2.3.1 Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2.3.1 Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο"

Transcript

1 2.3 Επικοινωνία, Χειρισμός Τηλεφώνου και Κοινωνικές Σχέσεις Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο Να είναι σε θέση να ανακαλεί τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και να επιδεικνύει ικανότητα εφαρμογής των αρχών αυτών με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Να είναι σε θέση να υλοποιεί δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων για να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας γνώση γενεθλίων, ονομαστικών εορτών και άλλων ειδικών περιστάσεων (LO007) Δημιουργία:

2 Στοιχεία Ενότητας Κώδικας Τομέα Εργασίας: 2.3 Τίτλος Τομέα Εργασίας: Επικοινωνία, Χειρισμός Τηλεφώνου και Κοινωνικές Σχέσεις Κώδικας Ενότητας: Τίτλος Ενότητας: Ταυτότητες Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο LO007 Τίτλοι Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Να είναι σε θέση να ανακαλεί τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και να επιδεικνύει ικανότητα εφαρμογής των αρχών αυτών με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Να είναι σε θέση να υλοποιεί δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων για να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας γνώση γενεθλίων, ονομαστικών εορτών και άλλων ειδικών περιστάσεων. Προτεινόμενη Διάρκεια: Εκπαιδευτής: 6 ώρες

3 Εισαγωγή Πάντα να προχωράς στη ζωή σαν να έχεις κάτι καινούργιο να μάθεις και θα το μάθεις Vernon Howard

4 Μεθοδολογικό εργαλείο Γεια σας κ. Πρόεδρε EUPA_LO07_M08

5 Επαγγελματική Επικοινωνία Η Επαγγελματική Επικοινωνία χρησιμοποιείται για την επίτευξη κάποιου στόχου Οι κανόνες, οι κανονισμοί και η πολιτική μιας εταιρείας πρέπει να ανακοινώνονται τόσο εντός της εταιρείας όσο και εκτός. Τα παλιότερα χρόνια, η επαγγελματική επικοινωνία περιοριζόταν στα έγγραφα, τηλεφωνήματα κτλ. Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η δορυφορική επικοινωνία, για υποστήριξη της επαγγελματικής επικοινωνίας. Η αποτελεσματική επαγγελματική επικοινωνία βοηθά στην ανάπτυξη της υπεραξίας ενός οργανισμού.

6 Δύο είδη Επαγγελματικής Λεκτική και Μη-Λεκτική επικοινωνία Η λεκτική επικοινωνία μπορεί να είναι επίσημη ή ανεπίσημη. Γενικά, η επαγγελματική επικοινωνία είναι ένα επίσημο μέσο επικοινωνίας, για παράδειγμα σε συνεδριάσεις, συνεντεύξεις, ομάδες συζήτησης, ομιλίες κλπ. Ένα παράδειγμα ανεπίσημης επαγγελματικής επικοινωνίας είναι μια έξοδος των υπαλλήλων. Μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μορφή της γλώσσας του σώματος και περιλαμβάνει πτυχές όπως η οπτική επαφή, οι χειρονομίες κλπ. Γραπτή Επικοινωνία Οι γραπτοί τρόποι επικοινωνίας περιλαμβάνουν την ατζέντα, τις εκθέσεις, τα εγχειρίδια κλπ. Επικοινωνίας

7 Επικοινωνία μέσα στον οργανισμό Οι βασικές λειτουργίες της διοίκησης (Σχεδιασμός, Οργάνωση, Στελέχωση, Διεύθυνση και Έλεγχος) δεν μπορούν να εκτελεστούν σωστά χωρίς αποτελεσματική επικοινωνία. Η επαγγελματική επικοινωνία εμπεριέχει συνεχή ροή πληροφοριών. Η ανατροφοδότηση είναι αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής επικοινωνίας.

8 Λεκτική επικοινωνία Λεκτική επικοινωνία σημαίνει επικοινωνία μέσα από το στόμα. Περιλαμβάνει: συζητήσεις μεταξύ ατόμων, είτε απευθείας είτε μέσω τηλεφώνου ομιλίες παρουσιάσεις συζητήσεις Όμως, η λεκτική επικοινωνία επηρεάζεται και από τη μηλεκτική επικοινωνία.

9 Σε αυτή τη θεματική ενότητα Θα ασχοληθούμε με την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, εξαιρουμένης της γραπτής επικοινωνίας

10 Λεκτική επικοινωνία Η λεκτική επικοινωνία γενικά συνιστάται όταν: η επικοινωνία έχει τη μορφή της προσωρινής επικοινωνίας όπου δεν απαιτείται απόδειξη (στην οποία περίπτωση χρειάζεται η γραπτή επικοινωνία). μια άμεση μορφή επικοινωνίας είναι αναγκαία. Είναι σημαντικό ώστε να οικοδομηθούν καλές σχέσεις και εμπιστοσύνη. Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο σε συναντήσεις, διαλέξεις, συνέδρια, συνεντεύξεις είναι σημαντική για τη δημιουργία καλών σχέσεων και εμπιστοσύνης.

11 Πλεονεκτήματα της Λεκτικής Επικοινωνίας Επειδή είναι άμεση, υπάρχει υψηλός βαθμός αλληλοκατανόησης και σαφήνειας. Στην λεκτική επικοινωνία δεν υπάρχει το στοιχείο της ακαμψίας. Υπάρχει ευελιξία, που επιτρέπει να γίνονται αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί προηγουμένως. Η ανατροφοδότηση είναι αυθόρμητη στη λεκτική επικοινωνία. Έτσι, οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Με τη λεκτική επικοινωνία όχι μόνο κάνουμε οικονομία σε χρόνο, αλλά και σε χρήμα και ενέργεια. Η λεκτική επικοινωνία είναι καλύτερη όταν πρόκειται για επίλυση προβλημάτων. Οι συγκρούσεις, οι φιλονικίες και άλλα ζητήματα/ διαφορές μπορούν να επιλυθούν με τη συζήτηση. Η λεκτική επικοινωνία είναι απαραίτητη για την ομαδική εργασία. Η λεκτική επικοινωνία προάγει κλίμα δεκτικότητας και ενθάρρυνση καλής ηικής μεταξύ των υπαλλήλων ενός οργανισμού.

12 Μειονεκτήματα της λεκτικής επικοινωνίας Δεν είναι αρκετό να βασιζόμαστε μόνο στη λεκτική επικοινωνία, καθώς η επαγγελματική επικοινωνία έχει συνήθως επίσημο χαρακτήρα και οργάνωση. Η λεκτική επικοινωνία είναι λιγότερο αυθεντική από τη γραπτή επικοινωνία, καθώς είναι ανεπίσημη και όχι τόσο καλά οργανωμένη. Η λεκτική επικοινωνία μας εξοικονομεί χρόνο όσον αφορά την καθημερινή επικοινωνία, σε περιπτώσεις όμως επαγγελματικών συναντήσεων οι μεγάλες ομιλίες παίρνουν πολύ χρόνο και πολλές φορές δεν είναι παραγωγικές. Η λεκτική επικοινωνία είναι δύσκολο να καταγραφεί και με αυτήν την έννοια δεν είναι ασφαλής. Είναι πιθανόν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, εάν οι πληροφορίες δεν είναι ολοκληρωμένες και λείπουν βασικά στοιχεία. Απαιτείται προσοχή και μεγάλη δεκτικότητα από την πλευρά των ακροατών/του κοινού. Η λεκτική επικοινωνία (π.χ. οι ομιλίες/λόγοι) δεν χρησιμοποιοείται συχνά σε νομικά έγγραφα, εκτός από περιπτώσεις έρευνας.

13 Εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία

14 Εσωτερική/ Εξωτερική Επικοινωνία Εσωτερική επικοινωνία Ο διάλογος που κάνουμε με τον εαυτό μας. Μπορεί να είναι είτε θετικός είτε αρνητικός. Εξαρτάται από: Τα συναισθήματά μας (μπορούμε να καταλάβουμε αν οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι). Όραμα (επικοινωνούμε διαφορετικά όταν έχουμε όραμα για τη ζωή μας, δηλαδή όταν ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε). Ιδέες (οι ιδέες μας επηρεάζουν την επικοινωνία μας. Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από ανέντιμους ανθρώπους, αυτό αντικατοπτρίζεται στην επικοινωνία μας). Εξωτερική επικοινωνία Πως επικοινωνούμε με τους άλλους: Με το σώμα μας (εκφράσεις του προσώπου, οπτική επαφή, χειρονομίες) Με τη φωνή μας (λέξεις και τόνος της φωνής)

15 Πώς μεταδίδονται οι πληροφορίες Με τον λόγο Τόνος της φωνής Λέξεις/ Χρήση λεξιλογίου/ Εκφράσεις Οπτικά Στάση του σώματος Tόνος της φωνής Έκφραση - λέξεις 7% Γλώσσα του σώματος Χειρονομίες 38% 55% Εκφράσεις του προσώπου Οπτική επαφή Βαθμός χαλαρότητας

16 Η φωνή μας Θερμός ή ψυχρός τόνος; Ολοι είχαμε την εμπειρία ενός θερμού ή ενός ψυχρού «καλημέρα». Όταν κάνουμε συστάσεις Φυσική, απαλή, ζεστή και φιλική εμπνέει αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Όταν παρουσιάζουμε επιχειρήματα ή απαντάμε σε ερωτήσεις Θετική, δυναμική, σταθερή και σε ελαφρώς ψηλότερο τόνο. Αντιμετωπίζοντας ενστάσεις και εχθρότητα Ήπια, ήρεμη, σε χαμηλότερο τόνο, καθησυχαστική και με διάθεση συμβιβασμού. Κλείνοντας μια παρουσίαση ή συζήτηση Δυναμική, θετική, ζεστή και ήρεμη.

17 Η μαγεία της γλώσσας του σώματος Η ανθρώπινη επικοινωνία αποτελείται από χειρονομίες, γλώσσα του σώματος, στάση του σώματος, αποστάσεις.

18 Μη λεκτικά σήματα: έμφυτα ή επίκτητα; Τα μη λεκτικά σήματα είναι έμφυτα ή επίκτητα; Σκεφτείτε το για λίγο.

19 Έμφυτα ή επίκτητα; Τα περισσότερα από τα μη λεκτικά σήματα δημιουργούνται και εξαρτώνται από τον πολιτισμό. Κάποια από αυτά όμως είναι έμφυτα! Παρατηρήστε ότι τα μωρά χαμογελούν ακόμα και πριν από τη γέννησή τους.

20 Παγκόσμια μη λεκτικά σήματα EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Μη λεκτικά σήματα - Το χαμόγελο

21 Παγκόσμια μη-λεκτικά σήματα Τι σημαίνει; Δεν γνωρίζω, δεν καταλαβαίνω Είμαι πολύ χαρούμενη Μου αρέσει

22 Επίκτητα EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Μη λεκτικά σήματα - χειρονομίες

23 Μη λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Κρυώνω Δεν νιώθω άνετα Δεν είμαι χαρούμενος

24 Μη λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Είμαι χαρούμενος Αισθάνομαι άνετα Είμαι έξυπνος

25 Μη λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Κοιτάζω κάτι με ενδιαφέρον Βαριέμαι

26 Μη-λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Είμαι απελπισμένη Είμαι στενοχωρημένη Είμαι σκεπτική

27 Μη-λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Σκέφτομαι Είμαι λυπημένος Είμαι κουρασμένος

28 Μη-λεκτική επικοινωνία Τι σημαίνει; Βαριέμαι Είμαι ενθουσιασμένος Είμαι λυπημένος

29 Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2

30 Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις Ζώνη οικειότητας cm (γονείς, σύζυγος, συγγενείς, πολύ στενοί φίλοι) Προσωπική ζώνη m (σε πάρτυ και σε κοινωνικές ή φιλικές εκδηλώσεις) Κοινωνική ζώνη m (με άτομα που δεν γνωρίζουμε καλά - ταχυδρόμος, καινούργιος συνάδελφος) Δημόσια ζώνη > 3.6m (συνήθως όταν αναφερόμαστε σε μεγάλη ομάδα ατόμων) Η απόσταση επίσης εξαρτάται και από την κουλτούρα Η απόσταση που κρατάμε από τους άλλους ανθρώπους εξαρτάται από τους ανθρώπους!

31 Τραπέζια και θέσεις EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Τετράγωνο τραπέζι - επίσημο Στρογγυλό τραπέζι - ανεπίσημο Γωνία - φιλική συζήτηση Συνεργασία Ορθογώνιο τραπέζι - θέσεις ισχύος Ανταγωνισμός/ άμυνα

32 Διαπροσωπική επικοινωνία Διαπροσωπική επικοινωνία Περιλαμβάνει την αποστολή και λήψη μηνυμάτων μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας, όπως ακρόαση, πειθώ, ισχυρισμούς, μη-λεκτική επικοινωνία κ.α. Η βασική ιδέα της διαπροσωπικής επικοινωνίας εφαρμόζεται σε πράξεις επικοινωνίας όπου εμπλέκεται μικρός αριθμός ατόμων, σε αντίθεση με περιπτώσεις επικοινωνίας όπως επικοινωνία μεταξύ ομάδων, όπου εμπλέκεται μεγαλύτερος αριθμός ατόμων. (Wikipedia)

33 Ενεργητική ακρόαση Ενεργητική ακρόαση: Συνεπάγεται κατανόηση, ερμηνεία και αξιολόγηση όσων ακούμε. Μέσω της ενεργητικής ακρόασης οι προσωπικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν με την μείωση των συγκρούσεων, την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την βελτίωση της αλληλοκατανόησης. Αυτό περιλαμβάνει: Να κάνετε ερωτήσεις και να δίνετε προσοχή στις απαντήσεις. Να μην διακόπτετε. Να δείχνετε ενδιαφέρον. Να δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματος (να δίνετε προσοχή στη γενική εικόνα) Να συνοψίζετε αυτά που έχουν ειπωθεί για να είστε βέβαιοι ότι έχετε καταλάβει τα πάντα.

34 Για τον ακροατή Όταν ο ακροατής δεν ανταποκρίνεται στα μη-λεκτικά σήματα του ομιλητή, περιορίζεται σε απαντήσεις που λαμβάνουν υπ όψιν μόνο το περιεχόμενο και όχι τα συναισθήματα που συνοδεύουν το μήνυμα. Έχοντας ακούσει, ο ακροατής μπορεί να παραφράσει τα λόγια του ομιλητή. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο ακροατής δεν συμφωνεί απαραίτητα με τον ομιλητή - απλά επαναλαμβάνει αυτά που έχουν ειπωθεί. Σε συναισθηματικά φορτισμένες συνομιλίες, ο ακροατής μπορεί να ανιχνεύσει συναισθήματα. Έτσι, αντί απλά να επαναλάβει αυτά που έχει πει ο ομιλητής, ο ενεργός ακροατής μπορεί να περιγράψει τα υποβόσκοντα συναισθήματα («Φαίνεσαι θυμωμένος," ή «Φαίνεται να αισθάνεσαι απογοητευμένος, μήπως γιατί... ;").

35 Βελτιώστε τις ικανότητές σας ως ακροατή Πρέπει να: 1. Δίνετε στον άλλο να καταλάβει ότι ακούτε αυτά που λέει. 2. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, σκεφτείτε αν κάποτε λάβατε μέρος σε κάποια συζήτηση που αναρωτιόσασταν αν ο συνομιλητής σας άκουγε αυτά που του λέγατε. Αναρωτιέστε αν περνάτε το μήνυμά σας ή αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε να μιλάτε. Αισθάνεστε σαν να μιλάτε στον τοίχο και αυτό είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε.

36 Πώς να γίνετε ενεργητικός ακροατής 1. Δώστε προσοχή 2. Δείξτε ότι ακούτε 3. Δώστε ανατροφοδότηση 4. Μην είστε βιαστικοί στις κρίσεις σας 5. Να ανταποκρίνεστε κατάλληλα

37 Μερικές τεχνικές για Ενεργητική Ακρόαση 1. Ανοιχτές ερωτήσεις 2. Συνοψίζουμε 3. Συλλογιζόμαστε 4. Διευκρινίζουμε 5. Αντενεργούμε

38 Ενδιαφέρον και Σεβασμός Μην είστε προκατειλημμένοι Αρνητική στάση απέναντι σε μέλη μιας ορθολογικής, θρησκευτικής ή εθνικής ομάδας. Περιλαμβάνει αρνητικά συναισθήματα, πίστη σε στερεότυπα και τάση για διακρίσεις. Αποφύγετε τα στερεότυπα Μπορεί να είναι μια γενική άποψη εναντίον κάποιας συγκεκριμένης ομάδας και συνήθως είναι υποκειμενικά, π.χ. οι Μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, οι Αμερικάνοι φλύαροι και εκδηλωτικοί κλπ. Να εμπλέκεστε σε καταστάσεις που έχουν όφελος για όλους Αποφύγετε τις συγκρούσεις. Να είστε ξεκάθαροι, ακριβείς, ανοιχτοί, ειλικρινείς και να μην κρύβετε τα συναισθήματά σας. Ακεραιότητα Ειλικρίνεια και συνέπεια χαρακτήρα, ενέργειες με νόημα, αξίες, μεθόδοι, μέτρα, αρχές, προσδοκίες και αποτελέσματα.

39 Η Σημασία της Στάσης και της Γλώσσας του Σώματος του Ομιλητή Είναι σημαντικό να: Παρατηρείτε τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματος του ομιλητή. Όταν ο ακροατής έχει την ικανότητα να ερμηνεύει τη γλώσσα του σώματος, μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το μήνυμα του ομιλητή.

40 Αποτελεσματικός ομιλητής Σαφήνεια στόχου Πληρότητα Περιεκτικότητα Ανατροφοδότηση Ενσυναίσθηση Τροποποίηση του μηνύματος ανάλογα με το ακροατήριο Διαφορετικοί Δίαυλοι Επικοινωνίας Να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ανεπίσημα κανάλια επικοινωνίας (Grapevine)

41 Με λίγα λόγια Τόσο οι ομιλητές όσο και οι ακροατές θα πρέπει να δρουν από κοινού ως ομάδα

42 Μεθοδολογικό εργαλείο MOOZ: Κατανόηση της λεκτικής επικοινωνίας μέσα σε μια ομάδα με ένα σαφή και αποτελεσματικό τρόπο. EUPA LO_007_M009

43 Μεθοδολογικό εργαλείο ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ-ΑΚΡΟΑΤΕΣ Κατανόηση του πώς η γλώσσα του σώματος δουλεύει (μη-λεκτική επικοινωνία) με ένα σαφή και αποτελεσματικό τρόπο EUPA LO_007_M010

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Stupor mundi και Αραβικά

Εισαγωγή Stupor mundi και Αραβικά -20- 1. Εισαγωγή Τον Οκτώβρη του 1228 ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Β κατόπιν εντολής του πάπα ξεκίνησε την Στ Σταυροφορία, με σκοπό την ανακατάληψη της Ιερουσαλήμ, σε συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών, από

Διαβάστε περισσότερα

2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων

2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων 2.4. Γραπτή Επικοινωνία 2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων Να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις βασικές αρχές των αποτελεσματικών μορφών γραπτής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Μάνεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 Πρόλογος Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας έχει ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 1.0 Θέλω να γίνω επιχειρηματίας. Έχω ό,τι χρειάζεται για να γίνω;... 6 1.1 Εισαγωγή... 6 1.2 Μία αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σελ. 1 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Πρακτικές Πληροφορίες και ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε άριστοι Μέντορες.

Σελ. 1 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Πρακτικές Πληροφορίες και ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε άριστοι Μέντορες. Σελ. 1 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Πρακτικές Πληροφορίες και ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε άριστοι Μέντορες. 1 Σελ. 2 ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΣΕ (MESSE) Το MESSE (Μηχανισμός Ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Περιεχόμενα 1. Διαχείριση συγκρούσεων 1.1 Διαπροσωπικές διαδικασίες στις οργανώσεις : Ομάδες και συγκρούσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και

Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Θα αναφέρουμε εδώ δύο ορισμούς: της UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (COMMUNITY MEDIA) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Παιδαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Αυτισμός 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ Are you a Personal Assistant? Learning is not only classroom ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ Επίπεδα 2,3,4,5 Δημιουργία: KAI Συντελεστές: Πίνακας Περιεχομένων A. Οι Τομείς Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Εισηγήτρια:, PhD Οκτώβριος 2011 Περιεχόμενα Α Μέρος: Συναισθηματική Νοημοσύνη 1. Ιστορική Αναδρομή 3 2. Οι επιμέρους διαστάσεις της Συναισθηματικής Νοημοσύνης 6 2.1.Αυτεπίγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Ευσταθίου Κατιάνα Μουστακαλή Βιολέττα Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Γραφείο ιασύνδεσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών «Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δομή Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία

Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3α Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία 3.3. Δυναμική Ομάδων-Βασικές έννοιες Η ομάδα είναι όρος που

Διαβάστε περισσότερα

OPQ Προφίλ OPQ. Έκθεση γενικών δεξιοτήτων. Όνομα Κος Sample Candidate. Ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Προφίλ OPQ. Έκθεση γενικών δεξιοτήτων. Όνομα Κος Sample Candidate. Ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013. www.ceb.shl.com OPQ Προφίλ OPQ Έκθεση γενικών δεξιοτήτων Όνομα Κος Sample Candidate Ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013 www.ceb.shl.com ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έκθεση αυτή προορίζεται για χρήση από διευθυντές και υπεύθυνους Ανθρωπίνων Πόρων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Άντρεα Αθανασίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Συνήγορος του Φοιτητή Πανεπιστήμιο Frederick soc.aa@frederick.ac.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Άντρεα Αθανασίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Συνήγορος του Φοιτητή Πανεπιστήμιο Frederick soc.aa@frederick.ac. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Άντρεα Αθανασίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Συνήγορος του Φοιτητή Πανεπιστήμιο Frederick soc.aa@frederick.ac.cy Δραστηριότητα 1 η Προσδοκίες και Εκπαιδευτικές Ανάγκες Καταγράψετε: τις

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα. Μια. βόλτα στο. στο πάρκο

Δραστηριότητα. Μια. βόλτα στο. στο πάρκο Δραστηριότητα Μια βόλτα στο στο πάρκο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ «ΤΕΣΤ» ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Περιγραφή : Ένας από τους συμμετέχοντες καλείται να διαβάσει μια δήλωση που παρουσιάζεται μέσα σε ένα τρίγωνο. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς Στόχοι Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς Η Συμπεριφορική Προσέγγιση Η Οικοσυστημική Προσέγγιση Η Ενεργητική Ακρόαση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.) Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός Εαρινό εξάμηνο 2013-2014 Διδάσκουσα: Κωνσταντινίδου Σόνια 3 ο ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον.

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον. 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 141 156, έκδοση 2014 : σελίδες 136 150 ) 3.3.4 Επικοινωνία Η επικοινωνία ταυτίζεται µε την ανθρώπινη ύπαρξη. Χωρίς αυτήν η ζωή του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Οι αξίες μας. Διατηρούμε τα Υψηλότερα Δεοντολογικά Πρότυπα. Φροντίδα Παγκόσμια Ομαδική Εργασία Συνεχής Βελτίωση

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Οι αξίες μας. Διατηρούμε τα Υψηλότερα Δεοντολογικά Πρότυπα. Φροντίδα Παγκόσμια Ομαδική Εργασία Συνεχής Βελτίωση ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Οι αξίες μας Φροντίδα Παγκόσμια Ομαδική Εργασία Συνεχής Βελτίωση Διατηρούμε τα Υψηλότερα Δεοντολογικά Πρότυπα Ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό μας Η Η Colgate-Palmolive

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ «ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Προγράμματα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ IES055

Διαβάστε περισσότερα

A-Skills ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

A-Skills ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ A-Skills ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ TOOLBOX ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...3 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1.1 ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ...5 1.2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ...5 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα