Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση"

Transcript

1 H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β Δροσιά Αττικής, Τηλ Ένα Εργαλείο Διαλόγου για τους Ασθενείς Τα παγκόσμια εργαλεία ασθενών & φροντιστών δημιουργήθηκαν υπο την αιγίδα της Steering Commitree, περιλανβάνοντας ειδικούς της ΠΑΥ και απεσταλμένους οργανισμών ασθενών. Η ανάπτυξή τους υποστηρίχθηκε απο την Actelion Pharmaceteuticals Ltd,Switzerland. Το εργαλείο ασθενών αναπτύχθηκε απο την PHA EUROPE και υποστηρίχθηκε απεριόριστα απο την Actelion Pharmaceteuticals Ltd,Switzerland.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

3

4

5 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Σχήμα 1: Τομείς που εξετάστηκαν στην έρευνα ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Π.Υ. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Α Ν Α Γ Κ Η ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

6 Ερ. 5. Γύρω από ποια θέματα θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο; Περιγράφοντας την Π.Υ. είναι να είσαι σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο δεν πάει με πάνω απο 10 Klm την ώρα. Aσθενής με Π.Υ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : Θέματα ενημέρωσης Ναι, τώρα Ναι, αλλά πιό μετά ΌΧΙ Η ασθένεια (συμπτώματα, πρόγνωση) Ειδικοί και ιατροί που ασχολούνται με τη θεραπεία της Π.Α.Υ. Θεραπευτικές επιλογές/φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Π.Α.Υ. Επαναληπτικές εξετάσεις, για πότε έχουν προγραμματιστεί και σε τι αποσκοπούν Εργασία παράλληλα με την ασθένεια Οικονομικές συνέπειες της ασθένειας Διοικητικές συνέπειες της ασθένειας (επιδόματα αναπηρίας, ασφαλιστική κάλυψη, καταβολή οικονομικής βοήθειας για τη μεταφορά στο νοσοκομείο όπου πραγματοποιούνται τα ραντεβού) Εναλλαγή ρόλων μέσα στην οικογένεια/ζευγάρι Κατάθλιψη, άγχος και άλλες συναισθηματικές συνέπειες Πιθανές συνέπειες στην ερωτική ζωή Ταξίδια (συμβουλές και κόλπα για το πώς μπορεί να είναι εφικτό ένα ταξίδι, καθώς και θέματα ταξιδιωτικής ασφάλειας) Μαρτυρίες και ιστορίες ασθενών Επικοινωνία με Ενώσεις Ασθενών Χρησιμοποιήστε αυτό το κενό για επιπλέον σχόλια Εάν Ναι, με ποιον θα θέλατε να το συζητήσετε; Μπορείτε να δώσετε περισσότερες από μία απαντήσεις. Παρακαλείστε να συμπεριλάβετε όλες εκείνες που σας εκφράζουν* o Ειδικός για την Π.Α.Υ. o Άλλοι ειδικοί o Οικογενειακός γιατρός/παθολόγος o Σύμβουλος /Νοσοκόμα o Ένωση Ασθενών o Άλλοι ασθενείς με Π.Α.Υ. o Έτερον ήμισυ/σύντροφος o Οικογένεια/Φίλοι o Άλλοι φροντιστές o Άλλοι, μεταξύ αυτών o Δεν χρειάζεται/δεν είναι απαραίτητο *Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια από τις προτεινόμενες επαγγελματικές βοήθειες, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο με ποιον θα ήταν προτιμότερο να συζητήσετε.

7 Εάν έχετε νιώσει κάποιο από αυτά τα συναισθήματα, με ποιον θα θέλατε να το συζητήσετε; Μπορείτε να δώσετε περισσότερες από μία απαντήσεις. Παρακαλείστε να συμπεριλάβετε όλες εκείνες o Ειδικός για την Π.Α.Υ. o Άλλοι ειδικοί o Οικογενειακός γιατρός/ Παθολόγος o Σύμβουλος/ Νοσοκόμα o Ένωση Ασθενών o Άλλοι ασθενείς με Π.Α.Υ. o Έτερον ήμισυ/ Σύντροφος o Οικογένεια/ Φίλοι o Άλλοι φροντιστές o Άλλοι, μεταξύ αυτών o Δεν χρειάζεται/ Δεν είναι απαραίτητο ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : Συναισθήματα Ποτέ Σπάνια Μερικές φορές Συχνά Πολύ συχνά Αποκαρδιωμένος/Άχρηστος/ Χωρίς ευχαρίστηση για τις δραστηριότητες που έκανα πρώτα Φοβισμένος/ τρομαγμένος οποιαδήποτε στιγμή Θυμωμένος/ Απογοητευμένος/ Παρεξηγημένος Χωρίς αυτοπεποίθηση Φοβισμένος να βγω από το σπίτι/ χωρίς διάθεση για κοινωνικές επαφές Ενοχή/Ντροπή/Απόγνωση Απώλεια της λίμπιντο/ σεξουαλικής επιθυμίας Μειωμένη / Αυξημένη όρεξη Προβλήματα ύπνου Απώλεια συγκέντρωσης/προβλήματα μνήμης/δυσκολίες ομιλίας-σκέψης σε σχέση με πρώτα Νευρικός/Ανήσυχος/Αγχωμένος Δυσκολία να είμαι αισιόδοξος ή να σκέφτομαι θετικά για μένα Χρησιμοποιήστε αυτό το κενό για επιπλέον σχόλια Σχήμα 2. Ικανότητα των ασθενών να πραγματοποιούν Σωματικές δραστηριότητες Αθλητικές δραστηριότητες Ανεβαίνοντας σκαλιά Εργασία Ταξιδεύοντας - Διακοπές Κοινωνικές δραστηριότητες Ανάπαυση & Πολιτισμικές δραστηριότητες Παίζοντας με παιδιά & εγγόνια Θέματα σχέσεων Πλήρης οικιότητα με τον σύντροφό Παίρνοντας τον ρόλο του συντρόφου μέσα στο ζευγάρι Αντιμετωπίζοντας τις οικιακές εργασίες Ψωνίζοντας - Διασκεδάζοντας Καθημερινές δραστηριότητες Κάνοντας μπάνιο Μαγειρεύοντας δραστηριότητες μετά την διάγνωση (%) ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ & ΠΙΘΑΝΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ *Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια από τις προτεινόμενες επαγγελματικές βοήθειες, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο με ποιον θα ήταν προτιμότερο να συζητήσετε. ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ :

8 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : Πιστεύουν ότι είμαστε απλά τεμπέληδες. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, όσο κι αν το θέλουμε. Aσθενής με Π.Υ. Συναισθήματα απομόνωσης Ποτέ Σπάνια Μερικές φορές Συχνά Πολύ συχνά Έλλειψη κατανόησης από: Φίλους/Συναδέλφους Σύντροφο/Σύζυγο Μέλη οικογένειας Παιδιά/Εγγόνια Ευρύτερη κοινωνία/ κοινότητα Έλλειψη ενσυναίσθησης/συμπόνιας προς την κατάστασή μου Βρίσκω δύσκολο να μοιραστώ με άλλους ασθενείς την εμπειρία μου Βρίσκω δύσκολο να μοιραστώ την εμπειρία μου με τους ειδικούς για την Π.Α.Υ. ή τις νοσηλεύτριες Βρίσκω δύσκολο να εκφραστώ αποτελεσματικά Το ότι αυτή η ασθένεια δεν είναι "εμφανής" Υπάρχει συχνή σύγχυση με την απλή υπέρταση Άλλα (παρακαλείστε να διευκρινίσετε): Χρησιμοποιήστε αυτό το κενό για επιπλέον σχόλια o Ειδικός για την Π.Α.Υ. o Άλλοι ειδικοί o Οικογενειακός γιατρός/ Παθολόγος o Σύμβουλος /Νοσοκόμα o Ένωση Ασθενών o Άλλοι ασθενείς με Π.Α.Υ. o Έτερον ήμισυ/ Σύντροφος o Οικογένεια/ Φίλοι o Άλλοι φροντιστές o Άλλοι, μεταξύ αυτών o Δεν χρειάζεται/ Δεν είναι απαραίτητο *Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια από τις προτεινόμενες επαγγελματικές βοήθειες, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο με ποιον θα ήταν προτιμότερο να συζητήσετε.

9 Εάν Ναι, με ποιον θα θέλατε να το συζητήσετε; Μπορείτε να δώσετε περισσότερες από μία απαντήσεις. Παρακαλείστε να συμπεριλάβετε όλες εκείνες που σας o Άλλοι ειδικοί o Οικογενειακός γιατρός/παθολόγος ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : Αντίκτυπος στην ικανότητά σας να εργαστείτε Ναι, απόλυτα Ναι, εν μέρει Όχι, αλλά οι συνθήκες εργασίας μου/ ενασχόλησής μου έχουν αλλάξει Όχι Όχι, μιας και δεν εργαζόμουν πριν διαγνωσθώ με Π.Α.Υ. Χρησιμοποιήστε αυτό το κενό για επιπλέον σχόλια Παρακαλείστε να βάλετε ένα σημάδι στις απαντήσεις που σας εκφράζουν Σχήμα 3. Αιτίες αίσθησης απομόνωσης ώς αποτέλεσμα της Π.Υ. Το γεγονός ότι η ασθένεια δεν είναι ορατή. Έλλειψη κατανόησης της ασθένειας απο την κοινωνία - περίγυρο. 77% 50% 36% Πολύ συνηθισμένες επιπτώσεις στις σχέσεις Συχνή σύγχιση με την απλή υπέρταση 43% 25% Έλλειψη κατανόησης της ασθένειας απο φίλους & συναδέλφους 41% 21% ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ : *Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια από τις προτεινόμενες επαγγελματικές βοήθειες, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο με ποιον θα ήταν προτιμότερο να συζητήσετε. Έλλειψη συναίσθησης για την κατάσταση της ασθένειας Έλλειψη κατανόησης της ασθένειας απο την οικογένεια 25% 25% 19% Χωρίς επιπτώσεις

10 Δεν είναι καλό συναίσθημα - είναι άσχημο να εξαρτάσαι από άλλους και να τους ζητάς συνέχεια να σε βοηθήσουν. Αισθάνεασαι κατώτερος - σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Aσθενής με Π.Υ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : Δραστηριότητες/Πτυχές της ζωής σας Ποτέ Σπάνια Μερικές φορές Συχνά Πολύ συχνά Να ντύνομαι/να κάνω μπάνιο Να περπατάω μικρή απόσταση, να ανεβαίνω σκάλες Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως να πηγαίνω σινεμά, μουσείο, κ.λπ. Ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες/ μαγείρεμα Να επισκέπτομαι συγγενείς/φίλους, κοινωνικές συναναστροφές Να παίζω με τα παιδιά μου/εγγόνια μου να τα βοηθώ με τα μαθήματά τους Να είμαι σύζυγος/σύντροφος στην προσωπική μου ζωή όπως οφείλω Να έχω προσωπική επαφή με το/τη σύζυγο/σύντροφο Με τις ερωτικές μου σχέσεις (Ανάλογα) Ως γυναίκα, ανησυχώ με την πιθανότητα εγκυμοσύνης Να κάνω θελήματα, π.χ. να βγαίνω για ψώνια Να ταξιδεύω/να πηγαίνω διακοπές Να κάνω γυμναστική Να συνεχίζω τα χόμπι μου Να ασχολούμαι με τις συνηθισμένες θρησκευτικές/πνευματικές πρακτικές μου Χρησιμοποιείστε αυτό το κενό για επιπλέον σχόλια o Ειδικός για την Π.Α.Υ. o Άλλοι ειδικοί o Οικογενειακός γιατρός/ Παθολόγος o Σύμβουλος/ Νοσοκόμα o Ένωση Ασθενών o Άλλοι ασθενείς με Π.Α.Υ. o Έτερον ήμισυ/ Σύντροφος o Οικογένεια/ Φίλοι o Άλλοι φροντιστές o Άλλοι, μεταξύ αυτών o Δεν χρειάζεται/ Δεν είναι απαραίτητο *Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια από τις προτεινόμενες επαγγελματικές βοήθειες, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο με ποιον θα ήταν προτιμότερο να συζητήσετε.

11 Οδηγίες Σχήμα 4. Συχνότητα συναισθημάτων που καταγράφονται σε ασθενείς τον τελευταίο μήνα (%) Καταβεβλημένοι Μπερδεμένοι Μικρή ευχαρίστηση απο δραστηριότητες Θυμωμένοι ΠΟΤΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΧΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ :

12 Οι οργανισμοί ασθενών σε κρατάνε ενημερωμένο, Aσθενής με Π.Υ. Σχήμα 5. κύριες ανάγκες πληροφόρησης για ασθενείς με Π.Υ. Πληροφορίες για θεραπείες και φάρμακα Π.Υ. Πληροφορίες για την ασθένεια Πληροφορίες για τις κύριες συνέπειες της ασθένειας Πληροφορίες για τις μετακινήσεις 67% 61% 55% 52% ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ :

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία.

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Τα συναισθήµατά σας Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Οι πιο κάτω πληροφορίες ίσως να µη ενδιαφέρουν εξ ολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης 1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης Ο σκοπός του τραπεζιού ήταν να συζητηθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια ενός κοριτσιού με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα Επιστημονική ημερίδα «Προαγωγή Υγείας στο σχολείο ευαίσθητα θέματα: ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, εξαρτήσεις» Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 9:00 14:30 Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων GOC Care AGED AND COMMUNITY CARE SERVICES Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων Ένας Οδηγός για την κατανόηση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στο Brisbane και στο Gold

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Φροντιστών Ψυχικής Υγείας 2011-2012

Έρευνα Φροντιστών Ψυχικής Υγείας 2011-2012 Greek Έρευνα Φροντιστών Ψυχικής Υγείας 2011-2012 Αν φροντίζετε κάποιο άτομο με ψυχική νόσο, τότε είστε ένας φροντιστής ψυχικής υγείας. Σας ευχαριστούμε που συμφωνήσατε να συμμετάσχετε στην Έρευνα Φροντιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς:

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: ένα Εργαλείο Πιστοποίησης Στόχοι Οι άνθρωποι αποκτούν και ικανότητες όχι μόνο στο σχολείο και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και μέσω άλλων μορφών

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Περιεχόμενα 1. Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας 4 2. Γιατί παίζω τζόγο; 11 3. Πώς μπορώ να το μειώσω; 16 4. Πώς μπορώ να σταματήσω τον τζόγο; 32 5. Το μέλλον 40 6.

Διαβάστε περισσότερα

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία:

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Γεώργιος Κεσίσογλου, M.Sc., Όνομα: Διεύθυνση: Σταθερό ή Κινητό τηλ.: Τηλ. Εργασίας: Μπορώ να αφήσω μήνυμα σε αυτά τα τηλέφωνα; Email: Ημερομηνία Γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Υγεία στις Διαφυλικές Σχέσεις και τη Σεξουαλικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟ

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟ ΠΑΤΗΝΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΑΒΡΑΜΙΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η κατανόηση της σπουδαιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Γειά σας. Είμαι κοινωνικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας ISCTE. Διεξάγω μια έρευνα για τη διαφορετική φύση των ανθρώπων στις διάφορες χώρες της Δύσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕ ΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα