Η Λεγεώνα των Ψυχών. (Οι πρώτες 67 σελίδες)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Λεγεώνα των Ψυχών. (Οι πρώτες 67 σελίδες)"

Transcript

1

2 Η Λεγεώνα των Ψυχών (Οι πρώτες 67 σελίδες)

3 54. Έτρεχαν σαν τα ποντίκια μέσα στο λαβύρινθο. Πίσω τους ένας φρουρός με το πιστόλι ηλεκτρισμού στο χέρι. Ακουγόντουσαν τα είκοσι χιλιάδες βολτ να σπινθηρίζουν και η κομμένη του ανάσα. Ήταν πολύ γέρος ίσως σαράντα χρονώνκαι πολύ χοντρός για να τους προλάβει. Αν έτρεχαν στο δρόμο ή σε ένα γήπεδο δε θα είχε καμία ελπίδα. Όμως εκεί μέσα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Τζορτζ οδηγούσε την Υπατία, λες και είχε διασχίσει άπειρες φορές αυτούς τους διαδρόμους. Της φώναζε, λίγο πριν φτάσουν σε διασταύρωση, να πάει δεξιά ή αριστερά, και πάντα είχε δίκιο. Ο διάδρομος που αποφεύγανε ήταν πάντα αδιέξοδο ή άλλοι δυο φρουροί περίμεναν στο τέλος τους. Η Υπατία ακολουθούσε τις διαταγές του χωρίς καθόλου να το σκέφτεται. Υπήρχε κάτι στον τόνο της φωνής του που την έπειθε ότι διάλεγε πάντα σωστά. Είχαν κατεβεί ήδη τρεις ορόφους και πλησιάζανε στο ισόγειο και την έξοδο, όπου ο Άιρτον τους περίμενε με αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου. Αν έμπαιναν μέσα κανένα περιπολικό δε θα τους σταματούσε. Όμως η Υπατία είχε πλέον κουραστεί κι αυτό φαινόταν από την ένταση στο πρόσωπο της. Δε θα το παραδεχόταν ποτέ, αλλά είχε πάψει να χαμογελάει και έβγαζε κοφτά τον αέρα από τα πνευμόνια της. Ο Τζορτζ κατάλαβε ότι έπρεπε να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Στη τελευταία διασταύρωση φώναξε στην Υπατία να πάει αριστερά και εκείνος έμεινε λίγο πίσω, κουτσαίνοντας όσο πιο επιδεικτικά μπορούσε. Εκείνη τον κοίταξε ανήσυχη για μια στιγμή, λίγο πριν αρχίσει να κατεβαίνει τις σκάλες που θα την έβγαζαν στο ισόγειο. Ο Τζορτζ της έκλεισε το μάτι. «Παίξε μπάλα, κορίτσι μου», της φώναξε και έστριψε προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας ότι έπρεπε να βοηθάει το πόδι του με τα χέρια του. Ο φρουρός σταμάτησε για μια στιγμή και κοίταξε τους δύο εισβολείς που είχαν διασπαστεί. Όπως ήταν αναμενόμενο διάλεξε τον εύκολο στόχο, εκείνον που κούτσαινε. Ο Τζορτζ τον άφησε να πλησιάσει και μετά ξεκίνησε να τρέχει ξανά. Στην επόμενη στροφή αντίκρισε δυο φρουρούς να έρχονται κατά πάνω του. Σταμάτησε να τρέχει και σήκωσε τα χέρια. Οι φρουροί τον μιμηθήκανε, χωρίς φυσικά να σηκώσουν τα χέρια τους. Χαμογελούσαν, όχι φιλικά. Μόλις τον έπιαναν θα τον έκαναν να μαρτυρήσει για την αναστάτωση που προκάλεσε. Πριν τον παραδώσουν στην αστυνομία θα του μάθαιναν πόσο επώδυνο μπορεί να είναι ένα ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα.

4 «Εντάξει, νικήσατε», είπε ο Τζορτζ και χαμήλωσε τα χέρια και το κεφάλι. Απ έξω ακούστηκαν ρόδες να σπινιάρουν και πυροβολισμοί. Ο Τζορτζ χαμογέλασε. Τώρα έμενε να σώσει τον εαυτό του. Και τη λεγεώνα. Ήξερε ότι αν έπεφτε στα χέρια τους θα μαρτυρούσε τα πάντα πριν καν του κάνουνε την ένεση. Δεν είχε τη δύναμη και τη θέληση του Μαχάτμα. Δεν άντεχε τον πόνο ούτε θα αντιστεκόταν σε όποια ψυχολογικά βασανιστήρια θα του έκαναν. Θα κελαηδούσε πριν καν τον αγγίξουνε. Θα πρόδιδε τη λεγεώνα και το δάσκαλο, θα έδινε τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των μελών, ακόμα και της Υπατίας. Ήξερε πως δε θα μπορούσε να αντισταθεί. Όμως ήξερε και ποιος ήταν. Ήξερε ποιανού ψυχή κουβαλούσε μέσα στο τόσο αδύναμο σώμα του. Μέσα στο λειψό σώμα του. Κοίταξε πίσω του. Άλλοι δύο φρουροί, πολύ πιο ξεκούραστοι, συνόδευαν το σαραντάρη που τους είχε εντοπίσει. Έκανε το κεφάλι του δεξιά κι αριστερά, τόσο που να ακουστούν οι σπόνδυλοι του να ξεκλειδώνουν. Έπειτα έσκυψε και σήκωσε το δεξί μπατζάκι. Οι φρουροί κοίταξαν και μετά γελάσανε. Η δουλειά τους θα ήταν πιο εύκολη απ όσο περιμένανε. Ο Τζορτζ σκέφτηκε ότι είχε έρθει η στιγμή. Τώρα θα φαινόταν αν ο δάσκαλος ήξερε να διαλέγει ψυχές. Αν η Λεγεώνα του ήταν αληθινή ή μόνο μια δονκιχωτική προσπάθεια να αντιταχθεί στους γίγαντες. Άφησε τους φρουρούς να τον πλησιάσουν στα δύο μέτρα και μετά είπε: «Τον Πελέ τον ξέρετε;»

5 1. Όταν ο Αντρέας έλαβε το mail για να παρουσιαστεί στο «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» ήξερε ότι αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Στο προηγούμενο σχολείο του είχαν δώσει οριστική αποβολή από όλα τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ποτέ δεν υποστήριξε ότι η αποβολή του ήταν άδικη. Και αν γυρνούσε πίσω στο χρόνο θα έκανε ακριβώς τα ίδια. Είχε κρυφτεί στο γυμναστήριο με άλλον ένα από τους «χαμένους», ένα συμμαθητή του που αν κατάφερνε να τελειώσει το σχολείο θα ήταν καθαρά θέμα τύχης. Είχαν καταφέρει να καβατζώσουν ένα δίλιτρο φτηνό κρασί και έπιναν μεγάλες γουλιές από το μπουκάλι. Κάπνιζαν και φυσούσαν τον καπνό από ένα ανοιχτό παράθυρο. Αυτό τον καπνό εντόπισε ένας καθηγητής και μπήκε στο γυμναστήριο τρέχοντας. Τους πλησίασε και τους πρόσταξε να του παραδώσουν το μπουκάλι. Ο Αντρέας του είπε να περιμένει να πιει μια τζούρα ακόμα. Καθώς κατέβαζε το κοκκινωπό υγρό που σίγουρα δεν είχε φτιαχτεί από σταφύλια, ο καθηγητής τον κοίταξε απαξιωτικά και του είπε: «Πολιτάκο, δεν περίμενα κάτι άλλο από εσένα. Είσαι μπεκρής και χαμένος από τα γεννοφάσκια σου.» Και πρόσθεσε: «Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει.» Αντί για απάντηση ο Αντρέας του έφερε το μισογεμάτο ή μισοάδειο, εξαρτάται πως το βλέπεις- μπουκάλι στο κεφάλι. Μόλις ο καθηγητής του έπεσε κάτω αιμόφυρτος του έδωσε και δυο κλωτσιές στα πλευρά. Έπειτα αποχώρησε χωρίς καν να πάρει την τσάντα του, ενώ πίσω του άκουγε φωνές και απειλές. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάει στο πειθαρχικό συμβούλιο. Δεν ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με mail του στάλθηκε η απόφαση. Αλλά δε στεναχωρήθηκε. Ήξερε ότι δε θα έμενε εκεί για πολύ καιρό, ούτως ή άλλως. Το κακό ήταν ότι όποιος δε συνέχιζε το σχολείο ήταν υποχρεωμένος να πάει στο στρατό. Μέχρι να ενηλικιωθεί. Και αν ο Αντρέας δεν μπορούσε να ανεχτεί τους καθηγητές τι θα έκανε όταν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους λοχίες; Η ειδοποίηση από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ήρθε λίγο πριν ο Αντρέας το πάρει απόφαση ότι θα έπρεπε να κόψει τα μαλλιά του. Δεν είχε ξανακούσει για αυτό. Πίστευε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από τα δημόσια και τα ιδιωτικά.

6 Το εκπαιδευτικό σύστημα είχε διαμορφωθεί ως ένα εργαλείο διαχωρισμού. Στα δημόσια πήγαινε η πλειοψηφία του πληθυσμού. Δεν υπήρχαν πια επαγγελματικά λύκεια, τεχνικές σχολές και λύκεια προπαρασκευής για το πανεπιστήμιο. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έμπαιναν, χωρίς εξετάσεις, μόνο όσοι φοιτούσαν σε ιδιωτικό λύκειο και είχαν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Απ τα δημόσια έβγαιναν άτομα που μπορούσαν να εργαστούν μόνο ως υπάλληλοι. Κι αυτό σήμαινε δώδεκα ώρες δουλειά την ημέρα, σε εξαήμερη βάση, με μισθό που αρκούσε μόνο για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. Αν κάποιος μαθητής του δημοσίου τύχαινε να ξεχωρίσει, χάρη στις υψηλές του επιδόσεις, έμπαινε με κρατική υποτροφία σε ιδιωτικό, για να μπορέσει να συνεχίσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι έμεναν στο δημόσιο μέχρι να ενηλικιωθούν και μετά έμπαιναν στο στίβο της μισθωτής εργασίας. Μέχρι να συμβεί αυτό αλώνιζαν στις αίθουσες των δημοσίων χωρίς να μαθαίνουν τίποτα χρήσιμο. Οι καθηγητές τους ήταν όσοι δεν είχαν τις ικανότητες ή τις διασυνδέσεις να δουλέψουν σε ιδιωτικό. Ο μισθός τους ήταν αντίστοιχος ενός ανειδίκευτου εργάτη και εκδικούνταν τους μαθητές για την αποτυχία τους. Βαθμοί δεν έμπαιναν, όλοι έπρεπε να αποφοιτήσουν, αρκεί να μην ήταν παραβατικές προσωπικότητες. Αλλά οι καθηγητές χαίρονταν να χλευάζουν τους μαθητές τους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα γινόντουσαν υπάλληλοι, όπως και οι ίδιοι. Μόλις διάβασε το μήνυμα για τη δεύτερη ευκαιρία που του δινόταν ο Αντρέας σκέφτηκε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα με όλους τους απόκληρους του συστήματος. Ένα βήμα μόνο πριν το αναμορφωτήριο ή το στρατό. Το βράδυ που έπεσε να κοιμηθεί ονειρεύτηκε μια αρένα όπου οι μαθητές αλληλοεξοντώνονταν για να επιβιώσουν. Λίγο πριν ξημερώσει άκουσε το κλειδί στην πόρτα. Η μάνα του μπήκε μέσα παραπατώντας και χωρίς καν να κοιτάξει αν ο γιος της ήταν στο κρεβάτι του, χωρίς να βγάλει τα ρούχα της έπεσε να κοιμηθεί. Λίγα λεπτά μετά ροχάλιζε και ο Αντρέας έμεινε με ανοιχτά τα μάτια να απολαμβάνει το ροχαλητό της.

7 3. Για να φτάσει στο καινούριο του σχολείο χρειάστηκε να περπατήσει μια ώρα. Τα λεωφορεία και το μετρό ήταν πολύ ακριβά για την τσέπη του και ως μαθητής δημοσίου δεν είχε καμία έκπτωση. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς άνηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως και οι δρόμοι, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Μόνο ο στρατός και η αστυνομία ήταν υπό τη διεύθυνση της ευρωκυβέρνησης. Καθώς και τα δικαστήρια. Το μόνο δικαίωμα που είχαν πια οι πολίτες ήταν να εργάζονται, να καταναλώνουν και να υποτάσσονται. Το κτίριο μπρος στο οποίο βρέθηκε δεν έμοιαζε καθόλου με αρένα, ούτε καν με σχολείο. Ξανακοίταξε τη διεύθυνση μήπως και είχε κάνει λάθος. Μετά πρόσεξε μια μικροσκοπική ταμπέλα, σχεδόν αόρατη, στην είσοδο της πολυκατοικίας: «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, έβδομος όροφος.» Το ασανσέρ φυσικά δε λειτουργούσε. Ανέβηκε τις σκάλες βέβαιος ότι δε θα έμενε σε εκείνο το μέρος πάνω από μια ώρα. Μάλλον θα έπρεπε να αποχαιρετήσει τα μαλλιά του. Στάθηκε έξω από την πόρτα για να πάρει μια ανάσα, πριν χτυπήσει το κουδούνι. Του άνοιξε ένας ψηλός κι αδύνατος συνομήλικος του. Φορούσε γυαλιά μυωπίας και χαμογελούσε λες και τον είχαν ποτίσει αγχολυτικά τρίτης γενιάς με το κιλό. «Εδώ είναι το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας;» ρώτησε ο Αντρέας σχεδόν ενοχλημένος από το χαμόγελο του ψηλού. «Εσύ πρέπει να είσαι ο Τζορτζ», είπε εκείνος. «Καλώς ήρθες στη λεγεώνα.» Του Αντρέα του ήρθε να βάλει τα γέλια. Τον είχαν στείλει σε ψυχιατρείο; «Μάλλον κάποιο λάθος έγινε», είπε και γύρισε να φύγει. Εκείνη την ώρα έφτασε στον έβδομο, εμφανώς λαχανιασμένος, ένας άντρας αδιευκρίνιστης ηλικίας. Είχε άσπρα μαλλιά και μούσι. Κοίταξε τον Αντρέα με τα μικρά του μάτια και του είπε ότι είχε αργήσει. «Ο Μαχάτμα θα σου κάνει μια μικρή ξενάγηση πριν βαφτιστείς», είπε και χαιρέτησε τον ξερακιανό μαθητή που έσκυβε το κεφάλι. «Τι στο διάολο γίνεται εδώ;» σκέφτηκε ο Αντρέας, έχοντας στο μυαλό του θρησκευτική σέχτα. «Ακούστε», είπε δυνατά. «εγώ το σχολείο μου ψάχνω να βρω.» «Το βρήκες», είπε ο άντρας χωρίς να γυρίσει.

8 «Σε βρήκε», είπε ο ψηλός συνεχίζοντας να χαμογελάει. Του έδωσε το χέρι. «Εδώ μέσα με λένε Μαχάτμα.» «Κι εγώ υποτίθεται ότι είμαι ο Τζορτζ;» «Δεν υποτίθεται. Είσαι.» «Τζορτζ τι;» «Maradona good. Pele better. George Best.» Ήταν έτοιμος να φύγει όταν από την ανοιχτή πόρτα είδε να περνάει ένα ξανθό κορίτσι και να του ρίχνει μια γρήγορη ματιά. «Έχει και γκομενάκια εδώ;» ρώτησε τον ψηλό. «Κορίτσια», είπε εκείνος χωρίς να σταματάει στιγμή να χαμογελάει. «Ό,τι πεις», έκανε ο Αντρέας και μπήκε μέσα. Το σχολείο έμοιαζε πιο πολύ με ασφαλιστική εταιρεία. Τοίχοι γκρίζοι χωρίς ανακοινώσεις, αφίσες και γκράφιτι. Ακούγονταν μόνο χαμηλόφωνες συζητήσεις. Έπειτα ένα δυνατό γέλιο, κάπως παράταιρο για το χώρο. Μια πόρτα στα αριστερά τους άνοιξε και βγήκε αυτός που γελούσε. Ήταν ένας μελαχρινός νεαρός, λίγο πιο ψηλός από τον Αντρέα. Φορούσε έναν μπερέ με άστρο και το βλέμμα του έμοιαζε να έχει όλη τη ζωντάνια που έλειπε από τον ψηλό ξεναγό. «Τζορτζ, από δω ο Τσε. Τσε, ο Τζορτζ», τους σύστησε ο Μαχάτμα. Ο Τσε τον κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω. «Εσύ είσαι το καινούριο αστέρι;» τον ρώτησε. Ο Αντρέας προσπάθησε να καταλάβει αν του έκανε πλάκα και αν πήγαινε γυρεύοντας για καβγά. «Ποιανού είσαι;» τον ρώτησε ο Τσε. Ο Αντρέας δεν κατάλαβε, έτσι ο Τσε απεύθυνε την ερώτηση προς το Μαχάτμα: «Ποιανού είναι αυτός;» «Θα σου πει ο δάσκαλος», απάντησε ο Μαχάτμα. «Ναι, με συγχωρείς», έκανε ειρωνικά ο Τσε. «Παράβαση ιεραρχίας.» Ζύγισε το Αντρέα με το βλέμμα. «Σε τι είσαι καλός, μάγκα;» «Στο να δέρνω όσους κάνουν τον έξυπνο», απάντησε αμέσως ο Αντρέας και έσφιξε τις γροθιές του.

9 «Ουου», έκανε ο Τσε σαν να είχε φοβηθεί. «Μάλλον Μπρους θα έπρεπε να σε λένε.» Και έκανε μια αστεία μίμηση του Μπρους Λη. Ο Αντρέας πετάχτηκε για να τον πιάσει από το λαιμό. Ο Τσε τραβήχτηκε πίσω εκπληκτικά γρήγορα και κλώτσησε το Αντρέα στο δεξί πόδι για να τον ρίξει. Ο ήχος που ακούστηκε κλωτσιά πάνω σε μέταλλο- και ο πόνος που ένιωσε τον ξάφνιασαν. Τόσο που δεν πρόλαβε να αποκρούσει την μπουνιά που τον βρήκε στο στήθος και τον έριξε κάτω. «Τι στο...» έκανε μόνο κοιτώντας το πόδι που είχε χτυπήσει. Το παπούτσι στο δεξί πόδι του Αντρέα είχε γυρίσει 90 μοίρες. Έσκυψε και το έβαλε στη θέση του, πιάνοντας το καλάμι. Ο Τσε πρόλαβε να δει μια μεταλλική λάμψη κάτω από το ανασηκωμένο μπατζάκι. «Τι γίνεται, ρομπότ μας στείλανε;» είπε καθώς προσπαθούσε να σηκωθεί. Μια κλωτσιά του Αντρέα τον έστειλε δυο μέτρα πίσω. Τότε μπήκε στη μέση ο Μαχάτμα. Μια άλλη πόρτα άνοιξε και φάνηκε ο άντρας, που όπως είχε καταλάβει ο Αντρέας ήταν ο Δάσκαλος. Πίσω του το κορίτσι που είχε δει και ένας μικροκαμωμένος, σαν τυφλοπόντικας τύπος. «Δάσκαλε», έκανε ο Μαχάτμα σαν να ζητούσε τη βοήθεια του. «Γνωριστήκατε βλέπω», είπε εκείνος και βοήθησε τον Τσε να σηκωθεί. «Τι ειν αυτός;» ρώτησε ο Τσε καθώς μάζευε το μπερέ του. «Ο iron man;» «Κάποιος πολύ πιο ταλαντούχος», είπε ο δάσκαλος. «Σκατά ταλαντούχος», είπε ο Αντρέας. «Δεν ξέρω τι γίνεται εδώ...» Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. «Θα μάθεις», του είπε ο δάσκαλος. «Κάνε λίγη υπομονή. Αν φύγεις πας ίσια στο στρατό. Εδώ θα είναι πιο ωραία... Αν και πιο δύσκολα.» Τους έδειξε την ανοιχτή πόρτα. «Έλα να μας γνωρίσεις. Έλα να μάθεις ποιος είσαι. Δε θα το μετανιώσεις. Ελπίζω.» Και μπήκε στην αίθουσα. Η κοπέλα με τα ξανθά μαλλιά κοίταξε το πρόσωπο και το δεξί πόδι του Αντρέα. Εκείνος τους άφησε όλους να φύγουνε. Ο Μαχάτμα, πριν πάει πίσω τους, του είπε μόνο: «Έλα.» Ο Αντρέας σκέφτηκε τι έπρεπε να κάνει. Δεν του άρεσε εκεί μέσα, αλλά δεν ήθελε να τον περάσουν για δειλό. Ειδικά εκείνη η ξανθιά. Περπάτησε προς την αίθουσα κουτσαίνοντας. Τον πονούσαν τα δάκτυλα του δεξιού ποδιού, αυτού που του έλειπε.

10 4. Ο Αντρέας είχε χάσει το πόδι του και τον πατέρα του όταν ήταν εφτά χρονών. Και πιο πολύ του έλειπε ο πατέρας του. Η μάνα του τον έλεγε ανεύθυνο, εγωιστή, παρτάκια, και ίσως να μην είχε άδικο. Όμως είχε πλάκα. Είχαν παντρευτεί πολύ νέοι και ο πατέρας του ποτέ δεν ωρίμασε. Ελάχιστα δούλευε. Ξεχνούσε να γυρίσει στο σπίτι όταν έβγαινε για ένα ποτό με τους φίλους του. Του έδινε να τρώει ό,τι είχε πρόχειρο και μια φορά του είχε δώσει να δοκιμάσει και μπύρα. Η μητέρα του Αντρέα δούλευε δυο δουλειές και προσπαθούσε να τα φέρει βόλτα. Ο πατέρας του μόνο έκανε σχέδια και τζογάριζε. Ήθελε να πιάσει την καλή και να αγοράσει μια φάρμα, όπου θα περνούσαν όλη τους την ημέρα κάνοντας ιππασία. Το πιο ρεαλιστικό σχέδιο που είχε ήταν η ληστεία τράπεζας και η γυναίκα του τον παρότρυνε. Η κούραση και η απογοήτευση την έκαναν να του φέρεται περιφρονητικά. Όταν δεν τσακωνόντουσαν βρίζονταν και όταν δε βρίζονταν δε μιλιόντουσαν καν. Εκείνη έφευγε από τα χαράματα λέγοντας του: «Σήμερα είπαμε θα κάνεις τη ληστεία;» Εκείνος πήγαινε να ξαπλώσει δίπλα στο Αντρέα και κοιμόταν μέχρι το μεσημέρι. Παρά τη φτώχεια τους συνέχεια τραγουδούσε. Όταν σηκωνόταν έφτιαχνε ένα βαρύ καφέ και κάπνιζε χωρίς να τον νοιάζει που ο γιος του έπαιζε ανάμεσα στους καπνούς. Μόλις συνερχότανε έφτιαχνε ένα πλούσιο πρωινό, με ό,τι υπήρχε στο ψυγείο. Αυγά, μπέικον, λουκάνικα, ο Αντρέας έτρωγε σκουπίδια από τη στιγμή που σταμάτησε να πίνει γάλα. Όσο τον τάιζε του μιλούσε για τις μηχανές, το μεγάλο πάθος του. Του μιλούσε για Ενφιλντ, εντούρο και πιστόνια, και ο μικρός άκουγε αυτές τις ιστορίες σαν να άκουγε παραμύθια. Έπειτα του εξηγούσε το τέλειο σχέδιο του για να ληστέψει μια τράπεζα. Το είχε ψάξει πολύ καλά. Η μόνη δουλειά που είχε κάνει ήταν διανομέας αλληλογραφίας σε μια τράπεζα. Δεν είχε αντέξει πολύ εκεί μέσα. Έβλεπε τα εκατομμύρια να στοιβάζονται σαν τούβλα κι αυτός έπαιρνε ψωροδεκάρες. Μια μέρα είπε σε έναν συνάδελφο του μεταξύ σοβαρού κι αστείου- ότι έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να βάλουν χέρι στα λεφτά που περνούσαν καθημερινά κάτω από τη μύτη τους. Ο συνάδελφος τον μαρτύρησε αμέσως στο διευθυντή της τράπεζας κι έτσι ο πατέρας του Αντρέα βρέθηκε άνεργος, χωρίς αποζημίωση και με ένα θαυμαστικό στο ηλεκτρονικό ποινικό του μητρώο. Από τότε δεν ξαναδούλεψε. Έμενε μέχρι αργά στον υπολογιστή και έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο για «συστήματα ασφαλείας». Το είχε βάλει σκοπό να

11 ληστέψει τράπεζα, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει όπλο, και ίσως να τα κατάφερνε, αν δεν συνέβαινε το ατύχημα. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, που ο ήλιος έλαμπε μετά από πολλές μέρες κατάθλιψης, είπε στο Αντρέα ότι θα πηγαίνανε βόλτα. Τον ανέβασε στη μηχανή του και πήρανε τους δρόμους. Είχε πιει ήδη αρκετά για να μη νοιάζεται για φανάρια και προτεραιότητες. Ο εφτάχρονος Αντρέας απολάμβανε την ελευθερία του παγωμένου αέρα και τις απότομες επιταχύνσεις του πατέρα του σαν να ήταν στο λούνα-παρκ. Ώσπου ένα φορτηγό βγήκε μπροστά τους και ο πατέρας του έστριψε άτσαλα το τιμόνι για να αποφύγει τη σύγκρουση. Η μηχανή έπεσε στο πλάι και το δεξί πόδι του Αντρέα τρίφτηκε ανάμεσα στο μέταλλο και στο οδόστρωμα μέχρι που να κουρελιαστεί. Όταν σταματήσανε, μετά από εκατό μέτρα ο Αντρέας δεν ένιωθε πόνο. Έβλεπε τον πατέρα του να ουρλιάζει και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Κοίταξε εκεί που έπρεπε να βρίσκεται το δεξί του πόδι και είδε μια μπάλα από ματωμένες σάρκες και κόκαλα. Όμως δεν πονούσε και όλο το σκηνικό του φάνηκε σαν να έβλεπε όνειρο. Το μόνο που ήθελε ήταν να σταματήσει να ουρλιάζει ο πατέρας του και να του πει ένα τραγούδι. Λίγο μετά λιποθύμησε. Ξύπνησε στο νοσοκομείο. Η μητέρα του, με βουρκωμένα μάτια και μαύρους κύκλους από κάτω, του χάιδευε το κεφάλι. «Που είναι ο μπαμπάς;» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ο Αντρέας. Η μητέρα του έσφιξε το στόμα της και σηκώθηκε από το κρεβάτι. Ο Αντρέας ένιωσε τα δάκτυλα του δεξιού του ποδιού να τον τρώνε. Έβαλε το χέρι κάτω από το σεντόνι για να τα ξύσει, αλλά δε βρήκε τίποτα εκεί. Σήκωσε δισταχτικά το σεντόνι, σαν όταν άνοιγε το δώρο που του είχε φέρει ο Άγιος Βασίλης, ελπίζοντας να ήταν αυτό που είχε ζητήσει. Το πόδι του έφτανε μέχρι το γόνατο, το οποίο ήταν τυλιγμένο με γάζες. Από εκεί και κάτω τίποτα. Οι γιατροί δεν είχαν πάρει κάποια δύσκολη απόφαση. Το πόδι του ήταν εντελώς λιωμένο και δεν υπήρχε άλλη λύση από τον ακρωτηριασμό. Ο πατέρας του είχε εξαφανιστεί. Πήγε το Αντρέα στο νοσοκομείο και μετά έφυγε κλαίγοντας. Αν έμενε θα πήγαινε φυλακή. Αυτό ήταν σίγουρο. Οδηγούσε μεθυσμένος και είχε να πληρώσει την ασφάλεια τουλάχιστον ένα χρόνο. Ακόμα κι αν δεν ευθυνόταν αυτός για το ατύχημα που δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, αφού είχε περάσει με κόκκινο, ακόμα και τότε θα τον χώνανε μέσα. Δεν ξανακούσανε ποτέ νέα του. Ο Αντρέας ήθελε να πιστεύει ότι αυτοκτόνησε ή ότι έκανε τη ληστεία που τόσο καλά είχε προγραμματίσει και κάποια

12 στιγμή, όταν θα αισθανόταν ασφαλής, θα του έστελνε τη διεύθυνση του, σε κάποια φάρμα στην Νότια Αμερική. Όμως ποτέ δεν επικοινώνησε. Η μάνα του υποχρεώθηκε και δανείστηκε για να πληρώσει τα έξοδα του νοσοκομείου. Όμως ποτέ δε θα έβρισκε τα χρήματα για να του αγοράσει ένα πρόσθετο μέλος, αν δεν υπήρχε η τηλεόραση. Όταν ο Αντρέας έκλεινε έναν χρόνο χωρίς πόδι η μητέρα του προσέγγισε έναν τηλεοπτικό παραγωγό και του διηγήθηκε τη δυστυχία της. Εκείνου του άρεσε πολύ. Ήταν μια τραγωδία που θα έβγαζε μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Χωρίς να προσπαθήσει να καλύψει την κυνικότητα της πρότασης του της είπε: «Έλα στην εκπομπή να μιλήσεις για τον άντρα σου και το παιδί σου. Φέρτο κι αυτό να κάνουμε κοντινά από το πόδι του. Κλάψε όσο περισσότερο μπορείς και αν φτάσει η θεαματικότητα το 15% το καναλι θα πληρώσει το τεχνητό μέλος για το γιο σου.» Έτσι και έγινε. Η κλαίουσα μητέρα και ο ανάπηρος γιος εκτεθήκανε σαν ζώα στο ζωολογικό κήπο. Όλοι συγκινηθήκανε, οι νοικοκυρές έκλαψαν βλέποντας το δράμα, λίγο πριν αλλάξουνε κανάλι για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σαπουνόπερα, το κανάλι έβγαλε κάμποσα εκατομμύρια από τις διαφημίσεις και ο Αντρέας απέκτησε το πρώτο του μεταλλικό πόδι. Δεν ήταν ό,τι πιο κομψό, αλλά μπορούσε να πηγαίνει στο σχολείο όρθιος. Γρήγορα αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, αφού οι παλιοί συμμαθητές του ήξεραν τι είχε συμβεί, και το χρησιμοποιούσαν εναντίον του όταν τσακώνονταν. Ο Αντρέας πρόλαβε να ανοίξει κάνα δυο μύτες πριν τον αποβάλλουν. Στο καινούριο σχολείο κανείς δεν τον ήξερε. Έμαθε να περπατάει σαν να μην είχε κανένα πρόβλημα, αλλά απέφευγε να τους ακολουθεί στα πάρτι και στο μάθημα γυμναστικής. Κάποια στιγμή μαθευότανε ότι ο καινούριος έχει ένα σιδερένιο πόδι και ο πρώτος που επιχειρούσε να τον κοροϊδέψει γι αυτό κατέληγε με μωλωπισμένα πλευρά. Μέχρι να δείρει τον καθηγητή του και να τον αποβάλλουν από όλα τα σχολεία της χώρας, μέχρι να του έρθει το mail για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ο Αντρέας είχε περάσει απ όλα τα δημόσια της περιφέρειας που άνηκε. Πριν το ατύχημα είχε δείξει μεγάλο ταλέντο στα αθλήματα και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Από πέντε χρονών είχε γραφτεί στο παιδικό τμήμα μιας ομάδας και ο προπονητής του είχε μείνει άναυδος. Μπορούσε να κοντρολάρει την μπάλα και να σουτάρει και με τα δύο πόδια. Όταν ξεκινούσε τις τρίπλες ούτε οι δεκάχρονοι δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν. Το ύψος του και τα κιλά του τον βοηθούσαν σε

13 αυτό. Ήταν μικρόσωμος για την ηλικία του και ο πατέρας του ξεχνούσε συχνά να τον ταΐσει. Το μέλλον του προβλεπόταν λαμπρό. Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες ήταν οι μόνοι από τη «μάζα» που μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι. Ίσως γιατί αυτές ήταν οι μόνες δραστηριότητες που δεν εξαρτιόνταν από το εισόδημα των γονέων και τα ιδιωτικά σχολεία. Τα μουσικά τμήματα των ιδιωτικών έβγαζαν εξαίρετους οργανοπαίχτες, αλλά μόνο μέσα από το βούρκο μπορούσαν να ξεφυτρώσουν αστέρια, της μουσικής ή του ποδοσφαίρου. Η κοινωνία δεν αποθάρρυνε τους καλλιτέχνες και τους αθλητές, αφού έτσι έδιναν μια ελπίδα και στους υπόλοιπους πληβείους. Ο Αντρέας σχεδόν σίγουρα θα κατάφερνε να γίνει «κάποιος», αν δεν ανέβαινε στη μηχανή του πατέρα του εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό. Μετά το ατύχημα η μόνη του σχέση με το ποδόσφαιρο ήταν το ΦΙΦΑ στην κονσόλα παιχνιδιού.

14 5. Μπήκε στην αίθουσα προσπαθώντας να κουτσαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο. Τα γέλια και οι συζητήσεις κοπήκανε απότομα σαν πέρασε το κατώφλι. Μέσα στην αίθουσα ήταν λίγοι μαθητές, δέκα όλοι κι όλοι. Καθόντουσαν σε ημικύκλιο και ο δάσκαλος κοιτούσε έξω από το παράθυρο. Γύρισε, χαμογέλασε και έπιασε μια καρέκλα. Πήγαινε και την έβαλε ανάμεσα στον Τσε και το Μαχάτμα. «Δε θέλω ρομπότ δίπλα μου», είπε ο Τσε. «Ούτε ο Τζορτζ θέλει να κάτσει δίπλα σου, αλλά κάπως έτσι ξεκινάνε οι μεγάλες φιλίες: Με μια γροθιά», είπε ο δάσκαλος και κοίταξε τον Αντρέα. «Κάθισε», του είπε. «Αντρέα με λένε», είπε αυτός. «Κάθισε, Αντρέα», είπε ο δάσκαλος. «Δεν νομίζω να φοβάσαι το συμμαθητή σου.» Ο Αντρέας χαμογέλασε ειρωνικά και έκατσε στην καρέκλα του. «Μόνο πρόσεχε μη με πατήσεις», του είπε ο Τσε καθώς ο δάσκαλος πήγαινε προς την έδρα. Ο Αντρέας συγκρατήθηκε. Θα τον κανόνιζε στο διάλειμμα, αν είχαν διάλειμμα σε αυτό το σχολείο. «Λοιπόν», είπε ο δάσκαλος. «Πριν μας γνωρίσεις, Αντρέα, θα πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Το μόνο βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις στο... σχολείο μας, είναι αυτό.» Σήκωσε ένα βιβλίο από την έδρα και πλησίασε τον Αντρέα. «Και πρέπει να σου πω ότι από δω και πέρα κανείς, εδώ μέσα τουλάχιστον, δε θα ξανακούσει το βαφτιστικό σου.» Άφησε μπροστά στον Αντρέα μια βιογραφία του Τζορτζ Μπεστ. Στο εξώφυλλο ήταν μια χαρακτηριστική φωτογραφία του. Με τα μακριά γιεγιέδικα μαλλιά και τις μακριές φαβορίτες που είχε κάνει τον κόσμο να τον αποκαλεί: «Ο πέμπτος Μπητλ.» Οι υπόλοιποι εννιά μαθητές, εκτός από το Μαχάτμα, που ήδη ήξερε περί τίνος πρόκειται, τεντώθηκαν για να δουν το βιβλίο που κρατούσε ο Αντρέας. «Μουσικό μας έφερες;» είπε ο Τσε. «Όχι», είπε ο δάσκαλος. «Μουσικό δε χρειαζόμαστε.» «Και τι ήταν αυτός;» ρώτησε ένας μαθητής από την άκρη των θρανίων. «Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν ο πιο ταλαντούχος και ο πιο αυτοκαταστροφικός ποδοσφαιριστής που έχει εμφανιστεί σ αυτόν τον πλανήτη», είπε ο δάσκαλος.

15 Ο Τσε γέλασε και ο Αντρέας σηκώθηκε όρθιος. «Με κοροϊδεύεις;» ρώτησε και τα ανύπαρχτα δάκτυλα του δεξιού ποδιού των έτρωγαν. «Μη φεύγεις ακόμα», του είπε ο δάσκαλος. «Κανείς δε σε αναγκάζει να μείνεις, αλλά περίμενε λίγο.» Πριν ο Αντρέας κάτσει ο Τσε ξαναμίλησε. «Σε τι τον χρειαζόμαστε τον ποδοσφαιριστή;» ρώτησε γελώντας. «Θα ρίχνει μπάλες στους μπάτσους; Ή θα τους κάνει τρίπλες;» Όλοι γελάσανε, εκτός από ένα μαθητή, ο Αντρέας τον είδε με την άκρη του ματιού του να κοιτάει τα χέρια του χωρίς να συμμετέχει στη γενική θυμηδία. Ο δάσκαλος περίμενε να σταματήσουν τα γέλια. «Σας έχω πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν κανόνες ευφυΐας. Εσύ, Τσε, σε τι είσαι καλός;» «Στον πόλεμο», απάντησε εκείνος χωρίς να το σκεφτεί. «Στον ανταρτοπόλεμο», τον διόρθωσε ο δάσκαλος. «Και ο Μαχάτμα;» «Στην ειρήνη», είπε ο ψηλός. «Ο Αδόλφος;» ρώτησε ο δάσκαλος δείχνοντας το μαθητή που κοιτούσε τα χέρια του. Κανείς δε μίλησε. Ήταν φανερό ότι δεν τον συμπαθούσαν. Ο δάσκαλος γύρισε στην έδρα του. «Απ ό,τι φαίνεται ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει. Θα τα ξαναπώ μήπως και θυμηθείτε... Μέχρι το ενενήντα, το χίλια εννιακόσια ενενήντα, οι ψυχολόγοι μετρούσαν την ευφυΐα με λογικο-μαθηματικά τεστ. Το γνωστό σε όλους IQ. Intelligence quallity. Έξυπνος, με απλά λόγια, ήταν όποιος ήταν καλός στα μαθηματικά. Όπως η Υπατία ή ο Καρλ. Μετά κατάλαβαν, ή αναγκάστηκαν να περιλάβουν και άλλους τύπους στο μοντέλο της ιδιοφυΐας. Άραγε ο Μότσαρτ θα μπορούσε να λύσει μια δευτεροβάθμια εξίσωση; Ο Νουρέγιεφ σίγουρα όχι. Ο Μικελάντζελο πως τα πήγαινε με τα μαθηματικά; Καθόλου δε μας ενδιαφέρει. Ήταν μεγαλοφυής σε αυτό που έκανε. Υπάρχουν οκτώ είδη ευφυΐας. Πέρα από τη λογικομαθηματική, είναι η μουσική, η κιναισθητική, η χωρική, η λεκτική, η διαπροσωπική, η ενδοπροσωπική, η φυσιοκρατική και η συναισθηματική. Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερες, αλλά θα σας μιλήσω άλλη φορά για τις υπόλοιπες. Κάθε άνθρωπος είναι καλός σε περισσότερα από ένα πράγματα. Αλλά κάποιοι είναι εξαιρετικοί, ιδιοφυείς σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Ο Τζορτζ έχει την κιναισθητική

16 ευφυΐα σε υπέρτατο βαθμό. Σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό ταλέντο στη διοίκηση μιας ομάδας.» «Και το πόδι του;» ρώτησε ένας μαθητής χωρίς να έχει διάθεση να προσβάλει τον Αντρέα. Απλά έκανε την ερώτηση που όλοι είχαν στο μυαλό τους. «Ο Μπετόβεν έγραψε την Ενάτη όταν είχε κουφαθεί. Τα ταλέντο σας δε βρίσκεται στα πόδια σας ή στα μάτια σας, αλλά στο μυαλό σας.» Ο Αντρέας δε φαινόταν να έχει πειστεί. Ναι, πριν το ατύχημα ήταν ταλαντούχος, αλλά τι ζητούσαν τώρα απ αυτόν; «Το ερώτημα που θέλεις να κάνεις, Τζορτζ, και επέτρεψε μου να σε λέω έτσι, είναι γιατί είσαι εδώ; Ποιοι είμαστε εμείς και τι είναι το σχολείο μας. Θα στο πω απλά: Καθένας από τους συμμαθητές σου είναι η μετεμψύχωση κάποιου ιδιαίτερα ταλαντούχου ανθρώπου.» Ο Αντρέας γέλασε γιατί νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα. Όμως κανείς δε γελούσε. «Σοβαρά μιλάς;» ρώτησε κοιτώντας τριγύρω του. «Σοβαρότατα», είπε ο δάσκαλος. «Και ο σκοπός του... σχολείου μας, δεν είναι να προετοιμαστείτε για να βγείτε στον κόσμο, αλλά να προετοιμαστείτε για να καταστρέψετε τον κόσμο, να ανατρέψετε την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.» Ο Αντρέας σηκώθηκε. «Δεν νομίζω ότι θέλω να πάρω μέρος στην τρέλα σας», είπε και πήγε προς την πόρτα. Ο δάσκαλος πήρε τη βιογραφία και του την έδωσε. «Είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις», του είπε. «Πάρε αυτό το βιβλίο και αν θες διάβασε το. Είναι δικό σου. Δεν υπάρχει άλλος Τζορτζ. Εμείς θα σε περιμένουμε και αύριο, αν έχεις τη διάθεση να πάρεις μέρος στον πόλεμο μας, που ίσως να ναι και τρέλα.» Ο Αντρέας κοντοστάθηκε στην πόρτα. «Και που το ξέρεις ότι θα πάω ίσια στην αστυνομία να σας καταδώσω;» «Δε θα σου πω ότι οι αστυνομικοί δε θα σε πιστέψουν. Αν πας ίσως να και να καταστρέψεις ή να καθυστερήσεις τον αγώνα μας. Όμως, ενώ δεν ξέρω αν θα ξανάρθεις εδώ, ξέρω κάτι σίγουρα: Ότι δεν είσαι ρουφιάνος.» Ο Αντρέας τον κοίταξε στα μάτια. «Δεν είμαι», είπε και έφυγε.

17 έρθει πάλι.» Μόλις ακούστηκε η πόρτα να κλείνει η ξανθιά κοπέλα είπε με σιγουριά: «Θα «Το ξέρω», συμφώνησε ο δάσκαλος.

18 6. Ο Αντρέας γύρισε στο σπίτι και έκατσε μπροστά στην κονσόλα. Ξεκίνησε να παίζει ένα παιχνίδι, όμως δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Λίγο μετά την άφησε και πήρε το βιβλίο. Στο οπισθόφυλλο έγραφε κάτι που είχε πει ο ίδιος ο Μπεστ: «Αν είχα γεννηθεί άσχημος κανείς δε θα ήξερε τον Πελέ». Και μια φράση προπονητή του: «Ο Τζορτζ είχε καλό δεξί και καλύτερο αριστερό. Κάποιες φορές στο γήπεδο φαινόταν να έχει έξι πόδια.» Μέχρι το βράδυ είχε διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο και αυτό ήταν κάτι που πρώτη φορά έκανε στη ζωή του. Ταυτίστηκε με τον Μπεστ. Ήταν κι αυτός παιδί από μια φτωχή οικογένεια. Έπαιζε στη βασική ομάδα πριν κλείσει τα δεκαοκτώ. Αλλά είχε χαραμίσει το ταλέντο του, εξαιτίας του ανυπότακτου χαρακτήρα του και την τάσης του στον αλκοολισμό. Γνήσιος Ιρλανδός. Είχε ξοδέψει, όπως έλεγε ο ίδιος, τα λεφτά του σε γρήγορα αυτοκίνητα και σε γυναίκες. Τα υπόλοιπα τα είχε απλά σπαταλήσει. Όταν έμπαινε στο γήπεδο οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές κυνηγούσαν τη σκιά του και οι θεατές παραληρούσαν. Είχε γίνει διάσημος σαν τους Μπητλς, αλλά παρήκμασε πολύ γρήγορα και πέθανε εξαιτίας του ποτού. Ένας κολασμένος αυτοκαταστροφικός άγγελος του ποδοσφαίρου. Έπεσε στο κρεβάτι για να κοιμηθεί, αλλά δεν μπορούσε να κλείσει μάτι. Σκεφτόταν το σχολείο του. Σκεφτόταν το ξανθό κορίτσι. Σκεφτόταν τον Τσε και του ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. «Καλύτερα με τους τρελούς, παρά στο στρατό», αποφάσισε. Ύστερα κοιμήθηκε ήσυχος. Το επόμενο πρωί έφτασε νωρίς στο σχολείο. Βρήκε τον Τσε με το Μαχάτμα απέξω. Προχώρησε κατά πάνω τους χωρίς να δείξει φόβο. Ο Τσε κάπνιζε ένα φτηνό πούρο. «Επιτρέπεται το κάπνισμα;» ρώτησε ο Αντρέας για να μπει στην παρέα. «Εμένα μου το έχει συστήσει ο γιατρός», είπε ο Τσε. «Αηδίες λέει», έκανε ο Μαχάτμα. «Επειδή ο πρόγονος του είχε άσθμα και κάπνιζε νομίζει ότι πρέπει να καπνίζει κι αυτός. Καλά έκανες και ήρθες», είπε μετά κοιτώντας τον Αντρέα. «Ο πρόγονος του;» ρώτησε ο Αντρέας χωρίς να απαντήσει στο καλωσόρισμα. «Έτσι λέμε εδώ το σώμα στο οποίο κατοικούσε πριν η ψυχή μας», είπε ο Μαχάτμα.

19 «Δηλαδή το πιστεύετε στ αλήθεια;» «Θα το πιστέψεις κι εσύ. Άμα μείνεις θα το πιστέψεις.» «Θες μια τζούρα;» του είπε ο Τσε και του πρότεινε το πούρο. Ο Αντρέας αρνήθηκε. «Κατάλαβα», είπε ο Τσε. «Εσείς οι αθλητές φροντίζετε για το σώμα σας». Και γέλασε. Ο Αντρέας έσφιξε πάλι τις γροθιές του. «Μην του δίνεις σημασία», είπε ο Μαχάτμα. «Ακόμα δεν έχει ξεχωρίσει στο μυαλό του τις έννοιες επανάσταση και μαγκιά.» «Και δεν νομίζω να τις ξεχωρίσω ποτέ», είπε ο Τσε και πλησίασε ένα άλλο πηγαδάκι μαθητών. «Αυτού, ποιος είναι ο... πρόγονος του;» ρώτησε ο Αντρέας. «Ο Ερνέστο Γκεβάρα.» Και σαν είδε ότι το όνομα δεν έλεγε κάτι στον Αντρέα συμπλήρωσε: «Ένας επαναστάτης.» «Εσένα;» «Ο Μαχάτμα Γκάντι», είπε εκείνος κάνοντας μια μικρή υπόκλιση. «Επαναστάτης κι αυτός;» «Πολύ μεγαλύτερος από τον Γκεβάρα», είπε ο Μαχάτμα και γρήγορα μετάνιωσε γι αυτό που είχε πει. «Πολύ διαφορετικός. Διαφορετικά όπλα.» «Κι αυτή εκεί;» είπε ο Αντρέας δείχνοντας με το κεφάλι την ξανθιά κοπέλα που είχε ξεχωρίσει από την πρώτη μέρα. «Η Υπατία;» έκανε ο Μαχάτμα χαμογελώντας. «Είναι η πιο έξυπνη της λεγεώνας, μιλώντας πάντα για το IQ. Αλλά μην το πεις αυτό στον Κάρλ. Εκείνος είναι απόγονος του Γκάους, του πρίγκιπα των μαθηματικών, και δεν του αρέσει που έρχεται δεύτερος.» Η Υπατία μαγνητίστηκε από τα βλέμματα τους και τους πλησίασε. Πριν έρθει αρκετά κοντά ο Μαχάτμα ψιθύρισε στον Αντρέα: «Την πρόγονο της την κομματιάσανε με όστρακα, επειδή ήταν γυναίκα φιλόσοφος. Γι αυτό πρόσεχε τι λες.» Ο Αντρέας είχε μείνει να κοιτάει την Υπατία. Εκείνη έφτασε κοντά τους και έβαλε το ένα χέρι στη μέση. «Θα το πίστευα πιο πολύ αν μου έλεγαν ότι ο πρόγονος σου ήταν η Ωραία Ελένη», της είπε ο Αντρέας. Εκείνη χάρηκε με τη φιλοφρόνηση, αλλά προσπάθησε να μην το δείξει.

20 «Ώστε αποφάσισες να έρθεις;» τον ρώτησε. «Εξαιτίας σου», είπε ο Αντρέας που η βιογραφία που είχε διαβάσει την προηγούμενη μέρα τον είχε πολύ επηρεάσει. «Ξέρεις», έκανε εκείνη, «δε συμπαθώ και πολύ τους άντρες.» «Ίσως δεν έχεις γνωρίσει τον κατάλληλο.» Του έριξε άλλη μια ματιά και γύρισε να φύγει. «Είναι φωτιά», είπε ο Αντρέας και ο Μαχάτμα γέλασε. Τότε μπήκε μέσα ο δάσκαλος, λαχανιασμένος και πάλι από τις σκάλες. Εντόπισε τον Αντρέα από μακριά και του υποκλίθηκε σαν να τον ευχαριστούσε. Έπειτα μπήκε στην αίθουσα και οι μαθητές σιγά-σιγά τον ακολούθησαν. «Κι αυτός τι ρόλο βαράει;» είπε ο Αντρέας, εννοώντας το δάσκαλο. «Αυτός είναι κάτι σαν τον Ξαβιέ στους x-men», είπε ο διοπτροφόρος νεαρός που ο Αντρέας είχε παρατηρήσει από την προηγούμενη. «Παύλος», συστήθηκε και του έδωσε το μονίμως ιδρωμένο χέρι του. «Κι εμείς είμαστε σαν τους x-men, αλλά χωρίς δυνάμεις», είπε ο Τσε που είχε βρεθεί πίσω τους. Ο Αντρέας δεν ήθελε να τον έχει πίσω του, σαν να φοβόταν μην του κλέψει την μπάλα, και τον άφησε να μπει πρώτος στην αίθουσα. Ο Μαχάτμα τον συγκράτησε για να του μιλήσει. «Αυτός είναι η αρχή όλων», είπε σιγά. «Ο ιδρυτής της λεγεώνας, του σχολείου μας. Είχε πολλούς προγόνους, ανάμεσα τους ο Σιντάτρα Γκαοτάμα και ο Πυθαγόρας. Αυτός μας βρίσκει.» «Αυτός είναι ο αρχηγός», είπε ο Αντρέας. «Όχι, αυτός είναι ο δάσκαλος.» Σταμάτησε τον Αντρέα στο κατώφλι και του μίλησε στο αυτί: «Ο αρχηγός, έτσι τουλάχιστον λέει ο δάσκαλος, και πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμα δεν το έχω καταλάβει, είναι... ο Αδόλφος.» Και του έδειξε διακριτικά τον καταθλιπτικό συμμαθητή τους που είχε ανοίξει ήδη το τετράδιο του και περίμενε για να συνεχίσει τις σημειώσεις του. «Αδόλφος;» έκανε ο Αντρέας. «Εννοείς ότι ο πρόγονος του ήταν ο... Χίτλερ;» «Ακριβώς», έκανε σιγά ο Μαχάτμα. «Μα αυτός ήταν καθίκι. Τρελός. Δολοφόνος.» Ο Μαχάτμα σήκωσε τους ώμους. Αλλά ο δάσκαλος είχε καταλάβει τι έλεγαν. «Ένας μικρός πρόλογος προτού αρχίσουμε», είπε, καθώς ο Αντρέας και ο Μαχάτμα καθόντουσαν στις καρέκλες τους. «Οι πρόγονοι σας δεν σας καθορίζουν.

21 Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θα κάνει. Εγώ σας κάλεσα βάσει του ταλέντου σας. Δε λέω, βάσει της ψυχής σας, γιατί έχουμε καινούριους στην παρέα μας που χρειάζονται λίγο χρόνο για να χωνέψουν την πραγματικότητα.» Ο Τσε έδειξε με τον αντίχειρα τον Αντρέα. «Δεν υπάρχει πεπρωμένο ή μοίρα. Υπάρχει μόνο ο άνθρωπος και η τύχη. Αυτά τα δύο παλεύουν. Κάποιες φορές υπερισχύει το τυχαίο, άλλες φορές η προσπάθεια εναντίον του. Αλλά τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Μπορεί ο Άιρτον να γίνει ένας σπουδαίος μουσικός. Όπως μπορεί ο Μότσαρτ, αν είχε γεννηθεί σε οικογένεια μαθηματικών, να γινόταν ο μεγαλύτερος μαθηματικός όλων των εποχών. Και να θυμάστε», πρόσθεσε κοιτώντας το Μαχάτμα, «ότι ο πιο σημαντικός μαθητής του Ιησού ήταν ο Ιούδας. Χωρίς εκείνον δε θα είχε συμβεί η σταύρωση... Ποιος από εσάς, λοιπόν, είναι έτοιμος να προδώσει το δάσκαλο του;» Ακούμπησε τα χέρια στην έδρα και τους κοίταξε όλους, έναν-έναν, στα μάτια. «Δε θα το μάθουμε σήμερα», είπε μετά από λίγο. «Σήμερα θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Σήμερα θα αρχίσει η δράση της λεγεώνας μας. Και θα μας βοηθήσει σε αυτό ο Τζορτζ.» Όλοι γυρίσανε να τον κοιτάξουνε. Ο Τσε, εμφανώς, με ζήλεια. «Ξέρετε τι χρειάζεται μια επανάσταση για να ξεκινήσει; Θα σας πω.» Ο δάσκαλος γύρισε και έγραψε στο πίνακα με μεγάλα και βιαστικά γράμματα: «Κεφάλαιο.» «Αυτό σημαίνει», είπε ο δάσκαλος, αφού άφησε το μαρκαδόρο, «λεφτά». Ο Αντρέας κοίταξε τριγύρω του και σήκωσε τα χέρια σε μια χειρονομία που σήμαινε: «Δεν καταλαβαίνω.» Δεν μπορούσε να ζητήσει λεφτά από εκείνον. «Από σήμερα», τους είπε ο δάσκαλος, «ξεχνάμε τις θεωρίες και τα μαθήματα. Αρχίζει η δράση. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. Ξέρετε κανέναν να μας το χαρίσει;» Κανείς δεν απάντησε. «Ούτε κι εγώ. Ξέρετε, μήπως, που υπάρχουν πολλά λεφτά;» «Στις τράπεζες», είπε ο Παύλος. «Σωστά», έκανε ο δάσκαλος δείχνοντας τον Παύλο. «Από σήμερα ξεκινάμε την καταστροφή του συστήματος. Και θα αρχίσει με μια ληστεία τράπεζας.» Σαν το άκουσε αυτό ο Αντρέας έκανε πίσω στην καρέκλα του. «Ναι, Τζορτζ, καλά το κατάλαβες», είπε ο δάσκαλος. «Χρειαζόμαστε το σχέδιο του πατέρα σου.»

22 Και πριν προλάβει ο Αντρέας να πει οτιδήποτε ο δάσκαλος πρόσθεσε: «Ξέχνα το βαφτιστικό του όνομα. Από δω και πέρα θα είσαι ο Τζορτζ.» Ο Τζορτζ δεν έφερε αντιρρήσεις.

23 7. Σαν γύρισε στο σπίτι έβαλε τη σκάλα για να ανέβει στο πατάρι. Ήξερε ότι η μητέρα του φύλαγε μια κούτα, με τα πράγματα του πατέρα του, όσα δεν είχε πετάξει. Τη βρήκε με κόπο, πίσω από τις κούτες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ήταν καλυμμένη από σκόνη. Είχαν περάσει εννιά χρόνια από τότε που την παράχωσε εκεί μέσα. Ο Τζορτζ τη σήκωσε ευλαβικά, σαν να κρατούσε ένα μπαούλο με θησαυρούς. Την πήρε στο δωμάτιο του χωρίς πολλές προφυλάξεις. Η μητέρα του δούλευε δυο δουλειές. Δεν είχε χρόνο ενδιάμεσα για να γυρίσει στο σπίτι. Έφευγε το πρωί και επέστρεφε αργά την νύχτα. Η δεύτερη δουλειά ήταν σε μπαράκι. Και πάλι ίσα που έβγαζαν αρκετά λεφτά για να πληρώνουν τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα. Στις εκπτώσεις αγοράζανε από ένα ρούχο, για να έχουν την επόμενη χρονιά. Στα γενέθλια του ο Αντρέας, αυτός που πια λεγόταν Τζορτζ, έπαιρνε το μοναδικό δώρο της χρονιάς. Συνήθως ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Τα καλοκαίρια δούλευε κι αυτός, ως βοηθός σερβιτόρου σε ένα μικρό εστιατόριο. Τα περισσότερα λεφτά που έβγαζε τα έδινε για να μπορέσει η μητέρα του να πληρώσει την πιστωτική κάρτα και την εφορία. Όσα του περισσεύανε, και δεν ήταν πολλά, τα ξόδευε στον υπολογιστή του ή αγόραζε ένα ακόμα εξάρτημα για τη μηχανή που προσπαθούσε να φτιάξει. Φεύγοντας ο πατέρας του είχε αφήσει πίσω και τη μοιραία μηχανή. Ο Τζορτζ την ανακάλυψε στα δώδεκα. Ήταν ήδη πολύ σκουριασμένη και της έλειπαν αρκετά εξαρτήματα. Ήταν μια indian πεντακοσάρα του 65. Κάτω από τη σκουριά φαινόταν ακόμα κάτι από την παλιά της ομορφιά. Όμως τα ανταλλακτικά της ήταν δυσεύρετα και κοστίζανε περισσότερο από το να πάρεις μια ολοκαίνουρια, νέο μοντέλο. Όμως ο Τζορτζ δεν ήθελε καινούρια. Ήξερε ότι θα περνούσαν πολλά χρόνια μέχρι να μαζέψει αρκετά λεφτά για να ολοκληρώσει το έργο του, αλλά συνέχιζε. Σαν άνοιξε το κουτί βρήκε φωτογραφίες από τον πατέρα του και τη μητέρα του, όταν ήταν νέοι. Ήταν στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, όταν ακόμα οι νέοι είχαν το προνόμιο να ονειρεύονται. Η ευρωκυβέρνηση δεν είχε ακόμα επιβληθεί στις επιμέρους κυβερνήσεις. Οι άνθρωποι δουλεύανε οκτάωρο, πέντε μέρες τη βδομάδα και αμείβονταν σχετικά καλά. Πως έγινε, τόσο γρήγορα και χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής, να εγκλωβιστούν όλοι σε ένα σύστημα που προωθούσε τον πλουτισμό των λίγων, κανείς δεν το κατάλαβε. Ξεκίνησε με κάποιες αναπροσαρμογές στο εργασιακό καθεστώς ώστε να γίνουν οι οικονομίες των αδύναμων οικονομικά κρατών

24 πιο εύρωστες, συνέχισε με την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και ένας αστείος πόλεμος λίγων ημερών με την Κίνα, «ανάγκασε» τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το κινεζικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα media βοήθησαν διασπείροντας το φόβο μιας πιθανής κατάκτησης και οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι χρηματοδότησαν την νέα τάξη. Τα πάντα έγιναν ιδιωτικά και ουσιαστικά μονοπωλιακά. Οι μικροί επαγγελματίες δεν άντεξαν το φόρτο της νέας φορολογικής κλίμακας και έτσι πολύ σύντομα όλα τα χρήματα πήγαιναν στα χέρια δέκα ανθρώπων που κατείχαν, με τη βοήθεια της ευρωκυβέρνησης, το 90 τοις εκατό του πλούτου. Στις φωτογραφίες που κοιτούσε ο Τζορτζ οι δυο νέοι δεν ήξεραν τι θα συμβεί στις ζωές τους. Ήταν ερωτευμένοι γι αυτό η μητέρα του δεν είχε πετάξει τις φωτογραφίες- και χαμογελούσανε. Τις άφησε στην άκρη και έψαξε πιο βαθιά στην κούτα. Ξέθαψε ένα ημερολόγιο και δυο cd-rom. Ακόμα και αν δουλεύανε ακόμα θα ήταν πολύ δύσκολο να βρουν συμβατό υπολογιστή. Τα καινούρια pc δεν είχαν καν θέση για αυτές τις πανάρχαιες μονάδες αποθήκευσης. Όλα γινόντουσαν μέσω διαδικτύου. Δεν υπήρχε πια λόγος να αποθηκεύεις δεδομένα και αν το χρειαζόσουν μπορούσες να το κάνεις μόνο με φλασάκι. Έβαλε τα cd στην τσάντα του και ξάπλωσε στο κρεβάτι για να διαβάσει το ημερολόγιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ποιήματα και ο Τζορτζ παραξενεύτηκε. Δεν ήξερε ότι ο πατέρας του είχε τέτοιο ταλέντο ή τουλάχιστον- ενδιαφέρον. Προσπάθησε να διαβάσει κάποια από αυτά, αλλά δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με την ποίηση. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά επιχειρούσε να διαβάσει κάτι τέτοιο. Φαίνονταν τόσο παράταιρη στον κόσμο του, στην εποχή του. Η ποίηση είχε γίνει μουσειακό είδος, όπως η τραγωδία στο θέατρο και το κοινωνικό μυθιστόρημα. Οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδανε πια μόνο ροζ και αστυνομικά μυθιστορήματα. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για την αιχμηρή λογοτεχνία, και αν κάποιος το έκανε, θα έπρεπε να ψάξει στα παλαιοβιβλιοπωλεία για να βρει κάτι ανάλογο. Δεν είχαν ποτέ απαγορευτεί. Κάτι τέτοιο θα τους έδινε νέα δύναμη. Απλά δεν εκδίδονταν πια και οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να διαβάζουν όπως τρώνε: Απλώς για να γεμίζουν τα στομάχια τους. Ο Τζορτζ έφτασε σε μια ημερολογιακή σελίδα με ημερομηνία Ο πατέρας του έγραφε:

25 «Διαβάσαμε σήμερα με την Ελένη το «1984» του Όργουελ. Συγκλονιστικό, αλλά κάπως ανεπίκαιρο. Αυτά τα πράγματα δε θα συμβούν ποτέ στον κόσμο μας. Ή μήπως θα συμβούν; Κάναμε έρωτα το πρωί στη σκηνή και μάλλον μας άκουσε όλο το κάμπινγκ. Μετά κατεβήκαμε στην παραλία και μείναμε μέχρι το βράδυ. Υπέροχη νύχτα. Μιλούσαμε για το μέλλον μας, για τα παιδιά που θα κάνουμε, για το νόμπελ λογοτεχνίας που θα πάρω, όταν πια δε θα το χρειάζομαι. Η Ελένη πιστεύει ότι είμαι πολύ ταλαντούχος. Μετά γυρίσαμε στη σκηνή μας, ξανακάναμε έρωτα και η Ελένη κοιμήθηκε. Κάθομαι έξω, κοιτάω τ αστέρια, πίνω και γράφω. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου το 1984.» Ο Τζορτζ σηκώθηκε από το κρεβάτι και πήγε στη βιβλιοθήκη. Άνοιξε τα κάτω ντουλάπια και κάπου εκεί, θαμμένο κάτω από λογαριασμούς και ένθετα εφημερίδων που η μητέρα του κρατούσε για να διαβάσει κάποτε, ανακάλυψε ένα πολυδιαβασμένο αντίτυπο του Θυμόταν ότι το είχε δει. Του είχε κάνει εντύπωση το εξώφυλλο όταν ήταν παιδί και έψαχνε τις ντουλάπες και τα συρτάρια για κάποιο χαμένο θησαυρό. Το πήρε στο κρεβάτι του, πιστεύοντας ότι θα το παρατούσε από την πρώτη σελίδα. Δεν είχε διαβάσει ποτέ μυθιστόρημα και η βιογραφία του Τζορτζ Μπεστ ήταν το πρώτο βιβλίο που είχε ανοίξει στη ζωή του. Ήταν αργά την νύχτα, σχεδόν ξημερώματα, όταν μπήκε η μητέρα του στο σπίτι. Είδε το φως στο δωμάτιο του γιου της και παραξενεύτηκε. «Τι κάνεις;» του είπε από την πόρτα. Ο Τζορτζ της έδειξε το βιβλίο που σχεδόν είχε τελειώσει. «Που το θυμήθηκες αυτό;» είπε εκείνη και πήγε στο δωμάτιο της για να προλάβει να κοιμηθεί λίγες ώρες. Ο Τζορτζ τέλειωσε το βιβλίο όταν έξω είχε πάρει να χαράζει. Και δεν κοιμήθηκε αμέσως. Είχε μείνει να κοιτάζει το ταβάνι και να σκέφτεται.

26 8. Το επόμενο πρωινό σηκώθηκε από το κρεβάτι με δυσκολία, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε να παραστήσει τον άρρωστο. Έβρισε σαν είδε την ώρα και ετοιμάστηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Στο δρόμο σκεφτόταν ότι πρώτη φορά το έκανε αυτό. Συνήθως, με την παραμικρή αφορμή, απέφευγε να πάει στο σχολείο. Τώρα γιατί έτρεχε; Αυτό όμως που δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του ήταν πως ήξερε ο δάσκαλος για το σχέδιο του πατέρα του; Μήπως πραγματικά είχε κάποιες δυνάμεις; Αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι και η ιδέα του περί μετεμψύχωσης ήταν σωστή. Και τότε ο Τζορτζ είχε αρχίσει να αποκαλεί τον εαυτό του έτσι και του φαινόταν γελοίο- θα ήταν πράγματι η μετεμψύχωση του νεκρού ποδοσφαιριστή. Αυτό τι συνέπειες θα είχε στη ζωή του; Μόλις μπήκε στην τάξη ο δάσκαλος κοίταξε τα χέρια του. «Πρόβλημα», είπε ο Τζορτζ και άνοιξε την τσάντα του. «Είναι μόνο σε τέτοια», και έδειξε τα cd. «Κανένα πρόβλημα», είπε ο δάσκαλος και του τα πήρε. «Αλεξάνδρα, έχεις δουλειά.» Μια μικροκαμωμένη κοπέλα σηκώθηκε από τη θέση της. Πήρε τα cd και τα κοίταξε με περιέργεια. «Μπορείς να φτιάξεις ένα μέσο για να τα διαβάσει;» ρώτησε ο δάσκαλος. Εκείνη ίσα που κούνησε το κεφάλι. «Πάρε αυτό και ξεκίνα τώρα», της είπε ο δάσκαλος και της έδωσε την πιστωτική του κάρτα. «Πόσο καιρό θα χρειαστείς;» «Μια-δυο μέρες», είπε η Αλεξάνδρα. «Ωραία, έχεις τέσσερις ώρες. Θέλω πριν φύγουμε από δω να έχεις τελειώσει.» Χωρίς να μιλήσει η Αλεξάνδρα βγήκε. Ο Τζορτζ έκατσε δίπλα στο Μαχάτμα και ρώτησε για το κορίτσι. «Πρόγονος της είναι ο Μπελ, ο εφευρέτης. Μπορεί να φτιάξει αεροπλάνο από οδοντογλυφίδες.» «Λοιπόν», έκανε ο δάσκαλος. «Μέχρι να έχουμε το σχέδιο μπορούμε να μιλήσουμε για το κίνητρο μας. Τι προσπαθούμε να κάνουμε και γιατί;» «Να κερδίσουμε το μέλλον μας», είπε ο Παύλος, που όπως φαινόταν προσπαθούσε να είναι ο καλός μαθητής.

27 «Απόστολος Παύλος», ψιθύρισε ο Μαχάτμα στο αυτί του Τζορτζ. «Πλάκα μου κάνεις», είπε εκείνος λίγο πιο δυνατά απ ό,τι έπρεπε. «Καθόλου.» «Υποτίθεται ότι είναι η λεκτική ευφυΐα της λεγεώνας», είπε ο Τσε από την άλλη, «αλλά εμένα μου μοιάζει πιο πολύ με γλείφτη που δεν ξέρει πάνω από πενήντα λέξεις.» Ο δάσκαλος είχε πάει στον πίνακα και έγραφε με μεγάλα γράμματα: «Μέλλον». «Για κάποιο λόγο, που δε μας έχει εξηγήσει ακόμα, όσο πιο παλιός είναι ο πρόγονος σου τόσο πιο ισχυρή η μετεμψύχωση», είπε πάλι ψιθυριστά- ο Μαχάτμα. Ο Τζορτζ σκέφτηκε ότι ο δικός του πρόγονος ήταν ο πιο πρόσφατος. Μόλις το «Οι ψυχές μας δεν ξέρουν τίποτα για το χρόνο», είπε ο δάσκαλος που μάλλον είχε ακούσει το Μαχάτμα. «Ο χρόνος βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας. Ξέρετε τι είχε πει ο Αϊνστάιν, ο οποίος, δυστυχώς, ακόμα δεν έχει μετεμψυχωθεί, για τη σχετικότητα του χρόνου; Αν κάθομαι πάνω σε μια καυτή πλάκα για ένα λεπτό μου φαίνεται αιώνας. Αν στα γόνατα μου κάθεται για μια ώρα μια δεσποινίδα μου φαίνεται σαν δευτερόλεπτο.» Τα αγόρια γελάσανε με αυτήν την παρατήρηση. Ο δάσκαλος συνέχισε. «Χρόνος υπάρχει μόνο για τα θνητά μας σώματα και αυτά τον αντιλαμβάνονται κάπως διαστρεβλωμένα. Οι ψυχές δεν περιμένουν σε κάποιο καθαρτήριο μέχρι να έρθει η ώρα τους να μετενσαρκωθούν. Χρόνος υπάρχει μέσα στο σύμπαν όπως το κατανοούμε με τον ανθρώπινο εγκέφαλο μας. Οι ψυχές δεν είναι ανθρώπινες.» «Θεός υπάρχει;» ρώτησε ο Τσε με ευδιάκριτη την ειρωνεία στην ερώτηση του. «Δε διδάσκουμε θεολογία εδώ μέσα», είπε ο δάσκαλος. «Αν θες να μάθεις περισσότερα για το θεό ρώτα τον Παύλο.» «Σιγά μη ρωτήσω το βλαμμένο», είπε ο Τσε. «Δεν είμαστε θρησκευτική ομάδα ή κάποια αίρεση», συνέχισε ο δάσκαλος κοιτώντας τον Τζορτζ. «Καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε οτιδήποτε θέλει. Ο στόχος μας είναι το μέλλον, άμεσα και μακροπρόθεσμα, και όχι η αιωνιότητα.» «Τι εννοείς;» ρώτησε ο Τζορτζ και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ρωτούσε κάτι στην τάξη, οποιουδήποτε σχολείου. «Πόσων χρονών είναι η μητέρα σου;» τον ρώτησε ο δάσκαλος.

28 «Σαράντα κάτι», είπε ο Τζορτζ. «Την έχεις ρωτήσει ποτέ πως ζούσαν πριν... τριάντα χρόνια;» «Δεν έτυχε.» «Θα σου πω εγώ, που έχω περάσει τα εξήντα. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα, και τις αρχές του δικού μας, κάθε άνθρωπος είχε δικαίωμα να ονειρεύεται και να κυνηγάει τα όνειρα του. Κάποιοι τα καταφέρνανε. Και δε μιλάω για ανεδαφικά όνειρα. Μιλάω για το δικαίωμα σε μια ευτυχισμένη ζωή. Χωρίς να χρειάζεσαι τα αγχολυτικά τρίτης γενιάς για να χαμογελάσεις.» Ο Τζορτζ τα ήξερε καλά αυτά τα αγχολυτικά. Το συρτάρι δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας του ποτέ δεν άδειαζε από τέτοια. Τα αγχολυτικά τρίτης γενιάς ήταν σαν τους μετανάστες τρίτης γενιάς. Που δε θυμούνται από που ήρθαν και έχουν προσαρμοστεί άψογα στο περιβάλλον τους. Έτσι έκαναν και τα αγχολυτικά αυτά: Είχαν φτιαχτεί για να προσαρμόζονται απόλυτα στο σώμα του δέκτη και τον έκαναν να ξεχνάει γιατί έπρεπε να τα παίρνει. Πουλιόντουσαν στα σούπερ μάρκετ όπως οι τσίχλες και συνήθως τα έβρισκες στο ίδιο ράφι, δίπλα στο ταμείο. Κόστιζαν λίγο περισσότερο και έβγαιναν σε όλα τα αρώματα: Μέντα, βατόμουρο, τροπικά φρούτα και ότι άλλο μπορούσες να φανταστείς. Ήταν εθιστικά όσο και η νικοτίνη, αλλά οι γονείς τα έδιναν στα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν να είναι χαρούμενα. «Υπήρχαν παιδιά τότε», συνέχισε ο δάσκαλος, «που έβγαιναν στο δρόμο για να παίξουν μπάλα. Και μετά ξεκίνησε η τρομοκρατία των μέσων. Τα παιδιά, όπως κι εσείς, έβγαιναν από το σπίτι μόνο για να πάνε σε φροντιστήρια και οργανωμένες δραστηριότητες. Το παιχνίδι περιορίστηκε στο σπίτι και σύντομα έγινε μοναχική απασχόληση μπροστά σε μία από τις πολλές οθόνες... Και το μέλλον αυτών των παιδιών;» Γύρισε και υπογράμμισε τη λέξη μέλλον. «Να δουλεύουν από τη στιγμή που αποφοιτούν μέχρι να πεθάνουν, σε δουλειές όσο το δυνατόν πιο ανούσιες και όσο το δυνατόν πιο κακοπληρωμένες... Δεν ξέρω αν το θυμάστε, από τους παππούδες σας, όσους έζησαν αρκετά, αλλά κάποτε οι άνθρωποι, προτού πεθάνουν ή κριθούν ανεπαρκείς για εργασία, έβγαιναν στη σύνταξη. Κι αυτό σήμαινε ότι σταματούσαν να δουλεύουν και συνέχιζαν να πληρώνονται.» «Αυτό μ αρέσει», είπε ο Τσε. «Αυτό δε θα το ζήσεις», του είπε ο δάσκαλος. «Οι εθνικές κυβερνήσεις, με την πίεση της ευρωκυβέρνησης, ανέβαζαν τα όρια συνταξιοδότησης, μέχρι που έγινε ο πόλεμος των τριάντα ημερών, και η ευρωκυβέρνηση κατάφερε να περάσει τη λυτρωτική για τις τράπεζες τροπολογία: Όποιος δε δουλεύει δεν πληρώνεται.»

29 «Γιατί οι άνθρωποι άφησαν να συμβούν όλα αυτά;» ρώτησε η Υπατία. «Κανείς δεν τους ρώτησε. Όποιες αντιδράσεις προέκυψαν τιθασεύτηκαν με το φόβο της αρρώστιας, της πείνας και του πολέμου. Η τηλεόραση και τα μέσα γενικώς έθεσαν τα θεμέλια της αποστασιοποίησης που τόσο βόλευε τους Ολύμπιους.» «Και οι νέοι τι έκαναν;» είπε με ένταση ο Τσε. «Οι νέοι είναι ο εύκολος στόχος. Τους δίνεις τη σωστή τηλεοπτική σειρά, τους δίνεις τα κατάλληλα τραγούδια, τα πιο αναίμαχτα βιβλία, και ακολουθούν. Όταν τα πρότυπα σου είναι επιλεγμένα για να σε οδηγήσουν στην υποταγή, υποτάσσεσαι.» «Κι εμείς τι υποτίθεται ότι θα κάνουμε τώρα;» ρώτησε ο Τζορτζ. «Καλή ερώτηση», είπε ο δάσκαλος. «Η καλύτερη.» Ο δάσκαλος περπάτησε αργά ως το παράθυρο και κοίταξε την πόλη. «Θα χτυπήσουμε το θηρίο στην καρδιά του», είπε χωρίς στόμφο. «Και η καρδιά του θηρίου είναι η οικονομία του. Να σας πω ποιο είναι το μέλλον μας; Να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία.» «Αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση», είπε ο Παύλος. «Σίγουρα», έκανε ο δάσκαλος. «Θα γίνει πόλεμος», είπε ο Τσε. «Το ελπίζω», έκανε ο δάσκαλος. «Θα ανατραπούν τα πάντα», είπε ο Αδόλφος και όλοι γύρισαν να τον κοιτάξουν. Δεν συνήθιζε να συμμετέχει στις συζητήσεις. «Αυτός είναι ο στόχος μας, Αδόλφε», είπε ο δάσκαλος. «Αυτός είναι ο στόχος της λεγεώνας μας: Να ανατρέψει τα πάντα.» Κανείς δε μίλησε. Ο Τζορτζ σκεφτόταν ότι είχε μπλέξει σε κάτι μεγαλύτερο απ ό,τι νόμιζε. Το ίδιο μάλλον σκεφτόντουσαν όλοι. «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα», είπε ο δάσκαλος. «Κάθε πορεία χιλίων μιλίων ξεκινάει με το πρώτο βήμα, και το πρώτο μας βήμα θα είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα μας φέρει η Αλεξάνδρα.» Ένας-ένας οι μαθητές σηκώθηκαν και βγήκαν. Ο Τζορτζ έμεινε τελευταίος. Πλησίασε το δάσκαλο. «Τι θα γίνει», τον ρώτησε, «αν το σχέδιο του πατέρα μου δε μας κάνει;» «Το σχέδιο του πατέρα σου ήταν η αφορμή για να μπεις στην ομάδα μας», του είπε ο δάσκαλος. «Δεν το χρειαζόμαστε περισσότερο απ ό,τι χρειαζόμαστε εσένα.» «Εγώ δεν ξέρω να κάνω τίποτα», είπε σιγά ο Τζορτζ. «Δεν είμαι έξυπνος σαν την ομορφούλα ούτε αποφασιστικός σαν τον άλλον από κει.»

30 «Μπορείς να κάνεις περισσότερα απ όσα νομίζεις», του είπε ο δάσκαλος. Ο Τζορτζ δεν έφερε αντίρρηση. Έξω από την πόρτα τον περίμενε ο Μαχάτμα. Πήγαν λίγο παράμερα και ο Τζορτζ τον ρώτησε τι ακριβώς είχε κάνει ο δικός του πρόγονος. «Ήταν σπουδαίος», είπε ο Μαχάτμα με καμάρι. «Απελευθέρωσε μια ολόκληρη ήπειρο χωρίς να ασκήσει βία.» «Πως το έκανε;» ρώτησε ο Τζορτζ. «Κάνοντας απεργίες πείνας.»

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Down. Πηγή: kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down

Down. Πηγή:  kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Πώς είπα στον 7χρονο γιο μου ότι έχει σύνδρομο Down Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/ellada- kosmos/item/46859- down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Μερικές εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Η Αλεπού κοίταξε το Μικρό Πρίγκηπα, για πολύ ώρα. -Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με! είπε. -Το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 Ένα παραµύθι για το σχολικό εκφοβισµό γραµµένο και εικονογραφηµένο από τους µαθητές του τµήµατος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό

Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό 4. Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό Τι κάνουν οι άνθρωποι σε μια πόλη; Και, ξαφνικά, κόβεται το ηλεκτρικό! Κοιτάζω την εικόνα και λέω: Τι αλλάζει στη ζωή μας; Τι δεν μπορούμε να κάνουμε; Τι μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ Σκηνή 1 η Το σπίτι του ακατάστατο. Μπαίνει η υπηρέτρια κι από πίσω μπαίνει ο. Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. `Ερχεστε και μας βρίσκετε με την κρέμα ημέρας. Ορίστε, δεν πρόλαβα ούτε να την απλώσω

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες: άλλες για δράκους και νεράιδες, άλλες για πριγκίπισσες και πρίγκιπες στο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνα Γεωργακάκου

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα