Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Transcript

1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ; Ποδήλατο ονομάζεται το δίτροχο όχημα που κινείται καθώς ο αναβάτης του χρησιμοποιεί μυϊκή δύναμη τον ποδιών. Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαιτέρα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο. Ο αριθμός των ποδηλατών του πλανήτη στης μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1δις.

3 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ως πρώτο ποδήλατο (1817) πολύ πριν την εμφάνιση κάποιας κατασκευής παρόμοιας με ένα τυπικό σύγχρονο ποδήλατο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο την μυϊκή δύναμη του αναβάτη. Μία από τις κατασκευές αυτές, που από πολλούς θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου, ήταν η draisienne. Η draisienne ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω.

4 Το 1839, ο Σκωτσέζος σιδηρουργός Κιρκπάτρικ Μακμίλαν σχεδιάζει την velocipede. Ο Μακμίλαν βελτίωσε την κατασκευή του Φον Ντράις, εισάγοντας τη χρήση των πεταλιών, συνδεδεμένων με ράβδους με τον οπίσθιο τροχό. Το 1870 οι Βρετανοί Τζέιμς Στάρλεϋ και Γουίλλιαμ Χίλμαν σχεδιάζουν ένα ποδήλατο με αρκετά μεγαλύτερο μπροστινό τροχό.

5 Στην Αγγλία, στα χαρακτηριστικά ποδήλατα με μεγάλο μπροστινό τροχό, αποδόθηκε η χαϊδευτική ονομασία penny-farthings.

6 Τα επόμενα χρόνια, μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιδέες και εφευρέσεις εφαρμόζονται στο ποδήλατο, βελτιώνοντας το συνεχώς: η μετάδοση κίνησης μέσω αλυσίδας, η χρήση ταχυτήτων, τα φρένα, ο κούφιος σκελετός, το δυναμό και η σαμπρέλα

7 Η επιστροφή σε μικρότερου μεγέθους τροχούς βελτίωσε σημαντικά την άνεση με την οποία κανείς θα μπορούσε πλέον να κάνει ποδήλατο. Ως φυσικό επακόλουθο, τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού για το ποδήλατο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

8 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 1839: Το MacMillan velocipede ήταν το πρώτο του είδους του το οποίο δεν απαιτούσε τα πόδια στο έδαφος.

9 1860: Michaux Velocipede - Η πρώτη μηχανή προς ανάβαση σε μαζική παραγωγή.

10 1885: Το Rover με τις ισομεγέθεις ρόδες, το πρότυπο για το σύγχρονο ποδήλατο. Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890, τη χρονιά ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες.

11 1947: Το πλαίσιο κατασκευάζεται από αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα.

12 1948: Το Everest Racer - Συνδύασε μέρη από αθλητικά και άλλα ποδήλατα.

13 ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 1) ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΙΡΟΥΝΙ Το πλαίσιο είναι το φέρον στοιχείο και πρέπει να είναι αρκούντως άκαμπτο ώστε να μπορεί κανείς να οδηγήσει το ποδήλατο με ακρίβεια.

14 2) Σέλες και ντίζες σέλας Η σέλα είναι ένα μικρό κάθισμα για τον αναβάτη, που στερεώνεται στο πλαίσιο με ελατήρια. Η σέλα και η ντίζα της δημιουργούν ένα ενιαίο στοιχείο. Μόνο αν τα συνδυάσουμε σωστά μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θέση που μας ταιριάζει.

15 3) Τιμόνι και λαιμός Το τιμόνι έχει δύο λαβές, στη μια από τις οποίες βρίσκεται ο μοχλός του φρένου. Ο λαιμός είναι αυτός που ρυθμίζει τη θέση του τιμονιού. Οι καλοί λαιμοί και τα τιμόνια είναι συνήθως από αλουμίνιο ή κάποιες φορές από κάρμπον. 4) ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ Οι ταχύτητες και τα φρένα λειτουργούν με ένα μοχλό. Το πίσω σασμάν ή εκτροπέας, βρίσκονται πλάι στα γρανάζια. Επίσης άλλο ένα βρίσκεται μπροστά ώστε να αλλάζει τους δίσκους στο δισκοβραχίονα. Το σασμάν του ποδηλάτου είναι ένα θαύμα απόδοσης. Όταν είναι προσεγμένο, ρυθμισμένο και περιποιημένο μεταφέρει 98% της δύναμής σας μέσα από την αλυσίδα και τα γρανάζια στον πίσω τροχό.

16 5) ΤΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΟΔΕΣ 6) ΦΡΕΝΑ 7) ΠΕΤΑΛΙΑ

17 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Παρ όλα τα παράξενα υλικά, όπως πλαστικό και μπαμπού, από τα οποία έχουν κατασκευαστεί σκελετοί ποδηλάτων με το πέρασμα των χρόνων, σήμερα τα ποδήλατα δρόμου κατασκευάζονται από ένα μίγμα των παρακάτω τεσσάρων υλικών ατσάλι αλουμίνιο τιτάνιο νήματα άνθρακα

18 Ατσάλι Το πιο παραδοσιακό υλικό για την κατασκευή ποδηλατικών σκελετών εδώ και 100 περίπου χρόνια είναι το ατσάλι. Το ατσάλι είναι δύσκολο να λυγίσει και να σχηματιστεί ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης, έχει πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο, είναι αυθεντικό επισκευάζεται εύκολα και είναι οικονομικό. Από την άλλη, το ατσάλι είναι ευαίσθητο στην σκουριά αν δεν προσεχθεί.

19 Αλουμίνιο Το αλουμίνιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην κατασκευή ποδηλατικού σκελετού το Όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι το 1980 όταν άρχισε να διαδίδεται η ιδέα για την κατασκευή σκελετών με σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Σήμερα το αλουμίνιο είναι το πιο ελαφρύ από όλα τα άλλα υλικά, ακόμα και από το άνθρακα και το τιτάνιο. Αυτό κάνει το αλουμίνιο εξαιρετική επιλογή για αγώνες. Ένα άλλο πλεονέκτημα του αλουμινίου είναι ότι δεν σκουριάζει.

20 ΤΙΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ Το χημικό στοιχείο τιτάνιο (titanium) είναι πολύ ανθεκτικό, αργυρόλευκο, όλκιμο μέταλλο μικρής πυκνότητας. Φύλλα ανθρακουφάσματος(carbon fibre) κολλημένα μεταξύ τους με ειδική ρητίνη. Είναι πολύ ανθεκτικό ελαφρύ σκληρό υλικό.

21 ΕΙΔΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ BMX Ένα ποδήλατο BMX είναι το όνομα ενός δημοφιλούς ποδηλάτου που χρησιμοποιείται τόσο για καθημερινή χρήση όσο και για τον αθλητισμό, και έχει σχεδιαστεί για motocross.

22 Ποδήλατο τούρινγκ Το απόλυτο προσιτό τουριστικής και γενικής χρήσης αρκετά ελαφρύ για καθημερινή χρήση, αρκετά ανθεκτικό για τις κακοτοπιές, αρκετά δυνατό για ποδηλατικό κάμπινγκ ή τουρισμό περιπέτειας.

23 Ποδήλατα αγώνων Είναι αυστηρά ποδήλατα αγώνων και έχει σχεδιαστεί μόνο για ποδηλατοδρομία. Δεν διαθέτει ταχύτητες ούτε φρένα και ο αθλητής χρησιμοποιεί μια ελεύθερη σχέση γραναζιών που έχει επιλέξει από πριν.

24 Ποδήλατο downhill Ποδήλατα ειδικά κατασκευασμένα να κατεβαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια κάθε είδους πλαγιάς. Με ενισχυμένο σκελετό και εξοπλισμό και μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις είναι ιδανικά για να υπερπηδήσουν κάθε εμπόδιο.

25 Ηλεκτρικά ποδήλατα Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών ποδηλάτων αυξάνεται δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν επιτέλους το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Η ενέργεια παρέχεται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που μπορεί να προσφέρει είτε πλήρη είτε μερική ισχύ στον κινητήρα.

26 Υβριδικό ποδήλατο Σε έναν κόσμο που προβληματίζεται ολοένα και περισσότερο με την κατάσταση του περιβάλλοντος και προσπαθεί να βρει <<πράσινες>> λύσεις στην καθημερινή του ζωή, το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος ως το κύριο μέσο μετακίνησης. το ποδήλατο αυτό λειτουργεί με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 240W ο οποίος θα αναλάβει να... τραβάει πετάλι για εσάς όταν κουραστείτε. Ο κινητήρας τροφοδοτείτε από μια μπαταρία λιθίου των 25,9 Volts. Όπως μπορεί να φαντάζεστε η μπαταρία φορτίζει όταν φρενάρετε.

27 Μπαταρίες Λιθίου Επιλέχθηκαν γιατί ήταν η καλύτερη τεχνολογία με πολλά θετικά χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα υψηλής παροχής ρεύματος, η απάλειψη του φαινομένου μνήμης και η μεγαλύτερη χωρητικότητα ενέργειας σε μικρότερο όγκο.

28 ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αρχικά το ποδήλατο σέβεται το περιβάλλον, τον πλανήτη, τον άνθρωπο, τη ζωή και τις γενιές που ακολουθούν. Το ποδήλατο έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως ότι δεν εκπέμπει ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που μολύνουν και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα καθώς και ότι είναι υπεύθυνα για την όξινη βροχή, την τρύπα του όζοντος, τα προβλήματα υγείας

29 Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΚΑΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕΤΡΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

30 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΕΡΜΟΡΥΠΑΝΣΗ το ποδήλατο είναι το μόνο μεταφορικό μέσο το οποίο δεν εκπέμπει θερμότητα, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που προκαλούν θερμορύπανση και οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπροσθέτως, το ποδήλατο δεν έχει κινητήρα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς τα οποία καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες οξυγόνου για τις καύσεις των κινητήρων τους.

31 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ Είναι αθόρυβο και κάνει τις πόλεις πιο ήσυχες και ανθρώπινες ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς προκαλούν ηχορύπανση, ενοχλούν τους ανθρώπους και το περιβάλλον και προκαλούν ψυχικές διαταραχές.

32 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟΝ Είναι καθαρό αφού δεν αφήνει υπολείμματα στους δρόμους όπως υγρά φρένων αντιψυκτικά λάδια δε μουτζουρώνει τα κτίρια και την πόλη με καυσαέρια και επίσης είναι πολιτισμένο διότι μειώνει την φθορά των δρόμων σε αντίθεση με άλλα μέσα μεταφοράς τα οποία καταστρέφουν τις υποδομές, τα μνημεία, την ιστορική κληρονομιά και το πράσινο.

33 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Δεν προκαλεί οπτική και αισθητική ρύπανση, συμβάλλει σε ένα περιβάλλον πιο όμορφο και μειώνει την ανάγκη για περισσότερο μπετό και άσφαλτο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που παραμορφώνουν, αμαυρώνουν, προκαλούν ασφυξία, υποθάλπουν την άναρχη οικοδόμηση της πόλης και την άναρχη επέκταση τον προαστίων

34 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ Το ποδήλατο χρησιμοποιεί ως καύσιμο την τροφή που είναι η πιο ανακυκλώσιμη μορφή ενέργειας στον πλανήτη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που σπαταλούν ενέργεια και εξαντλούν τους ενεργειακούς πόρους.

35 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα ογκώδη μέσα μεταφοράς και επίσης είναι οικολογικό και συμβάλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη. Επιπλέον, η κυκλοφορία μας σε περιοχές με δάση, άλση και πάρκα εκδηλώνει τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον και παράλληλα αποτρέπει επίδοξους εμπρηστές και παράνομες ενέργειες εις βάρος των δασών και του περιβάλλοντος. Τέλος το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

36 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Για να φτιαχτεί ένα ποδήλατο χρειάζονται κάποια μέταλλα τα οποία βρίσκονται μέσα στο έδαφος και έτσι πρέπει να γίνει εξόρυξη. Αυτή η ενέργεια όμως έχει κάποιες συνέπειες στο περιβάλλον. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.

37 επειδή για την απομόνωση του αλουμινίου από το βωξίτη απαιτούνται χημικές διεργασίες, μολύνεται η ατμόσφαιρα από ρύπους

38 Τέλος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα βωξίτη θα εξαντληθούν στα επόμενα 50 ή το πολύ 100 χρόνια αν συνεχίσουμε τις εξορύξεις με τους σημερινούς ρυθμούς. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις.

39 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΑΡΧΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 24 (ΧΡΟΝΩΝ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ 7% ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ 93%

40 ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΞΕΚΙΝΙΣΕΣ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΤΩΝ 7-8 ΕΤΩΝ 9-10 ΕΤΩΝ ΕΤΩΝ ΕΤΩΝ

41 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΌΤΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ Δεν ανήκει σε κάποιον ποδηλατικό σύλλογο. Χρησιμοποιεί το ποδήλατο είτε 1 έως 2 φορές είτε 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσω μετακίνησης Χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε δραστηριότητες με φίλους επιλέγουν να χρησιμοποιούν το mountain bike

42 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

43 ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

44 ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ; ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

45 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ; ΚΑΦΕΪΝΗ ΑΛΚΟΟΛ ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

46

47 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, τόσο για τον κάθε ανθρώπου ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΑΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ (STRESS) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

48 ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΑΝΤΟΧΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

49 ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη.

50 ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία τονώνει τους ραχιαίου μύες και μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ (STRESS) Η ποδηλασία έχει σημαντική χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση του αερισμού των πνευμόνων και, επομένως, έχει θετική επίδραση στην εισροή οξυγόνου στον οργανισμό

51 ΚΑΡΔΙΑ -ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για να δυναμώνει η καρδιά, με τη λιγότερη φόρτιση της καρδιάς. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, ενώ η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται κατά 50%. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η ποδηλασία είναι ιδανική καθώς το 70% του βάρους μας μεταφέρεται στη σέλα, έτσι ακόμη και άνθρωποι με περιορισμένη ευκινησία, λόγω μεγάλου βάρους, μπορούν να εξασκηθούν για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να διεγείρουν το μεταβολισμό τους. Η ποδηλασία επίσης συνεισφέρει στη μείωση βάρους μέσω της ενέργειας που καταναλώνεται. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η ποδηλατική προπόνηση βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του κι επίσης επιδρά στην ισορροπία της χοληστερίνης, ευνοώντας την καλή χοληστερίνη περισσότερο από την κακή χοληστερίνη, η οποία απειλή την υγεία

52 ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ Η αρτηριακή πίεση μειώνεται λόγω του χαμηλότερου ρυθμού καρδιακών παλμών, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της τακτικής ποδηλασίας ΚΑΡΚΙΝΟΙ Έχει παρατηρηθεί μείωση την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος, και πιθανόν των πνευμόνων και της μήτρας.. ΑΝΤΟΧΗ Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή αεροβική άσκηση, καθώς η καταπόνηση του σώματος είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα αθλήματα αντοχής

53 ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ομορφιά και η ελκυστικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διάπλαση και την κατάσταση του σώματος. Η ποδηλασία μπορεί να επηρεάσει θετικά, ελέγχοντας το σωματικό βάρος και τη γράμμωση των μυών ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Εκτός από την τακτική μέτρια άσκηση, το σώμα επωφελείται και από την κατά καιρούς πιο απαιτητική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει την φυσική κατάσταση και παρέχει διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Η σωματική άσκηση έχει άμεση επίδραση στην ευημερία και την υγεία. Η ποδηλασία έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα ζωής, καθώς ότι παρέχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη.

54 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ποδήλατο βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, συμβάλλει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και του προβλήματος παρκινγκ στην πόλη. Με το ποδήλατο αποφεύγουμε κακές συνήθειες όπως καθιστική ζωή, στρές, εξάρτηση από το κάπνισμα, ναρκωτικά και αλκοόλ που δημιουργούν πολλά σοβαρά κοινωνικά προβλήματα Με το ποδήλατο συμβάλλουμε στη μείωση εξάρτησης των πολιτών από τις ενεργειακές ανάγκες

55 Με το ποδήλατο συμβάλλουμε στη μείωση των οικογενειακών δαπανών για μετακίνηση, υγεία και άσκηση Με το ποδήλατο συμβάλλουμε στη μείωση τις φτώχειας των εθνών που προκαλεί το αυτοκίνητο Με το ποδήλατο γνωρίζουμε την πόλη μας, τη γειτονιά μας και τους ανθρώπους της καλύτερα και αποκτάμε καλύτερη αίσθηση της πόλης, σε αντίθεση με το αυτοκίνητο που απομονώνει τους ανθρώπους και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό των οικισμών. Ποδηλατώντας ζούμε κοινωνικά, κοινωνικοποιούμαστε γενικά διευκολύνουμε την κοινωνική συνύπαρξη

56 Το ποδήλατο συμβάλλει στην κοινωνική ισότητα αφού χρησιμοποιείτε από όλες τις ηλικίες, κοινωνικές ομάδες Σέβεται το δικαίωμα των αδυνάτων για αξιοπρεπή μετακίνηση στη πόλη. Ποδηλατώντας συμβάλλουμε στη βελτίωση της δημόσιας υγείας Ζούμε με ποιότητα και ήθος, ζούμε καλύτερα.

57 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Eίναι μέσο τουρισμού, εκδρομής αναψυχής Ο ποδηλατο τουρισμός είναι νέα μόδα της εποχής Γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε τη φύση και τις ομορφιές της μέσα από ποικιλία τοπίων, χρωμάτων εποχών και διαδρομών Η επαφή με το τοπίο είναι άμεση

58 Είναι ένα μέσο να γνωρίσουμε έναν τόπο μία χώρα αλλά και τον κόσμο Για το ποδήλατο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο δίκτυο δασικών ποδηλατοδρόμων που συνδέει όλη την Ευρώπη (eurovelo) Είναι ένα μέσο για δράση, απόδραση περιπέτεια Είναι ένα μέσο που ομορφαίνει τις διακοπές μας Το ποδήλατο είναι ένα μέσο να βγούμε από την κρίση Ως φόντο _ καταστατικός χάρτης Βρυξελλών για το ποδήλατο

59 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ Πρότυπο για την Ελλάδα αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας Διαθέτει 4 χλμ. Αστικού και 10 χλμ. Περιαστικού ποδηλατοδρόμου Έγιναν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη διευκόλυνση των ποδηλάτων σε όλη την πόλη Δημιουργήθηκε δίκτυο δημοτικών ποδηλάτων για τη διευκόλυνση όσων ήθελαν να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο χωρίς επιβάρυνση Προσπαθεί να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου με τη συμμετοχή της σε ποικίλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών

60 Δυστυχώς το ελπιδοφόρο παράδειγμα της Καρδίτσας έμεινε χωρίς συνέχιση. Η έλλειψη υποδομών εξακολουθεί στη χώρα μας να κάνει την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου δύσκολη έως αδύνατη. Προς το παρόν η πολιτεία περιορίζει τις ενέργειες της στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται χάρη στην ευαισθησία και την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. Το πέρασμα, όμως, από τη θεωρία στην πράξη παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου μέσα στις πόλεις.

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΑΝΤΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΣΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΚΑΡ ΤΑΪΜΟΥΡ ΑΛΙ ΠΑΠΑ ΑΝΙΣΑ «Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο εργασίας (µε τη µέθοδο project) στα πλαίσια του Προγράµµατος Σπουδών της Φυσικής Αγωγής µε Ε.Α.Ε.Π.

Σχέδιο εργασίας (µε τη µέθοδο project) στα πλαίσια του Προγράµµατος Σπουδών της Φυσικής Αγωγής µε Ε.Α.Ε.Π. Σχέδιο εργασίας (µε τη µέθοδο project) στα πλαίσια του Προγράµµατος Σπουδών της Φυσικής Αγωγής µε Ε.Α.Ε.Π. Θέµα: «Το ποδήλατο στη ζωή µας» Τάξεις: 1 και 2 του 3 ου ηµοτικού Σχολείου Σερρών Συνεργασία εκπαιδευτικών:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Δ Η Λ Α Τ Ο ΚΑΙ Ζ Ω Η Α.Τ, Ν.Λ. Α.Π., Π.Δ. Β.Γ., Π.Α. Γ.Ε., Π.Α. Γ.Σ., Π.Ζ. Θ.Μ.,Σ.Σ. Κ.Β., Σ.Σ. Λ.Χ., Σ.Α. Μ.Α., Μ.Α.

Π Ο Δ Η Λ Α Τ Ο ΚΑΙ Ζ Ω Η Α.Τ, Ν.Λ. Α.Π., Π.Δ. Β.Γ., Π.Α. Γ.Ε., Π.Α. Γ.Σ., Π.Ζ. Θ.Μ.,Σ.Σ. Κ.Β., Σ.Σ. Λ.Χ., Σ.Α. Μ.Α., Μ.Α. Π Ο Δ Η Λ Α Τ Ο ΚΑΙ Ζ Ω Η Α.Τ, Ν.Λ. Α.Π., Π.Δ. Β.Γ., Π.Α. Γ.Ε., Π.Α. Γ.Σ., Π.Ζ. Θ.Μ.,Σ.Σ. Κ.Β., Σ.Σ. Λ.Χ., Σ.Α. Μ.Α., Μ.Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 3. Α) ΙΣΤΟΡΙΑ Β) ΟΦΕΛΗ Γ) ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» ΥΠΟΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Κίτρινη Ομάδα: ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΦΡΕΝΑ ΣΟΥΛΑ ΓΚΕΡΙΟΛ ΡΟΥΤΣΙ ΑΛΤΙΝ ΠΟΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΥΚΑ ΑΡΤΕΜΙΣ 1) Πότε και ποιός εμπνεύστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου Αντιγόνη

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου Αντιγόνη ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Ομάδα Α : Γιαννακούλα Αναστασία Γραμματικού Πέγκυ Δουλκερίδης Γιώργος Νίτσου Ανδριάνα Βαπορίδης Στυλιανός Καράι Λεντίνα Λάμπρου Αντώνιος Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟ ΗΛΑΤΟ & ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ & ΥΓΕΙΑ

ΠΟ ΗΛΑΤΟ & ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ & ΥΓΕΙΑ ΠΟ ΗΛΑΤΟ & ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ & ΥΓΕΙΑ Κούπανη Κατερίνα, ΠΕ11 2ο ηµοτικό Σχολείο Γουµένισσας Τι είναι Ποδήλατο Ποδήλατο ονοµάζεται το δίτροχο (µερικές φορές τρίτροχο) όχηµα, που κινείται καθώς ο αναβάτης του

Διαβάστε περισσότερα

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται στην Ισπανία με την τελευταία τεχνολογία. www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα: ΛΑΜΔΑ ΑΕ Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κ. Κηφισιά Τηλ: 210 620

Διαβάστε περισσότερα

Το Ποδήλατο. Σκούτας Παναγιώτης. Μαθητής Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Ποδήλατο. Σκούτας Παναγιώτης. Μαθητής Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Ποδήλατο Σκούτας Παναγιώτης Μαθητής Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιστορικά στοιχεία Ομάδα. Ρέτσα Ελένη Μπουλή Ελένη Τζόκας Παναγ.

1. Ιστορικά στοιχεία Ομάδα. Ρέτσα Ελένη Μπουλή Ελένη Τζόκας Παναγ. Θέματα ομάδων 1 η «Ιστορική εξέλιξη ποδηλάτου» 2 η «Φυσική Τεχνολογία & ποδήλατο» 3 η «Ρύπανση & ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς» 4 η «Ποδήλατο ως μέσο άθλησης & ψυχαγωγίας» 1. Ιστορικά στοιχεία Ομάδα Ρέτσα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία. Τεχνολογική Ενότητα: Μεταφορές και Επικοινωνία. Έργο Κατασκευής: Ποδήλατο. Σχολείο:. ο Γυμνάσιο Αθηνών. Τμήμα: A. Ονοματεπώνυμο:.

Τεχνολογία. Τεχνολογική Ενότητα: Μεταφορές και Επικοινωνία. Έργο Κατασκευής: Ποδήλατο. Σχολείο:. ο Γυμνάσιο Αθηνών. Τμήμα: A. Ονοματεπώνυμο:. Σχολείο:. ο Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: A Ονοματεπώνυμο:. Σχολικό Έτος: 201. 201. Τεχνολογία Τεχνολογική Ενότητα: Μεταφορές και Επικοινωνία Έργο Κατασκευής: Ποδήλατο Επιβλέπων καθηγητής: Λάππας Βασίλειος Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση

«Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση «Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση Σκοπός Η ανάδειξη των πολλαπλών οφελών της χρήσης του ποδηλάτου στη ζωή μας Μεθοδολογία Συνδυασμός α) γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Ο ρόλος της κίνησης είναι πολύ σημαντικός, ήδη από νωρίς στην ανάπτυξη του παιδιού Αισθησιοκινητική μάθηση Κινητική ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Συναισθηματική ανάπτυξη Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής το ποδήλατο στη ζωή μας Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την άθληση στοχεύουμε στην: δημιουργία της συνήθειας για καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό ποδήλατο. Από τον Παναγιώτη Σαμαρά

Ηλεκτρικό ποδήλατο. Από τον Παναγιώτη Σαμαρά Ηλεκτρικό ποδήλατο Από τον Παναγιώτη Σαμαρά Γενικά Έπειτα από την έντονη παρουσία των ηλεκτρικών ποδηλάτων όλο και περισσότερο στην ποδηλασία και ιδιαίτερα μετά την ειδική κατηγορία e-bike σε αγώνες enduro

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Αθλητισμός και ψυχική υγεία Είναι γεγονός ότι ψυχή και σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα καθώς η σωματική κατάσταση επηρεάζει την ψυχική όπως και το αντίστροφο. Με την άσκηση αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Πώς συσχετίζονται ο αθλητισμός με την υγεία; Τι είναι το ντόπινγκ; Πώς επηρεάζει το ντόπινγκ τους αθλητές; Υπάρχουν έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη ταξινόμιση της φυσικής κατάστασης Δύναμη Αντοχή φυσική κατάστασ η Ταχύτητα Ευλυγισία ποιοι ασχολούνται με την άσκηση με βάρη οι αθλητές της άρσης βαρών, οι

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΟΛΕΚΟ ΛΟΥΙΖΑ Α3 Κ. ΜΙΑΜΗ ΑΘΗΝΑ 41Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 2016 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Ανάλυση της γενικής τεχνολογικής ενότητας στην οποία ανήκει το έργο................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχεδιάζω την ιδανική πόλη Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 2017-2018 Ποιοι είμαστε Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 24 μαθητές της Γ γυμνασίου Συντονιστής : Π. Χατζηλάμπρου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ. 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ : Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ Ομάδα: Κωστόπουλος Δημήτρης Θωμάς Γιώργος Κάρδαμα Αναστασία Σιαπέρα Ηρώ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νεκταρία Λουκοπούλου Περιεχόμενα: - Εισαγωγή - Ποδηλασία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών.

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών. ΜΗΧΑΝΕΣ Μηχανή ονομάζουμε κάθε επινόηση του ανθρώπου που αυξάνει τη δύναμη του και την απόδοση του και διευκολύνει την εργασία του. Πιο ειδικά, μηχανή ονομάζουμε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πλεονεκτήματα Ποδηλάτου αθόρυβο οικολογικό ελαφρύ γρήγορο γυμνάζειτοσώμα αγαπάτηφύση σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη δεν κοστίζει αποσυμφορεί τις πόλεις δημιουργεί ελεύθερους πολίτες

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Θερμοσυσσωρευτές Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν την ιδανική λύση θέρμανσης για πολλά σπίτια. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και οικονομικοί. Καθώς αποθηκεύουν θερμότητα με τη φθηνότερη χρέωση, συνήθως κατά

Διαβάστε περισσότερα

Νικηταράς Νικήτας αν. καθηγητής ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Νικηταράς Νικήτας αν. καθηγητής ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Νικηταράς Νικήτας αν. καθηγητής ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η άσκηση - φυσική δραστηριότητα περιέχει: Τον αθλητισμό όχι τον πρωταθλητισμό Την ήπια και μέτρια άσκηση στον ελεύθερο χρόνο (παιχνίδι, περπάτημα, ποδηλασία,

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 4 η ομάδα: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ και ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κόντου Κλαυδία Λέκκας Λευτέρης Λιοπούλου Ιωαννέτα Γκούνεβα Ιολίτα Άγχος και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών

Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών του [1] Ας μιλήσουμε για...σωλήνες!!! Σήμερα θα ακουμπήσουμε μαζί ένα θέμα που πολλοί το θεωρούν ταμπού. Ένα θέμα που...υποτίθεται πως αφορά τους...γνώστες

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης. Σύγκριση με την παλαιότερη. Γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6-7 ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ

ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6-7 ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ CV EQUIPMENT 1 ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΕΣ GR ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ CV ΤΑΠΕΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 6-7 8-11 10-11 12-15 14-15 16-19 18-19

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα FELCO 801 Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος βιώστε την ταχύτητα www.felco801.com FELCO 801 Το ιδανικό εργαλείο για εντατική εργασία κλαδέματος 2 Κόβει γρήγορα, είναι ελαφρύ και εργονομικό. Το FELCO 801 είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, α φάση Στ τάξη Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Ένας μαθητής χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για να μετακινείται γρήγορα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ

Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ Πατερέλης ηµήτριος 855 Ζαγγανάς ηµήτριος 885 Επιβλέπων : Κουτελιέρης Φ. Αγρίνιο, 03/07/2013

Διαβάστε περισσότερα

START κωδ.: 641006 MOUNTAIN BIKE START 26. Σκελετός C-T: 19 Hi-Ten Steel. Δισκοβραχίονας 42/34/24Τ. Φρένα V-Brakes. Πίσω ντεραγιέρ SHIMANO Tourney TZ

START κωδ.: 641006 MOUNTAIN BIKE START 26. Σκελετός C-T: 19 Hi-Ten Steel. Δισκοβραχίονας 42/34/24Τ. Φρένα V-Brakes. Πίσω ντεραγιέρ SHIMANO Tourney TZ START 26 MOUNTAIN BIKE Ξεκινήστε την ποδηλασία με το οικονομικότερο μοντέλο της UNIMAC. Ένα mountain bike 26, με χειριστήρια και πίσω σασμάν SHIMANO. Κατάλληλο για διαδρομές εκτός δρόμου ή στην πόλη. START

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο ελληνικό ποδήλατο Downhill(Liolios 222DH) Συντάχθηκε απο τον/την Παρασκευή, 30 Ιούνιος :12. Γιώργος Λιόλιος

Το πρώτο ελληνικό ποδήλατο Downhill(Liolios 222DH) Συντάχθηκε απο τον/την Παρασκευή, 30 Ιούνιος :12. Γιώργος Λιόλιος Γιώργος Λιόλιος Ως ηθικός αυτουργός της ιστορίας που θα διαβάσετε, οφείλω να δηλώσω πως το αμαρτωλό παρελθόν μου περιλαμβάνει μερικά χρόνια σαν οδηγός motocross και περισσότερα σαν μηχανικός μοτοσικλετών,

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΒΟΥΡΔΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α.Μ: 30086 ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Μ: 33359 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Επίβλεψη : Καθηγήτρια Dr. Έλενα Καλλικαντζάρου Μελέτη - Ανάπτυξη: Καλογερίδου Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός και ποδήλατο

Αθλητισμός και ποδήλατο Υποθέμα: Αθλητισμός και ποδήλατο Οι Γρήγορες κατσίκες ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΡΓΥΡΩ ΤΖΙΜΑ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΕΝΑΙ ΑΤΕΑ Οι Γρήγορες κατσίκες Τι είναι το ποδήλατο Ποδήλατο: ονομάζεται το δίτροχο όχημα που κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργα σμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί.

Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργα σμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΙΣΑΓΩΓΉ Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο

Διαβάστε περισσότερα

Upright Bike / Recumbent Bike / Elliptical / Rower

Upright Bike / Recumbent Bike / Elliptical / Rower Upright Bike / Recumbent Bike / Elliptical / Rower ΣΕΙΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ PROMASTER Ελλειπτικό E12s Οθόνη LED 10x24mm Dot matrix πολλαπλών ενδείξεων, 3 οθόνες 7 τμημάτων LED και 16 χαρακτήρων οθόνη μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

Ποδήλατο και άσκηση. Άννα Τσιλιγκίρογλου Φαχαντίδου Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ

Ποδήλατο και άσκηση. Άννα Τσιλιγκίρογλου Φαχαντίδου Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ποδήλατο και άσκηση Άννα Τσιλιγκίρογλου Φαχαντίδου Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Εργαστήριο Υγιεινής και Διατροφής Αθλουμένων Το πρώτο ποδήλατο κατασκευάστηκε το 1855 είχε μόνο δύο επάλληλους τροχούς και το κάθισμα

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Βόλος, 15 Σεπτεμβρίου 2017 Αρ. πρωτ

Βόλος, 15 Σεπτεμβρίου 2017 Αρ. πρωτ Βόλος, 15 Σεπτεμβρίου 2017 Αρ. πρωτ. 78859 Αγαπητοί συμπολίτες, στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί και λειτουργεί ανελλιπώς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Περιβάλλον. Οικοσύστημα: Το σύστημα των ζώντων οργανισμών μαζί με το μη ζων φυσικό τους περιβάλλον.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Περιβάλλον. Οικοσύστημα: Το σύστημα των ζώντων οργανισμών μαζί με το μη ζων φυσικό τους περιβάλλον. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ορισμοί Περιβάλλον φυσικό τεχνητό πολιτιστικό Τα στοιχεία που Τα παραγωγικά στοι- Τα δημιουργήματα της μας δίνει η φύση, χεία που δημιουργεί πνευματικής εργασίας όπως ο αέρας, ο άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον Πως οι μετακινήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Η εξοικονόμηση πόρων και κυρίως ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας για τις μεταφορές και

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ Π.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 5 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΣΑΜΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛ./FAX. 2310 628.008 ΚΙΝ.6944 677104 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Πρότζεκτ β. Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι

Εργασία Πρότζεκτ β. Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι Εργασία Πρότζεκτ β Τετραμήνου Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι Λίγα λόγια για την ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή

DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή DAYTONA EDISON 50, Πλήρης Δοκιμή Έντισον και ηλεκτρισμός Για πρώτη φορά στην δίτροχη καριέρα μας δοκιμάζουμε επί πέντε μέρες ένα ηλεκτρικό σκούτερ. Είναι το Daytona Edison 50 και λόγω του ότι είναι φθηνό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ ΡΥΠΑΝΣΗ Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ χημικές ουσίες μορφές ενέργειας ακτινοβολίες ήχοι θερμότητα ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρώπινης κίνησης & Ποιότητας Ζωής Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζεστε; 15% 9% 1%

Διαβάστε περισσότερα

STUDIO VII Ηλεκτρικό Ποδήλατο Οχημα

STUDIO VII Ηλεκτρικό Ποδήλατο Οχημα STUDIO VII Ηλεκτρικό Ποδήλατο Οχημα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρικό ποδήλατο όχημα Ηλεκτρικό είναι ένα ποδήλατο με μπαταρία, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται συνήθως στον μπροστινό τροχό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΗΛΑΤΩ = ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΡΥΠΩΝ

ΠΟΔΗΛΑΤΩ = ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΡΥΠΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩ = ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ www.edrive.yme.gov.gr Ποδηλατώ = Aγαπώ τον εαυτό μου και το περιβάλλον Το ποδήλατο σέβεται το περιβάλλον, τον πλανήτη, τον άνθρωπο και τη

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Γενικά : Χαλάρωση είναι η ηρεμία και η ανάπαυση του σώματος και του μυαλού, δηλ. το αντίθετο του στρες. ΧΑΛΑΡΩΣΗ: επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιπλή εκπαιδευτική λειτουργία των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ Οι συμβουλές που θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και απαιτούν την στενή παρακολούθηση ενός γυμναστή κατά την εφαρμογή τους ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ Είναι μία αργή, θανατηφόρος ασθένεια του εγκεφάλου η οποία αποτελεί και τη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Ξεσηκώστε τη σκοτεινή πλευρά σας

Ξεσηκώστε τη σκοτεινή πλευρά σας Ξεσηκώστε τη σκοτεινή πλευρά σας Η έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει διασκέδαση, εξοικονόμηση χρημάτων και πραγματική απόλαυση! Τα πάντα σε αυτή την ευέλικτη naked μοτοσυκλέτα, από τη μεγάλη ροπή της μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S 0 Τα Ηλεκτροκίνητα Διαιρούμενα Ρολά αποτελούν διατάξεις οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων (>12m), όπου καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ

Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ Volvo fh με i-save ΠΟΤΈ Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΚΑΥΣΊΜΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΌΣΟ ΑΠΛΉ Το απόλυτο φορτηγό μεγάλων αποστάσεων Όταν πρόκειται για οικονομία καυσίμου, το θέμα δεν είναι μόνο πόση οικονομία μπορείτε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ρβ ς (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ Κατηγορίες ρύπων: χημικές ουσίες μορφές ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

XCITING 400i ABS. Σχεδιάσαμε το πιο σύγχρονο scooter. της κατηγορίας. Εσείς, δεν έχετε παρά να ζήσετε μαζί του: μια νέα εμπειρία οδήγησης!

XCITING 400i ABS. Σχεδιάσαμε το πιο σύγχρονο scooter. της κατηγορίας. Εσείς, δεν έχετε παρά να ζήσετε μαζί του: μια νέα εμπειρία οδήγησης! XCITING 400i ABS Σχεδιάσαμε το πιο σύγχρονο scooter της κατηγορίας. Εσείς, δεν έχετε παρά να ζήσετε μαζί του: μια νέα εμπειρία οδήγησης! Θέλεις να κινηθείς γρήγορα αλλά και με άνεση. Να έχεις στην διάθεσή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή!

Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή! Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή! 1 Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή ενέργειας παρουσιάζει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Εμφανίζονται στον άνθρωπο με την μορφή των αναπνευστικών

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλληλος εξοπλισμός ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ. Σωστή θέση πάνω στο ποδήλατο

Κατάλληλος εξοπλισμός ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ. Σωστή θέση πάνω στο ποδήλατο Μπάρδης Κων/νος Διδάκτωρ Eπιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας των ΗΠΑ & Εργοφυσιολόγος (Msc) Κατάλληλος εξοπλισμός ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα