ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ «ΗΛΙΟΣ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ «ΗΛΙΟΣ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ"

Transcript

1 ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ «ΗΛΙΟΣ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ Άρθρο 1 Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής Παρ. 1: 1α) Επέκταση του Προγράµµατος ώστε να περιλαµβάνει και τις µικρές ανεµογεννήτριες Το Άρθρο 14Α του 3468/2006 προβλέπει την εγκατάσταση συστηµάτων αυτοπαραγωγής µε ενεργειακό συµψηφισµό όχι µόνο για φωτοβολταϊκά αλλά και για µικρές ανεµογεννήτριες. Γι αυτό προτείνεται η αντικατάσταση κάθε αναφοράς σε φωτοβολταϊκά µε τον όρο σύστηµα, ο οποίος αναφέρεται σε σταθµούς συνδυασµένης τεχνολογίας που µπορούν να περιλαµβάνουν φωτοβολταϊκά ή/και µικρές ανεµογεννήτριες. Παρά το γεγονός ότι εκκρεµεί ο καθορισµός των ειδικών όρων εγκατάστασης µικρών ανεµογεννητριών, αυτοί µπορούν να καθορισθούν µε επόµενη υπουργική απόφαση (βλ. Παρ.5). 1β) Επέκταση του ορίου ισχύος για τα Μ Ν, τις επιχειρήσεις και τους δηµόσιους φορείς Ο περιορισµός της ισχύος στα 10 kw επαρκεί για τους οικιακούς καταναλωτές, αφήνει εκτός του µέτρου τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Η συλλογιστική του Υπουργείου να ξεκινήσει πιλοτικά το νέο Ειδικό Πρόγραµµα Αυτοπαραγωγών µε Net Metering µε όρια τα 10 kw για το διασυνδεµένο σύστηµα και την Κρήτη και τα 5 kw για τα Μ Ν και στην πορεία να αναπροσαρµοστεί αυξάνοντας το όριο, αποτελεί µηχανιστική αντιγραφή από το υφιστάµενο ειδικό πρόγραµµα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες, και στερείται ορθολογικής δικαιολόγησης. Αυτό είναι αποτέλεσµα της µη πρόσκλησης των φορέων της αγοράς στη διαβούλευση, και δείχνει την αδυναµία να εξυπηρετηθούν οι πραγµατικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων. εδοµένου ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική ή τεχνική τεκµηρίωση για το περιορισµό ισχύος στα 10 και 5 kw, προτείνεται να αφαιρεθεί η αναφορά στο όριο ισχύος στην παρούσα παράγραφο και να προσδιορισθεί στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου όπου εξειδικεύεται το όριο ισχύος ανάλογα µε το είδος κάθε παροχής κατανάλωσης (οικιακοί καταναλωτές ή επιχειρηµατικοί καταναλωτές, δηµόσιοι φορείς).

2 Για τα Μ Ν δεν υπάρχει δικαιολογία για το όριο των 5 kw καθόσον το µεγάλο µέρος της παραγωγής από τον αυτοπαραγωγό θα καταναλώνεται µε ταυτοχρονισµό και δεν θα εγχέεται στο δίκτυο. Πρέπει ακόµα να ληφθεί υπόψη ότι η εγκατάσταση κάθε συστήµατος αυτοπαραγωγής µειώνει την ποσότητα ενέργειας που πρέπει να παράγουν οι συµβατικές µονάδες παραγωγής µε αυξηµένο κόστος, µε αποτέλεσµα να µειώνεται το συνολικό κόστος των ΥΚΩ που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας από συµβατικές µονάδες παραγωγής κυµάνθηκε από 0,197 έως 1,75 /kwh για το έτος 2013., ξεπερνώντας τα 800 εκατοµµύρια ). Συνεπώς το δηµόσιο συµφέρον επιβάλλει να εγκατασταθούν όσο το δυνατό περισσότερες και µεγαλύτερες µονάδες αυτοπαραγωγής στα Μ Ν. Με αυτή την έννοια, όχι µόνο πρέπει να αρθεί κάθε εµπόδιο (όπως το όριο των 5 kw) αλλά επιπλέον θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασµός του συστήµατος που να εξετάζει ακόµα και την αντικατάστασή των υφιστάµενων συµβατικών µονάδων µε άλλες νέας τεχνολογίας µε χαµηλότερα τεχνικά ελάχιστα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα διείσδυσης των συστηµάτων αυτοπαραγωγής. Παρ. 2: 2α) Προσθήκη κινητών φωτοβολταϊκών (tracker) ώστε να ωφεληθούν συγκεκριµένες κατηγορίες καταναλωτών που έχουν διαθέσιµους χώρους (π.χ. αγρότες) Προτείνεται η αφαίρεση του περιορισµού των σταθερών φωτοβολταϊκών, δεδοµένου ότι περιορίζει την απόδοση συστηµάτων συγκεκριµένων κατηγοριών καταναλωτών που µπορούν να εγκαταστήσουν κινητά συστήµατα λόγω διαθεσιµότητας των απαιτούµενων χώρων. 2β) Αναφορά ενδεικτικών χώρων εγκατάστασης σε κτίρια Για λόγους καλύτερης κατανόησης του κειµένου. Παρ. 3: 3α) υνατότητα µεταφοράς των συστηµάτων που ανήκουν σε µισθωτές σε νέα διεύθυνση χωρίς αλλαγή των ουσιαστικών όρων της σύµβασης συµψηφισµού Η δυνατότητα εγκατάστασης συστηµάτων αυτοπαραγωγής από µισθωτές δεν έχει νόηµα, αν δεν εξασφαλίζεται η δυνατότητα εκµετάλλευσης του συστήµατος από το µισθωτή για το σύνολο της χρονικής διάρκειας της σύµβασης συµψηφισµού. εδοµένου ότι οι όροι της σύµβασης συµψηφισµού µπορεί να γίνουν επαχθέστεροι ή να µην είναι καν εφικτή η σύναψη νέας σύµβασης συµψηφισµού λόγω τερµατισµού του Προγράµµατος έπειτα από κάποια χρόνια, προτείνεται η δυνατότητα λειτουργίας του συστήµατος σε νέα διεύθυνση έπειτα από σύναψη νέας σύµβασης σύνδεσης και τροποποίηση της σύµβασης συµψηφισµού η οποία όµως θα περιορίζεται στα στοιχεία της νέας θέσης εγκατάστασης. Η σύµφωνη γνώµη του αρχικού

3 ιδιοκτήτη είναι αναγκαία ώστε να αποτραπεί η µεταφορά του συστήµατος σε περίπτωση που αποτελεί παροχή προς το µισθωτή στα πλαίσια βελτίωσης του ακινήτου. Εξυπακούεται ότι απαιτείται η σύµφωνη γνώµη του ιδιοκτήτη και της νέας θέσης εγκατάστασης. Η εξέταση του διαθέσιµου περιθωρίου ισχύος προτείνεται µόνο στην περίπτωση που η νέα διεύθυνση βρίσκεται σε περιοχή που ισχύουν άλλα περιθώρια ισχύος. Παρ. 4: 4α) Προσθήκη καθέτων ιδιοκτησιών Κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι υφίστανται όχι µόνο σε κτίρια αλλά και σε κτιριακά συγκροτήµατα µε κάθετες ιδιοκτησίες εντός γηπέδων. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η ανάλογη τροποποίηση του κειµένου. 4β) υνατότητα εγκατάστασης περισσότερων από ένα συστηµάτων σε κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους προς όφελος των καταναλωτών στα µεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αττική) Η εµπειρία από το Ειδικό Πρόγραµµα Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έδειξε ότι η δυνατότητα εγκατάστασης ενός µόνο συστήµατος σε κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους ισοδυναµεί ουσιαστικά µε απαγόρευση, δεδοµένου ότι εξαιρετικά σπάνια οι συνιδιοκτήτες συµφωνούν στην παραχώρηση ενός προνοµιακού δικαιώµατος σε ένα µόνο συνιδιοκτήτη. εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύµφωνα µε την έκθεση του ΥΠΕΚΑ για το Ειδικό Πρόγραµµα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις µόλις το 8% των εγκαταστάσεων σε στέγες έγιναν στην περιοχή της Αττικής, παρά το γεγονός ότι πληθυσµιακά φιλοξενεί το 40% της επικράτειας. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η θεµελίωση συγκεκριµένου δικαιώµατος κάθε ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, ανάλογα µε τα χιλιοστά συµµετοχής κάθε ιδιοκτησίας στα κοινόχρηστα έξοδα. Προφανώς, η αντιστοίχιση συγκεκριµένης επιφάνειας ανά ιδιοκτησία θα πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση όλων των ιδιοκτητών, η οποία θα γίνεται έπειτα από µελέτη µηχανικού που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες εγκατάστασης στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους. Για τις περιπτώσεις που ο χώρος που αντιστοιχεί σε κάποια ιδιοκτησία δεν επαρκεί για την εγκατάσταση του αναγκαίου συστήµατος, προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης του δικαιώµατος χρήσης από άλλη ιδιοκτησία. Η δυνατότητα αυτή αυξάνει την πιθανότητα εγκατάστασης αφού η σύµφωνη γνώµη όλων των ιδιοκτητών απαιτείται µόνο για τον καταµερισµό των διαθέσιµων κοινόχρηστων ή κοινόκτητων χώρων και όχι για την παραχώρηση του προνοµίου εγκατάστασης σε ένα ιδιοκτήτη.

4 Παρ. 5: 5α) Επέκταση του ορίου των 10 kw για τις επιχειρήσεις και τους δηµόσιους φορείς Σύµφωνα µε το πόρισµα της σχετικής Οµάδα Εργασίας το όριο ισχύος των 10 kw επιβάλλεται, δεδοµένου ότι η διεθνής πρακτική αναφέρεται σε συστήµατα µικρής ισχύος, χωρίς όµως να παρέχεται η αναγκαία τεκµηρίωση. Συνεπώς είναι αυθαίρετος. εδοµένου ότι το όριο των 10 kw αποκλείει από την ένταξη στο Πρόγραµµα τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, προτείνεται η επέκταση του ορίου στα 100 kw µε κριτήριο το τιµολόγιο στο οποίο εντάσσεται η ενεργή παροχή κατανάλωσης. εδοµένου ότι δεν υπάρχει εµπειρία από την εφαρµογή ανάλογου προγράµµατος στην ελληνική αγορά, θα µπορούσε αρχικά να καθορισθεί ένα όριο χαµηλότερο των 100 kw. Το όριο αυτό όµως θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη ικανού αριθµού µικρών επιχειρήσεων που θα επιτρέψει την εξαγωγή ουσιαστικών συµπερασµάτων. Σε κάθε περίπτωση, αντίθετα µε το Ειδικό Πρόγραµµα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις όπου το όριο των 10 kw οδήγησε κατά κύριο λόγο στην εγκατάσταση συστηµάτων µε τη µέγιστη επιτρεπτή ισχή, στο Πρόγραµµα της αυτοπαραγωγής, η λελογισµένη χρήση ισχύος εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η αποζηµίωση των αυτοπαραγωγών για τυχόν περίσσεια ενέργειας και άρα οι συµµετέχοντες στο Πρόγραµµα θα φροντίζουν για την εγκατάσταση συστηµάτων που αντιστοιχούν στις πραγµατικές τους ανάγκες. Επισηµαίνεται ότι η εφαρµογή του µέτρου χωρίς κάποιο ανώτατο όριο ισχύος θα οδηγούσε στη γρήγορη εξάντληση του διαθέσιµου περιθωρίου από πολύ µεγάλες µονάδες. Σ αυτή την περίπτωση το µέτρο θα ωφελούσε µόνο λίγους µεγάλους καταναλωτές και η αγορά θα κατέληγε πάλι γρήγορα σε στασιµότητα, πριν ληφθούν τα απαραίτητα µέτρα για την αύξηση της δυνατότητας ένταξης επιπλέον φωτοβολταϊκής ισχύος. Σε κάθε περίπτωση για τις πολύ µεγάλες καταναλώσεις εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα σύναψης σύµβασης κλασικής αυτοπαραγωγής χωρίς ετήσιο ενεργειακό συµψηφισµό. 5β) Εγκατάσταση περισσότερων από ένα συστηµάτων ανά φυσικό ή νοµικό πρόσωπο εδοµένου ότι κάποια φυσικά πρόσωπα έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από µια ιδιοκτησίες και αντίστοιχα πολλές επιχειρήσεις έχουν περισσότερες από µια εγκαταστάσεις, προτείνεται η εφαρµογή του ορίου ανά παροχή που έχει κάθε δικαιούχος στο όνοµα του. Π.χ. για φυσικά πρόσωπα µε δυο κατοικίες επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός συστήµατος µέχρι 10 kw σε κάθε κατοικία. Για επιχειρήσεις µε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός συστήµατος µέχρι 100 kw σε κάθε εγκατάσταση.

5 Παρ. 6: 6α) υνατότητα εγκατάστασης συστηµάτων αυτοπαραγωγής σε κτίρια ακόµα αν υπάρχει ήδη εγκατεστηµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα στα πλαίσια του Ειδικού προγράµµατος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις µε αναφορά στον ίδιο µετρητή. Είναι προφανές ότι οι κύριοι φωτοβολταϊκών συστηµάτων στα πλαίσια του Ειδικού Προγράµµατος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις είναι περισσότερο εξοικειωµένοι µε την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Αναµένεται λοιπόν να είναι οι πρώτοι καταναλωτές οι οποίοι θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστηµάτων αυτοπαραγωγής και µε αυτή την έννοια θα βοηθήσουν στην ταχύτερη δραστηριοποίηση της αγοράς και την άµεση εκκίνηση του Προγράµµατος. Παρ. 7: 7α) Καθορισµός όρων εγκατάστασης µικρών ανεµογεννητριών εδοµένου ότι δεν υφίστανται όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση µικρών ανεµογεννητριών προτείνεται η πρόβλεψη έκδοσης συγκεκριµένης Υπουργικής Απόφασης εντός συγκεκριµένου χρονικού διαστήµατος. Άρθρο 2 ιενέργεια ενεργειακού συµψηφισµού-χρεώσεις Παρ. 5: 5α) Εφαρµογή των χρεώσεων ΥΚΩ στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού για όλες τις εγκαταστάσεις έως 10 kw ανεξαρτήτως θέσης εγκατάστασης. Σύµφωνα µε το πόρισµα της σχετικής Οµάδας Εργασίας, ο χρόνος αποπληρωµής για τα φωτοβολταϊκά συστήµατα ισχύος µέχρι 10 kw και ειδικότερα για τους οικιακούς καταναλωτές που δεν µπορούν να ανακτήσουν το ΦΠΑ κυµαίνεται από 10 έως 20 χρόνια. Είναι σαφές ότι µε την έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει τη ελληνική αγορά, ο συγκεκριµένος χρόνος αποπληρωµής είναι εξαιρετικά µεγάλος σε βαθµό που να καθιστά την επένδυση µη ελκυστική, ειδικά για ευάλωτες οµάδες, µικρά νοικοκυριά, µικρές επιχειρήσεις. Επισηµαίνεται ότι το Ειδικό Πρόγραµµα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις που σήµερα παρέχει οικονοµικές αποδόσεις της τάξης του 8 µε 10%, αλλά και σηµαντικά

6 µεγαλύτερο ετήσιο οικονοµικό όφελος ως απόλυτο νούµερο, δεν παρουσιάζει κάποια ουσιαστική κινητικότητα. Για τη δηµιουργία υποτυπώδους ζήτησης είναι αναγκαία προϋπόθεση να µειωθεί ο χρόνος αποπληρωµής στα επίπεδα των 6 µε 8 ετών. Σε καµία περίπτωση, η µείωση αυτή, δεν πρέπει να επέλθει αποκλειστικά µε τη χρήση χρηµατοδοτικών εργαλείων που να περιλαµβάνουν επιδοτήσεις κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή θα δηµιουργούνταν µια τεχνητή αγορά που θα παρουσίαζε υψηλή ζήτηση για πολύ µικρό χρονικό διάστηµα µέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιµων χρηµατοδοτικών πόρων και θα εισήγαγε περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απέτρεπαν τους καταναλωτές. Ακόµα όµως και σε αυτή την περίπτωση, η εφαρµογή των χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού, θα βελτιώσει το χρόνο αποπληρωµής σε βαθµό που να απαιτούνται χαµηλότερες επιδοτήσεις κεφαλαίου, ώστε να καταστεί ικανοποιητική η απόδοση της επένδυσης. Έτσι οι διαθέσιµοι πόροι θα µπορέσουν να κατανεµηθούν σε περισσότερους καταναλωτές. Γι αυτό προτείνεται οι εγκαταστάσεις µε συνολική ονοµαστική ισχύ µέχρι 10 kw ανεξαρτήτως θέσης εγκατάστασης οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας να υπολογίζονται επί της απορροφηθείσας από το ίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο ίκτυο ενέργεια και εφόσον το αποτέλεσµα είναι θετικό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η Γερµανία εξαιρώντας από την καταβολή του αντίστοιχου ΕΤΜΕΑΡ όλους τους αυτοπαραγωγούς µε ισχύ µέχρι 10 kw. 5β) Εξαίρεση των χρεώσεων ΥΚΩ στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού για όλες τις εγκαταστάσεις στα Μη ιασυνδεδεµένα Νησιά ανεξαρτήτως ισχύος. Οι αυτοπαραγωγοί των Μ Ν εκτελούν ουσιαστικά έργο ανάλογο µε αυτό των Παρόχων ΥΚΩ, δεδοµένου ότι παράγουν ενέργεια που καταναλώνεται στα Μ Ν. Συνεπώς είναι εύλογος ο ισχυρισµός ότι οι αυτοπαραγωγοί θα πρέπει να αποζηµιώνονται για κάθε µονάδα ενέργειας που παράγουν, ανεξάρτητα αν αυτή ιδιοκαταναλώνεται φυσικά στις εγκαταστάσεις τους ή εγχέεται στο ίκτυο. Εκτός αυτού όµως µειώνουν την παραγωγή ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας από συµβατικές µονάδες, µειώνοντας έτσι συνολικά το κόστος των ΥΚΩ προς όφελος όλων των καταναλωτών. εδοµένου ότι το πρόγραµµα δεν προβλέπει την αποζηµίωση των αυτοπαραγωγών και ως αντιστάθµιση της κοινής ωφέλειας που παρέχουν, προτείνεται η εφαρµογή των χρεώσεων ΥΚΩ στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού αντί για το σύνολο της κατανάλωσης. Επισηµαίνεται ότι η µείωση του συνολικού κόστους των ΥΚΩ είναι σηµαντικά µεγαλύτερη από την απώλεια εσόδων από αυτούς τους καταναλωτές, δεδοµένου ότι το χαµηλότερο κόστος

7 παραγωγής ανά κιλοβατώρα στα Μ Ν είναι σηµαντικά µεγαλύτερο από τις χρεώσεις ΥΚΩ ανά κιλοβατώρα για την συγκεκριµένη κατηγορία καταναλωτών. Γι αυτό προτείνεται όλες οι εγκαταστάσεις στα Μη ιασυνδεδεµένα νησιά οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας να υπολογίζονται επί της απορροφηθείσας από το ίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο ίκτυο ενέργεια και εφόσον το αποτέλεσµα είναι θετικό. 5γ) Εφαρµογή των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού Είναι εύλογο ότι οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να εφαρµόζονται µόνο στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού, δηλαδή να υπολογίζονται επί της απορροφηθείσας από το ίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο ίκτυο ενέργεια, δεδοµένου ότι οι αυτοπαραγωγοί παράγουν ήδη καθαρή ενέργεια που µειώνει τις εκποµπές αερίων ρύπων. Ανάλογη επιχειρηµατολογία έχει διατυπώσει και η ΡΑΕ στο Κείµενο Αξιολόγησης Απαντήσεων της ηµόσιας ιαβούλευσης µε τίτλο «Αναφορικά µε την τροποποίηση της υφιστάµενης Μεθοδολογίας επιµερισµού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ' του ν. 4001/2011» µε ηµ/νία 10 εκεµβρίου 2012 όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «... η ΡΑΕ συµφωνεί µε την άποψη των συµµετεχόντων ως προς τη απαλλαγή επιβάρυνσης των αυτοπαραγωγών από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι η αυτοπαραγωγή από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ, θεωρείται ως έναν από τους πλέον αποτελεσµατικούς µηχανισµούς εκπλήρωσης των στόχων του Εθνικού Σχεδίου ιείσδυσης των ΑΠΕ και εποµένως στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξή της και δεύτερον, διότι η ιδιοκατανάλωση της παραχθείσας ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς αυτούς αναιρεί τη βάση στην οποία στηρίζεται η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία δεν είναι άλλη από την αρχή της ανταποδοτικότητας. Για τους λόγους αυτούς, η ΡΑΕ προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ προτείνοντας την τροποποίηση της παρ. 2, περ. γ', του άρθρου 143 του ν.4001/2011 όσον αφορά τη διαχείριση των αυτοπαραγωγών από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ ως προς την επιβολή του ειδικού τέλους, καθώς απαιτείται νοµοθετική ρύθµιση.» 5δ) Εφαρµογή των χρεώσεων Χρήσης Συστήµατος στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού. Η ενέργεια που παράγουν οι αυτοπαραγωγοί και η οποία δεν καταναλώνεται άµεσα στις εγκαταστάσεις τους, εγχέεται στο ηλεκτρικό δίκτυο για να καταναλωθεί από γειτονικούς καταναλωτές. Γι αυτή την ενέργεια, οι συγκεκριµένοι γειτονικοί καταναλωτές καταβάλλουν τέλη Χρήσης Συστήµατος παρά το γεγονός ότι δεν έγινε χρήση αυτού. Η εφαρµογή χρεώσεων Χρήσης Συστήµατος στους γειτονικούς καταναλωτές αλλά και στους Αυτοπαραγωγούς, οδηγεί ουσιαστικά σε διπλοχρέωση της ενέργειας αυτής από µέρους του Συστήµατος.

8 Για τους λόγους αυτούς προτείνεται οι χρεώσεις Χρήσεις Συστήµατος να υπολογίζονται στο αποτέλεσµα του ενεργειακού συµψηφισµού. Άρθρο 3 Σύµβαση συµψηφισµού Παρ. 4: 4α) Χρήση του συστήµατος από τον εκάστοτε χρήστη της ενεργής παροχής Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση συστηµάτων αυτοπαραγωγής αυξάνει ουσιαστικά την προστιθέµενη αξία ενός ακινήτου, δεδοµένου ότι µειώνει τα λειτουργικά έξοδα χρήσης του. Το κείµενο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει ότι σε περίπτωση αλλαγής του κυρίου µιας ιδιοκτησίας, ο νέος κύριος υπεισέρχεται στα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές συµβάσεις και άρα είναι εφικτή η χρήση συστηµάτων αυτοπαραγωγής ως εργαλείο βελτίωσης της ελκυστικότητας ενός ακινήτου µε σκοπό τη πώληση. Με τη προσθήκη της συγκεκριµένης παραγράφου καθίσταται δυνατή η χρήση συστηµάτων αυτοπαραγωγής και ως εργαλείο βελτίωσης της ελκυστικότητας ενός ακινήτου µε σκοπό τη µίσθωση. Άρθρο 4 Εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήµατος - Σύνδεση µε το ίκτυο Παρ. 2: 2α) Υποβολή τεχνικών χαρακτηριστικών µικρών ανεµογεννητριών εδοµένου ότι το άρθρο 14 Α του ν.3468/2006 προβλέπει και την εγκατάσταση µικρών ανεµογεννητριών µε σκοπό την αυτοπαραγωγή µε ενεργειακό συµψηφισµό, προτείνεται η αναγκαία τροποποίηση ώστε να είναι αναγκαία και η υποβολή των τεχνικών χαρακτηριστικών των µικρών ανεµογεννητριών. Παρ. 3: 3α) Μείωση του χρόνου έκδοσης των όρων σύνδεσης

9 Παρ. 4: 4α) Μείωση του χρόνου κατασκευής των έργων σύνδεσης 4β) Προσθήκη χρονικού περιθωρίου ακόµα και για τις περιπτώσεις που απαιτούνται νέα έργα δικτύου Παρ. 5: 5α) Μείωση του χρόνου υπογραφής σύµβασης συµψηφισµού Παρ. 6: 6α) Προσθήκη χρονικού περιθωρίου για τη σύνδεση του συστήµατος Παρ. 7: 7α) Συγκεκριµένο κόστος σύνδεσης ανάλογα µε την ισχύ του συστήµατος Ο χρόνος αποπληρωµής ιδιαίτερα των µικρών συστηµάτων αυτοπαραγωγής είναι εξαιρετικά µεγάλος και συνεπώς είναι αναγκαίος ο καθορισµός συγκεκριµένων εύλογων χρεώσεων, ανάλογων µε αυτών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια τέτοια πρόβλεψη θα συντελούσε άλλωστε και στην καλύτερη ενηµέρωση των τελικών καταναλωτών. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται ο προσδιορισµός του κόστους από τη ΡΑΕ, έπειτα από την υποβολή των στοιχείων κόστους του ιαχειριστή.

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Πως γίνεται.; Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Τελευταία ενημέρωση 31 Δεκεμβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Αύγουστος 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής

Άρθρο 1. Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ «ΗΛΙΟΣ» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής 1. Καταρτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τελευταία ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ Αναφορικά με την τροποποίηση της υφιστάμενης «Μεθοδολογίας επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ' του ν. 4001/2011», Αξιολόγηση Απαντήσεων 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ & ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ & ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και λοιπές διατάξεις» 9 Οκτωβρίου 2013 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014 Γνωμοδότηση για την έκδοση Υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Γεώργιος Μάρκου Γραφείο, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Πρωτοβουλίες και Δυνατότητες για την ενδυνάμωση

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ΟΙΚΟ ΟΜΗ EXPO 2019 «Συστήματα αυτοπαραγωγής φωτοβολταϊκών για κτήρια» 2009-20192019 / ΦΒ στα κτήρια: από το Ειδικό Εδ όπ Πρόγραμμα Στεγών στον Ενεργειακό Συμψηφισμό και την Αποθήκευση Ο ρόλος και η εμπειρία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα

Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα Το νέο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στην Ελλάδα από 31/12/2014 Τι προβλέπεται-διαδικασία σύνδεσης Τιμές απόσβεση Με την αυτοπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης Νοέμβριος 2013 ΣΕΦ Το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα: 25/4/2014 Πόρισμα Α φάσης της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. ΥΑΠΕ/Φ1/3490/οικ.23982/30.12.2013 για τη διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Σκοπός Πεδίο Εφαρμογής

Άρθρο 1 Σκοπός Πεδίο Εφαρμογής Άρθρο 1 Σκοπός Πεδίο Εφαρμογής 1. Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 kwp, από αυτοπαραγωγούς κατά την έννοια της περίπτωσης 6 του άρθρου 2 του ν.3468/2006,

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ Γκιζάς Γ. Απόστολος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc, Ειδ. Επιστήμονας ΡΑΕ Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ενέργειας από τον Ήλιο

Παραγωγή Ενέργειας από τον Ήλιο Παραγωγή Ενέργειας από τον Ήλιο... Φωτοβολταϊκά Συστήματα Συμψηφισμού - Net Metering WIND WATER SOLAR BIOMASS Τι είναι το Net Metering. Το net metering, είναι μια συμφωνία που σας επιτρέπει να συμψηφίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Γ. Βουγιουκλάκης Page 1 Θεµατικές ενότητες I. Πλαίσιο λειτουργίας και καθεστώς στήριξης έργων ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ερωτήσεις Απαντήσεις σχετικά µε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων 1. Που µπορεί να εγκατασταθεί ΦΒ σύστηµα; Το Πρόγραµµα αφορά συστήµατα µέχρι 10 kw p, στο δώµα ή τη στέγη (συµπεριλαµβανόµενων

Διαβάστε περισσότερα

To net metering βήμα βήμα

To net metering βήμα βήμα To net metering βήμα βήμα Ένας πρακτικός οδηγός για την επιλογή, τη διαδικασία σύνδεσης, το κόστος και την εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής. Με

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια

Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια 20 Οκτωβρίου 2019 Κανόνας πρώτος: Κανένα σύστημα αυτοπαραγωγής δεν μοιάζει με άλλο. Η οικονομική βιωσιμότητα και απόδοση ενός συστήματος, εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Συνδέσου με το μέλλον net- metering

Συνδέσου με το μέλλον net- metering Συνδέσου με το μέλλον net- metering energy for tomorrow by net- metering στη Ελλάδα Το net- metering ή αλλιώς η αυτοπαραγωγή επιτρέπει πλέον στον Έλληνα καταναλωτή να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που

Διαβάστε περισσότερα

Net-metering. Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ως εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων

Net-metering. Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ως εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ως εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων Χρήστος Φίλανδρος Verde Tec Forum, 2 Μαρτίου 2017 Net Metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταικά (Φ/Β) Συστήµατα σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Φωτοβολταικά (Φ/Β) Συστήµατα σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Φωτοβολταικά (Φ/Β) Συστήµατα σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Νοέµβριος 2009 1 Κατηγορίες Φ/Β Συστηµάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. 1. Αυτόνοµα Φ/Β Συστήµατα : Συνήθως χρησιµοποιούνται για κάλυψη του 100%

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING)

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING) ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING) Το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (Νet-Μetering) σας προσφέρει μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙ ΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Κτιριακές εγκαταστάσεις για κατοικία ή στέγαση

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα. «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης

Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα. «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης Βασικά Σηµεία Αδειοδοτικής ιαδικασίας ΦΒ Άδεια Παραγωγής ή Εξαίρεση ή Απαλλαγή Απαλλαγή για σταθµούς έως και 20 kw Εξαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) ως λύση στην ομαλή ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών στην υπηρεσία του πολίτη

Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) ως λύση στην ομαλή ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών στην υπηρεσία του πολίτη Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) ως λύση στην ομαλή ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών στην υπηρεσία του πολίτη 11/3/2013 1 Net Metering Ποιες είναι οι δυνατότητες εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε. ΕΩΣ 29/8/2014. Άρθρο 1. Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής

ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε. ΕΩΣ 29/8/2014. Άρθρο 1. Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε. ΕΩΣ 29/8/2014 Άρθρο 1 Σκοπός - Πεδίο Εφαρµογής 1.Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραµµα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Η NET METERING. Πως λειτουργεί Μηδενισμός του κόστους ρεύματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Η NET METERING. Πως λειτουργεί Μηδενισμός του κόστους ρεύματος «Το Net Metering δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να παράγει το ρεύμα που έχει ανάγκη η κατοικία του, βοηθώντας τον να απαλλαγεί από τα έξοδα για ηλεκτρισμό (η τιμή της kwh άλλωστε έχει αυξητική τάση).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1527/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1527/2011 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1527/2011 Συντελεστές επιµερισµού του Ετήσιου Ανταλλάγµατος για κάλυψη δαπανών παροχής

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών

Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών Φειδίου 11 &Εμμ. Μπενάκη, 106 78 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr 13.9.2017

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης: Κίνητρα Προώθησης Φωτοβολταϊκών από την Πολιτεία

Μελέτη Περίπτωσης: Κίνητρα Προώθησης Φωτοβολταϊκών από την Πολιτεία Μελέτη Περίπτωσης: Κίνητρα Προώθησης Φωτοβολταϊκών από την Πολιτεία Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής 1/31 Εισαγωγή [1/2] Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας µε τη χρήση φωτοβολταϊκών παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο θεσμικό πλαίσιο και οι προοπτικές

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο θεσμικό πλαίσιο και οι προοπτικές ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο θεσμικό πλαίσιο και οι προοπτικές Στέλιος Ψωμάς Σύμβουλος ΣΕΦ Τα βασικά της αυτοπαραγωγής Ενεργειακός συμψηφισμός: Ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το σταθμό

Διαβάστε περισσότερα

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & Αυτοπαραγωγής σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ιασφάλιση ουσιαστικού και υγιούς ανταγωνισμού Προστασία Συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 213/2006

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 213/2006 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 213/2006 Καθορισµός τεχνικών και λοιπών στοιχείων που δηµοσιοποιούνται για κάθε Μη ιασυνδεδεµένο Νησί µε βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του νόµου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει!

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει! ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει! Μάιος 2004 Έξω πάµε καλά, µέσα θα µπορούσαµε και καλύτερα Με πρωτόγνωρους ρυθµούς ανάπτυξης κινείται η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Net metering

Τι είναι το Net metering Net Metering Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά Τι είναι το Net metering Το Net Metering (Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό) είναι μέθοδος συμψηφισμού Ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Το Net Metering

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες. Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες. Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αδειοδοτική ιαδικασία ΦΒ Άδεια Παραγωγής ή Εξαίρεση ή Απαλλαγή Απαλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του σχεδίου Υ.Α. για το Net Metering

Αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του σχεδίου Υ.Α. για το Net Metering Αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του σχεδίου Υ.Α. για το Net Metering Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζεται σύνοψη των σχολίων και παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της από 30.07.2014

Διαβάστε περισσότερα

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας Τι αφορούν οι ΥΚΩ 1. Την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering

Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering 1 Τι είναι το Net Metering 2 Το Net Metering είναι ο συμψηφισμός παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας μέσω δικτύου Η εφαρμογή του Net Metering είναι ένα νέο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα με αυτήν νησιά):

Στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα με αυτήν νησιά): Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) Υ.Α. ΑΠΕΗΛ/Φ1/οικ.175067 (ΦΕΚ Β 1547/5.5.2017)

Διαβάστε περισσότερα

Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο Γεώργιος Χ. Χριστοφορίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Εισαγωγή (1) Έως και

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και απόψεις από Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη

Σχόλια και απόψεις από Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη Συµµετοχή στη ηµόσια ιαβούλευση «Επί της πρότασης της ΡΑΕ, στο πλαίσιο εφαρµογής του άρθρου 14Α του Ν3468/2006, αναφορικά µε τους αυτοπαραγωγούς από ΑΠΕ µε συµψηφισµό ενέργειας (Net Metering), από 30/07/2014.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 69 68 418, Fax: 210 69 68 031 Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 339/2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 339/2014 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 339/2014 Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ιαχείρισης του Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις του ΣΕΦ 19 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας - Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014 Αθήνα, 12-11-2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας. Φωτοβολταϊκά

Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας. Φωτοβολταϊκά Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας Φωτοβολταϊκά Μια νέα μορφή «Πράσινης» ενέργειας Η χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Η εμπειρία από λειτουργούντα συστήματα

Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Η εμπειρία από λειτουργούντα συστήματα Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Η εμπειρία από λειτουργούντα συστήματα Δρ. Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ MEC ΠΑΙΑΝΙΑΣ, 3.3.2017 Πώς εξελίσσεται η αυτοπαραγωγή Τοπρόγραμματηςαυτοπαραγωγής αυτοπαραγωγής μεενεργειακόσυμψηφισμό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΣΕΦ Ιούλιος 2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει της κατάρτισης νέας μελέτης μακροχρόνιου ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση

Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση Net metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2019 Φειδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ - NET METERING

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ - NET METERING ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ - NET METERING ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρόγραμμα του Ενεργειακού Συμψηφισμού δεν απευθύνεται σε επενδυτές, οι οποίοι αποσκοπούν να κερδίσουν χρήματα μέσω της παραγωγής ενέργειας από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΓΙΔΞ-8ΝΧ. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην έδρα της, την 31 η Μαρτίου 2014, και. Λαµβάνοντας υπόψη:

ΑΔΑ: ΒΙΗΓΙΔΞ-8ΝΧ. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην έδρα της, την 31 η Μαρτίου 2014, και. Λαµβάνοντας υπόψη: Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1 7 5 / 2 0 1 4 Σχετικά µε τις από 1.4.2014 αριθµητικές τιµές των συντελεστών της

Διαβάστε περισσότερα

Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό

Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό Τελευταία ενημέρωση 25 Ιουλίου 2017 Φειδίου 11, 106 78 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Net-metering

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Γενική Δ/νση Ενέργειας Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εναλλακτικών Καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Δρ. Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ

Επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Δρ. Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ Επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Δρ. Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ Η πορεία μέχρι σήμερα Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 56.400 φωτοβολταϊκοί σταθμοί(14.455 πάρκα και 41.945 οικιακά συστήματα) συνολικής ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/11/2015 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Ισχύς από 1 η Νοεμβρίου 2015 1. Πρόγραμμα Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) 1. Τι είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Το σχέδιο Νόμου για τις Ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007. «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)»

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007. «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)» Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007 «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010 Πρόταση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ NIKOΣ ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΗΣ Ο.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ 32 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΛ. 28410 22457 FAX 28410 24381 info@tavlasatsalis.gr EIΣΑΓΩΓΗ Μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 9179 5 Μαρτίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 759 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382 Εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007. Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007. Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007 Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν.3468/2006 Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη

Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη Αθήνα, 27 Αυγούστου 2014 Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη Θέμα: Σχόλια και Παρατηρήσεις Greenpeace για το Σχέδιο Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Net-metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 4 Μαίου 2018

Net-metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 4 Μαίου 2018 Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση Τελευταία ενημέρωση 4 Μαίου 2018 Φειδίου

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη»

«Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «Προώθηση των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκά-Γεωθερµία» Γρηγόρης Γρηγοριάδης ΤΕΕ Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανδρέας Λιζίδης Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού 26/4/2017 Α. ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΌ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ.175067/19.04.2017 (ΦΕΚ Β' 1547) Στάθης Τσελεπής ΚΑΠΕ, email:

Διαβάστε περισσότερα

Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό

Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό Τελευταία ενημέρωση 30 Μαίου 2017 Φειδίου 11, 106 78 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Net-metering

Διαβάστε περισσότερα

Net-metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 12 Μαρτίου 2018

Net-metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 12 Μαρτίου 2018 Net-metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση Τελευταία ενημέρωση 12 Μαρτίου 2018 Φειδίου

Διαβάστε περισσότερα

Net metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2018

Net metering. Φειδίου 11, Αθήνα, τηλ Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2018 Net metering Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2018 Φειδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ 2244/94 : Ρύθµιση θεµάτων Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, από Συµβατικά Καύσιµα και άλλες διατάξεις Oί ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) - αιολική, ηλιακή, γεωθερµία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1528/2011. Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Β 655/ )

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1528/2011. Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Β 655/ ) Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1528/2011 Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας Πλάτων Μπαλτάς ΕΥΔΙΤΗ Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός 16 Φεβρουαρίου 2019 Power (MW) Τυπικό ενεργειακό μείγμα 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 0 12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα 30/06/2017 Δημήτρης Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ΑΠΕ & Ηλ. Ενέργειας Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ηµόσιας ιαβούλευσης της ΡΑΕ

Αποτελέσµατα ηµόσιας ιαβούλευσης της ΡΑΕ Αποτελέσµατα ηµόσιας ιαβούλευσης της ΡΑΕ σχετικά µε την πρόταση της για µη συνυπολογισµό του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο στο κόστος λειτουργίας των µονάδων παραγωγής µε καύσιµο το φυσικό αέριο Αξιολόγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) 1. Τι είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πειραιώς 132, Τ.Κ , Αθήνα Fax:

ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πειραιώς 132, Τ.Κ , Αθήνα Fax: ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ενόψει έκδοσης απόφασης της ΡΑΕ για τον καθορισµό διαδικασίας παροχής πρόσβασης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε µονάδες παραγωγής ΑΠΕ µικρής ισχύος Υποβολή απόψεων: Χρονοδιάγραµµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΜΗ ΙΑΣΥΝ Ε ΕΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ

ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΜΗ ΙΑΣΥΝ Ε ΕΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ 10564 ΤΗΛ: 210 3727400, FAX: 210-3255460, E-MAIL: info@rae.gr, WEB: www.rae.gr ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΜΗ ΙΑΣΥΝ Ε ΕΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

2. Το ν. 2773/1999 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α 286).

2. Το ν. 2773/1999 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α 286). Αριθμ. ΑΠΕΗΛ/ Α/Φ1/ οικ. 175067/5.5.2017 Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρου 14Α του ν. 3468/2006,

Διαβάστε περισσότερα

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ Πώς µπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραµµα; 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το καλοκαίρι του 2009, παρουσιάστηκε από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης το πρόγραµµα Εξοικονοµώ κατ οίκον το οποίο στόχευε στην ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) Συχνές Eρωτήσεις - Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) 1. Τι είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Easy Loan E.E. Συγγρού 5, ΤΚ 11743, ΑΘΗΝΑ, τηλ-210 9213380, φαξ-2109229030, www.loan24.gr

Easy Loan E.E. Συγγρού 5, ΤΚ 11743, ΑΘΗΝΑ, τηλ-210 9213380, φαξ-2109229030, www.loan24.gr Ενηµέρωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 10 KW 4.1. Γενικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΒΡΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΒΡΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, Πανεπιστηµίου 69, Αθήνα 10431 Τηλ.: 3252748, Fax: 3255460, e-mail: info@rae.gr, Web: http://www.rae.gr ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΒΡΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Γεωργία Λ. Γληνού «ΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Ηµερίδα της Τ.Ε..Κ & Νοµαρχιακής Αυτ/σης Ν. Τρικάλων, Τρίκαλα Λάρισα 18-19.11.05 Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση παρ. 4, αρ. 8, ν.3468/2006 και προσθήκη νέας παρ. 4Α

Τροποποίηση παρ. 4, αρ. 8, ν.3468/2006 και προσθήκη νέας παρ. 4Α ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ» ΤΗΣ ΕΛΕΤΑΕΝ Άµεση έκδοση νέων δεσµευτικών προσφορών σύνδεσης σε όλη την Ελλάδα µε εύλογη υπερδέσµευση της διαθέσιµης χωρητικότητας και ειδικό όρο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Ενεργειακές Κοινότητες - θεσμικό πλαίσιο H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα : ηµόσια ιαβούλευση για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου ιανοµής

Θέµα : ηµόσια ιαβούλευση για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου ιανοµής Αρ. Πρωτ.: 1011/06-10-08 Προς: Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Θέµα : ηµόσια ιαβούλευση για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου ιανοµής Αξιότιµοι κύριοι, Στα πλαίσια της δηµόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 14641 5 Μαΐου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1547 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ.175067 Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010 Αξιοποίηση περιθωρίων ανάπτυξης µικρών ανεµογεννητριών στα Μη ιασυνδεδεµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΛΕΓΧΩΝ /ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ - ΤΜΗΜΑ Β

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΛΕΓΧΩΝ /ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ - ΤΜΗΜΑ Β ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 6.08.2009 1. 14 η /ΝΣΗ Φ.Π.Α. Αρ. Πρωτ.: 1078580/6637/491/B0014 ΤΜΗΜΑΤΑ Α, Β 2. 15 η /ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ V 21 Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ( /kva*σι/έ τος) ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σ ( /kwh) ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ( /kwh) ΙΣΧΥΟΣ(ΜΟΝΑΔΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού - Παραδείγματα

Πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού - Παραδείγματα Πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού - Παραδείγματα ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ.175067/19.04.2017 (ΦΕΚ Β' 1547) Στάθης Τσελεπής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) από αυτοπαραγωγούς σύμφωνα με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/ (ΦΕΚ Β 759/5.3.

Εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) από αυτοπαραγωγούς σύμφωνα με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/ (ΦΕΚ Β 759/5.3. Εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) από αυτοπαραγωγούς σύμφωνα με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.2.2019 (ΦΕΚ Β 759/5.3.2019) Eρωτήσεις - Απαντήσεις Τομέας Ρυθμιστικών θεμάτων Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Beng/MSc Πανεπιστημίου Γλασκώβης Γενικός Διευθυντής ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή

Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Beng/MSc Πανεπιστημίου Γλασκώβης Γενικός Διευθυντής ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή NET METERING Αυτοπαραγωγή Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και Εξοικονόμηση «Το θεσμικό πλαίσιο για εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net metering) από διασυνδεδεμένα ΦΒ συστήματα» Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις στην Αγορά Ηλεκτρισµού της Κύπρου Ενεργειακό Συµπόσιο ΙΕΝΕ 26 Ιανουαρίου 2012 Εισαγωγή Προτού προχωρήσω να αναλύσω το ρόλο της Αρχής Ηλεκτρισµού στο νέο περιβάλλον της απελευθερωµένης Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016 Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα