Θεωρεί ότι δεν πρέπει να επανεκπαιδευόμαστε για ανύπαρκτες εργασίες. Σε λίγα χρόνια η κοινωνία δεν θα προσφέρει καθόλου θέσεις εργασίας στα άτομα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεωρεί ότι δεν πρέπει να επανεκπαιδευόμαστε για ανύπαρκτες εργασίες. Σε λίγα χρόνια η κοινωνία δεν θα προσφέρει καθόλου θέσεις εργασίας στα άτομα."

Transcript

1 Βασιλειάδη Μαριάννα Εργασία στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Θέμα : Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της. Δομή Πρόλογος Εισαγωγή Α Μέρος Επισήμανση της διαφοράς δουλειά, εργασία, δουλεία. Έννοια δημιουργός και δημιουργία. 1. Γιατί μας απασχολεί το τέλος της εργασίας;με τι αντικαθίσταται, που και γιατί; 2. Βιολογική, κοινωνική, πολιτισμική πλευρά της εργασίας και τι προσφέρει. 3. Ποιόν ωφελεί και ποιον βλάπτει 4. Οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνέπειες. Β Μέρος 5. Πως μπορούμε να το «ανατρέψουμε» αυτό; Ποια η πρόταση του Ρίφκιν; 6. Κριτική Συμπεράσματα. Θέματα που θίγει: Αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές. Θύματα της ραγδαίας ανάπτυξης της Τεχνολογίας. Ο κόσμος διαιρείται σε δύο δυνητικά ασυμβίβαστες δυνάμεις Στην αριστοκρατίας της πληροφορικής Στους εκτοπισμένους εργάτες Θεωρεί ότι δεν πρέπει να επανεκπαιδευόμαστε για ανύπαρκτες εργασίες Σε λίγα χρόνια η κοινωνία δεν θα προσφέρει καθόλου θέσεις εργασίας στα άτομα. περνούμε έτσι σε μια ΜΕΤΑ-ΤΗΝ-ΑΓΟΡΑ ΕΠΟΧΗ! Ανάγκη εναλλακτικών λύσεων στη θέση της επίσημης απασχόλησης. Οι ελπίδες για αποκατάσταση του οικονομικού αυτού προβλήματος στηρίζονται στον τρίτο τομέα. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

2 Μιλά για ένα κόσμο που στο μέλλον δεν θα έχει καθόλου εργατικά χέρια. Αυτοματοποιημένη Βιομηχανία: Μικρό κόστος, έλεγχος ποιότητας, ταχύτητα παράδοσης. «Ο ρόλος των ανθρώπων ως του σημαντικότερου παράγοντα στην παραγωγή επόμενο είναι να περιοριστεί...» σελ. 61 Βασίλι Λεόντιεφ Κεφαλαιουχική επένδυση παρά να προσληφθεί ένας υπάλληλος. ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ «Η αναδιοργάνωση της εργασίας μπορεί να είναι τόσο σοβαρή και αποσταθεροποιητική όσο η έλευση της βιομηχανικής Επανάστασης» σελ. 64 John Skaley Επανάσταση των Η/Υ και του επανασχεδιασμού της εργασίας στο τομέα της βιομηχανίας. «Οι μηχανές είναι το νέο προλεταριάτο» Αταλί Σελ.103, σελ. 116, σελ. 140,60,73,247,269,297,304, Αλλάζει η ιδεολογία του λάου, οι ανάγκες, οι αξίες και ο πολιτισμός. (σελ ) Εισαγωγή μηχανικών αξιών! Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής εποχής η ανθρώπινη αξία μετριόταν σχεδόν αποκλειστικά μόνο με εμπορικά κριτήρια. Η ιδέα ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες συμβάλλουν στην αέναη ανάπτυξη και απασχόληση (σελ.75-76) αντικρούστηκε σθεναρά με την πάροδο του χρόνου. Ο Καρλ Μαρξ προέβλεψε ότι η ολοένα και μεγαλύτερη αυτοματοποίηση της παραγωγής θα είχε σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή την πλήρη εξαφάνιση του εργαζόμενου. Έβλεπε μελλοντικά αυτό που αποκαλούσε «τελευταία μεταμόρφωση της εργασίας», όταν ένα αυτόματο σύστημα μηχανών θα αντικαθιστούσε oριστικά τους ανθρώπους στην οικονομική διαδικασία. Επίσης πίστευε ότι με το να βγάζουν την ανθρώπινη εργασία από τη διαδικασία της παραγωγής και να δημιουργούν μια εφεδρική στρατιά ανέργων, συμπιέζοντας όλο και πιο πολύ τις αποδοχές τους, οι καπιταλιστές, χωρίς να το συνειδητοποιούν, έσκαβαν το λάκκο τους, αφού θα υπήρχαν όλο και λιγότεροι καταναλωτές με αρκετή αγοραστική δύναμη για να αγοράσουν τα προιόντα τους.» «η επιτυχία των επιχειρήσεων αποτελεί την πηγή της κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης» «Η ολοένα μεγαλύτερη τελειοποιήση των σύγχρονων μηχανών... μετατρέπεται σε απαράβατο νόμο που υποχρεώνει τον ατομικό καπιταλιστή βιομήχανο να βελτιώνει συνεχώς τον μηχανικό εξοπλισμό του και να αυξάνει πάντοτε την παραγωγική του δύναμη...[αλλά] η επέκταση των αγορών δεν είναι δυνατόν να συμβαδίσει με την επέκταση της παραγωγής. Η σύγκρουση καθίσταται αναποφευκτη» Φριντριχ Ένγκελς

3 «Τεχνολογίες της πληροφορικήςκαι των τηλεπικοινωνιών απειλούν με την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα χρόνια που έρχονταικαι με μια σταθερή πτώση απασχόλησης σε πολλές βιομηχανίες και κατηγορίες επαγγελμάτων.» Αν και πολλοι υποστηρίζουν ότι οι κλάδοι αυτοί θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτές όμως θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που εξαλείφουν. «Λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνουν μικρότερη αγοραστική δύναμη για το σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι δυνητικές αγορές και τα έσοδα.» Παλιά όταν μια τεχνολογική καινοτομία απειλούσε τους εργαζόμενους ενός τομέα, εμφανιζόταν ένας νέος τομέας που τους απορροφούσε. Σημερα δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, η αναδιαρθρωση και η αυτοματοποίηση που εισέβαλαν σε όλους τους τομείς δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός νέου κλάδου ικανού να ενσωματώσει μεγάλους αριθμούς ανέργων στους κόλπους του. Ο μοναδικός κλάδος που διαφαίνεται είναι αυτός των γνώσεων, οι αναλυτες των συμβόλων ή οι εργάτες των γνώσεων θα είναι τα νεοσύστατα επαγγέλματα., ο αριθμός των οποίων θα εξακολουθεί να είναι μικρός σε σχέση με τους αριθμούς των εργαζομένων που θα χάνουν τις δουλειές τους από τις σκεπτόμενες μηχανές.

4 Πρόλογος Η εξέλιξη και η εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι γεγονός, παρόλο που πολλά κράτη ζούν κάτω από πρωτόγονες συνθήκες. Η καινοτομία αυτή αποτελεί σημείο καμπής στη μέχρι τώρα πορεία τους. Οι άνθρωποι των χωρών αυτών έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση που είτε το θέλουν είτε όχι θα αλλάξει τη ζώη τους ως ένα σημείο κυρίως όσον αφορά την εργασία. Στην εργασία αυτή θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθεί με ποιον τρόπο θα επηρεάσει τη ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες η υϊοθέτηση αυτού του νέου τρόπου ζωής, σε ποιο βαθμό και καταπόσον υπάρχει λύση. Η αναφορά και παρουσίαση της κατάστασης κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητός ο λόγος για τον οποίον η τεχνολογία κερδίζει έδαφος συνεχώς και για να αποδειχτεί ότι μελλοντικά κάθε αναπτυσσόμενο κράτος θα περάσει από τον ίδιο δρόμο. Η προσέγγιση του θέματος αυτού θα γίνει με βάση την ανάλυση περιεχομένου του ομότιτλου βιβλίου στα πλαίσια του μαθήματος «Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης». Θα παρουσιαστούν οι θέσεις του συγγραφέα, θα γίνει ανάπτυξη των βασικών θεμάτων και τέλος θα ασκηθεί μια κριτική και παράθεση συμπερασμάτων. Πριν προχωρήσουμε όμως καλό είναι να γίνει μια αποσαφήνιση των όρων που θα χρησιμοποιηθούν επαναλλειμένα στην εργασία αυτή. Η έννοια της εργασίας Εργασία είναι η επαγγελματική απασχόληση. Όπως και η δουλειά είναι το βιοποριστικό επάγγελμα που ασκεί κανείς. Συνεισφέρει έτσι στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, κοινωνικοποίειται το άτομο και κερδίζει με αξιοπρέπεια χρήματα που του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει. Διαφέρει από τον όρο δουλεία που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελευθερίας, από καταναγκασμό και εξάρτηση. Γίνεται με ελεύθερη επιλογή του εργαζομένου και δεν θυμίζει τη σκληρότητα και την κατάσταση του δούλου που συνοδεύει η δουλεία. Η μετάβαση απο τη δουλεία στην εργασία και από το δουλεία στο δουλειά όφείλεται στην καταναγκαστική σκληρή εργασία που ανέθεταν στους δούλους. Έτσι το δουλειά «σκλαβιά» στους μεσαιωνικούς χρόνους μεταπίπτει στη δουλειά «εργασία». Ο μεταπλασμός του σε δουλειά εξυπηρετεί τη σημασιολογική διαφοροποίηση των δύο λέξεων. Αρχικά το δουλειά σήμαινε βαριά, σκληρή εργασία, επιβαλλόμενη από άλλους, βαθμηδόν πέρασε στη γενική έννοια της εργασίας ακόμα και πνευματικής, ιδεολογικής κλπ. Η εργασία παρέμεινε από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα μιας ευρείας χρήσεως λέξη. Παραγωγη, παραγωγικοτητα, λιτη παραγωγη επανασχεδιασμός

5 Εισαγωγή Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας δυναμικότατα, αποκτώντας το δικαίωμα να την ελέγχει ανεξέλεγκτα. Περνάμε σε ένα άλλο στάδιο, σε μια άλλη εποχή με διαφορετικά δεδομένα και προοπτικές που δεν υπήρχαν σε καμία προηγούμενη. Οι έλπίδες των προηγούμενων χρόνων για μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο και την ποιότητα ζωής εναποτέθηκαν στη δόξα της άκριτα και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Ριχνοντας μια ματιά στον κόσμο που μας περιβάλλει αντικρύζουμε μια θεαματική πρόοδο και μια είκονα αφθονίας και ευκολίας αλλά συνάμα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα ουσιώδες και μια απάντηση άκρως απογοητευτική. Απογοητευτική αν δεν ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα και αν δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία στο ζήτημα αυτο που απειλεί το μέλλον του καθενός μας. Το φαινόμενο αυτό που λέγεται τεχνολογία ανοίγει νέους όριζοντες και δίνει ίσες ευκαιρίες στα άτομα να ανελιχθούν και να βιώσουν έστω και για λίγο, αυτά που κάποτε έθεσαν ως στόχους; Δυστυχώς η εισαγωγή της στο χώρο της εργασίας, παράλληλα με τον επανασχεδιασμό στο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών και της παραγωγής εξάλειψε την αξία της ανθρώπινης εργασίας, έκτοπισε όπως δείχνουν και οι έρευνες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Αγγλία χιλίαδες εργαζόμενους από τις δουλειές τους. Αποτέλεσμα; Τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται συνεχώς και ο ορισμός της πλήρης απασχόλησης να επιδέχεται συνεχώς αλλαγές. Ως πότε θα συνεχιστεί αυτό; Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει προσφορά θέσεων εργασίας ή θα αντικατασταθούν τα εργατικά χέρια από τις αυτοματοποιημένες μηχανές; Ερωτήματα καίρια που απασχόλουν όλους μας άμεσα ή έμμεσα. Ο Rifkin ξεδιπλώνει μπροστά μας μια πραγματικότητα πολύ ρεαλιστική. «Σε λίγα χρόνια η κοινωνία δεν θα πρόσφέρει καθόλου θέσεις εργασίας στα άτομα. Περνούμε έτσι σε μια μετά την αγορά εποχή». Είναι επιτακτική η ανάγκη εναλλακτικών λύσεων στη θέση της επίσημης απασχόλησης. Οι ελπίδες του οικονομικού αυτού προβλήματος στηρίζονται σε ένα τρίτο τομέα εργασίας, αυτόν της κοινωνικής οικονομίας.

6 ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Προχωρούμε γοργά σε μια νέα εποχή, αυτή όπου η ανθρώπινη εργασία παραγκωνίζεται από τον τόμεα της παραγωγής και όχι μόνο. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τον πιο ύπουλο εχθρό κάθε εργαζομένου. Η εισβολή τους άρχισε αργά και ανώδυνα στο βιομηχανικό τομέα παρέχοντας ευκολίες, αντικαθιστώντας τη σωματική δύναμη που απαιτούσε η διεκπεραίωση των εργασίων αυτών. Η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη τους οδήγησε στην όλο και πιο μόνιμη και εκτεταμένη χρήση τους σε κάθε τομέα εργασίας και σε κάθε επαναλαμβανόμενο καθήκον. Συνέπεια η απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων μιας και οι μηχανές μετά από έρευνες και παρατηρήσεις των επιχειρήσεων, τα άψυχα αυτά αντικείμενα αποδείχτηκαν οικονομικότερα, αφού το εργατικό κόστος στερούσε από αυτούς αρκετά μεγάλο ποσοστό εσόδων, αποδοτικότερα, αφού η παραγωγικότητα σημείωσε σημαντική αύξηση και εξασφάλιζαν καλύτερο έλεγχο ποιότητας. Τέλος τους αναλογούσε μεγαλύτερο ποσοστό κερδών. Η πορεία αυτή δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα «Μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, η μαζική εργασία στον τομέα της αγοράς πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να εκλείψει σε όλα σχεδόν τα βιομηχανοποιημένα έθνη του κόσμου». Τα μηνύματα των νέων καιρών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για πιθανή βελτίωση της κατάστασης. Όλο και πιο υπερσύγχρονα μηχανήματα σημειώνουν τη γέννηση τους και σηματοδοτούν το «θάνατο» κάποιων άλλων. Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας κάνουν την εμφανισή τους σε ενά ευρύ φάσμα εργασιών. Δεν σταθήκαμε στην αντικατάσταση της σωματικής ευρωστίας άλλα προχωρήσαμε ένα ακόμη βήμα, στην προσπάθεια αντικατάστασης του ανθρωπίνου νού! Οι λεγόμενες έξυπνες μηχανές αντικαθιστούν χιλιάδες υπαλλήλους, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην αύξηση του ποσοστού της τεχνολογικής ανεργίας. Η μάστιγα αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο αλλά συνταράζει τις οικονομίες Αμερικής, Ευρώπης και Ιαπωνίας. Η αυτοματοποιημένη βιομηχανία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος αφού «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν το μικρότερο κόστος, τον έλεγχο ποιότητας και την ταχύτητα παράδοσης που επιτυγχάνει» η πρώτη. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός σε συνάρτηση με το αυξανόμενο εργατικό κόστος παρακινεί τις υπερεθνικές εταιρείες «να επισπεύσουν τη μετάβαση από τα ανθρώπινα εργατικά χέρια σε μηχανικά υποκατάστατα». Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν τα περιθώρια κερδών τους. «Προτιμούμε να κάνουμε μια κεφαλαιουχική επένδυση παρά να προσλάβουμε ένα νέο υπάλληλο» λέει ο Ρίτσαρτ Σόμποου, διοικητικό στέλεχος της Lincoln Electric στο Κλίβελαντ. Η άποψη του εκφράζει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Ο μηχανικός πολιτισμός της υψηλής τεχνολογίας επιβάλλεται στις εθνικές οικονομίες και επιβάλλει αναδιάρθρωση των χώρων εργασίας στις επιχειρήσεις για μια πετυχημένη αλλαγή. «Εταιρείες αναδιαρθρώνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν την οργάνωση τους για να δημιουργήσουν μια συμβατή ατμόσφαιρα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξαλείφουν στρώματα παραδοσιακής διοίκησης, συμπιέζουν κατηγορίες εργασιών, δημιουργούν ομάδες εργασίας, εκπαιδεύουν υπαλλήλους σε πολλαπλά επίπεδα ικανοτήτων, συντομεύουν και απλοποιούν διαδικασίες παραγωγής και διανομής κι εκσυγχρονίζουν τα συστήματα διεύθυνσης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά». Η

7 παραγωγικότητα αυξήθηκε σημαντικά ενώ το ίδιο σημαντική ήταν η μείωση του εργατικού δυναμικού. Είναι ο γνωστός επανασχεδιασμός, στόχος του οποίου «είναι η βελτιστοποίηση των ροών εργασίας και της παραγωγικότητας στο πλαίσιο ενός οργανισμού». Σύμφωνα με τη Wall Street Journal «σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, ο εταιρικός επανασχεδιασμός θα μπορουσε να καταργεί από ένα εως δυόμιση εκατομμύρια θέσεις εργασίας το χρόνο στο άμεσο μέλλον». Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα σε Ευρώπη και Ασία. Οι τάξεις των ανεργων και υποαπασχολούμενων πληθαίνουν καθημερινά. Οι μελέτες την χρονική περίοδο που γράφεται το βιβλίο «δείχνουν ότι λιγότερο από το 5% των εταιρειών σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει αυτή τη μετάβαση στον νεό πολιτισμό των μηχανών». Προβλέπεται όμως από οικονομολόγους και συμβουλους επιχειρήσεων ότι δεν θα αργήσουν να ρθουν οι μέρες που δεν θα χρειάζεται η παρουσία του ανθρώπου στα εργοστάσια και σε κάθε μορφή εργασίας. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος εισήγαγε στη ζωή του την εργασία. Έτσι μέσα από την ιστορία διαβάζουμε για κυνηγούς, ψαράδες, ξυλουργούς, συγγραφείς, ρήτορες, φιλόσοφους, πληρώματα στα πλοία, στρατιώτες κ.α. Από έδω συμπεραίνουμε ότι η εργασία από ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Ήταν και είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ζήσει μια ζωή που δεν θα του στερεί τις βασικές του ανάγκες. Δηλαδή η εργασία έμμεσα και στα πιο παλιά χρόνια και άμεσα ικανοποιεί την ανάγκη του για τροφή, στέγη και ένδυση. Ανάγκες βασικές που αν δεν ικανοποιηθούν απειλείται η ζωή του. Με άλλα λόγια η εργασία δίνει στον εργαζόμενο αμοιβές και πράγματα που είναι ανταλλάξιμα στην κοινωνία και στην οικονομία στην οποία κινείται. Επίσης η εργασία δίνει στο άτομο την αίσθηση της ασφάλειας. Ασφάλεια οικονομική, αποτελεί πηγή σταθερών εσόδων, (αν αποκλείσουμε το γεγονός οικ αστάθειας μιας δουλειάς), τα οποία είναι αναγκαία για την απόκτηση και διατήρηση της κατοχής αγαθών για την επιβίωση του ατόμου αλλά και για την συμπόρευση του με τις ανάγκες που γεννιούνται ανάλογα με την εποχή και αποτελούν κοινωνικό ζητούμενο. Ασφάλεια για το μέλλον, το άτομο δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να κατακυριεύεται από τρόμο μόνο στη σκέψη ότι μελλοντικά δεν θα έχει πόρους για να ζήσει την οικογένεια του. Αν εξαίρεσουμε την περίπτωση απόλυσης τότε η εργασία θα αποτελεί μια σταθερή και συνεχή κατάσταση που θα διασφαλίζει την ευημερεία του. Η εργασία γίνεται ανάγκη από τη στιγμή που χωρίς αυτήν δεν ικανοποιούνται οι βασικές αλλά και οι δευτερεύουσες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του

8 κοινωνικό όν, αναζητά τη συντροφιά και την υποστήριξη των ομοειδών του. Σε μια εποχή, σαν τη σημερινή, όπου οι άνθρωποι έχουν αποξενώθει μεταξύ τους τόσο όσο ποτέ άλλοτε, ως απόρροια των νέων συνθηκών λειτουργίας των σύγχρονων κοινωνίων με όλα τα χιλιοειπωμένα χαρακτηριστικά ο τόπος εργασίας αποτελεί ένα εύκολο χώρο συνεύρεσης των ατόμων. Όταν δεν αναφερόμαστε στη δουλεία και σε οποιαδήποτε εργασία που γίνεται καταναγκαστικά και διοικείται αυταρχικά, η εργασία με την έννοια του χώρου και του χρόνου απασχόλησης αποτελεί τόπο ανταλλαγής απόψεων, συναισθημάτων, διαλόγου και επικοινωνίας. Η επαφή αυτή που διευκολύνεται μέσα από την εργασία είναι λυτρωτική για το ανθρώπινο είδος. Είναι παράγων σημαντικός για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου. Το άτομο επιλέγει να ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο που ικανοποιεί την ανάγκη του να δημιουργεί, να παράγει έργο. Ο άνθρωπος καθόλην τη διάρκεια της ζωής του χαρακτηρίζεται από ένα δραστήριο πνεύμα που αναλώνεται ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του και την περίοδο της ζωής του σε διάφορες ασχολίες. Ασχολίες που του προσφέρουν το αίσθημα της δημιουργίας και της προσφοράς. Καταπιάνεται με κάτι, θέτει καποιο στόχο και αγωνίζεται να το φέρει εις πέρας. Το άτομο θέλει να νιώθει χρήσιμο, ότι η παρουσία του είναι απαραίτητη σε μια διαδικασία και ότι η προσπάθεια του εκτιμάται ιδιαίτερα. Η εργασία παρέχει στο άτομο αυτη την ικανοποίηση, του δίνει αξία, του δίνει νόημα να ζει και να συνεχίζει αυτό που κάνει. Αν προχωρήσουμε περισσότερο μέσα από την εργασία το άτομο εξελίσσεται προς το καλύτερο. Οι εξελίξεις στους τομείς τεχνολογίας, πληροφορικής και επιστημών, σήμερα, αναγκάζουν το άτομο συνεχώς να αναθεωρεί τις γνώσεις και τα δεδομένα του και να βελτιώνεται ούτως ώστε να συμβαδίζει με τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ψάχνεται συνεχώς και εφευρίσκει τρόπους να γίνεται πιο αποδοτικός στη δουλειά του, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες γίνεται πιο δημιουργικός, διευρύνει τους ορίζοντες του. Το κίνητρο μιας προαγωγής επίσης τον κάνει να θέλει να γίνεται ολοένα και καλύτερος στη δουλειά του. Τέλος η εργασία ικανοποιεί την ανάγκη του «εγώ». Η κοινωνική καταξίωση είναι ένα ζητούμενο του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτός που εργάζεται έχει κάποιο κύρος ο βαθμός του οποίου εξαρτάται από τι εργασία κάνει το άτομο. Μια καλά αμοιβόμενη και αναγνωρισμένη συνεπώς εργασία αμέσως ανεβάζει το άτομο στα μάτια των άλλων και περνα αυτόματα σε μια ομάδα ανθρώπων που αποτελούν την ελιτ της κοινωνίας. Αποκτά το άτομο μια φήμη, ένα όνομα, μια υπόληψη. Όμως και μια πιο χαμηλά αμοιβόμενη εργασία προσδίδει αξιοπρέπεια στο άτομο, γιατί μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένεια του χωρίς να αναγκάζεται να ζητιανεύει ή να στερείτε κάτι. Αυτοπραγμάτωση Η εργασία είναι ευεργετική για το άτομο αλλά κατ επέκτασην συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ζεί και δρά. Η κοινωνία συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο ανθρώπων η σταθερότητα της οποίας εξαρτάται από την ψυχική υγεία των πολιτών της που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τρόπο ζωής τους, την θέληση και προθυμία τους για προσφορά που καθορίζεται από τι τους προσφέρει αυτή και την ισοκατανομή των εισοδημάτων που θα αποφύγει το χάσμα μεταξύ πολύ πλούσιων και πολύ φτωχών. Η εργασία όπως αναπτύχθηκε πιο πάνω αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχολογία του ατόμου. Τα υγιή άτομα αντικατοπτρίζουν και την υγεία της ίδιας της κοινωνίας στην οποίαν ζουν. Άτομα που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και έχουν λόγο να αγωνίζονται προσφέρουν το μέγιστο στην κοινωνική οργάνωση. Πέραν από αυτό η κοινότητα εξυπηρετείται από την εργασία. Το κάθε άτομο αναλαμβάνει μια δουλειά σε ένα

9 τόμεα, βοηθώντας έτσι στην εξέλιξη της και εξυπηρετώντας το σύνολο. Η εξειδίκευση σε κάθε επαγγελμα με άλλα λόγια ικανοποιεί τις ανάγκες της, όπως ιατρικής περιθαλψης, οικονομικών διαχειρισμών, εκπαιδευτικών στόχων κλπ. Όταν όλοι απασχολούνται και αμείβονται ικανοποιητικά χωρίς άνιση κατανομή, δηλαδή κάποιοι να επωφελούνται πολύ περισσότερα από κάποιους άλλους, τότε αποφεύγονται και οι συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών. Μια κατάσταση αδικίας θα οδηγούσε σε κοινωνικές ανισότητες που θα γίνονταν αντιληπτές απο το κόσμο και θα οδηγούσαν σε κοινωνικές συγκρούσεις που θα διατάραζαν την ηρεμία της. Η εργασία αναμφισβήτητα προσφέρει και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Πρωτεργάτης της ανάπτυξης αυτής είναι ο πολιτισμένος άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από ηθική και σεβασμό προς τον πλησίον του και πνευματικά χαρίσματα. Ένας εργαζόμενος που βγάζει τα χρήματα του με τίμιο τρόπο και ικανοποιεί τις κατώτερες ανάγκες του προχωρά και σε σφαίρες ανώτερου πνευματικού επιπέδου. Το χρήμα στη σύγχρονη ζωή είναι η κινητήριος δύναμη και το εισητήριο για κάθε είδους δραστηριότητα είτε αυτή είναι πνευματικής ή υλικής υφής. Ευνοείται με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτά Η δε αναζήτηση μέσα από την εργασία, επιστημονική ή θεωρητική, συμβάλλει στην πρόοδο και στην ανακάλυψη νέων δεδομένων που αναγκάζουν τη διαφοροποιήση των μέχρι τώρα αντιλήψεων και την αναθεώρηση τους με απώτερο σκοπό την βελτίώση μιας καταστασης. Συντείνει στην καλλιέργεια του δημοκρατικού πνευματος εφόσον λειτουργεί βάσει αξιοκρατικών κανόνων. Επίσης όταν τα ποσοστά εργασίας διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα το κράτος δεν χρειάζεται να διοχετευει μεγάλα ποσά του κρατικού προυπολογισμού στα στρώματα ανέργων. Έτσι τα χρήματα αυτά μπορούν να δαπανηθούν για την σχολείων, μουσείων, κέντρων νεότητας, κέντρα βοήθειας πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ναρκωτικά αλκοολισμος ειτς κλπ Για να αναπτυχθούν οι τέχνες κ τα γράμματα. Οικ κινητήρια δύναμη το χρήμα Άνωτερα, πνευματικές αναζητησεις, πυραμίδα μασλοου Χώρις ανεργία δεν απορροφούνται πόροι

10 Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία των λίγων Η συνεχής εισαγωγή της τεχνολογίας στο βιομηχανικό τομέα και στον τομέα παροχής υπηρεσίων γίνεται με προσχήματα του τύπου «με τη μείωση των τίμων των προιόντων, θα τονωθεί η δύναμη του αγοραστικού κοινού, θα δημιουργηθούν νέες αγορές και τέλος περισσότερα άτομα θα βρουν εργασίες στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας με καλύτερες αποδοχές». Δυστυχώς αυτή η απόψη ποροαπέχει από την πραγματικότητα. Αυτά λέγονται απλά για να παρηγορήσουν τους χιλιάδες ανέργους που ανησυχούν για το μέλλον αυτών και των οικογενειών τους. Η πολιτική αυτή, της αντικατάστασης του εργατικού δυναμικού με κεφαλαιουχικές επενδύσεις, γίνεται από τις επιχειρήσεις για να υπηρετήσει μόνο τους εαυτούς τους. Η δημιουργία μιας ενιαίας, παγκόσμιας αγοράς αναγκάζει ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν ότι είναι δυνατο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, τουτ έστιν αύξηση των κερδών τους με μείωση των εξόδων όπου είναι δυνατόν. Θύματα αυτού του επανασχεδιασμού για αυξήση της αποδοτικότητας τους είναι ποιοι άλλοι από τους εργαζόμενους, μεγάλος αριθμός των οποίων δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να απορροφηθούν σε μια νέα εργασία ή να επανεκπαιδευτούν για να κερδίσουν έδαφος στην έξέλιξη της κοινωνίας των γνώσεων και της πληροφορικής. Το μέλλον τους διαγράφεται κάθε άλλο παρά ευοίωνο. Είναι φανερό από τα πιο πάνω ποιους εξυπηρετεί η «λιτή παραγωγή» και ποιους απειλεί. Οι τυχεροί της υπόθεσης είναι τα λίγα ανώτερα δοιηκητικά στελέχη και οι μέτοχοι των επιχειρήσεων. Αυτοί είδαν ιδιοίς ομμασι τα οφέλη της εισαγωγής της τεχνολογίας στην παραγωγή. Αυξηση των κερδών των επιχειρήσεων λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των μηχανημάτων και απαλλαγής από περιττά έξοδα, όπως αυτά των εργαζομένων τους έκαναν να προσκυνούν στο νέο μηχανικο/τεχνολογικό ευαγγέλιο. Τα εισοδήματα τους είναι ψηλότερα από ποτέ, μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο το οικονομικό χάσμα μεταξύ αυτών και της λαϊκής μάζας. Οι δε μέτοχοι βλέπουν τα μερίσματα τους πολλές φορές να τριπλασιάζονται ακόμα. Μπροστά σε τέτοια οφέλη και προοπτικές κάθε επιχείρηση πασχίζει να περιορίσει το μέγεθος της, να απολύσει εργάτες, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος της. Δεν φτάνει μόνο αυτό προχωρούν και σε άλλες αλλαγές όπως συρρίκνωση των ωρών και κατ επέκταση των μισθών των υπολοίπων εργαζομένων. Έτσι η κοινωνία οδηγείται σε πόλωση. Από τη μια είναι οι πολύ πλούσιοι και από την άλλη οι πολύ φτωχοί εργάτες. Ευνοούμενοι από τις νέες συνθήκες είναι και οι εργάτες της γνώσης. Είναι οι αναλυτές συμβόλων που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να διοικήσουν την οικονομία της υψηλής τεχνολογίας. Εδώ συγκαταλέγονται οι πολιτικοί μηχανικοί, οι φυσικομαθηματικοί, αναλυτές λογισμικού, δικηγόροι, σύμβουλοι διοίκησης επιχειρήσεων, ειδικοί δημόσιων σχέσεων, τραπεζικοί και προγραμματιστές στρατηγικής. Διεκδικούν δυναμικά μέρος της εξουσίας στις επιχειρήσεις και η αναγκαιότητα τους δεν δίνει άλλη επιλογή στην ανώτατη διοίκηση και στους επενδυτές παρά να τη δώσουν. Αναμένεται ότι θα αποτελέσουν μια καινούργια τάξη αριστοκρατίας. Το χρήμα ρέει άφθονο, όμως στα χέρια των εργαζομένων το μόνο που βρίσκεται είναι το χαρτί απόλυσης, ή ένας μίσθος ελάχιστα αυξημένος από την περσινή χρονιά. Στην ανοδική πορεία των επιχειρήσεων μένουν αμέτοχοι οι

11 εργαζόμενοι. Το όνειρο τους για περισσότερο ελεύθερο χρόνο και περισσότερα χρήματα, ως απότοκα της αυτοματοποίησης και της συμμετοχής και όχι αποκλειστικής χρήσης των μηχανημάτων στη διαδικασία παραγωγής, έχει συνλιβεί. Όσοι δουλεύουν σε βιομηχανίες ή υπηρεσίες νιώθουν να απειλούνται. Μεγάλος αριθμός αφέθηκε στην τύχη του, να ψάχνει δουλειά τη δυσκολότερη περίοδο εύρεσης εργασίας. Γιατί δεν φτάνει που είναι δυσκολοεύρετες, οι περισσότερες απο αυτές απαιτούν γνώσεις ενός επιπέδου που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αλλά ούτε ποτέ μπορουν να διαθέσουν. Εκτός από τον μέσο εργαζόμενο η επιδημία αυτή αρχισε να εξαπλώνεται και στους εργαζόμενους στα μεσαία κλιμάκια των επιχειρήσεων. Θύματα και αυτοί της αυτοματοποίησης βγαίνουν στο κυνήγι εργασίας αποθαρρυμένοι, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να βρούν μια εργασία ειναί ελάχιστες, ενώ οι πιθανότητες να βρούν μια εργασία με τις ίδιες αποδοχές μηδαμινές. Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων οι περισσότεροι, βάζουν στην άκρη τους τίτλους τους και αναγκάζονται ακόμα να συμβιβαστούν σε μια δουλειά που δεν απαιτεί τις γνώσεις που διαθέτουν, για να καταφέρουν να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια τους. Οι διευθυντές από σιλικόνη είναι παρόντες και διεκδικούν όλο και περισσότερα, περιθωριοποιώντας τα έμψυχα διοικητικά στελέχη. Το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τους νέους, οι οποίοι μόλις βγούν στην αγορά εργασίας απογοητεύονται συνειδητοποιώντας την δραματική κατασταση που επικρατεί. Η παρουσία τους και η προσφορά τους είναι περιττή. Αν μετά από επανειλλημένες προσπάθειες δεν ενσωματωθούν κάπου οι συνέπειες για το ατόμο τους αλλά και την κοινωνία γενικότερα είναι επίφοβες. Αποστασιοποιούνται από το σύνολο, οι ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται καθώς και οι οικονομικές, τους εξωθούν σε πραξεις βίας που δυστυχώς πολλές φορές διαδραματίζονται μέσα στην οικογένεια τους. Συνέπειες της εισαγωγής νέων τεχνολογίων στο τομέα της εργασίας Η αυτοματοποίηση και οι νέες τεχνολογίες παρόλο που εισέβαλλαν στη ζωή του ανθρώπου με υποσχέσεις για ουσιαστικές αλλάγες ως προς την ποιότητα της και όχι μόνο, συνοδεύονται από δραματικές συνέπειες για το κάθε άτομο μεμονωμένα και για την κοινωνία γενικότερα. Καταρχήν, με τη θεοποίηση των μηχανών και την ασύδοτη χρήση τους, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του εργατικού δυναμικού στη διαδικασία παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, η αξία του ανθρώπου στην εργασία υποβιβάζεται. Το άτομο νιώθει άχρηστο και περιττό. Το να νιώθει κανείς χρήσιμος αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιείται ούτως ώστε να είναι ψυχολογικά υγιές και με αυτοπεποίθηση να κινείται ανάμεσα στο κοινωνικό σύνόλο. Με αυτό το τρόπο το άτομο περιθωριοποιείται, αποσπάζεται από το κοινωνικό σύνολο, αντίμετωπίζει εχθρικά τους γύρω του. η ψυχολογία του αλλάζει και αν η

12 κατάσταση διαιωνίζεται τότε οι πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη και μελαγχολία είναι μεγάλες Η εργασία δίνει κύρος στο άτομο, μα πάνω απ όλα οικονομική στήριξη. Πώς θα επιβιώσει σε αυτήν την συνεχώς μεταβαλλόμενη και απαιτητική κοινωνία όπου το χρήμα αποτελεί το κυρίως ζητούμενο. Χωρίς δουλειά ο ανθρωπος χάνει το εισόδημα του και η αγωνία του πως θα θρέψει την οικογένεια του τον κατακυριεύει. Αν ακόμα οι προσπαθείες του για εξεύρεση νέας εργασίας αποβούν άκαρπες τότε το άτομο αρχίζει να περιθωριοποιείται από τους γύρω του, βυθισμένος στο θυμό και την απελπισία του. Χωρίς χρήματα πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, το ενοικίο τους, ζούν κάτω από άθλιες συνθήκες και άλλοι μένουν άστεγοι. Πολλοί καταφεύγουν στα ναρκωτικά, στον αλκοολισμό, στη βία, στις διαρρήξεις και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ψυχολογική πίεση οδηγεί το άτομο και στην αυτοκτονία. Η σταθερότητα και η θαλπωρή της παραδοσιακής οικογένειας κλονίζονται. Ο τρόπος λειτουργίας της αλλάζει. Οι γονείς απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι για να βγάλουν τα προς το ζην ενώ όταν μένουν στο σπίτι λόγω ανεργίας η καταστασή είναι δραματική. Η ανασφάλεια και η οργή τους οδηγούν σε εκδηλώσεις βίας. Τα διαζύγια αυξάνονται σε αριθμό εξαιτίας του λόγου αυτού και πολλές οικογένειες είναι μονογονεικες. Αθώα θύματα τα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από άσχημες συνθήκες, και στιγματίζεται η παιδική τους ηλικία με τραυματικές εμπειρίες. Οι ξυλοδαρμοί στην οικογένεια καταντούν συνήθεια και πολλά παιδιά χρειάζονται βοήθεια από ψυχολόγους και άλλους ειδικούς, αλλιώς οι νέες γενιές θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής ισορροπίας. Οι συνέπειες της τεχνολογικής ανεργίας με την παράλληλη αβεβαιότητα που διαγράφει για το μέλλον είναι εμφανείς ιδιαίτερα στους νέους. Το θέμα τους απασχολεί ιδιαίτερα αφού οι περισσότεροι, πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, ονειρεύονται την ώρα και τη στιγμή που θα διαβούν το κατώφλι της εργασίας τους με τον αέρα του ανεξάρτητου πλέον ενήλικα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί σε όλους γιατί οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό των υποψηφίων. Έτσι παρατηρείται πολλοί νέοι να κλείνονται στα σπίτια και στους εαυτούς τους, να εκδηλώνουν ανάρμοστες συμπεριφορές και να αποκτούν συνήθειες επιβλαβείς για τους εαυτούς τους. Τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται συνεχώς και η συνοχή των κοινωνιών σιγά σιγά αρχίζει να καταρρεεί. Η επιρροή της τεχνολογίας είναι φανερή και σαυτούς που δεν χάνουν την εργασία τους σε χώρους βιομηχανίας και υπηρεσιών. Μειωμένες εργάσιμες ώρες και μείωση των μισθών τους αναγκάζουν να δουλεύουν υπερωρίες ή και να έχουν μια δεύτερη δουλειά για να βγάλουν τα χρήματα που είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ζωή αυτή είναι γεμάτη στρές και κούραση, καθιστώντας το άτομο επιρρεπές σε ασθένειες όπως έλκος, ανεβασμένη πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υποαπασχόληση Η σχέση εργαζόμενου εργασίας μεταβάλλεται.οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής μειώνουν τον έλεγχο που κάποτε ασκούσε ο εργαζόμενος στην παραγωγή. Οι έντολες και οι οδηγίες καθορίζονται από τους αναλυτές συμβόλων και μεταφέρονται απευθείας στις μηχανές οι οποίες τις εκτελούν κατα γράμμα. Ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε ένα απλό παρατηρητή, σε ένα βοηθό της μηχανής χωρίς το δικαίωμα λόγου ή επέμβασης στην παραγωγή. Η πολιτική που ακολουθείται από πολλές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου και εξαπλώνεται και σε άλλα βιομηχανοποιημένα κράτη με δυναμικό τρόπο δεν σημαίνει κατανάγκη ότι οι πωλήσεις τους θα πάνε κατευχήν. «Η επιτυχία των

13 επιχειρήσεων αποτελεί την πηγή της κλιμακούμενη οικονομικής κρίσης». Αυξάνεται μεν η παραγωγικότητα αλλά όταν το εργατικό δυναμικό μιας αγοράς μειώνεται τότε μειώνονται και οι αγοραστικές δυνατότητες του. Με λίγα λόγια η προσφορά υπερνικά τη ζήτηση. Πως θα λειτουργήσει ομαλά μια κοινωνία με οργισμένους άνεργους που είναι έτοιμοι για όλα ουτως ώστε να βρούν το δίκιο τους. Με μεγάλο αριθμό αστέγων και προβλήματα σοβαρά στους κόλπους των περισσοτέρων οικογενειών που αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του χαρακτήρα και διαπαιδαγώγησης των νέων παιδιών. Κάτω από τη φαινομενικά φυσιολογική λειτουργία της σιγοβράζει μια φωτιά ύπουλη. Μια μόνο σπίθα είναι αρκετή για να την πυρπολήσει. Για την εύρεση χρημάτων πολλοί καταφευγουν στις ληστείες απειλώντας έτσι την ασφάλεια κάθε σπιτιού και επιχείρησης και διαταράσσουν την ηρεμία των πόλεων. Η ζήλια και ο πόνος μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις που θα βλάψουν τον πλησίον τους. Οι τοποθετήσεις βομβών και οι πυρπολήσεις είναι ήδη γνωστές και στα μέρη μας που οφείλονται σε αντιζηλίες. Άνθρωποι λαβωμένοι ψυχικά μένουν αδρανείς και απαθείς, χάνουν κάθε όρεξη για προσφορά και αδρανοποιούν κατ επέκτασην και την κοινωνία. Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα για να εναντιωθούν στις πολιτικές αυτές που διατηρούν και αυξάνουν το πρόβλημα αδρανοποιούν τις κοινωνικές λειτουργίες. Από ένα πολιτισμό δημοκρατίας, ελεύθερου πνεύματος και στραμμένο προς την σημασία του επαγγέλματος περνάμε σε ένα πολιτισμό «τεχνοκρατίας» που οι συνέπειες του υπονομεύουν τον ανθρώπινο νου και το πνευμα ενώ παράλληλα αλλάζουν οι αξίες του. Οι μέχρι τώρα ιδέες μας για το νόημα και την κατεύθυνση της προόδου αμφισβητούνται. Για ένα περιορισμένο αριθμό υψηλόβαθμων εργαζομένων το μέλλον είναι ελπιδοφόρο σε αντίθεση με πολλούς άλλους που είναι σκοτεινό και αβέβαιο. Ποια είναι η πραγματικότητα αυτή που προσφέρεται από τους συγγραφείς κυρίως ως ένας τεχνολογικός παράδεισος ή μια επικίνδυνη πορεία προς την σύθλιψη του ανθρωπίνου παράγοντα στην παραγωγή και στο τομέα τηα αγοράς και συνεπώς σε κάθε του δραστηριότητα. Ο σύγχρονος πολιτισμός πασχίζει να ισορρόπησει ανάμεσα στα δύο και ανάμεσα στις αντιδράσεις του λαού. Η αξία της εργασίας του μειώνεται και γιαυτό πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης των ανθρώπων αυτών για να αναζοωπυρωθεί η αγοραστική δύναμη του κοινού. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα με την πρέπουσα προσοχή και να δράσουν νωρίς και προληπτικά και όχι ετεροχρονισμένα και αναποτελεσματικά. Η γρήγορα εξελισσόμενη αυτή κατάσταση σύντομα θα οδηγήσει σε έκρηξη, σε μια χαοτική κατάσταση που θα διαταράξει συθέμελα τη πολιτική και όχι μόνο σκήνη ενώ οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον πολιτισμό. Ευαλωτοι σε ασθενειες, αυξημενα επίπεδα άγχους και καταθλιψης, τρέφονται ανθυγιεινα, κατανάλωση ποτών και τσιγάρων => καρδικές προσβολές και συμφορήσεις Η πείνα πλήττει περισσότερο τα παιδιά

14 Η άποψη του Rifkin για τα χρόνια που έρχονται Συμφωνα με το συγγραφέα η επανάσταση των μηχανών, του αυτοματισμού και του επανασχεδιασμού της οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων έφεραν τα πανω κάτω στον ταλαιπωρημένο εργαζόμενο. Τα λογοτεχνικά όνειρα για μια ουτοπική ξέγνοιαστη και ανέμελη ζωή «παρέα» με τα τερατουργήματα της τεχνολογίας παραμένουν λέξεις γραμμένες στα βιβλία για να ικανοποιούν τους λάτρεις των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. «Τόσο τα βιομηχανικά όσο και τα αναπτυσσόμενα έθνη συνειδητοποιούν ολοένα και πιο πολύ ότι η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς ένα αυτοματοποιημένο μέλλον. Οι επαναστάσεις των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας εγγυώνται μεγαλύτερη παραγωγικότητα με λιγότερη ανθρώπινη εργασία». Αυτό επέτρεψε στις επιχειρήσεις να προβούν σε μαζικές απολύσεις εργατικού δυνμικού με αποτέλεσμα την αυξηση του αριθμού των ανέργων. Το γεγονός αυτό ικανοποιεί ένα παλιό ζητούμενο, όχι όμως υπό τις προυποθέσεις που διεκδικείτον. Τα άτομα αυτά έχουν πλέον ελεύθερο χρόνο που χαραμίζεται όμως περισσότερο στην απραξία. «Η Τρίτη βιομηχανική επανάσταση σημαίνει μερικές θέσεις υψηλής τεχνολογίας για τη νέα αριστοκρατική τάξη των εργατών της γνώσης και μεγαλύτερη μακροχρόνια τεχνολογική ανεργία για εκατομμύρια άλλους». Εντείνει τη πόλωση εισοδημάτων και τη περιθωριοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων. «Σε όλο το κόσμο θα πρέπε να δημιουργηθούν περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο νέες θέσεις μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, για να μπορέσουν να έχουν ένα εισόδημα όλα τα μέλη του εργατικού δυναμικού σε αναπτυσσόμενα και αναπτυγμένα έθνη. Με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ρομποτικής και αυτοματισμού να εξαφανίζουν εργασίες σε όλους τους κλάδους και τομείς, οι πιθανότητες να βρούν κάποια δουλειά αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια νέα μέλη φαίνονται ελάχιστες». Πορευόμαστε σε ένα κόσμο με πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών στην υπηρεσία του ανθρώπου, ενός σύγχρονου όμως ανθρώπου αποδυναμωμένου οικονομικά. Το εργατικό δυναμικό δέχεται συνεχώς πλήγματα και αυτό ενώ ο πληθυσμός της γής αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον Ριφκιν «η αντίθεση μεταξύ των πιέσεων που δημιουργεί ένας αυξανόμενος πληθυσμός και των μειούμενων ευκαιριών απασχόλησης θα διαμορφώσει γεωπολιτικά τη νεοεμφανιζόμενη παγκόσμια οικονομία υψηλής τεχνολογίας τον επόμενο αιώνα». «Η τεχνολογική περιθωριοποίηση των εργαζομένων και η αυξανόμενη ανεργία έχουν σαν αποτέλεσμα μια δραματική άνοδο των ποσοστών εγκληματικότητας και βίας, που αποτελεί σαφές προμήνυμα για τα επόμενα προβληματικά χρόνια». Οι νέοι όλο και περισσότερο στρέφονται σε πράξεις βίας και εγκληματικότητας. Πολλοί άνεργοι «κλειδωμένοι έξω από το νέο παγκόσμιο χωριό της υψηλής τεχνολογίας, θα βρίσκουν τρόπους να μπαίνουν λαθραία μέσα για να παίρνουν δια της βίας όλα όσα τους στερούν οι δυνάμεις της αγοράς».

15 «Το προβλημα τους (των ανέργων) θα απαιτήσει άμεση φροντίδα, αν θέλουμε να αποφύγουμε κοινωνικές συρράξεις σε μια παγκόσμια κλίμακα». Για να αντιμετωπιστεί αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν δύο πολιτικές. «Πρώτον ένα μέρος από τα οφέλη της αυξημένης παραγωγικότητας που πηγάζουν από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης εργασίας και χρόνου θα πρέπει να κατανεμηθεί στα εκατομμύρια των εργαζομένων. Τα εντυπωσιακά άλματα της παραγωγικότητας φρόνιμο θα είναι να συνοδευονται από αντίστοιχες μειώσεις των ωρών εργασίας και σταθερές αυξήσεις αποδοχών, που θα εξασφαλίζουν ένα δίκαιο καταμερισμό των καρπών της τεχνολογικής προόδου. Δευτερον, η συρρίκνωση της μαζικής απασχόλησης στην οικονομία της αγοράς και ο περιορισμός των κυβερνητικών δαπανών στο δημόσιο τομέα θα απαιτήσουν την εστίαση μεγαλύτερης προσοχής στον τρίτο τομέα: την εκτός αγοράς οικονομία. Είναι ο τρίτος τομέας η κοινωνική οικονομία- αυτός στον οποίο θα στραφούν πιθανότατα οι άνθρωποι τον επόμενο αιώνα για να καλύψουν προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες τους, που δεν εξυπηρετούνται πλέον ούτε από την αγορά ούτε από νομοθετικά θεσπίσματα». Στο χώρο αυτό οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν νέους ρόλούς και ευθύνες και η κοινωνική εικόνα που θα δημιουργηθεί θα διαφέρει εκ βαρθρων από τη σημερινή. Ένας τρόπος σύμφωνα με το συγγραφέα να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων είναι η μείωση των εργάσιμων ωρών με τη διατήρηση των μισθών σταθερή, ούτως ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και όλο και περισσότεροι να μπορέσουν να γευτούν ένα κομμάτι από την οικονομική πίττα. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση γιατί οι επιχειρήσεις προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα τους βγάλει εκτός ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο. Το επιχείρημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Ένας τρόπος είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών να γίνεται η αποζημίωση των ανέργων από την πρώτη και η συντόμευση της εργάσιμης βδομάδας από μέρους των επιχειρήσεων. Επιπλέον θα μπορούσε να δώσει μια πίστωση χρόνου στις εταιρείες όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσειςμε προϋπόθεση να μειώσουν τις ώρες εργασίας και να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό. Επίσης συνετό θα ήταν να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από την παραγωγικότητα και οι εργαζόμενοι. Όσον αφορά τη μικρότερη βδομάδα εργασίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι για να εξυγειανθεί κάπως το οικονομικό τους πρόβλημα. Μια φορολογική ελάφρυνση για κάθε αφαιρούμενη ώρα θα ήταν σημαντική αρωγή. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων και η υιοθέτηση της πολιτικής αυτής δεν είναι εφικτή αν δεν εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλιώς οι εταιρείες που θα τολμήσουν κάτι τέτοιο θα βρεθούν σε μειονεκτικότερη θέση από τις άλλες. Το εργατικό κόστος τους θα είναι αυξημένο και οι τιμές των προιόντων τους το ίδιο, κάτι τέτοιο θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα τους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού και να ισχύσει για όλους αυτό. Ο μειωμένος ρόλος της κυβέρνησης σαν εργοδότη, ο ελευθερος χρόνος των εργαζομένων και η αδράνια των ανέργων φέρνουν στο προσκήνιο μια άλλη προοπτική. Το ταλέντο και οι ικανότητες των πολιτών θα μπορούσαν να αναλωθούν σε ένα τομέα ανεξάρτητο από την αγορά και το δημόσιο τομέα, ένα τομέα που θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τεχνολογικής απειλής με όλες τις συνέπειες που έχει για το ατομο, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Είναι η οικονομία της κοινωνίας όπου κάθε άτομο θα θέτει κάποιους στόχους, θα εκτελεί αποστολές με στοχοθεσία το κοινό καλό, την εξυπηρέτηση του συνανθρώπου του. Η τρίτη αυτή δύναμη θα βασίζεται στην ίδρυση και τη λειτουργία των κοινοτήτων. «Οι κοινοτικές δραστηριότητες καλύπτουν όλο το φάσμα, από κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την

16 φροντίδα για την υγεία, την παιδεία και τις έρευνες, τις καλές τέχνες, τη θρησκεία και την παροχή νομικής υποστήριξης». Γνωστός επίσης ως ανεξάρτητος ή εθελοντικός, ο τρίτος τομέας διαδραματίζει «διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ επίσημης οικονομίας και κυβέρνησης, αναλαμβάνωντας αποστολές και παρέχοντας υπηρεσίες που οι άλλοι δύο τομείς είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να χειριστούν, ενώ πολλές φορές λειτουργεί σαν υπερασπιστής ομάδων και περιφερειών, τα συμφέροντα των οποίων αγνοούνται από την αγορα ή περνούν σε δευτερη μοίρα στα κυβερνητικά συμβούλια». Ο εθελοντικός τομέας σύμφωνα με το συγγραφέα είναι ο πιο υπεύθυνος κοινωνικά γιατί μεριμνά και ασχολείται με ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Άτομα περιθωριοποιημένα, φτωχά, λησμονημένα από τους πάντες. Αυτοί που αποφασίζουν να ενταχθούν στον τομέα αυτό δεν περιμένουν καποιο αντάλλαγμα υλικό, το κάνουν από αγάπη για το συνανθρωπό τους, από συνειδητοποίηση της άναγκης του άλλου. Δεν γίνεται πειθαναγκαστικά γι αυτό και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Πάνω απόλα είναι μια κοινωνική συναλλαγή. Θεωρεί ότι είναι μια νέα μορφή πολιτισμικής έκφρασης, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην άνθηση του δημοκρατικού πνεύματος. Οι άνθρωποι νιώθουν ότι γίνονται μέλη μιας πραγματικής κοινότητας και παυούν να είναι περιθωριοποιήμενοι και απομονωμένοι. Τα κοινωνικά προβλήματα προβάλονται, ακούγονται και αντιμετωπίζονται. Ένα χέρι βοήθειας απλώνεται παντού χωρίς δισταγμό. Νέες ιδέες, διάλογος πνευματικές εμπειρίες, συνεργασία, αλληλεγγύη, φιλίες αξίες που προωθούν την προοδο του ατόμου, της κοινωνίας και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας ανθίζουν μέσα από τις κοινοτικές δραστηριότητες. Επίσης μέσω των οργανώσεων αυτών μετατοπίζεται η υλιστική και καταναλωτική θεώρηση του κόσμου σε μια θεώρηση της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Στα αρχικά στάδια για την εδραίωση του συστήματος αυτού απαιτείται υποστήριξη από την κυβέρνηση. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σ αυτούς που εργάζονται για να αφιερώσουν κάποιο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ασχοληθούν με τον τρίτο τομέα και με συγκεκριμένα νομοθετήματα να δοθούν εργασίες στους άνεργους σε κοινοτικές υπηρεσίες. Τα κινητρα αυτά σύμφωνα με το Ριφκιν θα αποτελέσουν τη σωτηρία της κοινωνίας από τη διασπαση και μαζί όλοι θα πορευονται προς ένα κοινό εθνικό σκοπό με προκαθορισμένη κατεύθυνση. Ένα κίνητρο θα ήταν η φοροαπαλλαγή του προσωπικού εισοδήματος, όσον αφορά αυτούς που δουλεύουν, ανάλογα με τις ώρες εργασίας που κάνουν εθελοντικά. Όσον αφορά τους άνεργους θα πρέπει να τους δίνεται μια κοινωνική αμοιβή εφόσον δείξουν το ενδιαφέρον να κινητοποιηθούν στον τρίτο τομέα. Επισημαίνει και την σημασία του να δοθούν επιχορηγήσεις στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να προσλαμβάνουν προσωπικό και να το επανεκπαιδεύουν με σκοπό την ενσωμάτωση του στους κόλπους της. Η διαβάθμιση των εργασιών ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούν και ο αντίστοιχος καθορισμός των κοινωνικών αμοιβών θα συντελούσε στην επανένταξη διοικητικών στελεχών και ειδικευμένων εργατών που η παραγωγική τους αξία εκμηδενίστηκε άλλα και στην πρόοδο της κοινότητας. Το εισόδημα αυτό θα δώσει την οικονομική δύναμη στο καταναλωτικό κοινό να αγοράζει, τις δυσανάλογα αυξημένες, παρεχόμενες υπηρεσίες και παραγόμενα προϊόντα. Η παροχή κοινωνικής αμοιβης ως αντάλλαγμα για την εργασία των ανέργων κυρίως, στον ανεξάρτητο τομέα θα ωφελέσει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Το φορολογητεό εισόδημα θα αυξηθεί, ενώ η εγκληματικότητα θα μειωθεί, μειώνοντας έτσι και το κόστος που θα έπρεπε να δαπανηθεί για την καταστολή της, η δε αγοραστική δύναμη θα ενισχυθεί. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο τρίτος τομέας έχει τη δυνατότητα να αναλάβει δραστηριότητες που το κράτος και η αγορά αδυνατούν ή εσκεμμένα αγνούν να αναλάβουν(κτίσιμο ασύλων για άστεγους,

17 ηλικιωμένους κ.α.). Τέλος η συνεργασία κράτους και εθελοντικού τομέα θα συμβάλει στη δημιουργία αυτοδύναμων κοινοτήτων που με τη σειρά τους θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή σε κάθε χώρα, μια πορεία προς την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πρόοδο που απειλείται από την δυναμική παρουσία της νέας τάξης πραγμάτων, όπως είναι η κοινωνική αναδιάρθρωση. Συμπεράσματα (με bullets) Συμπεράσματα όσων έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα! Δεν κάνουμε αξιολόγηση εδώ. Κάναμε σε όσα επιλέξαμε να γράψουμε στην εργασία. Αξιολόγηση Συμπερασμάτων Ασκούμε κριτική στα συμπεράσματα. Διατυπώνουμε δικές μας προτάσεις, λύσεις κλπ. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η επιρροή που άσκησε σε τομείς όπως της πληροφορικής, επικοινωνίας και της επιστήμης άλλαξε τον τρόπο ζωής μας. Θετικά ως προς την διεύρυνση των γνώσεων μας, γνώσεων που εφαρμόστηκαν και διευκόλυναν τη ζωή μας στην αντιμετώπιση ασθενειών, στις ανακαλύψεις αιτιών που τις προκαλούν, στο τρόπο λειτουργίας του ανθρωπινου νου και όχι μόνο, στην απαλλαγή του ανθρώπου από κοπιαστικές εργασίες. Το στιγμα της είναι παντού και συγκεκριμένα στον τομέα της εργασίας. Στο κάθε σπίτι υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, οι επιχειρήσεις κινούνται με βάση τα λογισμικά δεδομένα και εκτελούν πολλές από τις εργασίες τους σε μηχανές. Όντως η παραγωγικότητα αυξήθηκε και τα έξοδα τους μειώθηκαν. Το φαινόμενο της τεχνολογικής ανεργίας είναι παρόν κυρίως σε βιομηχανοποιημένες, και τεχνολογικά και οικονομικά ανέπτυγμένες χώρες όπως η Αγγλία. Αμερική, και Ιαπωνία. Στις υπολοιπες αναπτυσσόμενες χώρες το φαινόμενο διαφαίνεται αλλά ακόμα η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική γιαυτο και οι κυβερνήσεις επαναπαύονται. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η νέα διεθνής αγορά θα αναγκάζει κάθε επιχείρηση όπου και αν βρίσκεται να αναθεωρεί τις μέχρι τώρα απόψης της περί παραγωγής και να ακολουθεί τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανοποιημένες χώρες, αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. 1. το πρόβλημα της τεχνολογικής ανεργίας δεν είναι τόσο διαδεδομένο σε χώρες μικρές όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. 2. οι συνέπειες όμως από μια μαζική απολυση εργαζομένων είναι καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία. 3. τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί αυτό ή να αντιμετωπιστεί

Μεταφορές Μεταφορές Καταναλωτής Ε

Μεταφορές Μεταφορές Καταναλωτής Ε ΚΕΦ. 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του μαθήματος των Οικονομικών είναι να προσφέρει τις αναγκαίες οικονομικές γνώσεις, ώστε να αντιλαμβανόμαστε σωστά τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Εξαρτήσεις Τρόποι αντιμετώπισης και παρέμβασης

Εφηβεία και Εξαρτήσεις Τρόποι αντιμετώπισης και παρέμβασης Εφηβεία και Εξαρτήσεις Τρόποι αντιμετώπισης και παρέμβασης Όπως όλοι γνωρίζουμε η εφηβεία είναι η περίοδος μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Γίνονται γρήγορες αλλαγές στο σώμα και στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3 ο Διεύθυνση-Παρακίνηση 3.1. Ηγεσία-Βασικές έννοιες Η επιτυχία των επιχειρήσεων ή των οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Φιλία Προϋποθέσεις ορθής φιλίας: Σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. Ειλικρίνεια και τιμιότητα. Κατανόηση προβλημάτων. Αλληλοβοήθεια. Κοινά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Πρόλογος 2. Τι είναι η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση/Πολλαπλή Σκλήρυνση 3. Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης Π ρ ό λ ο γ ο ς Ο λόγος της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία - Επάγγελμα. Ανάλυση 1 εννοιών

Εργασία - Επάγγελμα. Ανάλυση 1 εννοιών Εργασία - Επάγγελμα Ανάλυση 1 εννοιών Τι είναι εργασία επάγγελμα Εργασία : Η σωματική και πνευματική απασχόληση του ανθρώπου που αποβλέπει σε παραγωγικό σκοπό. Όλα τα καταναλωτικά αγαθά είναι προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Η ΟΓΕ αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. Η στήριξη του νέου ζευγαριού, και ιδιαίτερα της γυναίκας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε τόσο άσχημη κατάσταση, όσο τον καιρό αυτόν. Ο λόγος;

Διαβάστε περισσότερα

www.arnos.gr κλικ στη γνώση Τιμολόγηση

www.arnos.gr κλικ στη γνώση Τιμολόγηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Τιμολόγηση Παράγοντες επηρεασμού της τιμής Στόχος της τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να είναι ο καθορισμός μιας ιδανικής τιμής η οποία θα ικανοποιεί τόσο τους πωλητές όσο και τους αγοραστές.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. Α Τρίμηνο 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. Α Τρίμηνο 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Τριμηνιαία Έρευνα Α Τρίμηνο 2012 Αθήνα, Απρίλιος 2012 2 Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Α Τρίμηνο 2012 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας.

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας. Αθήνα Μάρτιος 2011 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2 105 57 ΑΘΗΝΑ Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165 Email: adedy@adedy.gr, adedy1@adedy.gr ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέες μορφές απασχόλησης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ποιες είναι οι νέες μορφές απασχόλησης; Σύμβαση ορισμένου χρόνου Μερική απασχόληση Προσωρινή απασχόληση Σύμβαση έργου Υπεργολαβία Εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ Τάξη: Γ ΕΠΑΛ Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Κείμενο «Όπλο επιβίωσης» η δια βίου εκπαίδευση και η κατάρτιση. Στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΥ 002 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ (ΜΟΥΣΙΚΗΣ) 21/11/2007

ΠΡΥ 002 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ (ΜΟΥΣΙΚΗΣ) 21/11/2007 ΠΡΥ 002 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ (ΜΟΥΣΙΚΗΣ) 21/11/2007 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η ειδική εκπαίδευση(special education) ειναι η παιδεία η οποία επικεντρώνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 27 Φεβρουαρίου, 2014 Παναγιώτα Χριστοδούλου Κοινωνική Λειτουργός ΜΑ, Υπ. Διδάκτορας Ορισμός Εμπορίας Προσώπων Σύμφωνα με τον περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας συµπεριφοράς και δεοντολογίας για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας I. Γιατί ο κλάδος χρειάζεται έναν κώδικα συµπεριφοράς και δεοντολογίας; Ο τοµέας της ιδιωτικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Μαρμαρινός Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2. Επιχειρηματικότητα: έννοια και σημασία σελ.3. Επιχειρηματίας: γεννιέσαι ή γίνεσαι?...σελ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2. Επιχειρηματικότητα: έννοια και σημασία σελ.3. Επιχειρηματίας: γεννιέσαι ή γίνεσαι?...σελ. Ιουστινιανού 3, 41222, Λάρισα Τηλ:2410-626945 e-mail: info@entre.gr web site: www.entre.gr ΜΗΝΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΜΑΙΟΣ 2006 ΤΕΥΧΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2 Επιχειρηματικότητα: έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.gr Εισήγηση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα εποχή ανατέλλει στην ευρύτερη και ανεξάρτητη

Μια νέα εποχή ανατέλλει στην ευρύτερη και ανεξάρτητη Η νέα εποχή στη συντήρηση-επισκευή του αυτοκινήτου Οι οκτώ νέες τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς Επηρεασμένες από τις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών και την τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι!

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Με ένα πραγματικά απλό και κατανοητό λόγο, η κυρία Μιγγείρου στο νέο της βιβλίο Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι, που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣ Ε Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην ΕΕ Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο

Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - EDITORIAL Η υγιεινή και ασφάλεια, μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της απόδοσης και μέτρο επιτυχίας στο νοσοκομείο Ο όρος υγεία και ασφάλεια στην εργασία αφορά τις συνθήκες και τους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ; ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ; Βοηθούν στη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης της χώρας Βοηθούν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στον περιορισμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΜΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΜΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΙΜΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Νικόλαος Γ. Σαφαρίκας Οικονομολόγος Διευθυντής Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών ΔΕΥΑ Σερρών 1. Τιμολόγηση Τιμολογιακή Πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Παράρτημα Ι- Σελίδα 2/5 1. Η έννοια της παραγωγικότητας Ο όρος παραγωγικότητα εκφράζει τη σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων (εκροών) ενός συστήματος - μιας επιχείρησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΨΩΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΑΜ 836)

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΨΩΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΑΜ 836) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΨΩΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΑΜ 836) Κάθε επιχείρηση που θέλει να είναι βιώσιμη και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος οφείλει να έχει βαθιά πίστη στο όραμά της. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 129 133, έκδοση 2014 : σελίδες 124 129 ) 3.3.2 Παρακίνηση 3.3.2.1 Βασικές έννοιες Η υλοποίηση του έργου και η επίτευξη των στόχων στις

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας

Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας Υπεύθυνη Τύπου Σιλβάνα Θεοδωροπούλου Τηλ: +30 210 6381457 e-mail: stheodor@cisco.com Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο»

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» «Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» Σχολείο: Γενικό Λύκειο Παραλίας Τάξη: Α 4 Σχ.Έτος:2012 Ομάδα: 4 η Μέλη υποομάδας: 1.Κοντοπούλου Σωτηρία 2.Μπαζάρογλου Γεωργία 3.Μπόμπου Μαρία 4.Φιλιποππούλου Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ

Ε.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ Ε.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 01: «ΜΈΣΟ-ΜΑΚΡΟΠΡΌΘΕΣΜΗ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΎ ΠΟΥ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΑΠΡΌΒΛΕΠΤΩΝ ΤΟΠΙΚΏΝ Ή ΤΟΜΕΑΚΏΝ ΚΡΊΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΈΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου

Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στο συνέδριο «Δημόσιος Τομέας: Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον» Θέμα ομιλίας: «Αρκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος キ キ キ キ ενδιαφέρον απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών διαμόρφωση απόψεων για το θέμα φιλομάθεια για τη ψυχολογία των αθλητών 2. Τίτλος της έρευνας Η ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

(ΥΑ 39460/Γ2/21-3-2013, ΦΕΚ Β 689/26-3-13) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

(ΥΑ 39460/Γ2/21-3-2013, ΦΕΚ Β 689/26-3-13) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 76-10434 ΑΘΗΝΑ - email vbrinia@aueb.gr - ASOE GR, www.aueb.gr (ΥΑ 39460/Γ2/21-3-2013, ΦΕΚ Β 689/26-3-13) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Το κείµενο αναφέρεται στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα άτοµα µε αναπηρία στη χώρα µας. Αφού προσδιορίζεται η έννοια «άτοµα µε ειδικές ανάγκες», επισηµαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ;

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Απάντηση: Η μορφή της αγοράς καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων. Οι σπουδαιότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι οι εξής: Πρώτον, ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας. Αρχικά επισημαίνει πως η αύξηση του φαινομένου οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτής ημερίδας: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Η νομική διάσταση των σπάνιων νοσημάτων.

Οργανωτής ημερίδας: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Η νομική διάσταση των σπάνιων νοσημάτων. 1 Οργανωτής ημερίδας: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Θέμα ημερίδας: Χρόνος ημερίδας: Σπάνια νοσήματα και Ε.Σ.Υ. 21-6-09, ώρα 09:30 π.μ. 13:30 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. (Α ΟΜΑ Α) ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 6 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συντάκτης θίγει το πρόβληµα της ανθρώπινης προσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μερικά απλά λόγια για την κρίση Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Ηγούμαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Τι είναι Ηγεσία «Η Ηγεσία, δεν είναι θέση! γιαυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΒΟΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΣΑΡΑΝΤΑΕΝΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η Επιχείρηση Με τον όρο επιχείρηση ως μια οικονομική μονάδα, εννοούμε τους κάθε φύσεως συστηματικούς συνδυασμούς των παραγωγικών συντελεστών, όπως είναι το έδαφος, το κεφάλαιο,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Μέσα και Ψηφιακή Τηλεόραση: νέες προοπτικές για καινοτόμο εκπαίδευση.

Νέα Μέσα και Ψηφιακή Τηλεόραση: νέες προοπτικές για καινοτόμο εκπαίδευση. Νέα Μέσα και Ψηφιακή Τηλεόραση: νέες προοπτικές για καινοτόμο εκπαίδευση. Ιωάννης Αντ. Παναγιωτόπουλος Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Κυρίες και κύριοι, Το 1970, ο μέσος όρος των αναλφάβητων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού

Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού Στο τέλος του 1999, ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ξεκίνησε ένα σηµαντικό πρόγραµµα έρευνας στο θέµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ IΘΑΚΗΣ 29, 112 57 ΑΘΗΝΑ url: http://www.aueb.gr/statistical-institute ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ Ιθάκης 29 Αθήνα 112 57

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209 Ανταγωνιστικότητα Πρώτα Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την απασχόληση και την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...»

«ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...» Αθήνα, 25/5/2015 Α.Π. 753 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΣΕΚΕΚ «ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...» Το ΔΣ του ΕΛΣΕΚΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου να απεντάξει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION Eμείς, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες, συνελθόντες στους κόλπους της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, απευθύνουμε την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ (Α ΟΜΑΔΑ) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ανεργία: η μάστιγα της νεολαίας

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ (Α ΟΜΑΔΑ) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ανεργία: η μάστιγα της νεολαίας ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ (Α ΟΜΑΔΑ) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ανεργία: η μάστιγα της νεολαίας Η οικονομική ύφεση [ ] σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς της παραγωγής, της οργάνωσης των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γκιπάλη Δώρα, A.M. 7795 Καρρά

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την ένταξη της επιστημονικής γνώσης στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων. Η έρευνα ενσωματώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 19/11/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Ενότητα: Εισαγωγή ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter 14o ΤΕΥΧΟΣ Πληροφορίες: Ευαγγελία Ίσαρη Evangelia.Isari@adecco.com 210 6930490 Αγαπητοί συνεργάτες, Το 14o τεύχος του HR Newsletter της Adecco είναι αφιερωμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS Με την απόκτηση της εταιρείας Newave Energy, καινοτόμος εταιρεία στον τομέα της αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) με βάση της την Ελβετία, η ΑΒΒ έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs)

Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs) Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs) Τελική έκθεση Ιούλιος 2014 ΣΥΝΟΨΗ Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσει ορισμένα από τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα