Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus."

Transcript

1 Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus. Φιλιάνος Σκεύος Ομοτ. Καθηγητής Παν. Αθηνών. Φιλιάνος Μάρκος Φαρμακοποιός. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα είδη του γένους Citrus. Θα αναφερθούμε στα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική, τις ιδιότητες αυτών και τα φαρμακοτεχνικά σκευάσματα απλά ή σύνθετα τα οποία συγκεντρώσαμε από την λαϊκή παράδοση και τα επιστημονικά συγγράμματα. Όπου βρέθηκαν πληροφορίες για την δοσολογία αυτή αναφέρεται. Ήταν όμως αδύνατον η πληροφορίες να διασταυρωθούν και ως εκ τούτου οι χορηγούμενες ποσότητες είναι προς διερεύνηση και πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη του ιατρού που συνταγογραφεί και φέρει και την ευθύνη. Citrus medica L., λεμονιά. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα, το λεμόνι ολόκληρο, την φλούδα του, τον χυμό του και το αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα της λεμονιάς (με μίσχο λεπτό χωρίς πτερύγια) έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτά της πορτοκαλιάς. Μπορεί να είναι αναμεμιγμένα με φύλλα πορτοκαλιάς χωρίς αυτό να έχει σημασία. Είναι λοιπόν αντισπασμωδικά, ηρεμιστικά, στομαχικά, εφιδρωτικά, ελαφρά τονωτικά και ανθελμινθικά. Δόσεις: 10g σε 1 λίτρο νερό. Το λεμόνι ολόκληρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ιατρικών λεμονάδων (Lemonades médicinales) που είναι ποτά ευχάριστα, δροσιστικά και διουρητικά. Παρασκευάζονται εμβαπτίζοντας 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες για κάθε λίτρο νερό, τονωτικό λόγω της πικρής γεύσης και διεγερτικό λόγω του αιθερίου ελαίου που περιέχει. Δίδεται σε πυρετούς και σε δυσπεψίες. Άλλη ιατρική λεμονάδα λαμβάνεται βράζοντας φέτες λεμονιού, οπότε το ποτό που λαμβάνεται είναι λιγότερο όξινο και περισσότερο βλεννώδες. Όλο το νερό ή μέρος αυτού μπορεί να αντικατασταθεί με κρασί ή γάλα. Αρωματίζουμε με ένα κύβο ζάχαρης τριμμένο στην φλούδα.

2 Οι ιατρικές λεμονάδες χρησιμοποιούνται γιά τις γαστρικές δυσκολίες που συνοδεύονται με ηπατικά προβλήματα, σε ναυτίες, εμέτους, ίκτερο, πέτρες στην χολή, πυρετούς, εσωτερικές φλεγμονές, εκτός από αυτές του αναπνευστικού, δυσεντερίες και σκορβούτο. Σε επιδημικές δυσεντερίες αναφέρεται πολύ δραστική η λεμονάδα από κρασί. Ως αντιπυρετικό ο Foldi (1847) αναφέρει την λεμονάδα που παρασκευάζεται ως εξής: Εισάγουμε σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί ένα λεμόνι κομμένο σε τεμάχια και το αφήνουμε στον ήλιο ή σε σταθερή θερμοκρασία μέχρι να τελειώσει η ζύμωση. Διηθούμε και μεταφέρουμε σε φιάλη καλά σφραγισμένη. Δόση : ένα ποτήρι νηστικός κάθε πρωί. Ο χυμός του λεμονιού (Suc ή jus de citron) είναι δροσιστικός, διουρητικός, στυπτικός, ανθελμινθικός, αντισηπτικός και το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του σκορβούτου (Δόση g την ημέρα). Η ελαφρά λεμονάδα (ένα λεμόνι σε δύο λίτρα νερό ) έδωσε μερικές φορές άριστα αποτελέσματα στην ξινίλες του στομάχου. Στην δυσπεψία επίσης συνιστάται η λήψη του χυμού ενός λεμονιού μετά από ένα ποτήρι Vichy ή Perrier ή νερό με δισσανθρακικό νάτριο (σόδα), μερικές φορές την ημέρα. Σαν δραστικό ανθελμινθικό αναφέρεται ο χυμός του λεμονιού (15-60g) σε ίση ποσότητα κικελαίου (huile de ricin) ή άλλο λάδι με λίγο τσίπουρο. Στις δηλητηριάσεις με αλκάλια δίδουμε χυμό λεμονιού με 2-3 φορές τον όγκο του με νερό μέχρις ότου τα προϊόντα του εμέτου να είναι όξινα ή ουδέτερα. Εξωτερικά: σε επαλείψεις στον λαιμό σκέτος ο χυμός ή με αλάτι για τον πονόλαιμο, σε έλκη, πληγές, αιμορραγία της μύτης, επιπεφυκίτιδα των νεογνών, στο μέτωπο για τις ημικρανίες και τους νευρικούς πονοκεφάλους, για τις φακίδες Σε πολύ μεγάλες δόσεις ο χυμός του λεμονιού προκαλεί κάθαρση και εμέτους γαστρεντερικές διαταραχές σπασμούς και τερηδόνα. Η φλούδα (φλοιός του καρπού) του λεμονιού περιέχει στο flavedo στην εξωτερική στιβάδα το αιθέριο έλαιο, εύφλεκτο από το οποίο λαμβάνουμε το αιθέριο έλαιο λεμονιού (Essence de citron). Ο φλοιός αυτός είναι φάρμακο τονωτικό, διεγερτικό, σε πνεύμα, σε έγχυμα, σιρόπι, βάμμα εκ νωπής δρόγης, βάμμα ή σιρόπι. Alcoolature de citron λαμβάνεται με εμβροχή επί 8 ημέρες σε κλειστό δοχείο 50g νωπές φλούδες τεμαχισμένες σε 100g αλκοόλη 80 βαθμών.

3 Μειονεκτήματα : Δεν πρέπει να αυξάνεται η ποσότητα των φλουδιών που χρησιμοποιούνται λόγω των πιθανόν δηλητηριάσεων που προκαλούνται από το αιθέριο έλαιο. Και μόνη ή αποφλοίωση των εσπεριδοειδών στην βιομηχανία μπορεί να προκαλέσει στις εργάτριες πονοκεφάλους, ίλιγγο, δερματικές παθήσεις, φουσκώματα, γαστρεντερικούς ερεθισμούς εμέτους ακόμη και αιματουρία. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Είναι αντιαναιμικό, αντιμικροβιακό, αντιρευματικό, αντισκληρωτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιτοξικό, στυπτικό, βακτηριοκτόνο, άφυσο, επουλωτικό, αποκαθαρτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αντιπυρετικό, αιμοστατικό, υποτασικό, εντομοκτόνο, προκαλεί υπεραιμία στο δέρμα, τονωτικό, ελμινθοκτόνο. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εξωτερικώς γιά την ακμή, τα νύχια που σπάνε, στους δοθηίνες, χείμετλα, κάλους, κοψίματα, λιπαρό δέρμα, στους έρπητες, στα δήγματα εντόμων, στοματικά ελκη, στις φακίδες, στις μολύνσεις του λαιμού και στις κρεατοελιές. Εσωτερικώς για την κυκλοφορία του αίματος, τους μύες και αρθρώσεις, στην αρθρίτιδα, στην κυτταρίτιδα, υπέρταση, επίσταξη, παχυσαρκία, κακή κυκλοφορία, φλεβίτιδα και ρευματισμό. Στο αναπνευστικό σύστημα σε άσθμα, βροχίτιδα και κατάρρουν. Στο πεπτικό σύστημα για δυσπεψία. Στο ανοσοποιητικό σύστημα για κρυολογήματα, γρίπη, πυρετό και λοιμώξεις. Και για την Παρασκευή Ύδατος Κολωνίας (Eau de Cologne). Citrus paradisi, γκρεϊπφρουτ Εκτός από την απισχναντική του δράση στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικώς για την ακμή, για την ευρυαγγείες και λιπαρό δέρμα ενισχύει την τριχοφυία, δυναμώνει το δέρμα και τους ιστούς. Βελτιώνει την κύκλοφορία του αίματος, τους μύες και τις αρθρώσεις. Άλλες ενδείξεις του είναι η κυτταρίτιδα, ζέσταταμα πριν την γυμναστική, μυϊκή κόπωση, παχυσαρκία, δυσκαμψία και κατακράτηση ύδατος, κρυάδες, κρυολογήματα και γρίπη, στην κατάθλιψη, κεφαλαλγίες νευρική εξασθένιση και στρες κατά την επίδοση. Citrus aurantium L. νεραντζιά Τα φύλλα πορτοκαλιάς (feuilles d oranger) στην φαρμακευτική είναι τα φύλλα της νεραντζιάς που είναι με πτερύγια στους μίσχους, πιο πικρά και αρωματικά από αυτά της πορτοκαλιάς.

4 Αλλά συχνά αυτά αντικαθίστανται με φύλλα πορτοκαλιάς και λεμονιάς άνευ μεγάλης σημασίας στην θεραπευτική. Απο τα φύλλα της νεραντζιάς λαμβάνεται ένα αιθέριο έλαιο που λέγεται Petit grain. Τα φύλλα της νεραντζιάς είναι κατευναστικά, αντισπασμωδικά, ελαφρά τονωτικά, στομαχικά, εφιδρωτικά, κατά των πυρετών και των ελμίνθων χρησιμοποιούνται σε δόση 10-20g ανά λίτρο νερό. Είναι χρήσιμα στην ανορεξία, την δυσπεψία, ατονία των οργάνων του πεπτικού, φουσκώματα, ημικρανίες κεφαλαλγίες νευρικού τύπου, νευρασθένεια, αϋπνία, αταξία, σπασμωδικό βήχα, λόξιγκα, ταχυπαλμίες πόνους στην καρδιά, αταξία, τυφοειδή πυρετό. Νευρικές παθήσεις με σπασμούς, υστερία, κλπ. Ο φλοιός της νεραντζιάς είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, άφυσο, ελαφρά αντιπυρετικό και ανθελμινθικό. Χρησιμοποιείται σε σκόνη (δόση 1-2g πολλές φορές την ημέρα), ή σε αφέψημα στην δόση των g σε ένα λίτρο νερό σε όλες τις περιπτώσεις ατονίας των οργάνων της πέψης, στην δυσπεψία, την αναιμία, την χλώρωση, την περίοδο αδυναμίας των πυρετών, στην κακοσμία του στόματος. Ο R.Borrel διαπιστώνει την αποτελεσματικότητα της σκόνης μέσα σε κρασί σαν ελμινθοκτόνο. Κατά τον Rosenthal (1915) μπορούμε να μετατρέψουμε τον φλοιό σε σπουδαίο υπακτικό που δρα συγχρόνως σαν το άγαρ-άγαρ στο έντερο και σαν χολαγωγό στην χοληδόχο κύστη: βράζουμε για μισή ώρα τον φρέσκο φλοιό και απορρίπτουμε το πρώτο νερό που είναι πολύ πικρό. Κατόπιν ξαναβάζουμε να βράσει για την ίδια ώρα σε νερό με λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα πιάτο. Ο φλοιός ενός μόνο νεραντζιού αρκεί για να απελευθερώσει το έντερο. Ο φλοιός είναι βάση διαφόρων παρασκευασμάτων μεταξύ άλλων «sirop d orange», διάφόρων λικέρ όπως το Curacao της Ολλανδίας και το εξής ραταφιά: Εμβρέχονται επί 8 ημέρες 135g φλοιών νεραντζιών και 153g φλοιών λεμονιών σε ένα λίτρο αλκοόλης 80 βαθμών. Μετά από διήθηση προστίθενται 500g ζάχαρη. Αυτό το ηδύποτο είναι ένα δυναμωτικό τονωτικό του στομάχου στην ανορεξία, τον τυμπανισμό και την δύσκολη πέψη αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η εμβροχή χωρίς ζάχαρη 100g φλοιών νεραντζιάς σε 500g τσίπουρο παρέχει το βάμμα νεραντζιάς (Teinture d orange) λαμβάνεται για τις ίδιες παθήσεις κατά κοχλιάρια του καφέ πριν τα γεύματα. Μειονεκτήματα: σε δόσεις πολύ υψηλές ο φλοιός της νεραντζιάς δρα σαν δηλητήριο του νευρικού συστήματος προκαλεί δια του αιθερίου ελαίου εμέτους γαστρικές διαταραχές, κεφαλαλγίες και μικροσυμφορήσεις.

5 Όπως τα φύλλα έτσι και στην περίπτωση των fleurs d oranger εννοούμε της νεραντζιάς που όμως μερικές φορές αντικαθίστανται από άνθη λεμονιάς, κιτριάς ή πορτοκαλιάς. Τα Ανθή συλλέγονται ως οφθαλμοί το πρωί μετά την δροσιά. Από αυτά με απόσταξη λαμβάνονται το αιθέριο έλαιο που ονομάζεται Essence de Neroli και το ύδωρ Eau de fleurs d oranger. Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε έγχυμα που είναι πολύ αρωματικό 10-40g σε ένα λίτρο νερό) στις ίδιες περιπτώσεις με τα φύλλα. To Εau de fleurs d oranger δίδεται σαν ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό, ελαφρό υπνωτικό σε νευρικές καταστάσεις δύσκολα καθορισμένες σε αυτές που θα λέγαμε κατά φαντασία ασθένειες, νευρασθένειες, προκάρδια άλγη, σπασμούς, ταχυπαλμίες, υστερία, νευρικούς κολικούς. Στις αϋπνίες των παιδιών 2-10g από αυτό το υδαταπόσταγμα φέρνει ύπνο κανονικό και ήρεμο. Το eau de fleurs d oranger χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό άλλων φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων. Το αιθέριο έλαιο essence de fleurs d oranger είναι κυρίως προϊόν για την αρωματοποιία. Το εκχύλισμα από τα νωπά άνθη της νεραντζιάς δίδει το αιθέριο έλαιο με όνομα Essence de Neroli. Το όνομα προέρχεται από την σύζυγο του Flavio Orsini πρίγκιπα του Neroli.(1680). To essence de Neroli συχνά νοθεύεται με essence petit grain από απόσταξη των φύλλων, βλαστών νεραντζιάς ή με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς, ή με αιθέριο έλαιο λεμονιού ή άλλες νοθείες. Το αιθέριο έλαιο έχει τις εξής ιδιότητες: αντικαταθλιπτικό, αφροδισιακό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, καρδιοτονωτικό, αποσμητικό, εύπεπτο, κατευναστικό, τονωτικό. Στον άνθρωπο σταγόνες σε 10 λεπτά προκαλούν μία έντονη εγκεφαλική και μυϊκή διέγερση, σε μισή ώρα σκοτείνιασμα της σκέψης, εξασθένιση της μνήμης, σε μία ώρα ακατανίκητη νύστα όνειρα. Μετά από τρεις ώρες όλα τα φαινόμενα εξαφανίζονται. Ενδείξεις: την κατάθλιψη, την χρόνια διάρροια, την υστερία, την αυπνία, την νευρική υπέρταση, ταχυπαλμίες, σόκ (καταπληξία), και δερματική φροντίδα. Citrus sinensis L. Πορτοκαλιά, χρυσομηλιά. Το πορτοκάλι λόγω της αφθονίας του χυμού του, την λεπτότητα του αρώματος του, την ελαφριά οξύτητα που μετριάζει την απαλή και γλυκιά γεύση, λόγω των ευεργετικών δράσεων που ασκεί στον οργανισμό κατέχει μια ξεχωριστή θέση μεταξύ των διατροφικών ουσιών που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο.

6 Τα πλεονεκτήματα του είναι τα ίδια με το λεμόνι το ίδιο πλούσιο σε βιταμίνη C και αρκετά πλούσιο σε βιταμίνη Β. Προσφέρει μεγάλη βοήθεια στις αβιταμινώσεις που έχουν προκληθεί λόγω κακής διατροφής συμπυκνωμένο γάλα, γάλα σκόνη, κονσέρβες συνθήκες απομόνωσης, στην ανάρρωση και στις ασθένειες. Αραιωμένος με νερό δίδει την πορτοκαλάδα που χρησιμοποιείται στις ίδιες περιπτώσεις με τις λεμονάδες άλλα έχει το πλεονέκτημα να είναι λιγότερα όξινη και πιο ελαφρά για τα ευαίσθητα στο στομάχι άτομα. Είναι ένα ρόφημα επιλογής σε πυρετούς από φλεγμονές της χοληδόχου, ερεθισμούς του πεπτικού και του ουροποιητικού, στην δυσεντερία, την περιτονίτιδα, την νεφρίτιδα και στο σκορβούτο. Έχουμε την δυνατότητα να μεταβάλλουμε το χρώμα και το άρωμα προσθέτοντας αν η κατάσταση το επιτρέπει κρασί, τσάι, ή αρωματισμένο τσάι. Τοποθετημένος ο βρασμένος χυμός σε επιθέματα πάνω σε δύσοσμα έλκη έχει καλά αποτελέσματα. Οι μικροί άωροι καρποί πορτοκαλιάς και νεραντζιάς με 1,5-2 cm διάμετρο που πέφτουν στην γη, μικρές σφαίρες πράσινες πολύ σκληρές, είναι τονωτικοί και στομαχικοί (δόση 1-2g πολλές φορές την ημέρα). Στην φυτοθεραπεία l écorce d orange του εμπορίου είναι πράσινες φλούδες νεραντζιάς. Έχουν γεύση πικρή και αρωματική. Στην Α ποιότητα το λευκό εσωτερικό τμήμα (albedo) έχει εντελώς απομακρυνθεί. Συχνά νοθεύονται με φλοιούς πορτοκαλιάς. Το αιθέριο έλαιο των πορτοκαλιών (Essence du Portugal) χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, και στην φαρμακοτεχνία. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται εξωτερικώς στα θαμπά και λιπαρά δέρματα, σε στοματικά έλκη, για την βελτίωση της κυκλοφορίας, της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων και ειδικά για την παχυσαρκία, τις ταχυπαλμίες και την κατακράτηση ύδατος, στις βρογχίτιδες και τις σύγκρυες, δυσκοιλιότητα, την δυσπεψία και σπασμούς, ενίσχυση του ανοσοποιήτικού, σε κρυολογήματα και γρίππη, στρες και νευρική υπέρταση. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ύδατος Κολωνίας και διαφόρων αντισηπτικών αλοιφών. Δόση 6-8 σταγόνες ημερησίως σε 2 δόσεις ή ανά δίωρο το πρωί δρα ευμενώς στις γαστρεντερικές νευρώσεις. Σε υψηλότερα δόση εμφανίζει τα ίδια μειονεκτήματα με τον φλοιό.

7 Citrus bergamia, περγαμόντο. Αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες: αναλγητικό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, άφυσο, επουλωτικό, αποσμητικό, εύπεπτο,αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, κατευναστικό, ελμινθοκτόνο, επουλωτικό. Μπορεί να αντικαταστήσει το βάμμα ιωδίου επί των πληγών. Απολυμαίνει τα έλκη τα οποία επουλώνει και έχει άριστα αποτελέσματα στα ψυχρά αποστήματα τα καρκινώματα και τις ενδομητρίτιδες. Δίδεται εξ άλλου σε ακμή, βρογχίτιδα, δοθηϊνες, κολικούς πόνους, κυστίτιδα, κατάθλιψη, διφθερίτιδα, δυσπεψία, έκζεμα, πυρετούς, τυμπανισμό, πέτρες στην χολή, γλωσσίτιδα, βλενόρροια, κακοσμία του στόματος, έρπητα, λευκόρροια, νευρική υπέρταση, ψωρίαση, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ψώρα, στοματίτιδα και σαν καλλυντικό του δέρματος, στην οξεία αμυγδαλίτιδα, στην φυματίωση, στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, στα έλκη της φλεβίτιδας, και στα εξελκωμένα τραύματα. Τοξική δράση:το αιθέριο έλαιο προκαλεί πρώτα μία διέγερση, κατόπιν θλίψη, υπνηλία, απάθεια, αδυναμία. Αυξάνει την φωτοευαισθησία του δέρματος και απαιτεί προσοχή στην χρήση του όταν πρόκειται να εκτεθεί το δέρμα στον ήλιο ή σε υπεριώδη ακτινοβολία. Citrus reticulata, μανταρίνι. Χρήση εξωτερικώς: για την ακμή, λιπαρό δέρμα, στις ευρυαγγείες, ουλές, φακίδες, δυναμωτικό του δέρματος. Στην κυκλοφορία του αίματος, καλύτερη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων, κατακράτηση υγρών και παχυσαρκία, δυσπεψίες, λόξιγκα, εντερικά προβλήματα, αυπνία, νευρική υπέρταση και υπερκινητικότητα. Ανεκτό απο τα παιδιά και τις εγκύους γυναίκες, και συνεργικά με άλλα αιθέρια έλαια κίτρων. Εθνοφαρμακολογία. Στην βιβλιογραφία συναντήσαμε πληροφορίες σχετικά με την χρήση φυτών του γένους Citrus. Παρουσιάζουμε την χρήση που γίνεται στις περιοχές της Άπω Ανατολής από την οποία θεωρούμε ότι κατάγονται τα περισσότερα φυτά αυτού του γένους. Citrus aurantifolia (Christm). Swingle. Μαλαϊκή χερσόνησο : Τα φύλλα του Citrus aurantifolia κοπανιόνται και τοποθετούνται για να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο, το δε αφέψημα από τις ρίζες ανακουφίζει από την δυσεντερία.

8 Ο χυμός του φρούτου ανακατεμένος με πολτό από το φυτό Phyllanthus δίδει φάρμακο για την βλεννόρροια και θεωρείται ότι το απεχθάνονται τα κακά πνεύματα Ο χυμός των φύλλων κοπανισμένων με αυτά της Areca μπορούν να ληφθούν για πόνο στο στομάχι. Στην Ινδονησία ο χυμός του φρούτου χρησιμοποιείται εξωτερικά για την θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, του δάγγειου πυρετού. Citrus grandis (L). Osbeck, C.decumana L. C.maxima Mer. Κίνα: Ο φλοιός του Citrus grandis (L)είναι πικρός, στομαχικός, αντιμεθυστικός, για την δυσπεψία, τον εμετό, την χολέρα, τα κρυολογήματα και περαιτέρω προστίθεται σε νερό για πλύσεις σε κνησμό και δοθιήνες. Τα σπέρματα όταν μαγειρευτούν με νερό ή Illicium δίδουν ένα παρασκεύασμα που ανακουφίζει την κήλη, τους πόνους στην κύστη και το πρήξιμο στα γεννητικά όργανα. Το Αφέψημα από τα φύλλα χρησιμοποιείται για πλύσεις και θεωρείται σαν αποκαθαρτικό διότι «εκδιώχνει τους χυμούς». Μια θερμή lotion των φύλλων τοποθετείται στα πονεμένα μέρη και πρηξίματα. Φύλλα επίσης τοποθετούνται στα βρεγματικά για να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο. Ινδοκίνα: Τα νεαρά φρούτα κομμένα στη μέση και αποξηραμένα φημίζονται σαν στομαχικά και αντιδυσεντερικά. Φιλιππίνες: Έγχυμα από τα φύλλα, τα άνθη και την φλούδα του καρπού είναι κατευναστικά κατά νευρικών παθήσεων και χρησιμοποιούνται στα αρωματικά λουτρά. Ο χυμός του φρούτου ανακατεμένος με αφέψημα του φυτού Syzygium cumini L δίδεται σαν φάρμακο για την κυκλοφορία του αίματος. Citrus aurantium L Κίνα: Τα σπέρματα του Citrus aurantium L συνθλίβονται και τοποθετούνται στο πρόσωπο την νύχτα σαν φάρμακο για τα σπυράκια και τις φακίδες. Ινδοκίνα και Φιλιππίνες: Τα φύλλα είναι αποκαθαρτικά, δίδονται για την υστερία και τον λόξιγκα. Έγχυμα από τα άνθη είναι ηρεμιστικό σε περιπτώσεις γενικής αναστάτωσης και δύσκολης πέψης. Περαιτέρω τα φύλλα είναι αντιβηχικά και βοηθούν στην θεραπεία της βρογχίτιδας. Ινδονησία: Εδώ υπάρχει μίγμα με διάφορα φυτά για την γρίπη. Φιλιππίνες: Ο χυμός λαμβάνεται σαν υπακτικό, με αλάτι είναι ένα φάρμακο για λειχήνες, τριχοφυτία. Το αιθέριο έλαιο υπό μορφή εντριβής είναι χρήσιμο στην ποδάγρα και τους ρευματισμούς. Τα καβουρδισμένα σπέρματα είναι διεγερτικά. Citrus medica L & var. arcodactyle (Noot) Swingle.

9 Κίνα: Τα φύλλα και η ρίζα του φυτού έχουν τις ίδιες χρήσεις με την φλούδα του καρπού. Ένα αφέψημα της ρίζας μπορεί να δωθεί σαν αποχρεμπτικό για τον βήχα και για την οσφυαλγία. Ινδοκίνα: Ο καρπός μετά από εμβροχή σε οινόπνευμα έχει αντιασθματικές ιδιότητες, τα σπέρματα είναι ανθελμινθικά και αντιπυρετικά. Μαλαϊκή χερσόνησος : κάθε έγχυμα των νεαρών βλαστών είναι ορεκτικό, αντιελμινθικό και φάρμακο γιά το στομάχι. Τα C. limonia, C.aurantifolia, C.mitis, C microcarpa έχουν μικροβιοκτόνο δράση έναντίον των μικροβίων που προκαλούν τον τύφο, την δυσεντερία, ή την χολέρα. Ένα μέρος χυμού σε 15 μέρη νερό μετά από παραμονή για μία ώρα θεωρούνται ασφαλή προς πόση ακόμα και άν έχουν προσβληθεί από τα δύο πρώτα και 1 μέρος χυμό στα 50 μέρη για το μικρόβιο της χολέρας. Το C. mitis δίδει χυμό κατά του κνησμού απο τσιμπήματα εντόμων, κατά της ακμής, στυπτικό, δροσιστικό, αποσμητικό, αντιφλογιστικό, αντιβηχικό. Ινδοκίνα: Ο χυμός του Citrus limon L προτίνεται ως αντίδοτο στις δηλητηριάσεις με Euphorbia και στις δηλητηριάσεις με αλκάλια. Ο φλοιός του βλαστού είναι πικρό, τονωτικό και προτιμάται νωπός. Συνταγές αρωματοθεραπείας Αιμορραγία της μύτης: Εισπνοή από χαρτομάντυλο εμποτισμένο με: Lemon 3drops Lavender 1drop Αιμορραγούντα ούλα: Πλύσεις στόματος με το μίγμα: Lemon 2drops Lavender 1drop Eucalyptus 2drops Αραιωμένο σε μία κουταλιά του τσαγιού μπράντυ. Για τη πέψη: % Bergamot 10 Caraway 5

10 Cardamom 5 Coriander 5 Fennel 5 Ginger root 5 Grapefruit 20 Lemon 25 Orange 30 Tangerine 20 Ολίγες σταγόνες σε λίγη ζάχαρη ή μέλι. Ομοιοπαθητική θεραπευτική Στην ομοιοπαθητική Material medica υπάρχουν δύο κυρίως φάρμακα το Citrus Limonum (χυμός από το κοινό λεμόνι) και το Citrus vulgaris ( βάμμα από τις νωπές φλούδες της νεραντζιάς). Η βιβλιογραφία βασίζεται στη δηλητηριάσεις με υπερβολική λήψη χυμού λεμονιού στο πρώτο φάρμακο και στις δηλητηριάσεις των εργατριών στα εργοστάσια που ξεφλούδιζαν τα νεράντζια τα παλαιότερα χρόνια (1853). Citrus limonum Ο χυμός του φυτού περιέχει κιτρικό οξύ. Το φάρμακο έχει ισχυρή δράση στο κυκλοφοριακό σύστημα προκαλεί λυποθυμία, ασθενή σφυγμό, αιμορραγίες, οιδήματα. Φλεγμονή και διόγκωση του σπληνός, δύσπνοια. Ημερήσιο πονοκέφαλο. Δυσκαμψία στις αρθρώσεις ιδιαίτερα των δακτύλων, αίσθημα σαν από χτύπημα με μωλωπισμούς στα πόδια. Εξανθήματα. Αντίδοτο των Acon, Euphorb, Stram (στους σπασμούς, με βίαιες κινήσεις των χεριών και των ποδιών και των οφθαλμών σιελόρροια, μυδρίαση, κόκκινο πρόσωπο, απώλεια λογικής, ασθενή σφυγμό κλπ.), δηλητηριάσεις από φίδια, και όλα τα ζωικά δηλητήρια. Αυξάνει την θεραπευτική δράση της Belladonna. Citrus aurantium ή Aurantium Μεγάλη διέγερση, γρήγορες κινήσεις, δεξιά ημικρανία, νευραλγία του προσώπου, πονόδοντο, τερηδόνα, φοβερή γεύση πίσω από την μύτη και στον λαιμό που διαρκεί πολλές ημέρες που προκαλεί μέχρι λιποθυμία, πόνοι στα νεφρά και την κύστη. Ταχυπαλμία.

11 Κατάλληλο για άτομα μεγάλη ηλικίας με κρυάδες. Λέγεται ότι ένα πορτοκάλι το πρωί πριν το πρόγευμα νικά την επιθυμία γιά αλκοόλ στους πότες. Κνησμός και εξανθήματα ιδιαίτερα στα άνω άκρα. Σιρόπι αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας (Δαμβ.339,Goris 866) Sirupus aquae floris aurantii Sirop de fleurs d oranger Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας Σακχάρου 1000γρμ. 1800γρμ. Αρχικό σκεύασμα των ανθέων νεραντζιάς είναι το απεσταγμένο ύδωρ νεραντζιάς κοινώς «ανθόνερο» το οποίο ο Δαμβέργης (σελ.129) περιγράφει υπό την ονομασία απόσταγμα ανθέων πορτοκαλέας. Όμως σε διάφορα σκευάσματα που το περιέχουν το αναφέρει ως «απόσταγμα ανθέων χρυσομηλέας». Είναι κατευναστικό. Δίνεται στα παιδιά κατά κουταλάκια του καφέ. Είναι αρωματικό έκδοχο πολλών άλλων φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων και ράντισμα μαζί με ροδόσταμο κατά την ακολουθία του Επιταφίου. Aqua florum aurantii, Aqua naphae Eau distillée de fleur d oranger. Napha ήταν η ονομασία της πορτοκαλιάς στα αρχαία συνταγολόγια (Dorvault σελ. 637) Οι Goris και συνεργάτες (σελ.591) αναφέρουν και το απόσταγμα φύλλων του ιδίου δένδρου = eau de brouts, το οποίο παράγεται σαν υποπροϊόν της παρασκευής του αιθερίου ελαίου «petit grain». 2. Λευκωματούχο ύδωρ. (Δαμβ.123, Goris 713) Aqua albuminosa Eau albumineuse

12 Λευκών αυγών 4 Αποσταγμένου ύδατος 1000γρμ Απεσταγμένου ύδατος ανθέων νεραντζιάς 10γρμ Το λευκωματούχο ύδωρ παρέχεται για τις φλογώσεις του στομάχου και του εντέρου διά στόματος ή σε υποκλυσμούς. Είναι αντίδοτο των δηλητηριάσεων με μέταλλα, ειδικά του υδραργύρου. 3. Απλό πότημα (Δαμβ.236,Goris 704) Potio simplex Potion simple, Julep simple Απλού σιροπίου Απεσταγμένου ύδατος ανθέων νεραντζιάς Απεσταγμένου ύδατος όσον αρκεί γιά 40γρμ 20γρμ 150κυβ.εκ. Το απλό πότημα χρησίμευε σαν διαλύτης υδατοδιαλυτών φαρμάκων. 4. Κομμιούχο πότημα (Δαμβ.235, Goris 704) Potio gumminosa Julep gommeux Κόμμεως αραβικού Απλού σιροπίου -Απεσταγμένου ύδατος ανθέων νεραντζιάς Απεσταγμένου ύδατος όσον αρκεί γιά 10γρμ 30γρμ 10γρμ 150κυβ.εκ. 5. Γαλακτοποιημένο κομμιούχο πότημα (Δαμβ.264,Goris 929) Look album Potion émulsive gommeuse, Loοch blanc.

13 Αποφλοιωμένων γλυκέων αμυγδάλων Αποφλοιωμένων πικρών αμυγδάλων Λευκής σακχάρεως Κόνεως τραγακανθίνου κόμμεως Απεσταγμένου ύδατος ανθέων νεραντζέας Απεσταγμένου ύδατος όσον αρκεί γιά 40γρμ 3γρμ 30γρμ 0,50γρμ 10γρμ 150κυβ.εκ. Το κομμιούχο πότημα και το γαλακτοποιημένο κομμιούχο πότημα είναι έκδοχα αδιάλυτων κόνεων: λευκό οξείδιο αντιμονίου, ορυκτός κέρμης (= μίγμα ερυθρού θειούχου αντιμονίου και οξειδίου του αντιμονίου). Όταν το φάρμακο που εναιωρείται στο γαλακτοποιημένο πότημα είναι καλομέλας (Hg 2 Cl 2 ) υπάρχει ασυμβατότης των πικραμυγδάλων με το υδραργυρικό φάρμακο τα οποία αντιδρούν υποθετικά ως εξής: Hg 2 Cl 2 + HCN Hg 2 Cl + Hg + HCN Με σχηματισμό διχλωριούχου υδραργύρου και ελευθέρου υδραργύρου. Σ αυτήν την περίπτωση το γαλάκτωμα αντικαθιστάται από το ελαιώδες γαλακτοματοποιημένο πότημα (= ελαιώδες λόουχ) όπου γαλακτοματοποιείται το ενεχόμενο αμυγδαλέλαιο (εκ γλυκέων αμυγδάλων), 15g, με 15g κονιοποιημένου αραβικού κόμμεως και 15g σιροπίου κόμμεος. Αρωματίζουμε με 15g απεσταγμένου ύδατος ανθέων νεραντζιάς και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι 150g. 6. Ελαιώδες Γαλακτοποιημένο πότημα (Δαμβ. 264,Goris 912) Look oleosum, Potion émulsive huileuse, Looch huileux. Ελαίου γλυκέων αμυγδάλων Κονιοποιημένου αραβικού κόμμεως Σιροπίου κόμμεως Αποστάγματος ανθέων νεραντζέας Απεσταγμένου ύδατος όσον αρκεί γιά 15γρμ 15γρμ 30γρμ 15γρμ 150κυβ.εκ 7. Σύνθετο διάλυμα βαλεριανικού αμμωνίου (Goris 710)

14 Soluté de valerianate d ammonium compose. Βαλεριανικού οξέος Ανθρακικού αμμωνίου Εκχυλίσματος βαλεριανής Οινοππνεύματος 90º Αποστάγματος ανθέων νεραντζέας όσον αρκεί γιά 8γρμ 4γρμ 2γρμ 5γρμ 100γρμ Στο σύνθετο διάλυμα βαλεριανικού αμμωνίου συνδιάζεται η κατευναστική δράση των ανθέων νεραντζιάς με αυτή της βαλεριανής. Αυτό μου θυμίζει ότι όταν εις το φαρμακείο Esculape του πατέρα μου αειμνήστου φαρμακοποιού Μάρκου Φιλιάνου, όταν κάποιος πελάτης παρεπονείτο γιά δυσφορία, του δίναμε να πιεί με την υπόσχεση ότι θα επισκέπτετο τάχιστα τον γιατρό του, το εξής υγρό: 10ml ανθόνερο με λίγες σταγόνες βαλεριανής. Αφού ερεύετο, αισθάνετο ανακούφιση και πήγαινε στο γιατρό του. 8. Ελιξίριο Garus Elixir Gari, Elixir de Garrus (Δαμβ.170) Πνεύματος Gari Σιροπίου ανθέων πορτοκαλέας Βάμματος κρόκου Βάμματος βανίλλης (Goris 840) Πνεύματος Gari Βανίλλης Κρόκου Αδίαντου Απεσταγμένου ύδατος Αποστάγματος ανθέων νεραντζέας Λευκού σακχάρου 45γρμ 50γρμ 25γρμ V σταγόνες 1000γρμ 1γρμ 0,50γρμ 20γρμ 500γρμ 200γρμ 1000γρμ

15 9. Σιρόπι Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας (Δαμβ. 339) Siropus aquae floris aurantii, Sirop de fleur d oranger Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας Σακχάρου 1000γρμ 1800γρμ Το σιρόπι αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας είναι αρωματικό, χωρίς ειδική δραστικότητα. Το χρησιμοποιούσαν σπάνια, διότι προτιμούσαν το απόσταγμα εις τα συνταγογραφούμενα από ιατρούς ποτήματα. Είναι έκδοχο του βρωμιούχου ασβεστίου και του υποφωσφορώδους ασβεστίου σε αντίστοιχα σιρόπια. Το σιρόπι κίτρων (Sirop d acide citrique) της γαλλικής φαρμακοτεχνίας βελτιώνει τη γεύση στο πότημα του χλωριούχου ασβεστίου, που δίδεται κατά κοχλιάρια της σούπας σαν αιμοστατικό (Goris 704). Οι φλοιοί πορτοκαλιών και νεραντζιών παρέχουν δύο σιρόπια: Το σιρόπι φλοιών χρυσομήλων και το σιρόπι φλοιών νεραντζιών. Το τελευταίο είναι πικρό δυναμωτικό που καλύπτει την γεύση των φαρμάκων. Χρησιμοποιείται από την γαλλική φαρμακοτεχνία σε τρία σιρόπια και στο ευκάρδιο ποτό: 10. Σιρόπι στηθικό (Δαμβ.358, Goris 901) Sirupus pectoralis, Sirop d espèces pectorales. Ειδών στηθικών Ζέοντος ύδατος Σακχάρου Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας Εκχυλίσματος οπίου 100γρμ 1200γρμ 2000γρμ 50γρμ 0,3γρμ 11. Σιρόπι φλοιών χρυσομήλων (Δαμβ.340) Sirupus aurantii cortices

16 Κατατμηθέντων φλοιών χρυσομήλων Λευκού οίνου Δύο ημέρες εμβροχή, διήθησις Διηθήματος Σακχάρου 1 μέρος 9 μέρη 8 μέρη 12 μέρη 12. Σιρόπι φλοιών νεραντζίων (Δαμβ.345, Goris 891) Sirupus citri vulgaris Sirop d écorce d orange amère Ξηρών φλοιών νεραντζιών Οινοπνεύματος 60% 12ωρος εμβροχή 100γρμ 100γρμ Απεσταγμένου ύδατος (70º C) 6ωρος κατεργασία, διήθησις. Διηθήματος Σακχάρου 1000γρμ 100γρμ 180γρμ 13. Σιρόπι βρωμιούχου καλίου Κονιοποιημένου βρωμιούχου καλίου Σιροπίου φλοιών νεραντζίων 50γρμ 950γρμ 14. Σιρόπι ιωδιούχου καλίου Κονιοποιημένου ιωδιούχου καλίου Σιροπίου φλοιών νεραντζίων 25γρμ 975γρμ 15. Σιρόπι γαϊακοσουλφονικού καλίου (Δαμβ.363,Goris 892) Sirop de gaϊacolsulfonate de potassium.

17 Sirupus Thiocoli, Sirolinum Θειοκόλης Υδατος Σιροπίου φλοιών χρυσομήλων 5μέρη 5μέρη 90μέρη Το σιρόπι ιεροξυλοσουλφονικού καλίου που φέρει το όνομα Sirolinum έχει κυκλοφορήσει ως ιδιοσκεύασμα του οίκου Roche. Εξ άλλου η ίδια εταιρεία εμπορεύετο τη χημική πρώτη ύλη υπό την κατατεθείσα εμπορική ονομασία Thiocol Roche. Το σιρόπι παρέχεται σε δόση 1 έως 5 κοχλιαρίων της σούπας στους ενήλικες και 2 έως 6 κουταλάκια του καφέ σαν αντικατάστατο της ιεροξυλόλης και του σωσικρέατος (creosotum). 16. Ποτόν ευκάρδιον (Δαμβ.310,Goris 703) Potion cordiale. Potio cardiaca Βάμματος κινναμώμου Σιρόπιου φλοιών νεραντζιών Οίνου γλυκέος και ισχυρού 10γρμ 50γρμ 110γρμ Το ευκάρδιο ποτό είναι ποτό ή πότημα διεγερτικό που δίνεται κατά κοχλιάρια της σούπας κάθε ώρα στις καταθλιπτικές καταστάσεις και στην αρχή της γρίππης. Η γαλλική συνταγή χρησιμοποιεί τον οίνο Banyuls. 17. Βάμμα φλοιών χρυσομήλων (Δαμβ. 391) Tinctura aurantii Κατατετμηθέντων φλοιών χρυσομήλων Οινοπνεύματος 80% 1μέρος 5μέρη 18. Βάμμα χρυσομήλων σύνθετο (Δαμβ.391) Tinctura aurantii composita

18 Φλοιών χρυσομήλων Φλοιών κίνας Ρίζης γεντιανής Οινοπνεύματος 90% 12μέρη 8μέρη 3μέρη 80μέρη 19. Βάμμα πικρόν (Δαμβ.389) Tinctura amara Μετρίως κατατμηθέντων φλοιών νεραντζίων Αδρομερούς κόνεως μικρών άωρων νεραντζιών Μετρίως κατατμηθείσης ρίζης γεντιανής Μετρίως κατατμηθείσης πόας κενταυρίου Μετρίως κατατμηθείσης ρίζης ζεδοάριας Οινοπνεύματος 60% 3μέρη 2μέρη 3μέρη 3μέρη 1μέρος 50μέρη 20. Βάμμα νεραντζίων Teinture d orange amère. (Goris 796) Φλοιών νεραντζίων Οινοπνεύματος 80% 1μέρος 5μέρη Ο Δαμβέργης σελ391 προτίνει την Παρασκευή του βάμματος με ίδιες αναλογίες φλοιών χρυσομήλων 21. Σιρόπι λεμονίων (Δαμβ.345) Sirupus citri Sirop de limon Πρόσφατου οπού λεμονίων Κόνεως σακχάρου 100γρμ 160γρμ

19 22. Sirop d acide citrique (Goris 873) Sirop de limon Κονιοποιημένου κιτρικού οξέος Απλού σιροπίου Βάμματος προσφάτων κίτρων 10γρμ 970γρμ 20γρμ 23. Βάμμα προσφάτων κίτρων Tinctura citri recentis Alcoolature de citron Αποξεσμάτων προσφάτων φλοιών κίτρων Οινοπνευματος 80% 1μέρος 2μέρη 24. Ποτό Ριβέρειο (Δαμβ.312) Potion antivomitive de Rivière (Goris ) Potion No2 Κιτρικού οξέος Σιροπίου κιτρικού οξέος Απεσταγμένου ύδατος όσον αρκεί γιά 4γρμ 30γρμ 150κυβ.εκ. 25. Ύδωρ Κολωνίας ιατρικόν (Δαμβ.127) Spiritus Coloniensis (Goris 829) Teinture d essence de citron composée Eau de Cologne Αιθερίου ελαίου κίτρου του περγαμηνού Αιθερίου ελαίου φλοιών κίτρων Αιθερίου ελαίου φλοιών χρυσομήλων Αιθερίου ελαίου ανθέων πορτοκαλέας 10μέρη 10μέρη 10μέρη 12μέρη

20 Αιθερίου ελαίου τιφύου Οινοπνεύματος 90% 2μέρη 1000μέρη Εμπορική εκμετάλλευση του επι σειράν ετών Ύδατος Κολωνίας ως Νο Το ελληνικό προϊόν γνωστοποίησε ο οίκος Μενούνος σαν Κολώνια Εσπερίδων. Τελευταίως εμφανίστηκε αντίστοιχο του οίκου Μαρινόπουλου ως Μυρτώ-λεμόνι. Λόγω της παρουσίας στην σύσταση του αιθερίων ελαίων περγαμίων δυνατόν να προκαλέσει φωτοευαισθησία και πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του δέρματος στον ήλιο μετά από την επάλειψη με αυτό το σύνθετο βάμμα αιθερίων ελαίων. 26. Πότημα των τριών υδατοσταγμάτων 3 Hydrolats (François Decaux σελ.154) Απόσταγμα ανθέων πορτοκαλιάς Απόσταγμα φιλλύρας Απόσταγμα μαρουλιού 50γρμ 25γρμ 25γρμ Το πότημα των 3 υδροσταγμάτων χορηγείται σε δόσεις 2 έως 4 κοχλιαρίων του καφέ το βράδυ κατά την κατάκλιση. 27. Οινόπνευμα Μελίσσης συνθέτου (Ε.Φ. Δαμβ.369) Melissae spititus compositus Alcoolat de Mélisse composé. Eau de Mélisse des Carmes Κόνεως καρυοφύλλων (ΙΙΙ) Κόνεως φλοιού κινναμώμου (ΙΙ) Κόνεως μοσχοκαρύων (ΙΙΙ) Κόνεως φλοιού λεμονίου (ΙΙΙ) Κόνεως φύλλου μελίσσης (ΙΙ) Οινοπνεύματος Ύδατος όσον αρκεί... 1μέρος 2μέρη 2μέρη 4μέρη 12μέρη 80μέρη

21 Το σύνθετο Πνεύμα Μελίσσης εισήγαγον στην θεραπευτική το 1611 οι ανυπόδυτοι Καρμηλίτες της οδού Vaugirard στο Παρίσι. Διαφημίστηκε από τον οίκο Boyer γιά την αναλγητική δράση του. Λαμβάνεται δι αποστάξεως του εμβρέγματος των δρογών μέχρι λήψεως 100 μερών αποστάγματος = πνεύμα =alcoolat. 28. Σιρόπι ιπεκακουάνας σύνθετον (Δαμβ.353) Sirupus ipecacuanhae compositus (Goris 902) Sirop d ipéca composé, Sirop de Desessartz. Ρίζης ιπεκακουάνης Σέννης φυλλαρίων Πόας έρπύλλου Ανθέων μήκωνος ροιάδος Θειϊκού μαγνησίου Οίνου λευκού Αποστάγματος ανθέων χρυσομηλέας Ζέοντος απεσταγμένου ύδατος Σακχάρου λευκού 180γρμ γιά κάθε 100γρμ εκ του προηγουμένου μείγματος. 30γρμ 100γρμ 30γρμ 125γρμ 100γρμ 750γρμ 750γρμ 3000γρμ Αποχρεμπτικό σε δόσεις 20-60γρμ (ενήλικες) και 5-20γρμ.(παιδιά). Διάφοροι τροχίσκοι =tablettes = δισκία (Goris ,Δαμβ, ) αρωματίζονται με απόσταγμα ανθέων πορτοκαλεας: δισανθρακικού νατρίου, ιπεκακουάνας, κέρμητος, θείου. 29. Τροχίσκοι δισανθρακικού νατρίου Trochisci natrii bicarbonici (Goris 1651) Tablettes de bicarbonate de soude Δισανθρακικού νατρίου Κόνεως σακχάρου Τραγακανθίνου κόμμεως 50γρμ 940γρμ 10γρμ

22 Απεσταγμένου ύδατος ή αποστάγματος ανθέων νεραντζιάς 80γρμ 30. Τροχίσκοι θείου (Δαμβ.423) Trochisci sulphuris Tablettes de soufre Κεκαθαρμένου θείου εκπλυθέντος Τραγακανθίου κόμμεως Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλιάς 100γρμ 10γρμ 90γρμ 31. Τροχίσκοι κέρμητος (Δαμβ.418) Trochisci Kermes Tablettes de Kermes Ορυκτού κέρμητος Κόνεως αραβικού κόμεως Αποστάγματος ανθέων πορτοκαλέας Κόνεως σακχάρου 5γρμ 40γρμ 40γρμ 450γρμ 32. Βάμμα προσφάτων κίτρων (Δαμβ.396) Tinctura citri recentis (Goris 836) Alcoolature de citron Αποξεσμάτων προσφάτων φλοιών κίτρων Οινοπνεύματος 80% 1μέρος 2μέρη Ο Goris (Σελ.836) παρασκευάζει κατά τον ίδιο τρόπο Βάμμα προσφάτων πορτοκαλιών με αποξέσματα φλοιών γλυκων πορτοκαλιών Αμφότερα τα βάμματα χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό σκευασμάτων. 33. Οίνος φλοιών χρυσομήλων (Δαμβ 450)

23 Vinum aurantii cortices Κόνεως φλοιών χρυσομήλων Οίνου γλυκέως και ισχυρού 50γρμ 1000γρμ 33. Οίνος χρυσομήλων σιδηρούχος (Δαμβ.450) Vinum aurantii martiatum Εκχυλίσματος μηλικού σιδήρου Οίνου φλοιών χρυσομήλων 1γρμ 100γρμ Το εκχύλισμα μηλικού σιδήρου (Εxtractum ferri pommati) (Δαμβ.201) σκευάζεται εκ 50γρμ ωρίμων αλλ όξινων μήλων που κατακόπτωνται και πολτοποιούνται και εκθλίβονται. Ο εκ της εκθλίψεως πολτός μίγνυται μεθ 1 μέρους κόνεως σιδήρου και το μίγμα θερμαίνεται επι υδατόλουτρου. Το υγρόν αραιούμενον δι ύδατος μέχρι 50 μέρη και αποτιθέμενο επι μερικές ημέρες διηθείται διά χάρτου και εξατμίζεται μέχρι συστάσεως εκχυλίσματος. Είναι πρασινομέλαν δι ύδατος παρέχει διαυγή διαλύματα γεύσεως γλυκείας σιδηρούχου και όχι δριμείας. Περιέχει 5% σίδηρο. 34. Οίνος σκίλλης σύνθετος (Δαμβ.457) Vinum scillae compositum Vin de scille compose de la Charité Vin diuretique amer de la Charité Ρίζης ασκλεπιάδος Ρίζης αγγελικής Φυλίδων σκίλλης Κίνας ερυθράς Φλοιού Winder Φύλλων αψυνθίου Αμφιβλήστρου μοσχοκαρύων 15γρμ 15γρμ 15γρμ 60γρμ 30γρμ 30γρμ 15γρμ

24 Προσφάτου φλοιού κίτρων Οινοπνευματος 60% Οίνου λευκού 30γρμ 200γρμ 4λίτρα Διουρητικόν κατά δόσεις γρμ στους ενήλικες, 2-4γρμ ανά έτος ηλικίας στα παιδιά. Ο Goris (σελ.847) συμπεριλαμβάνει 30γρμ φύλλων μελίσσης και 15γρμ αρκευθίδων. Αυτός ο οίνος ανεγράφει στον Γαλλ. Κωδικα του O φλοιός Winter (Καννέλλα του Μαγγελλάνου, Ecorce caryocostine, Κιννάμωμο του Winter) προέρχεται από το είδος Drymis winteri (Μαγνολιίδες) έχει οσμή βασιλικού και πιπεριού, θεωρείται διουρητικός και αντισκορβουτικός, δεν χρησιμοποιείται όμως πια. To d αντι του t προήλθε στην Φραμακοποιία του Δαμβλεργη εκ παραφθοράς. της ελληνικής προφοράς του ντ. Τρόφιμα Στην ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Γνωστά είναι τα γλυκά του κουταλιού, η μαρμελάδα πολτού πορτοκαλιών και το γλυκό του κουταλιού από φλούδα πορτοκαλιού ή νεραντζιού που στρίβουν και δένουν με μιά άσπρη κλωστή, το νεραντζάκι γλυκό όπου κατεργάζονται μικρά άωρα νεράντζια και προστίθεται ανάλογα με τον παρασκευαστή γιά το χρώμα ελαχίστη ποσότητα κρυσταλλικού θειϊκου χαλκού ή ένα γαρύφαλλο. Από τα ηδύποτα, κοινώς λικέρ=liqueur, υπάρχουν το Cointreau και το Curacao που είναι αλκοολικά κατέργασματα φλοιών πορτοκαλιού ή νεραντζιού στο οποίο προστίθεται σιρόπι, ως και το γνωστό κερκυραίκό λικέρ Κουμ-κουάτ που προέρχεται από το φυτό Citrus japonica που καλλιεργείται εις το κτήμα Μέρλιν παρασκευάζεται απο την ποτοποιία Βασιλάκη. Συμπέρασμα Στην παρούσα εργασία παρουσιάστηκαν πολλά σκευάσματα από το γένος Citrus. Αποδεικνύεται ακόμη μιά φορά οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι φαρμακοποιοί να εφαρμόσουν τις πολλαπλές γνώσεις των στην θεραπευτική.

25 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Δαμβέργης Α. Φαρμακοποιία, Έκδοσις ΙΙ, Αθήνα Goris A.,Liot A.,André Goris, tome I,II,Masson et Cie, Paris Dorvault, L Officine, 15ème édition, Paris Decaux Dr. François, Formulaire de Phytothérapie, édition Amédée Legrand et Cie, Paris 6e,1956. Ελληγνική Φαρμακοποιία ΙΙ Έκδοσις,Αθήναι Φαρμακευτικά και Αρωματικά φυτά, Ζ τριήμερο εργασίας, Κύπρος, Παραλίμνι Μαρτίου 1997,Έκδ. Πολιτιστικού Τεχνολογικού Υδρύματος ΕΤΒΑ, σελ.528. Γεννάδιος Φυτολογικό Λεξικό σελ.316.κλπ. Pedanii Dioscuridis Anazarbei. De Materia Medica, Libri Quinque,edidit Max Wellmann, Vol I, βιβλ.ι, κεφ 115,σελ 109, στίχοι 3-12, Βερολίνο, Τυπ.Weidmann, Lawless (Julia), Essential oils, Time-Life Books, Alexandria, Virginia 1995,σελ Dictionary of practical materia medica, J.H.Clarke σελ.532,223. Medicinal plants of East and Southeast Asia, Lily M. Perry, MIT Press 1980.σελ Tisserand Robert, The Art of Aromatherapy,1992. Marcel Lavabre,Aromatherapy workbook, 1990.

Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus

Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus Φαρμακοτεχνικές συνταγές με προϊόντα του γένους Citrus 1 Ηεργασίααυτήπεριλαμβάνειτασπουδαιότερα είδητουγένους Citrus. Θααναφερθούμεσταμέρητουφυτούπου χρησιμοποιούνταιστηθεραπευτική, τιςιδιότητες αυτώνκαιταφαρμακοτεχνικάσκευάσματααπλά

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ Αναπνευστικό Αλλεργικός πυρετός Ύσσωπος Άσθμα Βήχας Βρογχίτιδα Βασιλικός, θυμάρι, κάτζεπουτ, λεμόνι, φασκόμηλο Ευκάλυπτος, θυμάρι Βασιλικός, περγαμόντο,

Διαβάστε περισσότερα

6 7 RELEASE AND RELAX MOTION 8 9 RELEASE AND RELAX MOTION 10 11 RELEASE AND RELAX MOTION 22 23 RELEASE AND RELAX MOTION Αγγλική ονομασία Βοτανική ονομασία Οικογένεια Νότα Χαρακτηριστικά Μέρος του φυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Αφέψημα Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι) σε νερό και τ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοτεχνικά σκευάσματα του φυτού Hypericum.

Φαρμακοτεχνικά σκευάσματα του φυτού Hypericum. Φαρμακοτεχνικά σκευάσματα του φυτού Hypericum. Ναντίνα Μερκούρη, Μάρκος Φιλιάνος φαρμακοποιοί. Η βιβλιογραφική έρευνα του ανωτέρω θέματος από τα πρώτα βήματα αυτής της διερεύνησης, επιβεβαίωσε την εμπειρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΙΝΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Μπουμπουλίνας 28, Πειραιάς, Τηλ. 210 4296237 www.dimelis.gr

ΤΖΙΝΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Μπουμπουλίνας 28, Πειραιάς, Τηλ. 210 4296237 www.dimelis.gr ΑΝΙΘΟΣ ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΡΚΕΥΘΟΣ ΑΓΡΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ DILL ROSEHIP JUNIPERBERRY αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό πεπτικό σύστημα, πόνους, τυμπανισμό αναζωογόνηση, δερματίτιδα, εγκαύματα, έκζεμα,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο.

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο. Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διαταγμένα σε βραχύ στάχυ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Μέσα απ' αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Η αναφορά μας

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ Εισαγωγή Με το ερώτημα «Σε ποιο βαθμό είναι διαδεδομένη η παρασκευή και χρήση των αιθερίων ελαίων σήμερα, ποια προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζεται στο σύγχρονο άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης 1 2 O ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Η προσπάθεια ξεκίνησε στην περιοχή του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Δηλητηρίαση Η έκθεση σε τοξίνη που δύναται να έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό Τοξίνη είναι η ουσία που προκαλεί βλάβη στη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ιστορία της αρωµατοθεραπείας χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολύ πριν υπάρξουν γραπτά µνηµεία. Πιστεύεται ότι απλές µέθοδοι απόσταξης χρησιµοποιούνταν στην Περσία, την Ινδία

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική ΟΙΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΗ Με απόσταξη 200 ml οίνου συλλέγονται 133-150 ml αποστάγματος. Για την εξουδετέρωση της οξύτητας του οίνου, για να μη ληφθούν στο απόσταγμα πτητικά οξέα (οξικό, ανθρακικό και θειώδες), στα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΛΙΠΩΝ, ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΛΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ (άσκηση 10 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης.

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης. Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμοί Αλκοόλη Ολική οξύτητα Πτητική οξύτητα Ελεύθερος θειώδης ανυδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η λωρίδα αυτή της θάλασσας είναι διαφορετική απ' όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής. Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης

Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής. Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής Περιεχόμενα Βιολογική vs συμβατική θεραπευτική αλοιφή Έλαια βάσης και ιδιότητες Μελισσοκομικά προϊόντα στην κεραλοιφή Αιθέρια έλαια και ιδιότητες Οδηγίες ασφαλούς χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου.

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. 1. α) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. β) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε;

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική ομάδα dromostherapeia.gr Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Εκτός από τα συμβατικά αντιβιοτικά, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να ενισχύσουν

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι. óôçí õãåéü óáò!

Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι. óôçí õãåéü óáò! Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι ΤΣΑΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ Στην ίδια σειρά υπάρχουν : Από μείγματα βοτάνων Escop ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΥ (ΦΟΥΣΚΩΜΑ) ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012 Φάρμακα και βότανα στην Αρχαία Ελλάδα Τα διάφορα φυτά στην αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

1 Απάθεια Ισχαιμική ασθένεια της καρδιάς

1 Απάθεια Ισχαιμική ασθένεια της καρδιάς Α/α Θεραπευτικές Αντιδράσεις Αιτίες Αποτέλεσμα Α ν τ ι δ ρ ά σ ε ι ς τ ο υ ν ε υ ρ ι κ ο ύ σ υ σ τ ή μ α τ ο ς (Αντίδραση προς βελτίωση με αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση και τόνωση όλων των συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΕΡΤΣΗΣ

«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΕΡΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ του σπουδαστή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΗΛΙΑ «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές ομορφιάς με καφέ

Συνταγές ομορφιάς με καφέ Συνταγές ομορφιάς με καφέ καφές έχει αποδειχτεί ότι ασκεί θετική επίδραση στο δέρμα. Περιέχει δυνατά αντιοξειδωτικά στοιχεία, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

Release and Relax Motion Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Spa. Κατάλογος Προϊόντων. Ότι χρειάζομαι στη δουλειά μου είναι εδώ! website: www.rrmotion.

Release and Relax Motion Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Spa. Κατάλογος Προϊόντων. Ότι χρειάζομαι στη δουλειά μου είναι εδώ! website: www.rrmotion. Release and Relax Motion Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Spa Κατάλογος Προϊόντων Ότι χρειάζομαι στη δουλειά μου είναι εδώ! website: www.rrmotion.gr Release and Relax Motion Equipment s Supplies Αντί προλόγου...

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Πριν αρχίσετε να λαμβάνετε το συγκεκριμένο φάρμακο, διαβάστε προσεκτικά όλο το φυλλάδιο, το οποίο περιέχει σημαντικές πληροφορίες. Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε ή χρειάζεσθε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Dacogen 50 mg κόνις για πυκνό σκεύασμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση δεσιταβίνη Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Σημείωση : Οι τροποποιήσεις στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Rivastigmine/Generics 1,5 mg σκληρά καψάκια Rivastigmine/Generics 3 mg σκληρά καψάκια Rivastigmine/Generics 4,5 mg σκληρά καψάκια

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) Τα Αρωματικά Φυτά. «Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Τάσεις Προοπτικές. Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) τα ερωτήματα: 1. Τι είναι Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά? 2.

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού. Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία

Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού. Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία Παρασκευή σπιτικών ποτών, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού Κοτρώνη Μαρία Τερέζα Τζέλιου Ευτυχία Σπιτικά ποτά Αλκοολούχα (ηδύποτα) Ζαχαρούχοι συμπυκνωμένοι χυμοί Ηδύποτα Παρασκευάζονται με την προσθήκη ζάχαρης

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίσουμε με τη βοήθεια πειραμάτων τη χημική αντίδραση της εξουδετέρωσης Να ορίζουμε τη χημική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ Οξέα Βάσεις Άλατα τάξη Γ γυµνασίου Τα οξέα έχουν ξινή γεύση Οξέα και ανθρακικό ασβέστιο Τα οξέα µεταβάλλουν το χρώµα των δεικτών Οξέα και µέταλλα Τα οξέα αντιδρούν µε πολλά µέταλλα και πολλές φορές παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΝΕΡΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΝΕΡΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΝΕΡΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ (έλαιο) Μαλακτικό, αντιρυτιδικό, για ξηρά δέρματα, επαναφέρει τα κύτταρα στη φυσική κατάσταση (περιέχει βιταμίνες Α, Β, D, K, H, PP, C). Καθαρίζει λεκέδες γήρατος,

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα.

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα. Οξέα Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μείγμα. Το διάλυμα έχει την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες σε όλη του τη μάζα. Τα συστατικά του διαλύματος δεν μπορούν να διακριθούν ούτε με γυμνό μάτι, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιµοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4091 / 12-08-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4091 / 12-08-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4091 / 12-08-2015 Σύμφωνα με:α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 817/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία

Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία Σεβαστή Μακροπούλου: Χημικός Senior Product Manager Apivita. Αρωματοθεραπεία Η θεραπεία μέσω του αρώματος Μια πανάρχαια μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων 1. «Γλυκαντικά» χαρακτηρίζονται πρόσθετα τροφίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται: για να προσδώσουν γλυκεία γεύση στα τρόφιμα, ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. 2. α) «Μόνον τα

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

PANADOL ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

PANADOL ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ PANADOL ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: Panadol Δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο 500mg/TAB, δισκία αναβράζοντα 500mg/E.F. TAB, πόσιμο διάλυμα 160mg/5ml,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ Εισαγωγή Την ομάδα έρευνας αποτέλεσαν οι μαθητές Νόνα Μαρία, Παπαδόπουλος Φώτης, Τζίβα Λυδία, Φραγκούλης Δημήτρης και Χαμηλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 1 ΔΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η συνταγή είναι ιδιωτικό (ή δημόσιο αν προέρχεται από δημόσιο φορέα πχ. Νοσοκομείο) επίσημο έγγραφο και αποτελεί νομικό αποδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Τί είναι εμβόλια; Ο Εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Το «αμυντικό» σύστημα του ανθρώπου που έχει εμβολιαστεί, μπορεί τις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Η χρήση των φυτών για

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 120 mg/5 ml πόσιμο εναιώρημα Παρακεταμόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 120 mg/5 ml πόσιμο εναιώρημα Παρακεταμόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Panadol 120 mg/5 ml πόσιμο εναιώρημα Παρακεταμόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της ΑιτωλίαςΟινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματοθεραπεία. Συμβουλές και μυστικά. Διώξτε τις πνευματικές, σωματικές, και συναισθηματικές εντάσεις με αρώματα Αρωματοθεραπεία.

Αρωματοθεραπεία. Συμβουλές και μυστικά. Διώξτε τις πνευματικές, σωματικές, και συναισθηματικές εντάσεις με αρώματα Αρωματοθεραπεία. Το βιβλίο Αρωματοθεραπεία Συμβουλές και μυστικά: I I I Παρουσιάζει αναλυτικά τα κυριότερα αιθέρια έλαια Δείχνει πώς χρησιμοποιούνται στην πράξη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων J. Harding

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΜΕΛΙ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φαρμακοποιός Επιστημονικός συνεργάτης της APIPHARM Οι θεραπευτικές ενδείξεις που παρουσιάζονται δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΥΡΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Μ.Sc. 2 ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...3 1. Τι είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά...3 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της καλλιέργειας...3

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Το στομάχι αποτελεί τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος κατέχοντας κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Xημική σύσταση καρπών εσπεριδοειδών

Xημική σύσταση καρπών εσπεριδοειδών Xημική σύσταση καρπών εσπεριδοειδών Χημική σύσταση καρπού εσπεριδοειδών Εξαρτάται από τη γενετική του σύσταση αλλά επηρεάζεται (σε μεγάλο βαθμό) από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, το υποκείμενο, την άρδευση-λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμός Όνομα 0. Όλες οι κατηγορίες τροφίμων 01. Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία σας. Εάν έχετε περαιτέρω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας Τα οφέλη του Regenesis TM : ü Ισχυρό Αντιοξειδωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Pharmaton Vitamigen Efferv.

Pharmaton Vitamigen Efferv. Pharmatοn Geriatric Pharmaton Vitamigen caps Pharmaton Vitamigen Efferv. Pharmaton CardioActive Pharmaton Kiddi Syr. Pharmaton Matruelle ΚΩΔΙΚΟΣ 705402 706607 716240 716238 716236 716232 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 30

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Sport Nutrition by ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ενέργεια που καταναλώνουμε Βασικός μεταβολισμός: 1800 kcal + καθημερινή δραστηριότητα Μια ημέρα στο γραφείο: 150 με 200 kcal Μια ώρα αθλητικής δραστηριότητας: 500

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ «ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ»

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ «ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ» Ημερομηνία παραλαβής : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ «ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ» Αριθμός σελίδων (με την παρούσα): 9 Γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για την υποβολή του φακέλου: Ελληνική Αριθμός φακέλου: Καθιερωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κρυσταλλοθεραπεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη

Κρυσταλλοθεραπεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη Σε όλες τις γυναίκες αρέσουν οι πολύτιμοι λίθοι και τα διαμάντια σε σημείο που πολλές δεν μπορούνε να αποχωριστούν τα κοσμήματά τους! Έχετε σκεφτεί όμως ότι ο λόγος μπορεί να μην είναι μονάχα αισθητικός;

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) Τι είναι το Έκζεμα (Ατοπική δερματίτιδα); Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα

2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα 1 2.2 Το νερό ως διαλύτης - μείγματα 2.2-1. Τι ονομάζεται μείγμα; Μείγμα ονομάζεται κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών. Τα περισσότερα υλικά στη φύση είναι μίγματα. 2.2-2.

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Είναι μία κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Προορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρωτόπαπας Μάριος, Σύμβουλος Φυσικών μεθόδων Αυτοθεραπείας και Ολιστικής Διατροφολογίας

Γράφει: Πρωτόπαπας Μάριος, Σύμβουλος Φυσικών μεθόδων Αυτοθεραπείας και Ολιστικής Διατροφολογίας Γράφει: Πρωτόπαπας Μάριος, Σύμβουλος Φυσικών μεθόδων Αυτοθεραπείας και Ολιστικής Διατροφολογίας Τι είναι τα άλατα Σούσλερ; Τα άλατα Σούσλερ είναι 12 ενώσεις που χημικά ανήκουν στην κατηγορία των "βάσεων"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21 Αποστάγματα O γλυκάνισος στα ποτήρια μας Ούζο από την Ελλάδα, παστίς από την Γαλλία, αράκ από τη Μέση Ανατολή, ρακί από την Τουρκία, σαμπούκα από την Ιταλία. Η παγκοσμιοποίηση έχει γεύση γλυκάνισου...

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς Εμβόλιο Ανεμευλογιάς ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης από την ανεμευλογιά; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ Ανεμευλογιάς Ανεμευλογιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος! Φαρμακευτικός,Σύλλογος,Θεσσαλονίκης, ΔΙΑ,ΒΙΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη20.3.2013 ΑναστασίαΔ.Κόκκαλη ΚλινικόςΔιαιτολόγος Διατροφολόγος ΥπεύθυνηΤομέαΔιαιτολογίαςΙΕΚΞΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους Δενδρολίβανο Συνεργάστηκαν τα παιδιά της Στ τάξης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Panadol Cold & Flu (500+30) mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη υδροχλωρική Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα