ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΛΑΧΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΛΑΧΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ"

Transcript

1 7 Union Street, Brunswick VIC 3056 Tel: Fax: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κληρώθηκε ο Πασχαλινός Λαχνός της Πρόνοιας 1 Καλωσόρισμα στους Αναγνώστες 2 Υγεία στην Τρίτη Ηλικία 3 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Επαγγελματίες 4 Ομάδες Συμπαράστασης 5 Εβδομάδα Εορτασμού της «Πολιτισμικής Ποικιλίας 2011» 6 Ελληινική Ομάδα Στήριξης Καρκίνου 7 Εβδομάδα Υγείας για τους Άνδρες 8 Εθνική Εβδομάδα Εθελοντή 2011 «Ενέπνευσε τον Εθελοντή μέσα σου» 9 Εθελοντικό Προγραμμα Επισκέψεων στα Γηροκομεία της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας 10 Ασφαλής και Συνετή Χρήση Φαρμάκων 11 ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΛΑΧΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Η κλήρωση του Πασχαλινού λαχείου της ΑυστραλοΕλληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας AGWS πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας με μια όμορφη βραδιά Ταβέρνας το περασμένο Σάββατο 28 Μαΐου του Τους τυχερούς λαχνούς κλήρωσαν διάφοροι παρευρισκόμενοι που διασκέδαζαν μαζί μας. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νίκος Κατρής και τα μέλη Λίτσα Κυπουρός, Ευγενία Γραμματικάκη και Ήβη Φατούρου-Μιμιλίδη. Επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Βούλα Μεσσημέρη Κυανίδη, άτομα του προσωπικού, και πολλοί φίλοι της Πρόνοιας. Οι τυχεροί λαχνοί φέτος είχαν άρωμα γυναίκας! Το πιο συγκινητικό είναι ότι ο 1 ος τυχερός λαχνός - με αριθμό κερδήθηκε από μια νεαρή μαθήτρια την Έλλη Carburn, που ποτέ δεν έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα την Ελλάδα και της τον είχε αγοράσει ο αγαπημένος της παππούς. Ο λαχνός της Έλλης είναι το ταξίδι για 2 άτομα μετ επιστροφής στην Ελλάδα αξίας $4000 προσφορά της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας, που για άλλη μια φορά ήταν ο κύριος χορηγός μας και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεχή στήριξή τους για καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες στην παροικία μας. Οι επίσης τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν κατά σειρά είναι: 2 ος λαχνός Νο είναι ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής laptop αξίας $ προσφορά της εταιρείας F1 IT -, που κέρδισε μια ακόμη νεαρή σπουδάστρια η Lauren Ζερβού και ο λαχνός της ήταν επίσης πουλημένος από το Σύλλογο Ηλικιωμένων του Brunswick. (Συνέχεια στην σελ. 5)

2 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 2 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ Αγαπητοί συμπάροικοι και υ- ποστηρικτές, για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω στην 3η έκδοση του ενημερωτικού φυλλαδίου της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας. Με ενθουσιασμό σας προϊδεάζω για μια ξεχωριστή χρονιά που βρίσκεται μπροστά μας, τα 40 α γενέθλια του Οργανισμού μας. πετύχουμε το καλύτερο, κυρίως για τους ηλικιωμένους μας που αξίζουν σεβασμό, αναγνώριση των αγώνων τους, ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για αυτό το μεγάλο σταθμό/επίτευγμα στην πορεία της Οργάνωσης, που μέσα από τόσες δυσκολίες, συχνά υπεράνθρωπες και σίγουρα ακούραστες προσπάθειες, κατάφερε να πορευθεί και να αναπτυχθεί δημιουργικά αυτά τα 40 χρόνια στο πλευρό της Ελληνικής παροικίας της Βικτώριας. Οι χιλιάδες συμπάροικοι στις δύσκολες στιγμές τους, τα τελευταία 40 χρόνια γνωρίζουν καλά ότι είμαστε δίπλα τους για να τους υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες μας άλλαζαν κατά καιρούς ανάλογα με τις ανάγκες της παροικίας μας, αλλά κατά μεγάλο μέρος έχουμε καταφέρει με τη συνεχή κυβερνητική και παροικιακή υποστήριξη, να διατηρούμε, να επεκτείνουμε και να σχεδιάζουμε για το μέλλον τα πιο σημαντικά και αναγκαία προγράμματα για την παροικία μας. Πάντα στοχεύουμε ψηλά και αγωνιζόμαστε να Σε αυτήν την έκδοση θα αναφερθούμε σε προηγούμενες και επόμενες εκδηλώσεις μας και τις συνεχιζόμενες υπηρεσίες μας. Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δική σας στήριξη. Η κατανόηση που μας δείχνετε μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των συνανθρώπων μας. Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, με ψυχικά προβλήματα, οικογένειες σε κρίση, εξάρτηση από τον τζόγο, τα ναρκωτικά, οικογενειακή βία, χωρισμοί και τόσα άλλα είναι τα θέματα της καθημερινής δουλειάς μας και βοηθάμε όσο μπορούμε, χωρίς διακρίσεις. Στο μέλλον θα σας στείλουμε και άλλες πληροφορίες για να γιορτάσουμε μαζί μια ξεχωριστή χρονιά μέσα από εκδηλώσεις για την πορεία της Αυστραλο- Ελληνικής Πρόνοιας στο πλευρό του ελληνισμού της Αυστραλίας. Βούλα Μεσσημέρη-Κυανίδη ΑΜ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

3 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 3 ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια με την υποστήριξη της δημαρχίας του Moonee Valley (Community Development Grants 2011) διοργάνωσε σειρά ομιλιών στους συλλόγους ηλικιωμένων της περιοχής με θέμα «Υγεία στην Τρίτη Ηλικία» στο Kensington και Flemington Elderly Citizens Club, στο Greek Elderly Citizens Club of Moonee Valley, στο Strathmore Heights Greek Senior Citizens Club και στο Greek Pensioners & Elderly Club of Avondale Heights. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 450 ηλικιωμένοι συμπάροικοι. Ο Αντώνης Μαγκλής, Κοινωνικός Επιμορφωτής, και ο Δημήτρης Μπούρας, Κοινωνικός Λειτουργός έκαναν μια α- ναφορά στις Υπηρεσίες και προγράμματα στήριξης για ηλικιωμένους της Αυστραλο- Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας (AGWS) και της Δημαρχίας του Moonee Valley. Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε συμβουλές υγείας, άσκησης, διατροφής και δίαιτας, πρόληψη και χειρισμό του Διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, διαχείριση φαρμάκων και αναφορά στο Ελληνικό πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης της Αυστραλο- Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας. Γυμναστές από το Moonee Valley παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις και παρουσίασαν μια σειρά ασκήσεων όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν.

4 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 4 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια διοργάνωσε ένα Πολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 28 επαγγελματίες που εργάζονται σε οργανισμούς για ηλικιωμένα άτομα. Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να υποστηρίξει μη ελληνόφωνους οργανισμούς στην παροχή υπηρεσιών προς Έλληνες συμπάροικους. Η αξιολόγηση του προγράμματος έδειξε πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες ήταν από οργανισμούς όπως το Melbourne City Mission, Sacred heart Mission, Australian Red Cross, St John s, Keysborough Learning Centre, CELAS, Dutch Care, Do Care, Wimmera Community Centre, The Centre, CoAsIt, Bundoora Extended Care Centre, North West New Hope Foundation, Central Bayside Community Health Service, και το Hepburn Shire Council. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν στο θέμα γύρω από το θάνατο και τα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με αυτό ρωτώντας πολλές ερωτήσεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πως τα συγκεκριμένα ήθη ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα στήριξης και παροχή υπηρεσιών. Για παράδειγμα, αν στην ελληνική κουλτούρα η χήρα είναι α- ναγκασμένη να μην συμμετέχει σε γιορτές, εκδρομές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μια μακρά χρονική περίοδο, τότε πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την συμμετοχή της στα προγράμματα που παρέχουν τα Κέντρα Ημερησίων Δραστηριοτήτων. Επίσης, πολλές ερωτήσεις τέθηκαν όσον αφορά τη νηστεία κατά τις εορταστικές περιόδους και το πώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την συμμετοχή σε προγράμματα όπως αυτό της Διανομής Γευμάτων. Τα θέματα της Υπηρεσίας Στήριξης για άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους καθώς και η Άνοια απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όλοι συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα ήταν άρτιο ως προς την θεματολογία και την παρουσίαση και τόνισαν την ανάγκη για συνεχή παροχή εκπαίδευσης σε ετήσια βάση. Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη της παροχής αυτού του προγράμματος σε ευρύτερη κλίμακα. 98% των παρευρισκομένων δήλωσαν πως τα θέματα καλύφθηκαν πλήρως. 99% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν τέλεια. 97% είπαν ότι η εκπαίδευση αυτή τους βοήθησε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις ανάγκες των Ελλήνων ηλικιωμένων. 99% δήλωσαν ότι ο παρουσιαστής, το στυλ της παρουσίασης, τα φυλλάδια και εκπαιδευτικό υλικό καθώς και το περιεχόμενο ήταν τέλεια. 17% έμειναν ικανοποιημένοι επειδή η εκπαίδευση ήταν βασισμένη σε εξονυχιστική έρευνα και τεκμηριωμένα στατιστικά στοιχεία. 20% δήλωσαν ότι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις υποδείξεις προς τους επαγγελματίες που τους δόθηκαν ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις ανάγκες των ελλήνων ηλικιωμένων.

5 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 5 ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ (Συνέχεια από την σελ 1) 3 ος λαχνός Νο είναι ένα κινητό τηλέφωνο Nokia E51 αξίας $600 - προσφορά της TELSTRA -, που κέρδισε η Νίκη Βλάχου. Η ΑυστραλοΕλληνική Κοινωνική Πρόνοια μέσω του προγράμματος για την στήριξη στους άνδρες και τις οικογενειακές τους σχέσεις το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικογένειας, Οικισμού, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Αυτοχθόνων διοργανώνει δύο ομάδες συμπαράστασης το χρόνο όπου εκπαιδεύει και παρέχει στήριξη στους παρευρισκομένους γύρω από θέματα που αφορούν τις οικογενειακές τους σχέσεις. Αυτή τη στιγμή μία τέτοια ομάδα λειτουργεί στο Brunswick καλύπτοντας θέματα όπως το άγχος και η διαχείριση του, οι συγκρούσεις, οικογενειακές σχέσεις, βία και καυγάδες, κακοποίηση, και διάφοροι τύποι επικοινωνίας. Οι 10 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους και πολλοί έχουν παραπεφθεί στη Συμβουλευτική Υπηρεσία της Πρόνοιας για περαιτέρω βοήθεια και υ- ποστήριξη. Η οικογενειακή βία και καυγάδες είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν πολλούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Άλλα θέματα που τους απασχολούν είναι η κακοποίηση ηλικιωμένων (οικονομική και ψυχολογική), το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η ψυχική υγεία των μελών τις οικογένειας και συγκεκριμένα η κατάθλιψη, ο πανικός, οι αϋπνίες και το πώς επιδρούν στην ποιότητα ζωής τους και τις σχέσεις τους με τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους καθώς επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με το Centrelink, τις συντάξεις, τη στέγαση και τα οικονομικά. 4 ος λαχνός Νο είναι ένα ταξίδι για 2 άτομα μετ επιστροφής στο Sydney αξίας $400 - προσφορά του PRAHRAN TRAVEL -, που κέρδισε η κα Κατερίνα Καφίρη από τον Ανεξάρτητο Σύλλογο του Clayton. 5 ος λαχνός Νο τέλος, το γεύμα για 4 άτομα αξίας $200 -προσφορά του YIANNIS TAVERN στο KEW - το κέρδισε η Julia Ούζας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους χορηγούς του Πασχαλινού Λαχείου μας για τις γενναιόδωρες προσφορές τους και όλους εσάς που βοηθήσατε αγοράζοντας τα λαχεία. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευγενική συμμετοχή της χορωδίας ΠΑΡΟΙΚΙΑ με την ορχήστρα της στην εκδήλωσή μας. Η διάθεσή σας για συνεχή υποστήριξη και επέκταση των υπηρεσιών μας στα άτομα με ανάγκες είναι αξιέπαινη! Prahran Travel

6 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ 2011» Στα πλαίσια της εβδομάδας ε- ορτασμού της «Πολιτισμικής Ποικιλίας 2011» η ΑυστραλοΕλληνική Κοινωνική Πρόνοια οργάνωσε και διεκπεραίωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο νοσοκομείο St George s στο Kew (παρακλάδι του νοσοκομείου St Vincent s) σε 35 επαγγελματίες υγείας και νοσοκομειακό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων, ιατρικό προσωπικό, νοσοκόμων, γιατρών, και συμβούλων με θέμα - Παρέχοντας Φροντίδα με ευαισθησία στις πολιτισμικές και γλωσσικές α- νάγκες των Ελλήνων νοσηλευομένων ηλικιωμένων. Ο σκοπός της εκπαίδευσης αυτής ήταν: Η κατανόηση των ελληνικών πολιτισμικών αξιών και η επίδραση στη νοσηλευτική αγωγή Τρόπος επικοινωνίας στα πλαίσια της ελληνικής κουλτούρας Κοινές απόψεις και πιστεύω γύρω από θέματα υγείας Επανεξέταση του τρόπου παροχής φροντίδας με ευαισθησία στις πολιτισμικές και γλωσσικές ανάγκες των Ελλήνων νοσηλευομένων & τι ακριβώς σημαίνει αυτό Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε: Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και υπηρεσιών της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας Δημογραφικά στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού της Αυστραλίας συμπεριλαμβανομένου κυρίων θεμάτων υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες, οικογενειακή συμπαράσταση και επικοινωνία Περιγραφή της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία κατά περιόδους Κύρια ήθη και παραδόσεις όσον αφορά θέματα πίστης, θρησκείας, διατροφής, επικοινωνίας, ήθη και έθιμα γύρω από το θάνατο, προλήψεις, κοινά ήθη και χαρακτηριστικά των Ελλήνων ηλικιωμένων, πάρσιμο α- ποφάσεων, διαχείριση πόνου, χρόνιων παθήσεων, Άνοια, και επιδράσεις στην Ελληνική παροικία Αναφορά στις διάφορες υπηρεσίες που διατίθενται στους Έλληνες νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία και η κοινότυπη συμπεριφορά τους έναντι αυτών Συμβουλές για την καλυτέρευση της φροντίδας των Ελλήνων νοσηλευομένων Οι παρουσιαστές του προγράμματος έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να συμμετέχουν ενεργά στο θέμα με συζήτηση και ερωτήσεις. Το φιλικό, ενεργό στυλ της παρουσίασης έδωσε την ευκαιρία σε όλους να εμπεδώσουν την πολυπλοκότητα των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού των η- θών, εθίμων και συνηθειών των Ελλήνων. Οι συμμετέχοντες ως αποτέλεσμα είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται με τους Έλληνες νοσηλευόμενους. Οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την παρουσίαση ειδικά με τους Συμβούλους του νοσοκομείου οι οποίοι βλέπουν ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών γύρω από τέτοια θέματα.

7 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (COMPUTERS) Για το μαθητευόμενο της 3 ης Ηλικίας Διάρκεια: 10 εβδομάδες Ημέρες: Έχετε την επιλογή να παρακολουθήσετε τα μαθήματα είτε: στις τάξεις της Δευτέρας ή της Τρίτης ή της Τετάρτης. Ώρες: Διατίθενται τρεις τάξεις την ημέρα: Τάξη 1: 9.30π.μ π.μ. Τάξη 2: 11.30π.μ-1.00μ.μ. Τάξη 3: 1.30μ.μ.-3.00μ.μ. Τόπος συνάντησης: Στα Κεντρικά Γραφεία του της Αυστραλόελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας στο 7 Union Street, Brunswick. Κόστος: $120δολ. καλύπτει 10 μαθήματα και ένα βιβλίο εργασίας το οποίο στο τέλος της σειράς μαθημάτων το κρατάτε εσείς. Γλώσσα: Η σειρά μαθημάτων θα γίνει και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Επικοινωνία: Για περαιτέρω λεπτομέρειες και για έντυπα εγγραφής παρακαλούμε τηλεφωνήστε στη Νίκη Εφραιμίδη (Nikki Efremidis) στο: Παρακαλούμε Σημειώστε: Η επιβεβαίωση για την κράτηση των θέσεων γίνεται μόνο μετά την πλήρη εξόφληση των διδάκτρων. Ελληνική Ομάδα Στήριξης Καρκίνου Μήπως εσείς, ή ένας από τους φίλους σας ή μέλος της οικογένειάς σας έχει καρκίνο; Μιλάτε Ελληνικά και θέλετε να μιλήσετε με άλλους Έλληνες για την εμπειρία σας; Το Καρκινικό Συμβούλιο της Βικτώριας (Cancer Council Victoria), το Νοσοκομείο Σαν Βίνσεντ (St Vincent s Hospital) και η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια (Australian Greek Welfare Society) επιθυμούν να σας προσκαλέσουν στην συνάντηση της Ελληνικής Ομάδας Στήριξης Καρκίνου. Αυτή είναι μια ευκαιρία να συναντήσετε άλλα άτομα που έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο και να συμμεριστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας πίνοντας ένα καφεδάκι. Την δεύτερη Παρασκευή του κάθε μήνα 10 πμ - 12 μμ Στην Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια 7 Union Street, Brunswick Θα προσφερθούν τσάι και καφές Σε μερικές συναντήσεις θα έχουμε καλεσμένους ομιλητές Εάν ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε παρακαλώ δώστε τα στοιχεία σας στη Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια, Τηλ. (03) Η εγγραφή είναι απαραίτητη. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα, καλέστε την Βούλα στο Νοσοκομείο Σαν Βίνσεντ στο (03) ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ! ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

8 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ Το Πρόγραμμα Κοινοτικής Συνεργασίας το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Ηλικιωμένων διεξήγαγε μία έρευνα στην περιοχή του Geelong για να καταγράψει τις ανάγκες της ελληνικής παροικίας, να αυξήσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης ηλικιωμένων και οργανισμούς υγείας καθώς και να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να είναι πληροφορημένοι και να μπορούν να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις όσον αφορά στην πρόσβαση αυτών των υπηρεσιών. Επίσης, η έρευνα περιείχε ένα ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε οργανισμούς της περιοχής με σκοπό να καταγράψει τις δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση των οργανισμών αυτών προς την ελληνική παροικία του Geelong. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής παροικίας και των υπηρεσιών υγείας και ηλικιωμένων. Η ΑυστραλοΕλληνική κοινωνική Πρόνοια συνεργάστηκε με άλλα προγράμματα Κοινοτικής Συνεργασίας που δρουν στην περιοχή και συγκεκραμένα με τον οργανισμό Diversitat Geelong, πληροφορώντας τους για το πρόγραμμα και κάνοντας ένα γκάλοπ καλύπτοντας 11 Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας και Neighbouring Houses, 1 Πολυπολιτισμική Υπηρεσία παροχής προγραμμάτων για ηλικιωμένους, την Δημαρχεία του Geelong, και 27 Γηροκομεία, συνολικά 40 οργανισμούς εκ των οποίων οι 17 συμμετείχαν στην έρευνα. Η ΑυστραλοΕλληνική Κοινωνική Πρόνοια σε συνεργασία με το Diversitat οργάνωσε και παρουσίασε μια ενημερωτική συγκέντρωση στο σύλλογο ηλικιωμένων του Geelong «Παναγία Θεοτόκου» στο Hamlyn Heights με 30 συμμετέχοντες. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αναλύθηκαν και μία αναφορά θα διανεμηθεί σε όλους τους οργανισμούς της περιοχής με προτάσεις για την καλυτέρευση της παροχής υπηρεσιών προς την ελληνική παροικία. Μερικά από τα κύρια θέματα που καταγράφηκαν από την ελληνική παροικία ήταν: Η έλλειψη γνώσης της Αγγλικής δημιουργεί προβλήματα ως προς την πρόσβαση του πολύπλοκου συστήματος Υγείας και παροχής υπηρεσιών για ηλικιωμένους Δυσκολίες ως προς την πρόσβαση διερμηνέων Έλλειψη πληροφοριών στην Ελληνική γλώσσα γύρω από υπηρεσίες όπως το ACAS, είσοδο σε γηροκομεία και υπηρεσίες στήριξης ηλικιωμένων Μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τα προγράμματα HACC, EACH, EACH D, CACPS, RDNS, κριτήρια συμμετοχής, ο τρόπος παραπομπής, αξιολογήσεις, λίστες αναμονής καθώς και χρηματικό κόστος για την παροχή αυτών των υπηρεσιών Δυσκολία στην πρόσβαση σε Ελληνικές υπηρεσίες όπως γηροκομεία Ανακουφιστική Φροντίδα, Κοινωνική Στήριξη, Διανομή Γευμάτων και ελληνόφωνα Κέντρα Ημερησίων Δραστηριοτήτων στην περιοχή Αυξημένο άγχος εκ μέρους των φροντιστών και μελών της οικογένειας ατόμων που πάσχουν από Άνοια και άλλες διανοητικές παθήσεις Τα αποτελέσματα της έρευνας από τις υπηρεσίες ηλικιωμένων έδειξαν ως κύριες δυσκολίες που επιδρούν αρνητικά στην πρόσβαση και στήριξη της ελληνικής παροικίας τα ακόλουθα: Πολιτισμικές και γλωσσικές δυσκολίες Έλλειψη δίγλωσσων υπαλλήλων Έλλειψη ελληνόφωνων προγραμμάτων και υπηρεσιών Έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού στην ελληνική γλώσσα Κενά στην παροχή υπηρεσιών λόγω περιορισμένων πόρων Πολιτισμικές απαιτήσεις Υψηλές και πολυσύνθετες ανάγκες και προβλήματα υγείας και έλλειψη κατάλληλων υπηρεσιών που να μπορούν να ανταπεξέλθουν Έλλειψη συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού Αγγλόφωνων οργανισμών όσον αφορά τις συνήθειες, απαιτήσεις και πολιτισμό των Ελλήνων Η συνεχής αλλαγή του προσωπικού των Αγγλόφωνων οργανισμών

9 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 9 Εθνική Εβδομάδα Εθελοντή 2011 Ενέπνευσε τον Εθελοντή μέσα σου Η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια τίμησε τους εθελοντές της με μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα ζεστή εκδήλωση στα πλαίσια της Εθνικής Εβδομάδας Εθελοντών. Στην εκδήλωση πήραν μέρος περισσότεροι από 90 εθελοντές πολλοί απ τους οποίους συνοδεύονταν απ τους ηλικιωμένους που επισκέπτονται. Η Πρόνοια, μέσω του προγράμματος εθελοντών παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης κυρίως σε ηλικιωμένους αλλά και ασθενείς καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες τόσο στα σπίτια όσο και στα γηροκομεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας, στο 7 Union St., Brunswick, με την συμμετοχή της χορωδίας Παροικία και των άξιων οργανοπαικτών της ορχήστρας της. Τραγούδι και χορός συνταίριαξαν με τα χαμόγελα των εθελοντών και του προσωπικού της Πρόνοιας για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσε η αγάπη για τον συνάνθρωπο και το πιστεύω στην κοινωνική προσφορά ως τιμή και δώρο και όχι ως υποχρέωση ή ανάγκη. Δεν μπορούσε εξ άλλου να είναι διαφορετικά μιας και οι εθελοντές χαρακτηρίζονται από θετικότητα, αισιοδοξία και δίψα για ζωή. «Αν πιστέψεις ότι η ζωή σου τελείωσε τότε έχει τελειώσει» είπε μια εθελόντρια που προτιμά να μείνει ανώνυμη και συμπλήρωσε ότι «η ζωή είναι στη δράση, όσα πιο πολλά προσφέρεις τόσο πιο πολύ ζεις». «Οι εθελοντές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο και συμβάλουν στην κοινωνική συμμετοχή, στην ποιότητα ζωής και στην ανακούφιση των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες» τόνισε η συντονίστρια του Προγράμματος Εθελοντών της ΑΚΠ κ. Παρασκευή Τσίγκα στην ομιλία της. Η Αυστραλο-Ελληνική κοινωνική Πρόνοια διαθέτει πάνω από 200 εθελοντές. Περισσότεροι από 150 εθελοντές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, καθημερινά καλύπτουν όλη την Μελβούρνη. Οι εθελοντές επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση άτομα που είναι απομονωμένα είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί είναι υπερήλικες είτε από άλλους κοινωνικούς λόγους που η ζωή τους υποχρέωσε στην απομόνωση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Αυστραλο- Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας (ΑΚΠ)κ. Νίκος Κατρής, εθελοντής ο ίδιος για 16 χρόνια και στην ομιλία του τόνισε ότι Ο εθελοντισμός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε πολιτισμού. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εθελοντές είναι ανεκτίμητες και θεωρούνται ως το μεγαλύτερο λειτούργημα. Ως εθελοντές το θεωρούμε τιμή μας να εξυπηρετ- ούμε τον συνάνθρωπό μας.» Ο κ. Κατρής απένειμε τιμητικά διπλώματα στους εθελοντές και καρφίτσες με το σύμβολο του Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού που φέτος γιορτάζει την δέκατη επέτειό του και ευχαρίστησε τον καθ έναν εθελοντή ξεχωριστά για την προσφορά του στη ΑΚΠ και στην Ελληνική παροικία γενικότερα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι εθελόντριες κ. Σουλτάνα Χρυσανθακοπούλου και Τούλα Πράνταλου. Στην Αυστραλία υπάρχουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εθελοντές με έντονη παρουσία στους χώρους των κοινωνικών υπηρεσιών, υγείας και πρόνοιας, αθλητισμού, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και θρησκευτικών οργανώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εθελοντών της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας τηλεφωνήστε στην κ. Τσίγκα στο

10 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 10 Εθελοντικό Πρόγραμμα Επισκέψεων στα Γηροκομεία της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας Το Εθελοντικό Πρόγραμμα Ε- πισκέψεων στα Γηροκομεία (Community Visitors Scheme CVS) της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Ηλικιωμένων. Μέσω αυτού του προγράμματος οι εθελοντές προσφέρουν κοινωνική συντροφιά και στήριξη προς τον ηλικιωμένο του Γηροκομείου. Το πρόγραμμα απασχολεί εβδομήντα (70) εκπαιδευμένους εθελοντές και εξυπηρετεί εκατό (100) περίπου έλληνες ηλικιωμένους Ελληνικών και ξένων γηροκομείων της Μελβούρνης. Οι εθελοντές μας προσφέρουν περίπου ώρες συντροφιάς κατ έτος μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Οι εθελοντές μας επισκέπτονται τα άτομα μία φορά την εβδομάδα και διαθέτουν τουλάχιστον μία ώρα σε κάθε τους επίσκεψη. Η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια αναλαμβάνει την εκπαίδευση των εθελοντών και οργανώνει μηνιαίες τακτικές συναντήσεις ή και περισσότερες όταν αυτό επιβάλλεται. Επίσης αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο των εθελοντών και οργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις προς τιμήν τους. Αλλά η μεγάλη αξία του έργου των εθελοντών μας, δεν μπορεί να χωρέσει μέσα στα νούμερα και τις στατιστικές. Γιατί πως μπορείς να μετρήσεις το χαμόγελο, τη συμπόνια, την αγάπη; Οι κοινωνικές επισκέψεις του εθελοντή δίνουν την ευκαιρία στους απομονωμένους ηλικιωμένους μας, να επικοινωνήσουν στη γλώσσα τους, να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μιλώντας για τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και να νοιώσουν απαραίτητοι και αξιαγάπητοι και έτσι η απομόνωση σε ένα μη Ελληνικό περιβάλλον να γίνεται πιο ανεκτή και το βάρος των γηρατειών πιο απαλό. Σταθερές και ζεστές ανθρώπινες σχέσεις, με βαθύ σεβασμό αναπτύσσονται ανάμεσα στον εθελοντή και τον ηλικιωμένο μας. Οι εμπειρίες των εθελοντών μας είναι συγκινητικές. Όλες οι αξίες της ζωής εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους. Οι ίδιοι εξομολογούνται ότι όλες αυτές οι εμπειρίες τους συνοδεύουν σαν ένα πολύτιμο φυλαχτό στη ζωή τους. Με πρωτοβουλία της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας μέρος του προγράμματος αυτού αποτελεί και η οργάνωση εκδηλώσεων Ελληνικής Ημέρας - Greek Cultural Events, σε διάφορα Γηροκομεία της Μελβούρνης. Οι εθελοντές μας περήφανα συμμετέχουν σε αυτή την δραστηριότητα, ενώ τα Αυστραλιανά γηροκομεία με τους τροφίμους τους παίρνουν μια υπέροχη γεύση από την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Ελληνικά γεύματα, παραδοσιακοί χοροί και φωτογραφικές ξεναγήσεις στις ομορφιές της πατρίδας αποτελούν στοιχεία της γιορτής. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι ένα αληθινό πανηγύρι για τους ηλικιωμένους των γηροκομείων, καθώς ζωντανεύουν τις μνήμες και καθιστοί στα αναπηρικά τους καθίσματα ή όρθιοι με την στήριξη μας χορεύουν στο ρυθμό του τσάμικου ή του καλαματιανού. Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε μια κοινωνία που γηράσκει. Η λίστα αναμονής των ηλικιωμένων που περιμένουν την σειρά τους για κάποιον εθελοντή φθάνει τα άτομα καθημερινά στο πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας αποτελεί ένα μόνο δείγμα προσφοράς, η ζωντανή απόδειξη του σεβασμού που οφείλει η κοινωνία μας στον ηλικιωμένο. Το πρόγραμμά μας είναι μόνιμα ανοιχτό σε νέους εθελοντές, που έχουν την αγάπη να προσφέρουν και να χαρούν την εμπειρία του εθελοντισμού μαζί μας. Η Αυστραλο- Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια, είναι εδώ να στηρίζει την ανθρώπινη ανάγκη, τον διαρκή αγώνα μέχρι την τελευταία μέρα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη του Εθελοντικού προγράμματος κ. Παρασκευή Τσίγκα, στο Εθελοντές κ προσωπικό στο Benetas, St George Hostel από Α-Δ: Ε. Κοφτερός, T. Μπίβις, (AGWS CVS officer), Σ. & Κ. Χρισανθακόπουλος, κ. Μ. Σαίδης, Π. & Δ. Μανωλακάκης, & Π. Τσίγκας Η Ακαδημία χορού ΠΗΓΑΣΟΣ, που πάντα καταφέρνουν κυριολεκτικά να ενθουσιάσουν τους ηλικιωμένους μας με την παρουσία τους. Εθελοντές Λ. & κ. Α. Μανίδης.

11 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 11 ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Εκπαιδευτικά σεμινάρια της Αυστραλο-Eλληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας Την Τετάρτη 31 Αυγούστου π.μ π.μ. Στο 9-11 Marwal Ave, North Balwyn Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου π.μ μ.μ. Στο Χωλ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, 116 Humffray Street North, Ballarat Τα Σεμινάρια θα καλύψουν τα ακόλουθα θέματα: Τι είναι τα φάρμακα Ποια είναι τα οφέλη των φαρμάκων Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χρήσης φαρμάκων Πώς να αποφεύγετε τους κινδύνους Παρενέργειες συμβουλές αν χρησιμοποιείτε πολλά φάρμακα Η Λίστα φαρμάκων και η σωστή χρήση της Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από την χρήση φαρμάκων

12 Όνομα: Επώνυμο: Διεύθυνση: Προάστιο: Πολιτεία: Τ/Κωδ: Τηλ. (σ) Τηλ. (ε) Κινητό: Θα ήθελα να προσφέρω το παρακάτω ποσό για τον «Ετήσιο Έρανο της Πρόνοιας» $20 $50 $100 $500 $1000 Άλλο Ποσό $ Λεπτομέρειες πληρωμής: Επιταγή Διαταγή Πληρωμής Πιστωτική Κάρτα Είδος πιστωτικής κάρτας: Visa MasterCard Bankcard CVS Αριθμός πιστωτικής κάρτας: Ημερομηνία λήξης: Υπογραφή: Παρακαλούμε οι επιταγές σας να είναι στο όνομα της: Australian Greek Welfare Society Ltd. Οι Δωρεές σας από $2.00 ή περισσότερο είναι απαλλάσσονται φορολογικά.

1η Έκδοση Ιούνιος 2010

1η Έκδοση Ιούνιος 2010 1η Έκδοση Ιούνιος 2010 7 Union Street, Brunswick VIC 3056 Tel: 03 9388 9998 Fax: 03 9388 9992 Email: agws@agws.com.au Εθνική Εβδομάδα Εθελοντών 1 Καλωσόρισμα στους Αναγνώστες 2 Της Γλώσσας το Ροδάνι Στ

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων GOC Care AGED AND COMMUNITY CARE SERVICES Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων Ένας Οδηγός για την κατανόηση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στο Brisbane και στο Gold

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` B. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ «Θέλουμε όλη την παροικία κοντά μας» ΣΕΛ. 8-9 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΕΛ. 6 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΜΠΟΥΖΜΠΑΣ Μια ζωή στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

Χιλιάδες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Χιλιάδες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Κ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ «Αυτός ήταν ο ποιητής Στάθης Ραυτόπουλος» ΣΕΛ. 8-9 RESEARCH ` C. FIFIS A brief outline of the history of the GOCMV PAGE 14 ΚΟΙΝΟΤΙΚΑΝΕΑ Ετος 5 - Αρ. Φυλλου 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2013

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο μηνυματα Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009

τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο μηνυματα Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009 4903 τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. μηνυματα Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009 τεύχος 38 μηνυματα 2 Περιοδική Έκδοση Ιδιοκτησία Διεύθυνση Σ.Ο.Ψ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία

Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Π. ΜΕΡΚΟΥΛΙΑΣ Στο χέρι μας να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες ΣΕΛ. 7 & 9 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Π. ΤΟΜΠΡΑΣ Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία ΣΕΛ. 5 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` A. ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Καλές Γιορτές! Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος! Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ 2008. Διατροφή και Άνοια. Θεραπεία δι αναμνήσεων. Ιδρυματική περίθαλψη

Καλές Γιορτές! Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος! Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ 2008. Διατροφή και Άνοια. Θεραπεία δι αναμνήσεων. Ιδρυματική περίθαλψη 11 Καλές Γιορτές! Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος! Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ 2008 Διατροφή και Άνοια Θεραπεία δι αναμνήσεων Ιδρυματική περίθαλψη Χριστούγεννα με τον ασθενή Οστεοπόρωση 02 Τριμηνιαία περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους.

καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους. 11 ΤΕΥΧΟΣ 13, ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2009 150.000 ασθενείς με νόσο Aλτσχάιμερ ζουν ανάμεσά μας... Βοηθήστε μας να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτούς και τις οικογένειές τους. ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία Ιουνιος 2012 - Τευχος 03-04 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη Αφιέρωμα διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

CHARM Παράγοντας: Εγχειρίδιο για την ΔΙΚΗ ΣΟΥ Οργάνωση Νέων Vladislav Petkov Πρόγραμμα «Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό Ίδρυμα S.E.G.A.

CHARM Παράγοντας: Εγχειρίδιο για την ΔΙΚΗ ΣΟΥ Οργάνωση Νέων Vladislav Petkov Πρόγραμμα «Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό Ίδρυμα S.E.G.A. CHARM Παράγοντας: Εγχειρίδιο για την ΔΙΚΗ ΣΟΥ Οργάνωση Νέων Συντάχθηκε από: Vladislav Petkov Πρόγραμμα «Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό Ίδρυμα S.E.G.A. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα έκδοση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια συνεργασία δύο αδελφών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων που ασχολούνται με τη συμπαράσταση στους καρκινοπαθείς μας

Μια συνεργασία δύο αδελφών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων που ασχολούνται με τη συμπαράσταση στους καρκινοπαθείς μας Ιούνιος 2011, τεύχος 1ον Διατίθεται δωρεάν ISSN 1986-3888 Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Συγγενών, Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ελπίζω, Αγωνίζομαι-Ζω ΕΛ.Α-ΖΩ (Αρ. Εγγραφής 2877) Κύπρου & Ελλάδας Μια συνεργασία δύο

Διαβάστε περισσότερα

τρίτη Η ΛΙΚΊΑ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ για ηλικιωμένους η Ελλάδα Μειώνεται και γηράσκει ο πληθυσμός της χώρας μας

τρίτη Η ΛΙΚΊΑ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ για ηλικιωμένους η Ελλάδα Μειώνεται και γηράσκει ο πληθυσμός της χώρας μας Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΠΗ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ÑÏÍÏÓ 2 ïò ÁÑ. ÖÕËËÏÕ 21 τρίτη Η ΛΙΚΊΑ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ www.tritihlikia.gr διαβάστε την ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 51 ο ΕΤΟΣ 15 ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 12 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Αγαπητές φίλες και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 Μάρτιος 2006 Ο Σύλλογός μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεγγίσει τις ανάγκες των μελών του, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων,

Διαβάστε περισσότερα

τριμηνιαια Εκδοση τησ μ.κ.ο. κινηση πολιτων για μια ανοιχτη κοινωνια νo 84 απριλιοσ - μαϊος - ιουνιοσ 2012 ειδι ν εθελοντισμό αν θέλεις να σ ακούσουν

τριμηνιαια Εκδοση τησ μ.κ.ο. κινηση πολιτων για μια ανοιχτη κοινωνια νo 84 απριλιοσ - μαϊος - ιουνιοσ 2012 ειδι ν εθελοντισμό αν θέλεις να σ ακούσουν τριμηνιαια Εκδοση τησ μ.κ.ο. κινηση πολιτων για μια ανοιχτη κοινωνια νo 84 απριλιοσ - μαϊος - ιουνιοσ 2012 η σ ο δ κ έ ή κ ειδι ν εθελοντισμό για το αν θέλεις να σ ακούσουν Tρίμηνη Ενημερωτική έκδοση Ιδιοκτήτης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ (CALD)

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ (CALD) ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ (CALD) Εθνική Στρατηγική Φροντίδας Γήρανσης και Ηλικιωμένων για Άτομα από Διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης της Νόσου Αλτσχάιμερ για τα μέλη των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης της Νόσου Αλτσχάιμερ για τα μέλη των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕ ΑΝ Τριμηνιαία Περιοδική Έκδοση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Τεύχος 10 Αθήνα Ιούνιος 2008 «ΒΟΗΘΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ» Πρόγραμμα Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά Δράσεις πρόληψης από το Δήμο Στροβόλου Ο Δήμος Στροβόλου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για τη νόσο. Τεύχος 9 Αθήνα Μάρτιος 2008. Ευρωπαϊκή Συμμαχία. για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Ενημέρωση για τη νόσο. Τεύχος 9 Αθήνα Μάρτιος 2008. Ευρωπαϊκή Συμμαχία. για τη Νόσο Αλτσχάιμερ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕ ΑΝ Ενημέρωση Τρ ιμηνιαία Περ ιοδική Έκδοση τ ης Εταιρείας Νόσου και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Τεύχος 9 Αθήνα Μάρτιος 2008 Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ Ενημέρωση Τριμηνιαία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 61 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΙΟΥΝΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α γαπητές φίλες και φίλοι, Πριν ένα μήνα βρεθήκαμε όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα

Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 62 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α ρχές του Σεπτεμβρίου (1-5) βρεθήκαμε περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Μ. 10086 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στα Πληροφοριακά Συστήματα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος Θεσσαλονίκη 2009 Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 4ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 6 ΤΗΛ.& FAX: 22310 66377 email: ekpslam@otenet.gr ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013. Σελ.2

ΕΤΟΣ 4ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 6 ΤΗΛ.& FAX: 22310 66377 email: ekpslam@otenet.gr ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013. Σελ.2 ΓΕΦΥΡΑ OIKOTΡΟΦΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ «ΓΛΑΥΚΟΣ» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 1ο χλμ. Λαμίας Φραντζή Παγκράτι Λαμίας ΕΤΟΣ 4ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 6 ΤΗΛ.& FAX: 22310 66377 email: ekpslam@otenet.gr ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Γερόντων

Πρακτικά της Βουλής των Γερόντων Πρακτικά της Βουλής των Γερόντων 16 η ΣΥΝΟ ΟΣ Συνεδρίαση 14 ης Νοεμβρίου 2014 (Ώρα έναρξης: 10.10 π.μ.) ΠΡΟΕ ΡΟΣ: (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλημέρα σας. Παρακαλώ τους γραμματείς να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει απαρτία.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για τη νόσο. Τεύχος 11 Αθήνα Σεπτέμβριος 2008

Ενημέρωση για τη νόσο. Τεύχος 11 Αθήνα Σεπτέμβριος 2008 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕ ΑΝ Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer Τριμηνιαία Περιοδική Έκδοση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Τεύχος 11 Αθήνα Σεπτέμβριος 2008 Ενημέρωση για τη νόσο Τριμηνιαία

Διαβάστε περισσότερα

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία 2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία Θεσσαλονίκη Στις 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Εξαρτημένων Νέων».

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Εγκαίνια Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Εγκαίνια Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ «ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΕΝΟΥ» Ο Δήμος πραγματοποίησε 2η

Διαβάστε περισσότερα

η μνήμη σας να κουράζεται;

η μνήμη σας να κουράζεται; ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑLZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 29, IOΥΝΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013, ΑΘΗΝΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στις

Διαβάστε περισσότερα