Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcript

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók Ebben a vizsgarészben szótár nem használható! Mielőtt a feladatokat megoldaná, figyelmesen olvassa el az utasításokat! Jó munkát! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 27.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 27.

4 1. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα κείμενο σχετικά με διατροφικές συνήθειες. Βρείτε τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που ταιριάζουν στο κείμενο όπως στο παράδειγμα και συμπληρώστε τον πίνακα μετά το κείμενο, βάζοντας σε κάθε τετραγωνάκι το σωστό γράμμα κάτω από τον αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Σκουπιδο... φαγία Φάε παιδί μου κάτι υγιεινό... πόσες φορές έχεις ακούσει τους γονείς σου να σε παροτρύνουν αντί για παγωτό, μπισκοτάκια, χάμπουργκερ να τρως φρούτα ή να πιεις (0) ; Και όμως, εσένα αυτά που σε προσελκύουν, αυτά που κυριολεκτικά λιγουρεύεσαι είναι όλα σχεδόν όσα θεωρούν οι γονείς και οι διαιτολόγοι ανθυγιεινά και που ονομάζουν πολύ συχνά «διατροφικά...σκουπίδια». Ας δούμε μαζί την καταγωγή μερικών νόστιμων, παχυντικών και μάλλον αχρείαστων για τον οργανισμό τροφών... Γιατί, οι λιχουδιές που προτιμάς δεν ήλθαν... ουρανοκατέβατες, χρειάστηκαν χρόνια για να εξελιχθούν και να πάρουν (1). Για παράδειγμα... Τα αναψυκτικά... δεν υπήρχαν! Μέχρι... το τέλος του 18ου αιώνα, όταν ένας Σουηδός χημικός εφηύρε μια μηχανή, που παρασκεύασε αφρώδες νερό, όμοιο με το μεταλλικό νερό που (2). Οι γιατροί πίστευαν πως το μεταλλικό νερό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι, το 1810, ο John Mathews άρχισε να κατασκευάζει μαζικά μηχανές παραγωγής αφρώδους νερού και να τις πουλά. Όμως, το νερό δεν είναι και τόσο γευστικό. Οι γιατροί άρχισαν να προσθέτουν εκχυλίσματα φρούτων για ν αρωματίσουν το νερό. Αυτό το αρωματικό νερό, όμως, το πουλούσαν μόνον στα καταστήματα και δεν μπορούσε ο κόσμος να το πάρει και στο σπίτι του. Οι εταιρείες άρχισαν (3) το αρωματικό νερό κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Από εκείνη την εποχή οι άνθρωποι έδωσαν την ονομασία στο αρωματικό νερό, αναψυκτικό. Ο William Painter κατασκεύασε το ειδικό πώμα που κλείνει τα μπουκάλια ώστε να παραμένουν οι φυσαλίδες στο νερό και να μην εξατμίζονται, ενώ ο Michael Owens εφηύρε την μηχανή που κατασκεύαζε γυάλινα μπουκάλια. Στην Αμερική από το 1920 (4) οι αυτόματες μηχανές πώλησης αναψυκτικών. Το χάμπουργκερ είναι γερμανικής προέλευσης... Οι ιστορικοί πιστεύουν πως Γερμανοί μετανάστες «έφεραν» το βοδινό κρέας στα... (5), αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το πότε. Γι αυτό που είναι σίγουροι είναι πως το βοδινό κρέας... «μπήκε» στην Αμερική από το λιμάνι της γερμανικής πόλης Hamburg, απ όπου του δόθηκε και η ονομασία, hamburger. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 27.

5 0. α) έναν φυσικό χυμό β) ένα ζεστό τσάι γ) μια σούπα δ) μια ζεστή σοκολάτα 1. α) φόρα β) ώθηση γ) την σημερινή τους μορφή δ) πάνω τους 2. α) δεν υπάρχει στην Ελλάδα β) δεν πίνεται γ) πωλείται στο διάστημα δ) πηγάζει από τις βρύσες της φύσης 3. α) να κοιμούνται β) να εμφιαλώνουν γ) να αγοράζουν δ) να διαβάζουν 4. α) έγιναν πολύ συνηθισμένες β) πωλούνται γ) έχουν καλή φήμη δ) ήταν δύσκολες 5. α) σφαγεία β) φαγητά γ) ποτά δ) πιάτα των Αμερικανών α Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 27.

6 2. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα κείμενο για τις θερινές διακοπές. Βρείτε τις φράσεις (σημειωμένες με Α, Β, Γ...) που ταιριάζουν στα κενά του κειμένου και σημειώστε το γράμμα της λέξης στα τετραγωνάκια του πίνακα που ακολουθεί τις λέξεις, κάτω από τον αντίστοιχο αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτωκάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Ξεφάντωμα στην παραλία Πετσέτα μπάνιου, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, κουβαδάκια και φτυάρια για κάστρα στην (0) και... έφυγες! Πού πας;... για ένα πάρτι στην παραλία χρειάζεσαι και άλλα βασικά πράγματα, όπως διάφορες λιχουδιές, μουσική και το σημαντικότερο: τους φίλους σου! (6) απ όλα χρειάζεσαι την συγκατάθεση της μητέρας σου, γιατί αυτή είναι που θα βοηθήσει για να επιτύχει το πάρτι σου. Συνεννοήθηκες; ανασκουμπώσου... η μαμά θα (7) το κέικ και τα σάντουιτς, εσύ θα βοηθήσεις στους χυμούς και θα φτιάξεις όμορφες προσκλήσεις για να καλέσεις τους φίλους σου. (8) έχεις αυλή το πάρτι στην παραλία μπορεί να γίνει... πάρτι στην αυλή και να έχει και μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Αυτό (9) από την συνεννόηση που θα κάνεις με την μητέρα σου. Και τώρα δουλειά... φτιάξε τις προσκλήσεις για το πάρτι, πρωτότυπες και σίγουρα με καλοκαιρινό στυλ, όπως: βάλε (10) χαρτί πρόσκληση μέσα σ ένα μικρό μπουκάλι, που θα έχεις γεμίσει με άμμο και μικρά κοχύλια, ή κόψε σε σχήμα αστερία ένα χαρτόνι και γράψε στο (11) μέρος τα κατατοπιστικά για το πάρτι, ενώ στην μπροστινή πλευρά του χαρτονιού μπορείς να κολλήσεις ή να ζωγραφίσεις έναν αστερία. Μπορείς ακόμη να γράψεις την (12) σου σε καρτ-ποστάλ με θαλασσινά θέματα. Υπενθύμισε στους φίλους σου πως πρέπει να ντυθούν για θάλασσα, να πάρουν καπέλα, γυαλιά, πετσέτες... (13) το πάρτι γίνει στην... παραλία (βλέπε αυλή) του σπιτιού σου, είτε γίνει πράγματι κοντά στην θάλασσα, (14) ομπρέλα μεγάλη ή δύο τρεις μικρές θαλάσσης (για την αυλή σου θα παίξουν και διακοσμητικό (15).), πολύχρωμες πετσέτες, καρέκλες θαλάσσης ή πτυσσόμενες κήπου, μπάλες θαλάσσης και (εάν γίνει στην αυλή σου) πόστερς μεγάλα με (16) θαλασσινά, που θα τα κρεμάσεις στους τοίχους ή σε κορμούς δέντρων. Παγωτά, που θα μεταφέρεις σε ένα φορητό ψυγείο, σάντουιτς σε σχήμα υποβρύχιου, πατατοσαλάτα και φρούτα, χυμούς (17) μπόλικα μπουκάλια νερό και το γλέντι ξεκινά... írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 27.

7 Α) πολλά B) πίσω Γ) εάν Δ) σπίτια E) φτιάξει Ζ) είτε Η) πρόσκληση Θ) πρώτα I) για Κ) άμμο Λ) εξαρτάται Μ) ρόλο Ν) θέματα Ξ) και O) ένα Π) χρειάζεσαι Κ Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 27.

8 3. Παρακάτω θα βρείτε ένα κείμενο για την παρασκευή του κρασιού χωρισμένο σε παραγράφους (σημειωμένες με Α, Β, Γ...) σε λάθος σειρά. Βάλτε τις παραγράφους στη σωστή σειρά βάζοντας τα γράμματα στα τετραγωνάκια του πίνακα που ακολουθεί, κάτω από τον αντίστοιχο αριθμό. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Από την... 'κάβα' των προγόνων μας Θ) Οι Νεολιθικές κοινωνίες στην αρχαία Μικρασιατική περιοχή και στην Αίγυπτο είχαν μόνιμους τόπους διαμονής και είχαν «εξημερώσει» ζώα και φυτά. Η) Με προμήθειες πιο ασφαλείς από αυτές που έκαναν οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη μας, την εποχή που ήταν νομάδες, και με καλύτερες συνθήκες λειτουργίας, η Νεολιθική κουζίνα άρχισε να εμφανίζεται. Γ) Ο χώρος που βρέθηκε το δοχείο μαζί με άλλα όμοια δοχεία προφανώς ήταν κουζίνα (φτιαγμένη από λασπότουβλα) και χρονολογείται (με τον έλεγχο της μεθόδου του άνθρακα) μεταξύ του 5400 π.χ. και 5000 π.χ. I) Με ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, τα πήλινα αγγεία έγιναν ανθεκτικά και η σπογγώδης υφή τους τα βοηθούσε ν απορροφούν οργανικά στοιχεία. Ζ) Με την χρήση πληθώρας τεχνικών η ζύμωση (ένζυμα), το πότισμα, η φωτιά και τα μπαχαρικά έδωσαν την δυνατότητα στους Νεολιθικούς ανθρώπους να φτιάξουν ψωμί, μπύρα και πολλούς τύπους κρέατος. Τα κεραμικά δοχεία έκαναν την εμφάνισή τους περίπου το π.χ. Δ) Το ποτό το προτιμούσαν σε σύγκριση με το νερό, ενώ πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως το αλκοόλ απετέλεσε τον πρώτο παράγοντα ανάπτυξης του Δυτικού πολιτισμού, αφού περισσότερο υγιή άτομα (ακόμη και μεθυσμένα τον περισσότερο καιρό) ζούσαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερη παραγωγικότητα. E) Η πλαστικότητα του πηλού, έδωσε στους πρώτους ανθρώπους την ιδέα να φτιάξουν δοχεία με στενό στόμιο και βαρέλια όπου θα παρήγαγαν και θα διατηρούσαν το κρασί. Β) Εάν η παρασκευή του κρασιού είναι μια σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια και όχι τυχαίο συμβάν, τότε η Νεολιθική Περίοδος ( π.χ.) είναι η πρώτη εποχή στην προϊστορία του ανθρώπου, όταν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, κατά την οποίαν συνέβη η σημαντική αυτή καινοτομία. Α) Ένα τεράστιο βήμα για την κατανόηση του τρόπου παρασκευής του κρασιού κατά την Νεολιθική Εποχή έγινε με την ανάλυση ενός κιτρινωπού ιζήματος (κατακαθιού) που βρέθηκε σε δοχείο στην περιοχή Hajji Firuz Tepe στο βουνό Zagros στο Ιράν B Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozás írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 27.

9 Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 27.

10 4. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα άρθρο για την επίδραση της τηλεόρασης πάνω στην ψυχή των παιδιών. Ακολουθούν μερικές φράσεις που αναφέρονται στο κείμενο. Σημειώστε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστή ή λάθος. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτωκάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Στην ΤV χωρίς «γονική συναίνεση» H σήμανση «κατάλληλο μόνο για ενηλίκους» ή «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών» αφήνει τα Ελληνόπουλα... αδιάφορα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μαθητές Δημοτικού παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς τη «γονική συναίνεση», ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που είναι... άκρως απαραίτητη! Τρεις στους 10 μαθητές Δημοτικού δηλώνουν πως δεν επηρεάζονται από τα ειδικά σύμβολα σήμανσης, γιατί απλούστατα... «θέλουν να δουν την ταινία». Άλλωστε, το 22% των κοριτσιών και το 16% των αγοριών εξηγούν πως ούτε οι γονείς φαίνεται να έχουν πρόβλημα αφού «τους αφήνουν να βλέπουν τα ακατάλληλα». Την ίδια ώρα, το 30,45% των παιδιών δηλώνει πως «ξοδεύουν» τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. H περιέργεια οδηγεί τα παιδιά να βλέπουν προγράμματα ακατάλληλα, όπως για παράδειγμα ταινίες τρόμου. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι βίαιες εικόνες επηρεάζουν τη διάπλαση της προσωπικότητάς τους. «Συνηθίζω να διαβάζω τις περιλήψεις των φιλμ που προβάλλονται γιατί δεν θέλω να παρακολουθούν θρίλερ. H μεγάλη μου κόρη, που είναι 14 χρόνων, ήθελε να δει τον "Εξορκιστή". Ήξερα πως θα το έβλεπε με την πρώτη ευκαιρία ακόμα και αν της το απαγόρευα, γι' αυτό και τελικά το είδαμε μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να κοιμηθεί για μία εβδομάδα», τονίζει η κ. Κυδωνάκη. To «μυστικό» για να μπορεί ο γονιός να ελέγξει τα παιδιά του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τοποθετεί την τηλεόραση σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στα παιδικά δωμάτια. «Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να καλλιεργήσουν την κριτική ικανότητα των παιδιών, ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν τα πραγματικά γεγονότα από τα φανταστικά. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά χωρίς να έχουν συναίσθηση των πράξεών τους, ενώ κάποια άλλα εμφανίζουν φοβίες. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί είναι εξοικειωμένα με τη βία που βλέπουν στην τηλεόραση», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Παύλος Σακκάς. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 27.

11 0. Τα ειδικά σύμβολα σήμανσης προσδιορίζουν τo ανώτατο όριο ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το πρόγραμμα. 26. Η πλειοψηφία των μαθητών Δημοτικού αδιαφορούν για τα σύμβολα σήμανσης. 27. Τα ακατάλληλα προγράμματα δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις πάνω στην ψυχή των παιδιών. 28. Η κ. Κυδωνάκη δεν άφησε την κόρη της να δει τον "Εξορκιστή". 29. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν την τηλεόραση σε κοινόχρηστο χώρο. 30. Τα παιδιά χρειάζονται να αναπτύξουν κριτική ικανότητα. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ Χ Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 27.

12 maximális pontszám 1. feladat 5 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 8 4. feladat 5 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 27.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Ebben a vizsgarészben szótár nem használható! Mielőtt a feladatokat megoldaná, figyelmesen olvassa el az utasításokat! Jó munkát! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 27.

15 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 27.

16 1. Από το παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες λέξεις, οι οποίες δίνονται μετά το κείμενο με τέσσερις επιλογές (α, β, γ, δ). Βρείτε ποια επιλογή ταιριάζει στα κενά (σημειωμένα με αριθμούς) και συμπληρώστε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. «Δυνατό πλάσε και άξιο το κορμί»... Όταν η τρέλα των αντιθέσεων σταματά για (0)... όταν η ελευθερία και η ειρήνη αποκτούν προεξάρχουσα θέση στον κόσμο... όταν η ευγενής άμιλλα και το αγωνιστικό (1) φωτίζουν όλον τον πλανήτη... όταν οι καλύτεροι αθλητές απ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για ν αγωνισθούν λουσμένοι στο (2) μιας και μόνον ιερής φλόγας, τότε είναι η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοιτίδα τους η Αρχαία Ολυμπία, ο ιερός χώρος που (3) όλους τους αθλητές, απ όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας. Ξεκίνησαν το 776 π.χ. και γίνονταν ανελλιπώς κάθε 4 χρόνια μέχρι το 394 π.χ. Ήταν (4) στον Δία, ως εκ τούτου, ήταν (5) αγώνες, που απέδιδαν τιμή στους Ολύμπιους θεούς. Οι αθλητές στην αρχαιότητα ήταν μόνον άνδρες και μάλιστα ελάμβαναν μέρος μόνον (6) μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και κατάγονταν από την Ελλάδα. Οι σκλάβοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Οι αρχαίοι Έλληνες, λάτρεις του όμορφου, πλαστικού, αρρενωπού σώματος, (7) τους αθλητές τους να γυμνάζονται γυμνοί, κάτι που (8) μορφή τέχνης. Στις γυναίκες δεν απαγορεύονταν μόνον η συμμετοχή στους αγώνες, (9) και η παρακολούθησή τους... σε αντίθετη περίπτωση η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Γι αυτές υπήρχαν άλλες γιορτές και αθλήματα. Τα σημαντικότερα ολυμπιακά αθλήματα ήταν οι αγώνες βάδην, η πάλη, η (10), το παγκράτιο (χωρίς άρματα βίαιη πάλη), το πένταθλο (5 αγωνίσματα (11) δισκοβολία, ακοντισμός, πάλη, τρέξιμο και άλμα εις μήκος) και οι αρματοδρομίες. Αυτά τ αγωνίσματα ήταν τα πιο (12) και για τους αθλητές αλλά και για όσους τα παρακολουθούσαν. 0. α) λίγο β) καιρό γ) πάντα δ) καλό 1. α) μέτωπο β) ένστικτο γ) πνεύμα δ) τμήμα 2. α) ιδρώτα β) φως γ) λάμψη δ) νερό 3. α) συγκέντρωσε β) συγκεντρώνονταν γ) είχε συγκεντρωθεί δ) συγκέντρωνε írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 27.

17 4. α) αφιερωμένοι β) αφηρημένοι γ) αφοσιωμένοι δ) αφυδατωμένοι 5. α) εκκλησιαστικοί β) θρησκευτικοί γ) πιστοί δ) θρησκευόμενοι 6. α) όσοι β) όσα γ) όσο δ) όσες 7. α) μπορούσαν β) έπρεπε γ) ήθελαν δ) είχαν 8. α) θεωρήθηκε β) θεωρούνταν γ) θεωρείται δ) θεωρούσαν 9. α) όμως β) παρά γ) αλλά δ) 10. α) μονομαχία β) πυγμαχία γ) ναυμαχία δ) συμμαχία 11. α) συνήθως β) τακτικά γ) βασικά δ) γενικά 12. α) δημοφιλής β) δημοφιλείς γ) δημοφιλές δ) δημοφιλή α Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 27.

18 2. Από το παρακάτω κείμενο λείπουν διάφορες λέξεις. Βρείτε αυτές τις λέξεις που ταιριάζουν στα κενά (σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς 13, 14...) και σημειώστε τις όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Υπάρχει και η «συγνώμη»... μη την ξεχνάς! «Δεν έκανα τίποτα», «δεν είναι (0) μου σφάλμα»... μήπως είναι προτάσεις που έχεις πει κι εσύ, όταν μερικές φορές διαπληκτίζεσαι με τους φίλους σου ή κάποια (13) της οικογένειάς σου; Αντιμετώπισέ το... δεν είναι πάντοτε εύκολο να (14) σωστά στ αδέλφια σου ή τους φίλους σου. Εκτός αυτού, δεν μπορεί να είσαι πάντοτε αλάνθαστος/ η και μερικές φορές δημιουργούνται (15). Σ αυτές τις περιπτώσεις το «συγνώμη» σώζει... Με τη συγνώμη απολογείσαι. Όταν απολογείσαι, ουσιαστικά, ομολογείς σε (16) πως λυπάσαι που τον πλήγωσες, έστω και εάν δεν είχες αυτήν την πρόθεση. Επίσης, όποιος απολογείται πιθανόν να θέλει να πει πως (17) καλυτερεύσει την συμπεριφορά του. Ίσως υπόσχεται να διορθώσει ό,τι ζημιά έκανε ή να «πάρει πίσω» ό,τι είπε. Όταν απολογείσαι στον άλλον και το εννοείς, είναι γιατί έχεις σταματήσει να σκέφτεσαι το πως αισθάνεται ο (18), εξαιτίας αυτών που έκανες ή είπες. Εάν σταματήσεις να σκέφτεσαι τα (19) του άλλου, αρχίζεις να αισθάνεσαι λύπη (20) την δική σου συμπεριφορά. Μπορεί ακόμη και να ντρέπεσαι για κάτι που έκανες. Εάν αυτό που (21) ήταν τυχαίο ή ήταν κάτι που δεν το εννοούσες, πιθανόν να αισθάνεσαι λύπη, εάν πιστεύεις πως έχεις πληγώσει τον άλλον. Αφού απολογηθείς θα αισθανθείς λιγάκι (22) και πιθανόν το ίδιο καλά θα αισθανθεί και το άλλο άτομο. Εάν απολογηθείς με τρόπο που να φανερώνει πως (23) πραγματικά για τον άλλον, μπορεί να αισθανθείς ακόμη καλύτερα, γιατί θα προσπαθήσεις να ξανακάνεις καλή την σχέση σου μαζί του. Με τη συγνώμη θα αισθανθείς και εσύ καλύτερα και πιθανόν θ αναζωπυρώσετε την (24) σας. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 27.

19 0. δικό Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 27.

20 3. Από τα παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες αντωνυμίες, τον κατάλογο των οποίων μπορείτε να δείτε μετά τις οδηγίες αυτές. Βρείτε ποια από τις αντωνυμίες ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (25, 26...) και σημειώστε την αντωνυμία όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ: κανένα, αυτά, ίδια, οποίο,άλλα, καμιά, όλη Παιδιά με κουράγιο... Η Σάφια δεν μπορεί να δει, όμως εμείς μπορούμε να δούμε το πλατύ χαμόγελο με το (0) αντιμετωπίζει τη ζωή. Χιλιάδες παιδιά στο Νίγηρα έχουνε ιδιαίτερες ανάγκες. Σ' (25) συμπεριλαμβάνονται παιδιά με προβλήματα όρασης όπως η Σάφια. Με το 61% του πληθυσμού στο Νίγηρα να ζει με λιγότερο με 1 δολάριο την ημέρα, παιδιά όπως η Σάφια συχνά αντιμετωπίζονται από τους γονείς σαν οικονομικό βάρος, παιδιά που δεν έχουν (26) μέλλον. Πολλά από αυτά τα στέλνουν να ζητιανεύουν στους δρόμους, απροστάτευτα, χωρίς (27) ελπίδα να πάνε ποτέ στο σχολείο. Το Πρόγραμμα Δράσης της UNICEF «Αλλάζοντας αντιλήψεις». Η UNICEF στο Νίγηρα υποστηρίζει σε (28) τη χώρα εκστρατείες ενημέρωσης που διδάσκουν στις κατά τόπους κοινότητες πως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν τα (29) δικαιώματα με όλα τα (30) παιδιά και είναι ένα πολύτιμο ενεργό στοιχείο της κοινωνίας οποίο Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 27.

21 4. Από τα παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες προθέσεις, τον κατάλογο των οποίων μπορείτε να δείτε μετά τις οδηγίες αυτές. Βρείτε ποια από τις προθέσεις ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (31, 32...) και σημειώστε την πρόθεση όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται στην απέναντι σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ: μέχρι, από, για, πριν, μεταξύ, σύμφωνα, με Η πυραμίδα της Γκίζας είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις πέτρες, που η κάθε μία ζυγίζει 2 ½ τόνους. Ανεξάρτητα (0) τον περιορισμένο αριθμό των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν, καμία πλευρά της πυραμίδας δεν έχει διαφορά μεγαλύτερη από 8 ίντσες, συγκρινόμενη (31) τις άλλες πλευρές και ολόκληρη η κατασκευή είναι τέλεια προσανατολισμένη στα σημεία της περιμέτρου. (32) τον 19ο αιώνα ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και αν και χρονολογείται (33) χρόνια, είναι το μόνο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που παραμένει. Η τελευταία αναφορά για την Πυραμίδα προέρχεται από τον Ηρόδοτο που επισκέφθηκε την Αίγυπτο περίπου το 450 π.χ. Στο έργο του ο Ηρόδοτος περιγράφει την Μεγάλη Πυραμίδα και, (34) των άλλων, αναφέρει πως για να χτιστεί χρειάστηκαν 20 χρόνια και εργασία σκλάβων. (35) την ανύψωση των ογκόλιθων χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανυψωτικές μηχανές. (36) με τον Ηρόδοτο ο σκοπός της ανέγερσης της Πυραμίδας ήταν να κτιστεί τάφος για τον Φαραώ της Αιγύπτου, τον Χέοπα. Πιθανώς, όμως, οι περιγραφές του Ηροδότου να μην είναι και τόσο ακριβείς. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως χρειάστηκαν λιγότεροι εργάτες και λιγότερα χρόνια για να κτιστεί από Διασκευή αυθεντικού κειμένου Eredeti szöveg átdolgozása Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 27.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 27.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 27.

24 maximális pontszám 1. feladat 12 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 6 4. feladat 6 Feladatpont összesen 36 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 27.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók Καλωσορίσατε στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου των απολυτηρίων εξετάσεων. Η ενότητα αυτή αποτελείται από τρία θέματα και διαρκεί 30 λεπτά. Οι οδηγίες και τα κείμενα είναι ηχογραφημένα. Οι οδηγίες, μαζί με τις ασκήσεις που θα λύσετε, είναι τυπωμένες επίσης στο εξεταστικό τετράδιο. Κάθε θέμα αρχίζει από σύντομη μουσική και μετά θα ακούσετε (και μπορείτε επίσης να διαβάσετε) τις οδηγίες των ασκήσεων. Ακολουθεί διάλειμμα για να προλάβετε να μελετήσετε την άσκηση πριν ακούσετε το κείμενο. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Μετά από σύντομο διάλειμμα θα ξανακούσετε το κείμενο για δεύτερη και τελευταία φορά, αλλά τώρα σε τρεις συνέχειες για να προλάβετε να σημειώσετε τις απαντήσεις. Στο τέλος κάθε θέματος θα έχετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 27.

27 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 27.

28 1. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα τους πολύτιμους λίθους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τη φράση που είναι σωστή σύμφωνα με το κείμενο από τις τέσσερις επιλογές που έχετε (σημειωμένες με α, β, γ, δ). Συμπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις (σημειωμένες με αραβικούς αριθμούς 1, 2, 3...), βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθμό το γράμμα της συνέχειας που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Οι πολύτιμοι λίθοι συνήθως στολίζουν α) τα βασιλικά ανάκτορα. β) τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. γ) διάφορα κοσμήματα. δ) τις πλούσιες γυναίκες. 1. Οι πολύτιμοι λίθοι βρίσκονται α) σε ελάχιστα μέρη του κόσμου. β) σχεδόν σ όλον τον κόσμο. γ) στα ορυχεία. δ) στα κράτη της Αφρικής. 2. Tα διαμάντια σαν δώρα συμβολίζουν α) την αγάπη. β) τον σεβασμό. γ) την περιφρόνηση. δ) την αδιαφορία. 3. Κατά τους Ινδιάνους τα διαμάντια δημιουργήθηκαν α) από κάρβουνο. β) από λάσπη. γ) από πέτρα. δ) από κεραυνό. 4. Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο βρίσκεται α) στη Βραζιλία. β) στη Νότια Αφρική. γ) στον Καναδά. δ) στις ΗΠΑ. 5. Το τυχερό διαμάντι το ονόμασαν τυχερό για να α) τραβήξει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. β) διώξουν τα κακά πνεύματα. γ) φέρει καλή τύχη. δ) έχει πιο μεγάλη αξία. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 27.

29 6. Tο ρουμπίνι ήταν γνωστό α) από την αρχαιότητα. β) πριν την επανάσταση. γ) πριν χρόνια. δ) μόνο για τους εκλεκτούς. 7. Ο αρχαίος λαός της Μπούρμα πίστευε πως το ρουμπίνι α) τους προστάτευε από ατυχήματα. β) διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις. γ) τους προσέφερε την ικανότητα να γίνουν αόρατοι. δ) ήταν ευλογημένος λίθος. 8. Με ειδικό φωτισμό τα ρουμπίνια α) βγάζουν υπέρυθρες ακτίνες. β) εκπέμπουν φως. γ) γυαλίζουν. δ) λάμπουν σαν αστέρια γ Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 27.

30 2. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα το ειδικό καιρικό φαινόμενο που λέγεται «Αλκυονίδες ημέρες». Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σημειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστή ή λάθος, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 0. Η Αλκυόνα ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας. 9. Ο μύθος αυτός αναφέρεται στην αστάθεια του ζευγαριού. 10. Η Αλκυόνα εγκατέλειψε τον άντρα της για χάρη του Δία. 11. Ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε πουλί για να την προστατεύσει από το θυμό του άντρα της. 12. Της παραχώρησε κάποιες μέρες μέσα στον χειμώνα για να γεννά ήρεμα τα αβγά της σε μια απόκρημνη παραλία. 13. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο καιρός δεν είναι καθόλου βελτιωμένος. 14. Το φαινόμενο των Αλκυονίδων ημερών παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. 15. Στις αλκυονίδες ημέρες πρέπει να επικρατούν ορισμένα καιρικά χαρακτηριστικά. 16. Οι Αλκυονίδες ημέρες χαρακτηρίζονται από έντονους ανέμους και συννεφιά Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 27.

31 3. Θα ακούσετε μια ηχογράφηση με θέμα τους Αφρικανούς καλλιτέχνες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις (σημειωμένες με αραβικούς αριθμούς 17, 18...), όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε το θέμα. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Για ποιο λόγο έχουν παγκόσμια φήμη τα καλλιτεχνήματα των Αφρικανών; Γιατί φέρουν μια ιδιαίτερη ιστορική και αισθητική ταυτότητα. 17. Ποια είναι τα στοιχεία που επιδεικνύουν τον δυναμισμό της αφρικανικής κουλτούρας; 18. Με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνται αυτά τα αντικείμενα; 19. Τι απεικονίζουν συνήθως τα καλλιτεχνήματα των Αφρικανών; 20. Γιατί παραμένουν άγνωστοι πολλοί από τους Αφρικανούς καλλιτέχνες; 21. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί για τον προσδιορισμό των άγνωστων καλλιτεχνών; 22. Τι χαρακτηρίζει τα έργα των σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών; Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 27.

32 maximális pontszám 1. feladat 8 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 6 Feladatpont összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 27.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 27. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Újgörög nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók Nyomtatott szótár használható! írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 27.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 27.

36 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Γνωρίσατε σήμερα μία κυρία που σας γοήτευσε και που σας έκανε να πείτε ότι γνωρίσατε έναν αληθινό άνθρωπο και μια πραγματική κυρία. Η γνωριμία σας αυτή σας έκανε να σκεφτείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αληθινού ανθρώπου και της αξιοπρέπειας. Αυτές τις σκέψεις σας θέλετε να τις μοιραστείτε σε ένα γράμμα (έκτασης λέξεων) με μία φίλη σας που μένει σε άλλη χώρα και με την οποία αλληλογραφείτε συχνότατα..μαΐου... Αγαπημένη μου Μαρία, Σήμερα σου γράφω írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 27.

37 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 27.

38 2. Γράψτε ένα κείμενο (έκτασης λέξεων) για ένα από τα παρακάτω θέματα: Θέμα 2/Α «Η ζωή μας το » Το γνωστό περιοδικό «Ανακαλύψτε το μέλλον» διοργάνωσε ένα διαγωνισμό και καλεί τους αναγνώστες να γράψουν ένα κείμενο με θέμα «Η ζωή μας το 2050». Είστε ένας από τους διαγωνιζόμενους που θα πρέπει να περιγράψετε τη ζωή των ανθρώπων το έτος Το πρώτο βραβείο θα είναι ένα εισιτήριο για δύο άτομα στο φεγγάρι. Θέμα 2/Β Η μοίρα των βιβλίων στην εποχή του Ίντερνετ Στο σχολικό σας περιοδικό εμφανίζεται ένα άρθρο για τη μοίρα των βιβλίων στην εποχή του Ίντερνετ, επιμένοντας ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου βιβλία. Εσείς δεν συμφωνείτε με τις απαισιόδοξες διατυπώσεις του άρθρου, έχετε τα δικά σας επιχειρήματα σχετικά με το θέμα και θέλετε να τα μοιραστείτε με τους αναγνώστες. Σας παρακαλώ να σημειώσετε εδώ ποιο θέμα διαλέξατε. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 27.

39 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 27.

40 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 4 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 2. Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 Összesen 20 IV. Íráskészség pontszáma 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 27.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati ΕMΒERI ERŐFORRÁSΟΚ MINISZTÉRIUMΑ

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati ΕMΒERI ERŐFORRÁSΟΚ MINISZTÉRIUMΑ

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8.00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Επίπεδο Β2: Δομή Εξέτασης 9

Περιεχόμενα. Επίπεδο Β2: Δομή Εξέτασης 9 Περιεχόμενα B 2 Επίπεδο Β2: Δομή Εξέτασης 9 1ο Δείγμα Κατανόηση γραπτού λόγου 13 Χρήση γλώσσας 21 Κατανόηση προφορικού λόγου 29 Παραγωγή γραπτού λόγου 33 Παραγωγή προφορικού λόγου 37 2ο Δείγμα Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική)

«ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική) ΝΤΑΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΜΗΜΑ: Π.Τ.Δ.Ε, ΠΑΤΡΑΣ 2012-13 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ε.ΚΟΛΕΖΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική) [1] Στόχοι της ενότητας(οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Ώρες με τη μητέρα μου

Ώρες με τη μητέρα μου Ώρες με τη μητέρα μου (αφίσα για τη γιορτή της μητέρας) 1. «Η μαμά μου ήταν ξεχωριστή»: πώς φαίνεται αυτό από το κείμενο; Η μητέρα ήταν πράγματι ξεχωριστή και «ιδιαίτερη» όπως αποκαλύπτει και η ίδια η

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Θα ακούσετε δύο (2) φορές δύο συνεντεύξεις μεταξύ μιας δημοσιογράφου και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. Ενδιαφέρον θέμα. Μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την παιδεία μέσα από αυτούς.. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων Δρ Δημήτριος Γκότζος Κριτήρια ταξινόμησης ερωτήσεων - ταξινομίες Κριτήρια ταξινόμησης Νοητικές λειτουργίες Είδος γνώσης Διδακτικές λειτουργίες Πρόσωπο που τις υποβάλει Φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα.

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα. Μάθημα 8 ο Ασκήσεις. Συμπλήρωσε τα παρακάτω κενά : Η Κυριακή έκοψε ένα μήλο σε ίσα μέρη Το μήλο είναι η ακέραιη μονάδα. Χωρίστηκε σε τέσσερα () ίσα μέρη. Τι μέρος του μήλου αντιπροσωπεύει κάθε κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι αυθεντικό και διαμορφώθηκε στις συναντήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

πίνακας του Χρίστου Πετρίδη Ενότητα 15

πίνακας του Χρίστου Πετρίδη Ενότητα 15 πίνακας του Χρίστου Πετρίδη Ενότητα 15 Εκφράζουμε τη γνώμη μας και την υποστηρίζουμε με επιχειρήματα Βρίσκουμε και περιγράφουμε τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά Ξεχωρίζουμε τα ρήματα με κλίση όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Θα ακούσετε δύο (2) φορές την Κατερίνα και τη Δήμητρα να μιλούν για τις παλιές φωτογραφίες της δουλειάς τους. Ακούστε προσεκτικά το διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα.

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. «Αγαπητοί συνάδελφοι και μαθητές, Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σχολικό αθλητισμό με ειδικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA Programme for International Student Assessment Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ file:///c:/documents and Settings/eu2003gr.KEE/Επιφάνεια εργασίας/sy NEDRIO/KEE

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθεσία: Σπίτι του κυρίου Μάριου

Τοποθεσία: Σπίτι του κυρίου Μάριου Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα