Η Οικογένεια Take Care

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Οικογένεια Take Care"

Transcript

1 Η Οικογένεια Take Care Διάλογοι περί υγείας

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι «Διάλογοι περί υγείας» έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γλωσσικών δεξιοτήτων για θέματα υγείας στην Κύπρο. Όταν οι άνθρωποι δε νιώθουν καλά ή πάσχουν από κάποια ασθένεια επισκέπτονται το γιατρό για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Αν όμως δε μιλούν Ελληνικά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επικοινωνία τους με το γιατρό ή το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια και θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ασθενών και του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης. Οι κύριοι χαρακτήρες του βιβλίου είναι τα μέλη της οικογένειας Take Care η μητέρα, ο πατέρας, η κόρη, ο γιός και η γιαγιά. Θα τους δείτε να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα υγείας. Για παράδειγμα να υπογράφουν συμβόλαιο για ασφάλεια υγείας, να πηγαίνουν στο γιατρό, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο ή να αγοράζουν φάρμακα από το φαρμακείο. Θα συμμετέχετε στις συζητήσεις τους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και θα ακούσετε μερικές χρήσιμες συμβουλές πρόληψης. Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 θεματικές ενότητες και καθεμία περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά, φράσεις και διαλόγους. Επιπλέον, κατονομάζονται τα μέρη του ανθρωπίνου σώματος και κάποια συνήθη συμπτώματα. Οι «Διάλογοι περί υγείας» είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του έργου Take Care ο Οδηγός Ορολογιών Ιατρικής Περίθαλψης για Μετανάστες δημιουργήθηκε από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία). Περιλαμβάνει επίσης ένα Λεξικό και μια αφίσα με Υγειονομικές Δομές. Το Λεξικό περιέχει λέξεις από κάθε θεματική ενότητα μεταφρασμένες σε 17 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το βιβλίο «Διάλογοι περί υγείας». Οι Δομές Υγειονομικής Περίθαλψης παρέχουν πληροφορίες για το σύστημα περίθαλψης της χώρας όσον αφορά επείγοντα περιστατικά, ασφάλεια ζωής, παθολόγο, τοκετό, περίθαλψη ηλικιωμένων κ.λ.π. Ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό, μαζί με Ασκήσεις για αυτόνομη μελέτη και το Γλωσσικό Κουτί Πρώτων Βοηθειών για διευκόλυνση της επικοινωνίας του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης με μετανάστες σε επείγοντα περιστατικά, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου: Η Οικογένεια Take Care Πατέρας Μητέρα Κόρη Γιός Ασφάλεια Υγιεινός τρόπος ζωής / Πρόληψη Ατυχήματα / Επείγοντα / Τραύμα Επίσκεψη στον παθολόγο Στο νοσοκομείο Χρόνιες Ασθένειες Στον οδοντίατρο Εγκυμοσύνη και παιδική υγεία Ψυχική και Νευρολογική Υγεία Τρίτη ηλικία και Υγεία Φυσιοθεραπεία ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βιβλίο «Διάλογοι περί υγείας» και τα άλλα προϊόντα του έργου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ στόχο να διδάξουν ιατρική και ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι είναι σωστά ως προς τις πληροφορίες που παρέχουν για ιατρικά θέματα και θεραπείες. Ο μοναδικός σκοπός των καταστάσεων που περιγράφονται στο βιβλίο είναι να παρουσιάσουν τη χρήση της γλώσσας σε συγκεκριμένα θέματα υγείας. Γιαγιά Στο Φαρμακείο Μέρη του Σώματος Συνήθη συμπτώματα 14

3 Ασφάλεια πράκτορας ετήσια ασφάλιστρα ωφελήματα κοινή συνεισφορά όρια κάλυψης υγεία εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ασφάλεια υγείας κάρτα ασφάλισης υγείας ασφαλιστικό συμβόλαιο ασφαλιστική εταιρεία ασφαλιστική κάλυψη αριθμός ασφάλισης διαμεσολαβητής/μεσολαβητής μηνιαία τέλη κατ οίκον νοσηλεία με προσωπική ευθύνη συνεισφορά πολιτική συμπληρωματική ασφάλιση Ο πατέρας πηγαίνει σε μια Ασφαλιστική Εταιρεία για να υπογράψει ένα συμβόλαιο για την οικογένειά του. Φράσεις Ευχαριστώ. Χρειάζομαι πληροφορίες για ασφάλεια υγείας. Οικογενειακή. Για μένα, την έγκυο σύζυγό μου και τα παιδιά μας την κόρη μας 14 ετών και το γιό μας 5. Καλημέρα. Τι μπορώ να κάνω για σας; Ατομική ή οικογενειακή; Ορίστε εδώ υπάρχουν πληροφορίες για τα σχέδιά μας στον τομέα της υγείας με τις ασφαλιστικές καλύψεις και τα ασφάλιστρα. Θα ήθελα να υπογράψω ένα συμβόλαιο ασφάλισης. Πόσο είναι τα ετήσια/μηνιαία ασφάλιστρα; Πότε θα πάρω την κάρτα υγείας μου; Ποιος είναι ο διαμεσολαβητής/μεσολαβητής πράκτορας; Ποια είναι τα ασφαλιστικά όρια και τα ωφελήματα;

4 Υγιεινός τρόπος ζωής / Πρόληψη δραστήριος λειτουργία του σώματος ποδηλασία χορός πίνω νερό έγκαιρη ανίχνευση υγιεινή διατροφή ασκήσεις γρήγορο φαγητό φρούτα υγιής υγιεινός τρόπος ζωής τζόκινγκ πρόληψη γλυκά κολύμπι χαλαρώνω ανεπεξέργαστο φαγητό λαχανικά βιταμίνες περπάτημα ολικής αλέσεως Η οικογένεια Take Care έλαβε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για έναν υγιεινότερο τρόπο διαβίωσης. Τρώτε υγιεινά! Τρώτε πρωινό και μην παρακάμπτετε γεύματα! Τρώτε/χρησιμοποιήστε ανεπεξέργαστες τροφές. Η οικογένεια Take Care προτείνει τρόπους για το πώς να είναι περισσότερο δραστήριοι. Ας πάμε από τις σκάλες. Πάμε για κολύμπι. Πάμε για ποδήλατο. Η γιαγιά έχει κάποιες καλές ιδέες για την πρόληψη. Σας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες. Περιορίστε τα γλυκά, το γρήγορο φαγητό και το αλκοόλ. Πάμε για χορό. Να κάνετε τακτικά εξετάσεις. Πίνετε αρκετό νερό. Είναι απαραίτητο για το σώμα μας. Ας περπατήσουμε. Προτιμώ το τζόκινγκ. Μην καπνίζετε. Να βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση. Να παίρνετε τα φάρμακά σας στην ώρα σας. Να είστε θετικοί! Να χαίρεστε τη ζωή!

5 Ατυχήματα / Επείγοντα / Τραύματα ατύχημα αλλεργική αντίδραση ασθενοφόρο τσίμπημα αιμορραγία πίεση αίματος σπασμένο καίω (το χέρι μου) πόνος στο στήθος πνίξιμο έχει τις αισθήσεις του επείγοντα αίθουσα επειγόντων περιστατικών αριθμός έκτακτη ανάγκης λιποθυμία πρώτες βοήθειες κάταγμα έμφραγμα χτυποκάρδι βοήθεια τραυματίας μονάδα εντατικής θεραπείας μούδιασμα πόνος παλμός λαχανιασμένος εγκεφαλικό τραύμα αναίσθητος πληγή Ο πατέρας παθαίνει έμφραγμα και η μητέρα καλεί το 112. Χρήσιμες συμβουλές πρώτων βοηθειών Έμφραγμα Ξαπλώστε τον ασθενή σε μια βολική θέση. Καλέστε το 112. Σύντομες φράσεις Σπασμένο κόκαλο Νομίζω ότι ο άντρας μου έπαθε έμφραγμα. Ακινητοποιείστε το σπασμένο μέλος για να εμποδίσετε αχρείαστες κινήσεις μέχρι να φτάσει ο γιατρός. Έχει τις αισθήσεις του; Έχω αλλεργική αντίδραση. Τι συμπτώματα έχει; Έχει πόνο στο στήθος, μούδιασμα στο αριστερό του χέρι και είναι λαχανιασμένος. Έρχεται ασθενοφόρο. Ναι τις έχει. Πυρετός Έπεσα από τις σκάλες και χτύπησα το κεφάλι μου. Έσπασα το πόδι μου / το χέρι μου. Χρειάζομαι βοήθεια. Έκαψα το χέρι μου. Ένα μωρό ή παιδί έχει υψηλό πυρετό. Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα και δώστε του υγρά όπως νερό ή χυμό.

6 Επίσκεψη στον παθολόγο Φράσεις Θα μετρήσω το σφυγμό σας. Ανησυχώ. Αισθάνομαι άρρωστος/ αδύναμος/ζαλισμένος. ραντεβού Συνέχεια νυστάζω. πίεση αίματος αιματολογική εξέταση ενοχλήσεις ζαλισμένος παθολόγος γρίπη πονοκέφαλος υψηλός πυρετός άρρωστος αρρώστια εργαστηριακά αποτελέσματα περίοδος/ εμμηνόρροια Θα πάρω τη θερμοκρασία σας. Θα πάρω την πίεσή σας. Θα σας Έχω αϋπνίες. Έχασα βάρος. Έχω πολύ στρες. Θα σας δέσω την πληγή. εγκυμοσύνη κάνω μία ιατρική συνταγή ένεση. Ανοίξτε το στόμα παραπεμπτικό σας παρακαλώ βεβαίωση αναρρωτικής άδειας νυσταγμένος πονόλαιμος στομαχόπονος πίνω τρώω μένω νηστικός παίρνω βάρος χάνω βάρος κοιμάμαι Πρέπει να μείνετε νηστικοί (μη φάτε και μην πιείτε τίποτα). Η μητέρα επισκέπτεται το γιατρό. Τι έχετε; και πείτε «αα». Δε νιώθω πολύ καλά. Κάνω εμετό κάθε πρωί. εξέταση ούρων Έχετε πυρετό; Όχι. Αλλά ζαλίζομαι. εμετός αδυναμία Έχετε πονοκέφαλο; ανησυχία Όχι. Η περίοδός σας είναι κανονική; Όχι. Θα συνιστούσα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

7 Στο νοσοκομείο Ο πατέρας έχει προβλήματα με το στομάχι του και πήγε στο νοσοκομείο για μερικές εξετάσεις. Συζητά τα αποτελέσματα με το γιατρό. αλλεργική αντίδραση διάγνωση χώνεψη γιατρός τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείο μονάδα εντατικής θεραπείας (εσωτερικός) παθολόγος εργαστήριο/χημείο ιατρικό ιστορικό νευρολόγος νοσοκόμα παυσίπονο κάνω εγχείριση ειδικός χειρούργος χειρουργείο θεραπεία να πάρει εξιτήριο δίνω συγκατάθεση θεραπεύω κάνω δίαιτα εξετάζω χτυπώ αναρρώνω υποφέρω από τον πόνο θεραπεία αίθουσα αναμονής πτέρυγα νοσοκομείου επίσκεψη ιατρών/νοσοκόμων στους θαλάμους ασθενών Χρειάζεται να κάνω εγχείριση; Ναι. Θα χρειαστεί η συγκατάθεσή σας. Παρακαλώ συμπληρώστε αυτή τη φόρμα. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω; Είμαι αλλεργικός στην πενικιλίνη. Πόσο θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο; Θα σας πάμε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρακαλώ μη φάτε και μην πιείτε τίποτα πριν το χειρουργείο. Έχετε κάποια αλλεργία; Θα πάρετε εξιτήριο σε λίγες μέρες. Μετά το χειρουργείο, ο πατέρας πρέπει να μείνει λίγες μέρες στο νοσοκομείο. Κατά την επίσκεψη στους θαλάμους ο γιατρός μιλά μαζί του. Πώς νιώθετε σήμερα; Κοιμάστε τα βράδια; Πονάω ακόμα από το χειρουργείο. Δεν μπορώ να πάω τουαλέτα. Μόνο με παυσίπονα. Χρειάζεστε κι άλλο χρόνο για να αναρρώσετε. Πότε μπορώ να αρχίσω να τρώω και πάλι κανονικά. Μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή μόλις αποκατασταθεί η πεπτικής σας λειτουργία.

8 Χρόνιες Φράσεις Ασθένειες Aids Αλτσχάιμερ αρθρίτιδα άσθμα τύφλωση καρκίνος καρδιαγγειακή νόσο μεταδοτικό κώφωση διαβήτης δίαιτα επιληψία πολυουρία καρδιακή ανεπάρκεια κληρονομικότητα ανοσοποιητικό σύστημα λοίμωξη λοιμώδες νόσημα φλεγμονή οστεοπόρωση επίπονο πάρκινσον πνευμονία ρευματισμοί κλονισμός εξαντλημένος υποφέρω από διαβήτη όγκος έλκος Νιώθω εξαντλημένος. Έχω δυσκολίες στον ύπνο μου. Νιώθετε συχνά κουρασμένος; Η γιαγιά δε νιώθει καλά και πηγαίνει στο γιατρό. Δε νιώθω καλά. Το πόδι μου είναι πρησμένο και πονά. Έχω πρόβλημα στο περπάτημα. Και διαρκώς διψάω. Ναι, αλλά σηκώνομαι για τουαλέτα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πονά το γόνατό μου. Υποφέρει κάποιος στην οικογένειά σας από διαβήτη; Κοιμάστε καλά; Τρέμουν τα χέρια μου. Τρώτε πολλά γλυκά; Θα σας στείλω για εξετάσεις ούρων και αίματος για να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα.

9 Στον οδοντίατρο αναισθητικό σιδεράκια γέφυρα κυνόδοντας κουφάλα μασάω σπασμένο καθαρισμός κορόνα οδοντικό νήμα ακτινογραφία δοντιού οδοντίατρος τροχός σφράγισμα ραγισμένο εμφύτευμα τραπεζίτης στοματικό διάλυμα μουδιασμένος νεύρο στοματική υγιεινή πλάκα ρίζα ευαισθησία στο κρύο/ζεστό τσίμπημα πέτρα δόντι θήκη δοντιού οδοντόβουρτσα λεύκανση δοντιών Φράσεις Η κόρη έχει πονόδοντο εδώ και μερικές μέρες και πάει να δει το γιατρό. Η γιαγιά έχει προβλήματα με τη γέφυρα. Ανοίξτε το στόμα σας παρακαλώ! Κλείστε το στόμα σας παρακαλώ! Ξεπλύνετε το στόμα σας παρακαλώ! Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια καλύτερα. Πρέπει να αφαιρέσετε το νεύρο. Έχω πονόδοντο εδώ και κάποιες μέρες και χειροτερεύει. Είναι ένας από τους κυνόδοντες. Κυρίως όταν τρώω. Ναι, πολύ. Αισθάνομαι τη γέφυρα χαλαρή και το φαγητό μπαίνει μέσα. Δε μπορώ να μασήσω πια από αυτή την πλευρά. Πονά συνέχεια; Είναι ευαίσθητο στο κρύο ή τη ζέστη; Πολύ πιθανόν να υπάρχει τρύπα στο δόντι. Ανοίξτε το στόμα σας παρακαλώ. Ναι χρειάζεστε σφράγισμα! Θα κάνουμε αναισθησία. Αφήστε με να δω Ναι, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτή τη γέφυρα, είναι παλιά. Μπορείτε να κλείσετε το στόμα σας τώρα. Τι επιλογές έχουμε; Θα το διαβάσω προσεκτικά και θα σας πω. Ορίστε ένα φυλλάδιο με σχετικές πληροφορίες.

10 Εγκυμοσύνη και παιδική Η μητέρα ξέρει ότι είναι έγκυος και κάνει μία λίστα με ερωτήσεις προς την ασφαλιστική της εταιρεία. υγεία προετοιμασία για τον τοκετό θηλασμός τσεκ απ γεννώ γαστρεντερικός σωλήνας γυναικολόγος πυρετός μητρική φροντίδα άδεια μητρότητας ιλαρά μαία πρωινή αδιαθεσία μαγουλάδες παιδίατρος εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης γυμναστική πριν και μετά τον τοκετό προγεννητικός έλεγχος ευλογιά εμβολιάζομαι κάνω εμετό πόνος στην κοιλιά εμβολιασμός εμβόλιο Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για μωρά; Που μπορώ να γεννήσω; Που μπορώ να κάνω γυμναστική πριν από τον τοκετό και μετά; Που μπορώ να κάνω μαθήματα ανώδυνου τοκετού; Που μπορώ να αναζητήσω μαία; Τι ισχύει σχετικά με την άδεια μητρότητας; Τι ισχύει για τη γονική άδεια; Ο γιός έχει πόνο στην κοιλιά και κάνει εμετούς όλη τη νύχτα. Η μητέρα παίρνει παραπεμπτικό και κλείνει ραντεβού με τον παιδίατρο. Καλημέρα σας, τι μπορώ να κάνω για το νεαρό μας; Έκανε εμετούς όλη νύχτα και δεν μπορεί να φάει τίποτα. Κάνει εμετό και όταν πίνει υγρά; Όχι, μπορεί να πιεί λίγο τσάι. Ναι, το πρωί είχε 38 o C. Έχει πυρετό; Είναι αρκετά υψηλός για πρωί. Πρέπει να μείνει στο κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετά υγρά. Θα πάρετε φάρμακα για να ρίξετε τον πυρετό και να σταθεροποιήσετε το γαστρεντερικό σύστημα. Αν δεν βελτιωθεί μέχρι αύριο ελάτε πάλι σας παρακαλώ.

11 Ψυχική και Νευρολογική Υγεία εθισμένος ανήσυχος όρεξη εγκεφαλική διαταραχή αιτία διάσειση μελαγχολικός μελαγχολία διατροφική διαταραχή συναισθηματική διαταραχή εξέταση κούραση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ευερεθιστότητα ομιλία/λόγος νευρικός νευρικό σύστημα εμμονή κρίση πανικού πίεση συνομηλίκων ψυχίατρος ψυχολογικό τραύμα ψυχολόγος κρίση αυτοπεποίθηση άγχος σύμπτωμα καταστρέφω καθορίζω ξεκουράζω Φράσεις Έχω πολύ άγχος. Είμαι πολύ ανήσυχος. Έχω συχνά κρίσεις πανικού. Δεν έχω όρεξη. Θέλω συχνά να μένω μόνος. Δεν έχω ενέργεια. Η μητέρα επισκέπτεται ένα νευρολόγο γιατί ανησυχεί για το γιό της. Οι γονείς πηγαίνουν σε μία διάλεξη για την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους. Κάνουν κάποιες ερωτήσεις στον ομιλητή. Χρειάζεστε ξεκούραση. Δεν πρέπει να έχετε εμμονές. Πρέπει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πρέπει να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Πρέπει να δείτε έναν ειδικό. Θα μπορούσατε να ενταχθείτε σε μια ομάδα στήριξης. Γιατρέ μου, το παιδί μου είχε μία κρίση ενώ κοιμόταν χθες το βράδυ. Όχι δεν έχει. Πιστεύετε ότι έχει κάποια εγκεφαλική διαταραχή; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν το ποτό; Αυτό έχει ξανασυμβεί; Ας κάνουμε κάποια τεστ για να προσδιορίσουμε την αιτία. Πώς επιδρά σε κάποιον το αλκοόλ; Το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να βλάψει το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Συχνά ξεκινούν να πίνουν λόγω της πίεσης των συνομηλίκων. Πίνουν επειδή πίνουν και οι φίλοι τους. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας; Οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και σε επαγρύπνηση.

12 Τρίτη ηλικία και Υγεία βοήθημα στήριξης σπασμένο χέρι σπασμένο πόδι γύψος πλούσιο σε ασβέστιο δυσκοιλιότητα αφυδάτωση χάνω την πνευματική ικανότητα άνοια ζαλάδα κάταγμα κάταγμα υγειονομική περίθαλψη ηλικιωμένων βοηθήματα ακοής υπέρταση απώλεια ισορροπίας κενά μνήμης φυσική άσκηση φυσιοθεραπευτής κέντρο αποκατάστασης ασκούμαι προλαμβάνω ακτινολογικό εργαστήριο ZOUT Η γιαγιά έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο σπίτι. Πονά πολύ το χέρι μου γιατρέ. Όχι, έπεσα και χτύπησα το χέρι μου. Η γιαγιά έχει προβλήματα ακοής και επισκέπτεται έναν ειδικό. Μια αφίσα με συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους. Αισθάνεστε συχνά αυτόν τον πόνο; Ας περάσουμε στο ακτινολογικό για να δούμε αν έχει σπάσει. Λίγο αργότερα Χμ, δυστυχώς είναι σπασμένο. Θα πρέπει να βάλουμε ένα στήριγμα ή γύψο. Για πόσο καιρό θα πρέπει να φορώ το γύψο; Έχω πρόβλημα με την ακοή μου. Δεν ακούω τι μου λένε οι άλλοι και δίνω αστείες ZOUT απαντήσεις. Ανοίγω τη φωνή της τηλεόρασης πολύ δυνατά. Πρέπει να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Για ένα μήνα τουλάχιστον. Ίσως θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα φυσιοθεραπευτή μετά. Θα εξετάσω τα αυτιά σας. Ίσως χρειάζεστε ακουστικό βοήθημα. Η μείωση του αλατιού στο φαγητό σας προλαμβάνει την υπέρταση. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που εξασκούν το μυαλό σας όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική. Γίνετε μέλος ενός τοπικού συλλόγου για ηλικιωμένους. Να περνάτε χρόνο έξω από το σπίτι και να τρώτε φαγητά πλούσια σε ασβέστιο. Έτσι θα προστατευτούν τα κόκαλά σας και θα αποφύγετε σπασίματα.

13 Φυσιοθεραπεία Ο πατέρας έχει προβλήματα με τη μέση του και επισκέπτεται έναν φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής του δίνει οδηγίες. μπρούμυτα ανάσκελα μασάζ κινητικότητα μύες δύναμη ενεργοποιώ λυγίζω χτίσιμο μυϊκής μάζας χτυπώ/πονώ κινώ χαλαρώνω ανακουφίζω από την ένταση τεντώνω ασκούμαι σφίγγω Γυρίστε ανάσκελα. Γυρίστε στα αριστερά. Γυρίστε στα δεξιά. Τεντώστε τα χέρια σας. Κινηθείτε αργά. Γυρίστε. Ξαπλώστε μπρούμυτα. Θα σας κάνω μασάζ. Παρακαλώ πείτε μου αν πονά.

14 Στο Φαρμακείο επίδεσμος πριν/μετά/μαζί με το φαγητό κάψουλες φάρμακα χωρίς συνταγογράφηση κρέμα ημερήσια δόση απολυμαντικό επίδεσμος σταγόνες φαρμακοποιός αναβράζοντα δισκία ημερομηνία λήξης ομοιοπαθητική μολυσμένο ανοσοποιητικό σύστημα φύλλο οδηγιών (για φάρμακα) φαρμακευτική αγωγή αλοιφή παυσίπονο φαρμακοποιός χάπι γύψος συνταγή ευαισθησία σε παρενέργειες σιρόπι δισκία δημιουργία αντίστασης πληγή με πύον ανεκτικότητα Φράσεις Αυτό αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα; Δε χρειάζεστε συνταγή για αυτό το φάρμακο. Η μητέρα νιώθει ότι θα κρυολογήσει και πηγαίνει στο φαρμακείο. Νομίζω ότι θα κρυολογήσω και χρειάζομαι κάτι να ενισχύσω τον οργανισμό μου. Θα σας συνιστούσα αυτό το φάρμακο. Χορηγείτε χωρίς συνταγή. Εντάξει, τι είναι; Έχει παρενέργειες; Εντάξει, ακούγεται καλό, θα το πάρω. Σταγόνες παρακαλώ. Πόσο συχνά πρέπει να τις παίρνω; Ευχαριστώ, αντίο. Ο πατέρας χρειάζεται μια αλοιφή για το γιό του και πηγαίνει στο φαρμακείο. Ο γιός μου έχει μια πληγή στο πόδι. Είναι μολυσμένη. Χρειαζόμαστε μια αλοιφή. Είναι 5 χρονών. Εντάξει, ωραία. Θα χρειαστώ και μερικούς επιδέσμους επίσης. Ναι, θα πάρω και από τα δύο. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Είναι ομοιοπαθητικό και καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πόσο χρονών είναι ο γιός σας; Παρακαλώ, προσέξτε την ημερομηνία λήξης. Δεν έχει. Προτιμάτε σταγόνες ή ταμπλέτες; Η καθημερινή δοσολογία είναι 20 σταγόνες το πρωί και 20 σταγόνες το βράδυ. Θα πρέπει να τις παίρνετε μεταξύ των γευμάτων. Θα σας συνιστούσα αυτή. Είναι απολυμαντική. Ορίστε μερικοί μικροί επίδεσμοι. Χρειάζεστε και τσιρότο; Κρατείστε το πόδι στεγνό. Εντάξει, ευχαριστώ. Ο γιός σας θα πρέπει Μην κάνετε ντους για τις επόμενες μέρες! να δει ένα γιατρό αν Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας! δεν καλυτερέψει.

15 Μέρη του Σώματος στόμα παλάμη χέρι δάχτυλο μύτη μάτι βλέφαρο βλεφαρίδες φρύδι αυτί μάγουλο πιγούνι ρουθούνι λαιμός κεφάλι λαιμός κεφάλι μέση στήθος πόδι κόκαλα χοληδόχος κύστη έντερα συκώτι αστράγαλος φτέρνα γόνατο δάχτυλο νύχι πόδι μέτωπο χέρι οπίσθια γοφός ώμος πλάτη στομάχι ουροδόχος κύστη εγκέφαλος καρδιά νεφρά πνεύμονες δέρμα ούλα χείλη δόντι γλώσσα αγκώνας

16 Συνήθη συμπτώματα εταίροι Είδη πόνου ήπιος Γενικά Συμπτώματα πυρετός Aναπνευστικό σύστημα οξύς ναυτία βήχας σα μαχαιριά σα κάψιμο αδυναμία κούραση βήχω αίμα φλέματα κράμπες ζαλάδα καταρροή υπνηλία πονόλαιμος Kαρδιαγγειακό σύστημα ιδρώτες ρίγη απώλεια βάρους λαχάνιασμα φτέρνισμα πόνος στο στήθος αίσθημα παλμών κυνάγχη αίσθημα βάρους στο στήθος ζάλη παίρνω κιλά δίψα αιμορραγία μύτη που αιμορραγεί απώλεια όρεξης πρησμένο Συμπτώματα σχετικά με το Νευρικό Σύστημα / Ψυχολογικά ημικρανία 14 Σχετικά με το δέρμα εξάνθημα όγκος φαγούρα σημάδι μελανιά σημάδια ελιά πρήξιμο κοκκινίλα ηλιακό έγκαυμα κόψιμο φουσκάλα τσίμπημα Γαστρεντερικό σύστημα ναυτία εμετός διάρροια δυσκοιλιότητα αιμορροΐδες κρίση παράλυση συγκεχυμένη ομιλία μούδιασμα λιποθυμία ευαισθησία στο φως αμνησία άγχος κατάθλιψη προβλήματα στον ύπνο αϋπνία σύγχυση παραλήρημα Ιανουάριος 2014 Σχεδιασμός: Delian Rashkov Εικονογράφηση: Nancy Kers

17 Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων

Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων Οδηγός για Αζθενείς & Φρονηιζηές DO NOT REPRODUCE WITHOUT PERMISSION Professor David Castle Πρόεδρος Ψστιαηρικής & Σύμβοσλος Ψστίαηρος Ms. Nga Tran Ανώηερος Φαρμακοποιός,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη NORMA HELLAS S.A. VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Σερτραλίνη EPILYD Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

OMOΡΦΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΓΡΙΠΗ-ΙΩΣΕΙΣ. Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν. Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές

OMOΡΦΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΓΡΙΠΗ-ΙΩΣΕΙΣ. Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν. Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές διμηνιαια εκδοση / teυχοσ 12 / νοεμβριοσ-δεκεμβριοσ 2009 δ ιανeμεται δ ωρεaν μ eσω σ υνεργαζoμενων Φαρμακεiων OMOΡΦΙΑ Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Διατροφή ασθενών με καρκίνο Με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E. ΑγκαλίαΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Διατροφή ασθενών με καρκίνο 2 η Έκδοση Mε τη

Διαβάστε περισσότερα

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ.

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. Αλλεργίες Μάθετε πώς να προφυλαχθείτε από τον πιο ύπουλο σύμμαχο της άνοιξης, σελ. 06 Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. 24 Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

Φίλος ή εχθρός; ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ. Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων. Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ. Ακμή... ετών 30!

Φίλος ή εχθρός; ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ. Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων. Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ. Ακμή... ετών 30! Tεύχος 13 - Φεβρουάριος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή JAVIER GARAU Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΙΒΟΣ Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ ΥΓΕΙΑ Ακμή... ετών 30! ΒΑΜΠΙΡ Γιατί είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365 www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνέντευξη Διατροφή Δερματολογία Κατερίνα Λέχου: «Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας» σελ. 3 Τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Μύθοι & αλήθειες σελ. 5 Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας!

γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας! γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας! Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 7489941 Web support: www.defencenet.gr/eynet Οι δωρεάν παροχές καθώς και οι ενδεικτικές τιμές που αναγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

Bάλτε στη βαλίτσα σας EΛΛAΔA www.lifepositive.gr

Bάλτε στη βαλίτσα σας EΛΛAΔA www.lifepositive.gr Tεύχος 17 - Iούνιος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΥΓΕΙΑ Διακοπές χωρίς... παρατράγουδα ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ Στόχος μας, τα αντικαρκινικά φάρμακα χωρίς παρενέργειες ΕΦΗΒΟΙ Διακοπές μόνοι ή με τους γονείς;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη To MEDICUM COLLEGE με την πολυετή πείρα του, είναι σε θέση να προσφέρει έγκυρες γνώσεις και εξειδίκευση, σε φαρμακοποιούς, φοιτητές και βοηθούς φαρμακείων, που θέλουν να διευρύνουν το αντικείμενο της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα