Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο"

Transcript

1 1 Δημιουργική Γραφή 1 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: η διδακτική αξιοποίηση ενός ελληνικού λαϊκού παραμυθιού στο Δημοτικό Σχολείο Σουλιώτη Δανάη Δασκάλα, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ Περίληψη Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι έχει ισχνή παρουσία στα σχολικά εγχειρίδια και στα ποικίλα παιδικά αναγνώσματα ως εκ τούτου επελέγη να παρουσιαστεί μια πρόταση διδασκαλίας δημιουργικής γραφής με πεδίο εφαρμογής ένα παραμύθι από το ελληνικό παραμυθολόγιο. Το παραμύθι που αξιοποιείται διδακτικά φέρει τον τίτλο «Ο κυρ- Σιμιγδαλένιος» και η διδασκαλία προορίζεται να καλύψει διακριτές ζώνες ενδιαφέροντος με ανάλογες συγγραφικές ασκήσεις. Βασικός σκοπός της διδασκαλίας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές και ενεργητικό ρόλο στην πρόσληψη του παραμυθιού και της λογοτεχνίας εν γένει μέσα από συγγραφικές πρακτικές δημιουργικής γραφής, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλολογική προσοικείωση του παραμυθιού ως λογοτεχνικού είδους. Εκκινώντας από θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τη διδακτική της λογοτεχνίας, το παραμύθι και το δημιουργικό γράψιμο, η παρούσα εργασία εστιάζει στα δεδομένα που προκύπτουν από τη διεξαγωγή της εν λόγω διδασκαλίας, αξιολογώντας την εφαρμογή των συγγραφικών πρακτικών και τον παρεχόμενο στους μαθητές λογοτεχνικό γραμματισμό. 1. Εισαγωγή Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στο χώρο του σχολείου αποτελούν πλέον σταθερά ζητούμενα και στο πλαίσιο της 1 Όπως αναφέρει ο Σουλιώτης (2012β: 1), «ο όρος είναι καταχρηστικός με την έννοια ότι η γραφή είναι δημιουργική έτσι ή αλλιώς είναι ωστόσο σαφής στο νόημά του και επιπλέον έχει καθιερωθεί ως επείσακτος (creative writing)». Ο ορισμός της δημιουργικής γραφής περικλείει τη διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής, ήγουν τη σπουδή πάνω σε ένα σώμα γνώσεων και τις εκπαιδευτικές πρακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατάκτηση των συγγραφικών δεξιοτήτων (Καρακίτσιος 2012α: 1-2, Κωτόπουλος 2012α: 7).

2 2 διδασκαλίας της λογοτεχνίας 2 αναδεικνύονται δυνατότητες προώθησής τους μέσα από βιωματικές δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Συγκεκριμένα, η δημιουργική γραφή παρωθεί τους μαθητές στη συγγραφή και συνιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να καταστεί η λογοτεχνία διδακτή μέσα από σύγχρονες βιωματικές μεθόδους μάθησης. Ο μαθητής δύναται να εισέλθει παιγνιωδώς στα άδυτα της συγγραφής του εκάστοτε λογοτεχνικού κειμένου αναλαμβάνοντας να το αναδομήσει και να το νοηματοδοτήσει εκ νέου. Άλλωστε η δημιουργική γραφή και η φιλαναγνωσία μπορούν «να αποτελέσουν τους δύο βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας της λογοτεχνίας» (Καρακίτσιος 2011: 27), διότι προωθούν την ιδέα ότι η λογοτεχνία αρμόζει να διδάσκεται ως μια ενότητα μελέτης και συγγραφής λογοτεχνικών κειμένων. Πράγματι η σχολική σπουδή της λογοτεχνίας δυσχεραίνεται από σοβαρές αγκυλώσεις που εν μέρει οφείλονται στο ότι αλλοιώθηκε η πολλαπλότητα της λειτουργίας της από τον τρόπο που έγινε η προσαρμογή της στους σκοπούς της αγωγής (Φρυδάκη 1999: 167). Ενδεικτική είναι η παραγωγή γραπτού λόγου, έτσι όπως προωθείται στα σχολικά εγχειρίδια, δεδομένου ότι ρυθμίζεται από παρωχημένου στυλ ασκήσεις, ήγουν ερωτήσεις κατανόησης, χαρακτηρισμό ηρώων και σύνθεση περιλήψεων. Στο πνεύμα του ευρύτερου προβληματισμού και της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης λογοτεχνικής εκπαίδευσης, η πρόταση διδασκαλίας που παρουσιάζεται σε τούτη την ανακοίνωση προσεγγίζει ένα λαϊκό παραμύθι σύμφωνα με τη λογική της δημιουργικής γραφής: σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον επικοινωνίας με κυρίαρχες τις βιωματικές μεθόδους μάθησης, το κείμενο γίνεται αφορμή παραγωγής λογοτεχνικού λόγου από τους μαθητές. 2. Περί διδακτικής της Δημιουργικής Γραφής Η αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής στο σχολείο έχει τη δυναμική να σημάνει την αφετηρία αλλαγών στο μάθημα της Λογοτεχνίας (Καρακίτσιος 2 Μολονότι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θεωρείται η πλέον κατάλληλη βαθμίδα της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η θέση της λογοτεχνίας στο σχολείο είναι προβληματική διότι δεν έχει αυτόνομη υπόσταση ως γνωστικό αντικείμενο και εκκρεμεί ο απογαλακτισμός της από το μάθημα της Γλώσσας (Κατσίκη- Γκίβαλου 2008: 67, Παπαντωνάκης 2008, Σουλιώτη 2011: 308, Χατζησαββίδης 1992).

3 3 2012: 5). Καταρχάς η λογοτεχνική ανάγνωση ήτοι δημιουργικό διάβασμα 3 συνιστά σπουδαία αφετηρία και δύναται να αποτελέσει τον προθάλαμο της δημιουργικής γραφής. Σύμφωνα με τον Poslaniek, 4 ο οποίος σχηματοποίησε τα τυπικά μοντέλα του ενεργητικού αναγνώστη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, η λογοτεχνική ανάγνωση συνιστά το καταληκτικό στάδιο της ανάγνωσης, κατά το οποίο το παιδί- αναγνώστης αναπτύσσει δεξιότητες για την κατανόηση του τρόπου σύνθεσης και κατασκευής ενός λογοτεχνικού κειμένου, πέρα από τους μηχανισμούς για τη νοηματική του επεξεργασία και πρόσληψη (Καρακίτσιος 2011: και 49-54). Εφαρμόζοντας τα προαναφερθέντα στην περίπτωση της διδασκαλίας ενός παραμυθιού, θα λέγαμε ότι, εκτός από την πραγματολογική εξέταση, η λογοτεχνική ανάγνωση κινείται προς την ανίχνευση του αφηγηματικού σκελετού (σκηνικό, χαρακτήρες, πλοκή) του παραμυθιού και προς την ενδοσκόπηση των μηχανισμών που ορίζουν τη δομή και τη λειτουργία του ως κειμενικού και λογοτεχνικού είδους. Στη συζήτηση για την παιδαγωγική χρήση της δημιουργικής γραφής, πρώτιστα αρμόζει να σημειωθεί ότι η εξοικείωση με τους μηχανισμούς συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου λειτουργεί ως ατραπός για ενδεχόμενη απόπειρα δημιουργικής υπονόμευσης και αναδημιουργίας του (Κωτόπουλος 2012β: 2). Επειδή τα λογοτεχνικά κείμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία και έναυσμα για την ανάπτυξη της λογοτεχνικής γραφής των μαθητών (Ζερβού 1999: 27, Κωτόπουλος 2011: 30), καθίσταται σημαντικό οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής να πραγματοποιούνται ύστερα από κάποιου είδους λογοτεχνική ανάγνωση, ούτως ώστε η λογοτεχνία να αντιμετωπίζεται ως πράξη επικοινωνίας (Κωτόπουλος 2011: 30). Επί παραδείγματι, η αφήγηση ενός παραμυθιού μέσα στην τάξη μπορεί να ακολουθείται από τη συγγραφή διασκευών του παραμυθιού από τους μαθητές ενδεχομένως σε συνδυασμό με ζωγραφική ως εικονογράφηση ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των συγγραφικών τους 3 Ο Dawson αναφέρει τον όρο reading as a writer, που παραπέμπει στο δημιουργικό διάβασμα με την έννοια ότι ανιχνεύει τα μυστικά της κατασκευής ενός κειμένου (Συμεωνάκη 2013: 54) και κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ισοδύναμο του όρου λογοτεχνική ανάγνωση. 4 Ο Poslaniec παρομοιάζει τη διαδικασία μαθαίνω ποδήλατο με τη διαδικασία μαθαίνω στο παιδί την απόλαυση ή την ευχαρίστηση της ανάγνωσης (Καρακίτσιος 2012β).

4 4 δεξιοτήτων (Zipes 1995: 11-14). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνομιλία των μαθητών με ένα λογοτεχνικό κείμενο δύναται να καταστεί πολυδιάστατη και δημιουργική όταν λαμβάνονται υπόψη και οι τρεις παράγοντες που ορίζουν την ανάγνωση: ο συγγραφέας, το κείμενο και ο αναγνώστης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προαπαιτούμενο για το διαμεσολαβητικό ρόλο του εκπαιδευτικού ένα γνωστικό υπόβαθρο των αντίστοιχων θεωριών της λογοτεχνίας (ιστορικοφιλολογική, κειμενοκεντρική, αναγνωστική κ.ά.), (βλ. Κατσίκη- Γκίβαλου 2012). Χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούμε στις παραμέτρους της δημιουργικότητας, 5 όπως έχουν οριστεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με το Cambridge Handbook of Creativity (2011), όπου συνοψίζονται τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη σχετική βιβλιογραφία, οι παράγοντες που επηρεάζουν την έκφραση της δημιουργικότητας είναι έξι αρχικά οι ερευνητές έκαμαν λόγο για τους τέσσερις πρώτους: 1) το άτομο- δημιουργό (person), 2) τη διαδικασία της δημιουργίας (process), 3) το προϊόν της δημιουργίας (product) και 4) τις κοινωνικές παραμέτρους και το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνει η δημιουργία (place). Νεότεροι μελετητές εισηγήθηκαν την προσθήκη δύο επιπλέον παραγόντων: 5) της πειθούς του δημιουργού (persuasion) και 6) της δυνατότητας/ της εγγενούς δημιουργικότητας (potential) που διαθέτει. Κατά τη διδακτική εφαρμογή που πραγματοποιήσαμε με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερθείσες αρχές εφαρμόζονται για την ακρίβεια, οι τέσσερις πρώτες, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται οι πιο αντιπροσωπευτικές ως προς τον τρόπο που αναπτύσσεται η δημιουργικότητα στο σχολείο, συλλειτούργησαν και έδωσαν το στίγμα της δημιουργικής γραφής: οι μαθητές ως δημιουργοί, η διαδικασία ως όχημα για να παραχθούν νέες γραφές, τα γραπτά των παιδιών ως προϊόντα και το σχολείο ως χώρος όπου συμβαίνει η δημιουργία. Ζητήματα σχετικά με τη δημιουργικότητα και τις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο πραγματεύεται η Amabile (1996: 203) στο βιβλίο της Creativity in 5 Για εκτενή αναφορά στη δημιουργικότητα και τη σχέση της με την εκπαίδευση βλ. Συμεωνάκη 2013:

5 5 Context, όπου μεταξύ άλλων τονίζει τη σπουδαιότητα που ενέχει για τα μικρά παιδιά ο παράγοντας place, υπό την έννοια ότι το σχολείο αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να καταστήσουμε το σχολείο ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, η παρούσα ανακοίνωση εστιάζει στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εισαγωγή της δημιουργικής γραφής, ως βιωματικής μεθόδου μάθησης, στο σχολικό πλαίσιο της διδακτικής της λογοτεχνίας. Δεδομένου ότι συζητούμε για λογοτεχνία, απορρίπτονται οι γνωσιοκεντρικές μέθοδοι διδασκαλίας και αξιολόγησης προέχει η έγερση της δημιουργικότητας του μαθητή και η ανάδυση της λογοτεχνικής γραφής του. Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής διαπνέονται από ομαδικό πνεύμα, όσο κι αν η συγγραφή είναι ατομική δημιουργία, διότι γίνεται διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των μαθητών, από το ξεκίνημα έως και τη φάση της ανακοίνωσης και του σχολιασμού των κειμένων τους στην τάξη (Μανδηλαράς 2010: ). Σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας συνιστούν η κατάλληλη καθοδήγηση εκ μέρους του εκπαιδευτικού και η δόμηση της διδασκαλίας πάνω στο τρίπτυχο ανάγνωση κριτική επεξεργασία εξάσκηση. Η καθοδήγηση από το διδάσκοντα κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δίνονται στους μαθητές ερεθίσματα προς μια συγκεκριμένη λογοτεχνική γραφή, ώστε μετά το πέρας των δραστηριοτήτων να έχουν προσοικειωθεί ένα λογοτεχνικό είδος λ.χ. το παραμύθι ή το ποίημα ή μια συγγραφική τεχνική λ.χ. την ομοιοκαταληξία και να νιώθουν ικανοί να συνθέσουν κείμενα εφαρμόζοντας τους κανόνες που αφομοίωσαν (Σουλιώτης 2012: 14). 3. Τα δεδομένα της διδασκαλίας Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στη Στ ταξη ενος Δημοτικου Σχολείου της Θεσσαλονίκης, διήρκησε οκτώ διδακτικές ώρες κατανεμημένες σε τέσσερα δίωρα και στηρίχθηκε σε ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, που φέρει τον τίτλο Ο κυρ- Σιμιγδαλένιος, όπως αυτό παρουσιάζεται στη συλλογή του Μέγα Ελληνικά Παραμύθια Α (1990). Η υπόθεση του παραμυθιού περιληπτικά έχει ως εξής:

6 6 Μια βασιλοπούλα αρνείται να παντρευτεί κάποιον από τους μνηστήρες που της φέρνει ο πατέρας της και αποφασίζει να φτιάξει τον άντρα των ονείρων της αναμειγνύοντας τρία υλικά: αμύγδαλα, ζάχαρη και σιμιγδάλι. Προσεύχεται επί σαράντα μερόνυχτα ώσπου η ζύμη παίρνει ζωή και γίνεται άνθρωπος: ένας πανέμορφος νεαρός, ο κυρ- Σιμιγδαλένιος. Την ευτυχία του ζευγαριού φθονεί μια κακιά βασίλισσα, η οποία κλέβει και παίρνει στο παλάτι της τον κυρ- Σιμιγδάλη. Ακολουθεί μια μακρά αναζήτηση του Σιμιγδαλένιου από τη βασιλοπούλα που τον έφτιαξε: περπατά ως την άκρη του κόσμου λιώνοντας τρία ζευγάρια σιδερένια παπούτσια, συναντά τα ουράνια σώματα και τις μάνες τους και με τη δική τους βοήθεια οδηγείται στο παλάτι της μοχθηρής βασίλισσας μεταμορφωμένη σε ζητιάνα. Ύστερα από πολλές δοκιμασίες, η καλή βασιλοπούλα κατορθώνει να πάρει πίσω τον Σιμιγδαλένιο και πλέον διάγουν ευτυχείς. Η απογοητευμένη βασίλισσα αποπειράται να φτιάξει κι αυτή έναν άντρα χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά ωστόσο δεν τα καταφέρνει, διότι αντί για μετάνοιες ξεστομίζει βλαστήμιες. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο να προκριθεί το (συγκεκριμένο) παραμύθι ως κατάλληλο ερέθισμα για την ανάπτυξη πεζού και ποιητικού λόγου εκ μέρους των μαθητών συνοψίζονται σε τρία σημεία: 1) Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι έχει ισχνή παρουσία στα παιδικά αναγνώσματα, προπαντός στα σχολικά εγχειρίδια. Κατά συνέπεια, το ελκυστικό παραμύθι του Κυρ- Σιμιγδαλένιου ας ιδωθεί ως μια ευκαιρία γνωριμίας των μαθητών με τον παραμυθιακό πλούτο της ελληνικής παράδοσης. 2) Οι λογοτεχνικοί ήρωες του συγκεκριμένου παραμυθιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η υπόθεση αντανακλά μια «μοντέρνα» φεμινιστική προοπτική. Παρότι η υπόθεση ενδύεται ένα κοινότοπο θεματολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ένας βασιλιάς αποφασίζει να παντρέψει τη θυγατέρα του, η πλοκή της ιστορίας εκπλήσσει, καθώς παρατηρείται «αντιστροφή των δεδομένων που ισχύουν εν γένει μέσα στο παραμύθι για τα δύο φύλα» (Κανατσούλη 1994: 30). Εγείρονται ερωτήματα με έμφυλες διαστάσεις, καθώς από τη μια μεριά οι δύο δυναμικές ηρωίδες αναλαμβάνουν όλη τη δράση, ενώ από την άλλη ο αντιήρωας Σιμιγδαλένιος

7 7 λειτουργεί ως παθητικός δέκτης και του αποδίδονται χαρακτηριστικά που μακράν απέχουν από το ανδρικό πρότυπο στα παραμύθια. 3) Η διδασκαλία των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής έχει τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει. Δημιουργούνται συνθήκες κατά τις οποίες τα παιδιά που γι αυτά τέτοιου είδους παραμύθια συχνά αποτελούν μουσειακό είδος αίφνης γίνονται κοινωνοί του παραμυθιού, καθώς το βλέπουν να ζωντανεύει και να τους καλεί να το πλάσουν από την αρχή. Η συγκρότηση της διδασκαλίας και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων βασίστηκαν στο εγχειρίδιο Δημιουργική Γραφή. Οδηγίες πλεύσεως (2012), του οποίου η συγγραφή ανατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στον Μίμη Σουλιώτη και συνδυάστηκε με την ανανέωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Η διδακτική εφαρμογή ξεκίνησε με ένα προπαρασκευαστικό μάθημα, κατά το οποίο έγιναν αναγνώσεις 6 και πραγματολογική εξέταση του παραμυθιού. 7 Μέσα από διάλογο οι μαθητές συνόψισαν τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού και προβληματίστηκαν πάνω στους αφηγηματικούς τρόπους, τις δομές και τις τεχνικές του. Κοντολογίς, το προπαρασκευαστικό μάθημα πλαισίωσε τη λογοτεχνική ανάγνωση αλλιώς: δημιουργικό διάβασμα του παραμυθιού με τους όρους που την ορίσαμε πιο πάνω (σελ. 2-4) και προλείανε το έδαφος για τις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων συζητήθηκαν ορισμένες λογοτεχνικές συμβάσεις: 8 1) ειδολογικές: τα γνωρίσματα που διακρίνουν το λαϊκό παραμύθι και το ποίημα ως λογοτεχνικά είδη, 2) μορφολογικές: α) τα μορφικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού και του ποιήματος, β) τα είδη της ομοιοκαταληξίας και 3) συγγραφικές: οι φράσεις έναρξης και λήξης στο 6 Η φωναχτή ανάγνωση και η κριτική ακρόαση απαγγελιών εντάσσονται στις δραστηριότητες λογοτεχνικού γραμματισμού, που λειτουργούν ως παραπλήρωμα της δημιουργικής γραφής (Σουλιώτης 2012α: 14). 7 Η Κατσίκη- Γκίβαλου (2012) αναφέρει ότι πριν από την ανάγνωση ενός κειμένου ο εκπαιδευτικός βάσει του διαμεσολαβητικού του ρόλου χρειάζεται να προετοιμάζει τους μαθητές πολυεπίπεδα (αισθητικά, πολιτισμικά, κοινωνικά), προκειμένου να συνδιαλεχθούν και με κείμενα που θα τους κάνουν κοινωνούς άγνωστων ως εκείνη τη στιγμή γι αυτούς κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών θεμάτων. 8 Οι περιορισμοί στη φόρμα ενός κειμένου μπορούν να λειτουργήσουν για τους μαθητές ως «συγγραφικά καύσιμα», δηλ. ως αποδοτικά εργαλεία συγγραφής (Νικολαΐδου 2012: 7).

8 8 παραμύθι ως φραστικές συνάψεις που πρέπει να διατηρούνται. Μεταβαίνοντας στην πράξη οι μαθητές ασκήθηκαν σε συγγραφικές πρακτικές: άλλαξαν το βασικό υλικό κατασκευής του ήρωα Σιμιγδαλένιου, έδωσαν διαφορετικό φινάλε στο παραμύθι, το μετέγραψαν πειραματιζόμενοι με την οπτική γωνία στην αφήγηση και τέλος, παρήγαγαν ποιητικό λόγο με έναυσμα το παραμύθι. 4. Παρουσίαση της διδασκαλίας Βασικός σκοπός της διδασκαλίας ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές και ενεργητικό ρόλο στην πρόσληψη του παραμυθιού και της λογοτεχνίας εν γένει μέσα από συγγραφικές πρακτικές δημιουργικής γραφής, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλολογική προσοικείωση του παραμυθιού ως λογοτεχνικού είδους. 4.1 Στοχοθεσία Οι επιμέρους στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων διαμορφώνονται ως εξής: Οι μαθητές να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την αφηγηματική τους ικανότητα. Να τους μεταδοθεί ο πρωτεύων ρόλος της έκφρασης, της γραφής και του λόγου. 9 Να αναδειχθεί ο ρόλος των μαθητών ως αναγνωστών. Να αποκτήσουν ορθή γνώση ορισμένων συγγραφικών στρατηγικών. Να πειραματιστούν με τις συμβάσεις του παραμυθιού. Να κατανοήσουν την έννοια της οπτικής γωνίας από την οποία ομιλεί ο αφηγητής. Να είναι εις θέση να κάμουν παραγωγή ενός λογοτεχνικού είδους (ποίημα) από κάποιο άλλο (παραμύθι). Να ασκηθούν στη συγγραφική τεχνική της ομοιοκαταληξίας. Να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και την κουλτούρα τους μέσω της συγγραφής και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 9 Η δημιουργική γραφή, που αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο, εστιάζει στον πρωτεύοντα ρόλο της έκφρασης, της γραφής και του λόγου (Κωτόπουλος 2012β: 2).

9 9 Η διδασκαλία να προωθήσει τη διαμόρφωση περισσότερων και επαρκέστερων αναγνωστών της λογοτεχνίας. 4.2 Δραστηριότητες Oι συγγραφικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζονται ακολούθως υπό μορφή δειγματοληψίας αυτό σημαίνει ότι χάριν συντομίας επιλέχθηκαν ορισμένα αρκούντως αντιπροσωπευτικά δείγματα 10 της γραφής των παιδιών. 1) Στην πρώτη δραστηριότητα, που λειτούργησε ως ζέσταμα, 11 τα παιδιά κλήθηκαν να αλλάξουν το ιδιαίτερο γνώρισμα του Σιμιγδαλένιου: το ότι είναι φτιαγμένος από σιμιγδάλι. Αντικαθιστώντας το υλικό αυτό με άλλα της αρεσκείας τους, αβίαστα έπλασαν αντίστοιχα ονόματα. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται ορισμένα από τα ονόματα που συνέθεσαν τα παιδιά: ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ πράσο ζάχαρη ξύλο και μόλυβδος μπάμιες σοκολάτα ρίγανη τετράγωνα, κύκλοι και ρόμβοι ΟΝΟΜΑ Πρασίδας Ζαχαρούλης/ Ζαχαρίας Ξύλυβδος Μπάμιας Σοκολατένιος Ριγανούλης Σχηματένιος 2) Οι μαθητές ασκήθηκαν στη συγγραφή ενός εναλλακτικού φινάλε για το παραμύθι. Αναγνωρίζοντας το ευχάριστο και δίκαιο τέλος ως γνώρισμα των λαϊκών παραμυθιών, οι μαθητές κλήθηκαν να συγγράψουν μια διαφορετική 10 Τα χειρόγραφα κείμενα των μαθητών προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση (PowerPoint) της ανακοίνωσης στο συνέδριο Δημιουργικής Γραφής. 11 Το ζέσταμα (προθέρμανση), εκτός από το ότι φέρνει στο προσκήνιο τον λόγο και το ενδιαφέρον για τις λέξεις και τις φράσεις, αποσκοπεί στο να δώσει την αίσθηση ότι μπορούμε να φτιάξουμε λίγη πραγματικότητα, όπως εμείς τη βλέπουμε και τη θέλουμε, και να την ενθυλακώσουμε στον (γραπτό μας) λόγο (Σουλιώτης 2012α: 20).

10 10 έκβαση, είτε ακολουθώντας τη νόρμα, είτε όχι. Στο κάτωθι γράφημα, το οποίο αναπαριστά σε ποσοστιαία βάση τις συγγραφικές επιλογές των μαθητών ως προς την έκβαση του παραμυθιού, παρατηρεί κανείς ότι η πλειοψηφία (65%) συνέγραψε ατυχές φινάλε, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμήθηκε η μη τήρηση της παραμυθιακής νόρμας να δικαιώνονται στο τέλος οι καλοί και να τιμωρούνται οι κακοί. 65% 35% Αίσιο φινάλε Ατυχές φινάλε Η άσκηση λειτούργησε ως παιχνίδι ανατροπής στο έδαφος της προαναφερθείσας σύμβασης των λαϊκών παραμυθιών. Παρατίθεται ενδεικτικά ένα φινάλε: Στο πρόσωπο της βασίλισσας εμφανίστηκε ένα ειρωνικό γελάκι που τα έλεγε όλα. Μα κανείς δεν περίμενε πως η τιμωρία της βασιλοπούλας θα ήταν ο θάνατος και του κυρ- Σιμιγδαλένιου η φυλακή. Έτσι η βασιλοπούλα δέχτηκε μοιραία μαχαιριά και πέθανε και ο κυρ Σιμιγδαλένιος φυλακίστηκε στο χαμηλότερο μπουντρούμι του κάστρου, το οποίο επισκεπτόταν κάθε μέρα η βασίλισσα και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 3) Τα παιδιά έκαναν μεταγραφή του παραμυθιού υπό διαφορετική οπτική γωνία και με αλλαγή εστίασης. Συγκεκριμένα, αφού επέλεξαν ως αφηγητή κάποιον από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του παραμυθιού, έγραψαν το παραμύθι με τη δική του φωνή και σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ως εκ τούτου η εστίαση από εξωτερική/μηδενική μεταβλήθηκε σε εσωτερική και ο αφηγητής από ετεροδιηγητικός σε ομοδιηγητικό. Κατόπιν παρότρυνσης οι μαθητές ακολούθησαν ορισμένη διαδικασία: συζήτηση και προσχέδιο του κειμένου πριν

11 11 τη συγγραφή συγγραφή παρουσίαση μετασυγγραφική κουβέντα και βελτιωτικές προτάσεις. Ενδεικτικά και χάριν συντομίας παρατίθενται η έναρξη και το φινάλε ενός παραμυθιού, που γράφτηκε υπό την οπτική της βασίλισσας που έκλεψε τον Σιμιγδαλένιο: Μια φορά κι έναν καιρό μια βασιλοπούλα έφτιαξε τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου. Έφτασε αυτή η φήμη στα αυτιά μου και σκέφτηκα: «γιατί να τον έχει αυτή και να μην τον έχω εγώ;». Η ζήλεια μ έτρωγε. Γι αυτό έστειλα μερικούς ναύτες να πάρουν τον πιο όμορφο. Μάλλον η ομορφιά του ξεχώριζε και τον κατάλαβαν αμέσως. Αφού μου τον έφεραν στο βασίλειο, χαρές και γλέντια τον περίμεναν. Γλεντούσαμε πολύ καλά μέχρι που ήρθε μια ζητιάνα και ζήτησε να μείνει με τις χήνες. Κι εγώ, με την καλή μου την καρδιά, τη δέχτηκα. [ ] Την επόμενη μέρα έρχονται οι δούλες και μου λένε ότι ο κυρ- Σιμιγδαλένιος χάθηκε. Καταλαβαίνω αμέσως ότι η ζητιάνα τον έκλεψε. Τότε ο πόνος κατακλύζει το κορμί μου. Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω έναν δικό μου άντρα, των ονείρων μου. Βάζω σε ένα καζάνι τα απαραίτητα υλικά (ζάχαρη, αμύγδαλα, σιμιγδάλι) και αρχίζω να τα ανακατεύω και γίνονται ζυμάρι. Σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες έκανα βλαστήμιες, αλλά αυτός αντί να ζωντανέψει, μούχλιασε. Τότε ένιωσα τρομερά άχρηστη και αναρωτιόμουν γιατί μούχλιασε. Κι έζησα εγώ καλά κι αυτοί καλύτερα. 4) Οι μαθητές συνέγραψαν ποιήματα ασκούμενοι στην τεχνική της ομοιοκαταληξίας. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το παραμύθι του Σιμιγδαλένιου. Δόθηκε στους μαθητές μία λίστα λέξεων ζαχαροπλαστικής, από όπου μπορούσαν, πριν προβούν στη στιχοποιία, να ανακαλύψουν λέξεις ομοιοκατάληκτες με κάποιες από τη λίστα, ώστε να φτιάξουν πρώτα ομοιοτέλευτα ζεύγη λέξεων κι έπειτα στίχους ριμαρισμένους. Ακολουθούν δύο αντιπροσωπευτικά ποιήματα των παιδιών, στα οποία χρησιμοποιείται η ζευγαρωτή και η πλεχτή ομοιοκαταληξία: Ο κυρ- Σιμιγδάλης Ο Σιμιγδαλένιος

12 12 Ο Σιμιγδάλης ήτανε χαλβάς και δεν του άρεσε ο μπακλαβάς. Η βασίλισσα ήταν σαν ζαχαρωτό και γι αυτό τον ήθελε καμαρωτό. Μια ζηλιάρα βασίλισσα θέλησε να ζαχαρώσει τον κυρ-σιμιγδάλη. Αλλά μια ζητιάνα συνάντησε και της τα κανε όλα χάλι. Του φεγγαριού του άρεσε η πανακότα σερβιρισμένη με άχνη και μπισκότα. Του ήλιου του άρεσαν οι λουκουμάδες και να ακούει μαντινάδες. Τα αστέρια έριξαν την άχνη και στη γη έπεσε πάχνη. Φεγγάρι, ήλιος και αστέρια βοήθησαν τη βασιλοπούλα. να ψάξει σ όλα τα παρτέρια να βρει μια αγαπούλα. Και μερικά δίστιχα: Κανελώνει με χαρά του Σιμιγδάλη η μαμά. Έφαγα μερέντα κι έχω μεγάλη ρέντα. Του πρόσφερε γλάσο κι αυτός έκανε πάσο. Βάζω καραμέλα απ τη Βενεζουέλα. Του βαλαν και τρούφα μα ήταν μούφα. Κείνη τη στιγμή η βασιλοπούλα έκανε χούλα- χούλα. Θέλω κουβερτούρα που να χει μέσα λίγα μούρα. Έβαλε η βασιλοπούλα καραμέλα κι έκανε άντρα σκέτη τρέλα. Η κακιά βασίλισσα πήρε τυχερό μπισκότο και βρήκε το χαμένο λόττο. Του Σιμιγδάλη η μαμά έφτιαξε τεράστιο λουκουμά. 5. Αξιολόγηση της διδασκαλίας Παρατηρήσεις Οι μαθητές βίωσαν την πορεία κατασκευής ενός λογοτεχνικού κειμένου, από τους μηχανισμούς συγγραφής που το διέπουν έως τις πολλαπλές/επάλληλες βελτιωτικές γραφές του. Μια γενική διαπίστωση είναι ότι το παραμύθι ως διδακτικό ερέθισμα και η αξιοποίησή του μέσα από ένα δίκτυο στρατηγικών δημιουργικής γραφής παρότρυναν τους μαθητές να αναπτύξουν δημιουργικές

13 13 δεξιότητες στο γραπτό λόγο τους. Κοντολογίς, το παραμύθι λειτούργησε ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους μαθητές. Η ουσιαστική εμπλοκή στις παιγνιώδεις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής σήμανε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως επιτυχία της διδασκαλίας: οι μικροί ασκούμενοι συγγραφείς προέβησαν στην αναδιάταξη του αφηγηματικού υλικού του παραμυθιού και κατέθεσαν αξιόλογα προϊόντα πεζού και ποιητικού λόγου. Σε γενικές γραμμές οι συγγραφικές πρακτικές εφαρμόστηκαν αρκετά ικανοποιητικά και ενισχύθηκε κατά το δυνατό ο λογοτεχνικός γραμματισμός των μαθητών κινητοποιώντας τους σε περισσότερο κριτικές αναγνώσεις. Η αποτίμηση της διδακτικής εφαρμογής ως προς τα καίρια σημεία της παρατίθεται ακολούθως. 5.1 Ονοματοποιία Η εναρκτήρια δραστηριότητα ονοματοποιίας παρουσιάζει γλωσσικό ενδιαφέρον, καθώς μαρτυρεί τη γλωσσοπλαστική ευεξία των μαθητών. Λειτούργησε ως προθέρμανση για τους μαθητές, με την έννοια ότι τους προετοίμασε γλωσσικά και ψυχολογικά για τις συγγραφικές ασκήσεις φέρνοντας στο προσκήνιο το ξεχωριστό όνομα του κεντρικού ήρωα του παραμυθιού, του Σιμιγδαλένιου. Σύμφωνα με τον Randaccio, το «όνομαετικέτα» είναι βαρύνουσας σημασίας από την αρχή μιας αφήγησης και ενίοτε προσδιορίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έναν αφηγηματικό χαρακτήρα (Γαβριηλίδου 2008: 145). Ο βασικός λόγος που τo όνομα ενός ήρωα ενέχει ισχυρό ειδικό βάρος αντιστοιχεί στο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με συμπεριφορές και ποιότητες που τον διακρίνουν (Παπαντωνάκης & Κωτόπουλος 2011: 105). Στην περίπτωση του περιγραφικού ονόματος του Σιμιγδαλένιου, μαρτυρείται το κύριο υλικό κατασκευής του ήρωα και διηθούνται νοήματα σε συμβολικό επίπεδο, καθώς ένα όνομα που παραπέμπει σε ζαχαροπλαστική προσιδιάζει σε αυτόν τον υπέρμετρα ευειδή νέο, ο οποίος γίνεται μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο γυναικών που καθορίζουν την τύχη του. Προβαίνοντας στην τροποποίηση του ονόματος του Σιμιγδαλένιου, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι μαζί με το όνομα αλλοιώνεται και ο κορμός της ιστορίας, αφού κάθε νέο όνομα χρειαζόταν

14 14 να στηθεί μέσα από μια ανανεωμένη πλοκή. Ενδεχόμενη συνέχιση των ασκήσεων δημιουργικής γραφής θα μπορούσε να περικλείει τη διασκευή του παραμυθιού από τους μαθητές επί τη βάσει του νέου ονόματος, το οποίο θα προσέδιδε νέες ποιότητες στον ήρωα. 5.2 Πεζά κείμενα των μαθητών Οι μαθητές κλήθηκαν να αποδώσουν ένα εναλλακτικό φινάλε για το παραμύθι και, πειραματιζόμενοι με τη σύμβαση του αίσιου και δίκαιου τέλους που χαρακτηρίζει το λαϊκό παραμύθι, στην πλειονότητά τους συνέγραψαν δυσάρεστο τέλος. Εντούτοις κατανόησαν ότι η αίσια έκβαση αποτελεί τη νόρμα για το λογοτεχνικό αυτό είδος εξάλλου και η άρση της νόρμας προϋποθέτει τη γνώση της ως μίας εκ των συμβάσεων που ισχύουν εν γένει στο λαϊκό παραμύθι. Επιπλέον εμπέδωσαν ως ίδιον του λαϊκού παραμυθιού τις εναρκτήριες και κατακλείδες φραστικές συνάψεις, οι οποίες συνιστούν ένα εκ των ων ουκ άνευ γνώρισμα του. Η μετατροπή της τριτοπρόσωπης σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αποτέλεσε άλλη μια συγγραφική εμπειρία για τους μαθητές. Κατανόησαν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα του υποκειμένου που αφηγείται παρεισφρέουν και εγγράφονται στην αφήγηση εμποτίζοντας τη διατύπωση των γεγονότων. Αντιλήφθηκαν επίσης ότι το εύρος των πληροφοριών που μεταδίδονται στον αναγνώστη καθορίζεται από την οπτική γωνία του αφηγητή αυτό σημαίνει ότι τα γεγονότα στα οποία δεν έχει συμμετοχή ο αφηγητής αρμόζει να διατυπώνονται ως πληροφορίες που γνωρίζει από τρίτους λ.χ. «έφτασε αυτή η φήμη στα αυτιά μου» (βλ. σελ. 11). Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση με τη φωνή κάποιου χαρακτήρα του παραμυθιού ενθάρρυνε τους μαθητές να εκφραστούν αυθόρμητα και προσέλαβε εξομολογητικό τόνο, απαλλάσσοντάς τους από το άγχος ότι εκθέτουν εαυτούς. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο προσωπικός τόνος ενίοτε εισχωρεί στην έναρξη και την κατακλείδα του παραμυθιού λ.χ. «κι έζησα εγώ καλά κι αυτοί καλύτερα» (βλ. σελ. 11). 5.3 Στιχουργήματα των μαθητών

15 15 Τα παιδιά συνέθεσαν ποιήματα με δύο ή τρεις στροφές, καθώς και κάμποσα στιχουργήματα σε ολιγόστιχη ποιητική φόρμα κυρίως δίστιχα. Έκαμαν στίχους με απλή ρίμα εντοπιζόμενη σε μία συλλαβή και με πλούσια ρίμα που επεκτείνεται σε περισσότερες συλλαβές. Τα είδη που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν είναι δύο: ζευγαρωτή και πλεχτή ομοιοκαταληξία. Παρατηρούμε ορισμένες δύσκολες από τεχνικής απόψεως ρίμες όπως είναι η ομοιοκαταληξία ηχώ λ.χ. «μερέντα ρέντα», ρίμες που περικλείουν και την προπαραλήγουσα λ.χ. «ζαχαρωτό καμαρωτό» και κάποιες υψηλής ποιητικής αξίας π.χ. «άχνη πάχνη». Ωστόσο, οι περισσότερες ρίμες που έφτιαξαν οι μαθητές ανήκουν στην πιο απλή και λιγότερο τεχνική μορφή, με την έννοια ότι αποτελούνται από λέξεις που υπάγονται στο ίδιο μέρος του λόγου, φέρ ειπείν δύο ουσιαστικά ή δύο ρήματα: «χαρά μαμά», «θέλησε συνάντησε». Σε γενικές γραμμές τα παιδιά έδωσαν περισσότερη βαρύτητα στο σημαίνον, στη μορφή δηλαδή των ομοιοκαταληκτούντων λέξεων, παρά στο σημαινόμενο, τουτέστιν στο νόημα που προκύπτει από τη συναρμογή των λέξεων σε στίχους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον τους ωθήθηκε και στην ηχητική πρόσληψη των στίχων, κατ επέκτασιν και στη ρυθμική τους ανάγνωση. Ομολογουμένως η τεχνική της ομοιοκαταληξίας χρησίμευσε ως έξοχο εργαλείο στα χέρια των παιδιών, διότι τα βοήθησε να εκφραστούν εντός ενός μορφολογικού πλαισίου προπαντός τα δίστιχα ευκόλυναν ιδιαίτερα την εξάσκηση και την εμπέδωση της εν λόγω τεχνικής. Παρόλο που η ομοιοκαταληξία εφαρμόζεται σπάνια στη σύγχρονη ποίηση και αποτελεί γνώρισμα της παλαιότερης νεοελληνικής ποίησης (Σουλιώτης 2012α: 85), η εξοικείωση των μαθητών με τον σχηματισμό της ρίμας μπορεί να αποβεί αρκετά εποικοδομητική. Αφενός η προσπάθεια για ανεύρεση ομοιοτέλευτων ζευγών λέξεων χτίζει μια βήμα- βήμα διαδικασία συγγραφής, που λειτουργεί πολύ βοηθητικά για τους αρχάριους αφετέρου οι μαθητές εφοδιάζονται με ορισμένες τεχνικές γνώσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για την προσέγγιση του έργου των ποιητών του λεγόμενου λογοτεχνικού κανόνα. 5.4 Αξιολόγηση των μαθητών

16 16 Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των μαθητών αποτέλεσε η άρθρωση/παραγωγή προσωπικού λόγου. Με γνώμονα δηλαδή τα έργα που παρήγαγαν, τα παιδιά αξιολογήθηκαν δια βοής και με φράσεις όπως «προτιμότερο», «λιγότερο βαρετο», «ξαναγραψ το». Ο ρόλος της εκπαιδευτικού επικεντρώθηκε στην παροχή συμβουλών για την υπέρβαση των δυσκολιών, δεδομένου ότι η ενθάρρυνση των μαθητών θεωρείται περισσότερο ωφέλιμη από την επισήμανση των λαθών τους (Σουλιώτης 2012α: 15). Άλλωστε σπουδαίο προτέρημα της μεθόδου της δημιουργικής γραφής αποτελεί η απόρριψη του δίπολου «σωστό- λάθος» και η αποδοχή και ανάδειξη διαμέσου της συγγραφής διαφορετικών τρόπων έκφρασης, έτσι ώστε να μην κατευθύνεται η φαντασία και να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δημιουργικές ικανότητες των μαθητών (Μανδηλαράς 2010: ). Στα όρια τούτης της ανακοίνωσης επιχειρήθηκε η προσκόμιση ενδείξεων για το ότι ένα παραμύθι μπορεί να υφανθεί ξανά από τους μαθητές μέσα από τη λογοτεχνική γραφή τους. Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η χρήση βιωματικών μεθόδων στη διδασκαλία της λογοτεχνίας είναι ικανή να προκαλέσει την έξαψη του ενδιαφέροντος των παιδιών, καθώς τα κείμενα παύουν να φαντάζουν άκαμπτα και μακρινά και οι αναγνώστες τους εισχωρούν σε τέτοιο βάθος, που τα διαλύουν εξ ων συνετέθησαν, μα γνωρίζουν και πώς να τα ξαναφτιάξουν διότι έχουν πλέον διττή θέαση: και του αναγνώστη και του συγγραφέα.

17 17 Βιβλιογραφία Amabile, T. M. (1996). Creativity in Context. USA: Westview Press. Γαβριηλίδου, Σ. (2008). Το δύσκολο επάγγελμα του κλασικού ήρωα. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. Dawson, P. (2005). Creative Writing and the New Humanities. London and New York: Routledge. Ζερβού, Α. (1999). Η λογοτεχνία στο σχολείο ή απορίες μιας ενήλικης που διαβάζει λογοτεχνία. Στο Β. Αποστολίδου & Ε. Χοντολίδου (επιμ.), Λογοτεχνία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Τυπωθήτω Γ. Δαρδανός, Kaufman, J. C. & Sternberg, R. J. (επιμ.) (2010). The Cambridge Handbook of Creativity. Cambridge: Cambridge University Press. Κανατσούλη, Μ. (1994). Γυναίκες θνητές και γυναίκες υπερφυσικές των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Ημερίδα Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας: το Παραμύθι και η Εκπαίδευση. Φλώρινα: Έκδοση Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας, Καρακίτσιος, Α. (2011). Φιλαναγνωσία φανατική συνήθεια. Στο Ε. Αρτζανίδου, Δ. Γουλής, Σ. Γρόσδος & Α. Καρακίτσιος (επιμ.), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις. Aθήνα: Gutenberg, Καρακίτσιος, Α. (2012α). Δημιουργική Γραφή: μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας ή η επιστροφή της Ρητορικής; Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 11 Αυγούστου 2013) karakitsios.pdf Καρακίτσιος, Α. (2012β). Αναγνωστικές εμψυχώσεις (animation de lecture), παιγνίδια φιλαναγνωσίας και φιλαναγνωστικές δράσεις. Επιμορφωτικό υλικό για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των Πράξεων: Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών, (πρόσβ.: 18 Αυγούστου 2013) epimorfotiko-yliko2

18 18 Κατσίκη- Γκίβαλου, Α. (2008). Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: «Ώρα μηδέν». Διαβάζω, 488. Αθήνα, Σεπτ. 2008, Κατσίκη- Γκίβαλου, Α. (2012). Λογοτεχνία και εκπαίδευση- Από τα στενά όρια μιας διδασκαλίας στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, (πρόσβ.: 18 Αυγούστου 2013) epimorfotiko-yliko2 Κωτόπουλος, Τρ. (2011). Από την ανάγνωση στη λογοτεχνική ανάγνωση και την παιγνιώδη διάθεση της Δημιουργικής Γραφής. Στο Γ. Παπαντωνάκης & Τρ. Κωτόπουλος (επιμ.), Τα ετεροθαλή. Αθήνα: Ίων, Κωτόπουλος, Τρ. (2012α). Η «νομιμοποίηση» της Δημιουργικής Γραφής. Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 16 Ιουνίου 2013) fxos15&id=257%3a15-kotopoulos&option=com_content&itemid=95. Κωτόπουλος, Τρ. (2012β). Η διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής. Η περίπτωση της συγγραφής λογοτεχνικών έργων για εφήβους. Διημερίδα: Ζητήματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας. Κομοτηνή, (πρόσβ.: 8 Μαΐου 2013) ceb4ceb9ceb4ceb1cf83cebaceb1cebbceafceb1- cf84ceb7cf82ceb4ceb7cebcceb9cebfcf85cf81ceb3ceb9cebaceaecf82- ceb3cf81ceb1cf86ceaecf82.doc Μανδηλαράς, Φ. (2010). Τι είναι η δημιουργική γραφή. Στο Τ. Τσιλιμένη & Μ. Παπαρούση (επιμ.), Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής. Συγγραφείς και θεωρητικοί μιλούν για την τέχνη του μυθιστορήματος. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, Μέγας, Γ. (1990). Ελληνικά Παραμύθια, Β. Αθήνα: Εκδόσεις Κολλάρος. Νικολαΐδου, Σ. (2012). Δημιουργική Γραφή στο σχολείο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Κείμενα, 15, (πρόσβ.: 18 Σεπτεμβρίου 2013) Παπαντωνάκης, Γ. & Κωτόπουλος Τρ. (2011). Σκηνικό, Χαρακτήρες, Πλοκή. Αθήνα: Ίων.

19 19 Παπαντωνάκης, Γ. (2008). Διδάσκοντας Παιδική Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τζιάνι Ροντάρι Περιπέτεια με την τηλεόραση. Κείμενα, 8, (πρόσβ.: 20 Ιουλίου 2013) rticle&id=119:p2t8&catid=52:tefxos8&itemid=60 Σουλιώτη, Δ. (2012). Οι θεματικές ενότητες στο τρίτομο Ανθολόγιο του Δημοτικού Σχολείου: παρατηρήσεις, συγκρίσεις, συσχετίσεις. Στο Τρ. Κωτόπουλος & Δ. Σουλιώτη (επιμ.), Θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας: Διημερίδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σουλιώτης, Μ. (ομάδα εργασίας: Α. Συμεωνάκη, Ε. Λαρδούτσου, Χ. Ιωακειμίδου, Ε. Ζάουρα & Μ. Αρμεύτη) (2012α). Δημιουργική Γραφή. Οδηγίες Πλεύσεως, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. Σουλιώτης, Μ. (2012β). Για το ταλέντο και την έμπνευση. Κείμενα, 15, (πρόσβ. 10 Σεπτεμβρίου 2013) fxos15&id=255%3a15souliotis&option=com_content&itemid=95 Συμεωνάκη, Α. (2013). Η Ποίηση ως Δημιουργική Γραφή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διδακτορική διατριβή. Φλώρινα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Χατζησαββίδης, Σ. (1992). Το ιστορικό της αναμόρφωσης του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας στην υποχρεωτική εκπαίδευση ( ). Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη. Φρυδάκη, Ε. (1999). Ευέλικτες χρήσεις της λογοτεχνικής θεωρίας: το παράδειγμα του συνδυασμού της πρόσληψης και της κοινωνιοκριτικής. Στο Β. Αποστολίδου & Ε. Χοντολίδου (επιμ.), Λογοτεχνία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Τυπωθήτω Γ. Δαρδανός, Zipes, J. (1995). Creative storytelling: building community, changing lives. New York: Routledge.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 1 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 3 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας Διαθεματικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση βιβλίων και ποιημάτων Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2

Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 1 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας 2 3 Συλλογικό ebook Ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της Λογοτεχνίας Διαθεματικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση βιβλίων και ποιημάτων Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ «Δημιουργική Γραφή», 4-6 Οκτωβρίου, 2013, Αθήνα. Φλώρινα: Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» 1 ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Έλενα Αρτζανίδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, helenarzan@gmail.com Χρύσα Κουράκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

A. «Πειραματιζόμενοι με τη Δημιουργική Γραφή» στα σχολεία

A. «Πειραματιζόμενοι με τη Δημιουργική Γραφή» στα σχολεία Η Δημιουργική Γραφή ως εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εφαρμογή με προϋποθέσεις: «Λογοτεχνική Συγγραφική φιλαλληλία ανάμεσα στον διδάσκοντα και στους μαθητές του» δρ. Σπυρέλη Χρυσούλα Σχολική σύμβουλος φιλολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της παιδικής λογοτεχνίας στην Κυπριακή εκπαίδευση. Χαραλάμπους Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η θέση της παιδικής λογοτεχνίας στην Κυπριακή εκπαίδευση. Χαραλάμπους Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου Η θέση της παιδικής λογοτεχνίας στην Κυπριακή εκπαίδευση Χαραλάμπους Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη Αφετηρία και αφορμή της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διαπίστωση ότι «ο ισχύων τρόπος της παρουσίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ & ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ & ΓΥΜΝΑΣΙΟ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ & ΓΥΜΝΑΣΙΟ) ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινές λειτουργίες σε ξένα και ελληνικά παραμύθια

Κοινές λειτουργίες σε ξένα και ελληνικά παραμύθια Κοινές λειτουργίες σε ξένα και ελληνικά παραμύθια Μπουδουρίδου Ειρήνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. Εισαγωγικά Μέσα στο πέρασμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας. Τμήμα Νηπιαγωγών. Πτυχιακή εργασία με τίτλο: «Οι μικροί παραμυθάδες στην ψηφιακή εποχή».

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας. Τμήμα Νηπιαγωγών. Πτυχιακή εργασία με τίτλο: «Οι μικροί παραμυθάδες στην ψηφιακή εποχή». Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Τμήμα Νηπιαγωγών Πτυχιακή εργασία με τίτλο: «Οι μικροί παραμυθάδες στην ψηφιακή εποχή». Εισηγήτρια: Μανδήλα Κυριακή Α.Ε.Μ.: 1580 Εξάμηνο: Η Επόπτης

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη και διδασκαλία της «Δηµιουργικής Γραφής» στη σύγχρονη ελληνική πραγµατικότητα. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος*

Πράξη και διδασκαλία της «Δηµιουργικής Γραφής» στη σύγχρονη ελληνική πραγµατικότητα. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος* Πράξη και διδασκαλία της «Δηµιουργικής Γραφής» στη σύγχρονη ελληνική πραγµατικότητα Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος* Αντί Εισαγωγής Έχει ειπωθεί ήδη αρκετές φορές πως ο όρος «Δηµιουργική Γραφή» επιχειρεί να

Διαβάστε περισσότερα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα Το εκπαιδευτικό δράμα στη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων του Ανθολογίου Γ & Δ Δημοτικού Αικατερίνη Κωστοπούλου (Δασκάλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων

Διαβάστε περισσότερα

H πρόσληψη της μετανεοτερικής παιδικής λογοτεχνίας από τους νεαρούς αναγνώστες. Σταύρου Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου

H πρόσληψη της μετανεοτερικής παιδικής λογοτεχνίας από τους νεαρούς αναγνώστες. Σταύρου Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου H πρόσληψη της μετανεοτερικής παιδικής λογοτεχνίας από τους νεαρούς αναγνώστες Σταύρου Ιωάννα Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η θέση που κατέχει η παιδική λογοτεχνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 2004-6

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 2004-6 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 2004-6 Επιστημονική Υπεύθυνη Συντονίστρια Χριστίνα Αργυροπούλου, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ (O.EΠ.ΕΚ.) ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΜΕΛΕΤΗ 10 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επιστημονικώς Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος project. του Chicago σε σχολεία αρχικά της Γ τάξης. Η μέθοδος αναπτύχθηκε περισσότερο τη δεκαετία 1960-70 στα Νηπιαγωγεία της Αγγλίας.

Η μέθοδος project. του Chicago σε σχολεία αρχικά της Γ τάξης. Η μέθοδος αναπτύχθηκε περισσότερο τη δεκαετία 1960-70 στα Νηπιαγωγεία της Αγγλίας. Η μέθοδος project Η σπουδαιότητα της μεθόδου Τι είναι τελικά project Η μέθοδος project στο Νηπιαγωγείο της Νικολέττας Γκλιάοιν Τα τελευταία χρόνια, ακούμε συνεχώς τους όρους «επικοινωνιακή Βιωματική διδασκαλία»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Fax: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Τίτλος εργασίας: Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Φοιτήτρια: Αδαμαντία Γιοβάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Αγωγή. Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση

Θεατρική Αγωγή. Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση Θεατρική Αγωγή Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Αξία της Κοινής Ανάγνωσης στο Νηπιαγωγείο: Μια πρώτη διερεύνηση των πρακτικών που εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1.3 ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Π3.1.3 ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα. ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μελέτη στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & Η αξιοποίησή τους στα ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κουτσογιάννης Δ., Ακριτίδου Μ. & Αντωνοπούλου Σ. Σεπτέμβριος 2010 «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. «Ενίσχυση της ενσυναίσθησης στο Νηπιαγωγείο μέσω διαδραστικού, ψηφιακού παραμυθιού»

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. «Ενίσχυση της ενσυναίσθησης στο Νηπιαγωγείο μέσω διαδραστικού, ψηφιακού παραμυθιού» Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κατεύθυνση: «Διδακτική Μεθοδολογία και Αναλυτικά Προγράμματα» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργική Γραφή

1 ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργική Γραφή 1 2 1 ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργική Γραφή Πρόεδρος : Αντιπρόεδρος: Μέλη: Επιστημονική Επιτροπή Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος (Επιστημονικά Υπεύθυνος Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή», Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα