Η εικόνα. Ο αλφαβητισμός της εικόνας

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η εικόνα. Ο αλφαβητισμός της εικόνας"

Transcript

1 Η εικόνα Ο αλφαβητισμός της εικόνας Στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, η αναζήτηση, η αποθήκευση και η διαχείριση των πληροφοριών αποκτά πρώτιστο ρόλο. Σύμφωνα με τον Ι. Κεκέ «Εάν κατορθώσουμε να γνωρίσουμε τον τρόπο για να μάθουμε ποιες γνώσεις δε γνωρίζουμε αλλά θα έπρεπε, τότε θ αποκτήσουμε τον έλεγχο του διανοητικού κεφαλαίου που υπάρχει γύρω μας ώστε να προβούμε στη δημιουργική αξιοποίησή του»( Κεκές Ι., 2007, σ. 70). Η έννοια της Πληροφοριακής Παιδείας (Information Literacy) συνίσταται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης, εντοπισμού και αξιολόγησης της πληροφορίας από το μαθητή( Αναστασιάδου, Δημοπούλου και Στούμπη 2007, σ. 693) Θα πρέπει ίσως να αναλογιστούμε πόσες πληροφορίες δέχεται ένας μαθητής μόνο από τις εικόνες που αντικρίζει. Η κυριαρχία της εικόνας στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητη. Οι εικόνες κατακλύζουν τις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες, ενώ καθορίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπειριών των ανθρώπων. Αποτελούν το κυριότερο μέσο παρουσίασης της γνώσης, των καταναλωτικών αγαθών. Από τη φωτογραφία, την τηλεόραση, την αφίσα, τα κόμικς, ως τον κινηματογράφο, το διαδίκτυο, τις πολυμεσικές εφαρμογές, τις εικονικές προσομοιώσεις, τα οπτικά μέσα κυριαρχούν ως πρώτιστες μορφές επικοινωνίας. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον Yenawine ο βαθμός εγγραμματοσύνης ενός ατόμου στην σύγχρονη δυτική κοινωνία εξαρτάται και καθορίζεται από το κατά πόσο είναι σε θέση ν αναγνωρίζει, «διαβάζει», αναλύει και αξιοποιεί ποικίλα είδη εικόνων και εκφραστικών μέσων (Yenawine 1997, Sankey). Κατά τον Messaris ο οπτικός αλφαβητισμός είναι προϋπόθεση για την κατανόηση των εικόνων. Οι εικόνες των οπτικών μέσων συχνά διαφέρουν αισθητά από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς γύρω του στον πραγματικό κόσμο, λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί στο χρώμα, τις γραμμές, την οπτική γωνία κ.λ.π. Υποστηρίζεται ότι η ικανότητα της ερμηνείας των εικόνων απαιτεί ανάλογη εμπειρία και έκθεση σ αυτές. Επομένως, ο όρος οπτικός αλφαβητισμός αναφέρεται στην εξοικείωση του ατόμου με τις εικόνες και την επεξεργασία που έχουν υποστεί. Η εξοικείωση, βέβαια, επιτυγχάνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου και με τη συνεχή επαφή με ποικίλα είδη εικόνων και τεχνικών.

2 Συνεχίζοντας, ο Messaris κάνει λόγο για τα γνωστικά οφέλη του οπτικού αλφαβητισμού. Οι υπέρμαχοι της «οπτικής» εκπαίδευσης (Visual education) υποστηρίζουν ότι η επαφή με τις εικαστικές τέχνες δεν αποτελεί μόνο το δρόμο προς την καλύτερη κατανόηση των εικόνων αλλά και ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων του ατόμου. Οι γνωστικές δεξιότητες που ενεργοποιούνται λόγου χάρη για την ερμηνεία ενός κινηματογραφικού έργου από ένα παιδί, μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται χωρικά τον κόσμο γύρω του. Επίσης, ο οπτικός αλφαβητισμός βοηθά στη συνειδητοποίηση της χρήσης της εικόνας ως μέσο επηρεασμού. Ως στόχος τίθεται να εφοδιαστεί ο θεατής με γνώσεις και εμπειρία, ώστε να σταθεί κριτικά απέναντι στις εικόνες, καθώς η εικόνα συχνά γίνεται μέσο επηρεασμού της κοινής γνώμης με τρόπους που δε γίνονται πάντοτε αντιληπτοί. Τέλος ο Messaris αναφέρει ότι η συνειδητοποίηση των μέσων που χρησιμοποιούν οι εικόνες για να διαβιβάσουν μηνύματα θα μπορούσε ν αποτελέσει τη βάση για την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης. Η Housen αναφέρεται σε πέντε στάδια αισθητικής αντίληψης (aesthetic appreciation) Στο πρώτο στάδιο οι θεατές είναι περιγραφικοί (accountive) καθώς χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, τις προσωπικές εμπειρίες και μνήμες, για να παρατηρήσουν ένα έργο, ενώ αφηγούνται συνήθως μια ιστορία γι αυτό. Οι κρίσεις στο πρώτο αυτό επίπεδο περιορίζονται σε κρίσεις τύπου, αυτό το γνωρίζω ή όχι, μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Τα συναισθήματα λαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στις περιγραφές των έργων. Στο δεύτερο στάδιο οι θεατές (constructive) οικοδομούν ένα πλαίσιο ώστε να εξετάσουν ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας περισσότερο τη λογική, τις αντιλήψεις τους, τη γνώση του φυσικού κόσμου και τις κοινωνικές ή ηθικές τους αξίες. Εάν ένα έργο δεν μοιάζει όπως «θα έπρεπε να μοιάζει», αν η επιδέξια χρήση τεχνικής δεν είναι εμφανής, ή αν το θέμα κρίνεται «ακατάλληλο», οι θεατές αυτού του σταδίου κρίνουν το έργο ως «περίεργο, μηδαμινής αισθητικής αξίας». Επίσης θεωρούν ότι όσο πιο ρεαλιστικό είναι ένα έργο, τόσο μεγαλώνει η αισθητική του αξία. Στο τρίτο στάδιο οι θεατές (classifying) ταξινομούν τα έργα, υιοθετώντας την αναλυτικοστοχαστική στάση ενός ιστορικού τέχνης.

3 Αναζητούν τα ιστορικά στοιχεία του πίνακα, εντοπίζουν το ύφος, τη σχολή στην οποία ανήκει και γενικότερα εστιάζουν στην προέλευσή του. Θεωρούν ότι το νόημα και τα μηνύματα κάθε έργου μπορούν να κατανοηθούν και να επεξηγηθούν ανάλογα με την κατηγοριοποίησή του σε διάφορους τομείς. Στο τέταρτο στάδιο η Housen κάνει λόγο για ερμηνευτικούς (interpretive) θεατές, οι οποίοι αναζητούν μια προσωπική αντιπαράθεση με το έργο τέχνης. Εξερευνούν το έργο και αφήνουν το νόημά του σιγά σιγά να ξεδιπλωθεί, εκτιμούν την επιδέξια χρήση του τρίπτυχου γραμμή, σχήμα, χρώμα. Επίσης, κριτικές δεξιότητες ενεργοποιούνται εξίσου με τα συναισθήματα ή τις εμπνεύσεις, καθώς οι θεατές αυτού του σταδίου επιτρέπουν την ανάδυση των κρυφών νοημάτων και συμβολισμών του έργου. Κάθε επαφή με το έργο είναι εκ νέου επαφή και ευκαιρία για σύγκριση, διαίσθηση και απόκτηση εμπειρίας. Γνωρίζουν καλά ότι η ταυτότητα ενός έργου και η αξία του εναπόκεινται σε ερμηνεία και επανερμηνεία. Οι θεατές του πέμπτου και τελευταίου σταδίου (re- creative), έχοντας μακρό παρελθόν εμπειρίας και αναστοχασμών σε έργα τέχνης, «αναδημιουργούν» καθώς «πρόθυμα αναστέλλουν τη δυσπιστία». Ένας γνωστός πίνακας είναι σαν ένα οικείο πρόσωπο, που γνωρίζουν βαθιά, κρύβει όμως παράλληλα πολλές εκπλήξεις και αξίζει την προσοχή τους σε καθημερινή βάση, τον τοποθετούν πολύ ψηλά. Όπως συμβαίνει με όλες τις φιλίες, ο χρόνος είναι σταθμιστικός παράγοντας, καθώς επιτρέπει στους θεατές αυτούς να γνωρίσουν την «οικολογία» (ecology) ενός έργου, όπως το ονομάζει η Housen, δηλαδή το χρόνο, την ιστορία του, τα ερωτήματα που θέτει, τα ταξίδια του και την πολυπλοκότητά του. Συνδέοντας τη δική τους ιστορία με ένα έργο τέχνης και τοποθετώντας το παράλληλα σε ένα γενικό πλαίσιο, οι θεατές του πέμπτου σταδίου συνδυάζουν τους προσωπικούς τους συλλογισμούς με οικουμενικά ζητήματα. Η μνήμη διαχέεται στο τοπίο του πίνακα, συνδέοντας την πολυπλοκότητα του ατομικού στοιχείου με το συλλογικό- οικουμενικό.

4 Περιγραφή του βιβλίου Το εξώφυλλο Το βιβλίο «Εικόνα» είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Το αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή που το κρατά στα χέρια του. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που όσο κι αν φαίνεται παράξενο, μοιάζει αλληλεπιδραστικό, καθώς κινητοποιεί κι άλλες αισθήσεις πέραν της όρασης όπως η αφή. Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, όπως επεξηγείται αργότερα στο βιβλίο, έχει εφαρμοστεί τοπικό βερνίκι UV, ένα γυαλιστερό βερνίκι που εφαρμόζεται σ επιλεγμένες περιοχές ενός σχεδίου, δίνοντας έτσι ανάγλυφη υφή. Κατ αυτόν τον τρόπο αποτυπώνονται σιλουέτες αντικειμένων στο μαύρο φόντο, αλλά και γράμματα που αναφέρονται σε διάφορα ατελιέ, τα οποία συνεχίζουν ως το οπισθόφυλλο. Στο άνω τμήμα αναγράφεται η λέξη εικόνα με έντονα, κεφαλαία γράμματα, συνοδευόμενη από σύντομο ορισμό, σαν να επρόκειτο για σελίδα παρμένη από λεξικό. Γράμματα σε μαύρο φόντο, μια επιλογή η οποία ανάγει τη λέξη σε σύμβολο. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα των συγγραφέων και οι εκδόσεις. Οι συγγραφείς O Paul Harris PG Dip London College of Printing είναι ανεξάρτητος συγγραφέας και συντάκτης που έχει γράψει σε περιοδικά και έντυπα, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπως στο Dazed & Confused και ID Magazine. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων σχετικά με τη συσκευασία και τις θεωρητικές αρχές του design. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ο Gavin Ambrose είναι εν ενεργεία σχεδιαστής και απασχολείται μερικά ως δάσκαλος στο Μεταπτυχιακό τμήμα TypoGraphic και παραδίδει μαθήματα Information Design σε προπτυχιακό επίπεδο στο London College of Printing. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επικοινωνίες του Central St Martins, εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για διάφορα μουσεία, ατελιέ, γκαλερί, διαφημιστικές εταιρίες, εκδοτικούς οίκους, συμπεριλαμβανομένων των στούντιο Myerscough, Rodney Fitch & Co. και Masius. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

5 Το βιβλίο Αν ξεφυλλίσει κανείς το βιβλίο, θα διαπιστώσει ευθύς εξαρχής την αρχική τοποθέτηση, ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Σ αυτό συμβάλλει επίσης το γεγονός ότι η ποιότητα του χαρτιού διαφοροποιείται στις σελίδες του βιβλίου, καθώς και το χρώμα,, από μεταλλικό σε φωσφοριζέ, από γυαλιστερό χαρτί σε ματ ή ακόμη και σε σκουρόχρωμο ανακυκλωμένο χαρτί. Δίνει γενικότερα την αίσθηση ότι οι συγγραφείς εφαρμόζουν γραφιστικές τεχνικές στο ίδιο τους το βιβλίο, μεταβαίνοντας έξυπνα από τη θεωρία στην πράξη. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ένα δισέλιδο αφιερωμένο στο πώς να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο επεξηγώντας όλα τα μοτίβα των εισαγωγών, των επεξηγήσεων, συμπληρωματικών πληροφοριών, διαγραμμάτων και εικόνων, που συναντά κανείς στις σελίδες του βιβλίου. Η οργάνωση των πληροφοριών είναι άρτια και η διαχείριση του χώρου υποδειγματική. Οι εικόνες αναδεικνύονται, ενώ το κείμενο εντάσσεται αρμονικά. Μάλιστα, ο βαθμός οπτικοποίησης του κειμένου, τα ζωηρά χρώματα και το συνταίριασμα εικόνων και κειμένου θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται όχι για τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά ίσως για οθόνες ή ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τα κεφάλαια Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι διακριτά κεφάλαια, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται ολοσέλιδα δείγματα από δουλειές διάφορων δημιουργικών γραφείων, τα οποία επεξηγούνται ώστε να διευκρινιστεί το σκεπτικό και ο σκοπός τους. Τα κεφάλαια είναι τα εξής: Τα βασικά Τεχνικές Τι σημαίνουν οι εικόνες Χρησιμοποιώντας τις εικόνες Οι εικόνες στην πράξη Δημιουργία συσχετισμών Ωστόσο, τα όρια μεταξύ των κεφαλαίων του βιβλίου δεν θα μπορούσαν να είναι στεγανά. Αρκετές φορές γίνονται δυσδιάκριτα, καθώς οι συγγραφείς αναφέρονται σε ένα ενιαίο και καθολικό θέμα, την εικόνα.

6 Η παρουσίαση Στην παρουσίαση του βιβλίου δε θα τηρηθεί η σειρά του βιβλίου, καθώς επιχειρήθηκε ένα διαφορετικό συνταίριασμα. Η πραγματική πρόκληση, όταν κρατάς στα χέρια σου ένα τόσο λειτουργικό βιβλίο, παραστατικό και πλούσιο σε εικόνες είναι να μη χρησιμοποιηθεί κανένα αυτούσιο κομμάτι του, αλλά αντίθετα να επιχειρηθεί η ανεύρεση παρόμοιων παραδειγμάτων και αναλογιών με όσα παρουσιάζονται στο βιβλίο. Το διαδίκτυο αποτέλεσε την κυρίαρχη πηγή φωτογραφιών καθώς και βιβλία ή περιοδικά. Ως προς τις δουλειές διαφόρων δημιουργικών γραφείων, για παράδειγμα στο διαφημιστικό τομέα δεν υπήρξε σημαντική δυσκολία ν ανασυρθούν από το διαδίκτυο, καθώς το βιβλίο έχει γραφεί το 2005 και τα παραδείγματά του είναι επίκαιρα. 1. Πρώτη διαφάνεια Η πρώτη διαφάνεια μιμείται το εξώφυλλο του βιβλίου. Ο Kosuth Joseph το 1967 στη Ν. Υόρκη παρουσίασε το έργο του, «Τιτλοφορείται ιδέα». Πρόκειται για ένα έργο υπό μορφή λευκού κειμένου σε μαύρο φόντο, στο οποίο προσδιορίζεται η προέλευση της λέξης «ιδέα». Η εικαστική πλευρά αποκλείεται τελείως χάριν της πνευματικής. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εννοιολογικής Τέχνης, με σύνθημα: «η ιδέα της τέχνης ως ιδέα»( σ. 251, The art book 20 ος αι., 1997). Ίσως το εξώφυλλο του βιβλίου να έχει δεχτεί ανάλογες επιρροές. Εικ.1 Κοsuth Joseph Τιτλοφορείται Ιδέα Μαυρόασπρη φωτογραφία. Ιδιωτική συλλογή, δανεισμένη στο μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, Ν.Υόρκη.

7 2. Διαφάνειες 2-51 Εν συνεχεία παρουσιάζεται ένας καταιγισμός εικόνων. Άλλες διαρκούν ένα δευτερόλεπτο και άλλες κλάσματα του δευτερολέπτου, με στόχο ν αναδειχθεί η παρακάτω φράση: «Υποσυνείδητα όλοι προσδίδουμε νόημα στις εικόνες που βλέπουμε». Όταν μάλιστα ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και ο αριθμός των εικόνων μεγάλος, ορισμένες εικόνες περνούν στο υποσυνείδητο, ανάλογα με τα βιώματα του κάθε ανθρώπου. Η γρήγορη διαδοχή των εικόνων μας επιτρέπει ν αντιληφθούμε ότι οι εικόνες διαβιβάζουν μηνύματα, παρέχουν πληροφορίες στο θεατή, μεταβιβάζουν ιδέες σαφώς γρηγορότερα απ το κείμενο, αλλά και δημιουργούν συναισθήματα. Ο καταιγισμός των εικόνων κλείνει με ένα έργο της Barbara Kruger, το οποίο έχει τίτλο: «Δεν είμαστε αυτό που δείχνουμε». Αν απομονώσουμε το αριστερό τμήμα του έργου παραπέμπει σε πορτρέτο γοητευτικού μοντέλου του 50. Κοιτάζοντας προς τα δεξιά, ο θεατής ξαφνιάζεται, καθώς η γυναίκα τοποθετεί έναν τεράστιο φακό επαφής στο μάτι της. Αντιπαράθεση χρωμάτων, λευκό, μαύρο, κόκκινο, κειμένου και εικόνας, αποσπούν την προσοχή (σ. 254, The art book 20 ος αι., 1997). Κατ αναλογία οι εικόνες δεν είναι πάντοτε αυτό που δείχνουν, αλλά προσπαθούν να διαβιβάσουν μηνύματα με τρόπους που δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτοί. Εικ.2 Barbara Kruger, Δεν είμαστε αυτό που δείχνουμε, Φωτογραφική μεταξοτυπία σε βινύλιο. Ιδιωτική συλλογή.

8 3. Διαφάνειες Στη συνέχεια της παρουσίασης γίνεται λόγος για την ανάλυση μιας εικόνας, έως την παραμόρφωσή της (ψηφιοποίηση). Ακόλουθα παρατίθενται οι διαφορές ανάμεσα στις εικόνες bitmap και στις εικόνες vector, για να περάσουμε στο χρώμα. Τα χρώματα του υπολογιστή χωρίζονται στα αφαιρετικά (CMYK), δηλαδή το κυανό, τη ματζέντα, το κίτρινο και το μαύρο και στα προσθετικά (RGB), δηλαδή το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Τα μεν προσθετικά ονομάστηκαν έτσι, καθώς αν προσθέσουμε όλα τα χρώματα προκύπτει το λευκό, ενώ τα αφαιρετικά προκύπτουν από την ένωση των δύο προσθετικών και την αφαίρεση του τρίτου από το λευκό φως. Για παράδειγμα το κυανό (αφαιρετικό χρώμα) προκύπτει από την ένωση του πράσινου και μπλε με την αφαίρεση του κόκκινου (βλ. Σχ.1). Τα προσθετικά χρώματα χρησιμοποιούνται για την οθόνη του υπολογιστή, ενώ τα αφαιρετικά για την εκτύπωση. Σχ. 1 Αφαιρετικά χρώματα- προσθετικά χρώματα Έπειτα παρουσιάζεται μια εικόνα (βλ. Σχ. 2), η οποία εμφανίζεται στο κέντρο, ενώ πλαισιώνεται από διαδοχικά φιλμ τετραχρωμίας, δείχνοντας και τη σειρά με την οποία εκτυπώνουν οι εκτυπωτές ψεκασμού. Έτσι, πρώτα εκτυπώνεται το κυανό, έπειτα η ματζέντα, ακολουθεί το κίτρινο και τελευταία έρχεται η μαύρη πλάκα ώστε να δώσει βάθος και ν αποδώσει τις σκιές. Σχ. 2 Φιλμ τετραχρωμίας

9 4. Διαφάνειες Στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τις εικόνες, οφείλουμε να σταθούμε στη σημειολογία των εικόνων. Πολλοί όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις εικόνες είναι γλωσσολογικοί. Ο όρος σημειολογία σε σχέση με τη γλώσσα πλάστηκε το 1913 από τον ιδρυτή της νεότερης συγχρονικής γλωσσολογίας Ferdinand de Saussure από την ελληνική λέξη σημείο. Αργότερα ο Charles Peirce απέδωσε τον όρο σημειωτική στο έργο του A system of Logic, considered as Semiotic, όπου εξετάζει την έννοια των σημείων σε σχέση με την επιστήμη και την ανθρώπινη νόηση (Μπαμπινιώτης, 2002). Η σημειολογία είναι η μελέτη των σημείων και των θεωρητικών αρχών που αναλύουν το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το νόημα των λέξεων, των ήχων, των εικόνων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το άγαλμα ενός ιππέα. Η σημειολογία της στάσης του αλόγου δίνει σημαντικές πληροφορίες στο θεατή. Αν το άλογο έχει σηκωμένες τις δύο οπλές, τότε ο αναβάτης σκοτώθηκε σε μάχη. Αν μόνο μία οπλή είναι σηκωμένη, ο ιππέας πέθανε ενώ κατείχε κάποιο δημόσιο αξίωμα, ενώ τέλος αν πατάνε στο έδαφος και τα τέσσερα πόδια, ο καβαλάρης πέθανε αφού είχε διατελέσει το αξίωμά του. Στην επόμενη διαφάνεια διασαφηνίζεται η έννοια του σήματος. Αντικείμενο είναι αυτό που υποδηλώνεται, ενώ η λέξη είναι το φερώνυμο. Αντικείμενο και φερώνυμο συγκροτούν το σήμα. Ίσως με αυτή την ερμηνεία να λύνεται και ο γρίφος του Μαgritte Ceci n est pas une pipe. Εικ. 3 René Magritte, La trahison des images, County Museum of Art, Los Angeles Σύμφωνα με το Φουκώ η φράση αυτή του Μαγκρίτ δίνει έμφαση στη βασική αντινομία της αναπαράστασης: στο γεγονός ότι ο πίνακας δεν περιέχει μια αληθινή πίπα, αλλά την αναπαράσταση μιας πίπας. Συνεπαρμένος από τον αυθαίρετο συσχετισμό των αντικειμένων με τις αφαιρέσεις της γλώσσας, ο Μαγκρίτ διερεύνησε την απόσταση των εικόνων και των λέξεων, υποσκάπτοντας την ιδέα ενός κοινού

10 συστήματος επικοινωνίας και αμφισβητώντας την πρωταρχική ιδέα της ερμηνείας (ανεσύρθη από Στη συνέχεια φαίνονται τρεις εικόνες που διαιρούνται σε τρεις ανάλογες κατηγορίες: στα εικονίδια που περιγράφουν ακριβώς το αντικείμενο που αναφέρονται στα σήματα, που δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ του αντικειμένου και του σήματος και στα σύμβολα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο που περιγράφουν. Σχ. 3 Εικονίδιο Σήμα Σύμβολο Μένοντας στην έννοια του συμβόλου, αν αντικρίσουμε ένα μαύρο σταυρό, ο νους μας ανατρέχει στο σύμβολο της πρόσθεσης. Ένας κόκκινος σταυρός σε κίτρινο φόντο μοιάζει παράταιρος, ενώ ένας κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο συνδέεται με τον Ερυθρό Σταυρό ή με ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας. 5. Διαφάνειες Το βιβλίο πραγματεύεται σύνθετες έννοιες, συνήθως αφηρημένες. Για να δειχθεί η διαφορά ανάμεσα στην υποδήλωση και το συνειρμό, διάλεξα μια τυχαία φωτογραφία από ένα περιοδικό, η οποία υπέστη ανάλογη επεξεργασία. Η πρώτη εικόνα μας δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες. Μια γυναίκα με κοντά μαλλιά φοράει σκούφο, σκουλαρίκια, πουκάμισο και πανωφόρι. Όταν το πλάνο ανοίξει, περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται. Η γυναίκα φοράει μακρύ παλτό, βαδίζει ανάμεσα σε κόσμο. Όταν εστιάσουμε στο πρόσωπό της, δίνουμε άλλες προσεγγίσεις, αναρωτιόμαστε ενδεχομένως πού κοιτάζει, ή τι νιώθει η συγκεκριμένη γυναίκα. Ίσως διακρίνουμε μια θλίψη. Η μετατροπή της φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη την κάνει απόκοσμη και αποκόπτει τη γυναίκα απ το περιβάλλον της. Η αρνητική εικόνα με αντιστροφή των χρωμάτων σημειολογικά δίνει την εντύπωση στιγμιαίας αναδρομής (flashback) στο παρελθόν. Εάν η εικόνα περιέχει μόνο όλους τους τόνους του γκρίζου, οι πληροφορίες ελαττώνονται σημαντικά. Δε διακρίνουμε για παράδειγμα ότι έχει

11 γαλάζια μάτια. Τέλος, η επεξεργασία της εικόνας με halftone (κουκίδες ασπρόμαυρες) μας δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για απόκομμα εφημερίδας. 6. Διαφάνειες Στη συνέχεια εξετάζονται οι όροι οπτική συνεκδοχή, οπτική μεταφορά και οπτική μετωνυμία. Το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε εδώ είναι το Παρίσι κατ αναλογία με το παράδειγμα της Ν. Υόρκης, που παρουσιάζεται στο βιβλίο. Έτσι, οπτική συνεκδοχή έχουμε όταν ένα μέρος του συνόλου αντιπροσωπεύει το σύνολο και αντίστροφα. Για παράδειγμα όταν αντικρίζουμε τον πύργο του Άιφελ, λέμε: «Να, το Παρίσι!» τον ταυτίζουμε δηλαδή με την πόλη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα μνημείο. Η οπτική μεταφορά συμβαίνει όταν μια εικόνα δανείζει το νόημά της σε μια άλλη, χωρίς όμως να συνδέεται άρρηκτα μαζί της όπως συμβαίνει στην οπτική συνεκδοχή. Η εικόνα επομένως που απεικονίζει το φως μας φέρνει στο νου την πόλη του φωτός, το Παρίσι. Τέλος, η οπτική μετωνυμία είναι μια συμβολική εικόνα που χρησιμοποιείται ως αναφορά σε κάτι πιο κυριολεκτικό, όταν δηλαδή σχετίζεται μια εικόνα με ένα αντικείμενο. Η πινακίδα, παραδείγματος χάρη, της λεωφόρου των Ηλύσιων Πεδίων (αντικείμενο) ταυτίζεται ξανά με το Παρίσι. 7. Διαφάνειες Ακολούθως, παρουσιάζεται η έννοια της οπτικής αναλογίας και του οπτικού παραδείγματος. Αναλογία είναι η σύγκριση δύο πραγμάτων, που γίνεται με σκοπό τη διασάφηση του νοήματός τους. Για παράδειγμα, μια δουλειά που φαίνεται ακατόρθωτη είναι ανάλογη με τη μοίρα του Σίσυφου. Η επιτυχία μιας κρυφής αναλογίας, εξαρτάται από την ικανότητα του κοινού να την αντιληφθεί. Η εικόνα ενός άνδρα που σπρώχνει μια πέτρα μπορεί σε ορισμένους να μη λέει τίποτα, ενώ κάποιοι άλλοι αμέσως ν αντιληφθούν το νόημά της. Το οπτικό παράδειγμα είναι ένα σύνολο υποθέσεων, αξιών ή πρακτικών που γίνονται εύκολα αντιληπτές από το κοινό. Σε μία αφίσα που

12 κατασκεύασε το ατελιέ Form Design, η οποία διαφήμιζε μια συναυλία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε το οπτικό παράδειγμα με αυτοκόλλητα κίτρινα χαρτάκια. Με τον τρόπο αυτό στόχευε το ατελιέ να υπενθυμίσει στους θεατές ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν τη συναυλία αυτή, χρησιμοποιώντας ένα οικείο οπτικό παράδειγμα. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την έννοια της οπτικής παράθεσης. Πρόκειται για την τοποθέτηση αντίθετων εικόνων ή εννοιών, η μία δίπλα στην άλλη. Αν τοποθετήσουμε την εικόνα ενός πάγου δίπλα σε μια φωτιά δημιουργούμε οπτική παράθεση. Στην παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε μια εικόνα τραβηγμένη από δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Κούβα και αποτυπώνει οξύτατες αντιθέσεις. Από τη μια μεριά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και από την άλλη κτίρια υπό κατάρρευση. Η διάκριση ανάμεσα στην τεχνική του κολλάζ και του μοντάζ είναι λεπτή. Το μεν κολλάζ επιτρέπει την ενσωμάτωση διαφορετικών αντικειμένων και υλικών που δύνανται να κολληθούν σε μια επιφάνεια, με σκοπό τη δημιουργία εικόνων αφηρημένων ή μη. Το δε μοντάζ είναι η σύνθεση εικόνων ή σχεδίων με σκοπό τη δημιουργία νέου αντικειμένου ή εικόνας, συνήθως ηλεκτρονικά. Στην παρουσίαση παρατίθενται κολλάζ των μαθητών της Στ τάξης του 8 ου Δημ. Σχολείου Πετρούπολης, που περίτεχνα κατασκεύασαν προκειμένου ν απεικονίσουν τον εαυτό τους, συνταιριάζοντας εικόνες που αντιπροσωπεύουν κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Αντίστοιχα, στην τεχνική του μοντάζ παρουσιάζεται μια εικόνα που έχει ανασυρθεί από το διαδίκτυο και απεικονίζει ένα βάτραχο με κεφάλι κροκοδείλου, συνθέτοντας έτσι ένα ανύπαρκτο ζώο. Παρόλο που μια φωτογραφία μπορεί ν αποτυπώσει άρτια τις λεπτομέρειες μιας εικόνας, η εικονογράφηση δεν έχει ακόμη εκλείψει ως γραφιστική μέθοδος, καθώς δημιουργεί την αίσθηση μιας πολύ προσωπικής δουλειάς. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ή ν αποσαφηνίσει ιδέες με τρόπο που η φωτογραφία αδυνατεί. Για παράδειγμα η εταιρία με γυναικείες τσάντες Dessi επέλεξε για διαφημιστικό κατάλογο σχέδια με μολύβι σε σχεδιαστικό χαρτόνι, τα οποία παραπέμπουν σε επιστημονικά χειρόγραφα του 19 ου αιώνα. Μόνο οι λεπτομέρειες που μας ενδιαφέρουν είναι τονισμένες, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν άχρωμα. Χρησιμοποιώντας σχέδια που απεικονίζουν έντομα, πουλιά, φυτά και εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική σε σχέδια από γυναικείες τσάντες, η εταιρία έχει ως απώτερο στόχο να συνδεθεί συνειρμικά η σπανιότητα και η ομορφιά με τα προϊόντα που διαφημίζει. Στην εργασία εφόσον αποδείχτηκε αδύνατη η ανεύρεση της διαφήμισης αυτής,

13 επιχειρήθηκε η κατασκευή ενός τέτοιου σχεδίου σε χαρτόνι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο του μαθήματος. 8. Διαφάνειες Η τεχνική της επεξεργασίας, ωστόσο, των εικόνων με ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και έχει παραμερίσει σχεδόν την εικονογράφηση. Στα πλαίσια της επεξεργασίας των εικόνων παρουσιάζονται μια αφίσα κινηματογραφικής ταινίας, μια διαφημιστική αφίσα και μια εικόνα ενός άνδρα. Στην αφίσα της κινηματογραφικής ταινίας Morvern Callar αποτυπώνεται ένα γυναικείο πρόσωπο με δραματικό πλάνο, καθώς η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από κάτω προς τα πάνω. Η αφίσα εναρμονίζεται με το σκληρό θέμα της ταινίας, η ποιότητά της είναι εσκεμμένα χαμηλή, ενώ η χρησιμοποίηση μιας υφής (noise) δημιουργεί ένα τραχύ και βίαιο αποτέλεσμα στην ήδη έντονη αντίθεση της διτονικής εικόνας. Εικ.4 Αφίσα της ταινίας Morvern Callar, ατελιέ Intro Η επόμενη εικόνα είναι παρμένη από τη διαφημιστική καμπάνια της Diesel, όπου φωτογραφίες γυναικών έχουν επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν αλαβάστρινες φουτουριστικές κούκλες. Παρόλο που η εταιρία προκαλεί, ιδίως με το σύνθημά της «Σώσε τον εαυτό σου, ανάπνεε λιγότερο», θεωρήθηκε επιτυχημένη, καθώς δίνει ένα σαφές μήνυμα: Ένα ρούχο της Diesel κάνει όποιον το φορά να ξανανιώσει. Τέλος, η τρίτη εικόνα, η οποία κλείνει την ενότητα της επεξεργασίας, απεικονίζει έναν άνδρα. Ξεκινώντας από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η

14 εικόνα έχει χρωματιστεί με μια απόχρωση διαβαθμισμένων τόνων από κόκκινο σε κίτρινο με φορά από πάνω προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον, ενώ η προσοχή του θεατή εστιάζεται στο πιο σκούρο χρωματικό σημείο της φωτογραφίας, το κεφάλι του άνδρα. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η αξιοποίηση της χρήσης της προοπτικής μιας εικόνας. Το ατελιέ Roundel σχεδίασε την εταιρική ταυτότητα λονδρέζικης εταιρίας παραγωγής DVD, The pavement. Εκμεταλλεύτηκε το συνειρμό από το όνομα της εταιρίας (The pavement= το πεζοδρόμιο) και χρησιμοποίησε την προοπτική για να παράγει ανοίκειες εικόνες. Ένας άνθρωπος και ένας σκύλος έχουν φωτογραφηθεί από κάποιον που στέκεται πολύ χαμηλά, ίσως και στο επίπεδο ενός γυάλινου πεζοδρομίου. Οι φωτογραφίες έχουν αξιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. 9. Διαφάνειες Η παρουσίαση δε θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά από το παράδοξο των φωτογραμμάτων, φωτογραφιών δηλαδή, χωρίς τη χρήση φωτογραφικής μηχανής. Ένα αντικείμενο τοποθετείται σε φωτοευαίσθητο υλικό και με την έκθεση του υλικού στο φως δημιουργείται μια αρνητική σιλουέτα του αντικειμένου. Όσο πιο συμπαγές είναι το υλικό, τόσο λευκότερο αποτυπώνεται το αντικείμενο στην τελική εικόνα. Όσο πιο διάφανο, τόσο πιο σκούρο εμφανίζεται. Η τεχνική αυτή εφευρέθηκε από τον πρωτοπόρο φωτογράφο Man Ray, έργα του οποίου εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ν. Υόρκης και αλλού. Η μουσική που συνοδεύει τα φωτογράμματα, καθώς αναδύονται απ το σκοτάδι είναι το τραγούδι των Stratovarius, Celestian dream. Το ταξίδι στον κόσμο της εικόνας πρόκειται για ταξίδι αμφισβήτησης, αναστοχασμού ανάμεσα στο τι είναι εικόνα και τι δεν είναι, στο τι δείχνει μια εικόνα και πόσα αλήθεια κρύβει

15 Εικ. 5 Man Ray (Emmanuel Radnitzky) Φωτόγραμμα, 1922, Gelatin silver print, 23.9 x 29.9 εκ. Δωρεά του James Thrall Soby Μουσείο Μοντέρνας τέχνης, MoMA Highlights, Ν. Υόρκη

16 Βιβλιογραφία Ξενόγλωσση Housen, A. (1987). Three Methods for Understanding Museum Audiences. Museum Studies, Spring-Summer. Messaris, Paul (1994). Visual 'Literacy': Image, Mind and Reality. Boulder, CO: Westview Press Sankey, M.D. (2002). Considering visual literacy when designing instruction. The e- Journal ofinstructional Science and Technology The Art book 20 ος αιώνας, (1997). Terzo books, Αθήνα Yenawine P., (2001). Housen s Theory and Decorative Arts Education. Yenawine, P. (1997). Thoughts on Visual Literacy. In Flood, J., Brice, S. &, and Lapp, H. & D. (Eds), Handbook of Research on Teaching Literacy through the Communicative and Visual Arts. Macmillan Library Reference. Ελληνόγλωσση Αναστασιάδου, Δημοπούλου, Στούμπη (2007). «Η πληροφοριακή παιδεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Σύντομη επισκόπηση και προτάσεις». Πρακτικά 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα Κεκές Ι., (2007) Η διαχείριση της γνώσης στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον, εκδ. Ατραπός, Αθήνα Μπαμπινιώτης Γ., (2002) Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα Χριστοπούλου Μ.,Λαμπροπούλου Ν. «Χρήση Συνεργατικών Μαθησιακών Αντικειμένων στην Εικαστική Αγωγή: Μια Πρόταση για την Καλλιέργεια του Οπτικού Αλφαβητισμού στο Δημοτικό Σχολείο» ανεσύρθη από XristopoulouLambropoulouEEEP06.doc

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Hμερομηνία και ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.com Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Στηρίζει τους μαθητές στην αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 7:30

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ο μικρόκοσμος μας Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 3 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Web Design Είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία δικτυακών τόπων. Περιλαμβάνει : την αρχιτεκτονική πληροφοριών, τη διεπαφή χρήστη και την πλοήγηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Αντίληψη. Η αντίληψη συμπεριλαμβάνει την ερμηνεία, είναι δηλαδή μια ερμηνευτική διαδικασία.

Αντίληψη. Η αντίληψη συμπεριλαμβάνει την ερμηνεία, είναι δηλαδή μια ερμηνευτική διαδικασία. Αντίληψη «Ο όρος αντίληψη αναφέρεται στα μέσα με τα οποία οι πληροφορίες, οι οποίες αποκτώνται μέσω των αισθητηρίων οργάνων μετατρέπονται σε εμπειρίες αντικειμένων, γεγονότων, ήχων, γεύσεων κ.λ.π.» (Roth,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ζώα στη ζωγραφική» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος και Φωτογραφίες:

Κινηματογράφος και Φωτογραφίες: Κινηματογράφος και Φωτογραφίες: ακόμα και με μια απλή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ μπορείς: να φτιάξεις μια προσεκτική «οπτική καταγραφή», δηλαδή μια σειρά από φωτογραφίες πουν περιγράφουν ένα γεγονός (όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Διαφανειών. Πρακτικός Οδηγός. Μιχαηλίδη Αφροδίτη

Σχεδίαση Διαφανειών. Πρακτικός Οδηγός. Μιχαηλίδη Αφροδίτη Σχεδίαση Διαφανειών Πρακτικός Οδηγός Μιχαηλίδη Αφροδίτη Απλότητα Συνοχή Όχι Ναι Συνοχή Η χρήση του κειμένου Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στην περίπτωση του κειμένου μέσα σε μία παρουσίαση. Βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις? Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τίτλος: Ο Σωκράτης και η εποχή του Συγγραφέας: Καλλιόπη Στυλιανή Κοντιζά Γνωστικό Αντικείμενο: Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Τάξη: Γ Γυμνασίου Κείμενο: Κεφάλαιο 3 ο : Σωκράτης και

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα [1] Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα Παρουσίαση και ενδεικτικά παραδείγματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης Συντάκτρια: Μαρία Αλεξίου (εκπαιδευτικός ΠΕ02, ΜΔΕ Θεωρητικής Γλωσσολογίας, συντονίστρια του ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος και Οπτικοακουστικά Μέσα

Χώρος και Οπτικοακουστικά Μέσα Χώρος και Οπτικοακουστικά Μέσα ΘΕΩΡΙΑ [ΧΡΩΜΑ] (Τετάρτη 19/10/2016) Διδάσκων Δρ. Βασίλης Ψαρράς 3 η Διάλεξη [AVA340] 3 ο εξάμηνο (2016) Όλες οι διαλέξεις αποθηκεύονται στην πλατφόρµα opencourses.ionio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η διαφήμιση με μία μόνο λέξη χαρακτηρίζεται και ως «υπόσχεση», καθώς δίνει μια υπόσχεση στον υποψήφιο αγοραστή, για το προϊόν που διαφημίζει και αναφέρεται στην επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των Στέλιος Μιχαήλ Ε.Ε.Κ.Κ. 8 Δεκεμβρίου 2010 Εισαγωγή στο Χρώμα Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των χρωμάτων. Το φως ως στοιχείο που ειδικεύει και τροποποιεί το χρώμα. Θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΦΛΩΡΙΝΑ 2014 1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ : ΠΟΥΓΑΡΙ ΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικές Aναπαραστάσεις και πόστερ. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου

Οπτικές Aναπαραστάσεις και πόστερ. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου Οπτικές Aναπαραστάσεις και πόστερ Βασιλική Σπηλιωτοπούλου Το περιβάλλον της διδασκαλίας των Θετικών Επιστημών Μέσα εργαλεία της διδασκαλίας των Θετικών Επιστημών Το γνωστικό και αισθητικό περιβάλλον των

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Μαθηματικών ΠΠΣ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 11-12 / 4 / 2014. Μαθηματικά και ζητήματα πραγματικότητας διάκριση και σύνδεση

Συνέδριο Μαθηματικών ΠΠΣ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 11-12 / 4 / 2014. Μαθηματικά και ζητήματα πραγματικότητας διάκριση και σύνδεση Συνέδριο Μαθηματικών ΠΠΣ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 11-12 / 4 / 2014 Δημήτρης Μπίρμπας ΠΠΛ Αγίων Αναργύρων Σοφία Παππά ΠΠΛ Ζάννειο Πειραιά Μαθηματικά και ζητήματα πραγματικότητας διάκριση και σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγί ες γία την παρα δοση καί παρουσί αση της α σκησης του εργαστηρί ου Αρχίτεκτονίκη Εσωτ. Χωρων: Χωροί Γραφεί ων & Φωτίσμο ς.

Οδηγί ες γία την παρα δοση καί παρουσί αση της α σκησης του εργαστηρί ου Αρχίτεκτονίκη Εσωτ. Χωρων: Χωροί Γραφεί ων & Φωτίσμο ς. Οδηγί ες γία την παρα δοση καί παρουσί αση της α σκησης του εργαστηρί ου Αρχίτεκτονίκη Εσωτ. Χωρων: Χωροί Γραφεί ων & Φωτίσμο ς. (αφορά στα τμήματα Γ3 & Γ5) Τα παρακάτω αφορούν στην παράδοση του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Οριζόντια αντιστοίχιση Στόχων Μεθόδων Δραστηριοτήτων - Εποπτικού Υλικού - Αξιολόγησης Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT 3 Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αγγλική Γλώσσα Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς Τριτογενείς

Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς Τριτογενείς Οι πηγές πληροφόρησης ανάλογα με το επίπεδο εμβάθυνσης και το βαθμό επεξεργασίας του περιεχομένου τους, διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες (Μπώκος, 2001): Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild"

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: Winterbild Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild" Καλλιτεχνική ζωγραφική με τις νερομπογιές Κ12 Με την Pelikan η ζωγραφική γίνεται μια μοναδική εμπειρία: Αυτός είναι και ο λόγος για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ - ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Κούκιας ΠΕ 18.03 Λογιστικής Θεόδωρος 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ Προβάλλω τον τόπο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της παιδείας

Φιλοσοφία της παιδείας Ενότητα 1 η : Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Παιδείας Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Hμερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού είναι η παρουσίαση της ανάλυσης της ιδέας σας 1. Έχετε εργαστεί στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿãà Å Â Ä Â ±ÁǹĵºÄ ½¹º  Xenopoulos, Solon Neapolis University

þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿãà Å Â Ä Â ±ÁǹĵºÄ ½¹º  Xenopoulos, Solon Neapolis University Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Architecture, Land and Environmental Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Informative material 2005 þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿ¼µä±»»±ãì¼µ½  µ¹ºì½±â º±¹

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά χαρακτηριστικά

Γενικά χαρακτηριστικά ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ Γενικά χαρακτηριστικά Μικρές πινελιές που δημιουργούν παχύ στρώμα μπογιάς αποτυπώνοντας λεπτομερές. Χρήση των βασικών χρωμάτων, σπάνια χρήση του μαύρου χρώματος. Απουσία διαδοχικών επιστρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται οι τομείς: των καλών τεχνών (εικαστικός), του σχεδιασμού, της

Διαβάστε περισσότερα

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Συνθεση πινακίδας παρουσίασης συνθετικά και γεωμετρικά στοιχεία Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγήτρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση

Διαβάστε περισσότερα

Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης

Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΛΑΙΜΟΥ LANYARDS TRENDY BUSINESS Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης Τα σατινέ κορδόνια έχουν γίνει το πιο δημοφιλές είδος κορδονιού. Η απαλή σαν μετάξι επιφάνειά τους είναι ιδανική για ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Ερώτημα-κλειδί 2 Οι άνθρωποι της Αρχαϊκής Εποχής μετακινούνταν για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)

Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) Γ. Γρηγορίου, Γ. Πλευρίτης Περίληψη Η έρευνα μας βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της. Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη (Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο). ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ Η κατανόηση της νοητικής διεργασίας και της νοητικής εξέλιξης στην πράξη απαιτεί τη συνεχή και σε βάθος αντίληψη τριών σημείων, τα οποία είναι και τα βασικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία 3

Γνωστική Ψυχολογία 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Γνωστική Ψυχολογία 3 Ενότητα #10: Αναπαραστάσεις Διδάσκων: Οικονόμου Ηλίας ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να: ΣΧΟΛΕΙΟ Με αφόρμηση τα ενημερωτικά σποτ του ιστότοπου http://www.saferinternet.gr οι μαθητές εντοπίζουν αρχικά τα κυριότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου. Στη συνέχεια αφού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης Ομάδα Εργασίας Έλενα Ελληνιάδου Ζωή Κλεφτάκη Νικόλαος Μπαλκίζας Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 2: Ιστορική-ερμηνευτική μέθοδος Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

Ικανότητες. Μηδέν είναι μήτε τέχνην άνευ μελέτης μήτε μελέτην άνευ τέχνης ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Ικανότητες. Μηδέν είναι μήτε τέχνην άνευ μελέτης μήτε μελέτην άνευ τέχνης ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Ικανότητες Υπολογιστική ικανότητα Μαθηματική ικανότητα Μηχανική ικανότητα Ικανότητα αντίληψης χώρου Γλωσσική ικανότητα Ικανότητα για δουλειές γραφείου Επιδεξιότητα Εικαστική ικανότητα Επαγγελματικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον

Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον Ενότητα: Η πληροφορία στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Η πληροφορία για την κοινωνία Η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Φοιτητής: Σκαρπέντζος Γεώργιος Καθηγήτρια: Κολέζα Ευγενία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές θεωρίες σχεδιασμού της διδασκαλίας Δραστηριότητες και κατανόηση εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς International Conference Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προβληματισμός αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ «Ο κόσμος των βιβλίων» ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Το σενάριο απευθύνεται στους μαθητές/-τριες της Πρώτης τάξης του Δημοτικού σχολείου.

Διαβάστε περισσότερα

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο Είναι γνωστό πως η φωτογραφία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης εποχής καθώς κυριαρχεί τόσο στο διαδίκτυο και τα περιοδικά, όσο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που απαθανατίζουν διάφορες

Διαβάστε περισσότερα