Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια Προστασία το καλοκαίρι Επικαιρότητα Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ Επιστημονική ενημέρωση Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #17 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 10 w Σελ. 15 w Σελ. 22 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10o PHARMA point Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα ΥΓΕΙΑ Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N. Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής. ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου. Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων. Eνημέρωση από τον ΟΓΑ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνα: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά ΥΓΕΙΑ Προστασία το καλοκαίρι ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Αρχίζουμε με μια είδηση της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου! Στις 2 Ιουλίου 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε απόφαση που αφορά τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα, που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτά τα συστήματα. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό επ ουδενί επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ε. Ε. Επίσης, απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του ΠΦΣ για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Σας υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιουνίου σε όλες τις συνταγές πρέπει να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του γιατρού και του ασθενούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η συνταγή δεν θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, από τις 20 Μαΐου δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα ΜΗΣΥΦΑ (OTC) φάρμακα, όπως περιγράφονται στο Π.Δ. Β 740/2010. Τη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ μπορείτε να την βρείτε στο site του συλλόγου μας ή να την ζητήσετε από τα γραφεία του συλλόγου. Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνταγές όλων των ταμείων, αρχικής αξίας πάνω από 150 ευρώ, χρειάζονται θεώρηση πριν εκτελεσθούν. Παράλληλα, καθώς λίγες μέρες μάς χωρίζουν από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, αυτό το τεύχος του περιοδικού μας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο να είναι οι διακοπές σας ασφαλείς, χάρη στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα μέτρα προστασίας, στη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς του περιοδικού μας. Μέσα από τις σελίδες της επικαιρότητας μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων, ενώ στη στήλη της φαρμακευτικής αγοράς θα διαβάσετε τη λίστα των φαρμακευτικών των και των καλλυντικών, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια κυκλοφορίας ή έχει απαγορευτεί η διάθεση και διακίνηση. 04 Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ σάς εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης «Θωρακίζουμε το ελληνικό φαρμακείο» Ο ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point, στις Οκτωβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και στα περίπτερα 5 & 6 της HELEXPO Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι για «τα φαρμακεία στην εποχή του ΔΝΤ». Τα θέματα που θα συζητηθούν, θα έχουν σχέση με τις αλλαγές που επέρχονται στο φαρμακευτικό επάγγελμα, σήμερα που το ΔΝΤ έχει λόγο στο ελληνικό «γίγνεσθαι», με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει ο κλάδος ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές και, τέλος, με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί για να θωρακίσουν το ελληνικό φαρμακείο. Επίσης, η μεγαλύτερη φαρμακευτική έκθεση της βόρειας Ελλάδας, το PHARMA point, γιορτάζει την 10η επέτειό του με μια πανηγυρική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου. Σε αυτήν την εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι από τον πολιτικό, επιστημονικό, πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό κόσμο, και θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, όσοι από τους επισκέπτες του 10ου PHARMA point περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης, θα διαπιστώσουν ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εμπορικός χαρακτήρας του. Οι εταιρείες-εκθέτες θα παρέχουν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις για τις παραγγελίες που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και πλούσια δώρα. Στιγμιότυπα από το 9ο PHARMA point 06

5 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Μουσείο: Φαρμακείο με όνομα Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία, στην πινακίδα και στα επιστολόχαρτα του φαρμακείου πρέπει να αναγράφεται, εκτός από τη λέξη «Φαρμακείο», και το όνομα του φαρμακοποιού. Εξήντα χρόνια πριν, όμως, το φαρμακείο μπορούσε να έχει «όνομα», π.χ. Φαρμακείον «ο Ασκληπιός». Επίσης, έχουμε: «Φαρμακείον «Πύλη Αξιού», Φαρμακείον ο «Ιπποκράτης», Φαρμακείον η «Τυρολόη», Φαρμακείον «η Έλαφος», Φαρμακείον «Α. Κ. Δαμβέργης», «Πρότυπον» Φαρμακείον, «Κεντρικόν» Φαρμακείον, Φαρμακείον «Το πρότυπον», Φαρμακείον «H Καστέλλα», Φαρμακείον «To Μακεδονικόν» κ.ά. Αυτά αρκετά χρόνια πριν. Σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να γράφεται μόνον ο τίτλος «Φαρμακείο» και το όνομα του φαρμακοποιού. Τα επιπρόσθετα ονόματα απαγορεύονται και μπορούμε να τα συναντήσουμε πλέον μόνο στα επιστολόχαρτα και τα φιαλίδια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου 08

6 #17 09

7 Υγεία Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη φλεβική ανεπάρκεια 10 Ιωάννης Κάπος, φαρμακοποιός Πόδια πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο! Πολλοί έχετε και οι ίδιοι προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα, μια και το επάγγελμα του φαρμακοποιού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία! Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν, και να δώσετε στους ασθενείς/πελάτες σας χρήσιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα.

8 Υγεία 12 Τι είναι φλεβική ανεπάρκεια; Τα πιο συχνά προβλήματα στα κάτω άκρα οφείλονται σε παθήσεις του φλεβικού συστήματος και παρουσιάζονται από την παραμονή του αίματος στις φλέβες και τη συγκέντρωση υγρού μέσα στους ιστούς. Η πιο συχνή κλινική εικόνα είναι οι κιρσοί και το πρήξιμο στα κάτω άκρα. Τι ακριβώς καταδεικνύουν τα συμπτώματα και ο βαθμός σοβαρότητας σε καθένα από αυτά; Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά και επιβαρύνεται με την ηλικία. Στο αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, όσο προχωράει όμως η ηλικία, ο ασθενής παραπονιέται για πόνο, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια, καθώς επίσης και για κράμπες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), ενώ από το τέταρτο μέχρι και το έκτο στάδιο αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις. Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα; Ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που χαλούν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας, θρομβώσεων που παρουσιάζονται στους κιρσούς, όταν το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες. Τι μπορείτε να κάνετε; Ενημερώστε και εξηγήστε την πάθηση. Προτρέψτε να αρχίζει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να τηρεί γενικούς κανόνες αντιμετώπισης, όπως απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία). Πηγαίνετε πολλούς περιπάτους στον ελεύθερο χρόνο σας. Κάποιο άθλημα, το περπάτημα, το τζόκινγκ σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, η πεζοπορία, η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι οι πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες. Τονίστε ότι πολύ πριν φτάσει η κατάσταση στο χειρουργικό τραπέζι, ακολουθείται συντηρητική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και της χρήσης ειδικών ιατρικών καλτσών (ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης). Φαρμακευτική αγωγή Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αισθήματα βάρους και πρηξίματος, και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Τα φάρμακα μπορούν να: διατηρήσουν τη φυσιολογική ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, αποκαταστήσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβίδιων, σφραγίσουν το ενδοθήλιο των φλεβίδιων, αυξήσουν τον φλεβικό τόνο, αναστείλουν τη συσσώρευση ερυθροκυττάρων, αναστείλουν τη συγκόλληση λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο. Πρόσφατα, στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα νέα τα με φυσικά βιο-φλαβονοειδή που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera). Τα κόκκινα φύλλα αμπέλου περιέχουν μεγάλο αριθμό πολυφαινολικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, γλυκοσίδες και γλυκουρονίδια φλαβονολών quercetin-3- O-beta-D-glucuronide (σε μεγαλύτερη ποσότητα απ όλα τα φλαβονοειδή), isoquercitrin, ανθοκυάνες, ολιγομερή προανθοκυανιδινών, κατεχίνη, επικατεχίνη, ποσότητα του πολυφαινολικού στιλβενίου ρεσβερατρόλης. Εκπρόσωπος αυτών των των είναι το Antistax, σε δισκία και τζελ, ένα σκεύασμα που περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο Vitis vinifera (Red wine leaf extract) AS 195, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως για την διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων. Έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) και υπάρχει Community Monograph. Το προφίλ ασφάλειας και η αποτελεσματικότητά του είναι καλά τεκμηριωμένα. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία από τον Ιούλιο του 2008 (Life style).

9 Επικαιρότητα #17 Επιστολή του ΦΣΘ προς τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με το ΑΜΚΑ των γιατρών w Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, γιατί οι γιατροί του Ιδρύματος αγνοούν ή αρνούνται: Α) να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ γιατρού και Β) να θεωρήσουν συνταγές αξίας άνω των 150 ευρώ, επικαλούμενοι ως δικαιολογία ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά από τις υπηρεσίες σας. Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκλείψει οποιαδήποτε δικαιολογία μη ενημέρωσης των γιατρών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να υφίστανται τις επιπτώσεις της αδιαφορίας ή της ανεπάρκειας οποιουδήποτε τρίτου. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή λογαριασμών w Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης μάς ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ ) ότι: 1. Κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων μας από τον Μάιο του 2010, θα πρέπει οι συνταγές να είναι διαχωρισμένες εντός του φακέλου, σε δύο πακέτα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις νέου τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων και κλινικών, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις παλαιού τύπου συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιατρείων, κλινικών και τις συνταγές από ατομικά συνταγολόγια του ΤΑΞΥ. Επισημαίνεται ότι όλες οι συνταγές (νέου ή παλαιού τύπου, κλινικών, ΤΑΞΥ) θα αριθμούνται κανονικά, θα καταχωρίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά ημέρα εκτέλεσης και θα τοποθετούνται σε ειδική σακούλα κατά την κατάθεση του λογαριασμού. 2. Από 1ης Ιουνίου 2010, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με καφέ ταινίες γνησιότητας δεν θα αποζημιώνονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα φαρμακεία w Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δέχεται και αιτιολογεί τους δημογραφικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, ως κριτήριο ίδρυσης των φαρμακείων, στην προοπτική της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της καλής ποιότητας των φαρμακευτικών των. Το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια ΔΕΝ αντίκεινται στην ελευθερία εγκατάστασης, και η ύπαρξή τους σε ένα ελάχιστο όριο διασφαλίζει επαρκείς φαρμακευτικές υπηρεσίες. Επίσης, αυτά τα κριτήρια δεν αντίκεινται στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρίνιση της UNI-PHARMA για τη συνταγογράφηση των SALOSPIR και TREBON-N w Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ υπ αρ. 740/ , σας διευκρινίζουμε ότι το SALOSPIR, που αναγράφεται, αφορά τα απλά και αναβράζοντα δισκία και κοκκία. Τα επικαλυμμένα δισκία των 80, 100, 160, 325 και 500 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Το TREBON-N, που αναγράφεται, αφορά τη σκόνη για πόσιμο εναιώρημα. Τα κοκκία για πόσιμο διάλυμα μιας δόσης των 100, 200 και 600 mg χορηγούνται «με ιατρική συνταγή». Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για αποφυγή τυχόν σύγχυσης. 15

10 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής 16 w Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 2556/1997, άρθρο 20, παρ. 3), στους ασφαλισμένους των φορέων και κλάδων ασθενείας αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, χορηγούνται δωρεάν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή τους. Σε συνέχεια του υπ αριθμ. Γ55/739/ γενικού εγγράφου μας, με το οποίο καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασθενείς-ασφαλισμένους του Ιδρύματος που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή γιατρών, η οποία και όρισε ότι: 1) Η θρέψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ασθενών. Για τον λόγο αυτό, καρκινοπαθείς ασθενείς που εμφανίζουν ανορεξία, υποθρεψία και καρκινική καχεξία, πάσχουν εξ ορισμού από μεταβολικό σύνδρομο και επιβάλλεται η χορήγηση σε αυτούς ειδικής διατροφικής υποστήριξης. Συνεπώς, στις κατηγορίες ασθενών που χρήζουν διατροφικής υποστήριξης με σκευάσματα γλουταμίνης και πρωτεϊνούχα, προστίθενται οι εξής: α) Ca κεφαλής-τραχήλου: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση στοματίτιδας και βλεννογονίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. β) Ca πνεύμονα: Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση οισοφαγίτιδας από ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. γ) Ca πυέλου: στομάχι, πάγκρεας, λεπτό και παχύ έντερο, προστάτης, μήτρα, ουροδόχος κύστη, νεφροί και ήπαρ. Η δαπάνη αποδίδεται για πρόληψη και αντιμετώπιση εντερίτιδας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για σκευάσματα γλουταμίνης και για απώλεια βάρους σε ό,τι αφορά πρωτεϊνούχα σκευάσματα. Η γνωμάτευση θα ισχύει για 3 μήνες στις περιπτώσεις α και β, και για 6 μήνες στην περίπτωση γ. Για την απόδοση της δαπάνης, οι ασθενείς θα πρέπει να προσκομίζουν στην οικεία Μονάδα Υγείας του Ιδρύματος τα εξής: Γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής ή κλινικής του ΕΣΥ ή του 6ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Στη γνωμάτευση θα αναφέρονται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρήσης των ειδικών σκευασμάτων, τα είδη που χρησιμοποιεί και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους. Πρωτότυπα τιμολόγια αγοράς, στα οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση των δικαιούχων, το είδος και η ποσότητα των σκευασμάτων, η τιμή μονάδας και το ποσό που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Στα εν λόγω τιμολόγια θα πρέπει να επικολλώνται και τα barcode των σχετικών σκευασμάτων, σύμφωνα με το υπ αριθμ. Γ55/707/ γενικό έγγραφό μας. Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφούν είναι οι εξής: Παθολόγοι-ογκολόγοι για όλες τις περιπτώσεις Ακτινοθεραπευτές για όλες τις περιπτώσεις Πνευμονολόγοι μόνο για την περίπτωση β Ιατροί Ιατρείων Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας για όλες τις περιπτώσεις Είναι αυτονόητο ότι τα τα ειδικής διατροφής πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και να συνοδεύονται από έντυπο οδηγιών για τις εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησής τους. Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, από συγγενικό πρόσωπο που διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση. Ορίζεται ως ανώτατη τιμή για μηνιαία θεραπεία, συνολικά ανά ασθενή των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, και για το σύνολο των σκευασμάτων που λαμβάνει ανά μήνα, το ποσό των ευρώ πλέον ΦΠΑ. 2) Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν στο Γ55/739/ γενικό έγγραφό μας όσον αφορά τα νοσήματα που εντάσσονται στην κατηγορία διαταραχής στην απορρόφηση τροφών και ορίζουμε ότι: α) Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, προκειμένου να παραταθεί η χορήγηση αντιαλλεργικού γάλακτος σε παιδιά άνω των δύο (2) ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται νέο RAST TEST, το οποίο θα ελέγχεται από παιδίατρο του Ιδρύματος που θα ορίσει ο διευθυντής της αρμόδιας Μονάδας Υγείας. β) Για τους πάσχοντες από φαινυλκετονουρία θα χορηγούνται τα σκευάσματα τα οποία διατίθενται μέσω διαγωνισμού από τη Διεύθυνση Προμηθειών. Χορήγηση σκευασμάτων εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή μόνο με ειδική αιτιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό. γ) Επιπλέον, είναι δυνατόν να χορηγηθούν σκευάσματα ειδικής διατροφής και στις κατωτέρω περιπτώσεις: για τα πρόωρα και λιποβαρή νεογέννητα, επειδή το γάλα πρέπει να έχει προηγμένη σύνθεση λιπαρών με LC PUFA και MCT, υδρολυμένες πρωτεΐνες, υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη σωστή ποσότητα και αναλογία, θα χορηγείται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου. για τα νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα, βραχύ έντερο, πρέπει να χορηγείται ειδικό στοιχειακό γάλα. διευκρινίζουμε ότι η κοιλιοκάκη περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιολογείται η χορήγηση διά βίου των ελευθέρων γλουτένης. στις περιπτώσεις κυστικής ίνωσης, καθώς και ασθενών που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας, δεν απαιτείται η τεκμηρίωση της διάγνωσης με βιοψία.

11 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΙΚΑ: Κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών νέου τύπου w Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων μας ενημέρωσε με έγγραφό του (αρ. πρωτ. Γ55/774) ότι από τον πρώτο μήνα παραγωγικής λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΙΚΑ-ΕΤΑ παρατηρήθηκαν: 1. Περιπτώσεις επικόλλησης ταινιών γνησιότητας σε οποιαδήποτε θέση, και όχι εντός των προκαθορισμένων πλαισίων στην οπίσθια όψη της συνταγής. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράβαση: της ΚΥΑ με αριθμό Φ.42000/28746/2920/ , σχετικά με τη χρήση του νέου εντύπου συνταγής χορήγησης φαρμάκων. των γενικών εγγράφων Γ55/728/ , Γ55/742/ και Γ55/747/ , με τα οποία δόθηκαν οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σας ενημερώνουμε ότι τα μπλοκ με τις πρόσθετες ταινίες γνησιότητας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται όταν αναγράφονται περισσότερα από 4 εμβαλλάγια ανά φάρμακο, θα εκτυπωθούν τον Ιούνιο και θα διανεμηθούν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στους φαρμακοποιούς. Έως τότε, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη φόρμα που τους έχει δοθεί. 2. Περιπτώσεις χρήσης συρραπτικών αντί συνδετήρων στις συνταγές, γεγονός που δυσκολεύει την αυτοματοποιημένη διαδικασία του συστήματος ελέγχου συνταγών. 3. Περιπτώσεις συνταγών που έχουν εκτυπωθεί από εκτυπωτές, οι οποίοι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσουν, αποτυπώνουν στον κύλινδρό τους το barcode του αριθμού της συνταγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το barcode να μεταφέρεται στα πεδία του ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου και της ποσότητας των συσκευασιών, καθιστώντας αδύνατη την αυτόματη μηχανάγνωση (OMR) αυτών των πεδίων, με συνέπεια αυτά τα πεδία να πρέπει να πληκτρολογηθούν από χειριστή. Στις περιπτώσεις νέων εκτυπωτών να επιλέγεται flatbed εκτυπωτής. Αναφορικά με ερωτήματα σχετικά με το ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν αποτυπώνονται ακριβώς μέσα στα πλαίσια, ενημερωθήκαμε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. 17

12 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Διημερεύοντα φαρμακεία τα απογεύματα από 16/7-15/8/2010 Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 1 Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 8 Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 15 Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 2 Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 9 Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 16 Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 Καρτ. Νο 3 Τρίτη 3 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 10 Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 17 Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 4 Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 11 Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 1 Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 Καρτ. Νο 6 Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αθήνα, 15 Ιουνίου 2010 Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας Τμήμα Α & Β Αρ. Πρωτ. Φ 42000/οικ /1824 Σχετικά με τη θεώρηση συνταγών φαρμάκων 18 w Σας γνωρίζουμε ότι στον N. 3846/2010 (ΦΕΚ Α, 66) περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του άρθρου 2, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ειδικότερα από την παρ. 2 του άρθρου 32 και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, καθιερώνεται η υποχρέωση θεώρησης των συνταγών. Συνταγές φαρμάκων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ, δεν εκτελούνται από τον φαρμακοποιό εφόσον δεν είναι θεωρημένες, και σε περίπτωση εκτέλεσής τους δεν δικαιολογείται η αξίωση του σχετικού ποσού από τον ασφαλιστικό φορέα. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σας, διοικητικών και υγειονομικών, καθώς και των συνεργαζόμενων με οποιαδήποτε σχέση με τον φορέα σας γιατρών, ελεγκτών γιατρών, φαρμακοποιών, για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω. Θεωρούμε επιβεβλημένη στην παρούσα φάση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας και την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τη συνεργασία των διοικήσεων των φορέων σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ελέγχονται οι συνταγές φαρμάκων φορέων που δεν διαθέτουν ελεγκτές γιατρούς, από ελεγκτές άλλου φορέα που διαθέτει αντίστοιχους γιατρούς. Επίσης, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα αποστολής με fax της συνταγής στην κεντρική υπηρεσία του φορέα, να γίνεται η θεώρηση από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό, και, εν συνεχεία, να επιστρέφεται με fax και να επισυνάπτεται στην πρωτότυπη συνταγή, η οποία εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επισημαίνεται ότι για τις συνταγές που περιέχουν φάρμακα που αναφέρονται στην ΚΥΑ Φ /οικ /1394/ΦΕΚ 569/Β/2010, και τα οποία προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων ή τα ιδιωτικά φαρμακεία με τη διαδικασία του «στερείται», δεν απαιτείται θεώρηση. Επίσης, δεν απαιτείται θεώρηση για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του φαρμακείου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. η γενική γραμματέας Αθηνά Δρέττα

13 ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΛΟΦ ΑΙΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ (ΚΑΕ ) ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ (πληρωμής λογαριασμού) Επώνυμο:... Όνομα:... Δ/νση φαρμακείου:... Περιοχή:... Τ.Κ.:... Τηλέφωνο:... Αρ. κινητού τηλεφ.:... Περιοχή:... Α.Φ.Μ.:... Αρ. κάρτας:... Συνημμένα: Συγκεντρωτική κατάσταση εις διπλούν Αναλυτικές καταστάσεις των κατηγοριών εις διπλούν Σύμβαση εκχώρησης ΠΡΟΣ Υ.Π.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 23 ΕΝΤΑΥΘΑ Σας υποβάλλω συνημμένα φάκελο με συνταγές ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που εκτελέστηκαν στα φαρμακείο μου για το χρονικό διάστημα από ΜΗΝΑΣ/ΕΤΟΣ... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΟΠΑΔ)... ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜ/ΝΙΑ ΕΤΥΑΠ... ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ... ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ (ΕΤΥΑΠ)... Συγχρόνως δηλώνω ότι οι όλες οι εντολές Υγειονομικής Περίθαλψης είναι κανονικά συμπληρωμένες, υπογεγραμμένες και εκτελεσμένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες για την εξόφληση του λογαριασμού μου. ΝΑΙ ΟΧΙ Θεσσαλονίκη / /20 Ο (Η) Αιτ Δηλ Αριθμός λογαριασμού Τράπεζας Πειραιώς GR ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ

14 Επικαιρότητα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Ενημέρωση από τον ΟΓΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων» 20 w Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΟΓΑ, μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που αφορούν στη λανθασμένη αναγραφή ποσοστού συμμετοχής από συνταγογράφους γιατρούς, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων τηρούνται οι υπ αριθμόν 7/οικ. 1143/ , 7/οικ. 1144/ , 7/οικ. 319/ και Φ7/οικ. 1624/ Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και οι διατάξεις του Νόμου 2676/1999 και του Νόμου 3518/06. Εφιστούμε την προσοχή σας, κατά την έκδοση συνταγών, στην τήρηση των προβλεπομένων από τη νομοθεσία διατάξεων. Αναλυτικότερα, δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μόνον οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής, αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νόσων ή συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία, και όχι όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασφαλισμένο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. η, του άρθρου 2, του Προεδρικού Διατάγματος 121/08, σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής εκ μέρους του γιατρού, του ποσοστού συμμετοχής επί της συνταγής, και επειδή το ποσοστό συμμετοχής δεσμεύει τον φαρμακοποιό κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας καταλογίζεται στον συνταγογράφο γιατρό. Ο καταλογισμός γίνεται με βάση τα αναφερόμενα στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Σας κοινοποιούμε τους πίνακες των προβλεπομένων συμμετοχών, όπως αυτές προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου (0%) 1) Όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρακάτω χρόνιων παθήσεων: Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία Κυστική ίνωση (κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος) Αγγειοπάθεια Burger Άνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot Σύνδρομο βραχέος εντέρου Χρόνια ηπατίτιδα Β και χρόνια ηπατίτιδα C Νόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) Γλυκονίαση Νόσος Gaucher 2) Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση τοκετός λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. 3) Επίσης, δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις: Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων) Οι διαβητικοί, μόνο για την ινσουλίνη Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων

15 #17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Παιδιά και ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. 4) Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα, και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα. Περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου (10%) 1) Καταβάλλουν μειωμένη συμμετοχή (ποσοστό 10%) οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις: Νόσος του Parkinson και δυστονίες για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα Άποιος διαβήτης για την αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομολογά της Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμίες Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτης, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις) Οστεοπόρωση και νόσος PAGET για τα φάρμακα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών Μυασθένεια για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα Φυματίωση Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης, στο βρογχικό και αλλεργικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου, και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ έτος Κληρονομικό αγγειοοίδημα Αδένωμα υπόφυσης Ελκώδης κολίτιδα Νόσος του Crohn Κίρρωση του ήπατος Συγγενής ιχθύαση Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτιδα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ωραρίου φαρμακείων w Στις 2 Ιουλίου του 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) εξέδωσε την απόφαση του σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων (υπόθεση C-393/08). Το ECJ απεφάνθη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι εφαρμόσιμη στα εθνικά συστήματα που κανονίζουν τις ώρες λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, καθώς και όπου υπάρχουν εξαιρέσεις από τα συστήματα αυτά. Ειδικότερα, το ECJ έδωσε έμφαση στο ότι οι εθνικές νομοθεσίες στο θέμα αυτό για κανέναν λόγο δεν επηρεάζουν το εμπόριο και τις εμπορικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της έννοιας των νόμων ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το ECJ απέρριψε το αίτημα για άμεση λήψη μέτρων που θα «άνοιγαν» τα ωράρια των φαρμακείων. O Πανελλήνιος ς Σύλλογος παρενέβη, επιχειρηματολογώντας στην τελική έκβαση της υπόθεσης αυτής, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. 21

16 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Pethidina Molteni 100mg/2ml ιδιοσκεύασμα ΙΦΕΤ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης της συγκεκριμένης παρτίδας, που είχε εφαρμοστεί με την υπ αριθμ / απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι το είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές. Pentrexyl σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl δισκίο 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl ενέσιμο ξηρό 500mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Pentrexyl κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Foradil Certiheler κόνις για εισπνοή (σταθερών δόσεων) 10μg/dose Novartis Hellas AEBE τος, μετά από σχετική αίτηση 22 Vepesid μαλακό καψάκιο 100mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση

17 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Tenormin Ενέσιμο διάλυμα 50mg/10ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef δισκία 1g/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef σκληρό καψάκιο 500mg/cap Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Moxacef κόνις για πόσιμο εναιώρημα 500mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Inderal Ενέσιμο διάλυμα 1mg/ml amp Cana A. E. Φαρμακευτικά εργαστήρια τος, μετά από σχετική αίτηση Videx μασώμενο/ διασπειρόμενο δισκίο 100mg/tab Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Revionorm δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 750mg/tab Νόρμα Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Kytril πόσιμο διάλυμα 1mg/5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 15mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 23

18 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Mucosolvan κοκκία μιας δόσης για πόσιμο υγρό 30mg/sachet Boehringer Ingelheim Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση Duspatalin επικαλυμμένο δισκίο 100mg/tab Solvay Pharma Μ. ΕΠΕ τος, μετά από σχετική αίτηση Roferon-A ενέσιμο διάλυμα 18MIU/0,5ml Roche Hellas A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Dipergon δισκίο 0,20mg/tab Bayer Hellas ABEE τος, μετά από σχετική αίτηση Naborel F.C. Tab 30mg/tab Elpen Α. Ε. Φαρμακευτική Βιομηχανία Ο ΕΟΦ αποφάσισε τη μη ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, καθώς δεν ασκήθηκε η από την κείμενη νομοθεσία προβλεπόμενη προσφυγή-ένσταση, ως προς την απόφαση με αριθμό 49044/ Mucomyst κόνις για πόσιμο εναιώρημα 200mg/5ml Bristol-Mayer Squibb A. E τος, μετά από σχετική αίτηση Platigren δισκίο επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο 250mg/tab Winthrop Φαρμακευτική Ελλάς Α. Ε τος, μετά από σχετική αίτηση 24 Diclocil κόνις για ενέσιμο διάλυμα 500 mg/vial Bristol-Mayer Squibb A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του.

19 Ιούλιος - Αύγουστος 2010 #17 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Curosurf sus.tr.ins. 120mg/1,5ml Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Curosurf sus.tr.ins. 240mg/3ml vial Chiesi Hellas AEBE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Althocin c.tab 400mg/tab Erfar Χατζηιωάννου Γ. Δ. ΑΒΕΦ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Ligamol ey.ea.d.so 0,5%+0,5% Help ABEE τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Heparin/Leo inj. sol 25000IU/5ml vial Leo Pharmaceutical Products Hellas ltd τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Roiplon cream 10% Menarini Hellas A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Oramorph or.sol. sd 30mg/dose Molteni L. & C.Dei F.LLI Alitti Societa di Esercizio Spa, Ιταλία τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. 25

20 Φαρμακευτική αγορά Ιούλιος - Αύγουστος 2010 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Relyomicin caps 100mg/cap Relyo Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Vaccin rabique merieux ly.pd.inj 2,5IU/ml (1 dos) Vianex A. E τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Thrionipen f.c.tab 30mg/tab Antor ΕΠΕ τος, διότι έληξε η άδειά του στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και δεν ζητήθηκε η ανανέωσή του. Epaxal Ενέσιμο γαλάκτωμα σε προγεμισμένη σύριγγα ( ) 24IU/dose Baxter Hellas ΕΠΕ της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τος, μόνο ως προς τις συσκευασίες BTx5x10PF.SYRx0,5ml και BTx10x10PF.SYx0,5ml, διότι δεν ζητήθηκε η ανανέωσή τους. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg Συμπληρώματα διατροφής Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ακύρωση της ανάκλησης όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C (μόνο ή σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) σε ποσότητα μεγαλύτερη των 135mg. 26 Daynamic (30 κάψουλες + 30 δισκία) Συμπλήρωμα διατροφής Power Health Hellas AEBE L8288/1 της συγκεκριμένης παρτίδας, διότι κρίνεται εκτός προδιαγραφών ως προς την εμφάνιση (παρατηρήθηκαν σκουρόχρωμες κηλίδες στην επιφάνεια των καψουλών, καθώς και ανάλογο αποτύπωμα στην κυψέλη).

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: info@pitsilidis.gr (X+7) ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ EKΔOTΩN

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 101 10 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT ΤΕΥΧΟΣ 6 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Η στυτική δυσλειτουργία και η αντιμετώπισή της Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Τροποποίηση της υπ αριθ. Φ90380/25916/3294/2011 (ΦΕΚ 2456/Β'/3-11-2011) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΕ 0541 (ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ) 1. θεράποντος Ιατρού, ενώ στην πίσω όψη τίθεται σφραγίδα & υπογραφή στην ένδειξη «ο εκτελέσας την εντολή» από το φαρμακείο.

ΚΑΕ 0541 (ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ) 1. θεράποντος Ιατρού, ενώ στην πίσω όψη τίθεται σφραγίδα & υπογραφή στην ένδειξη «ο εκτελέσας την εντολή» από το φαρμακείο. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ σελ. 2 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ σελ. 6 ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ σελ. 8 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ σελ. 9 ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ σελ. 11 ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ σελ. 13 ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΕΙΣ σελ.14 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 101 10 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός Με τον παρόντα Κανονισμό και στο πλαίσιο της σύμπραξης αφενός των μονάδων υγείας του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 66 / 12 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Ηπατίτιδα C, ύπουλος αλλά, ιάσιμος κίνδυνος Άσκηση για νέες μητέρες Διαχείριση παιδιών με

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 180, 182 33 ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ ΤΗΛ. 210 4840401-4, FAX : 210 4840405 email: info@pharmacom.gr www.pharmacom.gr 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

τυπετ Ν έος Κανονισμός www.typet.gr Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Τ Α Μ Ε Ι Ο Υ Υ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Σ

τυπετ Ν έος Κανονισμός www.typet.gr Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Τ Α Μ Ε Ι Ο Υ Υ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Σ 2012 / Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος / Τιμή: 0,03 τυπετ Ν έος Κανονισμός Τροποποιήθηκαν άρθρα του Κανονισμού Ασφάλισης & Παροχών τα οποία αφορούν στη διατήρηση ασφάλισης τέκνων στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., στη συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis.

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis. PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 71 ΣΕΠ-ΔΕΚ 2013

ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 71 ΣΕΠ-ΔΕΚ 2013 ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 71 ΣΕΠ-ΔΕΚ 2013 4 Θέματα Mεσογειακής Aναιμίας τετραμηναία έκδοση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙOΣ ΣΥΛΛOΓOΣ ΠΑΣΧOΝΤΩΝ ΑΠO ΜΕΣOΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α. Αναστασίου Τσόχα 18-20, 115 21, Αθήνα Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 49 / Μάρτιος 2014 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μεγαλειώδης πορεία φαρμακοποιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα»

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα» Πρόλογος Τόσα χρόνια όλοι δυστυχώς εκπαιδευτήκαμε να λειτουργούμε ως μονάδες. Το δύσκολο πια είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Η ομάδα, η ένωση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΠ ΑΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Ιανουάριος 2012 ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ

ΓΕΠ ΑΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Ιανουάριος 2012 ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Ιανουάριος 2012 ΓΕΠ ΑΕ ΔΟΪΡΑΝΗΣ 181 & ΦΕΙΔΙΟΥ 18 / ΚΑΛΛΙΘΕΑ, Τ.Κ. 17673 ΤΗΛ.: 210 9405866, ΦΑΞ: 2109480508 www.exypp.gr - info@exypp.gr Εισαγωγικό σημείωμα Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 35013 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2456 3 Νοεμβρίου 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. www.pharmanews.gr. > Τελευταίες εξελίξεις. Επισκεφτείτε τη νέα μας ιστοσελίδα. Θεόδωρος Αμπατζόγλου

PharmaNews. www.pharmanews.gr. > Τελευταίες εξελίξεις. Επισκεφτείτε τη νέα μας ιστοσελίδα. Θεόδωρος Αμπατζόγλου PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 210 Δεκέμβριος 2011 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ > Θεόδωρος Αμπατζόγλου «Δεν χαρίζουμε την δουλειά μας σε κανέναν!» ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Εποχιακή κατάθλιψη:

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» Χειμώνας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ «Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» ΥΓΕΙΑ Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; ΚΑΡΔΙΑ Θωρακίστε την με «όπλο» τη διατροφή ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεγαλώστε γερά... παιδιά ΓΙΟΡΤΕΣ Ρεβεγιόν

Διαβάστε περισσότερα

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Μη επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Tα υπέρ και τα κατά του ΕΟΠΥΥ

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Μη επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Tα υπέρ και τα κατά του ΕΟΠΥΥ ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ! ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ! ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! Διοργάνωση Κ Ε Φ Ι Μέγας Χορηγός Με την υποστήριξη των: Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., Αιτωλίας 33-35, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, 2ος όροφος τηλ. 210 6468222, 210 3244390, 210 6447002, fax. 210 6468221, email: info@anticancerath.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555

Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46 Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Αριθ. Φύλλου: 109 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Bάλτε στη βαλίτσα σας EΛΛAΔA www.lifepositive.gr

Bάλτε στη βαλίτσα σας EΛΛAΔA www.lifepositive.gr Tεύχος 17 - Iούνιος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΥΓΕΙΑ Διακοπές χωρίς... παρατράγουδα ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ Στόχος μας, τα αντικαρκινικά φάρμακα χωρίς παρενέργειες ΕΦΗΒΟΙ Διακοπές μόνοι ή με τους γονείς;

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012. e-mail: info@pitsilidis.

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012. e-mail: info@pitsilidis. PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: info@pitsilidis.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Κωνσταντίνος Λουράντος

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Κωνσταντίνος Λουράντος 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0 ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Μήπως είστε αλλεργικός στο ψωμί; Κωνσταντίνος Λουράντος «Η κατάργηση της αργίας του Σαββάτου θα

Διαβάστε περισσότερα