Πρόλογος... 9 Μέρος 1 ο : Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Μέρος 2 ο : Ομάδα Β: Ειδικές Γνώσεις Βιβλιογραφία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόλογος... 9 Μέρος 1 ο : Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις... 11 Μέρος 2 ο : Ομάδα Β: Ειδικές Γνώσεις... 55 Βιβλιογραφία... 161"

Transcript

1

2

3 Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Μέρος 1 ο : Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Μέρος 2 ο : Ομάδα Β: Ειδικές Γνώσεις Βιβλιογραφία

4

5 Ομάδα Γενικές Γνώσεις Εισαγωγή στην Πληροφορική Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Σχεδίαση Εφαρμογών 11

6 12 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 1. Τι γνωρίζετε για την κωδικοποίηση ASCII; Ποιους περιορισμούς επιβάλλει η χρήση της; Δεδομένου ότι στον ASCII κώδικα το "+". είναι το 2B του δεκαεξαδικού με ποιο byte απεικονίζεται στη μνήμη του υπολογιστή; α β γ δ Ο κώδικας ASCII αποτελεί το πιο διαδεδομένο κώδικα χαρακτήρων ιδιαίτερα στο χώρο των μικροϋπολογιστών. Σχεδιάστηκε αρχικά ως κώδικας των 8 bits όπου τα 7 χρησιμοποιήθηκαν για την κωδικοποίηση, ενώ το όγδοο χρησιμοποιήθηκε ως bit ελέγχου της ορθότητας των 7. Αυτό δίνει δυνατότητα 128 διαφορετικών συνδυασμών και επομένως 128 διαφορετικών χαρακτήρων. Με την εξέλιξη των μικροϋπολογιστών χρησιμοποιήθηκε και το όγδοο bit για την κωδικοποίηση με αποτέλεσμα να έχουμε δυνατότητα για άλλους 128 χαρακτήρες. Οι επιπλέον 128 συνδυασμοί χρησιμοποιήθηκαν για άλλα σύμβολα. Στην Ελλάδα, οι συνδυασμοί αυτοί αξιοποιήθηκαν για την εισαγωγή των ελληνικών χαρακτήρων και λοιπών συμβόλων της γλώσσας. Το 2Β στο δεκαεξαδικό αντιστοιχεί στο του δυαδικού συστήματος. Άρα η επιλογή γ είναι η σωστή. 2. α. Σε έναν υπολογιστή οι ακέραιοι αριθμοί παριστάνονται με 8 bits. Ποια είναι η παράσταση συμπληρώματος ως προς 2 για τους αριθμούς: -28 (10), 45 (10) β. Υπολογίστε την τιμή στο δεκαδικό σύστημα, των παρακάτω δυαδικών αριθμών, αν έχουν κωδικοποιηθεί με παράσταση συμπληρώματος ως προς 2: (2), (2) α) Για να μετατρέψουμε έναν αρνητικό δεκαδικό αριθμό σε δυαδικό χρησιμοποιώντας την παράσταση συμπληρώματος ως προς 2, πρέπει αρχικά να βρούμε τον ι- σοδύναμο θετικό στο δυαδικό σύστημα, να αντιστρέψουμε τα ψηφία του (τα 0 να γίνουν 1 και τα 1 να γίνουν 0) και τελικά να προσθέσουμε τον αριθμό 1. Βήμα Αριθμός Εξήγηση Ο αριθμός Αντιστροφή των ψηφίων Πρόσθεση του 1 Αποτέλεσμα -28 (10) Συνεπώς ο αριθμός -28 (10) είναι ο στο δυαδικό. Ο αριθμός 45 (10) είναι ο στο δυαδικό. β) Ο αριθμός (2) ισούται με τον αριθμό 39 στο δεκαδικό σύστημα, ενώ ο α- ριθμός (2) ισούται με τον αριθμό -82.

7 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Με ποιο τρόπο γίνεται η παράσταση των χαρακτήρων στους Η/Υ; Τι γνωρίζετε για τους κώδικες ASCII, EBCDIC, UNICODE; Όταν οι πληροφορίες υφίστανται επεξεργασία από τους υπολογιστές μετατρέπονται (ανεξάρτητα από τη μορφή τους) σε δυαδικό ψηφιακό κώδικα. Εικόνες, κείμενο, ήχοι και αριθμοί μετατρέπονται σε μία μεγάλη σειρά από 0 και 1 (ψηφιακές πληροφορίες). Οι κώδικες ASCII, EBCDIC, UNICODE έχουν σκοπό την τυποποίηση ανταλλαγής των ψηφιακών δεδομένων ανάμεσα σε υπολογιστές. Στον κώδικα ASCII, που είναι σήμερα ο πιο διαδεδομένος κώδικας υπολογιστών, κάθε γράμμα περιγράφεται με 7 bits. Κωδικοποιεί 128 χαρακτήρες χρησιμοποιώντας τα 7 bits. Χρησιμοποιώντας 8 bit κωδικοποιεί 256 χαρακτήρες. Ο κώδικας EBCDIC δημιουργήθηκε από την IBM για την αναπαράσταση χαρακτήρων ως αριθμούς. Ο κώδικας EBCDIC χρησιμοποιεί 8 ψηφία και χωρίζεται σε δυο τμήματα. Τα 4 πρώτα ψηφία ονομάζονται ζώνη και αναπαριστούν την κατηγορία του χαρακτήρα και τα τελευταία 4 ψηφία, που ονομάζονται αριθμός, αναπαριστούν το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ο κώδικας UNICODE χρησιμοποιεί 16 bits και μπορεί να αναπαραστήσει περισσότερους από χαρακτήρες. Ο κώδικας UNICODE ήταν απαραίτητος για να την κωδικοποίηση χαρακτήρων που δεν υποστηρίζονται από τους κώδικες ASCII ή EBCDIC. 4. α. Να γράψετε τους πίνακες αληθείας για τα λογικά κυκλώματα ΝΟΤ, ΑND (με δύο εισόδους ) και OR (με δύο εισόδους). β. Να γράψετε τους πίνακες αληθείας για τη λογική συνάρτηση: f = (A AND B) OR C. α) Η λογική πράξη OT (άρνηση) εφαρμόζεται σε μια λογική συνθήκη και επιστρέφει λογική τιμή αντίθετη από αυτή της συνθήκης. Δηλαδή, η έκφραση OT A, όπου Α λογική έκφραση, είναι αληθής, αν η λογική συνθήκη Α είναι ψευδής. Ό- ταν η Α είναι αληθής, η έκφραση είναι ψευδής. Ο πίνακας αληθείας είναι: Α Αληθής Ψευδής OT Α Ψευδής Αληθής Η λογική πράξη A D (σύζευξη) συνδέει δυο ή περισσότερες λογικές συνθήκες και πρέπει όλες οι προτάσεις να είναι αληθείς για να είναι αληθής και η συνδυασμένη πρόταση. Δηλαδή, η έκφραση Α A D Β, για να είναι αληθής πρέπει και η Α και η Β να είναι αληθείς. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η πράξη AND είναι ψευδής. Ο πίνακας αληθείας είναι:

8 14 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet Α Β Α A D Β Αληθής Αληθής Αληθής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Η λογική πράξη OR (διάζευξη) συνδέει δυο ή περισσότερες λογικές συνθήκες και πρέπει τουλάχιστον μια να είναι αληθής για να είναι και η συνδυασμένη. Δηλαδή, η έκφραση Α OR Β για να είναι αληθής πρέπει τουλάχιστον μια από τις προτάσεις να είναι αληθής. Η έκφραση είναι ψευδής μόνο αν και οι δυο εκφράσεις είναι ψευδείς. Α Β Α OR Β Αληθής Αληθής Αληθής Αληθής Ψευδής Αληθής Ψευδής Αληθής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής β) Ο πίνακας αληθείας της πρότασης f = (A AND B) OR C είναι: Α Β C (A A D B) OR C Αληθής Αληθής Αληθής Αληθής Αληθής Αληθής Ψευδής Αληθής Αληθής Ψευδής Αληθής Αληθής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Αληθής Αληθής Αληθής Ψευδής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Αληθής Αληθής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Ψευδής Ο υπολογισμός της παράστασης στην πρώτη περίπτωση γίνεται ως εξής: f = (A AND B) OR C f = (Αληθής AND Αληθής) OR Αληθής f = (Αληθής AND Αληθής) OR Αληθής f = (Αληθής) OR Αληθής f = Αληθής Παρόμοια γίνεται και ο υπολογισμός στις άλλες περιπτώσεις. Δηλ. πρώτα υπολογίζεται το AND στην παρένθεση και κατόπιν γίνεται το OR.

9 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Τι γνωρίζετε για τα συνδυαστικά και τι για τα ακολουθιακά κυκλώματα; Ποια η βασική διαφορά τους; Τα συνδυαστικά (combinational) κυκλώματα ονομάζονται αυτά που δεν έχουν μνήμη, άρα οι τιμές εξόδου τους εξαρτώνται μόνο από τις παρούσες τιμές των εισόδων τους και όχι από το παρελθόν. Η λειτουργία ενός συνδυαστικού κυκλώματος περιγράφεται πλήρως από τον πίνακα αληθείας του. Αντίθετα, τα ακολουθιακά (sequential) κυκλώματα έχουν μνήμη, κι έτσι η συμπεριφορά τους εξαρτάται όχι μόνο από το τι έχουν στις εισόδους τους, αλλά και από την κατάσταση (state) στην οποία βρίσκονται, και στην οποία κατάσταση έχουν περιέλθει λόγω του παρελθόντος. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα τους εξαρτάται και από τις δυαδικές τιμές που είναι αποθηκευμένες στο σύνολο των στοιχείων μνήμης του κυκλώματος. 6. Γράψτε τον πίνακα αληθείας ενός ημιαθροιστή (half adder); Σε τι διαφέρει ο πλήρης αθροιστής (full adder ) από τον ημιαθροιστή; Ένας ημιαθροιστής αθροίζει δυο μονοψήφιους δυαδικούς αριθμούς Χ και Υ και παράγει το άθροισμα (S) και το κρατούμενο (C). Ο πίνακας αληθείας του ημιαθροιστή είναι: Χ Υ S C O πλήρης αθροιστής (full adder) έχει 3 εισόδους και 2 εξόδους. Εκτελεί την πρόσθεση δύο μονοψήφιων δυαδικών αριθμών (X, Y) λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του προηγούμενου κρατούμενου (carry, Cin) και παρέχει το άθροισμα (S) και το νέο κρατούμενο (Cout). Η πρόσθεση δύο μονοψήφιων δυαδικών αριθμών (X, Y) και ο αντίστοιχος πίνακας αλήθειας του πλήρους αθροιστή δείχνονται παρακάτω: Χ Υ Cin S Cout

10 16 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet Χ Υ Cin S Cout Περιγράψτε τη λειτουργία του flip flop RS. Ένα flip flop είναι μια βασική μονάδα μνήμης που μπορεί να αποθηκεύσει ένα bit πληροφορίας. Το RS flip flop μπορεί να γίνει με δυο πύλες όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα. S Q R Q Αν υποθέσουμε ότι το Q είναι 0 και το Q είναι 1 τότε αν αρχικά τα S (set) και R (Reset) είναι 0, το S αλλάζει από 0 σε 1. Αυτό προκαλεί την έξοδο της πάνω πύλης να αλλάξει σε 0, οπότε το Q γίνεται 0. Το Q αλλάζει το Q σε 1. Δηλ. το flip flop αλλάζει από την κατάσταση Q=0 σε Q=1. Η έξοδος Q που πηγαίνει ως είσοδος στην πάνω πύλη αναγκάζει την έξοδό τους να παραμείνει 0, οπότε η είσοδος στο S δεν αλλάζει την κατάσταση του flip flop. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά το flip flop «θυμάται» (συγκρατεί) τα δεδομένα. Μόνο ένας υψηλός παλμός στην είσοδο S μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αναγκάσει την έξοδο Q του flip flop να γίνει 1. Στη συνέχεια ένας υψηλός παλμός στην είσοδο S μπορεί να αλλάξει την έξοδο Q σε Ποια είναι η λειτουργία του καταχωρητή εντολών (instruction register - IR) και ποια η λειτουργία του μετρητή προγράμματος (program counter - PC); Οι καταχωρητές, είναι μικρές μνήμες υψηλής ταχύτητας, που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προσωρινών αποτελεσμάτων και ορισμένων πληροφοριών ελέγχου. Καθένας από αυτούς τους καταχωρητές, επιτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Ο καταχωρητής εντολών (instruction register - IR), περιέχει την εντολή που ε- κτελείται εκείνη τη στιγμή. Ο πιο σημαντικός καταχωρητής είναι ο μετρητής προγράμματος (program counter - PC), ο οποίος δείχνει την επόμενη εντολή που πρόκειται να εκτελεστεί.

11 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Ποια είναι η λειτουργία της αριθμητικής λογικής μονάδας; Η Αριθμητική και Λογική Μονάδα (ALU) είναι το τμήμα της ΚΜΕ (Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας) μέσα στο οποίο γίνεται η στοιχειώδης επεξεργασία των δεδομένων κάθε προγράμματος. Η μονάδα αυτή περιλαμβάνει ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία επιτρέπουν την εκτέλεση όλων των πράξεων (αριθμητικών και λογικών). Αριθμητικές πράξεις: Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση. Λογικές πράξεις: Συγκρίσεις αριθμών, γραμμάτων ή ειδικών χαρακτήρων. 10. Ποια είναι η διαφορά μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) τεχνολογίας CISC και μιας τεχνολογίας RISC; Η τεχνολογία CISC (Complex Instruction Set Computer) βασίζεται στη φιλοσοφία σχεδίασης chip τα οποία είναι εύκολα στον προγραμματισμό τους και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη μνήμη. Κάθε εντολή σε ένα CISC σύνολο εντολών μπορεί να εκτελέσει ένα σύνολο λειτουργιών εσωτερικά στον επεξεργαστή. Αυτό μειώνει τον αριθμό εντολών ενός προγράμματος και επιτρέπει τον προγραμματιστή να μάθει ένα μικρό, αλλά ευέλικτο, σύνολο εντολών. Τα βασικά χαρακτηριστικά των CISC επεξεργαστών είναι: Πολύπλοκες και αποτελεσματικές εντολές. Μικροκωδικοποίηση των εντολών του επεξεργαστή. Εκτενείς δυνατότητες διευθυνσιοδότησης για λειτουργίες μνήμης. Λίγους καταχωρητές. Η τεχνολογία RISC (Reduced Instruction Set Computer) είναι ένα σύνολο απλών εντολών που μπορούν να υλοποιηθούν σε επεξεργαστές με απλούστερη και πιο γρήγορη αρχιτεκτονική. Οι εντολές RISC απαιτούν chips που περιέχουν λιγότερα transistors και είναι πιο φθηνά στη σχεδίαση και την ανάπτυξη. Μειωμένο σύνολο εντολών. Απλούστερες εντολές. Ενσωματωμένες στον επεξεργαστή μονάδα ελέγχου και εντολές. Λίγα σχήματα διευθυνσιοδότησης με δυο βασικές μόνο εντολές LOAD και STORE. Πολλούς καταχωρητές.

12 18 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 11. Τι ονομάζουμε «πρόβλημα»; Αναφέρατε τις κατηγορίες που χωρίζονται τα «προβλήματα» με κριτήριο τη δυνατότητα επίλυσης τους; Με τον όρο πρόβλημα εννοείται οποιαδήποτε κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης και απαιτεί λύση η οποία δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων. Τα προβλήματα με βάση τη δυνατότητα επίλυσής τους διακρίνονται σε: 1. Επιλύσιμα είναι τα προβλήματα που η λύση τους είναι είτε γνωστή είτε είναι παρόμοια με άλλα προβλήματα που ήδη έχουν λυθεί (π.χ. υπολογισμός εμβαδού κύκλου). 2. Άλυτα ονομάζονται τα προβλήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν υ- πάρχει λύση. Έχουμε δηλ. προσπαθήσει να τα επιλύσουμε, αλλά δεν επιδέχονται λύσεως (π.χ. τετραγωνισμός κύκλου). 3. Ανοικτά ονομάζονται τα προβλήματα για τα οποία η λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε. 12. Τι είναι αλγόριθμος; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του; Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών και κανόνων (όχι άπειρες) που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένες και να τερματίζουν σε πεπερασμένο χρόνο. Με άλλα λόγια ο αλγόριθμος είναι η σαφής περιγραφή των βημάτων για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά (κριτήρια) που πρέπει να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος είναι: 1. Είσοδος: κάθε αλγόριθμος πρέπει να έχει καμία, μία ή περισσότερες τιμές δεδομένων ως είσοδο. 2. Έξοδος: ο αλγόριθμος πρέπει να παράγει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα, είτε προς τον χρήστη είτε προς έναν άλλο αλγόριθμο. 3. Καθοριστικότητα: τα βήματα του αλγορίθμου πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα ως προς τον τρόπο εκτέλεσής τους. 4. Περατότητα: ο αλγόριθμος πρέπει να τερματίζει μετά από ένα πεπερασμένο αριθμό βημάτων. 5. Αποτελεσματικότητα: κάθε εντολή του αλγορίθμου να είναι απλή και να είναι εκτελέσιμη.

13 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Περιγράψτε τι είναι: α. Τμηματικός προγραμματισμός και β. Δομημένος προγραμματισμός. α) Σύμφωνα με τον τμηματικό προγραμματισμό, μετά την ιεραρχική σχεδίαση του προγράμματος, δηλ. την διαίρεσή του σε πιο απλά τμήματα, κάθε τμήμα του προγράμματος υλοποιείται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τμήματα. Ο τμηματικός προγραμματισμός έχει τα εξής πλεονεκτήματα: 1. Διευκολύνει τη δημιουργία του προγράμματος. 2. Μειώνει τα λάθη. 3. Επιτρέπει την ευκολότερη κατανόηση και διόρθωση του προγράμματος. 4. Επεκτείνει τις δυνατότητες των γλωσσών προγραμματισμού. β) Ο δομημένος προγραμματισμός στηρίζεται στη χρήση τριών στοιχειωδών λογικών δομών, ακολουθίας, επιλογής και επανάληψης. Όλα τα προγράμματα μπορούν να γραφούν χρησιμοποιώντας συνδυασμούς μόνο αυτών των τριών δομών ελέγχου. Κάθε πρόγραμμα, όπως και κάθε ενότητα προγράμματος, έχει μόνο μία είσοδο και μόνο μία έξοδο. Τα πλεονεκτήματα του δομημένου προγραμματισμού επικεντρώνονται στα εξής: 1. Δημιουργία απλούστερων προγραμμάτων. 2. Άμεση μεταφορά των αλγορίθμων σε προγράμματα. 3. Διευκόλυνση ανάλυσης του προγράμματος σε τμήματα. 4. Περιορισμός των λαθών κατά την ανάπτυξη του προγράμματος. 5. Διευκόλυνση στην ανάγνωση και κατανόηση του προγράμματος από τρίτους. 6. Ευκολότερη διόρθωση και συντήρηση. 14. Ποιους τρόπους γνωρίζετε για την αναπαράσταση ενός αλγορίθμου; Δώστε μία σύντομη περιγραφή για τον καθένα. Οι συνήθεις τρόποι αναπαράστασης ενός αλγορίθμου είναι: 1. Με ελεύθερο κείμενο, δηλ. περιγραφή σε μορφή έκθεσης. Αποτελεί τον λιγότερο επεξεργασμένο και τον πιο αδόμητο τρόπο παρουσίασης ενός αλγορίθμου. Μπορεί να οδηγήσει σε μη εκτελέσιμο αλγόριθμο, γιατί μπορεί εύκολα να παραβιασθεί το κριτήριο της αποτελεσματικότητας.

14 20 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 2. Με διαγραμματικές τεχνικές, που συνιστούν ένα γραφικό τρόπο παρουσίασης του αλγορίθμου. Η πιο γνωστή διαγραμματική τεχνική, είναι το διάγραμμα ροής. Οι διαγραμματικές τεχνικές χρησιμοποιούνται όλο και πιο σπάνια στην πράξη. 3. Με φυσική γλώσσα κατά βήματα, με τον κίνδυνο όμως να παραβιασθεί το κριτήριο της καθοριστικότητας των αλγορίθμων. 4. Με κωδικοποίηση, δηλαδή με ένα πρόγραμμα γραμμένο, είτε σε ψευδογλώσσα είτε σε κάποιο προγραμματιστικό περιβάλλον που όταν εκτελεσθεί θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα με τον αλγόριθμο. Ο πιο καλά δομημένος τρόπος είναι η κωδικοποίηση, γιατί οι εντολές είναι σαφώς καθορισμένες και μπορεί να εκτελεσθεί άμεσα από τον υπολογιστή. 15. Τι γνωρίζετε για τη δομή της επιλογής, σε έναν αλγόριθμο; Δώστε ένα παράδειγμα. Τι είναι η φωλιασμένη (nested) επιλογή; Στα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν ακολουθούνται πάντα τα ίδια βήματα για την επίλυσή τους. Συνήθως λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις με βάση κάποια ή κάποιες τιμές. Η διαδικασία της επιλογής περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας λογικής συνθήκης και την εκτέλεση μιας ή περισσότερων ενεργειών μόνο αν η συνθήκη ισχύει (Αληθής). Υπάρχουν τρεις γενικές μορφές επιλογής: Απλή επιλογή Αν Συνθήκη τότε Ομάδα εντολών Σύνθετη επιλογή Αν Συνθήκη τότε Ομάδα εντολών 1 Αλλιώς Ομάδα εντολών 2 Πολλαπλή επιλογή Αν Συνθήκη 1 τότε Ομάδα εντολών 1 Αλλιώς_αν Συνθήκη 2 τότε Ομάδα εντολών 2 Αλλιώς_αν Συνθήκη 3 τότε Ομάδα εντολών 3... Αλλιώς Ομάδα εντολών Ν Στον ακόλουθο πίνακα υπάρχει ένα παράδειγμα και σύντομη εξήγηση για κάθε δομή επιλογής:

15 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις 21 Απλή επιλογή Αν χ > 0 τότε Εμφάνισε Μεγαλύτερος του 0 Εξήγηση: Αν η μεταβλητή χ είναι μεγαλύτερη από μηδέν θα εμφανιστεί το α- ντίστοιχο μήνυμα. Σύνθετη επιλογή Αν α 0 τότε Εμφάνισε α Αλλιώς Εμφάνισε -α Εξήγηση: Αν η μεταβλητή α είναι μεγαλύτερη ή ίση με μηδέν θα εμφανιστεί η τιμή της. Αν η μεταβλητή α είναι μικρότερη από μηδέν θα εμφανιστεί η αντίθετη τιμή της. Πολλαπλή επιλογή Αν θ = 1 τότε Εμφάνισε Πρώτος Αλλιώς_αν θ = 2 τότε Εμφάνισε Δεύτερος Αλλιώς_αν θ = 3 τότε Εμφάνισε Τρίτος Αλλιώς Εμφάνισε Εκτός 1 ης τριάδας Εξήγηση: Αν η μεταβλητή θ ισούται με 1 ή 2 ή 3, θα εμφανίζει το μήνυμα Πρώτος ή Δεύτερος ή Τρίτος α- ντίστοιχα. Αν η τιμή του θ είναι διαφορετική, τότε εμφανίζεται το μήνυμα Εκτός 1 ης τριάδας. Οι διαδικασίες των εμφωλευμένων (φωλιασμένων) επιλογών είναι συνδυασμός των βασικών μορφών δομής επιλογής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απλή, σύνθετη ή πολλαπλή επιλογή που περιέχει εσωτερικά, στην ομάδα εντολών της, μια ή περισσότερες άλλες επιλογές. Στο επόμενο παράδειγμα, υπάρχει εσωτερικά σε μια σύνθετη επιλογή μια δεύτερη σύνθετη επιλογή: Αν βάρος < 80 τότε Αν ύψος > 1.70 τότε Εμφάνισε Μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Αλλιώς Εμφάνισε Δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω ύψους Αλλιώς Εμφάνισε Δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω βάρους

16 22 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 16. Σχεδιάστε ένα λογικό διάγραμμα (Flow-chart) που να υπολογίζει το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο τετραμήνων (α, β) στο μάθημα της πληροφορικής. Τέλος, ανάλογα με τον μέσο όρο να εμφανίζεται το μήνυμα: α. πολύ καλά αν μέσος όρος > 15 β. καλά αν 10 <= μέσος όρος < 15 και γ. απέτυχες αν μέσος όρος < 10 Αρχή Διάβασε α, β μ (α + β)/2 Αληθής μ > 15 Ψευδής 10 <= μ και μ < 15 Ψευδής Αληθής Εμφάνισε Πολύ καλά Εμφάνισε Καλά Εμφάνισε Απέτυχες Τέλος 17. Να γραφεί αλγόριθμος που διαβάζει την πλευρά α ενός τετραγώνου και την α- κτίνα r ενός κύκλου και εκτυπώνει το όνομα του σχήματος με το μεγαλύτερο εμβαδό. Δίνεται ότι εμβαδόν τετραγώνου = α*α και εμβαδόν κύκλου = 3,14*r*r. Αλγόριθμος Υπολογισμός Εμφάνισε Δώσε πλευρά α και ακτίνα r Διάβασε α, r τ α*α κ 3.14*r*r Αν τ > κ τότε Εμφάνισε Τετράγωνο Αλλιώς_αν τ < κ τότε Εμφάνισε Κύκλος Αλλιώς Εμφάνισε Ίσα

17 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις 23 Τέλος Υπολογισμός 18. Να γραφεί αλγόριθμος που θα εμφανίζει τους ακέραιους από το 1 μέχρι το 100. Σε κάθε πολλαπλάσιο του 5 θα εμφανίζει δίπλα και ένα (*). Αλγόριθμος Υπολογισμός Για i από 1 μέχρι 100 Aν i mod 5 = 0 τότε Εμφάνισε i, * Αλλιώς Εμφάνισε i Τέλος Υπολογισμός 19. Να γραφεί αλγόριθμος που διαβάζει έναν αριθμό, ελέγχει αν είναι πρώτος ή όχι και εκτυπώνει τον ανάλογο χαρακτηρισμό. (Ένας αριθμός χαρακτηρίζεται πρώτος αν διαιρείται μόνο με τον εαυτό του και τη μονάδα). Ένας αλγόριθμος για τον χαρακτηρισμό ενός αριθμού α ως πρώτου ή όχι είναι (θεωρούμε ότι ο αριθμός α είναι θετικός ακέραιος): Αλγόριθμος Υπολογισμός Διάβασε α β Τ_Ρ(α) β Α_Μ(β) Χ Αληθής Για i από 2 μέχρι β Αν α mod i = 0 τότε Χ Ψευδής Αν Χ = Αληθής τότε Εμφάνισε Πρώτος Αλλιώς Εμφάνισε Δεν είναι πρώτος

18 24 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet Τέλος Υπολογισμός Οι συναρτήσεις Τ_Ρ( ) και Α_Μ( ) επιστρέφουν την τετραγωνική ρίζα και το ακέραιο μέρος ενός αριθμού αντίστοιχα. 20. Ένα έτος χαρακτηρίζεται δίσεκτο: α. αν διαιρείται από το 4 αλλά δεν διαιρείται από το 100 ή β. αν διαιρείται από το 400 Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τα δίσεκτα έτη από το 1500 έως το 2000 καθώς και το πλήθος τους. Αλγόριθμος Υπολογισμός πλήθος 0 Για i από 1500 μέχρι 2000 Αν (i mod 4 = 0 και i mod 100 <> 0) ή (i mod 400 = 0) τότε Εμφάνισε i πλήθος πλήθος + 1 Εμφάνισε πλήθος Τέλος Υπολογισμός 21. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει και αποθηκεύει σε μονοδιάστατο πίνακα 100 αριθμούς και στη συνέχεια θα εμφανίζει τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο αριθμό του πίνακα. Αλγόριθμος Υπολογισμός Για i από 1 μέχρι 100 Εμφάνισε Δώσε το στοιχείο, i Διάβασε Π[i] min Π[1] Για i από 2 μέχρι 100 Αν Π[i] < min τότε min Π[i] Εμφάνισε min

19 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις 25 max Π[1] Για i από 2 μέχρι 100 Αν Π[i] > max τότε max Π[i] Εμφάνισε max Τέλος Υπολογισμός 22. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος: α. θα διαβάζει και θα αποθηκεύει σε ένα μονοδιάστατο πίνακα τα ονόματα 10 υπαλλήλων μιας επιχείρησης και σε ένα δισδιάστατο πίνακα τους αντίστοιχους μισθούς τους σε ευρώ για τους 12 μήνες του 2003 β. θα υπολογίζει τις ετήσιες αποδοχές κάθε υπαλλήλου και θα τις αποθηκεύει σε ένα νέο μονοδιάστατο πίνακα. γ. θα υπολογίζει το μέσο όρο των ετήσιων αποδοχών των υπαλλήλων δ. θα εμφανίζει όλα τα ονόματα των υπαλλήλων, τις ετήσιες αποδοχές τους και τον χαρακτηρισμό ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ αν αυτές είναι λιγότερες από τον μέσο όρο. Αλγόριθμος Υπολογισμός Για i από 1 μέχρι 10 Διάβασε O[i] Για i από 1 μέχρι 10 Για j από 1 μέχρι 12 Διάβασε Α[i, j] Για i από 1 μέχρι 10 Αθρ[i] 0 Για i από 1 μέχρι 10 Για j από 1 μέχρι 12 Αθρ[i] Αθρ[i] + Α[i, j] Για i από 1 μέχρι 10 ΜΟ[i] Αθρ[i]/12

20 26 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet Για i από 1 μέχρι 10 Αν Αθρ[i] < ΜΟ[i] τότε Εμφάνισε Ο[i], Αθρ[i], ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ Τέλος Υπολογισμός 23. Τι εννοούμε με τους όρους LIFO (Last-In, First-Out) και FIFO (First-In, First- Out) και σε ποιες δομές δεδομένων εμφανίζονται. Η μέθοδος επεξεργασίας της στοίβας ονομάζεται τελευταίο μέσα, πρώτο έξω ή με την αγγλική συντομογραφία LIFO (Last In First Out). Στη δομή δεδομένων στοίβα τα δεδομένα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, όπως για παράδειγμα μια στοίβα από πιάτα. Οι λειτουργίες σε μια στοίβα είναι η: Ώθηση (push) στοιχείου στην κορυφή μιας στοίβας. Στη διαδικασία της ώθησης πρέπει να ελέγχεται, αν η στοίβα είναι γεμάτη, οπότε λέγεται ότι συμβαίνει υπερχείλιση (overflow) της στοίβας. Απώθηση (pop) στοιχείου από την κορυφή της στοίβας. Στη διαδικασία απώθησης ελέγχει, αν υπάρχει ένα τουλάχιστον στοιχείο στη στοίβα, δηλαδή ελέγχει αν γίνεται υποχείλιση (underflow) της στοίβας. Η μέθοδος επεξεργασίας της ουράς ονομάζεται πρώτο μέσα, πρώτο έξω ή με την αγγλική συντομογραφία FIFO (First In First Out). Στη δομή δεδομένων ουρά τα δεδομένα παρατάσσονται το ένα πίσω από το άλλο, σχηματίζοντας μια ουρά, όπως για παράδειγμα μια ουρά πελατών σε μια τράπεζα. Οι λειτουργίες σε μια ουρά είναι η: Εισαγωγή (enqueue) στοιχείου στο πίσω άκρο της ουράς. Εξαγωγή (dequeue) στοιχείου από το εμπρός άκρο της ουράς. 24. α. Τι εννοούμε όταν λέμε υλικό (hardware) και τι λογισμικό (software) ενός υπολογιστικού συστήματος;... β. Τι είναι το λογισμικό εφαρμογών (applications software) και τι λογισμικό συστήματος (system software); Δώστε τουλάχιστον 2 παραδείγματα για κάθε κατηγορία λογισμικού. α) Ο φυσικός εξοπλισμός ενός υπολογιστή, δηλαδή τα μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά μέρη του, καλείται υλικό (hardware). Για παράδειγμα, ο σκληρός δίσκος αποτελεί μέρος του υλικού ενός σύγχρονου υπολογιστή

21 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις 27 Το σύνολο των προγραμμάτων που είναι αποθηκευμένα σε ένα υπολογιστικό σύστημα ονομάζεται λογισμικό. β) Το λογισμικό διακρίνεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Το Λογισμικό Συστήματος (Λειτουργικό Σύστημα Windows, Μεταφραστές, Συμβολομεταφραστές, κλπ) επιτελεί βασικές λειτουργίες του συστήματος και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του. Το Λογισμικό Εφαρμογών (Κειμενογράφοι WinWord, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων MS-Access, κλπ) χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των δεδομένων του χρήστη. 25. Ποια είναι η οργάνωση και η λειτουργία της μονάδας μνήμης; Η κεντρική μνήμη χωρίζεται σε διακριτές θέσεις σε καθεμία από τις οποίες μπορεί να αποθηκευτεί μία λέξη (word), δηλαδή ένας σταθερός αριθμός από δυαδικά ψηφία (bits). Κάθε θέση της μνήμης χαρακτηρίζεται μονοσήμαντα από τη διεύθυνση της, που είναι ένας δυαδικός αριθμός. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την κεντρική μνήμη σαν ένα δισδιάστατο πίνακα, όπου σε κάθε θέση του αποθηκεύεται ένα μέρος των δεδομένων. Τα τμήματα μεταβλητού μήκους (segments) είναι ένα σύνολο από θέσεις αποθήκευσης. Κάθε τμήμα νοείται ως μια αυτόνομη λογική ενότητα, που περιέχει ένα διάστημα διευθύνσεων, μια αρχική διεύθυνση και ένα μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος θέσεων αποθήκευσης. Το μήκος κάθε τμήματος μπορεί να είναι οποιοδήποτε μεταξύ 0 και του μέγιστου επιτρεπόμενου μεγέθους και να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. 26. Τι γνωρίζετε για τον καταχωρητή δεδομένων μνήμης (memory data register MDR) και τι για τον καταχωρητή διευθύνσεων μνήμης (memory address register MAR); Ο καταχωρητής δεδομένων μνήμης (MDR) είναι ο καταχωρητής της μονάδας ελέγχου που περιέχει τα περιεχόμενα ενός καταχωρητή που πρέπει να φέρει ή να αποθηκεύσει δεδομένα από ή προς τη μνήμη. Ο καταχωρητής δεδομένων μνήμης είναι στην ουσία το «μισό» του interface μεταξύ ενός μικροπρογράμματος και της μνήμης. Το υπόλοιπο «μισό» είναι ο καταχωρητής διευθύνσεων μνήμης. Ο καταχωρητής διεύθυνσης μνήμης (MAR) είναι ο καταχωρητής της μονάδας ελέγχου που περιέχει τη διεύθυνση ενός καταχωρητή που πρέπει να φέρει ή να αποθηκεύσει δεδομένα από ή προς τη μνήμη. Ο καταχωρητής διευθύνσεων μνήμης είναι στην ουσία το «μισό» του interface μεταξύ ενός μικροπρογράμματος και της μνήμης. Το υπόλοιπο «μισό» είναι ο καταχωρητής δεδομένων μνήμης.

22 28 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 27. Αναφέρατε τα είδη της κεντρικής μνήμης του υπολογιστή. Σε τι χρησιμεύει η κάθε μια από αυτές; Τι είναι τα bit, byte και word; Τι απεικονίζει το καθένα τους; Η μονάδα word είναι σταθερή για όλους τους υπολογιστές; Η κύρια μνήμη διακρίνεται σε δυο τύπους: τη μνήμη RAM (Random Access Memory) και τη μνήμη ROM (Read Only Memory). Η μνήμη RAM είναι μνήμη τυχαίας προσπέλασης στην οποία αποθηκεύονται προσωρινά τα προγράμματα που εκτελούνται, τα δεδομένα που χρησιμοποιούν και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που παράγουν. Η μνήμη ROM περιέχει δεδομένα τα οποία χρησιμεύουν στη διαδικασία εκκίνησης και την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή. Για παράδειγμα, το BIOS αποθηκεύεται σε αυτή τη μνήμη. Το bit (binary digit) είναι ένα ψηφίο του δυαδικού συστήματος, δηλαδή 0 ή 1 και αποτελεί την ελάχιστη ποσότητα πληροφορίας που μπορεί να αποθηκεύσει ένας υπολογιστής. Το byte (χαρακτήρας ή ψηφιολέξη) είναι μια ομάδα από 8 bits τα οποία επεξεργάζονται ως ενιαίο σύνολο. Word (λέξη) είναι μια ομάδα από bits, εύρους 16 ή 32 bits ή διαφορετικά 2 ή 4 bytes. Συνεπώς, η μονάδα word δεν είναι σταθερή για όλους τους τύπους υπολογιστών. 28. Τι είναι ο χρόνος προσπέλασης (access time); Κατατάξτε βάση του χρόνου προσπέλασης τις μνήμες: CD-ROM, κύρια μνήμη, σκληροί δίσκοι, λανθάνουσα μνήμη (cache memory), μαγνητικές ταινίες. Χρόνος προσπέλασης είναι ο χρόνος που απαιτείται για τον εντοπισμό των δεδομένων στην κύρια ή τη βοηθητική μνήμη, από τη στιγμή της αίτησης της ΚΜΕ. Ο χρόνος προσπέλασης αλλάζει, καθώς αλλάζει η τεχνολογία κάθε αποθηκευτικού μέσου. Ενδεικτικές τιμές μέσου χρόνου προσπέλασης σε αποθηκευτικά μέσα CD-ROM Κύρια Μνήμη Σκληρός δίσκος Λανθάνουσα μνήμη Μαγνητική ταινία (δισκέτα) 100 msec 15 nsec 8.9 msec 8 nsec 94 msec

23 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις Τι είναι η λανθάνουσα ή κρυφή μνήμη (cache memory); Σε τι χρησιμεύει και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της; Η κρυφή ή λανθάνουσα μνήμη (cache memory) έχει υψηλή ταχύτητα και υπάρχει για να βελτιώσει την ταχύτητα τροφοδότησης του επεξεργαστή με δεδομένα. Τα προσφάτως χρησιμοποιημένα δεδομένα αντιγράφονται στην κρυφή μνήμη, έτσι ώστε, όταν ο επεξεργαστής χρειαστεί τα συγκεκριμένα δεδομένα, να μπορεί να τα προσπελάσει άμεσα. Δηλαδή, ο επεξεργαστής ελέγχει πρώτα τα δεδομένα που υπάρχουν στην κρυφή μνήμη και μόνο αν δεν βρει τα δεδομένα που χρειάζεται, ελέγχει τη μνήμη RAM. 30. Τι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας (buses), τι εξυπηρετούν και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται; Περιγράψτε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός διαδρόμου. Όλα τα βασικά τμήματα ενός υπολογιστή συνδέονται μεταξύ τους με διαύλους ή διαδρόμους επικοινωνίας, που ονομάζονται αρτηρίες ή δίαυλοι επικοινωνίας. Ένας δίαυλος επικοινωνίας είναι μια παράλληλη σειρά αγωγών, μέσα από τους οποίους μπορούν να μεταφερθούν δεδομένα και σήματα ελέγχου από μια μονάδα σε άλλη. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια διαύλου γίνεται η επικοινωνία της μνήμης με τον επεξεργαστή και του επεξεργαστή με τις συσκευές εισόδου-εξόδου. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες διαύλων επικοινωνίας 1. Η αρτηρία μνήμης - επεξεργαστή ή αρτηρία συστήματος (system bus): συνδέει τον επεξεργαστή με την κύρια και την κρυφή μνήμη. Η αρτηρία αυτή έχει μικρό μήκος και πολύ υψηλή ταχύτητα για να μπορεί ο επεξεργαστής να τροφοδοτείται άμεσα με δεδομένα. 2. Οι αρτηρίες εισόδου εξόδου: συνδέουν τις περιφερειακές συσκευές. Οι αρτηρίες αυτές έχουν μεγάλο σχετικά μήκος και χαμηλή ταχύτητα, αφού εξυπηρετούν αργές περιφερειακές συσκευές.

24 30 Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Internet/Intranet 3. Οι επίπεδες αρτηρίες: συνδέουν πάνω σε μια κοινή αρτηρία όλες τις μονάδες ενός υπολογιστή (επεξεργαστής, μνήμη, περιφερειακές συσκευές). Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός διαδρόμου είναι: 1. Ταχύτητα: αναφέρεται στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και μετρείται σε Ηz ή MHz, π.χ. 100 MHz. 2. Μέγεθος (ή εύρος): αναφέρεται στον αριθμό των bits που μπορούν να ταξιδεύουν παράλληλα στο διάδρομο, π.χ. 32 bits. 31. Τι είναι και τι συσκευές υποστηρίζει το SCSI (Small computer systems interface) ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του; Ποια η διαφορά ενός IDE controller; Πόσους σκληρούς δίσκους μπορούμε να συνδέσουμε σε μια κάρτα IDE και πόσους σε μια κάρτα SCSI; Οι συσκευές περιφερειακής μνήμης (CD-ROM, Σκληροί δίσκοι, DVD) στους σύγχρονους H/Υ, συνδέονται με τις αρτηρίες εισόδου-εξόδου μέσω μιας ειδικής αρτηρίας εξυπηρέτησης δίσκων. Η αρτηρία αυτή είναι είτε IDE είτε SCSI. Οι αρτηρίες (buses) τύπου SCSI, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη διασύνδεση περιφερειακών συσκευών σε μεγάλα υπολογιστικά συστήματα. Πλέον χρησιμοποιούνται και στους προσωπικούς υπολογιστές διότι προσφέρουν: Δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών περιφερειακών συσκευών, π.χ. σκληρών δίσκων, CD-ROM, σαρωτών. Υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των συνδεόμενων συσκευών. Το βασικό μειονέκτημα του SCSI είναι το υψηλότερο κόστος του, γιατί περιέχει ειδικά κυκλώματα επεξεργασίας και δική του ROM. Επίσης, για τη λειτουργία του είναι απαραίτητη η ύπαρξη ειδικής κάρτας (SCSI controller) που αυξάνει επιπλέον το κόστος του. Η αρτηρία IDE είναι ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα υπολογιστών και επιτρέπει τη σύνδεση έως 2 συσκευών περιφερειακής μνήμης. To EIDE (Enhanced IDE), αποτελεί επέκταση του IDE, και υποστηρίζει μέχρι 4 συσκευές περιφερειακής μνήμης.

25 Ομάδα Α: Γενικές Γνώσεις 31 Η αρτηρία SCSI, υποστηρίζει 7 ή περισσότερες συσκευές εκ των οποίων κάποιες μπορούν να είναι περιφερειακές συσκευές (π.χ. σαρωτές). Η αρτηρία αυτή ενσωματώνεται με την τοποθέτηση μιας ειδικής κάρτας επέκτασης που ονομάζεται προσαρμογέας SCSI, σε μια υποδοχή επέκτασης του Η/Υ. 32. Τι είναι το ΒΙΟS (Basic Input Output System) και ποια η λειτουργία του; Τι ρυθμίσεις περιφερειακών κάνουμε στο BIOS; Αν είναι προστατευμένη η προσπέλαση στο BIOS chip, με ποιον τρόπο μπορείτε να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του BIOS SETUP; Το βασικό σύστημα εισόδου εξόδου (BIOS) είναι ένα σύνολο εντολών αποθηκευμένων στη μνήμη ROM που βρίσκεται πάνω στη μητρική πλακέτα. Οι εντολές αυτές έχουν γραφεί από τον κατασκευαστή της μητρικής κάρτας και είναι απαραίτητες για την ομαλή εκκίνηση της λειτουργίας του προσωπικού υπολογιστή. Επίσης, επιτρέπει τον καθορισμό των χαρακτηριστικών του υπολογιστή (ημερομηνία, ώρα, κλπ) και των βασικών περιφερειακών μονάδων, όπως η οθόνη, το πληκτρολόγιο, και οι μονάδες αποθήκευσης. Υπάρχουν δυο τρόποι για την πραγματοποίηση αλλαγών στο BIOS όταν αυτό είναι κλειδωμένο με κάποιο κωδικό τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Καταρχήν, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη χρήση ενός από τους γενικούς κωδικούς BIOS που είναι διαθέσιμοι και μπορούν να βρεθούν στο Internet. Συνήθως υπάρχουν 2-3 γενικοί κωδικοί που ξεκλειδώνουν το BIOS. Ο δεύτερος τρόπος είναι με αφαίρεση της μπαταρίας που βρίσκεται στο motherboard. Έτσι ο υπολογιστής χάνει τις ρυθμίσεις του και τίθεται στην αρχική κατάσταση λειτουργίας του. 33. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκτυπωτών; Ποιες είναι οι κατηγορίες των εκτυπωτών ανάλογα με την τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν; Τι είναι οι σχεδιογράφοι (plotters); Το πρώτο χαρακτηριστικό των εκτυπωτών είναι το μέγεθος χαρτιού στο οποίο μπορεί να εκτυπώσει. Οι περισσότεροι εκτυπωτές τυπώνουν σε A4 (210x297mm) ή και σε A3 (420x297mm).

26

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Τμήματα Υπολογιστή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Η επεξεργασία των δεδομένων ακολουθεί μια στερεότυπη διαδρομή: τα δεδομένα εισάγονται στο υπολογιστικό σύστημα, υφίστανται μια ορισμένη επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Τι εννοούμε με τον όρο υπολογιστικό σύστημα και τι με τον όρο μικροϋπολογιστικό σύστημα; Υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων Πληροφορικής 2. Ο αλγόριθμος αποτελείται από ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών 3. Ο αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 A Εξάμηνο Αλγόριθμος Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ )

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ ) Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ. 25 48) Τι είναι αλγόριθμος; Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αλγόριθμος είναι μία πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1) Τι είναι πρόβλημα (σελ. 3) 2) Τι είναι δεδομένο, πληροφορία, επεξεργασία δεδομένων (σελ. 8) 3) Τι είναι δομή ενός προβλήματος (σελ. 8)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ» Περιεχόμενα Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»... 2 Καταχωρητές... 3 Αριθμητική-λογική μονάδα... 3 Μονάδα μνήμης... 4 Μονάδα Εισόδου - Εξόδου... 5 Μονάδα ελέγχου... 5 Ρεπερτόριο Εντολών «ΑΒΑΚΑ»... 6 Φάση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 30 / σελίδα 28 Αντιμετάθεση / σελίδα 10 Να γράψετε αλγόριθμο, οποίος θα διαβάζει τα περιεχόμενα δύο μεταβλητών Α και Β, στη συνέχεια να αντιμεταθέτει τα περιεχόμενά τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 2 1. Τι καλούμε αλγόριθμο; 2. Ποια κριτήρια πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος; 3. Πώς ονομάζεται μια διαδικασία που δεν περατώνεται μετά από συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.3 : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών Στόχοι Μαθήματος: Να γνωρίσετε τις βασικές αρχές αριθμητικής των Η/Υ. Ποια είναι τα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit -CPU) ή απλούστερα επεξεργαστής αποτελεί το μέρος του υλικού που εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Εισαγωγή Τµήµατα του Η/Υ καιοργάνωση Μονάδα Κεντρικής Μνήµης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) Μονάδα Εισόδου Εξόδου ίαυλοι Επικοινωνίας Εναλλακτικές αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 Τμήμα θεωρίας: Α.Μ. 8, 9 Κάθε Πέμπτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ23. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος Γραφείο 118 email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία: Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Να δοθεί ο ορισμός του Αλγορίθμου. Αλγόριθμος, σύμφωνα με το βιβλίο, είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών (όχι άπειρες), αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς

Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 25-6 Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς (αριθμητικές πράξεις) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Πράξεις με δυαδικούς

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Τετάρτη 5-12/11/2014 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1. Παράσταση και οργάνωση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων.

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Α Γενικού Λυκείου Κεφάλαιο 1 1.1 Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι Υπολογιστικές συσκευές. Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μάθημα 8 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και Μνήμη 1 Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα 1. Ποια είναι η σχέση της έννοιας του μικροεπεξεργαστή με αυτή του μικροελεγκτή; Α. Ο μικροεπεξεργαστής εμπεριέχει τουλάχιστο έναν μικροελεγκτή. Β. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επικοινωνία μέσω e-mail: cdemest@aua.gr, cdemest@cn.ntua.gr 1 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α 2 Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Αριθμός bit δίαυλου δεδομένων (Data Bus) Αριθμός bit δίαυλου διευθύνσεων (Address Bus) Μέγιστη συχνότητα λειτουργίας (Clock Frequency) Τύποι εντολών Αριθμητική

Διαβάστε περισσότερα

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Η τεχνολογία των Η/Υ έχει βασιστεί στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού. Οπως ο άνθρωπος πέρνει εξωτερικά ερεθίσµατα από το περιβάλλον τα επεξεργάζεται και αντιδρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Να γίνει περιγραφή της δομής δεδομένων Στοίβα. Στη δομή δεδομένων στοίβα τα δεδομένα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Σχηματικά οι λεπτομέρειες μιας δομής δεδομένων στοίβας μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο AEN ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο ΘΕΩΡΙΑ 3 η Διάλεξη ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Υπολογιστικό σύστημα: Ένα δυναμικό σύστημα που: Χρησιμοποιείται για επίλυση προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα.

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. 1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Αριθμητική Λογική μονάδα

Κεφάλαιο 8. Αριθμητική Λογική μονάδα Κεφάλαιο 8 Αριθμητική Λογική μονάδα 8.1 Εισαγωγή Στη μηχανική υπολογιστών η αριθμητική/λογική μονάδα (ALU) είναι ένα ψηφιακό κύκλωμα το οποίο εκτελεί αριθμητικούς και λογικούς υπολογισμούς. Η ALU είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Είσοδος:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Α2. Ο αλγόριθμος αποτελείται από ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών Α3. Ο αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Τα δεδομένα (data) είναι η αφαιρετική αναπαράσταση της πραγματικότητας και συνεπώς μία απλοποιημένη όψη της. Η συλλογή των ακατέργαστων δεδομένων και ο συσχετισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Διάρκεια 3 ώρες. Όνομα... Επώνυμο... Βαθμός...

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Διάρκεια 3 ώρες. Όνομα... Επώνυμο... Βαθμός... 1 Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Διάρκεια 3 ώρες Στοιχεία Μαθητή: Όνομα... Επώνυμο... Βαθμός... 2 Θεμα Α (30%) Α1 ΣΩΣΤΟ - ΛΑΘΟΣ 1. Ένα υποπρόγραμμα δεν μπορεί να κληθεί περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ Μικροϋπολογιστής Υπολογιστής που χρησιμοποιείται για την είσοδο, επεξεργασία και έξοδο πληροφοριών. Είδη μικροϋπολογιστών:

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Δεδομένων. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Αναπαράσταση Δεδομένων. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση Δεδομένων ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση δεδομένων Κατάλληλη συμβολική αναπαράσταση δεδομένων, για απλοποίηση βασικών πράξεων, όπως πρόσθεση Πόσο εύκολο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά.

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. AeppAcademy.com facebook.com/aeppacademy Γεια. Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. Καλή Ανάγνωση & Καλή Επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ακαδηµαϊκό Έτος 2003-2004, Εαρινό Εξάµηνο ιδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

! Εάν ο αριθμός διαθέτει περισσότερα bits, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δυνάμεις του 2. ! Προσοχή στη θέση του περισσότερο σημαντικού bit!

! Εάν ο αριθμός διαθέτει περισσότερα bits, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δυνάμεις του 2. ! Προσοχή στη θέση του περισσότερο σημαντικού bit! Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 25-6 Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς (αριθμητικές ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Αριθμοί Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α : ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ...11 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...30

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α : ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ...11 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...30 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α : ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ...11 1.1 Τι είναι Πληροφορική;...11 1.1.1 Τι είναι η Πληροφορική;...12 1.1.2 Τι είναι ο Υπολογιστής;...14 1.1.3 Τι είναι το Υλικό και το

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Η κλασσική δομή του μοντέλου που πρότεινε το 1948 ο Von Neumann Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Είσοδος Αποθήκη Αποθήκη - Έξοδος Εντολών Δεδομένων Κλασσικό μοντέλο Von Neumann

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Μάθημα 4.5 Η Μνήμη - Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις τα κυριότερα είδη μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω:

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: 1ο ΓΕΛ Καστοριάς Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Δομή Ακολουθίας (κεφ. 2 και 7 σχολικού βιβλίου) 1. Οι μεταβλητές αντιστοιχίζονται από τον μεταγλωττιστή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κώδικας μηχανής (E) Ο επεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει το αρχιτεκτονικό σύνολο εντολών (instruction set architecture) Οι

Διαβάστε περισσότερα

10. Με πόσους και ποιους τρόπους μπορεί να αναπαρασταθεί ένα πρόβλημα; 11. Περιγράψτε τα τρία στάδια αντιμετώπισης ενός προβλήματος.

10. Με πόσους και ποιους τρόπους μπορεί να αναπαρασταθεί ένα πρόβλημα; 11. Περιγράψτε τα τρία στάδια αντιμετώπισης ενός προβλήματος. 1. Δώστε τον ορισμό του προβλήματος. 2. Σι εννοούμε με τον όρο επίλυση ενός προβλήματος; 3. Σο πρόβλημα του 2000. 4. Σι εννοούμε με τον όρο κατανόηση προβλήματος; 5. Σι ονομάζουμε χώρο προβλήματος; 6.

Διαβάστε περισσότερα

Οι δομές δεδομένων στοίβα και ουρά

Οι δομές δεδομένων στοίβα και ουρά Καθηγητής Πληροφορικής Απαγορεύεται η αναπαραγωγή των σημειώσεων χωρίς αναφορά στην πηγή Βίντεο: https://youtu.be/j8petzztqty Οι δομές δεδομένων στοίβα και ουρά Εισαγωγή Στα πλαίσια του μαθήματος της Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.3 Ο Επεξεργαστής - Εισαγωγή - Συχνότητα λειτουργίας - Εύρος διαδρόμου δεδομένων - Εύρος διαδρόμου διευθύνσεων - Εύρος καταχωρητών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της Μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων Ευρετήριο ερωτήσεων...

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων Ευρετήριο ερωτήσεων... Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων... 11 Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων... 77 Ευρετήριο ερωτήσεων...291 Ομάδα Α Ερωτήσεις γενικών γνώσεων 1. Να μετατρέψετε το δεκαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές γλώσσας μηχανής

Εντολές γλώσσας μηχανής Εντολές γλώσσας μηχανής Στον υπολογιστή MIPS η εντολή πρόσθεσε τα περιεχόμενα των καταχωρητών 17 και 20 και τοποθέτησε το αποτέλεσμα στον καταχωρητή 9 έχει την μορφή: 00000010001101000100100000100000 Πεδία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

(Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να

(Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να Κεεφάάλλααι ιοο:: 3Β ο Τίττλλοοςς Κεεφααλλααί ίοουυ: : Αρχιτεκτονική Ηλ/κου Τµήµατος των Υπολ. Συστηµάτων (Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να αναφέρετε τις τιµές των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Θέμα 1ο I. Τι γνωρίζετε για τη στοίβα και τι για την ουρά; (Μονάδες 7) Στοίβα (Stack) είναι μια δομή στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επικοινωνία μέσω e-mail: cdemest@aua.gr, cdemest@cn.ntua.gr 1 5. ΑΛΓΕΒΡΑ BOOLE ΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕΡΟΣ Β 2 Επαναληπτική

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα & Αναπαράσταση Πληροφορίας

Δεδομένα & Αναπαράσταση Πληροφορίας Προγραμματισμός Η/Υ Ι Δεδομένα & Αναπαράσταση Πληροφορίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-2019 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περίληψη Σήμερα... θα μιλήσουμε για δεδομένα, ψηφιακά δεδομένα και

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες.

Α1. Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες. Ημερομηνία: 15/04/15 Διάρκεια διαγωνίσματος: 180 Εξεταζόμενο μάθημα: Προγραμματισμός Γ Λυκείου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδόπουλος Πέτρος ΘΕΜΑ Α Α1. Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες.

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω:

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: 1ο ΓΕΛ Καστοριάς K εφ. 1 σχολικού βιβλίου 1. Επιλύσιμο είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ξέρουμε ότι έχει λύση, αλλά αυτή δεν έχει βρεθεί ακόμη. 2. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 1. Έστω ότι ο καθηγητής σας δίνει δύο αριθμούς και σας ζητάει να του πείτε πόσο είναι το άθροισμά τους. Διατυπώστε

Διαβάστε περισσότερα

www.lazarinis.gr ΑΕΠΠ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ 2011 - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

www.lazarinis.gr ΑΕΠΠ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ 2011 - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ Σελίδα 1 από 12 www.lazarinis.gr ΑΕΠΠ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ 2011 - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ Σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚ ΟΤΙΚΗ κυκλοφορούν τα βοηθήµατα «Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

3 ΟΥ και 9 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

3 ΟΥ και 9 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 3 ΟΥ και 9 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΤΟΙΒΑΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΣ Α ΜΕΡΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΕΣ 3.1

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1. Τι είναι δυναµική δοµή δεδοµένων; Μονάδες 3 2. Τι είναι στατική δοµή δεδοµένων;

Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1. Τι είναι δυναµική δοµή δεδοµένων; Μονάδες 3 2. Τι είναι στατική δοµή δεδοµένων; ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 01/03/2015 Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Ερωτήσεις και ασκήσεις για επανάληψη 1. Τι είναι πρόβλημα (σελ 14) 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες προβλημάτων με βάση την επίλυση; Δώστε τον ορισμό για κάθε μια κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους.

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. *Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware). * * υπερυπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον υποδειγματική διδασκαλία Κεφ. 3 Δομές Δεδομένων & αλγόριθμοι

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον υποδειγματική διδασκαλία Κεφ. 3 Δομές Δεδομένων & αλγόριθμοι Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον υποδειγματική διδασκαλία Κεφ. 3 Δομές Δεδομένων & αλγόριθμοι Αραποστάθης Μάριος Καθηγητής Πληροφορικής Πειραματικού Λυκείου Βαρβακείου http://users.sch.gr/mariosarapostathis

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι: a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με: Αλγόριθμοι 2.2.1. Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά εντολών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1 Γενική οργάνωση του υπολογιστή Ο καταχωρητής δεδομένων της μνήμης (memory data register

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2.1 Αριθμητικά συστήματα Κάθε πραγματικός αριθμός χ μπορεί να παρασταθεί σε ένα αριθμητικό σύστημα με βάση β>1 με μια δυναμοσειρά της μορφής, -οο * = ± Σ ψ β " (2 1) η - ν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ Ερωτήσεις Σωστό / Λάθος 1. Η έννοια του αλγορίθμου συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με προβλήματα της Πληροφορικής (ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2003, 2007) 2. Ο αλγόριθμος μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Κεφάλαιο 3

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Κεφάλαιο 3 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 3 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μονάδα επεξεργασίας δεδομένων Μονάδα ελέγχου Μονάδα επεξεργασίας δεδομένων Δομή Αριθμητικής Λογικής Μονάδας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος Θέμα 1 Δίνονται τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου Α. βαλίτσα Αληθής εισιτήριο Αληθής ταξίδι βαλίτσα και εισιτήριο Τι τιμή θα έχει η λογική μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

! Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα κάνοντας χρήση του παρ/λου προγ/σμου ΑΡΧΗ ΝΑΙ Διάβα σε a Εκτύπ ωσε a > a 0 ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ Σύμβολα διαγράμματος ροής 1 Ακέραιος τύπος 14 0-67 2 Πραγματικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη Θεωρίας. Καστούμης Γιώργος

Επανάληψη Θεωρίας. Καστούμης Γιώργος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισµοί: Με τον όρο πρόβληµα εννοείται µια κατάσταση η οποία χρήζει αντιµετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας Θέμα Α Α1. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στα παρακάτω: 1. Όλες οι εντολές σε μία δομή ακολουθίας εκτελούνται υποχρεωτικά. 2. Η Δευτέρα αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Τεχνολογία Ι Θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.2 Γλώσσα Μηχανής 2.3 Εκτέλεση προγράµµατος 2.4 Αριθµητικές και λογικές εντολές 2.5 Επικοινωνία µε άλλες συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3/02/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από:

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: Σελίδα 1 από 12 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55 Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: (α) Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. (β) Κύρια Μνήµη. (γ) Μονάδες εισόδου. (δ) Μονάδες εξόδου. (ε) Βοηθητική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών/ Βασικές γνώσεις/ πρώτο θέμα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

Ανάπτυξη εφαρμογών/ Βασικές γνώσεις/ πρώτο θέμα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 1. Ερωτήσεις -θέματα στη σελίδες 21, 49, 160 του σχολικού βιβλίου Μαθητή 2. Τεστ αυτοαξιολόγησης σελίδες 16, 27, 68 του τετραδίου του Μαθητή 3. Ν' αναφέρετε ονομαστικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann εισόδου μεταφορά δεδομένων από έξω προς τον Η/Υ εξόδου μεταφορά δεδομένων από τον Η/Υ προς τα έξω ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Κύκλος Μηχανής κεντρικός έλεγχος/πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Εισαγωγή. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Εισαγωγή. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Υπολογιστές Ι Εισαγωγή Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ Θέμα Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Πάτρα 3/5/2017 Ονοματεπώνυμο:.. Α1. Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 3 Λειτουργίες σε Bits, Αριθμητικά Συστήματα Χρήστος Γκουμόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Φύση υπολογιστών Η

Διαβάστε περισσότερα