Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο"

Transcript

1 1 Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο Σουλιώτη Δανάη Δασκάλα, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ danai_soul@hotmail.com Περίληψη Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι έχει ισχνή παρουσία στα σχολικά εγχειρίδια και στα ποικίλα παιδικά αναγνώσματα ως εκ τούτου επελέγη να παρουσιαστεί μια πρόταση διδασκαλίας δημιουργικής γραφής με πεδίο εφαρμογής ένα παραμύθι από το ελληνικό παραμυθολόγιο. Το παραμύθι που αξιοποιείται διδακτικά φέρει τον τίτλο «Ο κυρ- Σιμιγδαλένιος» και η διδασκαλία προορίζεται να καλύψει διακριτές ζώνες ενδιαφέροντος με ανάλογες συγγραφικές ασκήσεις. Βασικός σκοπός της διδασκαλίας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές και ενεργητικό ρόλο στην πρόσληψη του παραμυθιού και της λογοτεχνίας εν γένει μέσα από συγγραφικές πρακτικές δημιουργικής γραφής, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλολογική προσοικείωση του παραμυθιού ως λογοτεχνικού είδους. Εκκινώντας από θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τη διδακτική της λογοτεχνίας, το παραμύθι και το δημιουργικό γράψιμο, η παρούσα εργασία εστιάζει στα δεδομένα που προκύπτουν από τη διεξαγωγή της εν λόγω διδασκαλίας, αξιολογώντας την εφαρμογή των συγγραφικών πρακτικών και τον παρεχόμενο στους μαθητές λογοτεχνικό γραμματισμό. 1. Εισαγωγή Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στο χώρο του σχολείου αποτελούν πλέον σταθερά ζητούμενα και στο πλαίσιο της 1 Όπως αναφέρει ο Σουλιώτης (2012β: 1), «ο όρος είναι καταχρηστικός με την έννοια ότι η γραφή είναι δημιουργική έτσι ή αλλιώς είναι ωστόσο σαφής στο νόημά του και επιπλέον έχει καθιερωθεί ως επείσακτος (creative writing)». Ο ορισμός της δημιουργικής γραφής περικλείει τη διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής, ήγουν τη σπουδή πάνω σε ένα σώμα γνώσεων και τις εκπαιδευτικές πρακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατάκτηση των συγγραφικών δεξιοτήτων (Καρακίτσιος 2012α: 1-2, Κωτόπουλος 2012α: 7).

2 2 διδασκαλίας της λογοτεχνίας 2 αναδεικνύονται δυνατότητες προώθησής τους μέσα από βιωματικές δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Συγκεκριμένα, η δημιουργική γραφή παρωθεί τους μαθητές στη συγγραφή και συνιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να καταστεί η λογοτεχνία διδακτή μέσα από σύγχρονες βιωματικές μεθόδους μάθησης. Ο μαθητής δύναται να εισέλθει παιγνιωδώς στα άδυτα της συγγραφής του εκάστοτε λογοτεχνικού κειμένου αναλαμβάνοντας να το αναδομήσει και να το νοηματοδοτήσει εκ νέου. Άλλωστε η δημιουργική γραφή και η φιλαναγνωσία μπορούν «να αποτελέσουν τους δύο βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας της λογοτεχνίας» (Καρακίτσιος 2011: 27), διότι προωθούν την ιδέα ότι η λογοτεχνία αρμόζει να διδάσκεται ως μια ενότητα μελέτης και συγγραφής λογοτεχνικών κειμένων. Πράγματι η σχολική σπουδή της λογοτεχνίας δυσχεραίνεται από σοβαρές αγκυλώσεις που εν μέρει οφείλονται στο ότι αλλοιώθηκε η πολλαπλότητα της λειτουργίας της από τον τρόπο που έγινε η προσαρμογή της στους σκοπούς της αγωγής (Φρυδάκη 1999: 167). Ενδεικτική είναι η παραγωγή γραπτού λόγου, έτσι όπως προωθείται στα σχολικά εγχειρίδια, δεδομένου ότι ρυθμίζεται από παρωχημένου στυλ ασκήσεις, ήγουν ερωτήσεις κατανόησης, χαρακτηρισμό ηρώων και σύνθεση περιλήψεων. Στο πνεύμα του ευρύτερου προβληματισμού και της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης λογοτεχνικής εκπαίδευσης, η πρόταση διδασκαλίας που παρουσιάζεται σε τούτη την ανακοίνωση προσεγγίζει ένα λαϊκό παραμύθι σύμφωνα με τη λογική της δημιουργικής γραφής: σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον επικοινωνίας με κυρίαρχες τις βιωματικές μεθόδους μάθησης, το κείμενο γίνεται αφορμή παραγωγής λογοτεχνικού λόγου από τους μαθητές. 2. Περί διδακτικής της Δημιουργικής Γραφής Η αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής στο σχολείο έχει τη δυναμική να σημάνει την αφετηρία αλλαγών στο μάθημα της Λογοτεχνίας (Καρακίτσιος 2 Μολονότι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θεωρείται η πλέον κατάλληλη βαθμίδα της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η θέση της λογοτεχνίας στο σχολείο είναι προβληματική διότι δεν έχει αυτόνομη υπόσταση ως γνωστικό αντικείμενο και εκκρεμεί ο απογαλακτισμός της από το μάθημα της Γλώσσας (Κατσίκη- Γκίβαλου 2008: 67, Παπαντωνάκης 2008, Σουλιώτη 2011: 308, Χατζησαββίδης 1992).

3 3 2012: 5). Καταρχάς η λογοτεχνική ανάγνωση ήτοι δημιουργικό διάβασμα 3 συνιστά σπουδαία αφετηρία και δύναται να αποτελέσει τον προθάλαμο της δημιουργικής γραφής. Σύμφωνα με τον Poslaniek, 4 ο οποίος σχηματοποίησε τα τυπικά μοντέλα του ενεργητικού αναγνώστη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, η λογοτεχνική ανάγνωση συνιστά το καταληκτικό στάδιο της ανάγνωσης, κατά το οποίο το παιδί- αναγνώστης αναπτύσσει δεξιότητες για την κατανόηση του τρόπου σύνθεσης και κατασκευής ενός λογοτεχνικού κειμένου, πέρα από τους μηχανισμούς για τη νοηματική του επεξεργασία και πρόσληψη (Καρακίτσιος 2011: και 49-54). Εφαρμόζοντας τα προαναφερθέντα στην περίπτωση της διδασκαλίας ενός παραμυθιού, θα λέγαμε ότι, εκτός από την πραγματολογική εξέταση, η λογοτεχνική ανάγνωση κινείται προς την ανίχνευση του αφηγηματικού σκελετού (σκηνικό, χαρακτήρες, πλοκή) του παραμυθιού και προς την ενδοσκόπηση των μηχανισμών που ορίζουν τη δομή και τη λειτουργία του ως κειμενικού και λογοτεχνικού είδους. Στη συζήτηση για την παιδαγωγική χρήση της δημιουργικής γραφής, πρώτιστα αρμόζει να σημειωθεί ότι η εξοικείωση με τους μηχανισμούς συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου λειτουργεί ως ατραπός για ενδεχόμενη απόπειρα δημιουργικής υπονόμευσης και αναδημιουργίας του (Κωτόπουλος 2012β: 2). Επειδή τα λογοτεχνικά κείμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία και έναυσμα για την ανάπτυξη της λογοτεχνικής γραφής των μαθητών (Ζερβού 1999: 27, Κωτόπουλος 2011: 30), καθίσταται σημαντικό οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής να πραγματοποιούνται ύστερα από κάποιου είδους λογοτεχνική ανάγνωση, ούτως ώστε η λογοτεχνία να αντιμετωπίζεται ως πράξη επικοινωνίας (Κωτόπουλος 2011: 30). Επί παραδείγματι, η αφήγηση ενός παραμυθιού μέσα στην τάξη μπορεί να ακολουθείται από τη συγγραφή διασκευών του παραμυθιού από τους μαθητές ενδεχομένως σε συνδυασμό με ζωγραφική ως εικονογράφηση ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των συγγραφικών τους 3 Ο Dawson αναφέρει τον όρο reading as a writer, που παραπέμπει στο δημιουργικό διάβασμα με την έννοια ότι ανιχνεύει τα μυστικά της κατασκευής ενός κειμένου (Συμεωνάκη 2013: 54) και κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ισοδύναμο του όρου λογοτεχνική ανάγνωση. 4 Ο Poslaniec παρομοιάζει τη διαδικασία μαθαίνω ποδήλατο με τη διαδικασία μαθαίνω στο παιδί την απόλαυση ή την ευχαρίστηση της ανάγνωσης (Καρακίτσιος 2012β).

4 4 δεξιοτήτων (Zipes 1995: 11-14). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνομιλία των μαθητών με ένα λογοτεχνικό κείμενο δύναται να καταστεί πολυδιάστατη και δημιουργική όταν λαμβάνονται υπόψη και οι τρεις παράγοντες που ορίζουν την ανάγνωση: ο συγγραφέας, το κείμενο και ο αναγνώστης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προαπαιτούμενο για το διαμεσολαβητικό ρόλο του εκπαιδευτικού ένα γνωστικό υπόβαθρο των αντίστοιχων θεωριών της λογοτεχνίας (ιστορικοφιλολογική, κειμενοκεντρική, αναγνωστική κ.ά.), (βλ. Κατσίκη- Γκίβαλου 2012). Χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούμε στις παραμέτρους της δημιουργικότητας, 5 όπως έχουν οριστεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με το Cambridge Handbook of Creativity (2011), όπου συνοψίζονται τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη σχετική βιβλιογραφία, οι παράγοντες που επηρεάζουν την έκφραση της δημιουργικότητας είναι έξι αρχικά οι ερευνητές έκαμαν λόγο για τους τέσσερις πρώτους: 1) το άτομο- δημιουργό (person), 2) τη διαδικασία της δημιουργίας (process), 3) το προϊόν της δημιουργίας (product) και 4) τις κοινωνικές παραμέτρους και το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνει η δημιουργία (place). Νεότεροι μελετητές εισηγήθηκαν την προσθήκη δύο επιπλέον παραγόντων: 5) της πειθούς του δημιουργού (persuasion) και 6) της δυνατότητας/ της εγγενούς δημιουργικότητας (potential) που διαθέτει. Κατά τη διδακτική εφαρμογή που πραγματοποιήσαμε με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερθείσες αρχές εφαρμόζονται για την ακρίβεια, οι τέσσερις πρώτες, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται οι πιο αντιπροσωπευτικές ως προς τον τρόπο που αναπτύσσεται η δημιουργικότητα στο σχολείο, συλλειτούργησαν και έδωσαν το στίγμα της δημιουργικής γραφής: οι μαθητές ως δημιουργοί, η διαδικασία ως όχημα για να παραχθούν νέες γραφές, τα γραπτά των παιδιών ως προϊόντα και το σχολείο ως χώρος όπου συμβαίνει η δημιουργία. Ζητήματα σχετικά με τη δημιουργικότητα και τις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο πραγματεύεται η Amabile (1996: 203) στο βιβλίο της Creativity in 5 Για εκτενή αναφορά στη δημιουργικότητα και τη σχέση της με την εκπαίδευση βλ. Συμεωνάκη 2013:

5 5 Context, όπου μεταξύ άλλων τονίζει τη σπουδαιότητα που ενέχει για τα μικρά παιδιά ο παράγοντας place, υπό την έννοια ότι το σχολείο αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να καταστήσουμε το σχολείο ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, η παρούσα ανακοίνωση εστιάζει στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εισαγωγή της δημιουργικής γραφής, ως βιωματικής μεθόδου μάθησης, στο σχολικό πλαίσιο της διδακτικής της λογοτεχνίας. Δεδομένου ότι συζητούμε για λογοτεχνία, απορρίπτονται οι γνωσιοκεντρικές μέθοδοι διδασκαλίας και αξιολόγησης προέχει η έγερση της δημιουργικότητας του μαθητή και η ανάδυση της λογοτεχνικής γραφής του. Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής διαπνέονται από ομαδικό πνεύμα, όσο κι αν η συγγραφή είναι ατομική δημιουργία, διότι γίνεται διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των μαθητών, από το ξεκίνημα έως και τη φάση της ανακοίνωσης και του σχολιασμού των κειμένων τους στην τάξη (Μανδηλαράς 2010: ). Σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας συνιστούν η κατάλληλη καθοδήγηση εκ μέρους του εκπαιδευτικού και η δόμηση της διδασκαλίας πάνω στο τρίπτυχο ανάγνωση κριτική επεξεργασία εξάσκηση. Η καθοδήγηση από το διδάσκοντα κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δίνονται στους μαθητές ερεθίσματα προς μια συγκεκριμένη λογοτεχνική γραφή, ώστε μετά το πέρας των δραστηριοτήτων να έχουν προσοικειωθεί ένα λογοτεχνικό είδος λ.χ. το παραμύθι ή το ποίημα ή μια συγγραφική τεχνική λ.χ. την ομοιοκαταληξία και να νιώθουν ικανοί να συνθέσουν κείμενα εφαρμόζοντας τους κανόνες που αφομοίωσαν (Σουλιώτης 2012: 14). 3. Τα δεδομένα της διδασκαλίας Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στη Στ ταξη ενος Δημοτικου Σχολείου της Θεσσαλονίκης, διήρκησε οκτώ διδακτικές ώρες κατανεμημένες σε τέσσερα δίωρα και στηρίχθηκε σε ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, που φέρει τον τίτλο Ο κυρ- Σιμιγδαλένιος, όπως αυτό παρουσιάζεται στη συλλογή του Μέγα Ελληνικά Παραμύθια Α (1990). Η υπόθεση του παραμυθιού περιληπτικά έχει ως εξής:

6 6 Μια βασιλοπούλα αρνείται να παντρευτεί κάποιον από τους μνηστήρες που της φέρνει ο πατέρας της και αποφασίζει να φτιάξει τον άντρα των ονείρων της αναμειγνύοντας τρία υλικά: αμύγδαλα, ζάχαρη και σιμιγδάλι. Προσεύχεται επί σαράντα μερόνυχτα ώσπου η ζύμη παίρνει ζωή και γίνεται άνθρωπος: ένας πανέμορφος νεαρός, ο κυρ- Σιμιγδαλένιος. Την ευτυχία του ζευγαριού φθονεί μια κακιά βασίλισσα, η οποία κλέβει και παίρνει στο παλάτι της τον κυρ- Σιμιγδάλη. Ακολουθεί μια μακρά αναζήτηση του Σιμιγδαλένιου από τη βασιλοπούλα που τον έφτιαξε: περπατά ως την άκρη του κόσμου λιώνοντας τρία ζευγάρια σιδερένια παπούτσια, συναντά τα ουράνια σώματα και τις μάνες τους και με τη δική τους βοήθεια οδηγείται στο παλάτι της μοχθηρής βασίλισσας μεταμορφωμένη σε ζητιάνα. Ύστερα από πολλές δοκιμασίες, η καλή βασιλοπούλα κατορθώνει να πάρει πίσω τον Σιμιγδαλένιο και πλέον διάγουν ευτυχείς. Η απογοητευμένη βασίλισσα αποπειράται να φτιάξει κι αυτή έναν άντρα χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά ωστόσο δεν τα καταφέρνει, διότι αντί για μετάνοιες ξεστομίζει βλαστήμιες. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο να προκριθεί το (συγκεκριμένο) παραμύθι ως κατάλληλο ερέθισμα για την ανάπτυξη πεζού και ποιητικού λόγου εκ μέρους των μαθητών συνοψίζονται σε τρία σημεία: 1) Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι έχει ισχνή παρουσία στα παιδικά αναγνώσματα, προπαντός στα σχολικά εγχειρίδια. Κατά συνέπεια, το ελκυστικό παραμύθι του Κυρ- Σιμιγδαλένιου ας ιδωθεί ως μια ευκαιρία γνωριμίας των μαθητών με τον παραμυθιακό πλούτο της ελληνικής παράδοσης. 2) Οι λογοτεχνικοί ήρωες του συγκεκριμένου παραμυθιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η υπόθεση αντανακλά μια «μοντέρνα» φεμινιστική προοπτική. Παρότι η υπόθεση ενδύεται ένα κοινότοπο θεματολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ένας βασιλιάς αποφασίζει να παντρέψει τη θυγατέρα του, η πλοκή της ιστορίας εκπλήσσει, καθώς παρατηρείται «αντιστροφή των δεδομένων που ισχύουν εν γένει μέσα στο παραμύθι για τα δύο φύλα» (Κανατσούλη 1994: 30). Εγείρονται ερωτήματα με έμφυλες διαστάσεις, καθώς από τη μια μεριά οι δύο δυναμικές ηρωίδες αναλαμβάνουν όλη τη δράση, ενώ από την άλλη ο αντιήρωας Σιμιγδαλένιος

7 7 λειτουργεί ως παθητικός δέκτης και του αποδίδονται χαρακτηριστικά που μακράν απέχουν από το ανδρικό πρότυπο στα παραμύθια. 3) Η διδασκαλία των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής έχει τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει. Δημιουργούνται συνθήκες κατά τις οποίες τα παιδιά που γι αυτά τέτοιου είδους παραμύθια συχνά αποτελούν μουσειακό είδος αίφνης γίνονται κοινωνοί του παραμυθιού, καθώς το βλέπουν να ζωντανεύει και να τους καλεί να το πλάσουν από την αρχή. Η συγκρότηση της διδασκαλίας και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων βασίστηκαν στο εγχειρίδιο Δημιουργική Γραφή. Οδηγίες πλεύσεως (2012), του οποίου η συγγραφή ανατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στον Μίμη Σουλιώτη και συνδυάστηκε με την ανανέωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Η διδακτική εφαρμογή ξεκίνησε με ένα προπαρασκευαστικό μάθημα, κατά το οποίο έγιναν αναγνώσεις 6 και πραγματολογική εξέταση του παραμυθιού. 7 Μέσα από διάλογο οι μαθητές συνόψισαν τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού και προβληματίστηκαν πάνω στους αφηγηματικούς τρόπους, τις δομές και τις τεχνικές του. Κοντολογίς, το προπαρασκευαστικό μάθημα πλαισίωσε τη λογοτεχνική ανάγνωση αλλιώς: δημιουργικό διάβασμα του παραμυθιού με τους όρους που την ορίσαμε πιο πάνω (σελ. 2-4) και προλείανε το έδαφος για τις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων συζητήθηκαν ορισμένες λογοτεχνικές συμβάσεις: 8 1) ειδολογικές: τα γνωρίσματα που διακρίνουν το λαϊκό παραμύθι και το ποίημα ως λογοτεχνικά είδη, 2) μορφολογικές: α) τα μορφικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού και του ποιήματος, β) τα είδη της ομοιοκαταληξίας και 3) συγγραφικές: οι φράσεις έναρξης και λήξης στο 6 Η φωναχτή ανάγνωση και η κριτική ακρόαση απαγγελιών εντάσσονται στις δραστηριότητες λογοτεχνικού γραμματισμού, που λειτουργούν ως παραπλήρωμα της δημιουργικής γραφής (Σουλιώτης 2012α: 14). 7 Η Κατσίκη- Γκίβαλου (2012) αναφέρει ότι πριν από την ανάγνωση ενός κειμένου ο εκπαιδευτικός βάσει του διαμεσολαβητικού του ρόλου χρειάζεται να προετοιμάζει τους μαθητές πολυεπίπεδα (αισθητικά, πολιτισμικά, κοινωνικά), προκειμένου να συνδιαλεχθούν και με κείμενα που θα τους κάνουν κοινωνούς άγνωστων ως εκείνη τη στιγμή γι αυτούς κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών θεμάτων. 8 Οι περιορισμοί στη φόρμα ενός κειμένου μπορούν να λειτουργήσουν για τους μαθητές ως «συγγραφικά καύσιμα», δηλ. ως αποδοτικά εργαλεία συγγραφής (Νικολαΐδου 2012: 7).

8 8 παραμύθι ως φραστικές συνάψεις που πρέπει να διατηρούνται. Μεταβαίνοντας στην πράξη οι μαθητές ασκήθηκαν σε συγγραφικές πρακτικές: άλλαξαν το βασικό υλικό κατασκευής του ήρωα Σιμιγδαλένιου, έδωσαν διαφορετικό φινάλε στο παραμύθι, το μετέγραψαν πειραματιζόμενοι με την οπτική γωνία στην αφήγηση και τέλος, παρήγαγαν ποιητικό λόγο με έναυσμα το παραμύθι. 4. Παρουσίαση της διδασκαλίας Βασικός σκοπός της διδασκαλίας ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές και ενεργητικό ρόλο στην πρόσληψη του παραμυθιού και της λογοτεχνίας εν γένει μέσα από συγγραφικές πρακτικές δημιουργικής γραφής, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλολογική προσοικείωση του παραμυθιού ως λογοτεχνικού είδους. 4.1 Στοχοθεσία Οι επιμέρους στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων διαμορφώνονται ως εξής: Οι μαθητές να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την αφηγηματική τους ικανότητα. Να τους μεταδοθεί ο πρωτεύων ρόλος της έκφρασης, της γραφής και του λόγου. 9 Να αναδειχθεί ο ρόλος των μαθητών ως αναγνωστών. Να αποκτήσουν ορθή γνώση ορισμένων συγγραφικών στρατηγικών. Να πειραματιστούν με τις συμβάσεις του παραμυθιού. Να κατανοήσουν την έννοια της οπτικής γωνίας από την οποία ομιλεί ο αφηγητής. Να είναι εις θέση να κάμουν παραγωγή ενός λογοτεχνικού είδους (ποίημα) από κάποιο άλλο (παραμύθι). Να ασκηθούν στη συγγραφική τεχνική της ομοιοκαταληξίας. Να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και την κουλτούρα τους μέσω της συγγραφής και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 9 Η δημιουργική γραφή, που αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο, εστιάζει στον πρωτεύοντα ρόλο της έκφρασης, της γραφής και του λόγου (Κωτόπουλος 2012β: 2).

9 9 Η διδασκαλία να προωθήσει τη διαμόρφωση περισσότερων και επαρκέστερων αναγνωστών της λογοτεχνίας. 4.2 Δραστηριότητες Oι συγγραφικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζονται ακολούθως υπό μορφή δειγματοληψίας αυτό σημαίνει ότι χάριν συντομίας επιλέχθηκαν ορισμένα αρκούντως αντιπροσωπευτικά δείγματα 10 της γραφής των παιδιών. 1) Στην πρώτη δραστηριότητα, που λειτούργησε ως ζέσταμα, 11 τα παιδιά κλήθηκαν να αλλάξουν το ιδιαίτερο γνώρισμα του Σιμιγδαλένιου: το ότι είναι φτιαγμένος από σιμιγδάλι. Αντικαθιστώντας το υλικό αυτό με άλλα της αρεσκείας τους, αβίαστα έπλασαν αντίστοιχα ονόματα. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται ορισμένα από τα ονόματα που συνέθεσαν τα παιδιά: ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ πράσο ζάχαρη ξύλο και μόλυβδος μπάμιες σοκολάτα ρίγανη τετράγωνα, κύκλοι και ρόμβοι ΟΝΟΜΑ Πρασίδας Ζαχαρούλης/ Ζαχαρίας Ξύλυβδος Μπάμιας Σοκολατένιος Ριγανούλης Σχηματένιος 2) Οι μαθητές ασκήθηκαν στη συγγραφή ενός εναλλακτικού φινάλε για το παραμύθι. Αναγνωρίζοντας το ευχάριστο και δίκαιο τέλος ως γνώρισμα των λαϊκών παραμυθιών, οι μαθητές κλήθηκαν να συγγράψουν μια διαφορετική 10 Τα χειρόγραφα κείμενα των μαθητών προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση (PowerPoint) της ανακοίνωσης στο συνέδριο Δημιουργικής Γραφής. 11 Το ζέσταμα (προθέρμανση), εκτός από το ότι φέρνει στο προσκήνιο τον λόγο και το ενδιαφέρον για τις λέξεις και τις φράσεις, αποσκοπεί στο να δώσει την αίσθηση ότι μπορούμε να φτιάξουμε λίγη πραγματικότητα, όπως εμείς τη βλέπουμε και τη θέλουμε, και να την ενθυλακώσουμε στον (γραπτό μας) λόγο (Σουλιώτης 2012α: 20).

10 10 έκβαση, είτε ακολουθώντας τη νόρμα, είτε όχι. Στο κάτωθι γράφημα, το οποίο αναπαριστά σε ποσοστιαία βάση τις συγγραφικές επιλογές των μαθητών ως προς την έκβαση του παραμυθιού, παρατηρεί κανείς ότι η πλειοψηφία (65%) συνέγραψε ατυχές φινάλε, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμήθηκε η μη τήρηση της παραμυθιακής νόρμας να δικαιώνονται στο τέλος οι καλοί και να τιμωρούνται οι κακοί. 65% 35% Αίσιο φινάλε Ατυχές φινάλε Η άσκηση λειτούργησε ως παιχνίδι ανατροπής στο έδαφος της προαναφερθείσας σύμβασης των λαϊκών παραμυθιών. Παρατίθεται ενδεικτικά ένα φινάλε: Στο πρόσωπο της βασίλισσας εμφανίστηκε ένα ειρωνικό γελάκι που τα έλεγε όλα. Μα κανείς δεν περίμενε πως η τιμωρία της βασιλοπούλας θα ήταν ο θάνατος και του κυρ- Σιμιγδαλένιου η φυλακή. Έτσι η βασιλοπούλα δέχτηκε μοιραία μαχαιριά και πέθανε και ο κυρ Σιμιγδαλένιος φυλακίστηκε στο χαμηλότερο μπουντρούμι του κάστρου, το οποίο επισκεπτόταν κάθε μέρα η βασίλισσα και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 3) Τα παιδιά έκαναν μεταγραφή του παραμυθιού υπό διαφορετική οπτική γωνία και με αλλαγή εστίασης. Συγκεκριμένα, αφού επέλεξαν ως αφηγητή κάποιον από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του παραμυθιού, έγραψαν το παραμύθι με τη δική του φωνή και σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ως εκ τούτου η εστίαση από εξωτερική/μηδενική μεταβλήθηκε σε εσωτερική και ο αφηγητής από ετεροδιηγητικός σε ομοδιηγητικό. Κατόπιν παρότρυνσης οι μαθητές ακολούθησαν ορισμένη διαδικασία: συζήτηση και προσχέδιο του κειμένου πριν

11 11 τη συγγραφή συγγραφή παρουσίαση μετασυγγραφική κουβέντα και βελτιωτικές προτάσεις. Ενδεικτικά και χάριν συντομίας παρατίθενται η έναρξη και το φινάλε ενός παραμυθιού, που γράφτηκε υπό την οπτική της βασίλισσας που έκλεψε τον Σιμιγδαλένιο: Μια φορά κι έναν καιρό μια βασιλοπούλα έφτιαξε τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου. Έφτασε αυτή η φήμη στα αυτιά μου και σκέφτηκα: «γιατί να τον έχει αυτή και να μην τον έχω εγώ;». Η ζήλεια μ έτρωγε. Γι αυτό έστειλα μερικούς ναύτες να πάρουν τον πιο όμορφο. Μάλλον η ομορφιά του ξεχώριζε και τον κατάλαβαν αμέσως. Αφού μου τον έφεραν στο βασίλειο, χαρές και γλέντια τον περίμεναν. Γλεντούσαμε πολύ καλά μέχρι που ήρθε μια ζητιάνα και ζήτησε να μείνει με τις χήνες. Κι εγώ, με την καλή μου την καρδιά, τη δέχτηκα. [ ] Την επόμενη μέρα έρχονται οι δούλες και μου λένε ότι ο κυρ- Σιμιγδαλένιος χάθηκε. Καταλαβαίνω αμέσως ότι η ζητιάνα τον έκλεψε. Τότε ο πόνος κατακλύζει το κορμί μου. Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω έναν δικό μου άντρα, των ονείρων μου. Βάζω σε ένα καζάνι τα απαραίτητα υλικά (ζάχαρη, αμύγδαλα, σιμιγδάλι) και αρχίζω να τα ανακατεύω και γίνονται ζυμάρι. Σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες έκανα βλαστήμιες, αλλά αυτός αντί να ζωντανέψει, μούχλιασε. Τότε ένιωσα τρομερά άχρηστη και αναρωτιόμουν γιατί μούχλιασε. Κι έζησα εγώ καλά κι αυτοί καλύτερα. 4) Οι μαθητές συνέγραψαν ποιήματα ασκούμενοι στην τεχνική της ομοιοκαταληξίας. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το παραμύθι του Σιμιγδαλένιου. Δόθηκε στους μαθητές μία λίστα λέξεων ζαχαροπλαστικής, από όπου μπορούσαν, πριν προβούν στη στιχοποιία, να ανακαλύψουν λέξεις ομοιοκατάληκτες με κάποιες από τη λίστα, ώστε να φτιάξουν πρώτα ομοιοτέλευτα ζεύγη λέξεων κι έπειτα στίχους ριμαρισμένους. Ακολουθούν δύο αντιπροσωπευτικά ποιήματα των παιδιών, στα οποία χρησιμοποιείται η ζευγαρωτή και η πλεχτή ομοιοκαταληξία: Ο κυρ- Σιμιγδάλης Ο Σιμιγδαλένιος

12 12 Ο Σιμιγδάλης ήτανε χαλβάς και δεν του άρεσε ο μπακλαβάς. Η βασίλισσα ήταν σαν ζαχαρωτό και γι αυτό τον ήθελε καμαρωτό. Μια ζηλιάρα βασίλισσα θέλησε να ζαχαρώσει τον κυρ-σιμιγδάλη. Αλλά μια ζητιάνα συνάντησε και της τα κανε όλα χάλι. Του φεγγαριού του άρεσε η πανακότα σερβιρισμένη με άχνη και μπισκότα. Του ήλιου του άρεσαν οι λουκουμάδες και να ακούει μαντινάδες. Τα αστέρια έριξαν την άχνη και στη γη έπεσε πάχνη. Φεγγάρι, ήλιος και αστέρια βοήθησαν τη βασιλοπούλα. να ψάξει σ όλα τα παρτέρια να βρει μια αγαπούλα. Και μερικά δίστιχα: Κανελώνει με χαρά του Σιμιγδάλη η μαμά. Έφαγα μερέντα κι έχω μεγάλη ρέντα. Του πρόσφερε γλάσο κι αυτός έκανε πάσο. Βάζω καραμέλα απ τη Βενεζουέλα. Του βαλαν και τρούφα μα ήταν μούφα. Κείνη τη στιγμή η βασιλοπούλα έκανε χούλα- χούλα. Θέλω κουβερτούρα που να χει μέσα λίγα μούρα. Έβαλε η βασιλοπούλα καραμέλα κι έκανε άντρα σκέτη τρέλα. Η κακιά βασίλισσα πήρε τυχερό μπισκότο και βρήκε το χαμένο λόττο. Του Σιμιγδάλη η μαμά έφτιαξε τεράστιο λουκουμά. 5. Αξιολόγηση της διδασκαλίας Παρατηρήσεις Οι μαθητές βίωσαν την πορεία κατασκευής ενός λογοτεχνικού κειμένου, από τους μηχανισμούς συγγραφής που το διέπουν έως τις πολλαπλές/επάλληλες βελτιωτικές γραφές του. Μια γενική διαπίστωση είναι ότι το παραμύθι ως διδακτικό ερέθισμα και η αξιοποίησή του μέσα από ένα δίκτυο στρατηγικών δημιουργικής γραφής παρότρυναν τους μαθητές να αναπτύξουν δημιουργικές

13 13 δεξιότητες στο γραπτό λόγο τους. Κοντολογίς, το παραμύθι λειτούργησε ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους μαθητές. Η ουσιαστική εμπλοκή στις παιγνιώδεις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής σήμανε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως επιτυχία της διδασκαλίας: οι μικροί ασκούμενοι συγγραφείς προέβησαν στην αναδιάταξη του αφηγηματικού υλικού του παραμυθιού και κατέθεσαν αξιόλογα προϊόντα πεζού και ποιητικού λόγου. Σε γενικές γραμμές οι συγγραφικές πρακτικές εφαρμόστηκαν αρκετά ικανοποιητικά και ενισχύθηκε κατά το δυνατό ο λογοτεχνικός γραμματισμός των μαθητών κινητοποιώντας τους σε περισσότερο κριτικές αναγνώσεις. Η αποτίμηση της διδακτικής εφαρμογής ως προς τα καίρια σημεία της παρατίθεται ακολούθως. 5.1 Ονοματοποιία Η εναρκτήρια δραστηριότητα ονοματοποιίας παρουσιάζει γλωσσικό ενδιαφέρον, καθώς μαρτυρεί τη γλωσσοπλαστική ευεξία των μαθητών. Λειτούργησε ως προθέρμανση για τους μαθητές, με την έννοια ότι τους προετοίμασε γλωσσικά και ψυχολογικά για τις συγγραφικές ασκήσεις φέρνοντας στο προσκήνιο το ξεχωριστό όνομα του κεντρικού ήρωα του παραμυθιού, του Σιμιγδαλένιου. Σύμφωνα με τον Randaccio, το «όνομαετικέτα» είναι βαρύνουσας σημασίας από την αρχή μιας αφήγησης και ενίοτε προσδιορίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έναν αφηγηματικό χαρακτήρα (Γαβριηλίδου 2008: 145). Ο βασικός λόγος που τo όνομα ενός ήρωα ενέχει ισχυρό ειδικό βάρος αντιστοιχεί στο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με συμπεριφορές και ποιότητες που τον διακρίνουν (Παπαντωνάκης & Κωτόπουλος 2011: 105). Στην περίπτωση του περιγραφικού ονόματος του Σιμιγδαλένιου, μαρτυρείται το κύριο υλικό κατασκευής του ήρωα και διηθούνται νοήματα σε συμβολικό επίπεδο, καθώς ένα όνομα που παραπέμπει σε ζαχαροπλαστική προσιδιάζει σε αυτόν τον υπέρμετρα ευειδή νέο, ο οποίος γίνεται μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο γυναικών που καθορίζουν την τύχη του. Προβαίνοντας στην τροποποίηση του ονόματος του Σιμιγδαλένιου, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι μαζί με το όνομα αλλοιώνεται και ο κορμός της ιστορίας, αφού κάθε νέο όνομα χρειαζόταν

14 14 να στηθεί μέσα από μια ανανεωμένη πλοκή. Ενδεχόμενη συνέχιση των ασκήσεων δημιουργικής γραφής θα μπορούσε να περικλείει τη διασκευή του παραμυθιού από τους μαθητές επί τη βάσει του νέου ονόματος, το οποίο θα προσέδιδε νέες ποιότητες στον ήρωα. 5.2 Πεζά κείμενα των μαθητών Οι μαθητές κλήθηκαν να αποδώσουν ένα εναλλακτικό φινάλε για το παραμύθι και, πειραματιζόμενοι με τη σύμβαση του αίσιου και δίκαιου τέλους που χαρακτηρίζει το λαϊκό παραμύθι, στην πλειονότητά τους συνέγραψαν δυσάρεστο τέλος. Εντούτοις κατανόησαν ότι η αίσια έκβαση αποτελεί τη νόρμα για το λογοτεχνικό αυτό είδος εξάλλου και η άρση της νόρμας προϋποθέτει τη γνώση της ως μίας εκ των συμβάσεων που ισχύουν εν γένει στο λαϊκό παραμύθι. Επιπλέον εμπέδωσαν ως ίδιον του λαϊκού παραμυθιού τις εναρκτήριες και κατακλείδες φραστικές συνάψεις, οι οποίες συνιστούν ένα εκ των ων ουκ άνευ γνώρισμα του. Η μετατροπή της τριτοπρόσωπης σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αποτέλεσε άλλη μια συγγραφική εμπειρία για τους μαθητές. Κατανόησαν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα του υποκειμένου που αφηγείται παρεισφρέουν και εγγράφονται στην αφήγηση εμποτίζοντας τη διατύπωση των γεγονότων. Αντιλήφθηκαν επίσης ότι το εύρος των πληροφοριών που μεταδίδονται στον αναγνώστη καθορίζεται από την οπτική γωνία του αφηγητή αυτό σημαίνει ότι τα γεγονότα στα οποία δεν έχει συμμετοχή ο αφηγητής αρμόζει να διατυπώνονται ως πληροφορίες που γνωρίζει από τρίτους λ.χ. «έφτασε αυτή η φήμη στα αυτιά μου» (βλ. σελ. 11). Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση με τη φωνή κάποιου χαρακτήρα του παραμυθιού ενθάρρυνε τους μαθητές να εκφραστούν αυθόρμητα και προσέλαβε εξομολογητικό τόνο, απαλλάσσοντάς τους από το άγχος ότι εκθέτουν εαυτούς. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο προσωπικός τόνος ενίοτε εισχωρεί στην έναρξη και την κατακλείδα του παραμυθιού λ.χ. «κι έζησα εγώ καλά κι αυτοί καλύτερα» (βλ. σελ. 11). 5.3 Στιχουργήματα των μαθητών

15 15 Τα παιδιά συνέθεσαν ποιήματα με δύο ή τρεις στροφές, καθώς και κάμποσα στιχουργήματα σε ολιγόστιχη ποιητική φόρμα κυρίως δίστιχα. Έκαμαν στίχους με απλή ρίμα εντοπιζόμενη σε μία συλλαβή και με πλούσια ρίμα που επεκτείνεται σε περισσότερες συλλαβές. Τα είδη που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν είναι δύο: ζευγαρωτή και πλεχτή ομοιοκαταληξία. Παρατηρούμε ορισμένες δύσκολες από τεχνικής απόψεως ρίμες όπως είναι η ομοιοκαταληξία ηχώ λ.χ. «μερέντα ρέντα», ρίμες που περικλείουν και την προπαραλήγουσα λ.χ. «ζαχαρωτό καμαρωτό» και κάποιες υψηλής ποιητικής αξίας π.χ. «άχνη πάχνη». Ωστόσο, οι περισσότερες ρίμες που έφτιαξαν οι μαθητές ανήκουν στην πιο απλή και λιγότερο τεχνική μορφή, με την έννοια ότι αποτελούνται από λέξεις που υπάγονται στο ίδιο μέρος του λόγου, φέρ ειπείν δύο ουσιαστικά ή δύο ρήματα: «χαρά μαμά», «θέλησε συνάντησε». Σε γενικές γραμμές τα παιδιά έδωσαν περισσότερη βαρύτητα στο σημαίνον, στη μορφή δηλαδή των ομοιοκαταληκτούντων λέξεων, παρά στο σημαινόμενο, τουτέστιν στο νόημα που προκύπτει από τη συναρμογή των λέξεων σε στίχους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον τους ωθήθηκε και στην ηχητική πρόσληψη των στίχων, κατ επέκτασιν και στη ρυθμική τους ανάγνωση. Ομολογουμένως η τεχνική της ομοιοκαταληξίας χρησίμευσε ως έξοχο εργαλείο στα χέρια των παιδιών, διότι τα βοήθησε να εκφραστούν εντός ενός μορφολογικού πλαισίου προπαντός τα δίστιχα ευκόλυναν ιδιαίτερα την εξάσκηση και την εμπέδωση της εν λόγω τεχνικής. Παρόλο που η ομοιοκαταληξία εφαρμόζεται σπάνια στη σύγχρονη ποίηση και αποτελεί γνώρισμα της παλαιότερης νεοελληνικής ποίησης (Σουλιώτης 2012α: 85), η εξοικείωση των μαθητών με τον σχηματισμό της ρίμας μπορεί να αποβεί αρκετά εποικοδομητική. Αφενός η προσπάθεια για ανεύρεση ομοιοτέλευτων ζευγών λέξεων χτίζει μια βήμα- βήμα διαδικασία συγγραφής, που λειτουργεί πολύ βοηθητικά για τους αρχάριους αφετέρου οι μαθητές εφοδιάζονται με ορισμένες τεχνικές γνώσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για την προσέγγιση του έργου των ποιητών του λεγόμενου λογοτεχνικού κανόνα. 5.4 Αξιολόγηση των μαθητών

16 16 Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των μαθητών αποτέλεσε η άρθρωση/παραγωγή προσωπικού λόγου. Με γνώμονα δηλαδή τα έργα που παρήγαγαν, τα παιδιά αξιολογήθηκαν δια βοής και με φράσεις όπως «προτιμότερο», «λιγότερο βαρετο», «ξαναγραψ το». Ο ρόλος της εκπαιδευτικού επικεντρώθηκε στην παροχή συμβουλών για την υπέρβαση των δυσκολιών, δεδομένου ότι η ενθάρρυνση των μαθητών θεωρείται περισσότερο ωφέλιμη από την επισήμανση των λαθών τους (Σουλιώτης 2012α: 15). Άλλωστε σπουδαίο προτέρημα της μεθόδου της δημιουργικής γραφής αποτελεί η απόρριψη του δίπολου «σωστό- λάθος» και η αποδοχή και ανάδειξη διαμέσου της συγγραφής διαφορετικών τρόπων έκφρασης, έτσι ώστε να μην κατευθύνεται η φαντασία και να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δημιουργικές ικανότητες των μαθητών (Μανδηλαράς 2010: ). Στα όρια τούτης της ανακοίνωσης επιχειρήθηκε η προσκόμιση ενδείξεων για το ότι ένα παραμύθι μπορεί να υφανθεί ξανά από τους μαθητές μέσα από τη λογοτεχνική γραφή τους. Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η χρήση βιωματικών μεθόδων στη διδασκαλία της λογοτεχνίας είναι ικανή να προκαλέσει την έξαψη του ενδιαφέροντος των παιδιών, καθώς τα κείμενα παύουν να φαντάζουν άκαμπτα και μακρινά και οι αναγνώστες τους εισχωρούν σε τέτοιο βάθος, που τα διαλύουν εξ ων συνετέθησαν, μα γνωρίζουν και πώς να τα ξαναφτιάξουν διότι έχουν πλέον διττή θέαση: και του αναγνώστη και του συγγραφέα.

17 17 Βιβλιογραφία Amabile, T. M. (1996). Creativity in Context. USA: Westview Press. Γαβριηλίδου, Σ. (2008). Το δύσκολο επάγγελμα του κλασικού ήρωα. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. Dawson, P. (2005). Creative Writing and the New Humanities. London and New York: Routledge. Ζερβού, Α. (1999). Η λογοτεχνία στο σχολείο ή απορίες μιας ενήλικης που διαβάζει λογοτεχνία. Στο Β. Αποστολίδου & Ε. Χοντολίδου (επιμ.), Λογοτεχνία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Τυπωθήτω Γ. Δαρδανός, Kaufman, J. C. & Sternberg, R. J. (επιμ.) (2010). The Cambridge Handbook of Creativity. Cambridge: Cambridge University Press. Κανατσούλη, Μ. (1994). Γυναίκες θνητές και γυναίκες υπερφυσικές των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Ημερίδα Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας: το Παραμύθι και η Εκπαίδευση. Φλώρινα: Έκδοση Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας, Καρακίτσιος, Α. (2011). Φιλαναγνωσία φανατική συνήθεια. Στο Ε. Αρτζανίδου, Δ. Γουλής, Σ. Γρόσδος & Α. Καρακίτσιος (επιμ.), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις. Aθήνα: Gutenberg, Καρακίτσιος, Α. (2012α). Δημιουργική Γραφή: μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας ή η επιστροφή της Ρητορικής; Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 11 Αυγούστου 2013) karakitsios.pdf Καρακίτσιος, Α. (2012β). Αναγνωστικές εμψυχώσεις (animation de lecture), παιγνίδια φιλαναγνωσίας και φιλαναγνωστικές δράσεις. Επιμορφωτικό υλικό για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των Πράξεων: Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών, (πρόσβ.: 18 Αυγούστου 2013) epimorfotiko-yliko2

18 18 Κατσίκη- Γκίβαλου, Α. (2008). Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: «Ώρα μηδέν». Διαβάζω, 488. Αθήνα, Σεπτ. 2008, Κατσίκη- Γκίβαλου, Α. (2012). Λογοτεχνία και εκπαίδευση- Από τα στενά όρια μιας διδασκαλίας στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, (πρόσβ.: 18 Αυγούστου 2013) epimorfotiko-yliko2 Κωτόπουλος, Τρ. (2011). Από την ανάγνωση στη λογοτεχνική ανάγνωση και την παιγνιώδη διάθεση της Δημιουργικής Γραφής. Στο Γ. Παπαντωνάκης & Τρ. Κωτόπουλος (επιμ.), Τα ετεροθαλή. Αθήνα: Ίων, Κωτόπουλος, Τρ. (2012α). Η «νομιμοποίηση» της Δημιουργικής Γραφής. Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 16 Ιουνίου 2013) fxos15&id=257%3a15-kotopoulos&option=com_content&itemid=95. Κωτόπουλος, Τρ. (2012β). Η διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής. Η περίπτωση της συγγραφής λογοτεχνικών έργων για εφήβους. Διημερίδα: Ζητήματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας. Κομοτηνή, (πρόσβ.: 8 Μαΐου 2013) ceb4ceb9ceb4ceb1cf83cebaceb1cebbceafceb1- cf84ceb7cf82ceb4ceb7cebcceb9cebfcf85cf81ceb3ceb9cebaceaecf82- ceb3cf81ceb1cf86ceaecf82.doc Μανδηλαράς, Φ. (2010). Τι είναι η δημιουργική γραφή. Στο Τ. Τσιλιμένη & Μ. Παπαρούση (επιμ.), Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής. Συγγραφείς και θεωρητικοί μιλούν για την τέχνη του μυθιστορήματος. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, Μέγας, Γ. (1990). Ελληνικά Παραμύθια, Β. Αθήνα: Εκδόσεις Κολλάρος. Νικολαΐδου, Σ. (2012). Δημιουργική Γραφή στο σχολείο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 18 Σεπτεμβρίου 2013) Παπαντωνάκης, Γ. & Κωτόπουλος Τρ. (2011). Σκηνικό, Χαρακτήρες, Πλοκή. Αθήνα: Ίων.

19 19 Παπαντωνάκης, Γ. (2008). Διδάσκοντας Παιδική Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τζιάνι Ροντάρι Περιπέτεια με την τηλεόραση. Κείμενα, 8, (πρόσβ.: 20 Ιουλίου 2013) rticle&id=119:p2t8&catid=52:tefxos8&itemid=60 Σουλιώτη, Δ. (2012). Οι θεματικές ενότητες στο τρίτομο Ανθολόγιο του Δημοτικού Σχολείου: παρατηρήσεις, συγκρίσεις, συσχετίσεις. Στο Τρ. Κωτόπουλος & Δ. Σουλιώτη (επιμ.), Θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας: Διημερίδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σουλιώτης, Μ. (ομάδα εργασίας: Α. Συμεωνάκη, Ε. Λαρδούτσου, Χ. Ιωακειμίδου, Ε. Ζάουρα & Μ. Αρμεύτη) (2012α). Δημιουργική Γραφή. Οδηγίες Πλεύσεως, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. Σουλιώτης, Μ. (2012β). Για το ταλέντο και την έμπνευση. Κείμενα, 15, (πρόσβ. 10 Σεπτεμβρίου 2013) fxos15&id=255%3a15souliotis&option=com_content&itemid=95 Συμεωνάκη, Α. (2013). Η Ποίηση ως Δημιουργική Γραφή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διδακτορική διατριβή. Φλώρινα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Χατζησαββίδης, Σ. (1992). Το ιστορικό της αναμόρφωσης του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας στην υποχρεωτική εκπαίδευση ( ). Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη. Φρυδάκη, Ε. (1999). Ευέλικτες χρήσεις της λογοτεχνικής θεωρίας: το παράδειγμα του συνδυασμού της πρόσληψης και της κοινωνιοκριτικής. Στο Β. Αποστολίδου & Ε. Χοντολίδου (επιμ.), Λογοτεχνία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Τυπωθήτω Γ. Δαρδανός, Zipes, J. (1995). Creative storytelling: building community, changing lives. New York: Routledge.

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας

Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας Η καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης µέσα από το µάθηµα της λογοτεχνίας Η εµπειρία της χρήσης των «Αναγνωστικών Ηµερολογίων» στην Α Γυµνασίου της Βάλιας Λουτριανάκη Η χρήση αναγνωστικών ηµερολογίων (reading

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προαιρετικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση, Π.Ι. Οκτώβριος Νοέμβριος 2015 Επιμέλεια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Β Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Θέμα: Η συνοχή ενός ευρύτερου Κειμένου Διάρκεια: Μία περίοδος Στην τέταρτη ενότητα ο προγραμματισμός προβλέπει έξι περιόδους. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Βασικές αρχές Oδηγιών Τι διδάσκουμε; Πώς διδάσκουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Στόχοι της εισήγησης: Επισήμανση βασικών σημείων από τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Βενετία Μπαλτά Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Στόχοι της εισήγησης:

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Σχεδιασμός - διδακτική οργάνωση θεματικής ενότητας, με βάση τις εμφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 1 Διευκρινίσεις για τα εγχειρίδια «Ο Λόγος Ανάγκη της Ψυχής» Και τα τρία εγχειρίδια και των τριών τάξεων κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό

Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό (συνάφεια θεματικών ενοτήτων και λογοτεχνικού παιχνιδιού/γραμματισμού)

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνίας» ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ «Εργαστήρι Δημιουργικού Λόγου και

Επικοινωνίας» ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ «Εργαστήρι Δημιουργικού Λόγου και ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ «Εργαστήρι Δημιουργικού Λόγου και Επικοινωνίας» ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Teachers For Europe 2016-2017 Τίτλος πρακτικής : «Διαβάζοντας.την Ευρώπη» «Reading Europe» Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Επιβλέπων επιμορφωτής : Θεόδωρος Μπαρής Σχολείο Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth. Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307 Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο και 2 ο Μονάδες ECTS: 6

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ»;

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ»; ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΛΟΓΚΑΝ Α ΚΥΚΛΟΥ Το Σχολείο μας έχει θέσει ως ειδικό στόχο της σχολικής μονάδας για την τρέχουσα σχολική χρονιά, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Για αυτό, από τις πρώτες κιόλας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου Το Π.Σ. για το μάθημα της Λογοτεχνίας στην Α Λυκείου επιδιώκει να δώσει νέες κατευθύνσεις στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 4: Το ζήτημα των αξιών κατά τη διδασκαλία της λογοτεχνίας Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Υπεύθυνη προγράμματος : Μπλούχου Στεφανία ΠΕ 70 Τάξη υλοποίησης : Α Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 20-03-2018 Η δημιουργικότητα στο σχολείο Τυπικός γραμματισμός Δημιουργικές Εργασίες (ΓΕΛ) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα Η Περιγραφική Αξιολόγηση στο Γ/σιο Βουργαρελίου κατά το σχ. έτος 2017-2018 Πάτρα, 15-2-2019 Μαρία Γλάβα Περιεχόμενο παρουσίασης Στιγμές ορόσημα στην υλοποίηση της Π.Α. στο Γ/σιο Βουργαρελίου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΡΗΝΗ -ΠΟΛΕΜΟΣ Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α - Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από τα κείμενα οι μαθητές: Να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΥΠ.Π.Ε.Θ. 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΥΠ.Π.Ε.Θ. 1 2 H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΜΗ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΩΝ Ή /ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο;

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Στο πλαίσιο του πραγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» θα υποστηριχτεί σε ετήσια βάση η δημιουργία 100 Λεσχών Ανάγνωσης σε ισάριθμα

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτ 2011 - Αυγ 2013. Καινοτοµία

Σεπτ 2011 - Αυγ 2013. Καινοτοµία Παρουσίαση Προγράµµατος σε Διδασκαλικό Σύλλογο Δηµοτικού Σχολείου Αγ. Αντωνίου Αξιοποίηση Λαϊκών Ιστοριών της Κύπρου για Προώθηση της Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης Σεπτ 2011 - Αυγ 2013 Δίκτυο συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι Τοκμακίδου Ελπίδα ΠΣ Δημοτικού Κοινωνική διαμεσολάβηση Βιωματική μάθηση Οικοδόμηση της γνώσης «η δημιουργία νοήματος έχει αποδεσμευτεί από την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Λειτουργός Π.Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας: η ίδια η γλώσσα συνιστά και ορίζεται ως κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins. Α.Χατζηδάκη

Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins. Α.Χατζηδάκη Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins Α.Χατζηδάκη Cummins (1981, 1983, 1984) Για να μπορέσει ο/η εκπαιδευτικός να διαμορφώσει τη διδασκαλία του αποτελεσματικά, θα πρέπει να γνωρίζει ποιες γνωστικές και γλωσσικές

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 6: Μέθοδος project - Πολιτισμός και σχολείο - Διδασκαλία σε ομάδες Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση)

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση) Διήμερο Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης 2018-2019: Η Θέση και η Διδασκαλία της Δομής στο Μάθημα των Ελληνικών στο Δημοτικό Σχολείο (Γ μέχρι Στ τάξεις) Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο είναι μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε στο παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του,

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση προλογοσ Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολύχρονης ενασχόλησης με τη θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή του παραδοσιακού χορού και γράφτηκε με την προσδοκία να καλύψει ένα κενό όσον αφορά το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Στη δραματοθεραπεία εκδραματίζονται σκηνές και γεγονότα της ζωής στην προσωπική παράσταση του καθενός, με την ασφάλεια που προσφέρουν οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Γ ( )

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Γ ( ) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάιος 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Γ (2013-2014) Κεντρική Επιμόρφωση για Διευθυντές/ντριες & Εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ος κύκλος (Μαθήματα 1-3): Περιεχόμενο και βασικός

Διαβάστε περισσότερα

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ - Α Ρ Γ Υ Ρ Ο Υ Π Ο Λ Η Σ προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο 2017-2018 Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου μας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος ΔΣ ΕΑΕΠ Σε 960 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Νέες μέθοδοι-ορολογία. Μετά την. επικοινωνιακή προσέγγιση: η παιδαγωγική των κειμενικών ειδών. Κειμενικά είδη για διδακτική χρήση.

Νέες μέθοδοι-ορολογία. Μετά την. επικοινωνιακή προσέγγιση: η παιδαγωγική των κειμενικών ειδών. Κειμενικά είδη για διδακτική χρήση. Νέες μέθοδοι-ορολογία. Μετά την επικοινωνιακή προσέγγιση: η παιδαγωγική των κειμενικών ειδών. Κειμενικά είδη για διδακτική χρήση. Γραμματισμός: έννοια-παιδαγωγικές συνέπειες Σήμερα, στην αναπτυγμένη τεχνολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ............................... 15 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ................................... 17 ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 8: Η διδασκαλία της ποίησης Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Για τις ανάγκες του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» που

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Είδη αξιολόγησης: αρχική-διαγνωστική, συντρέχουσαδιαμορφωτική, τελική Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Αναστάσιμες ευχές, Χρόνια Πολλά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο

Αναστάσιμες ευχές, Χρόνια Πολλά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αίσθηση που μου άφησε το 2ο τριήμερο :

1. Η αίσθηση που μου άφησε το 2ο τριήμερο : Αποτύπωση απαντήσεων ερωτηματολογίου αποτίμησης δεύτερου επιμορφωτικού τριημέρου Εισαγωγή Στο παρόν κείμενο γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν με εποπτικό τρόπο οι απαντήσεις των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy)

Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy) Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy) Μαρία Παπαδοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη Αθήνα, 14-15 Μαΐου 2010 ηρητήριο _2010 1 Τα πολυτροπικά κείμενα ως εργαλείο προώθησης της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα