Διπλωματική εργασία ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ DPP-4. Στυλιανός Στειρόπουλος. Ειδικευόμενος καρδιολογίας Γ.Ν.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διπλωματική εργασία ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ DPP-4. Στυλιανός Στειρόπουλος. Ειδικευόμενος καρδιολογίας Γ.Ν."

Transcript

1 Διπλωματική εργασία ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ DPP-4 Στυλιανός Στειρόπουλος Ειδικευόμενος καρδιολογίας Γ.Ν. Κομοτηνής Επιβλέπων: Νικόλαος Παπάνας Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ

2 Δομή παρουσίασης Σακχαρώδης διαβήτης Αιτιολογική ταξινόμηση σακχαρώδη διαβήτη Φαρμακολογική θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Δράσεις DPP4 Ανεπιθύμητες ενέργειες Καρδιαγγειακές επιδράσεις

3 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Με τον όρο σακχαρώδης διαβήτης περιγράφεται ένα σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των λευκωμάτων με ετερογενές και πολυπαραγοντικό αιτιολογικό υπόστρωμα.

4 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ(2014). Standards of medical care in diabetes Diabetes Care 37 Suppl 1: S ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 ( καταστροφή των β κυττάρων που συνήθως οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ινσουλίνης ) ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 ( μπορεί να υπάρχει καθ υπεροχή αντίσταση στην ινσουλίνη με σχετική ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης έως καθ υπεροχή ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης με συνοδό αντίσταση στην ινσουλίνη ) ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

5 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (2014). Standards of medical care in diabetes Diabetes Care 37 Suppl 1: S ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΒΗΤΗ Γενετικές ανωμαλίες της λειτουργίας των βήτα κυττάρων Γενετικές ανωμαλίες στη δράση της ινσουλίνης Παθήσεις του εξωκρινούς παγκρέατος Ενδοκρινοπάθειες Γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με τον διαβήτη Φάρμακα ή χημικές ουσίες

6 Φαρμακολογική θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Διγουανίδες Μετφορμίνη Εκκριταγωγά Σουλφονυλουρίες: Γλυβενκλαμίδη (γλυμπουρίδη), Γκλικλαζίδη, Γκλιμεπιρίδη Γλινίδες: Νατεγλινίδη, Ρεπαγλινίδη Θειαζολιδινεδιόνες Πιογλιταζόνη Αναστολείς α γλυκοσιδάσης Ακαρβόζη, μιγλιτόλη Ινκρετινο-μιμητικά GLP-1 ανάλογα Αναστολείς της DPP4 Δεσμευτικά χολικών οξέων Κολεσεβαλάμη Ανάλογα αμυλίνης

7 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Οι αναστολείς της διπεπτιδυλ πεπτιδάσης IV (DPP 4) είναι μία κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων που αναστέλλουν την λειτουργία της DPP 4. H διπεπτιδυλ πεπτιδάση 4 (DPP 4) είναι ένα ένζυμο που ανήκει στην οικογένεια των πεπτιδασών. Η DPP 4 εκφράζεται στην επιφάνεια των περισσοτέρων κυττάρων και αποδομεί διάφορα πεπτίδια (ανάμεσα σε αυτά και το Παρόμοιο με το γλουκαγόνο πεπτίδιο GLP 1)

8 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Παρόμοιο με το γλουκαγόνο πεπτίδιο (GLP 1) Το παρόμοιο με το γλουκαγόνο πεπτίδιο κωδικοποιείται από το γονίδιο του προγλουκαγόνου και παράγεται στα εντεροενδοκρινή L κύτταρα κατά την πέψη των τροφών.

9 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Δράσεις GLP 1 στην ομοιόσταση της γλυκόζης Διεγείρει την απελευθέρωση γλυκοζο εξαρτώμενης ινσουλίνης από τα παγκρεατικά νησίδια.(lee et al., 2014) Επιβραδύνει την γαστρική κένωση(nauck et al., 1997) Αναστέλλει την ακατάλληλη απελευθέρωση γλυκαγόνης μετά το γεύμα(nauck et al., 1993)(Koliakiet al., 2011) Μειώνει την πρόσληψη τροφής και προκαλεί απώλεια βάρους(koliaki et al., 2011) Σε ζωικά μοντέλα διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση των β παγκρεατικών κυττάρων.(abraham et al., 2002)(Zhou et al., 1999)

10 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Η αναστολή της λειτουργίας του ενζύμου που αποδομεί την GLP 1 οδηγεί έως ένα βαθμό στην ρύθμιση της γλυκαιμίας

11 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Οι αναστολείς της DPP 4 δε θεωρούνται ως αρχική θεραπεία για την πλειοψηφία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 καθώς η αρχική θεραπεία στους περισσότερους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να αρχίσει με δίαιτα, μείωση του βάρους, άσκηση, και χορήγηση μετφορμίνης.

12 Antihyperglycemic therapy in type 2 diabetes: general recommendations. American Diabetes Association Dia Care 2014;37:S14-S by American Diabetes Association

13 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Οι αναστολείς της DPP 4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονοθεραπεία σε ασθενείς που παρουσιάζουν αλλεργία ή έχουν αντενδείξεις στην χορήγηση μετφορμίνης, σουλφονυλουρίας ή θειαζολιδινεδιόνης. Οι αναστολείς της DPP 4 μπορούν να συγχορηγηθούν μαζί με μετφορμίνη, σουλφονυλουρία ή θειαζολιδινεδιόνη σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν ικανοποιητικό έλεγχο γλυκαιμίας.

14 Αναστολείς της διπεπτυδιλ πεπτιδάσης IV Σιταγλιπτίνη Σαξαγλιπτίνη Λιναγλιπτίνη Αλογλιπτίνη Βιλνταγλιπτίνη

15 Αναστολείς της DPP 4 Παρόμοια αντιγλυκαιμική αποτελεσματικότητα(scheen et al., 2010)(Richter et al., 2008)(Amori et al., 2007) Δρουν κυρίως στο μεταγευματικό σάκχαρο Ελάττωση της ΗbA1C κατά 0.8% Σπάνια προκαλούν υπογλυκαιμία

16 Ανεπιθύμητες ενέργειες αναστολέων DPP 4 Είναι συνήθως πολύ καλά ανεκτά Δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το βάρος Κεφαλαλγία, ρινοφαρυγγίτιδα, λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού(amori et al., 2007)(Del Prato et al., 2011)(Goossen et al., 2012) Επιφυλάξεις για αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας, νεοπλασίας παγκρέατος και θυρεοειδή

17 Ανεπιθύμητες ενέργειες αναστολέων DPP 4 Παγκρεατικές διαταραχές Ο FDA και ο EMA μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε ασθενείς υπό θεραπεία με αγωνιστές του GLP 1(Egan et al., 2014) Στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τεκμηριωθεί μία αιτιολογική σχέση χρήσης αναστολέων DPP 4 και παγκρεατίτιδας ή καρκίνου του παγκρέατος

18 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος Αντιλιπιδαιμική δράση Μείωση του οξειδωτικού stress Αναστολείς της DPP4 Αντιυπερτασική δράση Μείωση της αγγειακής φλεγμονής Αντιαιμοπεταλια κη δράση

19 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Αρτηριακή πίεση Οι αναστολείς της DPP 4 φαίνεται να έχουν μικρή αντι υπερτασική δράση αυξάνοντας την διούρηση νατρίου, μειώνοντας την δράση της αγγειοτενσίνης II και προκαλώντας περιφερική αγγειοδιαστολή. Για παράδειγμα η σιταγλιπτίνη προκάλεσε μείωση κατά 2 3 mmhg της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη αλλά είχαν μέτρια προς μετρίου βαθμού υπέρταση (Mistry et al., 2008). Επίσης, η σιταγλιπτίνη προκάλεσε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε Ιάπωνες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αρτηριακή υπέρταση (Ogawa et al., 2011).

20 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Λιπίδια ορού Οι αναστολείς της DPP 4 φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση στα λιπίδια ορού (Baetta et al., 2011). Η χορήγηση σιταγλιπτίνης για 6 εβδομάδες μείωσε τα μεταγευματικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μείωσε την LDL χοληστερόλη και αύξησε την HDL χοληστερόλη (Tremblay et al., 2011). Η χορήγηση βιλνταγλιπτίνης για 4 εβδομάδες είχε παρόμοια αποτελέσματα (Matikainen et al., 2006). Μια μεταανάλυση (Monami et al., 2012) δείχνει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της ολικής χοληστερόλης σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της DPP 4.

21 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Αγγειακή φλεγμονή Η σιταγλιπτίνη μετά από χορήγησή της για 6 μήνες σε Ιάπωνες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έδειξε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της CRP καθώς και της ιντερλευκίνης 6 και 18 (Makdissi et al., 2012; Rizzo et al., 2013).

22 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Σωματικό βάρος Οι αναστολείς της DPP 4 δε φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα το σωματικό βάρος. Σε αντίθεση με την απώλεια βάρους που παρατηρείται κατά την χορήγηση αγωνιστών του GLP 1, η χρήση των αναστολέων της DPP 4 δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος. Έτσι αυτά τα φάρμακα μπορούν να είναι μία σημαντική προσθήκη στην αντιδιαβητική θεραπεία αφού δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος, το οποίο είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

23 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Αντι αιμοπεταλιακή δράση Η σιταγλιπτίνη έδειξε ότι μειώνει την ενεργοποίηση και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων σε υγιείς ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (Gupta et al., 2012). Η δοσο εξαρτώμενη αντι αιμοπεταλιακή δράση αποδόθηκε στην ανασταλτική δράση της σιταγλιπτίνης στο ενδοκυττάριο Ca και στην φωσφορυλίωση της τυροσίνης (Gupta et al., 2012).

24 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Οξειδωτικό stress Η χορήγηση βιλνταγλιπτίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 οδήγησε σε μείωση των επιπέδων της νιτροτυροσίνης, η οποία αποτελεί δείκτη οξειδωτικού stress (Rizzo et al., 2013).

25 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Επιδράσεις στην καρδιακή λειτουργία Τα υπάρχοντα δεδομένα από πειραματικές μελέτες σε ζώα και από λίγες πιλοτικές μελέτες σε ανθρώπους με ισχαιμική καρδιοπάθεια, δείχνουν ότι οι αγωνιστές του GLP 1 και οι αναστολείς της DPP 4 μπορούν να βελτιώσουν την μυοκαρδιακή λειτουργία και να προστατεύσουν τα μυοκαρδιακά κύτταρα από ισχαιμική βλάβη, ανεξάρτητα από τις αντι υπεργλυκαιμικές τους ιδιότητες (Mannucci et al., 2012).

26 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Η καρδιαγγειακή ασφάλεια των αναστολέων της DPP 4 αξιολογήθηκε μέσω των αναφορών των καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων ενεργειών των φάσεων II και III των κλινικών δοκιμών του κάθε αναστολέα της DPP 4 (Frederich et al., 2010; Monami et al., 2011; Schweizer et al., 2010; Williams Herman et al., 2010). H ανάλυση αυτών των κλινικών δοκιμών αναφέρει μία πιθανή καρδιοπροστατευτική δράση των αναστολέων της DPP 4. Ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες από μεγάλες κλινικές μελέτες με πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία τα καρδιαγγειακά συμβάντα πρέπει να συλλεχθούν.

27 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 ΣΚΟΠΟΣ Ο σκοπός της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να καταγράψει τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τις καρδιαγγειακές επιδράσεις (όσον αφορά σε καρδιαγγειακά συμβάντα) των αναστολέων της DPP 4 από τις μεγαλύτερες προοπτικές κλινικές μελέτες.

28 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 Υλικά και μέθοδοι Για να απαντηθεί το ερευνητικό ερώτημα, διενεργήθηκε διερεύνηση της βιβλιογραφίας στη ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pubmed και στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων κλινικών μελετών clinicaltrials.gov.

29 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΗΣ DPP 4 OMAΔΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ : EIKONIKO ΦΑΡΜΑΚΟ

30 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

31 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ DPP4, GLIPTINS, DIPEPTYDIL PEPTIDASE IV, SITAGLIPTIN, VILDAGLIPTIN, SAXAGLIPTIN, ALOGLIPTIN, LINAGLIPTIN, DUTOGLIPTIN CARDIOVASCULAR, HEART, STROKE, MYOCARDIAL INFARCTION ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ/Η ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

32 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 αλγόριθμος αναζήτησης της βιβλιογραφίας 1849 άρθρα προέκυψαν από την αναζήτηση Αφαίρεση 1033 διπλοτύπων με τη βοήθεια του ENDNOTE 816 μελέτες που προέκυψαν για περαιτέρω αξιολόγηση Αφαίρεση 595 μελετών που δεν πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής (από τον έλεγχο των τίτλων και των περιλήψεων) 221 μελέτες που προέκυψαν για περαιτέρω αξιολόγηση Ανάγνωση του πλήρους κειμένου των δυνητικά κατάλληλων μελετών Τελικό σύνολο μελετών της ανασκόπησης Αφαίρεση των μελετών που δεν πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής από την ανάγνωση του πλήρους κειμένου

33 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / αποτελέσματα Συγγραφέας Τίτλος Μέση Συμμετέχοντες Πρωτεύοντα καταληκτικά Ομάδα παρέμβασης διάρκεια σημεία Ομάδα σύγκρισης μελέτης (Scirica et al., 2013) Saxagliptin and 25 μήνες ασθενείς με Θάνατος εκ του Σαξαγλιπτίνη Εικονικό cardiovascular σακχαρώδη διαβήτη καρδιαγγειακού, μη φάρμακο outcomes in patients τύπου 2 και με ιστορικό θανατηφόρο έμφραγμα with type 2 diabetes καρδιαγγειακών μυοκαρδίου, μη mellitus. συμβάντων ή με θανατηφόρο ισχαιμικό (SAVOR) παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο καρδιαγγειακά συμβάντα (White et al., 2013) Alogliptin after acute 18 μήνες 5380 ασθενείς με Θάνατος εκ του Αλογλιπτίνη Εικονικό coronary syndrome in σακχαρώδη διαβήτη καρδιαγγειακού, μη φάρμακο patients with type 2 τύπου 2 και με πρόσφατο θανατηφόρο έμφραγμα diabetes. οξύ στεφανιαίο σύνδρομο μυοκαρδίου, μη (EXAMINE) θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

34 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / αποτελέσματα (McMurray et al.,2013) Effect of Vildagliptin on 13 μήνες 254 ασθενείς με σακχαρώδη Κλάσμα εξώθησης Βιλνταγλιπτίνη Εικονικό Left Ventricular Function διαβήτη τύπου 2, EF<40%, ΑΡ κοιλίας φάρμακο in Patients With Type 2 στάδιο NYHA I III Diabetes and Congestive Heart Failure (VIVIDD) (Green et al., 2015) Effect of Sitagliptin on 36 μήνες ασθενείς με Θάνατος εκ του Σιταγλιπτίνη Εικονικό Cardiovascular Outcomes σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καρδιαγγειακού, μη φάρμακο in Type 2 Diabetes. και με ιστορικό θανατηφόρο έμφραγμα (TECOS) καρδιαγγειακών συμβάντων μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη

35 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / αποτελέσματα (Scirica et al., 2013) Saxagliptin and cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes mellitus. (SAVOR) Η σαξαγλιπτίνη δε μείωσε αλλά ούτε αύξησε τον κίνδυνο από θάνατο εκ του καρδιαγγειακού, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκαιμίας, αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. (White et al., 2013) Alogliptin after acute coronary syndrome in patients with type 2 diabetes. (EXAMINE) Η αλογλιπτίνη δε μείωσε αλλά ούτε αύξησε τον κίνδυνο από θάνατο εκ του καρδιαγγειακού, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

36 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / αποτελέσματα (McMurray et al.,2013) Effect of Vildagliptin on Left Ventricular Function in Patients With Type 2 Diabetes and Congestive Heart Failure. (VIVIDD) H βιλνταγλιπτίνη αύξησε τον τελοδιαστολικό και τελοσυστολικό όγκο της αριστερής κοιλίας (Green et al., 2015) Effect of Sitagliptin on Cardiovascular Outcomes in Type 2 Diabetes. (TECOS) Η σιταγλιπτίνη δεν αύξησε αλλά ούτε μείωσε τον κίνδυνο από θάνατο εκ του καρδιαγγειακού, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη. Επίσης δεν αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

37 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / συζήτηση Η μελέτη SAVOR TIMI (Scirica et al., 2013) αρχικά σχεδιάστηκε ως μία μελέτη ανωτερότητας εξετάζοντας την υπόθεση ότι η θεραπεία με σαξαγλιπτίνη είναι ασφαλής και μειώνει τα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη EXAMINE (White et al., 2013) σχεδιάστηκε για να αποδείξει μη κατωτερότητα, για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, της αλογλιπτίνης σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Παρόμοιο σκοπό είχε και η μελέτη TECOS (Green et al., 2015) η οποία σχεδιάστηκε για να αποδείξει μη κατωτερότητα για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα της σιταγλιπτίνης σε σχέση με το εικονικό φάρμακο

38 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / συζήτηση Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία (θάνατος εκ του καρδιαγγειακού, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις μελέτες SAVOR και EXAMINE και όλα τα προηγούμενα με την προσθήκη της ασταθούς στηθάγχης στην μελέτη TECOS) δεν παρουσίασαν διαφορές στην συχνότητα εμφάνισής τους ανάμεσα στην ομάδα παρέμβασης και στην ομάδα σύγκρισης, αποδεικνύοντας έτσι τη μη κατωτερότητα των εξεταζόμενων γλιπτινών σε σχέση με το εικονικό φάρμακο

39 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 / συζήτηση Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η σαξαγλιπτίνη, η αλογλιπτίνη και η σιταγλιπτίνη είναι ασφαλείς στην χορήγησή τους αλλά δεν καταφέρνουν να μειώσουν την συχνότητα του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου όταν προστίθενται μαζί με άλλα αντιδιαβητικά και καρδιολογικά φάρμακα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

40 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4/ / συζήτηση Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι γλιπτίνες δε φαίνεται να παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Πρώτον, η έκθεση στο φάρμακο (25 μήνες στη SAVOR, 18 μήνες στην EXAMINE και 36 μήνες στην TECOS) μπορεί να μην είναι χρονικά αρκετή ώστε να αντιστραφούν τα αποτελέσματα της χρόνιας αθηροσκληρωματικής διαδικασίας στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (μέση χρονική διάρκεια ΣΔ 10 έτη στη SAVOR, 7 έτη στην EXAMINE, 11 έτη στην TECOS).

41 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 /συζήτηση Δεύτερον, η δραστικότητα των γλιπτινών στον έλεγχο της γλυκαιμίας είναι μικρή (μείωση κατά 0.3%, 0.36% και 0.29% της HbA 1c στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης στην SAVOR, στην ΕΧΑΜΙΝΕ και στην TECOS αντίστοιχα). Αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει στην υπόθεση ότι η μικρή μείωση των επιπέδων της γλυκαιμίας είναι εξαιρετικά απίθανο να οδηγεί στη μείωση των δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων τουλάχιστον κατά τη σύντομη διάρκεια της μελέτης

42 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 /συζήτηση Επίσης θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, για τη μείωση των δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων εκτός από τη μείωση των επιπέδων της γλυκαιμίας εξίσου σημαντικά είναι ο έλεγχος της δυσλιπιδαιμίας, της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος.

43 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 /συζήτηση Προκαλεί σε κάποιον βαθμό έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση της τάσης για καρδιακή ανεπάρκεια στη μελέτη EXAMINE είναι λιγότερο εμφανής σε σχέση με τη μελέτη SAVOR, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εισήλθαν στην μελέτη EXAMINE ήταν διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που εισήλθαν στη μελέτη SAVOR Η πιο συχνή χρησιμοποίηση των β αποκλειστών και ο πιο συχνός έλεγχος με τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής στην μελέτη EXAMINE ίσως να είναι μία πιθανή εξήγηση

44 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 /συζήτηση Τα παραπάνω ευρήματα έρχεται να ανατρέψει η μελέτη TECOS, στην οποία δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου νοσηλείας στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά χαρακτηριστικά των ασθενών που συμμετείχαν στις μελέτες, στη διαφορετική φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε ή στις ενδογενείς φαρμακολογικές διαφορές της σιταγλιπτίνης σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας.

45 Καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναστολέων της DPP 4 συμπεράσματα Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα από τις μεγάλες προοπτικές κλινικές μελέτες, οι αναστολείς της DPP 4 αποτελούν ασφαλή φάρμακα όσον αφορά σε δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα (θάνατος εκ του καρδιαγγειακού, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ασταθής στηθάγχη) αποδεικνύοντας την μη κατωτερότητά τους σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Παρόλα αυτά δεν έχουν αποδείξει ότι είναι καρδιοπροστατευτικά και ότι μειώνουν τα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των ποσοστών νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια που αναφερόταν σε προηγούμενες μελέτες δεν επιβεβαιώνεται με την τελευταία προοπτική μελέτη (TECOS). Περισσότερα δεδομένα από νέες κλινικές μελέτες πρέπει να εξεταστούν για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Τίτλος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Τίτλος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» Τίτλος Σακχαρώδης Διαβήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Janumet 50 mg/850 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης

Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

Τομοσ ΠΡακτικων. Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου. για Αγγειακά Νοσήματα. 9 ο (ΕΑΡΙΝΟ) ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Τομοσ ΠΡακτικων. Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου. για Αγγειακά Νοσήματα. 9 ο (ΕΑΡΙΝΟ) ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα 9 ο (ΕΑΡΙΝΟ) ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ÇΠρόληψη & Αντιμετώπιση Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου: Πρακτικές ΟδηγίεςÈ Ξενοδοχείο AMALIA Δελφοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Galvus 50 mg δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 50 mg βιλνταγλιπτίνης. Έκδοχο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010 Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας: Μέλη: Α. Σωτηρόπουλος Λ. Λαναράς Ε. Χατζηαγγελάκη Α. Μαυρογιαννάκη Ι. Ιωαννίδης Στ. Μπούσμπουλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Zomarist 50 mg/850 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Έτος: 2013 Υπεύθυνοι Έκδοσης: Δρ. Ι. Μ. Ιωαννίδης - Δρ. Ι. Α. Κυριαζής σελ. 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Marketing Authorisation Suspended

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Marketing Authorisation Suspended ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ AVANDIA 2 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα 5 ο (ΕΑΡΙΝΟ) ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ÇΠρόληψη & Θεραπεία των Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου: Σύγχρονες απόψειςè Ξενοδοχείο Montana Καρπενήσι,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 5 Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοµεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου 21-23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, CRETA MARIS - ΚΡΗΤΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα 4 ο (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ) ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ÇΠρόληψη & Αντιμετώπιση Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου: Πρακτικές ΟδηγίεςÈ Ξενοδοχείο Amalia Nαύπλιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2009-2010 Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας: Μέλη: Α. Σωτηρόπουλος Λ. Λαναράς Ε. Χατζηαγγελάκη Α. Μαυρογιαννάκη Ι. Ιωαννίδης Στ. Μπούσμπουλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Victoza 6 mg/ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Στεφανιαία Νόσος (σταθερή νόσος των στεφανιαίων αγγείων και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο)

Νόσημα: Στεφανιαία Νόσος (σταθερή νόσος των στεφανιαίων αγγείων και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο) «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Στεφανιαία Νόσος (σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοµεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου 30 IOYNIOY - 2 IOYΛIOY 2011 AKS PORTO HELI Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

γ) Ασυµπτωµατικοί ενήλικες µε A1c µεταξύ 5.7% και 6.4% δ) Ενήλικας µε γλυκόζη πλάσµατος 140 mg/dl, 2 h µετά από του στόµατος λήψη 75g γλυκόζης

γ) Ασυµπτωµατικοί ενήλικες µε A1c µεταξύ 5.7% και 6.4% δ) Ενήλικας µε γλυκόζη πλάσµατος 140 mg/dl, 2 h µετά από του στόµατος λήψη 75g γλυκόζης 2 ιαγνωστικά Κριτήρια Αναστασία Θανοπούλου 1. Με βάση την Αµερικανική ιαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association, ADA), ποιος από τους παρακάτω ασθενείς πληρεί τα κριτήρια για τη διάγνωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Victoza 6 mg/ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Micardis 20 mg, δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 20 mg telmisartan. Έκδοχα με

Διαβάστε περισσότερα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ SGOT 60 IU/l, SGPT 72 IU/l, γgt 92 IU/l, ALP κ.φ., CPK κ.φ., θυρεοειδική λειτουργία κ.φ. Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή: Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα: Νοσηλευτικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΒΡΑΜΙ ΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΡΗΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΑΓΡΕ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» Τίτλος ΕΝΔΟΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στην αγωγή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στην αγωγή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ 207 ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στην αγωγή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης Παθολόγος Διαβητολόγος Συντονιστής Διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου,

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση ατόμων ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης Καρδιαγγειακής νόσου, με βάση το SCORE. 15,16

Κατηγοριοποίηση ατόμων ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης Καρδιαγγειακής νόσου, με βάση το SCORE. 15,16 Κατηγοριοποίηση ατόμων ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης Καρδιαγγειακής νόσου, με βάση το SCORE. 15,16 Άτομα πολύ υψηλού κινδύνου Άτομα πολύ υψηλού κινδύνου είναι τα παρακάτω: Άτομα με 10ετή κίνδυνο για

Διαβάστε περισσότερα

Πως επιτυγχάνουµε απώλεια βάρους στον παχύσαρκο διαβητικό ασθενή

Πως επιτυγχάνουµε απώλεια βάρους στον παχύσαρκο διαβητικό ασθενή 25 Πως επιτυγχάνουµε απώλεια βάρους στον παχύσαρκο διαβητικό ασθενή Δ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ 1, ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ 2, Η. ΚΑΤΣΙΚΗΣ 3, Δ. ΠΑΝΙΔΗΣ 4 1 Ενδοκρινολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα