Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό"

Transcript

1 Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν. Αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, µη διστάσετε να ζητήσετε από το γιατρό ή την νοσηλεύτρια να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια και για την θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Μιλώντας µε το ιατρικό προσωπικό Τις περισσότερες φορές οι συζητήσεις µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κυλούν οµαλά, αν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και χώρος. Ωστόσο, αν αντιλαµβάνεστε πως προκύπτουν δυσκολίες στη µεταξύ σας επικοινωνία, τις περισσότερες φορές είναι βοηθητικό να: ζητήσετε από τον γιατρό ή την νοσηλεύτρια να χρησιµοποιούν πιο απλή γλώσσα και να σας εξηγούν τους ιατρικούς όρους που χρησιµοποιούν, µην πιέζετε τον εαυτό σας να χρησιµοποιεί την ίδια «ιατρική» γλώσσα αν δεν αισθάνεστε άνετα µε αυτό, µοιράζεστε πληροφορίες για συµπτώµατα/ παρενέργειες µε το γιατρό σας, αλλά ακόµη και πιθανές δυσκολίες που αντιµετωπίζετε στο να τα εκφράσετε (π.χ. ντροπή) Ζητώντας πληροφορίες Στην προσπάθεια να λάβουµε πληροφορίες υπάρχουν τεχνικές που µπορούν να φανούν βοηθητικές, όπως: η καταγραφή των αποριών που έχουµε η παρουσία και κάποιου φίλου ή συγγενή στη συζήτηση, ο οποίος αργότερα µπορεί να µας υπενθυµίσει κάτι που µας διέφυγε η επανάληψη των ερωτήσεων µας αν νοµίζουµε πως δεν έχουµε καταλάβει κάτι καλά. Αντιµετωπίζοντας τις ασάφειες Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους µπορεί να είναι ασαφείς, ιδιαίτερα αν αναφέρονται στο µέλλον. Όταν συζητάτε για µια ασθένεια και λαµβάνετε ασαφείς απαντήσεις από τον γιατρό σας, ίσως να θεωρείτε ότι ο γιατρός ή το νοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζει τι θα συµβεί αργότερα, αλλά δεν σας λένε. Αυτό δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγµατικότητα. Η θεραπεία του καρκίνου περιέχει συχνά αρκετή ασάφεια. Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια δεν θα είναι πάντα σε θέση να σας πουν τι ακριβώς θα συµβεί ή αν θα νιώσετε κάποιες παρενέργειες από αυτήν.

2 Όταν η σύζυγος σας έχει καρκίνο του µαστού Καταλαβαίνοντας πώς νιώθει Η περίοδος µετά τη διάγνωση του καρκίνου του µαστού µπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήµατα στη σύντροφο σας, όπως θλίψη, θυµό, φόβο. Μπορεί να αρχίσει να θέλει να µένει µόνη και αποµονωµένη, θεωρώντας ότι οι άλλοι δεν µπορούν να καταλάβουν τι περνάει. Μπορεί να αισθάνεται ακόµα και ενοχές που στενοχωρεί την οικογένεια της. Όλα αυτά τα συναισθήµατα είναι φυσιολογικά. Για να διαχειριστούν τα συναισθήµατα τους, µερικές γυναίκες µπορεί να ζητήσουν την βοήθεια των αγαπηµένων τους για να µιλήσουν για τις σκέψεις τους. Κάποιες άλλες αποφεύγουν να µιλάνε για τον καρκίνο. Η κάθε γυναίκα ανταποκρίνεται στην διάγνωση διαφορετικά. Να θυµάστε ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος αντίδραση. Κάποια σηµάδια που δείχνουν ότι έχει αρχίσει να προσαρµόζεται στην ασθένεια είναι όταν: αναφέρεται στη διάγνωση καρκίνου του µαστού, αναζητά και συγκεντρώνει πληροφορίες για την ασθένεια και κάνει ερωτήσεις στους ειδικούς, έχει µια θετική, αλλά ρεαλιστική αντίληψη της ασθένειας, πιστεύει ότι οι πράξεις της µπορούν να βοηθήσουν την ασθένεια Εάν, ωστόσο, αισθάνεστε ότι η σύντροφος σας δεν µπορεί να το αντιµετωπίσει, ίσως της φανεί χρήσιµη η παρότρυνσή σας να µιλήσει σε κάποιον, µε ή χωρίς εσάς, που θα τη βοηθήσει να καταλάβει και να αποδεχθεί τα συναισθήµατα της. Παρέχοντας στήριξη Κάθε άτοµο του κοινωνικού δικτύου της συντρόφου σας, µπορεί να προσφέρει διαφορετικού τύπου βοήθεια. Θα αναζητάει και θα έχει ανάγκη διαφορετικά πράγµατα από την φίλη, την µητέρα, τα παιδιά ωστόσο, καλό θα ήταν όσοι επιθυµούν να είναι κοντά της να θυµούνται: να την αφήνουν να εκφράζει τα συναισθήµατα της ελεύθερα και ειλικρινά. Μια θετική στάση απέναντί της δε σηµαίνει πως πρέπει να την κάνετε απαραίτητα να ευθυµήσει αλλά και να αποδεχθείτε το ότι µπορεί να νιώθει αδύναµη ή «πεσµένη». Μην το παίρνετε προσωπικά όταν είναι θυµωµένη ή όταν κλαίει είναι καλύτερο για εκείνη να την αφήνετε να εκφράσει συναισθήµατα που σχετίζονται µε την ασθένεια και όχι µε εσάς. είναι σηµαντικό να αποδέχεστε τα συναισθήµατά της. Αν και δεν µπορείτε να φανταστείτε ακριβώς πώς νιώθει, αν προσπαθήσετε να σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε αν είχατε µια σοβαρή χρόνια ασθένεια θα σας βοηθήσει να δικαιολογήσετε τις αντιδράσεις της. µε όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί, είναι καλό να την κάνετε να νιώθει ασφάλεια. Ο καρκίνος του µαστού, αλλάζει τον τρόπο που µια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της. Είναι βοηθητικό να της υπενθυµίζετε πως την αγαπάτε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που δείχνει εξωτερικά. η ανοικτή, ειλικρινής επικοινωνία είναι πολύ σηµαντική. Αυτό που µπορεί να σας φανεί βοηθητικό είναι:

3 1. να της λέτε πώς νιώθετε, µπορεί να την βοηθήσει να κάνει το ίδιο, 2. να τη ρωτάτε. Οι ερωτήσεις βοηθούν να ξεκινήσει µια συζήτηση και επιπλέον ίσως βοηθήσει κι εσάς να µάθετε την εµπειρία της για το πώς νιώθει, συναισθηµατικά και σωµατικά, 3. να την αφήνετε να συνεχίσει τις σκέψεις της χωρίς διακοπές, 4. να ζητάτε διευκρινήσεις. Εάν αυτό που σας λέει δεν είναι σαφές, ζητήστε της να σας το εξηγήσει καλύτερα για να είστε σίγουροι ότι καταλάβατε. η επικοινωνία χωρίς λόγια είναι εξίσου απαραίτητη: το άγγιγµα ή η συντροφιά είναι πράξεις που δείχνουν ότι είστε κοντά της. Σηµαντικά σηµεία στην επικοινωνία µε την ασθενή Είναι πολύ φυσιολογικό και αναµενόµενο να έρθει κανείς σε δύσκολη θέση όταν ακούσει πως κάποιος από τους δικούς του έχει καρκίνο. Πιθανότατα σκέφτεται πως κάτι πρέπει να πει, δεν ξέρει ακριβώς τι, νοµίζει πως συνέχεια κάνει λάθος κουβέντες και πως χαλάει τη διάθεση του ασθενή. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν φόρµουλες για σωστές προσεγγίσεις που λειτουργούν θετικά σε όλες τις περιστάσεις και µε όλους τους ανθρώπους. Τελικά, ίσως δεν χρειάζεται καν να πείτε τα σωστά λόγια. Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να είστε εκεί και να έχετε την ειλικρινή διάθεση να την ακούσετε. Πώς µπορώ να είµαι κοντά της; - Καταρχήν, είναι καλό να δείχνετε στην ασθενή µε τη στάση σας ότι δίνετε όλο το χρόνο που χρειάζεται ακόµα και µε µικρές και ασήµαντες κινήσεις (για παράδειγµα, βγάλτε το παλτό σας). Παράλληλα, είναι σηµαντικό και για εσάς να βρείτε κάποιο τρόπο για να νιώθετε αναπαυτικά και χαλαρά. - εν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για συζήτηση. Χωρίς να σηµαίνει πως εσείς κάνετε κάποιο λάθος, η ασθενής ίσως δεν έχει διάθεση να µιλήσει κάποια στιγµή που θα την πλησιάσετε εσείς. - Αν νιώθετε συγκινησιακά έντονα, και δυσκολεύεστε να το ελέγξετε, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινής. - Είναι σηµαντικό για την ασθενή να µην της δίνετε συµβουλές. Είναι το τελευταίο πράγµα που χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές θέλει απλά να ρωτάτε συγκεκριµένες ερωτήσεις και ακόµη να είστε σε θέση να την ακούτε. - Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο δεν θέλουν πάντα να σκέφτονται και να συζητάνε για την αρρώστια τους. Το γέλιο και η ενασχόληση µε άλλα θέµατα είναι πολλές φορές ευπρόσδεκτα. Ακόµα και το χιούµορ µε την ίδια την πάθηση είναι ένας τρόπος να αντιµετωπίζουν τις δύσκολες συνέπειές της. Με το χιούµορ, µπορούν να εκφράσουν δύσκολα συναισθήµατα ή και να αντιµετωπίσουν δύσκολες και αναπόφευκτες καταστάσεις. Για αυτό δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε αµήχανα, µοιραστείτε µαζί της αυτή της τη διάθεση! - Το πιο σηµαντικό είναι να είστε αυθεντικοί και να µην ανησυχείτε για το αν φέρεστε σωστά. Αφήστε τις λέξεις και τις πράξεις σας να προκύψουν αυθόρµητα. Η συµπαράσταση και η ευγενής φροντίδα είναι τα πιο σηµαντικά πράγµατα που έχετε να προσφέρετε στην αγαπηµένη σας.

4 Πώς να είστε «εκεί»από οποιοδήποτε σηµείο Εάν η εργασία σας το επιτρέπει: Βοήθεια µε τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια του σουπερ µάρκετ ή µε τα φροντιστήρια των παιδιών Μαγείρεµα µερικές φορές την εβδοµάδα Συνοδεία στον γιατρό και υπενθύµιση της συζήτησης αν χρειαστεί Εφόσον και εκείνη το επιθυµεί, κοινές δραστηριότητες χαλάρωσης Εάν πρέπει να λείπετε αρκετές ώρες: Τηλέφωνο σε κάποιον άλλον συγγενή να πάει τα ψώνια στο σπίτι, ή κάποιο συνεργείο για τον καθαρισµό του σπιτιού Παραγγελία από ένα εστιατόριο για εσάς ή για τα παιδιά, ώστε να µην χρειαστεί να µαγειρεύει καθηµερινά Σηµειώσεις αποριών για το γιατρό ή τηλέφωνο σε µια φίλη να πάει µαζί της Συµµετοχή σε πράγµατα που την ευχαριστούν Φροντίζοντας την σύντροφο σας Η στήριξη από όλα τα µέλη της οικογένειας και τους φίλους, αποτελούν σηµαντικό παράγοντα καθ όλη την διάρκεια της θεραπείας της συντρόφου σας. Τον πιο σηµαντικό ρόλο όµως φαίνεται ότι τον διαδραµατίζετε εσείς. Για αυτό είναι σηµαντικό και για τους δυο σας να: 1. φροντίζετε την σχέση σας. Οι σωµατικές και πνευµατικές επιδράσεις της ασθένειας και της θεραπείας ίσως να προκαλέσουν δυσκολίες στην σχέση σας. Ο ανοικτός, ειλικρινής διάλογος όπως και οι κοινές ευχάριστες δραστηριότητες θωρακίζουν την σχέση, 2. βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν και να αποδεχθούν πως έχει καρκίνο. Εάν έχετε παιδιά, µπορεί να σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να το µάθουν για να τα προστατέψετε. Ωστόσο είναι πολύ σηµαντικό να τους µιλήσετε ακόµα και αν είναι κάτι δύσκολο για σας, 3. φροντίσετε τα παιδιά σας. Η σύζυγος τώρα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια µε την φροντίδα των παιδιών. Η καλύτερη οργάνωση του χρόνου και των δραστηριοτήτων των παιδιών µπορούν να βοηθήσουν και τους δυο σας. Μιλώντας στα παιδιά Η συζήτηση µε το παιδί για τον καρκίνο είναι αρκετά δύσκολη και µπορεί να αναστατώσει και εσάς και εκείνο. Ωστόσο, η ανάµειξη των παιδιών στη διαδικασία που βιώνετε και η πληροφόρηση τους για το τι συµβαίνει ακριβώς είναι εξαιρετικά

5 σηµαντικές και βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και εσάς να προσαρµοστείτε καλύτερα στη νέα κατάσταση. Γιατί να µιλήσω στα παιδιά µου; Ο καρκίνος µπορεί να επηρεάσει τα συναισθήµατα ολόκληρης της οικογένειας και ένα παιδί έχει ανάγκη να γνωρίζει γεγονότα που επηρεάζουν την οικογένεια του. Τα παιδιά µπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι αλλάζει µέσα στο σπίτι, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στην ένταση και στο στρες. Αν στην προσπάθεια σας να τα προστατέψετε, τους αποκρύψετε την αλήθεια, µπορεί να φοβηθούν ότι συµβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Όταν δεν µιλάτε για τον καρκίνο, τα παιδιά µπορεί να το έχουν στο µυαλό τους ως κάτι που δεν πρέπει να το συζητάµε και έτσι ενδέχεται να αποκτήσουν µια υπερβολική φοβία τόσο για τον καρκίνο όσο και για την ασθένεια γενικότερα. Είναι πιθανόν τα παιδιά να ακούσουν από κάπου αλλού την αλήθεια, ή ακόµα να ακούσουν λανθασµένες πληροφορίες από την τηλεόραση, το ίντερνετ ή και άλλες πηγές. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι συµβαίνει, είστε και εσείς πιο άνετοι και ελεύθεροι να εκφράζεστε χωρίς να φοβάστε µήπως σας ακούσουν. Πολλές φορές τα παιδιά αντιµετωπίζουν την αλήθεια µε δύναµη, που οι ενήλικες δεν περιµένουν. Το άγχος είναι πιο έντονο όταν συνοδεύεται από άγνοια. Ακόµα και µια στενάχωρη αλήθεια είναι καλύτερη από την αµφιβολία που προέρχεται από την άγνοια. εν µπορούµε να εµποδίσουµε τα παιδιά από το να στενοχωριούνται, αλλά αν µοιραστούµε τα συναισθήµατα µας και δώσουµε τις πληροφορίες που χρειάζεται µπορούµε να τα υποστηρίξουµε στη θλίψη τους. Είναι καλό να θυµάστε πως η δυνατότητα των παιδιών να αντιληφθούν την ασθένεια, διαφέρει ανάλογα µε την ηλικία στην οποία βρίσκονται: Βρέφη κάτω του ενός έτους: Σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, τα παιδιά είναι ικανοποιηµένα όταν καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. Σε αυτές συµπεριλαµβάνονται η παροχή αγάπης και φροντίδας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εµπιστοσύνης του βρέφους. Η φροντίδα ενός βρέφους και η ταυτόχρονη διάγνωση και µετέπειτα θεραπεία του καρκίνου είναι δύσκολη περίοδος. Η ασθένεια ενός γονέα κατά τους πρώτους µήνες ενός βρέφους ισοδυναµεί µε αρκετές ώρες µακριά από το παιδί και µε απώλεια όµορφων στιγµών. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, όµως, υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώσετε αυτές τις χαµένες ώρες µε το παιδί σας, γνωρίζοντας ότι οι προτεραιότητες σας έχουν διαβαθµιστεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρώτη παιδική ηλικία, παιδιά µέχρι 3 ετών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγµατα για την ασθένεια. Βέβαια επηρεάζονται από αυτήν. Η έναρξη της ασθένειας του γονέα µπορεί να σηµαίνει λιγότερο χρόνο µε το παιδί σε κάθε περίπτωση είναι βοηθητική η επιπλέον καθησύχαση ότι οι βασικές του ανάγκες θα καλυφθούν. Εάν την

6 περίοδο αυτή χρειαστεί κάποιος άλλος να φροντίσει το παιδί σας, µπορείτε να διατηρήσετε µια παλιά σας ρουτίνα ώστε να ενισχύεται η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού. Προσχολική ηλικία: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάµεσα στο «είµαι άρρωστος» και στο «είµαι καλά». Χωρίς κάποια εξήγηση το παιδί σας µπορεί να αποδώσει τις αλλαγές που συµβαίνουν µέσα στην οικογένεια, σε κάτι που το ίδιο έκανε και ήταν άτακτο ή κακό. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά εστιάζουν πολύ στον εαυτό τους και στο τι σηµαίνουν οι αλλαγές για αυτά. Τις περισσότερες φορές αρκεί µια συζήτηση µε τους γονείς, που τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να πειστούν πως τα ίδια δεν έχουν κάνει κάτι κακό για να προκαλέσουν την ασθένεια. Σχολική ηλικία: 6 µε 12 ετών. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά αποκτούν µεγαλύτερη ικανότητα να αντιλαµβάνονται την ασθένεια. Μιλώντας ανοικτά και µε ειλικρίνεια για την ασθένεια σας µε τα παιδιά, και απαντώντας τυχόν ερωτήσεις που έχουν, µπορεί να τα βοηθήσει να αλλάξουν τροµακτικά σενάρια που πιθανά έχουν κατασκευάσει για αυτήν. Το παιδί ενδέχεται να έχει φανταστεί την ασθένεια πολύ πιο βαριά από ότι είναι ή να πιστεύει ότι κάποιος άλλος σας το προκάλεσε αυτό. Οι πραγµατικές και ειλικρινείς πληροφορίες και η καθησύχαση ότι τα ίδια δεν έκαναν τίποτα για να προκαλέσουν την ασθένεια, µπορούν να µειώσουν τα αισθήµατα ενοχής και αυτό-κατηγορίας του παιδιού. Παράλληλα, τα παιδιά µπορούν να βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Οι εργασίες που αναλαµβάνουν τα παιδιά, ωστόσο, χρειάζεται να είναι πραγµατοποιήσιµες, έτσι ώστε η συµβολή τους να κάνει και εκείνα και εσάς να νιώσετε καλύτερα. Εφηβεία και Ενηλικίωση, 12 µε 18 ετών: Πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη προσέγγιση για τους εφήβους. Σε αυτή την ηλικία µπορούν να καταλάβουν πλήρως και µε λεπτοµέρειες την ασθένεια και θα ήταν καλό να ενηµερώνονται για το τι ακριβώς σας συµβαίνει. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη εµπειρία για ένα έφηβο η διάγνωση ενός γονέα µε καρκίνο, καθώς η εφηβεία είναι η περίοδος όπου αναζητούν την ανεξαρτησία τους και προσπαθούν βρουν την ταυτότητα τους. Όταν ο γονιός νοσήσει, πολλοί έφηβοι αναλαµβάνουν υποχρεώσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν, όπως είναι η φροντίδα των µικρότερων αδελφών ή διάφορες εργασίες σχετικά µε το σπίτι. Ωστόσο, βοηθάει περισσότερο, αν τα παιδιά αφήνονται να αποφασίσουν τα ίδια µε τι µπορούν να ασχοληθούν, αποκτώντας έτσι την αίσθηση της ανεξαρτησίας που έχουν ανάγκη. Οι έφηβοι, παρόλα αυτά, χαρακτηρίζονται από συναισθηµατικές αλλαγές. Τη µια µέρα µπορεί να είναι συµπονετικοί και ευαίσθητοι και την επόµενη µπορεί να θέλουν να κλειστούν στο δωµάτιο τους και να µην κάνουν τίποτα. Αυτό δε σηµαίνει ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν, απλά σε αυτή την ηλικία οι συναισθηµατικές διακυµάνσεις είναι αναµενόµενες. Ποιος πρέπει να µιλήσει στο παιδί; Η καλύτερη λύση θα ήταν να µιλήσετε εσείς ο ίδιος στο παιδί. Ωστόσο είναι κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το ανακοινώσετε. Είναι λογικό να συγκινηθείτε ή ακόµα και να κλάψετε. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε πολύ να µιλήσετε στο παιδί σας, ο/η σύζυγος ή κάποιος κοντινός

7 συγγενής (παππούς/γιαγιά) µπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία αυτή ή να το κάνει ο ίδιος. Πότε πρέπει να το πω στο παιδί; Μετά την διάγνωση θα βοηθούσε να εξηγήσετε τι συµβαίνει. εν χρειάζεται, όµως, να δώσετε όλες τις πληροφορίες αµέσως. Πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, µπορείτε να δίνετε πληροφορίες για αυτήν και για το τι γίνεται. Μπορείτε ακόµα να µιλήσετε για τις παρενέργειες και για τυχόν αλλαγές στη θεραπεία. Μερικές θεραπείες, όπως η χηµειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία µπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασµένοι και πιθανά ευερέθιστοι. Πολλές φορές βοηθάει να το εξηγήσετε στα παιδιά σας, παρέχοντάς τους πληροφορίες για το πώς η θεραπεία επηρεάζει τα συναισθήµατα και την συµπεριφορά σας. Εάν τα παιδιά έχουν απορίες, είναι σηµαντικό να τα βοηθάει κάποιο µέλος της οικογένειας να καταλάβουν τι ακριβώς συµβαίνει. Κατά τη διάρκεια κάποιας νοσηλείας στο νοσοκοµείο µπορείτε, ακόµη, να ζητήσετε και τη βοήθεια κάποιου νοσηλευτή ή γιατρού. Πόσες πληροφορίες να τους δώσω; Καταρχήν είναι σηµαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι µπορούν να σας µιλήσουν και να τα ακούσετε παράλληλα, σας δίνεται και εσάς η ευκαιρία να διορθώσετε τυχόν λανθασµένες αντιλήψεις τους. Σε κάθε περίπτωση, µπορείτε να τα ενηµερώνετε για το τι ακριβώς συµβαίνει και πώς µπορεί να αντιµετωπισθεί. Αν, τέλος, χρειαστεί να λείψετε για κάποιο διάστηµα, πιθανότερα θα χρειαστεί να γνωρίζουν ποιος θα τα φροντίζει. Χρήσιµες προτάσεις από άλλους γονείς: «Έχω µια ασθένεια, που λέγεται καρκίνος. Ο γιατρός µου δίνει φάρµακα για να µε βοηθήσει να το αντιµετωπίσω. Μερικές φορές θα µε κάνουν να είµαι θλιµµένη/ος και κουρασµένη/ος, ενώ άλλες µέρες θα είµαι καλύτερα. Ο µπαµπάς/η µαµά θα µε βοηθήσει στη φροντίδα σας µέχρι να νιώσω καλύτερα». «Ο καρκίνος προσπαθεί να µεγαλώσει πάλι. Αυτό µε στενοχωρεί και µε θυµώνει συγχρόνως. Πρέπει να πάρω πάλι δυνατά φάρµακα (να ξανακάνω εγχείρηση) για να µην τον αφήσουµε να µεγαλώσει. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό θα µε βοηθήσει». «Στο σώµα µου µεγαλώνει ένα εξόγκωµα το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αυτό λέγεται καρκίνος. Ο γιατρός θα το αφαιρέσει στην εγχείρηση που θα κάνω. Μετά θα ακολουθήσω µια θεραπεία ώστε να εµποδίσουµε τον καρκίνο να επιστρέψει. Αν έχεις απορίες για αυτό που συµβαίνει µπορείς να µε ρωτήσεις και θα σου πω ότι ξέρω». Προσπαθήστε να θυµάστε: * Είναι καλύτερο να αποφεύγετε λέξεις για τον καρκίνο, όπως «το κακό Κ», ή «ποντικάκι στο στήθος» για τον καρκίνο του µαστού.

8 * Τα παιδιά δε χρειάζεται να µαθαίνουν όλες τις λεπτοµέρειες για τις χειρουργικές επεµβάσεις, τα έξοδα ή τους φόβους ενώ περιµένετε κάποιες εξετάσεις. * Όταν κάτι δεν το γνωρίζετε δεν είναι κακό να λέτε «δεν ξέρω». Οικογένεια και φίλοι Η ανακοίνωση της διάγνωσης καρκίνου στους φίλους και την οικογένεια δεν είναι σίγουρα µια εύκολη υπόθεση. Αν και εσείς είστε οι ασθενείς, µερικές φορές µπορεί να χρειαστεί να αντιµετωπίσετε και τα συναισθήµατα των άλλων για τον καρκίνο. Οι συγγενείς και οι φίλοι σας µπορεί να έχουν αισθήµατα λύπης ή αβεβαιότητας, όπως και εσείς, δυσκολεύοντας έτσι τη µεταξύ σας σχέση. Μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να µην ξέρουν τι να πουν ή να νιώθουν θυµό και ενοχή για αυτό που σας συµβαίνει. Οι φίλοι και οι συγγενείς µπορεί να προσπαθούν να σας κρύψουν τα συναισθήµατα τους για να µην σας φορτώσουν. Ωστόσο, αυτή η σιωπή µπορεί να εµποδίσει την επικοινωνία. Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε, όµως, για να ανοιχτείτε και να εκφράσετε τα συναισθήµατα σας, θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας βοηθήσει στην πορεία της ασθένειας. Είµαι υποχρεωµένος να το πω σε όλους; Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ανακοινώσουν την διάγνωση σε όλους. Άλλοι πάλι όχι. Για τον καθένα από εσάς, η αντίδραση απέναντι στην διάγνωση είναι διαφορετική το σε ποια και πόσα άτοµα θέλετε να το ανακοινώσετε είναι κάτι εντελώς προσωπικό, ωστόσο ίσως δείτε ότι είναι πιο βοηθητικό για εσάς να το πείτε πρώτα σε άτοµα στα οποία µπορείτε να στηριχτείτε και να βρείτε την βοήθεια και την συµπαράσταση που χρειάζεστε. Ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις; εν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να ανακοινώσετε την διάγνωση που σας έδωσε ο γιατρός. Το σηµαντικό είναι να εκφράζεστε µε τον τρόπο και το στυλ που σας ταιριάζει και να µοιράζεστε όσες πληροφορίες και συναισθήµατα θέλετε εσείς. Είναι καλό να θυµάστε, ωστόσο, ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά είναι καλό να θυµάστε να δίνετε στους δικούς σας τον χρόνο που χρειάζονται για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που τους δώσατε. Θα µε βοηθήσει αν µιλήσω; Εφόσον είναι αρκετά δύσκολο να µιλήσετε για τον καρκίνο, είναι φυσιολογικό να σκεφτείτε αρχικά να µην το κάνετε. «Γιατί να µιλήσω για αυτό που θα κάνει κ εµένα να νιώσω άσχηµα και θα στενοχωρήσει και την οικογένεια µου;». Ωστόσο αν αποφασίσετε να το κάνετε, πιθανότερα θα λάβετε στήριξη και βοήθεια που θα σας φανούν πολύ χρήσιµες κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές που µιλάµε µε κάποιον για αυτό που µας απασχολεί, νιώθουµε ανακούφιση. Μιλώντας για τα συναισθήµατα µας

9 Μερικοί άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήµατα τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να εκφράζονται και όταν το κάνουν νιώθουν άβολα, πόσο µάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο δύσκολο θέµα όπως ο καρκίνος. Αν παρατηρήσετε, όµως, πιο προσεκτικά ίσως ανακαλύψετε πως όταν εσείς ή οι συνοµιλητές σας αντιµετωπίζετε έντονα συναισθήµατα αλλά τα κρατάτε κρυµµένα, αυτό δυσκολεύει την µεταξύ σας επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, είναι βοηθητικό να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε κάθε έντονο συναίσθηµα, είτε είναι δικό σας είτε είναι του συνοµιλητή σας. Επίσης, τα έντονα συναισθήµατα (όπως ο θυµός) είναι ευκολότερο κάποιες φορές να περιγράφονται µε λέξεις (π.χ. «είµαι θυµωµένος σήµερα γιατί») δίνοντας έτσι την αφορµή στους άλλους να σας πλησιάσουν και να συζητήσουν µαζί σας. Έχετε το δικαίωµα να νιώθετε όπως νιώθετε κι αυτό επειδή απλά δεν υπάρχουν σωστά και λάθος συναισθήµατα. Από την άλλη, δεν είναι πάντα απαραίτητο να µιλάτε ακόµα και η σιωπή ή ένα άγγιγµα προσφέρει επικοινωνία και στήριξη, χωρίς λόγια. Η συναισθηµατική επαφή µεταξύ του ασθενή και των οικείων του επηρεάζει τις περισσότερες όψεις της ζωής του. Όσο πιο κοντά είµαστε µε κάποιους ανθρώπους τόσο περισσότερο νόηµα βρίσκουµε στην ίδια την ύπαρξη. Κάποιοι άνθρωποι έφτασαν στο σηµείο να δουν και οφέλη από την εµπειρία τους µε τον καρκίνο. Για κάποιους, πάλι µία τέτοια κρίση και πρόκληση ήταν ένα καλό «ξεκαθάρισµα λογαριασµών». Τους βοήθησε πραγµατικά να βρουν τι είναι ουσιαστικό για τους ίδιους και ποιοι από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν έχουν πραγµατικό ενδιαφέρον και ποιοι όχι. Μιλώντας για τον καρκίνο µπορεί να σας βοηθήσει να δεθείτε πιο πολύ µε τους δικούς σας και να αντιµετωπίσετε µαζί τις δυσκολίες που φέρνει. Ίσως συνειδητοποιήσετε πως είναι σηµαντικό σε αυτές τις κρίσιµες στιγµές να υπάρχει µια ουσιαστική επικοινωνία µε τους οικείους σας. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα µε τις αλλαγές που µπορεί να προκύψουν αν απλά µιλήσετε σε κάποιον.

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Breaking Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Πώς θα την προσεγγίσετε; Γυναίκα 57 ετών πρόσφατα υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση. Κατά την εξέταση βρέθηκε μάζα μεγέθους 2cm

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία.

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Τα συναισθήµατά σας Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Οι πιο κάτω πληροφορίες ίσως να µη ενδιαφέρουν εξ ολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 0 Από τους γονείς των ομάδων γονέων του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού 2013-2014 για εμάς τους ίδιους, για τους άλλους γονείς και για τους δασκάλους που ενδιαφέρονται Βιβλίο 1 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Πηγή: Be Strong (http://www.bestrong.org.gr/el/living_with_cancer/psychoemotional/emotional/feelin gsaftertreatment/) Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Ο καρκίνος είναι µία εµπειρία που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος από τη βιολογία στη ψυχολογία

Ο δρόμος από τη βιολογία στη ψυχολογία Ο δρόμος από τη βιολογία στη ψυχολογία Ανακοίνωση της οροθετικότητας: Ο ρόλος του γιατρού Νίκος Τσόγκας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος ΜΕΛ-ΝΕΕΣ Παρά την παντελή έλλειψη εκπαίδευσης, γνώσης, εμπειρίας κατά τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία Σας παρακαλούµε να µας πείτε πόσο συµφωνείτε ή διαφωνείτε µε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά µε ασθένειες, όπως ο καρκίνος µαστού σηµειώνοντας ένα a στο αντίστοιχο κουτάκι. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την:

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την: Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Ασθενείς με Νοσήματα του Εντέρου Ετοιμάστηκε για την: Αθήνα, Μάιος 2011 Ταυτότητα Έρευνας Μεθοδολογία: Κοινό-στόχος στόχος: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών:

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: 1. Αν αισθάνεστε ως γονείς πως δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίζετε ικανοποιητικά τον θυμό του παιδιού σας, ξεκινήστε να διαβάζετε, να

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ συγγενών και ασθενή με καρκίνο. Παναγιώτης Χατζήκος, Ψυχαναλυτικός- Ψυχοθεραπευτής

Δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ συγγενών και ασθενή με καρκίνο. Παναγιώτης Χατζήκος, Ψυχαναλυτικός- Ψυχοθεραπευτής Δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ συγγενών και ασθεν με καρκίνο. Παναγιώτης Χατζκος, Ψυχαναλυτικός- Ψυχοθεραπευτς ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ Φόβος Άγχος Σοκ Δυσπιστία Θυμός Άρνηση Ενοχ Απόγνωση

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Δρ Γεώργιος Γιαννακόπουλος Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Εταιρεία Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Αθήνα 2013 0 Copyright 2013 Γεώργιος Γιαννακόπουλος ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Νοιώθεις θυμωμένος Το φυλλάδιο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθεις ότι ο θυμός σου δυσκολεύει τη ζωή σου και θα σου προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίζεις και να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματα θυμού...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτηµα για όλους µας. Η σεξουαλική συµπεριφορά και η στάση απέναντι σε αυτή διαφέρει σηµαντικά από άτοµο σε άτοµο και διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Γράφει: Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γράφει: Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Η μητέρα μοιάζει με πηγή σε βουνό που ποτίζει το δέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ POMPE

Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ POMPE Α Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ POMPE κόμα και εάν αισθανθήκατε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τη διάγνωση της νόσου Pompe. Μπορεί να είναι σοκαριστική η

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Ά κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας µε θέµα: «Άγχος και Κατάθλιψη στην Εκπαίδευση και στην Εργασία»

Ά κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας µε θέµα: «Άγχος και Κατάθλιψη στην Εκπαίδευση και στην Εργασία» Περίληψη εισήγησης µε θέµα: Τι είναι άγχος και τι κατάθλιψη. Πώς εµφανίζονται στον εκπαιδευτικό και στον επαγγελµατικό χώρο. Το Άγχος και η Κατάθλιψη αποτελούν ίσως δύο από τις πιο πολυσυζητηµένες έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς Αντιπρύτανης Έρευνας καιακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Χριστιάνα Δίπλη Ερευνήτρια- Ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς;

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και γίνουν ισσοροπημένοι ενήλικες, χρειάζονται - εκτός των άλλων - την αγάπη και την προστασία μας. Τι γίνεται όμως όταν στην προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Ίντα Ελιάου BSc, MSc, PGDip, MA Συμβουλευτική Ψυχολόγος eliaouida@gmail.com

Ίντα Ελιάου BSc, MSc, PGDip, MA Συμβουλευτική Ψυχολόγος eliaouida@gmail.com ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Limneon, Καστοριά, 19.12.15 «Ενημέρωση του ασθενούς & των συνοδών του με καρκίνο του πνεύμονα. Προβλήματα στην ελληνική πραγματικότητα»

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι!

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Με ένα πραγματικά απλό και κατανοητό λόγο, η κυρία Μιγγείρου στο νέο της βιβλίο Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι, που

Διαβάστε περισσότερα

Στίγμα. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί το στίγμα σχετικά με την ψυχική ασθένεια.

Στίγμα. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί το στίγμα σχετικά με την ψυχική ασθένεια. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί το στίγμα σχετικά με την ψυχική ασθένεια. Στίγμα Τρελός. Ψυχοπαθής. Σχιζοφρενής. Παρανοϊκός. Όχι καλά. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά με ένα υποτιμητικό τρόπο για να περιγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν;

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν; Διαζύγιο Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, στις αναπτυγµένες χώρες υπολογίζεται ότι ένας στους δύο γάµους καταλήγει σε διαζύγιο. Το διαζύγιο είναι µια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα

της μακροχρόνιας νοσηλείας και παρακολούθησης

της μακροχρόνιας νοσηλείας και παρακολούθησης Η άποψη του ασθενή Τα προβλήματα στην διάρκεια της μακροχρόνιας νοσηλείας και παρακολούθησης Γ.Ν.Α ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 2015 Σαλιάγα Άννα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Ξενώνες φιλοξενίας οι δυνατές χημειοθεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η κάθε αναπηρία ή η κάθε ιδιαιτερότητα συνήθως έχει επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο

Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο Πλακούτση Σοφία Νοσηλεύτρια Αιµοδυναµικού Εργαστηρίου Π.Γ.Ν.Ι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης γυναίκας µε Υποχονδρίαση και Ιδεοψυχαναγκαστική ιαταραχή και στοιχεία Ιδεοψυχαναγκαστικής ιαταραχής Προσωπικότητας 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη µέρα που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθµό είναι σηµαντική στη ζωή του.

Η πρώτη µέρα που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθµό είναι σηµαντική στη ζωή του. ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ιεύθυνση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο FAX e-mail Ελευθερίας 24 Τριανδρία 55337 Ι.Βαφειάδης 2313 3317726 2313 305464 Προς Θεσσαλονίκη, 15/ 09/2016 Αρ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Ιδεοψυχαναγκασμός;

Τι είναι ο Ιδεοψυχαναγκασμός; Τι είναι ο Ιδεοψυχαναγκασμός; Ο Ιδεοψυχαναγκασμος, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ; Οι απόψεις σας για την πρόσφατη εισαγωγή του μέλους της οικογενείας σας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση Όταν, σε ηλικία 11 ετών, µου ανακοίνωσαν ότι πάσχω από Κυστική Ίνωση, µια ασθένεια παντελώς άγνωστη σε µένα µέχρι τότε, είναι αλήθεια πως δεν θορυβήθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 8 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 1. Με βάση διαφορετικές πλευρές της υγείας σας σήµερα, όπως τις περιγράψατε προηγουµένως, πού θα τοποθετούσατε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

H ψυχολογικη «αίσθηση» της ηλικίας μας - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγος

H ψυχολογικη «αίσθηση» της ηλικίας μας - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγος Συχνά παρατηρούμε την διαφορετική στάση των ανθρώπων απέναντι σε εορτές που συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου (γενέθλια, πρωτοχρονιά, επέτειοι. Άλλοι νιώθουν ικανοποίηση, ενώ σε άλλους ανθρώπους φέρνουν

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς

Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς Ευάγγελος Χ. Καραδήμας Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης Στην ενότητα που

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι Η εφαρμογή του στην Κύπρο. Δάφνη Καραγιάννη Διαμαντή-Λογοθεραπεύτρια Κρίστια Χρίστου-Εργοθεραπεύτρια

Τι είναι Η εφαρμογή του στην Κύπρο. Δάφνη Καραγιάννη Διαμαντή-Λογοθεραπεύτρια Κρίστια Χρίστου-Εργοθεραπεύτρια Τι είναι Η εφαρμογή του στην Κύπρο Δάφνη Καραγιάννη Διαμαντή-Λογοθεραπεύτρια Κρίστια Χρίστου-Εργοθεραπεύτρια ΓΟΝΕΙΣ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ Οι μαθητές της ΣΤ Τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής έγραψαν για το ρόλο της οικογένειας σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα