ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Προσαρμογής, Γνωριμίας και Παιχνιδιού!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Προσαρμογής, Γνωριμίας και Παιχνιδιού!"

Transcript

1 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτέμβριος ο Τεύχος 2 η Χρόνια Έκδοσης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Προσαρμογής, Γνωριμίας και Παιχνιδιού! ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ Πρόγραμμα Προσαρμογής Αγιασμός Επίσκεψη παιδιών Νηπιαγωγείου και Προδημοτικής σε Φυτώριο Ανθοπωλείο Παγκόσμια Ημέρα Γλωσσών Νηπιαγωγείο και Βρεφοκομικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά / Στείλτε μας τα σχόλια σας για το ενημερωτικό δελτίο στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Ενημέρωση γονέων Νηπιαγωγείου/ Προδημοτικής για λειτουργικά παιδαγωγικά θέματα Ενημέρωση γονέων Βρεφοκομικού Σταθμού για λειτουργικά και παιδαγωγικά θέματα. Επίσκεψη παιδιών νηπιαγωγείου και Προδημοτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέρα Παιδιού

2 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ- Τεύχος Σεπτεμβρίου 2015 Αγαπητοί γονείς, Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας παρουσιάζουμε το πρώτο τεύχος του Ενημερωτικό Δελτίο του Νηπιαγωγείου "Λητώ Παπαχριστοφόρου" και Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σχολική χρονιά Το Ενημερωτικό Δελτίο εκδίδεται φέτος για δεύτερη χρονιά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Το Νηπιαγωγείο και ο Βρεφοκομικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Κύπρου διανύουν ήδη τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας τους. Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική κοινότητα, σ ένα ασφαλές περιβάλλον, η οποία να βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων και να ενισχύει την αγάπη για μάθηση. Το κάθε μέλος της κοινότητας καλείται να συμμετέχει ενεργά και έχει δικαίωμα διαμόρφωσης των εμπειριών του. Το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο έχει σκοπό να σας παρουσιάσει τις πρώτες στιγμές των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και τον Βρεφοκομικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου. Εκδίδεται κάθε μήνα και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται εκτός από το χρονολόγιο των επισκέψεων και των δραστηριοτήτων των παιδιών, παρουσίαση των κυριότερων στιγμών τους στο σχολείο μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Επιστημονικό Συμβούλιο για την επιμόρφωση σε επίπεδο σχολείου, τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, το Πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου ΠΚ καθώς και όλες τις υπηρεσίες του οργανισμού για την συνεχή στήριξη και βοήθεια σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου. Τέλος θερμές ευχαριστίες σε όλες τις συναδέλφους νηπιαγωγούς που όλες μαζί σχεδιάσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε με ενθουσιασμό, αγάπη, αφοσίωση, σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τα δικαιώματα του κάθε παιδιού, μια κοινότητα αγάπης και αλληλοσεβασμού, καθώς και όλους τους γονείς για την άριστη επικοινωνία και συνεργασία μας. Καλή ανάγνωση σε όλους! Νάσια Χαραλάμπους Υπεύθυνη Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού Πανεπιστημίου Κύπρου ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ενδυνάμωση και εμβάθυνση του ρόλου του παιχνιδιού ως του βασικού τρόπου μάθησης, εξερεύνησης, πειραματισμού και δημιουργίας 2. Περιβαλλοντική Οικολογική συνείδηση και εκπαίδευση. Στάσεις και Αξίες Ζωής 3. Ενδυνάμωση της κοινότητας μάθησης παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, κοινότητας

3 Κόκκινη τάξη Βρεφοκομικού Σταθμού Οι πρώτες μας μέρες στον Βρεφοκομικό Σταθμό Οι πρώτες μέρες στον Βρεφοκομικό σταθμό κύλησαν γρήγορα. Τα βρέφη άρχισαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να μαθαίνουν το νέο τους περιβάλλον αλλά και να συμμετέχουν σε παιχνίδια, δραστηριότητες και ρουτίνες της τάξης. Το ωρολόγιο πρόγραμμα για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των βρεφών διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε βρέφους. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο κάτω: Ελεύθερο παιχνίδι που ενισχύει την ολόπλευρη ανάπτυξη Πρόγευμα Ομαδικές δραστηριότητες παιχνιδιού (τραγούδια, χορό, ανάγνωση παραμυθιού, εικαστικές δραστηριότητες, μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι, κ.α.) Ελεύθερο υπαίθριο παιχνίδι Μεσημεριανό Ήσυχες δραστηριότητες παιχνιδιού (π.χ. ατομικό ή ομαδικό παιγνίδι) Μεσημεριανός ύπνος και ξεκούραση. Εμείς αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε φωτογραφικό πως περνάμε την μέρα μας στον. Βρεφοκομικό σταθμό!!! Οι πρώτες μέρες στον Βρεφοκομικό σταθμό κύλησαν γρήγορα. Τα βρέφη άρχισαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να μαθαίνουν το νέο τους περιβάλλον αλλά και να συμμετέχουν σε παιχνίδια, δραστηριότητες και ρουτίνες της τάξης. Το ωρολόγιο πρόγραμμα Ελεύθερο για την παιχνίδι εκπαίδευση και ανάπτυξη των βρεφών διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε βρέφους. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο κάτω: Ελεύθερο παιχνίδι που ενισχύει την ολόπλευρη ανάπτυξη Πρόγευμα Ομαδικές δραστηριότητες παιχνιδιού (τραγούδια, χορό, ανάγνωση παραμυθιού, εικαστικές δραστηριότητες, μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι, κ.α.) Ελεύθερο υπαίθριο παιχνίδι Μεσημεριανό Ήσυχες δραστηριότητες παιχνιδιού (π.χ. ατομικό ή ομαδικό παιγνίδι) Μεσημεριανός ύπνος και ξεκούραση. Εμείς αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε φωτογραφικό πως περνάμε την μέρα μας στον Βρεφοκομικό σταθμό!!!

4 Ο Γιώργης πειραματίζεται με το καπέλο στο κέντρο μάθησης «Μεταμφίεση» Πρόγευμα Ο Παναγιώτης πλάθει κουλουράκια με το ζυμάρι Όλα τα βρέφη μαζί κάθονται και περιμένουν το πρωινό τους!!!! Δομημένο Παιχνίδι Ο Γιώργης και η Κυριακή κολλάνε στο χάρτινο πιατάκι γκοφρέ.

5 Τα βρέφη πειραματίζονται με τις μπογιές, τα πινέλα και τον ψεκαστήρα. όλοι μαζί ζωγραφίσουν με τα μπαλόνια Ο Παναγιώτης διαβάζει παραμύθι Υπαίθριο παιχνίδι

6 Τα βρέφη απολαμβάνουν το παιχνίδι έξω στην αυλή!!

7 Μεσημεριανό Ύπνος Μετά από τόσο πολύ παιχνίδι έφτασε η ώρα για ξεκούραση!! Όνειρα γλυκά μικρούλια μας!!

8 Πράσινη Τάξη Βρεφών: Μήνας Σεπτέμβρης Μήνας Προσαρμογής Πέρασε ήδη ο πρώτος μήνας που άνοιξε το σχολείο.. Τα πρώτα κλάματα μας φαίνονται παρελθόν και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τώρα είναι ο καιρός για να κτίσουμε. Να κτίσουμε με την βοήθεια σας θεμέλια σε κάθε βρέφος εκεί που το έχει πραγματικά ανάγκη. Τον μήνα αυτό, με την πληθώρα δραστηριοτήτων που πραγματοποιήσαμε είχαμε σαν στόχο να ανιχνεύσουμε τις ικανότητες του κάθε βρέφους ξεχωριστά ώστε μετέπειτα να δώσουμε στο καθένα την ευκαιρία να αναπτυχθεί εκεί χρειάζεται. Παρακάτω σας δίνουμε την δυνατότητα μέσα από την πληθώρα φωτογραφιών που τραβάμε κάθε μέρα να πάρετε μια γεύση από την καθημερινότητα μας!! Καλή ανάγνωση λοιπόν. Αφού γνωριστήκαμε μεταξύ μας, ανταλλάξαμε σιγά σιγά χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά! Από νωρίς γνωρίσαμε τις ρουτίνες της τάξης μας!

9 Χαρήκαμε με διάφορους τρόπους το υπαίθριο παιχνίδι!! Ζωγρ

10 Παίξαμε με πολλούς και διάφορους τρόπους! Κάναμε κολλητική!! Φτιάξαμε πύργους! Τοποθετήσαμε φελλούς μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι και σύρματα πίπας σε αυγοθήκες (συντονισμός ματιού χεριού). Κάναμε τις πρώτες μας προσπάθειες για μπουσούλιμα!

11 Πειραματιστήκαμε με τον μουσικό τοίχο, με διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα, παίξαμε με τα σχήματα, ζωγραφίσαμε μέσα σε κύκλους, δημιουργήσαμε σαπουνόφουσκες, διαβάσαμε παραμύθια και μιμηθήκαμε διάφορες κινήσεις, μεταμφιεστήκαμε σε ψαράδες και ποδοσφαιριστές, αγγίξαμε υφές και πειραματιστήκαμε με την βρώμη, παίξαμε με το ζυμαράκι και χορέψαμε με τις αυτοσχέδιες κορδέλες. Ζωγραφίσαμε μέσα σε κύκλους! Περάσαμε ένα όμορφο και δημιουργικό μήνα, γεμάτο πολλά παιδικά χαμόγελα Τον μήνα αυτό, όπως και κάθε μήνα, δώσαμε έμφαση σε όλους τους τομείς ανάπτυξης (Γνωστική Ενδυνάμωση, Κοινωνική και Προσωπική Συνειδητοποίηση, Κινητικές Ικανότητες! Περιμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο μήνα για να αναπτυχθούμε και να διασκεδάσουμε ξανά μέσα από το παιχνίδι!!!

12 Τμήμα 2-3 ετών Κίτρινη τάξη Ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας προσαρμογής για τα παιδιά μας και σκοπός μας ήταν να νιώσουν ασφάλεια στο σχολείο, να αλληλοεπιδράσουν στο περιβάλλον της τάξης και γνωριστούν μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό οργανώσαμε δραστηριότητες που προωθούσαν το αίσθημα της ομαδικότητας αλλά και της ανεξαρτησίας ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά σχέσεις μεταξύ τους. Διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον φιλικό και ευχάριστο προς τα παιδιά ώστε να ανακαλύψουμε τα ενδιαφέροντα αλλά και τις δυνατότητες που έχει κάθε παιδί. Παράλληλα εφαρμόσαμε τις ρουτίνες μας για να γίνουμε μια ομάδα πετυχαίνοντας έτσι την προσωπική και την κοινωνική τους συνειδητοποίηση!

13 Αλληλοεπιδράσαμε και γίναμε φίλοι μεταξύ μας! Γευματίσαμε όλοι μαζί παρέα

14 Υποδυθήκαμε ρόλους στο κουκλόσπιτο της τάξης μας! Και μεταμφιεστήκαμε Ιδιαίτερα όμως απολαμβάναμε καθημερινά να δημιουργούμε!!! Φτιάξαμε τυπώματα με αυτοκινητάκια και άλλα αντικείμενα!

15 Εξασκήσαμε τις λεπτές μας δεξιότητες χρησιμοποιώντας την μπατονέτα για να μπογιατίσουμε Και δημιουργήσαμε κάνοντας κολλητική! Παράλληλα απολαμβάναμε το παιχνίδι καθημερινά!

16 Όπως και τα μουσικο-κινητικά παιχνίδια! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε, να εξερευνήσουμε, να πειραματιστούμε, να αλληλοεπιδράσουμε και πάνω απ όλα να παίξουμε!!!!!

17 Τμήμα Νηπιαγωγείου 3-4 ετών - Μπλε Τάξη Τόσο τα ερεθίσματα όσο και οι εμπειρίες που απέκτησαν τα παιδιά τις πρώτες μέρες στο σχολείο, ήταν εξίσου σημαντικές και βοήθησαν στο να προσαρμοστούν στο χώρο, να γνωριστούν μεταξύ τους και να νιώσουν τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζονται ώστε να αρχίσουν να οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης! Αρχικά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το χώρο, τα παιχνίδια και τα υλικά της τάξης μέσα από το ελεύθερο και δομημένο παιχνίδι στα κέντρα μάθησης

18 γνωρίστηκαν μεταξύ τους σαν «μικροί δημοσιογράφοι» και συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν ένα πάζλ ή μια κατασκευή Επισκέφτηκε την τάξη μας ο κ. «Ζυμαρούλης» όπου πήρε 1002 μορφές στα χέρια των παιδιών αφήνοντας τα να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες!!

19 Με αφορμή το παραμύθι «Είναι δικό μου» τα παιδιά υποδύθηκαν τους ήρωες του παραμυθιού τον «Πιτσίκο» και την «Πιτσίκα» και αποφάσισαν τους κανόνες που θα ισχύουν στην τάξη μας, χρησιμοποιώντας επίσης το «ζάρι των κέντρων μάθησης». Ακολούθως τους εικονογράφησαν Επισκέφτηκαν τους υπόλοιπους χώρους του σχολείου και τον βρεφοκομικό γνωρίζοντας τις υπόλοιπες νηπιαγωγούς και τα παιδιά

20 και απoλαύσαν αμέτρητες ώρες παιχνιδιού στον υπαίθριο χώρο Ο πρώτος μήνας στο σχολείο έκλεισε με μια μικρή εξόρμηση

21 εκτός σχολείου, την επίσκεψή μας στο φυτώριο την οποία εκμεταλλευτήκαμε και τις επόμενες ημέρες με δημιουργικές δραστηριότητες!!!

22 Τμήμα 4 ετών Κόκκινη τάξη νηπιαγωγείου Νέα δημιουργική αρχή Μήνας προσαρμογής ο Σεπτέμβρης κι εμείς σε ένα νέο περιβάλλον με παλιούς και νέους φίλους, δημιουργήσαμε τους κανόνες της δικής μας ομάδας και γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας πάντα μέσα από το παιχνίδι! Γνωρίσαμε τα κέντρα μάθησης της τάξης μας, τα εμπλουτίσαμε και τα ονομάσαμε Παίξαμε και δημιουργήσαμε παρέα, με παιχνίδια ατομικά και ομαδικά Μάθαμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά εικαστικών. Παίξαμε παιχνίδια χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής και μιλήσαμε για τα τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας δώσουν μια γεύση από όλα όσα κάναμε τον Σεπτέμβρη. Και αυτά αποτελούν μόνο την αρχή της συναρπαστικής χρονιάς που ακολουθεί

23 Γνωρίσαμε τα παιχνίδια της νέας μας τάξης, παίξαμε όλοι μαζί και διαβάσαμε παραμύθια Συνεργαστήκαμε για να ολοκληρώσουμε παιχνίδια και δραστηριότητες

24 Παίξαμε ομαδικά παιχνίδια και πειραματιστήκαμε με την αίσθηση της αφής

25 Ονομάσαμε τα κέντρα μάθησής μας και γράψαμε τις ονομασίες τους Δημιουργήσαμε τους δικούς μας κανόνες στην τάξη, έφτιαξε κάθε ένας την φιγούρα του, ενώσαμε τα χέρια και επικυρώσαμε τις συμφωνίες μας Χωριστήκαμε σε ομάδες και ετοίμασε ο κάθε ένας το δικό του «σχηματούλη»

26 Ήρθαμε σε επαφή με γράμματα και δραστηριότητες αλφαβητισμού Πειραματιστήκαμε και δημιουργήσαμε με νερομπογιές, εφημερίδες και άλλα υλικά εικαστικών

27 ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Έχοντας υπόψη ότι ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας προσαρμογής και ένταξης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, φροντίσαμε έστι ώστε οι πρώτες μέρες των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον να κυλήσουν ομαλά, ευχάριστα, δημιουργικά και με πολύ-πολύ παιχνίδι. Οργανώσαμε κατάλληλες δραστηριότητες και παιχνίδια που είχαν σαν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος των πρώτων ημερών στο σχολείο, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους. Κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα τα παιδιά βρήκαν ξανά τους παλιούς τους φίλους, γνώρισαν καινούργιους, και μέσω ομαδικών παιχνιδιών, και παιχνιδιών γνωριμίας, συνεργάστηκαν με παιδιά που πρώτη φορά συνυπήρξαν στην τάξη. Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο έχετε την ευκαιρία να δείτε πως κύλησαν οι πρώτες μέρες στην τάξη μας...

28 Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε ενθουσιασμένοι με την καινούργια μας τάξη, εξερευνούμε και παίζουμε στα νέα κέντρα μάθησης της τάξης Το κέντρο μάθησης των Φυσικών Επιστημών Το κέντρο μάθησης του Κουκλόσπιτου Το κέντρο μάθησης του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

29 Το κέντρο μάθησης του Λεωφορείου της Φιλίας Και το κέντρο μάθησης της μεταμφίεσης Κατά την διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια

30 Παίξαμε κουκλοθέατρο και υποδυθήκαμε ρόλους Φυσικά από τις πρωινές μας ώρες δεν έλειψε το αγαπημένο μας οικοδομικό παιχνίδι Κατά την διάρκεια των δομημένων μας δραστηριοτήτων για να γνωριστούμε μεταξύ μας παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης

31 Μιλήσαμε για τα συναισθήματά μας σχετικά με την επιστροφή μας στο σχολείο και φτιάξαμε τον κήπο συναισθημάτων της τάξης μας.. Σε δυάδες προτείναμε και εικονογραφήσαμε τους κανόνες της τάξης μας

32 Υπογράψαμε τις «συμφωνίες της Προδημοτικής» Συμπληρώσαμε τα μυστικά πάζλ, εντοπίσαμε ότι κρύβουν τα κέντρα μάθησης της τάξης μας, σκεφτήκαμε τα δικά μας ονόματα και ψηφίσαμε το αγαπημένο μας Οργανώσαμε τις ομαδούλες μας και δώσαμε τα ονόματα που επιθυμούσαμε Και όταν μας επισκέφτηκε ο Αγαπούλης, του δείξαμε την αγάπη μας και φυσικά όλα όσα μάθαμε τις πρώτες μέρες

33 Με αφορμή το παραμύθι «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε», φτιάχνουμε το αποτύπωμά μας στο χαρτί, το μετατρέπουμε σε ότι φανταζόμαστε και δημιουργούμε την «παλαμοκαρδία». Μεταμορφωθήκαμε σε μάγειρες, και δημιουργήσαμε μια μοναδική συνταγή- την συνταγή της φιλίας- Απαραίτητα υλικά: Αγάπη, φιλιά, αγκαλιές, σεβασμός, λουλούδια και συνεργασία. Φτιάξαμε τα δικά μας ερωτηματολόγια με ερωτήματα προς τους γονείς μας σχετικά με το πώς ένιωσαν τις πρώτες μέρες που μας έφεραν στο σχολείο. Όταν τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν, φτιάξαμε γραφική παράσταση για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

34 Αφού εξοικειωθήκαμε με την δημιουργία της γραφικής παράστασης, με αφορμή την αλλιώτικη σαλάτα που φτιάξαμε- την παπουτσοσαλάτα- μετρήσαμε τα παπούτσια μας, και φτιάξαμε την γραφική παράσταση με τα αγόρια και τα κορίτσια της τάξης μας..

35 Μιλήσαμε για τα πορτραίτα, και με πολύ προσοχή παρατηρήσαμε τον διπλανό μας, και φτιάξαμε το πορτραίτο του. Τα κρεμάσαμε στην πινακίδα της τάξης μας και προσκαλέσαμε τους γονείς μας να βρουν ποιός πίνακας απεικονίζει το δικό τους παιδί.. Ακολούθως, σε αληθινό καμβά φτιάξαμε ο καθένας μας το δικό του πορτραίτο..

36 Με αφορμή το παραμύθι «ένας για όλους και όλοι για έναν», ανακαλέσαμε στην μνήμη μας στιγμές που μας βοήθησαν οι φίλοι μας, φτιάξαμε καρδούλες αναπαριστώντας με ζωγραφιά την στιγμή, και χαρίσαμε την καρδούλα στον φίλο μας μαζί με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

37 Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών στο σχολείο.. Το πιο σημαντικό που καταφέραμε όμως είναι να αγαπηθούμε και να γίνουμε όλοι ΦΙΛΟΙ

38 Πρόγραμμα Προσαρμογής Σεπτέμβριος

39 Αγιασμός Συνάντηση Ενημέρωσης Γονέων Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού

40 Επισκέψεις γνωριμίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

41 Επίσκεψη παιδιών Νηπιαγωγείο στο Φυτώριο Σολωμού

42 Παγκόσμια Μέρα Γλωσσών

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2015, 7 Ο ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Μαρτίου Στείλτε

Διαβάστε περισσότερα

Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης

Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» KAI ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Απρίλιος 2015 8 ο Τεύχος Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Απριλίου Πρωτομαγιάτικες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΛΙΟΣ Μήνας Καλοκαιρινών Εξορμήσεων και Δραστηριοτήτων!

ΙΟΥΛΙΟΣ Μήνας Καλοκαιρινών Εξορμήσεων και Δραστηριοτήτων! ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» και ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Ιούλιος 2015 11 ο Τεύχος ΙΟΥΛΙΟΣ Μήνας Καλοκαιρινών Εξορμήσεων και Δραστηριοτήτων! ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιούνιος Μήνας καλοκαιριού και παιχνιδιού

Ιούνιος Μήνας καλοκαιριού και παιχνιδιού ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» και ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο 2015 10 ο Τεύχος Ιούνιος Μήνας καλοκαιριού και παιχνιδιού ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Καλοκαιρινή Φωτογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλή αρχή σε όλους μας!

Καλή αρχή σε όλους μας! 1 Αγαπητοί γονείς, Το σχολείο ανοίγει και φέτος τις πύλες του και καλωσορίζει τα παιδιά στη νέα σχολική χρονιά 2015 2016. Καλωσορίζουμε κι εσάς, με την ευχή η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: «Εγώ, εσύ, εμείς» - Συνεργατικές εικαστικές δράσεις Βαθμίδα: 1 Τάξη: Α Διάρκεια: 8 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Τα παιδιά εμπλέκονται σε δημιουργικές δράσεις και συνεργασίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ) 2015 1 Ομάδα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ελένη Λοΐζου Συντονίστρια και Επιστημονική υπεύθυνη Νόπη Τηλεμάχου Σταυρούλα Κοντοβούρκη Μαρία Ηρακλέους Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν1 2012-2013 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Τα Προγράμματα του TreeHouse Kindergarten

Τα Προγράμματα του TreeHouse Kindergarten Τα Προγράμματα του TreeHouse Kindergarten Η εκτέλεση του καθημερινού προγράμματος εμπεριέχει δραστηριότητες με απόλυτο σεβασμό στις δυνατότητες των παιδιών και με βαθμό δυσκολίας, ελάχιστης στα μικρότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είμαστε; ΟΚΤΩ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Γιώργος & Ελευθερία,

Ποιοί είμαστε; ΟΚΤΩ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Γιώργος & Ελευθερία, Ποιοί είμαστε; Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης: Αγγλικά γιόγκα για παιδιά δημιουργική γραφή εικαστικά ζαχαροπλαστική ζωγραφική χορός θεατρικό παιχνίδι κατασκευές κεραμική φιλαναγνωσία κουκλοθέατρο μαγειρική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδικό Πανεπιστήμιο

Παιδικό Πανεπιστήμιο 08π Παιδικό Πανεπιστήμιο Εφημερίδα των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Έξω τα παιχνίδια επιτέλους! Γράφει η διευθύντρια του Παιδικού Πανεπιστημίου Τατιάνα Τσαραμιάδου Ο Γιαννάκης ήρθε

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr www.guideinthrace.gr Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... 4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας 2 3 Ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Μικροί Μάγειρες» έχει ως βασικό στόχο τη γνωστική ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη των παιδιών, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους και την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ Το Παιδικό Κέντρο συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία» από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 479 5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Μαρία Βαρυπάτη, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Κατερίνα Κετεντζόγλου, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Στέλλα Λύκου-Κολτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας Αλεξίου Βασιλική 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ΑΠΘ (κλασικό τμήμα) vickyalexiou@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Από τη σύγχρονη εμπειρική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στην πράξη:

Αξιολόγηση στην πράξη: Αξιολόγηση στην πράξη: Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης & Ατομικός Φάκελος νηπίου (Portfolio) Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος ης 47 Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ιανουάριος 2012 Οι σημειώσεις που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Ηρακλής Λαμπαδαρίου Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012.

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα