kallithea λόγια και δράσεις για τον μαχητικό αντιφασισμό τεύχος 7 - Απρίλης 2014 Η πόλη μας ανήκει

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "kallithea λόγια και δράσεις για τον μαχητικό αντιφασισμό τεύχος 7 - Απρίλης 2014 Η πόλη μας ανήκει"

Transcript

1 antifa kallithea λόγια και δράσεις για τον μαχητικό αντιφασισμό τεύχος 7 - Απρίλης 2014 Η πόλη μας ανήκει

2 για επικοινωνία a n t i f a. k a l l i t h e y a h o o. c o m στο δίκτυο a n t i f a k a l l i t h e a. w o r d p r e s s. c o m Υπήρχε παλιά μια εποχή που όλοι νόμιζαν ότι θα γίνουν πλούσιοι, ότι θα δουλεύουν άλλοι για αυτούς, ότι ο κόσμος μας θα είναι για πάντα ένας κόσμος ευημερίας και ανάπτυξης. Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν και μαζί ξεπρόβαλε η πικρή αλήθεια: τα αφεντικά μας προορίζουν όλο και πιο πολύ για πέταμα. Στα σχολεία, στις δουλειές, στις γειτονιές. Όπλισαν τα μαντρόσκυλά τους και τα ξαμόλησαν στους δρόμους. Έδωσαν θάρρος στα φασιστάκια και μας τα πέταξαν στη μούρη για να μας τρομάξουν. Μας έκαψαν τον εγκέφαλο με πρέζες και με ψηφιακά σκουπίδια. Μας στράγγιξαν συναισθηματικά, μας έκαναν βλάκες και φοβισμένους. Εμείς που φτιάξαμε το antifa kallithea δε θέλουμε να είμαστε έτσι. Ζούμε και κυκλοφορούμε στην Καλλιθέα, είμαστε αγόρια και κορίτσια. Πάμε σχολείο ή δουλεύουμε. Με τα λεφτά μας πληρώνουμε αυτό το έντυπο, με τα χέρια μας το μοιράζουμε, με τα μυαλά μας πολεμάμε το σύγχρονο φασισμό, με τις καρδιές μας στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν φωνή αλλά δε μπορούν να μιλήσουν. Στα αγόρια που δε θέλουν να γίνουν μπάτσοι. Στα κορίτσια που φτύνουν τα πρότυπα ομορφιάς. Όσο μπορούμε θα τριγυρνάμε στους δρόμους, στις πλατείες και στα σχολεία της Καλλιθέας για να σπάσουμε το φόβο - για να βρούμε κι άλλους κι άλλες σαν κι εμάς. Τα ξαναλέμε!

3 Ενάντια στα χίλια πρόσωπα του ελληνικού φασισμού Στην προσπάθεια να μην είμαστε μόνοι και φοβισμένοι και για να ξέρουμε τι μας γίνεται, καταλάβαμε πως φασισμός δεν είναι μόνο οι ξυρισμένοι ούγκανοι μαφιόζοι. Είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την επικράτεια. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Οι μπάτσοι στα σχολεία. Ο νέος ελληνικός φασισμός έχει χίλια πρόσωπα και άλλα τόσα ποδάρια. Εμείς, σ αυτές τις εκφάνσεις του φασισμού, απέναντι στη μοναξιά, το φόβο και την άγνοια, αντιπαραθέτουμε την οργάνωση, τη δράση και τη γνώση. Την αυτόνομη οργάνωση σε πολιτικές ομάδες και πυρήνες γειτονιάς. Τη δράση σε όλες τις πτυχές της πόλης και της ζωής. Τη γνώση πως δε θα μας σώσει κανείς εκτός από τους εαυτούς μας. Γι αυτούς και πολλούς άλλους λόγους διαδηλώνουμε. Στεκόμαστε και περπατάμε ο ένας δίπλα στην άλλη με την αξιοπρέπεια αυτών που δεν έχουν άλλη επιλογή. Γι αυτό διαδηλώσαμε και στις 22 Φλεβάρη που πέρασε και γι αυτό θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε. Για να βρούμε κι άλλους και άλλες σαν εμάς, πιασμένοι αλυσίδες, ενάντια στα χίλια πρόσωπα του ελληνικού φασισμού.

4 ΑΝΤΙ/ Λ Ε Ξ Ι Κ Ο ΟΜΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ 040: γραμμή λεωφορείου που κάνει τη διαδρομή πειραιάς σύνταγμα δια μέσου της λεωφόρου συγγρού. Επειδή η γραμμή λειτουργεί κατά τις νυχτερινές ώρες, εξυπηρετεί κατά βάση το άφραγκο κοινό που δεν έχει άλλο τρόπο να γυρίσει σπίτι του μετά από τρελό ξενύχτι. Μεταφορικά, το 040 υποδηλώνει την έσχατη επιλογή, το «και βλέπουμε». Παράδειγμα: «Απολύθηκα, χώρισα, δεν έχω φίλους και στο σπίτι έχει φακές» «Και τι σκέφτεσαι να κάνεις;» «040» [δλδ: θα δω, δεν ξέρω ακόμα] Πανελλήνιες: εφηβική ασθένεια που παρουσιάζεται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Συμπτώματα: τσίτα νεύρα, έλλειψη διάθεσης, ροπή προς βίαιες αντιδράσεις. Συνιστώμενη αγωγή: τήρηση σωστών αποστάσεων από το συγγενικό και καθηγητικό περιβάλλον, βόλτα στον ήλιο, ενέσεις ψυχραιμίας. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού τα συμπτώματα υποχωρούν, για να εξαφανιστούν τελείως στην πρώτη επαφή με το θαλασσινό νερό. Ανετίλα: μαζική κοινωνική συμπεριφορά με γερές δόσεις ψυχαναγκασμού. Συνδέεται με υπερχαλαρό στιλ, cool υφάκι, και καλά ψαγμένη στάση ζωής. Από μέσα μόνο ο Αλλάχ ξέρει τι γίνεται. Είναι σα να φοράς 38 νούμερο παπούτσι, ενώ το μέγεθός σου είναι το 41 και να παριστάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα.

5 Μπαλαλάικο: σύνθετη λέξη της νέας ελληνικής γλώσσας, δηλωτική πολιτικής φιγούρας της μεταπολιτευτικής περιόδου. Περιγράφει μέλος ή ψηφοφόρο «ανατρεπτικών» κομμάτων με εμμονή στο λαϊκό στυλ. Το φθαρμένο σακάκι αντικατόπτριζε την εσωτερίκευση της ήττας. Το παχύ μουστάκι την εξωτερίκευση του πολιτικού τους οράματος. ΑΝΤΙ/ Λ Ε Ξ Ι Κ Ο Γκάου: Διάσημος γερμανός φυσικομαθηματικός [Richard Gau], πατέρας της καμπύλης που αναπαριστά την ανθρώπινη βλακεία. Μαζί με τον γάλλο φιλόσοφο Μπίου [Allen Byiou] συνέγραψαν το κλασικό δοκίμιο «Το μυστικό γονίδιο των Ελλήνων και ο γέροντας Παΐσιος», απαραίτητο σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. οχιεγώ: τσιριχτός λαρυγγισμός χρυσαυγιτών, κάθε φορά που καλούνται να υποστηρίξουν δημόσια τις πράξεις τους. Σε περίπτωση που ο συνομιλητής τους έχει δικαστική ιδιότητα, ο λαρυγγισμός συνοδεύεται από προτεταμένο χέρι, τέντωμα του δείκτη και αλάνθαστη κλίση της αντωνυμίας «αυτός». Πληνπαράδες: αραιοκατοικημένο σύμπλεγμα νησιών με ανύπαρκτη βλάστηση και μηδαμινές προοπτικές ανάπτυξης. Βρίσκεται λίγα μίλια νοτίως της Πάρου κι αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών της νεολαίας και εσχάτως τμημάτων των μεσήλικων στρωμάτων. Για πιο extreme περιπτώσεις μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις αντιπληνπαράδες. Τράμελ: σύνθετη λέξη που σημαίνει το κερασμένο τσιγάρο. Προέρχεται από την προστακτική του αρχαίου ελληνικού ρήματος «τρακάω-ώ», δηλαδή «κέρνα» και την αρχαία αιγυπτιακή λέξη κάμελ, που με τον καιρό έφτασε να σημαίνει το τσιγάρο. Εύχρηστο στη φράση «Να σου κάνω ένα τράμελ»; Σε περίπτωση αφραγκίας η σωστή απάντηση δίνεται με τη φράση «τσίμπα ένα ρόθμανς».

6 Πολεμικη Ανταπόκριση από Ουκρανία Παρουσιαστής: Yo! Πού σαι ρε man; Ουπς, ξεχάστηκα. Είμαστε στον αέρα. Ανταποκριτής: Καλημέρα Πάνο από το κέντρο των εξελίξεων, την Ουκρανία. Π: Μετάδωσέ μας λίγο το κλίμα που επικρατεί εκεί τις τελευταίες βδομάδες. Α: Τι να σας πρωτοπώ; Της παναγιάς τα μάτια έχουν γίνει εδώ πέρα. Διαδηλώσεις φιλοκυβερνητικές, διαδηλώσεις αντικυβερνητικές, νεκροί μπάτσοι και διαδηλωτές, χρήση όπλων, η κυβέρνηση άλλαξε, καταλήψεις δημόσιων κτηρίων, κατάληψη στρατιωτικών εγκαταστάσεων από Ρώσους στρατιώτες στην χερσόνησο της Κριμαίας. Π: Δηλαδή βράζει ο τόπος! Θες να μας εξηγήσεις κάπως καλύτερα τι παίζει; Α: Είναι απλό, γεωπολιτική! Στη χερσόνησο της Κριμαίας, που είναι ουκρανικό έδαφος, είναι η μοναδική ναυτική βάση των Ρώσων με άνοιγμα προς τη Μεσόγειο αφού η άλλη βρίσκεται στην εμπόλεμη Συρία που κυριαρχεί το χάος. Οπότε η Κριμαία είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία. Π: Και οι Ρώσοι για ποιον λόγο επενέβησαν τώρα; Α: Γιατί, όσο ήταν πρόεδρος ο Γιανούκοβιτς που είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, το Ρωσικό κράτος και οι Ρώσοι της Ουκρανίας ένιωθαν μια ασφάλεια. Εδώ να σημειώσουμε πως στην ανατολική Ουκρανία το 50% είναι ρωσόφωνοι. Ύστερα όμως από την απομάκρυνσή του, η εξουσία πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης που τασσόταν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της διακοπής σχέσεων με τη Ρωσία. Μιλάμε για μεγάλη αλλαγή κατεύθυνσης του ουκρανικού κράτους και δημιουργία ανασφάλειας για τη Ρωσία και τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας. Κάπως έτσι έδεσε το γλυκό Π: Να προσθέσω και το κερασάκι στην τούρτα: Έχουμε συνεργασία της Ε.Ε. με την τωρινή ουκρανική κυβέρνηση, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι νεοναζί. Α: Ναι Πάνο, ισχύει, αλλά δεν είναι και το κερασάκι. Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Ποτέ δεν ήταν. Τα συμφέροντα πάνε όπου τους συμφέρει. Άλλωστε ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πήγε και συνομίλησε μαζί τους ενώ το προηγούμενο διάστημα έβαζε

7 φυλακή στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα στα πλαίσια της αντιφασιστικής εκστρατείας του ελληνικού κράτους. Π: Καλά, τη μία μιλάει μαζί τους, την άλλη τους φυλακίζει, παλαβός είναι; Α: Ούτε στην Ελλάδα ήταν ιδεολογικό το ζήτημα. Απλώς οι μεγάλες φιλοδοξίες που έτρεφε η Χρυσή Αυγή από υπάλληλος να πάρει κεφάλι στη μοιρασιά του παράνομου χρήματος δεν πολυάρεσε αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και σίγουρα δεν έχει να κάνει με την ιερή καταπολέμηση του φασισμού αλλά με κάποιους λιγότερο μεταφυσικούς λόγους, τους υλικούς. Π: Ας γυρίσουμε πάλι πίσω στην Ουκρανία ή βασικά στα μέρη μας. Α: Όπα. Σε έχασα τώρα. Πού το πας; Π: Τον τελευταίο καιρό, εδώ στην Καλλιθέα και φαντάζομαι παραέξω, υπάρχουν τύποι που ανησυχούν πραγματικά για το τι θα συμβεί στην Ουκρανία. Ίσως είναι αυτή η βρωμερή μυρωδιά που εκλύει ένας πόλεμος χαμηλής έντασης με διεθνές βεληνεκές που έχει προοπτικές να μην παραμείνει μικρός ή έστω η αίσθηση ότι διαταράσσεται η αιώνια ειρήνη της Γηραιάς Ηπείρου, της Ευρώπης, στον 21ο Αιώνα. Α: Παίρνω πάσα από το τελευταίο σου: Πλάκα-πλάκα, οι περισσότεροι έχουν όντως την αίσθηση πως πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος δε θα ξαναγίνει ποτέ. Η πρόοδος δεν έρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Η Ευρώπη έχει γεννήσει τους περισσότερους πολέμους ιστορικά. Δύο Παγκόσμιοι ξεκίνησαν από εδώ όταν έσφιγγαν πολύ τα πράματα για τα καπιταλιστικά κράτη, τα οποία προετοιμάζονταν για αυτούς τους πολέμους γνωρίζοντας πού οδηγούν τέτοιες συσφίξεις Π: Χμμμ. Κάτσε γιατί θα βγάλουμε άσχημα συμπεράσματα αν συνεχίσουμε έτσι. Έχουμε μια κρίση που όλο και βαθαίνει, η κύρια τάση στην εσωτερική διαχείριση των κρατών είναι ο φασισμός και έχουμε κράτη να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την γεωπολιτική όπως η Ελλάδα. Βέβαια δεν περιμέναμε τις γεωπολιτικές συγκρούσεις για να βρούμε τον φασισμό. Όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μας γίνονται αντικείμενα διαχείρισης των μπάτσων, τα συστήματα υγίειας και πρόνοιας μετασχηματίζονται και ζούμε σε μια χώρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Α: Στο Αν κάνεις antifa kallithea την πρόσθεση μας αρέσει να ψαχνόμαστε, να μαθαίνουμε και να συζητάμε. Στα πλαίσια αυτού του ψαξίματος, Ας αφήσουμε κι αφού τις θέλουμε πράξεις να ξέρουμε για τους ποιοί ανήσυχους. είμαστε, από Πολ- Π: λοί που έχουν ερχόμαστε επίτηδες και που ξεχάσει πάμε, διοργανώσαμε να προσθέτουν μια εδώ εκδή-καλωση για να δεκαετίες. δούμε το Kala Tara. Μια ταινία για την ιστο- τέσσερεις ρία των ασιατικών κινημάτων νεολαίας και πως αυτά Α: Ε και τι να κάνουμε; άλλαξανε την ιστορία της Βρετανίας τις δεκαετίες 70 Π: και Για 80. να κλείσουμε χωρίς περίπλοκες σκέψεις. Όπως είχε δηλώσει ο αγαπητός μας υπουργός εξωτερικών πριν Μαζευτήκαμε λίγους μήνες, όμως το και ελληνικό για να συζητήσουμε κράτος ήταν για έτοιμο τα παιδιά των στον μεταναστών πόλεμο εργατών στη Συρία. στην Γιατί ελλάδα όχι και πως σε κά- να εμπλακεί ποιον αυτές άλλο οι δύο πιο ιστορίες κοντά; μοιάζουν αλλά και, κυρίως, διαφέρουν.

8 greek history x x x ðßóù óåëßäåò ôçò åëëçíéêþò éóôïñßáò Τώρα καταλαβαίνετε πόσο γελοίοι ήταν οι λεγόμενοι «χαλυβδόκρανοι», τα μέλη της ΕΕΕ. Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν πετιέται: τι απέγιναν οι φασιστικές οργανώσεις του μεσοπολέμου Εμείς που βγάζουμε αυτό εδώ το έντυπο, έχουμε μια παράξενη άποψη αυτή της ιστορικής συνέχειας. Λέμε δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ιστορικές τομές όπως μαθαίνουμε στο σχολείο (δικτατορία Μεταξά, κατοχή, αντίσταση, κλπ), αλλά ότι κάθε περίοδος αποτελεί τη συνέχεια και συνέπεια της προηγούμενης. Αυτή η συνέχεια που λέτε μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και σε φυσικά πρόσωπα. Ναι, ξέρουμε, ακούγεται λίγο περίεργο, οπότε θα εξηγήσουμε τι διάολο εννοούμε. Σε προηγούμενο έντυπο λέγαμε για τη εθνικιστική οργάνωση του μεσοπολέμου Εθνική Ένωσις Ελλάς (ΕΕΕ). Ανάμεσα σε άλλα, αυτή η οργάνωση συμμετείχε στον εμπρησμό της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη το 1931,ενω 2 χρόνια μετά κατέβασε στην Αθήνα 3000 ένοπλα μέλη της. Το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι να φανταστούμε πόσο γελοίοι θα έμοιαζαν όλοι αυτοί οι βλαμμένοι με στολή. Αυτό που μας κίνησε την προσοχή είναι ότι ο τότε υπουργός εσωτερικών Ιωάννης Ράλλης, που τους υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, έγινε αργότερα, στην κατοχή, πρωθυπουργός και εμπνευστής των ταγμάτων ασφαλείας. Άλλο. Οργάνωση Εθνικοφρόνων Σοσιαλιστών, Τρίαινα. Μη σας μπερδεύει το «σοσιαλιστές» οι τύποι ήταν εθνικόφρονες φασίστες μέχρι τα μπούνια. Κορυφαία στιγμή τούτης της φασιστικής οργάνωσης του μεσοπολέμου ένα νυχτερινό πέσιμο στα γραφεία του Ριζοσπάστη παρέα με τους μπάτσους. Ο αρχηγός της, Ιάκωβος Διαμαντόπουλος, διετέλεσε μετέπειτα αντιπρόεδρος της Βουλής το 1964 με κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, ενώ ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Τρίαινας, έγινε πρύτανης ΑΣΟΕΕ το Άλλο. Εθνικός Παμφοιτητικός Σύλλογος. Εκτός απ τη βοήθεια στον εμπρησμό της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη κάλεσε το «Πρώτο Συνέδριο Εθνικιστικών Οργανώσεων», το οποίο τελικά δεν έγινε ποτέ. Στο δυναμικό της ανάμεσα σε άλλους ο Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, γόνος γνωστής οικογένειας βιομηχάνων. Αργότερα έγινε αρχηγός της ΕΟΝ, της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας. Η ΕΟΝ ήταν απ τις πιο γνωστές φασιστικές οργανώσεις νεολαίας, η οποία ιδρύθηκε απ τον Μεταξά το Αυτό που θέλουμε να πούμε με τα παραπάνω παραδείγματα είναι το εξής: οι οργανώσεις έρχονται και φεύγουν αλλά η κοινωνική βάση και οι τάσεις που εκ-

9 αριστερά: Τα σχεδόν φυσιολογικά μεγάλα κεφάλια της ΕΕΕ. Αρχηγός αυτός με το διακριτικό μουστάκι, Γ.Κοσμίδης. δεξιά: Παιδιά της ΕΟΝ επιδίδονται σε γυμναστικές ασκήσεις. φράζουν τα μέλη της εξακολουθούν να υπάρχουν, το ίδιο και τα ατομικά συμφέροντα. Όπως είδαμε εξάλλου, μέλη των παραπάνω οργανώσεων διέπρεψαν τα μετέπειτα χρόνια. Γιατί οι οργανώσεις κάθε είδους ναι μεν διαλύονται, αλλά τα άτομα που τις απαρτίζουν συνεχίζουν να υπάρχουν και να δρουν, έχοντας κάνει τις πολιτικές τους αποφάσεις, διαλέγοντας στρατόπεδο. Είδατε τι έγινε. Αντιπρόεδρος Βουλής ο ένας. Πρύτανης Πανεπιστημίου ο άλλος. Όχι κι άσχημα για αυτούς τους «περιθωριακούς τύπους», όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται κάτι τέτοιοι. Φυσικά υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα να βρείτε, σε περίπτωση που δε σας πείσαμε ακόμα. Ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά ποιος ο λόγος να τα σκαλίζουμε; Το κάνουμε αυτό γιατί θεωρούμε ότι η ιστορία του ελληνικού φασισμού και του παρακράτους μπορεί να μας δείξει την ιστορική συνέχεια (αυτή που λέγαμε στην αρχή ντε) του ελληνικού κράτους και των μηχανισμών του. Διότι δε βλέπουμε τον φασισμό ως περιθωριακά σύμβολα και ιδέες λίγων παρανοϊκών, αλλά ως κεντρικό στοιχείο του ελληνικού κράτους, ως δολοφονική επίθεση των αφεντικών εναντίον της εργατικής τάξης με κάθε μέσο. Και για να μιλήσουμε και για το σήμερα, μια που σας πρήξαμε με την ιστορική συνέχεια, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια διδάγματα απ το παρελθόν, χωρίς όμως να λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής (με τη φυλάκιση αρχηγικών μελών της και τα ρέστα) δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με την εξαφάνιση της απ το χάρτη, πόσο μάλλον με το τέλος του ελληνικού φασισμού. Το κράτος της έριξε Χ, επειδή σταμάτησε να δρα με τον τρόπο που αυτό ήθελε και επειδή διεκδικούσε μεγαλύτερο μερίδιο απ αυτό που της αναλογούσε στην πίτα του μαύρου κεφαλαίου. Βέβαια, το ότι σταμάτησε να είναι χρήσιμη για το κράτος δε λέει τίποτα. Ίσως στο μέλλον να υπάρξει πάλι χρήσιμη, είτε ως φυσικά πρόσωπα σε καίριες θέσεις, είτε ως κοινωνική βάση που υποστηρίζει το κράτος και τους μηχανισμούς του. Γιατί τέτοιους τύπους θέλει το κράτος τύπους που γουστάρουν τους μπάτσους και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που μαχαιρώνουν μετανάστες εργάτες, που έχουν σχέσεις με την ελληνική μαφία. Ε, και ακριβώς αυτούς τους τύπους είναι που δεν χωνεύουμε εμείς.

10 Υποχθόνιο Ψυχολογικό Τεστ ή Τεστ IQ (παρ το όπως θες) Συμπλήρωσε τα κενά διαλέγοντας την απάντηση που σε εκφράζει και μάθε με ποιο τύπο Καλλιθεώτισσας μοιάζεις. Ερ.1: Δευτέρα πρωί και πήγε 7.30 η ώρα. Ανοίγεις με το ζόρι τα μάτια γιατί παίζει κι ένα σχολείο που πρέπει να πας. Τι κάνεις; α) Ντύνομαι όπως όπως, φεύγω, δε γαμιέται θα πάρω καφέ στο δρόμο. Λες να ψήνει καμιά κατάληψη; β) Δεν προλαβαίνω να φτιάξω βλεφαρίδα και δε ζεσταίνεται και η πρέσσα!ζω μια κόλαση. γ) Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς αγιασθήτω το όνομα σου. Ερ.2: Κίνηση. Στάση. Περίμενες και 20 λεπτά το λεωφορείο. Μπαίνεις μέσα και τσουπ! «Παρακαλώ τα εισιτήριά σας». Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; α) Πω ρε γαμώτο ελεγκτής Που φράγκα για εισιτήριο, πλάκα μας κάνει; Κάνε την πάπια, κοίτα αλλού, στην πρώτη στάση κάτω! β) Άχου σε ποιό νεσεσέρ έχωσα το εισιτήριο η ρουφιάνα! Καλά το λέω στο μπαμπά να με πηγαίνει αυτός σχολείο. γ) ΕΥΤΥΧΩΣ, φρόντισα και έχω βγάλει κάρτα για λεωφορείο, τρόλλευ, τραμ, μετρό, τρένο, ελικόπτερο, ψαρόβαρκα, παραπέντε και αερόστατο. Είμαι υπόδειγμα Ελληνίδας εγώ. Ερ.3: Ο ελεγκτής την πέφτει σε ένα μετανάστη επιβάτη «Εσύ στη χώρα σου δε χτυπάς εισιτήριο; Τώρα θα δεις, κάτσε εδώ μέχρι να 'ρθει η αστυνομία». Στα σίγουρα άκουσες το σκηνικό, έγινε ακριβώς μπροστά σου! Τι λες; α) ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΡΕ ΦΑΣΙΣΤΟΓΕΡΕ; Δεν έχουμε εισιτήρια, άντε πάρε πούλο κι εσύ κι οι μπάτσοι οι φίλοι σου! β) «Κράάτα μεεε, λίγο ακόοομα, φωτιά στο σώωωωμα» γ) Καλά του τα λέει του βρωμιάρη! Άσε που με κοιτούσε και κάπως όταν πέρασα από μπροστά του... Ερ.4: Κουδούνι και Αρχαία πρώτη ώρα. Εντάξει, στημένο και αδυσώπητο είναι το quiz, τώρα θα γράψεις και τεστ! «Βγάλτε μια κόλλα χαρτί. Έχετε 20'».Τι σκέφτεσαι; α) «Υπήρχε παλιά μια εποχή που όλοι νόμιζαν ότι θα γίνουν πλούσιοι, ότι θα δουλεύουν άλλοι για αυτούς, ότι ο κόσμος μας θα είναι για πάντα ένας κόσμος «ευημερίας» και «ανάπτυξης».. Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν και μαζί ξεπρόβαλε η πικρή αλήθεια: τα

11 αφεντικά μας προορίζουν όλο και πιο πολύ για πέταμα.» Καλά μέτρησε πολύ η κοπάνα. Και σίγουρα το έντυπο που μου μοιράσανε στην πόρτα είναι πολύ καλύτερο απ τα αρχαία της 1ης ώρας! β) Ώχουυ, τεστ; Και του είπα του Σώτου, θέλω να κοιμηθώ νωρίς Πάλι μπουζούκια μ έσερνε. γ) Τέλεια! Το μάθημα των προγόνων μου! Μπορεί με τον Θουκυδίδη να μην τα πηγαίνω πολύ καλά αλλά είμαι περήφανη Ελληνίδα. Ή νταν ή επί τας. Τέλος Υποχθόνιου Ψυχολογικού Τεστ Ώρα για να λάμψει η αλήθεια Αν συμπλήρωσες περισσότερα: α) Σ ωραία λέμε! Φτυστή η Αλίκη το αλάνι, που δεν πολυμασάει κιόλας. Πάμε στοίχημα πώς αράζεις στις πλατείες με ντόπια και 2ης γενιάς αληταρία, δε γουστάρεις τους μπάτσους, τους φασίστες, το λούκι που τρως στο σπίτι, τους μαλάκες που σου σφυρίζουνε στο δρόμο, τη δουλειά που κάνεις ή που σε περιμένει. Νομίζουμε πώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτά που διαβάζεις εδώ σου φαίνονται συμπαθητικά. Μπράβο! Είσαι απ τα τυπάκια που γουστάρουμε. Θα μας βρεις σίγουρα στο δρόμο και στο νετ (antifakallithea.wordpress.com) και, αν δεν μας έχεις μιλήσει ήδη, μη διστάσεις να το κάνεις! β) Άσε μας κουκλίτσα μου. Βγάλ το πιστολάκι απ τη πρίζα ακόμα κι αν όλο σου το είναι προστάζει το αντίθετο. Φτυστή η Έλενα η Κοσμάρα, γνωστό φρούτο Καλλιθέας και περιχώρων. Έχεις φράντζα στα δεξιά (και δε νομίζουμε ότι είναι τυχαίο) και ξεφτιλίζεσαι στην πραγματική σου ζωή τόσο όσο στο fb. Το καταλάβαμε, θέλεις να κάνεις μεγάλη ζωή όπως σου προστάζει το lifestyle σου: φράγκα, ρούχα, πρότυπα ομορφιάς, ντρόγκια, κλαμπς, γκλαμουριά, κάθε ένας για την πάρτη του και δεν τρέχει κάστανο ακόμα κι αν καταρρέουν τα πάντα γύρω. Ε λοιπόν τραγούδα! Κι όταν πιάσεις καμιά δουλειά με μισθό τρία κατοστάρικα, τότε μάλλον θα πάψουν να είναι όλα ροζ. γ) Είσαι φτυστή η Ευθαλία η Φασίστρω. Κυκλοφορεί στη γειτονιά και τρώει ροχάλες στην άρια μάπα της. Αντίστοιχα κι εσύ, τα χεις με τον Μπάμπη τον Δίας, νηστεύεις για να κοινωνήσεις και ονειρεύεσαι να κάνεις μια πατροπαράδοτη οικογένεια, στα όλα της ελληνική: με Έλληνα άντρα στο κρεβάτι, ελληνική σημαία στο μπαλκόνι, ελληνική φέτα στη σαλάτα αλλά με μετανάστρια αποκλειστική για τον παππού και μετανάστη για το χωράφι στην Ηλεία. Γιατί άραγε; Απορούμε κι εμείς οι αντιφάδες. Αν λοιπόν το πρόβλημά σου είναι οι μετανάστες, μόλις απέκτησες άλλο ένα. Το νου σου και στη δικιά μας γειτονιά δεν θα μείνουμε μόνο στις ροχάλες.

12 ΤΕΣΣΕΡΑ ANTIFA ΚΑΡΕ αν θέλετε αυτοκόλλητα, γράψτε μας στο δείτε παλιότερα αυτοκόλλητα, αφίσες και συνθήματα στο antifakallithea.wordpress.com

King James Bible Greek New Testament Word List

King James Bible Greek New Testament Word List King James Bible Greek New Testament Word List Extracted From The Supercomputer-Compiled Textus Receptus CSR9 By Dr. Michael J. Bisconti Copyright 2013 Dr. Michael J. Bisconti The King James Bible Greek

Διαβάστε περισσότερα

The Greek Braille System

The Greek Braille System The Greek Braille System 1. Braille codes for the Greek lowercase (small) Alphabet characters UNICODE Greek Braille Braille dots Description Description in English in Greek 03B1 α A 1 άλφα GREEK SMALL

Διαβάστε περισσότερα

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide)

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide) GREEK WEEK A week long excursion into the language of the ancient Greeks a. The Alphabet (with pronunciation guide) b. Some scientific terms: the family of -ologies c. The Dieties of Mount Olympus d. Exercises

Διαβάστε περισσότερα

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s)

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s) Rick Griffiths MWF 9:00 Converse 302 Converse 102D; 542-5368 FTGRIFFITHS@AMHERST.EDU Monday 4:00-6:00 and by appointment Reading Greek: Text and Vocabulary (second edition) (ISBN 9780521698511) Reading

Διαβάστε περισσότερα

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you ALFABETO / ALPHABET nome / name suono / sound come nella parola / as in Α α alpha a gatto / father Β β beta b bene / bravery Γ γ gamma g gossip Δ δ delta d dente / drop Ε ε epsilon e breve / short e detto

Διαβάστε περισσότερα

1. The Greek Language and Its Dialects

1. The Greek Language and Its Dialects I n t r o d u c t i o n 1. The Greek Language and Its Dialects The Greek language belongs to the Indo-European family of languages. The name Indo-European indicates the geographic area where these languages

Διαβάστε περισσότερα

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR modern greek II reading booklet Travelers should always check with their nation's State Department for current advisories on local conditions before traveling abroad. Graphic

Διαβάστε περισσότερα

Unos cambios de la pronunciación

Unos cambios de la pronunciación Unos cambios de la pronunciación desde griego moderno al griego clásico (según Erasmo) por El profesor Don Potter Cambios de la pronunciación recomendados de parte del Maestro Don Potter para El Griego

Διαβάστε περισσότερα

THE SINGING GRAMMARIAN

THE SINGING GRAMMARIAN ENDORSEMENTS I struggled memorizing paradigms when I learned Greek. Now as a lecturer I struggle motivating my students to engage in the tedious and mindnumbing work of memorizing paradigm after paradigm.

Διαβάστε περισσότερα

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment MS number : MS. 1214 Former MS numbers : None Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103 Material : Parchment Folios : ff. 412 Dimensions : 334 x 246 Gatherings : 36 x 8 (288), 6

Διαβάστε περισσότερα

1-Berggren trans. MEASUREMENT OF A CIRCLE. 03a0 03b1 0xxx 03c2 03f0 03cd 03f0 03bb 03bf 03c2. 03b2 0384(tonos) 0387(ano teleia)

1-Berggren trans. MEASUREMENT OF A CIRCLE. 03a0 03b1 0xxx 03c2 03f0 03cd 03f0 03bb 03bf 03c2. 03b2 0384(tonos) 0387(ano teleia) Use Deja Vu Serif Condensed, 10 point/6 point Direct translation by J. Holly DeBlois *****TITLE***** 1 Title: This is Archimedes' Dimensions of A Circle, ed. Heiberg, pp 258 1-Greek ΚΥΚΛΟΥ ΜΕΤΡΗΣΙΣ 1-unicode

Διαβάστε περισσότερα

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009 The bgreek bundle Luis Rivera February 13, 2009 Abstract This bundle provides an interface to use several ascii input encodings to typeset Greek with Claudio Beccari s Greek fonts. TEX is well known to

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑ. Τὰ γράμματα. Γράμμα Ὄνομα Φωνή

ΠΡΩΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑ. Τὰ γράμματα. Γράμμα Ὄνομα Φωνή Τὰ γράμματα Γράμμα Ὄνομα Φωνή Α α ἄλφα [alfa] [a] Β β βῆτα [bita] [b] Γ γ γάμμα [gamma] [g] Δ δ δέλτα [delta] [d] Ε ε ἒ ψιλόν [épsilon] [e] Ζ ζ ζῆτα [zita] [z] Η η ἦτα [ita] [i] Θ θ θῆτα [θita] [θ] Ι ι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑ. Τὰ γράμματα. Γράμμα Ὄνομα Φωνή

ΠΡΩΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑ. Τὰ γράμματα. Γράμμα Ὄνομα Φωνή Τὰ γράμματα Γράμμα Ὄνομα Φωνή Α α ἄλφα [alfa] [a] Β β βῆτα [bita] [b] Γ γ γάμμα [gamma] [g] Δ δ δέλτα [delta] [d] Ε ε ἒ ψιλόν [épsilon] [e] Ζ ζ ζῆτα [zita] [z] Η η ἦτα [ita] [i] Θ θ θῆτα [θita] [θ] Ι ι

Διαβάστε περισσότερα

Η αλφαβήτα. γάμα [gamma] δέλτα [delta] έψιλον [épsilon] ιώτα [iota] κάππα [kappa] λάμβδα [lambda] όμικρόν [ómicron] ύψιλον [ípsilon] ωμέγα [οmega]

Η αλφαβήτα. γάμα [gamma] δέλτα [delta] έψιλον [épsilon] ιώτα [iota] κάππα [kappa] λάμβδα [lambda] όμικρόν [ómicron] ύψιλον [ípsilon] ωμέγα [οmega] Η αλφαβήτα Γράμματα Α α Β β Γ γ Δ δ Ε ε Ζ ζ Η η Θ θ Ι ι Κ κ Λ λ Μ μ Ν ν Ξ ξ Ο ο Π π Ρ ρ Σ σ, -ς Τ τ Y υ Φ φ Χ χ Ψ ψ Ω ω Ονόματα άλφα [alfa] βήτα [bita] γάμα [gamma] δέλτα [delta] έψιλον [épsilon] ζήτα

Διαβάστε περισσότερα

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8 現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7 Version 0.8 目 次 1. 文 字 と 発 音 2. 語 彙 3. 語 形 論 3.1 冠 詞 3.2 名 詞 3.2.1 概 説 3.2.2 男 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.3 女 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.4 中 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.5 変 則 格 変 化 名 詞 3.3 形 容 詞

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Andrew Keller Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Andrew Keller Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School L e a r n To R e a d Gr eek pa rt 1 Andrew Keller Collegiate School Stephanie Russell Collegiate School New Haven & London Copyright 2012 by Yale University. All rights reserved. This book may not be reproduced,

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School. New Haven & London

Copyright 2012 Yale University. L e a r n To R e a d. Gr eek. pa rt 1. Collegiate School. Stephanie Russell Collegiate School. New Haven & London L e a r n To R e a d Gr eek pa rt 1 Andrew Keller Collegiate School Stephanie Russell Collegiate School New Haven & London Copyright 2012 by Yale University. All rights reserved. This book may not be reproduced,

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament Dr. John Pappas Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Copyright by John Peter Pappas 2008 Scofield Seminary Press Table of Contents THE METHOD...

Διαβάστε περισσότερα

teasers catalogue 2013

teasers catalogue 2013 m teasers catalogue 2013 _ m teasers κατάλογος 2013 / catalogue 2013 www.memoteasers.gr memoteasers@gmail.com +30 28210 90042 Καλλέργηδων 102, Χανιά 02 Περιεχόμενα / Index Εισαγωγή Introduction 05 Κάρτες

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament John Pappas A companion book for the Bible Greek Vpod Internet Video Instruction Program biblegreekvpod.com Copyright by John Peter Pappas, Th.M, Th.D

Διαβάστε περισσότερα

φ Φ λ Λ ἀδελφός, ὁ α Α (Lesson: 2) (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 1) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 2) (Lesson: 1) καρπός, ὁ

φ Φ λ Λ ἀδελφός, ὁ α Α (Lesson: 2) (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 1) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 1) (Lesson: 1) (Lesson: 2) (Lesson: 1) καρπός, ὁ α Α λ Λ φ Φ ἀδελφός, ὁ (Lesson: 2) β Β μ Μ χ Χ δοῦλος, ὁ (Lesson: 2) γ Γ ν Ν ψ Ψ καρπός, ὁ (Lesson: 2) δ ξ Ξ ω Ω λόγος, ὁ (Lesson: 2) ε Ε ο Ο ἅγω γινώσκω (Lesson: 2) (Lesson: 3) ζ Ζ π Π ἀκούω γράφω (Lesson:

Διαβάστε περισσότερα

INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK. A Literary Approach. Second Edition

INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK. A Literary Approach. Second Edition AN INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK A Literary Approach Second Edition C.A.E. Luschnig AN INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK A Literary Approach Second Edition Revised by C.A.E. Luschnig Deborah Mitchell Hackett

Διαβάστε περισσότερα

The Spartacus Rebellion. By E. H. Campbell

The Spartacus Rebellion. By E. H. Campbell The Spartacus Rebellion From Appian s Civil Wars A new translation with text, and commentary By E. H. Campbell FIRST EDITION 2 E. H. Campbell 2008 ALL RIGHTS RESERVED Inopibus Press: Seattle inopibus@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

C.A.E. LUSCHNIG ANCIENT GREEK. A Literary Appro a c h. Second Edition Revised by C.A.E. Luschnig and Deborah Mitchell

C.A.E. LUSCHNIG ANCIENT GREEK. A Literary Appro a c h. Second Edition Revised by C.A.E. Luschnig and Deborah Mitchell C.A.E. LUSCHNIG AN INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK A Literary Appro a c h Second Edition Revised by C.A.E. Luschnig and Deborah Mitchell AN INTRODUCTION TO ANCIENT GREEK A Literary Approach Second Edition

Διαβάστε περισσότερα

THE OXFORD GRAMMAR OF [ Classical Greek [ James Morwood OXFORD UNIVERSITY PRESS

THE OXFORD GRAMMAR OF [ Classical Greek [ James Morwood OXFORD UNIVERSITY PRESS THE OXFORD GRAMMAR OF [ Classical Greek [ James Morwood OXFORD UNIVERSITY PRESS Contents Preface ν Acknowledgements vi Glossary of grammatical terms vii Abbreviations xvii The Greek alphabet and its pronunciation

Διαβάστε περισσότερα

ÍNDICE PRIMERAPARTE. Δεύτερo Μάθημα (Segundalección):Εμείςείμαστε. Presentedeindicativodelverboείμαι.Artículo.Sustantivos... 27

ÍNDICE PRIMERAPARTE. Δεύτερo Μάθημα (Segundalección):Εμείςείμαστε. Presentedeindicativodelverboείμαι.Artículo.Sustantivos... 27 ÍNDICE ÍNDICE Introdución... 9 Prólogoalanuevaversión... 13 PRIMERAPARTE Πρώτo Μάθημα (Primeralección):Γειασας. Elalfabeto.Gruposvocálicosyconsonánticos.Signosortográficos. Elacento... 17 Δεύτερo Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) A Fresh Analysis* Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge Abstract: This detailed study of P 27 suggests some adjustments to the older editions. In addition

Διαβάστε περισσότερα

GLEN W. BOWERSOCK A NEW FUNERARY EPIGRAM FROM LAODICEA AD LYCUM. aus: Epigraphica Anatolica 42 (2009) 152 156. Dr. Rudolf Habelt GmbH, Bonn

GLEN W. BOWERSOCK A NEW FUNERARY EPIGRAM FROM LAODICEA AD LYCUM. aus: Epigraphica Anatolica 42 (2009) 152 156. Dr. Rudolf Habelt GmbH, Bonn GLEN W. BOWERSOCK A NEW FUNERARY EPIGRAM FROM LAODICEA AD LYCUM aus: Epigraphica Anatolica 42 (2009) 152 156 Dr. Rudolf Habelt GmbH, Bonn A NEW FUNERARY EPIGRAM FROM LAODICEA AD LYCUM For Alan Cameron

Διαβάστε περισσότερα

From Zero to the National Greek Exam: An Introduction for Everyone

From Zero to the National Greek Exam: An Introduction for Everyone From Zero to the National Greek Exam: An Introduction for Everyone a workshop at the American Classical League 64 th Annual Institute, Minneapolis, MN Saturday June 25, 2011 2:00-3:30 Wilfred E. Major

Διαβάστε περισσότερα