Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcript

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók Ebben a vizsgarészben szótár nem használható! Mielőtt a feladatokat megoldaná, figyelmesen olvassa el az utasításokat! Jó munkát! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 27.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 27.

4 1. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα κείμενο σχετικά με διατροφικές συνήθειες. Βρείτε τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που ταιριάζουν στο κείμενο όπως στο παράδειγμα και συμπληρώστε τον πίνακα μετά το κείμενο, βάζοντας σε κάθε τετραγωνάκι το σωστό γράμμα κάτω από τον αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Σκουπιδο... φαγία Φάε παιδί μου κάτι υγιεινό... πόσες φορές έχεις ακούσει τους γονείς σου να σε παροτρύνουν αντί για παγωτό, μπισκοτάκια, χάμπουργκερ να τρως φρούτα ή να πιεις (0) ; Και όμως, εσένα αυτά που σε προσελκύουν, αυτά που κυριολεκτικά λιγουρεύεσαι είναι όλα σχεδόν όσα θεωρούν οι γονείς και οι διαιτολόγοι ανθυγιεινά και που ονομάζουν πολύ συχνά «διατροφικά...σκουπίδια». Ας δούμε μαζί την καταγωγή μερικών νόστιμων, παχυντικών και μάλλον αχρείαστων για τον οργανισμό τροφών... Γιατί, οι λιχουδιές που προτιμάς δεν ήλθαν... ουρανοκατέβατες, χρειάστηκαν χρόνια για να εξελιχθούν και να πάρουν (1). Για παράδειγμα... Τα αναψυκτικά... δεν υπήρχαν! Μέχρι... το τέλος του 18ου αιώνα, όταν ένας Σουηδός χημικός εφηύρε μια μηχανή, που παρασκεύασε αφρώδες νερό, όμοιο με το μεταλλικό νερό που (2). Οι γιατροί πίστευαν πως το μεταλλικό νερό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι, το 1810, ο John Mathews άρχισε να κατασκευάζει μαζικά μηχανές παραγωγής αφρώδους νερού και να τις πουλά. Όμως, το νερό δεν είναι και τόσο γευστικό. Οι γιατροί άρχισαν να προσθέτουν εκχυλίσματα φρούτων για ν αρωματίσουν το νερό. Αυτό το αρωματικό νερό, όμως, το πουλούσαν μόνον στα καταστήματα και δεν μπορούσε ο κόσμος να το πάρει και στο σπίτι του. Οι εταιρείες άρχισαν (3) το αρωματικό νερό κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Από εκείνη την εποχή οι άνθρωποι έδωσαν την ονομασία στο αρωματικό νερό, αναψυκτικό. Ο William Painter κατασκεύασε το ειδικό πώμα που κλείνει τα μπουκάλια ώστε να παραμένουν οι φυσαλίδες στο νερό και να μην εξατμίζονται, ενώ ο Michael Owens εφηύρε την μηχανή που κατασκεύαζε γυάλινα μπουκάλια. Στην Αμερική από το 1920 (4) οι αυτόματες μηχανές πώλησης αναψυκτικών. Το χάμπουργκερ είναι γερμανικής προέλευσης... Οι ιστορικοί πιστεύουν πως Γερμανοί μετανάστες «έφεραν» το βοδινό κρέας στα... (5), αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το πότε. Γι αυτό που είναι σίγουροι είναι πως το βοδινό κρέας... «μπήκε» στην Αμερική από το λιμάνι της γερμανικής πόλης Hamburg, απ όπου του δόθηκε και η ονομασία, hamburger. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 27.

5 0. α) έναν φυσικό χυμό β) ένα ζεστό τσάι γ) μια σούπα δ) μια ζεστή σοκολάτα 1. α) φόρα β) ώθηση γ) την σημερινή τους μορφή δ) πάνω τους 2. α) δεν υπάρχει στην Ελλάδα β) δεν πίνεται γ) πωλείται στο διάστημα δ) πηγάζει από τις βρύσες της φύσης 3. α) να κοιμούνται β) να εμφιαλώνουν γ) να αγοράζουν δ) να διαβάζουν 4. α) έγιναν πολύ συνηθισμένες β) πωλούνται γ) έχουν καλή φήμη δ) ήταν δύσκολες 5. α) σφαγεία β) φαγητά γ) ποτά δ) πιάτα των Αμερικανών α Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 27.

6 2. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα κείμενο για τις θερινές διακοπές. Βρείτε τις φράσεις (σημειωμένες με Α, Β, Γ...) που ταιριάζουν στα κενά του κειμένου και σημειώστε το γράμμα της λέξης στα τετραγωνάκια του πίνακα που ακολουθεί τις λέξεις, κάτω από τον αντίστοιχο αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτωκάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Ξεφάντωμα στην παραλία Πετσέτα μπάνιου, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, κουβαδάκια και φτυάρια για κάστρα στην (0) και... έφυγες! Πού πας;... για ένα πάρτι στην παραλία χρειάζεσαι και άλλα βασικά πράγματα, όπως διάφορες λιχουδιές, μουσική και το σημαντικότερο: τους φίλους σου! (6) απ όλα χρειάζεσαι την συγκατάθεση της μητέρας σου, γιατί αυτή είναι που θα βοηθήσει για να επιτύχει το πάρτι σου. Συνεννοήθηκες; ανασκουμπώσου... η μαμά θα (7) το κέικ και τα σάντουιτς, εσύ θα βοηθήσεις στους χυμούς και θα φτιάξεις όμορφες προσκλήσεις για να καλέσεις τους φίλους σου. (8) έχεις αυλή το πάρτι στην παραλία μπορεί να γίνει... πάρτι στην αυλή και να έχει και μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Αυτό (9) από την συνεννόηση που θα κάνεις με την μητέρα σου. Και τώρα δουλειά... φτιάξε τις προσκλήσεις για το πάρτι, πρωτότυπες και σίγουρα με καλοκαιρινό στυλ, όπως: βάλε (10) χαρτί πρόσκληση μέσα σ ένα μικρό μπουκάλι, που θα έχεις γεμίσει με άμμο και μικρά κοχύλια, ή κόψε σε σχήμα αστερία ένα χαρτόνι και γράψε στο (11) μέρος τα κατατοπιστικά για το πάρτι, ενώ στην μπροστινή πλευρά του χαρτονιού μπορείς να κολλήσεις ή να ζωγραφίσεις έναν αστερία. Μπορείς ακόμη να γράψεις την (12) σου σε καρτ-ποστάλ με θαλασσινά θέματα. Υπενθύμισε στους φίλους σου πως πρέπει να ντυθούν για θάλασσα, να πάρουν καπέλα, γυαλιά, πετσέτες... (13) το πάρτι γίνει στην... παραλία (βλέπε αυλή) του σπιτιού σου, είτε γίνει πράγματι κοντά στην θάλασσα, (14) ομπρέλα μεγάλη ή δύο τρεις μικρές θαλάσσης (για την αυλή σου θα παίξουν και διακοσμητικό (15).), πολύχρωμες πετσέτες, καρέκλες θαλάσσης ή πτυσσόμενες κήπου, μπάλες θαλάσσης και (εάν γίνει στην αυλή σου) πόστερς μεγάλα με (16) θαλασσινά, που θα τα κρεμάσεις στους τοίχους ή σε κορμούς δέντρων. Παγωτά, που θα μεταφέρεις σε ένα φορητό ψυγείο, σάντουιτς σε σχήμα υποβρύχιου, πατατοσαλάτα και φρούτα, χυμούς (17) μπόλικα μπουκάλια νερό και το γλέντι ξεκινά... írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 27.

7 Α) πολλά B) πίσω Γ) εάν Δ) σπίτια E) φτιάξει Ζ) είτε Η) πρόσκληση Θ) πρώτα I) για Κ) άμμο Λ) εξαρτάται Μ) ρόλο Ν) θέματα Ξ) και O) ένα Π) χρειάζεσαι Κ Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 27.

8 3. Παρακάτω θα βρείτε ένα κείμενο για την παρασκευή του κρασιού χωρισμένο σε παραγράφους (σημειωμένες με Α, Β, Γ...) σε λάθος σειρά. Βάλτε τις παραγράφους στη σωστή σειρά βάζοντας τα γράμματα στα τετραγωνάκια του πίνακα που ακολουθεί, κάτω από τον αντίστοιχο αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Από την... 'κάβα' των προγόνων μας Θ) Οι Νεολιθικές κοινωνίες στην αρχαία Μικρασιατική περιοχή και στην Αίγυπτο είχαν μόνιμους τόπους διαμονής και είχαν «εξημερώσει» ζώα και φυτά. Η) Με προμήθειες πιο ασφαλείς από αυτές που έκαναν οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη μας, την εποχή που ήταν νομάδες, και με καλύτερες συνθήκες λειτουργίας, η Νεολιθική κουζίνα άρχισε να εμφανίζεται. Γ) Ο χώρος που βρέθηκε το δοχείο μαζί με άλλα όμοια δοχεία προφανώς ήταν κουζίνα (φτιαγμένη από λασπότουβλα) και χρονολογείται (με τον έλεγχο της μεθόδου του άνθρακα) μεταξύ του 5400 π.χ. και 5000 π.χ. I) Με ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, τα πήλινα αγγεία έγιναν ανθεκτικά και η σπογγώδης υφή τους τα βοηθούσε ν απορροφούν οργανικά στοιχεία. Ζ) Με την χρήση πληθώρας τεχνικών η ζύμωση (ένζυμα), το πότισμα, η φωτιά και τα μπαχαρικά έδωσαν την δυνατότητα στους Νεολιθικούς ανθρώπους να φτιάξουν ψωμί, μπύρα και πολλούς τύπους κρέατος. Τα κεραμικά δοχεία έκαναν την εμφάνισή τους περίπου το π.χ. Δ) Το ποτό το προτιμούσαν σε σύγκριση με το νερό, ενώ πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως το αλκοόλ απετέλεσε τον πρώτο παράγοντα ανάπτυξης του Δυτικού πολιτισμού, αφού περισσότερο υγιή άτομα (ακόμη και μεθυσμένα τον περισσότερο καιρό) ζούσαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερη παραγωγικότητα. E) Η πλαστικότητα του πηλού, έδωσε στους πρώτους ανθρώπους την ιδέα να φτιάξουν δοχεία με στενό στόμιο και βαρέλια όπου θα παρήγαγαν και θα διατηρούσαν το κρασί. Β) Εάν η παρασκευή του κρασιού είναι μια σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια και όχι τυχαίο συμβάν, τότε η Νεολιθική Περίοδος ( π.χ.) είναι η πρώτη εποχή στην προϊστορία του ανθρώπου, όταν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, κατά την οποίαν συνέβη η σημαντική αυτή καινοτομία. Α) Ένα τεράστιο βήμα για την κατανόηση του τρόπου παρασκευής του κρασιού κατά την Νεολιθική Εποχή έγινε με την ανάλυση ενός κιτρινωπού ιζήματος (κατακαθιού) που βρέθηκε σε δοχείο στην περιοχή Hajji Firuz Tepe στο βουνό Zagros στο Ιράν B Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozás írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 27.

9 Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 27.

10 4. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα άρθρο για την επίδραση της τηλεόρασης πάνω στην ψυχή των παιδιών. Ακολουθούν μερικές φράσεις που αναφέρονται στο κείμενο. Σημειώστε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστή ή λάθος. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτωκάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Στην ΤV χωρίς «γονική συναίνεση» H σήμανση «κατάλληλο μόνο για ενηλίκους» ή «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών» αφήνει τα Ελληνόπουλα... αδιάφορα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μαθητές Δημοτικού παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς τη «γονική συναίνεση», ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που είναι... άκρως απαραίτητη! Τρεις στους 10 μαθητές Δημοτικού δηλώνουν πως δεν επηρεάζονται από τα ειδικά σύμβολα σήμανσης, γιατί απλούστατα... «θέλουν να δουν την ταινία». Άλλωστε, το 22% των κοριτσιών και το 16% των αγοριών εξηγούν πως ούτε οι γονείς φαίνεται να έχουν πρόβλημα αφού «τους αφήνουν να βλέπουν τα ακατάλληλα». Την ίδια ώρα, το 30,45% των παιδιών δηλώνει πως «ξοδεύουν» τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. H περιέργεια οδηγεί τα παιδιά να βλέπουν προγράμματα ακατάλληλα, όπως για παράδειγμα ταινίες τρόμου. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι βίαιες εικόνες επηρεάζουν τη διάπλαση της προσωπικότητάς τους. «Συνηθίζω να διαβάζω τις περιλήψεις των φιλμ που προβάλλονται γιατί δεν θέλω να παρακολουθούν θρίλερ. H μεγάλη μου κόρη, που είναι 14 χρόνων, ήθελε να δει τον "Εξορκιστή". Ήξερα πως θα το έβλεπε με την πρώτη ευκαιρία ακόμα και αν της το απαγόρευα, γι' αυτό και τελικά το είδαμε μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να κοιμηθεί για μία εβδομάδα», τονίζει η κ. Κυδωνάκη. To «μυστικό» για να μπορεί ο γονιός να ελέγξει τα παιδιά του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τοποθετεί την τηλεόραση σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στα παιδικά δωμάτια. «Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να καλλιεργήσουν την κριτική ικανότητα των παιδιών, ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν τα πραγματικά γεγονότα από τα φανταστικά. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά χωρίς να έχουν συναίσθηση των πράξεών τους, ενώ κάποια άλλα εμφανίζουν φοβίες. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί είναι εξοικειωμένα με τη βία που βλέπουν στην τηλεόραση», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Παύλος Σακκάς. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 27.

11 0. Τα ειδικά σύμβολα σήμανσης προσδιορίζουν τo ανώτατο όριο ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το πρόγραμμα. 26. Η πλειοψηφία των μαθητών Δημοτικού αδιαφορούν για τα σύμβολα σήμανσης. 27. Τα ακατάλληλα προγράμματα δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις πάνω στην ψυχή των παιδιών. 28. Η κ. Κυδωνάκη δεν άφησε την κόρη της να δει τον "Εξορκιστή". 29. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν την τηλεόραση σε κοινόχρηστο χώρο. 30. Τα παιδιά χρειάζονται να αναπτύξουν κριτική ικανότητα. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ Χ Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 27.

12 maximális pontszám 1. feladat 5 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 8 4. feladat 5 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 27.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Ebben a vizsgarészben szótár nem használható! Mielőtt a feladatokat megoldaná, figyelmesen olvassa el az utasításokat! Jó munkát! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 27.

15 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 27.

16 1. Από το παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες λέξεις, οι οποίες δίνονται μετά το κείμενο με τέσσερις επιλογές (α, β, γ, δ). Βρείτε ποια επιλογή ταιριάζει στα κενά (σημειωμένα με αριθμούς) και συμπληρώστε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. «Δυνατό πλάσε και άξιο το κορμί»... Όταν η τρέλα των αντιθέσεων σταματά για (0)... όταν η ελευθερία και η ειρήνη αποκτούν προεξάρχουσα θέση στον κόσμο... όταν η ευγενής άμιλλα και το αγωνιστικό (1) φωτίζουν όλον τον πλανήτη... όταν οι καλύτεροι αθλητές απ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για ν αγωνισθούν λουσμένοι στο (2) μιας και μόνον ιερής φλόγας, τότε είναι η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοιτίδα τους η Αρχαία Ολυμπία, ο ιερός χώρος που (3) όλους τους αθλητές, απ όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας. Ξεκίνησαν το 776 π.χ. και γίνονταν ανελλιπώς κάθε 4 χρόνια μέχρι το 394 π.χ. Ήταν (4) στον Δία, ως εκ τούτου, ήταν (5) αγώνες, που απέδιδαν τιμή στους Ολύμπιους θεούς. Οι αθλητές στην αρχαιότητα ήταν μόνον άνδρες και μάλιστα ελάμβαναν μέρος μόνον (6) μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και κατάγονταν από την Ελλάδα. Οι σκλάβοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Οι αρχαίοι Έλληνες, λάτρεις του όμορφου, πλαστικού, αρρενωπού σώματος, (7) τους αθλητές τους να γυμνάζονται γυμνοί, κάτι που (8) μορφή τέχνης. Στις γυναίκες δεν απαγορεύονταν μόνον η συμμετοχή στους αγώνες, (9) και η παρακολούθησή τους... σε αντίθετη περίπτωση η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Γι αυτές υπήρχαν άλλες γιορτές και αθλήματα. Τα σημαντικότερα ολυμπιακά αθλήματα ήταν οι αγώνες βάδην, η πάλη, η (10), το παγκράτιο (χωρίς άρματα βίαιη πάλη), το πένταθλο (5 αγωνίσματα (11) δισκοβολία, ακοντισμός, πάλη, τρέξιμο και άλμα εις μήκος) και οι αρματοδρομίες. Αυτά τ αγωνίσματα ήταν τα πιο (12) και για τους αθλητές αλλά και για όσους τα παρακολουθούσαν. 0. α) λίγο β) καιρό γ) πάντα δ) καλό 1. α) μέτωπο β) ένστικτο γ) πνεύμα δ) τμήμα 2. α) ιδρώτα β) φως γ) λάμψη δ) νερό 3. α) συγκέντρωσε β) συγκεντρώνονταν γ) είχε συγκεντρωθεί δ) συγκέντρωνε írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 27.

17 4. α) αφιερωμένοι β) αφηρημένοι γ) αφοσιωμένοι δ) αφυδατωμένοι 5. α) εκκλησιαστικοί β) θρησκευτικοί γ) πιστοί δ) θρησκευόμενοι 6. α) όσοι β) όσα γ) όσο δ) όσες 7. α) μπορούσαν β) έπρεπε γ) ήθελαν δ) είχαν 8. α) θεωρήθηκε β) θεωρούνταν γ) θεωρείται δ) θεωρούσαν 9. α) όμως β) παρά γ) αλλά δ) 10. α) μονομαχία β) πυγμαχία γ) ναυμαχία δ) συμμαχία 11. α) συνήθως β) τακτικά γ) βασικά δ) γενικά 12. α) δημοφιλής β) δημοφιλείς γ) δημοφιλές δ) δημοφιλή α Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 27.

18 2. Από το παρακάτω κείμενο λείπουν διάφορες λέξεις. Βρείτε αυτές τις λέξεις που ταιριάζουν στα κενά (σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς 13, 14...) και σημειώστε τις όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Υπάρχει και η «συγνώμη»... μη την ξεχνάς! «Δεν έκανα τίποτα», «δεν είναι (0) μου σφάλμα»... μήπως είναι προτάσεις που έχεις πει κι εσύ, όταν μερικές φορές διαπληκτίζεσαι με τους φίλους σου ή κάποια (13) της οικογένειάς σου; Αντιμετώπισέ το... δεν είναι πάντοτε εύκολο να (14) σωστά στ αδέλφια σου ή τους φίλους σου. Εκτός αυτού, δεν μπορεί να είσαι πάντοτε αλάνθαστος/ η και μερικές φορές δημιουργούνται (15). Σ αυτές τις περιπτώσεις το «συγνώμη» σώζει... Με τη συγνώμη απολογείσαι. Όταν απολογείσαι, ουσιαστικά, ομολογείς σε (16) πως λυπάσαι που τον πλήγωσες, έστω και εάν δεν είχες αυτήν την πρόθεση. Επίσης, όποιος απολογείται πιθανόν να θέλει να πει πως (17) καλυτερεύσει την συμπεριφορά του. Ίσως υπόσχεται να διορθώσει ό,τι ζημιά έκανε ή να «πάρει πίσω» ό,τι είπε. Όταν απολογείσαι στον άλλον και το εννοείς, είναι γιατί έχεις σταματήσει να σκέφτεσαι το πως αισθάνεται ο (18), εξαιτίας αυτών που έκανες ή είπες. Εάν σταματήσεις να σκέφτεσαι τα (19) του άλλου, αρχίζεις να αισθάνεσαι λύπη (20) την δική σου συμπεριφορά. Μπορεί ακόμη και να ντρέπεσαι για κάτι που έκανες. Εάν αυτό που (21) ήταν τυχαίο ή ήταν κάτι που δεν το εννοούσες, πιθανόν να αισθάνεσαι λύπη, εάν πιστεύεις πως έχεις πληγώσει τον άλλον. Αφού απολογηθείς θα αισθανθείς λιγάκι (22) και πιθανόν το ίδιο καλά θα αισθανθεί και το άλλο άτομο. Εάν απολογηθείς με τρόπο που να φανερώνει πως (23) πραγματικά για τον άλλον, μπορεί να αισθανθείς ακόμη καλύτερα, γιατί θα προσπαθήσεις να ξανακάνεις καλή την σχέση σου μαζί του. Με τη συγνώμη θα αισθανθείς και εσύ καλύτερα και πιθανόν θ αναζωπυρώσετε την (24) σας. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 27.

19 0. δικό Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 27.

20 3. Από τα παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες αντωνυμίες, τον κατάλογο των οποίων μπορείτε να δείτε μετά τις οδηγίες αυτές. Βρείτε ποια από τις αντωνυμίες ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (25, 26...) και σημειώστε την αντωνυμία όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ: κανένα, αυτά, ίδια, οποίο,άλλα, καμιά, όλη Παιδιά με κουράγιο... Η Σάφια δεν μπορεί να δει, όμως εμείς μπορούμε να δούμε το πλατύ χαμόγελο με το (0) αντιμετωπίζει τη ζωή. Χιλιάδες παιδιά στο Νίγηρα έχουνε ιδιαίτερες ανάγκες. Σ' (25) συμπεριλαμβάνονται παιδιά με προβλήματα όρασης όπως η Σάφια. Με το 61% του πληθυσμού στο Νίγηρα να ζει με λιγότερο με 1 δολάριο την ημέρα, παιδιά όπως η Σάφια συχνά αντιμετωπίζονται από τους γονείς σαν οικονομικό βάρος, παιδιά που δεν έχουν (26) μέλλον. Πολλά από αυτά τα στέλνουν να ζητιανεύουν στους δρόμους, απροστάτευτα, χωρίς (27) ελπίδα να πάνε ποτέ στο σχολείο. Το Πρόγραμμα Δράσης της UNICEF «Αλλάζοντας αντιλήψεις». Η UNICEF στο Νίγηρα υποστηρίζει σε (28) τη χώρα εκστρατείες ενημέρωσης που διδάσκουν στις κατά τόπους κοινότητες πως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν τα (29) δικαιώματα με όλα τα (30) παιδιά και είναι ένα πολύτιμο ενεργό στοιχείο της κοινωνίας οποίο Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 27.

21 4. Από τα παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες προθέσεις, τον κατάλογο των οποίων μπορείτε να δείτε μετά τις οδηγίες αυτές. Βρείτε ποια από τις προθέσεις ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (31, 32...) και σημειώστε την πρόθεση όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ: μέχρι, από, για, πριν, μεταξύ, σύμφωνα, με Η πυραμίδα της Γκίζας είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις πέτρες, που η κάθε μία ζυγίζει 2 ½ τόνους. Ανεξάρτητα (0) τον περιορισμένο αριθμό των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν, καμία πλευρά της πυραμίδας δεν έχει διαφορά μεγαλύτερη από 8 ίντσες, συγκρινόμενη (31) τις άλλες πλευρές και ολόκληρη η κατασκευή είναι τέλεια προσανατολισμένη στα σημεία της περιμέτρου. (32) τον 19ο αιώνα ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και αν και χρονολογείται (33) χρόνια, είναι το μόνο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που παραμένει. Η τελευταία αναφορά για την Πυραμίδα προέρχεται από τον Ηρόδοτο που επισκέφθηκε την Αίγυπτο περίπου το 450 π.χ. Στο έργο του ο Ηρόδοτος περιγράφει την Μεγάλη Πυραμίδα και, (34) των άλλων, αναφέρει πως για να χτιστεί χρειάστηκαν 20 χρόνια και εργασία σκλάβων. (35) την ανύψωση των ογκόλιθων χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανυψωτικές μηχανές. (36) με τον Ηρόδοτο ο σκοπός της ανέγερσης της Πυραμίδας ήταν να κτιστεί τάφος για τον Φαραώ της Αιγύπτου, τον Χέοπα. Πιθανώς, όμως, οι περιγραφές του Ηροδότου να μην είναι και τόσο ακριβείς. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως χρειάστηκαν λιγότεροι εργάτες και λιγότερα χρόνια για να κτιστεί από Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 27.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 27.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 27.

24 maximális pontszám 1. feladat 12 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 6 4. feladat 6 Feladatpont összesen 36 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 27.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók Καλωσορίσατε στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου των απολυτηρίων εξετάσεων. Η ενότητα αυτή αποτελείται από τρία θέματα και διαρκεί 30 λεπτά. Οι οδηγίες και τα κείμενα είναι ηχογραφημένα. Οι οδηγίες, μαζί με τις ασκήσεις που θα λύσετε, είναι τυπωμένες επίσης στο εξεταστικό τετράδιο. Κάθε θέμα αρχίζει από σύντομη μουσική και μετά θα ακούσετε (και μπορείτε επίσης να διαβάσετε) τις οδηγίες των ασκήσεων. Ακολουθεί διάλειμμα για να προλάβετε να μελετήσετε την άσκηση πριν ακούσετε το κείμενο. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Μετά από σύντομο διάλειμμα θα ξανακούσετε το κείμενο για δεύτερη και τελευταία φορά, αλλά τώρα σε τρεις συνέχειες για να προλάβετε να σημειώσετε τις απαντήσεις. Στο τέλος κάθε θέματος θα έχετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 27.

27 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 27.

28 1. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα τους πολύτιμους λίθους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τη φράση που είναι σωστή σύμφωνα με το κείμενο από τις τέσσερις επιλογές που έχετε (σημειωμένες με α, β, γ, δ). Συμπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις (σημειωμένες με αραβικούς αριθμούς 1, 2, 3...), βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθμό το γράμμα της συνέχειας που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Οι πολύτιμοι λίθοι συνήθως στολίζουν α) τα βασιλικά ανάκτορα. β) τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. γ) διάφορα κοσμήματα. δ) τις πλούσιες γυναίκες. 1. Οι πολύτιμοι λίθοι βρίσκονται α) σε ελάχιστα μέρη του κόσμου. β) σχεδόν σ όλον τον κόσμο. γ) στα ορυχεία. δ) στα κράτη της Αφρικής. 2. Tα διαμάντια σαν δώρα συμβολίζουν α) την αγάπη. β) τον σεβασμό. γ) την περιφρόνηση. δ) την αδιαφορία. 3. Κατά τους Ινδιάνους τα διαμάντια δημιουργήθηκαν α) από κάρβουνο. β) από λάσπη. γ) από πέτρα. δ) από κεραυνό. 4. Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο βρίσκεται α) στη Βραζιλία. β) στη Νότια Αφρική. γ) στον Καναδά. δ) στις ΗΠΑ. 5. Το τυχερό διαμάντι το ονόμασαν τυχερό για να α) τραβήξει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. β) διώξουν τα κακά πνεύματα. γ) φέρει καλή τύχη. δ) έχει πιο μεγάλη αξία. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 27.

29 6. Tο ρουμπίνι ήταν γνωστό α) από την αρχαιότητα. β) πριν την επανάσταση. γ) πριν χρόνια. δ) μόνο για τους εκλεκτούς. 7. Ο αρχαίος λαός της Μπούρμα πίστευε πως το ρουμπίνι α) τους προστάτευε από ατυχήματα. β) διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις. γ) τους προσέφερε την ικανότητα να γίνουν αόρατοι. δ) ήταν ευλογημένος λίθος. 8. Με ειδικό φωτισμό τα ρουμπίνια α) βγάζουν υπέρυθρες ακτίνες. β) εκπέμπουν φως. γ) γυαλίζουν. δ) λάμπουν σαν αστέρια γ Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 27.

30 2. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα το ειδικό καιρικό φαινόμενο που λέγεται «Αλκυονίδες ημέρες». Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σημειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστή ή λάθος, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 0. Η Αλκυόνα ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας. 9. Ο μύθος αυτός αναφέρεται στην αστάθεια του ζευγαριού. 10. Η Αλκυόνα εγκατέλειψε τον άντρα της για χάρη του Δία. 11. Ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε πουλί για να την προστατεύσει από το θυμό του άντρα της. 12. Της παραχώρησε κάποιες μέρες μέσα στον χειμώνα για να γεννά ήρεμα τα αβγά της σε μια απόκρημνη παραλία. 13. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο καιρός δεν είναι καθόλου βελτιωμένος. 14. Το φαινόμενο των Αλκυονίδων ημερών παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. 15. Στις αλκυονίδες ημέρες πρέπει να επικρατούν ορισμένα καιρικά χαρακτηριστικά. 16. Οι Αλκυονίδες ημέρες χαρακτηρίζονται από έντονους ανέμους και συννεφιά Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 27.

31 3. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα τους Αφρικανούς καλλιτέχνες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις (σημειωμένες με αραβικούς αριθμούς 17, 18...), όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Για ποιο λόγο έχουν παγκόσμια φήμη τα καλλιτεχνήματα των Αφρικανών; Γιατί φέρουν μια ιδιαίτερη ιστορική και αισθητική ταυτότητα. 17. Ποια είναι τα στοιχεία που επιδεικνύουν τον δυναμισμό της αφρικανικής κουλτούρας; 18. Με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνται αυτά τα αντικείμενα; 19. Τι απεικονίζουν συνήθως τα καλλιτεχνήματα των Αφρικανών; 20. Γιατί παραμένουν άγνωστοι πολλοί από τους Αφρικανούς καλλιτέχνες; 21. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί για τον προσδιορισμό των άγνωστων καλλιτεχνών; 22. Τι χαρακτηρίζει τα έργα των σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών; Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 27.

32 maximális pontszám 1. feladat 8 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 6 Feladatpont összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 27.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók Nyomtatott szótár használható! írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 27.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 27.

36 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Γνωρίσατε σήμερα μία κυρία που σας γοήτευσε και που σας έκανε να πείτε ότι γνωρίσατε έναν αληθινό άνθρωπο και μια πραγματική κυρία. Η γνωριμία σας αυτή σας έκανε να σκεφτείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αληθινού ανθρώπου και της αξιοπρέπειας. Αυτές τις σκέψεις σας θέλετε να τις μοιραστείτε σε ένα γράμμα (έκτασης λέξεων) με μία φίλη σας που μένει σε άλλη χώρα και με την οποία αλληλογραφείτε συχνότατα..μαΐου... Αγαπημένη μου Μαρία, Σήμερα σου γράφω írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 27.

37 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 27.

38 2. Γράψτε ένα κείμενο (έκτασης λέξεων) για ένα από τα παρακάτω θέματα: Θέμα 2/Α «Η ζωή μας το » Το γνωστό περιοδικό «Ανακαλύψτε το μέλλον» διοργάνωσε ένα διαγωνισμό και καλεί τους αναγνώστες να γράψουν ένα κείμενο με θέμα «Η ζωή μας το 2050». Είστε ένας από τους διαγωνιζόμενους που θα πρέπει να περιγράψετε τη ζωή των ανθρώπων το έτος Το πρώτο βραβείο θα είναι ένα εισιτήριο για δύο άτομα στο φεγγάρι. Θέμα 2/Β Η μοίρα των βιβλίων στην εποχή του Ίντερνετ Στο σχολικό σας περιοδικό εμφανίζεται ένα άρθρο για τη μοίρα των βιβλίων στην εποχή του Ίντερνετ, επιμένοντας ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου βιβλία. Εσείς δεν συμφωνείτε με τις απαισιόδοξες διατυπώσεις του άρθρου, έχετε τα δικά σας επιχειρήματα σχετικά με το θέμα και θέλετε να τα μοιραστείτε με τους αναγνώστες. Σας παρακαλώ να σημειώσετε εδώ ποιο θέμα διαλέξατε. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 27.

39 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 27.

40 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 4 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 2. Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 Összesen 20 IV. Íráskészség pontszáma 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 27.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη 1 Η έλη του έρωτα 2 Η έλη του έρωτα Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Αφιερωμένο στην πανέμορφη μέσα-έξω κόρη μου Έφη, που είναι η αγάπη, η χαρά, η ζεστασιά και ο παράδεισος στη ζωή μου. 3 Ζήτησα ένα σωρό πράγματα για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ. Τεύχος 43 0,30 Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2009

ΝΕΑ. Τεύχος 43 0,30 Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2009 μηνύματα ΝΕΑ Τεύχος 43 0,30 Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2009 περιεχόμενα 2 03 І Μήνυμα Προέδρου Δ. Σ. - Μήνυμα Γενικής Εφόρου 04 І Στον ίδιο κόσμο ζούμε 05 І Special Olympics Άλμα Ζωής 06 І Κλάδος Αστεριών

Διαβάστε περισσότερα

το παιδί σου στο σχολείο

το παιδί σου στο σχολείο 11+1 πρακτικοί τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου στο σχολείο Από το Γιώργο Δροσουλάκη Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια προσφορά του κέντρου ξένων γλωσσών «MULTILINGUAL» Copyright Κειμένων 2003-2015:

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή)

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) 1 Mικρή ιστορία της γαστρονομίας και της μαγειρικής (εκδ. Eρμείας) διασκευή 2 Λεξικά 1. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ I Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: για τις σπουδές και τα προσόντα που χρειαζόμαστε γιο Η βρούμε μια δουλειά για τα παιδιά που δουλεύουν από μικρή ηλικία πώς εξηγούμε και δικαιολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σκακιστικές Περιπέτειες

Σκακιστικές Περιπέτειες Νίκος Ντίρλης Μαρία Αθανασίου Οι Πρώτες Μου Σκακιστικές Περιπέτειες Ένας εύχρηστος οδηγός για παιδιά, γονείς και δασκάλους Σκίτσα: James Flear Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Εύχαρις Κατσικάρου ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Υπερπολύγλωσσους

Οδηγός για Υπερπολύγλωσσους Οδηγός για Υπερπολύγλωσσους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:...2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ:...2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΜΕΡΟΣ 1ο: ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ...4 ΚΙΝΗΤΡΑ...4 ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ;...5 ΣΙΓΟΥΡΕΨΟΥ ΟΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 8 ENOTHTA_XPress_Hamster_temp.qxp 24/07/2011 12:40 μ.μ. Page 1 8η ENOTHTA ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Νεοελληνική Γλώσσα B Γυμνασίου 8 ENOTHTA_XPress_Hamster_temp.qxp 24/07/2011 12:40 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη 1 Συγγραφή του περιεχομένου και επιμέλεια της έκδοσης: Ν. Αντωνοπούλου Συνεργάστηκαν:

Διαβάστε περισσότερα

Η Έλξη του Πλούτου 1

Η Έλξη του Πλούτου 1 1 Η Έλξη του Πλούτου 2 Η Έλξη του Πλούτου Αφιερωμένο στους γονείς μου και στον αδελφό μου Άρη, που μου προσέφεραν περισσότερα από όσα πίστευα. 3 Ήρθα σε αυτήν την γη, όχι για να σου μάθω κάτι σπουδαίο

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Ηρακλής Λαμπαδαρίου Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε...

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε... #21 ΤΕΥΧΟΣ exit m a g a z i n e περιοδική έκδοση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ \\ Άνοιξη 2011 Exit απ ό,τι μας φυλακίζει Μονικα σε ό,τι ονειρευόμαστε... Στο δρόμο με το αυτοκίνητο, από το ανοιχτό ραδιόφωνο ακούγεται

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Πήτερ Γούδας μετάφραση στα Ελληνικά Ο. Ιοαννιδις

Σπύρος Πήτερ Γούδας μετάφραση στα Ελληνικά Ο. Ιοαννιδις Σπύρος Πήτερ Γούδας μετάφραση στα Ελληνικά Ο. Ιοαννιδις Βιβλιάριο ελαιολάδου Αγαπητοί φίλοι: Θα ήθελα να αναφέρω μερικές σημαντικές πληροφορίες για τις ελιές και για το ελαιόλαδο. Ήθελα να σας πω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 9789609331623 Το μυθιστόρημα Ο ΓΑΝΤΖΟΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων.

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων. 3. ιαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες; Παρατηρήστε τις εικόνες. Ποιες διαφορές έχουν τα παιδιά ; Είµαι ο Γιάννης, είµαι 10 χρονών και ζω στην Ελλάδα. Είµαι ο Οµάν, είµαι 11 χρονών και ζω στην

Διαβάστε περισσότερα

Mαθητικοί Παλμοί. Αποχαιρετώντας το Γυμνάσιο. Αναμνήσεις από το σχολείο των εφηβικών χρόνων! Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο

Mαθητικοί Παλμοί. Αποχαιρετώντας το Γυμνάσιο. Αναμνήσεις από το σχολείο των εφηβικών χρόνων! Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο Mαθητικοί Παλμοί Εφημερίδα του 1 Γυμνασίου Κιάτου e-mail:mail@1gym-kiatou.kor.sch.gr Αρ. φύλλου 3 Ιούνιος 2012 Αφιερωμένο εξαιρετικά στους μαθητές της Γ Γυμνασίου Μη στεναχωριέσαι για: 1. Πράγματα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ Μονοήμερο Περισυλλογής στην ΕΝΩΣΗ ΓΙΟΓΚΑ «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1996 Με τον SWAMI DAYATMANANDA, ηγούμενο του Ramakrishna Vedanta Centre, Bourne End, England.

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα www.gynaikesapopseis.gr

περιεχόμενα www.gynaikesapopseis.gr Φθινόπωρο 2009 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» Περιοδική έκδοση Διανέμεται σε 7.000 αποδέκτες δωρεάν περιεχόμενα Επικοινωνία: τηλ: 6972277126 e-mail: katerinayfantidou@hotmail.com Ωραιόκαστρο Αναγεννήσεως 16, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Τ Ι Μ Η 0, 0 1 δείτε τα ΔΩΡΑ ΜΑΣ σελ. 25 στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αν θες μπορείς κι εσύ να της πεις αντίο. GAMING Xbox One VS Nintendo Wii U VS PlayStation

Διαβάστε περισσότερα