Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ"

Transcript

1 Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ

2 ΟΣΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρόαλντ Νταλ Ήταν πολύ ψηλός 1,98! Το παρατσούκλι του στην Αεροπορία ήταν Ψηλέας! Στο σπίτι του, το παρατσούκλι που του είχε βγάλει η µητέρα του ήταν «Μήλο» («Apple») γιατί στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «apple of my eye» («µήλο του µατιού µου»), που τη λέµε για τον πιο αγαπηµένο µας άνθρωπο και ο Ρόαλντ ήταν πράγµατι ο πιο αγαπηµένος της! Όταν ήταν εννιά και τον είχαν στείλει εσωτερικό στο σχολείο, είπε ψέ- µατα πως είχε σκωληκοειδίτιδα γιατί ύστερα από δύο εβδοµάδες είχε κιόλας νοσταλγήσει το σπίτι του. Κατάφερε να ξεγελάσει το διευθυντή και το γιατρό του σχολείου και τον έστειλαν σπίτι του. Όµως το δικό του γιατρό δεν τον ξεγέλασε και υποσχέθηκε να µην το ξανακάνει. Στην ορθογραφία τα πήγαινε χάλια, αλλά το Scrabble τού άρεσε πολύ. ε συµπαθούσε τις γάτες^ αγαπούσε όµως τα σκυλιά, τα πουλιά και τις κατσίκες. Ο Ρόαλντ Νταλ έγραψε το σενάριο για την ταινία του Τζέιµς Μποντ Ζεις µονάχα δυο φορές. Κάποτε είχε για κατοικίδιο µια ήµερη καρακάξα. Ήταν πολύ καλός φωτογράφος και στο πανεπιστήµιο, όταν ήταν δεκαοχτώ, κέρδισε δύο βραβεία: ένα από τη Βασιλική Φωτογραφική Λέσχη και ένα από τη Φωτογραφική Λέσχη της Ολλανδίας.

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρόαλντ Νταλ «Μια ιδέα για ιστορία µπορεί να σου κατέβει στο µυαλό οποιαδήποτε στιγµή της µέρας και αν δεν τη σηµειώσεις επιτόπου, µπορεί να την ξεχάσεις για πάντα. Έτσι κι εγώ ψάχνω αµέσως να βρω ένα µολύβι, ένα στιλό, µια ξυλοµπογιά, ένα κραγιόν, οτιδήποτε που να γράφει, ώστε να σηµειώσω µερικές λεξούλες που αργότερα θα µου θυµίσουν την ιδέα µου. Και µε το που θα βρω την ευκαιρία, τρέχω στην καλύβα µου να καταγράψω την ιδέα µου σε ένα παλιό κόκκινο σχολικό τετράδιο». Μπορείτε να µαντέψετε ποιο βιβλίο βγήκε απ αυτή την ιδέα; Τι λες για ένα εργοστάσιο σοκολάτας που φτιάχνει φανταστικά και υπέροχα πράγµατα και ο ιδιοκτήτης του είναι µουρλός; Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας

4 Ο λόγος που συλλέγω καλές ιδέες είναι επειδή από µόνη της η πλοκή είναι πολύ δύσκολο να σου έρθει. Με κάθε µήνα που περνάει, οι ιστορίες γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Κάθε καλή ιστορία πρέπει να αρχίζει µε µια δυνατή πλοκή που θα «τρέχει» συναρπαστικά µέχρι το τέλος. Η µόνη µου ανησυχία όταν γράφω µια ιστορία είναι µήπως βαρεθεί ο αναγνώστης τρέµω και µόνο στην ιδέα! Συνεπώς, όταν γράφω, προσπαθώ πάντα να δηµιουργώ καταστάσεις που θα κάνουν τον αναγνώστη µου 1 Να γελάει (µέχρι που να τραντάζεται η κοιλιά του) 2 Να έχει αγωνία 3 Να µαγεύεται 4 Να ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ και να ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΤΑΙ και να λέει στον εαυτό του: «ιάβασε και παρακάτω, διάβασε και παρακάτω! Μη σταµατάς!» Όλα τα καλά βιβλία πρέπει να περιέχουν κάποιους πολύ κακούς ανθρώπους που πάντα έχουν πλάκα και κάποιους καλούς. Σε κάθε βιβλίο ή παραµύθι, πρέπει να υπάρχει και κάποιος που θα τον αντιπαθείς από τα βάθη της ψυχής σου. Όσο πιο ελεεινός και τρισάθλιος είναι κάποιος, τόσο περισσότερη πλάκα έχει να τον βλέπεις να «τσουρουφλίζεται» στο τέλος.

5 ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Ο Ρόαλντ Νταλ είχε ένα πολύ αυστηρό ηµερήσιο πρόγραµµα. Έτρωγε το πρωινό του στο κρεβάτι και άνοιγε την αλληλογραφία του. Στις δέκα και µισή, διέσχιζε τον κήπο και πήγαινε στη συγγραφική καλύβα του όπου δούλευε έως τις δώδεκα το µεσηµέρι, οπότε και επέστρεφε πίσω στο σπίτι για µεσηµεριανό που αποτελούνταν συνήθως από ένα τζιν µε τόνικ, µαζί µε γαρίδες Νορβηγίας µε µαγιονέζα και µαρούλι. Ύστερα από κάθε γεύµα, ο Ρόαλντ και η οικογένειά του έτρωγαν σοκολάτες που τις διάλεγαν από ένα πλαστικό κόκκινο κουτί. Έπειτα από ένα µικρό υπνάκο, έπαιρνε µαζί του ένα θερµός µε τσάι και επέστρεφε στη συγγραφική καλύβα του για να δουλέψει από τις τέσσερις έως τις έξι. Και στις έξι ακριβώς ήταν και πάλι έτοιµος για το βραδινό του.

6 Πάντα έγραφε µε µολύβι και µάλιστα µε ένα πολύ συγκεκριµένο, που ήταν κίτρινο και µε γόµα στην άκρη. Προτού ξεκινήσει, φρόντιζε να έχει πάντα έξι φρεσκοξυσµένα µολύβια στη µολυβοθήκη δίπλα του. Αυτά κρατούσαν περίπου δύο ώρες προτού ξαναχρειαστούν ξύσιµο. Ο Ρόαλντ είχε τις παραξενιές του και µε το χαρτί που χρησιµοποιούσε. Έγραφε όλα τα βιβλία του σε ένα συγκεκριµένο τετράδιο µε κιτρινωπά φύλλα, το οποίο ήταν ειδική παραγγελία από τη Νέα Υόρκη. Έγραφε και ξανάγραφε, ώσπου να σιγουρευτεί ότι και η παραµικρή λέξη ήταν όπως την ήθελε. Και φυσικά πετούσε πολύ απ το κιτρινωπό χαρτί. Μια φορά το µήνα, όταν πια το τεράστιο καλάθι των αχρήστων ήταν έτοιµο να ξεχειλίσει, άναβε µια µεγάλη φωτιά έξω από την καλύβα και τα έκαιγε σύντοµα, ο ένας τοίχος είχε πάψει να είναι άσπρος, αφού είχε µαυρίσει από τον καπνό. Κάθε που τέλειωνε ένα βιβλίο ο Ρόαλντ, έδινε το πάκο από κίτρινα χαρτιά στη Γουέντι, τη γραµµατέα του, κι εκείνη τα δακτυλογραφούσε για να στείλει, ολοκληρωµένο και καθαρογραµµένο, το χειρόγραφο στον εκδότη.

7 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ Κ ου έ ν τι ν Μ πλ έ ι κ «Ο καλύτερος εικονογράφος παιδικών βιβλίων στον κόσµο σήµερα!» Ρόαλντ Νταλ Οι εικόνες του Κουέντιν Μπλέικ συντροφεύουν ιδανικά τα κείµενα του Ρόαλντ Νταλ, αλλά όταν ο Ρόαλντ άρχισε να γράφει, είχε συνεργαστεί µε πολλούς διαφορετικούς εικονογράφους. Ο Κουέ - ντιν άρχισε να δουλεύει µαζί του το 1976 (το πρώτο βιβλίο που του εικονογράφησε ήταν Ο Πελώριος Κροκόδειλος, που εκδόθηκε το 1978) και από τότε δούλευαν αποκλειστικά µαζί µέχρι το θάνατο του Ρόαλντ. Ο Κουέντιν κατέληξε τελικά να εικονογραφήσει όλα τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, εκτός από ένα!

8 Για να λέµε την αλήθεια, ο Κουέντιν είχε ένα σχετικό άγχος που θα δούλευε µε έναν τόσο διάσηµο συγγραφέα, αλλά όταν άρχισαν να συνεργάζονται στο ΜΦΓ, είχαν γίνει κιόλας κολλητοί. Ο Κουέντιν δεν είχε ιδέα πως ο Ρόαλντ ετοίµαζε κάποια νέα δουλειά, µέχρι που έπαιρνε στα χέρια του το χειρόγραφο. «Θα διασκεδάσεις πολύ µ αυτό», του έλεγε καµιά φορά ο Ρόαλντ^ ή: «Μ αυτό µπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι». Ο Κουέντιν έκανε πολλά προσχέδια για να τα δείξει στον Ρόαλντ και να ακούσει τη γνώµη του. Του Ρόαλντ του άρεσε να έχουν πλούσια εικονογράφηση τα βιβλία του κι έτσι ο Κουέ ντιν κατέληξε να φτιάξει για το ΜΦΓ τις διπλάσιες ζωγραφιές απ ό,τι του είχε ζητηθεί αρχικά. Το αγαπηµένο βιβλίο του Κουέντιν Μπλέικ είναι το ΜΦΓ. Όταν δεν είχε αποφασίσει ακόµα τι παπούτσια θα φορούσε ο ΜΦΓ, ο Ρόαλντ του έστειλε µε το ταχυδροµείο ένα από τα παλιά του σανδάλια και αυτά ζωγράφισε τελικά! Ο Κουέντιν Μπλέικ γεννήθηκε στις 16 εκεµβρίου του Η πρώτη του ζωγραφιά δηµοσιεύτηκε όταν ήταν δεκαέξι χρόνων, ενώ έχει γράψει και εικονογραφήσει και δικά του βιβλία, εκτός από του Ρόαλντ Νταλ. ίδαξε επίσης εικονογράφηση στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών για είκοσι χρόνια είναι ένας αληθινός καθηγητής πανεπιστηµίου! Το 1999 ήταν ο πρώτος που πήρε το Βρετανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Το 2005 έλαβε την ανώτατη τιµητική διάκριση στη Βρετανία για τις υπηρεσίες του στην παιδική λογοτεχνία.

9 ΑΧ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥΝ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΡΟΑΛΝΤ ΝΤΑΛ ΠΑΣΧΑ Ο πατέρας του Ρόαλντ Νταλ πέθανε όταν ο γιος του ήταν µόλις τριών ετών κι έτσι αυτός και τα αδέλφια του µεγάλωσαν µόνο µε τη µητέρα τους. Κάθε Πάσχα νοίκιαζαν ένα σπίτι στο Τένµπι της Ουαλίας και πήγαιναν εκεί όλοι µαζί. Το σπίτι λεγόταν «Το Ξυλόσπιτο» και ήταν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Όποτε είχε παλίρροια, τα κύµατα έσκαγαν πάνω στον έναν τοίχο του σπιτιού. Ο Ρόαλντ και οι αδελφές του µάζευαν πολλές φορές σαλιγκάρια της θάλασσας και τα έτρωγαν πάνω σε µια φέτα ψωµί µε βούτυρο.

10 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Οι καλύτερες απ όλες ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές. Από τότε που ο Ρόαλντ ήταν τεσσάρων µέχρι που έγινε δεκαεφτά, πήγαιναν κάθε καλοκαίρι µε την οικογένειά του στη Νορβηγία. εν υπήρχαν επιβατικά αεροπλάνα τότε, κι έτσι το ταξίδι ήταν µια ατέλειωτη περιπέτεια. Ήθελες τέσσερις µέρες να πας και άλλες τέσσερις να γυρίσεις! Και το ταξίδι µε το πλοίο από το Νιούκασλ στο Όσλο κρατούσε δυο µέρες και µια νύχτα αφήστε που ο Ρόαλντ υπέφερε και από ναυτίες. Όταν πια έφταναν σ αυτό που ο Ρόαλντ αποκαλούσε «Το µαγικό νησί», το νησί Χιόµε σε ένα νορβηγικό φιόρδ, η οικογένεια πήγαινε για µπάνιο και ηλιοθεραπεία, πλατσούριζε στα ρηχά ή πήγαινε για ψάρεµα. Όταν ο Ρόαλντ ήταν εφτά, η µητέρα του αγόρασε µια βάρκα µε µηχανή και έτσι άρχισαν να εξερευνούν κι άλλα νησάκια. «Κρατιόµασταν καλά από τις άκρες του µικρού άσπρου σκάφους µας και σκίζαµε τα πελώρια αφρισµένα κύµατα που µας έκαναν µούσκεµα µέχρι το κόκαλο, ενώ η µητέρα µου χειριζόταν το πηδάλιο της µηχανής. Υπήρχαν φορές δε σας κάνω πλάκα που τα κύµατα ήταν τόσο µεγάλα, ώστε µας κατάπιναν κανονικά και ο κόσµος χανόταν από τα µάτια µας Θέλει µεγάλη δεξιότητα να χειρίζεσαι µια τόσο µικρή βάρκα σε τέτοιες θάλασσες Όµως η µητέρα µου ήξερε καλά τι έκανε και ποτέ δε νιώσαµε φόβο».

11 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Όταν ο Ρόαλντ Νταλ ήταν δεκαέξι, αποφάσισε να πάει µόνος του διακοπές στη Γαλλία. Πέρασε τη Μάγχη από το Ντόβερ στο Καλέ µε 24 λίρες στην τσέπη (που το 1933 ήταν πολλά χρήµατα). Ο Ρόαλντ ήθελε να δει τη Μεσόγειο κι έτσι πήρε τρένο πρώτα για το Παρίσι και µετά για τη Μασσαλία, όπου και ανέβηκε στο λεωφορείο και διέσχισε όλο τον παραλιακό δρόµο µέχρι το Μόντε Κάρλο. Κατέληξε σε ένα µέρος που λεγόταν Σεν Ζαν Καπ Φερά και έµεινε εκεί δέκα µέρες, τριγυρίζοντας µόνος του και κάνοντας ό,τι τραβούσε η ψυχή του. Ήταν η πρώτη του γεύση απόλυτης ελευθερίας και η αίσθηση του τι σήµαινε να µεγαλώνεις και να µπαίνεις στην ενηλικίωση. Στην επιστροφή έκανε ακριβώς το ίδιο δροµολόγιο, µα όταν έφτασε στο Ντόβερ, του είχαν τελειώσει όλα τα χρήµατα. Ευτυχώς, ένας συνεπιβάτης του του έδωσε δέκα σελίνια (κάτι σαν 40 λεπτά σηµερινά!) για να πάρει το τραµ ως το σπίτι του. Ο Ρόαλντ δεν ξέχασε ποτέ αυτή την πράξη καλοσύνης και γενναιοδωρίας.

12 Όταν ο Ρόαλντ ήταν δεκαεφτά, γράφτηκε στην «Εξερευνητική Οµάδα Ιδιωτικών Σχολείων» και πήγε στη Νέα Γη του Καναδά. Μαζί µε τριάντα ακόµη αγόρια, πέρασε τρεις εβδοµάδες περιδιαβάζοντας σε ένα δύσβατο ερηµότοπο µε το τεράστιο σακίδιό του στην πλάτη. Ήταν τόσο βαρύ, που κάθε πρωί έπρεπε να τον βοηθάει κάποιος για να το πάρει στους ώµους. Τα αγόρια τρέφονταν µε φακές και ψιλοκοµµένο αποξηραµένο κρέας διατηρη- µένο σε λίπος, ενώ δοκίµασαν να φάνε και βραστά βρύα και λειχήνες γιατί τους θέριζε η πείνα! Ήταν µια αληθινή περιπέτεια και ο Ρόαλντ ένιωθε πια δυνατός και έτοιµος να αντιµετωπίσει τα πάντα.

13 ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Το 1929, όταν ήταν δεκατριών, ο Ρόαλντ Νταλ πήγε εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο. Σίγουρα θα περιµένατε πως θα έπαιρνε τέλειους βαθµούς στα φιλολογικά και στη γλώσσα έλα όµως που οι βαθµοί του µόνο τέλειοι δεν ήταν! Τα σχόλια των Γ τρίµηνο, 1930 (14 ετών), καθηγητών µου στους ελέγχους Έκθεση-Έκφραση έχουν µεγάλο ενδιαφέρον. Ορίστε «εν έχω ξανασυναντήσει τέσσερα από αυτά, όπως ακριβώς µαθητή που να γράφει µε τέτοια εµµονή το εντελώς αντίθε- πρωτότυπα έγγραφα. ήταν γραµµένα στα το από αυτό που εννοεί. Φαίνεται παντελώς ανίκανος να καταθέσει τις σκέψεις του στο χαρτί». Β τρίµηνο, 1931 (15 ετών), Έκθεση-Έκφραση «Βασικό χαρακτηριστικό του η προχειρότητα. Λεξιλόγιο ανύπαρκτο, προτάσεις παντελώς ασύντακτες. Μου θυµίζει καµήλα». Γ τρίµηνο, 1932 (16 ετών), Έκθεση-Έκφραση «Αυτό το παιδί είναι ένα νωθρό και αγράµµατο µέλος της τάξης». Β τρίµηνο, 1932 (16 ετών), Έκθεση-Έκφραση «Μονίµως οκνηρός. Ιδέες περιορισµένες». Μην απορείτε που τότε δε µου είχε περάσει ποτέ από το µυαλό να γίνω συγγραφέας. Ανακαλύψτε περισσότερα για τις µέρες του Ρόαλντ Νταλ στο σχολείο, στο Αγόρι: Ιστορίες από την παιδική µου ηλικία.

14 Ο Ρ όα «Νοµίζω πως το νούµερο ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι η καλοσύνη, η ευγένεια. Το βάζω πρώτο ακόµη κι από το θάρρος ή τη γενναιότητα ή τη γενναιοδωρία. Αν είσαι καλός άνθρωπος, αυτό αρκεί». λ ν τ «Έχω πειστεί πως οι µεγάλοι έχουν ξεχάσει εντε - λώς πώς είναι να είσαι παιδί πέντε έως δέκα ετών Εγώ πάλι µπορώ να θυµηθώ ακριβώς πώς ένιωθα τότε. Είµαι σίγουρος πως µπορώ». «Όταν πρωτοσκέφτηκα να γράψω τον Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, είχα σκοπό να µη βάλω καθόλου παιδιά στην ιστορία!» Ν τα λ ΛΕΕΙ: «Αν περνούσε απ το χέρι µου, θα αφαιρούσα τελείως τον Ιανουάριο από το ηµερολόγιο και θα πρόσθετα ακόµη έναν Ιούλιο». «Μπορείς να γράψεις σχεδόν οτιδήποτε για παιδιά, αρκεί να έχεις χιούµορ».

15 Τυπώθηκε σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Oκύριος Χόπι είναι ερωτευμένος με τη γειτόνισσά του, την κυρία Σίλβερ. Αλλά εκείνη δίνει όλη την αγάπη της στη χελώνα της, τον Άλφι. Μια μέρα, η κυρία Σίλβερ ρωτάει τον κύριο Χόπι πώς θα μπορούσε να κάνει τον Άλφι να μεγαλώσει λιγάκι, και ξαφνικά ο κύριος Χόπι βρίσκει την απάντηση μέσα στα βάθη της καρδιάς του. Λίγα μαγικά λόγια και κάμποσα μαρουλόφυλλα θα φτάσουν άραγε για να γίνει επιτέλους ευτυχισμένος ο κύριος Χόπι; ιαβάστε και τα άλλα βιβλία του διάσημου συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. 10% των δικαιωμάτων του συγγραφέα από την πώληση αυτού του βιβλίου διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βλ. στο εσωτερικό του βιβλίου για λεπτομέρειες.

Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ

Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ ΟΣΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρόαλντ Νταλ Ήταν πολύ ψηλός 1,98! Το παρατσούκλι του στην Αεροπορία ήταν Ψηλέας! Στο σπίτι του, το παρατσούκλι που του είχε βγάλει

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά με την παρέα μου

Ελληνικά με την παρέα μου Ελληνικά με την παρέα μου 2. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο 2004 Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos)

A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos) A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos) 1. Σε αυτό το κείμενο υπάρχουν διάφορα κενά. Συμπληρώστε τα με τα κομμάτια του πίνακα γράφοντας δίπλα τον αριθμό που ταιριάζει. Προσοχή! Μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Project Nr. 511529-LLP-1-2010-1-IT-KA2-KA2MP Agreement number 2010 4125/001-001 Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήταν ένας καφές στη χόβολη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Λένα Μαντά, 2001, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010)

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) «Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αγαπητή Λούσι Σίλτσεστερ, ραντεβού τη Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΕNOTHTA 28 Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ για το Γυµνάσιο τεύχος Γ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 2 3 Πηγή: Βλέπω το σηµερινό κόσµο. «Πολυθεµατικό» βιβλίο ηµοτικού Σχολείου για την ευέλικτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ 1 Εισαγωγή Τι είναι Ένα βιβλίο εισαγωγικό για τη φωτογραφία. Έχει μέσα του όσα θεωρώ ως απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποια/ος σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ 10-0005-02.indb 1 29/1/2013 12:27:00 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ελένη Καραντζόλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Κύρδη,

Διαβάστε περισσότερα

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά;

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; Πρόλογος Σταύρου Θεοδωράκη ΑΘΗΝΑ 2011 Άννα Κουρουπού Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; 2011 Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Επιμέλεια: Σπύρος Σεραφείμ Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση To Γράμμα - Έτος ΙΕ, αριθ. 94 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Μάνος Τσελίκας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΟΔΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ. 11142, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛΕΦ. 210 2912340 ΟΚΤΩΒΡ. - ΔΕΚΕΜΒΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικές προτάσεις βιβλίων για το νηπιαγωγείο & το δημοτικό

Θεματικές προτάσεις βιβλίων για το νηπιαγωγείο & το δημοτικό Θεματικές προτάσεις βιβλίων για το νηπιαγωγείο & το δημοτικό με βάση τα θέματα της Ευέλικτης Ζώνης ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, TO BIBΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ 2010 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ...και για νεαρούς αναγνώστες

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ayopaoc; 2. Η Ελένη naci για ψώνια. 3. Όλα στη θέση τους! οριοτικό-μηδενικό άρθρο, αριθμητικό «ένα»

1. Τι ayopaoc; 2. Η Ελένη naci για ψώνια. 3. Όλα στη θέση τους! οριοτικό-μηδενικό άρθρο, αριθμητικό «ένα» επαναληπτικές οριοτικό-μηδενικό άρθρο, αριθμητικό «ένα» 1. Τι ayopaoc; α. Η μαμά της Έλλης πήγε σήμερα στη λαϊκή. Συμπλήρωσε τα άρθρα και πες τι αγόρασε. Δε 8α χρειαστείς αριθμούς, παρά μόνο τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας το Όταν όλα καταρρέουν

Γράφοντας το Όταν όλα καταρρέουν Γράφοντας το Όταν όλα καταρρέουν Κάτι παράξενο συµβαίνει στο διάστηµα που µεσολαβεί ανάµεσα στη στιγµή που παραδίδεται ένα µυθιστόρηµα στον επιµελητή και την ηµέρα που εντέλει κυκλοφορεί. Το βιβλίο, που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Έκδοση 18η «Ει θεολόγος ει, προσεύξη αληθώς και ει αληθώς προσεύχη θεολόγος ει». Όσιος Νείλος. ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPULAR Από τις Εκδόσεις DUTTON BOOKS, Νέα Υόρκη 2014 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να γίνεις δημοφιλής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Maya Van Wagenen ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα