Στόχοι 1. Το περιβάλλον τον εργαστηρίου μας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στόχοι 1. Το περιβάλλον τον εργαστηρίου μας"

Transcript

1

2 Στόχοι 1. Το περιβάλλον τον εργαστηρίου μας Οι προδιαγεγραμμένες διατάξεις των σχολικών εργαστηρίων Σχολικό εργαστήριο. Όταν τελειώσετε αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να μπορείτε να: Αναγνωρίζετε την τοπολογία του δικτύου του σχολικού εργαστηρίου σας. Περιγράφετε τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που αποτελούν το δικτυακό εξοπλισμό του εργαστηρίου. Αναγνωρίζετε τις ρυθμίσεις τον δικτύου και του πρωτοκόλλου TCP/IP. Περιγράφετε τις ρυθμίσεις που ισχύουν για το δρομολογητή του εργαστηρίου. Κάνετε ένα μηχάνημα - σταθμό εργασίας εξυπηρετητή δημοσίευσης των ιστοσελίδων. του σχολικού εργαστηρίου. Εργάζεστε με την εφαρμογή Personal Web Server. Το εργαστήριο του σχολείου μας, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να ανήκει σε μία από τις προδιαγεγραμμένες διατάξεις των σχολικών εργαστηρίων. Αν συμ- Σταθμός εργασίας. Ο εξυπηρετητής τον εργαστηρίου. βαίνει πράγματι έτσι, τότε μπορεί να είναι όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία. Το τυπικό πλήθος των μηχανημάτων του σχολικού εργαστηρίου που αποτελούν τους σταθμούς εργασίας είναι συνήθως δέκα. Ο κάθε σταθμός εργασίας διαθέτει το μηχάνημα, την οθόνη (η οποία έχει, συνήθως, ενσωματωμένα το μικρόφωνο και τα μεγάφωνα), το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Ολοι οι σταθμοί εργασίας υποστηρίζονται από έναν εξυπηρετητή (server).

3 Οι δύο πιθανοί τρόποι σύνδεσης των σταθμών εργασίας με το Internet είναι οι εξής: Ο πρώτος τρόπος είναι (συνήθως) χωρίς τη χρήση δρομολογητή (router), χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τον κανόνα, όπου όλοι οι σταθμοί εργασίας συνδέονται στον κατανεμητή καλωδίων, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με τον εξυπηρετητή τον δικτύου. Ο εξυπηρετητής διαχειρίζεται όλο το δίκτυο, αλλά και μέσω του modem εξασφαλίζει την επικοινωνία χρηστών και Internet. Το δίκτυο αυτού τον τύπον προορίζεται κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σχολικών εργαστηρίων Γυμνασίων και Ενιαίων Λυκείων χωρίς κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών. Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί οπωσδήποτε την ύπαρξη δρομολογητή, ο οποίος συνδέεται με το modem και τον κατανεμητή καλωδίων και εξασφαλίζει πρόσβαση τον σχολικού εργαστηρίου στο Internet. Το δίκτυο αυτού του τύπου προορίζεται κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σχολικών εργαστηρίων Ενιαίων Λυκείων με κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών. Για να συνδεθεί το δίκτυο του εργαστηρίου μας με το δίκτυο πρόσβασης απαιτείται η ύπαρξη τηλεφωνικής παροχής στο χώρο τον εργαστηρίου. Η τηλεφωνική γραμμή συνδέεται με το modem, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το δρομολογητή, αν αυτός υπάρχει, ή απευθείας με τον εξυπηρετητή (αν απουσιάζει ο δρομολογητής). (hub) τον εργαστηρίου Ο δρομολογητής συνδέεται με τον κατανεμητή καλωδίων, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με τους σταθμούς Οι δύο πιθανοί τρόποι σύνδεσης ενός τυπικού σχολικού εργασίας και με τον εξυπηρετητή, υλοποιώντας έτσι σύνδεση τοπολογίας αστέρα. Ο λόγος που υλοποιείται η τοπολογία αστέρα είναι για να μη δημιουργηθούν διαταραχές στο δίκτυο σε περίπτωση που θα παρουσιάσει βλάβη η κάρτα δικτύου (η εργαστηρίου οποία μπορεί να είναι είτε Ethernet 100BaseTX, είτε Ethernet 10BaseT)ή σε περίπτωση που θα παρουσιαστεί βλάβη στην καλωδίωση ενός σταθμού εργασίας. Οι καλωδιώσεις για τη σύνδεση των σταθμών εργασίας με τον κατανεμητή καλωδίων βασίζονται στη δομημένη καλωδιακή υποδομή και όλες οι καλωδιώσεις καταλήγουν σε καλυμμένο πίνακα κατανομής (patch panel). To modem, ο δρομολογητής (αν υπάρχει)και ο κατανεμητής καλωδίων, καθώς και ο πίνακας κατανομής, τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα, στην οποία καταλήγουν και όλες οι καλωδιώσεις από τα μηχανήματα. Τμήμα τον πίνακα κατανομής Η καμπίνα τοποθέτησης modem, κατανεμητή καλωδίων και δρομολογητή To modem (αριστερά) και ο δρομολογητής (router)

4 2. Οι ρυθμίσεις του δικτύου μας Το πλαίσιο διαλόγου για τον καθορισμό της διεύθυνσης IP. Το πλαίσιο διαλόγου για τις ρυθμίσεις δικτύου. Το λειτουργικό σύστημα πλέον που έχει επικρατήσει (τουλάχιστον στις μέρες μας) είναι τα Windows είτε στην έκδοση που υποστηρίζει μεμονωμένα μηχανήματα και δίκτυα σε συνδεσμολογία peer to peer, είτε στην έκδοση που υποστηρίζει πλήρως δικτυακή σύνδεση (Windows NT). Τα μηχανήματα μπορεί να έχουν λειτουργικό σύστημα Windows 95 ή 98. Μέσω του λειτουργικού συστήματος ρυθμίζονται όλα τα πρωτόκολλα που διέπουν την επικοινωνία του μηχανήματος μας με το δίκτυο του εργαστηρίου μας και κατ' επέκταση και με το Internet. Για να κάνουμε κάποια ρύθμιση σχετική με το λειτουργικό σύστημα, πρέπει να έχουμε την κατάλληλη εξουσιοδότηση. Οι κυριότερες ρυθμίσεις που αφορούν το δίκτυο γίνονται μέσω της ενότητας προγραμμάτων του δικτύου. Αφού εντοπίσουμε το εικονίδιο Δίκτυο και το επιλέ- ξουμε, πατώντας το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού αναπτύσσεται ένα αναδυόμενο μενού, από το οποίο διαλέγουμε την επιλογή "Ιδιότητες". Θα αναπτυχθεί ένα πλαίσιο διαλόγου με τρεις καρτέλες, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους των στοιχείων του δικτύου τον σχολικού εργαστηρίου. Τα περιεχόμενα του πλαισίου διαλόγου των ρυθμίσεων του δικτύου ποικίλλουν ανάλογα με τα στοιχεία που έχουμε εγκαταστήσει στο δίκτνό μας. Στο σχολικό εργαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην καρτέλα"παράμετροι" της εικόνας. Οποιοδήποτε στοιχείο κι αν επιλέξουμε, στο πλαίσιο κάτω από την ένδειξη "Περιγραφή" εμφανίζεται μία σύντομη περιγραφή για το τι κάνει το στοιχείο. Οι ρυθμίσεις που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτές του πρωτοκόλλου TCP/IP. Αφού διαλέξουμε αυτή την επιλογή, για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους της, πατάμε στο κουμπί Ιδιότητες. Εμφανίζεται ένα νέο πλαίσιο διαλόγου με επτά καρτέλες. (Αν είχαμε επιλέξει άλλο στοιχείο το νέο πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες θα είχε διαφορετικό περιεχόμενο.) εγκατεστημένο Μία από τις βασικές καρτέλες του πλαισίου διαλόγου είναι η "Διεύθυνση IP". Στην καρτέλα αυτή δηλώνουμε τη διεύθυνση τον μηχανήματος μας (θυμηθείτε την απόδοση των διευθύνσεων στο 12ο Κεφάλαιο). Η δήλωση της διεύθυνσης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) αυτόματα από τον παροχέα υπηρεσιών του Internet, και β) με πληκτρολόγηση της διεύθυνσης, αρκεί να τη γνωρίζουμε. (Σ'αυτό θα μας βοηθήσει ο διαχειριστής τον δικτύου μας.)

5 Στην καρτέλα "Πύλη"μπορούμε να εγκαταστήσουμε νέες πύλες (πληκτρολογώντας την διεύθυνσή της στο πλαίσιο "Νέα πύλη" και πατώντας στο κουμπί "Προσθήκη") ή να καταργήσουμε μία ήδη εγκατεστημένη πύλη (επιλέγοντάς την και πατώντας στο κουμπί "Κατάργηση"). Η καρτέλα Παράμετροι DNS.. Αφού γίνουν οι ρυθμίσεις που θέλουμε στο πρωτόκολλο TCP/IP, επιστρέφουμε στο προηγούμενο πλαίσιο διαλόγου, είτε με πάτημα στο κουμπί ΟΚ για αποδοχή των νέων ρυθμίσεων, είτε με πάτημα στο κουμπί "Άκυρο" για ακύρωση των ρυθμίσεων. Το πλαίσιο διαλόγου που αναφέρεται στο "Δίκτυο" έχει δύο ακόμα καρτέλες (την "Αναγνώριση" και τον "Έλεγχο πρόσβασης") που αναφέρονται στους απα- ραί- Μία άλλη ενδιαφέρουσα καρτέλα είναι η καρτέλα "Παράμετροι DNS", στην οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το "DNS" (Domain Name System - Σύστημα Ονομάτων Περιοχής). Εδώ μπορούμε να δηλώσουμε τον "Κεντρικό υπολογιστή" και τον "Τομέα". Τα δίκτυα των σχολικών εργαστηρίων υποστηρίζονται από παροχείς που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα. Για παράδειγμα, πολλά από τα σχολεία της Βορείου Ελλάδας υποστηρίζονται από την υπηρεσία παροχής υπηρεσιών Internet (παροχέα) που διαθέτει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με τους κατά τόπους κόμβους και εξυπηρετητές. (Οι εξυπηρετητές (servers) αναφέρονται από τα Ελληνικά Windows ως διακομιστές.) Η καρτέλα Πύλη.

6 3. Οι ρυθμίσεις του δρομολογητή Για να αποτελέσει το δίκτυο τον σχολικού εργαστηρίου μέρος τον Internet, πρέπει ο δρομολογητής να διευθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Αρχικά πρέπει να δηλωθούν οι υπηρεσίες (με την εντολή service), το όνομα υπολογιστή υπηρεσίας (hostname) και ο τρόπος διαδικασίας σύνδεσης (enable secret). να Στη συνέχεια, πρέπει δηλωθούν οι διευθύνσεις τόσο τον παροχέα υπηρεσιών του Internet, όσο και του δρομολογητή (και κατά συνέπεια του δικτύου του εργαστηρίου) με τις εντολές ip nat pool nt_eth, ip nat inside sourct static, και ip name-server. Τις διευθύνσεις αυτές πρέπει να σας τις έχει γνωστοποιήσει ο διαχειριστής του δικτύου της ευρύτερης περιοχής (WAN). (Θυμηθείτε ότι εδώ τη μετάφραση των διευθύνσεων την αναλαμβάνει το πρωτόκολλο ΝΑ Τ - Network Address Translation.) Κατόπιν δηλώνονται οι διευθύνσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του δικτύου του εργαστηρίου στην παράγραφο interface Ethemet0 και για τη διασύνδεση με τον παροχέα στην παράγραφο interface Serial0. Στην τελευταία παράγραφο δηλώνεται και το είδος της διασύνδεσης (σύγχρονη ή ασύγχρονη), το είδος τον πρωτοκόλλου επικοινωνίας (π. χ., πρωτόκολλο ppp), και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία. Στη συνέχεια, με τις κατάλληλες εντολές, δηλώνονται και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως είναι τα στοιχεία τον σχολείου, τα στοιχεία του διαχειριστή (ή των διαχειριστών) του δικτύου, κ.ά. Τα περιεχόμενα ενός τυπικού αρχείου διευθέτησης των ρυθμίσεων του δρομολογητή του δικτύου του σχολικού εργαστηρίου είναι αυτά που παρατίθενται στο διπλανό σχήμα.

7 4. Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα σταθμό εργασίας του εργαστηρίου μας εξυπηρετητή ιστοσελίδων για το Internet Μέχρι στιγμής έχουμε δει πώς μπορούμε να συνδεθούμε με δίκτυα και με τους εξυπηρετητές των διαφόρων εταιρειών και παροχέων. Πολλές φορές αντί να δημοσιεύσουμε μία σελίδα στον αντίστοιχο εξυπηρετητή κάποιου παροχέα υπηρεσιών του Internet, θα ήταν προτιμότερο να κάναμε ένα μηχάνημα - σταθμό εργασίας τον σχολικού εργαστηρίου μας εξυπηρετητή, έτσι ώστε οποιοσδήποτε χρήστης να συνδεθεί μέσω του Internet μ' αυτό και να δει τη σελίδα του σχολείου μας. Το λειτουργικό σύστημα των Windows (από την έκδοση 98 και μετά) παρέχει ένα ειδικό πρόγραμμα, το Personal Web Server (Προσωπικό Εξυπηρετητή Ιστού), με το οποίο μπορεί να γίνει αυτή η εργασία. Η εφαρμογή Personal Web Server στα Windows 98 δεν εγκαθίσταται αυτόματα με την εγκατάσταση τον λειτουργικού συστήματος. (Σε επόμενες εκδόσεις των Windows μπορεί να γίνεται με την εξ ορισμού εγκατάσταση.) Πρέπει εμείς να την εγκαταστήσουμε. Εντοπίζουμε το φάκελο PWS στο CD των Windows και εκτελούμε το πρόγραμμα Setup. Ακολουθούμε τις οδηγίες του οδηγού εγκατάστασης και αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του Personal Web Server στην οθόνη εργασίας εμφανίζεται το εικονίδιο της εφαρμογής, με την ένδειξη "Δημοσίευση". Μπορούμε να το επιλέξουμε και να το εκτελέσουμε. Θα εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου του Personal Web Manager (Διαχειριστής Προσωπικής Ιστοσελίδας). Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημοσιεύσουμε την ιστοσελίδα (που ήδη έχουμε δημιουργήσει, όπως μάθαμε στο 5ο Κεφάλαιο) ή να διαχειριστούμε μία ήδη δημοσιευμένη ιστοσελίδα. Οι κύριες ενότητες του Personal Web Manager είναι οι εξής: "Κύριο": εμφανίζει τα στατιστικά στοιχεία της προσωπικής μας ιστοοσελίδας. "Δημοσίευση": προσθέτει στην κεντρική ιστοσελίδα μας κάποιο νέο αρχείο ή νέα υποσέλιδα με τη βοήθεια οδηγού. "Τοποθεσία Web": διαχειρίζεται την κεντρική ιστοσελίδα μας. "Περιήγηση": μας εμφανίζει οδηγίες για την εφαρμογή Personal Web Server. "Για προχωρημένους": τροποποιεί ήδη δημοσιευμένες ιστοσελίδες. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε ενότητα θέλουμε από το αριστερό τμήμα του πλαισίου διαλόγου. Η προεπιλεγμένη ενότητα με το ξεκίνημα της εφαρμογής Personal Web Server είναι η ενότητα "Κύριο", όπου εμφανίζονται όλα τα στατιστικά στοιχεία των συνδέσεων και των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας Οι δυνατότητες τον Personal Web Server - Ενότητα Περιήγηση Είναι εύκολο να μάθουμε τις δυνατότητες τον Personal Web Server χρησιμοποιώντας την ενότητα "Περιήγηση". Με το κουμπί πηγαίνουμε στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου, ενώ με το κουμπί στο προηγούμενο. Το πλαίσιο διαλόγου τον Personal Web Manager. Περιήγηση στο Personal Web Manager.

8 Προσθήκη ή κατάργηση αρχείων στην ιστοσελίδα Δημιουργία κεντρικής σελίδας - Ενότητα Τοποθεσία Web Η δημιουργία της κεντρικής μας ιστοσελίδας γίνεται με οδηγό εύκολα και γρήγορα. Ανάλογα με την εργασία που θέλουμε να κάνουμε πατάμε και στην αντίστοιχη σύνδεση. Πατώντας στη σύνδεση "Επεξεργασία κεντρικής σελίδας", εμφανίζεται νέο πλαίσιο διαλόγου στο οποίο επεξεργαζόμαστε τη μορφή και τα περιεχόμενα της κεντρικής ιστοσελίδας του σχολείου μας (τα στοιχεία του σχολείου μας, τον τίτλο της σελίδας, διάφορες ενδιαφέρουσες συνδέσεις, κ.ά.) Δημοσίευση της σελίδας - Ενότητα Δημοσίευση Η τοποθεσία Web τον Personal Web Manager. Πατώντας στην ενότητα "Δημοσίευση", ξεκινά ένας οδηγός για δημοσίευση των ήδη δημιουργημένων σελίδων. Μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε (πατώντας στο "Προσθήκη") ή να αφαιρέσουμε (πατώντας στο "Κατάργηση") αρχεία από τη σελίδα μας. Η δημοσίευση ολοκληρώνεται αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες τον οδηγού δημοσίευσης, πατώντας στα κουμπιά και για επόμενο ή προηγούμενο (αν χρειαστεί) πλαίσιο διαλόγου, αντίστοιχα. Επεξεργασία της κεντρικής ιστοσελίδας τον σχολείου μας

9 4.4. Τροποποίηση της σελίδας - Ενότητα Για προχωρημένους Η ηλεκτρονική βοήθεια για τον Personal Web Server. Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τις δημοσιευμένες σελίδες και τα αρχεία στα οποία στηρίζονται αυτές, επιλέγουμε την ενότητα "Για προχωρημένους". Με αυτό το πλαίσιο διαλόγου μπορούμε να τροποποιήσουμε τις ιδιότητες ενός εικονικού καταλόγου (πατώντας στο κουμπί "Επεξεργασία ιδιοτήτων"), να προσθέσουμε ένα νέο εικονικό κατάλογο (πατώντας στο κουμπί "Προσθήκη"), ή να καταργήσουμε έναν υπάρχοντα (πατώντας στο κουμπί "Κατάργηση"). Εικονικός κατάλογος: Είναι ένας κατάλογος που δεν έχει φυσική υπόσταση μέσα στον κεντρικό κατάλογο, αλλά στους χρήστες που επισκέπτονται την τοποθεσία σας στο Web φαίνεται σαν να υπάρχει. Ο κεντρικός κατάλογος είναι η κεντρική θέση για τα αρχεία που δημοσιεύονται στην τοποθεσία του εργαστηρίου μας στο Web. Όταν εγκαθιστούμε την εφαρμογή Personal Web Server, δημιουργείται ένας προεπιλεγμένος κεντρικός κατάλογος με το όνομα "\Inetpub\Wwwroot". Με την ενότητα "Για προχωρημένους" μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση του κεντρικού καταλόγου. Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι φύσει αδύνατο να γραφεί ένα σχολικό βιβλίο που να καλύπτει όλες τις δυνατότητες μίας εφαρμογής. Φανταστείτε δε πόσο εκτεταμένο θα ήταν το σχολικό βιβλίο αν θέλαμε να καλύψουμε ολόκληρο το σύνολο των εφαρμογών και των κανόνων που διέπουν την επικοινωνία μέσω Internet. Η λύση, λοιπόν, που προτείνουμε είναι μία και έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις: "Μάθετε να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρονική βοήθεια κάθε προγράμματος!". Τροποποίηση των δημοσιευμένων στοιχείων.

10 Ανακεφαλαίωση Κάθε σχολικό εργαστήριο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Λίγο πολύ, όμως, όλα τα εργαστήρια στηρίζουν τη λειτουργία τους στις ίδιες αρχές. Τα μηχανήματα - σταθμοί εργασίας του εργαστηρίου μας υποστηρίζονται από έναν κεντρικό εξυπηρετητή και συνδέονται με το Internet είτε με τη χρήση δρομολογητή (router) είτε με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού που εκτελείται από τον εξυπηρετητή. Οι συνδέσεις των σταθμών εργασίας με τον εξυπηρετητή γίνονται με τη βοήθεια του κατανεμητή καλωδίων (hub), υλοποιώντας δίκτυο αστέρα. Σε περίπτωση που υπάρχει δρομολογητής, απαιτούνται οι κατάλληλες ρυθμίσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση του δικτύου του σχολικού ευρετηρίου με το Internet. Οι ρυθμίσεις του δικτύου και των παραμέτρων του πρωτοκόλλου TCP/IP γίνονται με την εφαρμογή Δίκτυο του Πίνακα Ελέγχου του λειτουργικού συστήματος που έχει εγκατασταθεί στα μηχανήματα του εργαστηρίου. Μπορούμε να καταστήσουμε οποιονδήποτε σταθμό εργασίας του εργαστηρίου μας εξυπηρετητή ιστοσελίδων για το Internet με τη βοήθεια της εφαρμογής Personal Web Server. Η εφαρμογή αυτή περιέχεται στο λειτουργικό σύστημα Windows 98, απαιτεί όμως ξεχωριστή εγκατάσταση. Με την εφαρμογή αυτή μπορεί ο οποιοσδήποτε χρήστης του Internet να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του σχολείου μας, η οποία είναι δημοσιευμένη σε τοπικό σταθμό εργασίας. Δραστηριότητες 1) Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το είδος του δικτύου του σχολικού σας εργαστηρίου. Γράψτε τη σχετική έκθεση. Αναφέρατε σχετικά τις ρυθμίσεις TCP/IP που ισχύουν για το δίκτυο. 2) Εγκαταστήστε τον Personal Web Server από το CD των Windows 98 και δημοσιεύστε την ιστοσελίδα που έχετε δημιουργήσει για το σχολείο σας. Σε περίπτωση που δε διαθέτετε την εφαρμογή Personal Web Server, αναζητήστε στο Internet μία ισοδύναμη εφαρμογή και εγκαταστήστε τη στο εργαστήριο σας. Ευρετήριο δημιουργία κεντρικής σελίδας 13-8 δημοσίευση σελίδας 13-8 διατάξεις σχολικών εργαστηρίων 13-2 διεύθυνση IP 13-4 δρομολογητής (router) 13-3 εξυπηρετητής (server) 13-3 εξυπηρετητής ιστοσελίδων 13-7 hub. βλ. κατανεμητής καλωδίων 13-3 καμπίνα τοποθέτησης 13-3 κατανεμητής καλωδίων (hub) 13-3 παράμετροι DNS 13-5 περιβάλλον εργαστηρίου 13-2 πίνακας κατανομής 13-3 προδιαγεγραμμένες διατάξεις σχολικών εργαστηρίων 13-2 πύλη 13-5 Personal Web Server ρυθμίσεις δικτύου 13-4 ρυθμίσεις δρομολογητή 13-6 router, βλ. εξυπηρετητής server, βλ. εξυπηρετητής τροποποίηση σελίδας 13-9

11 Ερωτήσεις 1) Διαθέτει τα σχολικό σας εργαστήριο κατανεμητή καλωδίων (Hub). Ποια είναι η σύνδεσή τον; 2) Χαρακτηρίστε την τοπολογία δικτύου τον δικτύου τον σχολικού σας εργαστηρίου. 3) Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου TCP/IP; 4) Ποια στοιχεία δηλώνουμε στο αρχείο διευθέτησης τον δρομολογητή του σχολικού εργαστηρίου; 5) Τι σας προσφέρει η εφαρμογή Personal Web Server και με ποιον τρόπο; 6) Τι κάνει η ενότητα "Για προχωρημένους" της εφαρμογής Personal Web Server; Βιβλιογραφία Γιαλούρης Κ., Γκιμπερίτης Ε., Κόμης Β., Σιδερίδης Α., Σταθόπουλος Κ., "Εφαρμογές πληροφορικής - υπολογιστών", ΟΕΔΒ, Γκιμπερίτης Ε., "INTERNET - Οδηγός για όλους", Εκδ. Τζιόλα, 1997 Defler F., Freed L, "How Networks Work", Ziff-Davis Press, 1993 Εγχειρίδιο χρήσης των δρομολογητών CISCO SYSTEMS. Ηλεκτρονική βοήθεια των Windows 98. Hunt C., "TCP/IP Network Administration", O'Reilly & Associates, 1994 Κάππος I., "To Internet με απλά λόγια", Εκδ. Κλειδάριθμος Santifaller Μ., "TCP/IP and NFS Interworking in a Unix Environment", Addison-Wesley, 1993 ' Stem H "Managing NFS and NIS", O'Reilly & Associates, 1994 Tanenbaum S.A.. "Computer Networks". Prentice Hall. 1991

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Εισαγωγή Οι προδιαγραφές του υλικού που ακολουθούν, έχουν βασιστεί στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα Προγράμματα σπουδών Πληροφορικής για το Γυμνάσιο και το

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Ρύθμιση της σύνδεσης στα WinXP 3. Χρήση σύνδεσης 4. Έλεγχος σύνδεσης 1. Εισαγωγή Για να μπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 1.Εισαγωγή Για να µπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο του Ιονίου θα πρέπει κατ' αρχήν να βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο ΣΥΝ ΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΙΚΤΥΟ (LAN) (Λειτουργικό Σύστηµα Windows 98/Millennium Ed.) Εισαγωγή Για να µπορεί ένας υπολογιστής να συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο θα πρέπει κατ αρχήν να βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 Προϋπόθεση: έχει ολοκληρωθεί., η σύνδεση των καρτών δικτύου στις θύρες RJ45 ενός router/switch. Στην περίπτωση δομημένης καλωδίωσης οι κάρτες δικτύου συνδέονται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία από τη Θεωρία

Βασικά στοιχεία από τη Θεωρία 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 17 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Τα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ H ΥΠΗΡΕΣΙΑ DHCP Αν είστε ένας διαχειριστής δικτύου (network administrator),σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "ip conflicts", εν όσο προσπαθείτε να ρυθμίσετε τις διευθύνσεις ip των hosts στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ιοργάνωση: : Σύµβουλος Πληροφορικής & ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ε Α Αθήνας ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μέρος 3 ο : Θέµατα ικτύωσης Εισηγητές: Ζάχος Κωνσταντίνος, Λιάσκας Ταξιάρχης, Παπαϊωάννου Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΕΒΡΟΥ. Καλτσίδης Χρήστος

ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΕΒΡΟΥ. Καλτσίδης Χρήστος Καλτσίδης Χρήστος Μάρτιος 2009 Υπηρεσία Φιλοξενίας Ιστοσελίδων στο ΠΣΔ Η υπηρεσία φιλοξενίας σελίδων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έχει σκοπό την προβολή των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων και του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Εγχειρίδιο λογισμικού 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...3 ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ...4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ...5 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ...6 ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ

Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ Ρυθμίςεισ δικτύου ςτα Windows XP Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Ρυκμίςεισ δικτφου ςτα Windows XP Σα Windows XP υποςτηρίζουν πολλά πρωτόκολλα επικοινωνίασ. Θα επικεντρωθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση με τα Windows XP

Δικτύωση με τα Windows XP Δικτύωση με τα Windows XP Εισαγωγή Η δημιουργία τοπικού δικτύου σε περιβάλλον Windows XP αποτελεί πλέον απλή υπόθεση, αφού, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από το να

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης λειτουργιών σάρωσης XE3024EL0-2 Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες για: Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail στη σελίδα 1 Εγκατάσταση της λειτουργίας Σάρωση σε θυρίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών ιαχείριση ιαχείριση σε περιβάλλον Web Τηλεδιαχείριση Πλεονεκτήµατα Κοινή χρήση Internet - Μία σύνδεση internet ευρείας περιοχής προσφέρει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πατάμε στο εικονίδιο του δικτύου (κάτω δεξιά) και κάνουμε κλικ στο Άνοιγμα Κέντρου Δικτύου και κοινής χρήσης

Πατάμε στο εικονίδιο του δικτύου (κάτω δεξιά) και κάνουμε κλικ στο Άνοιγμα Κέντρου Δικτύου και κοινής χρήσης Δραστηριότητα 5: Διευθύνσεις IP για Η/Υ με Windws 7 Βιβλιογραφία: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»,Γ Τάξη ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑ.Λ., Κωνσταντοπούλου Μ.,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα συσκευασίας

Περιεχόμενα συσκευασίας Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Κεφάλαιο 3: Σχεδίαση γραφικών...78 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση εικόνων...111 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο N I

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο N I Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο N I - 7 0 7 5 1 3 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ό Μ Ε Ν Α Τ Η Σ Σ Υ Σ Κ Ε Υ Α Σ Ί Α Σ 4 Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ά Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ά 4 Χ Ρ Ή Σ Η 4 Ε Γ Κ Α Τ Ά Σ Τ Α Σ Η Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Ύ 5 Δ Ι Α Μ Ό

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης

Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης Πίνακας περιεχομένων Προετοιμασία...3 Σύνδεση του βιντεοπροβολέα με τον υπολογιστή σας...3 Ενσύρματη σύνδεση... 3 Εξ αποστάσεως έλεγχος του βιντεοπροβολέα μέσω προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανδρέας Παπαζώης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Περιεχόμενα Εργ. Μαθήματος Διεύθυνση MAC Πρωτόκολλο DNS Πρωτόκολλο DHCP Σχετικές ρυθμίσεις στον «Πίνακα Ελέγχου» των Windows 2/10 Διεύθυνση MAC Είναι ένας μοναδικός

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα συσκευασίας

Περιεχόμενα συσκευασίας Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Περιεχόμενο Ubuntu 12.04 ltsp Εγκατάσταση Λειτουργικού Εγκατάσταση scripts Κέντρο Λογισμικού Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Το διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου απευθύνεται σε όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταχωρήσει τα ονόματα χώρου τους (domain names) μέσα από το σύστημα καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Εργαστήριο 10 ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Στόχος Ο στόχος του παρόντος εργαστηρίου είναι διττός: από τη μία πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αντιµετώπισης προβληµάτων λειτουργίας και διασύνδεσης υπολογιστή µε το τοπικό δίκτυο

Οδηγός αντιµετώπισης προβληµάτων λειτουργίας και διασύνδεσης υπολογιστή µε το τοπικό δίκτυο Οδηγός αντιµετώπισης προβληµάτων λειτουργίας και διασύνδεσης υπολογιστή µε το τοπικό δίκτυο Εισαγωγή Η σωστή λειτουργία ενός υπολογιστή ή οποιασδήποτε δικτυακής συσκευής που είναι συνδεδεµένη στο εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Σύντομη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Πνευµατικά δικαιώµατα και Άδεια χρήσης 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να δημιουργείς έναν domain controller, σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows Server 2003. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ MODEM Το Κέντρο Λειτουργίας και ιαχείρισης ικτύου του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα Dial-up σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολογητής Smart WiFi AC1600

Δρομολογητής Smart WiFi AC1600 Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολογητής WiFi N150 (N150R)

Δρομολογητής WiFi N150 (N150R) Easy, Reliable & Secure Οδηγός εγκατάστασης Δρομολογητής WiFi N150 (N150R) Εμπορικά σήματα Οι επωνυμίες και τα ονόματα προϊόντων είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα των αντίστοιχων κατόχων τους.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα συσκευασίας

Περιεχόμενα συσκευασίας Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Apple, Bonjour, Macintosh, Mac OS και Safari αποτελούν εµπορικά σήµατα της Apple Computer, Inc. στις Ηνωµένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Τα Apple, Bonjour, Macintosh, Mac OS και Safari αποτελούν εµπορικά σήµατα της Apple Computer, Inc. στις Ηνωµένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες. Copyright 2007 Xerox Corporation. Με επιφύλαξη παντός δικαιώµατος. Τα µη δηµοσιευµένα δικαιώµατα προστατεύονται από το νόµο περί πνευµατικής ιδιοκτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών. Τα XEROX, CentreWare, ControlCentre,

Διαβάστε περισσότερα

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ N I - 7 0 7 5 3 2 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ά b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s Κατ αρχήν, σας ευχαριστούμε για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Πλεονεκτήµατα Κοινή χρήση Internet - Μία σύνδεση internet ευρείας περιοχής προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης internet από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Προσθήκες Σε οθόνη «ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Προσθήκες Σε οθόνη «ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Προσθήκες 2009 Σε οθόνη «ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ» Έχει προστεθεί ένα πλήκτρο «Αντιγρ.» το οποίο ενεργοποιείται στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς μόνο. Πατώντας το, δημιουργείται ένα αντίγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή συστήματος ασφαλείας ενεργοποίησης εκτέλεσης DOS εφαρμογών Singular και των αντίστοιχων 32 bit

Αλλαγή συστήματος ασφαλείας ενεργοποίησης εκτέλεσης DOS εφαρμογών Singular και των αντίστοιχων 32 bit Αλλαγή συστήματος ασφαλείας ενεργοποίησης εκτέλεσης DOS εφαρμογών Singular και των αντίστοιχων 32 bit Γενικές πληροφορίες Από την έκδοση 9.70 EUROFASMA ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και 9.20 EUROFASMA ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ρομολογητής WiFi N300 (N300R)

ρομολογητής WiFi N300 (N300R) Easy, Reliable & Secure Οδηγός εγκατάστασης ρομολογητής WiFi N300 (N300R) Εμπορικά σήματα Οι επωνυμίες και τα ονόματα προϊόντων είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα των αντίστοιχων κατόχων τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004 Η ευπάθεια του διακοµιστή MicroServer της Xerox πιθανόν να µην επιτρέψει την πρόσβαση στην υπηρεσία. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP Διαδικασία δικτύωσης PC μέσω modem Στις επόμενες παραγράφους περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική έκδoση. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Κατάλογος ορολογίας. Powerline Adapter

Ελληνική έκδoση. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Κατάλογος ορολογίας. Powerline Adapter Powerline Adapter Παρακαλούμε σημειώστε! Μην εκθέτετε τον Powerline Adapter σε ακραίες θερμοκρασίες. Μην τοποθετείτε τη συσκευή σε άμεση επαφή με το φως του ηλίου ή σε άμεση εγγύτητα με συσκευές ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Εντολέσ δικτυακών πρωτοκόλλων ςε Windows/Unix Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Εντολζσ δικτφου ςε Windows/Unix ε προηγούμενο εργαςτήριο παρουςιάςτηκαν οι παρακάτω εντολέσ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική έκδoση. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Κατάλογος ορολογίας. Powerline Adapter

Ελληνική έκδoση. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Κατάλογος ορολογίας. Powerline Adapter Powerline Adapter Παρακαλούμε σημειώστε! Μην εκθέτετε τον Powerline Adapter σε ακραίες θερμοκρασίες. Μην τοποθετείτε τη συσκευή σε άμεση επαφή με το φως του ηλίου ή σε άμεση εγγύτητα με συσκευές ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των σχολείων Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET 1) Συνδέουμε το καταγραφικό και τον Η/Υ με το ίδιο ADSL Router. 2) Έπειτα θα πρέπει να βρούμε την IP διεύθυνση που έχει το Router. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη έναρξη. NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Γρήγορη έναρξη. NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Γρήγορη έναρξη NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Έναρξη χρήσης Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Δρομολογητή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Εγκατάσταση για Windows XP και Vista. Ελληνική έκδοση. LW056V2 Sweex - Ασύρματος προσαρμογέας LAN Cardbus 54 Mbps

Εισαγωγή. Εγκατάσταση για Windows XP και Vista. Ελληνική έκδοση. LW056V2 Sweex - Ασύρματος προσαρμογέας LAN Cardbus 54 Mbps LW056V2 Sweex - Ασύρματος προσαρμογέας LAN Cardbus 54 Mbps Εισαγωγή Μην εκθέτετε τον ασύρματο προσαρμογέα LAN Cardbus 54 Mbps της Sweex σε ακραίες θερμοκρασίες. Μην τοποθετείτε τη συσκευή σε άμεση ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Κάμερα. Δικτυακή κάμερα cube. Συνοπτικός οδηγός λειτουργίας-ελληνικά. Ο παρών συνοπτικός οδηγός αφορά στα εξής μοντέλα: UD.

Κάμερα. Δικτυακή κάμερα cube. Συνοπτικός οδηγός λειτουργίας-ελληνικά. Ο παρών συνοπτικός οδηγός αφορά στα εξής μοντέλα: UD. Κάμερα Δικτυακή κάμερα cube Συνοπτικός οδηγός λειτουργίας-ελληνικά Ο παρών συνοπτικός οδηγός αφορά στα εξής μοντέλα: UD.6L0201B1273A01EU 1 Κανονιστικές πληροφορίες Δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ Το προϊόν αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux 1 Πι νακας περιεχομε νων ΓΕΝΙΚΆ... 3 ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ... 4 LINUX MYSQL ASTERISK - UTILITIES... 4 ACCS (ALTEC CALL CENTER SERVER)... 5 Εγκατάσταση σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Περιεχόμενα συσκευασίας 1 Εισαγωγή στο υλικό Εξωτερική περιγραφή ΔΙΑΦΟΡΕΣ Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ QUARKXPRESS & QLA SERVER

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ QUARKXPRESS & QLA SERVER ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ QUARKXPRESS & QLA SERVER Quark License Administrator (QLA) Εγχειρίδιο εγκατάστασης Τι είναι ο QLA O Quark License Administrator (QLA) είναι μια δικτυακή εφαρμογή διαχείρισης αδειών

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης Άκουσµα ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα 1 Το λογισµικό «Άκουσµα»... 3 2 Πλοήγηση στο λογισµικό... 3 2.1 Επιλογή χρήστη...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόµενα της συσκευασίας. Ελληνική Έκδοση. LC Ασύρµατος ευρυζωνικός δροµολογητής 11g Sweex

Εισαγωγή. Περιεχόµενα της συσκευασίας. Ελληνική Έκδοση. LC Ασύρµατος ευρυζωνικός δροµολογητής 11g Sweex LC000070 Ασύρµατος ευρυζωνικός δροµολογητής 11g Sweex Εισαγωγή Πρώτ' απ' όλα θα θέλαµε να σας ευχαριστήσουµε που αγοράσατε τον ασύρµατο δροµολογητή 11g Sweex. Με αυτόν τον δροµολογητή, µπορείτε γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 Η ευπάθεια του διακοµιστή διαδικτύου MicroServer της Xerox ενδέχεται να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΝ ΕΣΗ ΤΟΥ NETMOD ΜΕ ΤΟΝ Η/Υ

2. ΣΥΝ ΕΣΗ ΤΟΥ NETMOD ΜΕ ΤΟΝ Η/Υ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή... 2 Σύνδεση του netmod me ton Η/Υ... 3 Εγκατάσταση του netmod σε win 9x/me... 5 Εγκατάσταση µε υποστήριξη pnp... 5 Χειροκίνητη εγκατάσταση netmod...10 Οδηγίες σύνδεσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Διαχείριση Δικτύων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Εργαστηριακή Άσκηση Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Σημείωση : Η άσκηση αναφέρεται σε εντολές των Windows. Υπάρχουν παρόμοιες

Διαβάστε περισσότερα