Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην κακή οδική μας συμπεριφορά.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην κακή οδική μας συμπεριφορά."

Transcript

1 1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας κυκλοφορώ με ασφάλεια Τάξη Γ1-5 ο Δ. Σχ. Λιβαδειάς Εκπαιδευτικοί: Καράβα Ευαγγελία ΠΕ 70 & Κατσής Νικόλαος ΠΕ 11. Σχολικό έτος : Χρονική διάρκεια: 3 μήνες Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην κακή οδική μας συμπεριφορά. Μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, την έρευνα και την βιωματική μέθοδο μπορούμε ως εκπαιδευτικοί να συμβάλουμε στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας ώστε αυτοί να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά ως πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες και ως αυριανοί οδηγοί.

2 2 Διδακτικοί στόχοι του Προγράμματος 1. Γνωστικοί Να γνωρίσουν οι μαθητές: τις βασικές αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής. τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τη χρησιμότητά του. τα είδη σήμανσης (οριζόντια κατακόρυφη ), τις κατηγορίες των πινακίδων και τους φωτεινούς σηματοδότες. τους κανόνες κυκλοφορίας και πως αυτοί εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή. τα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας παλαιότερα και σήμερα. τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως πεζοί,ποδηλάτες, επιβάτες καθώς και τις συνέπειες από την παράβαση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τους τρόπους πρόληψης και προστασίας από τα τροχαία ατυχήματα- επικίνδυνες καταστάσεις σε διασταυρώσεις, επικίνδυνες στροφές- τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, χρήση ζώνης- κράνους. το ρόλο του σχολικού τροχονόμου και της τροχαίας για την ασφάλειά τους. 2.Ψυχοκινητικοί Συναισθηματικοί Να ενεργοποιήσουν οι μαθητές όλες τις αισθήσεις μέσα από την παρατήρηση και την έρευνα. να αναπτύξουν χειροτεχνικές δεξιότητες μέσα από τις δημιουργικές δραστηριότητες και το θεατρικό παιχνίδι. Να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση και θετική στάση στα θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας. Να ευαισθητοποιηθούν και να προτείνουν λύσεις για τη μείωση των ατυχημάτων στο δρόμο. 3.Κοινωνικοί Να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν οι μαθητές το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Να μπορούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να εφαρμόσουν με επιτυχία στο δρόμο αυτά που θα μάθουν κατά τη διάρκεια του, ως πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες και ως μελλοντικοί οδηγοί. Το προγράμμά μας βήμα-βήμα. Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες. Μεταφορικά μέσα και μέσα μαζικής μεταφοράς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σήμανση,φωτεινοί σηματοδότες,κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Κολλάζ με φωτογραφίες από περιοδικά, εφημερίδες,βιβλία. Κατασκευή πινακίδων,μακέτας κυκλοφοριακής αγωγής και επιτραπέζιου παιχνιδιού. Επίσκεψη και ενημέρωση σε σχολή οδηγών-φύλλα εργασίας. Ενημέρωση από την τροχαία Λιβαδειάς στο σχολείο μας-φύλλα εργασίας.

3 3 Λήψη συνεντεύξεων από τη σχολική τροχονόμο και το διοικητή της τροχαίας Λιβαδειάς. Κοντινές διαδρομές στη γειτονιά μας και επισήμανση των λαθών στους δρόμους. Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Θήβα Βοιωτίας. Θεατρικό παιχνίδι και χορευτικό με θέμα την οδική ασφάλεια. Παιχνίδια και τραγούδια στο διαδίκτυο με θέμα την οδική ασφάλεια. Διαθεματική και Βιωματική Προσέγγιση 1. Στο μάθημα της Γλώσσας και της Μουσικής Καλλιέργεια προφορικού και γραπτού λόγου-εμπλουτισμός λεξιλογίου με σχετικές λέξεις - µηνύµατα πινακίδων-χρονική αντικατάσταση ρημάτων -συνώνυμα-αντώνυμα επεξεργασία κειμένων: η ποδηλάτισσα -ποίημα-οδυσσέας Ελύτης και «Σταμάτης και Γρηγόρης - Σουρέλη Γαλάτεια. η ποδηλάτισσα Το δρόμο πλάι στη θάλασσα περπάτησα που `κανε κάθε μέρα η ποδηλάτισσα Βρήκα τα φρούτα που `χε στο πανέρι της, το δαχτυλίδι που `πεσε απ το χέρι της. Βρήκα το κουδουνάκι και το σάλι της, τις ρόδες, το τιμόνι, το πεντάλι της. Βρήκα τη ζώνη της, βρήκα σε

4 4 μιαν άκρη, μια πέτρα διάφανη που `μοιαζε με δάκρυ. Τα μάζεψα ένα ένα και τα κράτησα κι έλεγα πού `ναι η ποδηλάτισσα. Την είδα να περνά πάνω απ τα κύματα, την άλλη μέρα πάνω από τα μνήματα. Την τρίτη νύχτωσ έχασα τ αχνάρια της, στους ουρανούς άναψαν τα φανάρια της. το τραγούδι '' η ποδηλάτισσα '' Στίχοι:Οδυσσέας Ελύτης Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης Τραγούδι: Αφροδίτη Μάνου «Σταμάτης και Γρηγόρης»--Σουρέλη Γαλάτεια Σταμάτης και Γρηγόρης Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο μικρά ανθρωπάκια. Το ένα το έλεγαν Σταμάτη και το άλλο Γρηγόρη. Μια μέρα ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης αποφάσισαν να πάνε στην πόλη, για να σώσουν τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα. Προχώρησαν, προχώρησαν, ώσπου συνάντησαν έναν τσοπάνο που έβοσκε τα πρόβατά του. Ε! πού πάτε έτσι βιαστικοί; Ρώτησε ο τσοπάνος. Πάμε στην πόλη είπαν τα ανθρωπάκια. Και τι θα κάνετε στην πόλη, είπαν τα ανθρωπάκια.

5 5 Θα σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, απάντησαν τα δυο ανθρωπάκια. Εσείς θα σώσετε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα; Γέλασε ο τσοπάνος. Ναι, εμείς, είπαν πάλι τα δυο ανθρωπάκια. Και πώς λέγεστε, κουμπάροι; Ρώτησε ο τσοπάνος. Σταμάτης, είπε το ένα ανθρωπάκι. Γρηγόρης, είπε το άλλο ανθρωπάκι. Έτσι είπανε και φύγανε. Προχώρησαν, προχώρησαν πάλι και συνάντησαν ένα γεωργό που όργωνε το χωράφι του. Ε! τους φώναξε ο γεωργός. Για πού το βάλατε; Πάμε στην πόλη να σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, είπαν τα ανθρωπάκια. Εσείς θα σώσετε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα! γέλασε ο γεωργός. Τι αστείο είναι πάλι αυτό; Εμείς, εμείς!είπαν με σιγουριά τα δυο ανθρωπάκια. Θα δεις Και πώς είναι το όνομά σας; Ρώτησε ο γεωργός. Το δικό μου είναι Σταμάτης, είπε το ένα ανθρωπάκι. Το δικό μου είναι Γρηγόρης, είπε το άλλο ανθρωπάκι. Είπανε και φύγανε. Σαν φτάσανε την πόλη, οι δυο φίλοι πήγαν στην αστυνομία. Ήρθαμε να σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, είπαν στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δε γελάσανε, μόνο ρώτησαν: Και τι ζητάτε για να σώσετε τους ανθρώπους; Να μας ακούν, είπε ο Γρηγόρης. Να μας κοιτούν στα μάτια είπε ο Σταμάτης. Θα σας φτιάξουμε τα σπιτάκια, να μην κρυώνετε. Μην τύχει και αρρωστήσετε, είπαν οι αστυνομικοί. Έτσι κι έγινε:ο Γρηγόρης φόρεσε πράσινο κοστούμι και μπήκε σ ένα πράσινο σπιτάκι. Τώρα οι μεγάλοι αλλά και τα μικρά παιδιά ξέρουν κι όταν είναι στο δρόμο, κοιτούν το σπιτάκι των δυο μικρών ανθρώπων. Περάστε, κάντε τη δουλειά σας. Τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα και περιμένουν! λέει το πράσινο ανθρωπάκι, είπε ο Γρηγόρης. Στοπ, και να με συμπαθάτε, ο δρόμος τώρα είναι για τα αυτοκίνητα! λέει το κόκκινο ανθρωπάκι, ο Σταμάτης. Έτσι ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης, τα δυο ανθρωπάκια, κατέβηκαν στην πόλη. Από τότε, τσαφ! Ανάβει ο ένας κόκκινο, τσουφ! Ο άλλος πράσινο και οι μεγάλοι και τα παιδιά δε φοβούνται πια τα αυτοκίνητα. Έχουνε γίνει φίλοι. Άλλες προτάσεις: * Ροντάρι Τζιάνι «Το φανάρι και το στοπ» * Κούγιαλη Γιώτα «Κοκκινοπράσινη ιστορία» * Γρηγορειάδου Γαλάτεια «Δρόμο παίρνω,δρόμο αφήνω» *Βαφία Αγγελική «Σήματα..ταμπέλες..πινακίδες»

6 6 2. Στο μάθημα των μαθηματικών εικαστικών Αντιστοίχιση των πινακίδων της τροχαίας με τα γεωμετρικά σχήματα το τετράγωνο, το ορθογώνιο, το τρίγωνο, τον κυκλικό δίσκο και κατασκευές τριγώνων, ορθογωνίων και κύκλων.

7 Επίσης ασχοληθήκαμε με τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο τετράδιο ιχνογραφίας της κυκλοφοριακής αγωγής που μας παραχώρησε το Τμήμα Τροχαίας Λιβαδειάς 7

8 και κατασκευάσαμε μια μακέτα κυκλοφοριακής αγωγής 8

9 9

10 10

11 11 3. Στο μάθημα των Θρησκευτικών Μάθαμε ότι ο προστάτης των οδηγών είναι ο Άγιος Χριστόφορος. Ο Άγιος Χριστόφορος ( μ.χ.). Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου είχε ξεκινήσει ένας καινούριος διωγμός εναντίον των Χριστιανών. Στις φυλακές κοντά στην Αντιόχεια δεσμοφύλακας των χριστιανών ήταν ένας γιγαντόσωμος άντρας με άγρια όψη, ο Ρέπροβος, που είχε όμως ψυχή καλοσυνάτη. Βλέποντας το θάρρος των χριστιανών, εντυπωσιάστηκε και σιγά σιγά πίστεψε στον αληθινό Θεό. Όταν ομολόγησε την πίστη του, ο αυτοκράτορας έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν. Αυτοί μόλις έφτασαν διαπίστωσαν πως δεν είχαν αρκετές τροφές για την επιστροφή. Τότε, ο Ρέπροβος προσευχήθηκε και όσες τροφές είχαν μείνει αυξήθηκαν. Έκπληκτοι οι στρατιώτες φώναξαν: «Κι εμείς πιστεύουμε στον αληθινό Θεό που εσύ λατρεύεις. Τότε τους δίδαξε για το Θεό και ξεκίνησαν όλοι για την κοντινή πόλη Αντιόχεια, όπου βαπτιστήκαν. Ο Ρέπροβος ονομάστηκε Χριστοφόρος. Ο Χριστόφορος ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Αληθινό Θεό μπροστά στον αυτοκράτορα Δέκιο. Εκείνος διέταξε να τον τιμωρήσουν με βασανιστήρια. Ο Χριστόφορος τα υπέμεινε με κουράγιο και προσευχή. Πολλοί άνθρωποι που παρακολούθησαν έμειναν έκπληκτοι, συγκινήθηκαν και έγιναν χριστιανοί. Σε λίγο πλησίασαν και οι στρατιώτες, ομολόγησαν και δήλωσαν και κείνοι ότι πιστεύουν στο Χριστό. Θανατώθηκαν αυτοί πρώτοι και μετά από πολλά βασανιστήρια και ο Άγιος Χριστόφορος. Έτσι, ο Άγιος Χριστόφορος με την αγάπη του στον Ιησού οδήγησε κι άλλους κοντά του και μαρτύρησε γι αυτόν. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.

12 Η παράδοση λέει πως ο Άγιος Χριστόφορος, πριν ακόμα βαπτιστεί, σύχναζε στις όχθες ενός ποταμού με ορμητικό ρεύμα και μετέφερε απέναντι ανθρώπους που ήθελαν να περάσουν απέναντι και δυσκολεύονταν. Κάποτε χρειάστηκε να περάσει ένα παιδάκι. Ο Άγιος το πήρε στους ώμους του και με πολύ μεγάλη δυσκολία μπόρεσε να το περάσει απέναντι. Το παιδάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Ο Άγιος «έφερε», μετέφερε το Χριστό, γι αυτό πήρε και το όνομα Χριστόφορος. Κατά την παράδοση του ελληνικού λαού ο Άγιος Χριστόφορος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο Πολιούχος της πόλης του Αγρινίου Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος Α)μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Τα παιδιά στις ομάδες τους ασχολήθηκαν με τα μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς σε στεριά, θάλασσα και αέρα παλαιότερα και σήμερα και πως αυτά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Συγκέντρωσαν πληροφορίες από το διαδίκτυο και δημιούργησαν κολάζ και αφίσα

13 Και μέσα από τις ομάδες τους παρουσίασαν τις πληροφορίες τους στην τάξη. 13

14 14

15 15 Κυκλοφοριακή αγωγή 1 & Κυκλοφοριακή αγωγή 2 Β)Οι πινακίδες οι φωτεινοί σηματοδότες και ο ΚΟΚ Μάθαμε ότι η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις) πάνω στο οδόστρωμα. Η κατακόρυφη σήμανση έχει τρεις κατηγορίες πινακίδων: α) Τις πινακίδες αναγγελίες κινδύνου, οι οποίες έχουν σχεδόν όλες τριγωνική μορφή με κόκκινο χρώμα στο εξωτερικό πλαίσιο και κίτρινο χρώμα εσωτερικά. Αυτές ενημερώνουν τους οδηγούς για τους κινδύνους που υπάρχουν στους δρόμους. Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου - ΕΛ.ΑΣ Πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (Κ) β) Τις ρυθμιστικές πινακίδες, που είναι συνήθως κυκλικού σχήματος είτε με κόκκινο πλαίσιο και εσωτερικά λευκό ή είναι ολόκληρες χρώματος μπλε. Αυτές πληροφορούν τους οδηγούς για τις απαγορεύσεις, τις υποχρεώσεις ή τους περιορισμούς που υπάρχουν στους δρόμους.

16 16 Ρυθμιστικές πινακίδες - ΕΛ.ΑΣ Ρυθμιστικές πινακίδες (Ρ) γ)τις πληροφοριακές πινακίδες οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς σχετικά µε τις δρόμους, τις κατευθύνσεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις κ.τ.λ. Πινακίδες Πληροφοριακές - ΕΛ.ΑΣ φωτεινοί σηματοδότες Οι φωτεινοί σηματοδότες είναι τα γνωστά μας ανθρωπάκια το κόκκινο και το πράσινο ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης. Υπάρχουν στις κεντρικές διαβάσεις των πεζών στις διασταυρώσεις όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση πεζών και οχημάτων. Ο Γρηγόρης μας λέει να περπατήσουμε γρήγορα για να περάσουμε απέναντι από τη διάβαση ενώ ο Σταμάτης μας διατάζει να σταματήσουμε. Έτσι περνάμε με ασφάλεια από τις διαβάσεις.

17 17 Τι πρέπει να προσέχω ως πεζός Όταν θέλω να περάσω στην απέναντι πλευρά του δρόμου ακούω, βλέπω και ελέγχω πάντα και από αριστερά προς τα δεξιά και πάλι από αριστερά μήπως έρχεται κάποιο όχημα. Περνάω το δρόμο πάντα από τη διάβαση πεζών και μόνο όταν ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι. Περνάω το δρόμο από τα σημεία που έχουν καλή ορατότητα και ποτέ ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα. Δεν παίζω και δεν τρέχω μέσα στο δρόμο αλλά βαδίζω προσεχτικά και φορώ ανοιχτόχρωμα ρούχα. Περπατώ πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο. Όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, βαδίζω στην άκρη του δρόμου και αντίθετα προς την κίνηση των οχημάτων, για να βλέπω τα οχήματα και με βλέπουν και οι οδηγοί. Προσέχω πάντα τα φανάρια και τις οδηγίες του τροχονόμου. Τι πρέπει να προσέχω ως ποδηλάτης Δεν ξεχνώ πως το ποδήλατο είναι και αυτό όχημα. Ακολουθώ τους κανόνες του ΚΟΚ και τις οδηγίες του τροχονόμου.

18 18 Φοράω πάντα το κράνος μου και ελέγχω το ποδήλατο μου αν είναι σε καλή κατάστασηλάστιχα,φρένα,ταχύτητες,φώτα,κουδούνι. Δεν οδηγώ πάνω στο πεζοδρόμιο γιατί σέβομαι τους πεζούς. Όταν θέλω να στρίψω δεξιά ή αριστερά ενημερώνω με το φλας ή με το χέρι μου τους πίσω οδηγούς. Δεν κάνω προσπεράσεις σε επικίνδυνα σημεία. Δεν μεταφέρω άλλο επιβάτη στο ποδήλατό μου ούτε πράγματα γιατί δεν θα έχω καλή ισορροπία. Οδηγώ πάντα στη δεξιά άκρη του δρόμου και κρατώ πάντα το τιμόνι με τα δυο μου χέρια. Οι 10 κανόνες για να είμαστε καλοί οδηγοί και να αποφύγουμε τα Τροχαία ατυχήματα οδική ασφάλεια- Ελληνική Αστυνομία Η οδήγηση του αυτοκινήτου απαιτεί ειδική εκπαίδευση σε σχολές οδηγών ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς.στη χώρα μας δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα! Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κακή οδική συμπεριφορά και του οδηγού και του πεζού γι αυτό: Φοράω πάντα ζώνη και ως οδηγός και ως επιβάτης. Δεν οδηγώ όταν έχω πιει αλκοόλ και όταν δεν είμαι σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση (εκνευρισμένος-κουρασμένος). Προσέχω πάντα το όχημά μου να είναι σε άριστη τεχνική κατάσταση (λάστιχα,φρένα,ταχύτητες,φώτα). Δεν μιλάω στο κινητό μου τηλέφωνο όταν οδηγώ. Δεν παραβιάζω τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα,τη διπλή απαγορευτική γραμμή,τα όρια ταχύτητας και σταματώ πάντα στο STOP. Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας. Σέβομαι τους πεζούς και τους άλλους οδηγούς ακολουθώντας πιστά τον ΚΟΚ και τις οδηγίες του Τροχονόμου.

19 19 5. Στο μάθημα της Ευέλικτη ζώνης Δραστηριότητες έξω από την τάξη μας. Α) Εκπαιδευτική επίσκεψη σε σχολή οδηγών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας επισκεφτήκαμε τη σχολή οδηγών του κ. Χαράλαμπου Γεωργιάδη στη Λιβαδειά και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία της για τον τρόπο εκπαίδευσης των μελλοντικών οδηγών. Περάσαμε μαζί τη διάβαση πεζών έξω από τη σχολή και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας με θέματα οδικής ασφάλειας.

20 Η μηχανή του αυτοκινήτου 20

21 σε κεντρικό δρόμο της πόλης 21

22 22 με την ταυτότητα του πεζού Β) Συνάντηση με τη σχολική τροχονόμο κ.σοφία και κοντινές διαδρομές στη γειτονιά μας για επισήμανση λαθών στους δρόμους της. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας αφού τα παιδιά συζήτησαν με τη σχολική τροχονόμο για το δύσκολο έργο της κάναμε όλοι μαζί έναν περίπατο στην περιοχή γύρω από το σχολείο μας. Τα παιδιά με ένα σημειωματάριο παρατήρησαν και κατέγραψαν στις ομάδες τους: 1 η ομάδα: πινακίδες: Έλλειψη στη σήμανση των δρόμων(υπάρχουν πινακίδες ή είναι κατεστραμμένες, ή δεν φαίνονται καθαρά γιατί είναι κρυμμένες πίσω από δέντρα 2 η ομάδα: Πεζοδρόμια και φωτισμός-υπάρχουν ή όχι πεζοδρόμια για την ασφαλή διαδρομή μας προς το σχολείο-είναι κατεστραμμένα-υπάρχει ή όχι επαρκής φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

23 3 η ομάδα: Διάβαση πεζών και φωτεινοί σηματοδότες. Όλες οι ομάδες επισήμαναν τα επικίνδυνα σημεία και τις ελλείψεις στη γειτονιά μας και πρότειναν κάποια μέτρα για τη βελτίωση και την ασφαλή διαδρομή μας. - Πεζοδρόμια και επαρκής φωτισμός, σήμανση των δρόμων, διαβάσεις πεζών και φωτεινοί σηματοδότες, παιδότοποι με ασφάλεια για παιχνίδι. 23

24 24 Γ) Ο Διοικητής της Τροχαίας Λιβαδειάς στο σχολείο μας. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Διοικητή της τροχαίας Λιβαδειάς στο σχολείο μας, ενημερωθήκαμε για το δύσκολο έργο της τροχαίας στους ελληνικούς δρόμους,τον ΚΟΚ και για τα τροχαία ατυχήματα. Στο τέλος ο Διοικητής μας παραχώρησε μια συνέντευξη.

25 25

26 26 Συνέντευξη από το Διοικητή της τροχαίας Λιβαδειάς. Γιατί επιλέξατε να γίνετε αστυνομικός και ειδικότερα τροχονόμος; Σας κουράζει η δουλειά στο δρόμο; Τι διαφορετικό έχει η στολή του τροχονόμου από τους υπόλοιπους αστυνομικούς-κρατάτε όπλο κι εσείς; Γιατί κάνετε αλκοτέστ στους οδηγούς; Πότε πρέπει οι οδηγοί να ανάβουν τα φώτα τους; Πότε γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα και σε ποιους δρόμους; Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα τροχαίου ατύχημα που είδατε- και ποιες είναι οι ενέργειες της τροχαίας μετά από αυτό; Ποιο είναι το όριο ταχύτητας στις λεωφόρους και ποιο στους μικρούς επαρχιακούς δρόμους; Γιατί πρέπει να φορούν ζώνες ασφαλείας και αυτοί που κάθονται στα πίσω καθίσματα; Μπορούμε να κυκλοφορούμε με το ποδήλατό μας σε δρόμους κεντρικούς και πώς; Τι θα μας συμβουλεύατε ως πεζούς, ποδηλάτες και επιβάτες; Δ)Επίσκεψη σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Θήβα Βοιωτίας. Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Θήβα Βοιωτίας οι υπεύθυνοι του προγράμματος ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα είδη σήμανσης, τις κατηγορίες των πινακίδων καθώς και τους κανόνες κυκλοφορίας που πρέπει να

27 ακολουθούν ως πεζοί, ποδηλάτες και μελλοντικοί οδηγοί. Στο τέλος της δραστηριότητας οι μελλοντικοί οδηγοί παρέλαβαν το Διπλωμά τους..!! 27

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33 6. Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής Κατασκευή Επιτραπέζιου παιχνιδιού και Θεατρικό παιχνίδι πάνω στο παρακάτω τραγούδι από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολειού μας κ.νικόλαο Κατσή. Το παιχνίδι αυτό τυπώθηκε, πλαστικοποιήθηκε και μοιράστηκε στα παιδιά. Εμείς και ο κύριος ΚΟΚ Ο κύριος γυμναστής Έγινε χτες θηρίο Μόλις η μπάλα βγήκε Έξω από το σχολείο Κανένας μας δεν πρόσεξε Το αυτοκινητάκι Κοιτάζαμε το τόπι Και τρέχαμε λιγάκι Γι αυτό και η δασκάλα μας Μας είπε αυστηρά Τον κ.ο.κ θα συζητήσουμε Να μάθουμε πολλά. Ευέλικτη τη ζώνη Τη λένε στο σχολείο Στυλό χαρτόνια πιάσαμε Κι ανοίξαμε βιβλίο Τις παρακάτω συμβουλές Εγώ έχω να σου δώσω Άκου τες προσεχτικά Μην κάνεις τον καμπόσο.

34 34 Το πουλάκι τσίου ακόμα θα πετούσε αν ήξερε απ τη διάβαση πάντοτε να περνούσε Άχου το ανθρωπάκι Κόκκινο που είναι Αν δεν πρασινίσει Μένω εκεί που είμαι. Πάντα στο πεζοδρόμιο Βρισκόμαστε επάνω Αυτό προχθές το έλεγα Στο φίλο μου τον Πάνο. Όταν πηγαίνω στο σχολειό Το δρόμο τον προσέχω Δεν είμαι κι ο Ρωμαίος Αλλού το νου να έχω. Εκατό και κάτι Γράφει το κοντέρ Μπαμπά μη τρέχεις, πρόσεχε Μπροστά είναι ένα τρακτέρ. Μια ζώνη μαύρη η μάνα μου Κοιτάζει στη βιτρίνα Μα εγώ τη ζώνη θα φορώ Και ας είναι και ρουτίνα.

35 35 Τον Περικλή τον είχανε ζωγραφιστό με κράνος και εγώ πάντοτε το φορώ δεν είμαι δα και χάνος. Τον ΚΟΚ σας τον εδίδαξα είναι για να τον ξέρεις πολύ απλά στον είπα Δεν είμαι και ο Σεφέρης. ''κυκλοφορώ με ασφάλεια'' Επιτραπέζιο παιχνίδι

36 36 Ευχαριστίες Εμείς οι μαθητές της Γ1 τάξης του 5 ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση της δραστηριότητας μας αυτής: Τη Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας κ.κατσιφή-χαραλαμπίδη Σπυριδούλα. Την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας κ.παπακώστα Αλεξία. Την κ.άννα Αθανασιάδου δασκάλα χορού. Τη Σχολική Τροχονόμο του σχολείου μας κ.σοφία. Την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και το Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Λιβαδειάς. Τους υπεύθυνους της σχολής οδηγών του κ.γεωργιάδη στη Λιβαδειά. Τους υπεύθυνους του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Θήβα Βοιωτίας. Συνδέσεις & εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο Εκπαίδευσης. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αστυνομία. Μεταφορών και Επικοινωνιών. Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη -Υπουργείου Παιδείας. Τηλεόραση.

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Περιεχόμενα Ώρα για μάθημα οδήγησης Πώς πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο Τροχαία ατυχήματα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Η Σημασία της Κυκλοφοριακής

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Ιωάννης Παναγάκος, Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε. Περίληψη Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουµε ένα αναδυόµενο σχέδιο εργασίας «Οι πινακίδες της ζωής» το οποίο στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ Σχολικό έτος 2006-2007 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ > µε τίτλο: Περπατώ, οδηγώ...κυκλοφορώ µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Νικητοπούλου Δήμητρα Δασκάλα 5 ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Τάξη Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Κυκλοφοριακή Αγωγή» Σκοπός : Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να μυήσει το παιδί στους βασικούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ INTE*LEARN ΕΠΕ. Υπεύθυνος Έργου. Μαρία Καραβελάκη. Συντονίστρια Έργου. Ανέτα Λούμου. Εκπαιδευτική ομάδα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ INTE*LEARN ΕΠΕ. Υπεύθυνος Έργου. Μαρία Καραβελάκη. Συντονίστρια Έργου. Ανέτα Λούμου. Εκπαιδευτική ομάδα ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Υλοποίηση INTE*LEARN ΕΠΕ Ομάδα Ανάπτυξης του Έργου «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» Εξελληνισμός Υπεύθυνος Έργου Μαρία Καραβελάκη Συντονίστρια Έργου Ανέτα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ; ΠΑΙΡΝΩ ΩΡΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!

Ο ΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ; ΠΑΙΡΝΩ ΩΡΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ Ο ΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ; ΠΑΙΡΝΩ ΩΡΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ! ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ Ο ΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Σ. Βαρδάκη, Γ. Κανελλαΐδης, Γ. Γιαννής ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Μερικές χρήσιµες συµβουλές στους γονείς για την αποφυγή των τροχαίων ατυχηµάτων Η πρόληψη του τροχαίου ατυχήµατος αφορά όλους µας

Διαβάστε περισσότερα

Πετώντας με τις λέξεις

Πετώντας με τις λέξεις 10-0083_D1_GLOSSA_ERGASION_TETRADIO A GLOSSAS D 1/9/13 4:10 PM Page 1 Γλώσσα Δʹ Δημοτικού Πετώντας με τις λέξεις Τετράδιο Εργασιών ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 10-0083_D1_GLOSSA_ERGASION_TETRADIO A GLOSSAS D 1/9/13 4:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακή διατριβή «Οργάνωση ενός προγράμματος οικογενειακού γραμματισμού με

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών

Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών 100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos_100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos 25/2/2013 5:03 μμ Page 1 Γλώσσα Στ Δημοτικού Λέξεις... Φράσεις... Kείμενα Tετράδιο Eργασιών β τεύχος 100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos_100159_GlossaSTDimotikou_Tetradio_b_teuxos

Διαβάστε περισσότερα

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. τα νέα της. Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. τα νέα της. Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5 τα νέα της ΤΤΙΚΣ ΕΝΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΣ ΑΤΤΙΚΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 34 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΟΔΟΥ Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5 Μοτοσικλέτα: Προβλέποντας τη λάθος κίνηση των

Διαβάστε περισσότερα

Οδήγηση στην Γερμανία Βελγιο Ολλανδια

Οδήγηση στην Γερμανία Βελγιο Ολλανδια Οδήγηση στην Γερμανία Βελγιο Ολλανδια Οδήγηση στη Γερμανία Η Autobahn από την θέση ενός οδηγού Μερικοί άνθρωποι απογοητεύονται την πρώτη φορά που οδηγούν στην Autobahn. Νομίζουν ότι θα συναντήσουν έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΡΩΠΟΥ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Εισαγωγή Σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται από την INTERNATIONAL ROAD TRAFFIC

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥΛΑ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΕΣΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΤΤΑΣ Η Μαίρη Πινέζα ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Το παρόν έργο αποτελεί συνοδευτικό υλικό του μεγάλου βιβλίου Η Μαίρη Πινέζα και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικής Εργασία. Τροχαία ατυχήματα

Ερευνητικής Εργασία. Τροχαία ατυχήματα Ερευνητικής Εργασία Τίτλος: Τροχαία ατυχήματα Συγγραφείς: Βαράγγα Μαρία, Καλλιού Κατερίνα, Καλλιός Γιώργος, Μπαλαμπάνη Χαρά, Μπακαρτσίεβα Έλενα, Ματίλντα Πίσα, Τσεντίδης Θόδωρος, Σταλίκας Ευάγγελος, Τσανακτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα ΑΣ2

1 ο ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα ΑΣ2 1 ο ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα ΑΣ2 Σχολικό έτος 2012-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην Ελλάδα κάθε χρόνο σκοτώνονται στους δρόμους μας περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, δηλαδή οι κάτοικοι μιας μικρής κωμόπολης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 5 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βασική επικοινωνία...2 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή Οδική Ασφάλεια, Ατυχήµατα και Ασφάλεια

Κυκλοφοριακή Αγωγή Οδική Ασφάλεια, Ατυχήµατα και Ασφάλεια Κυκλοφοριακή Αγωγή Οδική Ασφάλεια, Ατυχήµατα και Ασφάλεια Τµήµα: 1 5 ου.σ. Βύρωνα Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γιαννοπούλου Ουρανία Πρόγραµµα: Αγωγή Υγείας Σχολικό Έτος: 2008-2009 Κυκλοφοριακή Αγωγή Οδική Ασφάλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011 2012

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011 2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΤΑΣΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Γειτονιά: 1. είναι το σύνολο από γειτονικά σπίτια 2. οι γείτονες

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ > Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ντέλλα Βασιλική 1ο Νηπιαγωγείο Κορινού κλασικό τμήμα Σχολική χρονιά 2010-11 11 Ονόματα μαθητών που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα