ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Σκοπός του φυλλαδίου 3. Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας 4. Ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας 5.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Σκοπός του φυλλαδίου 3. Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας 4. Ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας 5."

Transcript

1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Σκοπός του φυλλαδίου 3. Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας 4. Ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας 5. Τρόποι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια 6. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Θερμομόνωση κελύφους (1) 7. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια- Θερμομόνωση δώματος (2A) 8. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια- Θερμομόνωση πιλοτής (2B) 9. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Αντικατάσταση κουφωμάτων (3) 10. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια - Συστήματα σκιασμού στα κτίρια (4) 11. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια - Θέρμανση κτιρίων (5) 12. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ψύξη/δροσισμός κτιρίων (6) 13. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ψύξη/κλιματισμός τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 14. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ηλεκτρικές συσκευές (7) 15. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ζεστό Νερό Χρήσης (8) 16. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός (9) 17. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Εσωτερικός φωτισμός 18. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Εξωτερικός φωτισμός 19. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Περιμετρικός φωτισμός 20. Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές (10)

3 Εισαγωγή Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο πρόγραμμα Life 11/ENV/GR/938/MECM, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης ενέργειας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO : 2011, που θα εξοικονομήσει ενέργεια στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πεδίο εφαρμογής του είναι τα εξής τρία στρατόπεδα : 1. Το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» 2. Ο ναύσταθμος Κρήτης 3. Η 110 Πτέρυγα Μάχης Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την εκτέλεση πιλοτικών έργων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και φωτισμού, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της βελτίωσης της μόνωσης των κτηρίων και της τοποθέτησης οικονομικών λαμπτήρων led. Μία από τις δράσεις του προγράμματος είναι η παραγωγή και διανομή του παρόντος εγχειριδίου. Οι σελίδες του περιέχουν χρήσιμες και απλές οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η επιτροπή επικοινωνίας του Life

4 Το φυλλάδιο αυτό αποσκοπεί: Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις, ως τελικών καταναλωτών ενέργειας, σχετικά με την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς το περιβάλλον Στην ανάδειξη τρόπων και μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών σε κτήρια/κατοικίες Εκπονείται στο πλαίσιο του έργου LIFE+2011, με τίτλο: «Military Energy & Carbon Management (MECM)»

5 Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού που καταναλώνει ενέργεια συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας εξασφαλίζοντας παράλληλα τις βέλτιστες συνθήκες άνεσης των καταναλωτών. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, καθώς συμβάλει στην βελτίωση τόσο των οικονομικών μεγεθών όσο και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

6 Γιατί να εξοικονομήσω ενέργεια; Δεδομένα Η κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση, κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης κλιματιστικών και μικροσυσκευών (τηλεόραση, Η/Υ, κλπ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός υφιστάμενων ενεργοβόρων κτηρίων ή/και κτηρίων που δεν πληρούν συνθήκες άνεσης και υγιεινής Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ώρες αιχμής φορτίου με συνέπεια την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας Ανάγκη για ανάληψη δράσης!

7 Τρόποι Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης στα Κτήρια Θερμομόνωση κελύφους Η θερμομόνωση είναι ο πρώτος και αποτελεσματικότερος τρόπος να μειωθούν τα λειτουργικά ενεργειακά κόστη σε ένα κτήριο. Όσο καλό κι αν είναι το σύστημα θέρμανσης ή/και ψύξης που χρησιμοποιούμε, η ενέργεια που καταναλώνεται σε ένα κτήριο με ανεπαρκή μόνωση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα απαιτούνταν για ένα αντίστοιχου μεγέθους κτίριο με καλή μόνωση. Οι θερμικές απώλειες προκαλούνται σε ένα κτήριο από τη μετάδοση της θερμότητας του αέρα ενός εσωτερικού χώρου προς την ατμόσφαιρα ή προς ψυχρότερους γειτονικούς χώρους ή/και αντίστροφα. Με τη θερμομόνωση του κτηρίου επιτυγχάνεται η ελάττωση της ανταλλαγής θερμότητας από τις επιφάνειες (τοίχους, στέγες, πατώματα, κουφώματα) που χωρίζουν περιοχές ή χώρους διαφορετικής θερμοκρασίας.

8 1. Θερμομόνωση κελύφους Οι επεμβάσεις στο κέλυφος ενός κτηρίου μπορεί να είναι Μηδενικού - Μέσου η Υψηλού κόστους Επεμβάσεις Μηδενικού /Χαμηλού κόστους Χρήση θερμομονωτικών ταινιών για αεροστεγάνωση (με μονωτικό υλικό, ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη) ανοιγμάτων (χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα) Έλεγχος (χρήση, φθορά & επισκευή) υφιστάμενων διατάξεων ανοιγμάτων και σκίασης, ρηγμάτων κελύφους, στοιχείων θερμομόνωσης και στεγάνωσης. Χρωματισμός/φρεσκάρισμα των επιφανειών των κτηρίων, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά με θερμομονωτικά χρώματα (υψηλής αντανακλαστικότητας). Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το ποσοστό του 30%. Τα χρώματα αυτά, εξαιτίας των υλικών τους παίρνουν ανοιχτές αποχρώσεις το καλοκαίρι για να αντανακλούν τον ήλιο (και να μη διαπερνάει η ακτινοβολία στο εσωτερικό) και σκουραίνουν τον χειμώνα ώστε να απορροφούν ηλιακή ενέργεια (και να ζεσταίνεται πιο πολύ το κτήριο). Επίσης μειώνουν τη θερμοκρασία των δομικών υλικών δημιουργώντας μια μεμβράνη προστασίας.

9 1. Θερμομόνωση κελύφους Επεμβάσεις Μέσου/Υψηλού κόστους Χρήση εξωτερικής θερμοπρόσοψης. Χρήση θερμομονωτικού υλικού (π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακας, εξηλασμένη πολυστερίνη) το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, για να προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Εφαρμόζεται συνήθως στην εξωτερική πλευρά των κτηρίων, σε νέες ή παλαιές κατοικίες και προστατεύει τις επιφάνειες από υγρασία, καθώς αποτρέπει την δημιουργία συνθηκών υγροποίησης υδρατμών με αποτέλεσμα να: Ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους Αποφεύγεται η δημιουργία θερμογεφυρών. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας ως και 65% κυρίως τους θερινούς μήνες, ανάλογα με το κτίριο, την περιοχή και τον προσανατολισμό του. Μειώνεται το κόστος συντήρησης του κτηρίου καθώς παρέχει προστασία στα στοιχεία του σκυροδέρματος από ρηγματώσεις.

10 2. Θερμομόνωση δώματος/πιλοτής 2. Θερμομόνωση δώματος/πιλοτής Η θερμομόνωση της πιλοτής και του δώματος (ή/και φύτευσή του μας παρέχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά) αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο με μείωση κόστους δαπάνης θέρμανσης/ψύξης έως και 40% ετησίως. Λόγω καθημερινής καταπόνησης από τις καιρικές συνθήκες, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτήριο. Το δώμα θα πρέπει να θερμομονώνεται και να υγρομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση λόγω της έκθεσης σε όλες τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν, υποβαθμίζοντας την αντοχή και τη θερμική ικανότητα των χρησιμοποιηθέντων υλικών κατασκευής.

11 2Α. Θερμομόνωση δώματος 2Α. Τρόποι Θερμομόνωσης Η θερμομόνωση στο δώμα (οροφή) γίνεται με δυο τρόπους: Συμβατική θερμομόνωση Αυτός ο τρόπος θερμομόνωσης αποτελείται από τρία βασικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο, στρώνεται όλη η επιφάνεια του δώματος με τις θερμομονωτικές πλάκες (DOW), στο δεύτερο στάδιο καλύπτεται η θερμομόνωση με μια ελαφροβαρή τσιμεντοκονία (αφρομπετόν) που δημιουργεί ρύσεις προς τις υδρορροές, και στο τρίτο στάδιο γίνεται η υγρομόνωση της επιφάνειας ρύσεων. Ανεστραμμένη θερμομόνωση Αυτός ο τρόπος θερμομόνωσης αποτελείται από δυο βασικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται η υγρομόνωση του δώματος ενώ στο δεύτερο στάδιο στρώνεται όλη η επιφάνεια του δώματος με το θερμομονωτικό υλικό.

12 2Α. Θερμομόνωση δώματος Γιατί είναι χρήσιμη η υγρομόνωση ; Η υγρομόνωση είναι απαραίτητη γιατί χωρίς αυτήν θα εισχωρήσει υγρασία στην τσιμεντοκονία ρύσεων και στην πλάκα σκυροδέματος με αποτέλεσμα αφενός τη δραματική πτώση της απόδοσης της θερμομόνωσης, αφετέρου την καταπόνηση της πλάκας από τη συνεχή παρουσία υγρασίας. Για τις εργασίες της υγρομόνωσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού και οι βροχερές του χειμώνα.

13 2Β. Θερμομόνωση πιλοτής Θερμομόνωση πιλοτής Η θερμομόνωση της πιλοτής είναι απαραίτητη καθώς μειώνει τις θερμικές απώλειες των άνωθεν κατοικήσιμων χώρων και αποκλείει την εμφάνιση υγρασίας στην επιφάνεια των δαπέδων. Μη μονωμένες πιλοτές έχουν ως αποτέλεσμα υψηλές ανάγκες θέρμανσης και χαμηλό επίπεδο θερμικής άνεσης στους χώρους που συνορεύουν με αυτές. Εφόσον η πιλοτή δεν έχει θερμομονωθεί κατά την κατασκευή της, υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί εκ των υστέρων θερμομόνωση με μηχανική στερέωση μονωτικών πλακών στην κάτω επιφάνεια της. Η λύση αυτή ενδείκνυται τόσο για παλιές όσο και για νέες κατασκευές. Απεικόνιση εφαρμογής θερμομόνωσης σε πυλωτή Οικονομικές λύσεις για θερμομόνωση πιλοτής Επιλογή καλής ποιότητας διογκωμένης πολυστερίνης ως θερμομονωτικού υλικού έναντι εξηλασμένης πολυστερίνης. Παράλειψη σοβατίσματος του θερμομονωτικού υλικού στα ακάλυπτα σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος

14 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων Αντικατάσταση κουφωμάτων Κούφωμα νοείται το σύστημα που αποτελείται από τους υαλοπίνακες και το προφίλ που τους περιβάλλει. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που διαθέτουν ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας, εξασφαλίζουν μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο. Αποτελεί κύρια παρέμβαση για να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου. «Ψυχρό/απλό» σύστημα» κουφώματος Σε τέτοιου τύπου κουφώματα απουσιάζει η μόνωση στο προφίλ του αλουμινίου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλές φορές υδρατμοί στο προφίλ του κουφώματος (πάνω στο αλουμίνιο) λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό (περιβάλλον) γεγονός που αποδεικνύει ύπαρξη απωλειών θερμότητας. Σύστημα κουφώματος με θερμοδιακοπή Σε τέτοιου τύπου κουφώματα, μεταξύ του προφίλ αλουμινίου που «βλέπει» στον εσωτερικό χώρο και του προφίλ που «βλέπει» στον εξωτερικό χώρο, παρεμβάλλεται ένα μονωτικό υλικό (πολυαμίδιο -PVC), το οποίο μειώνει δραστικά τη θερμική διαπερατότητα του κουφώματος, γεγονός που συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

15 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων Προσοχή στις διαστάσεις: Τα κουφώματα είτε είναι ανοιγόμενα, είτε είναι συρόμενα, έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στις διαστάσεις τους, ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγεται με μεγάλη προσοχή ο τύπος κουφώματος που θα χρησιμοποιηθεί για την αντίστοιχη διάσταση του ανοίγματος, προκειμένου να αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Για ιδιαίτερα μεγάλα ανοίγματα, υπάρχουν ειδικοί τύποι κουφωμάτων, που μπορούν να τοποθετηθούν, όπως τα ανασυρόμενα, οι φυσαρμόνικες, κ.λπ Θέση του κουφώματος: Η έκθεσή του στον ήλιο, η ανεμοπίεση στο συγκεκριμένο σημείο, η ύπαρξη ή όχι μαρκίζας και γενικά το πόσο είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, καθώς και η θέση που έχει κτιστεί το κτήριο, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επιλογή του κατάλληλου κουφώματος. Για παράδειγμα, δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση ψυχρού κουφώματος στη βόρεια πλευρά του κτηρίου. Η ορθότερη λύση είναι η τοποθέτηση θερμομονωτικού κουφώματος.

16 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων Συντελεστής θερμοπερατότητας (U value): Η τιμή του συντελεστή ορίζει την ποσότητα σε Watt ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1 τ.μ. όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δυο επιφανειών (μέσα έξω) είναι 1 βαθμός K ή 1 0 C. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή αυτή τόσο πιο ισχυρά μονωτικό είναι το κούφωμα που επιλέγουμε. Ο ρόλος του διπλού τζαμιού στο κούφωμα: Το πάχος των τζαμιών, το διάκενο μεταξύ τους, το είδος του τζαμιού (π.χ. ενεργειακά τζάμια), κλπ είναι μερικές από τις σημαντικότερες προδιαγραφές που αφορούν τα διπλά τζάμια. Επιλογή ενεργειακών (ενεργειακά τζάμια Low-e) υαλοπινάκων: Η χρήση τέτοιου τύπου υαλοπινάκων προσφέρει καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος από τη μείωση καυσίμου για ψύξη και θέρμανση. Κλιματολογικές συνθήκες: Στις περιοχές όπου υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, ενδείκνυται η επιλογή ανοιγόμενων και θερμομονωτικών κουφωμάτων.

17 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων Πιστοποιημένα κουφώματα: Η σήμανση CE (Certified Europe) είναι υποχρεωτική για όλους τους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου (η σήμανση CE έχει νομική ισχύ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε κατασκευαστής κουφωμάτων είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες κατασκευής οι οποίες δίνονται και χρησιμοποιούνται στα βιβλία κατασκευής (βάσει προδιαγραφών).

18 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων Οφέλη κουφωμάτων με σύστημα «θερμοδιακοπής» Εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση της μεταφοράς θερμότητας από και προς το εξωτερικό περιβάλλον Αποφυγή δημιουργίας υδρατμών με τις όποιες συνέπειες (υγρασία, μούχλα, κλπ) Βελτίωση της ηχομόνωσης του χώρου (σε συνδυασμό με διπλό ή triplex τζάμι) Ανθεκτικότερα σε ακραίες συνθήκες Ενδεικτικό παράδειγμα Με την αντικατάσταση πέντε παλαιών κουφωμάτων επιφάνειας περίπου 15 τ.μ. με σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου (προφίλ θερμοδιακοπής με U πλαισίου 1,9-3,2 και υαλοπίνακες με U υαλοπίνακα 1,3) μπορούμε να: Εξοικονομήσουμε περίπου 3300 Kwh/έτος Μειώσουμε τις ενεργειακές απώλειες περίπου κατά 61% Έχουμε μείωση εκπομπών CO 2 κατά 3643 Kg/έτος

19 4. Συστήματα Σκιασμού σε κτήρια Συστήματα σκίασης Η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των χρηστών στο εσωτερικό του κτηρίου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των κατάλληλων εσωτερικών θερμοκρασιών και επιπέδων φωτισμού στον χώρο.

20 4. Συστήματα Σκιασμού σε κτήρια Κινητές διατάξεις Ελεγχόμενη λειτουργία (χειροκίνητη ή αυτόματη) και προσαρμογή της κλίσης αναλόγως της θέσης του ήλιου Εσωτερικά σκίαστρα Εύκολη λειτουργία Με κατάλληλο σχεδιασμό και επιλογή υαλοπινάκων παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου τόσο της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και του φυσικού φωτισμού.

21 4. Συστήματα Σκιασμού σε κτήρια Εξωτερικά σκίαστρα Αποτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο χώρο Κατασκευάζονται από υλικά χαμηλής θερμοχωρητικότητας με ανακλαστικές τελικές επιστρώσεις ώστε να μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που ανακλάται προς το κτήριο. Υψηλή αντοχή στις ανεμοπιέσεις. Τέντες κινητά πετάσματα Ελεγχόμενη λειτουργία (χειροκίνητη ή αυτόματη) Διατάξεις σχεδιασμένες για συγκεκριμένα κτήρια

22 5. Θέρμανση κτηρίων Το σύστημα θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας καθώς έχει και το μεγαλύτερο και πιο άμεσο αποτέλεσμα στη διαμόρφωση αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης. Το 50% - 70% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια αφορά στα συστήματα θέρμανσης. Η συνηθέστερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι το σύστημα λέβητα/καυστήρα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Στόχος εξοικονόμησης στα συστήματα θέρμανσης η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση μέσω επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και εκμετάλλευσης των φιλικών προς το περιβάλλον και άνθρωπο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

23 Οικονομικοί τρόποι για την Εξοικονόμηση Ενέργειας για την θέρμανση των κτηρίων Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με μηδενικό κόστος ; Μείωση κατά ένα βαθμό (ή περισσότερο αν αισθανόμαστε σχετική θερμική άνεση) στη ρύθμιση του θερμοστάτη χώρου. Ιδανική τιμή 19 C. Προτιμότερη είναι, σε γενικές γραμμές, η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε πιο χαμηλές όμως θερμοκρασίες, παρά να επιχειρούμε να το ανοιγοκλείνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αερισμός του σπιτιού κατά τις μεσημεριανές ώρες με όλα τα παράθυρα τελείως ανοιχτά και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του αερισμού θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να είναι κλειστό Έλεγχος για ύπαρξη αέρα στα θερμαντικά σώματα - εξαέρωση. Ο αέρας εντός του δικτύου μειώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη των θερμαντικών σωμάτων με ρουχισμό, αντικείμενα, έπιπλα κλπ. γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

24 Οικονομικοί τρόποι για την Εξοικονόμηση Ενέργειας για την θέρμανση των κτηρίων Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλό κόστος ; Συντήρηση συστήματος καυστήρα/ λέβητα : από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό και περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης :Πρόκειται για ένα είδος αυτοματισμού που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης από το λέβητα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, δηλαδή μειώνει τη θερμότητα που αποδίδεται από το σύστημα στους χώρους όσο η θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνεται ηπιότερη. Εφαρμογή αεροστεγάνωσης σε παλιά παράθυρα και πόρτες με ειδικά για το σκοπό αυτό υλικά. Ρύθμιση/μείωση θερμοκρασίας λειτουργίας λέβητα: Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντιστάθμιση, μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας του λέβητα από το διακόπτη του μέχρι και τους 70 C. Η ρύθμιση αυτή επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κυρίως στις περιόδους ήπιων εξωτερικών θερμοκρασιών. Μόνωση σωληνώσεων :Τοποθέτηση μόνωσης στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και αποκατάστασή της στα τμήματα που έχει φθαρεί. Το ίδιο και για τη μόνωση του λέβητα σε περίπτωση που έχει καταστραφεί. Τις σχετικές εργασίες μπορεί να κάνει ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

25 Οικονομικοί τρόποι για την Εξοικονόμηση Ενέργειας για την θέρμανση των κτηρίων Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλό κόστος ; Μόνωση καπνοδόχου : Μόνωση της καπνοδόχου, όπου αυτό είναι πρακτικά εφικτό, πράγμα που θα μειώσει τις απώλειες καυσαερίων. Υδραυλική εξισορρόπηση : Τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού στο δίκτυο με σκοπό τη ρύθμιση της θερμικής ενέργειας που κατευθύνεται προς τα θερμαντικά σώματα (π.χ. σε μια πολυκατοικία περισσότερο νερό πάει στα σώματα του ισογείου απ ότι στα σώματα του τελευταίου ορόφου). Θερμοστατικές κεφαλές (ατομικό σύστημα θέρμανσης/ αυτόνομη θέρμανση) : Πρόκειται για διακόπτες που λειτουργούν ως τοπικοί θερμοστάτες δωματίου πάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα και διακόπτουν την παροχή μόνο για το συγκεκριμένο σώμα εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία χώρου. Σπουδαίος τρόπος εξοικονόμησης και θερμικής άνεσης.

26 6. Ψύξη Δροσισμός κτηρίων Ψύξη/κλιματισμός χώρων Ο κλιματισμός χώρων είναι απαραίτητος στη χώρα μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και η αυξανόμενη ανησυχία για το περιβάλλον απαιτούν έναν ενεργειακά αποδοτικό κλιματισμό που θα προσφέρει παράλληλα τον ιδανικό συνδυασμό θερμοκρασίας, αέρα και υγρασίας, για άνετη εσωτερική ατμόσφαιρα όλο το χρόνο.

27 6. Ψύξη Δροσισμός κτηρίων Αποστολή των συστημάτων ψύξης είναι να προσφέρουν τις απαιτούμενες ποσότητες ψυκτικής ενέργειας οι οποίες θα καλύψουν τις ψυκτικές ανάγκες των κτηρίων και θα εξασφαλίσουν τις επιθυμητές συνθήκες «θερμικής άνεσης». Τα συστήματα ψύξης ενός κτηρίου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα τοπικά: συστήματα στα οποία η ψύξη παράγεται σε ψυκτική μηχανή τοποθετημένη σε κάποιο σημείο του χώρου που πρόκειται να ψυχθεί και αποδίδει την παραγόμενη ψύξη άμεσα στο χώρο χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου μέσου μεταφοράς. Χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευκολία εγκατάστασης ακόμα και σε υφιστάμενα κτήρια. τα κεντρικά. : συστήματα στα οποία το σύνολο της απαιτούμενης ψυκτικής ενέργειας του κτηρίου ή του κτηριακού συγκροτήματος παράγεται από ψυκτικά μηχανήματα και στη συνέχεια διανέμεται με τη βοήθεια ενδιάμεσου φορέα θερμότητας στους ψυχόμενους χώρους. Χαρακτηρίζονται από μία μεγάλη ποικιλία συσκευών και εναλλακτικών κατασκευαστικών λύσεων και αποτελούνται από τρία επιμέρους υποσυστήματα : Παραγωγής Διανομής Εκπομπής/διάθεσης

28 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια ψύξη/κλιματισμός Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλό/μηδενικό κόστος ; Λειτουργική διαχείριση Ρύθμιση της επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας σε κάθε χώρο Αύξηση της επιθυμητής θερμοκρασίας χώρου (π.χ C αντί για 25 0 C) Αύξηση της επιθυμητής σχετικής υγρασίας χώρων (π.χ. 55% - 60% αντί 50%) Ορθή χρήση στων φωτιστικών στοιχείων και των ηλεκτρικών συσκευών Ορθή διαχείριση των εξωτερικών παραθύρων και παραθυρόφυλλων Κατεύθυνση αέρα: Η κατεύθυνση του αέρα (στη λειτουργία ψύξης) θα πρέπει να ρυθμίζεται προς τα πάνω ώστε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα θερμικής άνεσης στο χώρο. Μείωση των εσωτερικών θερμικών κερδών Ρύθμιση του συστήματος φωτισμού Χρήση συσκευών φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Εσωτερικές κατασκευές σκίασης Βάψιμο των εξωτερικών τοίχων με ανοιχτά χρώματα χαμηλής απορρόφησης.

29 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια ψύξη/κλιματισμός Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλό/μηδενικό κόστος ; Επιλογή κλιματιστικών: Η επιλογή για την αντικατάσταση ή αγορά καινούργιων κλιματιστικών μονάδων θα πρέπει να γίνεται βάσει της υψηλής τους ενεργειακής απόδοσης (τεχνολογίας inverter, ενεργειακής κατηγορίας Α+++) Λειτουργία ανεμιστήρων κλιματιστικών: Οι ανεμιστήρες του κλιματιστικού θα πρέπει να ρυθμίζονται έτσι ώστε να λειτουργούν με τη μέγιστη ταχύτητά τους. Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα σε χαμηλές ταχύτητες όταν υπάρχει ψηλή υγρασία. Αυτό θα αποφέρει λιγότερη ψύξη αλλά θα αφαιρεθεί περισσότερη υγρασία από τον αέρα κάνοντας το χώρο να μοιάζει δροσερότερος

30 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια ψύξη/κλιματισμός Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλό/μηδενικό κόστος ; Χρήση ανεμιστήρα οροφής/δαπέδου: Με τη χρήση τέτοιων συσκευών επιτυγχάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενεργείας (κατανάλωση στο 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας) και πετυχαίνονται εξαιρετικά αποτελέσματα σε θερμοκρασίες έως C Συντήρηση κλιματιστικών μονάδων: Στις εγκαταστάσεις των κτηρίων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα διενεργείται προληπτική συντήρηση (πίνακας ελέγχου - παράρτημα ΙΙΙ) τουλάχιστον μια φορά κατ έτος (ΦΕΚ 15117/ )

31 7. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ηλεκτρικές συσκευές Ηλεκτρικές συσκευές Οι διάφοροι τύποι των ηλεκτρικών συσκευών δεν καταναλώνουν την ίδια ενέργεια. Η επιλογή των ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να γίνεται βάσει της ενεργειακής σήμανσης (ετικέτας) και αποσκοπεί στην ενημέρωση των καταναλωτών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει μια συσκευή. Οι συσκευές κατατάσσονται ανάλογα την ενεργειακή τους απόδοση σε κατηγορίες Α+++ (πιο ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα) έως D (λιγότερο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές). Οι συσκευές που διαθέτουν ενεργειακή σήμανση είναι ηλεκτρικά ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, οικιακοί λαμπτήρες φωτισμού, οικιακοί ηλεκτρικοί φούρνοι και οικιακά κλιματιστικά.

32 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ηλεκτρικές συσκευές Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική χρήση των συσκευών Αγορά/αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με βάση την ενεργειακή τους απόδοση που δηλώνεται με την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης Χρήση εξοπλισμού με την ένδειξη «Energy Star» Κλείσιμο συσκευών (π.χ. υπολογιστής, οθόνη, τηλεόραση, dvd, στερεοφωνικό, κτλ.) από τον κεντρικό διακόπτη (on/off) και όχι από το τηλεχειριστήριο. Όταν οι συσκευές παραμένουν σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια! Έρευνες δείχνουν ότι η stand-by κατανάλωση ανέρχεται μέχρι και το 10% της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης σε κατοικίες και γραφεία

33 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ηλεκτρικές συσκευές Συμβουλές για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των συσκευών Χρησιμοποιώ πολύπριζα με διακόπτη έτσι ώστε να απενεργοποιούνται πολλές συσκευές με μία κίνηση. Βγάζω από την πρίζα συσκευές που δε χρησιμοποιώ Βγάζω από την πρίζα τους φορτιστές που δε χρησιμοποιώ

34 8. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ζεστό Νερό Χρήσης Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες διαδικασίες στα κτήρια μαζί με τη θέρμανση και τη ψύξη των χώρων και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 10-15%) επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (σε κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κλπ). Για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιούνται κυρίως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόιλερ συνδεδεμένο με λέβητα), ηλεκτρισμός (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας) και ηλιακή ενέργεια (ηλιακοί θερμοσίφωνες ή κεντρικά ηλιακά συστήματα).

35 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ζεστό Νερό Χρήσης Απλές Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας Ο θερμοστάτης του μπόιλερ ρυθμίζεται στους C ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους C Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες μας (να μην είναι αναμμένος άσκοπα) Για το πλύσιμο χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και νερό Προτιμούμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού

36 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Ζεστό Νερό Χρήσης Χρήση/τύποι ηλιακών θερμοσίφωνων Αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διασφάλιση ζεστού νερού χρήσης σε κτήρια με ιδιαίτερη οικονομία και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Χωρίζονται σε: Διπλής ενέργειας: Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος. Τριπλής ενέργειας: Πρόκειται για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος, πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τα καλοριφέρ που υπάρχουν στο σπίτι.

37 Φωτισμός 9. Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια - Φωτισμός Οι ανάγκες φωτισμού αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό παράγοντα στη καθημερινή μας ζωή και απαιτούν σημαντικά ποσά ενέργειας. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 10-15% της ηλεκτρικής κατανάλωσης ενός κτηρίου αντιστοιχεί στις ανάγκες για φωτισμό. Ο σωστός σχεδιασμός του τεχνητού φωτισμού, η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, η χρήση λαμπτήρων υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η επιλογή κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων και η σωστή συντήρησή τους αποτελούν μόνο μερικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό.

38 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων γίνεται ανάλογα με: Τις λειτουργικές παραμέτρους (χρήση και τύπος κτιρίου και ανάγκες φωτισμού) Τους χώρους εγκατάστασης (εσωτερικό, εξωτερικό, περιμετρικό φωτισμό) Τους αποδοτικότερους λαμπτήρες που διατίθενται στην αγορά Την αισθητική προσέγγιση

39 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Εσωτερικός φωτισμός Στο εσωτερικό των κτιρίων να επιλέγεται η χρήση/ εγκατάσταση: λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, όπως λαμπτήρες φθορισμού Τ5 κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. διάδρομους γραφείων, αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες και όπου υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας) αισθητήρων κίνησης/φωτισμού, ο αισθητήρας ενεργοποιεί το φωτιστικό ώστε να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κίνηση και για χρόνο τον οποίο μπορεί να καθορίσει ο χρήστης, π.χ. χώροι γραφείων. αισθητήρων φωτισμού με φωτοκύτταρα, ενεργοποιούνται (ανάβουν και σβήνουν τα φώτα) ανάλογα με την μείωση/αύξηση του φυσικού φωτισμού στο χώρο καθώς και οι χρονοδιακόπτες, οι οποίοι ρυθμίζουν το άναμμα και σβήσιμο των φώτων ανάλογα με τις απαιτούμενες ανάγκες της χρήσης των χώρων. Χρήση λαμπτήρων τύπου LED (αντικαθιστούν λαμπτήρες αλογόνου, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε σποτάκια και μικρούς προβολείς). Συνήθως χρησιμοποιούνται σε αμφιθέατρα και αίθουσες συσκέψεων/συναντήσεων.

40 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Εξωτερικός φωτισμός Στο εξωτερικό των κτηρίων να επιλέγεται η χρήση/ εγκατάσταση: Λαμπτήρων ατμών υδραργύρου: πρόκειται για λαμπτήρες εκκενώσεως τόξου ατμών υδραργύρου. Για την έναυση των λαμπτήρων αυτών απαιτούνται τρία έως και πέντε λεπτά της ώρας, ενώ για την επανέναυσή τους τέσσερα έως επτά λεπτά της ώρας. Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (π.χ. ανάγκες φύλαξης χώρων που χρήζουν συνεχή φωτισμό). Αισθητήρων κίνησης φωτισμού, ο αισθητήρας ενεργοποιεί το φωτιστικό ώστε να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κίνηση και για χρόνο τον οποίο μπορεί να καθορίσει ο χρήστης, π.χ. χώροι που απαιτούν αλλά δε χρήζουν συνεχούς φωτισμού.

41 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Περιμετρικός φωτισμός Κριτήρια επιλογής του τύπου φωτιστικών σωμάτων για τον περιμετρικό φωτισμό είναι κυρίως το: Επίπεδο έντασης φωτισμού Είδος του περιβάλλοντος χώρου Εύρος περιβάλλοντος χώρου Τύπος λαμπτήρα για περιμετρικό φωτισμό Για τον περιμετρικό φωτισμό να επιλέγεται η χρήση/ εγκατάσταση των: Λαμπτήρων ατμών νατρίου: είναι λαμπτήρες πολύ υψηλής φωτεινής απόδοσης, οι οποίοι όμως αποδίδουν σχεδόν μονοχρωματική ακτινοβολία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον οδοφωτισμό, καθώς και στο φωτισμό περιοχών όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγω ομιχλώδους ατμόσφαιρας.

42 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Αισθητική Προσέγγιση Φωτισμού Η αισθητική προσέγγιση αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής του κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων και του είδους των λαμπτήρων και η οποία εξαρτάται από: Τι θέλουμε να φωτίσουμε και Ποια στοιχεία θέλουμε να αναδείξουμε Τύπος λαμπτήρα για «ανάδειξη» κτιρίου Λαμπτήρας ευρείας/στενής δέσμης φωτός: Εφαρμόζεται κυρίως για φωτισμό μνημείων και αγαλμάτων.

43 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Φωτεινότητα λαμπτήρων σε lumens και διάρκεια ζωής

44 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Σημαντικές επισημάνσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του φωτισμού Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων που αποτελούνται από λαμπτήρες πυρακτώσεως ή φθορισμού Όλα τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιούνται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, κυρίως για κτίρια του τριτογενή/δημόσιου τομέα. Ρύθμιση επιπέδων φωτισμού σύμφωνα με το πρότυπο CEN Standard EN (παράρτημα 1) Εγκατάσταση αυτοματισμών κατά περίπτωση σε διαδρόμους ορόφων, κοινόχρηστους χώρους, κλπ.

45 Κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια Φωτισμός Απλές Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας Αναδιάταξη των επίπλων του χώρου εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό φωτισμό. Τοποθέτηση των πάγκων εργασίας και γραφείων πλησίον της εισόδου του φυσικού φωτισμού. Σβήσιμο των φώτων στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Τακτικός καθαρισμός των φωτιστικών συστημάτων. Μετρήσεις σε εργασιακούς χώρους έδειξαν ότι η μέγιστη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 15%.

46 10. Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές Η κατανάλωση ενέργειας στον κλάδο των μεταφορών αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα και είναι πλήρως εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO 2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πράσινη Βίβλος 20% Αύξηση Ενεργειακής Αποδοτικότητας 20% Αύξηση των ΑΠΕ 20% Μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου

47 Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές - Λύσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση καυσίμου Ενεργειακά αποδοτικά αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας Αγορά και χρήση ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων (π.χ. δημοτικού στόλου, μικρού κυβισμού, υβριδικά, ηλεκτρικά) με αποτελεσματικότητα έως και 50% στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO 2 Προτεραιότητα στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων οχημάτων (κυρίως βαρέων) και οχημάτων που διανύουν πολλά χιλιόμετρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου και ταχύτερη αποπληρωμή επένδυσης Επένδυση σε ηλεκτρικά οχήματα με συμβατικούς σταθμούς φόρτισης ή σταθμούς από ΑΠΕ

48 Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές - Λύσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση καυσίμου Χρήση εναλλακτικών καυσίμων Χρήση οχημάτων (π.χ. ιδιωτικών - δημοτικών οχημάτων) εναλλακτικών καυσίμων (βιο-καυσίμων/ βιο-ντίζελ, φυσικού αερίου, υγραερίου, διπλού καυσίμου Φυσικό αέριο ή διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου και βενζίνης) Υγραέριο

49 Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές - Λύσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση καυσίμου Οικολογική/οικονομική οδήγηση (Eco-driving) Eco-driving σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά το οποίο συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Eco-driving σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα ( στροφές/λεπτό) με την οποία εξοικονομείται 5% έως 10% καυσίμου. Οφέλη από το eco-driving Τι κερδίζουμε με το eco-driving 10-25% λιγότερα ατυχήματα, βελτίωση οδικής ασφάλειας 10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών CO 2 Σημαντική μείωση ηχορύπανσης Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση Μεγαλύτερη άνεση για τον οδηγό και επιβάτες Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης

50 Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές - Λύσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση καυσίμου Απλές Συμβουλές για οικολογική οδήγηση Αλλαγή ταχύτητας στις με στροφές. Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Αποφυγή άσκοπων φρεναρισμάτων ή αλλαγών ταχύτητας Πρόβλεψη συνθηκών κυκλοφορίας. Ομαλή επιβράδυνση του οχήματος σε περιπτώσεις που θέλουμε να σταματήσουμε. Σβήσιμο κινητήρα για σύντομες στάσεις (άνω του 1 λεπτού) Έλεγχος πίεσης ελαστικών τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει 2% περισσότερο καύσιμο.

51 Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές - Λύσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση καυσίμου Απλές Συμβουλές για οικολογική οδήγηση Αποφυγή μεταφοράς περιττών φορτίων και χρήσης σχαρών οροφής. Αυτό προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Τακτική συντήρηση οχήματος (ιδιαιτέρως των ελαστικών). Συνετή χρήση του κλιματισμού. Η ρύθμισή του δε θα πρέπει είναι κάτω από τους 23 O C Ομαλή επιβράδυνση του οχήματος στις στροφές εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου.

52

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΟΔΗΓΙΕΣ Περιορίστε δραστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

EURECO (2000 2002) (2004)

EURECO (2000 2002) (2004) Ηµερίδα ΚΑΠΕ & ήµου Κερατέας «Τρόποι ενσωµάτωσης Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο» 30 Ιουνίου 2010 Εξοικονόµησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό Τοµέα Αργυρώ Γιακουµή Φυσικός,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch.

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch.gr Το Πρόβληµα Η εξάντληση των φυσικών πόρων Ρύπανση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

«Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια»

«Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια» ΗΜΕΡΙ Α: Φωτοβολταϊκά συστήµατα για Οικιστικά Σύνολα «Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια» Μιχ. Κτενιαδάκης Μηχ/γος - Ηλ/γος Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης, Τµήµα Μηχανολογίας Σταυρωµένος 71500, Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Με τον όρο «ενεργειακή αναβάθμιση» εννοούμε μια σειρά απλών επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης συνήθειες. Η θερµική προστασία του κελύφους, του δώµατος και της στέγης είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή θερµική συµπεριφορά οποιουδήποτε κτηρίου. Η θερµοµόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12 Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων 1 Περιγράφονται ενδεικτικές συστάσεις επεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στο κτιριακό κέλυφος και στις Η/Μ εγκαταστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Γενικά Υφιστάμενα Κτίρια Ανομοιομορφία στις Καταναλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. Κλιματισμός- Θέρμανση/Ψύξη/Εξαερισμός Ρυθμίστε τους θερμοστάτες στις σωστές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία για το χειμώνα είναι 19-20 βαθμοί Κέλσιου. Ρυθμίστε

Διαβάστε περισσότερα

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Αυτό που προτείνουμε είναι η ενεργειακή θωράκιση του χώρου μας, προκειμένου να πετύχουμε μείωση έως 50% στα έξοδα θέρμανσης. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικό Κτίριο. Passive House

Παθητικό Κτίριο. Passive House Παθητικό Κτίριο Passive House Το Παθητικό Κτίριο (Passiv Haus στα γερμανικά και Passive House στα αγγλικά) είναι ένα πρότυπο κτιρίου, ένα υπολογιστικό μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές βιοκλιματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" 6 η διάλεξη: «Αλλάζοντας μια υφιστάμενη επιχείρηση σε πράσινη επιχείρηση» Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι απαιτήσεις κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ GreenS Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional change Υποστηρικτικές Δομές για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για μία καινοτόμα θεσμική αλλαγή 1 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος

Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος Εξοικονόμηση Ενέργειας Στα Κτίρια Πάρος 15 Οκτωβρίου 2012 Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Aναλυτικές συμβουλές εξοικονόμησης

Aναλυτικές συμβουλές εξοικονόμησης Aναλυτικές συμβουλές εξοικονόμησης Μηδενικό κόστος 1. Αερίστε το σπίτι μόνο όταν δεν λειτουργεί καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Το καλοκαίρι, ο αερισμός να γίνεται νωρίς το πρωί ή τις νυχτερινές ώρες και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Μιχ. Κτενιαδάκης Μηχ/γος - Ηλ/γος Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης, Τµήµα Μηχανολογίας Σταυρωµένος 71500, Ηράκλειο Ε-mail: mkten@stef.teiher.gr 1 Βασικές προϋποθέσεις ΠΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Γ. ΜΠΑΚΟΥ 3, 115 24 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: (210) 6911777 FAX: (210) 6911577, E-mail : cardel@cardel.gr, www.cardel.gr Εισαγωγή Ο παρών Οδηγός έχει ως στόχο την ενημέρωση καθενός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Αγαπητοί συνάδελφοι Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για περικοπές σε όλους τους τομείς που σήμερα είναι κάτι επιβεβλημένο, το MILITARY CLUB έρχεται με μια πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Πρόκειται για την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία ενός κτιρίου στο σύνολό του. Η ιδανική περίπτωση κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΤΙΡΙΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.» ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σημερινή εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Σύστημα διπλών υαλοπινάκων από την Θερμοπλαστική Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς για θέρμανση και δροσισμό και βελτιώστε την ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε εφαρμογής θερμομόνωσης, με την καλύτερη σχέση κόστους / αποτελέσματος

αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε εφαρμογής θερμομόνωσης, με την καλύτερη σχέση κόστους / αποτελέσματος αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε εφαρμογής θερμομόνωσης, με την καλύτερη σχέση κόστους / αποτελέσματος αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε εφαρμογής θερμομόνωσης, με την καλύτερη σχέση κόστους / αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ ιεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο

Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο H τάση για αυτονόμηση και απεξάρτηση από καθετί που σχετίζεται με έξοδα αλλά και απρόσμενες αυξήσεις, χαρακτηρίζει πλέον κάθε πλευρά της ζωής μας. Φυσικά, όταν πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Εσπερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια» Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Χρήστος Κώνστας Μηχανολόγος Μηχανικός Μετρολόγος TU Ilmenau Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου

19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Μέρος 1 ο : Σύγκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης "Μύρισε χειμώνας" και πολλοί επιλέγουν τις θερμάστρες υγραερίου για τη θέρμανση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Προϊόντα & εξοπλισμός παράμετροι για εξοικονόμηση ενέργειας Συνεχή χρήση Βαθμός Ενεργειακής αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε. 20701-4 : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Η επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού για μια επιχείρηση ή μια οικία είναι εξαιρετικά σημαντική απόφαση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής & άνεση των διαμενόντων

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών

Το energy condition των κλιματιστικών Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΑΞΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» B. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 12. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης συνήθειες. Η λειτουργία του συστήµατος θέρµανσης αποτελεί µια από τις κύριες ενεργειακές καταναλώσεις του κτηρίου και µετέχει στα συνολικά έξοδα ενός διαµερίσµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση κουφωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Απονέμεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Από την αρχή λειτουργίας του, το ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε κριτήρια Πράσινων Δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Εξοικονόμηση χρημάτων σε υφιστάμενα και νέα κτίρια Ένα υφιστάμενο κτίριο παλαιάς κατασκευής διαθέτει εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση

κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση 10 + 1 κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση Βήμα βήμα οι μετατροπές που μπορείτε να κάνετε από το εξωτερικό του σπιτιού σας μέχρι και το εσωτερικό για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Δεν είναι λίγοι

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική έκθεση του συστήματος θέρμανσης του σχολείου μας.

Συνοπτική έκθεση του συστήματος θέρμανσης του σχολείου μας. Συνοπτική έκθεση του συστήματος θέρμανσης του σχολείου μας. Περιγραφή Το σχολείο μας θερμαίνεται με ένα κλασικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης με λέβητα που καταναλώνει πετρέλαιο. Η εγκατάσταση δεν έχει σχεδιαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012 Ενδεικτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα Κτηριακό κέλυφος Συστήματα υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας Παθητικά και υβριδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Δρ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την εφαρμογή της οδηγίας του Νόμου 3661/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED Ημερομηνία συμπλήρωσης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ Πιλοτική Κατοικία: Τοποθεσία: Ιδιοκτήτης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΜΕΝΟΥ Φύλο: Α Θ Ηλικία: Αρχηγός νοικοκυριού: Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

*Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών.

*Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών. *Εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού στις κατοικίες. *Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών. ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΥΔΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ Άριστα μονωμένο θερμική ανάγκη 50W/m2 Μη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής`

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής` ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ Εισηγητής: Γκαβαλιάς Βασίλειος,διπλ μηχανολόγος μηχανικός ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής

Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Ημερομηνία: 01/06/2017 Έκδοση: 2017_v1 1 Ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης οικιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass GR THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass Η ενεργειακή απόδοση και η υψηλή αισθητική πρέπει να συνυπάρχουν. Με τη σειρά υαλοπινάκων THERMOBELT Ultra μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Eνα σύνολο µικρών και ανέξοδων συµβουλών, που αν γίνουν καθηµερινή συνήθεια, θα µας εξοικονοµήσουν χρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας Δευτέρα 10 & 11 Ιουλίου 2017, Αθήνα Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Απόστολος Ευθυμιάδης Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχ., Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04 2 1 Τι είναι θερμική άνεση; 3 Θερμική άνεση: Η κατάσταση εκείνη του εγκεφάλου η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κατανομή των ελληνικών κτηρίων ανά χρονολογία κατασκευής για το 2001 ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποσοστιαία κατανομή ελληνικών κτηρίων ανά τελική χρήση για το 2001 29,7

Διαβάστε περισσότερα

09/12/2013 Δήμος Αγίου Αθανασίου Ορεστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

09/12/2013 Δήμος Αγίου Αθανασίου Ορεστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ενέργειας στις επιχειρήσεις 09/12/2013 Δήμος Αγίου Αθανασίου Ορεστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Ημερομηνία επίσημης έναρξης

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα Υαλοπίνακες

Κουφώματα Υαλοπίνακες Κουφώματα Υαλοπίνακες Τα ανοίγματα είναι από τα πιο ευάλωτα στοιχεία ενός κτιρίου. Για το περιορισμό των θερμικών απωλειών, πρέπει οι αρμοί συναρμογής των πλαισίων να είναι απόλυτα αδιαπέραστοι από τον

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ είπε ότι το κτίριο είναι μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε. Κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Συστήματα και Θερμική Προστασία Κελύφους Παθητικά ηλιακά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Κτίρια-ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Κατοικίας Το Πρόγραμμα HERB. Α. Συννέφα Κ. Βασιλακοπούλου

Ολιστική Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Κατοικίας Το Πρόγραμμα HERB. Α. Συννέφα Κ. Βασιλακοπούλου Ολιστική Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Κατοικίας Το Πρόγραμμα HERB Α. Συννέφα Κ. Βασιλακοπούλου Περιεχόμενα 1. Το Πρόγραμμα HERB 2. Ολιστική προσέγγιση της ενεργειακής ανακαίνισης 3. Το κτίριο 4. Πειραματική

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας Καθημερινές πρακτικές και εφαρμογές σε κατοικίες

Εξοικονόμηση Ενέργειας Καθημερινές πρακτικές και εφαρμογές σε κατοικίες Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Εξοικονόμηση Καθημερινές πρακτικές και εφαρμογές σε κατοικίες Supported by the European Commission through the Intelligent Energy- Program and the Cyprus Union of Communities

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 17 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 18 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ : 38% ΚΤΙΡΙΑ : 35% ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ : 27 % ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1ΤΙΠ/κατ.έτος ή 11630 kwh/κατ.έτος ΤΙΠ:

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Οικονοµικών τίθεται σε ισχύ ο Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών

Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών Θεόφιλος Παγιάτης Γ.Γ. ΠΟΒΑΣ Σύμφωνα με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα

Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 Ξενοδοχείο Αστήρ, Πάτρα Τρόποι και μέθοδοι οικονομικής θέρμανσης κλιματισμού των κτιρίων Απόστολος Ευθυμιάδης Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας;

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Συσκευές καθημερινότητας 4% Standby (Αναμονή) 6% Ζέστη & Δροσιά 22% Ψυγείο/Κατάψυξη 7% Συσκευές Κουζίνας 9% Φώτα 9% Άλλα 3% Πλύσιμο & στέγνωμα 3% Ζεστό νερό

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια: Τεχνικές παρεμβάσεις και πράσινα επαγγέλματα στην πράξη Χαρίσιος Αχίλλας Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια: Τεχνικές παρεμβάσεις και πράσινα επαγγέλματα στην πράξη Χαρίσιος Αχίλλας Βιώσιμη Ανάπτυξη Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια: Τεχνικές παρεμβάσεις και πράσινα επαγγέλματα στην πράξη Χαρίσιος Αχίλλας Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Βιώσιμη Ανάπτυξη 1 Βιώσιμη Ανάπτυξη βιωσιμότητα: η πιθανότητα, η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Βιοκλιµατικός σχεδιασµός α. κατοικίας και β. οικισµού 16 κατοικιών, µε κατάλληλες βιοκλιµατικές παρεµβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Θοδωρής Λύβης, Πολιτικός Μηχανικός Τμήμα Έργων & Τεχνικής Υποστήριξης ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ Ένας χρήσιμος ορισμός Ο συντελεστής θερμοπερατότητας

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Τα εξωτερικά κουφώματα (θύρες και παράθυρα) είναι τα δομικά στοιχεία που καλύπτουν τα ανοίγματα που αφήνουμε στους εξωτερικούς τοίχους του

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο ήµος Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν το Έργο "Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», µε χρηµατοδότηση του Προγράµµατος ΕΠΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ. Το έργο έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Ομάδα : 4 η Τάξη : A' Λυκείου Tμήμα : A'2 Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010 Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Διοίκησης ΚΑΠΕ Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Αποτελέσματα. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχ/κός, MSc Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Βίκυ Σαγιά Αρχιτέκτων, MSc Δ/νση Αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου

Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου... Αναλύουμε με απλά λόγια τους όρους. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Εισαγωγή. Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Τα θερμικά ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (Ηλιοθερμικά Συστήματα) είναι ιδιαίτερα γνωστά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική. Θερμογραφία είναι η παρατήρηση, μέτρηση και καταγραφή της θερμότητας και της ροής της. Όλα τα σώματα στη γη, με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν ( 273 ο C) εκπέμπουν θερμική ενέργεια στο υπέρυθρο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα