ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ"

Transcript

1 ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ. Ιατρός Βελονιστής. ΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 5000 ΕΤΩΝ Ας μην ξεχνάμε ότι ο Βελονισμός είναι μια πανάρχαια παραδοσιακή ιατρική μέθοδος που εφαρμόζεται καθημερινά σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και γίνεται συνεχώς για 5000 χρόνια! Είναι μάλιστα η πιο επιστημονική ιατρική που υπάρχει μέχρι σήμερα (αν ισχύει το γεγονός ότι επιστήμη είναι αυτό που στηρίζεται στην παρατήρηση, το πείραμα και την επαλήθευση μέσω επανάληψης). Έτσι έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τις θεωρίες της διότι έχουν επαληθευτεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και για τόσες χιλιάδες χρόνια (σε ζωντανούς ανθρώπους και όχι σε πειραματόζωα). ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ Στην Κίνα όταν λένε «Βελονισμός» εννοούν εκτός της βελονοθεραπείας, την ταυτόχρονη λήψη βοτάνων και την σωστή διατροφή από τον ασθενή. Αν μάλιστα ο ασθενής θέλει να γίνει γρηγορότερα καλά και να διατηρηθεί επί μακρότερον σε κατάσταση υγείας και ισορροπίας εφαρμόζει καθημερινά μία σειρά ασκήσεων σωματικής και νοητικής αυτοπειθαρχίας που είναι χαρακτηριστικό της κινέζικης κουλτούρας και γίνονται καθημερινά σε πάρκα και πλατείες (τέτοιες ασκήσεις είναι το Τάϊ Τσί Τσουάν, το Τσί Κούνγκ και το Ντό Ιν που ενεργοποιούν την παρεγκεφαλίδα και εναρμονίζουν την σχέση εγκεφάλου μυοσκελετικού συστήματος). ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ. (Δέν αναφέρονται εδώ όλες οι αρχές και οι νόμοι τού Βελονισμού, αλλά ότι έχει σχέση και αφορά το μυοσκελετικό σύστημα). Στην θεωρία του Βελονισμού ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σύστημα, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα Ουρανού και Γής, άρα επηρεάζεται από αυτά και εξετάζεται μαζί μ αυτά, ή ασθενεί και θεραπεύεται παράλληλα μ αυτά (οικολογική ιατρική αντίληψη). Το μυοσκελετικό σύστημα είναι η βάση για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

2 Από την παρατήρηση των μυών και την κατασκευή ή την θέση του σκελετού μπορούν να διαγνώσουν τις προδιαθέσεις και τα αδύνατα σημεία ενός οργανισμού ή να διαγνώσουν μία υπάρχουσα ήδη κατάσταση ασθενείας. Το μυοσκελετικό είναι η μία από τις τρείς πύλες που εισβάλουν οι «ασθένειες» στο ανθρώπινο σώμα. Η μία είναι το στόμα (η σωστή ή λάθος διατροφή, παθογόνοι μικροοργανισμοί, τροφικές δηλητηριάσεις κλπ.) Η δεύτερη πύλη είναι είναι η μύτη (το αναπνευστικό), η σωστή ή λάθος αναπνοή, η αναπνοή κρύου ή μολυσμένου αέρα. Ο αέρας εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό στοιχείο της ζωής. Η τρίτη πύλη είναι ο «θώρακας» του σώματος (το μυοσκελετικό) που δέχεται όλες τις εξωτερικές επιδράσεις, χτυπήματα, πολεμικές πληγές, κρύα ρεύματα αέρος, υπερβολική ζέστη, εγκαύματα, υπερβολική υγρασία ή ξηρασία κλπ. Όλες οι εξωτερικές επιδράσεις που εισβάλουν και διαβάλουν τον οργανισμό, και αν δεν είναι υγιής τον καταβάλουν, ή αν δεν είναι ψυχικά υγιής τον πανικοβάλουν, συνοψίζονται με μία γενική έννοια: Παθογόνο Τσί,ή διαβάλουσα ενέργεια, ή στην αρχαιότητα διαβολική ενέργεια(ότι διαβάλει). {το Τσί θα πεί στα κινέζικα ενέργεια και στα ιαπωνικά προφέρεται Κί} [Πρίν από 5000 χιλιάδες χρόνια που όλοι οι λαοί της Γής κατανοούσαν καλύτερα το γύρω περιβάλλον με θεϊκά και διαβολικά στοιχεία, θεωρούσαν πχ. το κρύο ρεύμα αέρος σαν διαβολική δύναμη ή επίδραση στους μύς που εκτίθονταν και πρότασσαν μία θεϊκή δύναμη (την ζέστη από τις βεντούζες) για να διώξουν το κρύωμα, ή το πιάσιμο, ή την καταρροή, ή τον βήχα και να επέλθει η ισορροπία και η αρμονία στο σώμα.] Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝ. Μιά από τις βασικές θεωρίες της παραδοσιακής κινέζικης λαϊκής ιατρικής και του Βελονισμού είναι η αρχή του Γίν και του Γιάν. Είναι η αρχή των δύο αντιθέτων αλλά και συμπληρωματικών δυνάμεων που η ισορροπία τους είναι προϋπόθεση υγείας και αρμονίας. Όπως στο γύρω περιβάλλον παρατηρούμε μία Σελήνη και έναν Ήλιο, σκοτάδι και φώς, κρύο και ζέστη, θηλυκό και αρσενικό, παλίρροια και άμπωτη, Γή και Ουρανό έτσι και στο ανθρώπινο σώμα (που είναι ένα υποσύνολο, ένα όμοιο κομμάτι της δημιουργίας - του περιβάλλοντος) παρατηρούμε τις ίδιες αρχές.

3 Έτσι ο συμπαντικός νόμος Γίν και Γιάν εφαρμοζόμενος στο ανθρώπινο σώμα έχει ως εξής: ΓΙΝ : παρασυμπαθητικό, ηρεμία, κρύο, υπνηλία, ακινησία, εσωτερικά όργανα (σκελετός, σπλαχνικά όργανα), πόδια, κοιλιά κλπ. ΓΙΑΝ : συμπαθητικό, ανησυχία υπερδιέγερση, ζέστη πυρετός, αϋπνία, κινητικότης, εξωτερικά όργανα (μυϊκό σύστημα και δέρμα), κεφάλι, πλάτη κλπ.(όταν ο άνθρωπος είναι στο ύπαιθρο, η πλάτη του «καίγεται» από τον ήλιο, όπως τα τετράποδα που η πλάτη τους είναι το πιό εκτεθειμένο μέρος προς τον ήλιο (Γιάν), ενώ η κοιλιά είναι το πιό σκιερό-σκοτεινό μέρος (Γίν). Έτσι το μυοσκελετικό σύστημα που ενδιαφέρει σήμερα εμάς, δεν θεωρείται στον Βελονισμό σαν ένα ομοιόμορφο όργανο από την κορφή ως τα νύχια, αλλά έχει διαβαθμίσεις αναλόγως των περιοχών (πλάτη κοιλία, μέση γόνατα - πέλματα) και αναλόγως της λειτουργικότητας (αν παρουσιάζει κινητικότητα ακινησία). Έτσι έχουμε Γίν περιοχές των μυών και των οστών και Γιάν περιοχές του μυοσκελετικού [τονίζεται αυτό διότι θα δοθούν άλλα βότανα και άλλη βελονιστική αγωγή αναλόγως των περιοχών. Θα συνδυαστούν μάλιστα και άλλοι παράγοντες όπως η εποχή που εμφανίζεται το πρόβλημα, η εποχή που ο ασθενής λαμβάνει την φυτοθεραπευτική αγωγή, η κράση του ασθενούς, η ηλικία του, το επάγγελμά του, το είδος της ζωής που κάνει (γίν ή γιάν) κλπ. κλπ.] Για παράδειγμα : η μέση η οσφυϊκή μοίρα του σκελετού είναι πιό Γίν σε σχέση με τον αυχένα : είναι πιό ακίνητη από την αυχενική μοίρα, η οποία πραγματοποιεί πιό ευρείες κινήσεις (Γιάν). Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στην οσφυϊκή μοίρα και δεν αντιμετωπιστεί σωστά και ριζικά ή ουσιαστικά (τα παυσίπονα ή τα μυοχαλαρωτικά δεν είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος) αρχίζει να πάσχει και ο αυχένας ή τα γόνατα, τα οποία προσπαθούν να εξισορροπήσουν την προβληματική μέση, διότι το Γιάν προσπαθεί να εξισορροπήσει το Γίν τμήμα της σπονδυλικής στήλης ή του συνόλου του σκελετού. Και αντίστοιχα όταν θεραπεύσουμε σωστά ένα οποιοδήποτε πρόβλημα της οσφυϊκής μοίρας αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά και η αυχενική μοίρα ή ενδεχομένως προβλήματα των γονάτων. Μία άλλη εφαρμογή του νόμου Γίν Γιάν σε υγιείς (ακόμη) ανθρώπους είναι όταν κάθονται με λάθος στάση της σπονδυλικής στήλης ή του αυχένος (επί ώρες στο γραφείο, στο διάβασμα, στον υπολογιστή κλπ.) οπότε επηρεάζονται εξισορροπιστικά και η μέση και οι ώμοι, ή άλλα μέρη του σκελετικού συστήματος.

4 Μία άλλη επέκταση της αρχής Γίν Γιάν του παραδοσιακού Βελονισμού είναι : ότι υπάρχει μέσα αντανακλά και έξω, ή ότι συμβαίνει έξω αντανακλά και επηρεάζει το μέσα. Δηλαδή ότι συμβαίνει στα εσωτερικά όργανα (σπλάχνα) αντανακλά και έξω στα οστά, στο μυϊκό σύστημα, ή στο δέρμα. Αν υπάρχει μία δυσαρμονία, μία δυσλειτουργία ή μία ασθένεια σε κάποιο εσωτερικό όργανο υπάρχει οπωσδήποτε και μία αντανάκλαση, μία επώδυνη περιοχή, ή και μία ελαφρά αλλοίωση σε ένα μυϊκό τμήμα σε κάποιο εξωτερικό σημείο του σώματος ή του δέρματος. Τα ίδια ακριβώς είχαν παρατηρήσει και οι Ασκληπιάδες της αρχαίας Ελλάδας : μία από αυτές τις παρατηρήσεις τους έγινε αργότερα γνωστή ως «Ιπποκρατικό προσωπείο» μιάς και ο Ιπποκράτης το καθιέρωσε σάν επίσημα διαπιστωμένο γεγονός και σάν όρο ιατρικό (όταν σε προχωρημένη βλάβη των νεφρών αλλοιώνονται οι μύς γύρω από τα μάτια και χαλαρώνουν). Οι γιατροί μάλιστα που εξασκούσαν πρίν 50 χρόνια χρησιμοποιούσαν πολύ πιό συχνά τέτοια οδηγά διαγνωστικά «σημεία» που σήμερα με την εισβολή των εξεταστικών μηχανημάτων έχουν ξεχαστεί ή έχουν μείνει στο περιθώριο της αχρηστίας όπως : σημείο Babinski, Laseque, Kerning, Romberg, Cullen, Murphy, Grey Turner, δόντια του Hutchinson, αρθρώσεις του Clutton, σύνδρομο Reiter, νόσος του Crohn, μυϊκή δυστροφία Duchenne και τόσα άλλα σημεία και σύνδρομα που τα οστά ή οι μύς προειδοποιούσαν ή δήλωναν τις δυσλειτουργίες που συνέβαιναν στο εσωτερικό του οργανισμού. Γιά παράδειγμα, οι γιατροί πριν χρόνια, χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους μικροβιολογικές εξετάσεις ήταν σίγουροι ότι ο ασθενής τους είχε σοβαρή βλάβη της καρδιακής λειτουργίας αν παρατηρούσαν το «σημείο» της διαλείπουσας χωλότητας, όπου ουσιαστικά το μυοσκελετικό σύστημα αντανακλά ένα πρόβλημα εσωτερικού οργάνου. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ!! Στα τελευταία χρόνια που άρχισε η δυτική ιατρική να αναπτύσσεται, με το ορθολογιστικό πείραμα και παρατήρηση υπήρξαν ανεξάρτητες περιπτώσεις μελετητών ερευνητών που εντόπισαν επώδυνα σημεία σε διάφορα μέρη του σώματος και τα ονόμασαν trigger points. Αυτοί οι γιατροί ερευνητές χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει Βελονισμός και χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους διότι ζούσαν σε τελείως διαφορετικά μέρη της Γής, απέδειξαν γιά ακόμη μία φορά, μία από τις αρχές του πανάρχαιου Βελονισμού : τα επώδυνα σημεία του μυοσκελετικού συστήματος.

5 Τον 19 ο αιώνα ο γερμανός γιατρός Weihe ανακαλύπτει και επισημαίνει 195 επώδυνα σημεία που συνήθως ενοχλούν τους χιλιάδες ασθενείς που μελετούσε στο νοσοκομείο του. Στις αρχές του 20 ου αιώνα ο αμερικανός γιατρός Head αναπτύσσει την θεωρία των μυϊκών ζωνών που κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα και εντοπίζει σ αυτές τα συχνότερον ευρισκόμενα επώδυνα σημεία που τα ονομάζει trigger points. Στα μέσα του 20 ου αιώνα (1956) ο γάλλος γιατρός De la Fuye επισημαίνει 329 σημεία στο εξωτερικό μέρος του σώματος που συνήθως από μόνοι τους εντοπίζουν οι ασθενείς του και επί το πλείστον τους ενοχλούν. Ο ιδιος εντοπίζει 482 σημεία που με ελαφρό μασάζ δρούν θεραπευτικά, εκ των οποίων τα 432 συμφωνούν απολύτως με τα σημεία του Βελονισμού. Προς τα τέλη του 20 ου αιώνα μια καναδέζα ρευματολόγος-φυσίατρος εντοπίζει 350 trigger points που όλα αντιστοιχούν με βελονιστικά σημεία. Επισημαίνει μάλιστα στο βιβλίο της ότι οι ασθενείς ασυναίσθητα πιέζουν ή μαλάσσουν αυτά τα σημεία, ή αφηρημένοι αφήνουν την παλάμη επάνω τους, ή τα ξύνουν επίμονα, ή τα χαϊδεύουν χωρίς να το συνειδητοποιούν και τελικά αυτή η συχνή επαφή αυτών τών σημείων αποβαίνει κατασταλτική ή και θεραπευτική για τα συμπτώματα που έχει καταλάβει ο ίδιος ο ασθενής.(διότι στον Βελονισμό μάς ενδιαφέρουν πρωτίστως ότι «ΔΕΝ έχει καταλάβει» ακόμη ο ίδιος ο ασθενής, διότι μάς ενδιαφέρει κάθε στιγμή η Πρόληψη.) ΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ!!! Στην κάθε παραδοσιακή φυσική ιατρική που δρά κυρίως ως προληπτική ιατρική, μας ενδιαφέρει να διαγνώσουμε έγκαιρα την Προδιάθεση, την πρώϊμη αδυναμία ενός οργανισμού, ή την Τάση αυτού του οργανισμού να οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου (και με τα λάθη της διατροφής, του τρόπου ζωής, ψυχικής στάσης και διαβίωσης) σε μία πάθηση. Στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην έγκαιρη θεραπεία μιάς μελλοντικής δυσαρμονίας (που αν αφεθεί θα εξελιχθεί μετά από χρόνια σε ασθένεια) μας βοηθά σημαντικά το μυοσκελετικό σύστημα και επειδή οι βελόνες μπαίνουν ουσιαστικά σε μυς ή τένοντες, δια τούτο είναι πρωταρχικής σημασίας. Έτσι τονίστηκε στην αρχή ότι το μυοσκελετικό σύστημα ειναι η βάση για την υγεία ολοκλήρου του οργανισμού! Επιδρώντας λοιπόν σε συγκεκριμένα σημεία του μυϊκού συστήματος (βελονιστικά σημεία) μπορούμε να επηρεάσουμε θεραπευτικά διάφορες εσωτερικές λειτουργίες και να επαναφέρουμε την ομαλότητα σε όποια δυσαρμονία αρχίζει να εμφανίζεται, σε εσωτερικά ή άλλα εξωτερικά όργανα.

6 Αυτή η εμφάνιση συμπτωμάτων είναι το άλλο σημαντικό σημείο. Σε έναν απλό άνθρωπο (μελλοντικό ασθενή) η φευγαλέα εμφάνιση κάποιου αμυδρού συμπτώματος ίσως να περνάει απαρατήρητη, ίσως να κουκουλώνεται με μία ασπιρίνη, ίσως να μεταφράζεται λανθασμένα από την συνύπαρξη άλλων συγκυριών, ίσως να «καταπιέζεται» με την ισχυρή θέληση και υπέρμετρο οπτιμισμό του «μελλοντικού» ασθενούς. Σε έναν σωστά εκπαιδευμένο ιατρό του παραδοσιακού Βελονισμού όλα έχουν τη σημασία τους και κυρίως τα ελάχιστα ή αμυδρά συμπτώματα, που τα θυμίζει και τα επισημαίνει ο ιατρός στον ασθενή, διότι ο ίδιος δεν τα έχει ακόμη συνειδητοποιήσει. (έχουν εμφανιστεί κάποια στιγμή και ελάχιστα, οπότε δεν είναι επίμονα ώστε να τραβήξουν την προσοχή του «υγιούς» ακόμη ανθρώπου) Η ΚΑΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ. Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥΣ. Η καλή ιατρική θεραπεύει σοβαρές ασθένειες και δύσκολες, προχωρημένες καταστάσεις. Η πολύ καλή ιατρική προλαμβάνει και διευθετεί μικρά προβληματάκια, εναρμονίζει αρχόμενες δυσαρμονίες, ανεπαίσθητα συμπτώματα, εξισορροπεί μικρές αποκλίσεις όταν αρχίζουν να συμβαίνουν, όχι όταν έχουν φτάσει σε διαγνώσιμη μετρήσιμη φάση με τα σημερινά μηχανήματα. Τότε είναι σειρά της δυτικής ιατρικής να αναλάβει την σκυτάλη. Το μυοσκελετικό σύστημα είναι ένα από τα πρώτα συστήματα που δίνει τέτοια αρχικά μικρά συμπτώματα που θα επισημάνουν στον ειδικό Βελονιστή ότι κάτι αρχίζει να συμβαίνει σε εσωτερικό όργανο, θα τον καθοδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση (διάγνωση) και θα επέμβει εγκαίρως, ώστε με «μικρές κινήσεις» να προλάβει «μεγάλες καταστάσεις». Έτσι προσπαθεί να θεραπεύει πάντα στο ξεκίνημα των συμπτωμάτων. [αυτό, επειδή δεν είναι ακόμη συνηθισμένο στον δυτικό τρόπο ζωής (που ο άνθρωπος πηγαίνει στον γιατρό όταν έχει εμφανείς ή σοβαρές ενοχλήσεις) χωράει μεγάλες δόσεις καχυποψίας και λασπολογίας από τους πολέμιους του Βελονισμού, που θεωρούν άχρηστη αυτή την ιατρική που ασχολείται με «ανύπαρκτα» ακόμη συμπτώματα και την διαβάλουν διαδίδοντας ότι εξαπατά τους αφελείς.] Βέβαια όποιος με σοβαρότητα ενδιαφερθεί να μάθει την δομή θεραπευτικής λογικής του παραδοσιακού Βελονισμού θα διαπιστώσει ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του για να απολαμβάνει όλα τα οφέλη της κινέζικης λαϊκής ιατρικής.

7 Διότι για να βιώσεις την ουσιαστική Πρόληψη πρέπει να αντιμετωπίσεις αλλιώς την καθημερινότητα, να αφουγκραστείς πράματα που μέχρι τώρα δεν έδινες σημασία, να δείς πλευρές του εαυτού σου που μέχρι τώρα αγνοούσες και να ακολουθήσεις με αυτοπειθαρχία υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Άρα η πολύ καλή ιατρική απευθύνεται σε πολύ καλούς «ασθενείς», που αν και λιγότεροι σε αριθμό έχουν έμφυτη αυτή την τάση γιά αυτοβελτίωση (άρα και γιά Πρόληψη), γι αυτό και αναγνωρίζουν αμέσως διαισθητικά ένα τέτοιο σύστημα φυσικής ιατρικής όπως ο Βελονισμός. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ένας άλλος νόμος της παραδοσιακής λαϊκής ιατρικής και του Βελονισμού που μάς βοηθά να συνδέσουμε το μυοσκελετικό σύστημα με όλα τα υπόλοιπα και με το Όλον τού οργανισμού είναι ο νόμος των 5 στοιχείων, ο οποίος είναι διάμεσος παράγων για την διάγνωση και την θεραπεία όλων των προβλημάτων του ανθρώπου. Θα τον αναφέρουμε εδώ εντελώς επιγραμματικά για την απλή κατανόηση, τού πώς καταχωρούνται και αξιολογούνται οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τις εξωτερικές παρατηρήσεις τών μυών και τών οστών σε σχέση με τις 5 κράσεις τών ανθρωπίνων βιοχημικών κατασκευών και τα 5 στοιχεία της εσωτερικής παθολογίας. Στο στοιχείο ΦΩΤΙΑ ανήκουν τα όργανα : Καρδιά, Περικάρδιο, Λεπτό Έντερο και Τριπλός Θερμαστής (τρείς κοιλότητες: θώρακας, περιοχή κοιλίας, πύελος). Στο στοιχείο ΓΗ ανήκουν τα όργανα : Στόμαχος, Σπλήν και Πάνκρεας. Στο στοιχείο ΜΕΤΑΛΛΟ ανήκουν : Πνεύμονες, Παχύ Έντερο και Δέρμα. Στο ΝΕΡΟ ανήκουν : Νεφρά, Ουροδόχος Κύστη και Σεξουαλικά όργανα άνδρα και γυναίκας. Στο ΞΥΛΟ ανήκουν : Ήπαρ, Χολή. Σε έναν δυτικό γιατρό αυτά ίσως φαίνονται με την πρώτη ματιά ακατανόητα ή παιδαριώδη, διότι έχει διδαχθεί από άλλη οπτική γωνία τον ανθρώπινο οργανισμό - αναλυμένο σε άλλα συστήματα : κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, νευρικό κλπ. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική όμως η θέαση και η προσέγγιση του ανθρώπου γίνεται συνθετικά και όχι αναλυτικά. Γιά παράδειγμα : τα οστά της οσφύος και τα λαγόνια, οι μύς της πυέλου, οι κοιλιακοί και της μέσης συμπεριλαμβάνονται στη λειτουργικότητα του αναπαραγωγικού συστήματος μαζί φυσικά με τα σεξουαλικά όργανα αλλά και με τα νεφρά και

8 τα επινεφρίδια και όχι ξεχωριστά σαν οστίτης ιστός (της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας) και όχι σαν μυϊκός ιστός της πυέλου και της οσφύος. [Αν δεν ζήσει κάποιος επί αρκετούς μήνες στην Κίνα ώστε να τα δεί όλα αυτά να εφαρμόζονται σαν θεραπείες στην καθημερινή πράξη και να διαπιστώσει (με δέος στην αρχή ) πώς όντως όλοι αυτοί οι νόμοι και οι αρχές επαληθεύονται και λειτουργούν με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες βελονιστικά νοσοκομεία και πάνω σε δισεκατομμύρια κόσμο, δεν πρέπει να βγάζει επιπόλαια εύκολα συμπεράσματα απόρριψης ή ανεύθυνες υποτιμητικές κριτικές, επειδή δεν κατανοεί με την πρώτη επιφανειακή ματιά κάτι που δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ στη Δύση]. Παραδείγματα που το μυοσκελετικό γίνεται Πύλη εισόδου για ασυνήθιστες θεραπείες. (θα παρουσιαστούν σε διαφάνειες και θα αναλυθούν εκτενέστερα) Θα αναφερθούν μερικές περιπτώσεις που φαίνονται με την πρώτη ματιά παράλογες, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου από έναν αυτόπτη μάρτυρα με αρκετό φωτογραφικό υλικό, που και ο ίδιος ομολογεί ότι δεν θα τα πίστευε όλα αυτά, αν του τα έλεγε κάποιος τρίτος, έστω και γιατρός! 1. Θεραπεία αναστροφής του εμβρύου κατά τον 7 ο μήνα της κύησης με ήπια επεμβαση στο μυοσκελετικό σύστημα της μητέρας. (Κίνα 1989, Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jiang Su της πόλης Nanjing. ) 2. Θεραπεία χρόνιας αϋπνίας με ήπια επέμβαση στο μυοσκελετικό με μασάζ Τουίνα σε γυναίκα 45 ετών. (Διεθνές Συνέδριο Παραδοσιακών Μασάζ Acupressure και Βελονισμού, Ταϊβάν 1992 Taipei ) 3. Θεραπεία αρχομένου ιδιοπαθούς υδροκεφάλου σε νεογνό 8 ημερών. (Πρότυπο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βελονισμού και Γενικής Ιατρικής της πόλης Taichung, Κεντρική Ταϊβάν 1991) 4. Θεραπεία «εισβολής παθογόνου κρύου στον αυχένα» με αποτέλεσμα πάρεση προσωπικού. (Κίνα 1989, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Xuan Wu της πόλης Nanjing.) 5. Θεραπείες με ενέσιμα εκχυλίσματα βοτάνων (point injection therapy) σε χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες και οσφυαλγίες. (Κίνα 1989, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jian Ye της πόλης Nanjing.) 6. Προληπτική αγωγή για προβλήματα προστάτου με Τάϊ μασάζ (Bangkok 1993, Wat Po Παραδοσιακό Θεραπευτικό & Εκπαιδευτικό Κέντρο, Ταϋλάνδη). 7. Διαγνωστική επισκόπηση για πρόληψη ή θεραπείες. (Ιαπωνία 1996, Εκπαιδευτικό Κέντρο Παραδοσιακού μασάζ SEI TAI στο Τόκυο του θεραπευτή sensei Imoto Kuniaki).

9 8. Προϊούσα μυοπάθεια και η θεραπευτική εφαρμογή των ενεργειακών ασκήσεων Τσί Κούνγκ από τον ίδιο τον ασθενή αλλά και από τον γιατρό πρός τον ασθενή. (Κίνα 1989, Πανεπ. Νοσοκ. Βελονισμού Xuan Wu, επίσημο κρατικό περιοδικό «China Pictorial» πρώτη παγκόσμια ανακοίνωση 1989 για το ιατρικό θεραπευτικό Τσί Κούνγκ και Παγκόσμιο Συνέδριο Βελονισμού στην Αλμπέρτα του Καναδά, 1995 ανακοίνωση του καθηγητού του Harvard : David Eisenberg μελετητού των ενδορφινών σε σχέση με τον Βελονισμό.) ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ. Από το μυοσκελετικό στέλνουμε τα βελονιστικά μηνύματα που θα φθάσουν μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο και αντανακλαστικά θα αρχίσει να ενεργοποιείται ένα όργανο, θα αρχίσουν να εκκρίνονται περισσότερες ενδορφίνες, θα ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό τόξο του νωτιαίου μυελού που θα επηρεάσει με τη σειρά του κάποια όργανα και θα αρχίσει γενικά μια ολιστική ανακατάταξη στον οργανισμού, ύστερα από το βελονιστικό ερέθισμα. Αν όμως υπάρξουν και ουσίες μέσα στο πεπτικό που συνηγορούν και υποβοηθούν στο καλύτερο αποτέλεσμα, είναι ακόμη πιό σίγουρη η θεραπεία, ή ο οποιοσδήποτε στόχος του θεραπευτή. Η θεραπείες με τα φυτά, προϋπήρχαν του Βελονισμού και υπάρχει σοβαρή εμπειρία σε πάνω από 5500 ουσίες (στην πλειοψηφία τους από το φυτικό βασίλειο) που τις δοκίμαζαν άνθρωποι και κυρίως οι ίδιοι οι γιατροί της Κίνας. Οι συνταγές της κινέζικης Φυτοθεραπείας αποτελούνται από 8 10 ουσίες οι απλούστερες και φθάνουν μέχρι ουσίες οι πλέον πολύπλοκες και με συνδυασμούς ουσιών από όλα τα βασίλεια. Στα φυτά (όπως και στις ουσίες από τα άλλα βασίλεια) ισχύει πάλι ο νόμος τού Γίν και τού Γιάν. ΓΙΝ είναι κυρίως τα κάτω μέρη του φυτού, τα κάτω φύλλα σε σχέση με τα πάνω και οι ρίζες (αυτά που ο ήλιος βλέπει λιγότερο), τα μανιτάρια και ότι είναι κοντά στη Γη (όπως πχ. οι οπλές των ζώων όταν χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο έχουν Γίν ιδιότητες και δράση, σε αντίθεση με το κρέας τους ή τον λαιμό με τον θυρεοειδή τους). Οι ρίζες είναι το πλέον Γίν μέρος του φυτού επειδή δεν τις βλέπει ποτέ ο ήλιος και διότι βρίσκονται μέσα στη Γή που είναι ένα από τα πλέον Γίν στοιχεία. (ακόμη πιο Γίν είναι το νερό βέβαια)

10 Και από ρίζα σε ρίζα υπάρχουν συγκριτικά διαβαθμίσεις : πχ. το ραπανάκι ειναι πιό Γιάν από την πατάτα διότι είναι πιό μικρό σε όγκο, πιό οξύ, έχει κόκκινο χρώμα (φωτιά Γιάν) και έχει καυστική γεύση. ΓΙΑΝ είναι κυρίως τα άνω μέρη του φυτού που εκτίθενται στην ισχυρή θερμότητα του ήλιου και αναγκάζονται να παράγουν πιό έντονες ουσίες για να επιβιώσουν σ αυτό το έντονο περιβάλλον. Τα αιθέρια έλαια συγκαταλέγονται στις έντονα Γιάν ουσίες ενός φυτού. Σε σύγκριση όμως μεταξύ δύο αιθερίων ελαίων είναι πιό Γιάν των φύλλων πχ. του ευκαλύπτου ή της μέντας σε σχέση με το πτητικό έλαιο που εξάγεται από την ρίζα της βαλεριάνας ή του ginger. Γενικά τα Γιάν βότανα ή μέρη τών φυτών προκαλούν : υπερδιέγερση, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του σπασμού των μυών, ένταση, αϋπνία, ταχυκαρδίες κλπ. πχ. το βότανο του καφέ που βγαίνει στα κλαδιά ενός δέντρου και είναι συνεχώς εκτεθειμένο στο καύσος του ήλιου και επιπλέον φύεται στα τροπικά μέρη, όπου ο ήλιος είναι πιό Γιάν πιό έντονος, γίνεται ένα πανίσχυρο Γιάν βότανο. Άρα αν πίνεις αυτή την ουσία 2 και 3 φορές τη μέρα, το πλέον σίγουρο είναι ότι δεν σ αφήνει να χαλαρώσεις και να ηρεμίσεις πραγματικά. Έτσι, η μεγάλη απορία της κινέζικης ιατρικής προς την δυτική είναι : - Γιατί όταν συνταγογράφονται ηρεμιστικά φάρμακα δεν απαγορεύεται ρητά το βότανο του καφέ ; Στην Αμερική κυκλοφόρησε ένα βιβλίο το 1998 με τίτλο: Potatoes NOT Prozac από την διαιτολόγο Kathleen Des Maisons που επισημαίνει διάφορα διατροφικά καθημερινά λάθη (διότι ο καφές ή η ζάχαρη «είναι» πλέον είδη διατροφής και τρώγονται για χόρταση) ενώ ξεχνάμε ότι είναι ουσίες από έντονα βότανα και όταν «συνδυάζονται» με άλλα φάρμακα, από άγνοια ή από αμέλεια, δεν πετυχαίνει πλήρως τον σκοπό της η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, με αποτέλεσμα να δίνονται επιπλέον φάρμακα, ή πιό ισχυρά με πιό έντονες παρενέργειες. Γενικά τα Γίν μέρη των φυτών προκαλούν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα Γιάν και δίδονται σε μία Γιάν πάθηση για να την εξισορροπήσουν. Γίν όμως αρχίζει να γίνεται ένα φυτό που διατηρείται πολλά χρόνια χωρίς να καταναλωθεί, διότι εξατμίζονται τα πτητικά έλαιά του τα οποία είναι τα κατ εξοχήν Γιάν στοιχεία του. Το φυτό εφέδρα πχ. αν το αφήσεις στο ράφι για 2 χρόνια, φεύγουν τα περισσότερα πτητικά

11 συστατικά του για τα οποία προτιμάται και δίνεται. Παραμένουν όμως αναλλοίωτα τα Γίν συστατικά του, όπως τα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και οργανικές του ενώσεις. Το τσάϊ που περιμένει 4 5 χρόνια σε ένα ράφι, δεν είναι και απαραίτητα άχρηστο, επειδή χάνονται τα αιθέρια έλαιά του, αλλά χρήσιμο για έναν Γιάν οργανισμό που δεν θά πρεπε να καταναλώνει συχνά Γιάν τύπου τσάγια. Γίν επίσης γίνεται ένα φυτό, ή μία ρίζα γίνεται ακόμη πιό Γίν, όταν ζει στο έδαφος περισσότερα χρόνια και ενηλικιώνεται. Το τζίνσενγκ ενός ή δύο ετών είναι το πιό φθηνό γι αυτόν τον λόγο και διότι χρειαζόμαστε από μία ρίζα την Γίν ενέργειά της (όταν έχει και αρκετή Γιάν ενέργεια, έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες : προκαλεί αϋπνίες, ανεβάζει την πίεση σε μακροχρόνια λήψη, προκαλεί ταχυκαρδίες, επιθετικότητα, υπερδιέγερση, εξάψεις κλπ.) Ενώ το τζίνσενγκ 12 ετών γίνεται σοβαρά ακριβό και όσο ανεβαίνει ή ηλικία του τόσο αστρονομική γίνεται η τιμή του. Υπάρχουν βεβαίως, γνωρίσματα και στη γεύση και στην εξωτερική εμφάνιση και στο χρώμα του ηλικιωμένου τζίνσενγκ γι αυτό όταν γίνονται οι σοβαρές αγοραπωλησίες αυτού του μυθικού φυτού ποτέ δεν είναι τριμμένο ή τεμαχισμένο, αλλά πάντοτε ολόκληρο για να γίνεται η εκτίμησή του από τους ειδικούς. Πολλοί βοτανάδες στην Κίνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περιπλανιούνται στα απάτητα δάση με την ελπίδα να ανακαλύψουν έστω και ένα φυτό τζίνσενγκ από 60 έως 100 ετών, διότι όταν το πουλήσουν θα πάρουν τόσα πολλά λεφτά που δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψουν γιά την υπόλοιπη ζωή τους! ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ. Οι παλιοί γιατροί βοτανοθεραπευτές παρατηρούσαν τις αλλαγές στους σφυγμούς του ανθρώπου από την στιγμή που έπινε ένα βότανο ή μία άλλη ουσία. Το ίδιο έλεγχαν και στον εαυτό τους και σε διαφορετικές εποχές του έτους. Έτσι έχουμε μία τεράστια γνώση γιά τη δράση χιλιάδων ουσιών, τις οποίες χωρίζουν αναλόγως τής γεύσης τους (5 στοιχεία 5 γεύσεις) και αναλόγως με ποιόν μεσημβρινό «ακολουθούν» ή ενεργοποιούν από την στιγμή που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. ΠΕΝΤΕ ΓΕΥΣΕΙΣ : ΦΩΤΙΑ : πικρή, ΓΗ : γλυκιά, ΜΕΤΑΛΛΟ : πιπεράτη-καυστική, ΝΕΡΟ : αλμυρή, ΞΥΛΟ : ξινή-στυφή. Αυτές οι γεύσεις είτε σε φαγητά δοθούν (diet therapy), είτε σε βότανα (φυτοθεραπεία), αν είναι σε μικρές ποσότητες και αραιά, ενεργοποιούν και βελτιώνουν το αντίστοιχο όργανο, αν υπερβαίνουν τα όρια και τρώγονται συχνά, καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες,

12 αποδιοργανώνουν και καταστρέφουν το εκάστοτε στοιχείο (και τα όργανα που ανήκουν σ αυτό). Παραδείγματα φρούτων : (αναφέρεται από ένα φρούτο, ενώ σε κάθε στοιχείο αντιστοιχούν αρκετά.) Την καρδιά που ανήκει στην Φωτιά βελτιώνουν λίγα βερύκοκκα (το καλοκαίρι και όχι από κονσέρβα ) Το στομάχι που ανήκει στη Γή βελτιώνουν λίγοι χουρμάδες (και άλλα γλυκά φρούτα που ανήκουν στο στοιχείο Γή). Τα πνευμόνια, το παχύ έντερο, ή το δέρμα που ανήκουν στο Μέταλλο βελτιώνει λίγο αχλάδι. Τα νεφρά, ουροδόχος κύστη, μήτρα, ωοθήκες, προστάτης που ανήκουν στο Νερό βελτιώνουν λίγα κάστανα. Το ήπαρ και τη χολή που ανήκουν στο Ξύλο βελτιώνουν λίγα νωπά δαμάσκηνα (όταν είναι γλυκόξινα, διότι όταν είναι ξηρά είναι πιό γλυκά και βελτιώνουν καλύτερα το στομάχι και την σπλήνα), ή σούρβα (που είναι ξινόστυφα). Παραδείγματα κρεάτων : Προτιμότερο για την καρδιά και λεπτό έντερο είναι το κρέας του αλόγου. Προτιμότερο για το στομάχι, σπλήνα, πάνκρεας είναι το κρέας του βοδινού. Θεραπευτικότερο για τα πνευμόνια, παχύ έντερο, δέρμα είναι το κρέας του σκύλου (γι αυτό δεν κυκλοφορούν αδέσποτα στην Κίνα ) Θεραπευτικότερο για τα νεφρά και πιό δυναμωτικό για όσους έχουν γενικά προβλήματα μέσης είναι το χοιρινό. Καλύτερο κρέας για όσους πάσχουν από το ήπαρ, ή τη χολή τους ειναι το κοτόπουλο. Παραδείγματα δημητριακών : Για την καρδιά ρύζι μπασμάτι, ή κολλώδες ρύζι. Για το στομάχι, σπλήνα, πάνκρεας το κεχρί είναι το πλέον θεραπευτικό. Για τα πνευμόνια, το παχύ έντερο, δέρμα το ρύζι γενικά. Για τα νεφρά ο αρακάς σούπα. Για το ήπαρ το βραστό σιτάρι. Παραδείγματα βοτάνων : (αναφέρεται τυχαία από ένα βότανο για κάθε στοιχείο.) Καρδιά : φλοιός Σιβηριανού φελλόδενδρου (Phellodendron Amurense Rutaceae). Στομάχι : κινέζικη γλυκύριζα (Glycyrrhiza Uralensis - Leguminosae)

13 Πνεύμονες:φρέσκο τζίντζερ (Zingiber Officinale Zingiberaceae) όχι όμως σε σοβαρά προβλήματα παχέως εντέρ. Νεφρά : άλγη και φύκια (Algae, Sargassum Fusiforme Sargassaceae) Ήπαρ : νωπά αγίνωτα δαμάσκηνα (Prunus Japonica Rosaceae) ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ : ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ, ΟΥΔΕΤΕΡΗ, ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ. Αναλόγως με την εποχή και την φύση της ασθένειας (αν προκαλεί στον ασθενή κρυάδες, κρύα άκρα, ή εξάψεις ζέστης και εύκολους ιδρώτες, αν έχει δηλαδή φύση Γίν ή Γιάν) δίνουμε τα καταλληλότερα τρόφιμα και διαλέγουμε τα σωστότερα βότανα για να είναι πιό ολοκληρωμένη η θεραπεία. Αν πχ. μία γυναίκα έχει εξάψεις και τρώει πιπέρια, καρυκεύματα, τζίντερ, καφέ, γλυκά, λιπαρό κρέας και πίνει και τζίνσενγκ επειδή άκουσε ότι είναι δυναμωτικό, δυσκολεύει πολύ την κατάστασή της και εξουθενώνει τον οργανισμό της (στην προσπάθειά του να διατηρήσει μία ομοιόσταση και μία ισορροπία στις «λάθος» ουσίες που τού προσφέρει για καθημερινή διατροφή! ) Έτσι, για να συνταγογραφηθεί ένα βότανο, ή να προταθεί ένα είδος διατροφής λαμβάνεται υπ όψιν και αυτός ο παράγοντας, της ιδιότητας της κάθε ουσίας, αν δροσίζει, αν θερμαίνει τον οργανισμό, ή απλώς αν είναι ουδέτερη. ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η ΒΟΤΑΝΑ : Φύτρα αλφάλφα, σπαράγγια, αγγούρι, σπανάκι, φύλλα παντζαριών, κιχώριον, σέληνο, σεληνόριζα, λάχανο, ρίζα νούφαρου, φύλλα ταραξάκου, μανιτάρια, τσουκνίδες, νεροκάρδαμο, ραδίκι, κίτρινη κολοκύθα, κόκκινο λάχανο, αντίδια, σκουρόχρωμο πεπόνι, φύτρα σόγιας, ταμαρί, τοφού, taragon, turmeric, σάλτσα σόγιας, μίζο, κεχρί, σίκαλις, σιτάρι, κριθάρι, πικρά κουκούτσια βερύκοκκου, καρποί ginkgo biloba, σύκα, μπανάνα, καρύδα νωπή, γκρέϊπφρουτ φράπα, λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι, λωτός (φρούτο), ανανάς, καρπούζι, αχλάδι, καραμπόλα (star fruit), τζάκφρουτ, κεφίρ, γιαούρτι, αυγό πάπιας, αυγά ψαριών, κρέας κάβουρα, χταπόδι, γαρίδες, αστακός, μύδια, καλαμάρια, σουπιά, ψάρια, χυμός αλόης, υδρόμελι, φυσικό ξινό νερό, χυμοί : κοκκοφοίνικα, λεμονιού, ζαχαροκάλαμου, πεπονιού, καρπουζιού, τσάγια : καμέλια (green tea), χρυσάνθεμο, χαμομήλι, μέντα, μουστάκια αραβόσιτου, βοράγινον το φαρμακευτικό, ταραξάκο, βερβένη (ιεροβοτάνη), σύμφυτο, άρκτιον λάπα, πτελέα κλπ. ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η ΒΟΤΑΝΑ : Αραβόσιτος, μαύρο ρύζι, κόκκινο ρύζι, σίκαλις, φασολάκια μαυρομάτικα, φασόλια Aduki, κόκκινα φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια, αμύγδαλα, σπόροι νούφαρου, φυστίκια, σπόρια πεύκου,

14 γλυκά κουκούτσια βερύκοκκου, παντζάρι ρίζα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινο λάχανο, κουνουπίδι, κινέζικο ανθισμένο λάχανο, μάραθο, γλυκοπατάτα, καρότο, κολοκύθα μεγάλη, αποξηραμένο μανιτάρι Shiitake, καπνιστό ψάρι, παπάγια, σταφύλι, μήλο, χουρμάς, σύκο νωπό, γκουάβα, δαμάσκηνο, σμέουρο, γάλα, ανθότυρο, αμυγδαλόγαλα, γάλα ρυζιού, κριθαριού, τσάγια : θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαϊντανός, βατόμουρο, σαμπούκου φύλλα, γλυκύριζα, πευκοβελόνες. ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η ΒΟΤΑΝΑ : Πλιγούρι βρώμης, φακές, κάστανα, καρύδια, σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο), σπόροι καρπουζιού, ηλιόσπορα, σουσάμι, καυτερό λευκό καρότο, κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, σκόρδο, είδος κινέζικου κρεμμυδιού, φύλλα και σπόροι κοριάνδρου, πράσο, φρέσκος βασιλικός, φύλλα δάφνης, κύμινο, κάρδαμο, ρίζες τζίντζερ, κανέλλα, μουστάρδα, ευγενία (μοσχοκάρφι ή γαρύφαλλο-καρύκευμα), ρίγανη, πιπεριά καυτερή, αρτεμισία, μοσχοκάρυδο, λεμονόχορτο, μαύρος και κόκκινος χουρμάς, αυγό κότας, βοδινό κρέας, μοσχαρίσιο, χήνα, κότα, αρνί, περιστέρι, χοιρινό, κουνέλι, γαλοπούλα, βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, τυρί κρέμα, αλκοόλ, κακάο, καφές, φρούτο Rambutan, Lychee, Longan, Durian, Mango, Blackberry, blackcurrant, βερύκοκκο, κεράσι, φράουλα, τσάγια : ρίζα τζίνσενγκ, Dang gui, Dang shen, φλούδα μανταρινιού ή πορτοκαλιού, βασιλικός, φύλλα δάφνης, φύλλα και σπόρια άνηθου, φύλλα και σπόρια μάραθου, αρτεμισία, savory, star anise, spearmint, fenugreek, σπόροι caraway κλπ. ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΒΟΤΑΝΟ. Στην αρχαία Κίνα ο αυτοκράτορας ήταν συνήθως και γιατρός και φιλόσοφος και πολεμιστής και οικογενειάρχης και μουσικός και μάγειρας και κηπουρός και ότι άλλο έπρεπε να γνωρίζει ένας συνετός άνθρωπος για να μπορεί να διοικεί σωστά μια ολόκληρη «οικογένεια» όπως ήταν η αυτοκρατορία του, ώστε να ευημερούν όλοι. Πολλές φορές μερικοί αυτοκράτορες με έφεση προς την ιατρική είχαν σαν συμβούλους 200 και 300 γιατρούς αυλικούς και συχνά προσκαλούσαν άλλους ονομαστούς βοτανοθεραπευτές γιατρούς από μακρινά μέρη της επικράτειας για να συγκρίνουν τις γνώσεις τους. Ξοδευόταν τεράστια κονδύλια για θέματα έρευνας γύρω από την υγεία και παροιμιώδες έχει μείνει στην ιστορία ένα πείραμα που έκανε ένας αυτοκράτορας τον 3 ο αιώνα μχ στην αυλή της απαγορευμένης πόλης : Κατασκεύασε μια τεράστια δεξαμενή σε διαστάσεις ενός γηπέδου τέννις, την επίστρωσε με πλακάκια πορσελάνης και ζήτησε να γεμίσει μέσα σε μία μέρα από τα ούρα υγιών αγοριών ηλικίας χρονών. Χιλιάδες νέοι συνελλέγησαν με ιδιαίτερη προσοχή και ούρησαν μέσα

15 σ αυτή την δεξαμενή, ώστε τις επόμενες μέρες να μελετήσουν οι γιατροί, χημικοί και άλλοι επιστήμονες σύμβουλοι του παλατιού την συμπύκνωση και την κρυσταλλοποίηση των ούρων, με ενδιαφέρον να παραχθεί μία ουσία που θα έδινε απεριόριστες ερωτικές επιδόσεις στον αυτοκράτορα. Απομόνωσαν έτσι για πρώτη φορά ανδρογόνες ορμόνες! Μάλιστα, ο αμερικανός ερευνητής - γιατρός γυναικολόγος, που σκέφτηκε να απομονώσει για πρώτη φορά τα οιστρογόνα για καλύτερη βοήθεια των πελατισσών του, ζούσε κοντά στην China Town της πόλης του και είχε ακούσει τυχαία αυτή την ιστορία από τούς κινέζους γείτονές του και εφάρμοσε το ίδιο, από ούρα όμως εκατοντάδων εγκύων φοράδων! Η επισταμένη και μακροχρόνια έρευνα που έγινε σε 5500 ουσίες, από χιλιάδες κινέζους γιατρούς της αρχαιότητας και για χιλιάδες χρόνια, μάς δίνει ασύλληπτες πληροφορίες για τα φυτά και τις άλλες ουσίες που χρησιμοποιούσαν από τότε. Αναφέρω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από την Materia Medica πού διδάσκεται σήμερα στα κινέζικα πανεπιστήμια του παραδοσιακού Βελονισμού : Folium Eriobotryae japonica : φύλλο μουσμουλιάς : Γεύση : πικρή, Ιδιότητα : δροσιστική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Πνεύμονες, Στόμαχος. (πχ. δίδεται σε χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικές παθήσεις με βήχα, εμμέτους, λόξυγκα, ρεψίματα,ναυτία κλπ.) Fructus Piperis Nigri (Piper nigrum) : κοινό πιπέρι : Γεύση : δριμεία, στυφή, Ιδιότητα : θερμαντική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Στόμαχος, Παχύ έντερο. (πχ. σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει σοβαρό κρύωμα με καταβολή δυνάμεων, διάρροια και ρίγη κλπ) Cortex Cinnamomi Cassiae: φλοιός δέντρου κανέλλας : Γεύση : δριμεία, γλυκιά, Ιδιότητα : θερμαντική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Νεφρά, Σπλήν, Ήπαρ, Ουροδόχος κύστη. (πχ. για να δυναμώσει τα νεφρά και να ενεργοποιήσει το Γιάν, δυσμηνόρροια, διάρροια, σπερματόρροια κλπ) Radix Paeoniae Rubra (Paeonia obovata lactiflora): ρίζα ερυθράς παιονίας: Γεύση : ξινή, πικρή Ιδιότης : δροσιστική Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Ήπαρ, Σπλήν. (πχ. αμηνόρροια, όγκους κοιλίας ή λεκάνης, σε σπασμούς μυϊκούς, μορφές υπέρτασης, πρησμένα μάτια κλπ) Fructus Foeniculi Vulgaris (fennel fruit) : μάραθο : Γεύση : δριμεία, στυφή, Ιδιότης : ελαφρώς θερμαντική,

16 Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Στόμαχος, Ήπαρ, Νεφρά. (πχ. κήλη, πόνους κάτω κοιλίας από «εισβολή» Κρύου στην περιοχή του πεπτικού, δυσπεψία, ανορεξία κλπ) Radix & Rhizoma Oryzae Glutinosae (Oryza sativa): ριζίδια κοινού ρυζιού : Γεύση: γλυκιά, Ιδιότης: ουδέτερη, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Ήπαρ, Πνεύμονες, Νεφρά. (πχ. σε έντονους,ξαφνικούς ή νυχτερινούς ιδρώτες, σε πυρετούς όταν το Γίν του αρρώστου είναι λίγο κλπ) Flos Tussilagi Farfarae (Tussilago farfara) : βήχιον : Γεύση : δριμεία, στυφή, Ιδιότης : ελαφρώς θερμαντική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Πνεύμονες. (πχ. σε βήχα, συρίττουσα αναπνοή, αποχρεμπτικό, αντιασθματικό, βρογχικό άσθμα, αντιβηχικό κλπ) Semen Trigonellae Foeni-graeci : σπόροι τριγωνέλλας : Γεύση : πικρή, Ιδιότης : ελαφρώς θερμαντική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Νεφρά, Ήπαρ. (πχ. σε κοιλιακή εξόγκωση, δυσμηνόρροια, κήλη, προβλήματα όρχεων από διάταση κοιλίας + λεκάνης κλπ) Fructus Arctii Lappae (Arctium lappa) : Γεύση : στυφή, ελαφρώς πικρή, Ιδιότης : ελαφρώς δροσιστική, Μεσημβρινοί που επηρεάζονται : Πνεύμονες, Στόμαχος. (πχ. δυσκοιλιότης από ηπατικά προβλήματα, πρησμένο κόκκινο λαιμό, πυρετό, βήχα, αποτοξινωτικό κλπ) Folium Mori Albae : φύλλο μουριάς (με λευκά μούρα) : Γεύση : γλυκιά, ελαφρώς πικρή, Μεσημβρινοί : Πνεύμονες, Ήπαρ. Ιδιότης : ελαφρώς δροσιστική. (πχ. σε βήχα με ξηρό λαιμό και κίτρινα πτύελα, οφθαλμολογικά προβλήματα, ενδοφθαλμική υπέρταση κλπ) Fructus Mori Albae : ανθισμένος καρπός μουριάς : Γεύση : γλυκιά Ιδιότης : δροσιστική, Μεσημβρινοί : Ήπαρ, Νεφρά. (πχ σε αϋπνίες, ίλιγγοι, πρώϊμο άσπρισμα μαλλιών, δυσκοιλιότης, εμβοές ώτων, θαμπή όραση κλπ) Herba Menthae (Peppermint) : μέντα : Γεύση : δριμεία, αρωματική, Ιδιότης : ελαφρώς δροσιστική,

17 Μεσημβρινοί : Πνεύμονες, Ήπαρ. (πχ. σε κεφαλαλγία με πύρετό και βήχα, ιλαρά, γυναικολογικά, ψυχική αστάθεια, φλεγμονές ματιών κλπ) Flos Chrysanthemi Morifolii : άνθος χρυσάνθεμου : Γεύση : γλυκιά, ελαφρώς πικρή, Ιδιότης; ελαφ. δροσιστική Μεσημβρινοί : Πνεύμονες, Ήπαρ. (πχ. σε κεφαλαλγίες με πυρετό, ίλιγγοι, θαμπή όραση, ενδοφθαλμική πίεση, δακρύρροια κλπ) Periostracum Cicadae (Cryptotympana atrata) : εναπομείναν περιόστρακο του τζίτζικα : Γεύση : γλυκιά, αλμυρή, Μεσημβρινοί : Πνεύμονες, Ήπαρ. Ιδιότης : ελαφρώς δροσιστική. (πχ. σε πρησμένο λαιμό, αφωνία, δερματικά εξανθήματα, ιλαρά, παιδικοί σπασμοί, πρησμένα μάτια κλπ) Os Sepiae (Sepia esculenta) : κόκαλο σουπιάς : Γεύση : αλμυρή, Ιδιότης : ελαφρώς θερμαντική, Μεσημβρινοί : Ήπαρ, Νεφρά, Στόμαχος. (πχ. αντιαιμορραγικό, λευκόρροια, αιμορραγία μήτρας, πρόωρη εκσπερμάτωση, επιγαστρικά άλγη κλπ) Concha Ostreae (Ostrea gigas):κέλυφος μεγάλης κοχύλας (απ όπου βγαίνει η ομοιοπαθητική Calcarea Carbonica) Μεσημβρινοί : Ήπαρ, Νεφρά. Γεύση : αλμυρή, στυπτική, Ιδιότης : δροσιστική. (πχ. σε αϋπνίες, ταχυκαρδίες άγχους, υπερκινητικότης, κεφαλαλγία, ίλιγγοι, υπεριδρωσία, βρογχοκήλη κλπ) Bombyx Batryticatus (Bombyx mori) : μεταξοσκώληξ αποξηραμένος : Γεύση : στυφή, αλμυρή, Ιδιότης : ουδέτερη Μεσημβρινοί : Ήπαρ, Πνεύμονες, Στόμαχος. (πχ. παιδικοί σπασμοί, παράλυση προσωπικού, εξανθήματα με κνησμό, αφωνία, πονόλαιμος, εξανθήματα) Buthus Martensi : σκορπιός αποξηραμένος (ολόκληρος): Γεύση: στυφή, αλμυρή, Ιδιότης: ουδέτερη, δηλητηριώδης Μεσημβρινοί : Ήπαρ.

18 (πχ. σε πάρεση προσωπικού, ημιπληγία, βαρειές ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια, χοιράδωση κλπ.) Nidus Vespae (Polistes mandarinus Saussure) :φωλιά από σφήκες: Γεύση: γλυκιά, Ιδιότης: ουδέτερη, δηλητηριώδης Μεσημβρινοί : Πνεύμονες, Ήπαρ, Στόμαχος. (Μόνον για εξωτερική χρήση : αποτοξινώνει από δηλητήρια, δίδεται σε βαρεία πυώδη μαστίτιδα κλπ.) Os Draconis (απολιθωμένα μεγάλα οστά από μαμούθ ή ελέφαντες ή ανώτερα θηλαστικά που βρέθηκαν θαμμένα ) Μεσημβρινοί : Καρδιά, Ήπαρ, Νεφρά, Παχύ Έντερο. Γεύση: γλυκιά,στυπτική, Ιδιότης : ουδέτερη (πχ. σε αϋπνίες, επιληπτικοί σπασμοί, ταχυκαρδίες άγχους, λευκόρροια, μητρορραγία, ίλιγγοι, ιδρώτες κλπ) Πάντα όλες αυτές οι ουσίες συνδυάζονται με άλλες, ώστε άλλοτε να ενδυναμώνεται η δράση τους και άλλοτε να αποδυναμώνονται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Στους συνδυασμούς αυτούς λαμβάνεται υπ όψιν η κράσις του ασθενούς και η εποχή που γράφεται η συνταγή. ΠΡΙΝ ΚΡΙΝΕΤΕ Η ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ. Όπως φαίνεται, ο παραδοσιακός Βελονισμός λαμβάνει υπ όψιν του πολλά δεδομένα ταυτόχρονα πρίν θεραπεύσει έναν ασθενή ή έναν «υγιή», γι αυτό φαντάζει δυσνόητος και περίπλοκος. Αν εφαρμοστεί σωστά από τον ασθενή πρόγραμμα διαιτητικής αγωγής έχει πάντα πιό εμφανή και πιο γρήγορα και σίγουρα αποτελέσματα. Αν ακολουθεί ο «υγιής» ή ο ασθενής, τις ασκήσεις, τις σωστές ώρες ύπνου, ανάπαυσης και κινητοποίησης και άλλους βασικούς κανόνες της κινέζικης ιατρικής, τα οφέλη θα είναι πιό μόνιμα και μακροχρόνια. Επειδή πρόκειται γιά μία θεραπεία ήπια και φυσική, όλα ακολουθούν έναν φυσικό ρυθμό και πρέπει να περιμένεις αρκετά για να φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα δια τούτο δεν προτιμάται στις επείγουσες καταστάσεις. Μία συχνή παρεξήγηση που συμβαίνει από αυτούς που γνωρίζουν λίγα πράματα για τα βότανα και αγνοούν την κινέζικη ιατρική, είναι ότι νομίζουν ότι έγινε λάθος στην συνταγογράφηση τών βοτάνων : Πχ. σε μία περίπτωση αϋπνίας θα περίμεναν να δούν καμία βαλεριάνα, καμία πασιφλόρα, κανένα humulus lupulus, λίγο kava-kava, έστω και κανένα υπερικό ή τίλιο Αλλά όταν

19 αντικρίσουν καμία συνταγή με taraxacum officinale, ή cynara scolymus, ή aloe vera, ή crataegus oxyacantha, ή agropyron repens, ή melissa officinalis, ή vinca major, agnus castus, cascara sagrada, ή και arctium lappa κλπ. που βγαίνουν πέρα από κάθε λογική «δυτική», ας μήν βιαστούν να κατακρίνουν. Διότι στον Βελονισμό δεν ενδιαφέρουν μόνο αυτά πού φαίνονται, αλλά αυτά που έρχονται και δεν φαίνονται ακόμη η αυτά που κρύβονται πίσω από τα φαινόμενα συμπτώματα Ή ας περιμένουν υπομονετικά μέρες και να ξαναρωτήσουν τον ασθενή, τι άλλα έχουν βελτιωθεί, πρίν περάσει και η αϋπνία. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ; Επειδή ο Βελονισμός απαιτεί την συνειδητή συμμετοχή του ασθενούς, που εξαρτάται η καλή έκβαση της θεραπείας του από την ίδια του την επιμέλεια και δύναμη αυτοπειθαρχίας δεν ενθαρρύνουμε τον οποιονδήποτε περίεργο που βιάζεται σε λίγες μέρες «να γίνει καλά», να «δοκιμάσει» και τον Βελονισμό Η φιλοσοφία του Βελονισμού απέβλεπε στην ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ μέσα από την Πρόληψη και την Αυτογνωσία. Πρόληψη = όσο πιό καλά προλάβω τις περισσότερες αρρώστιες - τόσο λιγότερο θα σπαταληθεί η ζωτική ενέργεια του οργανισμού, αντιμετωπίζοντας συχνά ασθένειες και προβλήματα, με αποτέλεσμα την σύντομη εξουθένωσή του και το πρόωρο γήρας. Αυτογνωσία = όσο πιό καλά γνωρίζω : τι μου ταιριάζει καλύτερα, τι με βλάπτει περισσότερο, ποιές τροφές με κάνουν πιό υγιή, ποιές κακές έξεις ή λάθος συνήθειες μού καταστρέφουν την σωματική ή ψυχική μου αρμονία, ποιό πρόγραμμα καθημερινής ζωής με κάνει να αποδίδω καλύτερα και να δρω πιό ελεύθερα (από αρρώστιες που με καθηλώνουν και από ψυχικά πάθη που με αποδιοργανώνουν), ποιές ασκήσεις με κάνουν να έχω καλύτερη απόδοση τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, ποιά στάση ζωής με εμποδίζει να έχω καθημερινή χαρά και να μεταδίδω κάτι χρήσιμο και θετικό στον πλησίον μου κλπ. κλπ. Τελικά όσοι κατάφερναν να ζήσουν μακρόβια απεδείκνυαν στους πλησίον τους ότι είχαν ζήσει μία σοφή και ενάρετη ζωή επειδή αντελήφθησαν έγκαιρα τους νόμους που διέπουν τον Ουρανό και τη Γή (άρα και τον οργανισμό τους), τους εφάρμοσαν σωστά, χωρίς να καταστρέφουν την Φύση και τον εαυτό τους! Όπως ακριβώς το Γνώθι σ αυτόν ήταν το υπέρτατο επίτευγμα για τους έλληνες προγόνους μας και εμπεριείχε όλα τα ανωτέρω!!

20 ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Στην επιστήμη δεν ισχύει η δύναμη του ισχυροτέρου, ούτε και η υπερίσχυση της πλειοψηφίας. Αν ένας μόνον έχει διαφορετική άποψη ή άλλη γνώμη, η οποία «δουλεύει» ικανοποιητικά και με επιτυχία σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, οφείλουμε να επανεξετάσουμε την οπτική γωνία που βλέπει την επιστήμη του. Στην ιατρική ο στόχος όλων των μεθόδων είναι η υγεία και η ευτυχία του ανθρώπου. Μάλιστα αν η μία δίνει όλη την προσοχή της στην πρόληψη και η άλλη στρέφει όλες τις έρευνές της στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο ίδιος ο σημερινός άνθρωπος που έχει να διαλέξει μεταξύ πολλών μεθόδων, αναλόγως τής φάσης και τής πορείας που βρίσκεται η υγεία του. Αρκεί να τον ενημερώσουν σωστά γιά το πώς πρέπει να διαλέγει την σωστή ιατρική μέθοδο στην σωστή στιγμή! Όπως κάνει σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας.

Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς

Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς Εισαγωγικά Ιστορική εξέλιξη Χρήσεις των βοτάνων Κυριότερα βότανα και φυτά Συλλογή βοτάνων Υπερτροφές Ιστορική εξέλιξη υπερτροφών Κυριότερες υπερτροφές Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ επωνυμία: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ "Β Ι Ο Α Γ Ρ Ο Σ" Α.Ε. προϊόντος ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΦΡΟΥΤΑ ΔΙΣΚΑΚΙ / ΧΥΜΑ 20000 κιλά Όλο το έτος Β 31.08.2015 ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΦΡΟΥΤΑ ΔΙΣΚΑΚΙ / ΧΥΜΑ 1000 κιλά Όλο το έτος Μ 31.08.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο Η σημασία των φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ Εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση 73.000 Σιτηρά Σίτος μαλακός 87.000 30.450 ξ.β. ξ.β. 0,35 ξ.β. Σίτος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ Α/Α ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ 1 Κοφτό Μακαρονάκι Κιλά 600 2 Κριθαράκι Κιλά 250 3 Ρύζι τύπου Κίτρινο Κιλά 1000 Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ 4 Γάλα Φρέσκο Τεμάχιο 1,5 480 6 Γάλα πλήρες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ ΜΕ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΠΙΘΑΝΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. (filic acid, folic acid, folacin, vitamin B9, vitamin Bc, vitamin M)

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ ΜΕ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΠΙΘΑΝΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. (filic acid, folic acid, folacin, vitamin B9, vitamin Bc, vitamin M) Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ ΜΕ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΠΙΘΑΝΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (filic acid, folic acid, folacin, vitamin B9, vitamin Bc, vitamin M) ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ (mcg/100g) Δημητριακά

Διαβάστε περισσότερα

Golden Dragon. (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού

Golden Dragon. (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού Golden Dragon (Ευγενικού και Αγιοστεφανίτων 4, Ηράκλειο 712-02) Μενού Ορεκτικά Κινέζικο ψωμί στον ατμό 1,80 Σουβλάκι satay 4,80 Γαρίδες τυλιγμένες σε πατάτα 6,30 Τηγανητά spring rolls 2,80 Γεμιστές φτερούγες

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Π.Α.

ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. Α/Α ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Π.Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑ Α ΤΡΟΦΙΜΑ Α/Α ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΟΝΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 2. Το άρθρο 14, περιπτ. Ιγ του ν. 721/1977, όπως τρο ποποιήθηκε με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του ν. 2732/ 30.7.1999 (Α 154). 3. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Για το Οικονομικό Έτος 2016

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Για το Οικονομικό Έτος 2016 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Για το Οικονομικό Έτος 2016 ΟΜΑΔΑ Α1 ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ 1 ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ 160γρ ΤΕΜ 450 2 ΑΛΑΤΙ ΣΑΚΟΥΛΑ 500γρ ΤΕΜ 500 3 ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1000γρ ΤΕΜ 500 4 ΑΛΕΥΡΙ ΦΑΡΙΝΑ 500γρ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Τι είναι ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) Ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) είναι μια Ιατρική Μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού με διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗ.ΚΟΙΝ.Ε. Δ.Ε. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗ.ΚΟΙΝ.Ε. Δ.Ε. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ, ΤΟ ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ. ΚΑΙ ΤΗ ΔΗ.ΚΟΙΝ.Ε. ΕΤΟΥΣ 2015» Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Του Έδρα Οδός. Αριθμός. Τηλέφωνο Fax : ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Z' - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Της επιχείρησης:... Τ.Κ...Τηλ... Fax...

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Z' - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Της επιχείρησης:... Τ.Κ...Τηλ... Fax... ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Z' - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ομάδα Α: Είδη Κρεοπωλείου: Τμήμα 1 : Παιδικοί & βρεφονηπιακοί Σταθμοί ΝΠΔΔ : ΔΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-ΓΕΡΑΣ-ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ-ΑΓΙΑΣΟΥ- ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΠΕΤΡΑΣ-ΕΡΕΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Οι εποχές των Φρούτων

Οι εποχές των Φρούτων Οι εποχές των Φρούτων Φρούτα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Αβοκάντο Ακτινίδιο Αχλάδι Βερίκοκο Βύσσινο Γκρέιπ φρουτ Δαμάσκηνο

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 1 η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΕΙΔΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ, ΕΙΔΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ,

ΦΥΛΛΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 1 η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΕΙΔΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ, ΕΙΔΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η ΟΜΑΔΑ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Της επιχείρησης, έδρα..., οδός..., αριθμός, τηλέφωνο., fax... Α/Α Ε Ι Δ Ο Σ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ TIMH/ΜΟΝΑΔΟΣ 1 ΚΡΕΑΣ ΜΟΣΧΟΥ ΚΙΛΌ 2080 2 ΚΙΜΑΣ ΜΟΣΧΟΥ ΚΙΛΌ 3100

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΙΜΟΛΗΠΤΕΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ. α/α ΕΙΔΟΣ ΤΙΜΕΣ #DIV/0! 5 ΔΥΟΣΜΟΣ #DIV/0! 6 ΚΑΡΟΤΑ #DIV/0! 7 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΙΜΟΛΗΠΤΕΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ. α/α ΕΙΔΟΣ ΤΙΜΕΣ #DIV/0! 5 ΔΥΟΣΜΟΣ #DIV/0! 6 ΚΑΡΟΤΑ #DIV/0! 7 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ 1 ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΚΙΛΟΥ 2 ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΕΜΧ 3 ΑΝΗΘΟΣ ΤΕΜΧ 4 ΒΛΗΤΑ 5 ΔΥΟΣΜΟΣ 6 ΚΑΡΟΤΑ 7 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ 8 ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΕΓΧΩΡΙΟ 9 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ 10 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΧΛΩΡΑ 11 ΛΑΧΑΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 12 ΛΑΧΑΝΟ ΛΕΥΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ)

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) Α/Α ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) 0,5 0,8 1,0 1,2 120% ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ (101) 572,58 70,00 12,50 20,00 25,00

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΣΒΕΣΤΙΟ Πρόκειται για ένα μακρομέταλλο ή μακροστοιχείο ή μακροορυκτό ή ανόργανο στοιχείο. Αντιπροσωπεύει το 2% του σωματικού βάρους. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος! Φαρμακευτικός,Σύλλογος,Θεσσαλονίκης, ΔΙΑ,ΒΙΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη20.3.2013 ΑναστασίαΔ.Κόκκαλη ΚλινικόςΔιαιτολόγος Διατροφολόγος ΥπεύθυνηΤομέαΔιαιτολογίαςΙΕΚΞΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΡΟΦΙΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΆΜΦΙΣΣΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ

«ΤΡΟΦΙΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΆΜΦΙΣΣΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ 5 η Υ.Πε. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Άμφισσα, 09.07.2012 Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: «ΤΡΟΦΙΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΆΜΦΙΣΣΑΣ Προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ.(ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ/ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ) ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι η φαινυλκετονουρία?

Τί είναι η φαινυλκετονουρία? Οι παρακάτω πληροφορίες σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη δίαιτα του φαινυλκετονουρικού παιδιού, ώστε να είστε περισσότερο σίγουροι και λιγότερο αγχωμένοι εσείς και οι γονείς όταν το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία)

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) Πριν ξεκινήσεις 1. Επέλεξε το χώρο (νερό, καλό έδαφος) 2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) 3. Ξέχασε κατ αρχήν ευαίσθητα και σπάνια φυτά. Πρώτα περπάτα σε γνωστά μονοπάτια και σ αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ;

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ; ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ο σ τ ε ο π ό ρ ω σ η καλείται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς όμως να έχουμε διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. Η φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και άσκηση: τα προγράμματα και οι δράσεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας

Διατροφή και άσκηση: τα προγράμματα και οι δράσεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας Διατροφή και άσκηση: τα προγράμματα και οι δράσεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

Σιάτσου. Σιάτσου. Συμβουλές και μυστικά

Σιάτσου. Σιάτσου. Συμβουλές και μυστικά Το βιβλίο Σιάτσου Συμβουλές και μυστικά: I I I Σιάτσου Συμβουλές και μυστικά Εξηγεί την κινεζική θεωρία της ροής ενέργειας στο σώμα Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η εναρμόνιση με αυτή τη ροή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ μαγειρεμα ΣΤΟΝ ΑΤμΟ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ μαγειρεμα ΣΤΟΝ ΑΤμΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ μαγειρεμα ΣΤΟΝ ΑΤμΟ ΜΑΓΕΙΡΕμΑ ΣΤΟΝ ΑΤμΟ, μια ΒΕΛΤΙΣΤΗ μεθοδοσ μαγειρεματοσ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙμΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία 5 Ιουνίου 2010 1η Ημερίδα Μαιευτικής Ρεφλεξολογία είναι η συμπληρωματική θεραπεία που ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, χέρια, αυτιά με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 1ο Σεµινάριο Εισηγητής: Χαρίσιος Καρανικιώτης Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 10.00-14.00: Ζωτική ενέργεια Αίµα - Σωµατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194

ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194 Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-Ι ΡΥΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : Κυπαρίση Γεωργία ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης Βασίλης Πουλάκης MD, PhD, FEBU Aν. Kαθηγητής Iατρικής Σχολής Παν/µίου Φρανκφούρτης, Γερµανίας Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan Νοσοκοµείο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork διο δος για τη γνώση της Ολιστικής Αντιμετώπισης της Ψυχικής και Σωματικής Υγείας 22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17-9-2015 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 6688

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17-9-2015 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 6688 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 4 η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17-9-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ Αναπνευστικό Αλλεργικός πυρετός Ύσσωπος Άσθμα Βήχας Βρογχίτιδα Βασιλικός, θυμάρι, κάτζεπουτ, λεμόνι, φασκόμηλο Ευκάλυπτος, θυμάρι Βασιλικός, περγαμόντο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr 29/10/2013 Η λίπανση των καλλιεργειών αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα της γεωργικής πρακτικής. Τα λιπάσματα, οργανικά

Διαβάστε περισσότερα

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Έχετε δυσκολία στην αναπνοή πιο συχνά από άτομα της ηλικίας σας; Βήχετε τις πιο πολλές ημέρες; Όταν βήχετε έχετε βλέννα ή φλέμα; Είστε τουλάχιστον 40 ετών; Είστε νυν ή πρώην καπνιστής; Εάν απαντήσετε ΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) Η φροντίδα της καθαριότητας και υγείας των δοντιών και γενικά της στοματικής κοιλότητας επιβάλλεται για να αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως......πόνος,

Διαβάστε περισσότερα

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΓΕΝΙΚA ΠΟΣOΤΗΤΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Μπαχαρικά και βότανα Αποτελούν τους καρπούς ή τα αποξηραμένα τμήματα φυτών που περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα. Stress και Δέρμα Γενικά Το δέρμα, ως όργανο αισθητήριο της αφής, θερμοκρασίας, πόνου, ερωτογόνος ζώνης, έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις ηλικίες. Είναι όργανο συναισθηματικής έκφρασης και τόπος αποφόρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία Φρούτα - Λαχανικά ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Φρούτα κυρίως ώριμοι καρποί Ως επιδόρπια

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΡΙΟΚΕΡΑΣΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΝΘΟΣ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΧΛΑΔΙ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΕΛΙΑ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΟΤΟ ΒΑΒΥ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης.

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Αν είστε 55-70 ετών ελάτε και εσείς για ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου, από 1-31 Μαρτίου σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ 1 ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΚΙΛΟΥ 1,20 1,20 2 ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΕΜΧ 0,65 0,40 0,53 3 ΑΝΗΘΟΣ ΤΕΜΧ 0,50 0,50 0,50 4 ΒΛΗΤΑ 1,60 1,60 5 ΔΥΟΣΜΟΣ 0,70 1,00 0,85 6 ΚΑΡΟΤΑ 1,50 1,00 1,25 7 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ 1,10 1,00

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Kidney Health Australia σελίδα 1/5 Όταν έχετε χρόνια νεφροπάθεια, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας σας. Η συνιστώμενη διατροφή σας μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» - 1 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» Ο άνθρωπος προσλαμβάνει από το περιβάλλον του τροφές σε στερεά και υγρή μορφή. Τις επεξεργάζεται και ένα μέρος αυτών το παρακρατεί ενώ το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Dinner Menu. Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση.

Dinner Menu. Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση. Dinner Menu Το βραδινό μενού σερβίρετε μετά της 18.00μ.μ Από 18.00 έως 20.45 sales 20% στις τιμές του καταλόγου με τηλεφωνική κράτηση. Από 18.00 έως 20.45 fix menu 2 πιάτων : 16.50 Ορεκτικά Ωμοί μίσχοι

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21 Αποστάγματα O γλυκάνισος στα ποτήρια μας Ούζο από την Ελλάδα, παστίς από την Γαλλία, αράκ από τη Μέση Ανατολή, ρακί από την Τουρκία, σαμπούκα από την Ιταλία. Η παγκοσμιοποίηση έχει γεύση γλυκάνισου...

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας DEPARTMENT OF HYGIENE AND EPIDEMIOLOGY Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας Κώστας Τσιλίδης, ktsilidi@cc.uoi.gr http://users.uoi.gr/ktsilidi/teaching Προβλήματα 1. Κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

... ΥΠΟΟΜΑ Α 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΧΩΡΙΣ. Α/Α ΕΙ ΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25.

... ΥΠΟΟΜΑ Α 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΧΩΡΙΣ. Α/Α ΕΙ ΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25. ΥΠΟΟΜΑ Α 1 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25.960 ΦΠΑ 13% ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΥΠΟΟΜΑ ΑΣ Α1,,.... 1.. ΤΜΗΜΑ Β1.1- ΕΙ Η ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ 1 Αλάτι Κιλό 25 2 Αλάτι θαλασσινό

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5-08 - 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ.: 121297 /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ Β & Ταχ. /νση: Συγγρού 150 Ταχ. κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες;

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες; ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Τι είναι οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες είναι τα νομίσματα ενέργειας του σώματός μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά αποτελούνται από υδατάνθρακες. Ο οργανισμός μας, σπα τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για τη διατροφή και την ευεξία μας. Πράγματι, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Από βιολογικής άποψης, μας ενδιαφέρουν τα σάκχαρα που χωρίζονται στους:

Από βιολογικής άποψης, μας ενδιαφέρουν τα σάκχαρα που χωρίζονται στους: Από βιολογικής άποψης, μας ενδιαφέρουν τα σάκχαρα που χωρίζονται στους: Μονοσακχαρίτες γλυκόζη, φρουκτόζη Δισακχαρίτες σακχαρόζη, μαλτόζη, λακτόζη Ολιγοσακχαρίτες καλαμοσάκχαρο Πολυσακχαρίτες άμυλο, κυτταρίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. 5-6 ελιές ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:4 αποξ.δαμάσκηνα & 5 καρύδια ΒΡΑΔΙΝΟ:1 μερίδα καστανό Ρύζι & Σαλάτα ρόκα & 5-6 ελιές

1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. 5-6 ελιές ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:4 αποξ.δαμάσκηνα & 5 καρύδια ΒΡΑΔΙΝΟ:1 μερίδα καστανό Ρύζι & Σαλάτα ρόκα & 5-6 ελιές 1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΩΙΝΟ:2 φέτες ψωμί πολύσπορο 1κ.γ. Μαργαρίνη & 2κ.γ. Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 ποτήρι γάλα, 0 ανάλατα αμύγδαλα ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:1 μερίδα φακές & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 5-6 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:1 ακτινίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Διατροφή & Εξετάσεις Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Αυξημένο stress οδηγεί σε Διατροφικές επιθέσεις H ορμόνη

Διαβάστε περισσότερα