Κανονισμός Λειτουργίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κανονισμός Λειτουργίας"

Transcript

1

2 2

3 3 Ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Μικροί Μάγειρες» έχει ως βασικό στόχο τη γνωστική ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη των παιδιών, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους και την αλληλεπίδρασή τους με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι τα παιδιά που θα έρθουν στο χώρο μας να αισθανθούν αγάπη και ασφάλεια. Προσπαθήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα υγιές και χαρούμενο περιβάλλον, με χώρους πλούσιους σε ερεθίσματα που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδί να εξερευνήσει το κόσμο γύρω του και ερχόμενο σε συνεχή αλληλεπίδραση μαζί του, να διευρύνει τις γνώσεις του κατακτώντας σιγά-σιγά τη μάθηση. Έτσι, θέτουμε τις βάσεις για τη σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Μικροί Μάγειρες» εφαρμόζει μια πρωτότυπη μέθοδο Δημιουργικής Απασχόλησης, η οποία στηρίζεται στη Μαγειρική. Τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπου αποκτούν γνώσεις για τη διατροφική αξία και τη διαδικασία παρασκευής των τροφών. Οι γνώσεις αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια άμεσα και βιωματικά μέσα στο χώρο της κουζίνας, υπό την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού. Δεδομένου ότι η Προσχολική Αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελεί ευθύνη και σκοπό του σχολείου μας να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να εξελιχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά, ψυχοκινητικά, ηθικά, αισθητικά. Προτεραιότητα του σταθμού είναι η εφαρμογή ομαδοσυνεργατικών μεθόδων και κατάλληλων παιδαγωγικών πρακτικών που δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να διατυπώσουν υποθέσεις και να καλλιεργήσουν τις ικανότητες-δεξιότητες τους. Ως κυρίαρχο διδακτικό μέσο αναδεικνύεται το παιχνίδι. Μέσα από αυτό τα παιδιά συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τους άλλους, ενθαρρύνονται να σκέφτονται, να εξερευνούν και να επιλύουν προβλήματα που έχουν νόημα για εκείνα. Το παιχνίδι κινητοποιεί τη φαντασία τους, ενθαρρύνει τη συνεργασία και το διάλογο βοηθώντας τα να κοινωνικοποιηθούν. Οι εκπαιδευτικοί του παιδικού σταθμού καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά, πάντα με σεβασμό στους προσωπικούς ρυθμούς του κάθε ενός. Η παιδοκεντρική αντίληψη που δίνει βάση στην ανάπτυξη της ικανότητας και της ατομικότητας διατρέχει ολόκληρο το μαθησιακό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού. Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας. Η συμμετοχή των γονιών επιδιώκεται και κρίνεται απαραίτητη. Η συχνή επαφή και επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς αποτελεί προτεραιότητα μας.

4 4 Κανονισμός Λειτουργίας 1. Λειτουργία Ο πρότυπος παιδικός σταθμός Μικροί Μάγειρες λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ και το Σάββατο από τις 09:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ. Ο σταθμός μας παραμένει κλειστός τις παρακάτω μέρες- αργίες : Την 28η Οκτωβρίου Την 6η Δεκεμβρίου ( εορτασμός του Πολιούχου της πόλης ) Απο 24 Δεκεμβρίου εώς και 26 Δεκεμβρίου Την 1η Ιανουαρίου Τα Θεοφάνεια Την καθαρά Δευτέρα Την 25η Μαρτίου Από Μεγάλη Πέμπτη εώς και Δευτέρα του Πάσχα Την 1η Μαϊου Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος Τα τμήματα είναι ηλικιακά κατανεμημένα ως εξής: Μεταβρεφικό (παιδιά ηλικίας 2-3 ετών) Προ-προνηπιακό (παιδιά ηλικίας 3-4 ετών) Προνηπιακό (παιδιά ηλικίας 4-5 ετών) Τα πρωινά τμήματα λειτουργούν από τις 07:00 π.μ. ενώ τα αντίστοιχα απογευματινά ξεκινούν στις 15:00 μ.μ. Πρωινό φαγητό παρέχεται από τον Παιδικό Σταθμό σε όσα παιδιά προσέρχονται έως τις 9:00 π.μ. Το μεσημεριανό φαγητό είναι μέριμνα της οικογένειας. Αναλαμβάνουμε το ζέσταμα και το σερβίρισμα του φαγητού στα παιδιά, ενώ το περίσσευμα επιστρέφεται.

5 5 Προσέλευση παιδιών- Παιχνίδια σε γωνιές Ελεύθερη απασχόληση Πρωινό γεύμα Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, ελεύθερες ανακοινώσεις και προσευχή Α κ α ι Β οργανωμένη δραστηριότητα Διάλειμμα Γ οργανωμένη δραστηριότητα Προετοιμασία γεύματος Γεύμα\Φρούτο Ελεύθερη απασχόληση-ανάπαυση Μεσημβρινός ύπνος παιδιών (για όποιες οικογένειες το επιθυμούν) Δημιουργικές δράσεις (Εικαστικά\Κουκλοθέατρο\Θεατρικό παιχνίδι) Αναχώρηση παιδιών

6 6 Προσέλευση παιδιών. Ελεύθερη απασχόληση. Μεσημβρινός ύπνος (για όποιες οικογένειες το επιθυμούν) Δημιουργικές δράσεις (Εικαστικά\Κουκλοθέατρο\Θεατρικό παιχνίδι) Απογευματινό Α οργανωμένη δραστηριότητα Β οργανωμένη δραστηριότητα Φαγητό Διάλειμμα Γ οργανωμένη δραστηριότητα Ελεύθερη απασχόληση. Αναχώρηση παιδιών.

7 7 Ο χρόνος της ελεύθερης απασχόλησης εμπλουτίζεται πάντα με προτάσεις συμμετοχής σε θεατρικά παιχνίδια, μουσικοκινητικές δράσεις, κουκλοθέατρο, χορό, προβολές, αφηγήσεις παραμυθιών και κινητικά παιχνίδια. Στην τήρηση του ωρολογίου προγράμματος ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές σύμφωνα με την αναγκαιότητα της κάθε ημέρας. Κατά τη διάρκεια των οργανωμένων δραστηριοτήτων προτείνεται από την/τον Νηπιαγωγό το θέμα και ο τρόπος ανάπτυξης του, σύμφωνα με το επίπεδο των παιδιών και τη δυναμική της ομάδας. Από το μηνιαίο πρόγραμμα του Τμήματος καθορίζονται τα ημερήσια θέματα, επιλέγονται και προετοιμάζονται οι αντίστοιχες δραστηριότητες. Κάθε μήνα παραλαμβάνουν οι γονείς αναλυτικά το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν σ όλους τους γνωστικούς τομείς. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά παραλαμβάνουν φάκελο με όλα τα έργα τους. Από τη Διεύθυνση του παιδικού σταθμού «Μικροί Μάγειρες» οργανώνονται επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους, μουσεία, εκθέσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών γλυκισμάτων, βιομηχανικές μονάδες. Στα τμήματα προνηπίων, παρέχονται επίσης μουσικοπαιδαγωγικές δραστηριότητες και μαθήματα εξοικείωσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την Αγγλική Γλώσσα με αντίστοιχους εξειδικευμένους Εκπαιδευτικούς. Το κάθε παιδί φέρει καθημερινά μαζί του ένα φάκελο «επικοινωνίας», που δίνει στο γονιό τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη διατροφή του, τη συμπεριφορά του και γενικά περιέχει πληροφορίες για τη σχολική του ζωή. Όλο το μαθησιακό υλικό εργασιών των παιδιών (για τα μαθηματικά, την προγραφή, τις ασκήσεις προανάγνωσης, τη μουσική, τα αγγλικά, τους υπολογιστές, το αναμνηστικό λεύκωμα και των διαφόρων projects) δίνονται βιβλιοδετημένα στα παιδιά στο τέλος της σχολικής χρονιάς Αποφεύγονται προσελεύσεις και αποχωρήσεις παιδιών από τις 09:00 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. και από τις 18:00 μ.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

8 8 2. Δικαιολογητικά εγγραφής Η εγγραφή του παιδιού είναι υποχρεωτική και ισχύει για 11 μήνες, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούλιο κάθε έτους. Για την εγγραφή του παιδιού απαιτούνται: 1) Πιστοποιητικό γεννήσεως. 2) Φωτοτυπία της σελίδας των εμβολίων από το μπλε βιβλιάριο του παιδιού. 3) Ιατρική γνωμάτευση, όπου φαίνεται ότι το παιδί δεν έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες. 4) Τέσσερις (4) φωτογραφίες. 5) Συμπλήρωση του σχετικού εντύπου εγγραφής και υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού. 6) Καταβολή της Α δόσης των διδάκτρων. Οι εγγραφές για την κάθε σχολική χρονιά αρχίζουν την 1 η Μαΐου. Η 15 η Μαΐου είναι και η τελευταία ημερομηνία κατοχύρωσης για τους ήδη μαθητές και μαθήτριες του παιδικού σταθμού. 3. Ατομικά Εφόδια 1) Τσαντάκι πλάτης 2) Καλτσοπαντόφλες, πασουμάκια ή τερλίκια 3) Μία αλλαξιά σε σακούλα (εσώρουχα, κάλτσες, φόρμα πάνω και κάτω) 4) Μεταλλικό κατσαρολάκι με καπάκι 5) Πετσέτα φαγητού και σαλιάρα (για το μεταβρεφικό τμήμα) 6) Πουκάμισο εικαστικών με λάστιχο στα μανίκια 7) Οδοντόβουρτσα σε ατομική θήκη και οδοντόκρεμα 8) Το καθημερινό φαγητό (μεσημεριανό) 9) Καπέλο για τις ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια 10) Ατομικά παγουράκια 11) Κάθε μαθητής και μαθήτρια καλό είναι να φέρει αντισηπτικά μαντηλάκια καθημερινά στην τσάντα του Προσοχή όχι αντισηπτικά διαλύματα που διαθέτει το Σχολείο έτσι κι αλλιώς και η χρήση τους γίνεται με την επίβλεψη των Εκπαιδευτικών μας. Όλα τα παραπάνω εφόδια πρέπει να αναγράφουν το όνομα του παιδιού και να αντικαθίστανται αμέσως όταν επιστρέφονται για κάποιο λόγο στο σπίτι. Tα προσωπικά παιχνίδια του παιδιού αποφεύγονται στον παιδικό σταθμό χωρίς ενημέρωση ή συνεννόηση με τις εκπαιδευτικούς, εκτός από τις περιπτώσεις που θα αξιοποιούνται σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιόδου.

9 9 4. Φαγητό Ο παιδικός σταθμός «Μικροί Μάγειρες» προσφέρει πρωινό στα παιδιά μέχρι τις 09:30 π.μ. Το μεσημεριανό φαγητό είναι ευθύνη της οικογένειας. Συστήνεται: Φαγητό μαγειρεμένο σε ικανοποιητική ποσότητα και ερμητικά κλειστό Μία φέτα ψωμί σε χαρτοπετσέτα ή αλουμινόχαρτο Σαλάτα και Φρούτο Το περίσσευμα του φαγητού επιστρέφεται. Τα snacks, γλυκά και γενικά ότι θεωρείται μη υγιεινή διατροφή δεν αποτελούν πρόταση φαγητού. 5. Δίδακτρα Τα δίδακτρα είναι ετήσια, αφορούν πενθήμερη, 8ωρη απασχόληση του παιδιού κατά την 11μηνη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος-Ιούλιος) και καταβάλλονται μηνιαίως (συγκεκριμένα μέσα στις πρώτες 10 μέρες κάθε μήνα). Η χρήση και αξιοποίηση των Σχολικών λεωφορείων μας επιβαρύνονται με μεταφορικά (50 ευρώ) Η ημερήσια χρέωση για απασχόληση του παιδιού το Σάββατο, κατόπιν συνεννόησης, είναι 15. Τα δίδακτρα των απογευματινών τμημάτων ορίζονται βάσει συμφωνίας της συμμετοχής του παιδιού στο τμήμα, μιας και δίνεται η δυνατότητα επιλογής λιγότερων ημερών ή καθημερινής ημιαπασχόλησης -Δυνατότητα έκπτωσης 10% επί του συνόλου των διδάκτρων παρέχεται στα 2 αδέλφια, ενώ για το 3 παιδί της οικογένειας παρέχεται επιπλέον έκπτωση 50%. -Στις επιβαρύνσεις για τη χρήση του λεωφορείου δεν παρέχεται έκπτωση. -Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού για κάποιο χρονικό διάστημα, τα δίδακτρα καταβάλλονται κανονικά. -Ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των διδάκτρων ορίζονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που εμπεριέχεται στην αίτηση εγγραφής και υπογράφεται μεταξύ του παιδικού σταθμού και του γονέα ή κηδεμόνα του παιδιού.

10 10 6. Μεταφορά -Οι προγραμματισμένες ώρες και τα ακριβή σημεία επιβίβασης και αποβίβασης των παιδιών από το λεωφορείο του παιδικού σταθμού «Μικροί Μάγειρες», καθορίζονται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση. -Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού ή οποιασδήποτε αλλαγής θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα - ως τις 12:00 για τα πρωινά τμήματα και ως τις 18:00 για τα απογευματινά - η Διεύθυνση του παιδικού σταθμού ή η Συνοδός του σχολικού -Τα παιδιά παραδίδονται από τη συνοδό του λεωφορείου στο γονέα ή σε οικείο, υποδειχθέν από το γονέα, πρόσωπο. Σε περίπτωση αναγκαίας αλλαγής του προσώπου αυτού, ο γονέας θα πρέπει να επικοινωνήσει εγκαίρως με τη Διεύθυνση και να ορίσει τα στοιχεία ταυτοποίησης του ατόμου που θα παραλάβει το παιδί. -Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται πάντα στην συμφωνημένη στάση 5 λεπτά πριν τη επιβίβαση και την αποβίβαση των παιδιών. -Το λεωφορείο μπορεί να περιμένει 1 λεπτό μόνο. Η συνοδός δεν κάνει αναπάντητες κλήσεις, δε χτυπά κουδούνια πολυκατοικιών ή σπιτιών, ούτε μπορεί να εγκαταλείψει τα άλλα παιδιά για να ανεβάσει ένα παιδί στο σπίτι. -Σε περίπτωση καθυστέρησης ή απουσίας του γονέα από τη στάση, το λεωφορείο αναχωρεί και το παιδί επιστρέφει στον παιδικό σταθμό, από όπου θα το παραλάβει πλέον ο γονέας. -Αποστολή σημειωμάτων ή καταβολή διδάκτρων και παράδοση αποδείξεων, γίνεται προαιρετικά μέσω της συνοδού, σε κλειστό φάκελο με ονοματεπώνυμο. -Σε περίπτωση που χορηγείται στο παιδί φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να δίδονται γραπτές οδηγίες στη συνοδό του λεωφορείου και να επικοινωνεί ο γονιός υποχρεωτικά με το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό του παιδικού σταθμού -Η συνεργασία των γονιών σε θέματα συνέπειας ωραρίων, κατανόησης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς και υποστήριξης των συνοδών σε θέματα ασφάλειας κατά τη μετακίνηση των παιδιών (ζώνες ασφαλείας, όχι φαγώσιμα για το λεωφορείο, κέφι και θετικό κλίμα επικοινωνίας) είναι απαραίτητη, για να αποτελεί και η μετακίνηση του παιδιού ένα ευχάριστο ελκυστικό κομμάτι της Σχολικής ζωής και της καθημερινότητας. Η Διεύθυνση του παιδικού σταθμού θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση σας για την από κοινού επίλυση τυχόν προβλημάτων.

11 11 7. Ασφάλεια -Στα παιδιά που εγγράφονται στον παιδικό σταθμό παρέχεται ασφάλιση αστικής ευθύνης. -Όλες οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων, διέπονται από πρόσθετους όρους ασφαλείας, πιστοποιήσεις και προδιαγραφές εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, την Πολεοδομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε αρμόδιο φορέα ελέγχου. -Η αποχώρηση των παιδιών από τον παιδικό σταθμό με τους Γονείς τους, γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με διαρκή μέριμνα του συνοδού. Πρέπει διαρκώς να κρατάμε από το χέρι το παιδί μας, είτε το βάζουμε στο Ι.Χ. είτε αποχωρούμε πεζοί. -Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται εξορμήσεις και επισκέψεις σε εργοστάσια, σε μουσεία, σε εκθέσεις, σε θεατρικές παραστάσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών γλυκισμάτων και βιομηχανικές μονάδες, δραστηριότητες για τις οποίες θα ενημερώνεστε εγγράφως. Η ενημέρωση σας θα συνοδεύεται και από υπεύθυνη δήλωση έγκρισης της συμμετοχής του παιδιού σας στη δραστηριότητα, δήλωση η οποία θα πρέπει να αποστέλλεται υπογεγραμμένη στη Διεύθυνση του παιδικού σταθμού.

12 12 8. Ιατρική-Επιστημονική Υποστήριξη -Οι Παιδίατροι του παιδικού σταθμού επισκέπτονται το Σχολείο 2 φορές το μήνα και ύστερα από τον ανάλογο διαγνωστικό έλεγχο ενημερώνουν τις οικογένειες για όποιο πιθανό ιατρικό ζήτημα. -Στην ομάδα του ιατρικού/επιστημονικού προσωπικού του παιδικού σταθμού ανήκουν ο παιδίατρος, ο οδοντίατρος και ο παιδοψυχολόγος. 1. Οι ανωτέρω συνεργάτες ολοκληρώνουν την υποστήριξη τους στα παιδιά, τις οικογένειες και στο Σχολείο, μέχρι το πρώτο καθαρά διαγνωστικό επίπεδο και την αντίστοιχη ενημέρωση των Εκπαιδευτικών και των Γονέων. 2. Υπενθυμίζουμε επίσης τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο για ένα ενοχλητικό φαινόμενο της Σχολικής ζωής, τον έλεγχο δηλαδή που πρέπει να γίνεται στα κεφαλάκια των παιδιών για το ενδεχόμενο παρουσίας ψειρών και την αναγκαία αγωγή που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση προβλήματος, πάντα κατόπιν συμβουλής παιδιάτρου. 3. Σε περίπτωση που ένα παιδί αρρωστήσει απαιτείται η παραμονή του στο σπίτι για τουλάχιστον 3 ημέρες ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της υγείας του καθώς και κάθε κίνδυνος μετάδοσης της ίωσης στα υπόλοιπα παιδιά 9. Ομαλή Προσαρμογή του παιδιού Η πρώτη μέρα του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό συνεπάγεται συνήθως τον πρώτο αποχωρισμό του από τα πρόσωπα φροντίδας και κυρίως τους γονείς. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να βιώνει τις νέες συνθήκες. Εκδηλώνεται επομένως διαφορετικά. Σίγουρα όμως όλα τα παιδιά περνάνε από ένα βαθμό άγχους και ανησυχίας την περίοδο αυτή. Κάθε αντίδραση του παιδιού είναι φυσιολογική και αναμενόμενη και αντιμετωπίζεται με την εμπειρία των εκπαιδευτικών μας καθώς και την καλή συνεργασία των γονέων. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σημαντικό ρόλο στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού σε αυτή την καινούργια φάση της ζωής του παίζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προετοιμασία του από τους γονείς ή τα άλλα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η πρώτη απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι είναι δύσκολη συναισθηματικά για κάθε γονιό και σε πολλούς μάλιστα δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει αυτό να το περάσουν στο παιδί τους. Αντιθέτως, πρέπει να το προετοιμάσουν κατάλληλα προδιαθέτοντας το θετικά για το νέο σχολικό περιβάλλον. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιους επιστημονικά αποδεκτούς τρόπους με τους οποίους ο αποχωρισμός παιδιού/γονέα μπορεί να γίνει μια ευκολότερη διαδικασία και για τους δύο. Επιπλέον, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές η ένταξη και η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό θα είναι ομαλότερη και η οικογένεια θα νιώθει ασφάλεια ότι το παιδί είναι καλά στο νέο του περιβάλλον. Όσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι ο γονιός τόσο καλύτερα θα βοηθήσει το παιδί στην προσαρμογή του. Καλό είναι να έχει επισκεφθεί ο ίδιος από πριν το χώρο του παιδικού σταθμού ώστε να μπορεί να περιγράψει με σαφήνεια στο παιδί του το τι πρόκειται να συναντήσει εκεί, δηλαδή πώς είναι ο χώρος,

13 13 τι θα κάνει εκεί, ποιοι θα είναι μαζί του, ποιος θα είναι ο ρόλος της δασκάλας και πόσα καινούργια πράγματα θα μάθει με τη βοήθεια της. Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί στο παιδί ότι εκεί θα γνωρίσει πολλά παιδιά και θα κάνει νέους φίλους με τους οποίους θα μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Αφού το παιδί έχει ενημερωθεί για το νέο του σχολικό περιβάλλον, είναι πολύ χρήσιμο να επισκεφτεί και το ίδιο τον Παιδικό Σταθμό μαζί με τους γονείς ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλα αυτά που θα αρχίσει να βιώνει εκεί. Καλό θα είναι η επίσκεψη αυτή να γίνει τουλάχιστον 1 μήνα πριν ξεκινήσει το παιδί στο σχολείο ώστε να μπορέσει να συνηθίσει στη νέα ιδέα. Η μεγάλη μέρα έφτασε! Ο γονιός πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος ότι το παιδί είναι πιθανό να κλάψει. Η αντίδραση του είναι απόλυτα φυσιολογική για αυτό ο γονιός θα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία του και να μη δείξει στο παιδί τη συναισθηματική του φόρτιση γιατί θα του μεταδώσει το άγχος του. Αφού μπούνε στο χώρο του Παιδικού Σταθμού καλό θα ήταν το παιδί να περιπλανηθεί λίγο στο χώρο μόνο του ώστε να εγκλιματιστεί. Δεν χρειάζεται να πιεστεί να πλησιάσει τη δασκάλα του ή άλλα παιδιά. Όταν νιώσει έτοιμο θα το κάνει μόνο του. Θα ήταν καλή ιδέα σαν πρώτη μέρα να έχει μαζί του ένα αγαπημένο του αντικείμενο.. Την πρώτη μέρα συνίσταται η παραμονή του γονέα στο σχολείο, αλλά όχι μέσα στην αίθουσα. Ο γονιός θα ήταν προτιμότερο να μη μείνει μαζί με το παιδί. Καλό θα είναι να παραμείνει έξω από την αίθουσα, σε σημείο όπου δεν θα φαίνεται. Όταν έρθει η στιγμή που ο γονιός θα πρέπει να φύγει είναι προτιμότερο να χαιρετίσει το παιδί, παρά να το αποφύγει. Αν το παιδί αργότερα αναζητήσει το γονιό και δεν τον βρει θα νιώσει ότι το εγκατέλειψε και αυτό θα έχει κακή επιρροή στην ψυχολογία του. Αντίθετα, αν το παιδί ξέρει ότι ο γονέας το αποχαιρετά για να φύγει και αργότερα θα ξαναγυρίσει για να το πάρει, σιγά-σιγά θα συνηθίσει. Η προσαρμογή του μικρού παιδιού στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί ομαλά, ουσιαστικό ρόλο παίζουν το ίδιο το παιδί, οι γονείς και ο παιδαγωγός. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα τους.

14 Ενημέρωση. Ώρες επικοινωνίας με τη Διεύθυνση του παιδικού σταθμού: Καθημερινά, από τις 9:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. και από τις 17:00 μ.μ. έως τις 19:00 μ.μ. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τους Εκπαιδευτικούς γίνεται μέσω και με έγκριση της Διεύθυνσης για να μην παρεμποδίζεται η εφαρμογή του παιδαγωγικού προγράμματος. Στους γονείς παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με το παιδί καθ όλη τη διάρκεια παραμονής του στον παιδικό σταθμό μέσω Skype. Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία σας στις συγκεντρώσεις γονέων των τμημάτων, τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια για ζητήματα που σας αφορούν. Για ενημέρωση και πλουσιότερη σχέση με την καθημερινή σχολική ζωή των παιδιών, λειτουργεί υπηρεσία του παιδικού σταθμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια να μπορεί να «μοιράζεται» φωτογραφικές στιγμές της εβδομάδας ή και του μήνα που πέρασε, από το τμήμα του παιδιού της. Σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον, υπεύθυνο και στοργικό, εφαρμόζουμε με αγάπη και συνέπεια τις πλέον σύγχρονες θεωρίες και τάσεις διαπαιδαγώγησης, με σκοπό να δώσουμε τις πρώτες σημαντικές βάσεις στα παιδιά σας και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Καλή σχολική χρονιά!

15

16

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Λαµβάνοντας υπόψιν ως πλαίσιο τον Κανονισµό Λειτουργίας ηµοτικών και Κοινοτικών Νοµικών Προσώπων ηµοσίου ικαίου Παιδικών

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής Σεπτέμβριος 2012 www.ionios.gr Η Ιόνιος Σχολή σας καλωσορίζει... Αγαπητοί φίλοι, παιδιά, γονείς, Στο «κατώφλι» της Ιονίου Σχολής ξεκινά το πιο καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( κατά τον Νόμο 682 / 77, άρθρο 11, παράγρ. 1 ) EΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013 2014 Αύγουστος 2013 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ»

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ» ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ» Μιχάλης Αμοιραδάκης, Χρήστος Λέλης, Διονύσης Μπάλλας, Αντώνης Μπαλάφας, Μαρίνος Παπαδόπουλος, Ελένη Παπαλυμπέρη, Αναστασία Τάγκαλη Αμοιραδάκη ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης Θέμα: Επιχειρηματικό Σχέδιο «Δημιουργία Παιδικού Σταθμού Δροσοσταλίδες» Contents

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης 1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης Ο σκοπός του τραπεζιού ήταν να συζητηθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια ενός κοριτσιού με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δύο (2) μελέτες περίπτωσης ανηλίκων με εισαγγελική εντολή στο σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Δύο (2) μελέτες περίπτωσης ανηλίκων με εισαγγελική εντολή στο σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Δύο (2) μελέτες περίπτωσης ανηλίκων με εισαγγελική εντολή στο σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Δημοτικό Σχολείο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Απρίλιος 2015 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ένα σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Η ερευνητική ομάδα Δημουλάς Κωνσταντίνος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.) ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Φεβρουάριος 2015 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Άρθρο 1 : Έκταση εφαρμογής κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΠΙΔ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ & ΚΙΜΩΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Τ.Κ.: 19200 ΤΗΛ:210 5565606-609 Eλευσίνα : 13-05-2015 ΦΑΞ: 210 5565606 Aρ. Πρωτ.: 151 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχέές -- Σχεεδιιασμός Προγγράμματτος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αθήνα 12/09/2011 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων είναι ένα κατ εξοχήν Χριστιανικό Σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Άργος Ορεστικό, Ιανουάριος 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Άφιξη στο σχολείο... 3 3. Αναχώρηση από το σχολείο...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αγαπητοί ποδοσφαιριστές και γονιοί, Σας καλωσορίζουμε στον οδηγό εκπαίδευσης των σχολών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο, τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών - 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας των Μεγάλων Οδηγών -- Στόχος του κλάδου Μεγάλων Οδηγών είναι η διαπαιδαγώγηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα