ΚΑΣΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΣΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΑΣΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

2 «Ο τόπος μας είναι γεμάτος κάστρα και πύργους. Τα πιο πολλά έχουνε γίνει ένα με το βράχο και δεν τα ξεχωρίζει το μάτι από μακριά πως είναι χτισμένα από τον άνθρωπο. Το χτίσμα τ ανθρώπου έγινε ένα με το χτίσμα του Θεού» Φώτης Κόντογλου

3 Ξεκινώντας από τη λίθινη εποχή, περνώντας από την Αρχαία Αίγυπτο, την Τροία, το Μυκηναϊκό Πολιτισμό, την Κλασσική εποχή, το Βυζάντιο, η κατασκευή των κάστρων και των πύργων φτάνει μέχρι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.

4 Στα ονόματα των ελληνικών κάστρων χρησιμοποιούνται συνήθως οι λέξεις: Κάστρο Πύργος Καστέλι Μπούρτζι Φρούριο Καλές ή Κουλές Βίγλα Φορτέτσα

5 ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Ένα κάστρο αποτελείται από τον Προμαχώνα ή Προπύργιο, την Τάφρο, τον Περίβολο, τον Εξωτερικό Περίβολο, το Μεσοπύργιο ή Μεταπρομαχώνα, το Παραπέτο, την Πολεμίστρα, τον Ακρόπυργο, τη Γκαρντιόλα.

6 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Αρχαία Μεσαιωνικά Πρωτοβυζαντινά Βυζαντινά Υστεροβυζαντινά ΚΑΣΤΡΩΝ Ενετικά Ιωαννίτικα Γενοβέζικα Καταλανικά Οθωμανικά Φράγκικα Γαλλικά Νεοελληνικά

7 Φραγκικό ορεινό κάστρο Γαλλικό κάστρο του Λίγηρα

8 ΕΙΔΗ ΚΑΣΤΡΩΝ Ορεινό κάστρο Πεδινό κάστρο Αστικό κάστρο Μεταβυζαντινό φρούριο Επάκτιο φρούριο (Λιμενόκαστρο) Καστροπολιτεία Νησιώτικο Καστέλι Πύργος Πυργόσπιτο

9 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΚΑΣΤΡΑ Κάστρο της Ανδρούσας Κάστρο του Πέρα Κάστρο Μίλα Κάστρο του Λεύκτρου Κάστρο της Ζαρνάτας Κάστρο Σπιταλίου Κάστρο Λαντζουνάτου Κάστρο Πηδήματος Πύργος Ντουράκη Πύργος Καπετανάκηδων Πολεμόπυργος του Καπιτσίνου Πύργος Κιτρινιάρη-Ξανθέα Πύργος Μούρτζινου Πύργος Καπετάν-Χρηστέα Μονή Σαμουήλ ή Σαμοΐλι

10 ΩΣΤΟΣΟ, ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ: Το Κάστρο της Κορώνης Το Κάστρο της Μεθώνης Το Παλιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο Το Νιόκαστρο ή Κάστρο Ναβαρίνου Το Κάστρο Καλαμάτας Το Κάστρο Κυπαρισσίας ή Κάστρο Γιγάντων

11

12 ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Φραγκικό αστικό κάστρο που χτίστηκε στις αρχές του 13 ου αιώνα. Ιδρύθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο, όμως τη σημερινή του μορφή την οφείλει στον ιδρυτή του πριγκιπάτου της Αχαΐας, το Γοδεφρείδο Α Βιλλεαρδουίνο.

13 Εδώ βρισκόταν από το 1500 π.χ. η αρχαία πόλη Φαρές. Τον 6 ο μ.χ. Αιώνα, στα ερείπια των ανακτόρων της πόλης των Φαρών, χτίστηκε μια εκκλησία, μέσα στην οποία υπήρχε εικόνα της Παναγίας με ωραία, «καλά» μάτια. Ήταν η Παναγιά η Καλομάτα: έτσι προήλθε η ονομασία της πόλης Καλαμάτα.

14 Μετά τη Δ Σταυροφορία, το κάστρο απέκτησε με δόλο ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος, ο οποίος το ανοικοδόμησε και το έκανε κατοικία του.

15 Ο γιος του Γουλιέλμος Β Βιλλεαρδουίνος (Guillaume II de Villehardouin), είχε το παρατσούκλι «Καλαμάτας», γιατί είχε γεννηθεί στο κάστρο. Εξαιρετικός κυβερνήτης, πολύ αγαπητός στους Έλληνες, μιλούσε καλά ελληνικά και είχε παντρευτεί μια βυζαντινή πριγκίπισσα, την Αγγελίνα Κομνηνή. Μετά το θάνατο του Γουλιέλμου Β, το κάστρο καταλαμβάνεται από Φράγκους βαρόνους, Ναβαρέζους ιππότες, Ενετούς και Τούρκους.

16 Το 1459 το καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί του Μωάμεθ Β του Πορθητή. Στις 23 Μαρτίου 1821, οι οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Παπαφλέσσας και άλλοι, απελευθερώνουν την Καλαμάτα: αυτή ήταν η πρώτη πράξη της επανάστασης του 21.

17

18 Πάνω απ τη θύρα εισόδου βρίσκεται εντοιχισμένο το ανάγλυφο του Λέοντα του Αγίου Μάρκου, μαρτυρία για τις επεμβάσεις των Ενετών.

19

20

21

22 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ Η περιοχή της Κορώνης κατοικήθηκε από τον 8 ο π.χ. αιώνα. Το 371 π.χ. οι Θηβαίοι εποίκισαν την περιοχή και έχτισαν ισχυρό τείχος.

23 Οι εισβολές των Σλάβων μετά τον 4 ο μ.χ. αιώνα ερήμωσαν την περιοχή. Κατά τα μεσαιωνικά όμως χρόνια, το κάστρο ανακαινίσθηκε, η περιοχή κατοικήθηκε και πλούτισε με τη ναυτιλία και τη γεωργία. Αμέσως μετά τη Δ Σταυροφορία καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και γίνεται διακομιστικός σταθμός της Βενετίας με τη Μέση Ανατολή.

24

25 Το 16 ο αιώνα καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Όταν το Μάρτιο του 1821 ξεκινούν τα πρώτα επεισόδια της επανάστασης, οι Τούρκοι της Κορώνης αντιδρούν πονηρά: Μετά τη λειτουργία της 25 ης Μαρτίου, καλούν τον επίσκοπο Κορώνης Γρηγόριο να παρουσιαστεί στον Αρχιαγά. Εκεί τον συλλαμβάνουν μαζί με άλλους δύο κληρικούς και όταν τα επεισόδια γενικεύονται, τους κατακρεουργούν και τους πετούν στα βράχια του κάστρου.

26

27 Οι άοπλοι και ανοργάνωτοι επαναστατημένοι Έλληνες δεν κατορθώνουν να καταλάβουν το κάστρο, γιατί οι Τούρκοι ανεφοδιάζονται από τη θάλασσα. Όταν μάλιστα ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στη Μεθώνη το 1825, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ναυμαχία όμως του Ναυαρίνου, το 1827, θα αλλάξει θα πάντα.

28

29 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες καστροπολιτείες του ελληνικού χώρου, με εξαίρετο λιμάνι, που κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σημαντικό σταθμό στο ταξίδι των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους. Εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Μεθώνη, η δυνατή οχύρωση της οποίας και το λιμάνι της την κάνουν ιδιαίτερα σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά τα βυζαντινά χρόνια.

30

31

32 Το 1204 καταλαμβάνεται από τους Βενετούς, οχυρώνεται και αναπτύσσεται εμπορικά, μέχρι το 1500, οπότε μετά από αιματηρή πολιορκία, ο σουλτάνος Βαγιάζητ Β καταλαμβάνει το κάστρο: η πόλη πυρπολείται, ο καθολικός επίσκοπος σκοτώνεται, οι άντρες αποκεφαλίζονται και τα γυναικόπαιδα πωλούνται σα δούλοι. Κατά την Επανάσταση του 21, οι Έλληνες δεν καταφέρνουν να πάρουν το κάστρο της Μεθώνης, όπου εγκαθιστά το διοικήτηριό του ο Ίμπραήμ, το Ωστόσο, παραδίδεται χωρίς μάχη το 1828 στο γάλλο στρατηγό Μαιζόν.

33

34

35 ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ Μεσαιωνικό κάστρο, που υψώνεται στη κορφή ενός απόκρημνου βράχου, πάνω από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Χτίστηκε το 1287 από το Νικόλα Β του Saint Omer, γάλλο φεουδάρχη ηγεμόνα των Θηβών, ο οποίος παντρεύτηκε τη χήρα του Γουλιέλμου Β Βιλλεαρδουίνου, την Αγγελίνα Κομνηνή.

36

37

38 ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου.

39 Το Νιόκαστρο ήταν πολύ πιο αναπτυγμένο από το Παλιόκαστρο. Με δύο εισόδους και 6 προμαχώνες, διέθετε αγορά με 85 καταστήματα, τεκέ, χαμάμ, χάνι, δουλοπάζρο, βρύσες και δέντρα.

40

41 Το 1825 ο Ιμπραήμ συντρίβει τον ελληνικό στρατό και πολιορκεί το Νιόκαστρο, ενώ κυριεύει το νησάκι Σφακτηρία και κατασφάζει τους 200 υπερασπιστές του και τους αρχηγούς τους Τσαμαδό, Αναγνωσταρά, Σαχίνη, όπως και τον Ιταλό φιλέλληνα Σανταρόζα. Μετά από τριήμερο αποκλεισμό οι οχυρωμένοι στο κάστρο Έλληνες, αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

42

43 Όταν το καλοκαίρι του 1828 το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του γάλλου στρατηγού Μαιζόν αποβιβάζεται στο Νιόκαστρο, αντικρίζει μόνο ερείπια και καταστροφή. Το μόνο που έχει μείνει ανέπαφο είναι ένα τζαμί και μια φοινικιά. Οι Γάλλοι στηρίζουν τον αποδεκατισμένο πληθυσμό, αναστηλώνουν το κάστρο, προσφέρουν τον πρώτο δρόμο για άμαξες στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, μεταξύ Πύλου και Μεθώνης και σχεδιάζουν τη πόλη της Πύλου, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του κάστρου.

44

45

46

47

48

49

50 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ Με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου ανάμεσα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, αναγνωρίζεται το αυτόνομο κράτος της Ελλάδας και αποστέλλεται τριεθνής στόλος στη Πελοπόννησο, για να επιβληθούν οι αποφάσεις.

51 Αρχηγοί ο άγγλος ναύαρχος Κόνδριγκτον, ο γάλλος Δεριγνύ και ο ρώσος υποναύαρχος Χέυδεν.

52 Τα 27 πλοία με τα 1276 κανόνια των τριών ναυάρχων έρχονται αντιμέτωπα με τα 89 πλοία και τα 2458 κανόνια, που διέθετε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος του Ιμπραήμ στις 20 Οκτωβρίου 1827

53 Οι Ευρωπαίοι στέλνουν μια βάρκα με αξιωματικούς για να προτείνουν σημείο συνάντησης με τον Ιμπραήμ, όμως ένας τούρκος πυροβολεί και σκοτώνει τον έλληνα πλοηγό. Έτσι ξεκινά η ναυμαχία. Στο τέλος της μέρας οι Τουρκοαιγύπτιοι έχουν κατατροπωθεί, χάνοντας 60 πλοία και άνδρες, ενώ όλα τα πλοία των Ευρωπαίων είναι άθικτα. Λίγο αργότερα ο γάλλος στρατηγός Maison με άνδρες εκκενώνει τη Πελοπόννησο από τους Τούρκους. Ο Μοριάς ελευθερώνεται και ο Καποδίστριας φτάνει στην Ελλάδα.

54

55

56

57

58 Το πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γ Γυμνασίου «Στους ουρανούς περπάτησα και ξύπνησα στα κάστρα», υλοποιήθηκε από μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 του Γυμνασίου μας. Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε δύο υποθέματα: Κάστρα Μεσσηνίας Σταγόνες Ιστορίας Ουρανός και Ουρανίσκος

59 Οι μαθητές που ανέλαβαν το υποθέμα με τα Κάστρα, είναι οι ακόλουθοι: Μαγγανά Ειρήνη Θηβαίου Δέσποινα Μανωλά Άσπα Ανδριανοπούλου Δέσποινα Βάλβη Ελένη Ζαϊμίδη Εβελίνα Κυρίκος Κυριάκος Κώνστα Δήμητρα

60 Γιαννούλης Ηλία Δελενίκας Κώστας Λεβαντής Ερωτόκριτος Μανελάρη Χριστίνα Καραμέτα Άντζελα Αθανασίου Αναστασία Αποστολής Θοδωρής Βασιλικού Κυριακή Ελευθερίου Φίλια Αντωνίου Ασημίνα Ιατρού Ζωή

61 Υ Π Ε ΥΘΥ Ν Η Π Ρ Ο Γ ΡΑ Μ Μ ΑΤ ΟΣ : Ν Τ Ε Π Η Ο Ρ Φ Α Ν Ι Δ Ο Υ ( Π Ε 0 5 ) Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ε Ι Χ Α Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ε Σ : Μ Α Ι Ρ Η Χ Α Β Ι Α ΡΑ ( Π Ε 1 1 ) Ν Ι ΚΟΣ ΚΟ Υ ΚΟ Υ Β Ι Ν Η Σ ( Π Ε 1 7 ) gr.php ΠΥΛΟΣ-ΝΑΒΑΡΙΝΟ-ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ, Χ.Παπαδήμα, Εκδ. Δ. Παπαδήμα.

62

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832)

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Κεφάλαιο 3 Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Στα τέλη του 18ου αιώνα άρχισε να οργανώνεται η κίνηση που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση. Η Φιλική Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας Κεφάλαιο 7 Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας () Με τη Δ Σταυροφορία (1204) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διαλύθηκε και διαιρέθηκε. Κάποια από τα εδάφη της πήραν οι Βενετοί,

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ... ΠΑΡΟΥΣΙΑΖOYN ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Από τις απαρχές της ιστορίας έως τις ημέρες μας Κιβωτός αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»

4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΕΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1. Περίληψη Στα τέλη του ογδόου αιώνα π.χ., οι Έλληνες ζούσαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη.

Διαβάστε περισσότερα

Sir Steven Runciman. Μυστράς

Sir Steven Runciman. Μυστράς Sir Steven Runciman Μυστράς Βυζαντινή Πρωτεύουσα της Πελοποννήσου Μετάφραση: Πέι Κορρέ Τζίνα Καπατσώρη ΑΘΗΝΑΙ 1986 Τίτλος πρωτοτύπου: Mistra @Thames & Hudson 1980 Ο Μυστράς, η βυζαντινή πρωτεύουσα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

www.nafpaktorama.gr Nαυπακτία... Χιλιάδες επιλογές

www.nafpaktorama.gr Nαυπακτία... Χιλιάδες επιλογές Το λιµάνι της Ναυπάκτου Ν α ύ π α κ τ ο ς - Ο ρ ε ι ν ή Ν α υ π α κ τ ί α - Π α ρ α λ ί ε ς - Α π ο δ ρ ά σ ε ι ς - Π α ρ α δ ο σ ι α κ ο ί Ξ ε ν ώ ν ε ς - Ξ ε ν ο δ ο χ ε ί α Κάντε click! Τουριστικός

Διαβάστε περισσότερα

13oς -- 15oς αιώνας. Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας)

13oς -- 15oς αιώνας. Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13oς -- 15oς αιώνας Κεφάλαιο 7 Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13oς -- 15oς αιώνας Κεφάλαιο 7 Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ : ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ : ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ : ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Πολιτικού Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM MANAGEMENT Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΤΕΚΙ ΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΗ: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου Χαρίδημου Φραγκομιχελάκη Μάριου Μπουργουτζιάνη

ΚΡΗΤΗ: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου Χαρίδημου Φραγκομιχελάκη Μάριου Μπουργουτζιάνη ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο... 3 Η Κρήτη πριν την κατάκτηση από τους Ρωμαίους (3ος αι. π.χ.-71π.χ.)... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο... 4 Κρήτη-Ρωμαϊκή εποχή 67 π.χ. -330 μ.χ.... 4 Η Ρωμαϊκή κατάκτηση...

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα)

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα) Κεφάλαιο 8 Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της () Από τα μέσα του 15ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακμάζει: το κράτος εξαπλώνεται, η κεντρική εξουσία είναι ισχυρή, η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

1 4 20219 03-2015 03-2015 03-2015

1 4 20219 03-2015 03-2015 03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦOΡΟΥ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα)

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή () Μετά την πολιτική αστάθεια στα τέλη του 11ου αιώνα, την εξουσία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πήρε η δυναστεία των Κομνηνών (1081--1185). Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Το ενετικό κάστρο στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης

Το ενετικό κάστρο στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Το ενετικό κάστρο στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης Σχολ. Έτος 2012-13 1 Συμμετείχαν οι μαθητές: Αρώνη Ειρηάνα Γκαναβίας Χρήστος Διαμάντης Γιώργος Δούτση

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου-2014

1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου-2014 «Γνωρίζω τα Ενετικά μνημεία του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, της πόλης μου και μελετώ τη γλώσσα, την ενδυμασία, και τις συνήθειες κατά την εποχή της Ενετοκρατίας» 2014 Επιμέλεια-Καθοδήγηση: Καλαϊτζάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πόλη μου. Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ

Η πόλη μου. Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η πόλη μου Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η ΣΤ τάξη του 4 ου και 5 ου Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Μάρρα Κυριακή Παπαϊωάννου Ειρήνη Τσάκωνα Φωτεινή Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βαρελίδου Πόπη Πειραιάς 1999

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Ιωάννης Κολιόπουλος Αθανάσιος Καλλιανιώτης Ιάκωβος Μιχαηλίδης Χαράλαμπος Μηνάογλου ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τα εκατό σπίτια της Ρήγαινας, χάραξη Λεμαίτρ Des de la Grece, Παρίσι 1853 ΣΕΡΓΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Μ. : 27773 ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» Περιγιάλι καθαρό και πλατύ, με ψιλή και άσπρην άμμο Από την άλλη μεριά που πέφτουν τα Χανιά, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» 5 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ: ΠΑΠΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 1 Τα κάστρα του τόπου µας Σκοπός: Η γνωριµία των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ερευνητική Εργασία Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014 Χανιά, Ιούνιος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ THE 19 TH CENTURY OTTOMAN DEFENCES NETWORK Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821 1 Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ελληνική Επανάσταση Δοξολογία στην Αγία Λαύρα, Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της επανάστασης, Φανταστική σύνθεση του Θεόδωρου

Διαβάστε περισσότερα