ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΩΝΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΩΝΗΣ"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΩΝΗΣ

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρακάτω ερευνητική εργασία που πραγµατοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2011 από τους µαθητές της Α' Λυκείου του Πανορµίτειου Γυµνάσιου και Λυκείου έχει ως θέµα τη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Στόχος της εργασίας ήταν οι µαθητές να,<<ανακαλύψουν τον κόσµο του µέλλοντος >>,να διευρύνουν τον τις γνώσεις τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έτσι ώστε να γνωρίσουν όλες τις δυνατότητες που έχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αρχικά οι µαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις οµάδες και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κυρίου Χρήστου Ψώνη, αναζήτησαν πληροφορίες στην σχολική βιβλιοθήκη και στο διαδίκτυο. Έπειτα δηµιούργησαν ένα wiki στο οποίο κάθε µαθητής µπορούσε να αναρτά πληροφορίες και να επικοινωνεί µε τους υπόλοιπους συµµαθητές του. Η βασική δοµή της εργασίας προσεγγίζοντας το θέµα από διαφορετικές οπτικές γωνίες οργανώνεται µε βάση τα παρακάτω θέµατα Η οµάδα Α που ασχολήθηκε µε τη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στον Πολιτισµό. Αποτελούταν από τον Τσέρτο Γιώργο, Ηράκλη Σταύρο, Λάµπρου Ελεούσα και Τσαβαρή Μάρκο. Οι µαθητές εµβάθυναν στις τρεις βασικές υποενότητες της εργασίας τους: στην εφαρµογή των χρήσεων του Η/Υ στην τέχνη, στη γλώσσα και στο περιβάλλον. Η οµάδα Β ασχολήθηκε µε την χρήση του Η/Υ στην Οικονοµία, η οµάδα αποτελούνταν από την Μακρή Άννα Μαρία, Κουµεντάκου Αλεξάνδρα, Κάκκαρη Ελευθερία και Ζαννή Θανάση. Οι µαθητές εµβάθυναν στις αλλαγές στον εργασιακό χώρο που έχει επιφέρει η χρήση του Η/Υ, καθώς και στην παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας. Η Γ' οµάδα είχε ως θέµα την Ασφαλή Χρήση του Η/Υ. Η οµάδα αποτελούνταν από τον Κοντό Λευτέρη, Γεωργίου Λάµπρο, Κουµεντάκου Αγγελική και Τσαβαρή Μαρία και ασχολήθηκαν µε την ασφαλή στάση, την ασφαλή χρήση υλικού και λογισµικού καθώς και µε την ασφαλή χρήση προγραµµάτων και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η είχε ως θέµα την επικοινωνία µέσω Η/Υ. Η οµάδα αποτελούνταν από την Ρία Νικόλη,Γκρέτα Ράπι, Τσαβαρή Νικόλα και Συκάλλου Σταυρονίκη και ασχολήθηκαν κυρίως µε τους τρόπους επικοινωνίας καθώς και µε το πως επηρεάζει ο Η/Υ τη ζωή των ανθρώπων. Υπεύθυνος φωτογραφίας και για τις τέσσερις οµάδες ήταν ο Μανίας Αντώνης. Ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στην ολοµέλια της τάξης η κάθε οµάδα παρουσίαζε τα αποτελέσµατα της. Ανά διαστήµατα καθορίζονταν τα επόµενα βήµατα της εργασίας. Για την διαδικασία αυτή υπήρχε σχετική σελίδα στο wiki. Μετά το τέλος της γραπτής εργασίας κάθε οµάδας και την παρουσίασή της οι εργασίες συναποτέλεσαν µια ενιαία, που θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Ελπίζουµε να βρείτε την εργασία µας χρήσιµη και ενδιαφέρουσα...

3 Οµάδα Α Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΡΟΛΟΓΟΣ: (ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΣΕΡΤΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΑΣ, ΕΛΕΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΥ) Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: (ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΣΕΡΤΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΗΡΑΚΛΗΣ) Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: (ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΣΕΡΤΟΣ) ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ Υ/Η ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: (ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ) Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: (ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ, ΓΙΑΩΡΓΟΣ Π. ΤΣΕΡΤΟΣ) Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ, ΜΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ). Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ GREEKLISH ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: (ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΣΕΡΤΟΣ) ΤΕΧΝΗ Υ/Η: (ΕΛΕΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΗΡΑΚΛΗΣ) [ Computer Art, New media Art {ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΗΡΑΚΛΗΣ}, Εικονική Πραγµατικότητα, Animation {ΕΛΕΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΥ} ] ΜΑΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΤΡΙΚ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΥ

4 Πρόλογος Ο Η/Υ είναι µια περίπλοκη συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται γρήγορα και µε ακρίβεια ένα όγκο πληροφοριών. Ο Η/Υ επεξεργάζεται, αποθηκεύει και µεταδίδει πληροφορίες σε διάφορες µορφές. Έτσι έγινε απαραίτητος και χρήσιµος σε όλους τους τοµείς ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στην ψυχαγωγία, στις τέχνες και στις επιστήµες. Η κοινωνική χρησιµότητα του Η/Υ είναι µεγάλη. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σε σχέση µε τον πολιτισµό.

5 Ο Η/Υ είναι µια περίπλοκη συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται γρήγορα και µε ακρίβεια ένα όγκο πληροφοριών. Ο Η/Υ επεξεργάζεται, αποθηκεύει και µεταδίδει πληροφορίες σε διάφορες µορφές. Έτσι έγινε απαραίτητος και χρήσιµος σε όλους τους τοµείς ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στην ψυχαγωγία, στις τέχνες και στις επιστήµες. Η κοινωνική χρησιµότητα του Η/Υ είναι µεγάλη. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σε σχέση µε την κοινωνική χρησιµότητα. Ο υπολογιστής χρησιµοποιείται σήµερα συνήθως για εµπορικές εφαρµογές. Σε µια επιχείρηση ο υπολογιστής µπορεί να κρατά τα λογιστικά βιβλία, τιµολόγια, έλεγχο αποθηκών, αγορών κ.λ.π. Στις βιοµηχανικές επιχειρήσεις χρησιµοποιείται για τον σχεδιασµό και τον έλεγχο παραγωγής. Εκτός από το ότι συντάσσει κείµενα, παρέχει πληροφορίες στην επιχείρηση και χρησιµοποιείται σαν βοηθητικό µέσο για τις τελικές αποφάσεις. Στο τεχνικό και επιστηµονικό πεδίο ο υπολογιστής χρησιµοποιείται για τον έλεγχο βιοµηχανικών διαδικασιών, για τον υπολογισµό κατασκευών, για µετεωρολογικές προβλέψεις, καθώς και στην ιατρική.

6 Η επίδραση του ηλεκτρονικού υπολογιστή(θετική και αρνητική) στην κοινωνία Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρείται ένα από τα σηµαντικότερα επιτεύγµατα της τεχνολογίας που επηρέασε θετικά αλλά και αρνητικά την κοινωνία και τον πολιτισµό. Οι σηµαντικότερες από τις θετικές επιπτώσεις που προκαλεί η είσοδος των υπολογιστών στην ζωή µας είναι οι ακόλουθες: ηµιουργία νέας αγοράς εργασίας και προσφοράς υπηρεσιών Απαραίτητο εργαλείο αποτελούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και για την καταπολέµηση της εγκληµατικότητας. Mέσω της επεξεργασίας των δακτυλικών αποτυπωµάτων, της φωνής ή του προσώπου µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην αναγνώριση υπόπτων ή ακόµη και στην ανάλυση και επεξεργασία στοιχείων που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήµατος.

7 Ποιοτική απόδοση και ικανοποίηση από την προσφορά εργασίας επιστηµόνων, µηχανικών, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών. Αναβάθµιση και βελτίωση των Οργανισµών Κρατικών υπηρεσιών, Υπηρεσίες Υγείας κ.λ.π. Λύση προβληµάτων σε τοµείς εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας. Μείωση των τιµών των παραγόµενων προϊόντων λόγο της καλύτερης αξιοποίησης των πρώτων υλών. Προϊόντα ασφαλείας στις βιοµηχανίες αεροσκαφών, αυτοκινήτων κ.α.

8 Θεαµατικά είναι τα αποτελέσµατα από τη συµβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπολογιστών στον τοµέα της ιατρικής επιστήµης, γιατί συµβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση ασθενειών και την πιο αποτελεσµατική και ανώδυνη αντιµετώπιση τους. Επίσης, ο σχεδιασµός ενός αντικειµένου µε τη βοήθεια υπολογιστή (CΑD) (Cοmρuter Αided Design) είναι πολύ διαδεδοµένος, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική, την ηλεκτρονική, τη µηχανολογία και την αεροναυπηγική. Η συνδυασµένη διαδικασία σχεδιασµού και κατασκευής µε τη βοήθεια υπολογιστή είναι γνωστή ως CΑD/CΑΜ Στον επαγγελµατικό χώρο, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βοηθούν στην λήψη πληροφοριών και στην εύκολη και γρήγορη καταχώρηση αρχείων Η εισαγωγή στα εργοστάσια µηχανηµάτων που βασίζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές περιορίζει τα ανθρώπινα λάθη, στα οποία µπορεί να περιπέσει εργαζόµενος, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ατυχηµάτων.

9 Μέσω του διαδικτύου οι χρήστες µπορούν να έχουν πρόσβαση σ οποιαδήποτε πληροφορία, να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες, να επικοινωνούν µε άµεσο τρόπο ώστε να φέρουν αποτελεσµατικά εις πέρας το έργο τους. Η διευκόλυνση που προσφέρουν στην εκτέλεση µαθηµατικών πράξεων, καθώς οι σύγχρονοι υπολογιστές µπορούν να εκτελέσουν διακόσια εκατοµµύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Επίσης σηµαντικός είναι ο ρόλος των υπολογιστών και στην εκπαίδευση Ειδικά η δυνατότητα επεξεργασίας κειµένου αποτελεί µία από τις πιο διαδεδοµένες εφαρµογές των υπολογιστών, που µπορεί να προσφέρει στους µαθητές τη δυνατότητα πειραµατισµών και µέσω αυτών η άσκηση των διανοητικών του δυνατοτήτων και τη δυνατότητα εκµάθησης και σωστού χειρισµού της γλώσσας.

10 Με τις ποικίλες εφαρµογές τους και τη συµβολή τους στον αυτοµατισµό απαλλάσσουν το άτοµο από το σωµατικό κόπο και µόχθο. Τέλος οι Η/Υ µπορούν να χρησιµοποιηθούν και ως µέσο ψυχαγωγίας, µπορεί κανείς να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να ακούσει µουσική κτλ.

11 Οι σηµαντικότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η είσοδος των υπολογιστών στην ζωή µας είναι οι εξής: Ο κίνδυνος της ενεργείας. Η χρήση των υπολογιστών στους χώρους βιοµηχανίας εµπορίου έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση θέσεων εργασίας. Περιορίζεται η κοινωνικότητα του ατόµου από τη δυνατότητα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες πληροφόρησης και η τηλεµατική για τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεξυπηρέτηση. Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε µία εικονική πραγµατικότητα, εντυπωσιάζονται απ αυτή και περιορίζουν ακόµη και τη διασκέδασή τους στα πλαίσια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

12 Η διείσδυση της πληροφορικής σ όλους τους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας έκανε εύκολη την πρόσβαση και διαχείριση πληροφοριών που αφορούν την ιδιωτική ζωή του ατόµου. Ακόµη και συστήµατα υψηλής ασφαλείας είναι δυνατό να απασφαλιστούν και να διαρρεύσουν πληροφορίες προσωπικής φύσης. Ο άνθρωπος αποµακρύνεται απ το συνάνθρωπο του και στο χώρου της εργασίας. Η εργασία εξατοµικεύεται και η χρήση του υπολογιστή γίνεται µηχανιστική και µονότροπη, µε αποτέλεσµα να επέρχεται αλλοτρίωση και ο άνθρωπος να βιώνει πλήθος ψυχολογικών προβληµάτων.

13 Προβλήµατα στην υγεία του ατόµου από τη συχνή χρήση του Η/Υ. Οι µεγαλύτεροι κίνδυνοι υγείας προέρχονται είτε από οθόνες, µε µικρή και κακή απεικόνιση, οπότε δηµιουργούνται προβλήµατα στην όραση, είτε από κακή θέση και στάση εργασίας κατά την πολύωρη καθήλωση του ατόµου µπροστά στα συσκευές των ηλεκτρονικών υπολογιστών Η χρήση των Greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα Τα greeklish χρησιµοποιούνται στο διαδίκτυο για να επικοινωνούν οι Έλληνες µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, IRC(Intercontinental Rally Challenge) ή instant messaging. Επίσης, χρησιµοποιούνται πολλές φορές σε µηνύµατα τύπου SMS (κινητής τηλεφωνίας), καθώς και µεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.

14 Αρχικά τα greeklish δηµιουργήθηκαν γιατί στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από τους υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήµατα. Τα greeklish είναι γρήγορα στην πληκτρολόγηση πράγµα που διευκολύνει τους χρήστες του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και του κινητού τηλεφώνου και ακόµη δεν υπάρχει λόγος να έχουν σωστή ορθογραφία. Αυτό όµως είχε ως αποτέλεσµα πολλές φορές να ξεσπά ένας άτυπος πόλεµος για την χρήση τους, καθώς δεν είναι εύκολα αναγνώσιµα από χρήστες που δεν είναι συνηθισµένοι σε αυτό τον τρόπο γραφής, για λόγους ευκολότερης κατανόησης των κειµένων ή λόγω αδυναµίας αναζήτησης σε αυτά. Τα greeklish επιδρούν αρνητικά στην ορθογραφική ικανότητα των ανθρώπων, κυρίως των µαθητών και πολλοί από αυτούς αποκτούν προβλήµατα δυσλεξίας στο µέλλον.

15 Στην έρευνα που διενήργησε το Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών του πανεπιστηµίου υτικής Μακεδονίας βρέθηκε σε µαθητές της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης αλλά και σε φιλόλογους η διαδεδοµένη χρήση των greeklish που οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου. Τα είδη των λαθών των µαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισµού ή σηµείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σηµείων στίξης, το συνδυασµό ελληνικών και λατινικών γραµµάτων σε µία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς επίσης, σύντµηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.). Επιπτώσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο περιβάλλον Οι υπολογιστές, και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν υλικά επικίνδυνα και επιβλαβή για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Τέτοια υλικά είναι διάφορα βαρέα µέταλλα, πλαστικά και πολλά άλλα. Πολλές φορές αυτές οι ουσίες µολύνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος. Οι υπολογιστές που πετιούνται στον κάδο των σκουπιδιών είναι µία µόνιµη απειλή για το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια η παγκόσµια παραγωγή υπολογιστών αυξήθηκε, ο δε κύκλος ζωής ενός υπολογιστή µειώθηκε, στα 2 χρόνια (αντί για 5 στις αρχές της περασµένης δεκαετίας). Η παγκόσµια κοινότητα, µόλις την τελευταία τριετία άρχισε να λαµβάνει µέτρα εναντίον αυτής της µόλυνσης

16 και της µεγάλης κατανάλωσης ενέργειας που οδηγεί στην αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη. Energy Star Η τελευταία έκδοση της ενεργειακής σήµανσης Energy Star (Μάιος 2007) καθιέρωσε αυστηρότερα κριτήρια για υπολογιστές, οθόνες και άλλες συσκευές. Στο Web site του προγράµµατος υπάρχει βάση δεδοµένων µε τα πιο ικανά προϊόντα και ένα χρήσιµο εργαλείο υπολογισµού της κατανάλωσης ενέργειας από συστήµατα υπολογιστών. Σε οξύ πρόβληµα, σύµφυτο µε την αλµατώδη ανάπτυξη που γνωρίζει η πληροφορική και η ψηφιακή βιοµηχανία την τελευταία δεκαετία, αναδεικνύονται τα ηλεκτρονικά απορρίµµατα - απόβλητα. Ο ταχύτατος ρυθµός αύξησης των "άχρηστων" ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές) και οι επικίνδυνες ουσίες (µόλυβδος, κάδµιο, υδράργυρος) που περιέχουν, απειλούν µε µόλυνση το περιβάλλον και κατ' επέκταση την υγεία. Η θεραπεία του προβλήµατος γίνετε µε την "επαναχρησιµοποίηση - ανακύκλωση - υγειονοµική ταφή".

17 Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πληροφορικής πάνω από νέοι υπολογιστές θα πουληθούν φέτος.

18 Η κατασκευή αυτών των µηχανών θα απαιτήσει 25 εκατοµµύρια τόνους ορυκτών καυσίµων. Περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει ολόκληρη η πολιτεία της Αϊόβα σε ένα χρόνο. και 39 εκατοµµύρια γαλόνια νερού - αρκετά για να γεµίσουν εξήντα πέντε πισίνες ολυµπιακών προδιαγραφών.

19 παλαιοί υπολογιστές θα αντικατασταθούν εκατοµµύρια θα καταλήξουν στις χωµατερές, µαζί µε το περιεχόµενό τους: Μόλυβδο, Βάριο, Χρώµιο και άλλα υλικά που διαταράσσουν το ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστηµα. Υπάρχουν πάνω από 1 δισ. υπολογιστών σε χρήση παγκοσµίως και ο αριθµός αυτός αναµένεται να διπλασιαστεί µέχρι το Σήµερα, µεταξύ των ωρών 9:00 και 5:00 οι υπολογιστές αυτοί θα χρησιµοποιήσουν 1,7 εκατοµµύρια µεγαβάτ ενέργειας.

20 Eνέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει το Yankee Stadium για κάθε εντός έδρας παιχνίδι τους µέχρι τη σεζόν Μια µέση οθόνη του υπολογιστή, όταν την αφήνουµε ανοιχτή όλη την ώρα καταναλώνει πάνω από κιλοβατώρες κάθε χρόνο. Πάνω από δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ένα νέο ψυγείο. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιµοποιείται από ένα µέσο υπολογιστή γραφείου κάθε µέρα παράγει περίπου 4-1/4 λίβρες του CO2 που ισοδυναµεί µε την προσθήκη 2 µίλιων στην καθηµερινή σας µετακίνηση ή µε ένα οδικό ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη αν λάβουµε υπόψη µας όλη τη διάρκεια της ζωής του υπολογιστή σας.

21 (Αν βέβαια η φωτεινότητα της οθόνης µειωθεί, αυτό το ταξίδι θα µπορούσε να µειωθεί έως το Σικάγο). Σήµερα, εάν όλοι οι υπολογιστές έκλειναν αντί να τεθούν σε sleep mode θα εξοικονοµούσαµε αρκετή ενέργεια για να ανάβει ο Πύργος του Άιφελ 24 ώρες την ηµέρα για τα επόµενα 720 χρόνια. Τέχνη

22 Η ορολογία για την τέχνη της τεχνολογίας ήταν πάντα αρκετά συγκεχυµένη και ότι είναι σήµερα γνωστό ως ψηφιακή τέχνη έχει αλλάξει αρκετά ονόµατα. Κάποτε αναφερόταν ως computer art (µέχρι την δεκαετία του 70), έπειτα ως multi media art, και στις µέρες µας ταυτίζεται µε τον γενικό τίτλο new media art. Η ψηφιακή τέχνη περιγράφει δουλειές που κάνουν χρήση αναδυόµενων τεχνολογικών µέσων και εµπλέκονται µε τις πολιτιστικές, πολιτικές και αισθητικές δυνατότητες αυτών των εργαλείων. Computer art Computer art είναι κάθε τέχνη στην οποία οι υπολογιστές παίζουν ρόλο όσον αφορά ή την εµφάνιση του έργου τέχνης. Τέτοιες τέχνες µπορεί να είναι µια εικόνα, ένας ήχος, κινούµενα σχέδια, βίντεο, CD-ROM, DVD- ROM, βιντεοπαιχνίδια, µια ιστοσελίδα, ένας αλγόριθµος. New media art

23 New media art είναι ένα είδος που περιλαµβάνει έργα τέχνης που δηµιουργήθηκαν µε τα νέα µέσα τεχνολογίας, συµπεριλαµβανοµένης της ψηφιακής τέχνης (digital art), των γραφικών του υπολογιστή, των animation, της ροµποτικής και της τέχνης όπως η βιοτεχνολογία. Ο όρος διαφοροποιείται από τα αποτελέσµατα των πολιτιστικών αγαθών και των κοινωνικών εκδηλώσεων, των οποίων µπορεί να δει κανείς σε αντίθεση µε εκείνες που απορρέουν από παλιά εικαστικές τέχνες (π.χ. παραδοσιακή ζωγραφική, γλυπτική κ.λ.π.). Εικονική πραγµατικότητα Η Εικονική Πραγµατικότητα ( Virtual Reality) είναι η προσοµοίωση ενός περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή

24 Animation Animation (Εµψύχωση, Κινούµενη Εικόνα) είναι η ταχεία προβολή µιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης µακέτας) ή θέσεων ενός µοντέλου, έτσι ώστε να δηµιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι µια οπτική οφθαλµαπάτη της κίνησης και αυτό συµβαίνει εξ αιτίας του φαινοµένου διατήρησης της εικόνας στο µάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (µεταίσθηµα ή µετείκασµα). Κίνηση µπορεί να δηµιουργηθεί και να παρουσιαστεί µε πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδοµένη µέθοδος απεικόνισης της κινούµενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραµµα βίντεο ή κινουµένου σχεδίου. Παραδοσιακό animation

25 Στις περισσότερες ταινίες κινουµένων σχεδίων του 20ού αιώνα χρησιµοποιούνταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο µιας ταινίας δηµιουργηµένης µε την παραδοσιακή τεχνική, αποτελείται από µια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί. Για να δηµιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούµενο. Τα σχέδια των animator αποτυπώνονται σε µια διαφανή διαφάνεια εκτύπωσης που ονοµάζεται κυψέλη, η οποία γεµίζεται µε χρώµατα προσδιορισµένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωµένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται µία-προς- µία σε φιλµ κινούµενης εικόνας µε µια ραµφοειδή κάµερα, µπροστά από ένα ζωγραφισµένο φόντο. Η παραδοσιακή µέθοδος της διαφάνειας ήταν πια ξεπερασµένη στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήµερα, τα σχέδια των δηµιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστηµα. Χρησιµοποιούνται διάφορα λογισµικά προγραµµάτων για τον χρωµατισµό των σχεδίων και για την προσοµοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάµερα. Πειρατεία

26 Όταν µια σειρά που παίζεται στην Αµερική, "ανεβαίνει" στο internet σε δύο ώρες από την προβολή της, και σε τέσσερις ώρες υπάρχουν και δωρεάν υπότιτλοι, τότε το σύστηµα χάνει. Χάνει ο παραγωγός, χάνει και ο "τοπικός" αναµεταδότης που βλέπει πως µια µερίδα του κοινού του, έχει δει την σειρά που αυτός θα έβγαζε στον αέρα µετά από µία σαιζόν! Το ίδιο συµβαίνει και µε τα DVD και τα Blu-Ray, που ενώ έχουν ενσωµατωµένη προστασία και "περιοχές" (regions) ώστε να µην µπορεί π.χ. κάποιος στην Ασία να δει ένα DVD που προορίζεται για την Ευρώπη, στην ουσία η πειρατεία ακυρώνει και καθιστά τα κλειδώµατα ως έναν ακόµη λόγο για τους χρήστες να παρανοµήσουν, αντί να περιµένουν την παραγωγό εταιρεία να κυκλοφορήσει τον τίτλο της χώρα τους! Πειρατεία στο Internet - το πρόβληµα και η αντιµετώπιση Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η πειρατεία στο Internet αποτελούσε ελάχιστη εµπορική απειλή για τη µουσική βιοµηχανία. Αυτό άλλαξε λόγω των νέων τρόπων συµπίεσης δεδοµένων που ανακαλύφθηκαν και λόγω της αύξησης της διαθέσιµης ταχύτητας µεταφοράς δεδοµένων στο ίκτυο. Η ηλεκτρονική πειρατεία πλέον απειλεί τη βιωσιµότητα του ηλεκτρονικού εµπορίου µουσικής. Το IFPI(International Federation of the Phonographic Industry) συντονίζει τις ενέργειες της διεθνούς δισκογραφίας για προστασία των δικαιωµάτων της µε τεχνολογικά µέσα και νοµικές ενέργειες. 14 Οργανισµοί Συλλογικής ιαχείρισης Πνευµατικών και Συγγενικών ικαιωµάτων, στη χώρα µας το 2008 «κατέβηκαν» νόµιµα από το

27 ιαδίκτυο µουσικά έργα, ενώ τα έργα που διακινήθηκαν παράνοµα ανέρχονται στα Επίσης κάθε χρήστης του ιαδικτύου κατεβάζει παράνοµα κατά µέσον όρο 10 µουσικά έργα τον µήνα, ενώ υπολογίζεται ότι σε κάθε νόµιµο κατέβασµα µουσικού έργου αντιστοιχούν 650 παράνοµες καταφορτώσεις (downloads) µέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής αρχείων «από χρήστη σε χρήστη» forum και πειρατικών sites. Βιβλιογραφία Τεχνική Εγκυκλοπαίδεια. Πάπυρους Λαρούς Μπριτάνικα. Πολυµέσα ικτύου. Wikipedia. Links

28 Οµάδα Β Η χρήση του υπολογιστή, µε βάση την οικονοµία ΚΙΝΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ).(ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ). Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΡΑΤΕΙΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ.(ΡΙΤΣΑ ΚΑΚΚΑΡΗ). ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (ΘΑΝΟΣ ΖΑΝΝΗΣ). Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΤ), ΣΤΗ ΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ). (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ). ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΡΙΤΣΑ ΚΑΚΚΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΘΑΝΟΣ ΖΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Η/Υ: ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ / ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ ΘΑΝΟΣ ΖΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΑ ΚΑΚΚΑΡΗ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ

29 Οικονοµία Κίνηση πωλήσεων Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Αύξηση και Μείωση). ΚΙΝΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Η/Υ (ΑΥΞΗΣΗ/ΜΕΙΩΣΗ) Η ελληνική αγορά προσωπικών υπολογιστών και servers παρουσίασε σηµαντικούς ρυθµούς ανάπτυξης κατά την περίοδο H διετία παρουσίασε δυσκολίες για πολλές επιχειρήσεις, συµπεριλαµβανοµένων και µεγάλων εταιρειών του κλάδου, καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες που είχαν διαµορφωθεί τα χρόνια της άνθησης του χρηµατιστηρίου. Εταιρείες του κλάδου θεωρούν ότι η ανάκαµψη που παρατηρήθηκε στην αγορά το 2004 και 2005 θα δηµιουργούσε ικανοποιητικά αποτελέσµατα αν δεν υπήρχε ο υπέρογκος δανεισµός. Το 2004 και το 2005 ο ρυθµός µεταβολής ήταν της τάξης του 14% ετησίως, ενώ το 2006 προβλέπεται να κινηθεί στο 12%. Η αύξηση αυτή προέρχεται, κατά κύριο λόγο από τους φορητούς υπολογιστές καθώς η αγορά των desktop προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει οριακή αύξηση για το Η εκτίµηση για το 2006 είναι ότι η συνολική αγορά (φορητοί, desktops και servers) θα διαµορφωθεί στα τεµάχια από το 2005.

30 Με σηµαντική αύξηση των πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) για επιχειρήσεις και οικιακή χρήση έκλεισε το 2007, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για ανοδική πορεία του κλάδου. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της IDC, σ την ελληνική αγορά το 2007 συνολικά πωλήθηκαν τεµάχια έναν τι τεµαχίων πέρυσι,σηµειώνοντας αύξηση 29,7% Οι Έλληνες καταναλωτές αγόρασαν σ ταθερούς Η/Υ (desktop) και φορητούς Η/Υ (notebooks), συνολικά τεµάχια. Οι επιχειρήσεις αγόρασαν σ ταθερούς Η/Υ και φορητούς Η/Υ, συνολικά τεµάχια. Η τάση της αυξηµένης ζήτησης για φορητούς Η/Υ συνεχίσθηκε καθ όλη τη διάρκεια της περασµένης χρονιάς, µε τις πωλήσεις των notebooks να καταγράφουν ετήσια αύξηση, που έφτασε το 46,9% και αντιστοιχεί σε τεµάχια. Ο ρυθµός αύξησης των σταθερών Η/Υ διαµορφώθηκε στο 18,8% και οι συνολικές τους πωλήσεις έφτασαν τα κοµµάτια. Η συνολική αγορά των προσωπικών Η/Υ στην Ελλάδα αυξάνεται, ενώ παρατηρείται µε καλύτερη αύξηση σ τους ρυθµούς ανάπτυξης της αγοράς φορητών Η/Υ σε σχέση µε των επιτραπέζιων συστηµάτων. Να ξεπεράσουν το ένα εκατοµµύριο οι πωλήσεις Η/Υ µέσα στο 2008 στην Ελλάδα. Ηδη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της IDC, στο α εξάµηνο του έτους πουλήθηκαν τεµάχια, γεγονός που σηµαίνει ότι το όριο του 1 εκατ. είναι εφικτό µε δεδοµένο ότι το παραδοσιακό καλό τρίµηνο είναι το 4ο τρίµηνο κάθε έτους. Σύµφωνα µε την IDC στο β τρίµηνο του 2008 πουλήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές (φορητοί και επιτραπέζιοι), σηµειώνοντας αύξηση κατά 19,4% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του Ωστόσο, ο ρυθµός αυτός αύξησης των πωλήσεων PCs είναι χαµηλότερος από εκείνον που σηµειώθηκε στο περασµένο τρίµηνο (30,7%).

31 Τα στοιχεία δείχνουν κάµψη των πωλήσεων στους επιτραπέζιους Η/Υ και αύξηση στις πωλήσεις φορητών. Συγκεκριµένα το β τρίµηνο του έτους πουλήθηκαν 103 χιλ. επιτραπέζιοι Η/Υ, σηµειώνοντας υποχώρηση κατά 4,7% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2007 και υποχώρηση κατά 23% σε σχέση µε το α τρίµηνο Στην κατηγορία των φορητών Η/Υ, σύµφωνα πάντοτε µε τα στοιχεία της IDC, σηµειώθηκε αύξηση πωλήσεων κατά 47% σε σχέση µε το β τρίµηνο 2007 και οριακή αύξηση σε σχέση µε το α τρίµηνο του Συνολικά στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2008 πουλήθηκαν 131 χιλιάδες φορητοί Η/Υ. Προς την κατεύθυνση της αύξησης των πωλήσεων φορητών Η/Υ συνέβαλε, αφενός µεν η µείωση της τιµής τους, αφετέρου δε ειδικές δράσεις επιδότησης αγοράς Η/Υ όπως η δράση «ες την Ψηφιακά». Η συγκεκριµένη δράση επιδοτούσε την αγορά φορητών Η/Υ από φοιτητές µε ποσό έως 500 ευρώ και µέχρι σήµερα, δικαιούχοι έκαναν χρήση της επιδότησης. Το νούµερο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, δεδοµένου ότι ο συνολικός αριθµός δικαιούχων της επιδότησης ανέρχονταν σε περίπου Στόχος της δράσης ήταν αφενός η επιβράβευση των πρωτευσάντων σε κάθε ΑΕΙ/ΤΕΙ, αφετέρου δε να βοηθήσει τις απορροφήσεις του Γ ΚΠΣ από το οποίο η δράση εκτιµάται ότι απορρόφησε περίπου 26 εκατ. ευρώ. Το µεγαλύτερο µερίδιο στην ελληνική αγορά PCs, 20,9% διατηρεί η Hewlett- Packard, έχοντας από πίσω την Acer µε µερίδιο 13,3% και την Toshiba µε µερίδιο 12,0%. Από τις ελληνικές εταιρείες συναρµολόγησης PCs, πρώτη έρχεται η Πλαίσιο Computers µε µερίδιο 9,4% και ακολουθεί η E-Shop µε µερίδιο 3,3% και η Multirama µε µερίδιο 2,4%. Στους κερδισµένους του β τριµήνου 2008 είναι η Acer µε αύξηση πωλήσεων Η/Υ κατά 93%, η Toshiba (+60%) και η Sony (+94%). Αντίθετα µερίδιο φέρεται ότι έχασε η Lenovo (πρώην IBM) οι πωλήσεων Η/Υ της οποίας υποχώρησαν κατά 18% και η Multirama µε κάµψη πωλήσεων κατά 11%.

32 Συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίµηνο του 2009 η διεθνής τάση που είχε καταγραφεί και στα προηγούµενα, µε τις πωλήσεις των επιτραπέζιων και των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών να ακολουθούν βίους αντίθετους. Οι παγκόσµιες πωλήσεις των πρώτων έπεσαν κατά 17%, ενώ των δεύτερων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 44% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του Συνολικά, οι παγκόσµιες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (επιτραπέζιων και φορητών) µειώθηκαν κατά 2,4% σε όγκο και κατά 19,1% σε αξία στο β τρίµηνο φέτος, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ερευνών IDC, σύµφωνα µε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η οικονοµική κρίση διεθνώς οδήγησε τις επιχειρήσεις να αγοράσουν λιγότερους επιτραπέζιους υπολογιστές, ενώ η µόνη κατηγορία που εµφάνισε δυναµική ζήτηση, ήταν οι φορητοί, χάρη κυρίως στη ζήτηση εκ µέρους των ιδιωτών. Τα notebooks εµφάνισαν αυξηµένες πωλήσεις κατά 13% σε όγκο, αλλά ο τζίρος τους ήταν µειωµένος κατά 6% (σαφής ένδειξη ότι οι τιµές τους συνεχώς πέφτουν). Τα µικρότερα netbooks αποτελούν πλέον το 26% των πωλήσεων φορητών υπολογιστών έναντι µόλις 5% πριν ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι αποτελούν τη νέα µεγάλη αγάπη των καταναλωτών παγκοσµίως. Η µέση αξία ενός netbook διεθνώς είναι λίγο πάνω από 400 δολάρια, έναντι λίγο πάνω από 900 δολάρια για ένα παραδοσιακό φορητό Η/Υ. Η IDC εκτιµά ότι η αγορά επιτραπέζιων (desktop) υπολογιστών θα παραµείνει στάσιµη το 2010, ενώ των φορητών θα εµφανίσει περαιτέρω άνοδο 16,5%. Μέχρι το 2013 η εταιρία αναµένει ότι η µέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων φορητών Η/Υ θα ξεπεράσει το 17%. Ακόµα, και ο παραδοσιακά «καλός» µήνας Σεπτέµβρης για την αγορά της πληροφορικής, λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν µπόρεσε τελικά να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας στην αρνητική τάση, που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστηµα στην ελληνική αγορά. Πολλές από τις εταιρίες στα οικονοµικά αποτελέσµατα του εννεαµήνου κατέγραψαν µειωµένες πωλήσεις συγκριτικά µε το αντίστοιχο περυσινό εξάµηνο. Έντονα επηρεασµένες από τη γενικότερη οικονοµική ύφεση εµφανίζονται οι πωλήσεις όλων των κατηγοριών Η/Υ, οι οποίες κινούνται σε αρνητική τροχιά. Παρά το γεγονός ότι η κατηγορία των φορητών Η/Υ είναι από τις πιο δηµοφιλής στην αγορά των ειδών τεχνολογίας, εντούτοις, κατά το 3ο τρίµηνο, οι πωλήσεις µειώθηκαν, φτάνοντας το 45,6%. Εξαίρεση αποτελούν οι φορητοί Η/Υ για τους επαγγελµατίες χρήστες, που σηµείωσαν αύξηση κατά 5%.Αντίθετα, οι φορητοί Η/Υ για τους οικιακούς καταναλωτές κατέγραψαν σηµαντική κάµψη των πωλήσεών τους της τάξης του 53,4%.

33 Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ µειώθηκαν κατά 19,5%. Οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ για επαγγελµατίες χρήστες παρουσίασαν πτώση κατά 13,4%, ενώ οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ για τους οικιακούς χρήστες µειώθηκαν κατά 27%. Η οικονοµική αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν ως αποτέλεσµα τόσο το ηµόσιο όσο και οι εταιρικοί πελάτες να µην επενδύουν τόσο εύκολα σε νέες τεχνολογίες. Πάντως, παρά τις µειωµένες πωλήσεις των Η/Υ, οι επιχειρήσεις του συγκεκριµένου κλάδου εκτιµούν ότι, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ίσως υπάρξει µια βελτίωση. Για την καλύτερη εξέλιξη των πραγµάτων, οι εταιρίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των προϊόντων τους. Απώλειες υπέστη ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 2o τρίµηνο της τρέχουσας οικονοµικής χρήσης. Σύµφωνα µε τα τελικά στοιχεία της IDC για το 2o τρίµηνο του 2011, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα µειώθηκαν κατά 19,4%, έναντι 33,8% το 1o τρίµηνο του Στην ελληνική αγορά διατέθηκαν τεµάχια, εκ των οποίων τα αφορούν σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα τεµάχια φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αναφορικά µε την κατάταξη των κατασκευαστριών εταιρειών στο σύνολο των πωλήσεων σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, την πρώτη πεντάδα

34 αποτελούν οι Hewlett Packard, µε µερίδιο αγοράς 25,3%, Πλαίσιο Computers, µε 13,9%, Toshiba, µε 11,6%, Dell, µε 10,8%, και Sony, µε 4,7%. Σε σχέση µε τις κατηγορίες προϊόντων, η µεγαλύτερη µείωση καταγράφηκε στους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φτάνοντας το 21,5%, έναντι 18,2% των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους επαγγελµατίες χρήστες σηµείωσαν µείωση κατά 13,6%, σε σύγκριση µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για οικιακούς χρήστες, οι πωλήσεις των οποίων µειώθηκαν κατά 22,7%. Στην κατηγορία των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελµατίες χρήστες, η µείωση των πωλήσεων περιορίστηκε στο 7,9% έναντι 23,7% το 1o τρίµηνο του Κερδισµένες εταιρείες αποδεικνύονται µονάχα η Toshiba, η Dell και η ΑSUS, που κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κατά 19%, 11,7% και 43,1%, αντίστοιχα. Η κατάσταση της οικονοµίας από την µείωση της πειρατείας λογισµικού. Η πειρατεία λογισµικού στην Ελλάδα Πειρατεία λογισµικού ένα φαινόµενο που έχει απασχολήσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των οικονοµικών της επιπτώσεων. Πρόκειται για ένα θέµα ή καλύτερα για ένα πειρασµό µε τον οποίο έχουµε βρεθεί αντιµέτωποι όλοι µας. Όµως πόσοι από εµάς µπορούν να περιγράψουν και να δώσουν τον ορισµό της πειρατείας λογισµικού? Η Business Software Alliance είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός που στοχεύει στην προώθηση ενός νόµιµου ψηφιακού κόσµου εκπροσωπώντας τη βιοµηχανία του εµπορικού λογισµικού και των συνεργαζόµενων κατασκευαστών hardware. Με έδρα την Ουάσινγκτον, η BSA

35 δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες, εποµένως ο ορισµός που δίνει για τη πειρατεία λογισµικού έχει ιδιαίτερη αξία και είναι ο εξής: Ως πειρατεία λογισµικού ορίζεται η µη εξουσιοδοτηµένη αντιγραφή ή διανοµή λογισµικού, η οποία πραγµατοποιείται µε την λήψη, αντιγραφή, κοινή χρήση, πώληση ή εγκατάσταση πολλαπλών αντιγράφων σε προσωπικούς ή εταιρικούς υπολογιστές. Αυτό που οι περισσότεροι δεν κατανοούν όταν αγοράζουν λογισµικό, είναι ότι στην πραγµατικότητα αγοράζουν την άδεια χρήσης του και όχι το ίδιο το λογισµικό. Η άδεια θα πρέπει να διαβάζεται πολύ προσεκτικά γιατί καθορίζει σε πόσους υπολογιστές επιτρέπεται η εγκατάσταση του λογισµικού. Εποµένως, η δηµιουργία περισσοτέρων αντιγράφων από όσα ορίζει η άδεια αποτελεί πειρατεία. Επίσης, η BSA τακτικά διενεργεί έρευνες σε παγκόσµιο επίπεδο που αναφέρονται στην πειρατεία λογισµικού. Το 2010 η εµπορική αξία του παράνοµα εγκατεστηµένου λογισµικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισµικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσµια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισµικού της Business Software Alliance (BSA). ηµοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι χρήστες Η/Υ αναγνωρίζουν την αξία του νόµιµου λογισµικού ωστόσο επικρατεί σύγχυση σχετικά µε το τι είναι νόµιµο και τι δεν είναι. Αναλυτικά παρακάτω.

36 Από το 2008 η πειρατεία λογισµικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία, ανεβαίνοντας 2 ποσοστιαίες µονάδες. Η άνοδος οφείλεται εν µέρει στο δυσµενές οικονοµικό κλίµα, στην µείωση της αγοράς νέων Η/Υ µε προεγκατεστηµένο λογισµικό, στην καταναλωτική συµπεριφορά αλλά και στην απουσία µηχανισµών ελέγχου και συµµόρφωσης από το κράτος. Το Τµήµα Προστασίας ιανοητικής Ιδιοκτησίας του Σώµατος ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ ΟΕ) και το Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της Οικονοµικής Αστυνοµίας που στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας και την καταπολέµηση του φαινοµένου της πειρατείας λογισµικού αποτελούν αξιοσήµαντες πρωτοβουλίες, αρκεί να λειτουργούν µε σύστηµα, οργάνωση και συγκεκριµένους στόχους. Όπως έχει ενηµερώσει ο Οργανισµός Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το Σ ΟΕ έχει διενεργήσει ελέγχους για τη χρήση πειρατικού λογισµικού σε επιχειρήσεις και έχει διαβιβάσει στον ΟΠΙ τα στοιχεία αυτά για την αναζήτηση περαιτέρω αξιώσεων από τους δικαιούχους. Σύµφωνα µε το νόµο περί πνευµατικής ιδιοκτησίας, το πρόστιµο που επιβάλλει το κράτος είναι ευρώ για κάθε παράνοµο αντίτυπο. Η όγδοη στη σειρά Παγκόσµια Μελέτη πραγµατοποιήθηκε από την BSA σε συνεργασία µε την IDC, την κορυφαία εταιρία ερευνών και προβλέψεων του κλάδου της πληροφορικής, χρησιµοποιώντας µια µεθοδολογία που συνδυάζει

37 182 διακριτικά στοιχεία για 116 χώρες και γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσµο. Η νέα διάσταση που περιλαµβάνεται στην φετινή µελέτη αφορά σε µια δηµοσκόπηση χρηστών Η/Υ σχετικά µε τις κοινωνικές απόψεις και συµπεριφορές απέναντι στην πειρατεία λογισµικού, η οποία πραγµατοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs. Σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση, τα δικαιώµατα της πνευµατικής ιδιοκτησίας βρίσκουν σηµαντική υποστήριξη, µε 7 στους 10 να εκφράζουν υποστήριξη για την πληρωµή των δηµιουργών ώστε να προωθείται η τεχνολογική ανάπτυξη. Παραδόξως, η υποστήριξη των δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας ήταν ισχυρότερη στις αγορές µε υψηλά ποσοστά πειρατείας. Επίσης διαπιστώθηκε ευρεία αποδοχή πως το νόµιµο λογισµικό είναι καλύτερο από το πειρατικό καθώς είναι πιο ασφαλές και αξιόπιστο. Το πρόβληµα είναι ότι πολλοί χρήστες Η/Υ δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι νόµιµο και τι παράνοµο σε συνήθεις πρακτικές απόκτησης προγραµµάτων λογισµικού όπως είναι η αγορά µιας άδειας χρήσης για πολλούς Η/Υ ή το κατέβασµα (download) ενός προγράµµατος από δίκτυο peer-to-peer. Τα τελευταία χρόνια, η BSA στην Ελλάδα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για καταπολέµηση της πειρατείας, ενηµερώνοντας χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις για την αξία του νόµιµου λογισµικού και πραγµατοποιώντας καµπάνιες µάρκετινγκ που ενθαρρύνουν τη χρήση αδειοδοτηµένου λογισµικού. Από την Μελέτη της Πειρατείας Λογισµικού επίσης διαπιστώθηκε ότι:

38 1. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο µέσος όρος της πειρατείας λογισµικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, µε την εµπορική αξία του κλεµµένου λογισµικού να ξεπερνά τα 10 δισ. Ευρώ. 2. Στην Ε.Ε., η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη υψηλότερη θέση στην πειρατεία µετά την Βουλγαρία 65% και την Ρουµανία 64%. 3. Σε παγκόσµιο επίπεδο, η αξία του παράνοµου λογισµικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. Ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε από όταν ξεκίνησε η µελέτη το Σχεδόν οι µισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που µελετήθηκαν παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62% µε τον παγκόσµιο µέσο όρο να βρίσκεται στο 42%. 5. Τα πιο δηµοφιλή πλεονεκτήµατα του νόµιµου λογισµικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από hacker και malware (81%). 6. Μια από τις συνηθέστερες µορφές πειρατείας είναι η αγορά µιας άδειας χρήσης λογισµικού και η εγκατάσταση της σε περισσότερους από έναν Η/Υ. 7. Σε παγκόσµιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει ότι τα δικαιώµατα και η προάσπιση της πνευµατικής ιδιοκτησίας συµβάλλουν στην οικονοµική δραστηριότητα. Επίσης το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονοµίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δηµιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες Η χώρα µας αύξησε το ποσοστό της πειρατείας κατά 2 ποσοστιαίες µονάδες, από το 2008, αποτελώντας µαζί µε τη Βουλγαρία µε ποσοστό 65% και τη Ρουµανία µε 64% την πρώτη τριάδα των χωρών, όπου παρατηρείται σε µεγαλύτερο βαθµό παράνοµη διακίνηση λογισµικού.

39 Σχεδόν οι µισοί από τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) παγκοσµίως (47%) αποκτούν το λογισµικό τους µε παράνοµο τρόπο, σε µόνιµη ή τακτική βάση. Στις αναπτυσσόµενες χώρες δε τα νούµερα είναι πολύ υψηλότερα, σύµφωνα µε την πιο ενδελεχή έρευνα, που έχει πραγµατοποιηθεί σε χρήστες Η/Υ, σχετικά µε τη συµπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισµικού και τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας. Τα παραπάνω συµπεράσµατα προκύπτουν από την έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos Public Affairs, εκ µέρους της Business Software Alliance (BSA) διεθνούς οργανισµού, που εκφράζει τις απόψεις της βιοµηχανίας εµπορικού λογισµικού, και απευθύνθηκε σε περίπου χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγµατοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα. Σύµφωνα µε τη µελέτη, η πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ στον αναπτυσσόµενο κόσµο αποκτούν συστηµατικά το λογισµικό τους µε παράνοµα µέσα, όπως είναι η αγορά µίας άδειας χρήσης για ένα πρόγραµµα λογισµικού και η µετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές ή το κατέβασµα (download) προγραµµάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας, ωστόσο, την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών, σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες, που µελετήθηκαν και ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάµ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό. Βασικά συµπεράσµατα: Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, που είδαν το "φως" της δηµοσιότητας, ο µέσος όρος της πειρατείας λογισµικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σταθερά στο 35%, µε την εµπορική αξία του κλεµµένου λογισµικού να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σε παγκόσµιο επίπεδο, η αξία του παράνοµου λογισµικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε, από όταν ξεκίνησε η µελέτη, το Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν οι µισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές, που µελετήθηκαν, παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62%, µε τον παγκόσµιο µέσο όρο να βρίσκεται στο 42%.

40 Στη µελέτη αναφέρεται ότι µία από τις συνηθέστερες µορφές πειρατείας είναι η αγορά µίας άδειας χρήσης λογισµικού και η εγκατάστασή της σε περισσότερους από έναν Η/Υ, ενώ από τα πιο δηµοφιλή πλεονεκτήµατα του νόµιµου λογισµικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από "κυβερνο-επιθέσεις" (hackers - malware) (81%). Σε παγκόσµιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει ότι τα δικαιώµατα και η προάσπιση της πνευµατικής ιδιοκτησίας συµβάλλουν στην οικονοµική δραστηριότητα. Επίσης, το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονοµίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δηµιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τι µπορεί να γίνει µε την µείωση της πειρατείας του λογισµικού στην Ελλάδα; Η µείωση του ποσοστού πειρατείας λογισµικού στην Ελλάδα µπορεί να εδραιώσει την τοπική βιοµηχανία πληροφορικής σε έναν ισχυρό κλάδο, δηµιουργώντας περισσότερες από νέες θέσεις εργασίας υψηλής κατάρτισης και να συµβάλλει στην εθνική οικονοµία κατά 261 εκατοµµύρια, σύµφωνα µε τη νέα οικονοµική µελέτη τηςbusiness Software Alliance (BSA). Η µελέτη, που ανατέθηκε από την BSA στην International Data Corporation (IDC), αναφέρει ότι ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα αποτελεί έναν σηµαντικό εργοδότη, ενώ παράλληλα αυξάνει το ΑΕΠ και αποδίδει σηµαντικά φορολογικά έσοδα στο κράτος. Συγκεκριµένα, µέχρι το 2011 εκτιµάται ότι η βιοµηχανία της πληροφορικής στην Ελλάδα θα απασχολεί περισσότερους από εργαζόµενους, αποφέροντας 2,3 δισ. στην οικονοµική ανάπτυξη και 2,6 δισ. σε φορολογικά έσοδα, συµπεριλαµβανοµένων των φόρων πωλήσεων, των φορολογητέων εισοδηµάτων των εργαζοµένων κ.λπ. Εάν το ποσοστό της πειρατείας λογισµικού στην Ελλάδα µειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες µονάδες και φθάσει στο 51%, τα οικονοµικά οφέλη για τη χώρα «πολλαπλασιάζονται», δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, µε

41 επιπλέον έσοδα 181 εκατοµµυρίωνγια τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής και αύξηση στα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 88 εκατοµµύρια. «Όταν το κράτος λαµβάνει µέτρα για να µειώσει το ποσοστό της πειρατείας, τα αποτελέσµατα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλους», αναφέρει ο κ. Γεώργιος- Ανδρέας Ζάννος, νοµικός σύµβουλος της BSA στην Ελλάδα. «Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στον εργασιακό τοµέα, την εδραίωση ενός δυνατού και σταθερού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος και αυξηµένους οικονοµικούς πόρους, που προέρχονται από τον ήδη αναπτυσσόµενο τοµέα της πληροφορικής, η µείωση της πειρατείας λογισµικού έρχεται να προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήµατα στις κυβερνήσεις και στις τοπικές οικονοµίες». Η IDC αναφέρει πως για κάθε 1 που ξοδεύεται για ένα νόµιµο πρόγραµµα λογισµικού, επιπλέον 1,25 δαπανάται για συναφείς υπηρεσίες, όπως την εγκατάσταση του προγράµµατος, την εκπαίδευση του προσωπικού και τις ανάγκες συντήρησης. Το γεγονός ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των οικονοµικών εσόδων πηγαίνει στις τοπικές εταιρίες υπηρεσιών λογισµικού και το κανάλι µεταπωλητών, καταδεικνύει πως τα οικονοµικά οφέλη, που προκύπτουν από τη µείωση της πειρατείας, παραµένουν στην Ελλάδα. Η BSA καταβάλλει σηµαντικές προσπάθειες, µε στόχο την ενηµέρωση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), σχετικά µε τους κινδύνους και τις νοµικές συνέπειες που επιφέρει η χρήση του παράνοµου λογισµικού. Ο κ. John Gantz, Chief Research Officer στην IDC, αναφέρει ότι: «Η µείωση της πειρατείας λογισµικού Η/Υ είναι ιδιαίτερα σηµαντική για τους επιχειρηµατίες και τις ΜΜΕ, αφού ταυτόχρονα µειώνονται οι νοµικοί και οικονοµικοί κίνδυνοι, που συνδέονται µε τη χρήση του παράνοµου λογισµικού.

42 Επίσης, τα κράτη που βασισθούν στην εν λόγω µελέτη, αναλαµβάνοντας δράση για µείωση της πειρατείας, θα αποκοµίσουν τα οικονοµικά οφέλη ενός δυναµικού τεχνολογικού κλάδου». Η BSA ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα οικονοµικά οφέλη από τη µείωση της πειρατείας λογισµικού να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήµατα: Να εκσυγχρονισθεί το θεσµικό πλαίσιο της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, ώστε να συµβαδίζει µε τις υποχρεώσεις του ιεθνούς Οργανισµού Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Στην Ελλάδα, η νέα νοµοθετική ρύθµιση (ν. 3524/07) προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίµου για κάθε πρόγραµµα λογισµικού που εντοπίζεται από τις αρµόδιες αρχές. Να εφαρµοσθούν µηχανισµοί καταστολής, όπως απαιτείται από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου (WTO), συµπεριλαµβανοµένου και της εφαρµογής των νόµων κατά της πειρατείας. Να αφιερωθούν περισσότεροι κυβερνητικοί πόροι για την αντιµετώπιση του προβλήµατος, µε συµβολή από τις αρµόδιες υπηρεσίες προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, περισσότερη εκπαίδευση για τα αρµόδια στελέχη και έµφαση στις συνεργασίες σε διασυνοριακό επίπεδο. Να βελτιωθεί η δηµόσια εκπαίδευση και η ενηµέρωση σχετικά µε την πειρατεία λογισµικού. Να θέσουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το σωστό παράδειγµα, απαιτώντας ο δηµόσιος τοµέας να χρησιµοποιεί αποκλειστικά νόµιµο λογισµικό.

43 Κίνδυνος φυλάκισης... BBC προς τουρίστες:(λονδίνου) «Μην αγοράσετε πειρατικά CD από την Ελλάδα» Να µην αγοράσουν πειρατικά CD από την Ελλάδα προειδοποιεί το BBC όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν τη χώρα το καλοκαίρι, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού ενηµερωτικού δικτύου, ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε σε τρίµηνη φυλάκιση άτοµο που συνελήφθη στην Αθήνα να αγοράζει παράνοµα CD. Στη συνέχεια, φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου της IFPI την Ελλάδα, Ίωνα Σταµπουλή, ο οποίος τονίζει: «εν πρόκειται για συµβολικό µέτρο. Είµαστε αποφασισµένοι να διώξουµε ποινικά τους αγοραστές και έχουµε τη συµπαράσταση των αρχών». Ο ίδιος προσθέτει ότι η παραγωγή και η διανοµή των δίσκων ελέγχεται κυρίως από τη «νιγηριανή µαφία». Στο άρθρο επίσης αναφέρεται πως η Ελλάδα έρχεται πρώτη στις πωλήσεις πειρατικών ψηφιακών δίσκων, καθώς κάθε χρόνο πωλούνται περί τα 10 εκατ. «µαύρα» CD. Ακόµη, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές φαίνονται έτοιµες να αντιµετωπίσουν µια ενδεχόµενη αύξηση στις πωλήσεις εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων.

44 Συνέπειες της πειρατείας λογισµικού: Ένα µέρος από τα χρήµατα που δαπανούνται για την αγορά αυθεντικού λογισµικού διοχετεύεται πίσω στην έρευνα και την ανάπτυξη λογισµικού, ώστε να παραχθούν νεότερα και πιο εξελιγµένα προγράµµατα, και στο κράτος ως φορολόγηση από την πώληση του προϊόντος. Όταν όµως αγοράζουµε παράνοµα αντίγραφα, τα χρήµατά µας πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των παραβατών. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια να δηµιουργούνται σηµαντικά προβλήµατα στη βιοµηχανία λογισµικού, στην οικονοµία του κράτους καθώς και σε εµάς τους ίδιους. Συνέπειες στο κράτος:

45 Η πειρατεία λογισµικού είναι εχθρός της γενικότερης ανάπτυξης και οικονοµικής ευηµερίας κάθε χώρας. Επενεργεί ανασταλτικά στην επένδυση κεφαλαίων από εθνικούς και ξένους επενδυτές. Στερεί τα κράτη από φορολογικούς πόρους αλλά και θέσεις απασχόλησης σε τοµείς που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε την ανάπτυξη λογισµικού. ηµιουργεί µία ανεξέλεγκτη παραοικονοµία µε υψηλά αφορολόγητα εισοδήµατα. Εθίζει ορισµένους στην εγκληµατική δράση. Η ενηµέρωση και η εκπαίδευση είναι ο µόνος τρόπος προφύλαξης από το παράνοµο λογισµικό. Όταν αγοράζουµε λογισµικό πρέπει να είµαστε σίγουροι ότι παίρνουµε αυθεντικούς δίσκους, εγχειρίδια και έγγραφα άδειας χρήσης. Να αποφεύγουµε δίσκους µε χειροποίητες ή κακής ποιότητας ετικέτες ή λογισµικό που η τιµή του είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Να έχουµε υπόψιν ότι ένα µεγάλο ποσοστό λογισµικού που πωλείται µέσω διαδικτύου είναι παράνοµο. Να έχουµε την ευθύνη εγκατάστασης και χρήσης του προγράµµατος, σύµφωνα µε τους όρους της άδειας χρήσης, και εάν κάποιος άλλος εγκαταστήσει το λογισµικό να βεβαιωθούµε ότι µας παρέχει αποδείξεις για την αυθεντικότητα του προϊόντος. Πολλοί θεωρούν ότι η αντιγραφή ενός προγράµµατος είναι κάτι αθώο, σχεδόν νόµιµο. Η αντιγραφή όµως ισοδυναµεί µε κλοπή ξένης περιουσίας. Η τιµωρία των πειρατών του λογισµικού είναι περίπου 40 µήνες φυλακή, και οι κυρώσεις για τους δράστες πολλές φορές βαρύτερες από αντίστοιχα αδικήµατα κατά της περιουσίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο είναι πολύ µεγάλες. Γι αυτό και η νόµιµη και ορθή χρήση του λογισµικού πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους µας. Παράνοµο λογισµικό: ρεκόρ 2 εκατ. ευρώ για νοµιµοποιήσεις στο 1ο τρίµηνο του 2011

46 Το ποσόν αυτό που έχουν δαπανήσει 400 επιχειρήσεις αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα Παράνοµο λογισµικό: ρεκόρ 2 εκατ. ευρώ για νοµιµοποιήσεις στο 1ο τρίµηνο του 2011 Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκατ. ευρώ σε αποζηµιώσεις και έξοδα για νοµιµοποίηση του παράνοµου λογισµικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το κλεµµένο λογισµικό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Business Software Alliance (BSA). Το πειρατικό λογισµικό ίσως να αποτελεί την εύκολη και φθηνή λύση για µια επιχείρηση, ωστόσο υπό το πρίσµα του σηµερινού οικονοµικού κλίµατος, το πιθανότερο είναι πως στην πορεία ο παραβάτης θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Οι συνέπειες για την χρήση παράνοµου λογισµικού από τις επιχειρήσεις µπορεί να είναι τεχνικές, οικονοµικές και νοµικές όπως είναι η απώλεια αρχείων, η προσβολή από ιούς, οι αποζηµιώσεις στους δικαιούχους των πνευµατικών δικαιωµάτων καθώς και η παραποµπή στην ελληνική δικαιοσύνη, όπως επισηµαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η ελληνική νοµοθεσία για την προστασία της πνευµατικής ιδιοκτησίας στα προϊόντα λογισµικού είναι τόσο αυστηρή που σε περίπτωση κρατικού ελέγχου και επιβολής του προβλεπόµενου διοικητικού προστίµου, µια επιχείρηση θα πρέπει να σηκώσει ένα ξαφνικό και πιθανώς µεγάλο- οικονοµικό βάρος. Εποµένως, είναι σηµαντικό οι εταιρείες να φροντίζουν σε κάθε περίπτωση ότι το λογισµικό που χρησιµοποιούν είναι νόµιµο και φέρει όλες τις απαραίτητες άδειες χρήσης» τονίζει ο κ. Κώστας Σαµαράς, εκπρόσωπος εταιρείας µέλους της BSA στην Ελλάδα. Αλλαγές στον εργασιακό χώρο που έχει επιφέρει η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

47 Νέες Τεχνολογίες και Επαγγέλµατα Οι υπολογιστές και οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών υποστηρίζουν όλο και περισσότερες επαγγελµατικές δραστηριότητες. Οι διευκολύνσεις που προσφέρουν στο σύγχρονο επαγγελµατία είναι πολλές φορές τόσο µεγάλες, ώστε να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κοµµάτι των καθηµερινών εργασιών. Ταυτόχρονα κάθε χρόνο δηµιουργούνται νέα επαγγέλµατα, που στηρίζονται στην εκµετάλλευση των νέων τεχνολογιών, ενώ παλαιοτέρα επαγγέλµατα, είτε αλλάζουν µορφή είτε χάνονται µε το πέρασµα του χρόνου. Τι είδους διευκολύνσεις µπορούν να προσφέρουν οι υπολογιστές στη δουλειά µας; Σε ποια επαγγέλµατα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε υπολογιστές; Ποια νέα επαγγέλµατα ξέρετε που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες; Ποια επαγγέλµατα επηρεάζονται και χάνονται µε τη χρήση των υπολογιστών;

48 Οι Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας, µε κυρίαρχες τις Βάσεις δεδοµένων, τη Ροµποτική και τα δίκτυα Υπολογιστών, υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερα επαγγέλµατα, για να διευκολύνουν τις καθηµερινές µας συναλλαγές: Στα τουριστικά γραφεία κλείνονται εισιτήρια ή δωµάτια σε ξενοδοχεία µέσωδικτύου. Στις τράπεζες όλες οι συναλλαγές γίνονται µέσω υπολογιστή. Στα νοσοκοµεία υπάρχουν Βάσεις δεδοµένων µε τα στοιχεία των ασθενών για άµεση νοσηλεία. Στα πολυκαταστήµατα γίνεται ταχύτατα ο εφοδιασµός των ραφιών, καθώς µπορεί να ενηµερώνεται άµεσα µέσω δικτύου ο υπολογιστής της αποθήκης για τα προϊόντα που πουλήθηκαν. Στα αρχιτεκτονικά γραφεία, οι αρχιτέκτονες χρησιµοποιούν υπολογιστές µε κατάλληλο λογισµικό, ώστε να σχεδιάζουν γρήγορα και µε ευκρίνεια τις κατασκευές τους. Στα συνεργεία αυτοκινήτων οι µηχανικοί συµβουλεύονται Βάσεις (δεδοµένων για τα ανταλλακτικά που χρειάζονται, ενώ ειδικά µηχανήµατα µε ενσωµατωµένους µικροεπεξεργαστές ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου. Στα εστιατόρια οι παραγγελίες είναι δυνατόν να γίνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα πολλές εταιρείες και οργανισµοί χρησιµοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τους υπολογιστές, για να παρουσιάσουν νέες υπηρεσίες. Μέσω ενός υπολογιστή παλάµης, για παράδειγµα, µπορείς να πληρώνεις τους λογαριασµούς σου, στην τράπεζα ή να βλέπεις ένα χάρτη µε τα αξιοθέατα µιας περιοχής που µόλις επισκέφθηκες για διακοπές. Καθηµερινά παρουσιάζονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες, που αξιοποιούν τις καινούργιες τεχνολογίες των υπολογιστών. ιάφορα εκπαιδευτικά ιδρύµατα προσφέρουν εκπαίδευση από απόσταση µέσα από τον Παγκόσµιο Ιστό (εξαποστάσεως εκπαίδευση), ενώ αρκετοί δηµόσιοι οργανισµοί διευκολύνουν τους πολίτες προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες µέσω διαδικτύου (έκδοση πιστοποιητικών, κατάθεση αιτήσεων, σύνταξη και κατάθεση φορολογικής δήλωσης).

49 Αρνητικές επιπτώσεις των Τεχνολογιών της Πληροφορικής στην Εργασία. 1. Η αυτοµατοποίηση πολλών διεργασιών, όπως της αυτόµατης διέλευσης από τα διόδια, καταργεί αρκετά επαγγέλµατα µε αποτέλεσµα πολλοί άνθρωποι να µένουν χωρίς δουλειά. Σε διάφορα επαγγέλµατα, όπως του ταµία ή του εργάτη παραγωγής σε µια βιοµηχανία, µειώνεται η ζήτηση ή παρατηρείται αλλαγή στη µορφή τους. 2. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των δικτύων των υπολογιστών, ενώνει τις τοπικές αγορές δηµιουργώντας µια διαρκώς µεταβαλλόµενη και πολύ ανταγωνιστική παγκόσµια αγορά. Με το ηλεκτρονικό εµπόριο, για παράδειγµα, ένα πολυκατάστηµα µπορεί να πουλάει µέσω διαδικτύου τα προϊόντα του σε όλο τον κόσµο, 24ώρες το εικοσιτετράωρο και µε χαµηλό κόστος. Το φαινόµενο αυτό επηρεάζει το σύστηµα απασχόλησης. Η παγκοσµιοποίηση των αγορών και ο µεγάλος ανταγωνισµός µεταβάλλουν διαρκώς τις ανάγκες των επιχειρήσεων για προσωπικό, µε αποτέλεσµα αυτές να απαιτούν κάθε τόσο εργαζοµένους µε διαφορετικά προσόντα. Μέχρι σήµερα πολλοί εργαζόµενοι τελείωναν την επαγγελµατική τους ζωή παίρνοντας σύνταξη από την ίδια επιχείρηση από την οποία πρωτοξεκίνησαν. Στο µέλλον αρκετοί νέοι εργαζόµενοι θα είναι αναγκασµένοι να αλλάζουν αρκετές φορές επάγγελµα κατά τη διάρκεια της επαγγελµατικής τους σταδιοδροµίας. Οι αλλαγές αυτές θα απαιτούν κάθε φορά νέες δεξιότητες. 3. Η νέα εποχή απαιτεί εργαζόµενους µε γνώσεις και συνεχώς αυξανόµενα προσόντα. Για να µπορεί ο νέος εργαζόµενος να προσαρµόζεται στις µεταβαλλόµενες συνθήκες της αγοράς εργασίας, πρέπει να έχει καλή βασική εκπαίδευση και να εµπλουτίζει τις γνώσεις του µε ειδικά προγράµµατα

50 κατάρτισης, έτσι ώστε να αποκτά νέες επαγγελµατικές δεξιότητες και πρόσθετα προσόντα. Αν ανατρέξουµε στην ιστορία, θα διαπιστώσουµε ότι κάθε µεγάλη τεχνολογική αλλαγή συνοδευόταν από αρκετά προβλήµατα, που διαρκούσαν µεγάλο χρονικό διάστηµα. Για παράδειγµα, τον περασµένο αιώνα η εισαγωγή µηχανικών αργαλειών στην κλωστοϋφαντουργία είχε ως αποτέλεσµα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους και να ξεσηκωθούν προσπαθώντας να καταστρέψουν τις µηχανές. Με το πέρασµα, όµως, του χρόνου ο εργασιακός τοµέας ισορρόπησε και µε τη βοήθεια των µηχανών αναπτύχθηκε ακόµα περισσότερο. Στις µέρες µας η εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών στο χώρο της εργασίας έχει πολλά πλεονεκτήµατα, αλλά συνοδεύεται και από αρκετά αρνητικά φαινόµενα. Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να κρατάµε αρνητική στάση απέναντι στις Νέες Τεχνολογίες. Ωστόσο, θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα κριτικοί στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εργασία, λαµβάνοντας υπόψη και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Οι Υπολογιστές και οι Επιδράσεις που επιφέρουν στην ζωή µας. Η Πληροφορική στρατηγικός τοµέας της Οικονοµίας. Ο οικονοµικός τοµέας είναι σίγουρα ένας από τους χώρους που έχουν βαθιά επηρεαστεί από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, πχ. Νέες οικονοµικές δυνάµεις (χώρες και εταιρείες) έχουν εµφανιστεί, που στηρίζουν σχεδόν

51 ολοκληρωτικά την ανάπτυξή τους στη βιοµηχανική πολιτική και παραγωγή που σχετίζεται µε τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Η οικονοµική σηµασία που παρουσιάζουν οι βιοµηχανίες της Πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο ότι αποτελούν: Μονάδες παραγωγής µεθόδων και εξοπλισµού για τις Επιχειρήσεις και τη ιοίκηση. Μονάδες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών για τους πολίτες. Βιοµηχανικούς κλάδους αιχµής σε πλήρη εξέλιξη. Οι µεγάλες αλλαγές. Με τη µαζική εισαγωγή των τεχνικών της Πληροφορικής στη διαδικασία παραγωγής υλικών αγαθών και υπηρεσιών, τα κοινωνικά προβλήµατα αποκτούν νέες διαστάσεις. Η επιστηµονική οργάνωση της εργασίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε ολόκληρη η δοµή της βιοµηχανικής παραγωγής του ανεπτυγµένου κόσµου τον εικοστό αιώνα, αµφισβητείται όλο και συχνότερα. Η Βιοµηχανία της Πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ένας νέος βιοµηχανικός κλάδος, ιδιαίτερα προσοδοφόρος, έκανε την εµφάνισή του την τελευταία εικοσαετία: αυτός των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Ο κλάδος αυτός, µε την πιο ραγδαία ίσως ανάπτυξη στο χώρο της παραγωγής, αποτελείται από τη βιοµηχανία κατασκευής υλικού υπολογιστών, τη βιοµηχανία ανάπτυξης λογισµικού και τη βιοµηχανία τηλεπικοινωνιών. Άλλοτε σε στενή συνεργασία, άλλοτε σε συνθήκες έντονου ανταγωνισµού, οι διάφορες εταιρείες υπολογιστών και λογισµικού αποτελούν σήµερα την αιχµή του δόρατος των τεχνολογιών που προδιαγράφουν σε µεγάλο βαθµό την εξέλιξη στον εικοστό πρώτο αιώνα. Πληροφοριοποίηση της κοινωνίας. Το ζήτηµα της πληροφοριοποίησης της κοινωνίας αποτελεί για πολλές Κυβερνήσεις και πολιτικούς υπεύθυνους ένα από τα σηµαντικότερα θέµατα προς επίλυση, στις αναπτυγµένες χώρες, τα τελευταία χρόνια. Κεντρικός

52 στόχος, η επίτευξη οικονοµικής ανάκαµψης και αντιµετώπισης της πολύπλευρης κρίσης που µαστίζει τις διάφορες χώρες, µε τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στους διάφορους εργασιακούς χώρους, επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας κυρίως στο δευτερογενή και στον τριτογενή τοµέα της οικονοµίας, µειώνει τις Κρατικές δαπάνες και δηµιουργεί Νέες καταναλωτικές συνήθειες. Στα πλαίσια αυτά η εισαγωγή των υπολογιστών και η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων άλλαξε σε µεγάλο βαθµό τη λειτουργία υπηρεσιών και οργανισµών, του τραπεζικού συστήµατος κλπ. Παράλληλα, δηµιούργησε κραδασµούς στον εργασιακό χώρο, καθιστώντας χωρίς λόγο ύπαρξης πολλά επαγγέλµατα ή περιορίζοντας ουσιαστικά τις δραστηριότητες κάποιων άλλων. Η πληροφοριοποίηση της κοινωνίας συνιστά ένα από τους κύριους λόγους της αύξησης των ανέργων στις ανεπτυγµένες χώρες. Τα επαγγέλµατα της Πληροφορικής. Η ανάπτυξη της Πληροφορικής και η ραγδαία είσοδός της σε όλους τους σηµαντικούς τοµείς της κοινωνίας οδήγησε στην αναγκαιότητα ύπαρξης νέων εξειδικεύσεων στους αντίστοιχους κλάδους και τη δηµιουργία νέων επαγγελµάτων. Πέρα από τα εκατοµµύρια εργαζοµένων σε όλο τον κόσµο που χρησιµοποιούν την Πληροφορική ως εργαλείο, αναπτύχθηκαν και τα νέα επαγγέλµατα της Πληροφορικής. Τα επαγγέλµατα αυτά γνωρίζουν παράλληλη ανάπτυξη µε την ίδια την Πληροφορική, και εξελίσσονται πολύ γρήγορα και πολλές φορές µε τρόπο απρόβλεπτο. Επιπλέον, η δηµιουργία των "υπερλεωφόρων της πληροφορίας" θα αναδιαρθρώσει την οργάνωση των επιχειρήσεων και συνεπώς θα δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα καταργήσει πολλές υπάρχουσες. Η πληροφοριοποίηση της κοινωνίας, πέρα από τις σηµαντικές επιπτώσεις που έχει στο χώρο της εργασίας, επιδρά καταλυτικά στον καταµερισµό και την άσκηση της εξουσίας. Πολλές στοιχειώδεις ατοµικές και συλλογικές ελευθερίες αµφισβητούνται ή θέτονται σε κίνδυνο, ενώ µπορούµε να κάνουµε αντίστοιχη διαπίστωση και σε θέµατα που άπτονται της δηµοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας. Πληροφορική και Άσκηση της εξουσίας. Η άσκηση της εξουσίας, σε οποιαδήποτε µορφή, απαιτεί σε µεγάλο βαθµό τον έλεγχο της πληροφορίας: η λήψη αποφάσεων προϋποθέτει ολοκληρωµένη πληροφόρηση από αυτόν που πρέπει να αποφασίσει. Για παράδειγµα οι

53 οικονοµικές υπηρεσίες του Κράτους και η εφορία πρέπει να γνωρίζουν τη διεύθυνση καθώς και τα εισοδήµατα των φορολογούµενων. ο διευθυντής µιας Επιχείρησης πρέπει να γνωρίζει τις τάσεις της αγοράς για να προγραµµατίσει τις δραστηριότητές της. Η πληροφορία επίσης επηρεάζει σηµαντικά τους τρόπους σκέψης και τη συµπεριφορά των ατόµων και των διαφόρων κοινωνικών οµάδων. Οι διαφηµιστικές καµπάνιες, η πολιτική προπαγάνδα και οι δηµοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση καθηµερινά. Στο σύγχρονο κόσµο η άσκηση της εξουσίας και ο έλεγχος των µέσων πληροφόρησης συνδέονται όλο και περισσότερο, γεγονός που εγκυµονεί κινδύνους για τη δηµοκρατία και τις ατοµικές και συλλογικές ελευθερίες. Πληροφορική και Ελευθερίες. Τα αρχεία των υπολογιστών συγκεντρώνουν πληροφορίες κάθε µορφής που αφορούν διάφορες πτυχές της δραστηριότητας ατόµων και επιχειρήσεων. Η αύξηση της υπολογιστικής δύναµης και των µέσων αποθήκευσης επιτρέπουν στις µέρες µας επεξεργασία τεράστιου πλήθους διαφορετικών δεδοµένων. Η δυνατότητα διασύνδεσης διαφορετικών αρχείων, η τακτική ενηµέρωσή τους, η δυνατότητα αντιγραφής και οι διάφορες διεργασίες ταξινόµησης, συγχώνευσης και επιλογής συνιστούν ένα νέο δεδοµένο στο σύγχρονο κόσµο. Οι διάφορες πληροφορίες που συγκεντρώνονται µε αυτό τον τρόπο (οικογενειακή κατάσταση, τόπος κατοικίας, πολιτιστικές προτιµήσεις, πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριοποίηση, καταναλωτικές συνήθειες κλπ.) είναι σε θέση να προσφέρουν µια συνολική εικόνα των προσώπων στα οποία αναφέρονται. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση µε βασικές ατοµικές ελευθερίες. Ο πολίτης δεν µπορεί να εκπίπτει σε ένα αριθµό ή ένα κωδικό, η ιδιωτική ζωή πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή. Τα ατοµικά στοιχεία που εµπεριέχονται στα αρχεία είναι σε θέση να διαρρεύσουν και να χρησιµοποιηθούν σε βάρος αυτού τον οποίο αφορούν. Επίσης, η διαρροή στοιχείων που αφορούν ένταξη σε επαγγελµατικές ή συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις έρχεται σε αντίθεση µε βασικές ατοµικές και δηµόσιες ελευθερίες: (το δικαίωµα της έκφρασης, της σκέψης, της πληροφόρησης, της κυκλοφορίας κλπ.). Πληροφορική και Κοινωνικός Έλεγχος. Η Πληροφορική, µε την ανάπτυξη των δικτύων υπολογιστών, επιτρέπει την πραγµατοποίηση επεξεργασιών και µελέτη στοιχείων Βάσεων εδοµένων

54 από απόσταση. Το γεγονός αυτό θέτει πολλά προβλήµατα και ενέχει κινδύνους για τις ατοµικές ελευθερίες και τη δηµοκρατία. Οι Βάσεις εδοµένων επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών που είναι κατανεµηµένες σε διάφορα αρχεία. Με τη δυνατότητα αυτή µπορούν να συγκεντρωθούν πληροφορίες από διαφορετικές Βάσεις εδοµένων που αφορούν ένα συγκεκριµένο πρόσωπο και να δηµιουργηθεί το προφίλ του. Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα πολύτιµες για διάφορες υπηρεσίες και Οργανισµούς. Όπως για παράδειγµα σε ασφαλιστικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το ιατρικό ιστορικό των πελατών τους ή σε διαφηµιστικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις αγοραστικές προτιµήσεις των ατόµων. Πληροφορική και ηµοκρατία. Τα διάφορα πολιτικά θέµατα που προκύπτουν από την ένταξη των νέων τεχνολογιών στις διάφορες πτυχές της κοινωνίας δεν είναι δυνατόν να αντιµετωπιστούν αν δεν υπάρχει κατοχύρωση και ανάπτυξη των δηµοκρατικών θεσµών. Η ύπαρξη νόµων που να προστατεύουν τους πολίτες από την άκριτη χρήση των αρχείων που τους αφορούν, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της δηµοκρατίας. Κάθε πολίτης πρέπει επίσης να έχει το δικαίωµα στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση. Μόνο στα πλαίσια αυτά θα είναι σε θέση να µπορεί να αποφασίζει, να ελέγχει, να κάνει τις προσωπικές επιλογές του την κατάλληλη στιγµή. Η Πληροφοριοποίηση του κόσµου της εργασίας. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα του υπολογιστή στο χώρο της εργασίας, προκάλεσε και προκαλεί ακόµα δοµικές αλλαγές σε πολλά επαγγέλµατα και τροποποιήσεις σε όλες σχεδόν τις επαγγελµατικές δραστηριότητες. Οι διοικητικές υπηρεσίες και η οργάνωση των γραφείων, η Βιοµηχανία και η Ιατρική, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η Αγροτική παραγωγή και οι Μεταφορές είναι, ενδεικτικά, κάποιοι από τους τοµείς που έχουν επηρεασθεί σηµαντικά. Νέες εξειδικεύσεις και επιπρόσθετη κατάρτιση απαιτούνται για πολλούς εργαζόµενους ενώ εµφανίζονται νέες ειδικότητες και δηµιουργούνται νέα επαγγέλµατα. Η υπολογιστική ισχύς των νέων µέσων και η δηµιουργία εξειδικευµένου λογισµικού σε πάρα πολλούς επαγγελµατικούς και επιστηµονικούς τοµείς οδηγούν σε θεαµατική αύξηση της παραγωγικότητας, που δεν έχει ίσως γνωρίσει ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα. Η ταχύτητα των αλλαγών δηµιουργεί έντονο ανταγωνισµό ανάµεσα στις επιχειρήσεις και τους διάφορους οργανισµούς αφού απαιτεί ταχύτατες

55 αναδιαρθρώσεις του προσωπικού και του εξοπλισµού τους και σηµαντικές δαπάνες για κατάρτιση και νέες αγορές τεχνολογικού υλικού. Ο εκσυγχρονισµός της οργάνωσης των επιχειρήσεων µε τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών προσφέρει εξοικονόµηση πόρων και ενέργειας αλλά έχει και το αντίστοιχο κόστος. Η αυτοµατοποίηση πλήθους εργασιών οδηγεί σε δραµατική µείωση των θέσεων εργασίας που δεν αναπληρώνονται από τις νέες θέσεις που δηµιουργούνται και αφορούν χειρισµό των νέων εργαλείων. Συνήθως, οι θέσεις εργασίας που καταργούνται αφορούν κλάδους και τοµείς µε χαµηλή εξειδίκευση και επηρεάζουν το µέρος εκείνο του πληθυσµού µε το χαµηλότερο βιοτικό επίπεδο. Πληροφορική και Συνθήκες Εργασίας. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών (Πληροφορική, Επικοινωνίες, ροµποτική κλπ.) στους διάφορους κλάδους ευνοεί την απαλλαγή από πολλές επικίνδυνες, δύσκολες και ανιαρές εργασίες σε εργοστάσια, εργοτάξια και τη βαριά βιοµηχανία. Ο αυτοµατισµός απαλλάσσει τον άνθρωπο από κινδύνους και επιτρέπει σε πολλούς εργαζόµενους να στραφούν σε άλλες επαγγελµατικές ασχολίες µε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα καταργούνται θέσεις εργασίας και από τους απολυθέντες εργαζόµενους απαιτείται επιπλέον εξειδίκευση και κατάρτιση. Πληροφορική και Εργονοµία. Η εισβολή των νέων τεχνολογιών στον εργασιακό χώρο, καθιστά απαραίτητη και την προσαρµογή του υλικού και κυρίως του λογισµικού στα χαρακτηριστικά και στις ανθρώπινες γνωστικές δεξιότητες. Το λογισµικό, χάρη στις έρευνες που έγιναν στα πλαίσια της ψυχολογίας της εργασίας και της εργονοµίας, έχει γίνει την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα φιλικό προς το χρήστη. εν παύει εντούτοις να απαιτεί από το χρήστη την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που να του επιτρέπουν τον αποδοτικό χειρισµό των νέων τεχνικών. Πληροφορική και Επαγγελµατική Κατάρτιση. Η Πληροφορική και οι εξ αποστάσεως µέθοδοι εκπαίδευσης είναι δυνατόν να αλλάξουν σηµαντικά το χώρο της επαγγελµατικής κατάρτισης. Οι εργαζόµενοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωµένοι να µετακινούνται από το χώρο εργασίας ή κατοικίας τους για να αποκτήσουν νέες επαγγελµατικές γνώσεις ή δεξιότητες.

56 Με την καθιέρωση ανοικτών και εξ αποστάσεως συστηµάτων κατάρτισης που θα βασίζονται πάνω στα δίκτυα υπολογιστών καθίσταται εφικτή τόσο η άµεση παροχή εκπαίδευσης σε όσους το επιθυµούν χωρίς περιττές µετακινήσεις όσο και η δυνατότητα εξατοµίκευσης της µαθησιακής διαδικασίας. Πληροφορική και Έλεγχος των εργαζοµένων. Αν και τα συστήµατα ελέγχου των εργαζοµένων προϋπήρχαν των υπολογιστών, µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών παίρνουν νέα µορφή και γίνονται πολύ πιο διακριτικά και πολύ πιο αποτελεσµατικά. Οι κίνδυνοι παραβίασης της ιδιωτικής ζωής που ελλοχεύουν από τη συγκέντρωση πληροφοριών µε τη βοήθεια υπολογιστών δεν προέρχονται µόνο από τις διάφορες µορφές εξουσίας αλλά και από τη δυνατότητα και µεµονωµένων ατόµων να εισέλθουν στις διάφορες Βάσεις εδοµένων και να αποσπάσουν κάθε υφής δεδοµένα. Η δυνατότητα πρόσβασης και κατά συνέπεια παραποίησης ή καταστροφής των στοιχείων µιας Βάσης εδοµένων, παρά τα αυστηρά µέτρα ασφαλείας (κωδικοί πρόσβασης, µέθοδοι κρυπτογράφησης κλπ) που παίρνονται, είναι κάποτε εφικτή. Τα Ψηφιακά δεδοµένα Κρατικών Οργανισµών (πολλές φορές υψίστης σηµασίας για την Κρατική ασφάλεια), τραπεζών (µε την ηλεκτρονική µεταφορά κεφαλαίων και διαφόρων επιχειρήσεων, από τη στιγµή που µεταδίδονται µέσω δικτύων υπολογιστών παραµένουν ευάλωτα σε κάθε λογής εγκληµατικές ενέργειες. Τροµοκρατικές οργανώσεις, κοινοί εγκληµατίες ή ακόµα και απλοί χρήστες (οι λεγόµενοι hackers) έχουν τη δυνατότητα, κάτω από ειδικές συνθήκες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήµατα και να χρησιµοποιήσουν µε παράνοµο τρόπο στοιχεία. Νέες προοπτικές απασχόλησης. Η Πληροφορική επιτρέπει και επιταχύνει την έλευση µιας κοινωνίας µε πάρα πολύ υψηλή παραγωγικότητα: λιγότερη εργασία και µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα, και ταυτόχρονα επαγγέλµατα πολύ διαφορετικά από αυτά που επέβαλλε η βιοµηχανική επανάσταση. Η άποψη που κυριάρχησε

57 µετά τη δηµιουργία των πρώτων υπολογιστών ότι µε την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες θα δηµιουργηθούν στρατιές ανέργων στην πράξη δεν επαληθεύτηκε. Όπως είδαµε, οι δυσοίωνες προβλέψεις που υπήρχαν στη δεκαετία του'5ο σχετικά µε τα τεράστια προβλήµατα που θα δηµιουργούσαν οι δραµατικές µειώσεις σε ώρες εργασίας, δεν επαληθεύτηκαν σε µεγάλο βαθµό. Ο αυτοµατισµός που προήλθε από την είσοδο των υπολογιστών στην παραγωγική διαδικασία δηµιούργησε σταδιακή αύξηση της παραγωγικότητας αλλά παράλληλα συνδυάστηκε µε αυξηµένη κατανάλωση. Η επανάσταση των νέων τεχνολογιών (Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική) επέδρασε καταλυτικά σε αυτό το φαινόµενο. Η αυτοµατοποίηση της παραγωγής στις ανεπτυγµένες κοινωνίες δεν συνδυάζεται λοιπόν µε την επιµήκυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζοµένων αλλά µε τη δηµιουργία νέας καταναλωτικής συµπεριφοράς και προτύπων. Το γεγονός αυτό δηµιουργεί τη λεγόµενη εργασιακή µετατόπιση προς νέες περιοχές απασχόλησης. Το ρεύµα αποµάκρυνσης από τις βασικές βιοµηχανίες (ορυχεία, αγροτική απασχόληση κλπ.) τον πρωτογενή και δευτερογενή δηλαδή τοµέα της οικονοµίας προς τις πωλήσεις, την παροχή υπηρεσιών και τις Κρατικές θέσεις (τριτογενής τοµέας της οικονοµίας) είναι συνηθισµένο φαινόµενο στις προηγµένες χώρες. Νέα επαγγέλµατα κάνουν την εµφάνισή τους µε κύριο άξονα το χώρο της Πληροφορικής. Τα επαγγέλµατα αυτά απαιτούν κατά κανόνα αυξηµένη επαγγελµατική ειδίκευση, µακρά διάρκεια αρχικών σπουδών και συχνές απαιτήσεις εξειδίκευσης. Τέτοια είναι τα επαγγέλµατα της Πληροφορικής (τεχνικοί, προγραµµατιστές, µηχανικοί δικτύων κλπ) και της Μικροηλεκτρονικής. Σε µεγάλο βαθµό, αντίθετα από τα επαγγέλµατα που έχουν εξαφανισθεί ή τείνουν να εξαλειφθούν, τα νέα αυτά επαγγέλµατα προσφέρουν επαγγελµατική ικανοποίηση και σηµαντικές προοπτικές εξέλιξης σε αυτούς που τα εξασκούν. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι η αποφυγή χειρονακτικών και µονότονων επαγγελµατικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει εντατικοποίηση της διανοητικής προσπάθειας και αυξηµένο κόπο, ενώ µε ίδια αµοιβή παράγει περισσότερο έργο καλύτερης ποιότητας. Η εξαφάνιση παλαιών επαγγελµάτων και η εµφάνιση νέων επιδρά σηµαντικά στο επίπεδο ικανότητας και εκπαίδευσης του εργατικού δυναµικού. εν αντιδρούν ωστόσο όλοι οι εργαζόµενοι θετικά σε µια προοπτική απόκτησης νέων επαγγελµατικών δεξιοτήτων και δεν θεωρούν απαραίτητα ενδιαφέρουσα πρόκληση την απόκτηση νέων ικανοτήτων ακόµα κι αν συνδυάζεται µε αύξηση µισθού και βελτίωση θέσης. Η χρήση πληροφορικής τεχνολογίας (ΙΤ), στη διεξαγωγή των τραπεζικών εργασιών (Τράπεζες, Χρηµατιστήρια). [ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ].

58 Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΤ), ΣΤΗ ΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ( ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι οικονοµικοί οργανισµοί χρησιµοποιούν συνεχώς περισσότερο τους υπολογιστές. Οι τράπεζες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς σήµερα, επειδή ο όγκος των κινήσεων των λογαριασµών και των ερωτήσεων των πελατών, που όλα πρέπει να διεκπεπαιωθούν στην ίδια µέρα, ή σε πολλές περιπτώσεις άµεσα, είναι τεράστιος.η επεξεργασία των επιταγών και των γραµµατίων είναι δουλειές του υπολογιστή. Σήµερα ένα υποκατάστηµα τράπεζας έχει σύνδεση µ' ένα ή περισσότερα τερµατικά µε το κεντρικό κατάστηµα σε επίπεδο νόµου ή και χώρας. Υπάρχουν τράπεζες µε αυτόµατες µηχανικές ανάληψης χρηµάτων και οι πελάτες που είναι εφοδιασµένοι µε µία ειδική πλαστική κάρτα µπορούν να κάνουν ανάληψη, αν οι καταθέσεις τους επαρκούν ακόµη και όταν οι τράπεζες είναι κλειστές ( αργίες,νύκτα, κ.λ.π. ). Με τη χρήση της ίδιας κάρτας µπορούν ακόµη να πληρώσουν λογαριασµούς να µεταφέρουν χρήµατα από ένα λογαριασµό σε άλλο και όλα αυτά πάντοτε χωρίς την ανάγκη παρέµβασης κάποιου υπαλλήλου. Μερικές απο τις εφαρµογές των υπολογιστών στην οικονοµία φαίνονται στο παρακάτω διάγραµµα:

59 ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 1.ΤΡΑΠΕΖΕΣ : Επιταγές, ενηµέρωση λογ/µων, εκτύπωση λογ/µων, υπολογισµοί, χρεώσεις, τόκοι, δάνεια, ισοζύγια λογ/µων, αναλήψεις, καταθέσεις,υπερβάσεις, µετοχές, σύνδεση µε χρηµατιστήρια και διεθνείς τράπεζες, πληροφορίες συναλλάγµατος. 2.ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Υπολογισµοί, αγοράς - πώλησης, προµηθειών, χρηµατιστηριακών δεικτών. ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Παραδοσιακά, η άσκηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων γινόνταν µε τη χρήση του "χαρτιού" σε όλες τις δυνατές µορφές του (έντυπα, επιστολές, συµβάσεις, τίτλοι αξίας κλπ). Μετά την εµφάνιση της Μηχανογράφησης, η παραδοσιακή χρήση του "χαρτιού" ως βασικής παραµέτρου για την επίσηµη άσκηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων περιορίζεται συνεχώς και τείνει να

60 εξαφανισθεί. Η διεξαγωγή των τραπεζικών εργασιών και δραστηριοτήτων, η οποία σήµερα στηρίζεται καθοριστικά στην Πληροφορική Τεχνολογία (Information Technology - "I.T.") και την ευρύτατη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η.Υ.), αναφέρεται συνήθως µε τον ξενόγλωσσο όρο "electronic banking". Το "electronic banking" επεκτείνεται ταχύτατα στη σύγχρονη λειτουργία των τραπεζών, µε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τη ραγδαία εξελισσόµενη τεχνολογία της πληροφορικής. Π.χ. παραδοσιακά, η χορήγηση ενός τραπεζικού δανείου γινόνταν µε τη διαβίβαση και επεξεργασία µιας σειράς συµπληρωµένων εντύπων. Στις συνθήκες του "electronic banking", η χορήγηση ενός τραπεζικού δανείου γίνεται µε την ηλεκτρονική διαβίβαση και την µηχανογραφική επεξεργασία µιας σειράς στοιχείων και δεδοµένων. Η αλµατώδης εξέλιξη της πληροφορικής δηµιουργεί συνεχώς νέες συνθήκες και δυνατότητες για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, οι οποίες µε τη σειρά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας (I.T.). Αναπτύσσεται εποµένως ένας αυτοτροφοδοτούµενος κύκλος εξελίξεων, που δεν διαφαίνεται ότι θα ανακοπεί στο µέλλον. Αντίθετα, αναµένεται µέσο- µακροπρόθεσµα, η ουσιαστική κατάργηση του "χαρτιού" στις τράπεζες και η άσκηση των περισσότερων τραπεζικών δραστηριοτήτων µε "ηλεκτρονικά µέσα". Από τη γενικευµένη καθιέρωση της πληροφορικής στο χώρο των τραπεζών, παρατηρείται διεθνώς µια σηµαντική εξοικείωση της πελατείας στη χρήση των ηλεκτρονικών µέσων (customer sophistication), γεγονός που επηρεάζει τις συµπεριφορές της, καθοδηγεί την προσφορά νέων τραπεζικών προϊόντων (ή συναφών προϊόντων από άλλους οικονοµικούς φορείς) και διαµορφώνει νέες συνθήκες στον ανταγωνισµό των τραπεζών. Εποµένως, η γενικευµένη καθιέρωση της πληροφορικής στο χώρο των τραπεζών διαµορφώνει αναπόφευκτα µια νέα επιχειρησιακή "κουλτούρα" στο χώρο τους, εφ' όσον επηρεάζει πλέον καθοριστικά το κόστος της λειτουργίας τους (η "κακή" χρήση της πληροφορικής αυξάνει το κόστος, ενώ η ορθή το περιορίζει αισθητά) και την αποδοτικότητά τους. Η αλµατώδης εξέλιξη της πληροφορικής και η καθιέρωσή της στο χώρο των οικονοµικών συναλλαγών, δεν επιφέρει µόνο επαναστατικές αλλαγές στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των τραπεζών, αλλά επηρεάζει αναπότρεπτα το νοµικό και θεσµικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία τους. Εφ' όσον το "έγγραφο", σ' όλες τις µορφές του (επιστολή, έντυπο, βιβλίο κλπ) αποτελούσε το κύριο µέσο διατύπωσης και επιβεβαίωσης των τραπεζικών πράξεων (θέσεων, απόψεων, αιτηµάτων, αποφάσεων, περιγραφών δικαιωµάτων, υποχρεώσεων, γεγονότων κλπ.) και στις συνθήκες του "electronic banking" αρκεί µια απλή "ηλεκτρονική καταγραφή", νοµικά οφείλεται η εξασφάλιση της αποδεικτικής ισχύος αυτής της "καταγραφής", καθώς και η επιβεβαίωσή της µε "ηλεκτρονική υπογραφή". Η σχετική Νοµοθεσία ήταν (και φαίνεται να καθυστερεί ακόµη ώστε να παραµένει) εστιασµένη στη διατύπωση σχετικών Κανόνων και Θεσµών, οι

61 οποίοι αποβλέπουν βασικά στην (ή συναρτώνται µε την) εξυπηρέτηση των εγγράφων και γενικά των "χάρτινων" µορφών διεξαγωγής των τραπεζικών εργασιών και δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά εξαντλείται στη διατύπωση κανόνων Εµπράγµατου ικαίου για την κατοχύρωση δικαιωµάτων και αξιώσεων σε συγκεκριµένες κατηγορίες εγγράφων (αξιόγραφα, τίτλους κλπ), που τεκµηριώνουν ανάλογες οικονοµικές δικαιοπραξίες. Όµως, µε την εκτεταµένη εφαρµογή των ηλεκτρονικών µέσων και της πληροφορικής στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και τις εµπορικές συναλλαγές γενικότερα (π.χ. µε τη χρήση συστηµάτων "Web" ή "Ε.D.I."), τα δικαιώµατα και οι υποχρεώσεις των µερών µιας σύµβασης ως δικαιοπραξίας µπορεί να είναι απλές "ηλεκτρονικές εγγραφές" σε αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία και να διακινούνται, µεταβιβάζονται, µεταβάλλονται κλπ µε τα κατάλληλα ηλεκτρικά σήµατα µέσω ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών. Απτό και ευρέως γνωστό παράδειγµα τέτοιων συναλλαγών αποτελεί το σύστηµα άυλων τίτλων του Χ.Α.Α. Από την προηγούµενη συνοπτική αναφορά στο θέµα προκύπτει ότι η διάδοση του "electronic banking" σηµατοδοτεί µια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο άσκησης των τραπεζικών δραστηριοτήτων και εποµένως υπάρχει η ανάγκη καθορισµού (σε εθνικό επίπεδο αλλά και διεθνώς) νέων κανόνων και πρακτικών (σε τεχνολογικό, διαδικαστικό, θεσµικό κλπ επίπεδο), προκειµένου να προσδιορισθεί το ασφαλές πλαίσιο για την υλοποίησή τους στο άµεσο µέλλον. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε ΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Από την εδραίωση της πληροφορικής τεχνολογίας, που δηµιούργησε τη "µεγάλη αλλαγή" στα βασικά µέσα διεξαγωγής των τραπεζικών εργασιών (από το χαρτί στα διάφορα ηλεκτρονικά µέσα) και από την ταχύτατη εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών παγκόσµια (που επίσης επηρεάζονται και επηρεάζουν την τεχνολογία της πληροφορικής), µεταβλήθηκε το γενικό πλαίσιο διεξαγωγής των τραπεζικών εργασιών και καθιερώθηκαν νέες συνθήκες και καταστάσεις, όπως: Παγκοσµιότητα της τραπεζικής Αγοράς τόσο κατά την αναζήτηση της πελατείας, όσο και κατά την απόκτηση µέσων, τεχνογνωσίας (know how) κλπ. Έντονη µεταβλητότητα των τραπεζικών προϊόντων (που προκαλείται είτε από τον διεθνή τραπεζικό ανταγωνισµό, είτε από νέες απαιτήσεις της πελατείας), την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούν και να έχουν διαρκή ετοιµότητα για την άµεση προσαρµογή τους στα δεδοµένα ενός συνεχώς µεταβαλλόµενου περιβάλλοντος. ιεύρυνση του ανταγωνισµού των τραπεζών από συναφείς επιχειρήσεις και άλλους οικονοµικούς κλάδους (ασφαλιστικές εταιρίες, βιοµηχανίες, πολυκαταστήµατα κλπ).

62 Μέγιστη ευελιξία και προσαρµοστικότητα των διοικητικών δοµών και διαρθρώσεων των τραπεζών και των συναφών λειτουργικών µεταβολών, µε στόχο την εκµετάλλευση των παρουσιαζοµένων επιχειρηµατικών και τεχνολογικών ευκαιριών. Η ταχύτητα αντίδρασης στις ευκαιρίες της Αγοράς και τις απειλές του ανταγωνισµού, αναµένεται να είναι µελλοντικά η βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης των τραπεζών. Ανάγκη επαναπροσδιορισµού της έννοιας και των κατηγοριών τραπεζικών κινδύνων, µε στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων εξελιγµένων συστηµάτων λειτουργικών ελέγχων και διαχείρισης κινδύνων (risk management), για προστασία τόσο από παραδοσιακές µορφές κινδύνων, όσο (και κυρίως) από τους νέους κινδύνους που συνεπάγεται η άσκηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων µε την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διάδοση του "electronic banking" πραγµατοποιείται νοµοτελειακά µέσα σε µια νέα Αγορά διεξαγωγής των τραπεζικών εργασιών και καθιερώνει νέες συνθήκες και καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο ιστορικό προηγούµενο. Η πραγµατικότητα αυτή σηµατοδοτεί ασφαλώς το άνοιγµα νέων ευκαιριών για τις τράπεζες (διεθνοποίηση των αγορών, διεύρυνση του φάσµατος των παρεχοµένων προϊόντων κλπ), αλλά ταυτόχρονα διαµορφώνει και ένα καθεστώς νέων απειλών, πολύ πιο σοβαρών και καταστροφικών από εκείνες που αντιµετώπιζαν προηγούµενα. Υπάρχει εποµένως ένα πολύ σηµαντικό ζήτηµα προσαρµογής των τραπεζών, στις νέες συνθήκες και καταστάσεις που επέβαλε διεθνώς η "επαναστατική" καθιέρωση του "electronic banking" ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ "electronic banking": Η εφαρµογή της πληροφορικής στις τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές, προκαλεί σηµαντικές αλλαγές στη δοµή και λειτουργία των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες: Αλλαγή στον τρόπο εξυπηρέτησης της πελατείας. Συγκεκριµένα σε κάθε µορφής συναλλαγή υπεισέρχεται πάντα κάποιας µορφής ηλεκτρονικό µέσο, το οποίο: - Το χειρίζεται είτε ο πελάτης, είτε ο υπάλληλος της τράπεζας. - Λειτουργεί µε πλήρη αυτοτέλεια (έξυπνες κάρτες, φορητός Η.Υ.), είτε µε περιοδική διασύνδεσή του µε το "µηχανογραφικό κέντρο" µιας τράπεζας (host center). - Βρίσκεται σε συστηµατική επικοινωνία µε τον κεντρικό υπολογιστή ενός τοπικού δικτύου (LAN) ή ενός ευρύτερου δικτύου µιας τράπεζας (WAN) ή ενός ευρύτερου διατραπεζικού ή και του Ιαδικτύου (Internet), µε τη χρήση σύγχρονων (ενσύρµατων ή ασύρµατων) τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων.

63 - Τα δίκτυα αυτά µπορεί να έχουν µεταξύ τους µια µόνιµη ή και συµπτωµατική διασύνδεση (π.χ. πώς το "ηλεκτρονικό πορτοφόλι" κάποιου πελάτη συνδέεται µε το "µηχανογραφικό κέντρο" µιας τράπεζας, ή πώς οι Η.Υ. δυο συναλλασσοµένων επιχειρήσεων συνδέονται µέσω του "Internet" -ή µέσω συστήµατος "EDI"- για τη διαβίβαση λ.χ. φορτωτικών εγγράφων από τη µια στην άλλη κοκ). Αλλαγή στα οργανωτικά σχήµατα και τις δοµές µε έµφαση στην αποκέντρωση εξουσιών, τη µείωση των επιπέδων διοίκησης, τον εµπλουτισµό της όποιας διοικητικής δοµής µε µηχανισµούς του τύπου "quality circles" κλπ. Αναµόρφωση των καταστηµάτων και θυρίδων του δικτύου των συναλλαγών σε πιο λειτουργικές και ευέλικτες δοµές, στις οποίες θα ενσωµατώνονται όλες οι µορφές ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και πώλησης υπηρεσιών και προϊόντων, όσο και οι παραδοσιακές δραστηριότητες υποδοχής και περιποίησης της πελατείας. Η αναµόρφωση των καταστηµάτων και θυρίδων συνεπάγεται τον επαναπροσδιορισµό του ρόλου τους (συναλλαγές τύπου "retail" ή "corporate" κοκ) και ενδεχόµενα τη µείωση του αριθµού τους. Ανασχεδίαση όλων των µηχανογραφικών εφαρµογών υποδοµής και των διαθέσιµων συστηµάτων σύµφωνα µε "πελατοκεντρική" φιλοσοφία, µε στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση και αξιοποίηση των πρωτογενών πληροφοριών ώστε να παράγονται για κάθε πελάτη νέες, πρωτότυπες και επιχειρηµατικά αξιοποιήσιµες πληροφορίες. Ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών συστηµάτων αυτοεξυπηρέτησης της πελατείας (ATM, home-office banking, telemarketing κλπ), µε στόχο την ελαχιστοποίηση της απασχόλησης των υπαλλήλων των τραπεζών. ηµιουργία νέου τύπου υπαλλήλων συναλλαγής (bank officers), οι οποίοι εκτός από τις γνώσεις τους σε θέµατα κλασσικής τραπεζικής τεχνικής θα έχουν την ικανότητα χειρισµού των προσωπικών Η.Υ. και αναζήτησης εξειδικευµένων λύσεων µέσω εφαρµογών πληροφορικής, που µπορεί να αναπτύσσουν οι ίδιοι. Ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει εγκαίρως να αντιµετωπίσουν τυχόν ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους µε την επικράτηση του "electronic banking" στη σηµερινή τραπεζική Αγορά. Αυτές συνήθως είναι: Η τραπεζική πελατεία να έχει περιορισµένες τεχνολογικές εµπειρίες και γι' αυτό να αποφεύγει (σε πολλές περιπτώσεις) τις ηλεκτρονικά αυτοµατοποιηµένες συναλλαγές. Η περιορισµένη (σε αρκετές περιπτώσεις εργασιών & συναλλαγών) αξιοποίηση από τράπεζες της σύγχρονης πληροφορικής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η ύπαρξη θεσµικών προβληµάτων, που εµποδίζουν την σε ευρεία κλίµακα ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξαιτίας µη ανάλογης προσαρµογής της ισχύουσας σχετικά Νοµοθεσίας.

64 Το παρατηρούµενο "έλλειµµα" στον καθορισµό αρχών και διατραπεζικών προτύπων, για εφαρµογές του "electronic banking". Η ποιοτική και αριθµητική ανεπάρκεια εξειδικευµένων στελεχών, που απαιτούνται για την εντατική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µια ουσιώδης εξάρτηση των τραπεζών από τους προµηθευτές εξοπλισµού και τις εταιρίες συµβούλων. ΚΥΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ "electronic banking" ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Ή ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ "EDI: Η ραγδαία ανάπτυξη του ευέλικτου και µε σταδιακά µειούµενο κόστος, ιαδικτύου (Internet) έχει ήδη δηµιουργήσει νέες συνθήκες διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών (είτε λειτουργούν ως "WAN", είτε ακόµη και ως "LΑΝ"). Γι' αυτό διαπιστώνονται και αναφέρονται ζητήµατα ασφαλείας στο "electronic banking" µέσω "Internet", τα οποία έχουν ιδιαίτερη σηµασία για τη λειτουργία των τραπεζών και εποµένως πρέπει να συνεχισθεί η συστηµατική µελετητική και κανονιστική αντιµετώπισή τους. Τέτοια προβλήµατα είναι ενδεικτικά: Η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας ενός ηλεκτρονικού εγγράφου και της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπογραφής Η ασφαλής και βεβαία διέλευση του "εγγράφου" µέσα από κάποιο δίκτυο (booking) Ο βέβαιος προσδιορισµός του χρόνου µεταβίβασης και λήψης κάποιου δικαιώµατος ή υποχρέωσης. Εξάλλου, είναι αναγκαία και η έγκαιρη αντιµετώπιση και προτυποποίηση λειτουργικών και τεχνικών θεµάτων όπως είναι: - διοικητικές και θεσµικές ρυθµίσεις, - διαδικαστικά ζητήµατα (ασφάλεια & εποπτεία λειτουργίας), - τεχνικές προδιαγραφές (ηλεκτρονικές & τηλεπικοινωνιακές), - ρύθµιση συνθηκών διασύνδεσης και λειτουργικότητας (interconnectivityoperability) δικτύων και συστηµάτων - επαρκής κατάρτιση χρηστών-χειριστών των δικτύων και των αντίστοιχων συστηµάτων. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ:

65 Γενικά προτείνονται οι ακόλουθες πρωτοβουλίες και παρεµβάσεις για την πλέον αποτελεσµατική προώθηση του "electronic banking", στους εξής άξονες: Έρευνα και µελέτη των τάσεων εξέλιξης της σύγχρονης τραπεζικής σκέψης και τεχνικής Έρευνα και ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης και εξέλιξης του "electronic banking" στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, προς την κατεύθυνση της άριστης σύγχρονης τραπεζικής τεχνικής (best banking practices): Με έρευνα και αναζήτηση (fact finding) χρήσιµων σχετικών στοιχείων από τις διαθέσιµες τραπεζικές ή άλλες πηγές (ακόµη και από το ιαδίκτυο) Με έρευνα και απογραφή των τάσεων εξέλιξης όλων των υφιστάµενων ή υπό ανάπτυξη τραπεζικών ηλεκτρονικών µέσων (καρτών, "πορτοφολιών"- money wallets, χρηστικών δικτύων κλπ). Ανάλυση και µελέτη της ακολουθούµενης διεθνώς µεθοδολογίας ανάπτυξης του "electronic - Banking", όπως είναι: στρατηγικοί και επιχειρηµατικοί στόχοι, προϋποθέσεις ανάπτυξης και λειτουργικές απαιτήσεις του "electronic banking" και επενδυτικές ανάγκες. Μελέτη αλληλεπίδρασης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης επί του "electronic banking". Ειδικές µελέτες προσαρµογής και οριοθέτησης της χρήσης των νέων προϊόντων που εντάσσονται στο "electronic banking" στην Ελληνική Τραπεζική Αγορά ("smart cards" & "prepaid cards", δίκτυα "home banking" κοκ). Εκπαίδευση στο "electronic banking" Κατάρτιση προγραµµάτων γενικής και ειδικής επιµόρφωσης στα νέα δεδοµένα τραπεζικής τεχνικής µε ευρεία χρήση "electronic banking", µε τις προοπτικές του τη στρατηγική υλοποίησής του. Κατάρτιση στα θέµατα διεθνών και εθνικών δικτύων και εφαρµογών µε "V.L.D.B.s" (ευρείες και πολύ µεγάλες Βάσεις δεδοµένων), µε την προοπτική της υλοποίησής τους στην Ελλάδα. Ενηµέρωση για πολυνοµισµατικές - πελατοκεντρικές εφαρµογές µε χρήση "electronic banking", που αναπτύσσονται σήµερα στην Ελλάδα. Ενηµέρωση για τις βασικές αρχές τραπεζικής διοίκησης και εκσυγχρονισµού (re-engineering) που διέπουν τις εφαρµογές "electronic banking".

66 Παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας. Ο όρος παγκοσµιοποίηση έχει ταυτιστεί µε «τη διεθνή εξάπλωση των εταιριών, την αύξηση του διεθνούς εµπορίου και των διεθνών επενδύσεων». Σύµφωνα µε διάφορους µελετητές, η παγκοσµιοποίηση έχει σχέση µε ένα σύνολο αλλαγών, εξελίξεων και τάσεων που επιφέρει σε παγκόσµια κλίµακα. Έτσι, η παγκοσµιοποίηση σχετίζεται µε την απελευθέρωση των αγορών και των ιδιωτικών συναλλαγών (συνήθως σε κλειστά µέχρι εκείνη την περίοδο συστήµατα) πέρα από τα εθνικά σύνορα δηµιουργώντας έτσι διεθνή ανταγωνισµό σε πολλά επίπεδα (τόσο ανάµεσα σε εταιρίες, όσο και ανάµεσα στους µισθούς των χωρών) και παρέχοντας την δυνατότητα για εύκολη µετακίνηση επενδύσεων και κεφαλαίου από την µία χώρα στην άλλη. Επίσης, σχετίζεται µε τεχνολογικές αλλαγές και εξελίξεις, που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε παγκόσµια κλίµακα και αναδεικνύουν την τεχνολογία ως πηγή πλούτου και ως δείκτη οικονοµικής και πολιτισµικής παγκόσµιας δύναµης. Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η παγκοσµιοποίηση δεν επέφερε µόνο οικονοµικές αλλαγές, αλλά και πολιτισµικές. Εποµένως, η παγκοσµιοποίηση, έτσι όπως αυτή γίνεται σήµερα κατανοητή έχει δύο διαστάσεις, την οικονοµική και την πολιτισµική. Η πληροφορική και ο αυτοµατισµός που στηρίζεται στη µικροηλεκτρονική, ούτε την παραγωγικότητα έχουν ανεβάσει µε συγκρίσιµο τρόπο, ούτε και έχουν δηµιουργήσει νέα βιώσιµα πεδία κερδοφορίας. Η κερδοσκοπική έκρηξη της "νέας οικονοµίας" στο δεύτερο µισό της δεκαετίας του 1990 είναι άκρως διδακτική στο θέµα αυτό. Νοµίστηκε τότε ότι, επιτέλους, άρχισαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσµατα των νέων τεχνολογιών στην παραγωγικότητα, καθώς επίσης και ότι δηµιουργήθηκαν νέοι τοµείς δραστηριότητας µε εξαιρετικές προοπτικές κερδοφορίας, απαλλαγµένοι από τον κίνδυνο κρίσεων. Η εσφαλµένη αυτή εντύπωση, που έντεχνα καλλιεργήθηκε από τον Άλαν Γκρίνσπαν, πανίσχυρο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχει πλέον καταρρακωθεί. Η άνοδος της παραγωγικότητας της περιόδου εκείνης έχει ήδη εξανεµιστεί. Οι δε τοµείς της "νέας οικονοµίας" όχι µόνο δεν έχουν

67 ανοίξει νέα ευνοϊκά πεδία κερδοφορίας, αλλά είναι εξαιρετικά ζηµιογόνοι οι ίδιοι. Όταν όµως η εισαγωγή τεχνολογίας αδυνατεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για κερδοφόρα καπιταλιστική δραστηριότητα, το ανταγωνιστικό κλίµα στην παγκόσµια αγορά φτάνει σε συνθήκες παροξυσµού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είχε όντως δραµατικές επιπτώσεις στον χρηµατοπιστωτικό κλάδο της οικονοµίας. Οι νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικού αυτοµατισµού µείωσαν σηµαντικά το κόστος και αύξησαν την ταχύτητα των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών. ηµιουργήθηκαν συνθήκες για την εµφάνιση τεράστιων παγκόσµιων χρηµατοπιστωτικών αγορών, στενά συνδεδεµένων η µια µε την άλλη. Ένα απλό παράδειγµα αρκεί για να καταδείξει τη σπουδαιότητα των νέων τεχνολογιών για τις αγορές αυτές. Κατά τη δεκαετία του 1990 γιγαντώθηκαν οι αγορές παραγώγων, µε επίκεντρο τις ΗΠΑ, αλλά παγκόσµια ακτίνα επιρροής. Στις αγορές αυτές γίνεται στην ουσία εµπορία του δικαιώµατος αγοράς ή πώλησης κάποιου περιουσιακού στοιχείου (όχι εµπορία του ίδιου του στοιχείου), ή του δικαιώµατος είσπραξης µιας ροής τόκων, ή άλλων παροµοίων δικαιωµάτων. Για να λειτουργήσουν οι αγορές παραγώγων απαιτείται αποτελεσµατική διατίµηση των δικαιωµάτων αυτών, κάτι που σήµερα γίνεται µέσω του περίφηµου θεωρητικού υποδείγµατος Μπλοκ και Σκόουλς, για το οποίο δόθηκε πριν µερικά χρόνια και το βραβείο Νόµπελ. Το υπόδειγµα όµως απαιτεί τη φθηνή και γρήγορη εκτέλεση χιλιάδων υπολογισµών. Συνεπώς, χωρίς την εξάπλωση της πληροφορικής και την πρόσβαση σε ισχυρούς και φθηνούς υπολογιστές, θα ήταν παντελώς αδύνατο για τις αγορές παραγώγων να αποκτήσουν το γιγαντιαίο µέγεθος που τώρα έχουν. εν υπάρχει αµφιβολία ότι οι νέες τεχνολογίες έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και παγκόσµια εξάπλωση του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Η πρόσβαση στις χρηµατοπιστωτικές ροές, όµως, είναι από τα σηµαντικότερα µέσα επιτυχίας των εταιρειών στον καπιταλιστικό ανταγωνισµό. Έτσι, η γιγάντωση του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος επέτεινε ακόµη περισσότερο τον παγκόσµιο ανταγωνισµό. Σηµαντικό ρόλο στο φαινόµενο της παγκοσµιοποίησης παίζει σαφώς η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχοντας επιπτώσεις στον αστικό χώρο. Από την δεκαετία του 1960 µέχρι το 1990 υπήρχε η αντίληψη ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα οδηγούσαν σε ελεύθερη από χωρικές δεσµεύσεις εγκατάσταση (χωρική από-υλοποίηση) αντικαθιστώντας την φυσική παρουσία και τις φυσικές ροές. Όντος η διάδοση του διαδικτύου συµβάλει στην επικοινωνία πέρα των εδαφικών συνόρων και στην διακίνηση πληροφοριών από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και πολίτες ευνοώντας την αβαρή οικονοµία. Την σύγχρονη εποχή οι τεχνολογίες πληροφορικής διεισδύουν στην κοινωνική ζωή σε τέτοιο βαθµό που µπορούµε να µιλάµε και για ιδεατούς κόσµους ενώ έννοιες όπως κοινωνία της πληροφορίας γίνονται µέρος της καθηµερινής αστικής ζωής. Σε πολιτισµικό επίπεδο το θετικό της παγκοσµιοποίησης είναι ότι "η ψηφιακή επανάσταση εντείνει τις αλληλεπιδράσεις τόπων και ανθρώπων και δηµιουργεί µία θεµελιακή πολιτισµική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Το αρνητικό όµως είναι ότι οι νέες τεχνολογίες επιβάλλουν νέα καταναλωτικά πρότυπα τα οποία έχουν µία παγκόσµια χροιά δεδοµένης της υιοθέτησης τους ανεξαρτήτως εθνικής κουλτούρας, τείνοντας να καταργήσουν τοπικές παραδόσεις και συµπεριφορές. Ο ρόλος των µέσων µαζικής

68 ενηµέρωσης τείνει να οµογενοποιήσει το πολιτιστικό περιεχόµενο προβάλλοντας όχι µόνο πρότυπα στην κατανάλωση αλλά και στην συµπεριφορά µέσω της επιδίωξη για αναγνωρισιµότητα, τα γνωστά 15 λεπτά του Warhol. Το ερώτηµα όµως που τίθεται είναι κατά πόσο υπάρχει αντίσταση σε αυτήν την προσπάθεια από-τοπικοποιήσης ώστε να µην χαθεί η τοπική ταυτότητα. Όντως το παγκόσµιο έχει διεισδύσει σε κάθε κοινωνική πτυχή του τοπικού. Το θέµα είναι αν το έχει υπερκαλύψει ή απλά υπάρχει µία αλληλεπίδραση όπου το τοπικό δέχεται από το παγκόσµιο αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την ιδιαιτερότητα του. Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας µε την συνακόλουθη προσπάθεια οµογενοποιήσης της πολιτιστικής και οικονοµικής δραστηριότητας κάτω από την κυρίαρχη, ελέω πληροφορικής, αµερικανική κουλτούρα οδήγησε στην άποψη ότι η τοπικότητα σε αυτές τις δραστηριότητες θα εξαλειφθεί. Ωστόσο αµφισβητείται σε µεγάλο βαθµό η «απότοπικοποίηση» ή «από-εδαφικοποίηση» τόσο σε οικονοµικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο κυρίως λόγω της ανάδειξης του τοπικού σε παγκόσµιο µέσω της συρρίκνωσης του κόσµου λόγω των επικοινωνιών. Ταυτόχρονα το διαδίκτυο και τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης έχουν την δύναµη να µετασχηµατίσουν το τοπικό σε παγκόσµιο και να διασφαλίσουν την τοπική µοναδικότητα και ανεξαρτησία. Παγκοσµιοποίηση, τεχνολογική εξέλιξη και εκπαιδευτικό σύστηµα Η περίπτωση της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης: Βασικά γνωρίσµατα της παγκοσµιοποίησης είναι α) η µετάβαση από το µεταπολεµικό φορντικό πρότυπο οικονοµικής ανάπτυξης και συσσώρευσης του κεφαλαίου("οικονοµίες κλίµακας":µαζική παραγωγή /πλήρης απασχόληση /κοινωνικό κράτος), που ίσχυσε µέχρι και τα µέσα περίπου της δεκαετίας του'70, στο µεταφορντικό πρότυπο της ευέλικτης βιοµηχανικής παραγωγής ("οικονοµίες κυµαινόµενων στόχων" µε βάση την "ευέλικτη εξειδίκευση") και β) η "χρηµατιστηριοποίηση της οικονοµίας", η βαθµιαία δηλαδή µετατόπιση των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων από τον παραγωγικό στο χρηµατοοικονοµικό τοµέα, µε αποκλειστικό γνώµονα την εξασφάλιση, υψηλού, εύκολου και γρήγορου κέρδους. Κι ενώ η µετάβαση από το φορντικό στο µεταφορντικό πρότυπο οργάνωσης της παραγωγής συνδυάστηκε µε την επιλεκτική χρήση της εργατικής δύναµης, την αποδόµηση του κράτους πρόνοιας και την βαθµιαία απορύθµιση των εργασιακών σχέσεων, η µεταστροφή στην επενδυτική συµπεριφορά των επιχειρήσεων, το λεγόµενο U- turn, οδήγησε στην "υπερ-χρηµατιστική οικονοµία" µε κυρίαρχο το κερδοσκοπικό κεφάλαιο, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του βιοµηχανικού συστήµατος, στο βαθµό που παρατηρούνται φαινόµενα αποεπένδυσης σε όλες λίγο ή πολύ τις αναπτυγµένες χώρες της ύσης. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζουν οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής, καθώς συµβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η µαζική χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και η αναγόρευση του τεχνολογικού και

69 επιστηµονικού επαγγελµατισµού σε κυρίαρχο στοιχείο της οικονοµίας, έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στο χώρο παραγωγής και αναπαραγωγής της επιστηµονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας, πράγµα που επιδρά καταλυτικά στη διαµόρφωση των εκπαιδευτικών συστηµάτων. Στόχος των επιχειρήσεων είναι η παραγωγή και εξασφάλιση εξειδικευµένης γνώσης. Οι απαιτήσεις της εξειδίκευσης, ωστόσο, καθώς προσλαµβάνουν αναγκαστικά τεχνοκρατικό χαρακτήρα, οδηγούν τελικά στην αποψίλωση του εκπαιδευτικού συστήµατος από τα ανθρωπιστικά του στοιχεία. Αποτέλεσµα των εξελίξεων αυτών είναι η παρατηρούµενη διεύρυνση του χάσµατος µεταξύ της έννοιας της παιδείας και αυτής της εκπαίδευσης, στο βαθµό που η γνώση υπηρετεί κυρίως χρησιµοθηρικούς σκοπούς, αποστερώντας έτσι την εργασία από την οντολογική της και συνακόλουθα από την πολιτιστική της διάσταση. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: f A6%CE%B2_%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%949%CE%B1.pdf

70 Οµάδα Γ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΑΣΗ (ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΒΑΡΗ) ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ (ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ) ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ/ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) o ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ( ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ) o ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ( ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Η/Υ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ/ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΒΑΡΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΒΑΡΗ

71 ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για την ασφαλή χρήση υλικού χρειάζεται να προσέχουµε και κρατάµε καθαρό τον υπολογιστή. Ένας τρόπος προστασίας του υπολογιστή είναι το UPS όπου προστατεύει τον υπολογιστή από την αυξοµείωση της τάσης του ρεύµατος σε περίπτωση διακοπής. Είναι αναγκαίο να καθαρίζουµε τον υπολογιστή, την οθόνη και το πληκτρολόγιο. Ο κύριος παράγοντας για την µειωµένη απόδοση του υπολογιστή σας είναι ο χρόνος. Είναι γνωστό ότι µε τον χρόνο όλα αλλοιώνονται. Εξαιρώντας όµως αυτό υπάρχουν πολλά πράγµατα που θα µπορούσαµε να κάνουµε µε αποτέλεσµα ο υπολογιστής µας να πετάει...όσο αναφορά τις βασικές λειτουργίες. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ και για τους δύο κοινούς τύπους υπολογιστών(laptop και desktop). Καταρχήν υπάρχουν δυο κοµµάτια για τον καθαρισµό του υπολογιστή σας. Το πρώτο είναι ο καθαρισµός του "hardware" και το δεύτερο ο καθαρισµός του "software". UPS Το UPS, αρχικά των λέξεων Uninterruptible power supply (αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), είναι µια συσκευή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύµατος. Πολλές φορές ασφαλίζει τις συσκευές που είναι συνδεδεµένες από υπερτάσεις η χαµηλές τάσεις, ενώ σε µερικές περιπτώσεις "φιλτράρει" το ρεύµα έτσι ώστε να έχει την σωστή συχνότητα. το UPS έχει ως σκοπό την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας µέχρι την έναρξη µιας βοηθητικής γεννήτριας µέχρι να έρθει το ρεύµα η µέχρι να γίνει ασφαλής τερµατισµός των συσκευών που είναι συνδεδεµένες σε αυτό. Τ UPS συνήθως χρησιµοποιούνται για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών, server, τηλεφωνικών κέντρων κ.α, στους οποίους ο απότοµος τερµατισµός θα µπορούσε να προκαλέσει ζηµίες, απώλεια δεδοµένων η καταστροφή υποσυστηµάτων. Τα UPS διαφέρουν σε µέγεθος, από κάποια µικρά που µπορούν να υποστηρίξουν έναν οικιακό υπολογιστή (200AV) έως πολύ µεγάλου µεγέθους µε δυνατότητα να τροφοδοτήσουν ολόκληρους server (µε ισχύ µερικά KVA).

72 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: τα UPS προστατεύουν τις συνδεδεµένες σε αυτό συσκευές από τα 5 παρακάτω προβλήµατα: 1. ΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Πλήρης απώλεια τάσεις που µπορεί να προκαλέσει βλάβες σε εξοπλισµό ιδίως όταν συνοδεύεται από χαµηλές η υψηλές τάσεις 2. ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΧΑΜΙΛΗ ΤΑΣΗ: Προκαλεί τρεµόπαιγµα στα Φώτα και ορισµένες φορές επανεκκίνηση σε υπολογιστής συστήµατα. 3. ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ: Προκαλεί φθορά και ζηµίες στον ηλεκτρονικό εξοπλισµό. 4. ΥΠΟΣΤΑΣΗ: Χαµηλή τάση του ηλεκτρικού ρεύµατος κάτω από 210V. Υπερθεµενει τους ηλεκτροκινητήρες. 5. ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Υψηλή τάση του ηλεκτρικού ρεύµατος άνω των 260V. Μπορεί να καταστρέψει τους λαµπτήρες και προκαλεί ζηµίες στον ηλεκτρικό εξοπλισµό.

73 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: τα UPS ανάλογα µε την τεχνολογία τους, διακρίνονται σε τρεις κατηγόριες: o On line: ΗΠΛΗΣ ΜΕΤΑΡΤΟΠΗΣ/ ONLINE UPS: Τα συγκεκριµένα UPS είναι κατάλληλα για χρήση σε ηλεκτρικά µονωµένους χώρους η σε µηχανήµατα ευαίσθητα σε διακυµάνσεις τάσεως. Αν και αρχικά έβρισκαν εφαρµογή σε εγκαταστάσεις των 10KVA και άνω, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την χρήση τους σε µικρότερα συστήµατα ισχύος 500W η και λιγότερο. Η συγκεκριµένη κατηγόρια UPS είναι η καταλληλότερη σε περιβάλλοντα µε ηλεκτρικό "θόρυβο", όπως σε ένα εργοτάξιο, η για µεγάλες εγκαταστάσεις όπως δίκτυα servers. o On line interactive UPS: Αυτού του είδους UPS έχουν παρόµοιο τρόπο λειτουργίας µε την επόµενη κατηγόρια αλλά µε την

74 προσθήκη ενός αυτόµατου µετασχηµατιστή µεταβλητής τάσης πολλαπλών πηγών. Αυτό το ιδιαίτερο είδος µετασχηµατιστή έχει την ικανότητα να προσθέτει και να αφαιρεί πηνία, αυξάνοντας η µειώνοντας έτσι το µαγνητικό πεδίο και κατά συνέπεια την τάση εξόδου. Το συγκεκριµένο UPS έχει την δυνατότητα να προσαρµόζει την χαµηλή /υψηλή τάση χωρίς να χρησιµοποιεί την περιορισµένη διάρκειας της µπαταρίας. Αντίθετα επιλέγει αυτόµατα πήγες ενέργειας. Κατά την διάρκεια αλλαγής των χρησιµοποιούµενων πηγών, µπορεί να ακουστεί ένα µικρό κλικ καθώς το UPS στιγµιαία τροφοδοτείται από την µπαταρία για να µην υπάρξει πλήρης απώλεια τάσης. Οι αυτόµατοι µετασχηµατιστές µπορούν να προσαρµοστούν έτσι ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα τάσεως κάτι που αυξάνει τον αριθµό πηνίων τον όγκο και το κόστος. Συνήθως καλύπτουν ένα φάσµα της τάξης 100V. Αυτό σηµαίνει πως εάν η τάση πέσει κάτω από 180 V η πάνω από 280 V τότε το UPS θα χρησιµοποιήσει την πατάρια ως πηγή. Stand-by η OFFLINE UPS: Αυτού του είδους τα UPS έχουν τις βασικές δυνατότητες όπως προστασίας από υπερτάσεις και διακοπές ρεύµατος. Συνήθως τα UPS αυτού του τύπου δεν έχουν ενδείξεις της καταστάσεις της µπαταρίας η δυνατότητας ισοσταθµίσεις. Έτσι µπορεί να παρουσιαστεί κάποιο πρόβληµα στην λειτουργίας του χωρίς ο χρηστής να το γνωρίζει. Τα συγκεκριµένα UPS είναι τα πιο διαδεδοµένα εξαιτίας της χαµηλής τιµής του. Σε αυτό τον τύπο UPS ο εξοπλισµός συνδέεται απευθείας µε το κεντρικό δίκτυο. Όταν υπάρξει πτώση της τάσης τότε ο µηχανισµός του UPS ενεργοποιεί τον µετασχηµατιστή και στρίβει µηχανικά έναν διακόπτη έτσι ώστε ο εξοπλισµός να παίρνει ρεύµα από την µπαταρία. Ο απαιτούµενος χρόνος είναι 4 ms σύµφωνα µε τους κατασκευαστές ενώ στην πραγµατικότητα φτάνει τα 25 ms αναλόγως τον χρόνο που χρειάζεται το UPS για να "αντιληφθεί" απώλεια τάσης. ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ: o Καθώς τα UPS προορίζονται κυρίως για χρήση σε υπολογιστικά συστήµατα, έχουν εξόδους τροφοδοσίας γνωστές ως IEC, οι

75 οποίες χρησιµοποιούνται από όλους τους υπολογιστές και µερικά τηλεφωνικά κέντρα. ΙΑΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ: o Καθώς UPS προορίζονται κυρίως για χρήση σε υπολογιστικά συστήµατα, έχουν εξόδους τροφοδοσίας γνωστές ως IEC, οι οποίες χρησιµοποιούνται από όλους τους υπολογιστές και µερικά τηλεφωνικά κέντρα Επικοινωνία µε τον υπολογιστή: o Μερικά UPS έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν µε τον συνδεδεµένο υπολογιστή, έτσι ώστε να τερµατίζουν τη λειτουργία του αυτόµατα, ενώ µερικά, πιο εξελιγµένα, έχουν δυνατότητα ελέγχου της κατάστασής τους µέσω του υπολογιστή, µε πληροφορίες όπως η τάση του δικτύου και η συχνότητά του. Ορισµένα UPS σχεδιασµένα για servers έχουν την δυνατότητα αποµακρυσµένου ελέγχου µέσω δικτύου. Τα UPS συνδέονται µε τον υπολογιστή µέσω σειριακής θύρας RS-232 ή θύρας USB.

76 καθαριότητα (κεντρικής µονάδας, πληκτρολογίου) πως καθαρίζουµε το εσωτερικό του υπολογιστή Συχνά αντιµετωπίζουµε φαινόµενα υπερθέρµανσης του υπολογιστή, τα οποία οφείλονται στο «µπούκωµα» των ανεµιστήρων /ψηκτρών από τη σκόνη. Βεβαίως, το ζήτηµα δεν είναι µόνο οι µπλε οθόνες, τα κολλήµατα και οι επανεκκινήσεις. Ένα «βρώµικο» PC είναι, όπως και να το κάνουµε, αντιαισθητικό. Ας δούµε, λοιπόν, πώς µπορείτε να βάλετε τάξη σε όλα αυτά. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αποφορτιστείτε, οπότε αγγίξτε ένα καλοριφέρ για 3-4 δευτερόλεπτα. Θέστε το τροφοδοτικό του PC στο Off, βγάλτε το καλώδιο από την πρίζα και κατόπιν την άλλη του άκρη από το τροφοδοτικό και αποσυνδέστε όλες τις εξωτερικές συσκευές και την οθόνη. Μεταφέρετε το κουτί σε ένα ανοιχτό µέρος, ώστε να µπορείτε να δουλέψετε µε άνεση. Ιδανικό θα ήταν ένα µεγάλο τραπέζι, αρκεί να στρώσετε πρώτα επάνω του ένα παλιό τραπεζοµάντιλο, για να µην το γρατσουνίσετε. Έχετε υπόψη σας, ότι καθαρίζοντας το PC, θα γεµίσετε σκόνη το γύρω χώρο, οπότε θα ήταν καλό να στρώσετε κάτι (ένα παλιό σεντόνι, εφηµερίδες κ.λπ.), αλλά και να έχετε µία ηλεκτρική σκούπα εύκαιρη. Εφόσον ολοκληρωθούν τα χωροταξικά, είναι καιρός να ανοίξτε το κουτί, ξεβιδώνοντας τα πλαϊνά καπάκια και, αν το κουτί σας επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφαιρώντας το επάνω καπάκι και την πρόσοψη. Ξαπλώστε τον. Κατόπιν αποσυνδέστε όλα τα καλώδια και αφαιρέστε µε προσοχή όλα τα εξαρτήµατα, ούτως ώστε να έχετε ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό, αλλά και για να τα καθαρίσετε ένα-ένα. Αφαιρέστε τις κάρτες, αλλά αν δεν θέλετε να παιδευτείτε πολύ, αφήστε τη motherboard στη θέση της, όπως επίσης τον επεξεργαστή µε την ψήκτρα του και τις µνήµες. Αφαιρέστε το τροφοδοτικό και, αν θέλετε, ανεµιστήρες και drivers. Ξεκινήστε µε ένα µεσαίου µεγέθους πινέλο µε σκληρή βούρτσα, για να τρίψετε τη συµπυκνωµένη σκόνη που µαζεύεται στις γωνίες του κουτιού και σε διόδους αέρα (π.χ., γρίλιες ανεµιστήρων). Με ένα πιο µαλακό πινέλο περάστε ανάµεσα σε πιο ευαίσθητα σηµεία, όπως οι θύρες της motherboard και τα µέρη γύρω από τον επεξεργαστή. Κάθε τόσο, σηκώνετε το κουτί του

77 υπολογιστή σας όρθιο, ώστε η σκόνη να πέφτει στον πάτο του και να την αφαιρείτε µε ευκολία. Ένα εργαλείο που µπορεί να κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη και να αφαιρέσει εντελώς τη σκόνη που µόλις τρίψατε, είναι τα σπρέι πεπιεσµένου αέρα που θα βρείτε στο εµπόριο. Για την επίµονη σκόνη, χρησιµοποιήστε µπατονέτες ή ένα λινό πανάκι, ελαφρώς εµποτισµένα µε οινόπνευµα. Μη χρησιµοποιείτε πανάκια τύπου Swiffer, που η σκόνη κολλάει πάνω τους, διότι έχουν στατικό ηλεκτρισµό. Οι κινήσεις σας επάνω στις συσκευές πρέπει να είναι µαλακές και προσεκτικές, για να µην καταστρέψετε κάποιο εξάρτηµα. Ειδικά τα ενσωµατωµένα κυκλώµατα επάνω στην motherboard είναι πολύ ευαίσθητα. Το δυσκολότερο κοµµάτι, πάντως, είναι οι ψήκτρες και οι ανεµιστήρες. Για καλύτερα αποτελέσµατα, αφαιρέσετε τον ανεµιστήρα και φυσήξτε µε το σπρέι ανάµεσα στα µηχανικά µέρη του και χρησιµοποιήστε το σκληρό πινέλο ανάµεσα στα πτερύγια της ψήκτρας. Με µπατονέτες καθαρίστε τα πιο βαθιά σηµεία της και, τέλος, µε το σπρέι ρίξτε ένα φύσηµα για να φύγουν τα αποµεινάρια. Στην περίπτωση που οι ψήκτρες και οι ανεµιστήρες βρίσκονται µέσα σε κάποια συσκευή και δεν είναι άµεσα προσβάσιµα, θα πρέπει να βασιστείτε στο σπρέι, ψεκάζοντας ανάµεσα στις γρίλιες. Η ενδεδειγµένη λύση θα ήταν να ανοίξετε τις συσκευές, αλλά το να «γδύσει» κάποιος το τροφοδοτικό ή την κάρτα γραφικών για να τα καθαρίσει, χρειάζεται µαεστρία και εµπειρία (µάλιστα κάποιες φορές µία τέτοια επέµβαση ακυρώνει την εγγύηση της συσκευής). Όσο για το εξωτερικό του κουτιού, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε σφουγγαράκι κουζίνας, πανάκια και λιποδιαλυτικό τύπου Cif. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά. Το λιποδιαλυτικό αφαιρεί τη γλίτσα από το σκάφος της οθόνης (για το «γυαλί» χρησιµοποιήστε ένα στεγνό πανάκι), το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Ανάµεσα στα πλήκτρα, φυσήξτε µε το σπρέι, χρησιµοποιώντας την ειδική «µύτη». Εφόσον έχετε τελειώσει, συναρµολογήστε ξανά τον υπολογιστή σας. Αν θέλετε να τον έχετε πάντα σε φόρµα, θα χρειαστεί να επαναλαµβάνετε τη διαδικασία κάθε 3-5 µήνες! Προσοχή: εν επεµβαίνουµε στο εσωτερικό, αν ο υπολογιστής δεν είναι εκτός πρίζας. Φροντίζουµε να έχουµε αποφορτιστεί οι ίδιοι, αγγίζοντας µε το χέρι κάποιο γειωµένο αγώγιµο σώµα (π.χ., καλοριφέρ) ή φοράµε πλαστικά γάντια. ε φυσάµε αέρα µε το στόµα φεύγουν σάλια! Οι επεµβάσεις στο εσωτερικό κρύβουν κινδύνους. Γενικά Θα πρέπει να µεριµνούµε για την καθαριότητα και την ψύξη του υπολογιστή µας, για τους εξής λόγους: Το κόστος συντήρησης ενός υπολογιστή είναι πολύ µικρότερο από το να αλλάξετε οποιοδήποτε εξάρτηµα.

78 Ο χρόνος για να καθαρίσουµε έναν υπολογιστή είναι περίπου 20λεπτά. Ο υπολογιστής αποδίδει καλύτερα να το φροντίζουµε. Για τους περισσότερους είναι πολύ δυσάρεστο να χάσουν κάποια πολύ σηµαντικά αρχεία τους, λόγω ξαφνικής βλάβης του υπολογιστή, και για πολλούς χρήστες ο υπολογιστής είναι ο µοναδικός τρόπος για να δουλέψουν. Αναλυτικούς τρόπους για την συντήρηση του PC Ο κύριος παράγοντας για την µειωµένη απόδοση του υπολογιστή σας είναι ο χρόνος. Είναι γνωστό ότι µε τον χρόνο όλα αλλοιώνονται. Εξαιρώντας όµως αυτό υπάρχουν πολλά πράγµατα που θα µπορούσαµε να κάνουµε µε αποτέλεσµα ο υπολογιστής µας να πετάει...όσο αναφορά τις βασικές λειτουργίες. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ και για τους δύο κοινούς τύπους υπολογιστών(laptop και desktop). Καταρχήν υπάρχουν δυο κοµµάτια για τον καθαρισµό του υπολογιστή σας. Το πρώτο είναι ο καθαρισµός του "hardware" και το δεύτερο ο καθαρισµός του "software". Ξεκινώντας από το hardware: Desktop Με τον όρο καθαρισµό του hardware εννοώ τις σκόνες κυρίως που µαζεύονται µε τα χρόνια µέσα στο κουτί µας. Από την στιγµή που ο υπολογιστής λειτουργεί µε ρεύµα η σκόνη δηµιουργεί µεγάλο πρόβληµα από την µια επειδή είναι πιθανό να καεί κάτι και από την άλλη γιατί δεν αφήνει τα ανεµιστηράκια να αναπνέουν ελευθέρα. Οπότε αυτό που µπορούµε να κάνουµε είναι να ανοίξουµε το πλαϊνό καπάκι και να χρησιµοποιήσουµε κάτι για να φυσήξουµε δυνατά την σκόνη έξω από το κουτί. Ένα καθηµερινό "εργαλείο" είναι το πιστολάκι για τα µαλλιά. Απλά φυσήξτε όσο µπορείτε όση σκόνη έχει µαζευτεί έξω από το κουτί.προτείνω να γίνει σε κάποια βεράντα γιατί θα εκπλαγείτε µε το τι θα βγάλει. Σχετικά µε τα ανεµιστηράκια επειδή θα είναι δύσκολο µε το πιστολάκι προσπαθήστε να βρείτε ένα συνδετήρα η κάτι παρόµοιο, ισιώστε το και µε λίγη υποµονή καθαρίστε τα χοντρά χωρίς δύναµη. Θυµηθείτε δεν θέλουµε να σπάσουµε κάτι! Προσοχή: Μην χρησιµοποιήσετε ποτέ νερό και βρεγµένα πανάκια για παρόµοιο καθαρισµό στο εσωτερικό. Laptop:

79 Παραπάνω είδαµε πως καθαρίζουµε έναν σταθερό(επιτραπέζιο υπολογιστή;). Τι γίνεται όµως µε τα laptop? Λόγω της ειδικής κατασκευής που όλα βρίσκονται τόσο κοντά µεταξύ τους, δεν µπορούµε να κάνουµε και πολλά. Επειδή δεν έχει ένα απλό καπάκι θα είναι λίγο δύσκολο να τον ανοίξει κάποιος οπότε ας το αφήσουµε για την ώρα. Εάν βέβαια πιάνει το χέρι σας µε τέτοια πράγµατα (κατσαβίδια κτλ;), µπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία µε το παραπάνω µε πολύ προσοχή πάντα. Συνεχίζοντας µε το software Desktop & Laptop: Θα ξεκινήσω αναφέροντας κάποια προγράµµατα που πρέπει να υπάρχουν για τον καθαρισµό. Σηµειώστε ότι όλα τα προγράµµατα θα είναι εκδόσεις που κυκλοφορούν δωρεάν και πως αντί αυτών µπορεί να χρησιµοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο παρόµοιο πρόγραµµα επιθυµείτε. 1. Antivirus, 2. Antispyware, 3. Registry Cleaner, 4. Disk defrags. Καθαρισµός Εργαλεία Καθαρισµός µια οθόνη φορητού υπολογιστή είναι παρόµοια µε τον καθαρισµό επίπεδες οθόνες ή οθόνες LCD. Ωστόσο, οι οθόνες laptop είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και απαιτούνται ειδικές διαδικασίες καθαρισµού. Μη γνωρίζοντας τη σωστή φροντίδα καθαρισµού µπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές και µόνιµη βλάβη στην οθόνη του φορητού σας υπολογιστή. Μπορείτε να αγοράσετε τα διαλύµατα καθαρισµού και σκουπίζει αφιερωµένη στην καθαρή οθόνες laptop. Μπορείτε επίσης να κάνετε τη δική του λύση καθαρισµού σας χρησιµοποιώντας το αλκοόλ και µείγµα νερού.

80 Υλικά που απαιτούνται: - Laptop - Καθαρίστε βαµβακερό πανί / Αντιστατικό πανί / χωρίς χνούδι καθαρισµού φακών - Οθόνη Laptop λύση καθαρισµού - Αλκοόλ ισοπροπύλιο - Αποσταγµένο νερό - Μπατονέτα Βήµα 1 : Πάρτε ένα καθαρό και µαλακό βαµβακερό ύφασµα, διάλυµα καθαρισµού ή ισοπροπυλική αλκοόλη, απεσταγµένο νερό και µερικές µπατονέτες. Αντιστατικό πανί και δεν αφήνει χνούδι εργασία καθαρισµού φακών, καθώς και. Το είδος του υφάσµατος που χρησιµοποιείται για τον καθαρισµό γυαλιά είναι µια καλή επιλογή. Μην χρησιµοποιείτε σε απορροφητικό χαρτί και ποτέ πάρει ένα παλιό πανί, καθώς αυτό µπορεί να πάρει σωµατίδια ρύπων που µπορεί να χαράξει την οθόνη. Το νερό της βρύσης και άλλα είδη αλκοόλ δεν είναι κατάλληλα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη και να αφήσει άσπρα σηµάδια πάνω του. Βήµα 2 : Κλείστε την οθόνη σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να καταγράψουν όλες τις µουτζούρες στην οθόνη σας. Είναι επίσης σηµαντικό να θυµόµαστε να µην τρίψετε ή να ασκήσει ισχυρή πίεση στην οθόνη, δεδοµένου ότι αυτό θα είναι ζηµιά. Βήµα 3 : Χρησιµοποιήστε το στεγνό ύφασµα για να σκουπίσετε ελαφρά από χαλαρή σκόνη από την οθόνη και το πλαίσιο. Χρησιµοποιήστε αυτό το, επίσης, να αφαιρέσετε το λεκέδες και τα δακτυλικά αποτυπώµατα από την οθόνη. Βήµα 4 : Πάρτε την καθαρή πλευρά του υφάσµατος και βρέξτε τον µε την ηλεκτρική οθόνη φορητού υπολογιστή. Αν δεν έχετε αυτό, κάνουν 50/50 αλκοόλ σας και το διάλυµα νερού µε αραίωση ισοπροπυλική αλκοόλη µε απεσταγµένο νερό. Είναι άρρωστοι συνιστάται να χρησιµοποιείτε σκληρά καθαριστικά όπως αµµωνία-λύσεις που βασίζονται επειδή αυτοί οι τύποι διαλύµατα καθαρισµού µπορεί να προκαλέσει ζηµιά στην οθόνη.

81 Βήµα 5 : Και πάλι, βρέξτε το ύφασµα µε τη λύση, και σκουπίστε απαλά την επιφάνεια της οθόνης του laptop σας χρησιµοποιώντας ένα πάνω προς τα κάτω κίνηση. Μπορείτε να ξεκινούν από το πάνω αριστερό τµήµα πλευρά της οθόνης, το σκούπισµα κάτω προς τα κάτω και συνεχίζει κατά µήκος µέχρι την πάνω δεξιά γωνία προς τα κάτω δεξιά µέρος χέρι της οθόνης. Βήµα 6 : Καθαρίστε τις άκρες της οθόνης του laptop σας µε εµβάπτιση µπατονέτα στο διάλυµα αλκοόλης-νερού. Βεβαιωθείτε ότι η λύση δεν στάζει πάνω από το φορητό υπολογιστή. Εκτέλεση σε όλες τις άκρες του φορητού υπολογιστή σας και περιστρέψτε το στυλό ώστε να ανελκυστήρες από τη βρωµιά. Βήµα 7 : Το υγρό πανί πρέπει να χρησιµοποιείται για άλλη µια φορά έτσι ώστε ο ρύπος χάσει ή να µετακινηθεί από την µπατονέτα καθαρίζεται. Τέλος, χρησιµοποιήστε ένα στεγνό πανί για να στεγνώσει εντελώς την οθόνη. Καθαρισµός πληκτρολόγιου: Έχουµε χωρίσει την οδηγό σε δύο µέρη, το πρώτο µέρος είναι για πληκτρολόγια που χρειάζονται απλά ένα γρήγορο καθαρισµό, το δεύτερο µέρος είναι για πληκτρολόγια µεµβράνης (πιο διαδεδοµένα πληκτρολόγια) και περιλαµβάνει την αφαίρεση τα κλειδιά για µια λεπτοµερή καθαρισµό. Για να διατηρήσετε το πληκτρολόγιό σας σε άριστη κατάσταση η µέτρια καθαριότητα θα µπορούσε να γίνει εβδοµαδιαία, και η πιο ενδελεχής καθαρό θα µπορούσε να γίνει κάθε 2 µήνες (ανάλογα µε τη χρήση). Τι θα χρειαστείτε: πανί χωρίς χνούδι. στεγνό πανί ή ξεσκονόπανο. κατάλληλο υγρό καθαρισµού (ισοπροπυλική αλκοόλη). µπατονέτες. Μπορεί να του πεπιεσµένου αέρα ή ηλεκτρική σκούπα. Επίπεδη κατσαβίδι (προαιρετικό για πλήρη καθαρισµό). Μέτρια καθαρισµού (γρήγορη και εύκολη) Κατ 'αρχάς, shutdown το PC σας και βγάλτε το φις από την πρίζα,

82 αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο (θυµηθείτε το οποίο πρίζα) και κρατήστε το ανάποδα για να απελευθερώσετε τυχόν υπολείµµατα από ενδιάµεσα τα κλειδιά (πατώντας τα πλήκτρα είναι ένας καλός τρόπος για να το απελευθερώσετε). Αν έχετε να του πεπιεσµένου αέρα χρησιµοποιήστε τον για να φυσήξει οποιαδήποτε συντρίµµια από γύρω και κάτω από τα πλήκτρα, αν όχι τότε χρησιµοποιήστε το σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας για να το αφαιρέσετε. Τώρα πάρτε µια από τις µπατονέτες και να θέσει µερικές σταγόνες υγρό καθαρισµού σε αυτό, χρησιµοποιήστε την µπατονέτα για να καθαρίσετε τις πλευρές από τα πλήκτρα, όπως φαίνεται στο σχήµα 1.1. Μετά τον καθαρισµό από τις πλευρές των κλειδιών λαµβάνει πανί χωρίς χνούδια σας και βρέξτε τον µε υγρό καθαρισµού σας (δεν βάζουν το υγρό απευθείας στο πληκτρολόγιο), δίνουν την επιφάνεια του πληκτρολογίου µια καλή σκουπίστε µε το ύφασµα να εντοπίσει το περίγραµµα της τα κλειδιά (βλ. σχ. 1.2). Όταν τελειώσετε δώσει το πληκτρολόγιο καθάρισµα µε το στεγνό πανί / ξεσκονόπανο, θα πρέπει να έχετε τώρα ένα ωραίο καθαρό το πληκτρολόγιο, για να το καθαρίσετε πιο προσεκτικά ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό.

83 Πρότυπο πληκτρολόγια µεµβράνης µόνο ( εν φορητούς υπολογιστές ή µη µεµβράνη πληκτρολόγια) Τερµατισµός λειτουργίας του υπολογιστή σας και βγάλτε το φις από την πρίζα, αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο (θυµηθείτε όπου ήταν στην πρίζα) και κρατήστε το ανάποδα για να απελευθερώσετε τυχόν υπολείµµατα από τα πλήκτρα Ένα αξιοπρεπές. Αυτό είναι όπου η υποµονή έρχεται, σηµειώστε τη θέση του όλα τα πλήκτρα ή θα έχετε πρόβληµα να τα θέσουν πάλι σωστά, εναλλακτικά, απλά αφαιρέστε τα κλειδιά γράµµα Α - Ω από το πληκτρολόγιο (το οποίο είναι όπου το µεγαλύτερο µέρος της σκόνης / συντρίµµια θα είναι) και αναφέρονται σε σχήµα 1.4 ως σηµείο αναφοράς για να τους θέσουν εκ νέου. Όλα τα πλήκτρα µπορούν να αφαιρεθούν αν και τα µεγαλύτερα πλήκτρα (space bar, πλήκτρο enter, πλήκτρα Shift, backspace, Caps Lock, κλπ) µπορεί να είναι δύσκολο να θέσουν εκ νέου, έτσι ώστε να µπορεί να αποφύγει την αφαίρεση τους. Αφαιρέστε τα κλειδιά χρησιµοποιώντας το κατσαβίδι, η ευκολία το κατσαβίδι στο πλαίσιο της βασικής και απαλά σηκώστε το κλειδί επάνω off (βλ. σχ. 1.3). Σηµείωση: Μην ξεχάσετε να σηµειώσετε τη θέση τους! άρει τα βασικά καπάκι πληκτρολογίου διάταξη του πληκτρολογίου Όταν έχετε αφαιρέσει όλα τα πλήκτρα (εκτός από τα κλειδιά που θέλετε να αποφύγετε) χρησιµοποιούν τον πεπιεσµένο αέρα (ή ηλεκτρική σκούπα) για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε σκόνη και τα συντρίµµια από το εσωτερικό του πληκτρολογίου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγµή για να δώσει τα κλειδιά για µια σωστή καθαρή, για καλύτερα αποτελέσµατα καθαρίστε κάθε µία ξεχωριστά (το πράγµα υποµονή και πάλι) µε το πανί και το υγρό καθαρισµού, όταν καθαρό, σκουπίστε τα πάνω µε το στεγνό πανί. Πριν από την αντικατάσταση των κλειδιών, πάρτε πανί χωρίς χνούδια σας και βρέξτε τον µε υγρό καθαρισµού σας (δεν βάζουν το υγρό απευθείας στο πληκτρολόγιο), δίνουν την επιφάνεια του πληκτρολογίου ένα καλό καθάρισµα εξασφαλίζοντας για να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα κλειδιά που εν έχετε καταργήσει.

84 Όταν το πληκτρολόγιο είναι όµορφο και καθαρό αντικαταστήσει τα κλειδιά, σύµφωνα µε τις σηµειώσεις σας ή εάν έχετε αφαιρέσει µόνο το γράµµα κλειδιά χρήση σχ. 1.4 ως οδηγός, να βάλει τα κλειδιά πίσω από τη θέση του κλειδιού στη θέση του και πιέστε απαλά αλλά σταθερά µέχρι να ασφαλίσει το σπίτι. Μετά την αντικατάσταση όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου δίνει ένα γρήγορο καθάρισµα µε ένα στεγνό πανί σας και να έχετε ένα ωραίο καθαρό το πληκτρολόγιο. Ασφαλής Χρήση ιαδικτύου Το ιαδίκτυο είναι σήµερα καθηµερινό εργαλείο στη ζωή µας. Από µικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο ιαδίκτυο και το θεωρούν ως µια αγαπηµένη απασχόλησή τους. Όµως αυτή η απασχόληση διασκέδαση πρέπει να γίνεται µε ασφαλή τρόπο ως προς το παιδί και ως προς τον υπολογιστή. Αυτό επιτυγχάνεται µε δύο τρόπους : 1 ον µε την ευπρεπή και εντός οραρίων χρήση του Η\Υ και 2 ον µε την χρήση antivirus ή τείχους προστασίας. Tο διαδικτυο προσφέρει στους νέους πολλές ευκαιρίες για την ανακάλυψη, να συνδέονται και να δηµιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο η χρήση του διαδικτυου διατρέχει και πολλούς κινδύνους. Για παράδειγµα µια ανοιχτή ιστοσελίδα που συµµετέχουν ενήλικοι περιέχει υλικό το οποίο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Πως θα πρέπει οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά από τους κινδύνους αυτούς? εν υπάρχει µια εύκολη απάντηση- οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα µε την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωµένο είναι µε τον υπολογιστή. Το σηµαντικότερο είναι τα παιδία να µάθουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία που είναι αποθηκευµένα στον υπολογιστή, δηλαδή να προστατεύεται ο υπολογιστής από τους ιούς και να ανανεώνεται το λογισµικό του. Επίσης µπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια των δεδοµένων χρησιµοποιώντας τις ρυθµίσεις των φίλτρων και τις επιλογές φιλτραρίσµατος περιεχοµένου που διαθέτουν διάφορα προγράµµατα.

85 Βέβαια είναι σηµαντικό να λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής. Ωστόσο για τα παιδία και τους νέους, το διαδικτυο είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπου µπορεί κανείς να συναντήσει γνωστούς αλλά και ξένους. Συνήθως η επικοινωνία µε ξένους στο διαδικτυο δεν είναι καθόλου ασφαλές για τους ανήλικους διότι µπορούν να πέσουν εύκολα θύµατα, να πληγωθούν και να παρενοχληθούν σεξουαλικά. Η καλύτερη προστασία είναι η χρήση της κοινής λογικής. Το σηµαντικότερο είναι τα παιδία να πληροφορηθούν για τους κίνδυνους που έχει το διαδικτυο, έτσι ώστε να συµπεριφέρονται µε ασφαλή τρόπο και να παραµένουµε διαθέσιµοι για να συζητήσουµε µαζί τους τυχόν προβλήµατα που ενδέχεται να αντιµετωπισθούν κατά την χρήση του διαδικτυου. Η χρήση του διαδικτυου είναι ασφαλής, αρκεί να θυµάστε 3 βήµατα. προστατέψτε τον υπολογιστή σας. ιατηρείτε το λειτουργικό σύστηµα ενηµερωµένο. Χρησιµοποιείτε προγράµµατα προστασίας από τους ιούς. Χρησιµοποιείτε τείχη προστασίας. ηµιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σηµαντικών αρχείων. Πρόσεχε όταν κάνετε λήψη περιεχοµένου. Προστατέψτε τον εαυτό σας στο διαδικτυο. να είστε επιφυλακτικοί όταν δίνετε προσωπικές σας πληροφορίες. να σκέφτεστε πάντοτε µε ποιον µιλάτε. να θυµάστε ότι δεν είναι όλα αξιόπιστα και δεν είναι όλοι ειλικρινείς στο διαδικτυο. Ακολουθήστε τους κανόνες. Πρέπει να τηρείτε τον νόµο ακόµα και στο διαδικτυο. Να θυµάστε και να σκέφτεστε τους άλλους όπως και τους εαυτούς σας όταν είστε στο διαδικτυο. Το Safe Line είναι ένα εικονικό καταφύγιο που δέχεται καταγγελίες για περιεχόµενο που εντοπίζετε στο ιαδίκτυο και περιέχει: Καταγγελίες για περιεχόµενο που εντοπίζετε στο ιαδίκτυο και περιέχει:

86 Εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σηµείο του κόσµου Ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νοµοθεσία Οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνοµο. Συνεργάζεται µε τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών ιαδικτύου, το Ακαδηµαϊκό ίκτυο Ε ΕΤ και το Σχολικό ίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύµατα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνοµία για τον περιορισµό της ροής του παράνοµου περιεχοµένου στο ιαδίκτυο. Η Safe Line υποστηρίζεται από το Safer Internet Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από τους οργανισµούς ΙΤΕ-ΙΠ Ίδρυµα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής και SAFENET Ελληνικό Όργανο Αυτορρύθµισης για το Περιεχόµενο του Ίντερνετ. Η Safe Line αποτελεί µία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ιαδικτύου το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράµµατος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι οι εξής: Οι δράσεις Safer internet.gr & Υποστηρίζω αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού ικτύου Εθνικών Κέντρων ενηµέρωσης και Εθνικών Γραµµών Βοηθείας, insafe. Η Υπηρεσία Οικονοµικής Αστυνοµίας και ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος είναι ειδική αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας µε αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκληµάτων που τελέστηκαν σε βάρος των συµφερόντων του δηµοσίου και την Εθνικής Οικονοµίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωµένου οικονοµικού εγκλήµατος, καθώς και οποιαδήποτε εγκλήµατα διαπράττονται µε τη χρήση του διαδικτύου. Υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνοµίας και εποπτεύεται

87 στην προανακριτική της δράση από τον Εισαγγελέα του Οργανωµένου εγκλήµατος. Άρχισε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2011 και διέπεται από ειδικό θεσµικό πλαίσιο. Στη δράση της περιλαµβάνονται εκείνες οι εγκληµατικές δραστηριότητες που τελούνται µε φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν σε ένα ευρύ φάσµα εγκληµατικών συµπεριφορών του ποινικού νόµου. Στις σηµαντικές επιτυχίες της συγκαταλέγεται, µεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληµατικών οργανώσεων µε πολύχρονη δράση που έκαναν απάτες κατά ασφαλιστικών εταιρειών και χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων µε κέρδος χρηµατικά ποσά πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης, η οργάνωση και υλοποίηση ευρειών αστυνοµικών επιχειρήσεων εντοπισµού και σύλληψης διαδικτυακών παιδόφιλων, η σύλληψη εµπλεκόµενων σε ηλεκτρονικές απάτες και υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήµατος. Τέλος, ο εντοπισµός και η περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληµατικών και αντικοινωνικών συµπεριφορών που αφορούν στη φοροδοτική και στην εισφοροδοτική νοµοθεσία. Ηλεκτρονικός εκφοβισµός Μια ανερχόµενη απειλή είναι το cyber bullying (ηλεκτρονικός εκφοβισµός). Με τον όρο cyber bullying εννοούµε ένα σύνολο ενεργειών που

88 διαπράττονται από παιδιά µε σκοπό να εκφοβίσουν συνοµηλίκους τους. Πιο συγκεκριµένα, τα παιδιά χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες (σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, κινητή τηλεφωνία κ.τ.λ.) µε ένα τρόπο έτσι ώστε να τραυµατίζουν ψυχολογικά συνοµήλικους τους στέλνοντας υλικό σε µια ευρύτερη κοινωνική οµάδα χλευάζοντας ένα συγκεκριµένο άτοµο. Συχνά οι νέοι οδηγούνται στον ιαδικτυακό εκφοβισµό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθηµάτων όπως θυµός, απόγνωση είτε πάλι και εκδίκηση, που µπορεί να προέρχεται τόσο από τις προβληµατικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας µιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτοµο. Σε µερικές περιπτώσεις ο ιαδικτυακός εκφοβισµός αποτελεί µορφή ψυχαγωγίας στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται µε την επιβολή εξουσίας και ελέγχου. Σπανιότερα, η αποστολή µηνυµάτων σε λάθους παραλήπτες µπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινοµένου. Πολλές φορές το ηλεκτρονικό έγκληµα µπορεί να αποβεί µηραίο. Για παράδειγµα τον διαδικτυακό εκφοβισµό παρατηρείται η συµµετοχή συνοµήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συµµετοχή ενός ενήλικα υποκινούµενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί εµπλοκή ενηλίκου χρησιµοποιούνται οι οροί ιαδικτυακή παρενόχληση (Cyber-Harassement) είτε η ιαδικτυακή παρακολούθηση (Cyber-Stalking). O όρος ιαδικτυακός εκφοβισµός, εν αντιθέσει µε την σεξουαλική παρενόχληση, δεν χρησιµοποιείται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσπαθεί να οδηγήσει ανηλίκους σε µη διαδικτυακές συναντήσεις δελεάζοντάς τους. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται στον ιαδικτυακό εκφοβισµό η ανάµειξη ενός η περισσότερων ενηλίκων, οι οποίοι ικανοποιούνται µέσα από την διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση των ανήλικων θυµάτων.

89 Μορφές ιαδικτυακού εκφοβισµού: Επαναλαµβανόµενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών µηνυµάτων Παρέµβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόµου ηµιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασµούς του ατόµου Αποστολή φωτογραφιών του ατόµου ή αλλού είδους Μαγνητοσκοπηµένου υλικού Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόµου σε πολλαπλούς παραλήπτες Αποστολή απειλητικών µηνυµάτων σε αλλά άτοµα υποκρινόµενοι το άτοµο που εκφοβίζεται Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόµου Αντιµετώπιση του ιαδικτυακού εκφοβισµού: Αγνόηση ενοχλητικών µηνυµάτων, σε περίπτωση ωστόσο απειλών συνιστάται αναφορά των µηνυµάτων και λήψη προληπτικών µέτρων.

90 Αποκλεισµός του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά µηνύµατα Προειδοποίηση του αποστολέα Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνοµία είτε σε κάποια αρµόδια υπηρεσία ίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήµατος Κάποια στατιστικά στοιχεία µε τα οποία θα καταλάβετε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισµός είναι κάτι πολύ σοβαρό και σύνηθες*- φαινόµενο είναι τα εξής: Περίπου 15-35% των νέων έχει πέσει θύµα ιαδικτυακού εκφοβισµού 10-20% των νέων παραδέχεται την ανάµειξή του σε ιαδικτυακό εκφοβισµό Τα κορίτσια ενδέχεται να εµπλακούν συχνότερα από ότι τα αγόρια σε περιστατικά ιαδικτυακού εκφοβισµού Η πλειοψηφία των ατόµων που υφίστανται είτε ασκεί ιαδικτυακό εκφοβισµό είναι ηλικίας ετών

91 Οι τραγικές συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισµού µπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσµατα: Το φαινόµενο του ιαδικτυακού εκφοβισµού εγκυµονεί σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύµατος, αλλά και του θύτη. Η αυτοεκτίµηση του ατόµου που υφίσταται ιαδικτυακό εκφοβισµό πλήττεται έντονα τόσο ώστε σε µερικές περιπτώσεις συνδέεται µε το αίσθηµα της ενοχής. Το άτοµο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων µειώνεται σηµαντικά. Κάποιες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία η αποχή από το σχολείο και από τις παρέες των συνοµηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ ταυτόχρονα η αυτοκτονία θεωρείται ως η µοναδική λύση στο πρόβληµα. Άτοµα που δέχτηκαν έντονα ιαδικτυακό εκφοβισµό ενδέχεται στο µέλλον να παρουσιάσουν µεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συνοδευόµενη από την κοινωνική αποµόνωση. Από την άλλη, οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτοµα µε έντονη αντικοινωνική συµπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και αποµονωµένα από τους συνοµηλίκους. Μακροπρόθεσµα αντιλαµβάνονται ότι ο εκφοβισµός δεν αποτελεί µορφή ικανοποίησης και αναγνώρισης, βιώνοντας έτσι έντονη προσωπική απογοήτευση. Παιδική πορνογραφία Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να φανταστούν εικόνες σεξουαλικού περιεχοµένου µε πρωταγωνιστές µικρά παιδιά και για το λόγο αυτό δεν κατανοούν τον όρο «παιδική πορνογραφία». Σε κάποιες χώρες χρησιµοποιείται και ο όρος «εικόνες σεξουαλικής κακοµεταχείρισης παιδιών» για να προβληθεί η ύπαρξη αληθινών παιδιών πίσω από αυτές τις εικόνες. Η έννοια της παιδικής πορνογραφίας καθορίζεται νοµικά µε διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Ο ελάχιστος καθορισµός που δίνεται στον όρο είναι µία φωτογραφία η οποία παριστάνει ένα παιδί να λαµβάνει µέρος ή να παρουσιάζεται ότι λαµβάνει µέρος σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

92 Η διάδοση της παιδικής πορνογραφίας µέσω διαδικτύου ωστόσο, µοιάζει ανεξέλεγκτη, προκαλώντας µεγάλη ανησυχία στους διεθνείς φορείς που ασχολούνται µε την προστασία των ανηλίκων. Το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη υτική Ευρώπη, όπου έχουν αποκαλυφθεί σηµαντικά κυκλώµατα παιδικής πορνογραφίας, όπως στη ανία, την Ισπανία, τη Γερµανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωµένο Βασίλειο. Ας σηµειωθεί εδώ δε, ότι πολύ συχνά "χρησιµοποιούνται" νήπια και οι σκηνές είναι τόσο απεχθείς, που αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν άνθρωπος, όχι µόνο να αντέχει να βλέπει τόσο πόνο, αλλά και να αντλεί ευχαρίστηση απ' αυτόν. Επί πλέον, καθώς αυτά τα δίκτυα χρησιµοποιούν τις πιο ανεπτυγµένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης και κωδικών ονοµασιών, η ανακάλυψή τους από τις αρχές γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

93 Ξενοφοβία και ρατσισµός Η αύξηση του αριθµού ιστοσελίδων που προάγουν µίσος στο ιαδίκτυο είναι ένα καινούριο ανησυχητικό φαινόµενο. Γνωρίζοντας ότι το ιαδίκτυο δεν µπορεί να λογοκριθεί δίδεται η δυνατότητα να προωθηθούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές πεποιθήσεις κάποιων σε ένα παγκόσµιο κοινό. Παρόλα αυτά µπορεί να σηµειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τοµέα µε κάθε καταγγελία που υποβάλλεται. Το 2005, η γερµανική Ανοικτή Γραµµή judgendschutz.net// κατάφερε µε επιτυχία να κλείσει αρκετές δεξιές εξτρεµιστικές ιστοσελίδες του Anti-Antifa-Νetwork (AAN) που φιλοξενούνταν από πάροχο στην Αργεντινή. Η χρήση του ιαδικτύου µε σκοπό τη διάδοση ρατσιστικής, αντισηµιτικής και ξενοφοβικής προπαγάνδας αυξάνεται σε όλο τον κόσµο. Οι στόχοι του µίσους µπορεί να ποικίλουν από τόπο σε τόπο, αλλά καµία χώρα δεν έχει ανοσία στο πρόβληµα και συχνά τα πράγµατα γίνονται πιο περίπλοκα αφού η διαχείριση ορισµένων ιστοσελίδων γίνεται από πολλές χώρες. Υπάρχει η συνεχώς αυξανόµενη ανησυχία ότι το διαδικτυακό µίσος µπορεί να προκαλέσει βία και να οδηγήσει σε πραγµατικά εγκλήµατα µίσους. Ακόµα και αν είναι δύσκολο να εδραιωθεί ένας αιτιολογικός δεσµός, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι το ιαδίκτυο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ώστε να ενισχύσει το εχθρικό κλίµα εναντίον συγκεκριµένων οµάδων, όπως επίσης και για τη συγκέντρωση χρηµάτων και την προσέλκυση συµπαθούντων.

94 ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΌΝΟΜΑ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΜΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στην επιστήµη των υπολογιστών µε τον όρο πρόγραµµα αναφερόµαστε σε µια συγκεκριµένη ακολουθία εντολών τις οποίες πρέπει να εκτελέσει ένας υπολογιστής για να παράγει το επιθυµητό για τον χρήστη αποτέλεσµα. Σύµφωνα µε τον γενικό ορισµό που έδωσε ο Τζον φον Νόιµαν το 1945, το πρόγραµµα αποτελείται από µια συνεχή αλληλουχία εντολών τις οποίες ο υπολογιστής καλείται να εκτελέσει µία προς µία για να παραχθεί το επιθυµητό αποτέλεσµα. Στους σύγχρονους υπολογιστές το πρόγραµµα εγγράφετε σε κάποιο αποθηκευτικό µέσω προσβάσιµο για τον υπολογιστή. Ο υπολογιστής "διαβάζει" από εκεί µια εντολή, την εκτελεί και επανέρχεται διαβάζοντας την επόµενη. Η περιοχή αποθήκευσης µπορεί, επίσης, να περιέχει τα δεδοµένα, τα οποία κάποια ή κάποιες από τις εντολές οφείλει να επεξεργαστεί. Η εκτέλεση ενός προγράµµατος από τον υπολογιστή συνηθίζεται να ονοµάζεται "τρέξιµο" (run). Ένα πρόγραµµα µπορεί να χαρακτηριστεί ως δέσµης (batch) ή αλληλεπιδραστικό (interactive), από την άποψη του ποιος το καθοδηγεί και του πώς εκτελείται (τρέχει). Το αλληλεπιδραστικό (µε το χρήστη) πρόγραµµα λαµβάνει δεδοµένα είτε από το χρήστη είτε από κάποιο άλλο πρόγραµµα που προσοµοιώνει το χρήστη. Αντίθετα, ένα πρόγραµµα δέσµης τρέχει και εκτελεί την αποστολή του αυτοτελώς, χωρίς να δεχθεί δεδοµένα ή εντολές από κάποιο χρήστη και σταµατά να εκτελείται µόνον όταν ολοκληρώσει την οµάδα εντολών από την οποία αποτελείται. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αλληλεπιδραστικών προγραµµάτων είναι οι πλοηγοί του World Wide Web (web browser), ενώ ένα πρόγραµµα το οποίο υπολογίζει και εκτυπώνει τις αµοιβές του προσωπικού µιας εταιρείας είναι πρόγραµµα δέσµης. Όπως είναι αναµενόµενο ένα πρόγραµµα δεν µπορεί να εκτελεί πολλαπλές διαφορετικές εργασίες. Έτσι, για να είναι χρήσιµος ένας

95 υπολογιστής, συνήθως πρέπει να συνδυαστούν περισσότερα του ενός προγράµµατα. Π.χ. τα προγράµµατα που αναφέρθηκαν πιο πάνω περιέχουν και ένα επιπλέον πρόγραµµα, αυτό που αναλαµβάνει την εκτύπωση των αποτελεσµάτων. Αλληλεπιδραστικά και προγράµµατα δέσµης µπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται: το πρόγραµµα εκτύπωσης ενός πλοηγού Web, για παράδειγµα, είναι πρόγραµµα δέσµης. Το πρόγραµµα δηµιουργείται από ειδικευµένα άτοµα, τους προγραµµατιστές. Για την κατασκευή ενός προγράµµατος χρησιµοποιείται µια κατάλληλη γλώσσα που επιτρέπει την επικοινωνία προγραµµατιστή και υπολογιστή. Η γλώσσα αυτή, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η ίδια ένα πρόγραµµα, ονοµάζεται γλώσσα προγραµµατισµού. Η διαδικασία δηµιουργίας ενός προγράµµατος ονοµάζεται προγραµµατισµός. Οι εντολές που γράφει ο προγραµµατιστής αποτελούν τον πηγαίο κώδικα (source code). Συνήθως, οι εντολές του προγράµµατος χρειάζεται να "µεταφραστούν" στη γλώσσα που αντιλαµβάνεται ο υπολογιστής και αυτό γίνεται δυνατό µε τη χρήση ενός άλλου προγράµµατος που ονοµάζεται, ανάλογα µε τον τρόπο λειτουργίας του, µεταγλωττιστής (compiler) ή διερµηνέας (interpreter). Το παραγόµενο αποτέλεσµα λέγεται ότι αποτελεί τον αντικειµενικό κώδικα. Αυτός αποτελείται από µια µακροσκελή σειρά από δυαδικά ψηφία 0 και 1, η οποία αποτελεί τη γλώσσα µηχανής (machine code), τη µόνη που αντιλαµβάνεται ο επεξεργαστής ενός υπολογιστή. Τα προγράµµατα, το σύνολο των οποίων λέγεται και λογισµικό (software) κατ' αντιδιαστολή µε το υλικό του υπολογιστή (hardware), ταξινοµούνται ανάλογα µε τη χρήση τους σε κατηγορίες όπως για παράδειγµα, µεταξύ άλλων, λογισµικό εφαρµογών, λειτουργικά συστήµατα, βιντεοπαιχνίδια και µεταγλωττιστές. Προγράµµατα που είναι ενσωµατωµένα σε συσκευές υλικού λέγονται firmware. Εάν συνδέεστε στο Internet, επιτρέπετε σε άλλους χρήστες να χρησιµοποιούν τον υπολογιστή σας ή ακόµα να τον χρησιµοποιείτε από κοινού µε άλλους χρήστες. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω βήµατα για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από πιθανή βλάβη. Επειδή υπάρχουν πολλοί εγκληµατίες στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι επιτίθενται σε υπολογιστές άλλων ατόµων. Αυτά τα άτοµα που µπορούν να επιτεθούν άµεσα, πραγµατοποιώντας "διάρρηξη" στον υπολογιστή σας µέσω Internet και κλέβοντας προσωπικά σας δεδοµένα ή, έµµεσα, δηµιουργώντας λογισµικό κακόβουλης λειτουργίας (ή malware) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βλάψει τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας χρησιµοποιώντας διάφορα προγράµµατα.

96 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Λειτουργικό σύστηµα είναι το λογισµικό του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον συντονισµό των εργασιών, καθώς και την κατανοµή των διαθέσιµων πόρων. Το λειτουργικό σύστηµα παρέχει ένα θεµέλιο, ένα µεσολαβητικό επίπεδο λογικής διασύνδεσης µεταξύ λογισµικού και υλικού, διαµέσου του οποίου οι εφαρµογές αντιλαµβάνονται εµµέσως τον υπολογιστή. Μια από τις κεντρικές αρµοδιότητες του λειτουργικού συστήµατος είναι η διαχείριση του υλικού, απαλλάσσοντας έτσι το λογισµικό του χρήστη από τον άµεσο και επίπονο χειρισµό του υπολογιστή και καθιστώντας ευκολότερο τον προγραµµατισµό τους. Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές (παλάµης, επιτραπέζιοι,υπερυπολογιστές, ακόµη και παιχνιδοµηχανές) χρησιµοποιούν έναν τύπο λειτουργικού συστήµατος. Ορισµένα παλαιότερα µοντέλα ωστόσο βασίζονται σε ένα ενσωµατωµένο λειτουργικό σύστηµα, το οποίο περιέχεται σε έναν οπτικό δίσκο ή άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδοµένων. Ως λειτουργικό σύστηµα (ΛΣ) χαρακτηρίζεται µία συλλογή βασικών προγραµµάτων, η οποία ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή συνολικά και χρησιµοποιείται ως υπόβαθρο για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων προγραµµάτων, τη διαχείριση των περιφερειακών συσκευών και την εξασφάλιση της επικοινωνίας µεταξύ χρήστη και υπολογιστή. Στην πράξη πρόκειται για ένα επίπεδο λογισµικού που µεσολαβεί µεταξύ του υλικού και των εκτελούµενων προγραµµάτων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αποτελείται από ένα σύνολο µηχανισµών µέσω των οποίων επιτυγχάνεται αυτόµατη διαχείριση των πόρων ενός υπολογιστή και ελεγχόµενη κατανοµή τους στις εκτελούµενες εφαρµογές, έτσι ώστε οι τελευταίες να είναι σε θέση να προσπελάσουν εύκολα τους πόρους και τις συσκευές του συστήµατος χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν µε ακρίβεια τη δοµή του υποκείµενου υλικού, αλλά και ώστε πολλαπλές εφαρµογές να µπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα χωρίς να έρχονται σε διένεξη µεταξύ τους ή µε τον υπολογιστή. Οι πρώιµοι υπολογιστές στερούνταν λειτουργικού συστήµατος. Ένας άνθρωπος χειριστής (operator) φόρτωνε τα προγράµµατα στη µνήµη του υπολογιστή και φρόντιζε για την εκτέλεσή τους, εξ ου και το όνοµα του λογισµικού συστήµατος το οποίο αντικατέστησε τις ανθρώπινες αυτές ενέργειες (Operating System). Με το µεσολαβητικό επίπεδο διασύνδεσης που προσφέρει το ΛΣ, οι εφαρµογές µπορούν να αξιοποιούν εύκολα τη µνήµη, τον επεξεργαστή, το σύστηµα αρχείων και τις περιφερειακές συσκευές. ηλαδή το ΛΣ δηµιουργεί ένα απλουστευµένο εικονικό περιβάλλον µέσα στο οποίο εκτελούνται οι εφαρµογές. Οι τελευταίες, µέσα από κάποια συγκεκριµένη και τυποποιηµένη προγραµµατιστική που τους προσφέρει το ΛΣ, τις κλήσεις

97 συστήµατος, διαµορφώνουν αυστηρά συµµορφούµενα µε αυτήν τη διασύνδεση αιτήµατα για να αποκτήσουν πόρους, προκειµένου να φέρουν εις πέρας τις εργασίες που ζητά ο χρήστης. Στα PC το ΛΣ είναι το πρώτο λογισµικό που «φορτώνεται» στη µνήµη του υπολογιστή µετά την εκτέλεση του BIOS. Οποιοδήποτε λογισµικό φορτωθεί στη συνέχεια βασίζεται στο ΛΣ για την παροχή όλων των υπηρεσιών οι οποίες απαιτούν πρόσβαση στο υλικό. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να ασφαλίζεται καλύτερα ένα λειτουργικό σύστηµα. Ένας από αυτούς είναι η κωδικοποίηση. Εάν το λειτουργικό περιβάλλον δεν βασίζεται σε ένα ασφαλές λειτουργικό σύστηµα ικανό να διατηρεί έναν τοµέα για την εκτέλεσή του, και ικανό να προστατεύει τον κωδικό εφαρµογής του από κακόβουλη ανατροπή, αλλά και ικανό να προστατεύει το σύστηµα από ανατρέπονται κωδικό, τότε ο υψηλός βαθµός ασφαλείας δεν είναι δυνατός. Ενώ ένα τέτοιο ασφαλές λειτουργικό σύστηµα είναι δυνατόν να τεθεί σε εφαρµογή αν τα περισσότερα εµπορικά συστήµατα εµπίπτουν στην κατηγορία Α 'χαµηλής ασφάλειας ", επειδή βασίζονται σε χαρακτηριστικά που δεν υποστηρίζονται από ασφαλή λειτουργικά συστήµατα (όπως η φορητότητα, και άλλοι). Σε χαµηλά λειτουργικά περιβάλλοντα ασφαλείας, οι αιτήσεις πρέπει να προβληθούν για να συµµετάσχουν στη δική τους προστασία. Υπάρχουν ασφαλείς πρακτικές κωδικοποίησεις "καλύτερης προσπάθειας" που µπορούν να ακολουθηθούν για να υποβάλουν αίτηση περισσότερο ανθεκτική σε κακόβουλες ανατροπές. Το να εξασφαλίζεται ένα λειτουργικό σύστηµα ασφαλές δεν είναι το µοόνο πρόβληµµα σε έναν υπολογιστή. Ένας επίσης εξίσου σηµαντικό πρόβληµµα είναι και η ασφάλεια των προγραµµάτων ενός υπολογιστή. Εάν συνδέεστε στο Internet, επιτρέπετε σε άλλους χρήστες να χρησιµοποιούν τον υπολογιστή σας ή τον χρησιµοποιείτε από κοινού. Αυτό συµβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί εγκληµατίες στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών (ενίοτε ονοµάζονται εισβολείς ή διαρρήκτες) οι οποίοι επιτίθενται σε υπολογιστές άλλων ατόµων. Αυτά τα άτοµα που µπορούν να επιτεθούν άµεσα, πραγµατοποιώντας "διάρρηξη" στον υπολογιστή σας µέσω Internet και κλέβοντας προσωπικά σας δεδοµένα ή έµµεσα, δηµιουργώντας λογισµικό κακόβουλης λειτουργίας (ή malware) το οποίο

98 έχει σχεδιαστεί για να βλάψει τον υπολογιστή σας. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις απειλές και τις ενέργειες που µπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε. Πολύ συχνά πρέπει να γίνεται έλεγχος ασφαλέιας. Το κέντρο ασφαλείας των Windows χρησιµοποιείται από τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Το Κέντρο ασφαλείας των Windows αποτελεί το στρατηγείο σας για την ασφάλεια του υπολογιστή. Εµφανίζει την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας του υπολογιστή σας και προτείνει ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε ώστε ο υπολογιστής σας να είναι πιο ασφαλής. Για να το ανοίξετε: Ανοίξτε το Κέντρο ασφαλείας κάνοντας κλικ στο κουµπί Έναρξη, έπειτα κάντε κλικ στον Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε Ασφάλεια και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Κέντρο ασφαλείας. Το Κέντρο ασφαλείας ελέγχει τον υπολογιστή σας για τα παρακάτω βασικά ζητήµατα ασφαλείας: Τείχος προστασίας: Ένα τείχος προστασίας µπορεί να βοηθήσει στην προστασία του υπολογιστή σας αποτρέποντας τους εισβολείς ή εφαρµογές λογισµικού κακόβουλης λειτουργίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν. Αυτόµατες ενηµερώσεις: Τα Windows µπορούν να ελέγχουν συστηµατικά για ενηµερώσεις για τον υπολογιστή σας και να τις εγκαθιστούν αυτόµατα. Προστασία από λογισµικό κακόβουλης λειτουργίας: Το λογισµικό προστασίας από ιούς βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας από ιούς, ιούς τύπου worm και άλλες απειλές για την ασφάλειά του. Το λογισµικό προστασίας από προγράµµατα υποκλοπής µπορεί να βοηθήσει στην προστασία του υπολογιστή σας από λογισµικό υποκλοπής spyware και άλλο πιθανώς ανεπιθύµητο λογισµικό. Άλλες ρυθµίσεις ασφαλείας: Το Κέντρο ασφαλείας ελέγχει για κατάλληλες ρυθµίσεις ασφαλείας Internet και εάν ο έλεγχος λογαριασµού χρήστη (UAC) είναι ενεργοποιηµένος. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέµα Επισκόπηση του.

99 Η ασφάλεια προγραµµάτων όµως δεν επιτυγχάνεται µόνο από τα παραπάνω. Τα σηµαντικότερα ακόµα και απο τα παραπάνω είµαι το antivirus και το firewall. "ANTIVIRUS" Το "antivirus" αντιµετωπίζει τους ιούς. Οι ιοί αυτοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά µικρά έξυπνα προγράµµατα που αποθηκεύονται στο δίσκο χωρίς ο χρήστης να µπορεί να το αντιληφθεί άµεσα. Η δράση τους είναι πολλαπλή ανάλογα µε τον τύπο το Η επιδηµία των διαφόρων ιών εξαπλώθηκε µε τη χρήση των µικροϋπολογιστών και των διεθνών δικτύων υπολογιστών. Η µετάδοση ενός ιού από ένα υπολογιστή γίνεται µέσω µολυσµένων προγραµµάτων ή µολυσµένων µέσων αποθήκευσης. Προς αντιµετώπιση των ιών έχουν γραφεί διάφορα προγράµµατα, τις περισσότερες φορές µε επιτυχία. Υπάρχουν όµως κυρίως για προσωπικούς υπολογιστές προγράµµατα που υποτίθεται ότι αντιµετωπίζουν τους ιούς αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ιοί που γράφηκαν για να εισβάλουν στο σύστηµα και να προκαλέσουν ζηµιά σε προγράµµατα και δεδοµένα ανύποπτων χρηστών. Η ύπαρξη των ιών βέβαια είχε και τα καλά αποτελέσµατα από πλευράς πνευµατικής ιδιοκτησίας των προγραµµάτων. Αρχικά οι σοβαροί επαγγελµατίες ιδιοκτησίας και στη συνέχεια όλο και περισσότεροι χρήστες έπαψαν να χρησιµοποιούν προγράµµατα που δεν είναι νόµιµα αγορασµένα. Έτσι αγοράζουν πλέον το λογισµικό που τους ενδιαφέρει από τους κατασκευαστές µε τελικό όφελος την άνοδο των πωλήσεων των εταιριών και την µείωση πειρατείας λογισµικού. Ένα παράδειγµα ιού ο οποίος είναι απο τους παλαιότερους ιούς είναι ο ούρειος Ίππος. Ο ούρειος Ίππος είναι ένα κακόβουλοπρόγραµµα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιµη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράµµατα. Το όνοµά του προκύπτει από την Ιλιάδα του Οµήρου, όπου αναγράφεται ότι ο Οδυσσέας εµπνεύστηκε την κατασκευή ενός ξύλινου αλόγου, στην κοιλιά του οποίου κρύβονταν Αχαιοί πολεµιστές. Με τον τρόπο αυτό ξεγέλασε τους κάτοικους της Τροίας, εισήγαγε τον στρατό των Αχαιών µέσα στην πόλη και την κυρίευσε. Η τακτική που χρησιµοποιούν οι δούρειοι ίπποι είναι παρόµοια µε την τακτική που χρησιµοποίησε ο Οδυσσέας, οπότε πήραν και αυτήν την ονοµασία. Συγκεκριµένα, κρύβουν µέσα τους

100 κακόβουλο κώδικα ο οποίος µπορεί να µολύνει τον υπολογιστή. Εξωτερικά µοιάζουν µε προγράµµατα τα οποία εκτελούν χρήσιµες λειτουργίες, είναι ενδιαφέροντα και δίνουν την εντύπωση στον χρήστη ότι είναι ακίνδυνα. Όταν όµως ο χρήστης εκτελέσει αυτό το πρόγραµµα, τότε ενεργοποιείται ο κακόβουλος κώδικας µε αποτέλεσµα ο υπολογιστής να µολυνθεί. Συνήθως αποτέλεσµα της µόλυνσης από δούρειο ίππο είναι η εγκατάσταση κάποιου προγράµµατος που επιτρέπει σε µη εξουσιοδοτηµένους χρήστες να έχουν πρόσβαση στον µολυσµένο υπολογιστή και να τον χρησιµοποιούν για να ξεκινήσουν άλλες επιθέσεις προς άλλους υπολογιστές του διαδικτύου. Σε αντίθεση µε τους ιούς, οι δούρειοι ίπποι δε µεταδίδονται µολύνοντας αρχεία. Ο όρος "δούρειος ίππος" χρησιµοποιήθηκε αρχικά από τον Κεν Τόµσον στην οµιλία του το 1983 κατά την τελετή απονοµής των βραβείων Turing. Ο Τόµσον παρατήρησε ότι είναι δυνατόν να προστεθεί κακόβουλος κώδικας στην εντολή login του Unix για την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης. Αυτήν του την ανακάλυψη την ονόµασε "δούρειο ίππο". Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε µεταγλωττιστής C µπορεί να µετατραπεί κατάλληλα ούτως ώστε να προσθέτει αυτόµατα κακόβουλο κώδικα στα προγράµµατα που δηµιουργεί. Με τον τρόπο αυτό ο εντοπισµός του κακόβουλου κώδικα γίνεται ακόµη πιο δύσκολος. Ο ούρειος Ίππος έχει δύο είδη τα οπία τον αντιπροσωπεύουν τα οποία είναι: Το πρώτο είδος αποτελείται από κανονικά προγράµµατα, τα οποία διάφοροι χάκερς µεταβάλλουν προσθέτοντας κακόβουλο κώδικα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν για παράδειγµα διάφορα οµότιµα προγράµµατα ανταλλαγής αρχείων (peer-to-peer), προγράµµατα ανακοίνωσης καιρικών συνθηκών κοκ. Το δεύτερο είδος περιλαµβάνει µεµονωµένα προγράµµατα που ξεγελούν τον χρήστη και τον κάνουν να νοµίζει ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή εικόνα. Με τον τρόπο αυτό τον παρασύρουν να εκτελέσει το αρχείο, µολύνοντας έτσι τον υπολογιστή του. Σε αντίθεση µε άλλα κακόβουλα προγράµµατα (σκουλήκια, ιούς κοκ), οι δούρειοι ίπποι δεν µπορούν να δράσουν αυτόνοµα αλλά εξαρτώνται από τις ενέργειες που θα κάνει το υποψήφιο θύµα. Τέλος, στην επιστήµη της αρχιτεκτονικής υπολογιστών, η λέξη "δούρειος ίππος" µπορεί επίσης να αναφέρεται και σε κενά ασφαλείας που επιτρέπουν σε διάφορα προγράµµατα να διαβάσουν αρχεία χωρίς εξουσιοδότηση.

101 Φυσικά και οι επιπτώσεις οι οποίες επιφέρει ο ούριος Ίππος: Αποµακρυσµένη πρόσβαση. Αποστολή . Καταστροφή αρχείων. Κατέβασµα αρχείων. Proxy Trojan. FTP Trojan (προσθήκη, διαγραφή ή µεταφορά αρχείων από τον µολυσµένο υπολογιστή). Απενεργοποίηση λογισµικού ασφαλείας (firewall, αντιϊκά κλπ). Επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (Denial of Service, DoS). URL Trojan (επιτρέπει στον υπολογιστή να συνδεθεί στο διαδίκτυο µόνο µέσω µίας πολύ ακριβής σύνδεσης). Η πλειοψηφία των µολύνσεων υπολογιστών από δούρειους ίππους συµβαίνει επειδή ο χρήστης προσπάθησε να εκτελέσει ένα µολυσµένο πρόγραµµα. Για τον λόγο αυτό οι χρήστες πάντα προτρέπονται να µην ανοίγουν ύποπτα αρχεία επισυναπτόµενα σε . Συνήθως το επισυναπτόµενο αρχείο περιλαµβάνει όµορφα γραφικά ή κινούµενη εικόνα, αλλά περιέχει επίσης ύποπτο κώδικα που µολύνει τον υπολογιστή του χρήστη. Παρόλα αυτά, το πρόγραµµα δεν είναι απαραίτητο να έχει φτάσει στον χρήστη µε . Μπορεί να το έχει κατεβάσει από έναν ιστοχώρο, µέσω προγραµµάτων Instant Messaging, σε CD ή DVD. Το µέσο απο το οποίο µεταδίδονται οι ιοί είναι το road apple. To road apple είναι µία τεχνική που χρησιµοποιείται συχνά από τους χακερς. Αυτό που κάνουν είναι να τοποθετούν σε µία δισκέτα ή σε ένα CD ένα κακόβουλο πρόγραµµα, να της δίνουν ένα κατάλληλο όνοµα και να την αφήνουν τυχαία πάνω σε ένα γραφείο µε την ελπίδα ότι κάποιος θα την χρησιµοποιήσει.

102 Η επίθεση αυτή βασίζεται στην περιέργεια του θύµατος. Παράδειγµα µίας τέτοιας επίθεσης είναι το εξής: κάποιος βρίσκει από το διαδίκτυο το λογότυπο µίας εταιρείας, δηµιουργεί βάσει αυτού µία ετικέτα που κινεί την περιέργεια (πχ. Μισθοί υπαλλήλων) και το αφήνει σε κάποιο γραφείο της εταιρείας. Εάν κάποιος περίεργος υπάλληλος την χρησιµοποιήσει, τότε ο υπολογιστής του θα µολυνθεί µε κακόβουλο λογισµικό. Γνωστοί ούριοι Ίπποι τους οποίου πρέπει να προσέξετε: Downloader-EV Dropper-EV Pest Trap NetBus Flooder Tagasaurus Vundo Trojan Gromozon Trojan Sub-7 Cuteqq_Cn.exe

103 "FIREWALL" Ενώ αντιθέτως το "firewall" είναι το πρώτο ερευνητικό δηµοσίευµα πάνω στην τεχνολογία firewall προέκυψε το 1988 όταν οι µηχανικοί της DEC (Digital Equipment Corporation) ανέπτυξαν φίλτρα πακέτων δεδοµένων (data packet filters). Τα φίλτρα αυτά θεωρούνται ως η πρώτη γενιά firewall. Τα φίλτρα πακέτων δρουν ως εξής: ιαβάζουν τα πακέτα δεδοµένων που διακινούνται από το ένα δίκτυο στο άλλο και, εάν κάποιο πακέτο ταιριάζει µε κάποιο συγκεκριµένο κανόνα, τότε το απορρίπτουν. Ο διαχειριστής του δικτύου είναι σε θέση να ορίσει τους κανόνες βάσει των οποίων θα απορρίπτονται τα πακέτα. Αυτός ο τύπος firewall δεν ενδιαφέρεται για το εάν κάποιο πακέτο ανήκει σε µία σύνδεση, δηλαδή δεν αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά µε την κατάσταση των διαφόρων συνδέσεων από το ένα δίκτυο στο άλλο (stateless packet filtering). Αντιθέτως, φιλτράρει κάθε πακέτο µε βάση την πληροφορία που περιέχεται στο ίδιο το πακέτο (π.χ. διεύθυνση IP προέλευσης, διεύθυνση IP προορισµού, πρωτόκολλο, αριθµός θύρας κοκ). Επειδή τα πρωτόκολλα TCP και UDP χρησιµοποιούν τις ευρέως διαδεδοµένες θύρες (Well known ports), ένα firewall πρώτης γενιάς µπορεί να ξεχωρίσει τα πακέτα που αφορούν διάφορες λειτουργίες, όπως για παράδειγµα το , την µεταφορά αρχείων, την περιήγηση στο ιαδίκτυο κοκ. Η δεύτερη γενιά firewall αναπτύχθηκε από τρεις ερευνητές στα εργαστήρια της AT&T Bell: Dave Presetto, Howard Trickey και Kshitij Nigam. Τα firewall της δεύτερης γενιάς δρουν όπως τα firewall πρώτης γενιάς µε κάποιες επιπρόσθετες λειτουργίες. Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι πλέον εξετάζουν και την κατάσταση (state) του κάθε πακέτου, δηλαδή την σύνδεση από την οποία προήλθε. Για τον λόγο αυτό και αναφέρονται ως φίλτρα κατάστασης (stateful firewalls). Τα φίλτρα αυτά κρατούν ανά πάσα στιγµή πληροφορίες για τον αριθµό και το είδος των συνδέσεων µεταξύ των δύο δικτύων και επιπλέον µπορούν να ξεχωρίσουν εάν ένα πακέτο αποτελεί την αρχή ή το τέλος µία νέας σύνδεσης ή µέρος µίας ήδη υπάρχουσας.β Οι διαχειριστές τέτοιων firewalls µπορούν να ορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η δηµιουργία συνδέσεων από το εξωτερικό δίκτυο ( ιαδίκτυο) προς το τοπικό/εταιρικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολη η πρόληψη διαφόρων ειδών επιθέσεων, όπως για παράδειγµα ή επίθεση SYN flood.

104 Η τρίτη γενιά firewall βασίζεται πλέον στο επίπεδο εφαρµογών σύµφωνα µε το µοντέλο αναφοράς OSI (Open Systems Interconnection). Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς firewall είναι ότι µπορεί να αντιλαµβάνεται ποια προγράµµατα και πρωτόκολλα προσπαθούν να δηµιουργήσουν µία νέα σύνδεση (πχ FTP - File Transfer Protocol, DNS - Domain Name System, περιήγηση στο ιαδίκτυο κοκ). Με τον τρόπο αυτό µπορούν να εντοπιστούν εφαρµογές που προσπαθούν να δηµιουργήσουν ανεπιθύµητες συνδέσεις ή καταχρήσεις ενός πρωτοκόλλου ή µιας υπηρεσίας. Σήµερα σιγά σιγά εδραιώνονται τα firewalls 4ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν γραφικό περιβάλλον µέσω του οποίου µπορεί ο χρήστης να κάνει τις επιλογές του όσον αφορά την ασφάλεια του δικτύου του και να θέσει τους κανόνες βάσει τον οποίων θα απορρίπτονται κάποια πακέτα ή συνδέσεις. Τα firewalls 4ης γενιάς µπορούν πλέον να ενσωµατωθούν στο λειτουργικό σύστηµα και συνεργάζονται στενά µε άλλα συστήµατα ασφαλείας, όπως για παράδειγµα το IPS - Intrusion Prevention System.

105 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ "ZOMPIE" Τα περισσότερα σύχρονα λειτουργικά συστήµατα επιτρέπουν τη σύνδεση ενός υπολογιστή τόσο σε τοπικά δίδκτυα όσο και στο ιαδίκτυο, ενσωµατώνοντας στον κωδικά τους την υλοποίηση των απαιτούµενων αντίστοιχων πρωτοκόλλων. Εσωτερική ασφάλεια: Με τον όρο αυτό, γνωστό και ως προστασία µνήµης, εννοούνται οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το ΛΣ προκειµένου να προφυλάξει τους πόρους µιας διεργασίας από τις παρεµβάσεις άλλων διεργασιών που τυχαίνει να εκτελούνται (ψευδο)παράλληλα. Το σκεπτικό είναι πως, δεν πρέπει µια διεργασία ενός χρήστη (σε περίπτωση πολυχρηστικού διακοµιστή που εξυπηρετεί πολλαπλούς πελάτες) ταυτόχρονα µέσω δικτύου, να έχει αποκλειστική πρόσβαση σε ολόκληρο το σύστηµα αρχείων, ούτε µια διεργασία να εγγράφει δεδοµένα στο τµήµα εκείνο της µνήµης που έχει εκχωρηθεί σε άλλη διεργασία. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρείται ότι είναι υπολογιστής zombie όταν είναι συνδεδεµένος στο ιαδίκτυο και ελέγχεται από κάποιον εξωτερικό χρήστη. Αυτός ο εξωτερικός χρήστης είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάποιος χάκερ που εξαπέλυσε επιτυχηµένη επίθεση ενάντια στον υπολογιστή και κατάφερε να τον µετατρέψει σε υπολογιστή zombie. Η επίθεση αυτή περιλαµβάνει µεταξύ άλλων την µόλυνση του υπολογιστή-θύµα από κάποιον ιό ή δούρειο ίππο. Ένας υπολογιστής zombie συνήθως αποτελεί µέρος ενός µεγαλύτερου δικτύου υπολογιστών zombie, που ονοµάζεται botnet. Η λέξη botnet προέρχεται από των συγκερασµό των λέξεων bot (robot = ροµπότ) και net (network = δίκτυο). ηλαδή ένα botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών ροµπότ/zombie, το οποίο ανήκει σε κάποιον κράκερ και χρησιµοποιείται για την διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον άλλων υπολογιστών. Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών zombie δεν γνωρίζουν ότι ο υπολογιστής τους έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση και χρησιµοποιείται από κάποιον τρίτο για άλλους σκοπούς. Οι υπολογιστές zombie χρησιµοποιούνται κυρίως για την αποστολή άχρηστων ή κακόβουλων ηλεκτρονικών µηνυµάτων

106 (spam). Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% µε 80% των συνολικών µηνυµάτων spam που διακινούνται στο ιαδίκτυο καθηµερινά προέρχεται από υπολογιστές zombie. Με τον τρόπο αυτό οι spammers µπορούν να αποφύγουν τον εντοπισµό τους και χρησιµοποιούν το εύρος ζώνης (bandwidth) των ιδιοκτητών των υπολογιστών zombie για τους δικούς τους σκοπούς. Επιπροσθέτως, ένας κράκερ µπορεί να χρησιµοποιήσει τους υπολογιστές zombie που ελέγχει για να διεξάγει επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DoS - Denial of Service) εναντίον διαφόρων άλλων υπολογιστών. Γνωστά παραδείγµατα τέτοιων επιθέσεων είναι η επίθεση στο site της υπηρεσίας SPEWS το 2003 και της Blue Frog το Το 2000 ένας καναδός έφηβος κατάφερε να επιτεθεί σε πολλά γνωστά sites (Yahoo, ebay, κτλ) χρησιµοποιώντας τους υπολογιστές zombie που είχε υπό τον έλεγχό του. Γενικά ο κάθε κράκερ που ελέγχει έναν υπολογιστή zombie µπορεί να τον χρησιµοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό θέλει. Για να µην µετατραπεί ένας υπολογιστής σε zombie θα πρέπει οι χρήστες του να προσέχουν ιδιαίτερα τι "κατεβάζουν" (download) από το ιαδίκτυο (λογισµικό, επισυναπτόµενα αρχεία σε µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου κτλ.) και τα αρχεία που "κατεβάζουν" να ελέγχονται σε πραγµατικό χρόνο από κάποιο ενηµερωµένο πρόγραµµα προστασίας τόσο από ιούς όσο και από κακόβουλο λογισµικό. Ένα επιπρόσθετο µέτρο προστασίας που θα πρέπει να ληφθεί είναι η τοποθέτηση τείχους προστασίας (firewall) ανάµεσα στον υπολογιστή και στο ιαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να µολυνθεί ο υπολογιστής από κάποιο κακόβουλο λογισµικό και να χρησιµοποιηθεί από τρίτους για παράνοµους σκοπούς. Σαφώς και υπάρχουν χιλιάδες ιοί οι οποίοι έχουν δηµιουργηθεί µα κατά την γνώµη µου ένας απο τους σηµαντικότερους είναι ο ούριος Ίππος. Προυπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό και πρέπει όλοι µας να ενηµερωθούµε και να προσέξουµε τους ιστοτόπους στους οποίους µπαίνουµε καθηµερινά.

107 ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙΣ Πολλές φορές νοµίζουµε πως είµαστε υποχρεωµένοι να δώσουµε τουσ κωριδκούς µας σε τράπεζες, είτε γιατί πιστεύουµε πως αυτό είναι σωστό, είτε όµως επειδή νοµίζουµε ότι είναι αναγκαίο. Φυσικά όµως συµβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η Τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει να αποκαλύψετε τους κωδικούς σας (Μυστικός Κωδικός Πελάτη, Password, κλπ) µε κανένα τρόπο (τηλεφωνικώς ή µέσω ). Οι κωδικοί είναι προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν. Για να τα ξεχωρίζετε η τράπεζα το µόνο που µπορεί να σας ζητήσει είναι τον κωδικό του πελάτη ποτέ τον προσωπικό σας κωδικό. Αυτό βέβαια έχει πιο πολύ σχέση µε τους τραπεζικούς σας λογαριασµούς µα προσέξτε διότι πολλές φορές γίνονται τέτοιες εξαπατήσεις και σε θέµατα υπολογιστών. Οι περισσότεροι χρήστες των υπολογιστών δεν ενδιαφέρονται αλλά και κάποιοι δεν µπορούν ή δεν γνωρίζουν πως πρέπει σχεδόν σε καθηµερινή βάση να γίνεται συχνή ενηµέρωση του προγράµµατος προστασίας από ιούς (antivirus). Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν εν αγνοία τους µέσω του Internet ή του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους προγράµµατα (Viruses, Worms, Trojan Horses, Spyware κ.α.). Ορισµένα από αυτά είναι δυνατόν να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία και κωδικούς, να καταστρέψουν αρχεία και προγράµµατα και γενικότερα να βλάψουν την λειτουργία του υπολογιστή τους. Για την αποφυγή αυτών των προγραµµάτων έχουµε τα εξής θωρακικά προγράµµατα που θα µας βοηθήσουν να προστατεύσουµε τον υπολογιστή µας: Firewalls Antivirus Antispyware Θα πρέπει να προσέχετε λοιπόν και να κάνετε σωστή και συνετή χρήση του "INTERNET". Να µερικές συµβουλές που µπορείτε να ακολουθήσετε: Μην απαντάτε σε που σας ζητούν στοιχεία των λογαριασµών ή των κωδικών σας Μην αγνοείτε «περίεργες συµπεριφορές» του υπολογιστή σας

108 Ενηµερώνετε τον υπολογιστή σας µε τις τελευταίες εκδόσεις του συστήµατος και των προγραµµάτων προστασίας ιαγράφετε τα προσωρινά αρχεία Internet από τον υπολογιστή σας Φροντίστε για την ασφαλή διαχείριση των µυστικών κωδικών σας Αποφύγετε τη χρήση υπολογιστών σε δηµόσιους χώρους ή χώρους τρίτων ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ Το ηλεκτρονικό "ψάρεµα" είναι ένας τρόπος εξαπάτησης των χρηστών υπολογιστών µε στόχο να τους κάνει να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή οικονοµικά στοιχεία, µέσω ενός παραπλανητικού µηνύµατος ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ή µιας παραπλανητικής τοποθεσίας Web. Μια συνηθισµένη απάτη ηλεκτρονικού "ψαρέµατος" ξεκινά µε ένα µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, το οποίο µοιάζει µε µια επίσηµη ειδοποίηση από αξιόπιστη πηγή, όπως τράπεζα, εταιρεία πιστωτικής κάρτας ή ευυπόληπτη εταιρεία ηλεκτρονικού εµπορίου. Οι παραλήπτες του µηνύµατος ηλεκτρονικού ταχυδροµείου κατευθύνονται στο να επισκεφθούν µια τοποθεσία Web, η οποία έχει δηµιουργηθεί µε στόχο την εξαπάτησή τους, όπου τους ζητείται να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ο αριθµός ή ο κωδικός πρόσβασης κάποιου λογαριασµού τους. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές χρησιµοποιούνται συνήθως για την υποκλοπή ταυτότητας. Ο Internet Explorer µπορεί να σας προστατεύσει από απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέµατος". Στον Internet Explorer 8, µπορείτε να ενεργοποιήσετε το Φίλτρο SmartScreen. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέµα Φίλτρο SmartScreen: συνήθεις ερωτήσεις. Στον Internet Explorer 7, µπορείτε να ενεργοποιήσετε το Φίλτρο ηλεκτρονικού "ψαρέµατος". Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέµα Φίλτρο ηλεκτρονικού "ψαρέµατος". ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

109 Οµάδα Επικοινωνία µέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ (ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗ ΣΥΚΑΛΛΟΥ) ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΓΚΡΕΤΑ ΡΑΠΙ / ΡΙΑ ΝΙΚΟΛΗ) ΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΡΙΑ ΝΙΚΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗ ΣΥΚΑΛΛΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Η/Υ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ / ΓΚΡΕΤΑ ΡΑΠΙ ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΓΚΡΕΤΑ ΡΑΠΙ ΡΙΑ ΝΙΚΟΛΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗ ΣΥΚΑΛΛΟΥ

110 Λίγα λόγια για την επικοινωνία Στόχος των Επικοινωνιών είναι η αποστολή ενός µηνύµατος από ένα σηµείο σε ένα άλλο, καθώς και η επιβεβαίωση της πλήρους, ορθής και κατανοητής λήψης του από τον εξουσιοδοτηµένο παραλήπτη. Παρά τον απλό αυτό σχετικά ορισµό, πίσω από τις επικοινωνίες κρύβεται µία τεράστια προσπάθεια της επιστήµης, µία πληθώρα από θεωρίες και τεχνικές που µέχρι σήµερα τουλάχιστον απασχολεί ενα µεγάλο αριθµό επιστηµονικών ιδρυµάτων, βιοµηχανιών και οργανισµών. Αποτέλεσµα της προσπαθείας αυτής είναι µία µεγάλη σειρά προϊόντων για ειδικές εφαρµογές αλλά και για ευρεία κατανάλωση. Τι είναι το διαδίκτυο; To Internet (διαδίκτυο) αποτελεί σήµερα ένα ισχυρότατο µέσο µαζικής ενηµέρωσης και διαφήµισης. Όχι µόνο συµπληρώνει τις κλασικές µορφές διαφήµισης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφηµερίδες) αλλά λόγω της διαδραστικότητάς του προσφέρει πλήθος εναλλακτικών µορφών προβολής. Σχεδιάγραµµα Εργασίας Επικοινωνία µέσω του Η/Υ Πως επηρεάζεται η ζωή µας o Κοινωνικοποιηση: ( κύριο αποτέλεσµα της αµφίδροµης επικοινωνίας ) τρόποι επικοινωνίας o ως προς τον τύπο επικοινωνία µε κείµενο επικοινωνία µε φωνή επικοινωνία µε κινούµενη εικόνα o o ως προς την κατεύθυνση Αµφίδροµη: ( σχολιασµός, οµιλία, , άµεσα µηνύµατα, ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ) Μονόδροµη: ( Μ.Μ.Ε. ) ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται επικοινωνία ένας προς έναν επικοινωνία ένας προς πολλούς

111 Οι επικοινωνία µε χρήση Η/Υ επιτυγχάνεται σήµερα κυρίως µε τη χρήση του διαδικτύου ( τι είναι το διαδίκτυο; ). Σε αυτό το περιβάλλον οι συνηθέστεροι τρόποι επικοινωνίας είναι: ηλεκτρονική αλληλογραφία επικοινωνία µε άµεσα µηνύµατα επικοινωνία σε δωµάτια συζητήσεων επικοινωνία µε φωνή-κινούµενη εικόνα µε χρήση ειδικών προγραµµάτων επικοινωνία µέσω σελίδων του παγκόσµιου ιστού o φόρουµ o κοινωνική δικτύωση o ιστολογία-blog Τι είναι το Web2 Επικοινωνία µέσω του Η/Υ Πως επηρεάζεται η ζωή µας: Σύµφωνα µε την προσέγγιση της ιντερνετοφιλίας, το ιαδίκτυο, αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία γενικότερα, έχουν την ικανότητα να δηµιουργούν εικονικούς "χώρους", εικονικές "κοινότητες", όπου παύουν να υφίστανται οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαχωριστικές γραµµές που υπάρχουν στον πραγµατικό κόσµο και που τα παραδοσιακά µέσα επικοινωνίας αδυνατούν να ξεπεράσουν εύκολα. Η επικοινωνία µέσω του ιαδικτύου γίνεται άµεση και αµφίδροµη. ίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεµένου στο ιαδίκτυο να πληροφορηθεί αλλά και να πληροφορήσει ανταλλάσσοντας απόψεις µέσω ενός συµµετοχικότερου και λιγότερο ελεγχόµενου διαύλου επικοινωνίας. Οι χρήστες αποκτούν ολοένα και περισσότερο την ιδιότητα του παγκόσµιου πολίτη. Κοινωνικοποίηση: ( κύριο αποτέλεσµα της αµφίδροµης επικοινωνίας ) Το διαδίκτυο εγκαινίασε ένα νέο είδος επικοινωνίας ώστε πολλοί να µιλούν για τη µεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της επικοινωνίας που έχει συντελεστεί στις µέρες µας. Στην πράξη το διαδίκτυο είναι ένα πολυπρόσωπο, µαζικό, διαπροσωπικό µέσο, µε κύριο γνώρισµα ότι περιλαµβάνει πολλές διαφορετικές µορφές επικοινωνίας. Το διαδίκτυο αµφισβητεί τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής επικοινωνιακής σχέσης ανάµεσα στην πηγή το µήνυµα και τον αποδέκτη. Η

112 επικοινωνία µέσω του διαδικτύου µπορεί να πάρει πολλές µορφές, από τις σελίδες του δικτύου ή του Παγκόσµιου Ιστού, οι οποίες µπορεί να καθορίζονται είτε από µεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισµούς που έχουν εισχωρήσει στο δίκτυο, είτε από τις οµάδες χρηστών που συζητούν µεταξύ τους για διάφορα θέµατα που τους ενδιαφέρουν ανταλλάσσοντας µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Οι ποµποί των µηνυµάτων ενδέχεται να αποτελούνται από ένα άτοµο ή µια κοινωνική οµάδα. Οι αποδέκτες ή το κοινό αυτών των µηνυµάτων µπορεί επίσης να αποτελούνται από ένα ως πολλά - ενδεχοµένως εκατοµµύρια- άτοµα τα οποία τη µία φορά µπορούν να παίζουν το ρόλο του δέκτη και την άλλη του ποµπού των µηνυµάτων. Εκατοµµύρια λοιπόν άνθρωποι ταξιδεύουν καθηµερινά στις << κυβερνολεωφόρους>> του διαδικτύου. Ανταλλάσσουν ιδέες, σχολιάζουν την επικαιρότητα, στέλνουν φωτογραφίες, δηµοσιοποιούν σκηνές από τη ζωή τους, γνωρίζονται,συνάπτουν φιλίες, γίνονται µέλη ενός πλανητικού χωριού. Το διαδίκτυο δε σέβεται σύνορα και κυβερνήσεις, είναι παγκόσµιο. Είναι µάλιστα τέτοια η παντοδυναµία του µέσου αυτού ώστε όποιος δεν είναι <<δικτυωµένος>> να θεωρείται κυριολεκτικά << εκτός τόπου και χρόνου>> και περιθωριοποιείται, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να συµµετάσχει σε κάποιον από τους λεγόµενους <<χώρους συνοµιλητών>>. Επιπλέον, οι συµµετέχοντες υιοθετούν ένα κοινό κώδικα οµιλίας,γραφής και συνεννόησης που δεν γίνεται εύκολα κατανοητός από τους αµύητους. <<Ακολουθήστε µε στο twitter>>, <<κοινοποιήστε στο προφίλ µου στο facebook>>, <<κάντε like >> και <<σχολιάστε το σύνδεσµο >> είναι µερικές από τις παροτρύνσεις των χρηστών προς τους αµέτρητους φίλους online. Βέβαια, συχνά το διαδίκτυο έχει κατηγορηθεί ότι περιορίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις ενώ τυπικά µόνο διευκολύνει την επικοινωνία ατόµων και λαών. Πολλοί άνθρωποι σήµερα έχουν φτάσει στο σηµείο να επιχειρούν απεγνωσµένα να <<επικοινωνήσουν>> µέσω της οθόνης του υπολογιστή, λόγω του ατοµισµού που έχει εισβάλει στη ζωή µας. Το αποτέλεσµα είναι να διαρραγούν οι φυσιολογικοί δεσµοί κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας. Γεγονός πάντως είναι πως ανεξάρτητα από τους κινδύνους το διαδίκτυο κατόρθωσε να µεταβάλει την παθητική θέση που συνήθως είχε ο αποδέκτης στην επικοινωνιακή διαδικασία, στην οποία πλέον συµµετέχει µαζικά αλλά και εξατοµικευµένα. Αρκεί ένας υπολογιστής να έχει µόντεµ και µια τηλεφωνική γραµµή για να συνδεθεί κάποιος µε την άλλη άκρη του κόσµου και να εγγραφεί σε µια από τις πολυάριθµες διαδικτυακές κοινωνικές οµάδες. Τρόποι επικοινωνίας: Ως προς τον τύπο: 1. επικοινωνία µε κείµενο 2. επικοινωνία µε φωνή

113 3. επικοινωνία µε κινούµενη εικόνα Ως προς την κατεύθυνση: 1. Αµφίδροµη: ( σχολιασµός,οµιλία, ,άµεσα µηνύµατα,ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ) Αµφίδροµη επικοινωνία µεταξύ δύο µελών έχουµε όταν µπορούν και οι δύο να αποστήλουν δεδοµένα 2. Μονόδροµη: ( Μ.Μ.Ε. ) Την τελευταία δεκαετία η ενηµέρωση µέσω διαδικτύου κερδίζει καθηµερινά όλο και περισσότερο κοινό. Έχοντας το πλεονέκτηµα της αµεσότητας και της ελαχιστοποίησης του χρόνου που απαιτείται για την επαφή µε την καθηµερινότητα, ο ηλεκτρονικός Τύπος έχει αποκτήσει τους δικούς του αναγνώστες συγκριτικά µε τον γραπτό. Ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται: επικοινωνία ένας προς έναν επικοινωνία ένας προς πολλούς Οι επικοινωνία µε χρήση Η/Υ επιτυγχάνεται σήµερα κυρίως µε τη χρήση του διαδικτύου ( τι είναι το διαδίκτυο; ). Σε αυτό το περιβάλλον οι συνηθέστεροι τρόποι επικοινωνίας είναι: Hλεκτρονική αλληλογραφία Τι είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία; Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι η πιο δηµοφιλής από τις υπηρεσίες του ιαδικτύου. Είναι µια µορφή επικοινωνίας η οποία επιτρέπει στους χρήστες του ιαδικτύου που έχουν ηλεκτρονική διεύθυνση ( address) να στείλουν ένα µήνυµα σε άλλους χρήστες, µε τρόπο που µοιάζει µε αυτόν του κλασικού ταχυδροµείου. Κάθε µήνυµα χαρακτηρίζεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα, το περιεχόµενο (που µπορεί να είναι απλό κείµενο, εικόνα, επισυναπτόµενο αρχείο κ.ά.), και την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη. Τα µηνύµατα φυλάσσονται σε ηλεκτρονικά γραµµατοκιβώτια (mailboxes) µέχρι την ανάκτησή τους. Hλεκτρονικό ταχυδροµείο ( )

114 Το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο είναι µια Υπηρεσία του ιαδικτύου, η οποία επιτρέπει τη συγγραφή, αποστολή, λήψη και αποθήκευση µηνυµάτων µε χρήση ηλεκτρονικών συστηµάτων τηλεπικοινωνιών. Γενικά ο όρος "ηλεκτρονικό ταχυδροµείο" αναφέρεται στο σύστηµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου του ιαδικτύου που χρησιµοποιεί το Simple Mail Transfer Protocolπρωτόκολλο, σε δικτυακά συστήµατα που βασίζονται σε άλλα πρωτόκολλα µεταφοράς µηνυµάτων, αλλά και σε διάφορα συστήµατα µηνυµάτων σε µικρά δίκτυα, υπερυπολογιστές, κλπ που επιτρέπου στους χρήστες τους να στέλνουν µηνύµατα µεταξύ τους για την υποστήριξη οµαδικής συνεργασίας. Τα συστήµατα σε τοπικά δίκτυα ή σε δίκτυα internet είναι πιθανόν να βασίζονται σε ιδιωτικά πρωτόκολλα, που υποστηρίζονται από το συγκεκριµένο σύστηµα, ή να είναι τα ίδια πρωτόκολλα που χρησιµοποιούνται στα δηµόσια δίκτυα. Το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο χρησιµοποιείται συχνά για τη µεταφορά ανεπιθύµητων µηνυµάτων σε µεγάλο όγκο (σπαµ (spam)), αλλά υπάρχουν προγράµµατα που µπορούν να "φιλτράρουν" και να σταµατήσουν ή να σβήσουν αυτόµατα τα περισσότερα από αυτά. Επικοινωνία µε άµεσα µηνύµατα Τα Windows Live Spaces (MSN) Τα Windows Live Spaces (γνωστά από τους χρήστες τους ως MSN Spaces) είναι ένας ιστότοπος της Microsoft για τη δηµιουργία ιστολογίων και κοινωνικών συνοµιλιών. Η υπηρεσία κυκλοφόρησεαρχικά το 2004 µε την ονοµασία MSN Spaces, ως ο κύριος ανταγωνιστής των MySpace, Bebo και

115 360 της Yahoo!. Τα Windows Live Spaces φιλοξενούν 27 εκατοµµύρια επισκέπτες το µήνα από τον Αύγουστο του Προγράµµατα άµεσης επικοινωνίας Εκτός από τα chat rooms που προσφέρονται σε διάφορα website υπάρχουν και προγράµµατα άµεσης επικοινωνίας και µηνυµάτων που σας επιτρέπουν να είστε σε επαφή µε τους φίλους σας, να βλέπετε πότε είναι συνδεδεµένοι στο internet ώστε να µπορείτε να τους στείλετε και άµεσα µηνύµατα. Τα συγκεκριµένα προγράµµατα λέγονται Messengers και τα πιο δηµοφιλή είναι αυτά που προσφέρουν δωρεάν το msn και το yahoo. Παρόλο που όλα αυτά τα προγράµµατα ανταλλαγής µηνυµάτων προσφέρουν την δυνατότητα επικοινωνίας και µέσω ηχητικής συνοµιλίας, πολύ δηµοφιλές έχει γίνει ένα πρόγραµµα που ξεκίνησε σαν ηχητικό αλλά δίνει και πολλές άλλες δυνατότητες όπως να καλέσει κάποιος κατευθείαν κάποιο τηλέφωνο για συνοµιλία και άλλα το Skype. Επικοινωνία σε δωµάτια συζητήσεων Ένα δωµάτιο ανοιχτής επικοινωνίας, γνωστό στην γλώσσα του ιαδικτύου ως chat room, προσφέρει άµεση (συγχρονισµένη) επικοινωνία σε πραγµατικό χρόνο. Τα chat rooms είναι εικονικά µέρη, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσµο µπορούν να «συναντηθούν» και να «συνοµιλήσουν» µέσω µηνυµάτων που γράφουν µε το πληκτρολόγιό τους. Όπως αποκαλύπτει και η λέξη «συγχρονισµένη», για να κάνει κανείς chat µε άλλα άτοµα, πρέπει να τα «συναντήσει» την ίδια ώρα σε ένα chat room.

116 Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο διαδεδοµένη είναι η χρήση των προγραµµάτων ανταλλαγής άµεσων µηνυµάτων «Instant Messaging Programs». Μέσω αυτών µπορεί κανείς να πληροφορηθεί πότε οι φίλοι του είναι συνδεδεµένοι στο ιαδίκτυο. Τότε µπορεί να τους καλέσει σε συνοµιλία, να τους στείλει µηνύµατα, αρχεία, κ.λ.π. τα οποία θα λάβουν και µπορούν να διαβάσουν άµεσα. VoIP Επικοινωνία µε φωνή-κινούµενη εικόνα µε χρήση ειδικών προγραµµάτων Επικοινωνία µε φωνή: Το Voice over IP ή VoIP ή τηλεφωνία µέσω διαδικτύου ή σωστότερα Φε Π δηλαδή "Φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου", χαρακτηρίζει µια οµάδα πρωτοκόλλων-τεχνολογιών (H.323, SIP), η οποία προσφέρει φωνητική συνοµιλία σε πραγµατικό χρόνο µε σχετικά καλή ποιότητα πλέον και στην ουσία χωρίς κόστος. Οι συνοµιλίες αυτές παραδοσιακά γίνονταν αποκλειστικά µέσω PC που ήταν συνδεδεµένο µε το ιαδίκτυο (Internet) και διέθετε µικρόφωνο, ακουστικά και το κατάλληλο λογισµικό. Η κλήση κατέληγε σε ένα άλλο, ανάλογα εξοπλισµένο, PC χωρίς να υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση, εκτός από αυτή της πρόσβασης στο ιαδίκτυο, αφού στη συγκεκριµένη επικοινωνία δεν µεσολαβεί κάποιος παραδοσιακός φορέας τηλεπικοινωνιών (π.χ. ΟΤΕ) παρά µόνο το ιαδίκτυο. Τον τελευταίο καιρό έχουν εµφανιστεί οι λεγόµενοι εναλλακτικοί (ιντερνετικοί) τηλεπικοινωνιακοί φορείς, οι οποίοι προσφέρουν προώθηση των κλήσεων VoIP σε σταθερά δίκτυα τηλεπικοινωνιών σε εξαιρετικά χαµηλό κόστος, αλλά όχι το αντίστροφο. Μερικοί εξ αυτών έχουν παρουσιάσει και ειδικές τηλεφωνικές συσκευές USB VoIP, οι οποίες συνεργάζονται µε το αντίστοιχο λογισµικό στον Η/Υ και καθιστούν τις κλήσεις µέσω ιαδικτύου σαφώς πιο λειτουργικές. Υπάρχουν για παράδειγµα, το δικτυακό τηλέφωνο Taichi, τοcyberphonek, η υπηρεσία FWD, το e-voice της HOL ή το του ΟΤΕnet. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης αγοράζει χρόνο οµιλίας, µέσω πιστωτικής κάρτας, για παράδειγµα, και τον χρησιµοποιεί κατά βούληση. Μέσα στο 2009 έκαναν την εµφάνιση τους και οι πρώτες ελληνικές εταιρείες που παρέχουν ελληνικά νούµερα για χρήση µε VoIPυπηρεσίες, που εκτός από εξερχόµενες κλήσεις δέχονται και εισερχόµενες από όλους σχεδόν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Παραδείγµατα τέτοιων εταιρειών είναι η Viva, η Omnivoice, η Inter Telecom και η Modulus Εφαρµογές VoIP Σήµερα υπάρχει πληθώρα εφαρµογών, συµπεριλαµβανοµένων των Asterisk, Voipbuster, ICQ, MSN Messenger, Skype, Ekiga κ.ά., οι οποίες προσφέρουν τηλεφωνία µέσω διαδικτύου. Το πιο ευρέως διαδεδοµένο από τα παραπάνω

117 είναι το Skype. Τα τηλεφωνικά κέντρα αυτά αναλαµβάνουν να µετατρέψουν την τηλεφωνία σε µια τηλεφωνία χωρίς κόστος χρήσης. Το Skype είναι µε εξαιρετικά δηµοφιλής εφαρµογή-υπηρεσία τηλεφωνία µέσω διαδικτύου µε εκατοµµύρια χρήστες ανά τον κόσµο. Αρχικά ακολούθησε το µοντέλο φωνητικής επικοινωνίας VoIP από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, µε χαµηλές χρεώσεις. Να σηµειωθεί επίσης ότι κλήσεις στο εσωτερικό δίκτυο των εφαρµογών είναι δωρεάν. Οι κλήσεις που χρεώνονται είναι αυτές που γίνονται προς δίκτυα άλλων φορέων. Τηλεφωνικοί Αριθµοί για χρήση VoIP Υπάρχει ειδική σειρά ελληνικών αριθµών που προορίζονται ειδικά για χρήση VoIP και δεν έχουν γεωγραφικό περιορισµό (µπορούν να κληθούν από οπουδήποτε). Τα νούµερα αυτά ξεκινάνε από 70 και κάποιοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει να τα διαθέτουν (π.χ. Viva CitiVoice ). Χρήση συσκευών DECT Τον τελευταίο καιρό η υπηρεσία αυτή, έχει ξεφύγει από τους περιορισµούς των Η/Υ και έχει κάνει κάποια περαιτέρω βήµατα. To VoIP δεν περιορίζει τους χρήστες σε χρήση ακουστικών και µικροφώνου µέσω Η/Υ, αλλά µπορεί να λειτουργήσει και µε DECTσυσκευές (Siemens Gigaset C470IP, A580IP, Snom M3, Snom M9 κλπ). Αυτές οι συσκευές συνδέονται απευθείας στον ADSL router, και η ρύθµιση τους γίνεται από ειδικό web interface που έχουν αυτές οι συσκευές από έναν απλό web browser. Με αυτή την υλοποίηση η υπηρεσία έγινε πιο εύχρηστη και κατά συνέπεια περισσότερο δηµοφιλής (ακόµη και σε εταιρικό επίπεδο). Τηλεφωνικά κέντρα VoIP Το πρότυπο VoIP για τα τηλεφωνικά κέντρα είναι το SIP (Session Initiate Protocol) που έχει πολλές υλοποιήσεις από διάφορους κατασκευαστές τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Χρησιµοποιείται και στα τηλεφωνικά κέντρα τύπου Asterisk µαζί µε το ΙΑΧ2 (Inter Asterisk Exchange). Λύσεις µε τηλεφωνικά κέντρα (PBX - Private Box exchange) που χρησιµοποιούν VoIP είναι το Asterisk. Με αυτά µπορούµε να διαχειριζόµαστε σε τοπικά δίκτυα τις κλήσεις µας και έτσι να έχουµε µικρότερο κόστος τηλεφωνηµάτων ή και δωρεάν εφόσον τα κέντρα αυτά επικοινωνούν µεταξύ τους. Άλλες Εφαρµογές VoIP Ένα άλλο κοµµάτι εφαρµογών VoIP αναφέρεται αποκλειστικά σε χρήση στο διαδίκτυο. ηλαδή οι κλήσεις γίνονται µόνον από PC σεpc, όπου κάποιο από αυτά αναλαµβάνει το ρόλο του εξυπηρετητή (server), ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κατάσταση πελάτη (client). Τέτοιες εφαρµογές είναι το TeamSpeak,το RogerWilco και αρκετές άλλες. Σε αυτές, οι κλήσεις δεν περνάνε µέσα από τον serverκάποιου επίσηµου φορέα, αλλά µέσα από τον εκάστοτε τοπικό server του δικτύου (PC). Φυσικά αυτές οι κλήσεις είναι χωρίς χρέωση και περιορίζονται στο τοπικό δίκτυο (στους Η/Υ που συνδέονται στον server).

118 Επικοινωνία µε κινούµενη εικόνα: SKYPE Το Skype είναι µια εξαιρετικά δηµοφιλής εφαρµογή VoIP µε εκατοµµύρια χρήστες από όλον τον κόσµο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, µε χαµηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης. ιατίθεται σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux όπως επίσης και για τις πλατφόρµες φορητών συσκευών Android, ios και Symbian. Παλαιότερα ήταν διαθέσηµο και για Windows Mobile αλλά η έκδοση αυτή έχει διακοπεί. H σύνδεση που παρέχει µεταξύ των χρηστών γίνεται µέσω Peer-to-Peer άµεσων συνδέσεων, χωρίς την διαµεσολάβηση διακοµιστών. Για να στείλετε SMS αλλά και για να τηλεφωνήσετε σε κινητά τηλέφωνα χρειάζεται πρώτα να αγοράσετε µονάδες SkypeOut. Η τελευταία έκδοση για Windows είναι η η οποία κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου Η τελευταία έκδοση για Linux είναι η 2.2 η οποία κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου Επικοινωνία µέσω σελίδων του παγκόσµιου ιστού: SocialNetwork Με τον όρο Social Network Site εννοούµε ιστοσελίδες όπου ο καθένας µπορεί να δηµιουργήσει το δικό του προφίλ µε εικόνες και πληροφορίες και να έρθει σε εικονική επαφή µε άλλους ανθρώπους της ιστοσελίδας, να µιλήσει, να παίξει παιχνίδια και επικοινωνήσει µε κάθε µέσο.

119 Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (social networks) που στοχεύουν στη δηµιουργία on-line κοινοτήτων από ανθρώπους µε κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες έχουν γίνει ιδιαιτέρως δηµοφιλείς στις µέρες µας. Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν κυρίως στο ιαδίκτυο και προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας και διάδρασης στους εγγεγραµµένους χρήστες τους που συνήθως προϋποθέτουν τη δηµιουργία προσωπικών προφίλ των χρηστών. Οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών µπορούν να δηµοσιοποιούν και να µοιράζονται προσωπικές πληροφορίες µε άλλες οµάδες χρηστών, όπως π.χ. θέµατα σχετικά µε τα χόµπι τους, την εργασία τους, τις προτιµήσεις τους, τα αγαπηµένα τους πρόσωπα, κ.α. µέσα από το προσωπικό τους προφίλ, αλλά και υπό µορφή µηνυµάτων, φωτογραφιών, βίντεο, κ.ο.κ. Αναµφίβολα οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν µία νέα µορφή εκκοινώνισης και επικοινωνίας, ιδιαιτέρως ανάµεσα στους νέους αλλά όχι µόνο. Ταυτόχρονα όµως, οι υπηρεσίες αυτές προσδίδουν και µια καινούργια διάσταση στην έννοια του προσωπικού χώρου, δηµιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών τους, των οποίων τα προσωπικά δεδοµένα δηµοσιοποιούνται στο ιαδίκτυο µε πρωτοφανή τρόπο και ποσότητα. 1. Facebook Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του Οι χρήστες µπορούν να επικοινωνούν µέσω µηνυµάτων µε τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συµµετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται µέσω πανεπιστηµίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών. Ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ ίδρυσε το Facebook ως µέλος του πανεπιστηµίου του Harvard. Αρχικά δικαίωµα συµµετοχής είχαν µόνο οι φοιτητές του Harvard ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League. Το όνοµα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των µελών πανεπιστηµιακών κοινοτήτων µερικών Αµερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιµοποιούσαν οι νεοεισερχόµενοι σπουδαστές για να

120 γνωριστούν µεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωµα πρόσβασης επεκτάθηκε σε µαθητές συγκεκριµένων λυκείων και µέλη ορισµένων µαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιµη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια. Το Facebook σήµερα έχει πάνω από 800 εκατοµµύρια ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντάς το έτσι στη λίστα ταξινόµησης του Alexa ως ένα από τα δηµοφιλέστερα web sites του πλανήτη (2ο µετά το google). Επίσης, το Facebook είναι ένα από τα δηµοφιλέστερα sites για ανέβασµα φωτογραφιών µε πάνω από 14 εκατοµµύρια φωτογραφίες καθηµερινά. Με αφορµή τη δηµοτικότητά του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέµατα που αφορούν τα προσωπικά δεδοµένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Ωστόσο η συγκεκριµένη ιστοσελίδα παραµένει η πιο διάσηµη κοινωνική περιοχή δικτύωσης σε πολλές αγγλόφωνες χώρες. Το Facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης µε φίλους και γνωστούς. Παρά το ότι ενέχει κινδύνους (κυρίως για παραβίαση προσωπικών δεδοµένων), ο προσεκτικός χρήστης δεν έχει πρόβληµα. Το Facebook ακόµα παρέχει παιχνίδια και υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσµατος φωτογραφιών και βίντεο. Πως να πραγµατοποιήσετε βιντεοκλήσεις µε τους φίλους σας µέσω Facebook και Skype: Το Facebook σε συνεργασία µε το Skype προσφέρει την δυνατότηταβιντεοκλήσεων µε τους φίλους σας µέσα από τον browser σας, χωρίς να χρησιµοποιήσετε οποιαδήποτε επιπλέον εφαρµογή.πριν χρησιµοποιήσετε την νέα υπηρεσία για πρώτη φορά θα χρειαστεί η εγκατάσταση ενός µικρού plug-in για να µπορείτε να κάνετε video chat µε τους φίλους σας. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει και από τις δύο µεριές, δηλαδή από εσάς και το φίλο σας. Αφού εγκαταστήσετε το plug-in, δεν θα χρειαστεί να κάνετε οτιδήποτε την επόµενη φορά για την βιντεοκλήση. 2. Hi5 Το Hi5 είναι µια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Έχει πολλά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως

121 1 οι διαδικτυακοί φίλοι, 2 η κοινή χρήση φωτογραφιών, 3 οι οµάδες χρηστών, 4 οι ενηµερώσεις κατάστασης. 3. Twitter Πλέον το Twitter είναι γνωστό και κοµµάτι της καθηµερινότητάς µας. Για µερικούς µάλιστα ήδη έχει γίνει βαρετό και ψάχνουν τον αντικαταστάτη του. Κάπου εδώ προκύπτουν νέες χρήσεις του όµως, και το φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα. Οι εξελίξεις στην κοινωνία δίνουν την ευκαιρία στο Twitter (πιθανώς και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα) να αποκτήσει χρήσεις για τις οποίες ίσως δεν ήταν προορισµένο. Για παράδειγµα, το Twitter πλέον χρησιµοποιείται, ανάµεσα σε άλλα, για ενηµέρωση έκτακτων γεγονότων, για εύρεση δουλειάς αλλά και υπαλλήλων αλλά και για αλληλεπίδραση µε τους πελάτες των εταιρειών. 4. Myspace Είναι µια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά δηµοφιλής, όπου ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να διαµορφώσει την εµφάνιση και τις πληροφορίες που θα εµφανίζονται στο προφίλ του, αλλά και να έρθει σε επικοινωνία µε φίλους του και να µοιραστεί µαζί τους µηνύµατα, φωτογραφίες, βίντεο κ.τ.λ.

122 Google plus Το Google plus (Google+) είναι πολύ απλά ένα νέο κοινωνικό δίκτυο από την µεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών το οποίο φέρει και το όνοµα της. Η Google µετά από κάποιες αποτυχηµένες προσπάθειες κοινωνικών δικτύων (π.χ. Buzz, Wave κτλ.) δηµιούργησε το Google plus µε στόχο να εδραιωθεί και να ανταγωνιστεί άλλα µεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Twitter κτλ. Η βασική δραστηριότητα του Google plus είναι η επικοινωνία των χρηστών και η ανταλλαγή πληροφοριών. Μέσα από το Google plus µπορείτε να προσθέσετε τους φίλους σας, να επικοινωνήσετε µαζί τους, να κάνετε βίντεο κλήση, να µοιραστείτε φωτογραφίες και πληροφορίες και πολλά άλλα. 4. Google+ Με το Google+, η σύνδεση µε άτοµα στον ιστό µοιάζει περισσότερο µε τη σύνδεση ατόµων στον πραγµατικό κόσµο. Οι χρήστες µοιράζονται τις σκέψεις τους, συνδέσµους και φωτογραφίες µε τους σωστούς κύκλους. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουν µε βίντεο κλήση. Ελληνικά Social Network 1. Zuni.gr Το Zuni είναι µία νέα φιλόδοξη προσπάθεια που επικεντρώνεται στις µικρότερες ηλικίες: Μαθητές, φοιτητές. Μέσα από το zuni έχουµε την δυνατότητα να:

123 Επικοινωνούµε µε τους συµφοιτητές και συµµαθητές µας και να µαθαίνουµε τα τελευταία νέα τους. Βρούµε παλιούς φίλους και συµµαθητές και να γνωρίσουµε νέους φίλους. Μοιραστούµε όµορφες στιγµές και φωτογραφίες. Κάνουµε νέες γνωριµίες µε συµφοιτητές και συµµαθητές που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Ενηµερωνόµαστε και να συµµετέχουµε στα πιο cool γεγονότα και groups. Προσοχήστα Social Networks παραµονεύουν κίνδυνοι και καλό θα ήταν να εµπιστευόµαστε δύσκολα τα άτοµα που γνωρίζουµε, καθώς και να είµαστε καχύποπτοι. 2. FreeMuse.gr Είναι η 1η ελληνική µουσική κοινότητα που απευθύνεται σε Ερασιτέχνες µουσικούς. Το FreeMuse είναι µια απολύτως Ανεξάρτητη, ιαδραστική κοινότητα Ερασιτεχνών µουσικών που θέλουν να κάνουν το επόµενο βήµα και να κάνουν την αγάπη τους για τη µουσική - καριέρα! Η λογική επάνω στην οποία βασίστηκε για να δηµιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος είναι η υπαρκτή Ανάγκη για ένα εργαλείο προώθησης της δουλειάς των ερασιτεχνών, ενός µέσου για να ακουστεί η φωνή µας. 3. MyCorner.gr

124 Είναι µια δυνατή προσπάθεια που ξεκίνησε την 1η Μαϊου 2007 και φιλοδοξεί να γίνει η µεγαλύτερη online κοινότητα στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι: ηµιουργία προφίλ, Καταχώρηση εικόνων στo Gallery, δηµιουργία Blog, Βαθµολογία άλλων εικόνων, Ψηφοφορίες, Quiz, Μουσική και Video. 4. Zoo.gr Τo µεγαλύτερο Web Meeting Point της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα site πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Πέρα από το ευχάριστο και clean-cut περιβάλλον, το Zoo.gr είναι το πρώτο ελληνικό site που καταργεί το απαρχαιωµένο πλέον µοντέλο επικοινωνίας request - response βάσει του οποίου δουλεύουν όλα τα υπόλοιπα sites. Για να πούµε τα πράγµατα πιο απλά, στο Zoo.gr έχετε σαν χρήστης τα εξής πλεονεκτήµατα: - Η επικοινωνία µεταξύ των χρηστών, αλλά και µεταξύ χρήστη και εφαρµογής γίνεται σε πραγµατικό χρόνο. - Ο χρόνος αναµονής για το φόρτωµα των επί µέρους εφαρµογών είναι πολύ µικρότερος. - Ουσιαστικά δεν υπάρχουν σελίδες στο site, αλλά ένας συνολικός και ενιαίος ιστο-χώρος! - Υπάρχει η δυνατότητα να τρέχουν πολλές εφαρµογές ταυτόχρονα στο οικείο για όλους παραθυρικό περιβάλλον. - Ένα site, µεταµορφωµένο σε εργαλείο επικοινωνίας µε video και voice streaming, αλλά και µεταφορά δεδοµένων σε ελάχιστο χρόνο. - Και βέβαια, οι καλύτερες υπηρεσίες, για όλους όσους είναι µέλη στην κοινότητα του Zoo.gr. Τελος, είναι ένα site εξαιρετικά φιλικό στον χρήστη που µοιάζει περισσότερο µε εφαρµογή παρά µε ιστοσελίδα. Το zoo.gr αποτελεί από µόνο του κατηγορία. 5. Fatsimare.net

125 Με την εγγραφή µας έχουµε την δυνατότητα να συµµετέχουµε σε όλη την ιστοσελίδα και να δηµιουργήσουµε το δικό σας προφίλ µε την εµφάνιση που εµείς επιθυµούµε. Επίσης έχουµε την δυνατότητα να ανεβάσουµε τις δικές µας φωτογραφίες, blogs, videos και πολλά άλλα. Έχουµε ακόµα τη δυνατότητα να κάνουµε ζωντανές συνοµιλίες ένας προς έναν (messenger), ή και µε πολλά άτοµα µαζί (chat). Μας δίνετε η δυνατότητα να δηµιουργήσουµε τα δικά σας clubs όπου µε άλλα µέλη µπορούµε να αναπτύξουµε κάποιο θέµα και να έχουµε το δικό σας forum! (διαφορετικό από το κυρίως forum). 6. Me.gr Το Me είναι το µεγαλύτερο ελληνικό social network site. Μπορούµε να γνωρίσουµε νέους φίλους και φίλες. Μπορούµε να δούµε φωτογραφίες και δηµιουργίες, να συµµετέχουµε σε ψηφοφορίες, να διαβάσουµε ηµερολόγια και τα πιο σηµαντικά νέα στο ελληνικό internet, να ακούσουµε τα καλύτερα ανέκδοτα και τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθµούς, να δούµε επιλεγµένα αφιερώµατα, να παίξουµε παιχνίδια και πολλά άλλα.

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Πειρατεία λογισμικού ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των οικονομικών της επιπτώσεων. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

περαιτέρω η πειρατεία με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 35%» (www.ypee.gr).

περαιτέρω η πειρατεία με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 35%» (www.ypee.gr). Η Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2008 φθάνοντας στο 57%, και σημειώνοντας συνολική πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2005-2008. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα Η Αργυρώ και ο Βασίλης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς αποφάσισαν να επισκεφτούν το θείο Αριστείδη, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, το όμορφο νησί των Κυκλάδων. Βασίλης: «Πρέπει σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

Το νομικό πλαίσιο προστασίας των προγραμμάτων η/υ και η δράση της BSA στην Ελλάδα

Το νομικό πλαίσιο προστασίας των προγραμμάτων η/υ και η δράση της BSA στην Ελλάδα Αρχοντούλα Ι. Παπαπαναγιώτου, LL.M. Διαχειρίστρια Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου & Συνεργάτες Πληρεξούσια Δικηγόρος της BSA The Software Alliance Το νομικό πλαίσιο προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 3 ο ΚΕΦΛΙΟ ΚΕΦΛΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΛΙΟΥ 3 3.1 Ερωτήσεις σχολικού βιβλίου 1. Ποιος είναι ο σκοπός της αξιολόγησης της τεχνολογίας; 2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιχειρηµατικότητα στα πρόθυρα της κρίσης: η έρευνα GEM

Η Επιχειρηµατικότητα στα πρόθυρα της κρίσης: η έρευνα GEM ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Επιχειρη στα πρόθυρα της κρίσης: η έρευνα GEM 2008 2009 Η φετινή έκθεση της επιχειρης του Παρατηρητηρίου Επιχειρης του ΙΟΒΕ δηµοσιεύεται σε µια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Η χρηµατοπιστωτική

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα» 1

Δελτίο Τύπου. «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα» 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η συμβολή του Ιδιωτικού Τομέα του Τουρισμού στην Οικονομία και τα Φορολογικά Έσοδα: Η Περίπτωση της Ελλάδας, 2010-2016» Σεπτέμβριος 2018 Μελετητής: Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια πανελλήνια έρευνα Ελλήνων on-line καταναλωτών

Ετήσια πανελλήνια έρευνα Ελλήνων on-line καταναλωτών Ετήσια πανελλήνια έρευνα Ελλήνων on-line καταναλωτών Καινοτομία στις Πωλήσεις μέσω Internet Social Media Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Διευθυντής Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου-ELTRUN Τμήμα Διοικητικής

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Iδιοκτησία

Πνευματική Iδιοκτησία Πνευματική Iδιοκτησία Ο ρόλος της Αστυνομίας στην καταπολέμηση των αδικημάτων κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. Στα πλαίσια της συµµετοχής της MERIT Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. στη δηµόσια εγγραφή της Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη Α.Β.Ε. στο Χ.Α.Α, σας αποστέλλουµε πληροφοριακό υλικό σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Σύνοψη και συµπέρασµα Αντώνης Τορτοπίδης, οικονοµολόγος 1 Η σηµερινή ύφεση της οικοδοµικής δραστηριότητας είναι πιθανό να ακολουθήσει ανάλογη πορεία

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

Q1 2014: Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος. Ανάπτυξη του τζίρου για τα Τεχνολογικά Καταναλωτικά Αγαθά στην Ελλάδα Q4-11 Q1-12 Q2-12 Q3-12

Q1 2014: Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος. Ανάπτυξη του τζίρου για τα Τεχνολογικά Καταναλωτικά Αγαθά στην Ελλάδα Q4-11 Q1-12 Q2-12 Q3-12 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Q1 2014: Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος Αποτελέσματα της GfK TEMAX Ελλάδα για το 1 ο τρίμηνο του 2014 15 Μαΐου 2014 Λώρα Σκολαρίκου Consumer Choices T +30 210 7572661 Laura. Skolarikou@gfk.com

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό,

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό, 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή 1. εδοµένα, Πληροφορίες και Υπολογιστές 2. Πώς φτάσαµε στους σηµερινούς υπολογιστές 3. Το υλικό ενός υπολογιστικού συστήµατος 4. Το λογισµικό ενός υπολογιστικού συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που 1 Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Περίληψη Ιουνίου 2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Ιουνίου 2018 2 Περίληψη Συγκεφαλαιωτική έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής "σωστό-λάθος" Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΛΕΥΚΑΔΑ Ενότητα 1: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας ελτίο Τύπου Αθήνα, 25 Αυγούστου, 2008 Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας Η Henkel σηµείωσε ικανοποιητική οργανική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ιούνιος 2019 Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες

Διαβάστε περισσότερα

http://www.economics.edu.gr 7

http://www.economics.edu.gr 7 6 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης 1.3.1 Η αλυσίδα των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Όπως κάθε οργανισµός, έτσι και η επιχείρηση, προκειµένου να ζήσει, ν ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Γιώργος Μανής Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τι είναι οι Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία Επιμέλεια-Σύνταξη: Π. Λάρδα,

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ευρώπη: Συχνές ερωτήσεις (βλ. επίσης IP/11/1399)

ηµιουργική Ευρώπη: Συχνές ερωτήσεις (βλ. επίσης IP/11/1399) MEMO/11/819 Βρυξέλλες, 23 Νοεµβρίου 2011 ηµιουργική Ευρώπη: Συχνές ερωτήσεις (βλ. επίσης IP/11/1399) Τι είναι το πρόγραµµα «ηµιουργική Ευρώπη»; Το πρόγραµµα «ηµιουργική Ευρώπη» θα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 26Αυγούστου 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά κέρδη Ομίλου: 71,3εκ. (+1,8%), Τράπεζα: 84,7 (+56,9%) Διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης χορηγήσεων (22,9% έναντι 7,6% της

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge από την AIG

CyberEdge από την AIG Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Business Solutions CyberEdge από την AIG ηλεκτρονικοί και Οι ηλεκτρονικοί και διαδικτυακοί κίνδυνοι αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Q2 2015: Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζει τη θετική πορεία για το 2015

Q2 2015: Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζει τη θετική πορεία για το 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Q2 2015: Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζει τη θετική πορεία για το 2015 Αποτελέσματα της GfK TEMAX Ελλάδα για το 2 ο τρίμηνο του 2015 15 Αυγούστου 2015 Λώρα Σκολαρίκου

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας»

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ευχαριστώ θερμά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση και την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα. Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα. Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Ειδικό Παράρτημα Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2014 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 278 Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιωμένη η λειτουργική απόδοση και στο Α Τρίμηνο του 2011

Βελτιωμένη η λειτουργική απόδοση και στο Α Τρίμηνο του 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Βελτιωμένη η λειτουργική απόδοση και στο Α Τρίμηνο του 2011 Οι πρωτοβουλίες μείωσης των εξόδων επιφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας

Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας για τον τομέα ΤΠΕ Α Τρίμηνο 1. ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΠΕ 2. ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΠΕ 3. ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Κοινωνία

Τεχνολογία και Κοινωνία 1 Τεχνολογία και Κοινωνία Μάθηµα 8 ο Δηµήτρης Τσέλιος 2 Περιεχόµενο του µαθήµατος Οι µεγάλοι κερδισµένοι οι star και οι superstar. «Μια µηχανή µπορεί να κάνει τη δουλειά πενήντα συνηθισµένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Σύνοψη και συμπέρασμα Αντώνης Τορτοπίδης, οικονομολόγος 1 Φεβρουάριος 2009 Η σημερινή ύφεση της οικοδομικής

Διαβάστε περισσότερα

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΡΑΣΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΠΑΥΛΟΥ, Β2 & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ Α1 2016-2017 Τι είναι το Phishing; Ως Phishing ονομάζουμε την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΩΝ. ΠΟΛΗ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ. Τ.Κ83200 ΤΗΛ , FAX ,

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΩΝ. ΠΟΛΗ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ. Τ.Κ83200 ΤΗΛ , FAX , 1 ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΩΝ. ΠΟΛΗ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ. Τ.Κ83200 ΤΗΛ2273027776, FAX23273027776, e-mail: keesamou@otenet.gr ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παπαδόπουλος Θεόδωρος Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ EEinS2015 - International Conference ENVIRONMENT & ENERGY in SHIPS 2015 Διαπιστώσεις Ο τοµέας των κατασκευών, που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 218 Χορηγός: 1 Ιουλίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

24% 27% Α2 % ατόμων (χρηστών) που χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο

24% 27% Α2 % ατόμων (χρηστών) που χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο Α. Πρόσβαση Πολιτών στο Διαδίκτυο και χρήση αυτού A1 % νοικοκυριών με κατ οίκον πρόσβαση στο Διαδίκτυο 24% 27% Α2 % ατόμων (χρηστών) που χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο 18% 22% % νοικοκυριών με πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Αθήνα, 2003 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο: ΚτΠ. 2.1 Τηλεπικοινωνίες υποδομές 2.2 Δίκτυα 2.3 Βασικές υπηρεσίες

Κεφάλαιο 2ο: ΚτΠ. 2.1 Τηλεπικοινωνίες υποδομές 2.2 Δίκτυα 2.3 Βασικές υπηρεσίες Κεφάλαιο 2ο: Το δομικό τεχνολογικό πλαίσιο υποστήριξης της ΚτΠ 2.1 Τηλεπικοινωνίες υποδομές 2.2 Δίκτυα 2.3 Βασικές υπηρεσίες Τα δομικά στοιχεία της ΚτΠ Τηλεπικοινωνίες Δίκτυα Βασικές Υπηρεσίες Απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Ειδικό Παράρτημα Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 214 Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε κλάδο και τομέα του εμπορίου η πορεία

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α.

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α. Επεξεργασία Μεταποίηση ΝτουµήΠ. Α. 1 Επεξεργασία Μεταποίηση Ως επεξεργασία ή µεταποίηση ενός πρωτογενούς γεωργικού προϊόντος χαρακτηρίζεται το σύνολο των χειρισµών και επεµβάσεων µετά τη συγκοµιδή του,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας. ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας

Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας. ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας Ο υπολογιστής στους αθλητικούς αγώνες Οι αθλητικοί αγώνες απαιτούν άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση τόσο αυτών που

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Ισόρροπη και σταθερή ανάπτυξη των οικονοµικών µεγεθών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως υποστηρικτικό εργαλείο

Ο υπολογιστής ως υποστηρικτικό εργαλείο Ο υπολογιστής ως υποστηρικτικό εργαλείο Τι μπορούμε να κάνουμε με τους υπολογιστές; Μπορούμε να κάνουμε ταχύτατα αριθμητικές πράξεις, να γράφουμε τις εργασίες μας, να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος Στο μάθημα μας θα ασχοληθούμε, με τις πιο κάτω τεχνολογικές έρευνες. Έρευνες που διερευνούν: 1. Τις στάσεις των ανθρώπων έναντι τεχνολογικών έργων, συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ Προτεινόμενα Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου Κείμενο: «Εργαζόμενοι από το σπίτι» Στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε οι αλλαγές είναι αναμενόμενες σε πολλούς τομείς. Έτσι και στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012

Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012 Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012 Date : 12-11-2012 O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το εννεάμηνο του 2012 ανήλθε σε 847 εκ., σημειώνοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011. Τα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Με κινητήριο μοχλό την στρατηγική τριών φάσεων, η Lenovo συνέχισε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση A8-0245/14 /225

Υπόθεση A8-0245/14 /225 5.9.2018 Υπόθεση A8-0245/14 /225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Αιτιολογική σκέψη 8 (8) Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης υπολογιστικής ανάλυσης πληροφοριών σε ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα. <<Επικοινωνία και Γλώσσα>>

Ομάδα. <<Επικοινωνία και Γλώσσα>> Ομάδα Η αρνητική επιρροή των greeklish στους μαθητές Η αυξανόμενη χρήση των greeklish από μαθητές επηρεάζει την ορθογραφική τους ικανότητα. Ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2016 ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ To οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον Οι αναπτυγμένες οικονομίες έχασαν το 2015

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυµέσα Ποιοι εµπλέκονται στα πολυµέσα Χαρακτηριστικά των µέσων Απαιτήσεις πολυµέσων Ιδιότητες πολυµέσων Μετάδοση πολυµέσων οµή συστηµάτων πολυµέσων Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟ ΣΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2012

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2012 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες

Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες Του Ιωάννη Βάρδα Υποψήφιου ιδάκτορα Οικονοµικών Πανεπιστηµίου Κρήτης Συνεργάτη του Επιµελητηρίου για τη δηµιουργία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εµπορίου Κρήτης α. Εισαγωγή Η εκρηκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαίο ελτίο Οικονοµικής Συγκυρίας

Τριµηνιαίο ελτίο Οικονοµικής Συγκυρίας Τριµηνιαίο ελτίο Οικονοµικής Συγκυρίας για τον τοµέα ΤΠΕ B Τρίµηνο 2009 1. ΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΠΕ 2. ΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΟΚΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΠΕ 3. ΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΟΚΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Οκτωβρίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου 29 Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής τάση. Πρόβλεψη αύξησης τζίρου από 148 δις σε 250δις το 2020. (Έκθεση εταιρείας McKinsey).

Η διεθνής τάση. Πρόβλεψη αύξησης τζίρου από 148 δις σε 250δις το 2020. (Έκθεση εταιρείας McKinsey). Αθήνα 4 Ιουνίου 2014 Διαπιστώσεις στην αγορά του κοσμήματος Η διεθνής τάση Πρόβλεψη αύξησης τζίρου από 148 δις σε 250δις το 2020. (Έκθεση εταιρείας McKinsey). Δυναμική ανάπτυξη των επωνύμων brands με πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

«Αγορές Target για τις Ελληνικές Εξαγωγές» Αντιγόνη Αμπελακιώτη CustomerSupport Manager Infobank Hellastat Α.Ε.

«Αγορές Target για τις Ελληνικές Εξαγωγές» Αντιγόνη Αμπελακιώτη CustomerSupport Manager Infobank Hellastat Α.Ε. «Αγορές Target για τις Ελληνικές Εξαγωγές» Αντιγόνη Αμπελακιώτη CustomerSupport Manager Infobank Hellastat Α.Ε. Εισαγωγική & εξαγωγική δραστηριότητα Το 2015 οι εξαγωγές της χώρας, περιλαμβανομένης της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Date : 12-11-2013 Ενίσχυση των θετικών τάσεων που άρχισαν να διαγράφονται εντός του 2013 παρουσίασε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, παρά την αβεβαιότητα και τις δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα Αγοράς. Γενικός είκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΛΤΙΟ 21/11/2012

Εικόνα Αγοράς. Γενικός είκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΛΤΙΟ 21/11/2012 Γενικός είκτης Εικόνα Αγοράς Σχεδόν αµετάβλητο το Χ.Α. παρά την πτώση του τραπεζικού δείκτη (-2,37%). Ο Γενικός είκτης έκλεισε στις 821,23 µονάδες σηµειώνοντας κέρδη 0,04%. Η αξία των συναλλαγών διαµορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές Επιπτώσεις

Οικονομικές Επιπτώσεις Οι εξελίξεις στον τομέα της επικοινωνίας (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, δίκτυα υπολογιστών) λειτουργούν ως υπόβαθρο για την επέκταση και σύνδεση των εθνικών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο Η παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

Q3 2014: η ελληνική αγορά συνεχίζει την ανάκαμψη για το 2014. Αποτελέσματα της GfK TEMAX Ελλάδα για το 3 ο τρίμηνο του 2014

Q3 2014: η ελληνική αγορά συνεχίζει την ανάκαμψη για το 2014. Αποτελέσματα της GfK TEMAX Ελλάδα για το 3 ο τρίμηνο του 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Q3 : η ελληνική αγορά συνεχίζει την ανάκαμψη για το Αποτελέσματα της GfK TEMAX Ελλάδα για το 3 ο τρίμηνο του 15 Νοεμβρίου Λώρα Σκολαρίκου Consumer Choices T +30 210 7572661 Laura. Skolarikou@gfk.com

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 Κείµενο Εργαζόµενοι από το σπίτι Στην εποχή της ταχύτητας που ζούµε οι αλλαγές είναι αναµενόµενες σε πολλούς τοµείς. Έτσι και στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007

Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007 Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007 Συνέχιση των ανοδικών ρυθµών ανάπτυξης πωλήσεων και κερδοφορίας Περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισµού Οικονοµικά Αποτελέσµατα Οµίλου( χιλ.) 9M 2007 %

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 2009

ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 2009 ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 9 Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας

Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας Υπεύθυνη Τύπου Σιλβάνα Θεοδωροπούλου Τηλ: +30 210 6381457 e-mail: stheodor@cisco.com Έρευνα της CISCO για τους Εργαζόµενους από Απόσταση Αποκαλύπτει την Ανάγκη για Μεγαλύτερη Προσοχή σε θέµατα Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

2010-2020 2010-2020 ISBN: 978-9963-43-830-3

2010-2020 2010-2020 ISBN: 978-9963-43-830-3 2010-2020 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 0 1 0-2 0 2 0 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 Υπεύθυνοι Λειτουργοί Κυριάκος Κυριάκου,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Τρόποι και Μεθοδολογία Τεχνικής Υποστήριξης Υπολογιστικά Συστήματα Υπολογιστικό Σύστημα (Υ.Σ.) λέγεται μία πλήρης υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Β! ΤΡΙΜΗΝΟ 2007 To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 2007 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης τ

ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Β! ΤΡΙΜΗΝΟ 2007 To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 2007 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης τ To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 27 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης των εργασιών του αυξάνοντας τόσο τα βασικά µεγέθη του ισολογισµού του όσο και τα αποτελέσµατά

Διαβάστε περισσότερα