Ο δηµιουργός σε α πρόσωπο: έντυπες συνεντεύξεις σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Ζωή Βερβεροπούλου

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο δηµιουργός σε α πρόσωπο: έντυπες συνεντεύξεις σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Ζωή Βερβεροπούλου"

Transcript

1 Ο δηµιουργός σε α πρόσωπο: έντυπες συνεντεύξεις σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων Ζωή Βερβεροπούλου Όταν ο Γερµανός κριτικός λογοτεχνίας Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι σηµείωνε στην αυτοβιογραφία του ότι «οι περισσότεροι συγγραφείς δεν καταλαβαίνουν από τη λογοτεχνία τίποτε περισσότερο απ ό,τι τα πουλιά από ορνιθολογία» 1, στόχος του δεν ήταν οι δηµιουργοί, αλλά η κοινή αντίληψη που θεωρεί τον συγγραφέα αρµόδιο για τον µετακειµενικό σχολιασµό του έργου του, σαν να κατέχει αυτός την απόλυτη απάντηση στα ερωτήµατα που θέτει η γραφή του. Η επιθυµία τού αναγνώστη να γνωρίσει τον άνθρωπο πίσω από το έργο, ταυτίζοντας έτσι την αλήθεια του λογοτεχνικού κειµένου µε την πηγή του, υποκρύπτει αυτό που η θεωρία της αυτοβιογραφίας ονοµάζει «βιογραφική ψευδαίσθηση» 2, ότι δηλαδή η ζωή και η προσωπικότητα του δηµιουργού αποτελούν τα ερµηνευτικά κλειδιά του έργου του. Αυτήν ακριβώς την προσδοκία λαµβάνουν υπόψη αλλά και συνδαυλίζουν τα ΜΜΕ, φιλοξενώντας συνεντεύξεις συγγραφέων και διαµεσολαβώντας τη δηµόσια εικόνα τους. Η πραγµατικότητα είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετη, αφού η σχέση ανάµεσα σε συγγραφείς και δηµοσιογράφους είναι συµβιωτική. Η συνέντευξη ως πρακτική βασίζεται σε µια σύµπτωση συµφερόντων, σε ένα άτυπο και σιωπηρό συµβόλαιο, σύµφωνα µε το οποίο οι δηµοσιογράφοι έχουν ανάγκη τα δηµόσια πρόσωπα για τη δουλειά τους και εκείνα µε τη σειρά τους χρειάζονται τους δηµοσιογράφους για να αποκτήσουν πρόσβαση στη δηµοσιότητα 3. Αν δηλαδή ο συγγραφέας χρησιµοποιεί τη συνέντευξη ως δίαυλο επικοινωνίας µε το κοινό του και µέσο προώθησης του έργου του 4, ο ίδιος αποτελεί για τον δηµοσιογράφο πρωτογενή πηγή πληροφόρησης, που διαθέτει το απαιτούµενο κύρος, ώστε να προσελκύσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον. «Αναπόφευκτο κοινωνικό παιχνίδι» εποµένως, αλλά και έκφραση «αλληλεγγύης της πνευµατικής εργασίας ανάµεσα στους συγγραφείς και τα ΜΜΕ», όπως το έθετε ακόµη και ο Barthes που, κατά τα άλλα, διακήρυττε τον θάνατο του συγγραφέα 5, η συγγραφική συνέντευξη αποτελεί είδος λόγου υβριδικό 6, στο οποίο Η Ζωή Βερβεροπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας & ΜΜΕ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης), µε γνωστικό αντικείµενο «Θεωρία και κριτική των τεχνών του λόγου και του θεάµατος». Το πιο πρόσφατο δηµοσίευµά της έχει τίτλο «Θέατρο, πραγµατικότητα, επικαιρότητα: η σύγχρονη σκηνή ως ΜΜΕ». Στο: Α. Δηµητριάδης, Ι. Πιπινιά, Ά. Σταυρακοπούλου (Επιµ.), Σκηνική πράξη στο µεταπολεµικό θέατρο: συνέχειες και ρήξεις (τόµος αφιερωµένος στον Νικηφόρο Παπανδρέου). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΑΠΘ 2014: (Ράιχ-Ρανίτσκι 2001, 292) 2 (Lejeune 1980, 31) 3 (Βλ. Clayman & Heritage 2008, 43) 4 (Πρβλ. Metzler 1997, 60 και Masschelein et alii 2014, 15) 5 (Παρατίθεται στο: Royer 1986, 121) 6 (Βλ. Yanoshevski 2014 και Masschelein et alii 2014)

2 συγκλίνουν εξ ορισµού δηµοσιογραφικές και λογοτεχνικές πρακτικές, αποκαλύπτοντας ένα πολύπλοκο σχεσιακό δίκτυο ανάµεσα στα δυο πεδία. Ως τεχνική, η συνέντευξη έλκει την καταγωγή της από τις µαιευτικές µεθόδους των σωκρατικών διαλόγων, η δηµοσιογραφική εκδοχή της όµως θεωρείται αµερικανική επινόηση του 19ου αιώνα. Πολύ γρήγορα περνά και στον ευρωπαϊκό Τύπο, ενώ η περιορισµένη της έκταση, η εύληπτη συνοµιλιακή φόρµα και το ανεπίσηµο ύφος ευνοούν τη γρήγορη κατανάλωση από τα µαζικά ακροατήρια, στα οποία αποβλέπουν όλο και πιο στοχευµένα οι εφηµερίδες ως εκδοτικές επιχειρήσεις 7. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν την εµφάνισή τους ως ειδική υποκατηγορία και οι συνεντεύξεις συγγραφέων, αρχικά στον Γαλλικό Τύπο γύρω στα , εγγεγραµµένες στην παράδοση των εθιµοτυπικών, εκείνη την εποχή, επισκέψεων στους µεγάλους λογοτέχνες 9. Ως αντικείµενο µελέτης πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα καινούργιο, αφού η σπουδαιότητά του στη δυτική λογοτεχνική κουλτούρα - συµπεριλαµβανοµένης και της ακαδηµαϊκής λογοτεχνικής κριτικής - ενισχύεται κυρίως στο δεύτερο µισό του 20ου αιώνα 10. Διεθνώς, τα επιστηµονικά δηµοσιεύµατα για το θέµα αυξάνονται κατακόρυφα µετά το 2000, ωστόσο, η σχετική ελληνική βιβλιογραφία παραµένει προς το παρόν µάλλον ελλιπής. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να συµβάλλει η παρούσα µελέτη, προτείνοντας ένα επιστηµονικό, θεωρητικό πλαίσιο και εστιάζοντας στις έντυπες ποικιλίες του είδους, µε βάση τριετές κειµενικό δείγµα ( ) από τις εφηµερίδες Το Βήµα της Κυριακής, Η Καθηµερινή της Κυριακής, Έθνος, Η Αυγή της Κυριακής, Η Εφηµερίδα των Συντακτών και Αγγελιοφόρος, από τα περιοδικά που συνοδεύουν την έκδοση των δύο πρώτων, καθώς και από τα Free Press LifO και Athens Voice. Στην κατηγορία «Έλληνες συγγραφείς» συµπεριλαµβάνουµε πεζογράφους, ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, ενώ, λόγω της υβριδικότητας του θέµατος, εφαρµόζεται προσέγγιση διεπιστηµονική, η οποία συνδιαλέγεται πρώτιστα µε τις δηµοσιογραφικές, λογοτεχνικές και θεατρικές σπουδές, αλλά εµπλουτίζεται επιπλέον µε στοιχεία ανάλυσης λόγου και κοινωνιολογίας του συγγραφέα. Τί ακριβώς όµως είναι η συνέντευξη και ποια τα χαρακτηριστικά της; 7 (Πρβλ. Royer 1986, 121, Mouricand 1997, 68, Kött 2004, 4-5, Clayman & Heritage 2008, και Masschelein et alii 2014, 6-7) 8 Ακολουθώντας διαδροµές προσαρµοσµένες στα εκάστοτε εθνικά και πολιτιστικά συµφραζόµενα (βλ. Rodden 2013, και Masschelein et alii 2014, 12), το είδος θα εξαπλωθεί διεθνώς, καθώς και στην Ελλάδα, ενώ µε την ανάπτυξη των Νέων Μέσων και τεχνολογιών διαµορφώνονται σταδιακά οι ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και, πιο πρόσφατα, οι διαδικτυακές εκδοχές του. 9 (Βλ. Rodden 2001, 3, Wrona 2012, , Yanoshevsky 2014 και Ducas 2014) 10 (Βλ. Masschelein et alii 2014, 10). Χαρακτηριστικό παράδειγµα, οι περίφηµες συνεντεύξεις του περιοδικού Paris Review, που θεωρούνται σήµερα πρότυπα του είδους.

3 Σύµφωνα µε τον δηµοσιογραφικό ορισµό, η συνέντευξη είναι µια ερευνητική πρακτική, που οργανώνεται ως συζήτηση ανάµεσα σε έναν δηµοσιογράφο (τον συνεντευκτή) και την πηγή του (τον συνεντευξιαζόµενο), µε στόχο να εκµαιευθούν πληροφορίες ή γνώµες για λογαριασµό ενός νοητά παρόντος ακροατηρίου. Περιλαµβάνει δυο φάσεις: µια πρωτογενή διαδικασία συλλογής πληροφοριών µέσω ερωταποκρίσεων και µια δευτερογενή διαδικασία διαµεσολάβησης της πληροφορίας, δηλαδή επεξεργασίας και σύνταξης του τελικού κειµένου από τον δηµοσιογράφο 11. Οι ρόλοι των συνοµιλητών είναι προκαθορισµένοι, κατά κανόνα δεν αντιστρέφονται και βασίζονται στη διάδραση που παράγεται από τη διαδοχή συνεισφορών (turn-by-turn) των συµµετεχόντων - ο δηµοσιογράφος θέτει τα ερωτήµατα, ο συνεντευξιαζόµενος απαντά. Η σχέση των δύο συνοµιλητών χαρακτηρίζεται από ασυµµετρία: εκείνος που έχει τον έλεγχο και άρα βρίσκεται σε θέση ισχύος είναι ο δηµοσιογράφος, αφού εκείνος ανοίγει και κλείνει τη συνέντευξη, ορίζει τις επιµέρους θεµατικές ενότητες, την κατανοµή τους και την εξέλιξη της συζήτησης, οριοθετεί τις διαθέσιµες επικοινωνιακές επιλογές του συνεντευξιαζόµενου, αλλά και επιµελείται το τελικό, προς δηµοσίευση κείµενο. Απαιτείται ωστόσο η συνεργασία και των δυο πλευρών, προκειµένου να τηρηθούν οι κανόνες της διαδικασίας και να θεωρηθεί η συνέντευξη επιτυχηµένη 12. Ειδικότερα τώρα, οι συνεντεύξεις συγγραφέων προσδιορίζονται από την ταυτότητα του συνεντευξιαζόµενου προσώπου και, στην ουσία, δηµιουργούν πολιτιστικό γεγονός αντί να περιµένουν να συµβεί για να το µεταδώσουν. Εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία «συνεντεύξεις προσωπικοτήτων» ή «πoρτρέτα», δεν επικεντρώνονται δηλαδή σε ένα συµβάν όπως οι ειδησεογραφικές, αλλά σε ένα πρόσωπο, το οποίο επιλέγεται µε βάση τον ξεχωριστό του ρόλο στην κοινωνία και τη σχέση του µε την επικαιρότητα 13. Το τελευταίο αυτό κριτήριο συνιστά καθοριστικό έναυσµα δηµοσίευσης στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που αποδελτιώσαµε. Ακόµη και για τους σηµαντικότερους συγγραφείς, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αναζωπυρώνεται µόνο µε µια δηµόσια παρουσίαση ή τιµητική εκδήλωση, µε µια νέα έκδοση ή για τους δραµατουργούς µε την παράσταση κάποιου έργου τους, µε νέες ταινίες ή παραστάσεις βασισµένες σε λογοτεχνικά κείµενα (όπως συνέβη µε τη Ζυράννα Ζατέλη, λόγω της παράστασης Περσινή αρραβωνιαστικιά, ΒΗΜagazino 19/1/2014), µε µια βράβευση ή µε τη διεθνή παρουσία, όπως 11 (Βλ. Voirol 1993, 55, Itule & Anderson 1994, 224, Metzler 1997, 12, Mouricand 1997, και Kött 2004, 18-19) 12 (Βλ. Αρχάκης & Μπότσογλου 2001, 216 και Clayman & Heritage 2008, 24-25, ) 13 (Βλ. Royer 1986, 118, Mencher 1994, 280, Metzler 1997, , Martin-Lagardette 2003, , Thérenty 2007, 340 και Masschelein et alii 2014, 7)

4 στην περίπτωση του Δηµήτρη Δηµητριάδη, ο οποίος εµφανίζεται στον ελληνικό Τύπο µε πλήθος συνεντεύξεων µετά τη θεατρική επιτυχία του στη Γαλλία εποµένως, η ιδιότητα του συγγραφέα δεν έχει αυταξία ως δηµοσιογραφικό θέµα, αλλά συναποτιµάται µόνο όταν η παρουσία του επικαιροποιείται κοινωνικά και αποφέρει νέες πληροφορίες 14. Επιτυχής συνέντευξη πάντως θεωρείται αυτή που υπερβαίνει τις γνωστές πληροφορίες, παρουσιάζοντας νέες οπτικές γωνίες, όπως µπορούν να τις συνεπινοήσουν δηµοσιογράφος και συνεντευξιαζόµενος, εστιάζοντας στα σηµεία όπου η περιέργεια του πρώτου τέµνει την αρµοδιότητα του δεύτερου 15. Αφορµή δηµοσίευσης βέβαια µπορεί να αποτελέσει και η απώλεια του συγγραφέα, όπως συνέβη µε παλαιά συνέντευξη της Νόρας Αναγνωστάκη, η οποία δηµοσιεύτηκε για πρώτη φορά αµέσως µετά τον θάνατό της (Αυγή 13/4/2014). Μια τέτοια στάση γίνεται κατανοητή, στο µέτρο που και η πολιτιστική δηµοσιογραφία οφείλει να συµµορφώνεται µε τις ειδησεογραφικές προτεραιότητες του επαγγέλµατος. Αποτελεί όµως και έναν πρώτο ενδείκτη των εντάσεων που υποφώσκουν ανάµεσα στο λογοτεχνικό και το µιντιακό πεδίο, αφού ιδανικός για συνέντευξη δεν θεωρείται αναγκαστικά ο συγγραφέας που υπερέχει αξιολογικά ανάµεσα στην τάξη των οµοίων του. Εκτός από τις επιταγές της επικαιρότητας, η επιλεξιµότητά του εξαρτάται επίσης από τη φυσιογνωµία και τη γραµµή του εντύπου, από τον ανταγωνισµό, τις προσωπικές προτιµήσεις του δηµοσιογράφου, από το προβλεπόµενο αναγνωστικό ενδιαφέρον για το δηµοσίευµα, από το λογοτεχνικό-εκδοτικό µάρκετινγκ που ενδεχοµένως στηρίζει τον συγγραφέα, ενώ οι πιθανότητες προσαυξάνονται από τις προσωπικές διασυνδέσεις του µε τον δηµοσιογραφικό χώρο ή από την ενδεχόµενη διπλή ιδιότητα του δηµοσιογράφου-συγγραφέα. Ενδεικτικά παραδείγµατα, η συνέντευξη της Σόνιας Ζαχαράτου για νεοεκδοθείσα ποιητική συλλογή της στο περιοδικό ΒΗΜagazino (10/8/2014), όπου και εργάζεται, καθώς και η παρουσίασησυνέντευξη στο κυριακάτικο Βήµα (8/12/2013) του διευθυντή ειδήσεων του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου σχετικά µε την πρώτη του ποιητική συλλογή: όχι όµως στο ένθετο της εφηµερίδας για το βιβλίο, αλλά στη ρουµπρίκα «Κοινωνία», γεγονός που από µόνο του υποδηλώνει κοινωνικο-πολιτική αναπλαισίωση της πολιτιστικής είδησης. Σε κάθε περίπτωση, µέσα από τις συνεντεύξεις του ο συγγραφέας συσφίγγει τις σχέσεις του µε τους τακτικούς ή δυνητικούς αναγνώστες του, καθίσταται προσιτότερος και ευρύτερα 14 Με βάση τις ειδησεογραφικές αξίες που αναγνωρίζει ο Stovall (2002, ), εκείνη της «επικαιρότητας» δείχνει να υπερισχύει εν προκειµένω, σε σχέση µε την «εξέχουσα θέση» των προσώπων που ενδιαφέρουν τον Τύπο. 15 (Πρβλ. Mouricand 1997, 69)

5 αναγνωρίσιµος, δηλαδή παρών ως κοινωνική οντότητα 16, ενώ ο «ιερός» πολιτισµικός µύθος τού µυστηριώδους και απόµακρου χαρισµατικού όντος δείχνει να προσαρµόζεται αναγκαστικά στις επιταγές της celebrity culture: κάθε συγγραφέας γνωρίζει σήµερα ότι η λογοτεχνική καταξίωση αλλά και η εµπορική επιτυχία εξαρτώνται καθοριστικά από την έκθεση και τη δυναµική παρουσία του στα ΜΜΕ 17, µε άλλα λόγια, ότι «η δηµοσιότητα κατασκευάζει διασηµότητα» 18. Όπως αποδεικνύει το υλικό της µελέτης µας µάλιστα, οι δηµοσιογράφοι φροντίζουν ώστε το τελικό δηµοσίευµα να έχει αυτονοµία, να είναι δηλαδή κατανοητό και ελκυστικό ανεξάρτητα από το πρωτογενές λογοτεχνικό έργο και άρα να αφορά ένα ευρύτερο κοινό (θέτουν ωστόσο τουλάχιστον ένα ερώτηµα, που µαρτυρά ότι οι ίδιοι έχουν διαβάσει το/τα έργο/α του συνεντευξιαζόµενου, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της καλής δηµοσιογραφικής προετοιµασίας). Σε αντίθεση πάντως µε τη λογοτεχνική κριτική που είναι αξιολογική και ενίοτε επικριτική, η συνέντευξη έχει αποκλειστικά θετικό πρόσηµο για τον συγγραφέα, είναι ο ενισχυτής της εµβέλειάς του και µπορεί να συµβάλει στη νοµιµοποίηση και την καθιέρωσή του, ειδικά σε περιπτώσεις νέων σε ηλικία ή πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων 19. Περνώντας, στη συνέχεια, σε µια συστηµατικότερη ανάλυση των κειµένων µας, διαπιστώνουµε ότι αριθµητικά υπερτερούν οι συνεντεύξεις πεζογράφων, έπονται αυτές των θεατρικών συγγραφέων και ακολουθούν, µε πολύ λιγότερα δείγµατα, οι συνεντεύξεις ποιητών. Η σειρά κατάταξης κατοπτρίζει αλλά και διαιωνίζει µια στερεοτυπική αντίληψη για τη δηµοφιλία και την προσιτότητα των λογοτεχνικών ειδών, ενώ συνδέεται και µε κριτήρια πολιτιστικής κατανάλωσης: το µυθιστόρηµα «πουλάει» διαπιστωµένα περισσότερο, το κοινό εύκολα θα παρακινηθεί να παρακολουθήσει παράσταση ενός νέου θεατρικού έργου, η ποίηση όµως θεωρείται ελάχιστα κατάλληλη για τα µαζικά ακροατήρια του έντυπου και περιοδικού Τύπου 20. Αναφορικά µε τις περικειµενικές συντεταγµένες των δηµοσιευµάτων που µελετήσαµε, παρατηρήθηκε ότι ο ειδολογικός χαρακτηρισµός «συνέντευξη» κάποιες φορές δεν αναγράφεται, περιστασιακά αντικαθίσταται από την ένδειξη «παρουσίαση», «πορτρέτο», 16 Ενώ, όπως παρατηρεί ο Lejeune (1980, 31), ο συγγραφέας είναι εξ ορισµού ένας απών, αφού υπογράφει τα έργα που διαβάζουµε, αλλά δεν είναι ποτέ «εκεί». 17 ( Βλ. Royer 1986, 122, Yanoshevsky 2014 και Masschelein et alii 2014, 3, 15) 18 (Βερβεροπούλου 2012, 78) 19 (Πρβλ. στο ίδιο, και Ducas 2014) 20 Στο υλικό µας εντοπίστηκαν επίσης συνεντεύξεις Ελλήνων µεταφραστών, όπου ο συνεντευξιαζόµενος ερωτάται για τις διεργασίες της µετάφρασης ή/και αντιµετωπίζεται ως πρόσφορος διαµεσολαβητής για την καλύτερη γνωριµία των αναγνωστών µε τον ξένο συγγραφέα (π.χ. συνέντευξη του Γιάννη Η. Χάρη, µεταφραστή του Κούντερα (Η Εφηµερίδα των Συντακτών 27/6/2014) και του Πέτρου Μάρκαρη για τον Φάουστ, στην οµώνυµη παράσταση του Μιχαήλ Μαρµαρινού (Η Καθηµερινή 12/1/2014).

6 ακόµη και «ρεπορτάζ», αποκαλύπτεται όµως πάντα από τη µορφή και το περιεχόµενο του άρθρου 21. Η επικέντρωση στο πρόσωπο υπογραµµίζεται µε φωτογραφία του συγγραφέα, ενώ ενδέχεται να υπάρχει οπτική σύναψη µε την επικαιρική αφορµή του δηµοσιεύµατος, δηλαδή εξώφυλλο το νέου του βιβλίου ή φωτογραφία της παράστασης του έργου του. Ο τίτλος τής συνέντευξης είναι σχεδόν απαρέγκλιτα 22 µια φράση του συγγραφέα που έχει τη δυναµική της ατάκας (Λένος Χρηστίδης, «Οι έφηβοι είναι άφωνη γενιά», Το Βήµα 3/11/2013) και ενίοτε τονίζει την προφορικότητα της συνοµιλιακής διαδικασίας (Άλκη Ζέη, «Με παίρνει άλλο ένα παιδικό ακόµα, κι ύστερα stop», Η Καθηµερινή 6/7/2014). Σε ιδανικές περιπτώσεις, συµπυκνώνει την προσωπικότητα ή τη βασική θέση του συγγραφέα, ο οποίος εξάλλου, ως τεχνίτης του λόγου, αναµένεται να είναι παραθέσιµος, οι φράσεις του δηλαδή να έχουν αποφθεγµατικό βάρος 23 : όσο πιο πολλές φορές αναπαραχθούν αργότερα, τόσο πιο επιτυχηµένη θεωρείται η συνέντευξη. Το όνοµα του συγγραφέα περιλαµβάνεται στον τίτλο (Γιώργος Σκούρτης: «Όταν οι λέξεις µυρίζουν µπαρούτι...», Αγγελιοφόρος, 13/7/2014) ή τονίζεται τυπογραφικά και είναι απαραιτήτως ορατό κατά το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης 24. Το όνοµα του δηµοσιογράφου βρίσκεται επίσης οπωσδήποτε σε ευδιάκριτη θέση 25. Η διπλή αυτή υπογραφή συνιστά άλλη µια πτυχή της υβριδικής ιδιοσυγκρασίας της συνέντευξης, ενώ θέτει και το µείζον πρόβληµα τής πατρότητά της. Προϊόν διαλόγου και συνευθύνης ανάµεσα σε δύο πρόσωπα µε διαφορετικούς θεσµικούς και συνοµιλιακούς ρόλους, οι οποίοι ρυθµίζονται από το πρωτόκολλο της διαδικασίας, η συνέντευξη προϋποθέτει λεπτές ιεραρχικές ισορροπίες και διαχείριση των υπόγειων αντιθέσεων που µπορεί να προκύψουν ανάµεσα στις συµβολικές αξίες της λογοτεχνίας και την εµπορικότητα του Τύπου ή ανάµεσα στον δηµοσιογράφο από τη µια, που διευθύνει τη συνέντευξη, µεταγράφει και επιµελείται τη δηµοσιεύσιµη εκδοχή της και τον συγγραφέα από την άλλη, που θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των λόγων του ή και να εγκρίνει-διορθώσει το τελικό κείµενο πριν τη δηµοσίευση. Ο ανταγωνισµός των «φωνών» υπονοµεύει την κλασική έννοια του πνευµατικού ιδιοκτήτη και το ερώτηµα «τίνος είναι 21 Το εύρηµα αποδεικνύει ότι η συνέντευξη, ως τεχνική αλλά και ως είδος δηµοσιογραφικού λόγου, χρησιµοποιείται συχνότατα στην πολιτιστική αρθρογραφία, ακόµη και όταν αυτό δεν δηλώνεται ρητά. Σηµειώνουµε επίσης, ότι κάποιες τακτικές στήλες, όπως πχ. το «Πρόσωπο» του Βήµατος), φιλοξενούν γενικότερα καλλιτέχνες και µόνο περιστασιακά συγγραφείς. 22 Εκτός αν πρόκειται για σταθερή στήλη µε συγκεκριµένο όνοµα ή για τµήµα ενός ευρύτερου δηµοσιογραφικού θέµατος που έχει δικό του τίτλο. 23 (Πρβλ. Lejeune 1980, 35) 24 Μπορεί να ανακοινώνεται στον υπότιτλο, στον υπέρτιτλο ή στην αρχή της εισαγωγικής παραγράφου που συντάσσει ο δηµοσιογράφος. 25 Στις συνεντεύξεις που αποδελτιώσαµε, το όνοµα του δηµοσιογράφου απουσίαζε µόνο στη στήλη «500 λέξεις µε τον/την...» της Καθηµερινής, παρατηρήθηκε ωστόσο ότι οι ερωτήσεις ήταν σχεδόν σε κάθε συνέντευξη οι ίδιες. Επίσης, σε ορισµένα δηµοσιεύµατα υπήρχε η ένδειξη «επιµέλεια» και σε αυτές τις περιπτώσεις η συνέντευξη είχε περισσότερα ίχνη γραπτού λόγου.

7 τελικά η συνέντευξη» εµφανίζεται ακόµη πιο πολύπλοκο, επειδή συνεντευκτής και συνεντευξιαζόµενος είναι αµφότεροι επαγγελµατίες της γραφής 26. ασταθής 27 Στην πραγµατικότητα, η συγγραφική πατρότητα της συνέντευξης είναι συστηµατικά και εν µέρει συνυφαίνεται µε την προβληµατική τής δηµόσιας εικόνας του συγγραφέα: ο σύγχρονος θεωρητικός όρος «posture» 28 που την αντικαθιστά και τη διευρύνει ως έννοια, παραπέµπει στη στάση του συγγραφέα και την ξεχωριστή θέση του εντός του λογοτεχνικού πεδίου, έτσι όπως συνάγεται από τα κείµενα και τον λόγο του (λογοτεχνικό και µη), αλλά και από τις εξωγλωσσικές συµπεριφορές και τακτικές του 29. Δεν αντιστοιχεί στο πραγµατικό πρόσωπο, αλλά στη φαντασιακή αναπαράστασή του, σε µια persona ουσιαστικά, µέσω της οποίας ο συγγραφέας παρουσιάζει και εκφράζει τον εαυτό του ενώπιον του κοινού. Η δηµόσια συγγραφική φιγούρα είναι ωστόσο προϊόν διάδρασης, δεν οικοδοµείται δηλαδή µόνο από τον συγγραφέα, αλλά και από διάφορους διαµεσολαβητές, όπως εκδότες, δηµοσιογράφους, κριτικούς, βιογράφους 30. Τις διαδικασίες µιας τέτοιας διάδρασης πιστεύουµε πως αντανακλά και πραγµατώνει µοναδικά η συνέντευξη, καθώς, αφενός επιτρέπει την αυτοπαρουσίαση του συγγραφέα στη δηµόσια σφαίρα, αφετέρου προϋποθέτει τη συνεχή διαπραγµάτευση της εικόνας του µε τον συνεντευκτή 31. Η δύο επιπέδων τυπολογία που προτείνουµε παρακάτω αποκαλύπτει πώς η συνέντευξη κατοπτρίζει και πραγµατώνει τη διαδικασία της ταυτοτικής αυτής συν-συγκρότησης. Α. Σε επίπεδο µακροδοµής του κειµένου, οι συγγραφικές συνεντεύξεις εµφανίζονται µε δύο κυρίαρχα µορφότυπα και ένα σπανιότερο τρίτο. Το πρώτο διατηρεί το συνοµιλιακό σχήµα των ερωταποκρίσεων, σε συνδυασµό µε µια σύντοµη εισαγωγική παράγραφο (lead) ή ένα εκτενέστερο προλογικό κείµενο, όπου γίνεται η ενηµερωτική, βιογραφική και ατµοσφαιρική πλαισίωση από τον συνεντευκτή. Η κλασική αυτή φόρµα εµφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές, όπως λ.χ. το «ερωτηµατολόγιο του Προυστ» µε το λακωνικό, παιγνιώδες ύφος και τον στακάτο ρυθµό, που στοχεύει να αποκαλύψει την προσωπικότητα του συγγραφέα (συστηµατική χρήση στο LifO). Το επικοινωνιακό δίκτυο και το ζήτηµα 26 (Πρβλ. Yanoshevsky 2004, 148, Seillan 2004, Masschelein et alii 2014, 20-23, Wrona 2014 και Yanoshevsky 2014) 27 Ποικίλλει ανάλογα µε τις στάσεις και την προσωπικότητα των συνοµιλητών (π.χ. ένας αυταρχικός δηµοσιογράφος ή ένας συγγραφέας που παρεµβαίνει στις αρµοδιότητες του συνεντευκτή), τις πρακτικές που εφαρµόζονται στη διαδικασία (π.χ. αν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις ανταλλάσσονται γραπτά, ο συγγραφέας ελέγχει καλύτερα το περιεχόµενο), καθώς και από την τυπολογία του τελικού δηµοσιεύµατος, όπως αποδεικνύει η µελέτη µας. 28 (Meizoz 2007) 29 Η Ruth Amossy (2009) προτείνει τον όρο «ethos» (ήθος), ο οποίος παραπέµπει στη συνοµιλιακή εικόνα του συγγραφέα, που παράγεται από τον ίδιο, µπορεί να ποικίλλει από κείµενο σε κείµενο και δεν αφορά εξωλεκτικές συµπεριφορές. Σε σχέση µε το «ethos», ο όρος «posture» του Meizoz θεωρείται ευρύτερος (Βλ. Meizoz 2009). 30 (Βλ. Meizoz 2007, Meizoz 2009 και Masschelein et alii 2014, 35) 31 (Πρβλ. Amossy 2009)

8 κατασκευής τής συγγραφικής στάσης γίνονται ακόµη πιο σύνθετα, όταν ένας συνεντευκτής διαλέγεται ταυτόχρονα µε δύο προσωπικότητες που συνδέονται µε κάποια µορφή συνεργασίας, όπως συνέβη στις κοινές συνεντεύξεις 32 της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Παντελή Βούλγαρη µε αφορµή την ταινία Μικρά Αγγλία (Αυγή 24/11/2013 και περιοδικό Κ της Καθηµερινής 1/12/2013). Δεν είναι σπάνια περίπτωση, τέλος, η συνέντευξη συγγραφέα προς συγγραφέα, όπου ο ένας επωµίζεται τον ρόλο του δηµοσιογράφου µόνο που τότε η διαδικασία χαρακτηρίζεται «συνοµιλία» και όχι «συνέντευξη», υποδηλώνοντας σχέσεις ισότητας µεταξύ των οµοτέχνων, αλλά και ένα βάθος συζήτησης που µόνο οι γνώστες µπορούν να διασφαλίσουν 33. Αν τώρα ο δηµοσιογράφος ακολουθήσει το δεύτερο πιο συχνό µορφότυπο, τότε συντάσσει ένα συνεχές κείµενο-αναφορά αφηγηµατικού και περιγραφικού χαρακτήρα, στο οποίο εγκιβωτίζει παραθέµατα από τις απαντήσεις του συγγραφέα, είτε σε πλάγιο λόγο είτε αυτολεξεί µε χρήση εισαγωγικών. Η κειµενική αυτή φόρµα, όπου διαπλέκονται η διήγησις και η µίµησις, εγείρει εντονότερα ζητήµατα αυθεντικότητας: επιτάσσει µια πιο παρεµβατική επεξεργασία της συνοµιλίας εκ µέρους του δηµοσιογράφου, µαζί και την αυτοδιηγητική παρουσία του στη σκηνή του λόγου 34, ενώ ευνοεί στρατηγικές παράφρασης, επιλεκτικού µοντάζ, αλλά και ερµηνευτικής σύνθεσης. Ενίοτε ο δηµοσιογράφος υιοθετεί προσωπικό ύφος, αποστεγανοποιώντας τα όρια µεταξύ δηµοσιογραφικής και λογοτεχνικής γραφής και διεκδικώντας δυναµικότερα τον τίτλο του συγγραφέα της συνέντευξης 35, αλλά και µεγαλύτερη την ευθύνη συγκρότησης του συγγραφικού posture. Μικτές µορφές (συνεχές κείµενο+ερωταποκρίσεις) εντοπίστηκαν επίσης στο υλικό της έρευνάς µας (π.χ. Ισἰδωρος Ζουργός, Καθηµερινή 11/5/2014). Δείγµα, τέλος, του τρίτου οργανωτικού σχήµατος που εντοπίσαµε, αποτελεί η στήλη «Ο Αθηναίος/Η Αθηναία της εβδοµάδας» στο Free press LifO: η συνέντευξη περιλαµβάνει µόνο τον πρωτοπρόσωπο λόγο ενός δηµόσιου προσώπου, που αρκετά συχνά επιλέγεται να είναι συγγραφέας. Δοµείται σε παραγράφους, οι αρχικές φράσεις των οποίων παρατίθενται µε έντονους χαρακτήρες, εισάγοντας τα επιµέρους θέµατα. Ο εξοµολογητικός τόνος και η 32 Αν και εκτός του υλικού της έρευνάς µας, αξίζει να αναφερθούν η παλαιότερη στήλη των Νέων «Οι αταίριαστοι», όπου ο Θανάσης Νιάρχος καλούσε σε συνέντευξη-συνοµιλία έναν πολιτικό και έναν καλλιτέχνη ή η πιο πρόσφατη «Ο δάσκαλός µου, ο µαθητής µου», όπου και πάλι εµφανίστηκαν ζεύγη συνοµιλητών, όπως οι πεζογράφοι Ζ. Ζατέλη-Β. Χατζηγιαννίδης ή οι ποιητές Γ. Κοντός-Κ. Γκιµοσούλης. 33 Ίσως είναι και το µοναδικό είδος συνέντευξης που δηµοσιεύεται ενίοτε ανεξάρτητα από την επικαιρότητα. (π.χ. η συνέντευξη του Δ. Καλοκύρη (Πρόεδρος Εταιρίας συγγραφέων) στον Φ. Δρακονταειδή, Η Εφηµερίδα των Συντακτών 23/04/2014). 34 (Πρβλ. Thérenty 2007, , Seillan 2004 και Wrona 2014) 35 Το είδος προσφέρεται επίσης για ταυτόχρονη φιλοξενία πολλών συνοµιλητών στο πλαίσιο δηµοσιογραφικού ρεπορτάζ, όπως πχ. παλαιότερο ρεπορτάζ του Β. Αγγελικόπουλου στην Καθηµερινή (05/11/2006) µε τίτλο «Τέσσερις νέες φωνές για το θέατρο» και συνεντεύξεις των Κατσικονούρη, Σερέφα, Τσίρου και Προυσαλίδη.

9 έµφαση στην προσωπική «φωνή» του συγγραφέα προσιδιάζουν σε θεατρικό µονόλογο και ενισχύονται από την απουσία των ερωτήσεων, αν και κάποια απαντητικά αποτυπώµατα στον λόγο αφήνουν να εννοηθεί ότι προηγήθηκε συνοµιλία, άρα ούτε εδώ ο συγγραφέας ορίζει µόνος τη θέση και την εικόνα του (ενδεικτικά φιλοξενήθηκαν: Μ. Δούκα, Χ. Χωµενίδης, Σ. Τριανταφύλλου, Μ. Γκανάς, Μ. Λαϊνά) 36. Ο συγκεκριµένος τύπος συνέντευξης διέπεται από την ακριβώς αντίθετη λογική του ενιαίου κειµένου, καθώς εδώ η παρουσία του δηµοσιογράφου δεν τονίζεται, αλλά απαµβλύνεται διακριτικά. Β. Εξετάζοντας ακολούθως το υλικό µας σε µικρο-τυπολογικό επίπεδο, διαπιστώσαµε ότι καµία από τις κατηγοριοποιήσεις που έχουν διεθνώς προταθεί για τη συγγραφική συνέντευξη δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ευρήµατά µας. Η διαδεδοµένη διάκριση ανάµεσα στις «λογοτεχνικές συνεντεύξεις», που εστιάζουν αποκλειστικά στη λογοτεχνία και στις «συγγραφικές συνεντεύξεις», όπου ο συγγραφέας καλείται να µιλήσει για διάφορα άλλα θέµατα 37, εντοπίστηκε µεν στα κείµενά µας, αλλά επ ουδενί δεν κάλυψε το σύνολο του υλικού. Για τον λόγο αυτό, προκρίνουµε τον όρο «συγγραφικές συνεντεύξεις» για τη γενική κατηγορία και στεγάζουµε κάτω από τον θόλο της ένα δικό µας, τετραπλό ταξινοµικό µοντέλο, µε κριτήριο τον θεµατικό άξονα, ο οποίος µε τη σειρά του καθορίζει τις λειτουργίες τής συνέντευξης και τη δηµόσια persona του συγγραφέα. 1. Λογοτεχνικές συνεντεύξεις: Αποτελούν την πιο καθαρή και αντιπροσωπευτική εκδοχή συγγραφικής συνέντευξης. Είναι µονο- και αυτο-σχολιαστικές, καθώς αφορούν αµιγώς την προσωπική παραγωγή του συγγραφέα ή/και γενικότερα τις σχέσεις και τις θέσεις του µε/για τη λογοτεχνία (ή το θέατρο). Μετέχουν στο δίκτυο µιας πλατύτερης «λογοτεχνικής επικοινωνίας» όπου ο συγγραφέας είναι βασικός εταίρος και υπηρετούν ενηµερωτικούς και προσηλυτιστικούς στόχους - πληροφορούν λ.χ. για νέες εκδόσεις, αλλά και δελεάζουν υποψήφιους αναγνώστες 38. Τέτοιες συνεντεύξεις επηρεάζουν τη σχέση του κοινού µε το λογοτεχνικό ή δραµατικό κείµενο και, µέσα από την επικειµενική λειτουργία τους 39, συνεπικουρούν την πρόσληψη είτε αναδροµικά, ως επεξηγηµατικός µετα-λόγος, είτε προδροµικά, ως εισαγωγικός πρό-λογος στο συγγραφικό σύµπαν 40 (όπως π.χ. όταν ο Θωµάς Κοροβίνης διευκρίνισε σε διάφορες συνεντεύξεις του την επινοηµένη φύση των µαρτυριών 36 Με παρόµοιο τρόπο οργανώνεται και η στήλη «Πρόσωπο» στο πολιτιστικό ένθετο του Βήµατος, µόνο που οι επιµέρους παράγραφοι είναι µικρότερες και έχουν µονολεκτικούς τίτλους, που λειτουργούν ως λέξεις-κλειδιά (πχ. Πραγµατικότητα, Ίψεν, Έκπληξη, Πρόκληση, στη συνέντευξη του Β. Χατζηγιαννίδη, 22/9/2013). Διευκρινίζεται ότι σε άλλα έντυπα (ελληνικά και ξένα) µπορεί να εντοπίσει κανείς επιπλέον οργανωτικά σχήµατα εδώ καταγράφονται αποκλειστικά όσα βρέθηκαν στο υλικό της δικής µας έρευνας. 37 (Seillan 2004 και Wrona 2014) 38 (Dorais 2008, 22) 39 (Πρβλ.Genette, 1987 και Masschelein et alii 2014, 4) 40 (Πρβλ. Royer 1986, 121, Lejeune, 1980, 36).

10 στο µυθιστόρηµά του Ο Γύρος του Θανάτου). Εξασφαλίζουν επίσης οι συνεντεύξεις αυτές µιντιακή ορατότητα σε ζητήµατα και γεγονότα της ελληνικής λογοτεχνικής και θεατρικής σκηνής, ακόµη και για αναγνώστες που δεν έχουν ειδικό ενδιαφέρον, τροφοδοτώντας τις γενικότερες συζητήσεις που διαµορφώνουν την πολιτιστική σφαίρα. Σε µια συνολική τους θεώρηση, µπορούν να λειτουργήσουν ως πανοραµικό ντοκουµέντο της νεοελληνικής λογοτεχνικής/θεατρικής ζωής και των συγγραφικών πρακτικών της εποχής τους 41. Αντιπροσωπευτικό δείγµα της κατηγορίας αυτής αποτελεί η στήλη του Έθνους «Στο εργαστήρι του συγγραφέα» (π.χ. Αντρέας Μήτσου, Έθνος 23/4/2012), όπου οι συνεντευξιαζόµενοι αποκαλύπτουν τους µηχανισµούς της δηµιουργίας µε λεκτική και φωτογραφική έµφαση στον χώρο εργασίας τους: απεικονίζονται στο σπίτι και ειδικότερα στο γραφείο τους, µπροστά στον υπολογιστή ή στα χειρόγραφά τους, σε στάση περισυλλογής, κρατώντας στυλό ή καπνίζοντας και συνήθως µε φόντο τη βιβλιοθήκη τους 42. Συνολικά, οι συνεντεύξεις αυτές διακινούν την εικόνα του συγγραφέα ως δηµιουργού, σκιαγραφώντας τη λογοτεχνική posture του - όπως επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίσεις - στο µεταίχµιο της στερεότυπης και της πραγµατικής ιδιαιτερότητάς του. 2. (Αυτο)βιογραφικές συνεντεύξεις: Ο δηµοσιογράφος ρωτά και βιογραφεί, ο συγγραφέας απαντά και αυτοβιογραφείται: εξιστορεί εµπειρίες και γεγονότα της ζωής του, θυµάται πρόσωπα και σηµαντικές στιγµές, εκµυστηρεύεται, αποκαλύπτει, ανασυστήνει συνδυαστικά την ανθρώπινη και τη λογοτεχνική πορεία του. Οι συνεντεύξεις αυτές είναι πολύτιµες για την ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά ενίοτε και ως καθαυτή λογοτεχνία, αφού θέτουν το ζήτηµα της επιλεκτικής ή βελτιωτικής µνήµης και της αντικειµενικής αλήθειας, όπως ακριβώς τα είδη της (αυτο)βιογραφίας: σύµφωνα µε τις σχετικές θεωρίες 43, ο βιογραφούµενος εαυτός είναι στην πραγµατικότητα κατασκευή. Ο συγγραφέας µάλιστα µπορεί να «φιλοτεχνήσει» δηµόσια τη ζωή του εν είδει αυτοβιογραφικού µυθιστορήµατος 44 και, µε τον ίδιο τρόπο που δηµιουργεί φανταστικά πρόσωπα, να διαµορφώσει τη βιο-εικόνα που επιθυµεί. Και πάλι, βέβαια, πρόκειται για συνενοχική κατασκευή, αφού οι ερωτήσεις και το τελικό κείµενο της συνέντευξης συνεισφέρουν την υποκειµενική οπτική του δηµοσιογράφου-βιογράφου, αλλά και συνυπολογίζουν τις µιντιακές επιταγές και τις προσδοκίες των αναγνωστών (π.χ. Άλκη Ζέη Καθηµερινή 6/7/2014). Ο συγγραφέας 41 (Πρβλ. Metzler 1997, 59-60, Chemain 2004, Amossy 2009, Yanoshevsky 2014 και Masschelein et alii 2014, 18) 42 Η συγκεκριµένη στήλη συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες του χώρου του συγγραφέα, όχι απαραίτητα µε τον ίδιο παρόντα, αλλά µε ίχνη της παρουσίας του. 43 Βλ. τις θεωρίες του Life writing (βιογραφία, αυτοβιογραφία) και τις κοινωνιολογικές µελέτες της συνέντευξης. 44 (Πρβλ. Royer 1986, 120, Ducas 2014 και Masschelein et alii 2014, 9, 19, 34)

11 αναπαριστάται εν προκειµένω ως εκπρόσωπος της ανθρώπινης εµπειρίας, ως συνεκτικό «εγώ» µε παρελθόν, παρόν και πιθανότατα µέλλον, άξιο να συµβάλλει µε την προσωπική ιστορία του στην ελληνική κοινωνικο-πολιτισµική κληρονοµιά και τη συλλογική µνήµη. 3. Συνεντεύξεις ατοµικής ταυτότητας: Εστιάζουν στην εξωλογοτεχνική προσωπικότητα των συγγραφέων και ικανοποιούν, όπως και οι προηγούµενες, τη γενική περιέργεια για την ανθρώπινη πλευρά των διασήµων, αλλά και τις προσδοκίες των αναγνωστών που αναζητούν ανακλαστικές αντιστοιχίες ανάµεσα στη φωνή και τη γραφή, στο πρόσωπο και το έργο. Διερευνούν τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης, τις προτιµήσεις των συγγραφέων, τις σχέσεις και τις συνήθειες τους, εν ολίγοις την ύπαρξή τους στον καθηµερινό κόσµο (χαρακτηριστικό, το ερωτηµατολόγιο του Προυστ στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, LifO 22/10/2013, µε ερωτήσεις του τύπου: -Πού θα θέλατε να ζείτε; -Ποια είναι η αγαπηµένη σας απασχόληση; -Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέµατα;). Καθώς απαιτούν αυτοπαρατήρηση, προϋποθέτουν ειλικρίνεια εκ µέρους του συνεντευξιαζόµενου, αλλά δεν την εγγυώνται κιόλας, καταλήγοντας ενίοτε σε αυτοεπινόηση. Παρόµοιες συνεντεύξεις επικεντρώνονται στη γήινη, την ανθρώπινη διάστασή τού συγγραφέα, τον προβάλλουν όµως αποκαθηλώνοντάς τον 45. Όπως και οι (αυτο)βιογραφικές, έχουν να δώσουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσµατα, αν µελετηθούν στη βάση της µεταµοντέρνας διερώτησης για την εαυτότητα, πόσο µάλλον αφού το συγγραφικό υποκείµενο µπορεί εξ επαγγέλµατος να αφηγείται τον εαυτό του. 4. Συνεντεύξεις γνώµης: Επιζητούν να εκµαιεύσουν τις απόψεις του συγγραφέα για συµβάντα και ζητήµατα της επικαιρότητας (πολιτικά, οικονοµικά, κοινωνικά, αθλητικά, κλπ), επιλέγοντάς τον όχι ως ειδήµονα (εκτός αν πρόκειται για πολιτιστικά θέµατα), αλλά για το κύρος της προσωπικότητάς του στη δηµόσια σφαίρα. Οι συνεντεύξεις αυτού του είδους έχουν συχνά πολιτικό βάρος, ενώ εν µέσω κρίσης αυξήθηκαν αξιοσηµείωτα. Ενδεικτικό παράδειγµα, η συνέντευξη του Χριστόφορου Κάσδαγλη στα «Ενθέµατα» της Αυγής (22/6/2014), όπου, µε πρόσχηµα την έκδοση του βιβλίου του Το ηµερολόγιο ενός ανέργου, διεξάγεται µια πολιτική και κριτική συζήτηση µε θέµα την ανεργία, το κυβερνητικό πρόγραµµα και την Αριστερά. Οι συνεντεύξεις γνώµης υπογραµµίζουν την κοινωνική υπόσταση του συγγραφέα, συνδέουν το πνευµατικό µε το πολιτικό στοιχείο και, άλλοτε λιγότερο παρεµβατικές άλλοτε στρατευµένες, προσδιορίζουν τον δηµιουργό ως πολίτη, αλλά και ως δηµόσιο διανοούµενο (Πρβλ. Thérenty 2007, 352) 46 (Πρβλ. Wrona 2014 και Bourdieu, 2006, )

12 Και για να συνοψίσουµε: ψηφίδες του ίδιου µωσαϊκού, οι υποκατηγορίες αυτές και οι λειτουργίες τους συχνά αλληλοεπικαλύπτονται. Λόγος µιντιακός που όµως συµβάλλει στην διαµόρφωση του λογοτεχνικού πεδίου, αµφιρρέπουν µονίµως ανάµεσα στη δηµοσιογραφική και τη λογοτεχνική τους κράση, ενώ η συγγραφική πατρότητά τους παραµένει διεκδικήσιµη. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδίδονται συχνά σε µορφή βιβλίου, είτε ως συλλογές υπογραµµένες από τον δηµοσιογράφο που τις διεξήγαγε είτε ως µέρος του έργου ενός συγγραφέα 47. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσµεύονται από την επικαιρικότητα της πολιτιστικής δηµοσιογραφίας, αποκτούν status αυτονοµίας και διάρκεια, παραµένοντας διαθέσιµες ακόµη και αν είναι παλιές, ενώ ενισχύεται η βαρύτητα και η αποδοχή τους ως κειµένων, που µπορούν να αποτελέσουν ερευνητική πηγή ή και κύριο αντικείµενο για τις λογοτεχνικές, τις θεατρικές, ακόµη και τις (αυτο)βιογραφικές σπουδές 48. Ίχνη δηµιουργικού προσωπικού ύφους ή αυτοµυθοπλασίας ανοίγουν πεδία για µια ποιητική της συνέντευξης, συνυφασµένη µε την προσωπική ποιητική του συνεντευξιαζόµενου συγγραφέα, ενίοτε και µε εκείνην του δηµοσιογράφου-επίδοξου συγγραφέα που την επιµελείται. Η σκηνοθεσία της συνέντευξης είναι ένα επιπλέον βασικό µας εύρηµα (π.χ. η συνέντευξη του Θανάση Βαλτινού που οργανώνεται ως οδοιπορικό στα µνηµεία του Βερολίνου, Το Βήµα 6/7/2014 ή το σκηνικό που στήνει η δηµοσιογράφος γύρω από τη Ζυράννα Ζατέλη, εστιάζοντας στο «γρέζι της φωνής της», τα «κόκκινα µαλλιά», την «εξωτική σιλουέτα», την «κασετίνα µε τα Santé», τα δακτυλόγραφά της, ΒΗMagazino 19/1/2014). Η έννοια των συνοµιλιακών ρόλων άλλωστε και, κυρίως, ο τρόπος που οι συγγραφείς κατασκευάζουν και κοινοποιούν µιντιακά τον εαυτό τους (posture) εµφανίζει µια εγγενή θεατρικότητα, που θα µας απασχολήσει σίγουρα σε µελλοντική µας µελέτη. Προς το παρόν, επισηµαίνουµε ότι ο σύγχρονος ελληνικός Τύπος σκιαγραφεί φιγούρες που αµφιρρέπουν ανάµεσα στην εσωτερικότητα και την εξωστρέφεια, στην εγγύτητα και την απόσταση, στο οικείο και το ξεχωριστό, αναζητώντας ανώδυνες ισορροπίες ανάµεσα στο «βαθύ» συγγραφικό εγώ και στο κοινωνικό αντίστοιχό του. Οι δηµοσιογράφοι τείνουν να εξορθολογίζουν τους µηχανισµούς της δηµιουργίας, επιµένοντας στην εκµαίευση συγγραφικών προθέσεων, αλλά και συνδέσεων ανάµεσα στο έργο και τα προσωπικά βιώµατα του δηµιουργού, ενώ επιπλέον προσόν µοιάζει να θεωρείται η εκβολή της µυθοπλασίας στον πραγµατικό, σύγχρονο κόσµο. Τέλος, δύο νέοι άξονες µε σηµαντικές συνδηλώσεις δείχνουν να επηρεάζουν την εικόνα του Έλληνα συγγραφέα και το λογοτεχνικό 47 Ενδεικτικά: Μανόλης Αναγνωστάκης: Είµαι αριστερόχειρ ουσιαστικά (επιµ. Μισέλ Φάις). Αθήνα: Πατάκης 2011, Οδυσσέας Ελύτης: Συν τοις άλλοις, 37 συνεντεύξεις (επιµ. Ηλίας Καφάογλου). Αθήνα: Ύψιλον 2011, Νίκος Καρούζος: Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου (επιµ. Ελισάβετ Λαλουδάκη). Αθήνα: Ίκαρος (Πρβλ. Masschelein et alii 2014, 10, 32-34)

13 momentum µετά το 2010: η οικονοµική κρίση στη χώρα και η σχέση µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter). Το θέµα είναι όµως εξόχως πολύπτυχο και προκειµένου να φωτιστεί πλήρως το ελληνικό τοπίο, χρειάζονται εξειδικευµένες αναλύσεις κατά συγγραφέα, εποχή, λογοτεχνικό είδος (πεζογραφία, ποίηση, θέατρο), αλλά και κατά µέσο (έντυπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο). Και ακόµη περισσότερο χρειάζεται µια απάντηση στο ερώτηµα: προάγει πραγµατικά η συγγραφική συνέντευξη την υπόθεση της λογοτεχνίας ή µήπως, µετατοπίζοντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον από το έργο στον συγγραφέα, την υποκαθιστά και γίνεται απλώς το άλλοθι της µιντιακής απουσίας της και το σύµπτωµα τής απαξίωσής της; Βιβλιογραφία Amossy, Ruth: «La double nature de l image d auteur». Argumentation et analyse du discours 3 (2009). URL: Αρχάκης, Αργύρης & Άννα Μπότσογλου: «Συνεντευξιαζόµενοι πολιτικοί: Οι εξουσιαστές ως εξουσιαζόµενοι». Στο: Π. Μπουκάλας & Σ. Μοσχονάς (Επιµ.), Δηµοσιογραφία και Γλώσσα (Πρακτικά Συνεδρίου,15-16 Απριλίου 2000). Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυµα της ΕΣΗΕΑ 2001: Βερβεροπούλου, Ζωή: «Τέχνη και αρθρογραφία γνώµης: Η δηµοσιογραφική ταυτότητα του θεατρικού κριτικού». Ζητήµατα Επικοινωνίας (2012): Bourdieu, Pierre: Οι κανόνες της τέχνης (µτφρ. Έ. Γιαννοπούλου). Αθήνα: Πατάκης Chemain, Arlette: «L interview d auteur, genèse d un genre et défi francophone». Loxias 4 (2004). URL: Clayman, Steven & John Heritage: Η ειδησεογραφική συνέντευξη (µτφρ. Α. Στάµου). Αθήνα: Πατάκης Dorais, David: «Quel média pour la littérature?». Spirale: arts, lettres, sciences humaines 219 (2008): Ducas, Sylvie: «Quand l entretien littéraire se fait enquête sociologique: discours de la reconnaissance littéraire et posture ambivalente de l écrivain consacré». Argumentation et Analyse du Discours 12 (2014). URL: Genette, Gérard: Seuils. Paris: Seuil Itule, Bruce & Douglas Anderson: News Writing and Reporting for Today's Media. New York: McGraw-Hill Kött, Martin: Das Interview in der französischen Presse. Berlin: de Gruyter Lejeune, Philippe: «L image de l auteur dans les médias». Pratiques 27 (1980): Martin-Lagardette, Jean-Luc: Le Guide de l'écriture journalistique. Paris: La Découverte Masschelein, Anneleen, Christophe Meurée, David Martens & Stéphanie Vanasten: The Literary Interview: Toward a Poetics of a Hybrid Genre. Poetics Today (2014): Meizoz, Jérôme: Postures littéraires. Mises en scène modernes de l auteur. Genève: Slatkine Meizoz, Jérôme: «Ce que l on fait dire au silence: posture, ethos, image d auteur». Argumentation et Analyse du Discours 3 (2009). URL: Mencher, Melvin: News Reporting and Writing. Madison/Wiskonsin: Brown & Benchmark Metzler, Ken: Creative Interviewing. Boston/London: Allyn & Bacon 1997.

14 Mouricand, Jacques: L'Écriture journalistique. Paris: PUF Ράιχ-Ρανίτσκι, Μαρσέλ: Η ζωή µου. Αθήνα: Ίνδικτος Rodden, John: Performing the Literary Interview: How Writers Craft Their Public Selves. Lincoln: University of Nebraska Press Rodden, John: The Literary Interview as Public Performance. Culture and Society 50 (2013): Royer, Jean: «De l entretien». Études Françaises 22.3 (1986): Seillan, Jean-Marie: «Identité générique et contraintes éditoriales: l exemple de l interview littéraire à la fin du 19e siècle». Loxias 4 (2004). URL: Stovall, James Glen: Writing for the Mass Media. Boston/London: Allyn & Bacon Thérenty, Marie-Ève: La Littérature au quotidien. Poétiques journalistiques au XIXe siècle. Paris: Seuil Voirol, Michel: Guide de la rédaction. Paris: CFPJ Wrona, Adeline: Face au portrait, de Sainte-Beuve à Facebook. Paris: Hermann Wrona, Adeline: «Entre interview littéraire et entretien d écrivain: Orhan Pamuk dans la presse française». Argumentation et Analyse du Discours 12 (2014). URL: Yanoshevsky, Galia: «L entretien d écrivain et la co-construction d une image de soi: le cas de Nathalie Sarraute». Revue des sciences humaines 273 (2004): Yanoshevsky, Galia: «L entretien littéraire - un objet privilégié pour l analyse du discours?». Argumentation et Analyse du Discours 12 (2014). URL:

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου V. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου Ένας από τους σηµαντικότερους φορείς αξιολόγησης των σχολικών εγχειριδίων είναι οι µαθητές που τα χρησιµοποιούν, αρκεί η αξιολόγησή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Public Relations Management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα Διοίκηση Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό Βιογραφικά είδη (Βιογραφία, µυθιστορηµατική βιογραφία, αυτοβιογραφία, µυθιστορηµατική αυτοβιογραφία, βιογραφικό σηµείωµα, αυτοβιογραφικό σηµείωµα, αποµνηµονεύµατα, ηµερολόγιο, συστατική επιστολή) Περιεχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο;

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Ένας σύντομος οδηγός για να σας διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση του αρχείου σας σε αποθετήριο του

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα: «Βιβλία Γλώσσας Α, Β, Γ ηµοτικού», «Μαθηµατικά Α, Β ηµοτικού»

Θέµατα: «Βιβλία Γλώσσας Α, Β, Γ ηµοτικού», «Μαθηµατικά Α, Β ηµοτικού» 1 ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Για την ενηµέρωση των υποψηφίων συγγραφέων εγχειριδίων Γλώσσας και Μαθηµατικών, κοινοποιούµε απάντηση σε σχετικό ερωτηµατολόγιο που µας είχαν υποβάλει

Διαβάστε περισσότερα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Διδάσκουσα: Δέσποινα Καραβαγγέλη 1. Αφηγηματικές τεχνικές Η αφηγηματολογία είναι η επιστήμη που μελετά την αφηγηματική λειτουργία και µας προσφέρει ό,τι απαιτείται για να

Διαβάστε περισσότερα

επιστήμεσ ελισάβετ άρσενιου Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Η αξία της ποίησης

επιστήμεσ ελισάβετ άρσενιου Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Η αξία της ποίησης επιστήμεσ ελισάβετ άρσενιου Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Η αξία της ποίησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα 7 Πρόλογος 9 Ο Καβάφης, ο χρόνος και η Ιστορία 11 ΜΕΡΟΣ Α Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 25 Η χρηστική αξία

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β2

Ερευνητική Εργασία Β2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Ερευνητική Εργασία Β2 Σχολικό έτος 2014-15 Β τετράμηνο Θέμα: «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση» Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα Κριτήρια για την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 2: Ιστορική-ερμηνευτική μέθοδος Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα ΕΡΩΤΗΜΑ 1 ο : Σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ., ο παιδαγωγικός ρόλος ανανεώνεται, αναθεωρείται, αναβαθμίζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου 2 3 Εισαγωγή για τον εκπαιδευτή του προσωπικού Εάν διαβάζετε το παρόν έγγραφο, υποθέτουµε ότι θα θέλατε να επιµορφώσετε τα µέλη του προσωπικού ενός σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ (ΠΕ02) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ Όμιλος δημοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ Αντώνης Διαμαντής, θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ μέσα από την ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Γενικά για τον ακριβή καθορισμό της οικονομικής έννοιας της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο μάθημα της ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ έγινε με βάση την τρέχουσα πορεία της ύλης στο μάθημα, αλλά και με βάση τη ροή της ύλης,

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 2: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας ll Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Στόχοι της εισήγησης: Επισήμανση βασικών σημείων από τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης Η σύγχρονη εκπαίδευση στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του µαθητή τόσο σε ατοµικό όσο και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

æ Y X A N A Y T I K H K E æ H 1 8 2 Y N A N T H E I M E T O M Y O, T H N T P A ø I A K A I T H N O I H H

æ Y X A N A Y T I K H K E æ H 1 8 2 Y N A N T H E I M E T O M Y O, T H N T P A ø I A K A I T H N O I H H E P I E X O M E N A Πρόλογος: Κώστας Σολδάτος........................... 9 1. ΘΑΝAΣΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αρχαιογνωσία, αρχαιολατρία και αντιστάσεις στην ψυχανάλυση.. 13 2. ΠΈΤΡΟΣ ΧΑΡΤΟΚΌΛΛΗΣ: Η προέλευση και η

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς Τριτογενείς

Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς Τριτογενείς Οι πηγές πληροφόρησης ανάλογα με το επίπεδο εμβάθυνσης και το βαθμό επεξεργασίας του περιεχομένου τους, διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες (Μπώκος, 2001): Πηγές πληροφόρησης: Πρωτογενείς Δευτερογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή ακριβώς η μεταλλαγή είναι το θέμα του παρόντος βιβλίου. Προκειμένου να την προσδιορίσουμε μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο της

Αυτή ακριβώς η μεταλλαγή είναι το θέμα του παρόντος βιβλίου. Προκειμένου να την προσδιορίσουμε μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο της Εισαγωγή Tο βιβλίο αυτό θα μπορούσε να τιτλοφορείται διαφορετικά. Αν θέλαμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα των αλλαγών στο χώρο των διεθνών οργανισμών, ο τίτλος του θα ήταν «Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα µπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεχνολογικός αιώνας µιας και τα νέα δεδοµένα µαρτυρούν αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΑΘΗΝΑ 1999 ΜΕΡΟΣ Α Οµάδα Σύνταξης Άννα ηµητροκάλη,

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος

ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων ημοσιογραφικός

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώςεισ Θεωρίασ II: Είδηςη klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί Ορισμοί Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Σε μια επιχείρηση, η διαδικασία της ηγεσίας υλοποιείται από ένα στέλεχος που κατευθύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» ΑΘΗΝΑ 2009 1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Σύμφωνα με τα άρθρα του Καταστατικού της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές δημοσιογραφικής έρευνας & συνέντευξης. Εισαγωγή. Αννα Παναγιωταρέα Αν. Καθηγήτρια

Τεχνικές δημοσιογραφικής έρευνας & συνέντευξης. Εισαγωγή. Αννα Παναγιωταρέα Αν. Καθηγήτρια Τεχνικές δημοσιογραφικής έρευνας & συνέντευξης Εισαγωγή Αννα Παναγιωταρέα Αν. Καθηγήτρια 2010 2011 Διάρθρωση μαθημάτων Ιστορικό της συνέντευξης Συνέντευξη ειδησεογραφία: Μία σχέση αποκλειστική! Δημοσιογράφος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε 18251/18351/20220 [Η (παρα)πληροφόρηση στο Διαδίκτυο] 18234/18275/20215 [Ο εθισμός στην τηλεόραση]

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού»

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» Η ταξινόµηση µνηµείων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναζήτησης. Παιχνίδι θησαυρού: «Ο Πλάτων ταξιδεύει στην περιοχή σου! Ένα φανταστικό ταξίδι...» Αθανασία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα Ηλεκτρονική Διαφήμιση Αντωνιάδου Όλγα Διαφήμιση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο προώθησης και διαφήμισης υπηρεσιών και προϊόντων. Η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις? Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Σχολεία ϖου συµµετέχουν 5ο ηµοτικό σχολείο Κέρκυρας 2ο ηµοτικό σχολείο Νάξου Σχολική χρονιά 2005-2006 ιδακτική µεθοδολογία ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Περίοδος ϖροετοιµασίας Τηλεδιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ 1 Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Η ποιοτική έρευνα έχει επιχειρηθεί να ορισθεί με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... 1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... Οι Επιμορφωτικές Ανάγκες των Διοικητικών Υπαλλήλων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών: Μια Εμπειρική Διερεύνηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

http://approaches.primarymusic.gr * * * * * Εγχειρίδιο Συντακτών 2 η έκδοση, Ιούλιος 2009 από τον Γιώργο Τσίρη Επιμελητή Σύνταξης του APPROACHES

http://approaches.primarymusic.gr * * * * * Εγχειρίδιο Συντακτών 2 η έκδοση, Ιούλιος 2009 από τον Γιώργο Τσίρη Επιμελητή Σύνταξης του APPROACHES * * * * * 2 η έκδοση, Ιούλιος 2009 από τον Γιώργο Τσίρη Επιμελητή Σύνταξης του APPROACHES 1 (2 η έκδοση, Ιούλιος 2009) Περιεχόμενα Γενικό πλαίσιο δράσης του Approaches... 2 Έκδοση του Approaches.. Όραμα

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Εισαγωγή Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητο

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων

ιοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων ιοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Επιλογή Προσωπικού Ιωάννης Νικολάου inikol@aueb.gr Λέκτορας Οργανωσιακής Συµπεριφοράς Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας Τα Στάδια της Συστηµατικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Λειτουργός Π.Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας: η ίδια η γλώσσα συνιστά και ορίζεται ως κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Θεσσαλονίκη 23 /3/2015 Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο]

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] 41 Διαγώνισµα 31 Νέοι & Τηλεόραση ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συµπεριφορές των τηλεθεατών. Όµως, δεν επιδρά σε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou Startups & Media Achilles Hekimoglou @hekimoglou Rule #1 Rule #1 Δεν επιδιώκουμε δημοσιότητα, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε προϊόντα και υπηρεσίες, διότι υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούμε και

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά;

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; 0 Είναι ένα λεξικογραφικό αρχείο δυόμιση εκατομμυρίων δελτίων, προϊόν συστηματικής και ακαταπόνητης αποδελτίωσης της νέας ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 17448 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Κατσικογιώργου Ειρήνη Θέματα Α. Στο κείμενο καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του δημοσιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση Η ProMosaik ev είναι μια νεοϊδρυθείσα ένωση (2014) στο Λεβερκούζεν αφιερωμένη στην καθολική συμμετοχή του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου για την προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Φροντιστήρια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1 Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Χριστίνα Μπάνου, Επίκουρος καθηγήτρια (Πολιτική και Εκδοτική του Βιβλίου), Τμήμα Αρχειονομίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Ειρηάννα Δραγώνα Θεατροπαιδαγωγός- Εμψυχώτρια Θεάτρου [ Το κείμενο βασίστηκε στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Φλώρινα, Ιούνιος 2012 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΣΑΡΡΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΒΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΔ Στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει. Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ

Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει. Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Ορισμός αυθεντικής μάθησης Αυθεντική μάθηση είναι η μάθηση που έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4 ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ 5 ΣΤΑ ΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 6 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ 7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ ΧΛΟΗ ΤΜΗΜΑ : Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013

ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ ΧΛΟΗ ΤΜΗΜΑ : Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : Σ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΚΗ Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1 ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ ΧΛΟΗ ΤΜΗΜΑ : Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : Σ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΚΗ Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ειδικές βιβλιοθήκες και η πρόσβαση στη γνώση για όλους: τρόποι προσέγγισης µε το ευρύτερο κοινό / Γιώργος Γλωσσιώτης

Οι ειδικές βιβλιοθήκες και η πρόσβαση στη γνώση για όλους: τρόποι προσέγγισης µε το ευρύτερο κοινό / Γιώργος Γλωσσιώτης Οι ειδικές βιβλιοθήκες και η πρόσβαση στη γνώση για όλους: τρόποι προσέγγισης µε το ευρύτερο κοινό / Γιώργος Γλωσσιώτης Ορισµοί: Ειδική βιβλιοθήκη ονοµάζεται η βιβλιοθήκη η οποία έχει δηµιουργηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά. Ε. Κολέζα

Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά. Ε. Κολέζα Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά Ε. Κολέζα Α. Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας µαθηµατικής ενότητας: Βήµατα για τη συγγραφή του σχεδίου Β. Θεωρητικό υπόβαθρο της διδακτικής πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας

Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας Η εµπειρία της χρήσης των «Αναγνωστικών Ηµερολογίων» στην Α Γυµνασίου της Βάλιας Λουτριανάκη Η χρήση αναγνωστικών ηµερολογίων (reading

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα και προκαταλήψεις. Το σύνολο των χαρακτηριστικών που πιστεύεται ότι καθορίζουν µια οµάδα ανθρώπων ονοµάζονται στερεότυπα.

Στερεότυπα και προκαταλήψεις. Το σύνολο των χαρακτηριστικών που πιστεύεται ότι καθορίζουν µια οµάδα ανθρώπων ονοµάζονται στερεότυπα. Στερεότυπα και προκαταλήψεις. Το σύνολο των χαρακτηριστικών που πιστεύεται ότι καθορίζουν µια οµάδα ανθρώπων ονοµάζονται στερεότυπα. Βάση των στερεοτύπων συχνά κρίνουµε τα άτοµα που ανήκουν σε µια οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η εκπαιδευτική έρευνα και ο σχεδιασμός της Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link diavasame.gr Ευμορφία Ζήση http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=ppg1396_2146 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; 23.07.2015 Συντάκτης: Ευμορφία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις Παίζοντας με τη δημοσιογραφική πράξη» Μορφωτικό Ίδρυμα Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Εισαγωγή. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις Παίζοντας με τη δημοσιογραφική πράξη» Μορφωτικό Ίδρυμα Ε.Σ.Η.Ε.Α. Εισαγωγή Στις 5 Μαΐου του 2014 ολοκληρώθηκαν οι δώδεκα συναντήσεις με σχολεία οι οποίες αφορούσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καταθέσαμε, ως Λόγου Παίγνιον, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα