1.7. Τα εκφραστικά μέσα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1.7. Τα εκφραστικά μέσα"

Transcript

1 ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 223 εκδηλώσουν ενέργειες, να δείξουν επιθυμίες, να οριοθετήσουν σχέσεις, να αντιπαραθέσουν απόψεις, αξίες και ιδεολογίες. τη δραματική της ένταση, που προκύπτει από την οργάνωση των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως και αποτελεί θεμέλιο λίθο προκειμένου η δράση να παραμένει στην καρδιά του εστιακού κέντρου και του ενδιαφέροντος των παιδιών. Έτσι, στο θέμα «Αντιγόνη» και με βάση την εστίαση στη θεματική ενότητα «η παραβίαση του νόμου», ένας επαρκής σχεδιασμός ως προς την οργάνωση του δραματικού χώρου απαιτεί από τον εμψυχωτή να θέσει ορισμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα: Σε ποιο χώρο θα τοποθετήσουμε τη συνάντηση του Κρέοντα με την Αντιγόνη; Ο χώρος θα είναι εξωτερικός ή μέσα στο παλάτι και πώς αυτό μπορεί να τονίζει ή να αποδυναμώνει την εξουσία του Κρέοντα σε σχέση με τη δύναμη της Αντιγόνης; Έξω από τα τείχη της πόλης ποιοι θα μπορούσαν να συναντηθούν και με ποιο σκοπό; Σε ποιο χώρο θα επιλεγόταν η συνάντηση της Αντιγόνης με την Ισμήνη; Πώς μπορεί να παρουσιαστεί η σκηνή σε μια από τις επτά πύλες της Θήβας, όπου κείτεται η σωρός του άταφου Πολυνείκη, ποιοι μπορεί να παρευρίσκονται εκεί μπροστά και με ποιο σκοπό; Σε ποιο χώρο μπορεί να συζητούν οι πολίτες της Θήβας για την απόφαση του Κρέοντα να λιθοβοληθεί δημόσια όποιος θάψει τη σωρό του Πολυνείκη; Αντίστοιχα, επιλέγοντας άλλα περιβάλλοντα (βλ. πίνακας 16, σ. 226), μπορούμε να θέσουμε ερωτήματα όπως παρουσιάζονται στα παραδείγματα του πίνακα 14, ενώ οι δυνατότητες κάθε χώρου απορρέουν από το χαρακτήρα και τις ιδιότητές του (βλ. πίνακας 15, σ. 225) Τα εκφραστικά μέσα Κίνηση και λόγος μαζί αποτελούν τη γλώσσα του θεάτρου, μια σύνθετη γλώσσα, που προορισμό έχει να γίνει έκφραση καταστάσεων και διαπροσωπική επικοινωνία και, κατ αυτόν τον τρόπο, να προκαλέσει σε ηθοποιούς και θεατές ποικίλες οπτικές για τη δημιουργία νοημάτων. Έτσι, το δραματικό περιβάλλον ζωντανεύει μέσα από τη σωματική και λεκτική γλώσσα ταυτόχρονα.

2 224 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 14 Στη φυλακή του κάστρου πού κοιμάται ο κρατούμενος; σε ποια θέση στέκεται όταν ο φύλακας τού φέρνει την τροφή στο κελί του; Στην αίθουσα ακροάσεων στο παλάτι ποια πρόσωπα παρευρίσκονται και πού στέκεται όταν μπαίνει κάθε ξένος; από ποια απόσταση συνομιλεί με το βασιλιά ή τη βασίλισσα; Σε ένα ασφαλές καταφύγιο για την ξεκούραση των στρατιωτών πού ακριβώς βρίσκονται και με τι καταγίνονται; Στο σπίτι με τα φαντάσματα ποιους χώρους έχει και σε ποιο χώρο βρίσκονται; Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ποιοι παρευρίσκονται και σε ποιες θέσεις κάθονται; Ο εμψυχωτής έχει υπόψη του ότι ο θεατρικός - παραστασιακός λόγος γίνεται αποτελεσματικός, όταν: α. καλλιεργεί την εκφραστική και επικοινωνιακή ικανότητα των συμμετεχόντων, με την ανταπόκριση του λόγου των ρόλων σε κάθε δραματική κατάσταση (βλ. και πίνακας 17, σ. 227). Έτσι, κάθε ρόλος αρθρώνει το λόγο του μέσα σ ένα σύνθετο ανθρώπινο περιβάλλον, σ ένα εκκρεμές ανάμεσα στις ανάγκες τις δικές του και των άλλων ρόλων και, ευρύτερα, ενός ακροατηρίου, όπου ο λόγος είναι καρπός αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, αλήθειας, αλλά και λόγος που ισορροπεί και προσαρμόζεται. β. δίνει έμφαση σε παραγλωσσικά και υφολογικά στοιχεία, αποσκοπώντας σε ένα πρώτο επίπεδο εξοικείωσης με τη φωνητική στίξη και τις φωνητικές εκφορές, προκειμένου να επιτευχθεί η κατανόηση της διάθεσης του ρόλου 339 και, συγκεκριμένα: 339 Elam, K., 2001, σ Βλ. επίσης O Toole, J. & Haseman, B., 1984, σ. 87. Η Χ. Μπακονικόλα (1998, σσ ) επισημαίνει ως βασικά τα ακόλουθα στοιχεία: α. την ευκρίνεια για την πληρότητα και καθαρότητα του εκφερόμενου λόγου, β. τη στίξη με την επιτυχή αξιολόγηση των σημείων της (τελεία, κόμμα, θαυμαστικό, ερωτηματικό, αποσιωπητικά, παρενθέσεις, παύλες, εισαγωγικά) και τη συνακόλουθη απόδοση του τόνου στην ερμηνεία της εκάστοτε ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, γ. την ταχύτητα, το χρωματισμό, το ρυθμό, τη μουσικότητα κατά την εκφορά του λόγου και δ. το δέσιμο στη ροή του διαλόγου (σιωπή, παύσεις, ένταση).

3 ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 225 ΠΙΝΑΚΑΣ 15 Είδη χώρων δημόσιοι πολυεπίπεδοι επικίνδυνοι ιδιωτικοί αντιθετικοί ασφαλείς λατρευτικοί μυστικοί μαγικοί εσωτερικοί απαγορευμένοι παράξενοι εξωτερικοί φωτεινοί ήρεμοι φυσικοί σκοτεινοί ταραγμένοι τεχνολογικοί σιωπηλοί μεγαλοπρεπείς φαντασιακοί θορυβώδεις υποβλητικοί καθημερινοί ψυχροί ταπεινοί με υποδηλώσεις για το μέλλον μικροί αγωνιστικοί με φορτισμένο παρελθόν μεγάλοι περιπετειώδεις του ιστορικού παρελθόντος εργαστηρίου και μελέτης φιλικοί του μέλλοντος για επίσημες τελετές εχθρικοί γνώριμοι για διασκέδαση φτωχικοί άγνωστοι για συζήτηση πλούσιοι κεντρικοί απωθητικοί ασφυκτικοί περιφερειακοί ελκυστικοί άπλετοι στον επιτονισμό, με τον κατάλληλο χρωματισμό της φωνής, για έκφραση ποικίλων συναισθηματικών καταστάσεων, όπως χαράς, ικανοποίησης, απορίας, θαυμασμού, αδιαφορίας, θυμού κλπ στη χρήση εκφορών όπως το γέλιο, ο ψίθυρος, το κλάμα, ο αναστεναγμός, η κραυγή, το χασμουρητό κλπ. και εξωφωνημικών ήχων σσσ (ησυχία), μμμ (συγκατάνευση) κλπ στην ένταση, για τον έλεγχο της δύναμής της στον τόνο, για την κατάλληλη αξιοποίηση του ύψους και βάθους της φωνής

4 226 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 16 Σκηνικά περιβάλλοντα μια φυλακή ένα πειρατικό καράβι ένα κάστρο μια σπηλιά ένα πεδίο μάχης μια ερειπωμένη καλύβα τα τείχη της πόλης ένα νεκροταφείο το εσωτερικό ενός βαγονιού τρένου μια σκάλα που κατεβαίνει σ ένα υπόγειο η αίθουσα του βασιλικού θρόνου ένα παγκάκι και μια αιώρα στον κήπο το κάστρο του γίγαντα το σπίτι της μάγισσας στο ρυθμό, για τον έλεγχο της κανονικότητας της ταχύτητάς της στην εκφώνηση, για τη συχνότητα των παύσεων, την πυκνότητα και τη διάρκειά τους στη χροιά, για τον έλεγχο της διαπεραστικότητας των ήχων. γ. χρησιμοποιεί το κατάλληλο λεξιλόγιο από κάθε ρόλο δ. οι ρόλοι-ακροατές λαμβάνουν υπόψη τους τη διαπραγματευτική-επικοινωνιακή πρόθεση των ρόλων-ομιλητών, τις αντιλήψεις τους, το κοινωνικό τους περιβάλλον, καθώς και την κοινωνικοπολιτισμική τους ταυτότητα ε. αναπτύσσεται σε περιβάλλον αυτοσχέδιας δράσης, εμπλέκοντας τους συμμετέχοντες σε μη προβλέψιμες καταστάσεις. Η κινητική και σωματική κατάσταση των ρόλων δίνει στο λόγο την αναγκαία ενέργεια για να αποκτήσει αυτός εκφραστική και επικοινωνιακή δύναμη. Με την κατάλληλη στάση, τις χειρονομίες και την έκφραση του προσώπου και του σώματός τους, ο λόγος νοηματοδοτείται με πληρότητα. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος προκύπτει μέσα από την έμψυχη, εσωτερική δύναμη του ηθοποιού, η οποία ενεργοποιεί κινήσεις και χειρονομίες που δεν είναι τυχαίες και καθημερινές, αλλά έχοντας υποστεί επεξεργασία, ρύθμιση και σταθεροποίηση, είναι δομημένες και χαρακτηρίζονται από υπερβολή και συμβολική απεικόνιση Ό.π., σσ

5 ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 227 ΠΙΝΑΚΑΣ 17 Ενδεικτικοί Ρόλοι και Καταστάσεις στη συνάντηση με τον άρχοντα Τι είδους άνθρωπος είναι ο άρχοντας και τι ο ξένος; Ποιες είναι οι ανάγκες του ξένου; Ποια η προηγούμενη ζωή του κλπ. στη συνεδρίαση του συμβουλίου Ποιος μιλάει; Τι επιδιώκει; Με ποιους άλλους συνομιλεί; Τι σκέφτονται οι άλλοι; Πώς αισθάνεται κλπ. στο δικαστήριο Ποιος είναι ο κατηγορούμενος; Γιατί κατηγορείται; Τι πιστεύει βαθιά μέσα του; Πώς το υπερασπίζεται κλπ. στη συνάντηση με έναν φίλο από τα παλιά Ποιοι ήταν οι δρόμοι της ζωής τους; Γιατί συναντήθηκαν; Τι, πραγματικά, θέλουν από τον άλλο κλπ. στη συνάντηση του εφήβου με τον αυστηρό πατέρα Ποια είναι η οικογενειακή τους κατάσταση; Τι επιδιώκει καθένας; Πώς το υπερασπίζεται κλπ. Αν και η επικοινωνία στο δυτικό θέατρο αντλεί εν πολλοίς την αξία της από το λόγο, η σύγχρονη, ανθρωπολογική και μεταμοντέρνα άποψη δίνει έμφαση στη σωματική διάσταση της δράσης (Μπρεχτ, Μέγιερχολντ, Αρτώ, Γκροτόφσκι, R. Schechner, R. Foreman, R. Wilson κ.α.) και θεωρεί ότι η κίνηση αποτελεί ισχυρή θεατρική γλώσσα. Το θεατρικό γεγονός δομείται από εικόνες και αυτές συντίθενται από κινήσεις που παράγουν οπτικό λόγο, ικανό να μεταφέρει πληροφορίες και να ερμηνεύεται σε προσωπικά και συλλογικά νοήματα. Η διαδοχή των κινήσεων, των θέσεων, των χειρονομιών και των εκφράσεων των ρόλων τονίζει τις κοινωνικές στάσεις και μάς επιτρέπει να συσχετίζουμε τις καταστάσεις, να ερμηνεύουμε και να κατανοούμε τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι, ακόμα και χωρίς λέξεις, οι εικόνες μπορούν και περιγράφουν τις δραματικές καταστάσεις με οικονομικό τρόπο, κάτι που διαπιστώνουμε στην τεχνική της παγωμένης εικόνας, όπου οι παίκτες έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν το σκηνικό αποτέλεσμα κάθε στιγμιότυπου.

6 228 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Η κίνηση και η ακινησία αποτελούν τις δυο αντιθετικές διαστάσεις της κινητικής κατάστασης του ηθοποιού. Το πέρασμα από τη μια στην άλλη γίνεται σε ποικιλία ρυθμών, στάσεων, διαθέσεων και εκφραστικότητας, δηλώνοντας διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις (βλ. πίνακας 18), ενώ η αντίθεση ανάμεσα σε ρόλους που κινούνται γρήγορα και σε άλλους που παραμένουν ακίνητοι ή κινούνται αργά δημιουργεί επίσης ιδιαίτερες συναισθηματικές ανταποκρίσεις. Το σώμα του ηθοποιού είναι πηγή δράσης και σκιαγράφησης μηνυμάτων. Με τις χειρονομίες του ο ρόλος δείχνει την πρόθεσή του να εκφράσει κοινωνικά προσδιορισμένες στάσεις και διαθέσεις. Κινεί το κεφάλι, τους ώμους, τα φρύδια, τα χείλη, τα δάχτυλα κλπ. και, κατ αυτόν τον τρόπο, επικοινωνεί στο δραματικό περιβάλλον, αναπτύσσοντας μια σωματική γλώσσα 341. ΠΙΝΑΚΑΣ 18 Ενδεικτικές Καταστάσεις ενθουσιασμός διαμαρτυρία ειρωνεία ικανότητα επιθυμία προσφορά αδιαφορία πιθανότητα άρνηση αίτημα ερώτηση αδυναμία προειδοποίηση παράκληση επιβεβαίωση αγωνία απειλή απολογία διάψευση απορία προσταγή υποχρέωση ανάγκη άγνοια 1.8. Τα σύμβολα Τα σύμβολα στο θέατρο είναι φορείς σημασιών που, από το κυριολεκτικό επίπεδο των πράξεων, μάς οδηγούν στην καρδιά τους και, σημασιοδοτώντας τες προκαλούν μάθηση και αλλαγή. Τροφοδοτούν την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας, δίνοντας απαντήσεις στα βαθύτερα ερωτήματά μας για τον κόσμο και τη θέση μας σ αυτόν και, ταυτόχρονα, δημιουργώντας νέες αιτιάσεις και απορίες. 341 Elam, K., 2001, σ. 99.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ εμψύχωση και έρευνα δράσης διερευνητική δραματοποίηση 130 παιχνίδια και ασκήσεις θεατρικές τεχνικές διερευνητική μάθηση ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ θεατρικό παιχνίδι εμψυχωτής σωματική έκφραση πικοινωνία θεατρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επικεφαλής: Πολυκάρπου Χάρις, Διδάκτωρ Θεάτρου και Δράματος, Λειτουργός Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Συγγραφική Ομάδα: Δρ Χάρις Πολυκάρπου, PhD in Arts Education-Drama and Theatre, MA in Drama in Education and Cultural studies Θέκλα Καρίττεβλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ εμψύχωση και έρευνα δράσης διερευνητική δραματοποίηση 130 παιχνίδια και ασκήσεις θεατρικές τεχνικές διερευνητική μάθηση ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ θεατρικό παιχνίδι εμψυχωτής σωματική έκφραση πικοινωνία θεατρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΥΛΗΤΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΨΥΧΟΥΣΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΥΛΗΤΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΨΥΧΟΥΣΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ 1 Σ ΙΜΟΣ ΠΑΠ ΑΔ ΟΠ Ο ΥΛ ΟΣ Λέκ τ ορ α ς Θε α τρ ο λ ο γί α ς ΠΤ Δ Ε Δ η μ οκ ρ ι τε ί ου Π α ν επ ισ τημ ί ου Θ ρ ά κ η ς Ε μ ψ υ χω τής Θ εά τρ ου Papadopoulos, S. (2009a). The Folk Tale of the Pied Piper

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Αγωγή. Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση

Θεατρική Αγωγή. Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση Θεατρική Αγωγή Θεωρία και Πράξη στη Δημοτική Εκπαίδευση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι. Ν.Α.Π. Θεατρικής Αγωγής Ορολογία: «Θεατρική Αγωγή αποτελεί η παιδαγωγική και κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Το Θέατρο και το Δράμα (Θεατρική Αγωγή) αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της γενικής παιδείας των παιδιών, παρέχοντάς τους ευκαιρίες να μάθουν γι αυτά, με αυτά και μέσα απ αυτά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΣΧΕΣΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΣΧΕΣΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΣΧΕΣΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Μάνεσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Θεατρικό Εργαστήρι: Η Χώρα με τους Παράξενους ανθρώπους ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χρώματα (Διαφορετικότητα, Διαπολιτισμικότητα, Ξενοφοβία)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Θεατρικό Εργαστήρι: Το Δέντρο που έδινε. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Άνθρωπος και Φύση

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Θεατρικό Εργαστήρι: Το Δέντρο που έδινε. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Άνθρωπος και Φύση ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Το Δέντρο που έδινε ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Άνθρωπος και Φύση Θεατρικό Εργαστήρι: Το Δέντρο που έδινε Η ενότητα γίνεται στη διάρκεια ενός δεκαπενθημέρου, σε χρόνο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα Το εκπαιδευτικό δράμα στη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων του Ανθολογίου Γ & Δ Δημοτικού Αικατερίνη Κωστοπούλου (Δασκάλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α

ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, MSc, PD Εκπαιδευτής Ενηλίκων ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΙΩΤΗΣ, MSc, Οργανωσιακός Σύμβουλος I. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η επικοινωνία είναι για τις σχέσεις των ανθρώπων ό,τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΥΡΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ «ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. 4.1. Σελίδα πλοήγησης (αρχική)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. 4.1. Σελίδα πλοήγησης (αρχική) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ 4.1. Σελίδα πλοήγησης (αρχική) Στην αρχική διαφάνεια (εικόνα 1), που αποτελεί τη σελίδα τίτλου και παράθεσης των ενοτήτων της παρουσίασης, οι μαθητές πληροφορούνται για το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία και Αλληλεπίδραση στο Αστικό Περιβάλλον Μελέτη των Εφαρμογών Επίγνωσης Θέσης του Χρήστη (Location Aware)

Επικοινωνία και Αλληλεπίδραση στο Αστικό Περιβάλλον Μελέτη των Εφαρμογών Επίγνωσης Θέσης του Χρήστη (Location Aware) Επικοινωνία και Αλληλεπίδραση στο Αστικό Περιβάλλον Μελέτη των Εφαρμογών Επίγνωσης Θέσης του Χρήστη (Location Aware) Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Αντικείμενο μελέτης της Εργασίας 1.2 Στόχος της Εργασίας 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς Στόχοι Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς Η Συμπεριφορική Προσέγγιση Η Οικοσυστημική Προσέγγιση Η Ενεργητική Ακρόαση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

/ ΚαταθυµικάΦαντασιωσικήΨυχοθεραπεία Ηθεραπευτικήδύναµητουβιώµατοςστηνψυχοθεραπείαµέσωτηςφαντασίωσης

/ ΚαταθυµικάΦαντασιωσικήΨυχοθεραπεία Ηθεραπευτικήδύναµητουβιώµατοςστηνψυχοθεραπείαµέσωτηςφαντασίωσης / ΚαταθυµικάΦαντασιωσικήΨυχοθεραπεία Ηθεραπευτικήδύναµητουβιώµατοςστηνψυχοθεραπείαµέσωτηςφαντασίωσης ; ΚεραµάρηςΓιάννηςMSc,PhD Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής Καταθυμικά Φαντασιωσική Ψυχοθεραπεία Η θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Ι. Προφορικός και γραπτός λόγος

περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Ι. Προφορικός και γραπτός λόγος περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Ι. Προφορικός και γραπτός λόγος 1. Επισηµαίνω τα στοιχεία της οµιλίας σελ. 102 2. Συγκρίνω τον προφορικό µε το γραπτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα