ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ SEVESO ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ SEVESO ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"

Transcript

1 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα, 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Γενικό Χημείο του Κράτους, Πολυτεχνείο Κρήτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ SEVESO ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Δρ Παναγιώτα Σκαφίδα Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων, ΓΧΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

2 Οδηγίες SEVESO - Σύντομο ιστορικό 1. Η Οδηγία 82/501/ΕΟΚ (Seveso I) «περί του κινδύνου ατυχημάτων μεγάλης έκτασης που είναι δυνατόν να προκληθούν από ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες» εκδόθηκε το Η Οδηγία 96/82/ΕΚ (Seveso II) όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2003/105/ΕΚ, ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 12044/613/ (ΦΕΚ 376/Β /2007) «Καθορισμός μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών». 3. Η οδηγία Seveso ΙΙ καταργείται από την 1η Ιουνίου 2015 οπότε και θα ισχύει η οδηγία 2012/18/ΕΕ (Seveso III). Η αλλαγή είναι απαραίτητη καθώς οι οδηγίες 67/548/ΕΟΚ (απόφ. ΑΧΣ 378/94) και 1999/45/ΕΚ (απόφ. ΑΧΣ 265/2002) καταργούνται από την 1 η Ιουνίου 2015 και αντικαθίστανται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 (CLP) για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία επικίνδυνων ουσιών και μειγμάτων.

3 Οδηγίες SEVESO Παρούσα κατάσταση 1. Η οδηγία 2012/18/ΕΕ (Seveso III) εκδόθηκε την 4η Ιουλίου 2012 και έχει προθεσμία εναρμόνισης με τις εθνικές νομοθεσίες την 31 η Μαΐου Επίκειται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενσωματώνει την Οδηγία 2012/18/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο. 3. Το άρθρο 30 της Οδηγίας 2012/18/ΕΕ, που αφορά την προσθήκη του βαρέως μαζούτ στα κατονομαζόμενα Πετρελαϊκά προϊόντα του Μέρους 1 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 1184/Β / ).

4 Οδηγία SEVESO ΙΙΙ 1. Η κύρια προσέγγιση παραμένει ίδια με την οδηγία Seveso II: Πρόληψη και περιορισμός των συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σε εγκαταστάσεις όπου μπορεί να λάβουν χώρα μεγάλα ατυχήματα σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες. Σχέδια έκτακτης ανάγκης, σχεδιασμός χρήσεων γης, επιθεωρήσεις. 2. Δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα όπως: Ενημέρωση του κοινού Πρόσβαση στη δικαιοσύνη Δημόσια διαβούλευση, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων Επιθεωρήσεις 3. Σε σχέση με την Seveso II, υπάρχουν αλλαγές στο πεδίο εφαρμογής: Μονάδες που εμπίπτουν (ενώ με την προηγούμενη οδηγία ήταν εκτός), μονάδες κατώτερης βαθμίδας που αναβαθμίζονται σε ανώτερης βαθμίδας ή αντίστροφα, χωρίς να υπάρχουν τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις, στις δραστηριότητες ή στον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών. 4. Ο προσδιορισμός της υπαγωγής (ή μη υπαγωγής) μιας εγκατάστασης στην οδηγία Seveso III γίνεται πιο περίπλοκος.

5 ΚΥΑ 12044/613/2007 (SEVESO II)

6 ΚΥΑ 12044/613/2007 Αρμοδιότητες Γενικού Χημείου του Κράτους Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων - Τμήμα Β Λαμβάνει κοινοποίηση του διαβιβαστικού εγγράφου αποστολής των Κοινοποιήσεων (άρθρο 6, παρ. 1β) και των εκθέσεων Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (άρθρο 7, παρ. 3), καθώς και των Μελετών Ασφαλείας (άρθρο 8, παρ. Β.1γ) από την αδειοδοτούσα αρχή προς την αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία. Τηρεί αρχείο και συγκεντρωτικά στοιχεία των εγκαταστάσεων SEVESO. Περιφερειακές Χημικές Υπηρεσίες Λαμβάνουν αντίγραφο των Κοινοποιήσεων (άρθρο 6, παρ. 1β) και των εκθέσεων Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (άρθρο 7, παρ. 3), καθώς και των Μελετών Ασφαλείας (άρθρο 8, παρ. Β.1γ). Ως προς τις Κοινοποιήσεις και τις εκθέσεις Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων που παραλαμβάνουν, ενημερώνονται και τηρούν αρχείο αυτών.

7 ΚΥΑ 12044/613/2007 Αρμοδιότητες Γενικού Χημείου του Κράτους Περιφερειακές Χημικές Υπηρεσίες (συν.) Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της Μελέτης Ασφαλείας, βεβαιώνουν εάν η εγκατάσταση υπάγεται ή όχι στις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/2007, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Ασφαλείας (άρθρο 8, παρ. Β.1γ). Εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή της Μελέτης Ασφαλείας, αποστέλλουν στην αδειοδοτούσα αρχή πιστοποίηση σχετικά με την ορθή ταξινόμηση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων εντός της εγκατάστασης (κοινοποιώντας την πιστοποίηση στους λοιπούς αρμόδιους φορείς του άρθρου 8, καθώς και στη Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων Προϊόντων του ΓΧΚ), αφού εξετάσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ της ΚΥΑ 12044/613/2007. Δύνανται να συμμετάσχουν σε επιθεωρήσεις καθώς και σε έκτακτους και τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις (άρθρο 16, παρ. 1).

8 ΚΥΑ 12044/613/2007 Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα, λιπάσματα Στην περίπτωση που στην εγκατάσταση υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες που χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα, την ανωτέρω αρμοδιότητα κατέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο και αποστέλλει στην αδειοδοτούσα αρχή, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους λοιπούς αρμόδιους φορείς του άρθρου 8, πιστοποίηση ότι στη Μελέτη Ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται οι εν λόγω επικίνδυνες ουσίες (ποιοτικά και ποσοτικά) (άρθρο 8, παρ. Β.2α.2).

9 Διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης

10 Διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης με την ΚΥΑ 12044/613/2007 (SEVESO II) q q q q Η διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/ (ΦΕΚ 376/Β ) (οδηγία SEVESO II) από τους ασκούντες την εκμετάλλευση, κατά το μέρος της αρμοδιότητας ΓΧΚ, είναι συνοπτικά η εξής: Η αδειοδοτούσα αρχή αποστέλλει αντίγραφο του φακέλου κοινοποίησης ή/και της μελέτης ασφαλείας του ασκούντος την εκμετάλλευση στη Χημική Υπηρεσία Νομαρχιακού επιπέδου στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται οι εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης, με κοινοποίηση του διαβιβαστικού εγγράφου αποστολής στη Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του ΓΧΚ. Ακολούθως η εν λόγω Χημική Υπηρεσία πραγματοποιεί τον έλεγχο της συμμόρφωσης της εκμετάλλευσης προβαίνοντας στις απαραίτητες προς αυτό ενέργειες (π.χ. έλεγχος ταξινόμησης ουσιών και μειγμάτων) και τελικά γνωμοδοτεί για την συμμόρφωση ή μη προς τις υποχρεώσεις της ως άνω ΚΥΑ, στα πλαίσια της αρμοδιότητας του ΓΧΚ. Η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του ΓΧΚ διατηρεί αρχείο και πληροφοριακά στοιχεία των εγκαταστάσεων. Παράλληλα ενημερώνεται το μητρώο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΓΧΚ.

11 Διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης με την ΚΥΑ 12044/613/2007 (SEVESO II) Σύμφωνα με την διαδικασία, οι Χημικές Υπηρεσίες νομαρχιακού επιπέδου στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης παραλαμβάνουν το φάκελο κοινοποίησης ή/και μελέτης ασφαλείας και αναλαμβάνουν τον έλεγχο συμμόρφωσης των ασκούντων την εκμετάλλευση. Ειδικότερα, η συμβολή των Περιφερειακών Χημικών Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. αφορά κυρίως τα ακόλουθα σημεία της ΚΥΑ 12044/613/ (ΦΕΚ 376/Β ) (οδηγία SEVESO II): q Άρθρο 6, Κοινοποίηση (Παράγραφος 1β) Οι Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους ενημερώνονται και τηρούν αρχείο των κοινοποιήσεων που αποστέλλει η αδειοδοτούσα αρχή.

12 Διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης με την ΚΥΑ 12044/613/2007 (SEVESO II) Άρθρο 8 Μελέτη ασφαλείας (Α. Περιεχόμενο Προϋποθέσεις υποβολής, παράγραφος 2 και παράγραφος 3β Β. Διαδικασία αξιολόγησης, παράγραφος 1γ και παράγραφος 2α, Παραρτήματα Ι και ΙΙ ) Οι Υπηρεσίες του ΓΧΚ καλούνται να πιστοποιήσουν (κοινοποιώντας την πιστοποίηση αυτή στις λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες και τη Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του ΓΧΚ) την ορθή ταξινόμηση των επικινδύνων ουσιών και μειγμάτων που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι εξετάζοντας τα στοιχεία και τις πληροφορίες που περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ, μέσα σε 2 μήνες από την παραλαβή της μελέτης που απέστειλε η αδειοδοτούσα αρχή. Στις περιπτώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων η πιστοποίηση της ταξινόμησης από το Γ.Χ.Κ. θεωρείται πλήρης αφού ληφθεί υπόψη και η γνωμοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13 Διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης με την ΚΥΑ 12044/613/2007 (SEVESO II) Άρθρο 16 : Επιθεωρήσεις - Έλεγχοι Οι Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. συμμετέχουν σε επιθεωρήσεις που οργανώνονται από την αδειοδοτούσα αρχή καθώς επίσης και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και των διατάξεων της ΚΥΑ.

14 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους Χημικές Υπηρεσίες: Χ.Υ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ/ ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, Χ.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Χ.Υ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, Χ.Υ. ΛΕΙΒΑΔΕΙΑΣ & ΘΗΒΑΣ, Χ.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ Χ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Χ.Υ. ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ/ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Χ.Υ. ΞΑΝΘΗΣ, Χ.Υ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, Χ.Υ. ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ/ΑΥΤ. ΓΡΑΦΕΙΟ Χ.Υ. ΣΑΜΟΥ, Χ.Υ. ΠΕΛ/ΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ & ΙΟΝΙΟΥ/ΤΜ. Χ.Υ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Χημικές Υπηρεσίες, με σχετική δραστηριότητα σε προηγούμενα έτη (Χ.Υ. ΠΑΤΡΩΝ, ΑΥΤ. ΓΡΑΦΕΙΟ Χ.Υ. ΧΙΟΥ, Χ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ). Με βάση τα στοιχεία από τις Χημικές Υπηρεσίες, υπολογίστηκαν: Κατανομή των εγκαταστάσεων ανά αντικείμενο, Ποσοστά Ερωτημάτων Υπαγωγής, Αξιολογήσεων Μελέτης Ασφάλειας και Κοινοποιήσεων, Προβλήματα & ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, Κατανομή μελετών ασφαλείας ανά αντικείμενο επιχείρησης, και Αριθμός εργασιών ανά Χημική Υπηρεσία.

15 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους 2014 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 1% 2% 1% 1% 1% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 7% ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ/ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ/ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ/ ΥΓΡΑΕΡΙΟ/ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ/ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ/ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ/ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ/ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ/ΜΥΟΚΤΟΝΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΧΛΩΡΙΝΗ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ-ΠΡΟΣΘΕΤΑ 18% ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ/ΒΕΡΝΙΚΙΑ 50% ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 8% ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ/ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

16 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους 2014 ΕΙΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 25% 20% ΕΡΩΤΗΜΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 55%

17 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους 2014 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ 16% Ελλείψεις/μη συμμόρφωση στα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας 23% 43% Στον κατάλογο των επικινδύνων δεν περιλαμβάνονται όλες οι ουσίες/μίγματα που εμπίπτουν στη SEVESO Μη συμμόρφωση στην ταξινόμηση ουσιών/μιγμάτων 7% 11% Δεν αναφέρονται οι μέγιστες ποσότητες ουσιών/μιγμάτων που υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν στην εγκατάσταση Παράλειψη ουσιών από διεργασίες εκτός ελέγχου

18 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους 2014 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2% 2% 2% 2% 2% 8% ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ/ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ/ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ/ ΥΓΡΑΕΡΙΟ/ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ/ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ/ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ 19% ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ/ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ/ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ/ ΜΥΟΚΤΟΝΑ ΧΛΩΡΙΝΗ 10% 53% ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ/ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ/ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

19 Στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα των Χ.Υ. έτους 2014 Αριθμός εργασιών ανά Χημική Υπηρεσία

20 Διαδικασία αξιολόγησης Μελετών SEVESO IIΙ ως προς την αρμοδιότητα του Γ.Χ.Κ. Από την Εταιρεία υποβάλλεται προς το ΓΧΚ: - Δ/νση Ενεργειακών, Χημικών και Βιομηχανικών /προϊόντων - Χωρικά αρμόδια Χημική Υπηρεσία ενημερωμένος κατάλογος των επικινδύνων ουσιών και μειγμάτων, σύμφωνα με το υπόδειγμα: Όνομα αποθηκευμένης ουσίας ή μείγματος Περιεχόμενα συστατικά (Πλήρης εκατοστιαία σύσταση) Αριθμοί CAS των συστατικών Ταξινόμηση της ουσίας / μείγματος Μέγιστη αποθηκευμένη ποσότητα (σε tn)

21 Διαδικασία αξιολόγησης Μελετών SEVESO IIΙ ως προς την αρμοδιότητα του Γ.Χ.Κ. Όνομα αποθηκευμένης ουσίας ή μείγματος: Πρέπει να αναφέρονται σαφώς όλες τις ουσίες και/ή τα μείγματα που υπάρχουν ή προβλέπεται να υπάρξουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή στην υπό έλεγχο εγκατάσταση ως πρώτες ύλες, προϊόντα, παραπροϊόντα, κατάλοιπα ή ενδιάμεσα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να προκύψουν από μια διαδικασία εκτός ελέγχου σε περίπτωση ατυχήματος (π.χ. CO, NΟx). Περιεχόμενα συστατικά και αριθμοί Cas: Η πλήρης εκατοστιαία σύσταση, καθώς και οι αντίστοιχοι αρ. CAS, όταν πρόκειται για μείγμα, είναι απαραίτητα προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή ταξινόμηση του μείγματος. (π.χ. το μείγμα μπορεί να περιέχει ως συστατικό ένα διαλύτη εύφλεκτο, τοξικό για την υγεία, επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον κ.λ.π., σε ποσοστό που να επηρεάζει και την ταξινόμηση του μείγματος) Ταξινόμηση ουσίας/μείγματος Ο έλεγχος της ταξινόμησης από το ΓΧΚ γίνεται σύμφωνα με το CLP, μόνον ως προς τις κατηγορίες επικινδυνότητας του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2012/18/ΕΕ. Μέγιστη αποθηκευμένη ποσότητα Η μεγίστη αποθηκευμένη ποσότητα πρέπει να είναι αυτή που υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει ανά είδος, οποιαδήποτε χρονική στιγμή στην εταιρεία, εκφρασμένη σε τόνους.

22 Διαδικασία αξιολόγησης Μελετών SEVESO IIΙ ως προς την αρμοδιότητα του Γ.Χ.Κ. Η αξιολόγηση συνοπτικά περιλαμβάνει: 1. Έλεγχο πληρότητας του καταλόγου των επικίνδυνων ουσιών/μειγμάτων: O κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει όλα όσα προαναφέρθηκαν για όλες τις ουσίες που υπάρχουν ή που προβλέπεται να υπάρχουν σε κάθε εγκατάσταση ή μπορεί να υπάρξουν από μία διαδικασία εκτός ελέγχου. Είναι σημαντικό να περιγράφονται ο τύπος (χημική ονομασία, αριθμός Cas) και οι μέγιστες ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που αποθηκεύονται αλλά και διακινούνται σε κάθε εγκατάσταση. 2. Έλεγχο της ορθής ταξινόμησης των επικίνδυνων ουσιών/μειγμάτων: Ο έλεγχος της ταξινόμησης γίνεται σύμφωνα με το τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 (CLP), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Εξετάζουμε μόνον τις κατηγορίες επικινδυνότητας που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 2012/18/ΕΕ. Εξετάζουμε τόσο την εναρμονισμένη ταξινόμηση των ουσιών (για ουσίες του Μέρους 3 του Παραρτήματος VI του CLP), όσο και την αυτόνομη ταξινόμησή τους (σύμφωνα με τον τίτλο II του CLP) για τις κατηγορίες κινδύνου, όπου δεν υπάρχει εναρμονισμένη ταξινόμηση. 3. Έλεγχο των Δελτίων Δεδομένων Ασφαλείας: Τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας των ουσιών και ιδιαίτερα τα τμήματά τους 2, 3, 9, 11, 12 και 15 είναι σημαντικές πηγές πληροφοριών κατά την ταξινόμηση των μιγμάτων ή τον έλεγχο της ταξινόμησης των ουσιών. Τα ΔΔΑ πρέπει να περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά για όλες τις επικίνδυνες ουσίες και τα προϊόντα που αποθηκεύονται και διακινούνται και για τις ουσίες που είναι δυνατόν να σχηματισθούν κατά την διάρκεια ατυχήματος.

23 Η χημική βιομηχανία ICMESA στην πόλη SEVESO της Β. Ιταλίας

24

25

26 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015

11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ευρετήριο Ταξινόμησης & Επισήμανσης ECHA και SEVESO III Δ. Χατζηαντωνίου Γ.Χ.Κ. - Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου

Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Γ.Χ.Κ. Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων Χημικών Προϊόντων 2016 Απολογισμός

Ετήσιο Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων Χημικών Προϊόντων 2016 Απολογισμός Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 Αθήνα, 3, 4 & 5 Απριλίου 2017 Γενικό Χημείο του Κράτους Ετήσιο Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων Χημικών Προϊόντων 2016 Απολογισμός 1 Δρ Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Χρυσάνθη Νακοπούλου. SEVESO-CLP-Δηµόκριτος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Χρυσάνθη Νακοπούλου. SEVESO-CLP-Δηµόκριτος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Χρυσάνθη Νακοπούλου SEVESO-CLP-Δηµόκριτος 30.11.2015 Η βασικότερη αιτία: Ο νέος κανονισµός (ΕΚ) 1272/2008 (CLP) ως ισχύει, ο οποίος βασίζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ SEVESO III

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ SEVESO III ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ SEVESO III Μουζάκης Γεώργιος Διπλ. Χημικός Μηχανικός Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης / ΥΠΑΠΕΝ Τηλ:210 6417966 Εmail: g.mouzakis@prv.ypeka.gr 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή της 5697/590/ ΚΥΑ (ΦΕΚ 405 Β / ) Οδηγία Seveso II»

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή της 5697/590/ ΚΥΑ (ΦΕΚ 405 Β / ) Οδηγία Seveso II» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 17 Αυγούστου 2000 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ - ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ 1ο Σχεδιασμού Αντιμετώπισης πυρκαγιών - καταστροφών Tαχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

www.gcsl.gr ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

www.gcsl.gr ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-29 29 Απριλίου 2015 ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - 2014 Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ελέγχου Υγρών Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου στην αγορά 2014Ι

Πρόγραμμα Ελέγχου Υγρών Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου στην αγορά 2014Ι ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-2929 Απριλίου 2015 Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εισαγωγή στον Κανονισμό 1272/2008 ( CLP ) Βασικές αρχές, ρόλοι και υποχρεώσεις Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ CLP C Classification ταξινόμηση L labeling

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα 11η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Αθήνα, 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Γενικό Χημείο του Κράτους, Πολυτεχνείο Κρήτης Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2014

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ιωάννα Μαθιουδάκη 11 η

Διαβάστε περισσότερα

Δημοφιλή ερωτήματα για το CLP στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ

Δημοφιλή ερωτήματα για το CLP στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-2929 Απριλίου 2015 Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ευτυχία Δήμα Προϊσταμένη Δ/νσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Δρ. Ευτυχία Δήμα Προϊσταμένη Δ/νσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα -

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ 1 Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Χημικός, Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Πατρών Γενικού Χημείου του Κράτους Πάτρα, 5-12-2007

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δρ. Χ. Νακοπούλου 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ 1 Έλεγχος εφαρμογής REACH 2 Έλεγχος εφαρμογής CLP 3 Έλεγχος εφαρμογής REACH CLP 4 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

12-7-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ

12-7-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Aθήνα, 12-7-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. Πρωτ: 7923/87577 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Έργου επιθεωρήσεων και ελέγχου χημικών προϊόντων

Απολογισμός Έργου επιθεωρήσεων και ελέγχου χημικών προϊόντων Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης ουσιών REACH Αθήνα 5.07.2016 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εισαγωγή στον Κανονισμό 1272/2008 ( CLP ) Βασικές αρχές, ρόλοι και υποχρεώσεις τροποποιήσεις Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ C Classification CLP ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ Χημικός, Προϊσταμένη Β Τμήματος Χημικής Υπηρεσίας Καβάλας Γενικού Χημείου του Κράτους Καβάλα,

Διαβάστε περισσότερα

CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ

CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος Διημερίδα CLP - REACH. Αθήνα 30.11 1.12.2010 1 Τi είναι ο Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ Αρμοδιότητας Δ/νσης Περιβάλλοντος. Δρ Μαρία Μελανίτου Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΧΚ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ Αρμοδιότητας Δ/νσης Περιβάλλοντος. Δρ Μαρία Μελανίτου Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΧΚ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ Αρμοδιότητας Δ/νσης Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Μελανίτου Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΧΚ Aναγκαιότητα & Στόχοι Επιθεωρησεων Αύξηση συμμόρφωσης προς τις ισχύουσες διατάξεις Διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Δημήτρης Τσίχλης Δν/ση Περιβάλλοντος - Γ.Χ.Κ. Παράγωγη νομοθεσία Καν.. 1354/2007 (προσχώρηση( Βουλγαρίας και Ρουμανίας) Καν.. 340/2008 (τέλη)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι SEVESO ΙΙΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ REACH, CLP-2015 & Εθνική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΘΗΝΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια συγκέντρωσης ουσιών Eλένη Φούφα Δ/νση περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ -CLP Ποιος έχει την υποχρέωση κοινοποίησης ουσιών Ποιες ουσίες πρέπει να κοινοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Συντομογραφίες...1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Συντομογραφίες...1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Συντομογραφίες...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος... ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Κανονισμός REACH για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Xημικών προϊόντων Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου

Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Xημικών προϊόντων Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Xημικών προϊόντων Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι εισαγωγές- επιθεωρήσεις-αγορανομικός. Δρ Δήμητρα Δανιήλ Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Έλεγχοι εισαγωγές- επιθεωρήσεις-αγορανομικός. Δρ Δήμητρα Δανιήλ Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Έλεγχοι εισαγωγές- επιθεωρήσεις-αγορανομικός Δρ Δήμητρα Δανιήλ Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εφαρμογή νομοθεσίας χημικών προϊόντων Ο ρόλος της Δνσης Περιβάλλοντος του ΓΧΚ (ως αρμόδια Αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ Κίνδυνος (hazard). Η εγγενής ιδιότητα μιας επικίνδυνης ουσίας ή φυσικής κατάστασης που ενδέχεται να βλάψει την ανθρώπινη υγεία ή/και το περιβάλλον Επικινδυνότητα (risk). Η πιθανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων. Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων

Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων. Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Προϊόντα που προορίζονται για το ευρύ κοινό (καθαριστικά, προϊόντα συντήρησης και περιποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 3001767/287/09

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 3001767/287/09 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 3001767/287/09 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ B ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2014 (OR. en) 11888/14 ENV 672 ENT 161 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 11 Ιουλίου 2014 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Χριστίνα Αποστολίδου Προϊσταμένη Διεύθυνσης 1 ΔΙAΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Χ.Υ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Α' ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών Eλένη Φούφα Δ/νση περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ - CLP Ποιος έχει την υποχρέωση κοινοποίησης ουσιών Ποιες ουσίες πρέπει να κοινοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος Διημερίδα CLP - REACH. Αθήνα 30.11 1.12.2010 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Eισαγωγή επικινδύνων ουσιών, μειγμάτων αντικειμένων. Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων.

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων. Λευκωσία, 19 Μαΐου 2014 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Όλα τα Μέλη Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

CLP. Ταξινόμηση Επισήμανση Συσκευασία. Classification Labeling Packaging. Νέος Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ. για την. ουσιών και μειγμάτων

CLP. Ταξινόμηση Επισήμανση Συσκευασία. Classification Labeling Packaging. Νέος Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ. για την. ουσιών και μειγμάτων CLP Νέος Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ για την Ταξινόμηση Επισήμανση Συσκευασία ουσιών και μειγμάτων Classification Labeling Packaging H Κοινοτική νομοθεσία CLP και GHS για ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π α ρ ά δ ε ι γ μ α Διάβρωση/Ερεθισμός δέρματος Σοβαρή οφθαλμική βλάβη/ Ερεθισμός οφθαλμών

Π α ρ ά δ ε ι γ μ α Διάβρωση/Ερεθισμός δέρματος Σοβαρή οφθαλμική βλάβη/ Ερεθισμός οφθαλμών Π α ρ ά δ ε ι γ μ α Διάβρωση/Ερεθισμός δέρματος Σοβαρή οφθαλμική βλάβη/ Ερεθισμός οφθαλμών ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ιωάννα Μαθιουδάκη 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH,

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Ευάγγελος Βαγγέλογλου, MΠΔ, M.Sc. Επιστημ. υπεύθυνος προγραμμάτων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαδάκης

Εισηγητής: Ευάγγελος Βαγγέλογλου, MΠΔ, M.Sc. Επιστημ. υπεύθυνος προγραμμάτων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαδάκης Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ PROTEAS (LIFE09 ENV/GR/291) ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ REACH ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗN ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση Eνεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων, ΓΧΚ. Δρ. Χ. Νακοπούλου

Δ/νση Eνεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων, ΓΧΚ. Δρ. Χ. Νακοπούλου Δ/νση Eνεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων, ΓΧΚ Δρ. Χ. Νακοπούλου 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28

Διαβάστε περισσότερα

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Πληροφόρηση κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Eυρύ κοινό ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (καθαριστικά, προϊόντα συντήρησης και περιποίησης αυτοκινήτου, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Απέργη Έλλη-Μαρία /νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Απέργη Έλλη-Μαρία /νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Απέργη Έλλη-Μαρία /νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. Νομοθετικό πλαίσιο Απόφ. ΑΧΣ 378/94 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει Απόφ. ΑΧΣ 265/2002 όπως έχει τροποποιηθεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εισηγήτρια: Λίνα Μαχαιρά, MΠΔ, MSc Πολυτεχνείο Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου

Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ Ημερίδα PROTEAS-Σεμινάριο CLP Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ Ενημερωτική

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ (CLP) για την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση ουσιών και μειγμάτων

Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ (CLP) για την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση ουσιών και μειγμάτων Κανονισμός 1272/2008/ΕΚ (CLP) για την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση ουσιών και μειγμάτων Ιωάννα Αγγελοπούλου /νση Περιβάλλοντος E-mail:gxk-environment@ath.forthnet.gr 1 Ιστορικό Αναπτύχθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1272/2008 CLP

Κανονισμός 1272/2008 CLP Κανονισμός 1272/2008 CLP SEVEZO III «Τμήμα P» - Φυσικοί Κίνδυνοι (όρια SEVEZO III, κριτήρια, παραδείγματα) Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμάντιου Σκορδίλη Δρος χημικού μηχανικού. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΑΘΗΝΑ 2010

Αδαμάντιου Σκορδίλη Δρος χημικού μηχανικού. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΑΘΗΝΑ 2010 Χαρακτηρισμός Αποβλήτων Αδαμάντιου Σκορδίλη Δρος χημικού μηχανικού Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΑΘΗΝΑ 2010 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Απόφαση βασικών εννοιών Εισαγωγή νέων μέτρων (πρόληψη)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης

Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών,

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Ετήσιου Προγράμματος Επιθεωρήσεωμ Χημικώμ Προϊόμτωμ

Απολογισμός Ετήσιου Προγράμματος Επιθεωρήσεωμ Χημικώμ Προϊόμτωμ η Δτήσια Σύσκεψη Δπιθεωρητών Χημικών & Βιομηχανικών Προϊόντων, - Απριλίου 6 Απολογισμός Ετήσιου Προγράμματος Επιθεωρήσεωμ Χημικώμ Προϊόμτωμ Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, MSc, PhD, ERT Γ/νση Δνεργειακών, Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική & Εκπαιδευτική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS, Απριλίου 2014

Ενημερωτική & Εκπαιδευτική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS, Απριλίου 2014 LIFE09 ENV/GR/000291 REACH Protocol for Emissions and Accident Scenarios in Supply and Distribution of Fuels and Petrochemical products Ενημερωτική & Εκπαιδευτική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage!

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage! CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Μέχρι την 3 η Ιανουαρίου 2011 πρέπει να ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ στον ECHA: ΟΛΕΣ οι ουσίες που υπόκεινται σε καταχώρηση βάσει REACH, ακόμη και αν η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2013 ή το 2018!!!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ. Καθ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης ρ. Χηµικός Μηχανικός Τµήµα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ. Καθ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης ρ. Χηµικός Μηχανικός Τµήµα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Καθ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης ρ. Χηµικός Μηχανικός Τµήµα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας Βιοµηχανικά (γενικότερα τεχνολογικά) ατυχήµατα µεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων

Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων Δρ. Χ. Νακοπούλου 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ιαδικασία ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Καν. 1907/2006/ΕΚ. (REACH) ως προς την καταχώριση κατά την εισαγωγή επικίνδυνων χημικών

ΘΕΜΑ : ιαδικασία ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Καν. 1907/2006/ΕΚ. (REACH) ως προς την καταχώριση κατά την εισαγωγή επικίνδυνων χημικών ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 15 Μαίου 2009 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 3011824/1943 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ B ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Προγράμματα Ελέγχου Χημικών Προϊόντων 2015 Απολογισμός

Ετήσια Προγράμματα Ελέγχου Χημικών Προϊόντων 2015 Απολογισμός 12η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2016 Αθήνα, 21 & 22 Απριλίου 2016 Γενικό Χημείο του Κράτους Ετήσια Προγράμματα Ελέγχου Χημικών Προϊόντων 2015 Απολογισμός 1 Δρ Παναγιώτα Σκαφίδα Διεύθυνση Ενεργειακών,

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: 1. ΚΥΑ 12044/613/19.3.2007 «Καθορισμός μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων

Σχετ.: 1. ΚΥΑ 12044/613/19.3.2007 «Καθορισμός μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΑΝΤ/ΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ επικινδύνων χημικών προϊόντων Κανονισμός 689/2008. Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ επικινδύνων χημικών προϊόντων Κανονισμός 689/2008. Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ επικινδύνων χημικών προϊόντων Κανονισμός 689/2008 Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ CLP-REACH. Γ.Χ.Κ. 30.11-1.12.2010 1 ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΟΤΤΕΡΝΤΑΜ - Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Ημερομηνία:.. Τηλ.: Υπογραφή τελωνειακή αρχή. Υπογραφή αρχή εποπτεία αγορά. Τελωνείο ... E-mail:. Υπεύθυνο :

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Ημερομηνία:.. Τηλ.: Υπογραφή τελωνειακή αρχή. Υπογραφή αρχή εποπτεία αγορά. Τελωνείο ... E-mail:. Υπεύθυνο : Τελωνείο.. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Ημερομηνία:.. Τηλ.: Fax:. E-mail:. Υπεύθυνο : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Καν. 765/2008 Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.3 Καν. 765/2008, κοινοποιούμε στην αρμόδια αρχή εποπτεία τη αγορά ότι για

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χ. Νακοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ. Χ. Νακοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Δρ. Χ. Νακοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β416Ι-ΕΤΘ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012 Αριθμ. Πρωτ.

ΑΔΑ: Β416Ι-ΕΤΘ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012 Αριθμ. Πρωτ. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΑΝΤ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινοτική Οδηγία 96/82/ΕΚ

Η Κοινοτική Οδηγία 96/82/ΕΚ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ SEVESO II ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Γεώργιος Π. Μουζάκης ιπλ. Χηµικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Πατησίων 147 ΑΘΗΝΑ 11251 Τηλ. 2108629928 - Fax 2108662968 E mail: mouzakis@minenv.gr Η

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP

Παραδείγματα ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP Παραδείγματα ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP 11 η ετήσια σύσκεψη επιθεωρητών Συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROTEAS Γ.Χ.Κ. 27-29 Απριλίου 2015 Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Ενεργειακών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GWS Ltd. Γιαννιτσών 200, 54628 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 523245, Φαξ.: 2310 523241 info@gws.gr www.gws.gr Η Global

Διαβάστε περισσότερα

SEVESO III : Οι απαιτήσεις της νέας ΚΥΑ 30/11/2015

SEVESO III : Οι απαιτήσεις της νέας ΚΥΑ 30/11/2015 SEVESO III : Οι απαιτήσεις της νέας ΚΥΑ 30/11/2015 Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εµπίπτουν στην ΚΥΑ αποτελούν το 8% του συνόλου των εγκαταστάσεων (πηγή ΓΧΚ- ΕΜΠ) Από αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του παραρτήματος IIΙ της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP Οξεία τοξικότητα για την υγεία

Κριτήρια ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP Οξεία τοξικότητα για την υγεία Κριτήρια ταξινόμησης μειγμάτων κατά CLP Οξεία τοξικότητα για την υγεία 11 η ετήσια σύσκεψη επιθεωρητών Συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROTEAS Γ.Χ.Κ. 27-29 Απριλίου 2015 Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και ασφάλεια στα ερευνητικά εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 Αμφιθέατρο Ε. Ι.

Υγεία και ασφάλεια στα ερευνητικά εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 Αμφιθέατρο Ε. Ι. Υγεία και ασφάλεια στα ερευνητικά εργαστήρια Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 Αμφιθέατρο Ε. Ι. Παστέρ ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Σπύρος Δοντάς, Δρ. Χημικός Εργαστήριο Βιοχημείας - Τοξικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ 2. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 23 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 23 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0010 (NLE) 5569/17 ENV 50 COMPET 37 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ : ιαδικασία ελέγχου χημικών προϊόντων (ουσιών, μειγμάτων, Σε συνέχεια προηγούμενων εγκυκλίων της /νσης Περιβάλλοντος και κατόπιν της

ΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ : ιαδικασία ελέγχου χημικών προϊόντων (ουσιών, μειγμάτων, Σε συνέχεια προηγούμενων εγκυκλίων της /νσης Περιβάλλοντος και κατόπιν της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 16 Ιουνίου 2010 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 3010183/1829 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα από σεμινάριο ECHA Εκπαίδευση εκπαιδευτών των εθνικών επιθεωρητών για την εφαρμογή των κανονισμών REACH CLP Νοεμβρίου 2014

Θέμα από σεμινάριο ECHA Εκπαίδευση εκπαιδευτών των εθνικών επιθεωρητών για την εφαρμογή των κανονισμών REACH CLP Νοεμβρίου 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP -2015 27-29 Απριλίου 2015 Θέμα από σεμινάριο ECHA Εκπαίδευση εκπαιδευτών των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΡΩΣΗ/ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΟΒΑΡΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΒΛΑΒΗ/ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

ΔΙΑΒΡΩΣΗ/ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΟΒΑΡΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΒΛΑΒΗ/ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεσή τους, κατά την εργασία, σε επικίνδυνες ουσίες και μείγματα.

υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεσή τους, κατά την εργασία, σε επικίνδυνες ουσίες και μείγματα. EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚOINΩNIKΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓENIKH Δ/NΣH ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015 Aρ.

Διαβάστε περισσότερα

REACH επόμενα βήματα. Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος ΗΜΕΡΙΔΑ REACH Γ.Χ.Κ. 24/10/ 2007 1

REACH επόμενα βήματα. Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος ΗΜΕΡΙΔΑ REACH Γ.Χ.Κ. 24/10/ 2007 1 REACH επόμενα βήματα Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος ΗΜΕΡΙΔΑ REACH Γ.Χ.Κ. 24/10/ 2007 1 Νομοθετικό πλαίσιο Καν. 1907/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Έναρξη ισχύος από 01.06.2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (LIFE+) PROTEAS ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (LIFE+) PROTEAS ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (LIFE+) PROTEAS ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Εισηγήτρια: Λίνα Μαχαιρά, MΠΔ, M.Sc. Επιστημ. Υπεύθυνος Προγράμματος: Γεώργιος Α. Παπαδάκης Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH

Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH Ιωάννα Αγγελοπούλου Γενικό Χημείο του Κράτους Δ/νση Περιβάλλοντος E-mail : elhelpdesk@ath.forthnet.gr 1 Γιατί νέα πολιτική για τα χημικά; Οδ. 67/548/ΕΟΚ

Διαβάστε περισσότερα

τρόφιμα (EE L 404 της 30.12.2006, σ. 9), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

τρόφιμα (EE L 404 της 30.12.2006, σ. 9), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ 3004237/306 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ: Π.Δ. Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια ταξινόμησης κατά CLP: Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία Καρκινογένεση, Μεταλλαξιγένεση, Τοξικότητα στην αναπαραγωγή

Κριτήρια ταξινόμησης κατά CLP: Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία Καρκινογένεση, Μεταλλαξιγένεση, Τοξικότητα στην αναπαραγωγή ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-2929 Απριλίου 2015 Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος Εκπαίδευση νέων χημικών CLP- REACH. Αθήνα 14,15,16/10/2013 1 REACH? R egistration E valuation A uthorisation and Restriction of

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Δημήτριος Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. 24-25/04/2007 1 Νέα νομοθεσία σε Κοινοτικό επίπεδο Καν. 1907/2006/ΕΚ (L( L 396/30.12.2006) Έναρξη ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗ SEVESO III

Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗ SEVESO III Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗ SEVESO III Νέα Νομοθεσία, Νέα Εργαλεία, Νέες Προσεγγίσεις Έλσα Γεώργιζα Χημικός Μηχανικός Explosion Protection Project Manager Γιατί SEVESO Γιατί SEVESO ICMESA, 1976 Έκλυση της τοξικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012. Στόχοι του προγράμματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012. Στόχοι του προγράμματος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 12 α/α 1 Ανίχνευση Salmonella spp σε κιμά και παρασκευάσματα κρέατος, παγωτά, φυτικά προϊόντα Καν. 73/05/ΕΚ και Καν. 178/02/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Η3 - Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, Ειδική Τοξικότητα σε Όργανα Στόχους STOT SE, Κατ. 1

Τμήμα Η3 - Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, Ειδική Τοξικότητα σε Όργανα Στόχους STOT SE, Κατ. 1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-2929 Απριλίου 2015 Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 22.5.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 126/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 440/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Μαΐου 2010 σχετικά με τα τέλη που καταβάλλονται στον

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΓΕΝΙΚΗ ΔIEΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ Β - ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες εθνικής αρμόδιας Αρχής για την αποτελεσματική εφαρμογή του REACH

Δραστηριότητες εθνικής αρμόδιας Αρχής για την αποτελεσματική εφαρμογή του REACH Δραστηριότητες εθνικής αρμόδιας Αρχής για την αποτελεσματική εφαρμογή του REACH Δημήτρης Τσίχλης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ ΠΑΤΡΑ 05-12 - 2007 1 Ιστορική αναδρομή I Η ισχύουσα νομοθεσία για τα επικίνδυνα

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018 Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2018 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Χώρους Αποθήκευσης, Χρήσης και Παραγωγής Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών Μάρτιος 2018 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΕΚΒΟΛΗΣ - BRIDGING PRINCIPLES ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΕΚΒΟΛΗΣ - BRIDGING PRINCIPLES ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών Χημικών Προϊόντων (REACH & CLP) Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΕΚΒΟΛΗΣ - BRIDGING PRINCIPLES ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23.12.2008 ΟΔΗΓΙΑ 2008/112/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 για την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 76/768/ΕΟΚ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΑΘΗΝΑ Γ.Χ.Κ. 05-06 - 2007 1 Νομοθεσία Καταργείται-ενσωματώνεται ενσωματώνεται σταδιακά στον

Διαβάστε περισσότερα

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος Προ-καταχώριση Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος e-mail :gxk@ath.forthnet.gr 1 Περίληψη Γενικά Προκαταχώριση Καταχώριση Φάκελος καταχώρισης 2 Υποχρέωση καταχώρισης Από 1 η Ιουνίου 2008 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: -η θέσπιση

Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: -η θέσπιση Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: -η θέσπιση προδιαγραφών ποιότητας μεθόδων ελέγχου των καυσίμων και

Διαβάστε περισσότερα

REACH Κανονισμός 1907/2006

REACH Κανονισμός 1907/2006 REACH Κανονισμός 1907/2006 Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος Διημερίδα CLP- REACH. Αθήνα 30.11-1.12.2010 1 REACH? R egistration E valuation A uthorisation and Restriction of Ch emicals (Προ-καταχώριση) Καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα