Ιστορία και εξέλιξη. History and evolution ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορία και εξέλιξη. History and evolution ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ"

Transcript

1 422 ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τόμος 5, (3): , ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής εφαρμογές Laser και άλλων πηγών ενέργειας στη δερματολογία Ιστορία και εξέλιξη History and evolution ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη σημερινή εποχή, οι εφαρμογές των συσκευών Laser αυξάνονται διαρκώς και το Laser αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του κάθε δερματοχειρουργού, αρκεί να ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά. Τα μηχανήματα αυτά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες αλλά σήμερα αυξάνονται διαρκώς οι τομείς στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν. Στην παρούσα εργασία, περιγράφονται η ιστορία και η εξέλιξη των συσκευών laser και των πολυχρωματικών πηγών ενέργειας (PCL), οι τύποι αλληλεπίδρασης μεταξύ ακτινών και ιστών-στόχων, η δομή ενός laser μακρού παλμού (long-pulse laser) και οι ενδείξεις επιλεκτικής και εκτεταμένης επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα επιφανειακά μέσα ψύξης, στις αρχές λειτουργίας και στις εφαρμογές των laser και PCL στη χειρουργική δέρματος. Αναλύονται οι προδιαγραφές των εργασιακών χώρων με laser-pcl, οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, η προκαθορισμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στους χώρους αυτούς και η διαδικασία ελέγχου της εισόδου στον εργασιακό χώρο. Τέλος, γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και στο χρόνο εκμάθησης και εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας των φορέων υγείας, καθώς και στα συχνά λάθη που γίνονται στους χώρους εγκατάστασης laser-pcl και αφορούν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Λέξεις κλειδιά: Laser, πολυχρωματικές πηγές ενέργειας (PCL), αλληλεπίδραση ακτινών και ιστών-στόχων, επιλεκτική και εκτεταμένη επιλεκτική φωτοθερμόλυση, προδιαγραφές των εργασιακών χώρων με laser- PCL, πρωτόκολλα ασφαλείας. PROF. LEONARDO MARINI M.D. Skin Doctors Center, Trieste, Italy Tel.: Fax: επιμελεια: πετσα αναστασια 1 σταματοπουλοσ ΚΩΝ/νοσ 1 πολυζωησ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2 1 Ιατρός 2 Φοιτητής Ιατρικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη σύγχρονη εποχή, ο κάθε δερματοχειρουργός έχει στη διάθεσή του ένα σημαντικό αριθμό μηχανημάτων, όπως τα laser και οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας. Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία τους, βλέπουμε ότι τόσο τα laser όσο και οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Αυτό που συμβαίνει ωστόσο, και αποτελούν σήμερα πόλο έλξης για τον επιστημονικό κόσμο, είναι ότι ο αριθμός των εφαρμογών τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Σαν αποτέλεσμα, πολλές παθήσεις, που δεν είχαν θεραπεία ή που για τη θεραπεία τους απαιτούνταν φαρμακευτική ή/και χειρουργική αποκατάσταση, σήμερα να αντιμετωπίζονται με ένα γρήγορο, αναίμακτο και αποτελεσματικό τρόπο.

2 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 423 Εικόνα 1. Η επιλεκτική φωτοθερμόλυση (SR-Selective Photothermolysis). Εικόνα 2. Η εκτεταμένη επιλεκτική φωτοθερμόλυση (ESP-Extended Selective Photothermolysis). Εικόνα 3. Η εφαρμογή παγωμένου τζελ ως μέσου ψύξης. Εικόνα 4. Η εφαρμογή παγωμένου νερού ως μέσου ψύξης. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ Αναλυτικά, παρατίθενται οι ημερομηνίες-ορόσημα στην εξέλιξη των lasers: Το 1960: κατασκευάστηκε το laser ρουβινίου (ruby laser) από τον Thodore H. Maiman στις Η.Π.Α. (Hughes Aircraft Research Lab U.S.A.). Το 1962: κατασκευάστηκε το laser αργού (argon laser) από τον William B. Bridges στις Η.Π.Α. (Hughes Aircraft Research Lab U.S.A.). Το 1964: κατασκευάστηκε το laser διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 laser) από τον Kumar Patel στις Η.Π.Α. Το 1968: κατασκευάστηκε το Nd: YAG laser (neodymium-doped yttrium aluminium garnet) από τον Leon Goldman στις Η.Π.Α. Το 1969: κατασκευάστηκε το laser χρωστικής με λάμπα παλμικού φλας (Flash Pumped Dye Laser) από τον Horace Furumoto στις Η.Π.Α. Το 1970: χρησιμοποιήθηκαν laser διόδου (diode laser). Το 1976: χρησιμοποιήθηκε το πολυχρωματικό υπέρυθρο φως (polychromatic infrared light). Το 1983: εφαρμόστηκε η θεωρεία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης από τον Rox Anderson και τον John Parrish στο Παρίσι. Το 2001: εφαρμόστηκε η εκτεταμένη θεωρεία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης από τον Rox Anderson και τους συνεργάτες του. ΤΥΠΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΚΤΙΝΩΝ-ΣΤΟΧΩΝ Οι δύο τύποι αλληλεπίδρασης των ακτίνων-στόχων είναι: 1) η επιλεκτική φωτοθερμόλυση (SP-Selective Photothermolysis), όπως φαίνεται στην εικόνα 1 και 2) η εκτεταμένη επιλεκτική φωτοθερμόλυση (ESP- Extended Selective Photothermolysis), όπως φαίνεται στην εικόνα 2.

3 424 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 Εικόνα 5. Η εφαρμογή παγωμένων μεταλλικών πλακών (peltier) ως μέσου ψύξης. Εικόνα 6. Η εφαρμογή παγωμένου αέρα ως μέσου ψύξης. Εικόνα 7. Η εφαρμογή σπρέι κρύου αζώτου ως μέσου ψύξης. Εικόνα 8. Οι τρεις τύποι αλληλεπίδρασης ιστών και laser. ΔΟΜΗ ΕΝΟΣ LASER ΜΑΚΡΟΥ ΠΑΛΜΟΥ (LONG- PULSE LASER) Ένα laser μακρού παλμού αποτελείται από: 1) έναν υπο-παλμό, 2) ένα διάστημα ενδιάμεσου υπο-παλμού ή ελαφρώς μεγαλύτερο σε διάρκεια από το χρόνο θερμικής χαλάρωσης της πηγής θερμότητας (αφορά στατικούς στόχους), 3) έναν υπο-παλμό, 4) ένα διάστημα ενδιάμεσου υπο-παλμού ή ελαφρώς μεγαλύτερο σε διάρκεια από το χρόνο θερμικής χαλάρωσης της πηγής θερμότητας (αφορά δυναμικούς στόχους) και 5) έναν υπο-παλμό. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ (SR) ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ Όταν ο στόχος χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη ομάδα χρωμοφόρων και επιπλέον είναι μικρός και σταθερός, τότε η ιδανική επιλογή είναι η επιλεκτική φωτοθερμόλυση (SP). Αντίθετα, όταν ο στόχος δε χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη ομάδα, είναι σχετικά μεγάλος και πολύπλοκος, τότε η επιλογή που ενδείκνυται είναι η εκτεταμένη επιλεκτική φωτοθερμόλυση (ESP).

4 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 425 Εικόνα 9. Πολλαπλές διαδοχικές εφαρμογές μονοχρωματικών και πολυχρωματικών παλμών ποικίλων μηκών κύματος. Εικόνα 12. Πολυχρωματικές πηγές ενέργειας πρώτης γενιάς (PCL sources-first generation). Εικόνα 10. Μονοχρωματικό επαγγελματικό tattoo: Q-S 1064 nm Tx. Εικόνα 11. Εφαρμογή του laser για την αφαίρεση ηλιακών φακίδων: CALM: Q-S 532 nm LASER TX. Εικόνα 13. Πολυχρωματικές πηγές ενέργειας δεύτερης γενιάς (PCL sources-second generation). ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΨΥΞΗΣ Τα μέσα ψύξης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα και σε αυτά που δεν έρχονται. Τα μέσα ψύξης που έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι: 1) το παγωμένο (3-4 ο C) οπτικό διαφανές τζελ (εικόνα 3), 2) το παγωμένο νερό οπτικά διαφανές (εικόνα 4) και 3) οι παγωμένες (2-4 ο C) μεταλλικές πλάκες (peltierεικόνα 5) και Τα μέσα ψύξης που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι: α) ο παγωμένος αέρας (εικόνα 6), β) η εκπομπή κρύου αζώτου υπό μορφή σπρέι πριν την εφαρμογή του laser (εικόνα 7) και γ) το δυναμικό σπρέι υγρού αζώτου. ΤΥΠΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ LASER Κατά την εφαρμογή του laser, οι ιστοί αλληλεπιδρούν με το laser. Τα lasers χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: I) τα αφαιρετικά ή χειρουργικά lasers, II) τα μη-αφαιρετικά lasers και III) τα Q-Switched lasers. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τον τύπο του laser που εφαρμόζεται, προκύπτουν και οι τρεις τύποι της αλληλεπίδρασης ιστού και laser, όπως ακριβώς φαίνονται στην εικόνα 8.

5 426 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 Εικόνα 14. Πολυχρωματικές πηγές ενέργειας τρίτης γενιάς και ραδιοσυχνότητες (PCL sources-third generation & RF). Εικόνα 15. Μη-χειρουργική κοσμητική αναδόμηση με πολυχρωματικές πηγές ενέργειας (non-ablative PCL cosmetic remodeling, predominantly type 1-moderately type 2). Εικόνα 17. Απολέπιση με φως-ανάπλαση (photopeelrejuvenation, PCL+TCΑ-one session). Εικόνα 16. Ποικιλόδερμα του Civatte και φωτογήρανση (poichiloderma of Civatte & photoaging: PCL TX). Εικόνα 18. Απολέπιση με φως και RF-ανάπλαση (photopeel + RF-rejuvenation, PCL RF + TCΑ-one session). ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΩΝ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ LASERS Το αφαιρετικό ή χειρουργικό laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για κοσμητικές επεμβάσεις, είτε για επανορθωτικές και τέλος θεραπευτικές επεμβάσεις στο δέρμα. Στην εικόνα 9, βλέπουμε τη βελτίωση στην εικόνα του προσώπου μετά από πολλαπλές διαδοχικές εφαρμογές μονοχρωματικών και πολυχρωματικών παλμών ποικίλων μηκών κύματος. Το ίδιο αποτέλεσμα βλέπουμε και στις εικόνες 10 και 11, όπου το laser εφαρμόζεται για την αφαίρεση τατουάζ και των ηλιακών φακίδων αντίστοιχα. ΠΟΛΥΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (PCL) Οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας (PCL) κατατάσσονται σε τρεις γενιές, ανάλογα με τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται. Έτσι, έχουμε τις πολυχρωματικές πηγές πρώτης γενιάς (εικόνα 12) που αποτελούνται από: 1) μία ανακλαστική επιφάνεια (reflective surface), 2) μία λάμπα (xenon flash-lamp nm), 3) ένα ψυκτικό μέσο (peltier cooling), 4) ένα οπτικό φίλτρο (optical filter) και 5) ένα παγωμένο τζελ. Οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας δεύτερης γενιάς είναι ίδιες με αυτές της πρώτης γενιάς αλλά διαθέτουν

6 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 427 MODULO CDO-A: TEMPI APPRENDIMENTO FUNZIONI OPERATIVE PERSONALE MEDICO MODULO SEMPLIFICATO MODULO STANDARD RS AK LM Διάγραμμα 1. Φαίνονται τα καλύτερα και περισσότερο αξιόπιστα κλινικά αποτελέσματα των πολυχρωματικών πηγών ενέργειας ευρέος φάσματος ανάλογα με τον τύπο του παλμού που θα χρησιμοποιηθεί Διάγραμμα 2. Χρόνοι εκμάθησης σε γιατρούς όσον αφορά τη στάνταρ διαδικασία ή την απλοποιημένη διαδικασία για την είσοδο σε χώρους εγκατάστασης laser-pcl. Εικόνα 19. Το laser που χρησιμοποιείται στο μηχειρουργικό κλασματικό (fractional) surfacing (trade name: RELIANT-FRAXEL SR LASER, TX source: 1550nm ERBIUM-DOPED FIBER LASER). Εικόνα 20. Το laser που χρησιμοποιείται στην αναγέννηση δέρματος με plasma-kinetic (trade name: rytech- PLASMAKINETIC CONTROLLED TISSUE THERMOLY- SIS-BIOMODULATION, TX source: HIGH FREQUENCY ELECTRIC CURRENT). επιπλέον ένα φίλτρο παγωμένου νερού (chilled water filter cut-off 950 nm) στη θέση που στις πολυχρωματικές πηγές ενέργειας υπήρχε το ψυκτικό μέσο (peltier cooling-εικόνα 13). Τέλος, οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας τρίτης γενιάς είναι παρόμοιες με τις πηγές δεύτερης γενιάς μόνο που επιπλέον έχουν ραδιοσυχνότητες (RF-εικόνα 14). ΠΟΛΥΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Οι πολυχρωματικές συσκευές ευρέος φάσματος (BROAD BAND POLYCHROMATIC LIGHT SOURCES) είναι εξειδικευμένες τεχνολογικές συσκευές που παράγουν τη μέγιστη δυνατή ομοιόμορφη εκπομπή φωτός ευρέος φάσματος από λάμπες παλμικού φωτός από ξένιο (xenon flash lamps). Αν συνδυαστούν με περισσότερο αποτελεσματική ενεργειακή σταθερότητα, μέσω των λεπτών παλμών, δείχνουν καλύτερα και περισσότερο αξιόπιστα κλινικά αποτελέσματα. Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα 1, όταν χρησιμοποιηθεί φως ευρέος φάσματος (broad-band light spectrum) παίζει σημαντικό ρόλο και ο παλμός που θα χρησιμοποιηθεί. Αν ο παλμός είναι υψηλός (peak pulse),

7 428 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 Εικόνα 21. Μικρο-χειρουργικά κλασματικά lasers (trade name: FOTONA, WAVELIGHT, PALOMAR, DDD, LASER- ING, LUMENIS, TX source: Er:YAG 2940 nm; Er:YSGG 2790nm laser/co nm laser). Εικόνα 22. Το laser που χρησιμοποιείται σε ALA-PDT φωτοανανέωση (trade name: DDD, DEKA, PALOMAR, SYNERON, LUMENIS, TX source: SHORT CONTACT 5- ALA (30-60 )-INTERMEDIATE CONTACT COMBINED WITH CW LIGHT SOURCES or PCL). Εικόνα 23. Ο τρόπος που επιδρά το φως μέσω του υπερωσμωτικού χημικού παράγοντα και ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες. Εικόνα 24. Συστήματα μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων (prototype trade name: THERMAGE-THERMA-COOL, TX source: RADIOFREQUENCY ELECTRIC CURRENT- MONOPOLAR MODE). τότε, με την πάροδο του χρόνου, η δράση του φωτός εξασθενεί. Ενώ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του square pulse όπου η έκπτωση της δράσης του φωτός είναι πολύ μικρότερη. Έτσι, επιτυγχάνουμε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, ακόμα και με μία μόνο εφαρμογή του laser. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εφαρμογής φαίνονται στις εικόνες 15, 16, 17 και 18. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ LASERS Ακολούθως, αναλύονται οι αρχές λειτουργίας και οι εφαρμογές των διαφόρων τύπων lasers: 1) Μη-χειρουργικό fractional resurfacing 2) Πλασματο-κινητική αναγέννηση δέρματος (plasmakinetic) 3) Μικρο-αφαιρετικά χειρουργικά fractional lasers 4) ALA-PDT φωτοανανέωση 5) Χρήσεις φωτός 6) Συστήματα μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων 7) Συστήματα laser διπολικών ραδιοσυχνοτήτων Το μη-χειρουργικό fractional resurfacing στηρίζεται

8 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 429 Εικόνα 25. Συστήματα laser διπολικών ραδιοσυχνοτήτων. Εικόνα 27. Προδιαγραφές εξωτερικού περιβάλλοντος. Εικόνα 26. Η κάτοψη ενός σωστά προστατευμένου και ασφαλούς χώρου laser. Εικόνα 28. Εξειδικευμένος εξοπλισμός, όπως προστατευτικά γυαλιά, πρέπει να χρησιμοποιούνται στους χώρους laser. στην ελεγχόμενη (σε βάθος και ένταση) απόπτωση κωνοειδών θερμικών ζωνών. Ταυτόχρονα, διατηρούνται οι περιφερικοί ιστοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επούλωση χωρίς ουλές και τη σύσφιξη των ιστών που θα επακολουθήσουν. Οι συνιστώμενες κλινικές επιδράσεις αφορούν την εφαρμογή του στα ακόλουθα: στη σύσφιξη του δέρματος, στη βελτίωση των ουλών, στην απομάκρυνση του χλοάσματος και στις ραβδώσεις cutis distensae (Striae Distensae Cutis-εικόνα 19). Η πλασματο-κινητική αναγέννηση δέρματος (plasmakinetic) στηρίζεται στο να ελέγχεται η επιφανειακή και η βαθιά απόπτωση ή βιολογική διέγερση του ιστού μέσα από την παραγωγή πλάσματος. Οι κλινικές οντότητες στις οποίες συνίσταται είναι: το επιδερμικό surfacing και η σύσφιξη του δέρματος (εικόνα 20). Όσον αφορά τα μικρο-αφαιρετικά χειρουργικά κλασματικά lasers, η λειτουργία τους στηρίζεται στην ελεγχόμενη επιφανειακή απόπτωση και βιολογική διέγερση των ιστών μέσω φωτοθερμικής επίδρασης

9 430 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 MODULO CDO-A: TEMPI APPRENDIMENTO FUNZIONI OPERATIVE PERSONALE non MEDICO MODULO semplificato RF CA MODULO RG standard Εικόνα 29. Αυτό ματες συρόμενες πόρτες, ένας τρόπος για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του χώρου Διάγραμμα 3. Χρόνοι εκμάθησης σε νοσοκόμες όσον αφορά τη στάνταρ διαδικασία ή την απλοποιημένη διαδικασία για την είσοδο σε χώρους εγκατάστασης laser-pcl. πάνω τους. Χρησιμοποιείται κυρίως σε επιδερμική φωτοεξαίρεση και σύσφιξη δέρματος (εικόνα 21). Στην ALA-PDT φωτοανανέωση, η λειτουργία των lasers στηρίζεται στην ελεγχόμενη επιφανειακή απόπτωση ή βιολογική διέγερση των ιστών μέσω φωτοβιολογικών επιδράσεων. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καθαρισμό της επιδερμίδας και σε σύσφιξη του δέρματος (εικόνα 22). Σχετικά με τον οπτικό καθαρισμό, η αρχή στην οποία στηρίζεται αφορά τη χρησιμοποίηση υπερωσμωτικών χημικών παραγόντων, οι οποίοι όταν εφαρμοστούν τοπικά, μπορούν να αλληλεπιδράσουν θετικά με τη διαφορά που υπάρχει στον διαθλαστική δείκτη ανάμεσα στο νερό και στο κολλαγόνο. Αυτή η αλληλεπίδραση τα καθιστά λιγότερο δυνατά και κατά αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και αυξάνεται η διείσδυση του φωτός, η οποία είναι εξίσου καλή με τις φωτοθερμικές ή φωτοβιολογικες επιδράσεις και συγχρόνως είναι πιθανόν να έχει και λιγότερες παρενέργειες (εικόνα 23). Στα συστήματα μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων, η αρχή λειτουργίας τους αφορά την επιφανειακή αλλά και τη βαθύτερη ηλεκτροθερμική απόπτωση ή βιολογική διέγερση των ιστών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας ομοιόμορφης κατανομής της ενέργειας κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ηλεκτροδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ογκομετρική θέρμανση του ιστού. Συνίστανται κυρίως σε σύσφιξη δέρματος (εικόνα 24). Τέλος, όσον αφορά τα συστήματα lasers διπολικών ραδιοσυχνοτήτων, η λειτουργία τους στηρίζεται στην ελεγχόμενη επιφανειακή αλλά και στη βαθύτερη ηλεκτρο-οπτική θερμική απόπτωση ή βιολογική διέγερση των ιστών (ELOS technology: ELectro Optical Synsergy). Και αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται στη σύσφιξη του δέρματος (εικόνα 25). Η ελεγχόμενη θέρμανση ενός ιστού είναι το κλειδί για τη βελτίωση της χαλαρότητας του δέρματος και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των ακόλουθων τεχνικών: α) συστήματα μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων, β) συστήματα laser διπολικών ραδιοσυχνοτήτων, γ) laser υπερύθρων-συμβατικής ή κλασματικής τεχνολογίας, δ) υπέρυθρα φώτα-συμβατικής ή κλασματικής τεχνολογίας και ε) συνδυασμό των παραπάνω τεχνολογιών. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ LASER ΚΑΙ PCL ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Α) Μη διηθητικές Φωτοπηξία (εξωτερική προσέγγιση) Φωτοανανέωση (IR LASERS, PCL, PCL+RF) Φωτοαποτρίχωση Φωτο-βιορύθμιση (ακμή, λεύκη, ψωρίαση)

10 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 431 Εικόνα 30. Μαγνητικό σύστημα κλειδώματος της πόρτας προκειμένου να είναι ασφαλής ο χώρος λειτουργίας του laser. Εικόνα 31. Ο πίνακας ελέγχου στο εσωτερικό ενός εργασιακού χώρου laser-pcl. Β) Μικροδιηθητικές Q-S υπερεκλεκτική φωτοαποδόμηση Μη διηθητική λειτουργική αναδόμηση Er:YAG/CO 2 laser μικροδιηθητική φωτοεξαίρεση Γ) Μακροδιηθητικές CO 2 /Er:YAG laser deep resurfacing Φωτοπηξία (εσωτερική προσέγγιση) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ LASER- PCL Ένα μοντέρνο δερματολογικό περιβάλλον πρέπει να παρέχει τον κατάλληλο χώρο για έναν αξιόλογο αριθμό συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Τέτοιες συσκευές είναι τα laser, οι πολυχρωματικές πηγές ενέργειας (PCL) και οι ραδιοσυχνότητες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιβάλλον οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όσον αφορά την εκτέλεση μη-διηθητικών ή μικροδιηθητικών ε- φαρμογών, απαιτούνται απλές διαπιστευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις. Ενώ, όταν πρόκειται για χώρους όπου θα εκτελεστούν μακροδιηθητικές εφαρμογές, πρέπει να υπάρχει διαπίστευση για χειρουργικές εγκαταστάσεις. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ LASER-PCL Σε όλους τους εργασιακούς χώρους που διαθέτουν συσκευές lasers και PCL, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των εφαρμογών. Αυτή η ασφάλεια αφορά τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι είναι οι ασθενείς, το προσωπικό που χειρίζεται τις συγκεκριμένες συσκευές, το εξωτερικό περιβάλλον και τέλος το εσωτερικό περιβάλλον (δηλαδή το χώρο όπου γίνονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές). Η ασφάλεια βασίζεται σε πρωτόκολλα τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα ενεργά και τα παθητικά. Τα ενεργά πρωτόκολλα ασφαλείας, όσον αφορά τους φορείς υγείας οφείλουν να κατανοούν τις οδηγίες, να μάθουν πώς να χειρίζονται τα μηχανήματα και να τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας του κάθε μηχανήματος. Από την πλευρά τους, οι ασθενείς οφείλουν να κατανοούν οδηγίες και να διατηρούν τα προστατευτικά μέσα στη θέση τους. Το εσωτερικό περιβάλλον πρέπει να αποτρέπει την είσοδο χωρίς προστασία ενώ το εξωτερικό περιβάλλον οφείλει να αποτρέπει την τυχαία διαφυγή φωτός εκτός των χώρων. Τα παθητικά πρωτόκολλα ασφαλείας, από την πλευρά των φορέων υγείας, απαιτούν αυτοί οι τελευταίοι να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου και συγχρόνως να ελέγχουν την είσοδο στο χώρο του laser. Οι ασθενείς οφείλουν να προσέχουν τις προειδοποιητικές πινακίδες και τα σήματα με τα φώτα, να διακόπτουν την ηλεκτρική παροχή ρεύματος σε περίπτωση που ανοίξει η πόρτα ενώ δεν είναι εγκεκριμένη η είσοδος (δηλαδή η πόρτα πρέπει να έχει ένα σύστημα κλειδώματος), να φορούν πάντα τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα στα μάτια, στο δέρμα και τα δόντια και τέλος να αποφεύγουν την εισπνοή αερίων και την ανάφλεξη. Το εσωτερικό περιβάλλον οφείλει να διατηρεί πάντα τα προστατευτικά ρούχα ασφαλή ενώ το

11 432 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 MODULO CDO-A STANDARD: TEMPI IMPLEMENTAZIONE DISATTIVAZIONE SICUREZZA ACCESSO IN SICUREZZA ATTIVAZIONE SICUREZZA COMPORTAMENTI AUTOMATICI RS AK LM RF CA RG Εικόνα 32. Ανεύρεση και τοποθέτηση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού στον εξωτερικό χώρο. Διάγραμμα 4. Ο χρόνος προσαρμογής που χρειάζεται το προσωπικό που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες στη στάνταρ διαδικασία εκμάθησης, προκειμένου να ενεργοποιήσει κάποιους τυποποιημένους αυτοματισμούς στη συμπεριφορά του. συρόμενες πόρτες (εικόνα 29) ή με μαγνητικό σύστημα κλειδώματος της πόρτας (εικόνα 30). MODULO CDO-A SEMPLIFICATO: TEMPI IMPLEMENTAZIONE DISATTIVAZIONE SICUREZZA ACCESSO IN SICUREZZA ATTIVAZIONE SICUREZZA COMPORTAMENTI AUTOMATICI RS AK LM RF CA RG Διάγραμμα 5. Ο χρόνος προσαρμογής που χρειάζεται το προσωπικό που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες στην ηλεκτρονικά απλοποιημένη μορφή εκμάθησης, προκειμένου να ενεργοποιήσει κάποιους τυποποιημένους αυτοματισμούς στη συμπεριφορά του. εξωτερικό να διαθέτει αδιαφανή γυαλιά στα παράθυρα και να ελέγχουν το κλείσιμο των παραθύρων. Στην εικόνα 26, φαίνεται η κάτοψη ενός σωστά προστατευμένου και ασφαλούς χώρου laser. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τον κάθε τομέα ασφάλειας. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει οι χώροι όπου εφαρμόζονται τα laser να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές (εικόνα 27). Επιπλέον, στους χώρους αυτούς πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένος εξοπλισμός, όπως τα γυαλιά που φαίνονται στην εικόνα 28. Η είσοδος στους χώρους αυτούς πρέπει να γίνεται με αυτόματες ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ LASER-PCL 1) Άνοιγμα της πόρτας (από το γιατρό) 2) Κλείδωμα της πόρτας από μέσα 3) Εξωτερική επιγραφή ότι το laser λειτουργεί 4) Εξαερισμός στο χώρο του laser 5) Επιλογή του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού και χρησιμοποίησή του 6) Ενεργοποίηση των ειδικών κουρτινών προστασίας στα παράθυρα 7) Ενεργοποίηση του εξοπλισμού laser-pcl 8) Έλεγχος ότι χρησιμοποιούνται και έχουν φορεθεί τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα 9) Επιλογή των παραμέτρων στο laser-pcl και έλεγχός τους πριν την εκπομπή 10) Ανάβει η χειρουργική επιγραφή 11) Έναρξη θεραπείας 12) Ολοκλήρωση θεραπείας (οι συσκευές lasers-pcl παραμένουν σε αναμονή) 13) Απενεργοποίηση των συσκευών lasers και PCL 14) Αφαίρεση και αποθήκευση του προστατευτικού εξοπλισμού 15) Σβήσιμο της χειρουργικής επιγραφής 16) Απενεργοποίηση των ειδικών κουρτινών προστασίας στα παράθυρα 17) Σβήσιμο της εξωτερικής επιγραφής ότι το laser βρίσκεται σε λειτουργία 18) Απενεργοποίηση του κλειδώματος της πόρτας, που έγινε εσωτερικά

12 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής ) Άνοιγμα της πόρτας από το γιατρό 20) Απενεργοποίηση του εξαερισμού στο χώρο του laser ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕ LASER-PCL 1) Αίτημα για είσοδο στο χώρο από έξω προκειμένου να εγκριθεί 2) Διαρκής ενημέρωση και γνώση του μήκους κύματος laser-pcl που χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή (εικόνα 31) 3) Σωστή ανεύρεση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού από έξω 4) Τοποθέτηση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού και επικοινωνία των δύο χώρων, εσωτερικού-εξωτερικού (εικόνα 32) 5) Διακοπή της διαδικασίας και οι συσκευές lasers-pcl παραμένουν σε αναμονή 6) Ξεκλείδωμα της πόρτας από το εσωτερικό 7) Άνοιγμα της πόρτας από το εσωτερικό 8) Είσοδος των ατόμων, που έλαβαν άδεια, από το εξωτερικό στο εσωτερικό 9) Κλείσιμο και κλείδωμα της πόρτας από το εσωτερικό 10) Έλεγχος από τον χειριστή του laser-pcl ότι τα άτομα που εισήλθαν στο χώρο φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό σωστά 11) Συνέχιση της διαδικασίας με laser-pcl. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Από τα διαγράμματα 2 και 3, παρατηρούμε τους χρόνους εκμάθησης σε γιατρούς και νοσοκόμες, όσον αφορά τη στάνταρ διαδικασία ή την απλοποιημένη διαδικασία για την είσοδο σε χώρους εγκατάστασης laser-pcl. Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι γιατροί χρειάζονται πολύ περισσότερο, σχεδόν διπλάσιο χρόνο, για να μάθουν τη στάνταρ διαδικασία σε σχέση με την απλοποιημένη. Από την πλευρά τους, οι νοσοκόμες χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο, αν και λίγο λιγότερο χρειάζονται για την απλοποιημένη διαδικασία εκμάθησης. Συγκριτικά μεταξύ τους, γιατροί και νοσοκόμες, έχουν περίπου την ίδια απόδοση. Στα διαγράμματα 4 και 5, βλέπουμε το χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται το προσωπικό που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες ανάλογα με τη μορφή της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προκειμένου να ενεργοποιήσει κάποιους τυποποιημένους αυτοματισμούς στη συμπεριφορά του. Οι τομείς στους οποίους γίνεται η εκπαίδευση αφορούν την ενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας, την πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα και την απενεργοποίησή τους. Γενικά, βλέπουμε ότι οι δύο διαδικασίες δεν έχουν ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι στη στάνταρ διαδικασία εκμάθησης, η πρόσβαση στα συστήματα ασφαλείας είναι αυτή που είναι περισσότερο χρονοβόρα, ενώ αντίστοιχα στην ηλεκτρονικά απλοποιημένη διαδικασία τον περισσότερο χρόνο καταλαμβάνει η ενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ LASER-PCL Τα λάθη τα οποία παρατηρούνται στη συμπεριφορά του προσωπικού που παρέχει τις υπηρεσίες, γιατροί και νοσοκόμες, στους χώρους εγκατάστασης laser- PCL χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στα μικρά λάθη ή ήσσονος σημασίας, στα ενδιάμεσα και στα σημαντικά ή μείζονος σημασίας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των συγκεκριμένων λαθών παίζει και το άτομο που παρατηρεί. Στην πρώτη περίπτωση, όπου το άτομο που παρατηρούσε ήταν ο χειριστής των συσκευών lasers-pcl, σημειώθηκαν τα ακόλουθα λάθη στη συμπεριφορά του προσωπικού. Στα μικρά λάθη εντάχθηκαν η διατήρηση των συσκευών lasers-pcl σε κατάσταση αναμονής και η καθυστερημένη ενεργοποίηση του εξαερισμού, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη αναρρόφηση των αερίων που παράγονται από τις συσκευές. Στα ενδιάμεσα λάθη συμπεριλαμβάνονται το ότι ξεχάστηκε να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός προστασίας για τα μάτια πριν την έναρξη της χρησιμοποίησης των συσκευών, το ότι ξεχάστηκε να γίνει έλεγχος στην ασφάλεια του ασθενούς πριν από την έναρξη ή τη συνέχιση-μετά από διακοπή-της διαδικασίας, και το ότι ξεχάστηκε να κλειδωθεί εσωτερικά το σύστημα ασφαλείας. Στα σοβαρά ή μείζονος σημασίας λάθη περιλαμβάνονται το ότι ξεχάστηκε να τεθούν σε αναμονή οι συσκευές lasers-pcl προτού ξεκλειδωθεί ο χώρος, το ότι ξεχάστηκε να γίνει έλεγχος στο προσωπικό που μόλις μπήκε στο χώρο ότι έχει φορέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την προστασία του και το ότι ανοίχτηκε η πόρτα ασφαλείας χωρίς να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία των συσκευών. Στη δεύτερη περίπτωση έγινε καταγραφή των λα-

13 434 Ελληνική Δερματοχειρουργική, Τόμος 5, Τεύχος 3, 2008 ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης του Επιπέδου Αποτελεσματικότητας/Ασφάλειας/Ποιότητας που δόθηκε σε 120 ασθενείς. Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης του Επιπέδου Αποτελεσματικότητας/Ασφάλειας/Ποιότητας Θα το εκτιμούσαμε αν αφιερώνατε ελάχιστα λεπτά από το χρόνο σας για να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ιατρική εγκατάσταση Επίπεδο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κατά τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα νοσηλείας Σχόλια: Αίσθημα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κατά τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα νοσηλείας Σχόλια: Επίπεδο ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ κατά τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα νοσηλείας Σχόλια: θών, κατηγοριοποιημένων και αυτών σε τρεις μορφές, αλλά αυτή τη φορά ο παρατηρητής ήταν το ιατρικό προσωπικό που εισερχόταν στο χώρο. Στα ήσσονος σημασίας λάθη καταγράφηκαν το αίτημα εισόδου στο χώρο το οποίο ήταν διαφορετικό από αυτό που ορίζει η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται, καθώς και η παρατεταμένη αναζήτηση των προστατευτικών γυαλιών για να εισέλθουν στο χώρο. Στα ενδιάμεσης σημασίας λάθη, αναφέρθηκε ότι ξεχάστηκε να γίνει έλεγχος στο προσωπικό που εισέρχεται στο χώρο ότι φορούν τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, ότι ξεχάστηκε να γίνει έλεγχος ότι κλειδώθηκε η πόρτα μετά την είσοδο στο χώρο και ότι η πόρτα παρέμεινε ανοικτή μετά την είσοδο. Τέλος, στα υψίστης σημασίας λάθη σημειώθηκαν το άνοιγμα της πόρτας ασφαλείας χωρίς έγκριση μετά από αίτημα εισόδου από τον εξωτερικό χώρο, η είσοδος στο χώρο φορώντας προστατευτικά γυαλιά αλλά τοποθετημένα με το λάθος τρόπο και το άνοιγμα της πόρτας χωρίς έγκριση και χωρίς να υπάρχει αίτημα από τον εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, έγινε αξιολόγηση των λαθών στις τρεις αυτές κατηγορίες, τόσο των γιατρών όσο και των νοσοκόμων, ανάλογα αν ο τρόπος εκμάθησης ήταν ο προκαθορισμένος ή ο ηλεκτρονικά απλοποιημένος. Το εντυπωσιακό ήταν πως δεν παρατηρήθηκε κανένα λάθος στη συμπεριφορά τους σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας, ούτε από τους γιατρούς ούτε από νοσοκόμες, όταν χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονικά απλοποιημένη μορφή εκμάθησης των κανόνων ασφαλείας στις χειρουργικές μονάδες με lasers-pcl. Τέλος, αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε και από τους ίδιους τους ασθενείς, μέσω ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συσκευών lasers-pcl, την αντίληψη της ασφάλειας και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μετά από επεμβάσεις σε απλοποιημένες χειρουργικές ή απλές εγκαταστάσεις lasers-pcl (πίνακας 1). Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 120 ασθενείς και ήταν όλοι 100% ικανοποιημένοι. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η laser δερματολογία είναι αναμφισβήτητα μία πολυάσχολη και ενεργή τεχνική, επαγγελματική και κλινική πτυχή της επιστήμης μας. Ωστόσο, έχει ακόμα ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η επιτυχία του βέβαια συνδέεται στενά με την επιλογή κατάλληλων συστημάτων από καλά εκπαιδευμένους γιατρούς. Και αυτό είναι το κλειδί για να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά ένα μονίμως εξαπλούμενο εύρος δερματολογικών παθήσεων. Η αγορά ενός συστήματος laser-pcl δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σωστά. Οι συσκευές lasers-pcl χρειάζονται κατάλληλο εργασιακό χώρο και σωστή εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών ασφαλείας. Επιπλέον, ένας εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται και ένα ανάλογα οργανωμένο

14 L. MARINI M.D. 42 ο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας δερματοχειρουργικής 435 περιβάλλον εργασίας υψηλών προδιαγραφών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σωστά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητές του. Τέλος, ο κατάλληλα και συγκεκριμένα διαμορφωμένος χώρος εργασίας βοηθά στο να μειωθούν δραστικά ο χρόνος εκπαίδευσης των φορέων υγείας που χειρίζονται τα μηχανήματα καθώς και λάθη που ενδεχομένως μπορεί να γίνουν και να είναι επικίνδυνα. Αλλά ταυτόχρονα, προωθεί και μία εξαιρετικά σημαντική αίσθηση αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας στους ασθενείς. SUMMARY The applications of laser devices are currently increasing and the use of laser is an excellent weapon in the hands of every dermatologic surgeon, as long as he knows how to use it properly. These devices exist for decades but today the areas where they can be implemented are increasing. In this work, the history and evolution of laser and PCL, the types of light-tissue interaction, the structure of a long-pulse laser and the selective and extended selective photothermolysis are described. Furthermore, reference is made to epicutaneous cooling systems and to the principles and proposed clinical effects of laser and PCR on dermatologic surgery. The requirements of laser- PCR working environment, the safety protocols and the procedure of access control are analyzed. Finally, references are made concerning the implementation time required for health care providers as well as to the common behavioral errors made in the laser-pcr treatment rooms. Key words: Laser, PCL, light-tissue interaction, selective and extended selective photothermolysis, requirements of laser-pcr working environment, safety protocols. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Mulhbauer W et al. Treatment of capillary haemangiomas and naevi flammei with light. Langenbecks Arch Chir 1976 Suppl: Godfrey T, et Al. Measuring key parameters of intense pulsed light (IPL) devices JCLT, 9: 3, , Dierickx CC. The Role of Deep Heating for Noninvasive Skin Rejuvenation Laser Surg Med : Anderson RR et al. Selective Photothermolysis of Lipid-Rich Tissues: a Free Electron Laser Study. Laser Surg Med :

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com APILUX 2G APL Η Dectro,με την άριστη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της τριχοφιύας,πιστεύοντας ότι η τεχνολογία της επιτρέπει πλέον να κατασκευάσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχάνημα φωτόλυσης, χρηματοδότησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕΤ ΙΙ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστημονική Υπεύθυνη: Μαρία Λύρα Επικ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕΤ ΙΙ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστημονική Υπεύθυνη: Μαρία Λύρα Επικ. ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕΤ ΙΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστημονική Υπεύθυνη: Μαρία Λύρα Επικ. Καθηγήτρια 1998 LASER ΣΥΝΟΨΗ ñ

Διαβάστε περισσότερα

HIGH INTENSITY LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER

HIGH INTENSITY LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER High Intensity Laser 3 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Νέας γενεάς τεχνολογία στην θεραπεία laser Βαθύτερη διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

Lasers για τις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος

Lasers για τις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος 206 ομιλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τόμος 6, (4):206-213, 2009 Lasers για τις μελαγχρωματικές λάες του δέρματος ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι μελαγχρωματικές λάες προκαλούνται από την υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται:

1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται: 1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται: Στο πρόσωπο: για σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, αντιμετώπιση μικρών ρυτίδων και ουλών (πχ. από ακμή),

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Maximum Permissible Exposure (MPE) - Nominal Hazard Zone (NHZ) Μέγιστη Επιτρεπτή Έκθεση (MPE) Το

Διαβάστε περισσότερα

Δυο Προγράμματα SHR Mode (High Frequency, Low Energy Mode): Μέχρι 10Hz LHR Mode (Low Frequency, High Energy Mode): Μέχρι 3Hz

Δυο Προγράμματα SHR Mode (High Frequency, Low Energy Mode): Μέχρι 10Hz LHR Mode (Low Frequency, High Energy Mode): Μέχρι 3Hz Three Wavelengths: 755, 808, 1064nm Η Τελευταία Τεχνολογία στην Αποτρίχωση Χωρίς Πόνο, Χωρίς Εγκαύματα, Με Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα και Γρήγορα ******************** Δυο Προγράμματα SHR Mode (High Frequency,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Σκοπός: Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η κατανόηση και επίγνωση των κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Radiofrequency. 1. Τι είναι οι ραδιοσυχνότητες;

Radiofrequency. 1. Τι είναι οι ραδιοσυχνότητες; Radiofrequency Η χρήση συσκευών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία των Ραδιοσυχνοτήτων (Radiofrequency ή RF) ανήκει στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Αισθητικής, με σημείο έναρξης το 2000, όπου η

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της Τεχνολογίας Ραδιοσυχνοτήτων στη νέα Διαθερμία Ωμικής και Χωρητικής μορφής.

Η εξέλιξη της Τεχνολογίας Ραδιοσυχνοτήτων στη νέα Διαθερμία Ωμικής και Χωρητικής μορφής. Η εξέλιξη της Τεχνολογίας Ραδιοσυχνοτήτων στη νέα Διαθερμία Ωμικής και Χωρητικής μορφής. Γιατί λειτουργεί Το ανθρώπινο βιολογικό σύστημα μπορεί να συγκριθεί με ένα εξελιγμένο δρόμο όπου κυτταρικοί και

Διαβάστε περισσότερα

Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση

Το υποσύστηµα αίσθησης απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" είσοδοι της διάταξης αντίληψη του "περιβάλλοντος" τροφοδοσία του µε καθορίζει τις επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μη αφαιρετικά laser και πηγές παλμικού φωτός

Μη αφαιρετικά laser και πηγές παλμικού φωτός 148 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τόμος 4, (3):148-152, 2007 Μη αφαιρετικά laser και πηγές παλμικού φωτός Non-ablative laser and intense pulsed light sources ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές φωτός στην επεμβατική δερματολογία

Πηγές φωτός στην επεμβατική δερματολογία 214 ομιλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τόμος 6, (4):214-219, 2009 Πηγές φωτός στην επεμβατική δερματολογία ΠΕΡΙΛΗΨΗ Επιμελεια: Παναγιώτης Γρ. Κωστάκης Διευθ., Γ' Δερματολογική Κλινική Νοσ. Α. Συγγρός Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ «Ίσως το φως θα ναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.» Κ.Π.Καβάφης ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ LASER Εισαγωγικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Χημικοί Μηχανισμοί Παραγωγή εξ επαγωγής, φωτο-χημικών φαινομένων φωτο-ευαισθητοποίησης και φωτο-απομάκρυνσης.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευστάθιος Α. Ράλλης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Δ/ντής Δερματολογικού Τμήματος 417 ΝΙΜΤΣ

Γράφει: Ευστάθιος Α. Ράλλης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Δ/ντής Δερματολογικού Τμήματος 417 ΝΙΜΤΣ Γράφει: Ευστάθιος Α. Ράλλης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Δ/ντής Δερματολογικού Τμήματος 417 ΝΙΜΤΣ Τι σημαίνει ο όρος laser; LASER είναι τα αρχικά των λέξεων Light Amplification Stimulated Emission of

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση της αγοράς της αισθητικής ιατρικής

Επισκόπηση της αγοράς της αισθητικής ιατρικής Επισκόπηση της αγοράς της αισθητικής ιατρικής Τώρα είναι η ώρα της αισθητικής ιατρικής Οι καταναλωτές αποδέχονται περισσότερο τις θεραπείες αισθητικής Διαρκώς αναπτύσσονται νέες θεραπείες και συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Δορυφορικές μετρήσεις στο IR. Θεωρητική θεώρηση της τηλεπισκόπισης της εκπομπήςτηςγήινηςακτινοβολίαςαπό δορυφορικές πλατφόρμες. Μοντέλα διάδοσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Μυρτώ Θεοφιλίδη Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Θερμικά Ηλιακά Συστήματα Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) & Θέρμανση Χώρου & Ψύξη Χώρου ZNX

Διαβάστε περισσότερα

Το δέρµα σου επιδιορθώνεται; Platelets Rich Plasma Method Cream

Το δέρµα σου επιδιορθώνεται; Platelets Rich Plasma Method Cream Το δέρµα σου επιδιορθώνεται; Platelets Rich Plasma Method Cream Ετερόλογη ή αυτόλογη; H δική µας δύναµη Μια από τις τελευταίες ανακαλύψεις της αναγεννητικής ιατρικής, είναι η ικανότητα των κυττάρων να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας wikipedia Το πρώτο κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

10η Ενότητα: Το υποσύστημα "αίσθησης"

10η Ενότητα: Το υποσύστημα αίσθησης 10η Ενότητα: Το υποσύστημα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά μεγέθη γενική δομή και συγκρότηση ΤΕΙ Πειραιά Καθηγητής Γ. Χαμηλοθώρης ΜΗΧΑΤΡΟΝΙΚΗ ISL I nt el l i gent Syst ems Lab 1 Το υποσύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Θερμολυπόλυση από την Hydrosun

Θερμολυπόλυση από την Hydrosun Θερμολυπόλυση από την Hydrosun Η Υπερθερμική Συσκευή με Φίλτρο Νερού Το Ηydrosun Ιrradiator είναι ένα νέο σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας Α με φίλτρο νερού (wira). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS)

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της πληροφορικής στο πεδίο των αυτοματισμών έγιναν αρκετά δημοφιλή τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management Systems

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία ΓΝΩΣΕΙΣ KAI ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ HIV. Στυλιανού Στυλιανή

Πτυχιακή Εργασία ΓΝΩΣΕΙΣ KAI ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ HIV. Στυλιανού Στυλιανή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΓΝΩΣΕΙΣ KAI ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ HIV Στυλιανού Στυλιανή Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Επιλογή κατάλληλης αίθουσας στο σχολείο Η αίθουσα που θα επιλεγεί πρέπει να καταλαμβάνει 40-70 τ.μ. Να είναι εύκολα προσπελάσιμη και κοντά στις υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος AΠΟΚΛΕIΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑI ΚΥΠΡΟ: MIMI D.lux - SQOOM Concept HELLAS Εμπορικό Κέντρο Μεγ. Αλεξάνδρου 65302 Καβάλα, ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Rad ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RAD Κωδικός: 2.07.040 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απομακρύνει αποτελεσματικά τις εναποθέσεις αλάτων από το σύστημα ψύξης θέρμανσης. Ρίξτε το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικά η φωτοπηξία εφαρµόσθηκε για πρώτη φορά το 1946 από τον Γερµανόκαθηγητή Meyer Schwickerath, οοποίος ανέπτυξε µια συσκευή φωτοπηξίας µε λυχνία

Κλινικά η φωτοπηξία εφαρµόσθηκε για πρώτη φορά το 1946 από τον Γερµανόκαθηγητή Meyer Schwickerath, οοποίος ανέπτυξε µια συσκευή φωτοπηξίας µε λυχνία Κλινικά η φωτοπηξία εφαρµόσθηκε για πρώτη φορά το 1946 από τον Γερµανόκαθηγητή Meyer Schwickerath, οοποίος ανέπτυξε µια συσκευή φωτοπηξίας µε λυχνία τόξουαερίου (Xenon Arc) µε την οποία προκάλεσε φωτοπηκτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΘΑΛΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. χειρουργική. δείτε τον κόσµο µε άλλα µάτια

ΟΦΘΑΛΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. χειρουργική. δείτε τον κόσµο µε άλλα µάτια ΟΦΘΑΛΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ χειρουργική δείτε τον κόσµο µε άλλα µάτια ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ Στα Οφθαλομολογικά Κέντρα ΟΡΑΣΙΣ θεραπεύουμε με σύγχρονες ασφαλείς ιατρικές μεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis αισθητική προσώπου Dr. Stefanos Goudelas, Dermatologist η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης Dr. Stefanos Goudelas

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ. Οι Φασματικοί Σωλήνες (Spectrum Tubes)

ΑΤΟΜΙΚΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ. Οι Φασματικοί Σωλήνες (Spectrum Tubes) Θεωρία (βλ. Ebbing, Ενότητα 7.3) ΑΤΟΜΙΚΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ Οι Φασματικοί Σωλήνες (Spectrum Tubes) Οι φασματικοί σωλήνες περιέχουν ένα ή περισσότερα στοιχεία σε μορφή αερίων ατόμων ή μορίων. Η ενέργεια παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com RV ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RV Κωδικός: 2.02.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ισχυρό υδατοδιαλυτό καθαριστικό μηχανής και σασί για εφαρμογή σε δύσκολους ρύπους όπως χωματουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Circuit ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CIRCUIT Κωδικός: 2.07.060 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εξειδικευμένο προϊόν κατάλληλο για την απολάδωση κλειστού κυκλώματος νερού ύστερα από εισροή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Calm ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CALM Κωδικός: 2.01.025 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ειδικό ελαφρώς όξινο σαμπουάν, για καθαρισμό αλάτων αλλά και ελαφρών ρύπων. Εξουδετερώνει τα αλκαλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αποτρίχωση με Laser

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αποτρίχωση με Laser queers.gr Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αποτρίχωση με Laser Πως να διαλέξετε υπηρεσίες Από την ομάδα του Queers.gr 2013 Κεφάλαιο 1. Τι είναι/ Πως λειτουργεί η μέθοδος με laser. 1. Τι είναι η αποτρίχωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ Λεμεσός, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Biopet ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BIOPET Κωδικός: 2.10.041 Intrastat Code: 3811.19.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υγρό μυκητοκτόνο πρόσθετο με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον όλων των

Διαβάστε περισσότερα

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr Κεντρικό: Ν. Πλαστήρα 257 & Αιόλου 36, ΤΚ: 135 62, Αγ. Ανάργυροι Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 26 20 250, Fax: 210 26 23 805 Υποκατάστημα: Σμύρνης 31, Τ.Κ.: 143 41, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα Τηλ: 210 25 25 534-210

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς H Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι σε όλους γνωστή ως η πιο Aποτελεσματική, Ποιοτική Υγιεινή μέθοδος θέρμανσης Η θέρμανση μεταφέρεται αποτελεσματικά με τον πιο φυσικό τρόπο από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MicroworldsPro

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MicroworldsPro 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 501 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MicroworldsPro Ορφανίδου Όλγα Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ 12.07 - Οδηγίες χρήσης g 51145780 DFG 316-320 08.10 DFG 316s-320s DFG 425-435 DFG 425s-435s Πρόλογος Για την ασφαλή χρήση του μεταφορέα διαδρόμου απαιτούνται γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Το φυλλάδιο αυτό παρέχει πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τις εργασίες καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαρισμού είναι δυνατό να εκτεθούν σε μεγάλο αριθμό επικίνδυνων ουσιών, μερικές

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Fog ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: FOG Κωδικός: 2.07.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Αποτρέπει το θάμβωμα που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες στα τζάμια και τους καθρέπτες των

Διαβάστε περισσότερα

Reinier et al, 2004. α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ

Reinier et al, 2004. α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ Μέθοδοι Αξιολόγησης Καλλυντικών Προϊόντων Προϊόντα για τα μαλλιά Σοφία Χατζηαντωνίου Φαρμακοποιός, PhD Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ Reinier et al, 2004 α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ Προϊόντα περιποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Χ-Series ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Η καλύτερη επιλογή για την ασφάλειά σας! ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΕΩΣ 64 ΖΩΝΕΣ

Χ-Series ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Η καλύτερη επιλογή για την ασφάλειά σας! ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΕΩΣ 64 ΖΩΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΕΩΣ 64 ΖΩΝΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Χ-Series ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥΣ - ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ EAS Μονάδα IDS X-Series έως 64 ζώνες Πληκτρολόγια Classic

Διαβάστε περισσότερα

Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser.

Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser. Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser. Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ Εάν ψάχνετε για μια ακριβή, ασφαλή και άνετη διαθλαστική επέμβαση με laser η Z-LASIK είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ LASER ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΥ ΠΑΛΜΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ENCO Μ.Ε.Π.Ε. - Νίκαιας 9, 55132 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη. EnCo ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Φωτιστικά με λαμπτήρες Led

ENCO Μ.Ε.Π.Ε. - Νίκαιας 9, 55132 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη. EnCo ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Φωτιστικά με λαμπτήρες Led Φωτιστικά με λαμπτήρες Led Η εταιρεία μας, για εμπορεύεται φωτιστικά με Led λαμπτήρες για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων τύπων φωτιστικών με λαμπτήρες εκκένωσης. Το LED (Light Emitting Diode) είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ PEELINGS EASY TCA PEEL

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ PEELINGS EASY TCA PEEL ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ PEELINGS EASY TCA PEEL ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Χωρίς στερήσεις και υπερβολές, χαρίζει: ΛΑΜΨΗ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΨΗ Το Easy TCA peel είναι ένα απαλό peeling

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Ο όμιλος NewDAY Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Η Τεχνολογία και η Επιστήμη κάνουν τη διαφορά Τα NewDAY είναι πρωτοπόρα και Σύγχρονα κέντρα αδυνατίσματος, αισθητικών εφαρμογών, αποτρίχωσης και Laser Τα NewDAY

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Patoma ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: PATOMA Κωδικός: 2.03.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Κάνει καλή απολάδωση, στεγνώνει γρήγορα, είναι χαμηλού αφρισμού και δεν χρειάζεται ξέπλυμα

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Συνεισφορά της Ένωσης Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

PEELINGS Τα peelings ή απολέπιση µε χηµικά ή µηχανικά ( δερµοαπόξεση peelings µε κρυστάλλους )µέσα σηµαίνει την εφαρµογή στο δέρµα ενός ή περισσότερων αποφολιδωτικών παραγόντων µε αποτέλεσµα την καταστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΙΟΣ, Ο καλύτερός μας φίλος ο χειρότερός μας εχθρός. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές αρνητικές

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος.

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για Φωτοβολταϊκά συστήματα Όλα όσα χρειάζεστε για την ομαλή λειτουργία της μονάδας σας. Σας προσφέρουμε ασφαλείς λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο

Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ποιότητας Μονάδων ΕΠΥΥ από επισκέπτες Σελίδα 1 ΕΠΥΥ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΛΓΙ ΙΚΑΝΠΙΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - Παρακαλούμε απαντήστε στις ερωτήσεις 1 Πόσες ημέρες περιμένατε για ραντεβού;

Διαβάστε περισσότερα

"Έξυπνο σπίτι" ΚΝΧ και αντλίες θερμότητας (Α/Θ)

Έξυπνο σπίτι ΚΝΧ και αντλίες θερμότητας (Α/Θ) "Έξυπνο σπίτι" ΚΝΧ και αντλίες θερμότητας (Α/Θ) Η ιδανική λύση για οικονομική ψύξη και θέρμανση με δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον Από τους Νεκτάριο Βρυώνη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, MSc ABB i-bus KNX Product

Διαβάστε περισσότερα

þÿ µ ºÄµÂ À ¹ÌÄ Ä±Â ÃÄ

þÿ µ ºÄµÂ À ¹ÌÄ Ä±Â ÃÄ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015-09 þÿ µ ºÄµÂ À ¹ÌÄ Ä±Â ÃÄ þÿ²¹ À±» ³¹ºÌ µá³±ãä Á¹ Avraam, Anastasia

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Μπορεί η οικολογική προσέγγιση μιας πιο λελογισμένης χρήσης των ενεργειακών πόρων του πλανήτη να προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να μας πείσει για μια οικονομικότερη χρήση των πηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟ Ε.Μ.Π. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α. Α. Σεραφετινίδης, Μ.Ι. Μακροπούλου, Ι. Ράπτης, Α. Παπαγιάννης, Ν. Αναστασοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Black Mat ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BLACK MAT Κωδικός: 2.02.119 Intrastat Code: 3405.30.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υδατοδιαλυτό προϊόν που μαυρίζει το ελαστικό μετά το πλύσιμο. Ψεκάζετε αυτούσιο αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ενημέρωση ΣΥΓΚΡΙΣΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΚΤΩΝ με LG ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ VRF. LG Business Solutions

Τεχνική Ενημέρωση ΣΥΓΚΡΙΣΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΚΤΩΝ με LG ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ VRF. LG Business Solutions 01 τεύχος Τεχνική Ενημέρωση ΣΥΓΚΡΙΣΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΚΤΩΝ με LG ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ VRF Air Conditioning I Heating I Hotel TV I Lighting I Signage I Photovoltaic ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της Ποιότητας και Περιστολή της Δαπάνης Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Χειρόγραφος Ιατρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Ice ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ICE Κωδικός: 2.07.020 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Διαλύει γρήγορα τον πάγο από τζάμια, καθρέφτες και κλειδαριές σε μια παγερή μέρα. Είναι ασφαλές

Διαβάστε περισσότερα

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass GR THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass Η ενεργειακή απόδοση και η υψηλή αισθητική πρέπει να συνυπάρχουν. Με τη σειρά υαλοπινάκων THERMOBELT Ultra μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Alas ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ALAS Κωδικός: 2.04.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Καταπολεμά τις επικαθίσεις αλάτων που αναπτύσσονται στις σερπαντίνες των πλυστικών μηχανών και

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Εσπερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια» Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Χρήστος Κώνστας Μηχανολόγος Μηχανικός Μετρολόγος TU Ilmenau Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Οθόνη βίντεο V1.

Οθόνη βίντεο V1. Οθόνη βίντεο GR 122398 122294 V1 www.avidsen.com GR ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η οθόνη είναι συμβατή αποκλειστικά με τις εξωτερικές μονάδες της Avidsen με κωδ. 102297, 112297 και 112298. Βασικά χαρακτηριστικά:

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρόθειο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο έχει χαρακτηριστική οσμή (σαν χαλασμένα αυγά) τοξικό διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο βαρύτερο του αέρα (σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών

Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών Γ. Κουλιεράκης, Ph.D. Ψυχολόγος της Υγείας Τομέας Κοινωνιολογίας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας 17/10/2009 Π.Μ.Σ. Δ.Υ. & Δ.Υ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 01 - Εισαγωγή

HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 01 - Εισαγωγή 1 2 HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 01 - Εισαγωγή Εργασίες = 10% Αξιολόγηση Σταύρος Ιεζεκιήλ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών iezekiel@ucy.ac.cy Green Park 111 Ενδιάμεση εξέταση = 30% Τελική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας. Βιοπαθολογικό Εργαστήριο

Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας. Βιοπαθολογικό Εργαστήριο Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα Υπόμνημα - Επεξηγήσεις... 3 Κεφάλαιο 1: Διαχείριση Προσωπικού... 4 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση Εξοπλισμού/ Εγκαταστάσεων... 5 Κεφάλαιο 3: Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική μπάρα υπερύθρων υψηλής ασφάλειας

Επαγγελματική μπάρα υπερύθρων υψηλής ασφάλειας International Patent n 05014276.9 made by Η σπουδαία μικρή μπάρα Το υπέρυθρο σύστημα ανίχνευσης εισβολών PHOTON έχει θέσει ένα νέο πρότυπο για όλες τις ενεργές υπέρυθρες μπάρες της αγοράς σήμερα, κερδίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

KRV-09TDAA KRV-12TDAA

KRV-09TDAA KRV-12TDAA KRV-09TD KRV-12TD KRV-09TD ΨΥΞΗ 8900 Btu/h SEER: 6,100 ΘΕΡΜΑΝΣΗ 8900 Btu/h SCOP: 4,600 KRV-12TD ΨΥΞΗ 11.949 Btu/h SEER: 6,100 ΘΕΡΜΑΝΣΗ 11.949 Btu/h SCOP: 4,600 KRV-18TD KRV-24TD KRV-18TD ΨΥΞΗ: 17.412 Btu/h

Διαβάστε περισσότερα

Από τις ρυθμίσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές: η αναγκαία παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Από τις ρυθμίσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές: η αναγκαία παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ΕΝΟΤΗΤΑ IV: ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Από τις ρυθμίσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές: η αναγκαία παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Κυριάκος Σουλιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αρ. αναθεωρημένης έκδοσης : 1

ΦΥΛΛΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αρ. αναθεωρημένης έκδοσης : 1 Σελίδα : 1 ΤΜΗΜΑ 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Προσδιορισμός προϊόντος Εμπορική επωνυμία Μορφή του προϊόντος : WASP LURE - : Υγρό. 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Graph ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: GRAPH Κωδικός: 2.40.050 Intrastat Code: 3403.19.19 Περιγραφή: Το προϊόν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό αντισκωριακό με γραφίτη, για μπουλόνια, παξιμάδια, πύρους, σούστες

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτ μακε ική Φροντίδα : όταν ο ασθενή ασθε ς βρίσκετ ίσκε αι στ αι ο κέντ κέ ρο της επ ε ιχειρ ιχε ηματικότητας

Φαρμακευτ μακε ική Φροντίδα : όταν ο ασθενή ασθε ς βρίσκετ ίσκε αι στ αι ο κέντ κέ ρο της επ ε ιχειρ ιχε ηματικότητας Φαρμακευτική Φροντίδα : όταν ο ασθενής βρίσκεται στο κέντρο της επιχειρηματικότητας 22/1/2012 Dr. Ίνα Πιπεράκη 1 Επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης Τον κυρίαρχο ρόλο του Φαρμακοποιού Διευκολύνει στη μείωση

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατική Παροχή

Συµπληρωµατική Παροχή Συµπληρωµατική Παροχή Ο ΟΝΤΙΑTΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Άρθρο 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΧΗΣ Ο Ασφαλισµένος έχει την δυνατότητα διενέργειας οδοντιατρικών πράξεων σε συνεργαζόµενο γιατρό. Η Παροχή καλύπτει και τα βασικά υλικά των

Διαβάστε περισσότερα