ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ"

Transcript

1 Η Εμπειρία Χρόνιας Ασθένειας και Ανικανότητας Εισαγωγή ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ τους. Η παρουσία μιας ασθένειας συχνά σημαίνει ότι διαταράσσονται καθημερινές συνήθειες, όπως το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά, να παρακολουθεί μαθήματα ή να μαγειρεύει. Σημαίνει ακόμη ότι ο πάσχων είναι πολύ πιθανό να μην αισθάνεται καλά, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά, για κάποια χρονική περίοδο. Στις δυτικές κοινωνίες, ένας από τους συχνότερους τύπους ασθένειας είναι το κοινό κρυολόγημα, και όταν μας συμβαίνει, μπαίνουμε στον πειρασμό να μείνουμε σπίτι αντί να πάμε στη δουλειά, να πάρουμε μερικές ασπιρίνες και να περιμένουμε οι οικείοι μας να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση μας. Γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι τα συμπτώματα θα διαρκέσουν λίγο, περιμένουμε ότι σε μερικές μέρες θα αισθανόμαστε καλύτερα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν η ασθένεια είναι χρόνια. Οι χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, κάποιες μορφές καρκίνου, το άσθμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το AIDS, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η νόσος του Parkinson, η επιληψία, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα και η γεροντική άνοια, είναι εξ ορισμού μακροχρόνιες. Έτσι, οι συνέπειες τους στη ζωή των πασχόντων και των οικείων τους είναι αναπόφευκτα πιο σοβαρές.

2 Στις δυτικές εκβιομηχανισμένες κοινωνίες, οι χρόνιες παθήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές (Jones & Moon, 1987), σε βαθμό τέτοιο, που οι περισσότεροι από μας θα γνωρίζουν σίγουρα κάποιον που να υποφέρει από κάποιο είδος χρόνιας ασθένειας και θα ξέρουμε ότι οι συνέπειες τέτοιων παθήσεων εκτείνονται πέρα από τις βιο-φυσιολογικές αλλαγές. Για παράδειγμα, αν το μέλος μιας οικογένειας υποφέρει από γεροντική άνοια, είναι πιθανό ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη οικογένεια, στο μέτρο που θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις ευθύνες για τη φροντίδα του και εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών του να έχει κάποιος έναν συγγενή που δεν μπορεί πλέον να φροντίζει τον εαυτό του. Με τη σειρά τους, τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές εντάσεις ανάμεσα σε συγγενείς. Συνεπώς, είναι σαφές ότι οι βιο-φυσιολογικές αλλαγές έχουν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Η ασθένεια μας υπενθυμίζει ότι η «φυσιολογική» λειτουργία του πνεύματος και του σώματος βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής δράσης και αλληλόδρασης (interaction). Απ' αυτήν την άποψη, η μελέτη της ασθένειας διευκρινίζει τη σχέση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο σώμα, το άτομο και την κοινωνία. Όταν δεν μπορούμε να βασιστούμε στο σώμα μας ότι θα λειτουργεί «φυσιολογικά», τότε η αλληλεπίδραση μας με τον κοινωνικό περίγυρο γίνεται επικίνδυνη. Η εξάρτηση μας από άλλους μπορεί να αυξηθεί, κι αυτό μιπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η αίσθηση του εαυτού. Για παράδειγμα, η εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα σοβαρό περιορισμό των σωματικών κινήσεων, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι ο πάσχων/η πάσχουσα εξαρτάται από άλλους προκειμένου να φέρει σε πέρας ενέργειες που προηγουμένως διεκπεραίωνε μόνος/μόνη. Μια τέτοια κατάσταση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής πραγματικότητας η ο ποία δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία και στο να βασίζεται κανείς στον εαυτό του, πιθανόν να απειλήσει την αυτοεκτίμηση του πάσχοντος. Μπορεί επίσης να κάνει τις κοινωνικές του σχέσεις, οι οποίες στις κοινωνίες μας βασίζονται κυρίως στην έννοια της αμοιβαιότητας, ιδιαίτερα επισφαλείς. Όπως το θέτει ο Freidson (1970a: 235), «ένας χρόνια ασθενής που "περιμένει πολλά" ή "έχει πολλές απαιτήσεις" είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί από τους άλλους». Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που ασθενεί πρέπει διαρκώς να αξιολογεί την ορθότητα των απαιτήσεων που έχει από τους άλλους. 108 Ουσιαστικά, λοιπόν, η χρόνια ασθένεια έχει επιπτώσεις στην κα-

3 θημερινή ζωή των πασχόντων, στις κοινωνικές τους σχέσεις, στην ταυτότητα τους (την άποψη που έχουν οι άλλοι για κείνους) και την αίσθηση του εαυτού (την προσωπική τους άποψη για τους ίδιους). Είναι σ' αυτές τις εμπειρίες της ασθένειας που οι κοινωνιολόγοι επικέντρωσαν την προσοχή τους. Διαφάνηκε στη βιβλιογραφία ότι η α- παντητικότητα στην ασθένεια δεν καθορίζεται απλώς ούτε από τη φύση των βιο-φυσιολογικών συμπτωμάτων ούτε από τα κίνητρα του ατόμου, αλλά μάλλον διαμορφώνεται από το κοινωνικό, το πολιτιστικό και το ιδεολογικό περιβάλλον της βιογραφίας του ατόμου. Συνεπώς, η ασθένεια είναι ταυτόχρονα ένα πολύ ιδιωτικό κι ένα πολύ δηιιόσιο φαινόμενο. Σ' αυτό το Κεφάλαιο θα εκτεθούν οι δύο προσεγγίσεις που κυριάρχησαν στην κοινωνιολογία της ασθένειας. Αυτές είναι η λειτουργική (functional) και η ερμηνευτική (interpretative) προσέγγιση. Η πρώτη ρίχνει φως στην έκταση στην οποία η παρουσία της ασθένειας συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση του ανάλογου κοινωνικού ρόλου - του ρόλου του αρρώστου (sick role). Αντίθετα, η δεύτερη προσέγγιση επικεντρώνεται στο πώς το άτομο που ασθενεί και οι γύρω του ερμηνεύουν την ασθένεια και πώς αυτές τους οι ερμηνείες επηρεάζουν τις πράξεις τους. Σε μεγάλο βαθμό, η ερμηνευτική προσέγγιση της ασθένειας διαμορφώθηκε μέσω της κριτικής που ασκήθηκε στο λειτουργισμό (functionalism), κι έτσι φαίνεται λογικό να εξετάσει κανείς τη μία ιιετά την άλλη. Σ' αυτό το Κεφάλαιο, θα εξετάσουμε επίσης μερικές από τις βασικές έννοιες και τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν α πό την έρευνα γύρω από την εμπειρία της ασθένειας. Αυτά περιλαμβάνουν τις έννοιες του εαυτού και της ταυτότητας, τη διαχείριση των συμπτωμάτων προκειμένου να διατηρηθεί η εικόνα της κανονικότητας (normality), την αβεβαιότητα, το στίγμα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης. Θα καταστεί εμφανές ότι οι άνθρωποι που έχουν την ε μπειρία μιας μακροχρόνιας ασθένειας είναι συχνά εφευρετικοί στους -ρόπους με τους οποίους αντιδρούν στα φυσικά τους συμπτώματα. 0 ρόλος του αρρώστου ΗΑΣΘΕΝΕΙΑ συχνά συνδέεται με την ικανότητα για εργασία και/ή την εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεων. Εντούτοις, η παρουσία της ασθένειας πρέπει να επικυρωθεί από το ιατρικό επάγγελμα. Αυτά αποτελούν τη βάση του συλλογισμού του Parsons (1951)

4 γύρω από την έννοια του ρόλου τον αρρώστου. Ο Parsons κάνει τη διάκριση μεταξύ της βιολογικής και της κοινωνικής βάσης της ασθένειας και υποστηρίζει ότι το να ασθενεί κανείς είναι μια διάφορη κατάσταση, τόσο κοινωνικά όσο και βιολογικά. Συνεπώς, το τι συνιστά την ασθένεια σε κάθε πολιτιστική πραγματικότητα, σχετίζεται με τις επικρατούσες νόρμες και αξίες (Parsons, 1979). Η αρρώστια είναι μια μορφή παρέκκλισης (deviance), ένα «ασυνείδητο κίνητρο» να εγκαταλείψει κανείς τις ικανότητες που αφομοίωσε ως ενήλικας 1. Παρ' όλ' αυτά, ο άρρωστος δεν θεωρείται κατακριτέος και γι' αυτό του παραχωρούνται ορισμένα δικαιώματα και προνόμια. Έτσι, ο ρόλος του αρρώστου ορίζει μια σειρά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Οι άρρωστοι δεν υποχρεούνται να φέρουν σε πέρας τις κανονικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις και δεν θεωρούνται υπεύθυνοι για την ασθένεια τους. Από την άλλη, όμως, ο ρόλος του αρρώστου προϋποθέτει ότι ο άρρωστος πρέπει να θέλει να γίνει καλά και, προκειμένου να ε πιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να αναζητήσει την τεχνικά ικανή ιατρική βοήθεια και να συνεργαστεί. Φαίνεται ότι αυτός ο «ρόλος» α ναγνωρίζεται στη λαϊκή συλλογιστική των δυτικών κοινωνιών, όπως φαίνεται από τα σχόλια που έγιναν σε σχετικές συνεντεύξεις, όπως παραθέτονται από τους Herzlich και Pierret (1987: 194): «Όταν κάποιος αρρωσταίνει, προφανώς προσπαθεί να γίνει καλά όσο το δυνατόν συντομότερα. Προσωπικά, κάνω ό,τι μπορώ, προσπαθώ να βάλω τα δυνατά μου να θεραπευτώ όσο γίνεται πιο γρήγορα... Αν το σκεφτείς, πρέπει να είμαι πολύ καλός άρρωστος». Κάποιος άλλος είπε: «Είναι ηθικό καθήκον του καθενός να αποκαταστήσει την υγεία του, το πρωταρχικό καθήκον απέναντι στον εαυτό του κι όλους τους άλλους... ζητώντας βοήθεια από κείνους που μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία του, δηλαδή από τους γιατρούς». 1. Οι ιδέες του Parsons για τον ρόλο του αρρώστου έχουν επηρεασθεί από τις θεωρίες της -ψυχανάλυσης και την έννοια της διαβάθμισης των αναγκών. Σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής δράσης του Parsons, η διαβάθμιση των αναγκών αποτελεί τη βάση της δράσης και είναι διαφορετική από τις παρορμήσεις, που είναι έμφυτες, μια και σχετίζεται με το ψυχικό όργανο και διαμορφώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον. Η κοινωνικοποίηση των ενηλίκων συμπεριλαμβάνει την απώθηση των αναγκών εξάρτησης και του ανορθολογισμού και την κατάκτηση της ανεξαρτησίας. Έτσι, η ασθένεια συνιστά ένα ασυνείδητο κίνητρο να απελευθερωθεί κανείς από τις διδαγμένες ιδιότητες του ενηλίκου. Για πληρέστερη ανάλυση των ιδεών του Parsons, βλ. Gerhardt (1987).

5 Συνεπώς, ο ρόλος του αρρώστου υποδεικνύει ότι το άτομο που κάνει προσπάθεια να γίνει καλά απολαμβάνει ειδικής κοινωνικής υπόστασης, όπως εξηγούν και πάλι οι Herzlich και Pierret (1987: 53): Το να είναι κανείς άρρωστος στη σημερινή κοινωνία έχει πάψει να σημαίνει μια αμιγώς βιολογική κατάσταση και έχει φτάσει να ορίζει μια υ πόσταση, ή ακόμα και μια ομαδική ταυτότητα. Γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα της ασθένειας μ' αυτούς τους όρους, αφού τείνουμε να περιγράφουμε τον γείτονα μας ως «διαβητικό», σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που τον περιγράφουμε ως «καθηγητή» ή ως «μασόνο». Στο εξής, το να είναι κανείς «άρρωστος» θα συνιστά μια από τις κεντρικές κατηγορίες της κοινωνικής αντίληψης. Έτσι, η ασθένεια μπορεί να γίνει μέρος της ταυτότητας του πάσχοντος κι αυτό, όπως θα δούμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κείνους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Η αλλαγή της ταυτότητας του άρρωστου ατόμου εξαρτάται από την αντίδραση των άλλων, ενώ το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν εξαρτάται από την ίδια τη φύση της νόσου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα αντιδράσουν διαφορετικά απέναντι σε κάποιον που πάσχει από μια ασθένεια που θεωρείται πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή και σε κάποιον που πάσχει από μια λιγότερο σοβαρή πάθηση. Έχοντας αυτό στο μυαλό του, ο Freidson (1970a) επεξεργάστηκε λεπτομερώς τις έννοιες του Parsons, σχεδιάζοντας τη θεωρία της «κοινωνιακής αντίδρασης» («societal reaction*) ή θεωρία του «χαρακτηρισμού» («labelling» theory). Η έκταση στην οποία παραχωρούνται σε κάποιον τα δικαιώματα και τα προνόμια του ρόλου του αρρώστου, υποστηρίζει ο Freidson, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου κι από τη νομιμότητα της. Ο ίδιος θεωρεί τρεις τύπους νομιμότητας: Πρώτον, υπάρχουν οι περιπτώσεις στις οποίες είναι εφικτό για το ά τομο να αναρρώσει, επειδή η πάθηση του θεραπεύεται και, συνεπώς, η νομιμότητα της πρόσβασης του στον ρόλο του αρρώστου είναι υπό αίρεσιν. Δεύτερον, σε περίπτωση ανίατης ασθένειας, η πρόσβαση στον ρόλο του αρρώστου πρέπει να είναι ανεπιφύλακτα νόμιμη, εφόσον το άτομο δεν μπορεί να δράσει για να «γίνει καλά». Τρίτον, στην περίπτωση που η ασθένεια είναι αιτία στιγματισμού, η πρόσβαση του ατόμου στον ρόλο του αρρώστου μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μη νόμιμη και δεν είναι πιθανό να του παραχωρηθούν τα δικαιώματα και τα προνόμια του ρόλου του αρρώστου. Είναι σημαντικό να γίνει α ντιληπτό ότι αυτές οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι ιστορικά καθορι-

6 σμένες και συγκεκριμένα ότι οι περιγραφές του Freidson αναφέρονται στην κοινωνία της λευκής αμερικανικής μεσαίας τάξης πριν από πάνω από δυο δεκαετίες. Αυτό δείχνει ο Πίνακας 4.1. Η αρχική διατύπωση του ρόλου του αρρώστου του Parsons φαίνεται στο τετραγωνίδιο 5. Αυτή η τυπολογία είναι σημαντική γιατί, κατ' αρχάς, εφιστά την προσοχή στην έκταση στην οποία η εμπειρία της ασθένειας συνδέεται με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και, κατά δεύτερον, επειδή καθιστά σαφές ότι οι νοηματοδοτήσεις που δίδονται στην ασθένεια μπορούν να επιδράσουν στην εμπειρία και την ταυτότητα του πάσχοντος. ΠΊΝΑΚΑΣ 4.1 Τύποι παρέκκλισης για τους οποίους το άτομο δεν θεωρείται υπεύθυνο λόγω απόδοσης νομιμότητας και σοβαρότητας σ' αυτούς Αποδιδόμενη Μη νόμιμη Υπό αίρεσιν Ανεπιφύλακτα σοβαρότητα ( στιγματισμένη ) νόμιμη νόμιμη Τετραγωνίδιο 1 Τετραγωνίδιο 2 Τετραγωνίδιο 3 Τραυλισμός Τραυλισμός Σημάδια από ευλογιά Μικρή Μερική αναστο Προσωρινή ανα Καμιά ιδιαίτερη παρέκκλιση λή των συνήθων στολή μερικών αλλαγή στις υπουποχρεώσεων, συνήθων υποχρε χρεώσεις ή τα λίγα ή καθόλου ώσεων, προσωρι προνόμια. προνόμια, υιοθέ νή αύξηση των τηση μερικών συνήθων προνονέων υποχρεώ μίων. Υποχρέωση σεων. ανάρρωσης. Τετραγωνίδιο 4 Τετραγωνίδιο 5 Τετραγωνίδιο 6 Επιληψία Πνευμονία Καρκίνος Σοβαρή Αναστολή μερι Προσωρινή α Μόνιμη απαλλαπαρέκκλιση κών συνήθων παλλαγή από γή από πολλές υποχρεώσεων, συνήθεις υπο συνήθεις υποχρευιοθέτηση νέων χρεώσεις, αύξη ώσεις, ιδιαίτερη υποχρεώσεων, ση των συνήθων αύξηση των προλίγα ή καθόλου προνομίων. νομίων. προνόμια. Υποχρέωση συνεργασίας και α ναζήτησης θεραπείας. Πηγή: Freidson (1970a).

7 Η έννοια του ρόλου του αρρώστου, όπως περιγράφεται από τον Parsons, είναι η ιδεατή κατάσταση και συνεπώς δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην εμπειρική πραγματικότητα. Πράγματι, αν κανείς α φιερώσει μια στιγμή στο να σκεφτεί τις δικές του εμπειρίες, είναι πολύ πιθανό να ανακαλέσει περιστάσεις στις οποίες δεν ίσχυσε ο ρόλος του αρροοστου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε συμπτώματα αλλά ν' αρνηθούμε ν' αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια ή μπορεί να αισθανόμαστε άρρωστοι αλλά να συνεχίσουμε ν' ασχολούμαστε με δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση μας. Παρ' όλ' αυτά, όσον αφορά τη μελέτη της εμπειρίας της ασθένειας, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της έννοιας του ρόλου του αρρώστου είναι ότι μας παρέχει ένα ευρετικό (heuristic) εργαλείο, με το οποίο μπορούν να σταθμιστούν οι καθαυτό συμπεριφορές και εμπειρίες ασθένειας. Τέτοιου είδους μελέτες αποκαλύπτουν την έκταση και την πολυπλοκότητα των συμπεριφορών ασθενείας. Πρόσβαση στον ρόλο του αρρώστου ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ, από μια λειτουργιστική προσέγγιση, οι άνθρωποι που αισθάνονται άρρωστοι έχουν την υποχρέωση να γίνουν καλά κι αυτό κατ' αρχάς απαιτεί να αναζητήσουν τη συμβουλή γιατρού. Παρ' όλ' αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι, τις περισσότερες φορές, δεν επισκέπτονται το γιατρό όταν ασθενούν. Πράγματι, οι επιδημιολογικές μελέτες επιπολασμού αποκάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος α ριθμός συμπτωμάτων δεν εξετάζεται ποτέ από τους επαγγελματίες (Last, 1963' Wadsworth και συν., 197Γ Dunnell & Cartwright, 1972' Hannay, 1980): όσον αφορά στα συμπτώματα., φαίνεται μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σίγουρα, τις περισσότερες φορές που πάσχουμε από κρυολόγημα, πόνο στη μέση ή αλλεργίες, δεν θα θελήσουμε να ε νοχλήσουμε το γιατρό. Αντίθετα, αν το κάναμε, οι παθολόγοι μάλλον θα εκνευρίζονταν, αφού μια από τις κύριες πηγές ενόχλησης στη δουλειά τους είναι οι ασθενείς που τους επισκέπτονται για ασήμαντα και κοινότοπα συμπτώματα (Cartwright, 1967' Mihill, 1994). Εντούτοις, δεν είναι μόνο τα ασήμαντα και κοινότοπα συμπτώματα που δεν αναφέρονται ποτέ στους επαγγελματίες υγείας. Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι ακόμα και άνθρωποι που υποφέρουν από υπερβολικούς πόνους δεν ζητούν απαραίτητα βοήθεια (Marbach & Lipton, 1978). Τα συμπτώματα μπορεί να αυτο-θεραπευτούν, ενώ μπορεί κα-

8 νείς να ζητήσει συμβουλές από φίλους ή συγγενείς. Για παράδειγμα, μια μελέτη (Scambler και συν., 1981), κατά την οποία οι συμμετέχουσες κρατούσαν ημερολόγιο υγείας για έξι μήνες, έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, σε κάθε έντεκα προσφυγές σε φίλους και συγγενείς για παροχή συμβουλών αντιστοιχούσε μια προσφυγή σε συμβουλή γιατρού. Από τις 547 προσφυγές σε φίλους και συγγενείς, το 50% ήταν σε συζύγους, το 25% σε φίλες, το 10% σε μητέρες, το 8% σε άλλους συγγενείς και το 7% σε διάφορους άλλους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι πατέρες και οι φίλοι. Φυσικά, η συμβουλή των όσων ρωτήθηκαν μπορεί να ήταν η επίσκεψη σ' ένα γιατρό. Ο Freidson αναφέρεται σ' αυτό ως το κοινό (μη επαγγελματικό) σύστημα παραπομπών (lay referral system). Συνεπώς, η απόφαση για αναζήτηση συμβουλών μπορεί να ληφθεί βάσει μιας πληθώρας παραγόντων, διαφορετικών από την παρουσία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ο Zola (1973) εντόπισε πέντε παράγοντες ή «εναύσματα», που συμβάλλουν στην απόφαση για α ναζήτηση βοήθειας. Πρώτον, η εμφάνιση μιας διαπροσωπικής κρίσης. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση ενός διαζυγίου ή η απόλυση από τη δουλειά μπορούν να κάνουν κάποιον να προβληματιστεί σε σχέση με τα συμπτώματα του, τα οποία υπήρχαν εδώ και καιρό. Ένα δεύτερο πιθανό έναυσμα μπορεί να είναι η αίσθηση της παρεμβολής της ασθένειας στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις. Ένα πονεμένο γόνατο μπορεί να εμποδίσει κάποιον να συμμετέχει σε μια λέσχη περιπατητών, ενώ μια δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να τον εμποδίσει να βγει με τους φίλους του. Ένα τρίτο έναυσμα μπορεί να είναι η «συγκατάθεση», δηλαδή το γεγονός ότι κάποιος τρίτος μπορεί να νομιμοποιήσει ή ακόμα και να επιμείνει στην ανάγκη επίσκεψης στο γιατρό. Τέταρτον, η αίσθηση της παρεμβολής της ασθένειας στις επαγγελματικές ή τις φυσικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει πια σωστά τη δουλειά του εξαιτίας των συμπτωμάτων και γι' αυτό να νιώθει υποχρεωμένος να ζητήσει βοήθεια. Τέλος, η «αναβλητικότητα γύρω από τη συμπτωματολογία» αναφέρεται στην κοινή πρακτική του να λέει κανείς: «Αν το εξάνθημα μου δεν έχει φύγει μέχρι την Παρασκευή, θα πάω στο γιατρό». Η σημασία αυτών των εναυσμάτων είναι ότι βοηθούν να διαφανεί πως η αναζήτηση βοήθειας είναι μάλλον μια διαρκής κοινωνική διαδικασία, παρά μια απλή αντίδραση στα φυσικά συμπτώματα. Οι άνθρωποι δεν αντιδρούν στο βιο-φυσιολογικό μέρος των συ-

9 μπτωμάτων, αλλά μάλλον στη σημασία αυτών των συμπτωμάτων (Freund & McGuire, 1991: 161). Πολλές «συνηθισμένες» αδιαθεσίες, για παράδειγμα οι πόνοι στο στομάχι, οι πονοκέφαλοι ή οι πόνοι στον αυχένα, μπορούν να «δικαιολογηθούν» ή να «εξομαλυνθούν». Πιθανόν να αποδοθούν σε συνθήκες όπως η δουλειά μέχρι αργά τη νύχτα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή η έκθεση σε ρεύματα. Θα χρειαστεί ίσως αρκετός καιρός για να αναγνωριστεί το ενδεχόμενο αυτές οι αδιαθεσίες να αποτελούν εκδηλώσεις μιας πιο σοβαρής ασθένειας. Συνεπώς, η στάθμιση του ρόλου του αρρώστου μπορεί να πάρει καιρό. Η ερμηνεία των συμπτωμάτων είναι χωρίς ε ξαίρεση πολιτιστικά καθοριζόμενη και συνδεδεμένη με τις κανονιστικές αντιλήψεις για το σώμα. Όπως εξηγεί ο Kleinman (1988:13): Συνεπώς, προκειμένου να κατανοήσουμε το νόημα των συμπτωμάτων και των ασθενειών, πρέπει να κατανοήσουμε τις κανονιστικές αντιλήψεις για το σώμα σε συνδυασμό με τον εαυτό και τον κόσμο. Αυτές οι αναπόσπαστες πλευρές των κατά τόπους κοινωνικών συστημάτων μας πληροφορούν πόσο καλά νιώθουμε, πώς αντιλαμβανόμαστε τις γήινες σωματικές μας λειτουργίες και πώς ερμηνεύουμε αυτά τα αισθήματα κι αυτές τις διεργασίες. Επειδή η ερμηνεία των συμπτωμάτων εξαρτάται από κοινωνικο-πολιτιστικούς παράγοντες, ο Kleinman προτείνει ότι είναι ουσιώδες οι επαγγελματίες υγείας να είναι ενήμεροι για την πολιτιστική, όπως και για τη βιολογική, βάση των συμπτωμάτων. Η ποικίλη ερμηνεία των αδιαθεσιών δεν περιορίζεται στον πληθυσμό, καθώς, όταν τους αναφέρονται τα συμπτώματα, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να καταλήξουν στις ερμηνείες που υπαγορεύει ο «κοινός νους», όπως κι εμείς οι υπόλοιποι. Ο Robinson (1988a), στη μελέτη του για άτομα για τα οποία έχει διαγνωσθεί σκλήρυνση κατά πλάκας, βρήκε ότι συχνά τα πράγματα ήταν ακριβώς έτσι. Όταν όμως ο γιατρός καταλήγει στη στάθμιση μιας κατάστασης ή σε μια διάγνωση, οι συνέπειες είναι πολύ ευρύτερες, όπως εξηγεί μια πάσχουσα: «Αρρώστησα το και ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν αυτά τα συμπτώματα, μερικά από τα οποία τώρα φαίνεται καθαρά ότι ήταν της σκλήρυνσης. Εκείνο τον καιρό δούλευα τα βράδια, όπως και τα πρωινά, και είχα και τις δουλειές του σπιτιού... Πήγα στο γιατρό και έκανα θεραπεία για κατάθλιψη, έπειτα από την οποία έπαθα όντως κατάθλιψη. Ύστερα απ' αυτό, έχασα την εμπιστοσύνη μου - οι άνθρωποι δεν με πίστευαν πια κι έτσι άρπαζα την ευκαιρία να παρατή-

10 σω τον έλεγχο και ν' αφήσω τους άλλους να κάνουν κουμάντο. Τέλος πάντων, πίστευα τότε, κι ακόμα το πιστεύω, ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα κι ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος που ένιωθα τόσο αδύναμη και "άρρωστη"... Πάντως, δέχτηκα και τη θεραπεία και το χαρακτηρισμό». (Robinson, 1988a: 20, υπογράμμιση της Nettleton) Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμα και αφότου κάποιος αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια, η πρόσβαση στο ρόλο του αρρώστου δεν είναι α παραίτητα μια απλή υπόθεση. Ακόμα και σ' αυτό το στάδιο, η πρόσβαση μπορεί να είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Αυτό φαίνεται στο α κόλουθο απόσπασμα συνέντευξης κάποιου που υποφέρει από AIDS: «Ανησυχούσα. Είχα συμπτώματα και δεν γινόμουν καλύτερα, δεν έ νιωθα καλύτερα, ήμουν όλο και πιο αδύναμος, έχανα βάρος και μιλούσα συνέχεια γι' αυτά και του είπα "Κοίτα, διάβασα κι άλλα άρθρα για το AIDS", κι αυτός (ο γιατρός) μου είπε "Ξέρεις, οι άνθρωποι έ χουν απλώς πανικοβληθεί. Δεν έχεις AIDS. Δεν πρόκειται να σου κάνω το τεστ"». (Weitz, 1989: 274) Σ' αυτήν την περίπτωση, ο πάσχων χρειάστηκε να επιμείνει πάρα πολύ για να κερδίζει τη νομιμοποίηση του ρόλου του ως αρρώστου. Η νομιμοποίηση του ρόλου του αρρώστου από το κοινωνικό περιβάλλον ΗΠΡΟΣΒΑΣΗ και η νομιμοποίηση του ρόλου του αρρώστου εξαρτάται επίσης από δομικές μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική τάξη και η εθνικότητα. Βρέθηκε, για παράδειγμα, ότι η α ντίδραση των επαγγελματιών απέναντι στους ασθενείς τους ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικό υπόβαθρο των τελευταίων (βλ. Κεφάλαιο 6). Με τον ίδιο τρόπο, σε άλλες περιπτώσεις, ο βαθμός στον οποίο ε πιτρέπεται σε κάποιον να υιοθετήσει τον ρόλο του αρρώστου εξαρτάται από τις προσλήψεις των άλλων. Αυτό έγινε εμφανές σε μια ε θνογραφική μελέτη ενός δημοτικού σχολείου, η οποία περιγράφει τις κοινωνικές διαδικασίες προκειμένου να αποδοθεί η θέση που εξασφαλίζει ο ρόλος του αρρώστου (Prout, 1986). Το προσωπικό του σχολείου απέδιδε τη θέση αυτή πιο πρόθυμα σε κάποια παιδιά, παρά σε κάποια άλλα. Το πόσο εύκολα κάποιο παιδί κατελάμβανε τη θέση

11 εξαρτιόταν από τη θέση του κάθε παιδιού σε μια ιεραρχική ταξινόμηση «κλαψουρίσματος». Τα κλαψιάρικα παιδιά, εξηγεί ο Prout (1986: 120), ήταν εκείνα που «ήταν ανίκανα ή απρόθυμα να αντιμετωπίσουν τις προδιαγραφές ενός απαιτητικού και ανταγωνιστικού κόσμου». Η έκταση στην οποία το προσωπικό κατέληγε να αντιμετωπίζει ορισμένα παιδιά ως «κλαψιάρικα» σχετιζόταν με τις προσλήψεις (perceptions) του προσωπικού για τους γονείς των παιδιών (μιλάμε πάντοτε για τις μητέρες), το φύλο και την ηλικία. Για παράδειγμα, η Τίνα, που η μητέρα της τής επέτρεπε συχνά να «μην πάει σχολείο», ήταν γνωστή ως «κλαψιάρα», κι έτσι, όταν παραπονέθηκε για πόνους στον αυχένα, δεν ασχολήθηκε κανείς. Αντίθετα, στον Άλαν, ένα κάπως σκληρό παιδί, επιτρεπόταν σχεδόν αμέσως να πάει στη γραμματέα του σχολείου όταν ένιωθε άρρωστος. Συνεπώς, η νομιμοποίηση της πρόσβασης στον ρόλο του αρρώστου συνδυάζεται επίσης με αποτιμήσεις ήθους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι όταν κανείς έχει εισπράξει την επιβεβαίωση της θέσης του ρόλου του αρρώστου από έναν επαγγελματία υγείας. Για παράδειγμα, η αξιοπιστία μιας ιατρικής διάγνωσης μπορεί άνετα να υποσκελιστεί στην περίπτωση εκείνων που έχουν προσβληθεί ελαφρά από μια πάθηση ή εκείνων που έχουν υποτροπές. Όπως το εκφράζει ο Τζόυ, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη του Robinson (1988b: 58) για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί άλλοτε είμαι σε αναπηρική καρέκλα κι άλλοτε όχι... Μερικοί μπορούν να είναι μαζί μου όσο φαίνομαι χαρούμενος και λέω ότι αισθάνομαι καλά, αλλά αν πω ότι δεν αισθάνομαι καλά, το αγνοούν, ή λένε ότι φαίνομαι καλά! Νιώθω ότι, όταν είμαι στην αναπηρική καρέκλα, μερικοί απ' αυτούς σκέφτονται ότι είμαι τεμπέλης ή ότι παραιτούμαι, και τείνουν να μιλάνε πάνω απ' το κεφάλι μου σ' αυτόν που με σπρώχνει» (υπογράμμιση του Robinson). Καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος, οι οποίες δεν εμπεριέχονται σε καμιά ιατρική κατηγοριοποίηση και είναι ιδιοπαθείς (δηλαδή, δεν έχουν ανιχνεύσιμα αίτια), είναι ιδιαίτερα προβληματικές για τους πάσχοντες. Βρέθηκε σε μελέτες ότι οι πάσχοντες από έντονο και χρόνιο πόνο δηλώνουν ότι θα ανακουφίζονταν αν εντέλει διαπιστωνόταν πως πράγματι πάσχουν από κάποια γνωστή πάθηση, έτσι ώστε να τους παραχωρηθεί το κύρος του αρρώστου (Hubert, 1984). Είδαμε ότι η πρόσβαση στον ρόλο του αρρώστου είναι πιο περί-

12 πλοκή απ' ό,τι η έννοια πρότεινε αρχικά, καθώς οι νοηματοδοτήσεις και οι προσλήψεις παρεμβάλλονται στη διαδικασία. Τέλος, είναι άξιο επισήμανσης ότι υπάρχουν επίσης πραγματικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την άμεση κατάκτηση της θέσης του αρρώστου. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αδύνατον κανείς να απαλλαγεί από τις κανονικές κοινωνικές του υποχρεώσεις, αν αυτές περιλαμβάνουν την φροντίδα άλλων και/ή τη γενική φροντίδα του νοικοκυριού. Όπως επισημαίνει η Graham: Ενώ μια μητέρα αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται γρήγορα σε συμπτώματα ασθένειας ή ανικανότητας των άλλων, φαίνεται λιγότερο ε πιμελής στην παρακολούθηση της δικής της υγείας. Ο ρόλος της να φροντίζει τους άλλους φαίνεται να αμβλύνει την ευαισθησία της απέναντι στις δικές της ανάγκες. Όταν κανείς ασθενεί, είναι δύσκολο να διατηρήσει τον κανονικό του κοινωνικό ρόλο και τις υποχρεώσεις του. Εφόσον ο ρόλος και οι υποχρεώσεις μιας μητέρας είναι ιδιαίτερα επιτακτικά, οι μητέρες είναι απρόθυμες ν' ασθενήσουν. (Graham, 1984: 159) I Ο καταλογισμός της ευθύνης ΗΚΑΤΑΤΑΞΗ των ασθενειών του Freidson αναγνωρίζει ότι εκείνοι που αποκτούν τη θέση του ρόλου του αρρώστου δεν απαλλάσσονται απαραίτητα από την ενοχή και μπορεί ακόμα να θεωρούνται αξιοκατάκριτοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που υ πάρχει αύξηση των λεγόμενων παθήσεων λόγω του «τρόπου ζωής» (βλ. Κεφάλαιο 3). Για παράδειγμα, οι καπνιστές που υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την α σθένεια τους και σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να αρνηθούν να τους αναλάβουν. Με τον ίδιο τρόπο, είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί στον πολλαπλασιασμό των αρνητικών αντιδράσεων α πέναντι στο AIDS, που υπαινίσσονται ότι όσοι προσβάλλονται τους άξιζε να το πάθουν. Ο Weitz βρήκε ότι παρ' όλο που OL ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες που υπέφεραν από AIDS δεν συμμερίζονταν την ιδέα ότι η κατάσταση τους ήταν αποτέλεσμα Θείας τιμωρίας ή ότι την προκάλεσαν οι ίδιοι, χρησιμοποιούσαν συχνά όρους ό πως «σεξουαλική ελευθεριότητα» στους αιτιολογικούς απολογισμούς τους. Όπως είπε κάποιος στον Weitz (1989: 275) κατά τη διάρκεια συνέντευξης: «Μάλλον επειδή ήμουν μια βασιλική πόρνη για πέντε

13 χρόνια περίπου» και κάποιος άλλος: «Έπρεπε να ξέρω καλύτερα, δηλαδή, είναι σαν να σου αξίζει. Παρ' ότι ήξερες τι συμβαίνει, ήσουν απρόσεκτος κι αυτή είναι η συνέπεια». Κάποιοι άλλοι, που γνώριζαν αυτά τα επιχειρήματα, ήταν περισσότερο ικανοί να αντισταθούν στον καταλογισμό της ευθύνης: «Σε κανέναν δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Έχω φίλους που λένε, "Βλέπεις, αν δεν ήμασταν ομοφυλόφιλοι δεν θα κολλούσαμε αυτή τη νόσο". Αυτά είναι αηδίες». Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική βιβλιογραφία τείνει να εντοπίζει τα αίτια των παθήσεων σε στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων. Αν η προσωπικότητα είναι η πηγή της ασθένειας, για παράδειγμα, αν ο άνθρωπος που πιέζεται ή νιώθει άγχος έχει περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από στεφανιαία νόσο ή καρκίνο, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην αίσθηση του εαυτού του πάσχοντος, στις αντιδράσεις των άλλων και στην ικανότητα να ξεπεράσει την ασθένεια (Pojlock, 1993). Παρ' ότι, όπως θα δούμε, η παρουσία της ασθένειας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αίσθηση του εαυτού του ατόμου, το να υπονοείς ότι ο «εαυτός» του ατόμου είναι το αίτιο μιας πάθησης μπορεί να έχει βαθιές κοινωνικο-ψυχολογικές συνέπειες. Συνοψίζοντας, σ' αυτές τις παραγράφους, είδαμε ότι ο ρόλος του αρρώστου συνιστά μια πολιτιστικά καθοριζόμενη, ιδανική τυπική α ντίδραση στην ασθένεια. Παρ' όλ' αυτά, η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής είναι πιο σύνθετη απ' όσο η έννοια προτείνει. Οι ερμηνείες των συμπτωμάτων, η απόφαση για αναζήτηση βοήθειας, η παροχή δικαιωμάτων και προσδοκιών στο άρρωστο άτομο, όλα υποστηρίζονται από το κοινωνικό και το πολιτιστικό περιβάλλον. Κεντρική διάσταση της έννοιας του ρόλου του ασθενούς είναι ότι είναι επιβεβλημένο στο άρρωστο άτομο να κάνει κάθε προσπάθεια να γίνει καλά. Σαφώς, αυτό μπορεί να μην ισχύει για τους χρόνια ασθενείς 2. Όπως επισημαίνει ο Bury (1988:113): «Δεν υπάρχει κανένας α πλός "συνταγογραφημένος ρόλος" στην κοινωνία μας για τους χρόνια ασθενείς, ούτε καν για κείνους με τους οποίους αυτοί οι ασθενείς έρχονται σε επαφή, προκειμένου να καθοδηγεί τις κοινωνικές αλλη- 2. Ο ρόλος του αρρώστου του Parsons γίνεται συχνά αντικείμενο κριτικής, γιατί θεωρείται κατάλληλος μόνο για οξείες και όχι για χρόνιες ασθένειες. Εντούτοις, όπως τόνισε και ο Parsons, οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (και ο ίδιος έπασχε από ελαφράς μορφής διαβήτη) είναι συχνά ικανοί, μέσω της αναζήτησης θεραπευτικής πειθαρχίας, να διατηρούν μια «φυσιολογική» κοινωνική λειτουργικότητα (Parsons, 1975' Gerhardt, 1987: 32-3).

14 λεπιδράσεις». Θα στραφούμε τώρα ιδιαίτερα στην εμπειρία της χρόνιας ασθένειας, αλλά χρειάζεται πρώτα να εξετάσουμε το ίδιο το νόημα της ασθένειας. Το νόημα της ασθένειας ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να προβάλουν την κοινωνική βάση της ασθένειας, κάποιοι συγγραφείς κάνουν διάκριση μεταξύ της νόσου (disease) και της ασθένειας 3 (illness). Ο Kleinman (1988: 3) λέει ότι η νόσος είναι ένα βιο-φυσιολογικό γεγονός και το πρώτο μέλημα των γιατρών, ενώ η ασθένεια «αναφέρεται στο πώς το άρρωστο άτομο και τα μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου κοινωνικού πλέγματος αντιλαμβάνονται, ζουν με και ανταποκρίνονται στα συμπτώματα και την ανικανότητα». Ο Dingwall (1976: 26) επίσης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «σημαντική ασθένεια» («essential illness»), αντίθετα, η ασθένεια διαμορφώνεται μέσα από τα νοήματα και τις ερμηνείες που αποδίδονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμπειριών και «ότι δεν υπάρχει απαραίτητα σχέση με κανένα βιολογικό γεγονός». Υπερασπίζοντας την ανάγκη μιας φαινομενολογικής προσέγγισης, ο Dingwall (1976: 121) δηλώνει: Η επενέργεια της ασθένειας είναι αποτέλεσμα διαρκούς προσπάθειας από τη μεριά του αρρώστου κι εκείνων με τους οποίους σχετίζεται να καταλάβουν τι γίνεται, βάσει των γνώσεων, των πόρων και των κινήτρων τους. Έτσι, αντί απλώς να παρατηρούν τη σχετική με την ασθένεια συμπεριφορά, οι κοινωνιολόγοι πρέπει να επιδιώξουν να κατανοήσουν ε νεργήματα και δράσεις σε σχέση με την ασθένεια. Η πρώτη αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται δεδομένης της παρουσίας συμπτωμάτων, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στο πώς οι άνθρωποι νοηματοδοτούν και ερμηνεύουν τις εμπειρίες ασθένειας και, το σημαντικότερο, τι σημαίνουν για κείνους. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για εμπειρίες ασθένειας, γίνεται εμφανές ότι αυτές εί- 3. Όπως είδαμε (Κεφάλαιο 2), η προσέγγιση της κοινωνικής μορφοποίησης αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτού του διαχωρισμού, ισχυριζόμενη ότι η ίδια η πάθηση είναι μια κοινωνική κατασκευή. Εντούτοις, η βιβλιογραφία στην οποία βασίστηκε το παρόν Κεφάλαιο διατηρεί αυτόν το διαχωρισμό, ενώ ασχολείται μόνο με τις βιωματικές πλευρές της ασθένειας και όχι με τη γνωστική βάση της ίδιας της ιατρικής.

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια Μανώλης Μαρνελάκης Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην

Διαβάστε περισσότερα

editorial Homeo News www.homeopathy.gr Διανέμεται δωρεάν ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΥ Ιδιοκτησία: EEOI ΕΤΟΣ Ι ΡΥΣΕΩΣ: 1971

editorial Homeo News www.homeopathy.gr Διανέμεται δωρεάν ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΥ Ιδιοκτησία: EEOI ΕΤΟΣ Ι ΡΥΣΕΩΣ: 1971 Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος '13 #29 www.homeopathy.gr Ανασκόπηση γνώσης και εμπειρίας ενός νέου ομοιοπαθητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία «Η διερεύνηση της πρόσβασης στην Υγεία των Τσιγγάνων γυναικών του καταυλισμού της

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ιπλωματική εργασία με θέμα: «θεατρικό παιχνίδι στην ειδική αγωγή»

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες BURNOUT Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες (Ε Π Α Ψ Υ) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ Ν Α) Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας»

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Πτυχιακή εργασία: «Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Εισηγήτρια πτυχιακής: Παπαγιαννοπούλου Ε. Σπουδάστριες: Αθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα Επιστημονική ημερίδα «Προαγωγή Υγείας στο σχολείο ευαίσθητα θέματα: ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, εξαρτήσεις» Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 9:00 14:30 Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα. Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα. Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα 1 Tρέχων τίτλος: ΣΥΝΑΨΗ ΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Μεθοδολογική προσέγγιση ανάπτυξης των Θεματικών Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Χάρτινη και πλαστική συσκευασία του φρέσκου γάλακτος: Διερεύνηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή»

ΘΕΜΑ: «Χάρτινη και πλαστική συσκευασία του φρέσκου γάλακτος: Διερεύνηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΜΑ: «Χάρτινη και πλαστική συσκευασία του φρέσκου γάλακτος: Διερεύνηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή» Τριμελής επιτροπή: Φοιτήτρια: Επιβλέπων: Τσίτουρας Α. Παρλιάρου Ασημίνα- Ελένη Αμπελιώτης

Διαβάστε περισσότερα

«Προσεγγίζοντας την Κώφωση»

«Προσεγγίζοντας την Κώφωση» ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΩΦΩΣΗ «Προσεγγίζοντας την Κώφωση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βασίλης Κουρμπέτης Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μαριάννα Χατζοπούλου Ειδική Παιδαγωγός για Κωφά Παιδιά Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ AM: 3624 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Πρόγραμμα PRO-SKILLS 230054-CP-1-2006-1-LU-Grundtvig-G1 www.pro-skills.eu

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Πρόγραμμα PRO-SKILLS 230054-CP-1-2006-1-LU-Grundtvig-G1 www.pro-skills.eu ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την προώθηση των κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων σε κοινωνικά μειονεκτούντες νέους ενήλικες, αναγκαία προϋπόθεση για τη δια βίου εκπαίδευση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Πρόγραμμα PRO-SKILLS 230054-CP-1-2006-1-LU-Grundtvig-G1

Διαβάστε περισσότερα