ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ"

Transcript

1 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται στο παραολυμπιακό πρόγραμμα. Οι κανονισμοί της FIFA εφαρμόζονται με κάποιες τροποποιήσεις που κάνουν το παιχνίδι πιο συναρπαστικό και το προσαρμόζουν στις αναπηρίες των αθλητών. Το ποδόσφαιρο για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση είναι άθλημα των Παραολυμπιακών αγώνων από το 1992, στη Βαρκελώνη. Στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004 διεξήχθη για πρώτη φορά το άθλημα του ποδοσφαίρου για τους τυφλούς.

2 2 Ποδόσφαιρο για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση Οι κανόνες της της Διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου εφαρμόζονται με εξαίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων της Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Εγκεφαλική παράλυση (CP-ISRA), για το Ποδόσφαιρο 7Χ7- (7 άτομα στην κάθε ομάδα). Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε άτομο με εγκεφαλική παράλυση, το οποίο έχει συμπληρώσει το 15ο έτος την 1 η Ιανουαρίου του χρόνου που διεξάγεται ο αγώνας Οι αγώνες διεξάγονται σε χορτοτάπητα. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 75Χ55 ή 70Χ50μ. Οι εστίες είναι 5Χ2μ. Αριθμός παιχτών. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 7 παίκτες από τους οποίους ο ένας είναι τερματοφύλακας. Ο ένας από αυτούς πρέπει οπωσδήποτε να ανήκει στην κατηγορία 5 ή 6. Αν δεν υπάρχει παίκτης που να ανήκει σε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες η ομάδα αγωνίζεται με 6 παίκτες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των παικτών που ανήκουν στην κατηγορία 8 είναι 2.

3 3 Δεν επιτρέπεται οι παίκτες να κρατούν μπαστούνια ή πατερίτσες. Όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος της φανέλας τους έναν αριθμό, τον ίδιο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένας αγώνας δεν μπορεί να ξεκινήσει αν η μία ομάδα δεν έχει τουλάχιστον 4 παίκτες. ΧΡΟΝΟΣ Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των 30 λεπτών. Μεταξύ των ημιχρόνων μεσολαβεί διάλειμμα 15 λεπτών. Δύο περίοδοι των δέκα (10) λεπτών επιπλέον χρόνου (παράταση) θα διεξαχθούν αν το αποτέλεσμα σε τελικούς ή ημι-τελικούς, δεν δίνει νικητή. Στην περίπτωση της ισοπαλίας μετά από την παράταση, η νικήτρια ομάδα θα κριθεί από τα ελεύθερα χτυπήματα πέναλτι. Δομή του Αγώνα και Βαθμολόγηση Στο τουρνουά η κάθε ομάδα μπορεί να δηλώσει στο φύλλο του αγώνα μέχρι 12 παίκτες. Όταν στο τουρνουά είναι Οκτώ (8) ομάδες ή περισσότερες :θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα του Knock out. Όλες οι ομάδες σε κάθε όμιλο θα παίζουν η μία με την άλλη. Όταν είναι Επτά (7 ) ομάδες ή λιγότερες: Ο αγώνας μπορεί να παίζεται με το σύστημα της βαθμολογίας ή του Knock out Οι βαθμοί θα αποδίδονται ως ακολούθως: I. Νίκη: 3 βαθμοί II. Ισοπαλία: 1 βαθμός III. Ήττα : 0 βαθμοί IV. Προκαταρκτική Ισοπαλία Ομίλων Στην περίπτωση ισοπαλίας για την πρώτη θέση στο τέλος των προκαταρκτικών αγώνων, αποφασιστική θα είναι η διαφορά στα γκολ Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ στον όμιλο είναι η νικήτρια. Αν συνεχιστεί η ισοπαλία, τη νικήτρια ομάδα θα καθορίσει ο αγώνας με ελεύθερα χτυπήματα. Πέντε παίκτες θα εκτελέσουν τα ελεύθερα χτυπήματα από την περιοχή του «πέναλτι». Η ομάδα με τα περισσότερα γκολ θα κερδίσει. Εάν συνεχίζεται η ισοπαλία για να υπάρξει νικητής, κάθε ομάδα χτυπάει από ένα πέναλτι έως ότου κάποια δε σημειώσει γκολ. Ημι-τελικοί : Οι νικητές των ομίλων θα παίξουν με τον δεύτερο του άλλου ομίλου. Τελικοί : Οι νικητές των ημι-τελικών παίζουν για το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο. Οι ηττημένοι των ημι-τελικών παίζουν για το χάλκινο μετάλλιο.

4 4 6. Πλάγια επαναφορά : Οι ακόλουθες αλλαγές θα αποτελέσουν μια νόμιμη πλάγια επαναφορά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα χέρι αν δεν είναι δυνατή η συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Ο παίκτης θα ρολάρει την μπάλα, κάτω από το ύψος του βραχίονα. Η μπάλα αγγίζει αμέσως τον αγωνιστικό χώρο καθώς φεύγει από τον παίχτη που κάνει την πλάγια επαναφορά. Στο εναρκτήριο λάκτισμα (Σέντρα), οι αντίπαλοι παίκτες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 7 μέτρα από την μπάλα. Δεν υπάρχει ο κανονισμός του off side. Πειθαρχία Κάθε παίχτης που λαμβάνει δύο (2) προειδοποιήσεις (κίτρινη κάρτα) κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αυτόματα θα χάνει το επόμενο παιχνίδι της ομάδος του. Κάθε παίχτης που αποβάλλεται (κόκκινη κάρτα), αυτόματα θα χάνει το επόμενο παιχνίδι της ομάδας του. Κάθε παίχτης που λαμβάνει δύο (2) κίτρινες κάρτες, δε θα συμμετέχει πλέον στο τουρνουά. Η οργανωτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να αναλάβει περαιτέρω αποφάσεις για τιμωρία σε περιπτώσεις σοβαρών υποθέσεων κακής διαγωγής (πριν και μετά τον αγώνα). Κάθε παίκτης που δείχνει επίμονα κακή διαγωγή θα υπόκειται σε προσωρινή αποβολή με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής. Οργανωτική Επιτροπή Η οργανωτική επιτροπή μπορεί να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες, κατηγορίες, θέματα πειθαρχίας και κάθε άλλο θέμα που δεν καλύπτεται από αυτούς τους κανόνες

5 Ποδόσφαιρο Τυφλών 5 1. Γήπεδο Το γήπεδο θα πρέπει να είναι ανοιχτό, για να υπάρχει καλύτερη ακουστική. Η επιφάνειά του είναι επίπεδη και ομαλή. Αποφεύγεται η κατασκευή του από τσιμέντο ή άσφαλτο. (Κατασκευάζεται συνήθως από ειδικό πλαστικό). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι: μήκος = 38-42μ και πλάτος = 18-22μ. Το πλάτος των γραμμών είναι 8 εκ., και αποτελούν τμήμα του γηπέδου. Στο γήπεδο που παίζουν οι τυφλοί υπάρχει φράχτης ύψους 1,00-1,20μ., παράλληλα στις πλάγιες και τελικές γραμμές και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτές. Σημειώνεται το κέντρο του γηπέδου και γράφεται κύκλος ακτίνας 3 μέτρων. Ορίζονται οι ζώνες αντικατάστασης (πόρτα): Σε απόσταση 3μ από την κεντρική γραμμή, δεξιά και αριστερά της, κάθετα προς τις πλάγιες, γράφονται δύο γραμμές μήκους 80 εκατοστών (40εκ. μέσα και 40εκ. έξω από το γήπεδο). Από την περιοχή αυτή θα πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν οι παίκτες. Τα τέρματα τοποθετούνται στο κέντρο της κάθε τελικής γραμμής. Η απόσταση μεταξύ των κάθετων δοκαριών είναι 3μ, ενώ το οριζόντιο απέχει από το έδαφος 2μ. Τα μικρά τέρματα έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν λίγα γκολ.

6 6 2. Περιοχή τερματοφύλακα. Ένα μέτρο δεξιά και αριστερά από τα κάθετα δοκάρια κάθε τέρματος, γράφονται γραμμές, μήκους 2 μέτρων, παράλληλες προς τις πλάγιες. Οι γραμμές αυτές ενώνονται από μία τρίτη γραμμή, παράλληλη προς την τελική. Με τον τρόπο αυτό οριοθετείται η περιοχή του τερματοφύλακα (5Χ2) 3. Σημεία πέναλτι Τα σημεία του πέναλτι σημειώνονται: το πρώτο σε απόσταση 6μ από το κέντρο του κάθε τέρματος και το δεύτερο σε απόσταση 9μ. 4. Μπάλα Η μπάλα είναι σφαιρική, από δέρμα. Έχει διάμετρο από εκ. και βάρος γρ. Στο εσωτερικό της υπάρχουν κουδουνάκια για να μπορούν οι τυφλοί αθλητές να την εντοπίζουν εύκολα. 5. Διάρκεια αγώνα Ο αγώνας διεξάγεται σε δύο ημίχρονα, διάρκειας 25 λεπτών το καθένα. Το διάλειμμα μεταξύ των δύο ημιχρόνων είναι 10 λεπτά. Η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα time-out, διάρκειας 1 λεπτού, σε κάθε ημίχρονο.

7 7 6. Εναρκτήριο χτύπημα Το εναρκτήριο χτύπημα του αγώνα θα γίνει από την ομάδα που αφού κέρδισε στο πέταγμα του νομίσματος επέλεξε να το κάνει αυτή ή από την άλλη, όταν αυτή που κέρδισε επιλέξει το τέρμα. Στο εναρκτήριο χτύπημα η μπάλα τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου. Όλοι οι παίκτες τοποθετούνται στο γήπεδό τους. Οι αμυνόμενοι παίκτες θα πρέπει να βρίσκονται έξω από τον κύκλο των 3 μέτρων, μέχρι να χτυπηθεί η μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο οι ομάδες θα αλλάξουν τέρματα. Το εναρκτήριο χτύπημα θα κάνει η ομάδα που δεν το έκανε στο πρώτο ημίχρονο. Είναι άκυρο το γκολ που προήλθε από το εναρκτήριο χτύπημα. 7. Παίκτες. Πέντε είναι οι παίκτες της κάθε ομάδας. Ο ένας από τους 5 είναι ο τερματοφύλακας. Οι παίκτες του γηπέδου ανήκουν στην κατηγορία Β 1 ενώ ο τερματοφύλακας στις κατηγορίες Β 2 ή Β 3. Στην περίπτωση που ο τερματοφύλακας είναι βλέπων δε θα πρέπει να είναι ενεργός ποδοσφαιριστής τα τελευταία 5 χρόνια. Όλοι οι παίκτες φορούν στα μάτια τους μάσκες, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αθλητές δεν βλέπουν. Αυτές είναι κατασκευασμένες από υλικό που παρέχει ασφάλεια στους αθλητές. Μία ομάδα αποτελείται από 8 παίκτες γηπέδου (4 αναπληρωματικοί), 2 τερματοφύλακες (1 αναπληρωματικός). Η ομάδα συμπληρώνεται από τον προπονητή και το βοηθό του και έναν γιατρό ή φυσιοθεραπευτή. Για ν αρχίσει ο αγώνας θα πρέπει να είναι παρόντες 5 παίκτες στην κάθε ομάδα (4 γηπέδου & 1 τερματοφύλακας). Διακόπτεται ο αγώνας αν μείνουν 2 παίκτες γηπέδου και 1 τερματοφύλακας.

8 8 Οι τυφλοί αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα καθοδηγούνται από τρία άτομα: τον βλέποντα τερματοφύλακα (άμυνα), τον προπονητή (κέντρο) και τον βοηθό προπονητή (επίθεση), που βρίσκεται πίσω από το αντίπαλο τέρμα. Οι τυφλοί αθλητές που πλησιάζουν στην μπάλα θα πρέπει να φωνάξουν τη λέξη go, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά τη διεκδίκηση. 8. Αλλαγές παικτών Ο αριθμός των αλλαγών είναι απεριόριστος. Οι αναπληρωματικοί είναι 5. Μπορεί παίκτης που αντικαταστάθηκε ν αντικαταστήσει άλλον παίκτη. Οι αλλαγές γίνονται μόνο όταν δεν παίζεται η μπάλα. Ο τερματοφύλακας μπορεί ν αλλάξει θέση εφόσον ειδοποιηθεί ο διαιτητής. Οι αλλαγές γίνονται από την περιοχή της πόρτας ή από την τελική γραμμή του δικού τους γηπέδου. Κατά τη διάρκεια των αλλαγών σταματάει ο χρόνος. 9. Ποινές Τα σφάλματα (φάουλ) διακρίνονται: Α. τεχνικά Β. προσωπικά Γ. πειθαρχικά. Ο παίκτης που θα κάνει 5 προσωπικά σφάλματα απομακρύνεται από τον αγώνα. Αντικαθίσταται από άλλον παίκτη.

9 9 Σφάλμα είναι να βγει ο τερματοφύλακας έξω από την περιοχή του. Η ποινή είναι το πέναλτι από το σημείο των 6 μέτρων. Όταν μία ομάδα συμπληρώσει 3 ομαδικά σφάλματα σε ένα ημίχρονο, από τη χρονική αυτή στιγμή και μέχρι το τέλος του, η αντίπαλη ομάδα μπορεί σε κάθε παράπτωμά της να χτυπήσει πέναλτι (απ ευθείας χτύπημα) από το σημείο των 9 μέτρων. Η ομάδα που υπέπεσε σε σφάλμα δεν έχει δικαίωμα να κάνει τοίχος. Εάν το σφάλμα γίνει σε σημείο πλησιέστερο από τα 9 μέτρα προς το τέρμα της ομάδας τότε η αντίπαλη ομάδα μπορεί να επιλέξει αν θα χτυπήσει από το συγκεκριμένο σημείο ή από το σημείο των 9 μέτρων. Ο αμυντικός θα πρέπει να απέχει από την μπάλα τουλάχιστον 5 μέτρα. Παίκτης που ακουμπά συνέχεια τη μάσκα του τιμωρείται με προσωπικό σφάλμα (foul). Σφάλμα είναι όταν κάποιος παίκτης που διεκδικεί την μπάλα ακουμπάει το φράχτη. Σφάλμα είναι να καθυστερεί παίκτης την επαναφορά ή ελεύθερη βολή της μπάλας περισσότερο από 4, όταν δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Σφάλμα είναι αν κάποιος παίκτης μιλάει συνεχώς και διακόπτει την ησυχία. Σε περίπτωση παράβασης δίνεται η ποινή της αποβολής για 2 και αντικατάσταση. Η αντικατάσταση πριν τα 2 επισπεύδεται όταν μπει γκολ από την αντίπαλη ομάδα ή και στις δύο ομάδες μετά το γκολ. 10. Στολή Δεν επιτρέπεται τίποτε επικίνδυνο. Κάθε παίκτης θα έχει έναν αριθμό. Ο τερματοφύλακας φοράει διαφορετικά ρούχα.

10 Διαιτητής Υπάρχουν δύο διαιτητές: Α και Β. Ο διαιτητής Α διευθύνει τον αγώνα. Είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλλει ποινές. 12. Επόπτης χρόνου Ελέγχει τη διάρκεια του αγώνα, δίλεπτη διακοπή, σημειώσεις για τις διακοπές. Διάρκεια παιχνιδιού : 2Χ25. (επόπτης χρόνου ή διαιτητής). Διάλειμμα: 10 ένα Time out : 1/ημίχρονο 1. Η σέντρα ή το τέρμα επιλέγονται από τον τυχερό που θα κερδίσει κατά το πέταγμα του νομίσματος. Νικήτρια ομάδα είναι η ομάδα που θα πετύχει περισσότερα τέρματα.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; Α. 10 μ (11 γιάρδες). Β. 11 μ (12 γιάρδες). Γ. 9 μ (10 γιάρδες). Δ. 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος;

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 2 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 10 μ (11 γιάρδες). 11 μ (12 γιάρδες). 9 μ (10 γιάρδες). 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται στο κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί:

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί: Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει σήμερα 01/04/2014 τους Κανόνες του Παιχνιδιού σε ένα σύνολο 800 ερωτήσεων απαντήσεων που περιλαμβάνουν το σύνολο των Κανόνων.

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014

Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014 Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου 2006 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Κανονισµοί του Παιχνιδιού 2006 Κανονισµός 1: Αγωνιστικός χώρος ιαστάσεις Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

International rules of Water Polo

International rules of Water Polo International rules of Water Polo ΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Υ Α Τ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Association of Hellenic Water Polo Referees ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΙΤΗΤΩΝ Υ ΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ελληνική έκδοση) IT IS OFFERED FREE

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2009 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Εγκεκριμένοι από το 31 ο Συνέδριο της FIVB -2008 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel.

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008

Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008 Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008 1 Federation Internationale de Football Association Πρόεδρος: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Γενικός Γραμματέας: Jerôme Valcke (France) Διεύθυνση: FIFA FIFA-Strasse

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΠΑΙΚΤΕΣ (7 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ 5 ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ) ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η INTERSPORT σε συνεργασία με το SPORTCAMP προκηρύσσουν τη διεξαγωγή πανελληνίου τουρνουά ανεξαρτήτων ομάδων mini football. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης Παραλιας 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός:

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2013-2016 1 Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα Επίσημοι Beach Volleyball Κανονισμοί 2013-2016 Εγκρίθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 Beach Volley Ε.Ο.ΠΕ. Ε π ίσ η μ ο ι Καν ο Beach volleyball 2015-2016 ν ισ ο Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 μ ο ί Μετάφραση - Επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ :1 ο EXPRESS ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ :1 ΜΗΝΑΣ ΕΝΑΡΞΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΛΗΞΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3.ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος Κανονισμός Αγωνιστική περίοδος 2014-2015 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Οι παρακάτω βασικές αρχές του RespectCUP είναι απαράβατοι κανόνες οδηγίες που διέπουν το τουρνουά και ισχύουν σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Σ.Ι.Σ. ΕΚΔΟΣΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κανονισμός Λειτουργίας Α.Σ.Ι.Σ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.Σ.Ι.Σ... 4 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.Σ.Ι.Σ.... 4 ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011

Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011 Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011 Σηµείωση: Στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί διατάξεις από τους ισχύοντες Κ.Α.Π. / Ε.Π.Ο. 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ "Τεχνικές και κινητικές απαιτήσεις καθώς και γρήγοροι βηματισμοί " Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα

INTERSPORT Soccer Challenge 2013

INTERSPORT Soccer Challenge 2013 INTERSPORT Soccer Challenge 2013 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η INTERSPORT σε συνεργασία µε το Sportcamp προκηρύσσουν τη διεξαγωγή πανελληνίου τουρνουά ανεξαρτήτων οµάδων µίνι ποδοσφαίρου. ΧΡΟΝΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ Το Lido Soccer θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του τουρνουά και γι αυτό αναθέτει σε μια 5μελή επιτροπή τη δυνατότητα να συντονίζει, καθώς και να επιλύει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ζίου-Ζίτσου (J.J.I.F.) ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ιανουάριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

120- 16,50 9,15 5,50

120- 16,50 9,15 5,50 Το Ποδόσφαιρο στην A/θµια Εκπ/ση Κανονισµοί- Μέθοδοι διδασκαλίας τεχνικής-τακτικής τακτικής Ξανθή Κωνσταντινίδου MSc ΚΦΑ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Προπονήτρια Ποδοσφαίρου Τα θέµατα µαθηµάτων ποδοσφαίρου Γ - Ε-ΣΤ Ποδόσφαιρο:

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2013 Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου Κυπριακή

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ... 7 Χρονόµετρα του Γηπέδου... 8 Ακατάλληλοι αγωνιστικοί χώροι... 8 Αριθµός Αξιωµατούχων και Ποδοσφαιριστών που επιτρέπεται στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 2015 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Ν Ω Σ Η Α Μ Ε Ρ Ι Κ Α Ν Ι Κ Ο Υ Μ Π Ι Λ Ι Α Ρ Δ Ο Υ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Επιμέλεια Ανδρικόπουλος Πέτρος Πρόλογος Η (HPBU Hellenic Pocket Billiard Union), με απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 FIBA Central Board Barcelona, Spain, 2nd February 2014 Valid as of 1st October 2014 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα