Η ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 5-14 ΕΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 5-14 ΕΤΩΝ"

Transcript

1 Η ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 5-14 ΕΤΩΝ

2 Πως τοποθετούμε μαζί παιχνίδια και ασκήσεις στην προπονητική μονάδα, που να είναι και κατάλληλα για την ηλικία αλλά και αναπτυξιακά κατάλληλα για το ποδόσφαιρο των νέων;

3 Πρώτο μέλημά μας είναι να δομήσουμε την προπονητική μονάδα πάνω σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ασκήσεων και παιχνιδιών (θεμελιώδεις λίθοι) που θα αποτελέσουν την ισχυρή βάση για την ποδοσφαιρική ανάπτυξη του παιδιού. Σε κάθε αναπτυξιακό επίπεδο, ο καθένας λίθος αποκτά διαφορετικό βάρος, αλλά οι γενικές έννοιες αποτελούν τον οδηγό της σωστής προπονητικής μονάδας.

4 ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΛΙΘΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝ/ΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΕΧΝΙΚΗ/ΤΑΚΤΙΚΗ

5 ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ Κάθε προπονητική μονάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από αγωνιστικά παιχνίδια, μια ποικιλία από συναγωνιστικά παιχνίδια και ενδιαφέρουσες κινητικές ασκήσεις και δραστηριότητες με και χωρίς μπάλα.

6 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Πολλά παιδιά που έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο για πρώτη φορά: Δεν έχουν καμία αθλητική εμπειρία(ποδοσφαιρική ή μη) Έχουν φυσικές ελλείψεις και προβλήματα Δεν έχουν καμία επαφή και εμπειρία από ομαδικά σπορ Αυτό το γεγονός οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές: σπρωξίματα, επιθετική συμπεριφορά, αποτυχία ή και άρνηση να συμμετέχουν.

7 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Ο προπονητής πρέπει να ανακαλύψει την ρίζα αυτής της συμπεριφοράς, αλλά και να την αντιμετωπίσει. ΠΩΣ; Παροχή ποικιλίας κινήσεων με και χωρίς την μπάλα (συναρμογή) Αποφυγή πρόωρης εξειδίκευσης σε καθαρά ποδοσφαιρικό ρεπερτόριο

8 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Ιδανική ηλικία για την ανάπτυξη της συναρμογής: 6-13 χρ. Η σωστά δομημένη προπόνηση συναρμογής βοηθά τους παίκτες να μάθουν γρήγορα νέες κινήσεις και τεχνικές (προσποιήσεις, σουτ κτλ). Ακολουθεί μια περίοδος που η συναρμογή δεν αναπτύσσεται πολύ λόγω της εφηβείας και της απότομης αύξησης του ύψους Σημαντική η διατήρησή της γιατί μετά τα 15 χρ. θα κάνει πάλι την εμφάνισή της στο «ολοκληρωμένο σώμα» (δεύτερη χρυσή ηλικία της μάθησης).

9 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Σε σχέση με την προπόνηση της συναρμογής, πρέπει να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα: 1. Πώς θα καταφέρει το παιδί να μάθει μια νέα κίνηση; 2. Πώς θα δημιουργήσουμε νέες παραλλαγές σε παλιές κινήσεις;

10 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Πώς θα καταφέρει το παιδί να μάθει μια νέα κίνηση; Έντονη επιθυμία για κίνηση και περιέργεια αποτελούν εχέγγυα μάθησης Το παιδί πρέπει να καταλάβει την κίνηση με ΔΡΑΣΗ. Η καλύτερη μέθοδος: Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Η ΜΙΜΗΣΗ. Η παρουσία κινήτρων μεγιστοποιεί την διάθεση και άρα το αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται με: 1.συναγωνιστικά παιχνίδια 2.ελκυστικές και εναλλασσόμενες δραστηριότητες

11 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Πώς θα δημιουργήσουμε νέες παραλλαγές σε παλιές κινήσεις; Η συνεχής ανακάλυψη νέων κινήσεων αλλά και η διαφοροποίηση τους μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της συναρμογής αλλά και της διάθεσης των μικρών παιδιών.

12 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΡΕΞΙΜΟ(σε ευθεία,σε κύκλο,με γόνατα ψηλά, φτέρνες πίσω, με φύλλο εφημερίδας στο στήθος) ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ή ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΕ ΖΕΥΓΗ Ή ΓΚΡΟΥΠ ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ( από πάνω, από κάτω, γύρω) ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ(μπρος,πίσω, πλάγια,ζιγκ-ζαγκ) ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (αργά,γρήγορα,διαλειμματικά) ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ (στο γυμναστήριο,σε άμμο, σε ανηφόρες, σε κατηφόρες)

13 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 1: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Στον θεμελιώδη αυτό λίθο προπόνησης εντάσσονται και οι φυσικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών : αντοχή, ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία-ευκινησία. Το σημαντικότερο γι αυτές τις ικανότητες είναι ότι δεν προπονούνται εξειδικευμένα, αλλά μέσα από παιγνιώδεις ασκήσεις και ψυχοκινητικά παιχνίδια.

14 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 2: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ Η ειδική ποδοσφαιρική συναρμογή δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο επίπεδο παρά μόνο στην χρήση της μπάλας. Όλες οι κινήσεις και τα παιχνίδια μπορούν να γίνουν τώρα πιο εξειδικευμένα χρησιμοποιώντας την μπάλα. Η ηλικία και το ποδοσφαιρικό επίπεδο καθορίζουν την υπερίσχυση του ενός ή του άλλου θεμελιώδους λίθου.

15 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 2: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 4-6 ετών: Πλατιά ποικιλία γενικών κινήσεων χωρίς μπάλα και απλές κινήσεις με μπάλα (πιάσιμο, πέταγμα, ρολάρισμα ) 7-8 ετών: Όλες οι παραπάνω βασικές κινήσεις με μπάλα συνδυάζονται πλέον με ατομικές ασκήσεις, ασκήσεις σε ζεύγη, αγωνιστικά παιχνίδια.

16 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 2: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 9-10 ετών : Δημιουργία πλατιάς ποικιλίας επαφών με την μπάλα και περιορισμός των κινήσεων χωρίς μπάλα ετών: Καθολική χρήση μπάλας, βελτίωση ποδοσφαιρικών τεχνικών ετών: Αύξηση του βαθμού δυσκολίας των τεχνικοτακτικών ενεργειών.

17 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 3: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ/ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΜΆΘΗΣΗ Η τεχνική και η προπόνησή της είναι το κύριο στοιχείο στην προπονητική διαδικασία των μικρών ποδοσφαιριστών. Τεχνική χωρίς προηγούμενη βάση συναρμογής οδηγεί σε έλλειμμα τεχνικής. Ο στόχος της προπόνησης εξαρτάται πάντα από την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών. Άρα οι προτεραιότητες και τα επιμέρους στοιχεία τεχνικής αποκτούν διαφορετική βαρύτητα σε κάθε ηλικιακό επίπεδο.

18 Η προπόνηση τεχνικής σε κάθε ηλικιακό επίπεδο Θεμελιώδης λίθος Κάτω από 6 ετών 7 με 8 ετών 9 με 14 ετών 1. Προπόνηση γενικών κινήσεων 2. Προπόνηση ποδοσφαιρικά προσανατολισμέ νης κίνησης 3. Προπόνηση ποδοσφαιρικής τεχνικής 4. Παιχνίδι

19 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 3 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ/ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ 3 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ) 2 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ (-ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ) 1 ΠΑΙΧΝΙΩΔΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΛΑ - ΜΗ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ

20 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 3 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ/ΤΑΚΤΙΚΗΣ «Τακτική χωρίς τεχνική δεν υπάρχει» Τι γίνεται στην πραγματικότητα; Επικέντρωση στην προπόνηση τακτικής σε βάρος της τεχνικής και της νευρομυϊκής συναρμογής.

21 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 3 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ/ΤΑΚΤΙΚΗΣ Αναπτυξιακά βήματα τακτικής: 1. Ελεύθερα μη δομημένα παιχνίδια μέχρι την ηλικία των 10 ετών (4ν4). 2. Παιγνιώδεις ασκήσεις με τακτικά στοιχεία (εισαγωγή) στις ηλικίες 8-10 ετών. 3. Ατομική τακτική ετών. 4. Υποομαδική τακτική ετών.

22 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 4: ΠΑΙΧΝΙΔΙ Τι θέλουν τα παιδιά στο ποδόσφαιρο; Θέλουν να παίζουν ελεύθερα. Θέλουν να έχουν πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια τους. Θέλουν να τρέχουν μικρές αποστάσεις. Θέλουν να σκοράρουν όσο γίνεται περισσότερο. Θέλουν να παίζουν συνέχεια χωρίς διακοπές. Θέλουν να παίζουν χωρίς τις φωνές των γονιών τους. Θέλουν να νιώθουν έντονα το παιχνίδι. Θέλουν να μάθουν.

23 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΛΙΘΟΣ 4: ΠΑΙΧΝΙΔΙ Οι καλύτερες σχέσεις παιχνιδιού στις μικρές ηλικίες είναι οι σχέσεις 2:24:4 (με ισαριθμίες και υπεραριθμίες) με καλύτερη όλων την σχέση 4:4 με εστίες. Οι σχέσεις αυτές πληρούν τα παραπάνω «θέλω» των παιδιών γιατί παρέχουν: Πολλές επαφές Πολλές μονομαχίες Πολλές ευκαιρίες για σουτ Μικρές διαδρομές Διασκέδαση Μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν Αναπτύσσουν θετικές εμπειρίες

24 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 6 ΕΤΩΝ (BAMBINI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Η κίνηση γενικότερα είναι η βάση της αναπτυξιακής διαδικασίας που περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις. Κυρίαρχος στόχος μας στην προπόνηση πρέπει να είναι: Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

25 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Παρέχοντας μια πλατιά ποικιλία από φυσικές κινητικές ενέργειες πέρα από το ποδόσφαιρο: Καλλιεργούμε τα δυναμικά στοιχεία του παιδιού: την περιέργεια, τον αυθορμητισμό, την επιθυμία για κίνηση, την διασκέδαση και την προθυμία να ρισκάρει. Καλλιεργούμε την επιθυμία για μάθηση και την προθυμία να κάνει πράγματα που έχουν ένα βαθμό δυσκολίας. Βοηθάμε να αντισταθμιστεί η έλλειψη φυσικής κίνησης και η υπερφόρτωση του παιδιού. Προάγουμε την ανάπτυξη: σωματική, πνευματική, ψυχική, κοινωνική.

26 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Eξειδικευμένα ποδοσφαιρικά αντικείμενα: 1. Δεν είναι ηλικιακά κατάλληλη, 2. Δεν παρέχουν μεγάλη ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων 3. Δε λαμβάνουν υπ όψιν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών. Αντίθετα η ποικιλίαπολυπλευρικότητα: 1. Δημιουργεί μια θετική βάση που προσεγγίζει τις ανάγκες των παιδιών 2. Επηρεάζει την προσωπική και κοινωνική εξέλιξη 3. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

27 ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τα περιεχόμενα της προπόνησης σ αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά : Διασκέδαση μέσω παιχνιδιού, με ελάχιστες παρεμβάσεις Δυνατότητα ανεύρεσης λύσεων από τα παιδιά. Απόκτηση θετικών εμπειριών : όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν. Ικανοποίηση της έντονης επιθυμίας για κίνηση. Στόχος: η προσωπική ανάπτυξη και όχι η νίκη.

28 ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 3. ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4. ΠΛΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 5. ΣΤΟΧΟΣ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

29 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ Μιλήστε στην γλώσσα των παιδιών. Χρησιμοποιείστε την γλώσσα του σώματος και την σωστή επίδειξη. Δώστε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες σε μορφή παραμυθιού ή με ιστορίες από τον κόσμο των ζώων (φαντασία περιέργεια κίνητρο). Ο προπονητής τα κάνει όλα(δένει τα κορδόνια, παρηγορεί, ενθαρρύνει, οργανώνει την προπόνηση κ.τ.λ) Προάγετε την δημιουργικότητα: δώστε διάφορα υλικά και μπάλες και αφήστε τα παιδιά να βρουν νέες ασκήσεις.

30 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ Ορίστε σημεία αναφοράς: εκεί θα συναντάτε τους παίκτες και εκεί θα γίνονται τα διαλείμματα. Επειδή τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ελεύθερα κατά την διάρκεια της προπόνησης, αλλά δεν πρέπει να χαθεί και ο έλεγχος του τμήματος, δώστε «ελεύθερο χρόνο» στα παιδιά πριν ξεκινήσει η προπόνηση ή όσο φτιάχνετε μια καινούργια άσκηση. Χρησιμοποιείστε πλαστικές μπάλες.

31 1)ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ o o o o Βασικές κινήσεις με εμπόδια, διάφορα υλικά, κινήσεις όπως άλματα, ρολαρίσματα, σύρσιμο Π.χ Πέρασμα πάνω ή κάτω από 4 εμπόδια ή εναλλάξ πέρασμα Κυβίστηση άλμα Άλματα από φανελάκι σε φανελάκι Περπάτημα σαν παγώνι, γλίστρημα σαν φίδι, άλμα σαν λαγός, περπάτημα ισορροπίας σαν γίγαντας κτλ.

32 1)ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Αυτού του είδους οι δραστηριότητες εκτός της γενικής συναρμογής, βοηθούν και στην ικανοποίηση της ανάγκης του παιδιού για κίνηση, γεγονός που οδηγεί το παιδί να ηρεμεί κατά την διάρκεια της προπόνησης. Γι αυτό τέτοιες ασκήσεις θα πρέπει να μπαίνουν στην αρχή της προπονητικής μονάδας. Ουρίτσες, πυραμίδα, ωκεανός, «βρες τον φίλο σου» κτλ. Σ

33 1)ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Παιχνιώδεις γυμναστικές ασκήσεις Εξάσκηση της βασικής συναρμογής με παιγνιώδη τρόπο. Γνωριμία του σώματος του παιδιού Μορφή παραμυθιού ή μικρών ιστοριών και πάντα ανάμεσα σε δύο άλλου είδους ασκήσεις. Παραδείγματα: ελέφαντας, το παιχνίδι της γάτας με φανελάκια ή με μπάλα και φανελάκια..

34 2)ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α. Παιχνίδια με διάφορες μπάλες χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια. Β. Απλά παιχνίδια με μπάλα (ντρίπλα, πάσα, σουτ ). Γ. Παιχνίδια με σουτ Ίσες ευκαιρίες για γκολ σε όλους Μικρά γκρουπ Πλαστικές μπάλες Η τεχνική του σουτ έρχεται σε δεύτερη μοίρα Δ. Εξασφάλιση επαφών

35 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ 6 ΕΤΩΝ 3) ΠΑΙΧΝΙΔΙ Παιχνίδια με μικρές σχέσεις σε μικρά γήπεδα: 2ν2 3ν3 (4ν4 το μέγιστο) Υπεραριθμία («ο βασιλιάς») Με απλούς κανόνες Με ποικίλες εστίες (κώνους, κοντάρια, στρώματα, στεφάνια, κουτιά.).

36 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Για την οργάνωση της προπονητικής μονάδας στην ηλικία αυτή πρέπει να λάβουμε υπ όψη τα παρακάτω: Η Π.Μ δεν δομείται σε προθέρμανση, κυρίως μέρος, αποθεραπεία και η διάρκειά της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα min. Πιθανή ελεύθερη ώρα για παιχνίδι πριν την έναρξη της Π.Μ ώστε τα παιδιά να εκτονωθούν. Καλωσόρισμα σε συγκεκριμένο χώρο. Εναλλαγή δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με και χωρίς μπάλα. Σουτ. Παιχνίδια. Κλείσιμο : συγκέντρωση υλικού αποχαιρετισμός.

37 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 1. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ 3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΉΣ (η προπόνηση τεχνικής σ αυτό το ηλικιακό επίπεδο εκπαιδεύεται μέσα από παιχνίδια) 4. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

38 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ min Καλωσόρισμα Γενικές κινήσεις Ασκήσεις κυνηγητού 20 min Ποικιλία από φυσικές δραστηριότητες Απλά παιχνίδια με μπάλα Σουτ min Παιχνίδια Αποχαιρετισμός

39 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 7-8 ΕΤΩΝ (ΠΡΟΤΖΟΥΝΙΟΡ)

40 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Η νευρομυϊκή συναρμογή συνεχίζει και σ αυτό ηλικιακό επίπεδο και προηγείται της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Επικεντρωνόμαστε σε παιχνίδια και ποδοσφαιρικές ασκήσεις που εξασκούν ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ την ντρίπλα, την πάσα, το σουτ, την υποδοχή και τον έλεγχο της μπάλας. Έμμεση ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας. Σύντομες και ποικίλες δραστηριότητες ώστε να κρατούν έντονο το ενδιαφέρον των παιδιών.

41 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Συνδυάζουμε παιχνίδια με ασκήσεις με συναγωνισμό. H μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι «παιχνίδι»«άσκηση»- «παιχνίδι». Οι επεξηγήσεις, οι διορθώσεις και οι επιδείξεις να γίνονται στην γλώσσα των παιδιών. Επικεντρωνόμαστε μόνο σε σοβαρά τεχνικά λάθη. Το βασικό στοιχείο είναι να διδάξουμε τεχνική με παιγνιώδη τρόπο.

42 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ «Κάθε προσπάθεια στην ηλικία αυτή να διδάξει κάποιος ικανότητες με ειδικούς στόχους στην τεχνική τακτική, ανάλογα με τις αντιλήψεις και τα μέτρα επίδοσης των ενηλίκων, όχι μόνο θα επιβάρυνε υπερβολικά τα παιδιά, αλλά θα τους αφαιρούσε και την χαρά του παιχνιδιού» (Σεντελίδης, Κωσταντίνου).

43 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Η κίνηση είναι ο κανόνας. Μη δομημένα παιχνίδια και «ελεύθερη ώρα» πριν την προπόνηση και μετά από έντονες ασκήσεις. Το οδήγημα της μπάλας θα πρέπει να έχει θέση σε κάθε Π.Μ. Αγωνιστικά παιχνίδια για κλείσιμο της Π.Μ. Επεξήγηση και επίδειξη νέων τεχνικών. Τα παιδιά σ αυτή την ηλικία θέλουν να νικούν τον προπονητή. Δίνουμε αρμοδιότητες στα παιδιά.

44 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 7-8 ΕΤΩΝ 1) ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Δρομικά παιχνίδια Κυνηγητό και πιάσιμο Άλματα Πτώσεις Ρολλαρίσματα Σκυταλοδρομίες Γυμναστική. ** Όλα σε παιγνιώδη μορφή

45 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 7-8 ΕΤΩΝ 2) ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Ειδική συναρμογή με μπάλα: ατομικές ασκήσεις με διάφορες μπάλες, σε ζευγάρια ή τριάδες, συναγωνιστικά παιχνίδια και σκυταλοδρομίες, σουτ, απλά παιχνίδια με μπάλα με χέρια ή πόδια..

46 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 7-8 ΕΤΩΝ 3) ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Στοιχειώδη σημεία των τεχνικών κινήσεων μέσα από παιγνιώδη τρόπο: Ασκήσεις σλάλομ, Σκυταλοδρομίες κτλ. 4) ΠΑΙΧΝΙΔΙ Μη δομημένα παιχνίδια, χωρίς ιδιαίτερους κανόνες και περιορισμούς ώστε τα παιδιά να διασκεδάζουν. Αγωνιστικά παιχνίδια με σχέσεις μέχρι 5:5 και παιχνίδια με υπεραριθμίες

47 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Η Π.Μ δεν πρέπει ακόμη να χωρίζεται σε προθέρμανση, κυρίως μέρος και αποθεραπεία, αλλά σε εισαγωγικό μέρος, κυρίως μέρος και κλείσιμο. Κάθε Π.Μ πρέπει να περιλαμβάνει ατομικές ασκήσεις με μπάλα, παιχνίδια τρεξίματος και πιασίματος, τεχνικά στοιχεία κυρίως του οδηγήματος και του σουτ και τέλος απλά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να έχουν σαν περιεχόμενο την τεχνική που έχουμε ως στόχο.

48 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 1. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ 3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΉΣ 4. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

49 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Η διάρκεια της Π.Μ ανέρχεται στα min περίπου. ΕΝΑΡΞΗ 20 min Καλωσόρισμα Ελεύθερο παιχνίδιασκήσεις γενικής κίνησης Ατομικές ή σε ζευγάρια ασκήσεις με μπάλα ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ min Εναλλαγές ασκήσεων τεχνικής και παιχνιδιών Απλά παιχνίδια με μπάλα ΚΛΕΙΣΙΜΟ min Παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς Αποχαιρετισμός

50 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 9-10 ΕΤΩΝ (ΤΖΟΥΝΙΟΡ) ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Δύο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία στην προπόνηση αυτής της ηλικίας Η μετάβαση από το παιχνίδι στην εξάσκηση Η διδασκαλία των τεχνικών στοιχείων

51 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΛΙΘΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

52 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο θεμέλιος λίθος 1 (γενική κίνηση και συναρμογή χωρίς μπάλα) περιορίζεται σε κινήσεις και παιχνίδια στην προθέρμανση (κυνηγητό, ρυθμικές ασκήσεις, διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, συναρμοστικές κινήσεις) Η ποδοσφαιρικά προσανατολισμένη κίνηση (θεμέλιος λίθος 2) κατέχει περισσότερο σημαντική θέση μια και η συναρμογή έχει άμεση σχέση με την τεχνική που αρχίζει να διδάσκεται τώρα.

53 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Το παιχνίδι (θεμέλιος λίθος 4) αλλάζει και εμπεριέχει το τεχνικό στοιχείο που έχει δουλευτεί προηγουμένως. Παιχνίδια από 1:1 μέχρι 7:7 Ισαριθμίες και υπεραριθμίες Διαφορετικά μεγέθη γηπέδου Ουδέτεροι παίκτες και παίκτες στηρίγματα.

54 Η ΤΕΧΝΙΚΗ Από την ηλικία των 9 ετών και μετά αρχίζει μια σταδιακή αλλαγή του τρόπου εκμάθησης των τεχνικών στοιχείων(θεμέλιος λίθος 3): η παιγνιώδης μορφή εκμάθησης δίνει σιγά σιγά την θέση της στην διδασκαλία. Ακολουθούνται τα μεθοδολογικά βήματα της διδασκαλίας, όπως αναφέρονται στο «ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ» ΣΕΝΤΕΛΙΔΗΣ - ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ

55 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Διαχωρισμός παικτών με βάση τη βιολογική ηλικία τους και τις ικανότητές τους. Μικρά γκρουπ παικτών για εξασφάλιση πολλών επαναλήψεων, επαφών και μικρής αναμονής. Μεθοδολογική σειρά εκμάθησης. Κάθε τεχνική πρέπει να βελτιώνεται μέσα σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων. Η επόμενη Π.Μ πρέπει να αρχίζει με ασκήσεις τεχνικής και συναρμογής σαν συνέχεια της προηγούμενης Π.Μ.

56 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 1. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ 3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΉΣ 4. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

57 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Η διάρκεια της Π.Μ είναι ΜΙΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΝ. ΑΠΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ ΜΙΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

58 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΤΩΝ (ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΟ)

59 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ Ο θεμέλιος λίθος 1 (γενικές κινήσεις) περιορίζεται σε παιχνίδια και κινήσεις συναρμογής κατά την διάρκεια της προθέρμανσης. Ο θεμέλιος λίθος 2(ποδοσφαιρικές κινήσεις) επιβάλλεται να έχει αρκετό χρόνο κατά την διάρκεια του μικρόκυκλου εξαιτίας του καλύτερου ελέγχου του σώματος των παιδιών. Επιπλέον περιεχόμενο: Ασκήσεις με μπάλα ατομικά, σε ζεύγη. Ζογκλερισμοί Πέταγμα μπάλας ψηλά ή από συμπαίκτη, Πέταγμα σε τοίχο κάνοντας διάφορες κινήσεις (π.χ στροφές, κάθισμα )

60 ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ Η τεχνική (θεμέλιος λίθος 3): Τελειοποίηση της τεχνικής κάτω από αγωνιστικές συνθήκες (πίεση χώρου-χρόνου). Γι αυτό από την διδασκαλία της τεχνικής περνάμε τώρα στην εκπαίδευση ή βελτίωση της. Τέλος, ο θεμέλιος λίθος 4 (παιχνίδι) πρέπει να έχει αποκλειστικά σχέση με το κυρίως μέρος αφού οι παίκτες θα πρέπει να καταλάβουν την χρησιμότητα του τεχνικοτακτικού στοιχείου μέσα στο παιχνίδι

61 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εξάσκηση με ακρίβεια και με παραλλαγές των βασικών στοιχείων της τεχνικής και εξειδίκευση όσο είναι δυνατό Όχι ποσοτική αλλά ποιοτική μάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων Δεν πρέπει σ αυτή τη φάση να τελειοποιούνται λανθασμένες τεχνικές, γιατί αργότερα δύσκολα διορθώνονται Ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των συναρμοστικών ικανοτήτων Μεθοδολογικά βήματα τεχνικής - τακτικής

62 ΤΕΧΝΙΚΗ-ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Τεχνική θέσεων (12 ετών). Βελτίωση τεχνικής κάτω από πίεση. Εκμάθηση δύσκολων τεχνικών. ΤΑΚΤΙΚΗ Έναρξη της διδασκαλίας της τακτικής. Ακολουθεί η εκπαίδευση της ατομικής και η διδασκαλία της υποομαδικής Διδασκαλία συνεργασίας παικτών Στο τέλος των 14 ετών διδάσκεται και η τακτική γραμμής.

63 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Η δομή της Π.Μ ακολουθεί την γνωστή σειρά: προθέρμανση, κυρίως μέρος, αποθεραπεία. Εξασφάλιση πολλών επαναλήψεων. Εκπαίδευση τεχνικού ή τακτικού στοιχείου σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων. Κάθε Π.Μ αρχίζει με ασκήσεις του τεχνικοτακτικού στοιχείου που εκπαιδεύεται. Η ένταση στην Π.Μ είναι μεγαλύτερη. Η βελτίωση των τεχνικοτακτικών στοιχείων γίνεται με μεγαλύτερη πίεση από τον αντίπαλο Το τελικό παιχνίδι πρέπει να περιέχει το στοιχείο που διδάσκεται ή εκπαιδεύεται.

64 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 1. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ (ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ) 3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΉΣ (& ΤΑΚΤΙΚΉΣ) 4. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

65 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Η διάρκεια της Π.Μ φτάνει και στα min. (στους Κ15 μπορεί να ξεπεράσει τα 90 min) ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ min ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΉΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ min ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ min ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

66 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η βελτίωση της τεχνικοτακτικής ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς των παιδιών βασίζεται στη μακροχρόνια εξάσκηση και στη βήμα προς βήμα δόμηση της. Περιστασιακές προπονητικές μονάδες με διαφορετικό κάθε φορά στόχο, δεν εξασφαλίζουν την ενίσχυση της κινητικής μάθησης. Συχνές επαναλήψεις του ίδιου τεχνικοτακτικού στοιχείου

67 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ο ετήσιος προγραμματισμός χωρίζεται σε υποπεριόδους (μεσόκυκλους-προπονητικές φάσεις) των 1-2 μηνών. Κάθε προπονητική φάση έχει ως πυρήνα ένα τεχνικό ή τακτικό στοιχείο. Παράλληλα εκπαιδεύονται και άλλα στοιχεία, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη έμφαση σ αυτά. Η μεθοδολογική σειρά επεκτείνεται σε ολόκληρη την προπονητική φάση (μεσόκυκλο). Περιοδικότητα.

68 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ (παράδειγμα) ΗΛΙΚΙΑ 8 ΦΑΣΗ Α ΦΑΣΗ Β ΦΑΣΗ Γ Γενική εξοικείωση με τη μπάλα. Οδήγημα της μπάλας Mεταβίβαση και σουτ μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια Μεταβιβάσεις και σουτ με: Εσωτερική πλευρά Εσωτερικό κουτεπιέ Κουτεπιέ Υποδοχή και έλεγχος μεταφορά της μπάλας με την εσωτερική και την εξωτερική πλευρά του. Προσποιήσειςντρίπλα, υποδοχή. ΦΑΣΗ Δ Γενική τακτική. Συνεργασία επιθετική και αμυντική. Ξεμαρκάρισμα μέσω παιχνιδιών.

69 Προπονητική φάση Α Ηλικία 8 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. Γενική εξοικείωση με τη μπάλα παιδαγωγικά παιχνίδια, ψυχαγωγία, χαρά, κίνηση Παιχνίδια ισαριθμίας 2:2 4:4 σε 2 εστίες 2. Απόκτηση εμπειριών με μπάλα και κινητικών εμπειριών. οδήγημα μεταβίβαση έλεγχος της μπάλας και σουτ παιδαγωγικά παιχνίδια Ασκήσεις σουτ σε εστία 1:0 παιχνίδια ισαριθμίας 2:2 3:3 4:4 Πέρασμα τελικής γραμμής Σε 2 εστίες χωρίς τερματοφύλακες Σε 2 εστίες με τερματοφύλακες (χωρίς σταθερό τερματοφύλακα) 3. Συνδυασμός των τεχνικών. Τρίπλα, μεταβίβαση και έλεγχος της μπάλας. Παιδαγωγικά παιχνίδια Ασκήσεις σουτ σε εστία 1:0 2:0 Παιχνίδια ισαριθμίας 2:2 3:3 4:4 Πέρασμα τελικής γραμμής Σε 2 εστίες χωρίς σταθερό τερματοφύλακα 4. Ενσωμάτωση όλων των στοιχείων. Παιδαγωγικά παιχνίδα Ασκήσεις σουτ σε εστία 1:1, 2:1, 2:2, Παιχνίδια ισαριθμίας 4:4 5:5 Σε 2 εστίες χωρίς σταθερό τερματοφύλακα

70 ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ - ΑΓΩΝΕΣ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ (+ΑΓΩΝΕΣ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΓΩΝΕΣ (ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΗΣΙΩΣ) Κ7 2 (+1) ΜΙΝ Κ9 3 (+1) ΜΙΝ 25 Κ11 3 (+1) 75-80ΜΙΝ 30 Κ13 3 (+1) ΜΙΝ 30 Κ15 4 (+1) 90+ΜΙΝ 35 ** Στις ομάδες με elite παίκτες τα νούμερα είναι ελαφρώς πιο αυξημένα.

71 ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ U6 U7-U8 U9-U10 ΔΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3V3 12X18m. 1,5X1m. No.3 2X7min (U7) 4(+1)v4(+1) 15X20m. 2m. ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣ ΕΙΣ 5v5 20X30m. 3X1,6m. No.3 2X20min 4v4 20X40m. 2-3X2m. No.3 2X15min. 5V5 24X30m. 3X1,5m. No.3 2X10min (U8-U9) 5v5-7v7 25X35m.35X40m. 5X2m. 5V5 25x35m. 3,65x1,83m. No. 3 3X12 min. 5v5 25X35m. 5x2m. (3X1,6m.) No.3 2-3X20min 7v7 54X72m. 5X2m. No.4 2X20min. 5V5 24X30m. 3X1,5m.. No.4 2X10min (U10-U11) 7v7 35X55m. 5X2m. 7v7 35X55m. 3,65x1,83m. No 4 3X15 min. 7v7 35X50m. 5x2m. No 4 2X25 min. 7v7 54X72m. 5X2m. No.4 2X20-25min.

72 ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ* U11-U12 7V7 40X56m. 5X2m. No.4 2X30min (U12-U13) 8v8-9v9 50X70m. 5X2m. 9v9 45X65m. 4,87X2,13m. No. 4 2X25 min. 9v9 45X60m. (55X75m.) 5X2m. No.4 (5) 2X30min. 9v9** 56X98m. 5X2m. No.4-5 2X30min. U13-U14 9V9 65X72m. 7,32X2,44m. No.4 2X35min (U14-U15) 11v11 11v11 11v11 Normal size Normal goals No.5 2X35min. Normal size Normal goals

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΗΓΟΣ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΤΙΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 1 2 Η επιτυχία της κατάκτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ; ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΠΟΡ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού...

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού... Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1 Μορφές παιχνιδιού... 15 1.1 Παιχνίδι με πάσες... 1.1.1 5 εναντίον 3 (σε μικρές εστίες)... 1.1.2 4 εναντίον 4 συν 4 (σε μικρές εστίες)... 1.1.3 4 εναντίον 4 (σε εστίες πάσας)...

Διαβάστε περισσότερα

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Παναγιώτης Κονομάρας BSc, MSc Μεγιστοποίηση Απόδοσης Αθλητών -Εργοφυσιολογία Γυμναστής Κ20 ΠΑΕ Πανθρακικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ø Δύναμη Ø Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Μεθοδολογική και διδακτική προσέγγιση της προπόνησης στις αναπτυξιακές ηλικίες στο ποδόσφαιρο

ΘΕΜΑ: Μεθοδολογική και διδακτική προσέγγιση της προπόνησης στις αναπτυξιακές ηλικίες στο ποδόσφαιρο «Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ-ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ» ΘΕΜΑ: Μεθοδολογική και διδακτική προσέγγιση της προπόνησης στις αναπτυξιακές ηλικίες στο ποδόσφαιρο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αλληλεπίδραση μεταξύ Τεχνικής, Φυσικής κατάστασης και Τακτικής Οι διάφορες κινήσεις τεχνικής, οι φυσικές ικανότητες και οι τακτικές ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 8-10 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ Όσο περισσότερο εξειδικευμένοι είναι οι προπονητές τόσο περισσότερο αξιοποιούνται και εξελίσσονται τα

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Προπόνηση φυσικής κατάσταση στο ποδόσφαιρο ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΟΡΙΣΜΟΣ Με

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία. Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ

Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία. Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Η μπάλα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας Η μπάλα είναι ο τρόπος έκφρασης του ποδοσφαίρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Γ & Δ τάξη δημοτικού (μύηση - 3 ώρες) Ε & Στ τάξη δημοτικού (8 ώρες) Β τάξη γυμνασίου (10 ώρες) Γ τάξη γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Ταχύτητα είναι η ικανότητα του παίκτη να

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ»

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» «Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΟΓΑΝΙΔΗΣ Προπονητής handball Μ.Sc. - Yποψήφιος Διδάκτορας Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ. ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ειδικά θέματα ποδοσφαίρου ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν415 8 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το διδακτικό αντικείµενο του Χάντµπολ στη σχολική Φυσική Αγωγή Γ & τάξη δηµοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 1η ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23 Περιεχόμενα Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας το 2008 & το 2012...12 ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ UEFA EURO 2008...14 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010...16 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010...17 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2012...19 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προετοιµασία των ποδοσφαιριστών για τη νέα αγωνιστική σεζόν Θέµατα ανάπτυξης Ο σκοπός της προετοιµασίας Η δοµή του προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Πόσο σημαντική είναι η θέση του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

1.Δόμηση & Φιλοσοφία προπόνησης 2. Κυλιόμενο πρόγραμμα για ηλικίες 13-16 ετών και ερασιτεχνικές ομάδες \ ρουτίνες προπόνησης

1.Δόμηση & Φιλοσοφία προπόνησης 2. Κυλιόμενο πρόγραμμα για ηλικίες 13-16 ετών και ερασιτεχνικές ομάδες \ ρουτίνες προπόνησης Youth Football : Ο κατάλληλος προπονητής των αναπτυξιακών ηλικιών Ε.Π.Σ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ \ 11-12.04.14 1.Δόμηση & Φιλοσοφία προπόνησης 2. Κυλιόμενο πρόγραμμα για ηλικίες 13-16 ετών και ερασιτεχνικές ομάδες \

Διαβάστε περισσότερα

10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΠΟΔΟΥΑΙΡΟΤ ΒΕΡΟΙΑ, 21 ΜΑΙ 2011 ΟΡΓΑΝΩΗ: ΤΝΔΕΜΟ ΝΟΜΟΤ ΗΜΑΘΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΤΠΟΔΟΜΗ

10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΠΟΔΟΥΑΙΡΟΤ ΒΕΡΟΙΑ, 21 ΜΑΙ 2011 ΟΡΓΑΝΩΗ: ΤΝΔΕΜΟ ΝΟΜΟΤ ΗΜΑΘΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΤΠΟΔΟΜΗ 10ο ΠΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΜΙΝΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΠΟΟΥΙΡΟΤ ΒΕΡΟΙ, 21 ΜΙ 2011 ΟΡΓΝΩΗ: ΤΝΕΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΠΟΟΥΙΡΟΤ ΝΟΜΟΤ ΗΜΘΙ Η ΕΚΠΙΕΤΗ Σ ΣΜΗΜΣ ΤΠΟΟΜΗ Θεόδωρος αββίδης UEFA PRO προπονητής ποδοσφαίρου Σεχνικός υπεύθυνος τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Δρ. Αποστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Η διδασκαλία των αθλοπαιδιών στο μάθημα της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το διδακτικό αντικείµενο του Μπάσκετ στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 9η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14-16 ΕΤΩΝ (1 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης

Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης Εισαγωγή Στο ποδόσφαιρο, η δύναμη και η τεχνική είναι οι πλέον βασικοί συντελεστές καλής απόδοσης. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ)

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ) ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΕΠΑΣ, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 10η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14 16 ΕΤΩΝ (2 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Γενικά Θέματα Τακτικής ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν411 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ MPF MPOUTFOOT. Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου;

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ MPF MPOUTFOOT. Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου; mpfexperience.gr Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου; ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Προπονητής Κινησιολογίας Ποδοσφαίρου MPF MPOUTFOOT ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Η μέθοδος προπόνησης που

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΚ 0501, Διάλεξη 11η Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ε.Π.Ο

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ε.Π.Ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Διδακτική είναι η τέχνη της διδασκαλίας. Η διδακτική αναφέρεται στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης/ προπόνησης. Μεθοδολογία είναι μέρος της διδακτικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ -

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΣΕΦΑΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής Η ομάδα των 6-7 ετών Έχουν σημαντικές ατομικές διαφορές Ασήμαντες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 7η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 10-12 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ

Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Βασικοί άξονες του αθλητικού συστήματος Ανίχνευση-ανεύρεση ταλαντούχων παιδιών Επιλογή ταλέντων - επίλεκτων αθλητών

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ Για τη βελτίωση των ειδικών ποδοσφαιρικών ικανοτήτων (αλτική δύναμη,δύναμη λακτίσματος, ριπτική δύναμη, δύναμη σπριντ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σχέδιο προπόνησης για ένα έτος Ετήσιο πλάνο Στο πολυετές πλάνο σχεδίαση της προπόνησης για μερικά έτη. Στο ετήσιο πλάνο για ένα έτος, αθλητικό έτος. Κοντινοί στόχοι πιο συγκεκριμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου

Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου Φυσική κατάσταση Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου Στοιχεία ασφάλειας κατά την άσκηση. Βασικές μυϊκές ομάδες. Τρόποι ανίχνευσης καρδιακού παλμού. Ρόλος των υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σχέση άσκησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Αύξηση της συνεργασίας των παικτών Ανάγκη αύξηση της θεμελιακής βάσης της προπόνησης Αναπτύχθηκε η ποικιλία στο παιχνίδι στα ίσα Χρησιμοποίηση πολλών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Παιδαγωγικές κατευθυντήριες γραμμές Επισκόπηση Ηλικιακή κατηγορία 8/7 ως 9/8 χρ. Ηλικιακή κατηγορία 10/9 ως 11/10 χρ.

Πρόλογος Παιδαγωγικές κατευθυντήριες γραμμές Επισκόπηση Ηλικιακή κατηγορία 8/7 ως 9/8 χρ. Ηλικιακή κατηγορία 10/9 ως 11/10 χρ. Περιεχόμενα Πρόλογος 4 Παιδαγωγικές κατευθυντήριες γραμμές 4 Επισκόπηση 6 Ηλικιακή κατηγορία 8/7 ως 9/8 χρ. 8 Ηλικιακή κατηγορία 10/9 ως 11/10 χρ. 9 Ηλικιακή κατηγορία 12/11 ως 13/12 χρ. 13 Πρόλογος (1)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 12-14 14 ΕΤΩ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13. Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας Γενικά για την προετοιμασία..

Περιεχόμενα. Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13. Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας Γενικά για την προετοιμασία.. Περιεχόμενα Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13 Πρόλογος... 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας......17 Γενικά για την προετοιμασία..17 1η Εβδομάδα 20 1η Προπόνηση: αερόβια προπόνηση και ατομική τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προοπτική αναπτυξιακή σχεδίαση Σε τη ηλικία θα ξεκινήσει η προπόνηση; Πόσο χρόνο διαρκεί η προπονητική διαδικασία από αρχάριος μέχρι την τελειοποίηση και του πρωταθλητισμού Α Στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Το βόλεϊ κατατάσσεται στις αθλοπαιδιές Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΑΚΗΣ ΖΗΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα