DREAMBOX. Κατάστηµα Ηλεκτρονικών & ορυφορικών Συστηµάτων. Εγκαταστάσεις - Εµπόριο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "DREAMBOX. http://www.dream-multimedia-tv.detv.de. Κατάστηµα Ηλεκτρονικών & ορυφορικών Συστηµάτων. Εγκαταστάσεις - Εµπόριο"

Transcript

1 DREAMBOX X-SAT Κατάστηµα Ηλεκτρονικών & ορυφορικών Συστηµάτων. Εγκαταστάσεις - Εµπόριο ΞΕΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΛ FAX Οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 99 - Χαλάνδρι web site: Ο ΗΓΙΕΣ Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για όλα τα µοντέλα DREAMBOX, σε γενικές γραµµές. Λόγω της συνεχής αναβάθµισης του λογισµικού, αρκετά σηµεία των παρακάτω οδηγιών διαφοροποιούνται σε σχέση µε το ανάλογο λογισµικό που είναι εγκατεστηµένο στο δέκτη. *Θυµηθείτε! Πριν τοποθετήσουµε το καλώδιο του ρεύµατος του δέκτη στην πρίζα, πρώτα τοποθετούµε στο δέκτη το καλώδιο µε το βύσµα F,, και το καλώδιο SCART και µετά το βάζουµε στην πρίζα. * Πως ξεχωρίζουµε έναν αυθεντικό Dreambox DM500S από ένα αντίγραφο (κλώνος). * Τηλεχειριστήριο. * Εγκατάσταση δορυφόρων και καναλιών. * Άλλες λειτουργίες στο MENU. * Τοποθέτηση και εγκατάσταση σκληρού δίσκου. * Εγγραφή γραφή και αναπαραγωγή στο σκληρό. * Σύνδεση δικτύου LAN µεταξύ Dreambox και υπολογιστή. * ιαχείριση των φακέλων και αρχείων του Dreambox. * Τρόποι αναβάθµισης Dreambox. * Μεταφορά και αναπαραγωγή MP3 στο Dreambox. * Σηµαντικές υποδείξεις-λάθη-service Dreambox. * Streaming USB Stick, Mount Hard Disk µε Flash wizard. * Μετατροπή TS-FILES από Dreambox σε MPEG2 και εγγραφή DVD.

2 ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ DREAMBOX DM500S ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ (ΚΛΩΝΟΣ). Τον τελευταίο καιρό εµφανίστηκαν στην αγορά φτηνά αντίγραφα (κλώνοι) των DM500s. Τα αντίγραφα είναι κινέζικης προέλευσης, από εργοστάσια που χρησιµοποιούν χαµηλής ποιότητας υλικά και δεν τηρούν προδιαγραφές ελέγχου ποιότητας, µε αποτέλεσµα να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήµατα λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 50 %. Σοβαρότερο µειονέκτηµα των κλώνων είναι η προβληµατική λειτουργία του δικτύου LAN, η όποια είναι ένα από τα µεγαλύτερα πλεονεκτήµατα του αυθεντικού δέκτη. Εξωτερικά είναι σχεδόν πανοµοιότυπα µε τα αυθεντικά και δύσκολα τα ξεχωρίζει ο κοινός καταναλωτής. Η συσκευασία τους δεν διαφέρει από τα αυθεντικά. Έχουν αντιγράψει µέχρι και το στρογγυλό ολόγραµµα γνησιότατος, σε τέτοιο βαθµό, ώστε µόνο µε τη χρήση ενός laserpointer, µπορούµε να δούµε εάν είναι αυθεντικό ή όχι. Στο αυθεντικό εάν σηµαδέψουµε υπό συγκεκριµένη γωνία µε το laserpointer σε ένα αστεράκι πάνω στο ολόγραµµα και κάνουµε αντανάκλαση πάνω σε µια λευκή κόλλα χαρτί, την οποία τοποθετούµε δίπλα, βλέπουµε µια πάπια πάνω στο χαρτί. Στον κλώνο δεν το βλέπουµε αυτό. Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο σίγουρος για να βγάλουµε συµπεράσµατα. Αναλυτικά βλέπετε εδώ: Ορισµένες διαφορές επίσης επισηµαίνονται στο τηλεχειριστήριο κάποιων αντίγραφων (όχι όλων). Στον κλώνο τα έγχρωµα κουµπιά του τηλεχειριστήριου είναι βγαλµένα πιο έξω από οτι στο αυθεντικό. Επίσης πρέπει να ανοίξουµε το καπάκι του δέκτη για να δούµε εµφανείς διαφορές στα υλικά κατασκευής, τα οποία όµως και αυτά δεν αναγνωρίζονται από έναν άπειρο υποψήφιο αγοραστή. Το πιο τρανταχτό σηµείο αναγνώρισης είναι η δελεαστική τιµή που προσφέρονται. Η τιµή των αυθεντικών DM 500 s κυµαίνεται από 210 έως 250 euro. Η τιµή πώλησης των κλώνων είναι συνήθως 130 έως 190 euro. Βέβαια δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πωλούνται αντίγραφα σε υψηλότερη τιµή µε σκοπό το υπέρογκο κέρδος µέσω της εξαπάτησης του καταναλωτή. Εκµεταλλευόµενοι την φαινοµενική οµοιότητα των κλώνων, πολλοί επιτήδειοι έµποροι παραπλανούν τους υποψήφιους αγοραστές και προσφέρουν κλώνους ως αυθεντικούς µε χαµηλή τιµή. Οι καταναλωτές εν αγνοία τους, πέφτουν θύµα άπατης και συνήθως το καταλαβαίνουν εκ των υστέρων, κατά τη χρήση του δέκτη. Αναζητώντας εξηγήσεις από τους έµπορους, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έµποροι απαντούν οτι τάχα δεν ήξεραν και αυτοί κλπ. Η DREAM MULTIMEDIA είναι αναλυτικά ενήµερη για το παραπάνω θέµα και έχει γνωστοποιήσει οτι θα κινηθεί νοµικά και θα ζητήσει τις νόµιµες κυρώσεις και αποζηµιώσεις εναντίων όλων όσων εισάγουν και εµπορεύονται αντίγραφα του DM500s.

3 ΤΗΛΕΧΕΡΙΣΤΗΡΙΟ. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη µπορεί να λειτουργήσει και σαν τηλεχειριστήριο για το δέκτη Dreambox, πατώντας στιγµιαία το κουµπί DREAM µε το κόκκινο φωτάκι, αλλά και σαν τηλεχειριστήριο για την τηλεόραση, πατώντας στιγµιαία το κουµπί µε το κόκκινο φωτάκι TV. Για να είναι συµβατό µε την τηλεόραση σας πρέπει στο τηλεχειριστήριο να πληκτρολογήσετε τον προκαθορισµένο κωδικό της τηλεόρασης, τον οποίο θα βρείτε, µαζί µε άλλες οδηγίες στο English manual στη σελίδα της Dream-Multimedia. Με το κουµπί TV (κάτω αριστερά) εµφανίζεται ο πινάκας των τηλεοπτικών καναλιών, και µε το RADIO τα ραδιόφωνα. Επίσης µε το ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ ή το ΠΑΝΩ ΒΕΛΟΣ, (κάτω και πάνω ακριβώς από το κουµπί ΟΚ), εµφανίζεται πάλι, ο πίνακας µε τα κανάλια. Με το ΕΞΙ ΒΕΛΟΣ και το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΕΛΟΣ πάµε στο επόµενο ή στο προηγούµενο κανάλι. Με τα πλήκτρα + και - στο BOUQUET, αλλάζουµε λίστα και επιλέγουµε τη λίστα που θέλουµε να έχουµε προεπιλεγµένη και να χρησιµοποιούµε όταν κάνουµε zapping στα κανάλια. Μπορούµε να επιλέξουµε να βλέπουµε τα συνολικά κανάλια, ή τα κανάλια που περιέχονται µέσα σε πακέτα, ή τα αγαπηµένα κανάλια. Με το µπλε κουµπί και το κουµπί TEXT εµφανίζεται το VIDEOTEXT - TELETEXT (σε όσα κανάλια το υποστηρίζουν). Eάν είµαστε απλά σε ένα κανάλι και πατήσουµε ΟΚ, τότε εµφανίζονται σύντοµες πληροφορίες καναλιού. Με το πλήκτρο INFO εµφανίζεται το EPG.. Πατώντας το TV ή το ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ και αφού βγει ο πίνακας µε τα συνολικά κανάλια, µπορούµε µε τα έγχρωµα κουµπιά να αλλάξουµε τον τρόπο εµφάνισης του πίνακα των καναλιών. Πιο συγκεκριµένα, πατώντας το TV ή το ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ και µετά το κόκκινο κουµπί, µπορούµε να επιλέξουµε τα κανάλια που θα έχουµε στην αγαπηµένη λίστα, να επεξεργαστούµε την αγαπηµένη λίστα που έχουµε από πριν δηµιουργήσει, ή να επιλέξουµε τα κανάλια που θα έχουµε στην playlist. *Τα κανάλια στη λίστα που είναι όλα µαζί εµφανίζονται µε αλφαβητική σειρά και αυτή η λίστα δεν αλλάζει. Αντιθέτως τα κανάλια στη λίστα µε τα αγαπηµένα µπορούµε να τα αλλάξουµε θέση και να τα σβήσουµε ή να προσθέσουµε καινούργια. Πατώντας το TV ή το ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ και το πράσινο κουµπί επιλέγουµε τον τρόπο που θα φαίνονται τα κανάλια στη λίστα καναλιών. Με το κουµπί AUDIO επιλέγουµε τη γλώσσα µε την οποία θα ακούµε ένα κανάλι (για όσα κανάλια υποστηρίζουν πολύγλωσση µετάδοση ήχου). Με το κουµπί VIDEO εµφανίζονται οι επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιµες για την εγγραφή και αναπαραγωγή θεµάτων στο σκληρό δίσκο. Εάν ένας πίνακας έχει δυο παράθυρα τότε µε το κίτρινο κουµπί µετακινούµαστε από το ένα παράθυρο στο άλλο.

4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΥΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΙΩΝ. Όταν πρωτοανοιχτεί ο δέκτης από τη συσκευασία του και συνδεθεί στην τηλεόραση, το πρώτο Menu που βγάζει είναι αυτό µε το οποίο επιλέγουµε σε ποια ζώνη ώρας είµαστε. Επιλέγουµε Athens και save. Μετά εµφανίζεται η οθόνη, στην οποία επιλέγουµε τη γλώσσα που επιθυµούµε. Έπειτα βγαίνει το πινακίδιο όπου επιλέγουµε τι είδους εγκατάσταση έχουµε. Πχ κάτοπτρο µε 1 Lnb (no Diseqc), ή κάτοπτρο µε 2 ή 4 Lnb µε Diseqc (Simple), ή κινητό κάτοπτρο (Complex). Βάζουµε τις ανάλογες ρυθµίσεις, σύµφωνα µε την εγκατάσταση που έχουµε, επιλέγουµε δορυφόρους, πατάµε ΟΚ και µεταφερόµαστε στο πινακίδιο Transponder Scan. Εκεί επιλέγουµε το δορυφόρο που µας ενδιαφέρει (πατώντας ΟΚ πάνω στο δορυφόρο) και ελέγχουµε εάν στις ενδείξεις SNR και AGC έχουµε επαρκή στάθµη και ποιότητα σήµατος. Στην ένδειξη BER πρέπει να έχουµε 0. Απαραίτητα πρέπει να τσεκαριστούν αυτόµατα οι ενδείξεις LOCK και SYNC. Τέλος η ένδειξη "Μη κυκλική πόλωση" δεν πρέπει να είναι τσεκαρισµένη. Εφόσον όλα είναι εντάξει πατάµε "Έναρξη" και ξεκινά η αυτόµατη ανίχνευση καναλιών. ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ MENU. Συνήθως το δέκτη τον κλείνουµε από το Stand-by (πάνω ψηλά δεξιά) στο τηλεχειριστήριο. Μετά όταν ξαναπατήσουµε το ίδιο κουµπί ανοίγει αµέσως σε 1. Όταν θέλουµε να τον κλείσουµε τελείως ή να τον κάνουµε επανεκκίνηση, πάµε Dream Shut down και ΟΚ και κλείνει τελείως. Μετά όταν ξαναπατήσουµε το κουµπί "Stand-by" ξανανοίγει και περιµένουµε 15 δευτερόλεπτα για να ξαναφορτώσει το λειτουργικό. Η έκδοση λογισµικού φαίνεται αν πατήσουµε Dream Information About. Στον ίδιο πίνακα "Information Stream info" φαίνονται όλες οι πληροφορίες του καναλιού και στο "Sat find" η στάθµη σήµατος. Εάν πάµε "Menu Setup Skin" και επιλέξουµε "Screwed Stone" και "Save", τότε έχουµε ωραιότερη εµφάνιση του Menu. Υποστηρίζεται Ελληνικό Menu και πολλές άλλες γλώσσες. Επίσης στο Menu έχει τις επιλογές Timer, TV mode, Radio mode, Games µε ευνόητες λειτουργιές. Τέλος στο Menu έχει και την επιλογή File mode, για την οποία θα µιλήσουµε παρακάτω.

5 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΚΛΗΡΟΥ ΙΣΚΟΥ (Μόνο για τον DM7000, DM7020 και DM7025). Συµβατοί µε τον Dreambox και δοκιµασµένοι είναι οι σκληροί δίσκοι SEAGATE, MAXTOR, WESTERN DIGITAL σε 40GB, 60GB, 80GB, 160GB, 250GB και IBM 120GB. Όλοι οι δίσκοι µπορούν να είναι είτε στις 5400 στροφές, είτε στις Για να τοποθετήσουµε το σκληρό δίσκο ξεβιδώνουµε τις 7 βίδες από το καπάκι του Dreambox και το σέρνουµε 2 cm πίσω. Το καπάκι το πιάνουµε και το τραβάµε από πίσω. *(Εάν χρειαστεί χρησιµοποιούµε ένα ίσιο κατσαβίδι µε το οποίο τραβάµε προσεκτικά από την πίσω µεριά του δέκτη). Σε καµία περίπτωση δεν τραβάµε την µπροστινή πρόσοψη του δέκτη γιατί θα κοπεί η λεπτή καλωδιοταινία, που ενώνει την πρόσοψη µε την κύρια πλακέτα! Μετά το τραβάµε λίγο έξω, από τη µια πλευρά από τα πλάγια και από κάτω, να απελευθερωθεί και το σηκώνουµε προς τα πάνω. Αφού σηκωθεί η µια πλευρά, µετά βγαίνει και από την άλλη. Μη χρησιµοποιείτε αιχµηρά αντικείµενα για το άνοιγµα του καπακιού γιατί η επιφάνεια σηµαδεύεται πολύ εύκολα. Αφού ανοίξουµε το καπάκι, τοποθετούµε στο σκληρό δίσκο τα 2 καλώδια IDE cable και το καλώδιο τροφοδοσίας και ακουµπάµε το δίσκο στην ειδική υποδοχή θέση που έχει ο δέκτης για αυτό το σκοπό, στην οποία και εφαρµόζει ακριβώς. εν είναι απαραίτητο να το βιδώσουµε σε εκείνη τη θέση. Ανάλογα µε τον τύπο του δίσκου, µπορεί να τοποθετηθεί στην ειδική υποδοχή έτσι ώστε τα καλώδια του να κοιτάνε, είτε στη µπροστινή όψη του δέκτη, είτε στην πίσω όψη και πάντα όπως ταιριάζει καλύτερα. Αφού εγκαταστήσουµε το δίσκο, κλείνουµε το καπάκι, συνδέουµε το δέκτη στην εγκατάσταση µας και πάµε Menu Setup Hard disk. Εκεί βρίσκουµε αυτόµατα το µοντέλο του σκληρού δίσκου και τη χωρητικότητα του. Θα εµφανιστεί στο Status Initialized (µη αναγνωρίσιµο) και προτρέπει να το κάνουµε format για να χρησιµοποιηθεί. Επιλέγουµε format και ξεκινά η διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου 1 λεπτό. Αφού τελειώσει µας λέει πόση χωρητικότητα έχει ο δίσκος, πόση είναι διαθέσιµη και είµαστε έτοιµοι. Σηµ. Ο σκληρός δίσκος πρέπει να τοποθετείται µέσα στο δέκτη τελείως κενός και χωρίς partition, (έτσι όπως είναι αγορασµένος καινούργιος). Μετά πρέπει να φορµαριστεί µέσα στον Dreambox, ο οποίος θα τον φορµάρει σε Linux µορφή. Σε περίπτωση που δε φορµάρεται ο δίσκος, τότε το βάζουµε στο PC και αφού τον αναγνωρίσει το bios, µε ένα πρόγραµµα σαν το Partition Magic, σβήνουµε ότι προηγούµενα partitions έχουν δηµιουργηθεί. Μετά το ξαναβάζουµε στον Dreambox τελείως κενό και ξανακάνουµε format µέσα από το Menu. *Εάν χρησιµοποιηθεί, ή λειτουργεί µέσα στον Dreambox και κάποια στιγµή αποσυνδεθεί και βγει από το δέκτη, τότε εάν το ξαναβάλουµε και το επανασυνδέσουµε θα ξαναλειτουργήσει κανονικά. ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΙΣΚΟ. Πατώντας το κουµπί VIDEO εµφανίζεται το µενού επιλογών εγγραφής. Για να γράψουµε αυτό που βλέπουµε πατάµε το κουµπί µε τη µικρή κόκκινη βούλα, (που είναι το RADIO), το οποίο έχει, όπως και άλλα πολλά κουµπιά, διπλή λειτουργία. Έτσι αρχίζει η εγγραφή στο σκληρό δίσκο. Για να σταµατήσουµε την εγγραφή πατάµε το κουµπί µε το µικρό µαύρο τετράγωνο. Μόλις τελειώσει η εγγραφή, κατευθείαν µεταφερόµαστε στο File mode του MENU όπου και βλέπουµε αυτό που γράφτηκε από την αρχή. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, µε τα έγχρωµα κουµπιά, µπορούµε να κάνουµε παύση, να ξανασυνεχίσουµε, να πάµε γρήγορα µπροστά, γρήγορα πίσω και να σταµατήσουµε την αναπαραγωγή. Εάν θέλουµε να σταµατήσουµε να βλέπουµε αυτά που γράψαµε και να επιστρέψουµε σε κάποιο κανάλι της τηλεόρασης, τότε πατάµε Menu TV mode και επιστρέφουµε στη λίστα των καναλιών. Πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πατήσουµε το κουµπί VIDEO και µετά το TV. Εάν θέλουµε αργότερα να ξαναδούµε αυτά που γράψαµε πάµε Dream File mode Recorded movies. Μη ξεχνάτε ότι µε το κίτρινο κουµπί µεταφερόµαστε από το ένα παράθυρο στο άλλο του ίδιου πίνακα. Εάν θέλουµε να σβήσουµε αυτά που γράψαµε πάµε πάλι στα recorded movies, επιλέγουµε το θέµα που θέλουµε να σβήσουµε µετά πατάµε το κόκκινο κουµπί και επιλέγουµε delete movie.

6 ΣΥΝ ΕΣΗ ΙΚΤΥΟΥ LAN ΜΕΤΑΞΥ DREAMBOX KAI ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Υπάρχουν 2 τρόποι για να κάνουµε σύνδεση δικτύου Lan µεταξύ Dreambox και υπολογιστή: 1) Απευθείας δίκτυο µεταξύ Dreambox και υπολογιστή µε Static IP. 2) ίκτυο Dreambox και υπολογιστή µέσω ADSL Router και Hub µε Dynamic IP. (Είναι ο προτεινόµενος τρόπος, διότι όχι µόνο επιτυγχάνουµε σύνδεση δικτύου, αλλά ταυτόχρονα ο Dreambox και το PC είναι συνδεµένα στο Internet). ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΞΥ DREAMBOX ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ STATIC IP. 1) Βάζουµε το δέκτη να παίζει σε ένα κανάλι. 2) Συνδέουµε το Dreambox µε τον υπολογιστή µε CAT 5 CROSS καλώδιο. 3) Πάµε να ρυθµίσουµε το PC. Εάν έχουµε Windows XP, πάµε στον υπολογιστή Έναρξη Ρυθµίσεις Συνδέσεις ικτύου κάνουµε δεξί κλικ στο εικονίδιο Τοπική Σύνδεση και πατάµε Ιδιότητες. Τσεκάρουµε Πρωτόκολλο TCP/IP και πατάµε Ιδιότητες. Τσεκάρουµε Χρήση της Παρακάτω διεύθυνσης IP και γράφουµε στα: ιεύθυνση Static IP (δική µας IP) πχ Mάσκα Yποδικτύου Προεπιλεγµένη Πύλη (πύλη) Kαι τις υπόλοιπες επιλογές τις αφήνουµε κενές. Τέλος πατάµε ΟΚ και φεύγουµε από τις συνδέσεις δικτύου. 4) Μετά από το Dreambox πάµε Menu Setup - Expert setup - Communication Setup και εκεί αποτσεκάρουµε την επιλογή DHCP και βάζουµε IP: (όχι ) και Netmask Τις επιλογές Nameserver και Gateway δεν τις πειράζουµε, και τσεκάρουµε το Configure Network. Τέλος πατάµε Save και Exit και έχουµε κάνει δίκτυο µεταξύ Dreambox και υπολογιστή µε static IP. ΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΞΥ DREAMBOX KAI ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕΣΩ ADSL ROYTER (και hub) ME DYNAMIC IP ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΝ ΕΣΗ ΣΤΟ INTERNET (ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ). 1) Βάζουµε το δέκτη να παίζει σε ένα κανάλι. 2) Συνδέουµε το Dreambox στο ADSL Router σε µια θέση του Hub και επίσης συνδέουµε τον υπολογιστή σε άλλη θέση του Hub. Τα καλώδια που χρησιµοποιούµε για σύνδεση στο Hub είναι CAT 5 (δεν έχει σηµασία αν είναι Cross ή παράλληλα όταν τα χρησιµοποιούµε για να συνδεθούµε στο ADSL). 3) Εάν έχουµε Windows XP, πάµε στον υπολογιστή Έναρξη Ρυθµίσεις Συνδέσεις ικτύου και κάνουµε δεξί κλικ στο εικονίδιο Τοπική Σύνδεση και πατάµε Ιδιότητες. Τσεκάρουµε Πρωτόκολλο TCP/IP και πατάµε Ιδιότητες. Τσεκάρουµε Αυτόµατη απόδοση διεύθυνσης IP, τα αλλά δεν τα πειράζουµε και πατάµε ΟΚ., και φεύγουµε από τις συνδέσεις δικτύου. 4) Μετά πάµε στο Dreambox και πάµε Menu - Setup - Expert Setup - Communication Setup και εκεί τσεκάρουµε την επιλογή DHCP. Αυτόµατα το ADSL Router δίνει Dynamic IP στον Dreambox (IP που παίρνει από το δίκτυο). εν πειράζουµε τίποτα άλλο και πατάµε Save και Exit. Και έτσι έχει γίνει δίκτυο µεταξύ Dreambox και υπολογιστή. *Με την παραπάνω διαδικασία, όχι µόνο έχουµε κάνει δίκτυο µεταξύ Dreambox και υπολογιστή, αλλά επίσης ταυτόχρονα έχουµε συνδέσει τον Dreambox στο Internet Πληροφοριακά, το ADSL router δεν έχει συγκεκριµένη IP. Την IP την παίρνει αυτόµατα από το ίκτυο και δίνει άλλη IP στον Dreambox. Πχ αν το ADSL Router έχει IP , τότε αυτόµατα δίνει στον Dreambox IP px Εάν συνδέσουµε άλλο Dreambox, τότε του δίνει διαφορετική IP, px Για να το τεστάρουµε γρήγορα, γράφουµε στη γραµµή του Internet explorer την IP του Dreambox και πατάµε Εnter. (Εάν ζητήσει User Name: root και Password: Dreambox). Και τότε βλέπουµε ότι µπορούµε να επιλέξουµε κανάλια του δέκτη µε το ποντίκι του υπολογιστή. Ποιο σωστό τεστ, είναι να δοκιµάσουµε να µεταφέρουµε αρχεία του Dreambox στον υπολογιστή µε FTP µέσω του προγράµµατος DCC.

7 ΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ DREAMBOX ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ LAN ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DCC. Αφού κάνουµε σύνδεση δικτύου LAN µεταξύ έκτη και υπολογιστή, µε το πρόγραµµα DCC, µπορούµε να διαχειριστούµε τα αρχεία του Dreambox. Ανοίγουµε το πρόγραµµα, την πρώτη φορά που το χρησιµοποιούµε βάζουµε User Name: root και Password: Dreambox. Βάζουµε την IP του Dreambox στο µικρό παραθυράκι και πατάµε reconnect. Εάν όλα είναι σωστά, πρασινίζουν κάτω οι επιλογές telnet και FTP και γράφει Network OK. Μετά πάµε αριστερά στις επιλογές και πατάµε FTP. Αµέσως εµφανίζονται δυο παράθυρα, αριστερά είναι τα αρχεία του Dreambox και στο δεξί παράθυρο τα αρχεία του υπολογιστή. Η παραπάνω εφαρµογή δεν συνίσταται στον αρχάριο χρήστη, διότι είναι πιθανόν να χαθούν βασικά δεδοµένα του λογισµικού και ο δέκτης να εµφανίσει διάφορα προβλήµατα ή να µην ξεκινά καθόλου. Παράδειγµα της παραπάνω εφαρµογής είναι πχ το κατέβασµα τραγουδιών MP3 από το Internet και να τα µεταφέρουµε από το PC µας στο σκληρό δίσκο του Dreambox. Άλλο παράδειγµα είναι να εγγράψουµε ταινίες στο σκληρό δίσκο του Dreambox και να τις µεταφέρουµε στο σκληρό δίσκο του PC µας. Ακόµα µπορούµε να προσθέσουµε games στο Dreambox, να αλλάξουµε το φόντο του δέκτη και γενικά να προσθέσουµε ή να αφαιρέσουµε ή να τροποποιήσουµε πολλά αρχεία λειτουργιές του δέκτη. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ DREAMBOX. Για να αναβαθµίσουµε τους DREAMBOX µε το τελευταίο επίσηµο λογισµικό, πηγαίνουµε στις ανάλογες επίσηµες τοποθεσίες και ακoλουθούµε τις οδηγίες, που περιγράφονται. Για τον DM500S βλέπουµε στο website: Για τον DM7020S βλέπουµε στο website: Για τον DM7025S βλέπουµε στο website: Το website της DREAM MULTIMEDIA είναι: Υπάρχουν 2 τρόποι αναβάθµισης του Dreambox: 1) o σειριακός µέσω της RS232 και 2) µέσω δικτύου Lan. O σειριακός τρόπος αργεί πολύ. Στον DM500 κάνει 15 λεπτά περίπου, στον 7020 κάνει 35 λεπτά περίπου και στον λεπτά περίπου. *Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αναβαθµίσουµε το Dreambox είναι ο σειριακός µε καλώδιο null modem. Με αυτόν τον τρόπο είµαστε σίγουροι ότι το λογισµικό θα "καθίσει" σωστά στο δέκτη και θα αποφύγουµε πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις. ΣΕΙΡΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. (EINAI O ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ). *Ο δέκτης είναι εκτός πρίζας και τελείως αποσυνδεµένος. *Ενώνουµε δέκτη και υπολογιστή µε null model καλώδιο. *Ανοίγουµε το πρόγραµµα Universal DreamUp (Βρίσκεται στη σελίδα της Dream Multimedia). *Βλέπουµε η επιλογή Use Network να µην είναι τσεκαρισµένη. *Πατάµε Connect και βάζουµε το δέκτη στην πρίζα (ή απλά ανοίγουµε το διακόπτη ΟΝ/OFF). *Αµέσως βλέπουµε µια µπάρα να γεµίζει γρήγορα και σε λίγο ανάβει η επιλογή Flash. *Πατάµε το Flash και επιλέγουµε το κατάλληλο λογισµικό, και η αναβάθµιση αρχίζει. *Περιµένουµε έως ότου ξαναγεµίσει αργά-αργά η µπάρα στο πρόγραµµα. *Αφού τελειώσει, το πρόγραµµα γράφει Update Successful. *Κλείνουµε το πρόγραµµα και κάνουµε επανεκκίνηση το δέκτη και είµαστε έτοιµοι.

8 ΜΕΣΩ ΙΚΤΥΟΥ LAN. Η διαδικασία είναι διαφορετική για τον DM500s και διαφορετική για τον 7020s και 7025s. Για να κάνουµε αναβάθµιση µέσω δικτύου LAN, οποιουδήποτε µοντέλου Dreambox, πρέπει πρώτα να ξέρουµε πως γίνεται η σύνδεση δικτύου LAN. (Υπάρχουν 2 τρόποι και η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στην παράγραφο: Σύνδεση ικτύου LAN) Αναβάθµιση DM500s µέσω LAN. 1) Ο δέκτης είναι στην TV σε ένα κανάλι. Κάνουµε δίκτυο µεταξύ έκτη και υπολογιστή, ενώνουµε µε null modem καλώδιο το δέκτη µε τον υπολογιστή και βγάζουµε το δέκτη από την πρίζα. 2) Ανοίγουµε το πρόγραµµα Universal DreamUp ) Τσεκάρουµε την επιλογή Use Network. 4) Βάζουµε τις σωστές IP. (Περιγράφονται στην παράγραφο ίκτυο Lan µεταξύ Dreambox και υπολογιστή.) 5) Πατάµε Connect και βάζουµε το δέκτη στην πρίζα. Αµέσως βλέπουµε να γεµίζει γρήγορα η µπάρα στο πρόγραµµα και µόλις τελειώσει, ανάβει η επιλογή Flash. 6) Πατάµε flash και επιλέγουµε το κατάλληλο λογισµικό. H διαδικασία αρχίζει και περιµένουµε µέχρι να γράψει Update Successful. 7) Κλείνουµε το πρόγραµµα και κάνουµε επανεκκίνηση το δέκτη και είµαστε έτοιµοι. Αναβάθµιση DM7020 ή 7025 µέσω LAN. 1) Ο δέκτης είναι στην TV σε ένα κανάλι. Κάνουµε δίκτυο µεταξύ έκτη και υπολογιστή, ενώνουµε µε null modem καλώδιο το δέκτη µε τον υπολογιστή και κλείνουµε το δέκτη από το διακόπτη On/Off. 2) Κρατάµε το κάτω βέλος του front panel του δέκτη πατηµένο. Aνοίγουµε το διακόπτη On/Off και το κρατάµε πατηµένο για µερικά δευτερόλεπτα µέχρι να εµφανιστεί στο display του δέκτη η IP του Dreambox. 3) Αφήνουµε το κουµπί και τότε ο δέκτης έρχεται σε κατάσταση MODE. ηλαδή είναι έτοιµος να αναβαθµιστεί µέσω LAN. 4) Ανοίγουµε το Internet Explorer και γράφουµε στη γραµµή εργασιών την IP του Dreambox. 5) Τότε εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή µια εικόνα µε την πλακέτα του δέκτη και κάτω έχει µια επιλογή την οποία πατάµε για να κάνουµε firmware update. 6) Επιλέγουµε το σωστό αρχείο αναβάθµισης και η διαδικασία ξεκινά και τελειώνει γρήγορα και γράφει update successful. 7) Κλείνουµε το πρόγραµµα και κάνουµε επανεκκίνηση το δέκτη και είµαστε έτοιµοι.

9 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ MP3 ΣΤΟ DREAMBOX. Για να µεταφέρουµε τραγούδια MP3 στο Dreambox κάνουµε πρώτα σύνδεση δικτύου Lan, δηµιουργούµε µέσα στον φάκελο hdd έναν υποκατάλογο MP3 και εκεί µέσα µεταφέρουµε µε πρόγραµµα FTP τα αρχεία MP3 τα οποία έχουµε σωσµένα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή µας. Μετά πάµε στο file mode του Menu του Dreambox και µπαίνουµε στον κατάλογο harddisk/mp3 όπου και επιλέγουµε τα τραγούδια που έχουµε µεταφέρει. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ - ΛΑΘΗ - SERVICE DREAMBOX. Εάν για κάποιο λόγο βγάζετε το δέκτη από την πρίζα, δεν πρέπει να το ξαναβάζετε αµέσως, αλλά να περιµένετε 30 δευτερόλεπτα, µέχρι να αποφορτιστούν οι πυκνωτές της τροφοδοσίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σηµαντικό γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει ο δέκτης να χάσει το boot loader και να µην ξαναλειτουργήσει, οπότε θα χρειαστεί service. Εάν θέλετε να κάνετε αναβάθµιση στο Dreambox, θα πρέπει πριν συνδέσετε το null modem καλώδιο, τουλάχιστον µια συσκευή, (ή ο υπολογιστής ή ο Dreambox) να είναι κλειστή χωρίς τάση. Ο λόγος είναι ότι ο procesor του Dreambox είναι MOS και µε απλά λόγια είναι πολύ ευαίσθητος στο στατικό ηλεκτρισµό και µπορεί να πάθει εύκολα ζηµιά. Να αποφεύγετε να κάνετε αναβάθµιση µέσω δικτύου, πιο σίγουρη και ασφαλής διαδικασία είναι µε null modem καλώδιο από την RS232. Ακολουθήστε πιστά και κατά γράµµα τις οδηγίες αναβάθµισης που περιγράφονται στο CD της συσκευασίας ή στο ανάλογο link στην ιστοσελίδα µας. Συνίσταται επίσης µετά από κάποια αναβάθµιση ή κάποια αποσύνδεση του δέκτη, πρώτα να συνδέετε το καλώδιο του LNB και το scart και µετά να βάζετε το δέκτη στην πρίζα. Κατά τον έλεγχο του δέκτη µε το τηλεκοντρόλ, τόσο στο zapping όσο και στην περιήγηση στα Menu, µη κάνετε βεβιασµένες κινήσεις, µην πατάτε τα κουµπιά του τηλεχειριστήριου µε πολύ γρήγορο ρυθµό και δυο - τρία µαζί και αφήστε πρώτα το δέκτη να ολοκληρώσει µια εντολή που του δώσατε πριν προχωρήστε στην εποµένη. STREAMING ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Για να δούµε ένα κανάλι στην οθόνη του υπολογιστή, χρειαζόµαστε 2 προγράµµατα: Το VLC Media Player και το DreamView. Καταρχήν κάνουµε δίκτυο το Dreambox µε το PC και ανοίγουµε το δέκτη σε ένα κανάλι. Κάνουµε setup το VLC Media Player. Μετά ανοίγουµε το πρόγραµµα DreamView. (To DreamView δεν χρειάζεται setup). Αν ανοίξουµε το πρόγραµµα DreamView για πρώτη φορά, πηγαίνουµε στην επιλογή Options, µετά Preferences και βάζουµε την IP του Dreambox.Έπειτα βάζουµε για username: root, για password: Dreambox και πατάµε ΟΚ. Μετά, (πάλι µόνο για την πρώτη φορά), πάµε Options Update Channels και κατεβαίνει η λίστα των καναλιών του Dreambox. Εκεί επιλέγουµε το κανάλι και το βλέπουµε στην οθόνη του υπολογιστή.

10 MOUNT USB STICK, MOUNT HARD DISK ME FLASH WIZARD. Mount Usb Stick σηµαίνει να προσαρµόσουµε ένα USB Stick στο Dreambox για να κάνει µια ορισµένη διαδικασία. Αντίστοιχη σηµασία έχει το mount hard disk. Όταν χρησιµοποιούµε ανεπίσηµα λογισµικά και για λογούς ασφάλειας και για να διατηρούµε το Dreambox µε εργοστασιακό επίσηµο software (και για να ισχύει µε αυτόν τον τρόπο η εγγύηση του), αγοράζουµε αν θέλουµε ένα Usb Stick, το οποίο βάζουµε πίσω στο Dreambox, στην υποδοχή USB. Μπορούµε να έχουµε επίσηµο λογισµικό στη flash µνήµη του δέκτη, αλλά όµως ο δέκτης να ξεκινά και να παίζει µε ανεπίσηµο λογισµικό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνουµε το δέκτη να µην ξεκινά µε το πρόγραµµα που έχει στη flash µνήµη, αλλά να ξεκινά µε το πρόγραµµα που έχουµε στο USB Stick. Για να το επιτύχουµε αυτό, ακολουθούµε τα επόµενα βήµατα: 1) Κάνουµε δίκτυο µεταξύ Dreambox και υπολογιστή. 2) Βάζουµε το USB Stick, πίσω στην υποδοχή USB του δέκτη, έτσι άδειο όπως το αγοράσαµε. 3) Ανοίγουµε το φάκελο FlashWizard και τρέχουµε το πρόγραµµα FlashWizardPro.exe. 4) Πάµε κάτω αριστερά Configuration and Utilities και βάζουµε την IP του Dreambox, username: root και password: Dreambox 5) Μετά πατάµε στη µεσαία αριστερή επιλογή: software Multiboot, το οποίο είναι πρόγραµµα που µας δίνει τη δυνατότητα όταν ξεκινά ο Dreambox να επιλέγουµε εµείς το software που θα φορτώσει και από που θα το φορτώσει. 6) Μετά πατάω στην επιλογή Install or Remove Firmware in Multiboot και βλέπουµε ότι στο παράθυρο πάνω αριστερά, βγάζει οτι πχ δεν βρέθηκε σκληρός δίσκος, βρέθηκε USB Stick, δεν βρέθηκε Compact Flash και από κάτω γράφει ποιο software είναι στη flash µνήµη του δέκτη. 7) Μετά πατάµε δεξιά το browse (το σχέδιο φάκελος) και επιλέγουµε το software που θέλουµε να έχουµε στο USB Stick και επιλέγουµε να εγκατασταθεί στο USB και ξεκινά η διαδικασία. Εάν δεν ξεκινήσει η διαδικασία, τότε το USB Stick που έχουµε, δεν είναι συµβατό. 8) Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάνουµε επανεκκίνηση το δέκτη και βλέπουµε οτι όταν ξεκινά, µας ρωτά τι λογισµικό να επιλέξουµε για να λειτουργήσει. Εναλλακτικά και κατά τον ίδιο τρόπο, µπορούµε να επιλέξουµε το δεύτερο software να γράφει στο σκληρό δίσκο του Dreambox και να ξεκινά από εκεί. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ TS-FILES ΑΠΟ DREAMBOX ΣΕ MPEG 2 ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ DVD. Όταν έχουµε εγκατεστηµένο σκληρό δίσκο στον DM7020S ή DM7025S, µπορούµε να κάνουµε εγγραφές στον σκληρό δίσκο. Τα δεδοµένα γράφονται στον σκληρό δίσκο του Dreambox σε Linux µορφή (.TS files ). Εάν θέλουµε να τα γράψουµε σε DVD disk και να τα δούµε µε ένα DVD player, πρέπει πρώτα να τα µεταφέρουµε µε σύνδεση δικτύου στο PC, µετά να τα µετατρέψουµε σε MPEG format και µετά να τα γράψουµε σε DVD disk. Αυτό γίνεται µε προγράµµατα όπως το NERO. Εγκαθιστούµε το NERO στο PC, ανοίγουµε το Nero StartSmart, µετά πατάµε πάνω την πρώτη επιλογή (το αστεράκι: Αγαπηµένα) και επιλέγουµε: ηµιουργήστε το δικό σας DVD-Βίντεο και µετά πατάµε ADD Video Files, προσθέτουµε τα επιθυµητά.ts files και τέλος BURN. Το πρόγραµµα αυτόµατα τα µετατρέπει σε MPEG και τα γράφει στο DVD disk.

HotRadio Ολοκληρωµένο πρόγραµµα διαχείρισης ραδιοφωνικού σταθµού - 1 - 1. Εγκατάσταση του HotRadio Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι πάρα πολύ απλή και -σε αντίθεση µε την πρώτη έκδοση- από εσάς δεν

Διαβάστε περισσότερα

H.264 Αυτόνοµο DVR 4ΚΑΝ/8ΚΑΝ/16ΚΑΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

H.264 Αυτόνοµο DVR 4ΚΑΝ/8ΚΑΝ/16ΚΑΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ H.264 Αυτόνοµο DVR 4ΚΑΝ/8ΚΑΝ/16ΚΑΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγη...5 1.1 Tεχνικοί Παράµετροι... 5 1.2 Απόδοση... 6 Κεφάλαιο 2: Hardware...8 2.1H.264 Αυτόνοµο 4/8/16 ΚΑΝΑΛΙΩΝ DVR...

Διαβάστε περισσότερα

2002/96/EC (WEEE) Waste Electrical and Equipment Directive. To σήµα IVS SERIES 2

2002/96/EC (WEEE) Waste Electrical and Equipment Directive. To σήµα IVS SERIES 2 «ΕΞΥΠΝΑ» ΙΚΤΥΑΚΑ DVR H.264 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούµε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τους περιορισµούς που αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Κρατήστε το παρόν εγχειρίδιο για µελλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ H.264 NETWORK DIGITAL VIDEO SURVEILLANCE RECORDER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ H.264 NETWORK DIGITAL VIDEO SURVEILLANCE RECORDER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ H.264 NETWORK DIGITAL VIDEO SURVEILLANCE RECORDER 2 INSTRUCTION MANUAL 2 3 INSTRUCTION MANUAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1.1ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 4 1.2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ... 4 1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφικό ANGA H.264 Οδηγίες Χρήσης Έκδοση 3.00

Καταγραφικό ANGA H.264 Οδηγίες Χρήσης Έκδοση 3.00 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Καταγραφικό ANGA H.264 Οδηγίες Χρήσης Έκδοση 3.00 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή...3 1.1 Τεχνικοί Παράµετροι...3 1.2 Απόδοση...4 Κεφάλαιο 2: Hardware...5 2.1 Αυτόνοµο H.264 4CH/8CH/16CH/24CH/32CH DVR...5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ι Ο Ι Κ Η Τ Ι Κ Η Σ Μ Ε Τ Α Ρ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Η Σ & Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Σ Ι Α Κ Υ Β Ε Ρ Ν Η Σ Η Σ ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο PowerPoint

Εισαγωγή στο PowerPoint Εισαγωγή Το PowerPoint είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραµµα παρουσίασης. το οποίο αποτελεί τµήµα του πακέτου Microsoft Office. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους χρήστες να δηµιουργούν εύκολα εντυπωσιακές παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης AG-WA2 IP Camera

Εγχειρίδιο Χρήσης AG-WA2 IP Camera Εγχειρίδιο Χρήσης AG-WA2 IP Camera 1 / 66 Περιγραφή 1. Εισαγωγή.. 4 1.1 Προσδιορισµός.4 1.2 Προσοχή 4 1.2.1 Περιβάλλον Εγκατάστασης.. 4 1.2.2 Μεταφορά..4 1.2.3 Συντήρηση και Προστασία..5 1.2.4 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Portal ιστοχώρος για την πόλη τον Χανίων µε την χρήση του CMS Joomla

Portal ιστοχώρος για την πόλη τον Χανίων µε την χρήση του CMS Joomla Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής & Πολυµέσων Πτυχιακή εργασία µε θέµα: Portal ιστοχώρος για την πόλη τον Χανίων µε την χρήση του CMS Joomla

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΙΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΙΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΙΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός βασικών λειτουργιών

Οδηγός βασικών λειτουργιών Οδηγός βασικών λειτουργιών Εισαγωγή... 2 Μέρη του EPSON STYLUS DX... 2 Πίνακας ελέγχου... 3 Τοποθέτηση χαρτιού... 5 Επιλογή χαρτιού... 5 Τοποθέτηση χαρτιού στον EPSON STYLUS DX... 5 Αντιγραφή φωτογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

5.1.2 5.1.3 5.2 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ SAFEMATE ΑΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ...26 6.0 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ SAFEMATE ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.29

5.1.2 5.1.3 5.2 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ SAFEMATE ΑΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ...26 6.0 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ SAFEMATE ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.29 51 1. Σχετικά με την συσκευή SafeMate...3 1.1 Γενικά Χαρακτηριστικά Συσκευής...3 1.2 Περιεχόμενα Συσκευασίας...3 1.3 Πιστοποιητικά...4 2.0 Γενική Περιγραφή...4 2.1 Εγκατάσταση της κάρτας SIM...6 2.2 Φόρτιση

Διαβάστε περισσότερα

AXIS 1650 Οδηγίες χρήσης

AXIS 1650 Οδηγίες χρήσης AXIS 1650 Οδηγίες χρήσης O ιακοµιστής Εκτύπωσης & Σάρωσης ικτύου για Εκτυπωτές και Συσκευές Πολλών Λειτουργιών της Canon Συµπεριλαµβανοµένης της υποστήριξης για τηνπροηγµένη Τεχνολογία Εκτύπωσης της Canon

Διαβάστε περισσότερα

V2.5. Οδηγός χρήσης. Logitech Digital Video Security System

V2.5. Οδηγός χρήσης. Logitech Digital Video Security System V2.5 Οδηγός χρήσης Logitech Digital Video Security System 2008 Logitech. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Η επωνυμία Logitech, το λογότυπο Logitech και τα άλλα σήματα της Logitech είναι ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά φορητών υπολογιστών Compaq. Εγχειρίδιο Χρήσης

Σειρά φορητών υπολογιστών Compaq. Εγχειρίδιο Χρήσης Σειρά φορητών υπολογιστών Compaq Εγχειρίδιο Χρήσης Σηµείωση 2002 Hewlett-Packard Company. Οι ονοµασίες Microsoft, MS-DOS και Windows αποτελούν εµπορικά σήµατα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. ή/και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Διάθεση και Υποστήριξη: Copyright Info Quest Technologies 2014

Διάθεση και Υποστήριξη: Copyright Info Quest Technologies 2014 Διάθεση και Υποστήριξη: Info Quest Technologies SA Αλ. Πάντου 25, 176 71 Καλλιθέα, Αθήνα Τηλ: 211 999 1000, Fax: 211 999 1499 www.infoquest.gr Copyright Info Quest Technologies 2014 «Η πνευματική Ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Εκκίνηση του Excel Για να εκκινήσουµε το Excel για Windows, µπορούµε να το επιλέξου- µε από το µενού Προγράµµατα4 του κουµπιού Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΥΡΙ ΩΝ Χ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βασικές λειτουργίες. Τηλεχειριστήριο. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λοιπές Λειτουργίες

Περιεχόμενα. Βασικές λειτουργίες. Τηλεχειριστήριο. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λοιπές Λειτουργίες Εγχειρίδιο Χρήσης Περιεχόμενα Τηλεχειριστήριο Βασικές λειτουργίες Μπάρα Πληροφοριών Edivision Λοιπές Λειτουργίες Πως θα μεταβείτε στη λίστα προγραμμάτων Πως θα ρυθμίσετε τη λειτουργία Sleep Timer (Χρονοδιακόπτης

Διαβάστε περισσότερα

hp LaserJet 3300mfp series

hp LaserJet 3300mfp series hp LaserJet 3300mfp µ hp LaserJet 3300mfp series οδηγός «Ξεκινώντας» Πληροφορίες για τα πνευµατικά δικαιώµατα Πνευµατικά δικαιώµατα Hewlett-Packard Company 2002 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώµατος. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel...

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 5 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 6 2.1 Εισαγωγή δεδοµένων... 6 2.2 Τύποι δεδοµένων... 6 2.2.1 Κείµενο...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης

Οδηγίες εγκατάστασης Οδηγίες εγκατάστασης SingularLogic Control 4 rel 3.03 SingularLogic Control 1, 2, 3 rel 3.03 SingularLogic Accountant rel 3.03 SingularLogic Λογιστικά rel 3.03 ή µεταγενέστερες εκδόσεις µε MICROSOFT SQL

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD Περιεχόµενα Εισαγωγή στον επεξεργαστή κειµένου Word...1 Αρχικά...1 Επιλογή εντολών...3 Προσθήκη Αφαίρεση...5 Γραµµής Εργαλείων & Εικονιδίων...5 Αποθήκευση εγγράφου...7

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ... 4 Προφυλάξεις ασφαλείας... 4 Προφυλάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εύρεση πληροφοριών στον υπολογιστή σας Μαζί με τον υπολογιστή σας Sony VAIO περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα έγγραφα.

Εύρεση πληροφοριών στον υπολογιστή σας Μαζί με τον υπολογιστή σας Sony VAIO περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα έγγραφα. Σημαντικό Φροντίστε να δημιουργήσετε δίσκους ανάκτησης όταν ο υπολογιστής σας είναι έτοιμος για χρήση, επειδή δεν παρέχονται δίσκοι ανάκτησης μαζί με τον υπολογιστή. Για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο TCP/IP για Ρυθµιστή ALCO: Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης. Χρήση λογισµικού DiscoverIP Utility για εύρεση IP διευθύνσεων ρυθµιστή 36

Πρωτόκολλο TCP/IP για Ρυθµιστή ALCO: Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης. Χρήση λογισµικού DiscoverIP Utility για εύρεση IP διευθύνσεων ρυθµιστή 36 Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή στους TCP/IP ρυθµιστές 2 1.1. Σύνδεση ρυθµιστή Ethernet TCP/IP σε προσωπικό υπολογιστή (PC) 2 1.2. Απεικόνιση ιστοσελίδων 4 1.3. Όνοµα χρήστη και κωδικός πρόσβασης 5 1.4. Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης 1 Εισαγωγή Λογιστικά Φύλλα Τα λογιστικά φύλλα (spreadsheets) είναι εφαρµογές στις οποίες τα αριθµητικά δεδοµένα είναι οργανωµένα σε γραµµές και στήλες, που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη εκτέλεση υπολογισµών.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ PHOTOSHOP ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΟΜΟΥΧΤΣΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 2003 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 1.2. Το Υλικό του Υπολογιστή. Ειδικοί Στόχοι

Μάθηµα 1.2. Το Υλικό του Υπολογιστή. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Εισαγωγικές έννοιες Πληροφορικής Μάθηµα 1.2 Ειδικοί Στόχοι Οι εκπαιδευόµενοι πρέπει: Να µπορούν να περιγράφουν τα κύρια µέρη ενός υπολογιστή. Να γνωρίζουν το ρόλο των µερών αυτών στη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα