Αντίγραφο από το θέατρο κατά τις βίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αντίγραφο από το θέατρο κατά τις βίας"

Transcript

1 ντίγραφο από το θέατρο κατά τις βίας Πηγή: Shawlands Academy, Scotland Νοµική ευθύνη Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενό του. υτή η εξάρτυση σχολικής ασφάλειας είναι ένα πακέτο που µπορούµε να προσφεύγουµε. Παρέχει διάφορα εργαλεία και παραδείγµατα για "καλύτερη πρακτική", που προσφέρονται από τους συνεργάτες. Τα εργαλεία και τα παραδείγµατα εφαρµόζονται στις τοπικές συνθήκες και το νοµικό πλαίσιο της χώρας προέλευσης. Ο καθένας είναι ελεύθερος να τα τροποποιήσει σύµφωνα µε τις τοπικές ανάγκες και τις απαιτήσεις. Τα εργαλεία µπορούν να εκφορτωθούν ως αρχεία PDF ή διαφάνειες PowerPoint και να εκτυπωθούν. Επιτρέπεται να χρησιµοποιηθούν και να αντιγραφούν σε οποιοδήποτε αριθµό εάν αυτή η σελίδα είναι τυπωµένη σε κάθε αντίγραφο.

2 υτό το µικρής διάρκειας παιχνίδι παρουσιάζεται στους µαθητές του πρώτου και δεύτερου έτους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συµµετέχουν ο ιάννης η Τζέην και η Κατερίνα. Οι µέρες του σχολείου. Οι πιο χαρούµενες µέρες της ζωής µας. Λοιπόν ξέρεις το ίδιο ακριβώς µου είπε και η µαµά µου. ΚΤΕΡΝ Μπορείς να κάνεις πολλούς φίλους και να διασκεδάζεις συνέχεια. Είχα συνηθήσει και µου άρεσε το σχολείο. ταν µιά διασκέδαση. ΚΤΕΡΝ Μετά όµως όλα άλλαξαν. Τώρα µισώ το σχολείο. ΚΤΕΡΝ εν θέλω άλλο να ξαναπάω στο σχολείο. Και δεν ξέρω τι να κάνω για αυτό. Στο σηµείο αυτό αποχωρούν ο ιάννης και η Κατερίνα. Την προηγούµενη χρονιά κοίταζα να πάω µπροστά, να ξεκινήσω δευτεροβάθµιο σχολείο. λλά δεν ήµουνα προετοιµασµένη για τις παρενοχλήσεις και τον εκφοβισµό. Και πόσο µάλλον όταν είσαι και καινούρια, πρωτοετής, είναι ακόµη πιο εύκολο για αυτούς να σε καταβάλλουν. Ο εφιάλτης µου άρχισε απλά και µόνο επειδή προσπαθούσα να είµαι καλή στο µάθηµα των γαλλικών. Στο σηµείο αυτό µπαίνουν οι µαθητές, Ε,. Περπατάνε γύρω από την Τζέην. Ε Κοιτάξτε ποιά είναι εδώ. ΕΕίναι η Τζέην. Το σκυλάκι της δασκάλας. Καληµέρα Τζέην. ιατί δεν µε αφήνετε στην ησυχία µου. Ωχ καηµένη Τζέην. Τζέην πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνη από εµάς. Οχι δεν Πως µπορεί και φοράει αυτά τα παπούτσια...κοιτάξτε τα. πό πού τα πήρες αυτά τα παπούτσια, Τζέην Μήπως από το παζάρι του Σαββάτου; Οχι Εγώ

3 Ε Ε Ε Και αυτή η φούστα...μου θυµίζει ακριβώς το ντύσιµο που κάνει η γιαγιά µου. Μήπως όντως είναι της γιαγιάς σου αυτή η φούστα Τζέην; Πραγµατικά δείχνεις πολύ βρωµιάρα Τζέην. ΕΣαν αρχή πρέπει να κάνεις κάτι µε αυτούς τους λεκέδες. Οχι πως θα αλλάξει κάτι επάνω σου αν καθαριστείς. ουλώστε το επιτέλους. κου τι µας λέει...να το βουλώσουµε. Μα γιατί δεν µας το λες στα αλλικά Τζέην; Είσαι τόσο καλή στα αλλικά. δασκάλα πιστεύει πώς η Τζέην είναι η εξυπνότερη και η πιό καλή για αυτό έλα να µας µιλήσεις στα αλλικά. ΕΤρελλενόµαστε να σε ακούµε να µιλάς αλλικά. ντε ρε Τζέην κάνε µας αυτή τη χάρη. µάν κοιτάξτε η Τζέην έβαλε τα κλ.αµµατα. Το µωρό η Τζέην κλαίει. Λέτε να κλαίει στα αλλικά; Στο σηµείο αυτό οι, Ε, αποχωρούν γελώντας ασταµάτητα. Και αυτά γίνοντε κάθε φορά που θα µε συναντήσουν. Προσπαθώ κάθε Φορά να µην κλαίω γιατί µπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγµατα. Οι Φίλοι µου µε συµβούλεψαν να τους αγνοήσω αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο µιάς και γίνετε κάθε µέρα. Οπότε τί µπορώ να κάνω; Να το πω στο δάσκαλο; Τι θα µπορούσα να του πω. Οτι κάποιοι µε κοροιδεύουνε; εν είναι θέµα µας θα µου πουν αν µε παρενοχλούνε ή οτιδήποτε άλλο. Κάπου εδώ η Τζέην αποχώρει και µπαίνουνε δύο αγόρια. 1, 2 ΟΡ 1 ΟΡ 2 ΟΡ 1 ΟΡ 2 Πολύ ωραίο ποδόσφαιρο παίζουµε αυτόν τον καιρό. Ελπίζω να µας βάλουνε στην ίδια οµάδα. Εγώ εκείνο που εύχοµαι είναι να µην βάλουν τον καινούριο στη δική µας οµάδα. Κοίταξε τα χάλια που έχει. ( και φωνάζει δυνατά στο αγόρι) Ε εσύ ασχηµόφατσα πού βρήκες αυτά τα αθλητικά ρούχα, στο παζάρι;

4 ΟΡ 1 ΟΡ 2 ΟΡ 1 ΟΡ 2 (Φωνάζοντας) Είµαι πολύ χαρούµενος που δεν έχουµε καλύµβηση σήµερα. εν θα υπήρχε πουθενά για όλους εµάς τους υπόλοιπους χώρος στην πισίνα. α ήταν πιο συνετό σήµερα βαρέλα να µην έµπαινες µέσα στην οµάδα µας γιατί θέλουµε να κερδίσουµε. (Φωνάζοντας) λλά ίσως να µπορούσες να κάνεις τον τερµατοφύλακα. Ολοι θα δυσκολεύονταν να βάλουνε γκολ τόσο χοντρός που είσαι. Εεε πού πας Ξέχασες το αλεξίπτωτό σου...συγνώµµη εννοούσα το µπλουζάκι σου. Κάπου εδώ τα αγόρια κοροιδεύοντας και γελώντας αποχώρουν και τη θέση τους παίρνουν τα κορίτσια 1, 2 ΚΟΡΤΣ 1 Νέοι εκπαιδευτές. ΚΟΡΤΣ 2 Μαµά θέλω να µου τους αγοράσεις για τα γενέθλια µου. ΚΟΡΤΣ 1 Πάρα πολύ ωραία. λέπω ότι η Νάντια πήρε ένα ζευγάρι εκπαιδευτών επίσης. ΚΟΡΤΣ 2 λλά οι δικοί της ήρθανε από το κατάστηµα φιλανθρωπίας. Κοίταξέ την είναι για λύπηση. ΚΟΡΤΣ 1 ειά σου Νάντια. Ωραίοι εκπαιδευτές. ΚΟΡΤΣ 2 εν καταλαβαίνει ούτε λέξη από όσα της λες. ΚΟΡΤΣ 1 Εν πάση περιπτώσει τι γυρεύει σε αυτό το σχολείο. Ούτε καν τη γλώσσα δεν γνωρίζει. ΚΟΡΤΣ 2 (Φωνάζοντας χωρίς να την κοιτάνε) ιατί δεν γυρνάς εκεί από όπου ήρθες. ΚΟΡΤΣ 1 (Φωνάζοντας χωρίς να την κοιτάνε) ε σε θέλουµε εδώ. ΚΟΡΤΣ 2 (Φωνάζοντας χωρίς να την κοιτάνε) Ούτε να είσαι έτσι χάλια ντυµένη. ΚΟΡΤΣ 1 (Φωνάζοντας χωρίς να την κοιτάνε) εν συµπαθούµε τις περιπτώσεις φιλανθρωπίας. ΚΟΡΤΣ 2 υτό ήταν ένα καλής φήµης σχολείο µέχρι που άφησαν το είδος της να µπει µέσα. ΚΟΡΤΣ 1 Ο µπαµπάς µου λέει ότι θα πρέπει να τους µαζέψουν και να τους στείλουν όλους πίσω στη χώρα τους. εν θέλουµε κανέναν τους εδώ. ΚΟΡΤΣ 2 (Φωνάζοντας χωρίς να την κοιτάνε) Το άκουσες αυτό Νάντια; ύρνα πίσω στη χώρα σου. Οι δυο κοπέλλες φεύγουν και µπαίνει η Κατερίνα.

5 ΚΤΕΡΝ υτό λοιπόν είναι παρενόχληση. Το πρόβληµα µου δεν είναι και τόσο απλό ως προς τη λύση του. λέπεις κανένας δεν έρχεται να µου µιλήσει και για τίποτα. Πώς λοιπόν µπορείς να το αγνοήσεις όταν είσαι τόσο απογοητευµένος; Λοιπόν πιστέψτε µε δεν γίνετε. Είµαι αρκετά ντροπαλή και δεν κάνω φίλους εύκολα. εν τα πάω καλά µε τον αθλητισµό αλλά µου αρέσει να διαβάζω και να βρίσκοµαι στο σχολείο. Ειλικρινά το διασκεδάζω όταν κάνω την εργασία µου. λλά όλοι οι άλλοι στην τάξη µου το θεωρούν παράξενο. Συνηθίζουν να µε κοροιδεύουν φωναζοντάς µε µε χαρακτηρισµούς αλλά µετά σταµατάνε να µου µιλάνε όλοι µαζί. Σε αυτό το σηµείο µπαίνουν οι µαθητές,, Κάποιος που να πέρασε καλά στις διακοπές; ταν πολύ όµορφα Πήγαµε στην Σουηδία και περάσαµε ωραίες στιγµές. ΚΤΕΡΝ µουνα στην Σουηδία αυτό το Καλοκαίρι. Ποιόν λέτε να έχουµε στα εργαστήρια αυτήν την χρονιά; ΚΤΕΡΝ Νοµίζω ότι είναι ο Κύριος... εν έχω ιδέα. Ελπίζω να µην είναι πάλι ο παλιός ο Χάνσον. ΚΤΕΡΝ Οχι δεν είναι αυτός. α είναι ο Κύριος... Και εγώ το ίδιο ελπίζω. εν θα τον άντεχα µε τίποτα και φέτος. έλει κανένας να δει τις φωτογραφίες µου από τις διακοπές; Συνάντησες καθόλου ωραία αγόρια; ρκετά. Εχεις φωτογραφίες από αυτά τα αγόρια; ΚΤΕΡΝ Και εγώ συνάντησα έναν υπέροχο... Να και οι φωτογραφίες. ια να τις δούµε. Πού ακριβώς στην Σουηδία πήγες; Στη Μάλµε. ΚΤΕΡΝ Εκεί ήµουνα και εγώ. Πότε περίπου... Ειχα πάει και εγώ πολλά χρόνια πριν. ταν πολύ ήσυχα για εµένα προσωπικά.

6 Καταλαβαίνω τι εννοείς µε αυτό. Ολο κι όλο µία ντίσκο. ΚΤΕΡΝ Καλή όµως µουσική είχε στο... Τι είδους µουσική έπαιζε; µάν. ώρα πέρασε. Πρέπει να κάνουµε γρήγορα. Ποιά έχει µάθηµα για κοµπιούτερ; Εγώ έχω µάθηµα αγγλικών. Και εγώ το ίδιο. ΚΤΕΡΝ Εγώ έχω κοµπιούτερ. α σας δω αν είναι έτσι στο διάλειµµα. Και σε αυτό το σηµείο αποχωρούν οι,, και αφήνουν µόνη την ΚΤΕΡΝ. ΚΤΕΡΝ Καταλάβατε τώρα τι εννοώ; λλά τι µπορώ να κάνω; Να πάω σε ένα δάσκαλο και να του παραπονεθώ ότι τα παιδιά δε µε κάνουνε παρέα και αγνοούν την ύπαρξή µου; Είναι πολύ φυσικό να µε απαντήσει ότι δεν φταίει αυτός αν µου συµβαίνουν αυτά. Κάπου εδώ φεύγει η Κατερίνα και επιστρέφει ο ιάννης. Είχα υποστεί εκφοβισµό από άλλα αγόρια µεγαλύτερα και δυνατότερα από εµένα. Με περίµεναν κάθε πρωί και µε απειλούσαν και εγώ ήµουνα τόσο φοβισµένος από αυτούς ώστε δεν έκανα τίποτα. Εδώ µπαίνουν οι,, ια κοιτάξτε ποιός είναι εδώ. Ο Φίλος µας ο ιάννης. Εχεις κάτι για εµάς ιάννη; Οοχι... Οχι; Τι εννοείς όχι; Πήρα µαζί µου σάντουιτς για σήµερα.

7 Σάντουιτς; Πού είναι τα λεφτά για το µεσηµεριανό σου; µητέρα µου δεν µου έδωσε καθόλου για σήµερα. Μας λες ψέµµατα. Οχι δε σας λέω. Ετσι είναι. εν τον πιστεύω, εσείς παιδιά; Νοµίζω ότι µας λέει ένα σωρό ψέµµατα. Οχι δεν σας λέω ψέµµατα. Μάλλον θα πρέπει εµείς να µάθουµε αν µας λέει την αλήθεια. Κρατήστε τον. Σε αυτό το σηµείο ο και ο κρατάνε τον ιάννη και ο ψάχνει τις τσέπες του. Κοίταξε να δεις που µάλλον µας είπε την αλήθεια. Ετσι είναι φίλε. Τώρα όµως πρέπει να µάθει το µάθηµά του, δεν πρέπει; Σας παρακαλώ... Να µας παρακαλέσεις τι; Να µην σε χτυπήσουµε; α το πω... Το ακούσατε αυτό παιδιά; Ο ιάννης θα πάει να το πει. Οχι δεν θα το κάνει αν καταλάβει πιο είναι το καλό για αυτόν. (δέρνει τον ιάννη) Και αυτό είναι µόνο για αρχή. οκίµασε να το πεις σε κανένα και τα λέµε µετά. Κατάλαβες; (στα γόνατα) Ναι κατάλαβα. Μπράβο. Και στην περίπτωση που το έχεις κιόλας ξεχάσει να στο ξαναθυµήσω. (τον χτυπάει ξανά) Τώρα να πας να πεις τη µαµά σου ότι από εδώ και πέρα δεν θέλεις άλλο σάντουιτς. α ζητάς λεφτά για µεσηµεριανό φαγητό. α σε συναντήσουµε αύριο πάλι ιάννη. Στο σηµείο αυτό τον πετάνε κάτω στο πάτωµα και φεύγουνε. Ετσι λοιπόν είχαν τα γεγονότα όλη τη χρονιά. Και ήµουνα τόσο φοβισµένος που δεν µπορούσα να αντιδράσω µε τίποτα. λλά αυτή τη χρονιά τα πράγµατα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

8 Είµαι δευτεροετής πλέον. Κάπου εδώ µπαίνουνε η Κατερίνα και η Τζέην. Προαγωγική σχολική ασφάλεια: ια να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα ΚΤΕΡΝ Ο ιάννης έχει δίκιο. Στο δεύτερο έτος πια γνωρίζουµε πιο πολλά. Σίγουρα τώρα έχουµε καταλάβει ότι ήµασταν θύµατα εκφοβισµού και παρενόχλησης. ΚΤΕΡΝ Και ξέρουµε τι να κάνουµε για αυτό από εδώ και πέρα. Να το απολαύσουµε και εµείς. ΚΤΕΡΝ Τι; Είναι τώρα η σειρά µας. σειρά µας να κάνουµε τι; Είναι η σειρά µας να γίνουµε εµείς οι κακοί. εν ήµαστε πια οι καινούριοι στο σχολείο. Είναι ένα σωρό εκεί έξω πρωτάκια που περιµένουνε εµάς. ΚΤΕΡΝ εν τα λες στα σοβαρά αυτά έτσι; Ναι τα λέω. εν θα ξαναγίνω ποτέ θύµα κανενός. έλεις να ξεχάσεις κάνοντας αυτά. Μου τα έκαναν πέρυσι. ΚΤΕΡΝ Ναι αλλά τα πράγµατα έχουνε αλλάξει αυτή τη χρονιά. Το σχολείο τώρα κάνει µια αντιεκφοβιστική εκστρατεία. ντιεκφοβιστική εκστρατεία; Και τι καλό µπορεί να βγει; ΚΤΕΡΝ Μαθητές οι οποίοι θα παρενοχλούντε θα µπορούνε άµεσα να το λένε σε ένα δάσκαλο ή ακόµη και σε έναν άλλο µαθητή. Και την ίδια στιγµή θα τους βοηθάνε. εν νοµίζω ότι θα πετύχει κάτι τέτοιο. Ναι θα πετύχει. ΚΤΕΡΝ ιατί εµείς θα βοηθήσουµε να λειτουργήσει. Ολοι εµείς που έχουµε αυτήν την κακή εµπειρία ξέρουµε τι να κάνουµε από εδώ και πέρα. Ναι αλλά υπάρχουν και πολλοί µαθητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν. ΚΤΕΡΝ Οπότε θα την κάνουµε δικιά µας υπόθεση να τους ενηµερώσουµε. Το να έχεις τραβήξει όλα αυτά δεν σου δίνει το δικαίωµα να κάνεις τα ίδια και σε άλλους.

9 Πρέπει µε κάθε τρόπο, γιατί αυτό πρέπει να κάνουµε, να διώξουµε κάθε είδους βία, εκφοβισµό, παρενόχληση από το σχολείο µας. ΚΤΕΡΝ Και πού θα µας οδηγήσει αυτό; θα είµαστε ένα βασικό µέλος του γκρουπ. ΚΤΕΡΝ Σκέψου για αυτό ιάννη. Κάπου εδώ η Κατερίνα και η Τζέην αφήνουνε µόνο τον ιάννη.

Μία συγνώµη. Πρωτότυπο θεατρικό έργο Από την οµάδα του Α1 του Ενιαίου Λυκείου «Πρότυπο Αθηνών»

Μία συγνώµη. Πρωτότυπο θεατρικό έργο Από την οµάδα του Α1 του Ενιαίου Λυκείου «Πρότυπο Αθηνών» Μία συγνώµη Πρωτότυπο θεατρικό έργο Από την οµάδα του Α1 του Ενιαίου Λυκείου «Πρότυπο Αθηνών» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσουλάκη Βιργινία 2007-2008 επικοινωνία: virgmann@yahoo.gr ΣΥΝΟΨΗ: Το έργο µας ξεκινάει

Διαβάστε περισσότερα

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα»

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» ...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά», κάνει πράξη την ολιστική

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας. Θέµα Είδος επικοινωνίας Ασκήσεις

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας. Θέµα Είδος επικοινωνίας Ασκήσεις Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, παρακολουθούµε την Κατερίνα και τη Βασιλική, δύο µητέρες µικρών κοριτσιών, σε διαλόγους επικοινωνίας µε τη δασκάλα των παιδιών τους και άλλους

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Μαριονέτες Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ + CD MP3

Μαριονέτες Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ + CD MP3 Μαριονέτες Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ + CD MP3 Κωδ.. 64005 ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος ασφυξίας. εν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 36 µηνών διότι περιέχει τεµάχια που αποσυναρµολογούνται και τα οποία µπορούν να καταπωθούν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Τι συμβαίνει;» Σκέφτηκε η Ελευθερία μόλις συνήλθε. Προσπάθησε να σηκωθεί, όμως ένοιωθε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού

Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού [1] Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 Ιστορία του pickup...5 Λεξιλόγιο....7 Αυτοπεποίθηση-τύποι ανδρών......8 Παρουσίαση του παιχνιδιού....10 Συμβουλές και σημαντικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαιδευτικά σενάρια ως μέσο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού στο Νηπιαγωγείο.» Ειρήνη Ρ. Θεοφάνους

«Εκπαιδευτικά σενάρια ως μέσο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού στο Νηπιαγωγείο.» Ειρήνη Ρ. Θεοφάνους «Εκπαιδευτικά σενάρια ως μέσο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού στο Νηπιαγωγείο.» Ειρήνη Ρ. Θεοφάνους ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή... 3 1. Εκπαιδευτικό σενάριο: «Μιμή η Κουταλαυτού»...

Διαβάστε περισσότερα

2 Ε ι ρ ή ν η Σ τ α μ α τ ί ο υ

2 Ε ι ρ ή ν η Σ τ α μ α τ ί ο υ 2 Ε ι ρ ή ν η Σ τ α μ α τ ί ο υ Κ ό κ κ ι ν η κ λ ω σ τ ή μ π λ ε γ μ έ ν η 3 4 Ε ι ρ ή ν η Σ τ α μ α τ ί ο υ Ειρήνη Δ. ταματίου, «Κόκκινη κλωστή μπλεγμένη» ISBN: 978-618-80978-3-4 Απρίλιος 2014 schooltime.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.»

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Συνέντευξη της δημοσιογραφικής ομάδας του προγράμματος με μία Μετανάστρια από την

Διαβάστε περισσότερα

ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού Νοητικά σχήµατα στη διδακτική Χαλάνδρι 16/06/2009 Με τα νέα δεδοµένα της διδακτικής, έχουµε την τάση να θεωρούµε ότι δεν ανήκει στον πυρήνα της γνώσης. Κατά συνέπεια,

Διαβάστε περισσότερα

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής 2010-2011 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σταυρούλα Λιακοπούλου Λύκειο Καπανδριτίου 2295052160 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σήµερα το πρωί είχα πολλή όρεξη και

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Αντάμης. Ο κλέφτης των αναπτήρων, αποσπάσματα. Dreamtigers 2014. Φωτογραφίες εξωφύλλων: Γιάννης Γεωργιάδης www.yannisgeorgiadis.

Γιάννης Αντάμης. Ο κλέφτης των αναπτήρων, αποσπάσματα. Dreamtigers 2014. Φωτογραφίες εξωφύλλων: Γιάννης Γεωργιάδης www.yannisgeorgiadis. Γιάννης Αντάμης Ο κλέφτης των αναπτήρων, αποσπάσματα Φωτογραφίες εξωφύλλων: Γιάννης Γεωργιάδης www.yannisgeorgiadis.com Τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου think-about-marios.musicafe.eu Dreamtigers 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ MΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ. «ΚΑΛΕΙ ΟΣΚΟΠΙΟ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ MΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ. «ΚΑΛΕΙ ΟΣΚΟΠΙΟ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ MΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ «ΚΑΛΕΙ ΟΣΚΟΠΙΟ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ΑΘΗΝΑ 2014 Ο Γιάννης (Έλληνας του εξωτερικού) συζητάει µε τη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 21-09-2013

Ημερομηνία: 21-09-2013 1. Ημερομηνία: 21-09-2013 Β: Έλα μου Α: Έλα κοπέλα μου Β: Κοιμόσουνα Α: Όχι δε κοιμόμουνα, τώρα θα πάω για ύπνο γιατί είμαι κομμάτια Β: Κατάλαβα Α: Μέσα σε τρεις μέρες έχω χάσει τρία κιλά Β: Εντάξει καλό

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ»

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» (ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ζει εγκλεισμένος, στον κόσμο των βιβλίων και της σιωπής, για τριάντα χρόνια, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Προς Άλεξ Το πάρτι είναι Τρίτη όχι Τετάρτη. Δεν μπορείς να φέρεις τη Σάντι είπε η μαμά. Το σκυλί σου βρομάει.

Κεφάλαιο 1. Προς Άλεξ Το πάρτι είναι Τρίτη όχι Τετάρτη. Δεν μπορείς να φέρεις τη Σάντι είπε η μαμά. Το σκυλί σου βρομάει. Κεφάλαιο 1 Π ρος aλεξ Θα γίνω 7 και σε καλώ στο πάρτι σπίτι μου την Τρίτη 8 Απριλίου. Θα έχω μάγο. Να ρθεις 2. Τελειώνει 5. Ελπίζω να έρθεις. Η καλύτερη φίλη σου Ρόζι. Αμέ θα ρθω στο πάρτι σου την Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πέφτοντας από τις σκάλες

Πέφτοντας από τις σκάλες Χαράλαµπος Γιάννου Copyright 2007 by Charalampos Giannou Αγ. Παντελεήµονος 4-6 Αθήνα, 10446 697 680 8898 pamposy@hotmail.com Πρόσωπα: Χανς, ο µικρός αδελφός Γκρέτα, η µεγάλη αδελφή του Κα Γκλουπ, η µητέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες

Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες Οταν ήμουν παντρεμένη του άρεσε να ελέγχει τα πάντα... Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Είστε μια γυναίκα με κάποια αναπηρία που

Διαβάστε περισσότερα

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση.

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. 1 Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. Χώρος: Ένα τυπικό γραφείο ανακρίσεων σε αστυνομικό τμήμα. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 21-09-2013

Ημερομηνία: 21-09-2013 1. Ημερομηνία: 21-09-2013 Β: Έλα μου Α: Έλα κοπέλα μου Β: Κοιμόσουνα Α: Όχι δε κοιμόμουνα, τώρα θα πάω για ύπνο γιατί είμαι κομμάτια Β: Κατάλαβα Α: Μέσα σε τρεις μέρες έχω χάσει τρία κιλά Β: Εντάξει καλό

Διαβάστε περισσότερα