κατά τον οποίο ευθύνεται η μελετώμενη κατασκευή στην επιβάρυνση με ρύπους της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής. Αφήστε τα χαρτόνια στις θέσεις που τα τοποθετήσατε αρκετό χρονικό διάστημα (να καταγράψετε πόσο) και, μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, εκτιμήστε και καταγράψτε το βαθμό κατά τον οποίο ευθύνεται η μελετώμενη κατασκευή της παραλίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση (τουλάχιστον σε σωματίδια καπνού και σκόνης). Αριθμός χαρτονιού: μάρτυρας1 μάρτυρας2 Θέση του: Κατακόρυφο ή οριζόντιο: Χρόνος παραμονής: Απόθεση σωματιδίων σ αυτό: Αν υπάρχει δυνατότητα να μελετήσετε τις τιμές κι άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων κάνετέ το καταγράφοντας τα είδη των ατμοσφαιρικών ρύπων που μελετήσατε και τις αντίστοιχες τιμές τους: Από τις παραπάνω μετρήσεις να εκτιμήσετε συνολικά ως θετική ή ως αρνητική τη ρύπανση του αέρα:

23 23 4. ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ (οφειλομένη στη μελετώμενη κατασκευή) Να εξετάσετε το βαθμό του θορύβου στην περιοχή γύρω από την υπό μελέτη κατασκευή, σε διάφορες θέσεις γύρω από αυτή. Να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: Να καταγράψετε όλα τα είδη των, μη φυσικών, ήχων που μπορείτε να ακούσετε σε κάθε θέση μελέτης για χρονικό διάστημα 6 λεπτών (πολλαπλασιάζοντας επί 10 προκύπτει μία μέση εκτίμηση για χρονική διάρκεια μιας ώρας). Να αναφέρετε τη διάρκεια του κάθε ήχου (και την έντασή του, αν βρείτε αντίστοιχο όργανο), καθώς επίσης και πόσο συχνά γίνεται ακουστός. Να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα που να παρουσιάζει πόσο ισχυρότερος (πολύ ισχυρότερος ισχυρότερος ασθενέστερος) είναι κάθε ήχος σε σχέση με τους ήχους της θάλασσας σε συνάρτηση με το χρόνο (ανά ώρα του εικοσιτετραώρου): Από τις παραπάνω μετρήσεις να εκτιμήσετε συνολικά ως θετική ή ως αρνητική την ηχορύπανση:

24 Τελικά, από όλη την παραπάνω έρευνά σας, γράψτε ένα άρθρο για τις τοπικές εφημερίδες (αν κρίνετε ότι αυτό που θα παρουσιάσετε έχει τοπικό μόνον ενδιαφέρον) ή για τις εθνικής εμβέλειας εφημερίδες (αν κρίνετε ότι αυτό που θα παρουσιάσετε έχει γενικότερο ενδιαφέρον). Φροντίστε να μην πλατειάζετε και να τεκμηριώνετε, στηριζόμενοι στα δεδομένα της έρευνάς σας, κάθε σας άποψη. 24

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ Σχολείο:... Τάξη: λλο εργ φύ ίας ασ 3 Όνοµα:...... Θαλάσσια απορρίµµατα Η ακτογραµµή της Ελλάδας ξεπερνά τα 15.000 χλµ και σε αυτήν κάθε χρόνο καταφτάνουν εκατοµµύρια επισκέπτες από όλο τον κόσµο για διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ» Μάρτιος - Απρίλιος «ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1a» «Δημιουργώντας το πλαίσιο για την παρατήρηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ» Μάρτιος - Απρίλιος «ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1a» «Δημιουργώντας το πλαίσιο για την παρατήρηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» 201 6-201 7 Μ.Εργαζάκη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ» Μάρτιος - Απρίλιος 2017 «ΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

f , Σύνολο 40 4) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα f , , Σύνολο 5) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα

f , Σύνολο 40 4) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα f , , Σύνολο 5) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα 1 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1) Οι παρακάτω αριθμοί παρουσιάζουν τα ύψη σε cm, των φυτών ενός θερμοκηπίου 4 3 6 5 3 1 4 5 4 6 6 3 3 1 4 3 α) Να κάνετε τον πίνακα όλων των συχνοτήτων β) Από τον προηγούμενο πίνακα να βρείτε,

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον κι εγώ

Το περιβάλλον κι εγώ Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Το περιβάλλον κι εγώ Εκπαιδευτικός & Τάξη Καζάκου Μαρίνα, Α, Β & Γ Λυκείου email kazakoumarina@gmail.com ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

2H O 2H O O ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

2H O 2H O O ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2012-13 Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία 08-12-2012 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3)

Διαβάστε περισσότερα

5. Διατροφή και υγεία 1. Παρατηρείστε προσεκτικά τις παραπάνω εικόνες και αναγνωρίστε τις τροφές που επιλέγετε στα διαλείμματά σας.

5. Διατροφή και υγεία 1. Παρατηρείστε προσεκτικά τις παραπάνω εικόνες και αναγνωρίστε τις τροφές που επιλέγετε στα διαλείμματά σας. 5. Διατροφή και υγεία 1. Παρατηρείστε προσεκτικά τις παραπάνω εικόνες και αναγνωρίστε τις τροφές που επιλέγετε στα διαλείμματά σας. 1 -----------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2012-13 Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία 08-12-2012 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ενότητα 4: Περιεχόμενα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) - ΙI

Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ενότητα 4: Περιεχόμενα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) - ΙI Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ενότητα 4: Περιεχόμενα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) - ΙI Καθηγητής Α. Κούγκολος Δρ Στ. Τσιτσιφλή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Να γράψετε στο τετράδιο σας τον πίνακα των τιμών της μεταβλητής Χ σωστά συμπληρωμένο.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Να γράψετε στο τετράδιο σας τον πίνακα των τιμών της μεταβλητής Χ σωστά συμπληρωμένο. ΘΕΜΑ (ΙΟΥΝΙΟΣ 000) ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον πίνακα των τιμών της μεταβλητής Χ σωστά συμπληρωμένο. Τιμές Μεταβλητής Συχνότητα σχετική Σχετική Αθροιστική f % f N 0

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Καματερού σε συνεργασία και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Α) Αν η διάμεσος δ του δείγματος Α είναι αρνητική, να βρεθεί το εύρος R του δείγματος.

Α) Αν η διάμεσος δ του δείγματος Α είναι αρνητική, να βρεθεί το εύρος R του δείγματος. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Άσκηση 1 (Προτάθηκε από Χρήστο Κανάβη) Έστω CV 0.4 όπου CV ο συντελεστής μεταβολής, και η τυπική απόκλιση s = 0. ενός δείγματος που έχει την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ . ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις. 5.1 Η έννοια της συνάρτησης. 1. Να συμπληρώσετε τις τιμές των παρακάτω συναρτήσεων : α) ψ = 2χ + 6 o Για χ = -1,5 : ψ =..=..

Συναρτήσεις. 5.1 Η έννοια της συνάρτησης. 1. Να συμπληρώσετε τις τιμές των παρακάτω συναρτήσεων : α) ψ = 2χ + 6 o Για χ = -1,5 : ψ =..=.. Συναρτήσεις. 5.1 Η έννοια της συνάρτησης. 1. Να συμπληρώσετε τις τιμές των παρακάτω συναρτήσεων : α) ψ = 2χ + 6 o Για χ = 1 : ψ =..=.. = o Για χ = -1 : ψ =..=.. = o Για χ = 0 : ψ =..=.. = o Για χ = 2 :

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα»

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα» Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα» Μ ά θ η μ α Στόχοι Κλίμακας και Δείκτες Επιτυχίας Περίληψη του μαθήματος 3 ο (45 ) Α. Θεματική Ενότητα: Τεχνολογία Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Α: Κατά τη διαδρομή μου μέσα στο τρόλεϊ Είστε επιθεωρητές για την καλή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) και την εξυπηρέτηση των επιβατών, παρατηρήστε και αξιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΜΠΕ. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Περιεχόμενα ΜΠΕ. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή Περιεχόμενα ΜΠΕ Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Γενικά στοιχεία σχετικά με τα περιεχόμενα κάθε Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ανεξάρτητα από το είδος του έργου ή της δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ. Σελίδα 1 από 10

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ. Σελίδα 1 από 10 ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ Στόχος(οι): Στόχος της δραστηριότητας είναι να μάθουν οι μαθητές για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι Ερωτήσεις θεωρίας - Θέμα Β Εκφώνηση 1η Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι α) β) γ) Λύση Εκφώνηση 2η Στο διπλανό υδραυλικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

15, 11, 10, 10, 14, 16, 19, 18, 13, 17

15, 11, 10, 10, 14, 16, 19, 18, 13, 17 ΜΕΡΟΣ 1 0 Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ 1. Σε ένα Λύκειο θέλουµε να εξετάσουµε την επίδοση 10 µαθητών στο µάθηµα της Στατιστικής στο τέλος του β τετραµήνου. Πήραµε τις ακόλουθες βαθµολογίες: 15,

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού;

3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού; φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χαρτί / διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς3 3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού; Σε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες (στο σπίτι, στην εργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Μαθηματικά. Η χρυσή τομή φ

Φύση και Μαθηματικά. Η χρυσή τομή φ Φύση και Μαθηματικά Η χρυσή τομή φ Ερευνητική Εργασία (Project) Α' Λυκείου 1ο ΓΕΛ Ξάνθης 2011 2012 Επιβλέποντες καθηγητές Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Βασιλική Κώττη Φύση και Μαθηματικά 2 Τι είναι η χρυσή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ... Cities for Peace and Democracy in Europe Ε Ρ Ε ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Υ Ν Α με την υποστήριξη Ιανουάριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ...6

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες μεταβλητές λέγονται ποσοτικές; (ΓΕΛ 2005) 2. Πότε μια ποσοτική μεταβλητή ονομάζεται διακριτή και πότε συνεχής; (ΓΕΛ 2005,2014) 3. Τι ονοµάζεται απόλυτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 941205 ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 2 Εισαγωγή Ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε την ενότητα για την έρευνα της πυκνότητας. Ελπίζουμε πως το πακέτο και τα βιβλία εργασίας θα σας ικανοποιήσουν. Αν έχετε οποιεσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 941205 ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 2 Εισαγωγή Ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε την ενότητα για την έρευνα της μέτρησης. Ελπίζουμε πως το πακέτο και τα βιβλία εργασίας θα σας ικανοποιήσουν. Αν έχετε οποιεσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε:

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της κ ας Αθανασιάδου Δέσποινας Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων α) Σημειοεκτιμητική β) Εκτιμήσεις Διαστήματος ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας- Άλγεβρα Β ΓΕ.Λ.-Σχολικό έτος 2014-2015 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ. Σχολικό έτος: 2014-2015

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας- Άλγεβρα Β ΓΕ.Λ.-Σχολικό έτος 2014-2015 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ. Σχολικό έτος: 2014-2015 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Σχολικό έτος: 014-015 Τα θέματα εμπλουτίζονται με την δημοσιοποίηση και των νέων θεμάτων από το Ι.Ε.Π. Γ ε ν ι κ ή Ε π ι μ έ λ ε ι

Διαβάστε περισσότερα

Οικοσυστημική Προσέγγιση- Οι 6 τεχνικές για την τροποποίηση μιας προβληματικής συμπεριφοράς

Οικοσυστημική Προσέγγιση- Οι 6 τεχνικές για την τροποποίηση μιας προβληματικής συμπεριφοράς Οικοσυστημική Προσέγγιση- Οι 6 τεχνικές για την τροποποίηση μιας προβληματικής συμπεριφοράς Όλες οι τεχνικές περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο: Molnar, A. & Lindquist, B. (1998). Προβλήματα Συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Ονομ/μο:.... Τμήμα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 22 Μαρτίου 2008 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885)

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) Ανάλυση σε επιμέρους στόχους: 1. Εκτιμούν τη μορφή γραφημάτων με βάση τα δεδομένα τους. 2. Κατανοούν ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Εργασίες

Ερευνητικές Εργασίες Ερευνητικές Εργασίες 1. Οδηγίες μεθοδολογίας της έρευνας, συλλογής δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων. 2. Συγγραφή της ερευνητικής εργασίας. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Η ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017

Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017 ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας ΕΚΦΕ Χαλανδρίου Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017 Πειραματική δοκιμασία Φυσικής Στα «αχνάρια» του Αρχιμήδη! 10 Δεκεμβρίου 2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1) 2). 3).. ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το διαστημόπλοιο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Β: Σχεδιασμός Πλάνου Ομάδας

Θέμα Β: Σχεδιασμός Πλάνου Ομάδας 1 Εργαλεία Εργαλεία Θέμα B Θέμα Β: Σχεδιασμός Πλάνου Ομάδας Β 2 Θέμα B: Σχεδιασμός πλάνου ομάδων Τίτλος: Σύντομη περιγραφή: 8 Οδικός χάρτης για αποτελεσματικό πλάνο ομάδων Γενική εικόνα των βημάτων που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ ο _6950 α) Να κατασκευάσετε ένα γραμμικό σύστημα δυο εξισώσεων με δυο αγνώστους με συντελεστές διάφορους του μηδενός, το οποίο να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ξέφρενη ανάπτυξη της τεχνολογίας την τελευταία πεντηκονταετία είχε και έχει σαν επακόλουθο εκτεταµένες οικολογικές καταστροφές που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA Programme for International Student Assessment Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ file:///c:/documents and Settings/eu2003gr.KEE/Επιφάνεια εργασίας/sy NEDRIO/KEE

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα μετρήσεων πυκνότητας αποτσίγαρων & ποσοτικής έρευνας στους λουόμενους στις παραλίες Φανάρι & Αρωγή Δήμος Κομοτηνής

Αποτελέσματα μετρήσεων πυκνότητας αποτσίγαρων & ποσοτικής έρευνας στους λουόμενους στις παραλίες Φανάρι & Αρωγή Δήμος Κομοτηνής Αποτελέσματα μετρήσεων πυκνότητας αποτσίγαρων & ποσοτικής έρευνας στους λουόμενους στις παραλίες Φανάρι & Αρωγή Δήμος Κομοτηνής 1. Παραλία Φαναρίου Η παραλία του Φαναρίου βρίσκεται πλησίον του ομώνυμου

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Βάρος και Όγκος: δύο ασύνδετες έννοιες; Θέματα: Βάρος και Όγκος. Ηλικία: μαθητές 7-9 χρονών. Χρόνος:6-7 μαθήματα των 45 λεπτών.

Τίτλος: Βάρος και Όγκος: δύο ασύνδετες έννοιες; Θέματα: Βάρος και Όγκος. Ηλικία: μαθητές 7-9 χρονών. Χρόνος:6-7 μαθήματα των 45 λεπτών. Τίτλος: Βάρος και Όγκος: δύο ασύνδετες έννοιες; Θέματα: Βάρος και Όγκος Χρόνος:6-7 μαθήματα των 45 λεπτών Ηλικία: μαθητές 7-9 χρονών Διαφοροποίηση: Χαρισματικοί μαθητές: Θέματα που προωθούν τη δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Όταν έχουμε δύο γραμμικές εξισώσεις αx+βy=γ και α x+β y=γ και ζητάμε τις κοινές λύσεις τους, τότε λέμε ότι έχουμε να λύσουμε ένα γραμμικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Υπαίθριο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : 1).. 2).. 3).. 1 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Σούφαρη Αθανασία εκπ/κός ΠΕ03

Δημοτικό Υπαίθριο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : 1).. 2).. 3).. 1 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Σούφαρη Αθανασία εκπ/κός ΠΕ03 Φύλλο Εργασίας Δημοτικό Υπαίθριο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : 1).. 2).. 3).. 1 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Σούφαρη Αθανασία εκπ/κός ΠΕ03 2 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Σούφαρη Αθανασία εκπ/κός ΠΕ03 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Είσαι πολιτικός μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική: Ασκήσεις. Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd

Φυσική: Ασκήσεις. Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 0 Β Γυμνασίου Φυσική: Ασκήσεις Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 0 1 Ασκήσεις στο 1 ο Κεφάλαιο Ασκήσεις με κενά 1. Να συμπληρώσεις τα κενά στις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΦΕ Αν. Αττικής Υπεύθυνος: Κ. Παπαμιχάλης ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κεντρική επιδίωξη των εργαστηριακών ασκήσεων φυσικής στην Α Γυμνασίου, είναι οι μαθητές να οικοδομήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειξη: Στην ισότροπη γραμμική ελαστικότητα, οι τάσεις με τις αντίστοιχες παραμορφώσεις συνδέονται μέσω των κάτωθι σχέσεων:

Υπόδειξη: Στην ισότροπη γραμμική ελαστικότητα, οι τάσεις με τις αντίστοιχες παραμορφώσεις συνδέονται μέσω των κάτωθι σχέσεων: Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 5 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Π.Δ.407/80, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Σχέσεις τάσεων παραμορφώσεων στο έδαφος. Ημερομηνία: Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2 ΚΑΙ 8

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2 ΚΑΙ 8 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2 ΚΑΙ 8 1. Ο Διευθυντής του σχολείου θέλει να κλείσει έναν αριθμό λεωφορείων για την εκδρομή της Γ Λυκείου. Με δεδομένο ότι όλα τα τμήματα έχουν τον ίδιο αριθμό μαθητών να γίνει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (από τράπεζα θεμάτων) ΑΣΚΗΣΗ 1 Δίνονται οι πραγματικοί αριθμοί α, β, γ, δ με β 0 και δ γ ώστε να ισχύουν:

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (από τράπεζα θεμάτων) ΑΣΚΗΣΗ 1 Δίνονται οι πραγματικοί αριθμοί α, β, γ, δ με β 0 και δ γ ώστε να ισχύουν: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (από τράπεζα θεμάτων) ΑΣΚΗΣΗ Δίνονται οι πραγματικοί αριθμοί α, β, γ, δ με β 0 και δ γ ώστε να ισχύουν: α β 4 β και γ δ γ 4 α) Να αποδείξετε ότι α 3β και δ 5γ. αγ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές τη φύση και τις δυνατότητες μιας ανανεώσιμης ενεργειακής τεχνολογίας. Γενική περιγραφή της δραστηριότητας: Μια ομάδα μαθητών θα

Διαβάστε περισσότερα

Η «Διπλή Ανάπλαση», το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εικόνα της Αθήνας

Η «Διπλή Ανάπλαση», το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εικόνα της Αθήνας Η «Διπλή Ανάπλαση», το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εικόνα της Αθήνας VPRC VPRC Φεβρουάριος Φεβρουάριος 2009 2009 Δ.1 Ικανοποίηση η από τη ζωή στο Δήμο Αθηναίων VPRC Φεβρουάριος 2009 Δ.2 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Φύλλο Εργασίας ΠΡΟΤYΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2014 2015 ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Καθηγητής : Ι. Βαρβιτσιώτης ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τάξη : Α Επώνυμο : Τμήμα : Ονομα : Μάθημα : Φυσική Ημερομηνία : Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κατηγορία Α (7 ΠΕΡΙΟΔΟΙ). α. Μπορείτε να τρέξετε αρκετά γρήγορα ώστε να αποκτήσετε την ίδια ορμή με ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα μέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΤΗΡΙΩΝ. Α. Μελέτη του νόμου του Hooke

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΤΗΡΙΩΝ. Α. Μελέτη του νόμου του Hooke Σκοπός της άσκησης Σε αυτή την άσκηση θα μελετήσουμε την συμπεριφορά ελατηρίων. Θα μελετηθεί ο νόμος του Hooke και θα χρησιμοποιηθεί αυτός ώστε να προσδιοριστεί η σταθερά του ελατηρίου. Η σταθερά του ελατηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 2. Τίτλος της Έρευνας. 4. Εισαγωγή στο θέμα (Ιστορική αναδρομή)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 2. Τίτλος της Έρευνας. 4. Εισαγωγή στο θέμα (Ιστορική αναδρομή) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος Είναι ενδιαφέρον Μας αφορούν άμεσα οι συνέπειες της κατασκευής της γέφυρας Ως αξιοθέατο του τόπου μας πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν 2. Τίτλος της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Α Γυμνασίου. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Α Γυμνασίου. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σελίδα 1 από 11 ΘΕΜΑ Α Να χαρακτηρίσετε στο απαντητικό φύλλο, χωρίς αιτιολόγηση, καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή (Σ) ή ως Λάθος (Λ). 1. Η λύπη

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 3 ΛΕΠΤΑ Το δοκίμιο αυτό αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Διακοσμητικής. Οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε θα πρέπει να είναι άρτια κατασκευασμένο.

Εργαστήριο Διακοσμητικής. Οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε θα πρέπει να είναι άρτια κατασκευασμένο. Εργαστήριο Διακοσμητικής Διδάσκων: e-mail: Φίλιππος Καλαμάρας fil.kal@gmail.com Κατά την διάρκεια του εξαμήνου καλείστε να υλοποιήσετε 2 από τα παρακάτω projects. Μπορείτε να παρουσιάσετε εργασίες που

Διαβάστε περισσότερα

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Τι είναι η ερευνητική εργασία Η ερευνητική εργασία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, ανοιχτή στην αναζήτηση για την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ Στόχος(οι): Κάνετε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν τα αυτοκίνητα στην κοινωνία. Συγκρίνετε την κατάσταση αυτή με άλλα μέσα μεταφοράς. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης. Σύγκριση με την παλαιότερη. Γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των

Διαβάστε περισσότερα

Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014

Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 Με τη συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και την τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΤΟΣ 14 η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΦΕ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Τοπικός διαγωνισμός στη ΦΥΣΙΚΗ 05 Δεκεμβρίου 2015 Μαθητές Σχολείο 1. 2. 3. ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Φεργαδιώτης Αθανάσιος ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 4 ο (2) -2- Τράπεζα θεμάτων Άλγεβρας Β Λυκείου Φεργαδιώτης Αθανάσιος -3- Τράπεζα θεμάτων Άλγεβρας Β Λυκείου Φεργαδιώτης Αθανάσιος ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET. Ετοιμάσαμε αυτό το σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

4. Παρατηρείστε το ίχνος ενός ηλεκτρονίου (click here to select an electron

4. Παρατηρείστε το ίχνος ενός ηλεκτρονίου (click here to select an electron Τα ηλεκτρόνια στα Μέταλλα Α. Χωρίς ηλεκτρικό πεδίο: 1. Τι είδους κίνηση κάνουν τα ηλεκτρόνια; Τα ηλεκτρόνια συγκρούονται μεταξύ τους; 2. Πόσα ηλεκτρόνια περνάνε προς τα δεξιά και πόσα προς τας αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 περίοδος ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 περίοδος Παραδείγματα 30/10/2009 12:58 (01) Παραδείγματα 30/10/2009 12:59 (02) Η έρευνα είναι μια πρωτότυπη διαδικασία η οποία γίνεται με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Αναγνώριση της περιοχής μελέτης Προβλήματα και ελλείψεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και τις μεταφορικές υποδομές Αυξημένος φόρτος διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ. Κωδικός προϊόντος: /

ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ. Κωδικός προϊόντος: / ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ Κωδικός προϊόντος: 107-48590 / 107-48593 Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί ΜΟΝΟ για οικιακή χρήση. Καµία ευθύνη δεν φέρει ο κατασκευαστής για βλάβη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη:

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη: ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη: 1.ΕΞΩΦΥΛΛΟ Θα περιέχει τις εξής πληροφορίες: - Σχολείο - Μάθημα - Τάξη - Τμήμα -Τίτλο της έρευνας - Ονοματεπώνυμο Ο τίτλος της

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Δ.

1.1. Κινηματική Ομάδα Δ. 1.1.41. Μια μπάλα κινείται. 1.1. Ομάδα Δ. Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται μια μπάλα που κινείται ευθύγραμμα, κατά μήκος ενός χάρακα, ενώ στο διτο χρόνο. πλανό σχήμα δίνεται η γραφική παράσταση της θέσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 2 η Πρόοδος: 24-Νοεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται 9 προβλήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα 1. α. Να εξηγήσετε τον ρόλο του στοιχείου της προσαρμοστικότητας σε θέματα εργονομίας προϊόντων. Να αναφέρετε ένα παράδειγμα. β. Να αναφέρετε επιπτώσεις εργονομικών

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε 1.1. Ομάδα Ε 61. Μετά από λίγο αρχίζει να επιταχύνεται. Δυο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερές ταχύτητες υ Α=21,8m/s και υ Β=12m/s, προς την ίδια κατεύθυνση. Σε μια στιγμή τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility www.marlisco.eu ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ-ΑΚΡΟΤΑΤΑ-ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ-ΑΚΡΟΤΑΤΑ-ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 4_095. Δίνονται οι ευθείες ε 1: λx + y = 1 και ε : x + λy = λ α) Να βρείτε για ποιες τιμές του λ οι δύο ευθείες τέμνονται και να γράψετε τις συντεταγμένες του κοινού τους σημείου συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ. Θέματα: - Μονάδες μέτρησης (μήκος, μάζα, χωρητικότητα, θερμοκρασία) - Κλίμακα - Έννοιες χρόνου - Εκτίμηση - Περίμετρος, εμβαδόν, όγκος

ΜΕΤΡΗΣΗ. Θέματα: - Μονάδες μέτρησης (μήκος, μάζα, χωρητικότητα, θερμοκρασία) - Κλίμακα - Έννοιες χρόνου - Εκτίμηση - Περίμετρος, εμβαδόν, όγκος ΜΕΤΡΗΣΗ Θέματα: - Μονάδες μέτρησης (μήκος, μάζα, χωρητικότητα, θερμοκρασία) - Κλίμακα - Έννοιες χρόνου - Εκτίμηση - Περίμετρος, εμβαδόν, όγκος 1 Μονάδες μέτρησης (μήκος, μάζα, χωρητικότητα, θερμοκρασία)

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 1 Γράψε ένα δεκαδικό αριθμό μεταξύ του 2 και του 3 που δεν περιέχει το 5 που περιέχει το 7 και που βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται με το

Παράδειγμα 1 Γράψε ένα δεκαδικό αριθμό μεταξύ του 2 και του 3 που δεν περιέχει το 5 που περιέχει το 7 και που βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται με το Παράδειγμα 1 Γράψε ένα δεκαδικό αριθμό μεταξύ του 2 και του 3 που δεν περιέχει το 5 που περιέχει το 7 και που βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται με το 5/2 1 Παράδειγμα 2: Γράψε ένα κλάσμα που χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Διαδραστικό παιχνίδι Δράση Β.2 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ιανουάριος 2014 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες (LIFE12 INF/GR/000985)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα