ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β. Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β. Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος"

Transcript

1 ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος

2 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ - O β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (group B Streptococcus, GBS ή Streptococcus agalactiae) αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιλόχειας λοίμωξης και νεογνικής σήψης. - Πρόκειται για Gram+ αερόβιο κόκκο που προκαλεί β αιμόλυση σε αιματούχο άγαρ 5%, ταξινομείται σε 10 ορότυπους (Ια, Ιb, II- IX) με βάση τους καψιδικούς πολυσακχαρίτες και παρουσιάζει αντοχή σε βακιτρακίνη και κοτριμοξαζόλη και φυσική αντοχή στις τετρακυκλίνες. - Ο GBS αποικίζει συχνά το γαστρεντερικό σύστημα και την ουρογεννητική οδό και λιγότερο το φάρυγγα.

3 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ - Ποσοστό έως 30% των εγκύων είναι αποικισμένες στον κόλπο και το ορθό με GBS, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. To ποσοστό αυτό κυμαίνεται σε διάφορες περιοχές ή πληθυσμούς. - Εάν δεν χορηγηθεί περιγεννητική χημειοπροφύλαξη (ΧΠ) ποσοστό περίπου 50% των νεογνών αποικισμένων μητέρων αποικίζονται επίσης κατά τον τοκετό και από αυτά 98% παραμένουν ασυμπτωματικά ενώ 2% εκδηλώνουν πρώιμη νόσο από GBS (early onset disease, ΕΟD). - Μετά την εφαρμογή της περιγεννητικής ΧΠ, η επίπτωση της πρώιμης νεογνικής νόσου μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία 20 χρόνια. -Σήμερα η επίπτωση της νόσου υπολογίζεται σε 0,3 περιπτώσεις ανά 1000 ζώντα νεογνά σε χώρες με υψηλή συχνότητα αποικισμού των εγκύων με GBS. -Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η επίπτωση της όψιμης έναρξης νόσου (LOD), η οποία όμως δεν επηρεάζεται καθόλου από την εφαρμογή της ΧΠ και ως εκ τούτου παρέμεινε αμετάβλητη.

4 ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Δεν υπάρχει όμως ομοιόμορφη πολιτική πληθυσμιακού ελέγχου στα ανεπτυγμένα κράτη λόγω της διαφοράς στη συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης και της διαφορετικής συχνότητας ανίχνευσης του μικροβίου στις εγκύους. Ηνωμ. Βασίλειο: 21% των γυναικών είναι φορείς του GBS. δεν προτείνεται πληθυσμιακός έλεγχος των εγκύων Ηνωμ. Πολιτείες Αμερικής: πληθυσμιακός έλεγχος των εγκύων για GBS αντιμετώπιση των εγκύων για GBS βάσει τα CDC Guidelines 2002 και 2010 Περίπου 10-30% των Αμερικανίδων εγκύων εμφανίζουν εποικισμό από GBS σε σύγκριση με 21-30% που είναι η συχνότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5 ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Το 2002 τα C.D.C. των Η.Π.Α. πρότειναν τον έλεγχο για την ανίχνευση του GBS στον κόλπο και στον γαστρεντερικό σωλήνα όλων των εγκύων, στην 35η 37η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από τα κλινικά χαρακτηριστικά ή το ιστορικό τους. Η πολιτική αυτή οδήγησε στην χορήγηση αντιβιοτικών στο 24% των επιτόκων στις Η.Π.Α. και αύξηση της ανθεκτικότητας του GBS στις πενικιλίνες. Παρατηρήθηκε όμως πτώση από 1.5/1000 σε /1000 νεογνικών λοιμώξεων από GBS μετά την εφαρμογή του πληθυσμιακού ελέγχου σε έγκυες εβδομάδων. Ως θεραπεία στις Η.Π.Α. προτείνεται ι.v πενικιλίνη ή αμπικιλίνη με προτιμότερη την πρώτη τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον τοκετό και σε αλλεργίας στις πενικιλίνη χρήση κεφαζολίνης, κλινδαμυκίνης, ερυθρομυκίνης, βανκομυκίνης.

6 ΜΗΤΕΡΑ Κλινική εικόνα Στις εγκύους μπορεί να προκαλέσει: ασυμπτωματική βακτηριουρία λοίμωξη του ουροποιητικού χοριοαμνιονίτιδα Χοριοαμνιονίτιδα: εκδηλώνεται με πυρετό, ευαισθησία στη μήτρα, ταχυκαρδία στη μητέρα και το έμβρυο, πυώδες αμνιακό υγρό και λευκοκυττάρωση της μητέρας. Κατά τη λοχεία μπορεί να προκαλέσει: ενδομητρίτιδα τo 1o 48ωρο μετά τον τοκετό πνευμονία επιλόχεια σήψη βακτηριαιμία χωρίς εστία Σπανίως: μηνιγγίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα Επιπλοκές: αυτόματη αποβολή του εμβρύου ή ενδομήτριος θάνατος, προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού και πρώιμη νεογνική λοίμωξη.

7 ΜΗΤΕΡΑ Διάγνωση Λοίμωξη της εγκύου: Απομόνωση του GBS από το αίμα, το ΕΝΥ ή άλλες στείρες περιοχές. Διάγνωση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας από GBS στη διάρκεια της κύησης: σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χοριοαμνιονίτιδας και ενδομητρίτιδας, καθότι αποτελεί δείκτη σοβαρού αποικισμού του ουρογεννητικού συστήματος. Βασίζεται στην ανεύρεση GBS 10 4 cfu/ml σε καλλιέργεια ούρων στα πλαίσια του παρακλινικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της προγεννητικής παρακολούθησης. Διάγνωση ουρολοίμωξης: με βάση τη θετική καλλιέργεια ούρων σε συνδυασμό με συμβατή κλινική εικόνα και πυουρία. Χοριοαμνιονίτιδα: διαγιγνώσκεται με απομόνωση GBS από τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό ή το έμβρυο σε περίπτωση απώλειας της κύησης.

8 ΜΗΤΕΡΑ Διάγνωση Αποικισμός της εγκύου: H έγκαιρη ανίχνευση των GBS παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στην πρόληψη της EOD στα νεογνά. Το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων (Centers for Disease Control, CDC) τo 2010, συστήνει τη λήψη κολπικού και ορθικού επιχρίσματος για καλλιέργεια σε εκλεκτικό θρεπτικό ζωμό, σε όλες τις εγκύους κατά τη διάρκεια της 35ης- 37ης εβδομάδας, εκτός: α) γυναίκες με βακτηριουρία από GBS στην παρούσα κύηση και β) γυναίκες με νεογνό με διεισδυτική νόσο GBS σε προηγούμενη κύηση. (Οι έγκυες και των δύο ως άνω κατηγοριών θα λάβουν ούτως η άλλως περιγεννητική ΧΠ λόγω του αυξημένου κινδύνου για νεογνική EOD). Θετική καλλιέργεια ούρων: GBS 10 4 cfu/ml Επιπλέον, προτείνεται η χρήση προ του τοκετού μοριακών μεθόδων (PCR) σε κολπικό-ορθικό επίχρισμα, συμπληρωματικά με τις καλλιέργειες, για την ταχύτερη διάγνωση GBS αποικισμού στις επίτοκες με άγνωστο προφίλ GBS αποικισμού και χωρίς παράγοντες κινδύνου για πρώιμη νεογνική νόσο.

9 ΜΗΤΕΡΑ Θεραπεία Θεραπεία λοίμωξης της εγκύου: Θεραπεία εκλογής: πενικιλλίνη G, καθώς οι GBS είναι ευαίσθητοι σε όλες τις β- λακτάμες και τα γλυκοπεπτίδια. Ασυμπτωματική βακτηριουρία: συστήνεται θεραπεία λόγω της αυξημένης νεογνικής θνησιμότητας, προωρότητας, γέννησης ελλιποβαρών νεογνών, και πυελονεφρίτιδας της εγκύου με σοβαρή πρόγνωση για μητέρα και κύημα. 1 ης επιλογής θεραπεία: πενικιλλίνη ή αμπικιλλίνη ή κεφαλεξίνη για 3-7 ημέρες, ενώ σε σοβαρή αλλεργία στην πενικιλλίνη: κλινδαμυκίνη. Λοίμωξη ανώτερου ουροποιητικού: χορήγηση πενικιλλίνης G για 10 ημέρες. Χοριοαμνιονίτιδα/ενδομητρίτιδα: αντιμικροβιακά ευρέως φάσματος και για αναερόβια μικρόβια (αμπικιλλίνη + κλινδαμυκίνη+ γενταμυκίνη ή κεφοξιτίνη). Αρχόμενη σήψη: καρβαπενέμη ± βανκομυκίνη.

10 ΜΗΤΕΡΑ Θεραπεία Αντιμετώπιση αποικισμού της εγκύου: Έγκαιρη ανίχνευση και περιγεννητική ΧΠ => μείωση της πρώιμης νόσου στο νεογνό κατά 80% τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την πρόληψη της GBS EOD μέσω χορήγησης περιγεννητικής ΧΠ στην μητέρα. 1 η προσέγγιση: Λαμβάνει υπόψη: παράγοντες κινδύνου εμφάνισης πρώιμης νόσου στα νεογνά Συνιστά: χορήγηση περιγεννητικής ΧΠ μόνο στις επίτοκες με παράγοντες κινδύνου (risk based strategy). 2η προσέγγιση: Σύμφωνα και με τις αναθεωρημένες οδηγίες του CDC. Συνιστά: έλεγχο αποικισμού σε όλες τις εγκύους σε ΗΚ εβδ και χορήγηση περιγεννητικής ΧΠ σε όλες τις αποικισμένες επίτοκες (screening-based strategy).

11 ΜΗΤΕΡΑ Θεραπεία Αντιμετώπιση αποικισμού της εγκύου: Eπιπλέον, περιγεννητική ΧΠ χορηγείται εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για ΕΟD στο νεογνό ανεξαρτήτως καλλιέργειας. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για λοίμωξη του νεογνού: - Πρόωρος τοκετός (HK<37 w) - Πρόωρη ή παρατεταμένη ρήξη των υμένων ( 18 ώρες) - Πυρετός της μητέρας κατά τον τοκετό (θ 38 ο C) - Βακτηριουρία - Προηγούμενος τοκετός νεογνού με GBS λοίμωξη Οι από του στόματος αντι-μικροβιακοί παράγοντες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εγκύων αποικισμένων με GBS προγεννητικά, εκτός αν υπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού από GBS. Κι αυτό γιατί τέτοια θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη της μικροβιοφορείας ούτε στην πρόληψη της νεογνικής νόσου.

12 ΜΗΤΕΡΑ Θεραπεία Αντιμετώπιση αποικισμού της εγκύου: Οι GBS αποικισμένες γυναίκες με προγραμματισμένη ΚΤ πριν τη ρήξη των μεμβρανών και την έναρξη τοκετού δεν πρέπει να λαμβάνουν περιγεννητική ΧΠ ως ρουτίνα. Η χορήγηση πενικιλλίνης ή εναλλακτικά αμπικιλλίνης από την έναρξη των ωδίνων μέχρι τον τοκετό θεωρείται ως θεραπεία 1 ης επιλογής, καθότι οι παράγοντες αυτοί επιτυγχάνουν την επιθυμητή συγκέντρωση στην εμβρυική κυκλοφορία και στο αμνιακό υγρό. Αναποτελεσματική θεωρείται η περιγεννητική ΧΠ όταν η προτεινόμενη θεραπεία χορηγήθηκε στην επίτοκο για διάστημα < 4 ωρών πριν τον τοκετό.

13 ΝΕΟΓΝΟ Κλινική εικόνα Η νόσος από GBS στα νεογνά διακρίνεται με βάση την χρονολογική ηλικία κατά την έναρξή της σε πρώιμης (ΕΟD) και όψιμης έναρξης νόσο (LOD). H EOD εκδηλώνεται από τη γέννηση μέχρι την 6 η ημέρα ζωής (συνήθως εντός ωρών από τη γέννηση), ενώ η LOD από την 7 η ημέρα μέχρι τον 3 ο μήνα ζωής (συνήθως 3 η -4 η εβδομάδα ζωής). Πολύ καθυστερημένης έναρξης GBS λοίμωξη παρουσιάζεται σπανίως σε βρέφη> 3 μηνών με ιστορικό προωρότητας (ΗΚ< 28 εβδ) ή ανοσοανεπάρκειας.

14 Πρώιμη νεογνική νόσος ΝΕΟΓΝΟ Κλινική εικόνα - Ο χρόνος επώασης στην ΕΟD: <7 ημέρες. - Κάθετη μετάδοση συνήθως κατά τη δίοδο του νεογνού από τον αποικισμένο γεννητικό σωλήνα της μητέρας. - Μπορεί να μεταδοθεί μετά την έναρξη του τοκετού και τη ρήξη των αμνιακών μεμβρανών εάν υπάρχει χοριοαμνιονίτιδα: μετά από εισρόφηση αμνιακού υγρού προκαλείται στο νεογνό πνευμονία, είσοδος του παθογόνου στα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού και στη συνέχεια βακτηριαιμία. - Η πρώιμης έναρξης νόσου οφείλεται συνήθως στον ορότυπο ΙΙ (και λιγότερο στους ΙΙΙ, Ια, V), εκδηλώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό ως σηψαιμία, και λιγότερο ως πνευμονία και μηνιγγίτιδα. - Θνητότητα: αγγίζει το 15%. Πρώιμη νεογνική σηψαιμία: λήθαργος ή ευερεθιστότητας, αναπνευστική δυσχέρεια, ταχύπνοια (αναπνοές>60/min), πυρετός ή υποθερμία και υπόταση.

15 ΝΕΟΓΝΟ Κλινική εικόνα Πρώιμη νεογνική νόσος Στο 10% της ΕΟD τα νεογνά εμφανίζουν πνευμονία με συμβατή ακτινολογική εικόνα που θυμίζει συχνά νόσο υαλίνης μεμβράνης και ταχύπνοια, γογγυσμό, υποξία και εμμένουσα πνευμονική νεογνική υπέρταση. Συχνά συνυπάρχει πλευριτική συλλογή. Στο 7%, η ΕΟD εκδηλώνεται ως μηνιγγίτιδα με μη-ειδικά συμπτώματα (ταχύπνοια, γογγυσμός). Παράγοντες κινδύνου για πρώιμη νεογνική νόσο στα νεογνά είναι: -προωρότητα (HK<37 w) -παρατεταμένη ρήξη μεμβρανών (PROM) 18 ώρες -Χoριοαμνιονίτιδα -εμφάνιση πυρετού στη μητέρα κατά τον τοκετό (θ 38 ο C) -βακτηριουρία από GBS (> 10 4 cfu/ml) στη διάρκεια της κύησης -σοβαρή μικροβιοφορεία με υψηλό μικροβιακό φορτίο -μικρή ηλικία μητέρας -μαύρη φυλή -προηγούμενος τοκετός με νεογνική νόσο από GBS -χαμηλή συγκέντρωση ειδικών αντισωμάτων κατά του συγκεκριμένου οροτύπου GBS στον ορό της μητέρας.

16 ΝΕΟΓΝΟ Κλινική εικόνα Όψιμη νεογνική νόσος (LOD) Περίοδος επώασης: άγνωστη Μετάδοση: οριζόντια από τα χέρια του προσωπικού στο μαιευτήριο ή στην κοινότητα από υγιή αποικισμένα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος συνηθέστερα από τη μητέρα. Προκαλείται συνήθως από τον ορότυπο ΙΙΙ και εκδηλώνεται περισσότερο ως βακτηριαιμία ή μηνιγγίτιδα και σπανιότερα ως άλλη εντοπισμένη λοίμωξη. Θνητότητα: 6%

17 ΝΕΟΓΝΟ Κλινική εικόνα Όψιμη νεογνική νόσος (LOD) Σε ποσοστό 65% η νόσος εκδηλώνεται ως μικροβιαιμία χωρίς εστία με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετός, ευερεθιστότητα, λήθαργος, μειωμένη σίτιση, ταχύπνοια, γογγυσμός, άπνοια). Περίπου 1:4 νεογνά με LOD εμφανίζουν λοίμωξη ΚΝΣ με κακή πρόγνωση και μόνιμες νευρολογικές βλάβες στο 25-50% των πασχόντων. Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις: λοιμώξεις οστών και αρθρώσεων, χωρίς την εμφάνιση πυρετού, ενώ υπάρχει συνοδός βακτηριαιμία στο 50% των περιπτώσεων, αλλά και η κυτταρίτιδα-λεμφαδενίτιδα με συνοδό μικροβιαιμία και μηνιγγίτιδα στο 1/3 και 1/4 των περιπτώσεων αντίστοιχα. Σπάνιες εκδηλώσεις: ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, πυελονεφρίτιδα, ενδοφθαλμίτιδα και εγκεφαλικό απόστημα.

18 ΝΕΟΓΝΟ Διάγνωση Βάσει κλινικής εικόνας του νεογνού σε συνδυασμό με ευρήματα από τον παρακλινικό έλεγχο όπως λευκοπενία, ουδετεροπενία, θρομβοπενία, και άωρα/ολικά πολυμορφοπύρηνα 0,3. Πέραν της γενικής αίματος πρέπει να γίνει καλλιέργεια αίματος, Α/α θώρακος (όταν υπάρχουν σημεία από το αναπνευστικό) και ΟΝΠ. Η ανεύρεση gram+ κόκκων σε φυσιολογικά στείρα σωματικά υγρά αποτελεί πιθανό στοιχείο λοίμωξης. Οι καλλιέργειες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Οροτυπική ταυτοποίηση γίνεται μόνο σε ορισμένα εργαστήρια ενώ οι δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου GBS στα σωματικά υγρά εκτός από το ΕΝΥ, δε συστήνονται λόγω χαμηλής ειδικότητας.

19 ΝΕΟΓΝΟ Διάγνωση Σε περίπτωση GBS μηνιγγίτιδας ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να γίνεται 2 η ΟΝΠ σε ώρες για την επιβεβαίωση της αποστείρωσης του ΕΝΥ. Πάντα γίνεται επανάληψη της ΟΝΠ και απεικονιστικός έλεγχος του ΚΝΣ εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση στη θεραπεία, εμμένουν οι νευρολογικές διαταραχές ή υπάρχουν εστιακά νευρολογικά ελλείμματα. Απεικονιστικός έλεγχος με MRI, και παρακέντηση της άρθρωσης για καλ/εια αρθρικού υγρού γίνεται σε υποψία λοίμωξης οστώναρθρώσεων. Καλλιέργεια ούρων συστήνεται να γίνεται σε βρέφη > 6 ημ (LOD), ενώ όταν διαγιγνώσκεται GBS νόσος σε βρέφη > 6 μηνών είναι απαραίτητος ο έλεγχος για πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια και HIV λοίμωξη.

20 ΝΕΟΓΝΟ Θεραπεία Μια προσέγγιση για την εμπειρική θεραπεία νεογνών από μητέρες που λαμβάνουν ΧΠ για την πρόληψη της EOD παρουσιάζεται παρακάτω. O συγκεκριμένος αλγόριθμος πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα νεογνά. Η απόφαση όμως για θεραπεία λαμβάνεται συνεκτιμώντας την κλινική εικόνα του νεογνού σε συνδυασμό με τα ευρήματα από τον παρακλινικό έλεγχο, το μαιευτικό ιστορικό της μητέρας και τυχόν παράγοντες κινδύνου για ΕΟD.

21 σημεία νεογνικής σήψης πλήρης διαγνωστικός έλεγχος * εμπειρική θεραπείαƚ χοριοαμνιονίτιδα μητέρας?ǂ περιορισμένος διαγνωστικός έλεγχος εμπειρική αντιμικορβιακή θεραπείαƚ ενδείξεις χορήγησης χημειοπροφύλαξης κατά GBS στη μητέρα? χορήγηση ΕΦ αντιβιοτικών στη μητέρα 4 ώρες προ τοκετού? συνήθης κλινική φροντίδαǁ παρακολούθηση για min 48 ώρεςǁ ΗΚ 37 w και διάρκεια ρήξης μεμβρανών < 18 ώρες? παρακολούθηση για min 48 ώρεςǁ** ΗΚ< 37 εβδ ή ρήξη μεμβρανών 18 ώρες? περιορισμένος διαγνωστικός έλεγχος παρακολούθηση για 48 ώρεςǁ

22 ΝΕΟΓΝΟ Θεραπεία Σε περίπτωση σηψαιμίας στο νεογνό: έναρξη εμπειρικής θεραπείας με i.v αμπικιλλίνη και αμινογλυκοσίδη ανεξαρτήτως αποικισμού της μητέρας, και λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά στελέχη του νοσοκομείου. Με την απόμόνωση GBS στην καλ/εια μπορεί να γίνει αλλαγή του σχήματος σε πενικιλλίνη G σε δόση IU/kg/ημ. Η διάρκεια αγωγής είναι 10 ημέρες σε μικροβιαιμία και παρατεταμένη σε άλλες λοιμώξεις (14-21 ημέρες στην αρθρίτιδα, ημ σε οστεομυελίτιδα, ενώ σε GBS μηνιγγίτιδα χορηγείται πενικιλλίνη σε υψηλή δόση ( IU/kg/ημ) για ημ. Μονοθεραπεία με αμπικιλλίνη: mg/kg /ημ για μηνιγγίτιδα. Επιδημία από στελέχη GBS στο νοσοκομείο: -Ομαδοποίηση (cohorting) των άρρωστων και αποικισμένων νεογνών & -Εφαρμογή οδηγιών επαφής υγιεινή των χεριών για τον περιορισμό της οριζόντιας μετάδοσης κατά τη νοσηλεία.

23 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Τα βρέφη μπορούν να παραμείνουν αποικισμένα για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση και τη λήψη θεραπείας για συστηματική λοίμωξη. Οι καλλιέργειες ρουτίνας για παρακολούθηση της πορείας του αποικισμού δεν συστήνονται. Η υποτροπιάζουσα GBS νόσος αφορά ενα εκτιμώμενο ποσοστό 1-3% των κατάλληλα θεραπευμένων παιδιών. Είναι σαφές ότι ο Στρεπτόκοκκος Ομάδας Β, ένα τόσο κοινό μικρόβιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες λοιμώξεις που όμως σήμερα μπορούν να προληφθούν.

24 Ευχαριστώ Μονεμβασιά: Το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ III. Ομοφωνία για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων Α. ΛΟΥΡΙΔΑ. Λοιμώξεις από HPV στη βρεφική και παιδική ηλικία Β.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ III. Ομοφωνία για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων Α. ΛΟΥΡΙΔΑ. Λοιμώξεις από HPV στη βρεφική και παιδική ηλικία Β. 406 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2009 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ III ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: M. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, Γ. ΜΟΣΤΡΟΥ Ομοφωνία για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων Α. ΛΟΥΡΙΔΑ Λοιμώξεις από HPV στη βρεφική και παιδική

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική ρόσου-αγακίδου

Βασιλική ρόσου-αγακίδου 12. ΕΝ ΟΜΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Βασιλική ρόσου-αγακίδου Στη διάρκεια της κύησης, η έγκυος µπορεί να προσβληθεί από διάφορες λοιµώξεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοπικές λοιµώξεις

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικές λοιμώξεις

Γυναικολογικές λοιμώξεις Γυναικολογικές λοιμώξεις Χλαμύδια Γονόκκοκος Μυκόπλασμα Δρ.Ελένη Καδά-Βασιλοπούλου Βιοπαθολόγος- Κλινικός Μικροβιολόγος Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.- Μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου Χλαμύδια

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.»

«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα.

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα. 1 Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης Ομάδα Εργασίας: Βασιλική Ελένη Δημήτρης Σοφία Θοδωρής Γιώργος Αλέξανδρος Μαρίνα Ειρήνη Δέσποινα Ειρήνη Χριστίνα Χριστίνα Μαρίνα Μαρία Κωνσταντίνα Ηλίας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Για τη διεκπεραίωση της πτυχιακής μου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή μου, καθηγητή κ. Στέφανο Μαντζούκα, για τις πολύτιμες συμβουλές και τη διακριτική επιτήρηση, ώστε να ολοκληρώσω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. Ν.Ε. Σταυρόπουλος, Κ. Χασταζέρης, Β. Καφαράκης ΓΕΝΙΚΑ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. Ν.Ε. Σταυρόπουλος, Κ. Χασταζέρης, Β. Καφαράκης ΓΕΝΙΚΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ν.Ε. Σταυρόπουλος, Κ. Χασταζέρης, Β. Καφαράκης ΓΕΝΙΚΑ H αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης προϋποθέτει τη λήψη ενός καλού ιστορικού και μιας καλής κλινικής εξέτασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ :

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Διαχρονική μελέτη της συχνότητας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ελλάδα και Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Λ ο ί μ ω ξ η 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Μετά 11 χρόνια, η «Λοίμωξη» αλλάζει μορφή. Το επιβάλλουν οι καιροί και βασικότερα η οικονομική κρίση. Και στη νέα περίοδο, η έκδοση συνεχίζει με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Λοιµώξεις ΚΝΣ. Μεταλλίδης Συµεών Παθολόγος Λοιµωξιολόγος. Α Παθολογική Κλινική Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ

Λοιµώξεις ΚΝΣ. Μεταλλίδης Συµεών Παθολόγος Λοιµωξιολόγος. Α Παθολογική Κλινική Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ Λοιµώξεις ΚΝΣ Μεταλλίδης Συµεών Παθολόγος Λοιµωξιολόγος Τµήµα Λοιµώξεων Α Παθολογική Κλινική Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ Περίπτωση 1η Νέος 24 ετών που υπηρετεί την θητεία του παρουσίασε πυρετό, κεφαλαλγία και µυαλγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Η1Ν1 ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Σύµφωνα µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

Η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο)

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο) Βαγγελογιάννης Α. Κατεργιαννάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Πριν την ανάπτυξη της χειρουργικής λοίμωξης και των ιδιαιτεροτήτων της, θα πρέπει να θυμηθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση του μικροβιακού φορτίου στο άψυχο περιβάλλον σε Μ.Ε.Θ. και ο ρόλος των εργαζομένων στην οριζόντια μετάδοσή του

Αποτίμηση του μικροβιακού φορτίου στο άψυχο περιβάλλον σε Μ.Ε.Θ. και ο ρόλος των εργαζομένων στην οριζόντια μετάδοσή του Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ Ρ Α Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ OΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ.Π.Θ. ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΓΓΕΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΥΤ.ΤΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣ.ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΣΔΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΓΓΕΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΥΤ.ΤΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣ.ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΣΔΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΓΓΕΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΥΤ.ΤΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣ.ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΣΔΥ Ως περιγεννητική περίοδος ορίζεται το διάστημα από την 28 η εβδομάδα της κύησης έως και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΙΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΘ)

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΙΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΘ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Γ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Θ. ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006-2007 ΑΡΙΘΜ.

Διαβάστε περισσότερα

Νεκρωτική εντεροκολίτιδα και πρόωρα νεογνά

Νεκρωτική εντεροκολίτιδα και πρόωρα νεογνά REVIEW ÁÑ ÅÉÁ ÅËËÇÍÉÊÇÓ ÉÁÔÑÉÊÇÓ 2012, 29(3):290-310 Νεκρωτική εντεροκολίτιδα και πρόωρα νεογνά Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ) είναι πολυπαραγοντική νόσος που προκαλεί οξεία νεκρωτική ισχαιμία και μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγράφων 3-5, Μαρούσι, 15123, 210 5212000, info@keelpno.gr, http://www.keelpno.gr Φεβρουάριος 2012 Αρ. 12/ Έτος 1ο ISSN 1792-9016 ÊÅÍÔÑÏ

Διαβάστε περισσότερα

Εκδίδεται από τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Εκδίδεται από τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ Εκδίδεται από τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ 2014 ΕΟΦ Εκδοτική παραγωγή: Ινστιτούτο Φαρµακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ αε) 18 ο χιλ.λεωφ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑ.Γ.Ν.Η. ΑΠΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΦΛΕΒΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑ.Γ.Ν.Η. ΑΠΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΦΛΕΒΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑ.Γ.Ν.Η. ΑΠΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΦΛΕΒΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

10. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

10. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι από τις συχνότερες κοινές βακτηριακές λοιμώξεις των ενηλίκων και μπορεί να αφορούν το κατώτερο ή και το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα. ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW. ... Κ. Κόλλια, 1,2 Α. Βελεγράκη 1 ... 1. Candidemia

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW. ... Κ. Κόλλια, 1,2 Α. Βελεγράκη 1 ... 1. Candidemia archieves review 1836 VELEGRAKI (pages 19) Σελιδοποίηση: 15/2/2008 Αποστολή galley-proofs: 20/2/2008 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW Καντινταιμία Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται διεθνώς αυξημένο ενδιαφέρον για τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμμανουήλ Ε. Σαλαμαλέκης Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Διευθυντής ΓΑΙΑ ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Τι είναι ο πρόωρος τοκετός; Πως

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και το φύλλο οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και το φύλλο οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και το φύλλο οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση και το φύλλο οδηγιών χρήσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ OI ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ Ελένη Γιαµαρέλλου Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιευθύντρια ' Παθολογικής Πανεπιστηµιακής Κλινικής, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Συνεργασίας. Οδηγίες Διαχείρισης Νοσημάτων και Καταστάσεων)

Πρωτόκολλα Συνεργασίας. Οδηγίες Διαχείρισης Νοσημάτων και Καταστάσεων) 4 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Πρωτόκολλα Συνεργασίας Οδηγίες Διαχείρισης Νοσημάτων και Καταστάσεων) ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ ΜΟΡΙΑΚΉΣ ΒΙΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΗΣ ΔΗΜΌΣΙΑΣ ΥΓΕΊΑΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο

λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο Εργαστηριακή μεθοδολογία διερευνήσεως λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Σταυρούλα Μπάκα Σταυρούλα Μπάκα Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο Ανησυχητικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα