Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό"

Transcript

1 Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν. Αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, µη διστάσετε να ζητήσετε από το γιατρό ή την νοσηλεύτρια να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια και για την θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Μιλώντας µε το ιατρικό προσωπικό Τις περισσότερες φορές οι συζητήσεις µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κυλούν οµαλά, αν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και χώρος. Ωστόσο, αν αντιλαµβάνεστε πως προκύπτουν δυσκολίες στη µεταξύ σας επικοινωνία, τις περισσότερες φορές είναι βοηθητικό να: ζητήσετε από τον γιατρό ή την νοσηλεύτρια να χρησιµοποιούν πιο απλή γλώσσα και να σας εξηγούν τους ιατρικούς όρους που χρησιµοποιούν, µην πιέζετε τον εαυτό σας να χρησιµοποιεί την ίδια «ιατρική» γλώσσα αν δεν αισθάνεστε άνετα µε αυτό, µοιράζεστε πληροφορίες για συµπτώµατα/ παρενέργειες µε το γιατρό σας, αλλά ακόµη και πιθανές δυσκολίες που αντιµετωπίζετε στο να τα εκφράσετε (π.χ. ντροπή) Ζητώντας πληροφορίες Στην προσπάθεια να λάβουµε πληροφορίες υπάρχουν τεχνικές που µπορούν να φανούν βοηθητικές, όπως: η καταγραφή των αποριών που έχουµε η παρουσία και κάποιου φίλου ή συγγενή στη συζήτηση, ο οποίος αργότερα µπορεί να µας υπενθυµίσει κάτι που µας διέφυγε η επανάληψη των ερωτήσεων µας αν νοµίζουµε πως δεν έχουµε καταλάβει κάτι καλά. Αντιµετωπίζοντας τις ασάφειες Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους µπορεί να είναι ασαφείς, ιδιαίτερα αν αναφέρονται στο µέλλον. Όταν συζητάτε για µια ασθένεια και λαµβάνετε ασαφείς απαντήσεις από τον γιατρό σας, ίσως να θεωρείτε ότι ο γιατρός ή το νοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζει τι θα συµβεί αργότερα, αλλά δεν σας λένε. Αυτό δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγµατικότητα. Η θεραπεία του καρκίνου περιέχει συχνά αρκετή ασάφεια. Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια δεν θα είναι πάντα σε θέση να σας πουν τι ακριβώς θα συµβεί ή αν θα νιώσετε κάποιες παρενέργειες από αυτήν.

2 Όταν η σύζυγος σας έχει καρκίνο του µαστού Καταλαβαίνοντας πώς νιώθει Η περίοδος µετά τη διάγνωση του καρκίνου του µαστού µπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήµατα στη σύντροφο σας, όπως θλίψη, θυµό, φόβο. Μπορεί να αρχίσει να θέλει να µένει µόνη και αποµονωµένη, θεωρώντας ότι οι άλλοι δεν µπορούν να καταλάβουν τι περνάει. Μπορεί να αισθάνεται ακόµα και ενοχές που στενοχωρεί την οικογένεια της. Όλα αυτά τα συναισθήµατα είναι φυσιολογικά. Για να διαχειριστούν τα συναισθήµατα τους, µερικές γυναίκες µπορεί να ζητήσουν την βοήθεια των αγαπηµένων τους για να µιλήσουν για τις σκέψεις τους. Κάποιες άλλες αποφεύγουν να µιλάνε για τον καρκίνο. Η κάθε γυναίκα ανταποκρίνεται στην διάγνωση διαφορετικά. Να θυµάστε ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος αντίδραση. Κάποια σηµάδια που δείχνουν ότι έχει αρχίσει να προσαρµόζεται στην ασθένεια είναι όταν: αναφέρεται στη διάγνωση καρκίνου του µαστού, αναζητά και συγκεντρώνει πληροφορίες για την ασθένεια και κάνει ερωτήσεις στους ειδικούς, έχει µια θετική, αλλά ρεαλιστική αντίληψη της ασθένειας, πιστεύει ότι οι πράξεις της µπορούν να βοηθήσουν την ασθένεια Εάν, ωστόσο, αισθάνεστε ότι η σύντροφος σας δεν µπορεί να το αντιµετωπίσει, ίσως της φανεί χρήσιµη η παρότρυνσή σας να µιλήσει σε κάποιον, µε ή χωρίς εσάς, που θα τη βοηθήσει να καταλάβει και να αποδεχθεί τα συναισθήµατα της. Παρέχοντας στήριξη Κάθε άτοµο του κοινωνικού δικτύου της συντρόφου σας, µπορεί να προσφέρει διαφορετικού τύπου βοήθεια. Θα αναζητάει και θα έχει ανάγκη διαφορετικά πράγµατα από την φίλη, την µητέρα, τα παιδιά ωστόσο, καλό θα ήταν όσοι επιθυµούν να είναι κοντά της να θυµούνται: να την αφήνουν να εκφράζει τα συναισθήµατα της ελεύθερα και ειλικρινά. Μια θετική στάση απέναντί της δε σηµαίνει πως πρέπει να την κάνετε απαραίτητα να ευθυµήσει αλλά και να αποδεχθείτε το ότι µπορεί να νιώθει αδύναµη ή «πεσµένη». Μην το παίρνετε προσωπικά όταν είναι θυµωµένη ή όταν κλαίει είναι καλύτερο για εκείνη να την αφήνετε να εκφράσει συναισθήµατα που σχετίζονται µε την ασθένεια και όχι µε εσάς. είναι σηµαντικό να αποδέχεστε τα συναισθήµατά της. Αν και δεν µπορείτε να φανταστείτε ακριβώς πώς νιώθει, αν προσπαθήσετε να σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε αν είχατε µια σοβαρή χρόνια ασθένεια θα σας βοηθήσει να δικαιολογήσετε τις αντιδράσεις της. µε όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί, είναι καλό να την κάνετε να νιώθει ασφάλεια. Ο καρκίνος του µαστού, αλλάζει τον τρόπο που µια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της. Είναι βοηθητικό να της υπενθυµίζετε πως την αγαπάτε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που δείχνει εξωτερικά. η ανοικτή, ειλικρινής επικοινωνία είναι πολύ σηµαντική. Αυτό που µπορεί να σας φανεί βοηθητικό είναι:

3 1. να της λέτε πώς νιώθετε, µπορεί να την βοηθήσει να κάνει το ίδιο, 2. να τη ρωτάτε. Οι ερωτήσεις βοηθούν να ξεκινήσει µια συζήτηση και επιπλέον ίσως βοηθήσει κι εσάς να µάθετε την εµπειρία της για το πώς νιώθει, συναισθηµατικά και σωµατικά, 3. να την αφήνετε να συνεχίσει τις σκέψεις της χωρίς διακοπές, 4. να ζητάτε διευκρινήσεις. Εάν αυτό που σας λέει δεν είναι σαφές, ζητήστε της να σας το εξηγήσει καλύτερα για να είστε σίγουροι ότι καταλάβατε. η επικοινωνία χωρίς λόγια είναι εξίσου απαραίτητη: το άγγιγµα ή η συντροφιά είναι πράξεις που δείχνουν ότι είστε κοντά της. Σηµαντικά σηµεία στην επικοινωνία µε την ασθενή Είναι πολύ φυσιολογικό και αναµενόµενο να έρθει κανείς σε δύσκολη θέση όταν ακούσει πως κάποιος από τους δικούς του έχει καρκίνο. Πιθανότατα σκέφτεται πως κάτι πρέπει να πει, δεν ξέρει ακριβώς τι, νοµίζει πως συνέχεια κάνει λάθος κουβέντες και πως χαλάει τη διάθεση του ασθενή. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν φόρµουλες για σωστές προσεγγίσεις που λειτουργούν θετικά σε όλες τις περιστάσεις και µε όλους τους ανθρώπους. Τελικά, ίσως δεν χρειάζεται καν να πείτε τα σωστά λόγια. Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να είστε εκεί και να έχετε την ειλικρινή διάθεση να την ακούσετε. Πώς µπορώ να είµαι κοντά της; - Καταρχήν, είναι καλό να δείχνετε στην ασθενή µε τη στάση σας ότι δίνετε όλο το χρόνο που χρειάζεται ακόµα και µε µικρές και ασήµαντες κινήσεις (για παράδειγµα, βγάλτε το παλτό σας). Παράλληλα, είναι σηµαντικό και για εσάς να βρείτε κάποιο τρόπο για να νιώθετε αναπαυτικά και χαλαρά. - εν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για συζήτηση. Χωρίς να σηµαίνει πως εσείς κάνετε κάποιο λάθος, η ασθενής ίσως δεν έχει διάθεση να µιλήσει κάποια στιγµή που θα την πλησιάσετε εσείς. - Αν νιώθετε συγκινησιακά έντονα, και δυσκολεύεστε να το ελέγξετε, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινής. - Είναι σηµαντικό για την ασθενή να µην της δίνετε συµβουλές. Είναι το τελευταίο πράγµα που χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές θέλει απλά να ρωτάτε συγκεκριµένες ερωτήσεις και ακόµη να είστε σε θέση να την ακούτε. - Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο δεν θέλουν πάντα να σκέφτονται και να συζητάνε για την αρρώστια τους. Το γέλιο και η ενασχόληση µε άλλα θέµατα είναι πολλές φορές ευπρόσδεκτα. Ακόµα και το χιούµορ µε την ίδια την πάθηση είναι ένας τρόπος να αντιµετωπίζουν τις δύσκολες συνέπειές της. Με το χιούµορ, µπορούν να εκφράσουν δύσκολα συναισθήµατα ή και να αντιµετωπίσουν δύσκολες και αναπόφευκτες καταστάσεις. Για αυτό δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε αµήχανα, µοιραστείτε µαζί της αυτή της τη διάθεση! - Το πιο σηµαντικό είναι να είστε αυθεντικοί και να µην ανησυχείτε για το αν φέρεστε σωστά. Αφήστε τις λέξεις και τις πράξεις σας να προκύψουν αυθόρµητα. Η συµπαράσταση και η ευγενής φροντίδα είναι τα πιο σηµαντικά πράγµατα που έχετε να προσφέρετε στην αγαπηµένη σας.

4 Πώς να είστε «εκεί»από οποιοδήποτε σηµείο Εάν η εργασία σας το επιτρέπει: Βοήθεια µε τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια του σουπερ µάρκετ ή µε τα φροντιστήρια των παιδιών Μαγείρεµα µερικές φορές την εβδοµάδα Συνοδεία στον γιατρό και υπενθύµιση της συζήτησης αν χρειαστεί Εφόσον και εκείνη το επιθυµεί, κοινές δραστηριότητες χαλάρωσης Εάν πρέπει να λείπετε αρκετές ώρες: Τηλέφωνο σε κάποιον άλλον συγγενή να πάει τα ψώνια στο σπίτι, ή κάποιο συνεργείο για τον καθαρισµό του σπιτιού Παραγγελία από ένα εστιατόριο για εσάς ή για τα παιδιά, ώστε να µην χρειαστεί να µαγειρεύει καθηµερινά Σηµειώσεις αποριών για το γιατρό ή τηλέφωνο σε µια φίλη να πάει µαζί της Συµµετοχή σε πράγµατα που την ευχαριστούν Φροντίζοντας την σύντροφο σας Η στήριξη από όλα τα µέλη της οικογένειας και τους φίλους, αποτελούν σηµαντικό παράγοντα καθ όλη την διάρκεια της θεραπείας της συντρόφου σας. Τον πιο σηµαντικό ρόλο όµως φαίνεται ότι τον διαδραµατίζετε εσείς. Για αυτό είναι σηµαντικό και για τους δυο σας να: 1. φροντίζετε την σχέση σας. Οι σωµατικές και πνευµατικές επιδράσεις της ασθένειας και της θεραπείας ίσως να προκαλέσουν δυσκολίες στην σχέση σας. Ο ανοικτός, ειλικρινής διάλογος όπως και οι κοινές ευχάριστες δραστηριότητες θωρακίζουν την σχέση, 2. βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν και να αποδεχθούν πως έχει καρκίνο. Εάν έχετε παιδιά, µπορεί να σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να το µάθουν για να τα προστατέψετε. Ωστόσο είναι πολύ σηµαντικό να τους µιλήσετε ακόµα και αν είναι κάτι δύσκολο για σας, 3. φροντίσετε τα παιδιά σας. Η σύζυγος τώρα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια µε την φροντίδα των παιδιών. Η καλύτερη οργάνωση του χρόνου και των δραστηριοτήτων των παιδιών µπορούν να βοηθήσουν και τους δυο σας. Μιλώντας στα παιδιά Η συζήτηση µε το παιδί για τον καρκίνο είναι αρκετά δύσκολη και µπορεί να αναστατώσει και εσάς και εκείνο. Ωστόσο, η ανάµειξη των παιδιών στη διαδικασία που βιώνετε και η πληροφόρηση τους για το τι συµβαίνει ακριβώς είναι εξαιρετικά

5 σηµαντικές και βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και εσάς να προσαρµοστείτε καλύτερα στη νέα κατάσταση. Γιατί να µιλήσω στα παιδιά µου; Ο καρκίνος µπορεί να επηρεάσει τα συναισθήµατα ολόκληρης της οικογένειας και ένα παιδί έχει ανάγκη να γνωρίζει γεγονότα που επηρεάζουν την οικογένεια του. Τα παιδιά µπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι αλλάζει µέσα στο σπίτι, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στην ένταση και στο στρες. Αν στην προσπάθεια σας να τα προστατέψετε, τους αποκρύψετε την αλήθεια, µπορεί να φοβηθούν ότι συµβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Όταν δεν µιλάτε για τον καρκίνο, τα παιδιά µπορεί να το έχουν στο µυαλό τους ως κάτι που δεν πρέπει να το συζητάµε και έτσι ενδέχεται να αποκτήσουν µια υπερβολική φοβία τόσο για τον καρκίνο όσο και για την ασθένεια γενικότερα. Είναι πιθανόν τα παιδιά να ακούσουν από κάπου αλλού την αλήθεια, ή ακόµα να ακούσουν λανθασµένες πληροφορίες από την τηλεόραση, το ίντερνετ ή και άλλες πηγές. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι συµβαίνει, είστε και εσείς πιο άνετοι και ελεύθεροι να εκφράζεστε χωρίς να φοβάστε µήπως σας ακούσουν. Πολλές φορές τα παιδιά αντιµετωπίζουν την αλήθεια µε δύναµη, που οι ενήλικες δεν περιµένουν. Το άγχος είναι πιο έντονο όταν συνοδεύεται από άγνοια. Ακόµα και µια στενάχωρη αλήθεια είναι καλύτερη από την αµφιβολία που προέρχεται από την άγνοια. εν µπορούµε να εµποδίσουµε τα παιδιά από το να στενοχωριούνται, αλλά αν µοιραστούµε τα συναισθήµατα µας και δώσουµε τις πληροφορίες που χρειάζεται µπορούµε να τα υποστηρίξουµε στη θλίψη τους. Είναι καλό να θυµάστε πως η δυνατότητα των παιδιών να αντιληφθούν την ασθένεια, διαφέρει ανάλογα µε την ηλικία στην οποία βρίσκονται: Βρέφη κάτω του ενός έτους: Σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, τα παιδιά είναι ικανοποιηµένα όταν καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. Σε αυτές συµπεριλαµβάνονται η παροχή αγάπης και φροντίδας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εµπιστοσύνης του βρέφους. Η φροντίδα ενός βρέφους και η ταυτόχρονη διάγνωση και µετέπειτα θεραπεία του καρκίνου είναι δύσκολη περίοδος. Η ασθένεια ενός γονέα κατά τους πρώτους µήνες ενός βρέφους ισοδυναµεί µε αρκετές ώρες µακριά από το παιδί και µε απώλεια όµορφων στιγµών. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, όµως, υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώσετε αυτές τις χαµένες ώρες µε το παιδί σας, γνωρίζοντας ότι οι προτεραιότητες σας έχουν διαβαθµιστεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρώτη παιδική ηλικία, παιδιά µέχρι 3 ετών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγµατα για την ασθένεια. Βέβαια επηρεάζονται από αυτήν. Η έναρξη της ασθένειας του γονέα µπορεί να σηµαίνει λιγότερο χρόνο µε το παιδί σε κάθε περίπτωση είναι βοηθητική η επιπλέον καθησύχαση ότι οι βασικές του ανάγκες θα καλυφθούν. Εάν την

6 περίοδο αυτή χρειαστεί κάποιος άλλος να φροντίσει το παιδί σας, µπορείτε να διατηρήσετε µια παλιά σας ρουτίνα ώστε να ενισχύεται η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού. Προσχολική ηλικία: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάµεσα στο «είµαι άρρωστος» και στο «είµαι καλά». Χωρίς κάποια εξήγηση το παιδί σας µπορεί να αποδώσει τις αλλαγές που συµβαίνουν µέσα στην οικογένεια, σε κάτι που το ίδιο έκανε και ήταν άτακτο ή κακό. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά εστιάζουν πολύ στον εαυτό τους και στο τι σηµαίνουν οι αλλαγές για αυτά. Τις περισσότερες φορές αρκεί µια συζήτηση µε τους γονείς, που τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να πειστούν πως τα ίδια δεν έχουν κάνει κάτι κακό για να προκαλέσουν την ασθένεια. Σχολική ηλικία: 6 µε 12 ετών. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά αποκτούν µεγαλύτερη ικανότητα να αντιλαµβάνονται την ασθένεια. Μιλώντας ανοικτά και µε ειλικρίνεια για την ασθένεια σας µε τα παιδιά, και απαντώντας τυχόν ερωτήσεις που έχουν, µπορεί να τα βοηθήσει να αλλάξουν τροµακτικά σενάρια που πιθανά έχουν κατασκευάσει για αυτήν. Το παιδί ενδέχεται να έχει φανταστεί την ασθένεια πολύ πιο βαριά από ότι είναι ή να πιστεύει ότι κάποιος άλλος σας το προκάλεσε αυτό. Οι πραγµατικές και ειλικρινείς πληροφορίες και η καθησύχαση ότι τα ίδια δεν έκαναν τίποτα για να προκαλέσουν την ασθένεια, µπορούν να µειώσουν τα αισθήµατα ενοχής και αυτό-κατηγορίας του παιδιού. Παράλληλα, τα παιδιά µπορούν να βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Οι εργασίες που αναλαµβάνουν τα παιδιά, ωστόσο, χρειάζεται να είναι πραγµατοποιήσιµες, έτσι ώστε η συµβολή τους να κάνει και εκείνα και εσάς να νιώσετε καλύτερα. Εφηβεία και Ενηλικίωση, 12 µε 18 ετών: Πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη προσέγγιση για τους εφήβους. Σε αυτή την ηλικία µπορούν να καταλάβουν πλήρως και µε λεπτοµέρειες την ασθένεια και θα ήταν καλό να ενηµερώνονται για το τι ακριβώς σας συµβαίνει. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη εµπειρία για ένα έφηβο η διάγνωση ενός γονέα µε καρκίνο, καθώς η εφηβεία είναι η περίοδος όπου αναζητούν την ανεξαρτησία τους και προσπαθούν βρουν την ταυτότητα τους. Όταν ο γονιός νοσήσει, πολλοί έφηβοι αναλαµβάνουν υποχρεώσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν, όπως είναι η φροντίδα των µικρότερων αδελφών ή διάφορες εργασίες σχετικά µε το σπίτι. Ωστόσο, βοηθάει περισσότερο, αν τα παιδιά αφήνονται να αποφασίσουν τα ίδια µε τι µπορούν να ασχοληθούν, αποκτώντας έτσι την αίσθηση της ανεξαρτησίας που έχουν ανάγκη. Οι έφηβοι, παρόλα αυτά, χαρακτηρίζονται από συναισθηµατικές αλλαγές. Τη µια µέρα µπορεί να είναι συµπονετικοί και ευαίσθητοι και την επόµενη µπορεί να θέλουν να κλειστούν στο δωµάτιο τους και να µην κάνουν τίποτα. Αυτό δε σηµαίνει ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν, απλά σε αυτή την ηλικία οι συναισθηµατικές διακυµάνσεις είναι αναµενόµενες. Ποιος πρέπει να µιλήσει στο παιδί; Η καλύτερη λύση θα ήταν να µιλήσετε εσείς ο ίδιος στο παιδί. Ωστόσο είναι κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το ανακοινώσετε. Είναι λογικό να συγκινηθείτε ή ακόµα και να κλάψετε. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε πολύ να µιλήσετε στο παιδί σας, ο/η σύζυγος ή κάποιος κοντινός

7 συγγενής (παππούς/γιαγιά) µπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία αυτή ή να το κάνει ο ίδιος. Πότε πρέπει να το πω στο παιδί; Μετά την διάγνωση θα βοηθούσε να εξηγήσετε τι συµβαίνει. εν χρειάζεται, όµως, να δώσετε όλες τις πληροφορίες αµέσως. Πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, µπορείτε να δίνετε πληροφορίες για αυτήν και για το τι γίνεται. Μπορείτε ακόµα να µιλήσετε για τις παρενέργειες και για τυχόν αλλαγές στη θεραπεία. Μερικές θεραπείες, όπως η χηµειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία µπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασµένοι και πιθανά ευερέθιστοι. Πολλές φορές βοηθάει να το εξηγήσετε στα παιδιά σας, παρέχοντάς τους πληροφορίες για το πώς η θεραπεία επηρεάζει τα συναισθήµατα και την συµπεριφορά σας. Εάν τα παιδιά έχουν απορίες, είναι σηµαντικό να τα βοηθάει κάποιο µέλος της οικογένειας να καταλάβουν τι ακριβώς συµβαίνει. Κατά τη διάρκεια κάποιας νοσηλείας στο νοσοκοµείο µπορείτε, ακόµη, να ζητήσετε και τη βοήθεια κάποιου νοσηλευτή ή γιατρού. Πόσες πληροφορίες να τους δώσω; Καταρχήν είναι σηµαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι µπορούν να σας µιλήσουν και να τα ακούσετε παράλληλα, σας δίνεται και εσάς η ευκαιρία να διορθώσετε τυχόν λανθασµένες αντιλήψεις τους. Σε κάθε περίπτωση, µπορείτε να τα ενηµερώνετε για το τι ακριβώς συµβαίνει και πώς µπορεί να αντιµετωπισθεί. Αν, τέλος, χρειαστεί να λείψετε για κάποιο διάστηµα, πιθανότερα θα χρειαστεί να γνωρίζουν ποιος θα τα φροντίζει. Χρήσιµες προτάσεις από άλλους γονείς: «Έχω µια ασθένεια, που λέγεται καρκίνος. Ο γιατρός µου δίνει φάρµακα για να µε βοηθήσει να το αντιµετωπίσω. Μερικές φορές θα µε κάνουν να είµαι θλιµµένη/ος και κουρασµένη/ος, ενώ άλλες µέρες θα είµαι καλύτερα. Ο µπαµπάς/η µαµά θα µε βοηθήσει στη φροντίδα σας µέχρι να νιώσω καλύτερα». «Ο καρκίνος προσπαθεί να µεγαλώσει πάλι. Αυτό µε στενοχωρεί και µε θυµώνει συγχρόνως. Πρέπει να πάρω πάλι δυνατά φάρµακα (να ξανακάνω εγχείρηση) για να µην τον αφήσουµε να µεγαλώσει. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό θα µε βοηθήσει». «Στο σώµα µου µεγαλώνει ένα εξόγκωµα το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αυτό λέγεται καρκίνος. Ο γιατρός θα το αφαιρέσει στην εγχείρηση που θα κάνω. Μετά θα ακολουθήσω µια θεραπεία ώστε να εµποδίσουµε τον καρκίνο να επιστρέψει. Αν έχεις απορίες για αυτό που συµβαίνει µπορείς να µε ρωτήσεις και θα σου πω ότι ξέρω». Προσπαθήστε να θυµάστε: * Είναι καλύτερο να αποφεύγετε λέξεις για τον καρκίνο, όπως «το κακό Κ», ή «ποντικάκι στο στήθος» για τον καρκίνο του µαστού.

8 * Τα παιδιά δε χρειάζεται να µαθαίνουν όλες τις λεπτοµέρειες για τις χειρουργικές επεµβάσεις, τα έξοδα ή τους φόβους ενώ περιµένετε κάποιες εξετάσεις. * Όταν κάτι δεν το γνωρίζετε δεν είναι κακό να λέτε «δεν ξέρω». Οικογένεια και φίλοι Η ανακοίνωση της διάγνωσης καρκίνου στους φίλους και την οικογένεια δεν είναι σίγουρα µια εύκολη υπόθεση. Αν και εσείς είστε οι ασθενείς, µερικές φορές µπορεί να χρειαστεί να αντιµετωπίσετε και τα συναισθήµατα των άλλων για τον καρκίνο. Οι συγγενείς και οι φίλοι σας µπορεί να έχουν αισθήµατα λύπης ή αβεβαιότητας, όπως και εσείς, δυσκολεύοντας έτσι τη µεταξύ σας σχέση. Μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να µην ξέρουν τι να πουν ή να νιώθουν θυµό και ενοχή για αυτό που σας συµβαίνει. Οι φίλοι και οι συγγενείς µπορεί να προσπαθούν να σας κρύψουν τα συναισθήµατα τους για να µην σας φορτώσουν. Ωστόσο, αυτή η σιωπή µπορεί να εµποδίσει την επικοινωνία. Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε, όµως, για να ανοιχτείτε και να εκφράσετε τα συναισθήµατα σας, θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας βοηθήσει στην πορεία της ασθένειας. Είµαι υποχρεωµένος να το πω σε όλους; Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ανακοινώσουν την διάγνωση σε όλους. Άλλοι πάλι όχι. Για τον καθένα από εσάς, η αντίδραση απέναντι στην διάγνωση είναι διαφορετική το σε ποια και πόσα άτοµα θέλετε να το ανακοινώσετε είναι κάτι εντελώς προσωπικό, ωστόσο ίσως δείτε ότι είναι πιο βοηθητικό για εσάς να το πείτε πρώτα σε άτοµα στα οποία µπορείτε να στηριχτείτε και να βρείτε την βοήθεια και την συµπαράσταση που χρειάζεστε. Ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις; εν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να ανακοινώσετε την διάγνωση που σας έδωσε ο γιατρός. Το σηµαντικό είναι να εκφράζεστε µε τον τρόπο και το στυλ που σας ταιριάζει και να µοιράζεστε όσες πληροφορίες και συναισθήµατα θέλετε εσείς. Είναι καλό να θυµάστε, ωστόσο, ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά είναι καλό να θυµάστε να δίνετε στους δικούς σας τον χρόνο που χρειάζονται για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που τους δώσατε. Θα µε βοηθήσει αν µιλήσω; Εφόσον είναι αρκετά δύσκολο να µιλήσετε για τον καρκίνο, είναι φυσιολογικό να σκεφτείτε αρχικά να µην το κάνετε. «Γιατί να µιλήσω για αυτό που θα κάνει κ εµένα να νιώσω άσχηµα και θα στενοχωρήσει και την οικογένεια µου;». Ωστόσο αν αποφασίσετε να το κάνετε, πιθανότερα θα λάβετε στήριξη και βοήθεια που θα σας φανούν πολύ χρήσιµες κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές που µιλάµε µε κάποιον για αυτό που µας απασχολεί, νιώθουµε ανακούφιση. Μιλώντας για τα συναισθήµατα µας

9 Μερικοί άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήµατα τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να εκφράζονται και όταν το κάνουν νιώθουν άβολα, πόσο µάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο δύσκολο θέµα όπως ο καρκίνος. Αν παρατηρήσετε, όµως, πιο προσεκτικά ίσως ανακαλύψετε πως όταν εσείς ή οι συνοµιλητές σας αντιµετωπίζετε έντονα συναισθήµατα αλλά τα κρατάτε κρυµµένα, αυτό δυσκολεύει την µεταξύ σας επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, είναι βοηθητικό να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε κάθε έντονο συναίσθηµα, είτε είναι δικό σας είτε είναι του συνοµιλητή σας. Επίσης, τα έντονα συναισθήµατα (όπως ο θυµός) είναι ευκολότερο κάποιες φορές να περιγράφονται µε λέξεις (π.χ. «είµαι θυµωµένος σήµερα γιατί») δίνοντας έτσι την αφορµή στους άλλους να σας πλησιάσουν και να συζητήσουν µαζί σας. Έχετε το δικαίωµα να νιώθετε όπως νιώθετε κι αυτό επειδή απλά δεν υπάρχουν σωστά και λάθος συναισθήµατα. Από την άλλη, δεν είναι πάντα απαραίτητο να µιλάτε ακόµα και η σιωπή ή ένα άγγιγµα προσφέρει επικοινωνία και στήριξη, χωρίς λόγια. Η συναισθηµατική επαφή µεταξύ του ασθενή και των οικείων του επηρεάζει τις περισσότερες όψεις της ζωής του. Όσο πιο κοντά είµαστε µε κάποιους ανθρώπους τόσο περισσότερο νόηµα βρίσκουµε στην ίδια την ύπαρξη. Κάποιοι άνθρωποι έφτασαν στο σηµείο να δουν και οφέλη από την εµπειρία τους µε τον καρκίνο. Για κάποιους, πάλι µία τέτοια κρίση και πρόκληση ήταν ένα καλό «ξεκαθάρισµα λογαριασµών». Τους βοήθησε πραγµατικά να βρουν τι είναι ουσιαστικό για τους ίδιους και ποιοι από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν έχουν πραγµατικό ενδιαφέρον και ποιοι όχι. Μιλώντας για τον καρκίνο µπορεί να σας βοηθήσει να δεθείτε πιο πολύ µε τους δικούς σας και να αντιµετωπίσετε µαζί τις δυσκολίες που φέρνει. Ίσως συνειδητοποιήσετε πως είναι σηµαντικό σε αυτές τις κρίσιµες στιγµές να υπάρχει µια ουσιαστική επικοινωνία µε τους οικείους σας. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα µε τις αλλαγές που µπορεί να προκύψουν αν απλά µιλήσετε σε κάποιον.

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία.

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Τα συναισθήµατά σας Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Οι πιο κάτω πληροφορίες ίσως να µη ενδιαφέρουν εξ ολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Περιεχόμενα 1. Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας 4 2. Γιατί παίζω τζόγο; 11 3. Πώς μπορώ να το μειώσω; 16 4. Πώς μπορώ να σταματήσω τον τζόγο; 32 5. Το μέλλον 40 6.

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου για παιδιά και εφήβους Tμήμα Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς Mε τη συνεργασία: Γενική επιστημονκή επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002 Motivation to learn Monique Boekaerts Translated in Greek (2003) by Dr. Mauroskoufis

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο

Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο Copyright Akis Angelakis 2007 Σάββατο 3 Νοεµβρίου, Ώρες 09:30 15:00 Θέλετε να: Αυξήσετε τις πωλήσεις σας άµεσα κατά 30%; Πετύχετε τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Μάθετε το κουτάβι σας να είναι µέρος της οικογένειας Με θετικές και ανθρωπιστικές µεθόδους εκπαίδευσης Gal Ziv, B.S., CPDT - 2 - Gal Ziv, B.S., CPDT

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Η ζήλεια είναι το φυσιολογικό συναίσθηµα που πληµµυρίζει κάθε άτοµο όταν αντιλαµβάνεται ότι κάποιος άλλος µπαίνει σε µια δική του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #02 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο Βάρους

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός τσέπης της WWOOF GREECE για την υποδοχή εθελοντών της WWOOF Να είστε WWOOF Οικοδεσπότης της WWOOF Greece, σηµαίνει ότι θα υποδέχεστε εντελώς άγνωστους στο σπίτι σας, οι οποίοι θα µοιράζονται τη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης 1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης Ο σκοπός του τραπεζιού ήταν να συζητηθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια ενός κοριτσιού με νοητική

Διαβάστε περισσότερα