KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transcript

1 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 1 ο θέμα Ο Ίλονα λατρεύει την Ελλάδα και τους ελληνικούς χορούς. Μετά τις απολυτήριες εξετάσεις θέλει να πάει διακοπές στη Ρόδο και θέλει να μάθει παραδοσιακούς χορούς σε μια σχολή χορού. Βοηθήστε την να συμπληρώσει σωστά στα Ελληνικά τη δήλωση συμμετοχής. Βρείτε τη σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση του εντύπου και σημειώστε το γράμμα (Α, Β, Γ κτλ.) της απάντησης όχι στο έντυπο, αλλά στα κενά του πίνακα που ακολουθεί τις απαντήσεις στην απέναντι σελίδα, κάτω από τον αριθμό (1, 2, 3 κτλ.) της ερώτησης. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Σχολή Χορού «ΧΟΡΟΜΑΝΙΑ» ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σε τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών 0. ΤΜΗΜΑ: 1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: 2. ΦΥΛΟ: 3. ΗΛΙΚΙΑ: 4. ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 5. ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: 6. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: 7. ΚΙΝΗΤΟ: 8. ΣΠΟΥΔΕΣ: 9. ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ: 10. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ: 11. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 12. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ: írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Διάβασμα, αερόμπικ, λαϊκοί χοροί Β) Με πιστωτική κάρτα Γ) Απόφοιτη Γενικού Λυκείου Δ) Ουγγαρία Ε) Ένας (1) μήνας Ζ) Η) Ilona Kovács Θ) 18 Ι) Γυναίκα Κ) Ουγγρική Λ) Γερμανικά, λίγα Ελληνικούλια Μ) Görög u. 15, Eger H-3300, ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ν) Αρχαρίων N Max. Elért 12 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 2 ο θέμα Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται σε ένα τροχαίο ατύχημα. Σημειώστε Χ δίπλα σε κάθε φράση που ακολουθεί το κείμενο στην αντίστοιχη στήλη ανάλογα με το αν η φράση είναι σωστή ή λάθος. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων, που σημειώθηκε σήμερα έξω από την Κόρινθο. Όπως έγινε γνωστό, Ι.Χ. επιβατικό προσέκρουσε σε προπορευόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα και τα δύο να συγκρουστούν με όχημα οδικής βοήθειας, που κινούνταν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας. Στη συνέχεια τα δύο αυτοκίνητα πέρασαν στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκαν με άλλο αυτοκίνητο, το οποίο μετά τη σύγκρουση ξέφυγε από την πορεία του, κινήθηκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε βάθος 5 μέτρων, σε ένα αγροτικό δρόμο. Αμέσως έφτασε η αστυνομία, η οποία πήρε τα στοιχεία των οδηγών και συνέταξε έκθεση. Λίγο αργότερα έφτασε επί τόπου ένα όχημα της Πυροσβεστικής και σχεδόν ταυτόχρονα μια κινητή μονάδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου που έπεσε κάτω ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός του, 57 ετών, κάτοικος Aθηνών, ενώ ο συνεπιβάτης του, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος. Οι άλλοι δύο τραυματίες επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο. írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 0. Επρόκειτο για πολλαπλή σύγκρουση. Χ 13. Το δεύτερο αυτοκίνητο χτυπήθηκε από τα εμπρός. 14. Το όχημα οδικής βοήθειας ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. 15. Το δεύτερο αυτοκίνητο και το όχημα οδικής βοήθειας πέρασαν στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας. 16. Το τέταρτο αυτοκίνητο έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά. 17. Η διαφορά ύψους των δύο δρόμων ήταν 5 μέτρα. 18. Η Τροχαία ανέκρινε τους οδηγούς. 19. Το ασθενοφόρο έφτασε την ίδια περίπου ώρα με τους πυροσβέστες. 20. Στο αυτοκίνητο που έπεσε στον αγροτικό δρόμο, ταξίδευαν δύο άτομα. 21. Μόνο το όχημα οδικής βοήθειας δεν είχε τραυματίες. 22. Ο συνεπιβάτης του νεκρού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο, ενώ τους άλλους τραυματίες προσφέρθηκε να πάρει μαζί του ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 3 ο θέμα Ούγγροι τουρίστες (σημειωμένοι με 23, 24, 25...) που πάνε για διακοπές στην Ελλάδα αναζητούν κατάλληλη στέγαση. Βρείτε στις αγγελίες (Α, Β, Γ...) τη λύση που ταιριάζει στις προτιμήσεις του καθενός και συμπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις αγγελίες, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθμό το γράμμα της λύσης που ταιριάζει στην περίπτωση. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. 0. Ρομαντικοί όσο δεν γίνεται, η Χριστίνα και ο Γκάμπορ Νάγκυ διάλεξαν τη Σαντορίνη για τις διακοπές τους για να απολαμβάνουν καθημερινά το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. 23. Η χαδιάρα και αγαπησιάρα γατούλα είναι αχώριστη σύντροφος της οικογένειας Σάμπο ακόμα και στις διακοπές. 24. Όνομα και πράγμα... ο κ. Σάκατς είναι ερασιτέχνης μάγειρας και λάτρης του γκούλας και άλλων ουγγρικών εδεσμάτων τα οποία επιμένει να ετοιμάζει με τα χεράκια του και κάτω από τον αττικό ουρανό. 25. Γίνονται διακοπές χωρίς τον Πήτερ; Ο μεγάλος γιος των Κόβατς δεν έχει αναρρώσει ακόμα από το τροχαίο που έπαθε και μένει καθηλωμένος σε καροτσάκι, αλλά δηλώνει πανέτοιμος να συνοδέψει τους δικούς του στη Σαντορίνη. 26. Είναι μόλις δύο χρονών και ήδη... φιλέλληνας, αν κρίνει κανείς από τις χαρούλες που κάνει όταν ακούει ελληνική μουσική. Γίνεται να μην πάρουν μαζί τους για τις διακοπές τον Βενιαμίν της οικογένειας; 27. Ιντερνετόπληκτος σε βαθμό επικίνδυνο, ο νεαρός γόνος της οικογένειας Κιςς δέχτηκε να πάει στις διακοπές όταν οι δικοί του τον διαβεβαίωσαν πως μπορεί να «σερφάρει» και από το δωμάτιο όπου θα μείνουν. 28. «Αυτή την εποχή η θάλασσα είναι αρκετά δροσερή και φοβάμαι μην κρυώσουν τα παιδιά που πλατσουρίζουν όλη μέρα μέσα στο νερό.» 29. Μαρίκα: «Σκούπα, φαράσι και ελληνικές ακρογιαλιές; Σαν εφιάλτης μου φαίνεται! Στις διακοπές μου θέλω να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα, χωρίς δουλειές του σπιτιού.» 30. Τα βράδια ο Ίστβαν και η Εύα από απλοί παραθεριστές μεταμορφώνονται σε κοσμικό ζευγάρι με πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα και βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν. Τις άλλες ώρες το ξενοδοχείο φροντίζει για την ασφάλεια των χρυσαφικών τους. 31. Νοσταλγοί του παρελθόντος, ο κ. και η κα Χόρβατ λατρεύουν ο,τιδήποτε έχει σχέση με τις παραδοσιακές αξίες και διαλέγουν ανάλογα και το σπίτι για τις διακοπές τους. 32. Η οικογένεια Κότσις ανήκει σε εκείνους για τους οποίους διακοπές σημαίνουν πρώτα και κύρια μπάνιο μπάνιο παντού: στη θάλασσα, στην πισίνα ή στην μπανιέρα. Υποδείξτε τους την ιδανική στέγαση για τις διακοπές τους! 33. Το ζεύγος Κέρτες αγαπά τον ήλιο, αλλά απεχθάνεται την αφόρητη ζέστη τις νύχτες. írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 Α) Ευχάριστο συγκρότημα διαμερισμάτων: 10 σπίτια 2 ορόφων, 3 πισίνες, μεγάλοι κήποι, ρεσεψιόν, ταβέρνα, δίπλα στην παραλία. Στούντιο, διαμερίσματα με 2 και 3 δωμάτια, δορυφορικό TV. Πάρκινγκ και ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Β) Προσφέρει σουίτες και στούντιο. Διαθέτουν τηλέφωνο, διπλά κρεβάτια, TV, σεσουάρ, μπουρνούζια, κουζινάκι, υπηρεσία φαξ, δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και μπαλκόνι. Γ) Πανσιόν Α κατηγορίας με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Διαθέτει δωμάτια που περιλαμβάνουν μπάνιο, ψυγείο, τηλέφωνο, μπαλκόνι ή ταράτσα και διαμερίσματα που διαθέτουν επιπλέον σαλόνι και πλήρως εξοπλισμένο πολυκουζινάκι. Μοναδική θέα στη θάλασσα. Δ) Πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν στη μεγάλη roof terrace με πανοραμική θέα. Η διεύθυνση σάς παρέχει επίσης καθημερινό καθαρισμό δωματίου, αλλαγή σεντονιών και πετσετών κάθε 3 ημέρες. Ε) Το ξενοδοχείο διαθέτει 60 ευρύχωρα δροσερά κλιματιζόμενα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με θέα στη θάλασσα. Ζ) Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει υπέροχα σπίτια χτισμένα με σεβασμό στην παράδοση, διακοσμημένα με αντίκες και εξοπλισμένα με μπάνιο, τηλεόραση, ψυγείο και βεράντα. Τα σπίτια μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως πέντε άτομα το κάθε ένα. Η) Τα διαμερίσματα διαθέτουν καθιστικό, ιδιωτικό μπάνιο με μπανιέρα τζακούζι. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου υπάρχουν συνολικά 37 εξωτερικές πισίνες: 4 μεγάλες εξωτερικές, 2 παιδικές εξωτερικές και 1 υδροτσουλήθρα 93 μέτρων. Θ) Nεόχτιστο κτιριακό συγκρότημα. Aποτελείται από σύγχρονα διαμερίσματα 2-5 ατόμων με θέα στο Aιγαίο. Nησιώτικη φιλοξενία, άψογη καθαριότητα. Χώρος στάθμευσης. Ζώα δεκτά. Ι) Στο ξενοδοχείο υπάρχουν άνετα στούντιο και διαμερίσματα με μια κρεβατοκάμαρα ή δύο. Όλα είναι ανακαινισμένα και προσφέρουν μπάνιο, ψυγείο, τηλεόραση (φύλαξη μωρού και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν αιτήσεως παράλληλα με την κράτηση.) Κ) Οι ιδιωτικές κατοικίες με ιδιωτικό κήπο και πισίνα είναι περίπου 125 τ.μ.. Ολο το συγκρότημα είναι χτισμένο μέσα σε έναν όμορφο κήπο (65 τ.μ.), με ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα, ιδανικό για όσους αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές. Λ) Το ξενοδοχείο διαθέτει 13 πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα. Υπάρχει μεγάλη ρεσεψιόν με καθιστικό, καφέ-μπαρ, τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο για φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει η πισίνα, πολύ πράσινο καθώς και χώρος για άνετη στάθμευση. Μ) Η πανσιόν διαθέτει διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2-6 άτομα. Όλα με TV, σεσουάρ, CD player-radio-tape recorder, τηλέφωνο, μίνι μπαρ, συλλογή κρασιών, παράθυρα με ηχομόνωση και υπέροχη θέα προς τη μεριά όπου δύει ο ήλιος Μ Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 24.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 24.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 24.

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat feladat 11 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 24.

13 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

16 1 ο θέμα Από το παρακάτω κείμενο λείπουν κάποια αριθμητικά, τα οποία δίνονται σε ορθογώνιες αγκύλες δηλ. με [...] πριν από τα κενά, τα οποία με τη σειρά τους είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς σε παρένθεση. Βρείτε ποιος τύπος του αριθμητικού ταιριάζει σε κάθε κενό και συμπληρώστε τον με γράμματα («ολογράφως») όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στον πίνακα που ακολουθεί το κείμενο. Προσοχή, μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Νά τι απάντησε ο διευθυντής μας όταν τού ζητήσαμε άδεια. Καλά, ρε παιδιά! Μιλάμε ότι δεν έχετε τον Θεό σας. Θέλετε διακοπές; Έχετε καθόλου καταλάβει πόσο λίγο δουλεύετε, βρε κοπρόσκυλα που μας ζητάτε και διακοπές; Όχι...; Καλά... καθίστε να σας τα πω εγώ. Ακούστε λοιπόν πουλάκια μου... Ως γνωστόν ο χρόνος έχει [365:] (0) μέρες. Από αυτές κοιμόσαστε σε καθημερινή βάση περίπου 8 ώρες που αντιστοιχούν σε [122:] (1) ημέρες ανά έτος. Μας απομένουν άλλες [243:] (2)! Άλλες 8 ώρες την ημέρα έχετε κενό. Δηλαδή 122 ημέρες ακόμα. Απομένουνε [121:] (3) ημέρες. Τις Κυριακές είναι αργία! Επί [52:] (4) Κυριακές που έχει ο χρόνος, τι μας απομένει; 69 μέρες. Σωστός ο λογαριασμός μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω... Σάββατο μετά το μεσημέρι είναι επίσης αργία, δηλαδή 52 μισές ή [26:] (5) ολόκληρες μέρες. Μας απομένουνε [43:] (6) μέρες. Πάμε παρακάτω... Ημερησίως έχετε 2 ώρες διάλειμμα στην δουλειά, δηλαδή συνολικά 30 μέρες! Τι μας απομένει; Μόνο ένα υπόλοιπο [13:] (7) ημερών!!! Ο χρόνος έχει [12:] (8) αργίες και πόσες μέρες μας μένουνε για υπόλοιπο; Άκουσον-άκουσον: [1:] (9) μέρα!!! Κι αυτή είναι η πρώτη Μαΐου που την έχετε για να τεμπελιάζετε ούτως ή άλλως. Και έρχεστε τώρα για να σας δώσω διακοπές; Δεν ντρέπεστε καθόλου; Καθίστε στα αυγά σας... Δεν έχετε να πάτε πουθενά!!! írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

17 0. τριακόσιες εξήντα πέντε Max. Elért 9 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

18 2 ο θέμα Από το παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες προθέσεις. Βρείτε ποια από τις τέσσερις (α, β, γ, δ) προθέσεις ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (10, 11...) και σημειώστε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Μια φορά κι έναν καιρό, (0) ένα χωριό δύο νέα παιδιά, ο Προκομμένος και ο Τεμπέλης, όπως τους έλεγαν, ξεκίνησαν ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό (10) ένα μακρινό ταξίδι. Στον δρόμο όπως περπατούσαν, πρόσεξαν ότι οι αχτίδες του ήλιου αντανακλούσαν στους πυργίσκους ενός μεγάλου παλατιού, χτισμένου στο πιο ψηλό βουνό. Ήταν ένα υπέροχο παλάτι. Οι δυο νέοι σταμάτησαν και το κοίταζαν (11) θαυμασμό. Ξαφνικά είδαν να έρχεται (12) τους μια μεγάλη ολόχρυση πεταλούδα. Όταν πλησίασε, αναγνώρισαν σ αυτήν μια ωραία κοπέλα, ντυμένη με αραχνοΰφαντα πέπλα και μια λαμπερή διαμαντένια κορόνα στο κεφάλι. Στεκόταν όρθια (13) μια τεράστια χρυσή μπάλα που κυλούσε (14) πολύ γρήγορα. Περνώντας (15) τους δύο νέους, τους χαμογέλασε και τους είπε: Ακολουθήστε με! Ο Τεμπέλης που είχε κουραστεί να περπατάει κάθησε κάτω (16) προθυμία. Ο άλλος όμως έτρεξε (17) την κοπέλα και τη ρώτησε ποια είναι. Είμαι η Τύχη, είπε η όμορφη νεράιδα, και εκεί είναι το παλάτι μου. Μπορείτε να έρθετε μαζί μου, αλλά αμέσως. Αν φθάσετε ένα δευτερόλεπτο (18) τα μεσάνυχτα, θα σας δεχτώ και θα γίνουμε φίλοι. írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

19 0. α) σε 10. α) από 11. α) από 12. α) προς β) στα β) για β) για β) προς μεριά γ) στον γ) με γ) με γ) προς μέρος δ) στην δ) στο δ) σε δ) προς το μέρος 13. α) πάνω με 14. α) μαζί με 15. α) μπρος β) πάνω σε β) μαζί σε β) μπρος σε γ) από πάνω γ) μαζί της γ) μπροστά δ) απάνω δ) μαζί του δ) μπροστά από 16. α) χώρια 17. α) πίσω 18. α) προ β) χωρίς β) πίσω από β) προς γ) χωριστά γ) πίσω για γ) πριν από δ) ξέχωρα δ) πίσω προς δ) μπρος σε α Max. Elért 9 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

20 II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat 9 2. feladat 9 ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

21 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók Καλωσορίσατε στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου των απολυτηρίων εξετάσεων. Η ενότητα αυτή αποτελείται από τρία θέματα και διαρκεί 30 λεπτά. Οι οδηγίες και τα κείμενα είναι ηχογραφημένα. Οι οδηγίες, μαζί με τις ασκήσεις που θα λύσετε, είναι τυπωμένες επίσης στο εξεταστικό τετράδιο. Κάθε θέμα αρχίζει από σύντομη μουσική και μετά θα ακούσετε (και μπορείτε επίσης να διαβάσετε) τις οδηγίες των ασκήσεων. Ακολουθεί διάλειμμα για να προλάβετε να μελετήσετε την άσκηση πριν ακούσετε το κείμενο. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Μετά από σύντομο διάλειμμα θα ξανακούσετε το κείμενο για δεύτερη και τελευταία φορά, αλλά τώρα σε τρεις συνέχειες για να προλάβετε να σημειώσετε τις απαντήσεις. Στο τέλος κάθε θέματος θα έχετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

23 1 ο θέμα Θα ακούσετε το πρόγραμμα μιας τριήμερης εκδρομής Ελλήνων τουριστών στην Ουγγαρία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σημειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστή ή λάθος, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Η συνάντηση των τουριστών κανονίστηκε να γίνει στο ΒΕΝΙΖΕ- ΛΟΣ. 1. Θα τους μεταφέρει η ελληνική αεροπορική εταιρία στη Βουδαπέστη. 2. Η ξεναγός τους εργάζεται στην Ουγγαρία. 3. Το μεσημέρι το γκρουπ θα ξεκουραστεί. 4. Μετά την ανάπαυση θα πάνε κατευθείαν στην Πέστη. 5. Η Βουλή εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. 6. Από την ψαροταβέρνα θα λείψουν οι Τσιγγάνοι μουσικοί. 7. Τη δεύτερη μέρα θα κάνουν εκδρομή στην επαρχία. 8. Η εκδρομή αυτή θα διαρκέσει μία μέρα. 9. Το δεύτερο βράδυ το γκρουπ θα γυρίσει στο ξενοδοχείο και θα πάει αμέσως για ύπνο. 10. Για την τελευταία μέρα το πρόγραμμα προβλέπει οργανωμένη επίσκεψη στα μαγαζιά. 11. Η βόλτα με ποταμόπλοιο στον Δούναβη είναι προαιρετική. 12. Το ελεύθερο πρόγραμμα τελειώνει το απόγευμα. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ Χ Max. Elért 12 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

24 2 ο θέμα Θα ακούσετε ένα παραμύθι του Αισώπου. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιστοιχίσετε, δηλαδή να ταιριάξετε, το πρώτο μέρος κάθε φράσης (σημειωμένο με αραβικούς αριθμούς: 13, 14, 15...) με το δεύτερο μέρος, δηλαδή τη συνέχεια της ίδιας φράσης (σημειωμένη με κεφαλαία γράμματα: Α, Β, Γ...) και συμπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθμό το γράμμα της συνέχειας που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. Πρώτο μέρος της φράσης Συνέχεια της φράσης 0. Το κείμενο αυτό Α) διότι νόμιζε ότι τα σκυλιά δεν προσφέρουν τίποτα. 13. Ο τσομπάνης έβοσκε τα πρόβατά του Β) ήταν το μεγάλο κριάρι. 14. Στην αγαπημένη και χαρούμενη παρέα ανήκαν Γ) με το αφεντικό και τους σκύλους. 15. Η εξαίρεση στην παρέα Δ) σε μια βουνοπλαγιά. 16. Το κριάρι ήταν τσακωμένο Ε) και ζήτησε συγγνώμη. 17. Ένα μεσημέρι το κριάρι αποφάσισε Ζ) πετάχτηκε ένας σκύλος και έδωσε την εξήγηση. 18. Ο βοσκός τού φέρθηκε ευγενικά Η) τα σκυλιά έκαναν σημαντική δουλειά. 19. Το κριάρι ένιωθε αδικημένο Θ) το κριάρι συμφιλιώθηκε με τα σκυλιά. 20. Πριν εξηγήσει τα πράγματα ο βοσκός Ι) και έδειχνε ότι ενδιαφέρεται για το πρόβλημά του. 21. Προστατεύοντας το κοπάδι Κ) ο τσομπάνης, τα πρόβατά του και τα σκυλιά του. 22. Το κριάρι παραδέχτηκε το λάθος του Λ) να πει το παράπονό του στον τσομπάνη. 23. Αφού κατάλαβε ότι είχε άδικο, Μ) είναι ένα παραμύθι Μ Max. Elért 11 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

25 3 ο θέμα Θα ακούσετε ανθρώπους να μιλάνε για τη δουλειά που κάνουν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σημειώσετε δίπλα σε κάθε όνομα το αντίστοιχο επάγγελμα, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (με 0) που είναι απλώς παράδειγμα, επιλέγοντας το επάγγελμα από τον αλφαβητικό κατάλογο που ακολουθεί. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: αρχαιολόγος, βιβλιοθηκάριος, δημοσιογράφος, ερευνητής, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, μηχανικός αυτοκινήτων, ξεναγός, πιλότος, πυροσβέστης, σερβιτόρος 0. ΜΑΝΟΛΗΣ 24. ΠΑΝΟΣ 25. ΓΙΑΝΝΗΣ 26. ΔΗΜΗΤΡΗΣ 27. ΠΕΤΡΟΣ 28. ΠΑΥΛΟΣ 29. ΛΕΥΤΕΡΗΣ 30. ΘΩΜΑΣ 31. ΓΡΗΓΟΡΗΣ 32. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 33. ΔΙΟΝΥΣΗΣ Βιβλιοθηκάριος Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

28 III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat feladat 10 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

29 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

32 1 ο θέμα Απαντήστε μαζί με την παρέα σας με ηλεκτρονικό μήνυμα (40 80 λέξεις) στην παρακάτω αγγελία. Ξαφνιάστε ευχάριστα τους Έλληνες μαθητές με τα Ελληνικά σας και αναφέρετε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα Ελληνόπουλα πρέπει να προτιμήσουν εσάς. ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Μαθητές Λυκείου της Αθήνας θέλουν να ξεκινήσουν πρόγραμμα ανταλλαγών για τις καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

33 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

34 2 ο θέμα Γράψτε ένα κείμενο ( λέξεις) για ένα από τα παρακάτω θέματα: Θέμα 2/Α Η αγαπημένη μου ταινία Γράψτε ένα γράμμα ή ηλεκτρονικό μήνυμα στον φίλο (φίλη) σας από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας την αγαπημένη σας κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία. Αφηγηθείτε την υπόθεσή της και εξηγήστε τους λόγους της προτίμησής σας. Θέμα 2/Β Το αγαπημένο μου μέρος για διακοπές Θέλεις να προσκαλέσεις για διακοπές τον νέο φίλο (νέα φίλη) σου που γνώρισες το καλοκαίρι στην Κύπρο. Για να του (της) ανοίξεις την όρεξη, παρουσίασε σ ένα γράμμα ή μέιλ το μέρος που προτιμάς για τις διακοπές σου, κάνοντας λόγο για τις εμπειρίες και περιπέτειες που έζησες εκεί. írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

36 Feladat Értékelési szempont elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 elért pont javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ. Επίπεδο Β1, του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου αναφοράς για τις Γλώσσες. Γραπτή εξέταση.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ. Επίπεδο Β1, του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου αναφοράς για τις Γλώσσες. Γραπτή εξέταση. ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Επίπεδο Β1, του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου αναφοράς για τις Γλώσσες. Γραπτή εξέταση Βαθμολογία: /100 Ονοματεπώνυμο εξεταζομένου:.. Αριθμός ταυτότητας: Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια τετράδιο επίπεδο Α2 Ενότητες Εγώ και οι άλλοι σελ. (13-22) Μετακινήσεις σελ. (23-28) Συναλλαγές σελ. (29-36) Κοινωνική Ζωή σελ. (37-44) Εργασία σελ. (45-53) Κοινωνικές Υπηρεσίες σελ. (54-62) ΜΜΕ σελ. (63-70)

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Project Nr. 511529-LLP-1-2010-1-IT-KA2-KA2MP Agreement number 2010 4125/001-001 Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών 100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos_100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos 25/2/2013 5:03 μμ Page 1 Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών β τεύχος 100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos_100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1. ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕΛ. 3 2. ΤΟ ΡΗΜΑ «ΕΙΜΑΙ» ΣΕΛ. 5 3. ΡΗΜΑ ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΣΕΛ. 7 4. ΑΡΘΡΟ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΣΕΛ. 11 5. ΟΥΔΕΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ I Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: για τις σπουδές και τα προσόντα που χρειαζόμαστε γιο Η βρούμε μια δουλειά για τα παιδιά που δουλεύουν από μικρή ηλικία πώς εξηγούμε και δικαιολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη.

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη. ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ... ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΥ - Τι βλέπεις στις φωτογραφίες; - Εσύ ταξιδεύεις; - Πού θέλεις να ταξιδέψεις; Άσκηση 1 Διαβάζεις γρήγορα το παρακάτω κείμενο και βάζεις σε κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

ιλώ κ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ 1 "^ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ιλώ κ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ 1 ^ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΥΠΥΡΓΕΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ 1 "^ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ii - i -.w""iiiiy ιλώ κ ά ΤΡΙΤ ΕΠΙΠΕΔ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙ ΤΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΡΓΡΑΜΜΑ: «ΕΝΤΑΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΠΑΙΔΩΝ ΣΤ ΣΧΛΕΙ» ΒΛίΙ 2DQ7 ΥΠΥΡΓΕΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1. Στις λέξεις που ακολουθούν να βάλετε σε κύκλο τα φωνήεντα (α, ε, η, ι, ο, υ, ω), τα δίψηφα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2007 1 Πρόγραμμα: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη ευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.»

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Συνέντευξη της δημοσιογραφικής ομάδας του προγράμματος με μία Μετανάστρια από την

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών TETRADIO (TEYX. A)8_TETRADIO (TEYX. A).QXD copy 25/2/2013 4:45 μμ Page 1 Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών α τεύχος TETRADIO (TEYX. A)8_TETRADIO (TEYX. A).QXD copy 25/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας

εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας & τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2 γλώσσα, την Σχεδιασμός έκδοσης: Εκτύπωση: access Γραφικές Τέχνες Α.Ε. Το παρόν έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. DOSSIER_2.indd 1 19/5/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα