Η κατάκτηση της Αιγύπτου και η άλωση της Αλεξάνδρειας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η κατάκτηση της Αιγύπτου και η άλωση της Αλεξάνδρειας."

Transcript

1 Η κατάκτηση της Αιγύπτου και η άλωση της Αλεξάνδρειας. Υπό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αντινόης κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ Οι Άραβες, λαός Σημιτικής καταγωγής, αφού κατάκτησαν την Παλαιστίνη και τη Συρία 1 στράφηκαν εναντίον της Αιγύπτου. Ο Μωάμεθ ( ) 2 είχε το προσκαλέσει τον Κόπτη διοικητή της Μέμφιδος Μακουκά να ασπασθεί τον Ισλαμισμό 4. Ήλπιζε, ότι εάν δεν αποδεχθεί την πρότασή του, τουλάχιστο θα υποδεχθεί τους πρέσβεις του με φιλικό πνεύμα και θα του έστελνε πολύτιμα δώρα 5. Το 637 ο Ιεροσολύμων Σωφρόνιος δέχθηκε τον Καλίφη Ομάρ Μπεν Αλ Χαττάπ στην Αγία Πόλη 6. Ο έμπειρος διπλωμάτης και στρατηγός Αμρού Ιβν Αςς (Amr ibn el As) είχε επισκεφθή την Αίγυπτο πριν ασπασθεί τον Ισλαμισμό 7. Γνώριζε δε καλά την εσωτερική κατάσταση της χώρας και το πόσο μισούσαν οι ντόπιοι τους ξένους. Ζήτησε, λοιπόν, από τον Καλίφη Ομάρ να του αναθέσει την κατάκτηση της Αιγύπτου. Ο Ομάρ δίστασε να αναθέσει μιά τέτοια επεχείρηση στον Αμρού, που είχε κάτω από τη διοίκησή του άνδρες. Στο τέλος επέτρεψε με την επιφύλαξη ότι θα στείλει κι άλλον στρατηγό, αφού συμβουλευτεί τους συντρόφους του 1 Παπαδοπούλου, Αντιοχείας, σελ Πρβλ. Mednikov, Η Παλαιστίνη,τόμ. Ι, σελ. 300 και εξής. Για τα αίτια της ραγδαίας επικράτησης του ισλαμισμού Πρβλ. Goeje, Memoire. Becker, The expension. Vasiliev, Histoire. 2 Στεφανίδου, Εκκλ. Ιστορία, σελ Milne, A History,σελ Adeney, The Greek, σελ Γιά τα γράμματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Μωάμεθ και του Κόπτου Επάρχου βλέπε: Sidarous, Patriarcats, σελ. 72. Margoliouth, Mohommed, σελ Weil, Leben Mohammeds, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Αρβανίτη, Κοπτική, σελ Δήμιτσα, Ιστορία σελ. 680, υποσημ. 2. Σύμφωνα με μιά Αραβική παράδοση, ο Αμρού έσωσε την ζωή ενός Έλληνα μοναχού από την Αλεξάνδρεια, που κινδύνεψε από το δάγκωμα ενός φιδιούυ. Σε ανταπόδοση για την ευεργασία ο μοναχός προσκάλεσε τον Αμρού στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να τον ανταμείψει με 2,000 δηνάρια. Στην Αλεξάνδρεια έμεινε κοντά σε κάποιο σφαιριστήριο. Επικρατούσε μιά τοπική παράδοση, ότι σ όποιο έπεφτε η σφαίρα και την κρατούσε στα χέρια του, αυτός θα γινόταν ο άρχων της Αιγύπτου. Τότε προς έκπληξη των Ελλήνων έπεσε η σφαίρα στο χέρι του Αμρού. Ο μύθος αυτός, που βεβαιώνει μόνο την μετάβαση του Αμρού στην Αίγυπτο, περιγράφεται με ακρίβεια στην ιστορία του Άραβα Ιβν Αβδ Αλχακάμ, σελ. 8-9.

2 Μωάμεθ. Επειδή δε αυτοί, όπως και οι σύμβουλοι του στην πρωτεύουσα, δίσταζαν να αποφασίσουν, και μάλιστα οι περισσότεροι ήσαν ενάντια σε τέτοια επεχείρηση, ο Ομάρ ανάθεσε στην τύχη την έκβαση της επεχείρησης. Έγραψε στον Αμρού, «Εάν η επιστολή μου αύτη φθάση πριν εισέλθης εις Αίγυπτον, επίστρεψον, εάν δε λάβης αυτήν εν εδάφει της Αιγύπτου προχώρει» 8. Καμμιά άλλη Βυζαντινή επαρχία δεν κατακτήθηκε με τόση ευκολία, όσο η Αίγυπτος και τούτο, διότι οι κάτοικοι, που ήσαν διηρημένοι σε Ορθοδόξους και Κόπτες, δεν ομονόησαν μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο. Οι Κόπτες μάλιστα, που αποτελούσαν το μεγαλείτερο μέρος του Αιγυπτιακού πληθυσμού, όχι μόνον δεν αντιστάθηκαν, αλλά βοήθησαν τους Άραβες στην κατάκτηση της χώρας. Παρασυρθέντες υπό του Βενιαμίν, Πατριάρχη των Ιακωβιτών (Κοπτών), έσπευσαν να συνενοηθούν μετά του κοινού εχθρού. Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος αποβλέποντας στο να συμβιβάσει τα χωρίζοντα τους υπηκόους του αίτια ανεβίβασε, μετά τον θάνατο του Πατριάρχου Γεωργίου ( μ.χ.), τον Επίσκοπο Φάσιδος ή Λαζών (της Κοχλίδος) Κύρο. Οι προσπάθειες όμως του Κύρου απέτυχαν, πιθανώς δε συνετέλεσαν στην αύξηση του προς αλλήλους μίσους 9. Ο στρατηγός Αμρού το 639 μ.χ. ήταν έτοιμος να εισβάλει στην Αίγυπτο, αλλά δεν έπραξε τούτο, διότι ο Πατριάρχης Κύρος του υποσχέθηκε καταβολή ετησίου φόρου 10. Επειδή δεν εκπληρώθηκε αυτή η υπόσχεση ο Αμρού, επί κεφαλής 30,000 αραβικού στρατού, εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο του 639 μ.χ. προ των Πυραμίδων 11, παρ όλο που έλαβε την επιστολή του Ομάρ προτού εισέλθει στο Αιγυπτιακό έδαφος, όρμησε εναντίο της Μέμφιδος 12. Ο Κύρος και πάλιν προτείνει την καταβολή φόρου και την έκδοση σε γάμο της κόρης του Αυτοκράτορος Ευδοξίας, είτε άλλης βασιλόπαιδος προς τον Χαλίφη, τον οποίον, όπως πίστευε ο Πατριάρχης, θα προσήλκυε στον Χριστιανισμό. Ο τότε όμως αρχιστράτηγος Μαριανός απεδοκίμασε τις προτάσεις και έσπευσε μετά του στρατού σε βοήθεια της 8 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Σύμφωνα με μιά παράδοση, ο Ομάρ είχε δώσει οριστική διαταγή για την κατάκτηση της Αιγύπτου. Άλλη δε, ότι ο Αμρού χωρίς συγκεκριμμένη άδεια ώρμησε από την Καισάρεια εναντίον της Αιγύπτου. 9 Μαζαράκη, Συμβολή, σελ Ο Μαζαράκης από τον εισπραττόμενο φόρο υπολογίζει τους Κόπτες σε , ενώ τους Έλληνες (Μελχίτες) σε Βλέπε του αυτού, Συμβολή, σελ. 4, υποσημ Milne, History of Egypt, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ

3 πολιορκουμένης Μέμφιδος 13. Η ελληνική φρουρά αντέταξε απεγνωσμένα ηρωϊκή άμυνα 14, αλλά, μετά από επτάμηνο πολορκία 15, προδόθηκε από τον Έπαρχο της Μέμφιδος Μακουκά, ο οποίος για να καταλάβει την εξουσία είχε αποκρύψει τις μονοφυσιτικές του πεποιθήσεις 16. Ο Milne σημειώνει: «Οι Κόπτες συνετάχθησαν μετά των Αράβων ο επισημότερος δ αυτών (των Κοπτών) ήτο Γεώργιός τις, έπαρχος, όστις ήρχισε πλέον φανερώς να βοηθή τους Άραβας μετά την μάχην της Ηλιουπόλεως» 17. Κατά τον Sedillot, η Μέμφις είχε δύο ειδών υπερασπιστάς, αφ ενός τους Έλληνες, που ήσαν οι κύριοι του φρουρίου, και αφ ετέρου τους Κόπτες, που κατοικούσαν στην πόλη και βρίσκοντο κάτω από τις διαταγές του Μακουκά. Οι Έλληνες, μόλις πληροφορήθηκαν την συνθηκολόγηση των Κοπτών, άλλοι μεν κατέφυγαν στην Αλεξάνδρεια, άλλοι δε στο φρούριο της Βαβυλώνος (Καρς Αλ-Σαμ ατ) 18. Μετά την μάχη της Ηλιουπόλεως 19 κατέλαβε στη συνέχεια την Βαβυλώνα 20, που βρίσκετο στις ανατολικές όχθες του Νείλου. Μεγάλη αντίσταση συνάντησε ο Αμρού στη Βαβυλώνα, φρούριο στο παλαιό Κάϊρο με έξι χιλιάδες άνδρες 21, ώστε αναγκάσθηκε να περιμένει στρατιωτική ενίσχυση από δώδεκα χιλιάδες άνδρες με αρχηγό τον Ζουβεϊρ και τρεις άλλους συντρόφους του Μωάμεθ 22. Η Βαβυλών μετά από επτά μήνες πολιορκίας παραδόθηκε. Οι υπερασπιστές του φρουρίου καταφεύγουν στη νήσο Ράουντατ (Ρόδα = Κήπος), όπου οι Άραβες τους περιεκύκλωσαν και τους ηχμαλώτησαν 23. Οι δε Κόπτες με αρχηγό τον Μακουκά, γιό του Μηνά 24, προτίμησαν να συνθηκολογήσουν και να παραδώσουν όλη την χώρα 25. Στη Φάρμα η ελληνική φρουρά αντιστάθηκε, αλλά ο Αμρού, βοηθούμενος από τους Κόπτες, έγινε κυριάρχος της κατάστασης 26. Από 13 Μαζαράκη, Συμβολή, σελ Bois, Descript, τόμ. V, σελ Μαζαράκης, Συμβολή, σελ Neale, A History, σελ Milne, A History of Egypt, σελ Πρβλ. Poole, A History, σελ Το σημερινό Παλαιό Κάϊρο. 19 John of Nikion, Ethiopic Chronicle, 112, John of Nikion, Ethiopic Chronicle, Πρβλ. Macaire, Histoire, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, σελ John of Nikion, Ethiopic Chronicle, Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Μαζαράκης, Συμβολή, σελ Callimachos, Cyrus and Al-Mukaukas, Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ Trevor, Egypt from the Conquest, σελ Πρβλ. Ylieger, The Origin, σελ. 38. Φιριππίδου, Ιστορικόν σημείωμα, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ. 682.

4 εκεί προχώρησε προς τη Bildeis, που απείχε δώδεκα ώρες από το Κάϊρο. Στο λιμάνι Umm Danin, παραπόταμο λιμάνι του Καϊρου, πραγματοποίησε την τρίτη μάχη του εναντίο των Ελλήνων 27. Ο Βυζαντινός αξιωματούχος, αλλ Αιγύπτιος την καταγωγή, Μακουκάς αποδείχθηκε προδότης του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, της Εκκλησίας και της πατρίδας του 28. Ο Poole δικαίως λέγει, ότι «κατέστη ο μεγαλείτερος προδότης του Χριστιανισμού» 29. Κύριος της κατάστασης ο Αμρού εκστρατεύει κατά της Αλεξανδρείας. Στο δρόμο συνάντησε μικρή αντίσταση σε δύο πόλεις όπου κατέφυγαν οι Έλληνες, στην παρά την Ναύκρατον (Δαμανχούρ) χερσόνησο του Λύκου (Κομ-Σχερίκ), και την Μαρέα 30. Αφού κυρίευσε τις θέσεις αυτές άρχισε την πολιορκεία της Αλεξανδρείας γύρω στονοκτώβριο του 639 μ.χ. 31. Στο μεταξύ ο Πατριάρχης Κύρος κατηγορείται προς τον Αυτοκράτορα, ο οποίος τον καλεί στην Κωνσταντινούπολη για να απολογοηθεί. Όταν ο Κύρος του εξέθεσε τα γεγονότα, ο Ηράκλειος τον περιέβαλε με πλήρη εξουσία, να πραγματευθεί με τον Άμρου την από της Αιγύπτου αποχώρηση των Αράβων με την συμφωνία να καταβάλεται ετήσιος φόρος 32. Ο Κύρος έφθασε στην Αλεξάνδρεια, όταν επολιορκείτο ασφυκτικά από τον Άμρου, ο οποίος ήτο βέβαιος πλέον για την άλωσή της. Η αδράνεια του Βυζαντινού στόλου και η απροσδόκητος ολιγωρλία του Αυτοκράτορος περί της πόλεως ενίσχυαν τις προσδοκίες του Άραβος στρατηγού. Οι Αλεξανδρινείς εν τούτοις αντεστάθησαν ηρωϊκά και απέκρουσαν πολλές φορές τις εφόδους των Αράβων. Στο διάστημα των δεκατεσσάρων μηνών πολιορκίας, εφόνευσαν είκοσι τρεις χιλιάδες. Η πολιορκία δε θα ελύετο, εάν έφθανε εγκαίρως η στρατιωτική βοήθεια από την Κωνσταντινούπολη. Οι αμυνόμενοι απελπίσθηκαν, όταν πληροφορήθηκαν για τον θάνατο του Ηρακλείου και τις περί διαδοχής διενέξεις των διαδόχων του. Έτσι στις 21 ή 23 Δεκεμβρίου του 640 μ.χ. οάμρου εισήλθε θριαμβευτής μέσα στην Αλεξάνδρεια. Ο Πατρίκιος, οι στρατιωτικοί, οι άρχοντες και πολλοί εκ των κατοίκων κατέφυγαν στο 27 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Butcher, The Story, τόμ. Ι, σελ Πρβλ. Irving, Successors, σελ Poole, A History, σελ Μαζαράκης, Συμβολή, σελ Αυτόθι. 32 Αυτόθι.

5 Βυζαντινό στόλο. Ο δε Κύρος παρέμεινε, ελπίζων ότι θα μπορέσει να σώσει από την ολοσχερή καταστροφή το ποίμνιό του. Η απόπειρα όμως της ανακακταλήψεως υπό των Βυζαντινών έπεισε τον Άμρου, ότι μόνοι πιστοί σ αυτόν ήσαν οι Κόπται (Ιακωβίτες), προς τους οποίους παρεχώρησε προνόμια και τιμές στο πρόσωπο του Πατριάρχου τους Βενιαμίν, τον οποίον προσκάλεσε στην Αλεξάνδρεια 33. Ο Ιωάννης Νικίου στη Χρονογραφία 34 του εκθέτει με ακρίβεια μεν τα όσα έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο, μολονότι δεν αποκρύπτει, σαν μονοφυσίτης, την έχθρα του κατά της ελληνικής Ορθοδοξίας, χαιρεκακεί 35 δε διά την υπό των Αράβων κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας και προσπαθεί να καλύψει τις κατά την περίοδο αυτή ασχημίες των Κοπτών 36. Οι Μουσουλμάνοι κατακτητές σαν όρους συνθηκολόγησης ζήτησαν ή την επιβολή του Ισλαμισμού ή την επιβολή φόρου και την υποταγή. Ο Μακουκάς ακούοντας για τη ζωή των Αράβων εντυπωσιάσθηκε τόσο που δεν δίστασε να θυσιάσει το συμφέρο των Ελλήνων 37. «Παρέστημεν ενώπιον ανθρώπων είπον τω Μουκαυκά οι εκ του στρατοπέδου των Μουσουλμάνων επανελθόντες πρέσβεις οίτινες της ζωής προτιμώσι τον θάνατον και ούτε περί επιγείου μεγαλείου μεριμνώσιν, ούτε προς κωμικάς επιθυμίας σπεύδουσι. Κάθηνται επί της γης και εσθίουσι γονατιστί, ο δε αρχηγός αυτών ουδόλως διακρίνεται των άλλων, ουδεμία διαφορά υπάρχει μεταξύ μεγάλου και μικρού, ούτε μεταξύ κυρίων και δούλων. Εν δε τη ώρα της προσευχής ουδείς απολείπεται, αλλά πάντες νίπτονται και προσεύχονται μετά μεγίστης ευλαβείας» 38. Η στάση των Κοπτών απέναντι στους εισβολείς είναι συμφεροντολογική. Αποβλέπουν στο συμφέρο των ομοφύλων και ομοθρήσκων τους. Έμειναν αδιάφοροι για την βυζαντινή απώλεια 39. Οι 33 Μαζαράκης, Συμβολή, σελ Ο Ιωάννης ήταν μονοφυσίτης επίσκοπος της πόλης Νικίου. Το Χρονικό του περιλαμβάνει την περίοδο από του Αδάμ μέχρι τις μέρες της κατάληψης της Αλεξάνδρειας και της αποκατάσης του Κόπτου Πατριάρχου Βενιαμίν ( ). Το σπουδαιότερο τμήμα του Χρονικού είναι αφιερωμένο στην εξιστόρηση των μεγάλων πολιτικών μεταβολών της εποχής του. Ο Krumbacher σημειώνει, «έγραψε την χρονογραφίαν αυτού ελληνιστί, το πρωτότυπον δ αυτής μετεφράσθη άγνωστον πότε εις την αραβικήν και εκ ταύτης εις την αιθιοπικήν, η αιθιοπική δε μόνη μετάφρασις, ως φαίνεται διεσώθη» (Krumbacher, Ιστορία βυζ. Λογοτεχνίας, τόμ. Ι, σελ. 817). 35 Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. CXVII. 36 Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. CXIIΙ, CXXI. 37 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Αρβανίτη, Κοπτική, σελ. 49.

6 Κόπτες μισούσαν εξ άλλου τόσο την Βυζαντινή εξουσία, ώστε ευχαρίστως δέχθηκαν την μωαμεθανική εισβολή 40. Η πληροφορία του Ιωάννου Νικίου, ο οποίος αναφέρει ότι, όταν οι μουσουλμάνοι εξακρίβωσαν την αδυναμία των Ρωμαίων και την εχθρότητα τουλαούπροςτοναυτοκράτορα Ηράκλειο, εξ αιτίας των υπ αυτού διωγμών χάρη της Ορθοδόξου πίστεως έγιναν τολμηρότεροι και ισχυρότεροι στον πόλεμο. Τόσο η επισκοπή του όσο και ο πληθυσμός των άλλων πόλεων δοκιμάσθηκαν βαρύτατα μετά την κατάκτηση και ενώ λίγοι είναι εκείνοι, που βοήθησαν τους Άραβες ή προσχώρησαν σ αυτούς, μεγάλες μάζες του λαού απ όλες τις παρατάξεις έφυγαν στην Αλεξάνδρεια και στις άλλες πόλεις, που ήταν ακόμη στα χέρια των Βυζαντινών 41. Λέγεται, ότι Πατριάρχης των Κοπτών Βενιαμίν, που βρίσκετο στην εξορία 42, διεμήνυσε στους Κόπτες να παραδοθούν ειρηνικά στον Αμρού 43. Το 641 οι Άραβες έγιναν κυριάρχοι της Αλεξάνδρειας 44. Από του 641 μέχρι του η Αίγυπτος απέβη μέρος της κυριαρχίας του Καλίφου της Δαμασκού (των Αββασιδών), αλλ έπειτα απέκτησε ιδιαιτέρους Καλίφας, τους Φατιμίδας ( ) και τους Εγιουπίδας ( ) 46. Οι χριστιανοί ως επί το πλείστον υφίσταντο καταπιέσεις, ιδιαίτερα όταν κυριάρχησαν στην Αίγυπτο οι Μαμελούκοι (από το 1254) 47. Επειδή η Αλεξάνδρεια κατακτήθηκε με το σπαθί και χωρίς συνθήκη παραδόθηκε, ο στρατός του Αμρού ζήτησε να λεηλατήσει την πόλη και να μοιρασθεί τους ανθρώπους και όλα τα ακίνητα της πόλης. Ο Αμρού διαβίβασε αυτή την αξίωση στον Kαλίφη, ο οποίος, δεν ήθελε να πικράνει εκείνους που είχαν κατακτηθεί, αλλά ήθελε περισσότερο να τους κερδίσει με την επιείκεια, διάταξε να επιβληθεί στην πόλη κεφαλικός φόρος από δύο δηνάρια και τον έγγειο φόρο ανάλογα με τα κτήματα, η δε ζωή και η περιουσία των κατοίκων να μείνουν ανέπαφα. Επίσης επέτρεψε την 40 King, The Rites, σελ John of Nikion, Ethiopic Chronicle, 118, 1-10, 115, Severus, History of the Patriarchs, τόμ. Ι, σελ. 489 και εξής. Amelineau, Fragments, σελ. 11 και εξής. 43 Αρβανίτη, Κοπτική, σελ Καλλιμάχου, «Αβυσσινία», Εκκλ. Φάρος, έτος Β, τόμ. Δ, σελ. 17. Αρβανίτη, Κοπτική, σελ Milne, Α History of Egypt, σελ Γιά τις χρονολογίες της κατάκτησης της Αιγύπτου, για τις οποίες υπάρχου ν πολλές διαφωνίες βλέπε Brooks, στο Byzant. Zeitschrift, IV, σελ John of Nikion, Ethiopic Chronicle, 120. Πρβλ. Αρβανίτη, Κοπτική, σελ. 49. Στεφανίδου, Εκκλ. Ιστορία, σελ Στεφανίδου, Εκκλ. Ιστορία, σελ. 417.

7 επάνοδο των κατοίκων των χωριών, που βοήθησαν τους Έλληνες και θεωρούντο σαν αιχμάλωτοι και δόθηκαν σ αυτούς τα ίδια δικαιώματα, παρόμοια με εκείνα που δόθηκαν στους Κόπτες 48. O Al-Makrizi, αναφέρει ότι, «οι Κόπται εζήτησαν ειρήνευσιν μετά του Amr, υπό τον όρον να πληρώνουν φόρον υποτελείας, όπερ ούτος και εδέχθη, και να τους διασφαλίση τας περιουσίας των ούτοι δε εβοήθησαν τους μουσουλμάνους εναντίον των Ρωμαίων, μέχρις ότου ο Θεός έτρεψεν αυτούς εις φυγήν και τους εξεδίωξεν εκ της Αιγύπτου» 49. Ο Επίσκοπος Νικίου Ιωάννης, παρουσιάζει στο Χρονικό του τον Κύρο μόνον σαν πνευματικό αρχηγό της Αιγύπτου, ταυτόχρονα μας δίδει το όνομα του Επάρχου, που σαν προδότης ήρχετο σε μυστικές συνενοήσεις με τον Αμρού και καταπρόδοσε την ελληνική φρουρά της Βαβυλώνος 50. Όταν ο Κύρος ανάλαβε να συζητήσει με τον Αμρού τους όρους ειρήνης, δεν πολιτεύθηκε σαν αντιβασιλέας της Αιγύπτου. Αφού επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια ανακοίνωσε το πόρισμα των συζητήσεων προς τον Αυγουστάλιο Θεόδωρο και τον στρατηγό Κωνσταντίνο, και συνέστησε ν ανακοινώσουν τους όρους στον Αυτοκράτορα Ηράκλειο και να ζητήσουν ενίσχυση από την Κωνσταντινούπολη 51. Ο Μακουκάς εν τω μεταξύ σπεύδει να συνθηκολογήσει 52, διότι εφοβείτο μήπως με την υποχώρηση των νερών του Νείλου, που εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις των Αράβων, αυξήσουν τις αξιώσεις τους. Στον Άραβα στρατηγό είπε: «Μετά των Ελλήνων ουδεμίαν επιθυμώ να έχω συνάφειαν, ούτε εις τον παρόντα ούτε εις τον μέλλοντα κόσμον απεχθάνομαι διά παντός την βυζαντινήν τυραννίαν, την σύνοδον της Χαλκιδόνος, και τους ακολουθούντας αυτήν Μελχίτας» 53. Οι προτάσεις του Αμρού ήταν μέτριες για ανθρώπους, πουείχαν χάσει προ πολούτην ελευθερία τους και προτιμούσαν να πληρώνουν κανονικό φόρο, παρά να υπόκηνται σε αυθαίρετες καταπιέσεις 54 και διωγμούς. Πίστευαν ότι οι Άραβες ήσαν οι 48 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Makrizi, A Short History. Πρβλ. Fortescue, The Lesse, σελ Αρβανίτη, Κοπτική, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λα, σελ Apres avoir termine cette negociation, le Patriarche (Cyrus) retourna a Alexandrie et il en fit part a Theodore (le prefet Augustal de l Egypte) et au general Constantin, en les invitant a communiquer ces conditions a l Empereur Heraclius et a les appuyer aupres de lui, Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ.cxix, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Z, σελ Gibbon, The History of the deckine, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ. 683.

8 απελευθερωτές της Αιγύπτου και γι αυτό τους βοήθησαν στο να κατακτήσουν ευκολώτερα την χώρα 55. O Diehl σημειώνει τα εξής σημαντικά: Les Coptes embrasserent presque sans resister le parti de l envahisseur et assurerent par leur defection la victoire des Musulmans 56. Ο Punger σημειώνει, ότι «οι Κόπται μισούντες το Βυζάντιον προυτίμησαν την Αραβικήν κατάκτησιν, δι ην βραδύτερον έμελλον να κλαύσωσι πικρώς» 57. Ο Αμρού αρκέστηκε στην πληρωμή κεφαλικού φόρου δύο δηναρίων, από του οποίου εξαιρούντο οι γυναίκες, οι γέροντες και τα παιδιά, και στην πληρωμή εγγείου φόρου 58. Ο Μακουκάς αποδέχθηκε τις προτάσεις αυτές προς χάρη του εαυτού του και των Κοπτών 59, άφησε τους Έλληνες να αποφασίσουν τι θα προτιμήσουν, να υποταχθούν ή να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια. Ο Βυζάντιος στα Αιγυπτιακά σημειώνει, ότι «ο Μοκαύτας αυτός κατεγίνετο να παραδώση τπ φρούριο εις τους Άραβας διά συνθηκών ωφελίμων προς μόνον αυτόν και τους ομογενείς του» 60. Ο Μακουκάς, φαίνεται, ότι έκρυβε κάποια προσωπική πικρία εναντίον του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, διότι, έπνιξε τον αδελφό του στο Νείλο και τον υποχρέωνε ν ακολουθεί το δόγμα του Πάπα Λέοντος, γι αυτούς τους λόγους ήτο θανάσιμος εχθρός των Ελλήνων 61 και προτίμησε να καταστήσει την Αίγυπτο, φόρου υποτελή στους Άραβες παρά να βλέπει αυτήν κάτω από τους Έλληνες Αυτοκράτορες, που ήταν όλοι Χαλκηδόνιοι και κακοποιούσαν ακατάπαυστα τους Ιακωβίτας 62. Σύμφωνα με τον Bulter, ο Μακουκάς πρόδωσε τους Έλληνες και συμφιλίωσε τους Κόπτες και τους Μουσουλμάνους, στο τέλος ασπάσθηκε την πίστη του Ισλάμ 63. Στα παράπονα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα για την επονείδιστο αυτή ειρήνη ο Μακουκάς απήντησε: «Αληθές μεν εστι ότι ο εχθρός ουχί τοσούτον 55 Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. CXVII, CXIII και CXXI. Πρβλ. Marcel, Egypte depuis la Conquete, σελ. 14. Vaujany, Histoire, σελ Diehl, L Africa Byzantine, σελ Punger, Koptische Kirche, στην Allgemeine Encyklopadie, σελ. 25. Πρβλ. Παπαρηγόπουλος, Ιστορία, τόμ. Γ, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Πρβλ. Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Ο αριθμός των φόρου υποτελών ανδρών αναβιβάζεται μεταξύ 6,000, 000 και 8,000,000. Απ αυτό συμπεραίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της χώρας ήτο περίπου 15,000, Callimachos, «Cyrus and Maukukas», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ. 481, σημ. 10 και Βυζάντιος, Αιγυπτιακά, σελ Ockley, The history of the Saracens, σελ Ταυτίζει τα ονόματα Μίσρα, Κάϊρο και Μέμφις (αυτόθι σελ. 301). 62 Vansleb, Histoire, σελ Bulter, The Arab Conquest, σελ. 362.

9 πολυάριθμός εστιν ως ημείς, είς Μουσουλμάνος όμως ισοφαρίζει προς εκατόν των ημετέρων, και πάντες εκ των απολαύσεων της γης απολαμβάνουσιν μόνον απλήν ενδυμασίαν και τροφήν και αναμένουσι τον μαρτυρικόν θάνατον, ως άγοντα κατ ευθείαν εις τον Παράδεισον, εν ω ημείς την ζωήν ποθούμεν και την ηδυπάθειαν, και τον θάνατον φοβούμεθα» 64. Όταν υποχώρησαν τα νερά του Νείλου ο δρόμος προς την Αλεξάνδρεια ήτο πιά ανοικτός. Ο Αμρού αναχώρησε από το Κάϊρο με το στρατό του συνοδευόμενος από πολλούς Κόπτες, οι οποίοι αν και δεν εμάχοντο, όμως βοηθούσαν στη μεταφορά τροφών, κατασκευή γεφύρων και άλλα παρόμοια. Οι κάτοικοι της Μέμφιδος, που είχαν ταπεινωθεί τόσο από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και είχαν απογυμνωθεί από τα μνημεία τους, ευχαρίστως εργάζοντο για την πτώση της υπερήφανης Ελληνικής πόλης, που είχε γίνει η έδρα της Κυβέρνησης, το κέντρο του εμπορίου, των τεχνών και των επιστημών 65. Οι Έλληνες μόλις πληροφορήθηκαν την προδοσία αυτή των Κοπτών, συγκέντρωσαν τις φρουρές τους απ όλες τις πόλεις και με ηρωϊσμό αντιμετώπισαν τον επερχόμενο Αμρού. Η πρώτη μάχη έγινε στη Τερενούτ, στις όχθες της δυτικής διώρυγος του Νείλου, που απείχε πέντε μέρες από την Αλεξάνδρεια. Οι Έλληνες υποχώρησαν, ο δε Αμρού στέλνει τον Scharik να τους καταδιώξει, όμως οι Έλληνες τον περικύκλωσαν σ ένα λόφο και μόλις που σώθηκε από την άφιξη του Αμρού. Κοντά στο λόφο αυτό, που αργότερα ονομάσθηκε Com Scharik, αγωνίσθηκαν επί τρεις μέρες τα αντιμαχόμενα στρατεύματα, μέχρις ότου οι Έλληνες αποσύρθηκαν στη Σίτλις 66. Επειδή και εδώ ηττήθηκαν, αντιπαρατάχθηκαν στο Κέριο (Χαίρεο), που απείχε μία μόνον ημέρα από την Αλεξάνδρεια. Για δέκα ολόκληρες μέρες αγωνίσθηκαν και αντιστάθηκαν, αναγκάσθηκαν όμως μετά από πολλές και πείσμωνες μάχες να εγκαταλείψουν και την θέση αυτή και ζήτησαν καταφύγιο στα τείχη της Αλεξανδρείας. Αυτό άφηνε τους Άραβες ανεμπόδιστους να εγκαταστήσουν το στρατόπεδο τους γύρω από την πρωτεύουσα και να προετοιμάσουν τα απαραίτητα για την πολιορκία 67. Η Αλεξάνδρεια ήτο εκ φύσεως πόλη οχυρά και μπορούσε να αναφοδιασθεί και από τη θάλασσα με σταρτιωτικές ενισχύσεις και τροφοδοσίες. Για πολύ χρόνο αντιστάθηκε στην πολιορκία των Αράβων. 64 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ

10 Όταν οι Άραβες κατόρθωσαν να καταλάβουν την ακρόπολη διώχθηκαν αμέσως απ αυτή και πολλοί συνελήφθηκαν ανάμεσα στους οποίους ήτο και αυτός ο Αμρού 68. Ο Ηράκλειος πρόβλεπε ότι, εάν έπεφτε η Αλεξάνδρεια θα εχάνετο όχι μόνον η Αίγυπτος, αλλά και όλη η Βόρειος Αφρική, γι αυτό αγωνίσθηκε να σώσει την πόλη. Ο Βυζαντινός όμως Αυτοκράτωρ ύστερα από τόσους θριάμβους και συμφορές πέθανε με πικρία την 11η Φεβρουαρίου Μετά από ένα χρόνο πέθανε ο Πατριάρχης Κύρος, ο οποίος, κατά τον Ιωάννη Νικίου, αυτοκτόνησε διά δηλητηρίου 70. Έτσι, όχι μόνον καμμία βοήθεια δεν ήρχετο, αλλά οι διαμάχες που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη για τη διαδοχή του θρόνου και των στάσεων των στρατιωτών, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακληθούν και τα στρατεύματα πίσω στην πρωτεύουσα 71. Οι πολιορκούμενοι Αλεξανδρείς αποθαρρύνθηκαν, οι πλούσιοι και ισχυροί αναχώρησαν με τα πλούτη τους, εκείνοι που παρέμειναν αδυνατούσαν να αποκρούσουν τους υπό την αρχηγία του Ουβαδά Ιβν Ασσαμίτ, συντρόφου του Μωάμεθ, βαρβάρους. Στις 21 Δεκεμβρίου του 641 (μήνα Μουχαρέμ) του εικοστού πρώτου χρόνου της Εγίρας, ο Αμρού επιτέθηκε στην πόλη. Η επίθεση απεκρούσθη, αλλ ο Αμρού στράφηκε στην καταδίωξη εκείνων πουζητούσαν να φύγουν διά της ξηράς. Τα ελληνικά στρατεύματα, που αποβιβάσθηκαν κατέλαβαν ξανά την πόλη. O Αμρού για δεύτερη φορά επεχείρησε να καταλάβει την πόλη, πράγμα που πέτυχε χάρη στην προδοσία κάποιου θυρωρού της πόλης. Τριακόσιες χιλιάδες υπολογίζονται οι άνδρες που έπεσαν κάτω από τα τείχη της πόλης στη διάρκεια της επταμήνου (κατ άλλους δεκατετραμήνου) πολιορκίας 72. Ο Benedite ανεβάζει τον χρόνο αντίστασης σε δέκα πέντε μήνες Δήμιτσα, Ιστορία, σελ John of Nikion, Ethiopic Chronicle, 116, 1-3. Ο ιωήλ στη Χρονογραφία του σημειώνει τα εξής: «Ούτος (ο Ηράκλειος) ουν ύστερον υπ Αθανσίου πατριάρχου των Ιακωβιτών και Σεργίου Κωνσταντινουπόλεως του Σύρου απατηθείς εις την των Μονοθελητών αίρεσιν εξεκυλίσθη, και δη νόσω υδερική περιπεσών και δεινώς τιμωρηθείς τέθνηκεν», Migne, P.G., τόμ. 139, στήλ. 268 B. 70 Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. CXX. 71 Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Ses remparts virent tomber 300,000 guerriers commandes par Amrou, pendant ce siege memorable, qui dura quatorze mois; enfin, elle fut emportee d assaut le 22 Decenbre 640 (κατ άλλους 641) par ces soldats irresistibles, aux cris de: A la mort! Au Paradis! Isambert, l Orient, σελ Benedite, La Grnade Encyclopedie, τόμ. XV, σελ. 691.

11 Για τη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν γίνεται λόγος από τους Άραβες χρονογράφους. Αποτελεί μύθος η παράδοση ότι βρέθηκαν τόσα πολλά βιβλία ώστε επί έξι μήνες τα χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμη ύλη στα λουτρά της πόλης 74. Εάν δε υπήρχαν χειρόγραφα, αυτά ως πολύτιμα, ή στάλθηκαν σε ασφαλή μέρη ή εκείνοι που έφυγαν πριν από την πολιορκία τα πήραν μαζί των 75. Όσο μεγάλες και αν ήταν οι καταστροφές, που υπέστη η Αλεξάνδρεια την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, όταν συγκριθούν προς τα δεινοπαθήματα, τα οποία έπαθε από τους Άραβες, ήταν μικρές και ασήμαντες. Διότι επί της κυριαρχίας των Ρωμαίων και των Βυζαντινών μέχρι της τελευταίας καταστροφής η Αλεξάνδρεια διατήρησε τον ελληνικό χαρακτήρα και μεγαλείο της και παράμεινε η δεύτερη πόλη του κόσμου 76. Ο Αμρού θέλησε να καταστήσει την Αλεξάνδρεια πρωτεύουσα και έδρα του, αλλ ο Ομάρ όμως δεν επέτρεψε να εδρεύει ο διοικητής του πέρα από τον Νείλο, προφασιζόμενος ότι η Αλεξάνδρεια απέχει πολύ από τη Μεδίνα και ότι η περιοχή ήτο άκαρπος. Γι αυτό τον λόγο ο Αμρού ίδρυσε νέα πόλη, στη θέση που στρατοπέδευσε, όταν πολιορκούσε την Βαβυλώνα, μέρος δε αυτής διατηρείται με το όνομα Παλαιό Κάϊρο 77. Από της εποχής αυτής αντικατεστάθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, η επιστήμη και η φιλοσοφία από τον βαρβαρισμό, τα χρονικά της Κοπτικής Εκκλησίας και τις ιστοριογραφίες των Αράβων κατακτητών. «Οι Ρωμαίοι καίπερ επί πέντε αιώνας άρξαντες της Αιγύπτου ως επαρχίας, ουδέν όμως ίχνος κατέλιπον, μαρτυρούν ότι ποτέ κύριοι της χώρας υπήρξαν διότι και πριν μετατεθή έτι η της Κυβερνήσεως έδρα από της Ρώμης εις την Κωνσταντινούπολιν η Αίγυπτος διωκήθη ως μία ελληνική επαρχία. Μετά δε την πτώσιν της Αλεξανδρείας η Αίγυπτος απετέσε μέρος του μεγάλου των Καλιφών κράτους και η ιστορία αυτής αποτελεί μέρος της Αραβίας και των Αράβων» Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Πρβλ. Isambert, l Orient, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ Δήμιτσα, Ιστορία, σελ

12 Ο Γεώργιος Μαμουκάς. H κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας στην Αίγυπτο συνδέεται στενότατα με την πολυσυζητημένη προσωπικότητα του Γεωργίου Μακουκά Ο Karabacek υποστήριξε την γνώμη ότι ο πλήρης τίτλος του πολυθρυλήτου Μακουκά είναι: «Ο μεγαυχής (= η αυτού Εξοχότης) Γεώργιος ο υιός Μηνά του Παρκαβίου» 79. Ο Poole κατά παράδοξο τρόπο αποκαλεί τον Μακουκά Ιωάννη και Γεώργιο, αλλά καμμία πηγή δεν αναφέρει τον Μακουκά ως Ιωάννη 80. Για το πρόσωπο του επάρχου Γεωργίου Μακουκά, οι Άραβες ιστορικοί μιλούν για κάποιον άγνωστο Al-Mukaukis, που πρόδωσε σ αυτούς την πατρίδα του 81. Ο Καλλίμαχος σημειώνει: «Ο Μακουκάς ην έπαρχος της βυζαντινής κυριαρχίας εν Αιγύπτω, αλλά μονοφυσίτης το δόγμα» και ότι «κατεπρόδωσε την εν Βαβυλώνι αμυνομένην ελληνικήν φρουράν» 82. Στο σημείο αυτό ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Ηλίας Στεφάνου συνταυτίζει τον Μακουκά με τον πολυπαθή Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύρο και ερωτά «τι το προδοτικόν διέπραξε συνθηκολογήσας μετά του στρατηγού των Αράβων Αμρού, αφ ου ευρέθη εν τη υστάτη προς τούτο ανάγκη» 83 ; Ο Καλλίμαχος διαφωνών στην ταύτιση των δύο προσώπων ισχυρίζεται ότι ο Στεφάνου βασίζει τα επιχειρήματά του στο έργο του Άγγλου ιστορικού Butler 84, ο οποίος απροκάλυπτα αποκαλεί τον Έλληνα Πατριάρχη Κύρο προδότη 85. Το όνομα όμως «Μακουκάς» ως επωνυμία του Κύρου είναι εντελώς άγνωστο στον Κόπτη ιεράρχη 86. Ο Severus 87, o Butler 88, ο Bolotow 89, o Crum 90 και ο Pereira Karabacek, De Mokaukis, Mittheilungen, τόμ. Ι, σελ Πρβλ. Butler, Abu-Salih the Armenian, εν σημειώσει σελ Φιριππίδου, Ιστορικόν σημείωμα, σελ Poole, Egypt, Enc. Britanica, σελ Βλέπε, Lane-Poule, A History, σελ Καλλιμάχου, «Αβυσσινία», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Δ, σελ Πρβλ. Neale, A History, σελ Στεφάνου, «Τις ο Μακουκάς», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ε, σελ. 452 και εξής. 84 Alfred I. Bulter, The Arab Conquest of Egypt and the last thirty years of the Roman dominion, Oxford, Bulter, Tha Arab Conquest, κεφ. XIV, σελ , κεφ. XV, σελ , κεφ. ΧVI, σελ , κεφ. XVIII, σελ , κεφ. XXI, σελ και κεφ. XXIII, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, σελ Severus, History of the Patriarchs, σελ Ο Σευήρος ήταν φανατικός μονοφυσίτης κληρικός, που έγραψε με τη μέθοδο των συναξαρίων. Οι οπτασίες και τα όνειρα αποτελούν τη βάση των διηγήσεών του. Παρουσιάζει φοβερή σύγχυση στις χρονολογίες των Πατριαρχών και

13 συμφωνούν στην ταύτιση των δύο προσώπων. O Krumbacher 92 ομολογεί ότι δεν μπορεί να εκφράσει κάποια γνώμη επάνω στο ζήτημα αυτό. Ο Ευτύχιος, σύγχρονος του Severus, διαχωρίζει τον Μακουκά από τον Πατριάρχη Κύρο. Ο Παπαρηγόπουλος, ο άγγλος ιστορικός Sharpe, και ο άγγλος κληρικός Fowler διακρίνουν αυτόν από τον Πατριάρχη Κύρο 93. O Sidarious απορρίπτει την θεωρία, ότι ο Μακουκάς ήτο ο Κύρος, και στηρίζει τη γνώμη του αυτή στο γεγονός ότι ο επίσκοπος Σευήρος δεν απονέμει στον Κύρο τον χαρακτήρα του Μακουκά 94. Ο Aρμένης χρονογράφος Abu Saleh λέγει, ότι ο Ηράκλειος έθεσε τη χώρα κάτω από τη διοίκηση του Γεωργίου, γιού του Μηνά, τον Μακουκά και επίσκοπος των Ρωμαίων ήτο ο Κύρος 95. Άλλοι χρονογράφοι, όπως οι Al Wakdi, Tabari, Baladhuri, Ibn-Khaldum και Al-Makin υποστηρίζουν, ότι ο Μακουκάς ήτο αρχηγός των Κοπτών 96. Ο Οικονομόπουλος τον αποκαλεί «Εθνάρχην των Κοπτών» 97 και ο Λάμπρου διαστέλλει αυτόν από του Πατριάρχη Κύρου 98. Ο Amelineau, φθάνει στο εσφαλμένο συμπέρασμα, ότι ο προδότης της Αιγύπτου ήτο κάποιος Πατριάρχης ονομαζόμενος Γεώργιος, που διαδέχθηκε τον Κύρο 99. Τέτοιο πρόσωπο όμως δεν υπήρξε διότι, όλοι οι κατάλογοι των Πατριαρχών Αλεξανδρείας δεν αναφέρουν κανένα Πατριάρχη Γεώργιο μετά τον Κύρο 100. Η Butcher εσφαλμένα θεωρεί τον Μακουκά ως «Παγάρχη» ή διοικητή της Άνω Αιγύπτου 101. Ονομάζετο δε Γεώργιος και ήτο Δουξ και ταυτόχρονα στρατιωτικός διοικητής 102. Συμφωνεί απόλυτα με όσους εκ των ερευνητών αποσιωπά όλα τα ιστορικά γεγονότα, που σπιλώνουν το Κοπτικό Πατριαρχείο. Υπήρξε εμπαθέστατος κατά των Ορθόδοξων, πλήρης φανατισμού και μισαλλοδοξίας. 88 Butler, «On the identity», σελ Πρβλ. Του ιδίου, The Arab Conquest, Bolotow, «Συμβολαί», Bυζαντινά Χρονικά, σελ Πρβλ. Παπαμιχαήλ, στον Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, σελ Crum, Koptische Kirche, RE, τόμ. XII, σελ Pereira, Vida do Abba Samuel, σελ Krumbacher, Byzant. Zeitschrift, τόμ. XII, σελ Παπαρηγόπουλος, Ιστορία, τόμ. Γ, σελ Sharpe, History of Egypt, τόμ. ΙΙ, σελ Fowler, Christian Egypt, σελ. 49 και εξής. 94 Sidarous, Patriarcats, σελ Abu Salih, Churches, σελ. 73, 81, 100 και Βλέπε: Callimachos, Cyrus and Al-Maukukas, Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ. 481, σημ Οικονομόπουλος, Αλεξανδρινός Διάκοσμος, σελ Λάμπρου, Ιστορία της Ελλάδος, τόμ. ΙΙΙ, σελ Amelineau, Fragments, σελ Zogheb, L Eglise, σελ. 35. Πρβλ. Ouspenskij, Alexandrijskaja, στο πρόλογο. Severus, History of the Patriarchs,σελ Gutschmid, Verzeichniss, τόμ. ΙΙ, σελ Καλλιμάχου, «Οι Πατριάρχαι», στην Επετηρίδα του εν Αιγύπτω Ελληνισμού, τόμ. Α, Κάϊρον, Καλλιμάχου, «Αι τελευταί ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταί ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Butcher, The Story, τόμ. Ι, σελ. 357.

14 έλεγαν ότι ο Μακουκάς ήτο Κόπτης 103. Ο Zogheb υιοθετεί τις παραδοξολογίες του Champollion και ισχυρίζεται, ότι ο Πατριάρχης «Κύρος και ο Μακουκάς συνεμάχησαν μετά των Αράβων, οίτινες έμελλον να ελευθερώσωσιν αυτούς από του ζυγού των Ρωμαίων» 104. Σ αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Butler την λέξη «Μακουκάς», αντίστοιχη προς το «ΠΚΑΥΧΙΟC», θεωρεί ότι σημαίνει «τον Καυκάσιον», και ότι ο Κύρος ήτο επίσκοπος Φάσιδος του Καυκάσου 105. O Evetts μεταφράζει το: Αλ-Καουκάς με το Colchian = Κόχλος, που σύμφωνα με την θεωρία του Butler σημαίνει: Καυκάσιος 106. Όμως, όπως παρατηρεί ο Καλλίμαχος, «ο Μακουκάς γράφεται μετά του άρθρου παρά τοις Άραψι χρονογράφοις και δη παρά Σευήρω, ως εξής: Αλ-Μακουκάς ή Αλ- Μουκάουκας, ο δε Καυκάσιος αποδίδεται διά του: Καυκάς και η Καυκασία διά του: καυκασία. Η διαφορά αύτη περί την γραφήν του Μακουκά και του Καυκάσου δεν δύναται να μη ληφθή υπ όψιν, κατά τοσούτον μάλλον καθόσον και αι πηγαί και τα ιστορικά γεγονότα ουδόλως συνηγορούσιν υπέρ του ταυτισμού του πατριάρχου Κύρου και του Κόπτου επάρχου Γεωργίου Μακουκά» 107. Σε κανένα σημείο του Χρονικού του Ιωάννου Νικίου δεν αναφέρεται, ότι ο Πατριάρχης Κύρος ήτο διοικητής της Αλεξανδρείας και όλης της Αιγύπτου 108. Ούτε μπορεί κανείς να συμπεράνει, όπως ισχυρίζεται ο Butler, ότι ο Κύρος είχε και την πολιτική εξουσία 109. Ο Ιωάννης Νικίου αναφέρει τον Δομιτιανό σαν διοικητή της Αλεξανδρείας 110, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αναστάσιο 111, και τον Αυγουστάλιο Θεόδωρο, γενικό στρατιωτικό διοικητή της Αιγύπτου 112. Ο Milne δικαίως υποστήριξε την γνώμη, ότι τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής κυριαρχίας στην Αίγυπτο η κυβέρνηση ήτο στρατιωτική 113. Η κατάκτηση εξ άλλου της Αιγύπτου από τους Πέρσες, που 103 Butcher, The Story, τόμ. Ι, σελ Zogheb, Etudes, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Πρβλ. Evetts, Patrologia Orientalis, τόμ. Ι, σελ Evetts, Patrologia Orientalis, τόμ. Ι, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Βλέπε του ιδίου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λβ, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λα, σελ Bulter, Tha Arab Conquest, σελ Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ.cxix, σελ Callimachos, «Cyrus and Maukukas», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ.cxix, σελ Πρβλ. Του ιδίου, σελ. 560, 564, 568, 573, 576 και 583 και εξής. Κεφ. CXX, σελ Milne, History of Egypte, sel. 181.

15 διήρκησε μιά δεκαετία ( ) και το άγριο μίσος των ιθαγενών μονοφυσιτών προς την ελληνική κυριαρχία, δικαιολογεί την επιβολή στρατοκρατίας 114. Κατά την κρισιμότερη περίοδο τουπρος τους Άραβες αγώνοςοι Έλληνες καταναλώνουν τις πολύτιμες δυνάμεις τους στις μεταξύ τους διενέξεις και μίση 115. Ο Δομιτιανόςήτο πολέμιος του Πατριάρχου Κύρου 116. Εάν ο Κύρος είχε την υπερτάτη πολιτική εξουσία, ο διοικητής δεν θα τολμούσε να είναι απροκάλυπτα ενάντια του Πατριάρχου, ούτε θα είχε ανάγκη ο Κύρος τρίτα πρόσωπα για να επικοινωνήσει με τον Αυτοκράτορα για τους όρους της ειρήνης 117. Επίσης δεν θα τολμούσαν οι πο λιτικές εξο υσίες της Φαγιο ύμ, σύμφωνα με τον Amelineau, να αντισταθούν στην εξουσία του, όταν καταδίωκε τον μοναχό Σαμουήλ 118. Κατά το κοπτικό αγιολόγιο, ο Πατριάρχης Κύρος ήτο αμείλικτος διώκτης της Κοπτικής Εκκλησίας και του κλήρου της 119, τους οποίους καταδίωκε τόσο, ώστε να βλέπουν στο πρόσωπό του την ενσάρκωση του Αντιχρίστου 120. Η σύγχυση περί της διπλής εξο υσίας το υ Κύρο υ, κατά το ν Καλλίμαχο, προήλθε από τις ψευδείς πληροφορίες εκ του κοπτικού συναξαρίου και της ζωής του μοναχού Σαμουήλ, που γράφτηκαν στην Αραβική. Ο Goeje, στη μικρά πραγματεία του, φρονεί, ότι οι πληροφορίες των Αράβων χρονογράφων φαίνεται ότι συγχέουν τις πράξεις του Κύρου και του Μακουκά, ούτως ώστε να παρουσίαζουν τον Έλληνα Πατριάρχη και ως αντιβασιλέα της Αιγύπτου 121. Αυτή η γνώμη από τα Αραβικά κείμενα 114 Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λα, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λα, σελ Domentianus (le prefet d Alexandrie) etait l adversaire du Patriarche Cyrus, auquel il ne temoignait aucune sorte d egards et qu il detestait sans motif. Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ.cxix, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λα, σελ. 49. Βλέπε το έργο του Pereira, Vida do Abba Samuel. 118 Amelineau, Fragmants, σελ. 9. Πρβλ. Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ.cxix, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, λβ, σελ Butler, The Arab Conquest, κεφ. XIII, σελ Πρβλ. Pereira, Vida do Abba Samuel, σελ. 142 και εξής, 179 και Στις διενέξεις μεταξύ των Ορθοδόξων και Μονοφυσιτών απέδιδαν διάφορα επίθετα ο ένας κατά του άλλου. Οι μεν Κόπτες θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως τους κατ εξοχή Ορθοδόξους, τους δε Έλληνες ονόμαζαν «Θεοδοσιανούς», «Χαλκηδονίους» και «Μελχίτας». Οι Έλληνες αποκαλούσαν τους Μονοφυσίτες «Σχισματικούς» και «Ιακωβίτας». Πρβλ. Severus History of the Patriarchs of the Coptic Church of Alexandria. Μετάφραση B. Evets στην Patrologia Orientalis, τόμ. Ι, Paris, 1904 και τόμ. V, Paris, Amelinean, Fragments, σελ. 7, Goeje, De Mokaukis van Egypte, Leiden, 1885.

16 πέρασε στις αιθιοπικές μεταφράσεις, τις οποίες ο Severus χρησιμοποίησε χωρίς να εξετάσει, ενώ ο Έλληνας Πατριάρχης Ευτύχιος, σαν Έλληνας έδειξε περισσότερο ενδιαφέρο και διαχωρίζει τον Κύρο από τον Κόπτη Έπαρχο Μακουκά 122. Ο Bury θεωρεί τον Μακουκά ως Κόπτη κυβερνήτη στην Αίγυπτο 123. O Margoliouth έχει υπ όψη του την θεωρία του Butler, αλλά πιστεύει στην αυθεντικότητα της αλληλογραφίας μεταξύ του Μωάμεθ και Μακουκά, γι αυτό θεωρεί πλανωμένους τους Άραβας χρονογράφους και συγγραφείς που ταυτίζουν τον Κύρο με τον Μακουκά 124. Αλλά σ αυτή την πλάνη, κατά τον Καλλίμαχο, κανένας από τους Άραβας συγγραφείς δεν περιπίπτει παρά μόνον ο Κόπτης επίσκοπος Σευήρος 125. Ο Ιωάννης Νικίου μας παρουσιάζει τον Κύρο μόνο σαν πνευματικό αρχηγό της Αιγύπτου, που καταλαμβάνει τις Κοπτικούς ναούς χωρίς την άδεια του Επάρχου 126. Μας δίδει δε το όνομα του Επάρχου, που ονομάζεται Γεώργιος Μακουκάς. Αυτός με μυστικό τρόπο συνενοήθηκε με τον Αμρού και καταπρόδωσε την ελληνική άμυνα της Βαβυλώνας 127. Η κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας στην Αίγυπτο συνδέεται με την προσωπικότητα του Γεωργίου Μακουκά, ένα πρόσωπο που υπήρξε το σημείο αντιλεγόμενο των παλαιών χρονογράφων, όσοι έγραψαν στην ελληνική, κοπτική, αββυσινιακή και αραβική γλώσσα. Οι νεώτεροι ιστορικοί, αναφερόμενοι στις αντιφατικές λογομαχίες των παλαιών χρονογράφων, διαιρέθηκαν σε ανάλογες ομάδες, και ο καθένας απ αυτούς έδωσε μία δική του άποψη 128. Ο κορυφαίος Γερμανός ιστορικός Ranke, παρ όλο πουθέλει τον Μακουκά ως Κόπτη κυβερνήτη στην Αίγυπτο, φαίνεται ότι αποκλίνει υπέρ της ανυπαρξίας του, αμφιβάλλοντας στο ιστορικό χαρακτήρα του 129. O Αυστριακός Καθηγητής με πολλή αγχίνοια δίδει την εξής αληθοφανή εξήγηση, ότι οι Άραβες διά του ονόματος «Μακουκάς» απέδωσαν την ελληνική λέξη «μεγαυχής», που στην Αίγυπτο 122 Callimachos, «Cyrus and Maukukas», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ Πρβλ. Amelineau, Fragments, σελ Bury, Histiry, τόμ. ΙΙ, σελ Margoliouth, Mohommed, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. Ζ, σελ Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. XXIV, σελ Callimachos, «Cyrus and Maukukas», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΙΓ, σελ Ο Κόπτης Επίσκοπος γράφει τα εξής: «Il (Amrou) envoya a Georges le prefet l ordre de lui construire un pont sur le canal de la ville de Galyoub pour qu il put faire la conquete de toutes les villes de la province de Misr, ainsi que villes d Athrib et de Kuerdis». Chronique de Jean eveque de Nikiou, κεφ. CXIII, σελ Καλλιμάχου, «Αι τελευταίαι ημέραι», Εκκλ. Φάρος, τόμ. ΣΤ, σελ Ranke, Weltgeschiichte, V, I, σελ και εξής.

17 ήτο τίτλος ευγενείας παρεμφερής προς το «ενδοξότατος» Karabacek, De Mokaukis, Mittheilungen, τόμ. Ι, σελ

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 3: Ιστορική Ανασκόπηση των Ισλαμικών Αυτοκρατοριών Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Συμπλήρωση κενών Να συμπληρώσετε τα κενά του αποσπάσματος, βάζοντας στην κατάλληλη θέση μία από τις ακόλουθες λέξεις (τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει.

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει. Η μετάφραση των κειμένων στα ελληνικά, που παρατίθεται εδώ, είναι βασισμένη στις μεταφράσεις από τα κοπτικά και ελληνικά στα αγγλικά των: Wesley W. Isenberg, Stephen Patterson, Marvin Meyer, Thomas O.

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Επώνυμο Όνομα Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Μιχαήλ Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1984. Σφραγίδα Σφραγίδα Μιχαήλ Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ορτυγία Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Τοποθεσία Πού βρίσκεται; Το νησί της Ορτυγίας βρίσκεται στην κάτω Ιταλία στις Συρακούσες. Τα αξιοθέατα: Ο ναός του Απόλλωνα üη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ) إسالم (αραβικά: Η αραβική λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «υποταγή» και νοείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό» εκείνοι που αποδέχονται την θρησκεία

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. Ο Αθανάσιος Διάκος

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ.

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου και η πολιτική ενοποίηση του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820 Φαναριώτες Ονοµασία που δόθηκε στα µέλη της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας (µεταξύ εκείνων που δεν διέφυγαν στη Δύση ή δεν εξισλαµίσθηκαν) και σε εµπόρους από τις περιοχές του Πόντου, της Ανατολίας (:

Διαβάστε περισσότερα

Καληνύχτα Κεμάλ, τραγουδούσαμε

Καληνύχτα Κεμάλ, τραγουδούσαμε Καληνύχτα Κεμάλ, τραγουδούσαμε Στα σύνορα Τουρκίας Ιράκ Μαριάννα Κορομηλά Με δυο γέρικες καμήλες κι ένα «κίτρινο» φαρί (κίτρινο ήταν το πούλμαν) φτάσαμε την περασμένη Κυριακή, 8 Ιουνίου, στα βόρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Ι-2: Η βασιλεία του Ηρακλείου. Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

Ενότητα Ι-2: Η βασιλεία του Ηρακλείου. Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις Ενότητα Ι-2: Η βασιλεία του Ηρακλείου. Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις Κατάσταση της αυτοκρατορίας στις αρχές του 7 ου αιώνα: Επιδρομές Σλάβων και Αβάρων στη βαλκανική χερσόνησο Καταστροφή πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Τι είναι το Ρούπελ; Το Ρούπελ είναι οχυρό και πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το τζαμί Αραπζάρ (προηγουμένως Σταυρός του Μισιρίκου) φραγκοβυζαντινή εκκλησία παρά την Εκκλησία Φανερωμένης σε φωτογραφία όπως

Το τζαμί Αραπζάρ (προηγουμένως Σταυρός του Μισιρίκου) φραγκοβυζαντινή εκκλησία παρά την Εκκλησία Φανερωμένης σε φωτογραφία όπως S-65 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1578 Μια σειρά από επαναστάσεις πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1571-1878) οι οποίες είχαν τη δική τους σημασία. Με αυτές τις επαναστάσεις ασχολήθηκε ο Κύπριος ερευνητής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού 19 Ιανουαρίου 2006 Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού Εγκαίνια της έκθεσης «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» στην αίθουσα Schwanenhalle του Δημαρχείου της Φραγκφούρτης. Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOΣΦEPOMENA MAΘHMATA ΓIA TO AKAΔHMAIKO ETOΣ 2015-2016 XEIMEPINO EΞAMHNO

ΠPOΣΦEPOMENA MAΘHMATA ΓIA TO AKAΔHMAIKO ETOΣ 2015-2016 XEIMEPINO EΞAMHNO ΠANEΠIΣTHMIO IΩANNINΩN TMHMA IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΔIΔAΣKΩN: Eπ. Καθ. HΛΙΑΣ ΓIANNAKHΣ ΠPOΣΦEPOMENA MAΘHMATA ΓIA TO AKAΔHMAIKO ETOΣ 2015-2016 XEIMEPINO EΞAMHNO 1. Εισαγωγή στις Ελληνοαραβικές Σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr)

Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr) Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr) Ενότητα 2: H ρωμαϊκή αυτοκρατορία: Εξάπλωση της κυριαρχίας της Ρώμης μέχρι το τέλος της Δημοκρατίας 1.). Η γεωγραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Το Δ ευαγγέλιο και η σχέση του με τα Συνοπτικά «Πνευματικό» ευαγγέλιο- «σωματικά» ευαγγέλια Ομοιότητες-διαφορές Δε διασώζει καμία από τις 50 και πλέον παραβολές

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική Γραμματεία Ι

Χριστιανική Γραμματεία Ι Χριστιανική Γραμματεία Ι Ενότητα 1-A3-4: Εκκλησιαστικές διατάξεις και ποίηση Αναστάσιος Γ. Μαράς, Δρ Θ. Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή*

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Το ζήτημα της αποτελεσματικής Διοίκησης - Ηγεσίας, απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί όλους εκείνους που επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα, την προσωπική βελτίωση, την κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφτηκε στην κοινή και δημώδη ελληνική γλώσσα. Φυλάσσεται στην ελληνόφωνη εκκλησία. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στις λατρευτικές συνάξεις.

Γράφτηκε στην κοινή και δημώδη ελληνική γλώσσα. Φυλάσσεται στην ελληνόφωνη εκκλησία. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στις λατρευτικές συνάξεις. 1. ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Γράφτηκε στην κοινή και δημώδη ελληνική γλώσσα. Φυλάσσεται στην ελληνόφωνη εκκλησία. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στις λατρευτικές συνάξεις. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τα κεφαλαία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ Άρθρο 1801 : Γενικές διατάξεις περί υποβολής παραπόνων. 1. Κάθε στρατιωτικός του Π.Ν. έχει το δικαίωµα να υποβάλει παράπονο σύµφωνα µε τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ, ΝΥΞΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΓΧΗ Ή ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. ΑΝΤΙΤΑΞΕ ΠΕΛΜΑ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ, ΘΕΣΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΠΡΟΤΑΞΕ ΛΟΦΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΙΟ, ΚΡΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου)

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Εν αρχή ην ο Λόγος. (Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Στις νωπογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα φαίνεται να απεικονίζονται μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως ο εγκέφαλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO Αγγελόπουλος Βασίλης Το γκράφιτι βρίσκεται πολλά χρόνια στην ζωή μας. Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι οι τοίχοι γύρω μας είναι γεμάτοι από αυτά δίνοντας χρώμα και ζωντάνια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ Στην Αττική οι Αρβανίτες κατοικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου. Ουσιαστικά την ελληνική γλώσσα την διατηρήσαν οι κλειστές ελληνικές κοινωνίες των Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 7 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1.2. Η βασιλεία του Ηρακλείου (610 641). Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις. Α] Ερωτήσεις

Ενότητα 1.2. Η βασιλεία του Ηρακλείου (610 641). Αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις. Α] Ερωτήσεις Ιστορία του μεσαιωνικού & νεότερου κόσμου Τράπεζα Θεμάτων Κεφάλαιο 1 ο : Από το θάνατο του Ιουστινιανού ως την αποκατάσταση των εικόνων & τη συνθήκη του Βερντέν Ενότητα 1.2. Η βασιλεία του Ηρακλείου (610

Διαβάστε περισσότερα

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» «H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Οι χρησιμότητες της θάλασσας είναι πολλές όπως πολλές είναι κι οι ωφέλειες που η θάλασσα παρέχει στον άνθρωπο. Ο ι

Διαβάστε περισσότερα

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και λαϊκοί, «συναχθέντες επί τω αυτώ» φιλοξενούμεθα σε τούτο

Διαβάστε περισσότερα

Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος "Αντίχριστος".

Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος Αντίχριστος. Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009 Ο «Αντίχριστος» έχασε το δικαστήριο από την πρώην σύζυγό του... Έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο διαζυγίων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας του ο αυτοαποκαλούμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη

ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη 1 ΤΑ ΦΥΛΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ Η συγκλίνουσα άποψη των ερμηνευτών πατέρων της εκκλησίας μας είναι ότι κατά το σχέδιο του Θεού, αν δεν συνέβαινε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Λοΐζου

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Λοΐζου 132 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ (1955-1959) Μαρτυρία Κωνσταντίνου Λοΐζου ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Λοΐζου (σύζυγος Ελενίτσας Σεραφείµ) ΗΜΕΡΟΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1 Μαρτίου 1921 ΗΜΕΡΟΜ. ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ: ΨΕΥ ΩΝΥΜΟ: ΠΕΡΙΟΧΗ/ΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 142 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 4 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ευνοϊκές συγκυρίες για τον Ελληνισµό κατά τον 18 ο αιώνα Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός

Διαβάστε περισσότερα

Στη Στ τάξη δουλεύουμε ομαδικά και μαθαίνουμε για το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σελίδα 1 από 13

Στη Στ τάξη δουλεύουμε ομαδικά και μαθαίνουμε για το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σελίδα 1 από 13 Σελίδα 1 από 13 Εισαγωγικό σημείωμα Στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν την ομαδο-συνεργατική προσέγγιση της διδασκαλίας, την εφαρμογή της οποίας ενθαρρύνει και ενισχύει από καιρό η Σχολή Μωραΐτη, αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας Κεφάλαιο 2 Από τη Ρωμαϊκή στη Βυζαντινή Aυτοκρατορία Η δημιουργία του Αραβοϊσλαμικού Xαλιφάτου Οι εξελίξεις στα «βαρβαρικά βασίλεια» της δυτικής Ευρώπης (6ος -- 7ος αιώνας) Οι ιστορικοί ονομάζουν τον 6ο

Διαβάστε περισσότερα

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU 1 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: «Ό αρείος» 1.Εισαγωγικά στο ποίηµα 2.Τα πρόσωπα του έργου 3. Ο τίτλος του ποιήµατος 4. Ενότητες Ερµηνευτικά 5. Επίπεδα του ποιήµατος- Αφηγηµατικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί αξιόλογοι μελετητές της αστρολογίας παρατήρησαν ότι ορισμένα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2015

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2015 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 α. σχολικό βιβλίο σελίδα 77 «Οι ορεινοί των πλοιοκτητών» β. σχολικό βιβλίο σελίδα 157 «Για τη στέγαση των προσφύγων τηρήθηκε (αυτεπιστασία)»

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26 ΤΕΛΕΤΕΣ. Άρθρο 2601 : Εορτές και τελετές - παρατάξεις και παρελάσεις στην ξηρά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26 ΤΕΛΕΤΕΣ. Άρθρο 2601 : Εορτές και τελετές - παρατάξεις και παρελάσεις στην ξηρά. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26 ΤΕΛΕΤΕΣ Άρθρο 2601 : Εορτές και τελετές - παρατάξεις και παρελάσεις στην ξηρά. Οι εορτές και τελετές - παρατάξεις και παρελάσεις στην ξηρά κατά τις οποίες συµµετέχουν όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης

Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης 1 Η Μεσόγειος θάλασσα βρέχει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική Στην Ευρώπη βρέχει τις εξής χώρες: Ισπανία, Γαλλία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ξένο εργατικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Τι είναι η φιλοσοφία; Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με: ερωτήματα προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εξαρχία β. Σοβιέτ γ. Δόγμα Τρούμαν Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ. Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ. Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ [Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, άρ. 4 6] Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικός Επιστήμονας:

Διαβάστε περισσότερα

P7_TA-PROV(2011)0021 Η κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας

P7_TA-PROV(2011)0021 Η κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας P7_TA-PROV(2011)0021 Η κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2011 σχετικά με την κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόµενο των ακόλουθων όρων: α. Εξαρχία β. Σοβιέτ γ. όγµα Τρούµαν Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΠ11 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Βυζάντιο και Χριστιανισμός: η δυναμική της θρησκείας στον καθορισμό της φυσιογνωμίας της αυτοκρατορίας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ο όρος διαθήκη Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις παλαιά διαθήκη και καινή διαθήκη. Σημαίνει συμφωνία (γάμου), που συντελέσθηκε ανάμεσα στο Θεό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Οκτώβριος 2011 ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5

Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5 Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5 Όταν γίνονταν οι αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές των Σαρακηνών στην Κύπρο, οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες έστελναν ηρωικούς Έλληνες πολέμαρχους

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι ήταν οι Βίκινγκς

Ποιοι ήταν οι Βίκινγκς Βίκινγκς Ποιοι ήταν οι Βίκινγκς Οι Βίκινγκς ζούσαν στους βόρειους λαούς της Ευρώπης: στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, εμφανίστηκαν ως εξερευνητές, πειρατές,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω διεθνών συµφωνιών: α. Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) β. Σύµφωνο Μολότοφ Ρίµπεντροπ (1939) γ. Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α' ΜΕΡΟΣ Β'

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α' ΜΕΡΟΣ Β' ΜΕΡΟΣ Α' Πρόλογος Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΠΕΤΡΟ Γ Ζ' 13 Πρόλογος Ηγουμένου Μονής Μαχαιρά Αρχιμαδρίτου ΑΡΣΕΝΙΟΥ... 15 Χρονικόν εορταστικών εκδηλώσεων Όκτακοσιετηρίδος Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΞΟΔΟΣ», ΤΟΥ ΛΕΥΤ. ΣΑΚΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΚΑΝΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΞΟΔΟΣ», ΤΟΥ ΛΕΥΤ. ΣΑΚΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΚΑΝΙΑ 22/02/2009 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΞΟΔΟΣ», ΤΟΥ ΛΕΥΤ. ΣΑΚΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΚΑΝΙΑ Αγαπητοί συμπατριώτες, Κυρίες και κύριοι Ευχαριστώ τον Σύλλογο Αιτ/νων και τον φίλο δραστήριο Πρόεδρό του Χρ. Χούτα για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ «ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 18.00 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ Μαρτυρία της νεαρής Σοφίας από την Αθήνα για το θαύμα που έζησε, στο οποίο ξαφνικά βρέθηκε να τρώει χώμα στο περιστατικό που περιγράφει αναλυτικά η ίδια, επιβεβαιβεώνοντας τα προφητικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετικά αντίγραφα βυζαντινών εικόνων

Εξαιρετικά αντίγραφα βυζαντινών εικόνων Εξαιρετικά αντίγραφα βυζαντινών εικόνων από την H ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ «Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΙΝΑ είναι ένα Ελληνορθόδοξον Χριστιανικόν μοναστικόν κέντρον με αδιάκοπον πνευματική ζωήν δεκαεπτά αιώνων. Η ασκητική

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτημα τρίτο (βαθμοί 2) Να απαντήσετε αιτιολογημένα εάν η εκχώρηση είναι υποσχετική και αιτιώδης σύμβαση.

Ζήτημα τρίτο (βαθμοί 2) Να απαντήσετε αιτιολογημένα εάν η εκχώρηση είναι υποσχετική και αιτιώδης σύμβαση. Γενικό Ενοχικό Δίκαιο Έκτακτη εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2014 Καθηγήτρια Κ.Δ.Παντελίδου Ζήτημα πρώτο (βαθμοί 6) Ο ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων Α ανέλαβε την υποχρεώση να τοποθετήσει με αμοιβή ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 52 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2012 «Λαϊκισμός, η βασιλεύουσα δύναμη» Επιχειρώντας κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

NIVEAUX A1 & A2 sur l échelle proposée par le Conseil de l Europe ÉPREUVE 4 ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Certification en Langue Française

NIVEAUX A1 & A2 sur l échelle proposée par le Conseil de l Europe ÉPREUVE 4 ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Certification en Langue Française ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Ministère de l Éducation et des Cultes, de la Culture et du Sport Certification en Langue Française NIVEAUX

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΙΑΝΑ Ἰούλιος 2012 Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ Ο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1807) Ἀναστάσιος Στάμου, Δ/ντής ΕΠΑΛ Λευκάδας

ΝΙΚΙΑΝΑ Ἰούλιος 2012 Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ Ο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1807) Ἀναστάσιος Στάμου, Δ/ντής ΕΠΑΛ Λευκάδας ΝΙΚΙΑΝΑ Ἰούλιος 2012 Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ Ο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1807) Ἀναστάσιος Στάμου, Δ/ντής ΕΠΑΛ Λευκάδας Η ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Το πρώτο ελεύθερο Ελληνικό κράτος (1800) με συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»]

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»] Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η Κ Α Ι Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ω Ν Σ Υ Ν Τ Ο Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Γ ε ν ι κ έ ς π α ρ α τ η ρ ή σ ε

Διαβάστε περισσότερα

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης BYZANTINH TEXNH:AΡXITEKTONIKH kαι ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ H Βυζαντινή αρχιτεκτονική και ως αναπόσπαστο τμήμα της η ζωγραφική: - Ψηφιδωτή και νωπογραφία- νοείται η τέχνη που γεννήθηκε και ήκμασε μεταξύ 4ου και 15ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232)

Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232) Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232) Συνοπτικός τίτλος 1. Ο παρών Νόµος θα αναφέρεται ως ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος. Διατυπώσεις αναγκαίες για την εκτέλεση σύµβασης 2.

Διαβάστε περισσότερα

Η αναδροµική κατασκευή του Παρθενώνα στην εποχή της ιστορίας της αρχιτεκτονικής

Η αναδροµική κατασκευή του Παρθενώνα στην εποχή της ιστορίας της αρχιτεκτονικής Η αναδροµική κατασκευή του Παρθενώνα στην εποχή της ιστορίας της αρχιτεκτονικής Πλήρης απουσία του Παρθενώνα από τη δυτική Αναγέννηση όταν η Ακρόπολη ήταν παλάτι του Φλωρεντίνου δούκα Acciauoli Ο Παρθενώνας

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική 1 Δευτερότοκος γιος του Κωνσταντή και της Αιμιλίας Δούκα. Γεννήθηκε στις 6

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΥ ΓΑΡ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΖΕΙΝ ΑΛΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΘΑΙ»

«ΟΥ ΓΑΡ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΖΕΙΝ ΑΛΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΘΑΙ» «ΟΥ ΓΑΡ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΠΤΙΖΕΙΝ ΑΛΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΘΑΙ» Ο απόστολος Παύλος προς το τέλος της προς Ρωµαίους επιστολής του γράφει «Τολµηρότερον δε έγραψα υµίν, αδελφοί, από µέρους ως επαναµιµνήσκων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012 Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012 Πέντε διαλέξεις για τα Βαλκάνια των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα Κώστας Καραμαλής 1912 2012 Εκατό Χρόνια Ελλαδικής Θεσσαλονίκης ( ἤ εκατό χρόνια μοναξιάς;

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222.

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. «Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. Από το Σεπτέμβριο του 2008 «Tο Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε cd από τις

Διαβάστε περισσότερα

2. Με βάση τις γνώσεις σας από το βιβλίο να απαντήσετε στο ερώτηµα: Ποια η γνώµη των υτικών για το Βυζάντιο;

2. Με βάση τις γνώσεις σας από το βιβλίο να απαντήσετε στο ερώτηµα: Ποια η γνώµη των υτικών για το Βυζάντιο; ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ: Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Με βάση το παράθεµα του σχολικού βιβλίου (σ. 23) και τις γνώσεις σας από το κείµενο να επισηµάνετε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη βαθµιαία

Διαβάστε περισσότερα