Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια Προστασία το καλοκαίρι Επικαιρότητα Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ Επιστημονική ενημέρωση Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #17 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 10 w Σελ. 15 w Σελ. 22 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10o PHARMA point Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα ΥΓΕΙΑ Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N. Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής. ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου. Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων. Eνημέρωση από τον ΟΓΑ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΥΓΕΙΑ Προστασία το καλοκαίρι ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Αρχίζουμε με μια είδηση της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου! Στις 2 Ιουλίου 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε απόφαση που αφορά τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα, που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτά τα συστήματα. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό επ ουδενί επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ε. Ε. Επίσης, απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του ΠΦΣ για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Σας υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιουνίου σε όλες τις συνταγές πρέπει να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του γιατρού και του ασθενούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η συνταγή δεν θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, από τις 20 Μαΐου δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα ΜΗΣΥΦΑ (OTC) φάρμακα, όπως περιγράφονται στο Π.Δ. Β 740/2010. Τη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ μπορείτε να την βρείτε στο site του συλλόγου μας ή να την ζητήσετε από τα γραφεία του συλλόγου. Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνταγές όλων των ταμείων, αρχικής αξίας πάνω από 150 ευρώ, χρειάζονται θεώρηση πριν εκτελεσθούν. Παράλληλα, καθώς λίγες μέρες μάς χωρίζουν από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, αυτό το τεύχος του περιοδικού μας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο να είναι οι διακοπές σας ασφαλείς, χάρη στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα μέτρα προστασίας, στη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς του περιοδικού μας. Μέσα από τις σελίδες της επικαιρότητας μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων, ενώ στη στήλη της φαρμακευτικής αγοράς θα διαβάσετε τη λίστα των φαρμακευτικών των και των καλλυντικών, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια κυκλοφορίας ή έχει απαγορευτεί η διάθεση και διακίνηση. 04 Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ σάς εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης «Θωρακίζουμε το ελληνικό φαρμακείο» Ο ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point, στις Οκτωβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και στα περίπτερα 5 & 6 της HELEXPO Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι για «τα φαρμακεία στην εποχή του ΔΝΤ». Τα θέματα που θα συζητηθούν, θα έχουν σχέση με τις αλλαγές που επέρχονται στο φαρμακευτικό επάγγελμα, σήμερα που το ΔΝΤ έχει λόγο στο ελληνικό «γίγνεσθαι», με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει ο κλάδος ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές και, τέλος, με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί για να θωρακίσουν το ελληνικό φαρμακείο. Επίσης, η μεγαλύτερη φαρμακευτική έκθεση της βόρειας Ελλάδας, το PHARMA point, γιορτάζει την 10η επέτειό του με μια πανηγυρική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου. Σε αυτήν την εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι από τον πολιτικό, επιστημονικό, πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό κόσμο, και θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, όσοι από τους επισκέπτες του 10ου PHARMA point περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης, θα διαπιστώσουν ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εμπορικός χαρακτήρας του. Οι εταιρείες-εκθέτες θα παρέχουν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις για τις παραγγελίες που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και πλούσια δώρα. Στιγμιότυπα από το 9ο PHARMA point 06

5 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία, στην πινακίδα και στα επιστολόχαρτα του φαρμακείου πρέπει να αναγράφεται, εκτός από τη λέξη «Φαρμακείο», και το όνομα του φαρμακοποιού. Εξήντα χρόνια πριν, όμως, το φαρμακείο μπορούσε να έχει «όνομα», π.χ. Φαρμακείον «ο Ασκληπιός». Επίσης, έχουμε: «Φαρμακείον «Πύλη Αξιού», Φαρμακείον ο «Ιπποκράτης», Φαρμακείον η «Τυρολόη», Φαρμακείον «η Έλαφος», Φαρμακείον «Α. Κ. Δαμβέργης», «Πρότυπον» Φαρμακείον, «Κεντρικόν» Φαρμακείον, Φαρμακείον «Το πρότυπον», Φαρμακείον «H Καστέλλα», Φαρμακείον «To Μακεδονικόν» κ.ά. Αυτά αρκετά χρόνια πριν. Σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να γράφεται μόνον ο τίτλος «Φαρμακείο» και το όνομα του φαρμακοποιού. Τα επιπρόσθετα ονόματα απαγορεύονται και μπορούμε να τα συναντήσουμε πλέον μόνο στα επιστολόχαρτα και τα φιαλίδια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου 08

6 #17 09

7 Υγεία Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια 10 Ιωάννης Κάπος, φαρμακοποιός Πόδια πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο! Πολλοί έχετε και οι ίδιοι προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα, μια και το επάγγελμα του φαρμακοποιού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία! Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν, και να δώσετε στους ασθενείς/πελάτες σας χρήσιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα.

8 Υγεία 12 Τι είναι φλεβική ανεπάρκεια; Τα πιο συχνά προβλήματα στα κάτω άκρα οφείλονται σε παθήσεις του φλεβικού συστήματος και παρουσιάζονται από την παραμονή του αίματος στις φλέβες και τη συγκέντρωση υγρού μέσα στους ιστούς. Η πιο συχνή κλινική εικόνα είναι οι κιρσοί και το πρήξιμο στα κάτω άκρα. Τι ακριβώς καταδεικνύουν τα συμπτώματα και ο βαθμός σοβαρότητας σε καθένα από αυτά; Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά και επιβαρύνεται με την ηλικία. Στο αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, όσο προχωράει όμως η ηλικία, ο ασθενής παραπονιέται για πόνο, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια, καθώς επίσης και για κράμπες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), ενώ από το τέταρτο μέχρι και το έκτο στάδιο αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις. Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα; Ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που χαλούν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας, θρομβώσεων που παρουσιάζονται στους κιρσούς, όταν το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες. Τι μπορείτε να κάνετε; Ενημερώστε και εξηγήστε την πάθηση. Προτρέψτε να αρχίζει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να τηρεί γενικούς κανόνες αντιμετώπισης, όπως απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία). Πηγαίνετε πολλούς περιπάτους στον ελεύθερο χρόνο σας. Κάποιο άθλημα, το περπάτημα, το τζόκινγκ σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, η πεζοπορία, η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι οι πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες. Τονίστε ότι πολύ πριν φτάσει η κατάσταση στο χειρουργικό τραπέζι, ακολουθείται συντηρητική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και της χρήσης ειδικών ιατρικών καλτσών (ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης). Φαρμακευτική αγωγή Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αισθήματα βάρους και πρηξίματος, και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Τα φάρμακα μπορούν να: διατηρήσουν τη φυσιολογική ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, αποκαταστήσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, σφραγίσουν το ενδοθήλιο των φλεβίδιων, αυξήσουν τον φλεβικό τόνο, αναστείλουν τη συσσώρευση ερυθροκυττάρων, αναστείλουν τη συγκόλληση λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο. Πρόσφατα, στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα νέα τα με φυσικά βιο-φλαβονοειδή που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera). Τα κόκκινα φύλλα αμπέλου περιέχουν μεγάλο αριθμό πολυφαινολικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, γλυκοσίδες και γλυκουρονίδια φλαβονολών quercetin-3- O-beta-D-glucuronide (σε μεγαλύτερη ποσότητα απ όλα τα φλαβονοειδή), isoquercitrin, ανθοκυάνες, ολιγομερή προανθοκυανιδινών, κατεχίνη, επικατεχίνη, ποσότητα του πολυφαινολικού στιλβενίου ρεσβερατρόλης. Εκπρόσωπος αυτών των των είναι το Antistax, σε δισκία και τζελ, ένα σκεύασμα που περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο Vitis vinifera (Red wine leaf extract) AS 195, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως για την διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων. Έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) και υπάρχει Community Monograph. Το προφίλ ασφάλειας και η αποτελεσματικότητά του είναι καλά τεκμηριωμένα. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία από τον Ιούλιο του 2008 (Life style).

9 Επικαιρότητα #17 Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών w Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, γιατί οι γιατροί του Ιδρύματος αγνοούν ή αρνούνται: Α) να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ γιατρού και Β) να θεωρήσουν συνταγές αξίας άνω των 150 ευρώ, επικαλούμενοι ως δικαιολογία ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά από τις υπηρεσίες σας. Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκλείψει οποιαδήποτε δικαιολογία μη ενημέρωσης των γιατρών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να υφίστανται τις επιπτώσεις της αδιαφορίας ή της ανεπάρκειας οποιουδήποτε τρίτου. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών w Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης μάς ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ ) ότι: 1. Κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων μας από τον Μάιο του 2010, θα πρέπει οι συνταγές να είναι διαχωρισμένες εντός του φακέλου, σε δύο πακέτα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις νέου τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων και κλινικών, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις παλαιού τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων, κλινικών και τις συνταγές από ατομικά συνταγολόγια του ΤΑΞΥ. Επισημαίνεται ότι όλες οι συνταγές (νέου ή παλαιού τύπου, κλινικών, ΤΑΞΥ) θα αριθμούνται κανονικά, θα καταχωρίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά ημέρα εκτέλεσης και θα τοποθετούνται σε ειδική σακούλα κατά την κατάθεση του λογαριασμού. 2. Από 1ης Ιουνίου 2010, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με καφέ ταινίες γνησιότητας δεν θα αποζημιώνονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία w Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δέχεται και αιτιολογεί τους δημογραφικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, ως κριτήριο ίδρυσης των φαρμακείων, στην προοπτική της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της καλής ποιότητας των φαρμακευτικών των. Το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια ΔΕΝ αντίκεινται στην ελευθερία εγκατάστασης, και η ύπαρξή τους σε ένα ελάχιστο όριο διασφαλίζει επαρκείς φαρμακευτικές υπηρεσίες. Επίσης, αυτά τα κριτήρια δεν αντίκεινται στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N w Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ υπ αρ. 740/ , σας διευκρινίζουμε ότι το SALOSPIR, που αναγράφεται, αφορά τα απλά και αναβράζοντα δισκία και κοκκία. Τα επικαλυμμένα δισκία των 80, 100, 160, 325 και 500 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Το TREBON-N, που αναγράφεται, αφορά τη σκόνη για πόσιμο εναιώρημα. Τα κοκκία για πόσιμο διάλυμα μιας δόσης των 100, 200 και 600 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για αποφυγή τυχόν σύγχυσης. 15

10 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής 16 w Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 2556/1997, άρθρο 20, παρ. 3), στους ασφαλισμένους των φορέων και κλάδων ασθενείας αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, χορηγούνται δωρεάν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή τους. Σε συνέχεια του υπ αριθμ. Γ55/739/ γενικού εγγράφου μας, με το οποίο καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασθενείς-ασφαλισμένους του Ιδρύματος που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή γιατρών, η οποία και όρισε ότι: 1) Η θρέψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ασθενών. Για τον λόγο αυτό, καρκινοπαθείς ασθενείς που εμφανίζουν ανορεξία, υποθρεψία και καρκινική καχεξία, πάσχουν εξ ορισμού από μεταβολικό σύνδρομο και επιβάλλεται η χορήγηση σε αυτούς ειδικής διατροφικής υποστήριξης. Συνεπώς, στις κατηγορίες ασθενών που χρήζουν διατροφικής υποστήριξης με σκευάσματα γλουταμίνης και πρωτεϊνούχα, προστίθενται οι εξής: α) Ca κεφαλής-τραχήλου: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση στοματίτιδας και βλεννογονίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. β) Ca πνεύμονα: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση οισοφαγίτιδας από ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. γ) Ca πυέλου: στομάχι, πάγκρεας, λεπτό και παχύ έντερο, προστάτης, μήτρα, ουροδόχος κύστη, νεφροί και ήπαρ. Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση εντερίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. Η γνωμάτευση θα ισχύει για 3 μήνες στις περιπτώσεις α και β, και για 6 μήνες στην περίπτωση γ. Για την απόδοση της δαπάνης, οι ασθενείς θα πρέπει να προσκομίζουν στην οικεία Μονάδα Υγείας του Ιδρύματος τα εξής: Γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής ή κλινικής του ΕΣΥ ή του 6ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Στη γνωμάτευση θα αναφέρονται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρήσης των ειδικών σκευασμάτων, τα είδη που χρησιμοποιεί και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους. Πρωτότυπα τιμολόγια αγοράς, στα οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση των δικαιούχων, το είδος και η ποσότητα των σκευασμάτων, η τιμή μονάδας και το ποσό που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Στα εν λόγω τιμολόγια θα πρέπει να επικολλώνται και τα barcode των σχετικών σκευασμάτων, σύμφωνα με το υπ αριθμ. Γ55/707/ γενικό έγγραφό μας. Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφούν είναι οι εξής: Παθολόγοι-ογκολόγοι για όλες τις περιπτώσεις Ακτινοθεραπευτές για όλες τις περιπτώσεις Πνευμονολόγοι μόνο για την περίπτωση β Ιατροί Ιατρείων Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας για όλες τις περιπτώσεις Είναι αυτονόητο ότι τα τα ειδικής διατροφής πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και να συνοδεύονται από έντυπο οδηγιών για τις εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησής τους. Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, από συγγενικό πρόσωπο που διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση. Ορίζεται ως ανώτατη τιμή για μηνιαία θεραπεία, συνολικά ανά ασθενή των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, και για το σύνολο των σκευασμάτων που λαμβάνει ανά μήνα, το ποσό των ευρώ πλέον ΦΠΑ. 2) Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν στο Γ55/739/ γενικό έγγραφό μας όσον αφορά τα νοσήματα που εντάσσονται στην κατηγορία διαταραχής στην απορρόφηση τροφών και ορίζουμε ότι: α) Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, προκειμένου να παραταθεί η χορήγηση αντιαλλεργικού γάλακτος σε παιδιά άνω των δύο (2) ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται νέο RAST TEST, το οποίο θα ελέγχεται από παιδίατρο του Ιδρύματος που θα ορίσει ο διευθυντής της αρμόδιας Μονάδας Υγείας. β) Για τους πάσχοντες από φαινυλκετονουρία θα χορηγούνται τα σκευάσματα τα οποία διατίθενται μέσω διαγωνισμού από τη Διεύθυνση Προμηθειών. Χορήγηση σκευασμάτων εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή μόνο με ειδική αιτιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό. γ) Επιπλέον, είναι δυνατόν να χορηγηθούν σκευάσματα ειδικής διατροφής και στις κατωτέρω περιπτώσεις: για τα πρόωρα και λιποβαρή νεογέννητα, επειδή το γάλα πρέπει να έχει προηγμένη σύνθεση λιπαρών με LC PUFA και MCT, υδρολυμένες πρωτεΐνες, υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη σωστή ποσότητα και αναλογία, θα χορηγείται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου. για τα νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα, βραχύ έντερο, πρέπει να χορηγείται ειδικό στοιχειακό γάλα. διευκρινίζουμε ότι η κοιλιοκάκη περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιολογείται η χορήγηση διά βίου των ελευθέρων γλουτένης. στις περιπτώσεις κυστικής ίνωσης, καθώς και ασθενών που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας, δεν απαιτείται η τεκμηρίωση της διάγνωσης με βιοψία.

11 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου w Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων μας ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ. Γ55/774) ότι από τον πρώτο μήνα παραγωγικής λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΙΚΑ-ΕΤΑ παρατηρήθηκαν: 1. Περιπτώσεις επικόλλησης ταινιών γνησιότητας σε οποιαδήποτε θέση, και όχι εντός των προκαθορισμένων πλαισίων στην οπίσθια όψη της συνταγής. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράβαση: της ΚΥΑ με αριθμό Φ.42000/28746/2920/ , σχετικά με τη χρήση του νέου εντύπου συνταγής χορήγησης φαρμάκων. των γενικών εγγράφων Γ55/728/ , Γ55/742/ και Γ55/747/ , με τα οποία δόθηκαν οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σας ενημερώνουμε ότι τα μπλοκ με τις πρόσθετες ταινίες γνησιότητας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται όταν αναγράφονται περισσότερα από 4 εμβαλλάγια ανά φάρμακο, θα εκτυπωθούν τον Ιούνιο και θα διανεμηθούν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στους φαρμακοποιούς. Έως τότε, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη φόρμα που τους έχει δοθεί. 2. Περιπτώσεις χρήσης συρραπτικών αντί συνδετήρων στις συνταγές, γεγονός που δυσκολεύει την αυτοματοποιημένη διαδικασία του συστήματος ελέγχου συνταγών. 3. Περιπτώσεις συνταγών που έχουν εκτυπωθεί από εκτυπωτές, οι οποίοι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσουν, αποτυπώνουν στον κύλινδρό τους το barcode του αριθμού της συνταγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το barcode να μεταφέρεται στα πεδία του ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου και της ποσότητας των συσκευασιών, καθιστώντας αδύνατη την αυτόματη μηχανάγνωση (OMR) αυτών των πεδίων, με συνέπεια αυτά τα πεδία να πρέπει να πληκτρολογηθούν από χειριστή. Στις περιπτώσεις νέων εκτυπωτών να επιλέγεται flatbed εκτυπωτής. Αναφορικά με ερωτήματα σχετικά με το ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν αποτυπώνονται ακριβώς μέσα στα πλαίσια, ενημερωθήκαμε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. 17

12 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010 Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 1 Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 8 Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 15 Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 2 Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 9 Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 16 Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 3 Τρίτη 3 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 10 Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 17 Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 4 Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 11 Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 1 Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 6 Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αθήνα, 15 Ιουνίου 2010 Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας Τμήμα Α & Β Αρ. Πρωτ. Φ 42000/οικ /1824 Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων 18 w Σας γνωρίζουμε ότι στον N. 3846/2010 (ΦΕΚ Α, 66) περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του άρθρου 2, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ειδικότερα από την παρ. 2 του άρθρου 32 και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, καθιερώνεται η υποχρέωση θεώρησης των συνταγών. Συνταγές φαρμάκων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ, δεν εκτελούνται από τον φαρμακοποιό εφόσον δεν είναι θεωρημένες, και σε περίπτωση εκτέλεσής τους δεν δικαιολογείται η αξίωση του σχετικού ποσού από τον ασφαλιστικό φορέα. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σας, διοικητικών και υγειονομικών, καθώς και των συνεργαζόμενων με οποιαδήποτε σχέση με τον φορέα σας γιατρών, ελεγκτών γιατρών, φαρμακοποιών, για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω. Θεωρούμε επιβεβλημένη στην παρούσα φάση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας και την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τη συνεργασία των διοικήσεων των φορέων σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ελέγχονται οι συνταγές φαρμάκων φορέων που δεν διαθέτουν ελεγκτές γιατρούς, από ελεγκτές άλλου φορέα που διαθέτει αντίστοιχους γιατρούς. Επίσης, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα αποστολής με fax της συνταγής στην κεντρική υπηρεσία του φορέα, να γίνεται η θεώρηση από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό, και, εν συνεχεία, να επιστρέφεται με fax και να επισυνάπτεται στην πρωτότυπη συνταγή, η οποία εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επισημαίνεται ότι για τις συνταγές που περιέχουν φάρμακα που αναφέρονται στην ΚΥΑ Φ /οικ /1394/ΦΕΚ 569/Β/2010, και τα οποία προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων ή τα ιδιωτικά φαρμακεία με τη διαδικασία του «στερείται», δεν απαιτείται θεώρηση. Επίσης, δεν απαιτείται θεώρηση για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του φαρμακείου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. η γενική γραμματέας Αθηνά Δρέττα

13 ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΛΟΦ ΑΙΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ (ΚΑΕ ) ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ (πληρωμής λογαριασμού) Επώνυμο:... Όνομα:... Δ/νση φαρμακείου:... Περιοχή:... Τ.Κ.:... Τηλέφωνο:... Αρ. κινητού τηλεφ.:... Περιοχή:... Α.Φ.Μ.:... Αρ. κάρτας:... Συνημμένα: Συγκεντρωτική κατάσταση εις διπλούν Αναλυτικές καταστάσεις των κατηγοριών εις διπλούν Σύμβαση εκχώρησης ΠΡΟΣ Υ.Π.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 23 ΕΝΤΑΥΘΑ Σας υποβάλλω συνημμένα φάκελο με συνταγές ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που εκτελέστηκαν στα φαρμακείο μου για το χρονικό διάστημα από ΜΗΝΑΣ/ΕΤΟΣ... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΟΠΑΔ)... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ ΕΤΥΑΠ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΕΤΥΑΠ)... Συγχρόνως δηλώνω ότι οι όλες οι εντολές Υγειονομικής Περίθαλψης είναι κανονικά συμπληρωμένες, υπογεγραμμένες και εκτελεσμένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες για την εξόφληση του λογαριασμού μου. ΝΑΙ ΟΧΙ Θεσσαλονίκη / /20 Ο (Η) Αιτ Δηλ Αριθμός λογαριασμού Τράπεζας Πειραιώς GR ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ

14 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Ενημέρωση από τον ΟΓΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων» 20 w Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΟΓΑ, μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που αφορούν στη λανθασμένη αναγραφή ποσοστού συμμετοχής από συνταγογράφους γιατρούς, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων τηρούνται οι υπ αριθμόν 7/οικ. 1143/ , 7/οικ. 1144/ , 7/οικ. 319/ και Φ7/οικ. 1624/ Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και οι διατάξεις του Νόμου 2676/1999 και του Νόμου 3518/06. Εφιστούμε την προσοχή σας, κατά την έκδοση συνταγών, στην τήρηση των προβλεπομένων από τη νομοθεσία διατάξεων. Αναλυτικότερα, δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μόνον οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής, αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νόσων ή συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία, και όχι όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασφαλισμένο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. η, του άρθρου 2, του Προεδρικού Διατάγματος 121/08, σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής εκ μέρους του γιατρού, του ποσοστού συμμετοχής επί της συνταγής, και επειδή το ποσοστό συμμετοχής δεσμεύει τον φαρμακοποιό κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας καταλογίζεται στον συνταγογράφο γιατρό. Ο καταλογισμός γίνεται με βάση τα αναφερόμενα στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Σας κοινοποιούμε τους πίνακες των προβλεπομένων συμμετοχών, όπως αυτές προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου (0%) 1) Όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρακάτω χρόνιων παθήσεων: Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία Κυστική ίνωση (κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος) Αγγειοπάθεια Burger Άνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot Σύνδρομο βραχέος εντέρου Χρόνια ηπατίτιδα Β και χρόνια ηπατίτιδα C Νόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) Γλυκονίαση Νόσος Gaucher 2) Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση τοκετός λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. 3) Επίσης, δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις: Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων) Οι διαβητικοί, μόνο για την ινσουλίνη Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων

15 #17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Παιδιά και ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. 4) Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου (10%) 1) Καταβάλλουν μειωμένη συμμετοχή (ποσοστό 10%) οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις: Νόσος του Parkinson και δυστονίες για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα Άποιος διαβήτης για την αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομολογά της Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμίες Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτης, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις) Οστεοπόρωση και νόσος PAGET για τα φάρμακα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών Μυασθένεια για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα Φυματίωση Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης, στο βρογχικό και αλλεργικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου, και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ έτος Κληρονομικό αγγειοοίδημα Αδένωμα υπόφυσης Ελκώδης κολίτιδα Νόσος του Crohn Κίρρωση του ήπατος Συγγενής ιχθύαση Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτιδα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων w Στις 2 Ιουλίου του 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε την απόφαση του σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, καθώς και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από τα συστήματα αυτά. Ειδικότερα, το ECJ έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό για κανέναν λόγο δεν επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το ECJ απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. O Πανελλήνιος ς Σύλλογος παρενέβη, επιχειρηματολογώντας στην τελική έκβαση της υπόθεσης αυτής, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. 21

16 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Pethidina Molteni 100mg/2ml ιδιοσκεύασμα ΙΦΕΤ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης της συγκεκριμένης παρτίδας, που είχε εφαρμοστεί με την υπ αριθμ / απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι το είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές. Pentrexyl σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl δισκίο 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl ενέσιμο ξηρό 500mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Foradil Certiheler κόνις για εισπνοή (σταθερών δόσεων) 10μg/dose Novartis Hellas AEBE τος, μετά από σχετική αίτηση 22 Vepesid μαλακό καψάκιο 100mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση

17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Tenormin Ενέσιμο διάλυμα 50mg/10ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef δισκία 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Inderal Ενέσιμο διάλυμα 1mg/ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Videx μασώμενο/ διασπειρόμενο δισκίο 100mg/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Revionorm δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 750mg/tab Νόρμα Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Kytril πόσιμο διάλυμα 1mg/5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 15mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 23

18 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 30mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Duspatalin επικαλυμμένο δισκίο 100mg/tab Solvay Pharma Μ. ΕΠΕ τος, μετά από σχετική αίτηση Roferon-A ενέσιμο διάλυμα 18MIU/0,5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Dipergon δισκίο 0,20mg/tab Bayer Hellas ABEE τος, μετά από σχετική αίτηση Naborel F.C. Tab 30mg/tab Elpen Α. Ε. Φαρμακευτική Βιομηχανία Ο ΕΟΦ αποφάσισε τη μη ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, καθώς δεν ασκήθηκε η από την κείμενη νομοθεσία προβλεπόμενη προσφυγή-ένσταση, ως προς την απόφαση με αριθμό 49044/ Mucomyst κόνις για πόσιμο εναιώρημα 200mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Platigren δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 250mg/tab Winthrop Φαρμακευτική Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 24 Diclocil κόνις για ενέσιμο διάλυμα 500 mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του.

19 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Curosurf sus.tr.ins. 120mg/1,5ml Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Curosurf sus.tr.ins. 240mg/3ml vial Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Althocin c.tab 400mg/tab Erfar Χατζηιωάννου Γ. Δ. ΑΒΕΦ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Ligamol ey.ea.d.so 0,5%+0,5% Help ABEE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Heparin/Leo inj. sol 25000IU/5ml vial Leo Pharmaceutical Products Hellas ltd τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Roiplon cream 10% Menarini Hellas A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Oramorph or.sol. sd 30mg/dose Molteni L. & C.Dei F.LLI Alitti Societa di Esercizio Spa, Ιταλία τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. 25

20 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Relyomicin caps 100mg/cap Relyo Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Vaccin rabique merieux ly.pd.inj 2,5IU/ml (1 dos) Vianex A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Thrionipen f.c.tab 30mg/tab Antor ΕΠΕ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Epaxal Ενέσιμο γαλάκτωμα σε προγεμισμένη σύριγγα ( ) 24IU/dose Baxter Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, μόνο ως προς τις συσκευασίες BTx5x10PF.SYRx0,5ml και BTx10x10PF.SYx0,5ml, διότι δεν ζητήθηκε η ανανέωσή τους. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg Συμπληρώματα διατροφής Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ακύρωση της ανάκλησης όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C (μόνο ή σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg. 26 Daynamic (30 κάψουλες + 30 δισκία) Συμπλήρωμα διατροφής Power Health Hellas AEBE L8288/1 της συγκεκριμένης παρτίδας, διότι κρίνεται εκτός προδιαγραφών ως προς την εμφάνιση (παρατηρήθηκαν σκουρόχρωμες κηλίδες στην επιφάνεια των καψουλών, καθώς και ανάλογο αποτύπωμα στην κυψέλη).

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων»

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 26-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/ 749 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: A.Βλάχος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Βόλος 27 Απριλίου 2010 Α.Π.5392/Φ.5,1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713)

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) 10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΟΦ Μεσογείων 284 ΤΚ 15 562 Χολαργός Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΙΟΣ, Ο καλύτερός μας φίλος ο χειρότερός μας εχθρός. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές αρνητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 15-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/744 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Σημειώνεται ότι αλλαγές ή/και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα άρθρα ή εδάφια εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα) Άρθρο 3 Β. 5. Όλο το μόνιμο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Στ.. σήμερα την 20 οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία.. που χάριν συντομίας θα αποκαλείται Ταμείο και που εδρεύει στ

Διαβάστε περισσότερα

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ Απο την ιλιαδα κλαγκου Φροντίδα επίκεφαλής Δεν ειναι λιγες οι φορες που τα μαλλια σας, ιδιωσ μετα τις καλοκαιρινες διακοπες, παρουσιαζουν προβληματα. Ρωτησαμε τους ειδικους και μαθαμε τι τα ταλαιπωρει

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΦΣ: Ενημέρωση προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα τιμολόγια συνταγών Υποβολή μηνιαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογραφίας: Τι είναι τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογραφίας (ΘΠΣ) Ως ΘΠΣ θεσπίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων από

Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων από 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η ιατρός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 http://www.e-syntagografisi.gr Η διασφάλιση της υγείας των ασθενών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες Η επίτευξη σημαντικών οικονομιών στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: Ε.ΜΑΜΑΝΙΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε Κωδικός: 12039 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑΣ Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑΣ 60 Άνδρας Generali Medical

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ... Τα προβλήματα στη διάρκεια της μακρόχρονης νοσηλείας και παρακολούθησης : Ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα 8 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους δυο θανάτους, ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ αυτή!!! Αυτό ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ... 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ... 4 1. Κατηγορίες δικαιούχων... 4 1.1 Βαριά αναπηρία... 4 1.2 Συνήθης αναπηρία... 4 1.3 Μερική αναπηρία... 5 1.4 Προϋπάρχουσα αναπηρία... 5 2. Εκτίμηση αναπηρίας...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας MEDISYSTEM MEDIHOSPITAL Freedom Ιατρικές επισκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 28. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ70/27 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ Κωδικός: 03332 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: ΡΟΔΑΝΘΗ ΓΑΤΣΟΥ Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: ΡΟΔΑΝΘΗ ΓΑΤΣΟΥ 53 Γυναίκα Generali Medical

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Καθιέρωση ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένων ύψους 10% επί της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής, ορισμό ανώτατου ορίου ωρών ημερησίως για υπηρεσίες φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1 38 Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1 Αθήνα, 22/07/10 Θέμα: «Σχετικά με τη μη αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ Συνοπτική περιγραφή των καλύψεων του ΤΕΑ ΕΕΚΕ και του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου. ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ TEA-EEKE μέχρι 70 ετών ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦ. Τα ημερήσια έξοδα για

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η φαρμακοποιός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου. 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής

1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου. 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής Αθήνα, 26 Μαρτίου 2013 Αρ. Πρωτ.: οικ.11524 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΠΡΟΣ Υπηρεσιών Υγείας 1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων:

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων: EMA/411054/2015 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό γολιμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι Ο πιο απλός ορισμός είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και διασπορά ανώμαλων κυττάρων. Αν η εξάπλωση δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει στο θάνατο. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωη µου. µε την ψωριαση. Eνημερωτικό φυλλάδιο για τη νόσο της ψωρίασης

Η ζωη µου. µε την ψωριαση. Eνημερωτικό φυλλάδιο για τη νόσο της ψωρίασης Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη, τηλ 21315 553 780, email:epidermia.greece@gmail.com www.epidermia.gr Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Δερματολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας.

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας. CUMMULATINE SUCCESS SCORE % ΙΣΧΙΟ CUMMULATINE SUCCESS RATE % YΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 42 ΑΝΔΡΕΣ 16 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 26 ΗΛΙΚΙΑ 63.1 (42-92) ΥΨΟΣ 171 (162-191) Δ.Μ.Σ 36 (22-47) Το ποσοστό των ασθενών που αναφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Η επιδερµίδα είναι το µεγαλύτερο όργανο του σώµατος και συµβάλλει σε πολλαπλές λειτουργίες, όπως προστασία του οργανισµού, ρύθµιση της θερµοκρασίας, αποθήκευση αίµατος, µεταβολισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα T r a

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου»

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου» Άρθρο 83 ΥΠΕΔΥΦΚΑ 1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του νόμου 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α ), που προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 18 του νόμου 3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α ), αντικαθίσταται ως

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ MA0211 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Συντετμημένος Τίτλος: Τίτλος Μαθήματος Πλήρης Τίτλος: Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική Κωδικός Μαθήματος: MA0211 ΜΑ0212 Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν:

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν: 1 Τι είναι η Κίρρωση του Ήπατος: Η κίρρωση του ήπατος είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή του ιστού του ήπατος και αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, γεγονός που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Προς : Όλες τις Περιφερειακές Δ/νσεις

Προς : Όλες τις Περιφερειακές Δ/νσεις ΕΠΕΙΓΟΝ Πεύκη : 31.07.2015 Αριθμ. πρωτ. : ΔΑ3Β/19/οικ.29908 Προς : Όλες τις Περιφερειακές Δ/νσεις Γενική Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων Δ/νση Ελέγχου και Εκκαθάρισης Ταχ. Δ/νση : Απ. Παύλου 12 Μαρούσι 151

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 1/6/2012 Αρ. Πρωτ. : 26528 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΚΑΤ. ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Αθήνα, 12-07-12 Παροχής Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ.: 31596 Υγείας www.eopyy.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΘΕΜΑ: «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

ΑΔΑ: ΘΕΜΑ: «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα». ΑΔΑ: 4Α36Θ-71 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 7 / 6/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Πρωτ. Y1/Γ. Π. οικ. 64863 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου 1 Τρέχουσα Κατάσταση Έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αδυναμία διάθεσης σημαντικών φαρμάκων από Νοσοκομεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά Φαρμακεία Συσσώρευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 Καθορισμός υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων. έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για γιατρούς Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να παρέχει σε γιατρούς με δικαίωμα συνταγογράφησης και χορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται:

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ. 210 6871719

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( )

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΑΘΗΝΑ, 18/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (18-01-2012)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΕΠΑ... ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο... Όνομα πατέρα... Ημερομηνία Γέννησης... ΑΜ... ΑΜΚΑ... Ασφαλιστικός Φορέας... Ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας... Ειδικότητα Προέχουσας Πάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων Θεραπεία ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και μέσω του αίματος (αιματογενής διασπορά).

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και μέσω του αίματος (αιματογενής διασπορά). Γράφει: Κωνσταντίνος Βέρρος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (βλ. Καρκίνοι του δέρματος ), λέγεται μελάνωμα (άλλες ονομασίες: δερματικό μελάνωμα, κακόηθες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ. Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ. Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι: ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι: παρακάτω Α. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «EΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (Ε.Τ.Α.Α.)» που χάριν συντομίας

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα

Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από αιτιολογημένη γνωμάτευση των Ειδικών Υγειονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών

Διαβάστε περισσότερα

ROSELIA.GR / 17,SARANDA EKKLISION ST. PERISTERI,ATHENS /GREECE TEL: +30 210 5725000 www.roselia.gr

ROSELIA.GR / 17,SARANDA EKKLISION ST. PERISTERI,ATHENS /GREECE TEL: +30 210 5725000 www.roselia.gr THE OLIVE OIL LINE Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το λάδι ως υγρό χρυσάφι, τις ελιές ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Το ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2991/15-06-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

επιδερμίδα & ήλιος ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΡΙΝ «ΕΚΤΕΘΕΊΤΕ» ΣΤΟΝ ΉΛΙΟ

επιδερμίδα & ήλιος ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΡΙΝ «ΕΚΤΕΘΕΊΤΕ» ΣΤΟΝ ΉΛΙΟ επιδερμίδα & ήλιος ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΡΙΝ «ΕΚΤΕΘΕΊΤΕ» ΣΤΟΝ ΉΛΙΟ Το Καλοκαίρι έφτασε και όλοι ανυπομονούμε να πάμε στην παραλία. Καλοκαίρι + Παραλία σημαίνει Ήλιος και ο Ήλιος χρειάζεται προσοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Υψηλή Χοληστερίνη: Αίτια και Θεραπεία - Συνήθη Ερωτήματα των ασθενών στη Μαχόμενη Κλινική Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος Τι είναι η χοληστερόλη; Είναι μία χημική ουσία (στερόλη),

Διαβάστε περισσότερα

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12.

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και ανάπτυξης Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ MUPHORAN 200 mg, κόνις και διαλύτης για διάλυμα (προς αραίωση) για έγχυση. Fotemustine Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Στην Αθήνα σήμερα την 4-2-2009 οι...παραπάνω συμβαλλόμενοι:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Στην Αθήνα σήμερα την 4-2-2009 οι...παραπάνω συμβαλλόμενοι: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Στην Αθήνα σήμερα την 4-2-2009 οι...παραπάνω συμβαλλόμενοι: Α. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ο.Π.Α.Δ.»

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας"

Θέμα : Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας Αθήνα, 25-2-2016 Αρ. Πρωτ. 73 Προς: Τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.με.Α κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη & Μέλη του Δ.Σ. Κοιν: -Μέλη Δ.Σ. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό (3 4 φορές μεγαλύτερος των ενηλίκων). Έχουν αυξημένες ανάγκες για ανάπτυξη. Έχουν αυξημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 12: HIV Ο HIV έχει συνδεθεί με κακή θρέψη και με το σύνδρομο απώλειας καθαρής σωματικής μάζας και λιπώδους ιστού (AIDS wasting syndrome). Η απώλεια σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Kλινικές Mελέτες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1Τι είναι οι κλινικές μελέτες είναι σημαντικές; > Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε και άλλη γιατί πληροφορία ή διευκρίνηση χρειάζεστε

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό.

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό. 2.α. ΟNCOTYPE Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου (με θετικούς ορμονοϋποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες) παρέχεται η τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης της αντίστροφης μεταγραφάσης

Διαβάστε περισσότερα

MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος

MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος 1. Προσφέρει οικονομική ενίσχυση έναντι του υψηλού κόστους νοσηλείας, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να χειρουργηθεί 2. Αποτελεί συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα