μοντερνισμός σε Ανατολή και Δύση Πρώτο μέρος: ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "μοντερνισμός σε Ανατολή και Δύση Πρώτο μέρος: ΟΛΛΑΝΔΙΑ"

Transcript

1 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Σχεδιασμός Χώρος Πολιτισμός μοντερνισμός σε Ανατολή και Δύση Πρώτο μέρος: ΟΛΛΑΝΔΙΑ Κώστας Θεολόγου, - τηλ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών Τομέας Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών & ικαίου

2

3 Πώς και γιατί κατέληξαν οι πόλεις του 20 ου αιώνα να παρουσιάζουν τέτοιες έντονες ομοιότητες στην όψη και στην εσωτερική δομή τους; Πώς δημιούργησαν και δόμησαν με τη σειρά τους τις «σύγχρονες κοινωνίες» και τον τρόπο ζωής τους, τον τόσο περίτεχνα χορογραφημένο; Μπορούμε να εγκιβωτίσουμε την ιστορική ερμηνεία των προφανών ομοιοτήτων ανάμεσα στις σύγχρονες πόλεις σε όλη την υφήλιο, χωρίς ταυτόχρονα να παραβλέψουμε τις πολλές και ποικίλες, επίμονες διαφορές μεταξύ τους;

4 Το βασικό ερμηνευτικό μοντέλο (που υιοθετήσαμε σε αυτές τις συζητήσεις) της κυκλοφορίας και οικειοποίησης μάς βοηθά να κατανοήσουμε εξίσου τον χαρακτήρα του μοντερνισμού και την επίδραση που άσκησε στη μορφή και τη δομή των πόλεων. Ο μοντερνισμός υπήρξε μία από τις «μηχανές πουάλλαξαντονκόσμο» επιβάλλοντας έναν βαθμό ομοιομορφίας στις απανταχού πόλεις

5

6

7 Εκ πρώτης όψεως, η Αμβέρσα και το Σικάγο δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο η πρώτη, λιμάνι στη Βόρεια Θάλασσα αναπτυγμένη γύρω από έναν μεσαιωνικό πυρήνα, το δεύτερο, ένα βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ενδοχώρας. Παρ όλα αυτά, τα νεότερα τμήματα των δύο πόλεων παρουσιάζουν μια αινιγματική ομοιότητα ως προς την αστική μορφή, τους τύπους δόμησης, τον τρόπο ζωής. Αυτό οφείλεται στο ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα τμήματα αυτά διαμορφώθηκαν υπό την κυρίαρχη επίδραση των μοντερνιστικών αντιλήψεων για την μορφή που θα έπρεπε να έχουν τα κτήρια, τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αρθρώνεται η πόλη τον χαρακτήρα των χώρωνπουθαστέγαζαντηζωήτωνχρηστών.

8 κυκλοφορία των μοντερνιστικών ιδεών για την Αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. ταξίδεψαν για τον σκοπό της έρευνας, επισκέφτηκαν διεθνείς εκθέσεις, οργάνωσαν πολεοδομικά συνέδρια και εξέδωσαν επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και κριτικές που απευθύνονταν σε ένα διεθνές κοινό. CIAM (Congrès Internationaux d Architecture Moderne), του Οργανισμού Διεθνών Συνεδρίων Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής ( ). Ευρώπη, Μοντερνισμός, κουλτούρες & παραδόσεις συγκεκριμένων χωρών (π.χ. οικειοποίηση της μοντέρνας Αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περίπτωση δύο μικρότερων ευρωπαϊκών εθνών).

9 σχέση μεταξύ τεχνολογίας και μοντερνισμού. Ο μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική υιοθέτησε συγκεκριμένα νεοτερικά υλικά και συγκεκριμένες φόρμες Βάλτερ Γκρόπιους, Μπρούνο Τάουτ και Έρνστ Μέι: μαζική παραγωγή αμερικανικού τύπου ρεύματα κοινωνικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού. τελεολογική αφήγηση που οδηγούσε γραμμικά από τα νεοτερικά υλικά σε συγκεκριμένες νεοτερικές φόρμες. ο τεχνολογικός φονταμενταλισμός προοιωνίζεται εμπειρικά, και προϋποθέτει κανονιστικά, την «ομοιογένεια» του μοντερνιστικού πειράματος.

10 παγκόσμια «μηχανή που άλλαξε τον κόσμο» CIAM 1928 ο οργανισμός των μοντερνιστών. στην Αρχιτεκτονική και στον αστικό σχεδιασμό CIAM: υπήρξε βήμα του Λε Κορμπυζιέ. ο Le Corbusier ως ιστορική φιγούρα σίγουρα φέρει ένα βαρύ φορτίο Δεύτερη σημαντική φιγούρα ήταν ο επί σειρά ετών γραμματέας του CIAM, Ζίγκφριντ Γκίντιον, γνωστότερος σήμερα για τα δημοφιλή βιβλία του Χώρος, χρόνος και Αρχιτεκτονική και Η μηχανοποίηση κυριαρχεί. συνδετικός κρίκος μεταξύ των τόσο διαφορετικών μεταξύ τους μελών του οργανισμού και των αντικρουόμενων συχνά προθέσεων και οραμάτων τους.

11 ευρωπαϊκός προσανατολισμός του CIAM (ο Γκίντιον δίδασκε στο Χάρβαρντ στη δεκαετία του 30). η επίδραση της Αμερικής στον ευρωπαϊκό μοντερνισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη παρά το αντίστροφο. Ήταν ελάχιστοι οι Αμερικανοί που παρευρίσκονταν στις συναντήσεις του οργανισμού Ένας από αυτούς ήταν και ο Ρίχαρντ Νόιτρα, συγγραφέας του Πώς χτίζει η Αμερική; δημιουργός της μοντέρνας Οικίας Λόβελ ( ) στο Λος Άντζελες. τα καθιερωμένα πρότυπα για την κατασκευή ανελκυστήρων, για το τρεχούμενο νερό και την κεντρική θέρμανση, για την κατασκευή κατοικιών γενικότερα, διέφεραν τόσο μεταξύ τους, που οι Αμερικανοί δεν θα αποδέχονταν τις ιδέες CIAM ο Γκίντιον παραδεχόταν πως «τα προβλήματα που μας απασχολούσαν (...) δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, για τα περιοδικά ή το κοινό της Αμερικής. Το οικιστικό πρόβλημα, με πληροφόρησε ένας Αμερικανός μέλος του οργανισμού, θεωρείτο απλώς ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

12 Ο ολλανδικός μοντερνισμός Ο «θρίαμβος» του μοντερνισμού ιδέα υπό διαρκή αμφισβήτηση. Εκστρατεία εδραίωσης του ιδιαίτερου ερμηνευτικού μοντέλου για τον σύγχρονο κόσμο μοντερνιστικές τάσεις στην Ολλανδία: εικόνα διαφοροποίηση στο εσωτερικό του μοντερνισμού και της εξάρτησής του από το ενδεχόμενο Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίστηκαν δύο ιδεολογικά αντίπαλες Σχολές: ντε Στιλ, «σχολή του Άμστερνταμ» Wendingen κυκλοφόρησε το 1918, 1917 ντε Στιλ

13 εναλλακτικός μοντερνισμός Scheepvaarthuis

14 οι αρχιτέκτοντες του συγκεκριμένου έργου αποφάσισαν να σχεδιάσουν οι ίδιοι όλα τα στοιχεία του έως και την τελευταία λεπτομέρεια του εσωτερικού του, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των χαλιών, αντανακλά την μοντερνιστική πίστη στη δημιουργία του Gesamtkunstwerk, του περιεκτικού, «συνολικού έργου τέχνης».

15 Ο Μισέλ ντε Κλερκ, αρχιτέκτονας του Scheepvaarthuis «Κατά τη γνώμη μου, ο Μπερλάγκε έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων» de Klerk στo Bouwkundig Weekblad. «Το καινούργιο δεν τον κεντρίζει, το θεαματικό δεν τον εκπλήσσει, δεν τον κατακυριεύει η χαρακτηριστική εικόνα του μοντέρνου σήμερα». Σχολή του Άμστερνταμ: Πάρκο Μέερβικ, συγκρότημα 16 εξοχικών κατοικιών στο Μπέργκεν, το συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Πάρκο Σπααρντάμερπλαντσεν του Άμστερνταμ. Οι αρχιτέκτονες της Σχολής του Άμστερνταμ σχεδίασαν συγκροτήματα κοινωνικών κατοικών, καλαίσθητα υπαίθρια γραμματοκιβώτια και περίτεχνα στολισμένες γέφυρες, και το πολυκατάστημα Μπίγενκορφ στη Χάγη ( ). Οι εκφραστές του ντε Στιλ αποκήρυτταν τη λανθασμένη προσέγγιση του μοντέρνου που χαρακτήριζε τη σχολή του Άμστερνταμ.

16 ο μοντερνισμός δεν τύχαινε της αποδοχής όλων των Ολλανδών αρχιτεκτόνων της εποχής. εκπρόσωπος της αντίθεσης ο Μ. Τζ. Γκρανπρέ Μολιέρ, ιδιοσυγκρασιακός συντηρητισμός. συγκρότημα Βρέεβικ, νότιο Ρότερνταμ ( ) κηπούπολη ή χωριό με κήπους. σχεδιαστική ιδέα με ρίζες στις κηπουπόλεις του Λέτσγουερθ και Γουέλγουιν στα σχέδια του Εμπενίζερ Χάουαρντ. ο πολεοδομικός σχεδιασμός πριμοδοτούσε ημιανεξάρτητες ιδιωτικές κατοικίες σε πλήρη αντίθεση με τη «μοντερνική» πολεοδομία

17

18

19 Από τη δεκαετία του 20 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 40 δύναμη με επιρροή στηn ολλανδική κοινωνία. η Αρχιτεκτονική όφειλε να είναι «διαχρονική» και να αντανακλά τις παραδόσεις της κάθε περιοχής ή χώρας. ενίσχυση των παραδοσιακών τεχνικών και η χρήση παραδοσιακών υλικών. Συντηρητικοί ήταν οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν δημόσια κτήρια, ευρύτερης εκτίμησης: δημαρχεία του Ένσεντε και Βάαλβεϊκ, το Μουσείο Μπόιμανς στο Ρότερνταμ. 1924, Γκρανπρέ Μολιέρ καθ. Αρχιτεκτονικής στο Ντελφτ. Κυκλοφόρησε το 1930 το Rooms Katholiek Bouwblad

20 waalwijk town hall

21 waalwijk town hall

22 boijmans museum Rotterdam

23

24 Οι συντηρητικοί θα επικρατoύσαν αν οι μοντερνιστές δεν συνασπίζονταν και δεν παρουσίαζαν ένα ενωμένο και ισχυρό μέτωπο. η δυναμική της κυκλοφορίας σε διεθνές επίπεδο, η επίμονη προτίμηση του CIAM σε ομάδες με «εθνική» ταυτότητα Στα 20, το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ έμοιαζαν δύο ανταγωνιστικές μορφές του μοντερνιστικού κινήματος Το 1920 Αρχιτεκτονική Ένωση Opbouw, ένωση αφοσιωμένη στην πολιτική της αριστεράς και την Αρχιτεκτονική του αυστηρού φονξιοναλισμού. το 1927, μια ομάδα αρχιτεκτόνων του Άμστερνταμ ίδρυσε την ένωση De 8.

25 Οι ανταγωνιστικές αρχιτεκτονικές ομάδες ενώθηκαν μέσω του CIAM. Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι Κορνέλις βαν Έεστερν, Μαρτ Σταμ, Χ. Π. Μπερλάγκε και Γκέριτ Ρίτβιλντ βρέθηκαν το 1928 μεταξύ των ιδρυτικών μελών του οργανισμού Μέλη Opbouw του Ρότερνταμ, και D8 του Άμστερνταμ συμμετείχαν ενεργά σε συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του οργανισμού ο CIAM υιοθέτησε ολλανδικά αρχιτεκτονικά πρότυπα De 8 en Opbouw, συνυπήρχαν οι ομάδες του Άμστερνταμ και Ρότερνταμ ( ).

26 ολλανδική ταυτότητα Nieuwe Bouwen, έκφραση του λειτουργισμού στην Αρχιτεκτονική, συνώνυμη του ολλανδικού μοντερνισμού. απέρριπταν τους ιστορικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς νέα δομικά υλικά: ατσάλι, γυαλί, μπετόν. εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Βαν Νέλε ( ), που βρίσκεται έξω από το Ρότερνταμ. Το οκταώροφο αυτό συγκρότημα με τις γυάλινες προσόψεις σχεδιάστηκε από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Μπρίνκμαν & Βαν ντερ Βλουκτ.

27 De Van Nelle fabriek

28

29 Betondorp προάστιο Μπέτοντορπ, Άμστερνταμ, «χωριό από μπετόν», οι αρχιτέκτονες δοκίμασαν έντεκα διαφορετικούς τύπους κατασκευής από μπετόν καινοτομία. ρητορικό πλεονέκτημα έναντι των αρχιτεκτόνων που προτιμούσαν να καλλιεργούν πιο συμβατικές φόρμες και υλικά. οι «συντηρητικοί» αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν το μπετόν στις κατασκευές τους Από τους «συντηρητικούς» έλειπε η ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τον μοντερνισμό διαλεκτικά.

30

31 η οικοδομική δραστηριότητα στην Ολλανδία διακόπηκε στα χρόνια του πολέμου στη δεκαετία του 50 η ομάδα De 8 en Opbouw είχε εξαρθρωθεί από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το Ρότερνταμ βομβαρδισμούς το 1940 οι τοπικές αρχές εξασφάλισαν επιπλέον ελεύθερο χώρο μεταπολεμικά ισοπεδώνοντας μια εργατική συνοικία στο κέντρο του. Στην περίπτωση του Ρότερνταμ, ο ολλανδικός μοντερνισμός δημιούργησε την πλέον «αμερικανική» πόλη στην Ολλανδία, με αμερικανικού τύπου πολυώροφα κτήρια γραφείων και ένα αμερικανικού τύπου εμπορικό κέντρο (mall) στην καρδιά της πόλης.

32

33

34 οι Βαν ντεν Μπρεκ και Μπακέμα ανέλαβαν προβεβλημένα έργα: εμπορικό συγκρότημα για τη στέγαση τριών εταιρειών ( ), ο εμπορικός πεζόδρομος Λέινμπααν ( ) και ιδιωτικές κατοικίες, εργοστάσια και εκκλησίες. Ο πεζόδρομος Λέινμπααν, στα πρότυπα των αμερικανικών εμπορικών κέντρων του Βίκτορ Γκρύεν, του γεννημένου στην Αυστρία σχεδιαστή του αρχέτυπου, κλειστού εμπορικού κέντρου, «ανεξίτηλο σημάδι» της αμερικανικής επιρροής. Στο σκοτεινό The City in History ο Λιούις Μάμφορντ εκφράζει θαυμασμό για την ανάπλαση του Ρότερνταμ: «μετρημένος τόσο ως προς τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του όσο και ως προς την κλίμακά του και προορισμένος να στεγάσει μια ποικιλία μικρών καταστημάτων, εστιατορίων και κινηματογράφων, είναι υποδειγματικός από όλες σχεδόν τις απόψεις». Άμστερνταμ Μαρσέλ Μπρόιερ κτήριο πολυκαταστήματος Ντε Μπίγιενκορφ, συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή του κέντρου και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό ( ).

35 Ο Λιούις Μάμφορντ (Νέα Υόρκη, ) έργα του. «Η ιστορία των ουτοπιών» (Νησίδες, 1998), «Τεχνική και πολιτισμός», «Η κατάσταση του ανθρώπου», «Τέχνη και τεχνική» (Νησίδες, 1997), «Οι μεταμορφώσεις του ανθρώπου» (Νησίδες, 1998), «Η πόλη στην ιστορία», «Ο μύθος της μηχανής: Α. Τεχνική και ανθρώπινη ανάπτυξη, Β. Το πεντάγωνο της ισχύος» (Νησίδες, 2005). Άλλα βιβλία του στα ελληνικά: «Η φωτιά του Προμηθέα» (Νησίδες, 1998), «Η προσωπικότητα στην ιστορία» (Ύψιλον, 1988) «Ο μύθος της μηχανής» (Ύψιλον, 1985)

36

37 Αμστερνταμ De Bijenkorf

38

39

40 Το 1957 οι «συντηρητικοί» συντάκτες του Katholiek Bouwblad παραδέχτηκαν πως είχε αναδυθεί «...ένα οικουμενικό στυλ που αντιπροσώπευε την κουλτούρα της εποχής», μοντερνιστικό και όχι προσηλωμένο στην παράδοση. υπήρξαν Ολλανδοί αρχιτέκτονες να συνειδητοποιούν πως το οικουμενικό στυλ μπορούσε να αποδειχτεί περιοριστικό. μια ομάδα Team 10 παραμέρισε τις «συμπαντικές» αξιώσεις του CIAM και πρότεινε σειρά εναλλακτικών επιλογών ίδρυση της ένωσης Liga Nieuwe Beelden το 1957 ανάπτυξη ενός μόνιμου, έντονου διάλογου μέσα από τις σελίδες του εκλεκτικού περιοδικού Forum.

41 σύνολο από διαφορετικά μοντερνιστικά στυλ. Το τοπίο του Ρότερνταμ σφύζει σήμερα από πληθώρα μοντερνιστικών κατασκευών: γέφυρες, κτήρια και γλυπτά ο μοντερνισμός ζει και βασιλεύει στην πόλη. Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το οποίο στεγάζεται στο δικό του μοντερνιστικό κτήριο, Μουσείο Μπόιμανς. Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής έντεκα διαφορετικά μοντερνιστικά αρχιτεκτονικά στυλ και αντίστοιχα στάδια στην εξέλιξη του κινήματος που καλύπτουν τον 20 ο αι: ρεαλισμός, Σχολή του Άμστερνταμ, ντε Στιλ, λειτουργισμός, μνημειακότητα, μοντερνισμός, στρουκτουραλισμός, νεορασιοναλισμός, νεομοντερνισμός, μεταμοντερνισμός και υπερμοντερνισμός.

42 Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

43

44

45 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Σχεδιασμός Χώρος Πολιτισμός μοντερνισμός σε Ανατολή και Δύση Τέλος πρώτου μέρος: ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ερωτήσεις; Κώστας Θεολόγου, - τηλ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών Τομέας Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών & ικαίου

Ιστορία 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη. Η δημιουργία clusters στο τοπίο της μεταβιομηχανικής πόλης- Παραδείγματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ιστορία 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη. Η δημιουργία clusters στο τοπίο της μεταβιομηχανικής πόλης- Παραδείγματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα Ιστορία 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη Η δημιουργία clusters στο τοπίο της μεταβιομηχανικής πόλης- Παραδείγματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα Σπουδάστρια : Σαμπροβαλάκη Νίκη 04102088 Διδάσκοντες : Θάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Παραδείγματα και τεχνικές από τον ευρωπαϊκό χώρο

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Παραδείγματα και τεχνικές από τον ευρωπαϊκό χώρο Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Παραδείγματα και τεχνικές από τον ευρωπαϊκό χώρο Ερευνητική εργασία: Χόρμπα Κανέλλα Επιβλέπων Καθηγητής: Τζομπανάκης Αλέξιος ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΜΕΡΟΣ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ LE CORBUSIER... 4 1.Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ... 5 2.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ... 12 2.1 ΓΕΝΙΚΑ... 12 2.2 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ LE CORBUSIER... 13 2.3 Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική εργασία «Βιομηχανικά μνημεία και αστικός τουρισμός: Η περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπλαση των Docklands του Λονδίνου

Η ανάπλαση των Docklands του Λονδίνου Ειδικά Θέματα Πολεοδομίας 8 ου εξαμήνου: Η ανάπλαση των Docklands του Λονδίνου Σπουδαστική ομάδα: Ζύγρα Δήμητρα, 10 ο εξ.- διπλωματική Κουρούση Δανάη, 8 ο εξάμηνο Καθηγητές: Αυγερινού- Κολώνια Σοφία Σερράος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Εργαστήριο: «Σχεδιασμός προγράμματος ΠΕ με τη μορφή εκπαιδευτικού σεναρίου και γενικό μεθοδολογικό άξονα τη διασαφήνιση αξιών» ΚΠΕ Δραπετσώνας 1-2 Μαρτίου 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Frank Lloyd Wright και ο μύθος του στυλ Prairie (1890 1916 ) (Σελ. 61 66)

Frank Lloyd Wright και ο μύθος του στυλ Prairie (1890 1916 ) (Σελ. 61 66) Frank Lloyd Wright και ο μύθος του στυλ Prairie (1890 1916 ) (Σελ. 61 66) Πρώτη φάση της σταδιοδρομίας του Πίστευε ότι η μηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξυπνα, ώστε να οδηγήσει στην αφαίρεση και την καθαρότητα.

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 06 / Οκτώβριος 2013

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 06 / Οκτώβριος 2013 06 αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 06 / Οκτώβριος 2013 Διατίθεται δωρεάν Σελίδα 3 Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Σελίδα 4 Θεσσαλονική 2013 Στρατηγικές αστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ανδρουλακάκη Ελευθερία, Χαρμαλιά Κωνσταντίνα Ακαδ. Έτος: 2007 2008 Εισαγωγή Σκοπός της εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ (2000-2008)

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ (2000-2008) 10 ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ, Ν ο 17, 2010, 10-32 Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Α Α Ρ Θ Ρ Α Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ιείσδυση των δυτικών ιδεών για την πόλη στον Αραβικό Κόσµο. Φερενίκη Βαταβάλη

ιείσδυση των δυτικών ιδεών για την πόλη στον Αραβικό Κόσµο. Φερενίκη Βαταβάλη ΕΜΠ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΜΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ Ι ΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ ιείσδυση των δυτικών ιδεών για την πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ- ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Η περίπτωση των εμπορικών κέντρων στην

Διαβάστε περισσότερα

Π ί ν α κ α ς Π ε ρ ι ε χ ο μ έ ν ω ν

Π ί ν α κ α ς Π ε ρ ι ε χ ο μ έ ν ω ν Π ί ν α κ α ς Π ε ρ ι ε χ ο μ έ ν ω ν Ε ι σ α γ ω γ ή Σελίδα 2 Ε ν ό τ η τ α Α _ Θεωρητικό πλαίσιο Σελίδα 5 1. Έννοιες σχετικές με τη Βιομηχανική Κληρονομιά 1.1. Βιομηχανική Κληρονομία, Αρχαιολογία_ Θεσμοθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Από την εγκατάλειψη. στην ανάκτηση περιοχών. Φοιτήτρια: Ανδρονίκη Μανάβη. Ερευνητική εργασία:

Από την εγκατάλειψη. στην ανάκτηση περιοχών. Φοιτήτρια: Ανδρονίκη Μανάβη. Ερευνητική εργασία: Ερευνητική εργασία: Φοιτήτρια: Ανδρονίκη Μανάβη Από την εγκατάλειψη στην ανάκτηση περιοχών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Ιούνιος 2010, Θεσσαλονίκη Επιβλέπων καθηγητής: Π.Τσολάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κώστογλου Βασιλική. Ελίνα Μήτση

Κώστογλου Βασιλική. Ελίνα Μήτση Κώστογλου Βασιλική Ελίνα Μήτση ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τον 19ο αιώνα ως και το 1950 πολλές και ενδιαφέρουσες πολεοδοµικές πρωτοβουλίες και πολιτικές αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, µε λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. υστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012. Αρχιτεκτονικές & Καλλιτεχνικές Προτάσεις για το αστικό τοπίο του Ηρακλείου Κρήτης 21-31 Μαΐου 2012 Βασιλική Αγίου Μάρκου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012. Αρχιτεκτονικές & Καλλιτεχνικές Προτάσεις για το αστικό τοπίο του Ηρακλείου Κρήτης 21-31 Μαΐου 2012 Βασιλική Αγίου Μάρκου ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012 Αρχιτεκτονικές & Καλλιτεχνικές Προτάσεις για το αστικό τοπίο του Ηρακλείου Κρήτης 21-31 Μαΐου 2012 Βασιλική Αγίου Μάρκου Η πόλη υπόσχεται τις περισσότερες φορές παραπάνω από αυτό που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΡΥ ΧΙΛΣΟΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945

ΜΑΙΡΥ ΧΙΛΣΟΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945 ΜΑΙΡΥ ΧΙΛΣΟΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945 Μετάφραση: Νίκος Κουμπιᾶς Ίσως να ρωτήσετε γιατί θέλησα να πάω πιο βόρεια. Γιατί, άραγε; Όχι μόνον επειδή η ύπαιθρος, απ όσες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μοντερνισµός και πόλη: Κοινωνικές συγκυρίες και πολιτικά - καλλιτεχνικά κινήµατα στο πρώτο µισό του 20 ου αιώνα

Μοντερνισµός και πόλη: Κοινωνικές συγκυρίες και πολιτικά - καλλιτεχνικά κινήµατα στο πρώτο µισό του 20 ου αιώνα Μαρία Μαντουβάλου Μοντερνισµός και πόλη: Κοινωνικές συγκυρίες και πολιτικά - καλλιτεχνικά κινήµατα στο πρώτο µισό του 20 ου αιώνα 6 1. Ιστορικό πλαίσιο Στις αρχές του 20ού αιώνα, η βιοµηχανία, που γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΕΤΙΑΣ Δ. ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ Διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Α.Π.Θ. MArch in Architectural Design U.C.L. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΒΕΝΕΤΙΑΣ Δ. ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ Διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Α.Π.Θ. MArch in Architectural Design U.C.L. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ Δ. ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ Διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Α.Π.Θ. MArch in Architectural Design U.C.L. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

01/ ΑΚΤΟ. 2009 2010 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 9 Ιανουαρίου 2010 ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

01/ ΑΚΤΟ. 2009 2010 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 9 Ιανουαρίου 2010 ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΛΑ ΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΒΑ ( HONOURS ) DEGREE IN INTERIOR ARCHITECTURE MIDDLESEX UNIVERSITY ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Η «συμμετοχή» ως καταλύτης στην επικοινωνιακή διάσταση της αρχιτεκτονικής ερευνητική εργασία επιβλέπων καθηγητής κ. Βαζάκας Αλέξανδρος, λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

2. Πόλη και σχεδιασµός: οι διαστάσεις µιας ιστορικής διαδροµής

2. Πόλη και σχεδιασµός: οι διαστάσεις µιας ιστορικής διαδροµής 2. Πόλη και σχεδιασµός: οι διαστάσεις µιας ιστορικής διαδροµής 2.1. Το αστικό φαινόµενο και η αργή εξέλιξη του σχεδιασµού των πόλεων Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου αιώνα, οι πόλεις αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Πρόταση επανάχρησης διατηρητέου κτηρίου στο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοτεχνικά κελύφη. μια εν δυνάμει κληρονομιά. Τσατίρη Ζωή Πηγή

Βιοτεχνικά κελύφη. μια εν δυνάμει κληρονομιά. Τσατίρη Ζωή Πηγή Βιοτεχνικά κελύφη μια εν δυνάμει κληρονομιά Τσατίρη Ζωή Πηγή Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 2012 επιβλέπων καθηγητής: Στ. Λεφάκη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

H KOIΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

H KOIΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ H KOIΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ άλλοτε και τώρα ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΌΧΘΗ ZAC PARIS RIVE GAUCHE 2007-2008 ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ: ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση θαλάσσιου μετώπου. Μελέτη περίπτωσης πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου Βόλου.

Ανάπλαση θαλάσσιου μετώπου. Μελέτη περίπτωσης πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου Βόλου. ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΓ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ Πτυχιακή εργασία Ανάπλαση θαλάσσιου μετώπου. Μελέτη περίπτωσης πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου Βόλου. Φοιτήτρια: Κολημήτρα Λένα Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΕΝΙΚΑ

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΕΝΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΕΝΙΚΑ Ο δημόσιος αστικός χώρος είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας που τον διαμόρφωσε και τον χρησιμοποιεί, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα την ίδια, τις ανάγκες της, τις

Διαβάστε περισσότερα