Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια Προστασία το καλοκαίρι Επικαιρότητα Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ Επιστημονική ενημέρωση Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #17 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 10 w Σελ. 15 w Σελ. 22 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10o PHARMA point Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα ΥΓΕΙΑ Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N. Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής. ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου. Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων. Eνημέρωση από τον ΟΓΑ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΥΓΕΙΑ Προστασία το καλοκαίρι ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: fsth@otenet.gr Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: γραμματέας ΦΣΘ evgenidi@gmail.com Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: info@kprovoli.gr ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, adelina@kprovoli.gr Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, eirini@kprovoli.gr Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, albanis@kprovoli.gr Αλέξανδρος Μάραγκος, alex@kprovoli.gr Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, konstantina@kprovoli.gr Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Αρχίζουμε με μια είδηση της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου! Στις 2 Ιουλίου 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε απόφαση που αφορά τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα, που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτά τα συστήματα. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό επ ουδενί επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ε. Ε. Επίσης, απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του ΠΦΣ για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Σας υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιουνίου σε όλες τις συνταγές πρέπει να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του γιατρού και του ασθενούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η συνταγή δεν θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, από τις 20 Μαΐου δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα ΜΗΣΥΦΑ (OTC) φάρμακα, όπως περιγράφονται στο Π.Δ. Β 740/2010. Τη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ μπορείτε να την βρείτε στο site του συλλόγου μας ή να την ζητήσετε από τα γραφεία του συλλόγου. Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνταγές όλων των ταμείων, αρχικής αξίας πάνω από 150 ευρώ, χρειάζονται θεώρηση πριν εκτελεσθούν. Παράλληλα, καθώς λίγες μέρες μάς χωρίζουν από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, αυτό το τεύχος του περιοδικού μας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο να είναι οι διακοπές σας ασφαλείς, χάρη στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα μέτρα προστασίας, στη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς του περιοδικού μας. Μέσα από τις σελίδες της επικαιρότητας μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων, ενώ στη στήλη της φαρμακευτικής αγοράς θα διαβάσετε τη λίστα των φαρμακευτικών των και των καλλυντικών, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια κυκλοφορίας ή έχει απαγορευτεί η διάθεση και διακίνηση. 04 Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ σάς εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης «Θωρακίζουμε το ελληνικό φαρμακείο» Ο ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point, στις Οκτωβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και στα περίπτερα 5 & 6 της HELEXPO Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι για «τα φαρμακεία στην εποχή του ΔΝΤ». Τα θέματα που θα συζητηθούν, θα έχουν σχέση με τις αλλαγές που επέρχονται στο φαρμακευτικό επάγγελμα, σήμερα που το ΔΝΤ έχει λόγο στο ελληνικό «γίγνεσθαι», με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει ο κλάδος ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές και, τέλος, με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί για να θωρακίσουν το ελληνικό φαρμακείο. Επίσης, η μεγαλύτερη φαρμακευτική έκθεση της βόρειας Ελλάδας, το PHARMA point, γιορτάζει την 10η επέτειό του με μια πανηγυρική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου. Σε αυτήν την εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι από τον πολιτικό, επιστημονικό, πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό κόσμο, και θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, όσοι από τους επισκέπτες του 10ου PHARMA point περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης, θα διαπιστώσουν ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εμπορικός χαρακτήρας του. Οι εταιρείες-εκθέτες θα παρέχουν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις για τις παραγγελίες που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και πλούσια δώρα. Στιγμιότυπα από το 9ο PHARMA point 06

5 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία, στην πινακίδα και στα επιστολόχαρτα του φαρμακείου πρέπει να αναγράφεται, εκτός από τη λέξη «Φαρμακείο», και το όνομα του φαρμακοποιού. Εξήντα χρόνια πριν, όμως, το φαρμακείο μπορούσε να έχει «όνομα», π.χ. Φαρμακείον «ο Ασκληπιός». Επίσης, έχουμε: «Φαρμακείον «Πύλη Αξιού», Φαρμακείον ο «Ιπποκράτης», Φαρμακείον η «Τυρολόη», Φαρμακείον «η Έλαφος», Φαρμακείον «Α. Κ. Δαμβέργης», «Πρότυπον» Φαρμακείον, «Κεντρικόν» Φαρμακείον, Φαρμακείον «Το πρότυπον», Φαρμακείον «H Καστέλλα», Φαρμακείον «To Μακεδονικόν» κ.ά. Αυτά αρκετά χρόνια πριν. Σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να γράφεται μόνον ο τίτλος «Φαρμακείο» και το όνομα του φαρμακοποιού. Τα επιπρόσθετα ονόματα απαγορεύονται και μπορούμε να τα συναντήσουμε πλέον μόνο στα επιστολόχαρτα και τα φιαλίδια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου 08

6 #17 09

7 Υγεία Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια 10 Ιωάννης Κάπος, φαρμακοποιός Πόδια πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο! Πολλοί έχετε και οι ίδιοι προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα, μια και το επάγγελμα του φαρμακοποιού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία! Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν, και να δώσετε στους ασθενείς/πελάτες σας χρήσιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα.

8 Υγεία 12 Τι είναι φλεβική ανεπάρκεια; Τα πιο συχνά προβλήματα στα κάτω άκρα οφείλονται σε παθήσεις του φλεβικού συστήματος και παρουσιάζονται από την παραμονή του αίματος στις φλέβες και τη συγκέντρωση υγρού μέσα στους ιστούς. Η πιο συχνή κλινική εικόνα είναι οι κιρσοί και το πρήξιμο στα κάτω άκρα. Τι ακριβώς καταδεικνύουν τα συμπτώματα και ο βαθμός σοβαρότητας σε καθένα από αυτά; Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά και επιβαρύνεται με την ηλικία. Στο αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, όσο προχωράει όμως η ηλικία, ο ασθενής παραπονιέται για πόνο, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια, καθώς επίσης και για κράμπες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), ενώ από το τέταρτο μέχρι και το έκτο στάδιο αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις. Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα; Ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που χαλούν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας, θρομβώσεων που παρουσιάζονται στους κιρσούς, όταν το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες. Τι μπορείτε να κάνετε; Ενημερώστε και εξηγήστε την πάθηση. Προτρέψτε να αρχίζει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να τηρεί γενικούς κανόνες αντιμετώπισης, όπως απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία). Πηγαίνετε πολλούς περιπάτους στον ελεύθερο χρόνο σας. Κάποιο άθλημα, το περπάτημα, το τζόκινγκ σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, η πεζοπορία, η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι οι πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες. Τονίστε ότι πολύ πριν φτάσει η κατάσταση στο χειρουργικό τραπέζι, ακολουθείται συντηρητική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και της χρήσης ειδικών ιατρικών καλτσών (ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης). Φαρμακευτική αγωγή Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αισθήματα βάρους και πρηξίματος, και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Τα φάρμακα μπορούν να: διατηρήσουν τη φυσιολογική ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, αποκαταστήσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, σφραγίσουν το ενδοθήλιο των φλεβίδιων, αυξήσουν τον φλεβικό τόνο, αναστείλουν τη συσσώρευση ερυθροκυττάρων, αναστείλουν τη συγκόλληση λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο. Πρόσφατα, στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα νέα τα με φυσικά βιο-φλαβονοειδή που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera). Τα κόκκινα φύλλα αμπέλου περιέχουν μεγάλο αριθμό πολυφαινολικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, γλυκοσίδες και γλυκουρονίδια φλαβονολών quercetin-3- O-beta-D-glucuronide (σε μεγαλύτερη ποσότητα απ όλα τα φλαβονοειδή), isoquercitrin, ανθοκυάνες, ολιγομερή προανθοκυανιδινών, κατεχίνη, επικατεχίνη, ποσότητα του πολυφαινολικού στιλβενίου ρεσβερατρόλης. Εκπρόσωπος αυτών των των είναι το Antistax, σε δισκία και τζελ, ένα σκεύασμα που περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο Vitis vinifera (Red wine leaf extract) AS 195, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως για την διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων. Έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) και υπάρχει Community Monograph. Το προφίλ ασφάλειας και η αποτελεσματικότητά του είναι καλά τεκμηριωμένα. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία από τον Ιούλιο του 2008 (Life style).

9 Επικαιρότητα #17 Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών w Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, γιατί οι γιατροί του Ιδρύματος αγνοούν ή αρνούνται: Α) να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ γιατρού και Β) να θεωρήσουν συνταγές αξίας άνω των 150 ευρώ, επικαλούμενοι ως δικαιολογία ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά από τις υπηρεσίες σας. Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκλείψει οποιαδήποτε δικαιολογία μη ενημέρωσης των γιατρών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να υφίστανται τις επιπτώσεις της αδιαφορίας ή της ανεπάρκειας οποιουδήποτε τρίτου. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών w Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης μάς ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ ) ότι: 1. Κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων μας από τον Μάιο του 2010, θα πρέπει οι συνταγές να είναι διαχωρισμένες εντός του φακέλου, σε δύο πακέτα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις νέου τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων και κλινικών, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις παλαιού τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων, κλινικών και τις συνταγές από ατομικά συνταγολόγια του ΤΑΞΥ. Επισημαίνεται ότι όλες οι συνταγές (νέου ή παλαιού τύπου, κλινικών, ΤΑΞΥ) θα αριθμούνται κανονικά, θα καταχωρίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά ημέρα εκτέλεσης και θα τοποθετούνται σε ειδική σακούλα κατά την κατάθεση του λογαριασμού. 2. Από 1ης Ιουνίου 2010, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με καφέ ταινίες γνησιότητας δεν θα αποζημιώνονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία w Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δέχεται και αιτιολογεί τους δημογραφικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, ως κριτήριο ίδρυσης των φαρμακείων, στην προοπτική της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της καλής ποιότητας των φαρμακευτικών των. Το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια ΔΕΝ αντίκεινται στην ελευθερία εγκατάστασης, και η ύπαρξή τους σε ένα ελάχιστο όριο διασφαλίζει επαρκείς φαρμακευτικές υπηρεσίες. Επίσης, αυτά τα κριτήρια δεν αντίκεινται στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N w Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ υπ αρ. 740/ , σας διευκρινίζουμε ότι το SALOSPIR, που αναγράφεται, αφορά τα απλά και αναβράζοντα δισκία και κοκκία. Τα επικαλυμμένα δισκία των 80, 100, 160, 325 και 500 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Το TREBON-N, που αναγράφεται, αφορά τη σκόνη για πόσιμο εναιώρημα. Τα κοκκία για πόσιμο διάλυμα μιας δόσης των 100, 200 και 600 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για αποφυγή τυχόν σύγχυσης. 15

10 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής 16 w Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 2556/1997, άρθρο 20, παρ. 3), στους ασφαλισμένους των φορέων και κλάδων ασθενείας αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, χορηγούνται δωρεάν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή τους. Σε συνέχεια του υπ αριθμ. Γ55/739/ γενικού εγγράφου μας, με το οποίο καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασθενείς-ασφαλισμένους του Ιδρύματος που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή γιατρών, η οποία και όρισε ότι: 1) Η θρέψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ασθενών. Για τον λόγο αυτό, καρκινοπαθείς ασθενείς που εμφανίζουν ανορεξία, υποθρεψία και καρκινική καχεξία, πάσχουν εξ ορισμού από μεταβολικό σύνδρομο και επιβάλλεται η χορήγηση σε αυτούς ειδικής διατροφικής υποστήριξης. Συνεπώς, στις κατηγορίες ασθενών που χρήζουν διατροφικής υποστήριξης με σκευάσματα γλουταμίνης και πρωτεϊνούχα, προστίθενται οι εξής: α) Ca κεφαλής-τραχήλου: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση στοματίτιδας και βλεννογονίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. β) Ca πνεύμονα: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση οισοφαγίτιδας από ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. γ) Ca πυέλου: στομάχι, πάγκρεας, λεπτό και παχύ έντερο, προστάτης, μήτρα, ουροδόχος κύστη, νεφροί και ήπαρ. Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση εντερίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. Η γνωμάτευση θα ισχύει για 3 μήνες στις περιπτώσεις α και β, και για 6 μήνες στην περίπτωση γ. Για την απόδοση της δαπάνης, οι ασθενείς θα πρέπει να προσκομίζουν στην οικεία Μονάδα Υγείας του Ιδρύματος τα εξής: Γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής ή κλινικής του ΕΣΥ ή του 6ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Στη γνωμάτευση θα αναφέρονται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρήσης των ειδικών σκευασμάτων, τα είδη που χρησιμοποιεί και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους. Πρωτότυπα τιμολόγια αγοράς, στα οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση των δικαιούχων, το είδος και η ποσότητα των σκευασμάτων, η τιμή μονάδας και το ποσό που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Στα εν λόγω τιμολόγια θα πρέπει να επικολλώνται και τα barcode των σχετικών σκευασμάτων, σύμφωνα με το υπ αριθμ. Γ55/707/ γενικό έγγραφό μας. Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφούν είναι οι εξής: Παθολόγοι-ογκολόγοι για όλες τις περιπτώσεις Ακτινοθεραπευτές για όλες τις περιπτώσεις Πνευμονολόγοι μόνο για την περίπτωση β Ιατροί Ιατρείων Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας για όλες τις περιπτώσεις Είναι αυτονόητο ότι τα τα ειδικής διατροφής πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και να συνοδεύονται από έντυπο οδηγιών για τις εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησής τους. Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, από συγγενικό πρόσωπο που διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση. Ορίζεται ως ανώτατη τιμή για μηνιαία θεραπεία, συνολικά ανά ασθενή των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, και για το σύνολο των σκευασμάτων που λαμβάνει ανά μήνα, το ποσό των ευρώ πλέον ΦΠΑ. 2) Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν στο Γ55/739/ γενικό έγγραφό μας όσον αφορά τα νοσήματα που εντάσσονται στην κατηγορία διαταραχής στην απορρόφηση τροφών και ορίζουμε ότι: α) Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, προκειμένου να παραταθεί η χορήγηση αντιαλλεργικού γάλακτος σε παιδιά άνω των δύο (2) ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται νέο RAST TEST, το οποίο θα ελέγχεται από παιδίατρο του Ιδρύματος που θα ορίσει ο διευθυντής της αρμόδιας Μονάδας Υγείας. β) Για τους πάσχοντες από φαινυλκετονουρία θα χορηγούνται τα σκευάσματα τα οποία διατίθενται μέσω διαγωνισμού από τη Διεύθυνση Προμηθειών. Χορήγηση σκευασμάτων εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή μόνο με ειδική αιτιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό. γ) Επιπλέον, είναι δυνατόν να χορηγηθούν σκευάσματα ειδικής διατροφής και στις κατωτέρω περιπτώσεις: για τα πρόωρα και λιποβαρή νεογέννητα, επειδή το γάλα πρέπει να έχει προηγμένη σύνθεση λιπαρών με LC PUFA και MCT, υδρολυμένες πρωτεΐνες, υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη σωστή ποσότητα και αναλογία, θα χορηγείται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου. για τα νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα, βραχύ έντερο, πρέπει να χορηγείται ειδικό στοιχειακό γάλα. διευκρινίζουμε ότι η κοιλιοκάκη περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιολογείται η χορήγηση διά βίου των ελευθέρων γλουτένης. στις περιπτώσεις κυστικής ίνωσης, καθώς και ασθενών που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας, δεν απαιτείται η τεκμηρίωση της διάγνωσης με βιοψία.

11 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου w Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων μας ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ. Γ55/774) ότι από τον πρώτο μήνα παραγωγικής λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΙΚΑ-ΕΤΑ παρατηρήθηκαν: 1. Περιπτώσεις επικόλλησης ταινιών γνησιότητας σε οποιαδήποτε θέση, και όχι εντός των προκαθορισμένων πλαισίων στην οπίσθια όψη της συνταγής. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράβαση: της ΚΥΑ με αριθμό Φ.42000/28746/2920/ , σχετικά με τη χρήση του νέου εντύπου συνταγής χορήγησης φαρμάκων. των γενικών εγγράφων Γ55/728/ , Γ55/742/ και Γ55/747/ , με τα οποία δόθηκαν οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σας ενημερώνουμε ότι τα μπλοκ με τις πρόσθετες ταινίες γνησιότητας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται όταν αναγράφονται περισσότερα από 4 εμβαλλάγια ανά φάρμακο, θα εκτυπωθούν τον Ιούνιο και θα διανεμηθούν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στους φαρμακοποιούς. Έως τότε, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη φόρμα που τους έχει δοθεί. 2. Περιπτώσεις χρήσης συρραπτικών αντί συνδετήρων στις συνταγές, γεγονός που δυσκολεύει την αυτοματοποιημένη διαδικασία του συστήματος ελέγχου συνταγών. 3. Περιπτώσεις συνταγών που έχουν εκτυπωθεί από εκτυπωτές, οι οποίοι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσουν, αποτυπώνουν στον κύλινδρό τους το barcode του αριθμού της συνταγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το barcode να μεταφέρεται στα πεδία του ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου και της ποσότητας των συσκευασιών, καθιστώντας αδύνατη την αυτόματη μηχανάγνωση (OMR) αυτών των πεδίων, με συνέπεια αυτά τα πεδία να πρέπει να πληκτρολογηθούν από χειριστή. Στις περιπτώσεις νέων εκτυπωτών να επιλέγεται flatbed εκτυπωτής. Αναφορικά με ερωτήματα σχετικά με το ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν αποτυπώνονται ακριβώς μέσα στα πλαίσια, ενημερωθήκαμε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. 17

12 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010 Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 1 Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 8 Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 15 Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 2 Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 9 Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 16 Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 3 Τρίτη 3 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 10 Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 17 Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 4 Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 11 Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 1 Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 6 Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αθήνα, 15 Ιουνίου 2010 Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας Τμήμα Α & Β Αρ. Πρωτ. Φ 42000/οικ /1824 Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων 18 w Σας γνωρίζουμε ότι στον N. 3846/2010 (ΦΕΚ Α, 66) περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του άρθρου 2, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ειδικότερα από την παρ. 2 του άρθρου 32 και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, καθιερώνεται η υποχρέωση θεώρησης των συνταγών. Συνταγές φαρμάκων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ, δεν εκτελούνται από τον φαρμακοποιό εφόσον δεν είναι θεωρημένες, και σε περίπτωση εκτέλεσής τους δεν δικαιολογείται η αξίωση του σχετικού ποσού από τον ασφαλιστικό φορέα. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σας, διοικητικών και υγειονομικών, καθώς και των συνεργαζόμενων με οποιαδήποτε σχέση με τον φορέα σας γιατρών, ελεγκτών γιατρών, φαρμακοποιών, για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω. Θεωρούμε επιβεβλημένη στην παρούσα φάση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας και την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τη συνεργασία των διοικήσεων των φορέων σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ελέγχονται οι συνταγές φαρμάκων φορέων που δεν διαθέτουν ελεγκτές γιατρούς, από ελεγκτές άλλου φορέα που διαθέτει αντίστοιχους γιατρούς. Επίσης, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα αποστολής με fax της συνταγής στην κεντρική υπηρεσία του φορέα, να γίνεται η θεώρηση από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό, και, εν συνεχεία, να επιστρέφεται με fax και να επισυνάπτεται στην πρωτότυπη συνταγή, η οποία εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επισημαίνεται ότι για τις συνταγές που περιέχουν φάρμακα που αναφέρονται στην ΚΥΑ Φ /οικ /1394/ΦΕΚ 569/Β/2010, και τα οποία προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων ή τα ιδιωτικά φαρμακεία με τη διαδικασία του «στερείται», δεν απαιτείται θεώρηση. Επίσης, δεν απαιτείται θεώρηση για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του φαρμακείου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. η γενική γραμματέας Αθηνά Δρέττα

13 ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΛΟΦ ΑΙΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ (ΚΑΕ ) ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ (πληρωμής λογαριασμού) Επώνυμο:... Όνομα:... Δ/νση φαρμακείου:... Περιοχή:... Τ.Κ.:... Τηλέφωνο:... Αρ. κινητού τηλεφ.:... Περιοχή:... Α.Φ.Μ.:... Αρ. κάρτας:... Συνημμένα: Συγκεντρωτική κατάσταση εις διπλούν Αναλυτικές καταστάσεις των κατηγοριών εις διπλούν Σύμβαση εκχώρησης ΠΡΟΣ Υ.Π.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 23 ΕΝΤΑΥΘΑ Σας υποβάλλω συνημμένα φάκελο με συνταγές ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που εκτελέστηκαν στα φαρμακείο μου για το χρονικό διάστημα από ΜΗΝΑΣ/ΕΤΟΣ... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΟΠΑΔ)... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ ΕΤΥΑΠ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΕΤΥΑΠ)... Συγχρόνως δηλώνω ότι οι όλες οι εντολές Υγειονομικής Περίθαλψης είναι κανονικά συμπληρωμένες, υπογεγραμμένες και εκτελεσμένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες για την εξόφληση του λογαριασμού μου. ΝΑΙ ΟΧΙ Θεσσαλονίκη / /20 Ο (Η) Αιτ Δηλ Αριθμός λογαριασμού Τράπεζας Πειραιώς GR ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ

14 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Ενημέρωση από τον ΟΓΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων» 20 w Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΟΓΑ, μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που αφορούν στη λανθασμένη αναγραφή ποσοστού συμμετοχής από συνταγογράφους γιατρούς, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων τηρούνται οι υπ αριθμόν 7/οικ. 1143/ , 7/οικ. 1144/ , 7/οικ. 319/ και Φ7/οικ. 1624/ Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και οι διατάξεις του Νόμου 2676/1999 και του Νόμου 3518/06. Εφιστούμε την προσοχή σας, κατά την έκδοση συνταγών, στην τήρηση των προβλεπομένων από τη νομοθεσία διατάξεων. Αναλυτικότερα, δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μόνον οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής, αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νόσων ή συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία, και όχι όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασφαλισμένο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. η, του άρθρου 2, του Προεδρικού Διατάγματος 121/08, σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής εκ μέρους του γιατρού, του ποσοστού συμμετοχής επί της συνταγής, και επειδή το ποσοστό συμμετοχής δεσμεύει τον φαρμακοποιό κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας καταλογίζεται στον συνταγογράφο γιατρό. Ο καταλογισμός γίνεται με βάση τα αναφερόμενα στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Σας κοινοποιούμε τους πίνακες των προβλεπομένων συμμετοχών, όπως αυτές προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου (0%) 1) Όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρακάτω χρόνιων παθήσεων: Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία Κυστική ίνωση (κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος) Αγγειοπάθεια Burger Άνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot Σύνδρομο βραχέος εντέρου Χρόνια ηπατίτιδα Β και χρόνια ηπατίτιδα C Νόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) Γλυκονίαση Νόσος Gaucher 2) Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση τοκετός λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. 3) Επίσης, δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις: Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων) Οι διαβητικοί, μόνο για την ινσουλίνη Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων

15 #17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Παιδιά και ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. 4) Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου (10%) 1) Καταβάλλουν μειωμένη συμμετοχή (ποσοστό 10%) οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις: Νόσος του Parkinson και δυστονίες για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα Άποιος διαβήτης για την αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομολογά της Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμίες Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτης, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις) Οστεοπόρωση και νόσος PAGET για τα φάρμακα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών Μυασθένεια για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα Φυματίωση Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης, στο βρογχικό και αλλεργικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου, και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ έτος Κληρονομικό αγγειοοίδημα Αδένωμα υπόφυσης Ελκώδης κολίτιδα Νόσος του Crohn Κίρρωση του ήπατος Συγγενής ιχθύαση Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτιδα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων w Στις 2 Ιουλίου του 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε την απόφαση του σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, καθώς και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από τα συστήματα αυτά. Ειδικότερα, το ECJ έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό για κανέναν λόγο δεν επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το ECJ απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. O Πανελλήνιος ς Σύλλογος παρενέβη, επιχειρηματολογώντας στην τελική έκβαση της υπόθεσης αυτής, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. 21

16 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Pethidina Molteni 100mg/2ml ιδιοσκεύασμα ΙΦΕΤ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης της συγκεκριμένης παρτίδας, που είχε εφαρμοστεί με την υπ αριθμ / απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι το είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές. Pentrexyl σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl δισκίο 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl ενέσιμο ξηρό 500mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Foradil Certiheler κόνις για εισπνοή (σταθερών δόσεων) 10μg/dose Novartis Hellas AEBE τος, μετά από σχετική αίτηση 22 Vepesid μαλακό καψάκιο 100mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση

17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Tenormin Ενέσιμο διάλυμα 50mg/10ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef δισκία 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Inderal Ενέσιμο διάλυμα 1mg/ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Videx μασώμενο/ διασπειρόμενο δισκίο 100mg/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Revionorm δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 750mg/tab Νόρμα Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Kytril πόσιμο διάλυμα 1mg/5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 15mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 23

18 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 30mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Duspatalin επικαλυμμένο δισκίο 100mg/tab Solvay Pharma Μ. ΕΠΕ τος, μετά από σχετική αίτηση Roferon-A ενέσιμο διάλυμα 18MIU/0,5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Dipergon δισκίο 0,20mg/tab Bayer Hellas ABEE τος, μετά από σχετική αίτηση Naborel F.C. Tab 30mg/tab Elpen Α. Ε. Φαρμακευτική Βιομηχανία Ο ΕΟΦ αποφάσισε τη μη ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, καθώς δεν ασκήθηκε η από την κείμενη νομοθεσία προβλεπόμενη προσφυγή-ένσταση, ως προς την απόφαση με αριθμό 49044/ Mucomyst κόνις για πόσιμο εναιώρημα 200mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Platigren δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 250mg/tab Winthrop Φαρμακευτική Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 24 Diclocil κόνις για ενέσιμο διάλυμα 500 mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του.

19 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Curosurf sus.tr.ins. 120mg/1,5ml Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Curosurf sus.tr.ins. 240mg/3ml vial Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Althocin c.tab 400mg/tab Erfar Χατζηιωάννου Γ. Δ. ΑΒΕΦ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Ligamol ey.ea.d.so 0,5%+0,5% Help ABEE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Heparin/Leo inj. sol 25000IU/5ml vial Leo Pharmaceutical Products Hellas ltd τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Roiplon cream 10% Menarini Hellas A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Oramorph or.sol. sd 30mg/dose Molteni L. & C.Dei F.LLI Alitti Societa di Esercizio Spa, Ιταλία τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. 25

20 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Relyomicin caps 100mg/cap Relyo Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Vaccin rabique merieux ly.pd.inj 2,5IU/ml (1 dos) Vianex A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Thrionipen f.c.tab 30mg/tab Antor ΕΠΕ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Epaxal Ενέσιμο γαλάκτωμα σε προγεμισμένη σύριγγα ( ) 24IU/dose Baxter Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, μόνο ως προς τις συσκευασίες BTx5x10PF.SYRx0,5ml και BTx10x10PF.SYx0,5ml, διότι δεν ζητήθηκε η ανανέωσή τους. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg Συμπληρώματα διατροφής Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ακύρωση της ανάκλησης όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C (μόνο ή σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg. 26 Daynamic (30 κάψουλες + 30 δισκία) Συμπλήρωμα διατροφής Power Health Hellas AEBE L8288/1 της συγκεκριμένης παρτίδας, διότι κρίνεται εκτός προδιαγραφών ως προς την εμφάνιση (παρατηρήθηκαν σκουρόχρωμες κηλίδες στην επιφάνεια των καψουλών, καθώς και ανάλογο αποτύπωμα στην κυψέλη).

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων»

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 26-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/ 749 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: A.Βλάχος

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left}

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left} Φαρμακευτική Περίθαλψη {googleads left} 1) Ο ΟΑΕΕ παρέχει στους ασφ/νους του τα ενδεδειγμένα φάρμακα (εντός ενδείξεων ΕΟΦ) για την αποκατάσταση της υγείας τους ή την ανακούφισή τους από τη νοσηρή κατάστασή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Βόλος 27 Απριλίου 2010 Α.Π.5392/Φ.5,1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ» Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, στην έκδοση συνταγών Ε.Ο.Π. Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/30.09.2011 και Γ55/864/30.09.2011 έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία)

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από φυσιολογικά αίτια ή ατύχημα καταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό των: 10.000 (έως 40 ετών), 5.000 (41-50 ετών) και

Διαβάστε περισσότερα

Μπερμπέρογλου Ελευθέριος. Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου

Μπερμπέρογλου Ελευθέριος. Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου Μπερμπέρογλου Ελευθέριος Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Mark up ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ἄκος = ίαση Φάρμακο φέρει την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγία για τη Θεώρηση Ιατρικών Γνωματεύσεων - Παραπεμπτικών Παροχών Ε.Κ.Π.Υ.»

ΘΕΜΑ: «Οδηγία για τη Θεώρηση Ιατρικών Γνωματεύσεων - Παραπεμπτικών Παροχών Ε.Κ.Π.Υ.» Μαρούσι 28/12/2017 Αρ. Πρωτ. : ΔΒ3Β/2062 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΦΥ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Simponi (γολιμουμάμπη)

Simponi (γολιμουμάμπη) EMA/792301/2018 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό Ανασκόπηση του Simponi και αιτιολογικό έγκρισης στην ΕΕ Τι είναι το Simponi και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713)

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) 10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΟΦ Μεσογείων 284 ΤΚ 15 562 Χολαργός Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΙΟΣ, Ο καλύτερός μας φίλος ο χειρότερός μας εχθρός. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές αρνητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Δευτέρα, 25 Ιούνιος :14

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Δευτέρα, 25 Ιούνιος :14 Υπογράφηκε Συλλογική Σύμβαση παροχής φαρμάκων μεταξύ ΠΦΣ και του ταμείου των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ. Από την εφαρμογή του δεν ισχύουν πια άλλες συμβάσεις. Όποιο φαρμακείο δεν θέλει τη σύμβαση μπορεί να αρνηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Σημειώνεται ότι αλλαγές ή/και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα άρθρα ή εδάφια εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα) Άρθρο 3 Β. 5. Όλο το μόνιμο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 2/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 310 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 5 Ενημερωτικό Σημείωμα Σχετικά με τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Στ.. σήμερα την 20 οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία.. που χάριν συντομίας θα αποκαλείται Ταμείο και που εδρεύει στ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 15-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/744 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ Απο την ιλιαδα κλαγκου Φροντίδα επίκεφαλής Δεν ειναι λιγες οι φορες που τα μαλλια σας, ιδιωσ μετα τις καλοκαιρινες διακοπες, παρουσιαζουν προβληματα. Ρωτησαμε τους ειδικους και μαθαμε τι τα ταλαιπωρει

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ & ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ (Ποσό: 165 ευρώ /μήνα) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την UV ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι λένε πως έχει αποδειχθεί μεγάλος ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα Τμήμα: Εκπαίδευσης Χώρα: Ελλάδα Γιατί το Medical Easy είναι Μοναδικό! Εξαιρετικά Ανταγωνιστικό Ασφάλιστρο. Αναδεικνύει τον ρόλο του Συνεργάτη ως Συμβούλου και όχι ως χειριστή διαδικασιών: Χωρίς ανάμειξή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογραφίας: Τι είναι τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογραφίας (ΘΠΣ) Ως ΘΠΣ θεσπίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση Ποιο είδος μελέτης και γιατί θεωρείτε πως είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης;

Ερώτηση Ποιο είδος μελέτης και γιατί θεωρείτε πως είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης; είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης; Μελέτες σε πειραματόζωα βρήκαν ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η ιατρός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟ 1 - Τι είναι το Ασφαλιστήριο συμβόλαιο; 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟ 1 - Τι είναι το Ασφαλιστήριο συμβόλαιο; 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ {Εδώ περιγράφονται όλα όσα ισχύουν και πρέπει να έχετε υπόψη σας για την ισχύ του Ασφαλιστηρίου σας. Οι όροι αυτοί εφαρμόζονται μαζί με τους Ειδικούς Όρους των καλύψεων του Ασφαλιστηρίου σας}

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωδικός: 06178 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: 60 Γυναίκα Generali Medical Safety ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π Αθήνα, 12 Ιουνίου Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων εξετάσεων.

Α.Π Αθήνα, 12 Ιουνίου Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων εξετάσεων. Προς Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Πλουτάρχου 3, 10675 Αθήνα Τ. 210 72 58 660/661/662, Φ. 210 72 58 663 www.pis.gr Α.Π. 4585 Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018 Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) Δευτέρα, 27 Απρίλιος :00

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) Δευτέρα, 27 Απρίλιος :00 Σας ενημερώνουμε ότι από 1-5-2015 τίθεται σε ισχύ η νέα σύμβαση προμήθειας φαρμάκων που υπογράφηκε μεταξύ του ΠΦΣ και του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας). Για περαιτέρω πληροφορίες διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα,14/7/2017. Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα,14/7/2017. Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 18-7-2017 Αθήνα,14/7/2017 Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 63 / Ιούλιος - Αύγουστος 2015 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΦΣ: Ενημέρωση προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα τιμολόγια συνταγών Υποβολή μηνιαίων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ 2 Αθήνα, Μάιος 2018 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ [1] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.. 3 1.1 ΦΑΡΜΑΚΑ.. 3 1.2 ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων από

Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων από 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 㧟 Τα πανω-κατω στη φαρµακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισµένων έχει φέρει το νέο δελτίο τιµών, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις φαρµάκων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ Κωδικός: 03626 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: 48 Άνδρας Generali Medical Safety ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ Κωδικός: 03332 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: ΡΟΔΑΝΘΗ ΓΑΤΣΟΥ Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: ΡΟΔΑΝΘΗ ΓΑΤΣΟΥ 53 Γυναίκα Generali Medical

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1 38 Επιστολή ΙΚΑ προς Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. και άλλους φορείς, σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 1 Αθήνα, 22/07/10 Θέμα: «Σχετικά με τη μη αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ... Τα προβλήματα στη διάρκεια της μακρόχρονης νοσηλείας και παρακολούθησης : Ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Ιωάννα Νικολαϊδου Κλινική Κοινωνική Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Σχετικά με τις υποβολές λογαριασμών συνταγών φαρμάκων ιδιωτικών φαρμακείων και την εκτέλεση συνταγών Ευρωπαίων ασφαλισμένων»

Θέμα: «Σχετικά με τις υποβολές λογαριασμών συνταγών φαρμάκων ιδιωτικών φαρμακείων και την εκτέλεση συνταγών Ευρωπαίων ασφαλισμένων» Αθήνα, 18-1-2017 Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Β/Π60/2/οικ.2244 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: E. Πρινέα ΤΗΛ.: 210-3407428

Διαβάστε περισσότερα

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31 Η Περιφέρεια Αττικής, απέστειλε έγγραφο τόσο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όσο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής, με το οποίο εφιστούσε την προσοχή στην σωστή συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας Αντηλιακά Η εφαρμογή αντηλιακών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνουμε σε

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 http://www.e-syntagografisi.gr Η διασφάλιση της υγείας των ασθενών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες Η επίτευξη σημαντικών οικονομιών στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η φαρμακοποιός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα 8 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους δυο θανάτους, ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ αυτή!!! Αυτό ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: Ε.ΜΑΜΑΝΙΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε Κωδικός: 12039 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑΣ Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑΣ 60 Άνδρας Generali Medical

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια:

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Άρθρο 34 Καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης 1. Για τους σκοπούς του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 28. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ70/27 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι:

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι: Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι: - Όλοι θα λέγονται πια «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» - Ο παλιός φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας-Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου

Διαβάστε περισσότερα

(ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.:... Στη Θεσσαλονίκη σήμερα..οι κάτωθι συμβαλλόμενοι:

(ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.:... Στη Θεσσαλονίκη σήμερα..οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.:... Στη Θεσσαλονίκη σήμερα..οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που για χάρη συντομίας θα ονομάζεται ΥΠΕΘΑ δια του εκπροσώπου του,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ Συνοπτική περιγραφή των καλύψεων του ΤΕΑ ΕΕΚΕ και του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου. ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ TEA-EEKE μέχρι 70 ετών ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦ. Τα ημερήσια έξοδα για

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Η ΠΕΣΠΑ είναι ο μόνος φορέας, ΜΚΟ που εκπροσωπεί στη χώρα μας συλλόγους ασθενών σπανίων παθήσεων αλλά και μεμονωμένους ασθενείς. Ιδρύθηκε το 2003 με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΘΕΜΑ: «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

ΑΔΑ: ΘΕΜΑ: «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα». ΑΔΑ: 4Α36Θ-71 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 7 / 6/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Πρωτ. Y1/Γ. Π. οικ. 64863 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Η επιδερµίδα είναι το µεγαλύτερο όργανο του σώµατος και συµβάλλει σε πολλαπλές λειτουργίες, όπως προστασία του οργανισµού, ρύθµιση της θερµοκρασίας, αποθήκευση αίµατος, µεταβολισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων:

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων: EMA/411054/2015 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό γολιμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανεπιθύμητων Ενεργειών Φαρμάκων από Επαγγελματίες Υγείας

Αναφορά Ανεπιθύμητων Ενεργειών Φαρμάκων από Επαγγελματίες Υγείας Αναφορά Ανεπιθύμητων Ενεργειών Φαρμάκων από Επαγγελματίες Υγείας Σ. Μπονόβας, 1 Ι. Μεσσάρη, 1 Π. Σιακωτού, 1 Β. Μπαρούτσου, 2 Ν. Σιταράς. 1 1 Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας MEDISYSTEM MEDIHOSPITAL Freedom Ιατρικές επισκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ Αθήνα, 27/1/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 224 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 10 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Θέμα : «Εκτέλεση και τιμολόγηση των αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Τι είναι η Ανεμοβλογιά; Η ανεμοβλογιά (varicella) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση. Συγχρονική μελέτη

Απάντηση. Συγχρονική μελέτη Ερώτηση Ποιο είδος μελέτης και γιατί θεωρείτε πως είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης; Περιγράψτε συνοπτικά (εντός 100 λέξεων) τον σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι Ο πιο απλός ορισμός είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και διασπορά ανώμαλων κυττάρων. Αν η εξάπλωση δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει στο θάνατο. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Καθιέρωση ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένων ύψους 10% επί της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής, ορισμό ανώτατου ορίου ωρών ημερησίως για υπηρεσίες φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων Θεραπεία ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΕΠΑ... ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο... Όνομα πατέρα... Ημερομηνία Γέννησης... ΑΜ... ΑΜΚΑ... Ασφαλιστικός Φορέας... Ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας... Ειδικότητα Προέχουσας Πάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ... 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ... 4 1. Κατηγορίες δικαιούχων... 4 1.1 Βαριά αναπηρία... 4 1.2 Συνήθης αναπηρία... 4 1.3 Μερική αναπηρία... 5 1.4 Προϋπάρχουσα αναπηρία... 5 2. Εκτίμηση αναπηρίας...

Διαβάστε περισσότερα

νισμού 4 των (α) Με την αντικατάσταση της παραγράφου (1) με την ακόλουθη νέα παρά βασικών κανονισμών.

νισμού 4 των (α) Με την αντικατάσταση της παραγράφου (1) με την ακόλουθη νέα παρά βασικών κανονισμών. Ε.Ε. Παρ. III(I) 6421 Κ.Δ.Π. 660/2002 Αρ. 3670, 31.12.2002 Αριθμός 660 Οι περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 28. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ70/27 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της μελέτης; Γιατί απαιτήθηκε η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της μελέτης; Γιατί απαιτήθηκε η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI Αυτή είναι μια σύνοψη κλινικής μελέτης σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η οποία είναι ένας σπάνιος τύπος νόσου των πνευμόνων. Έχει συνταχθεί για τον γενικό αναγνώστη και χρησιμοποιεί γλώσσα που

Διαβάστε περισσότερα