Η Οικογένεια Take Care

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Οικογένεια Take Care"

Transcript

1 Η Οικογένεια Take Care Διάλογοι περί υγείας

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι «Διάλογοι περί υγείας» έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γλωσσικών δεξιοτήτων για θέματα υγείας στην Κύπρο. Όταν οι άνθρωποι δε νιώθουν καλά ή πάσχουν από κάποια ασθένεια επισκέπτονται το γιατρό για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Αν όμως δε μιλούν Ελληνικά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επικοινωνία τους με το γιατρό ή το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια και θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ασθενών και του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης. Οι κύριοι χαρακτήρες του βιβλίου είναι τα μέλη της οικογένειας Take Care η μητέρα, ο πατέρας, η κόρη, ο γιός και η γιαγιά. Θα τους δείτε να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα υγείας. Για παράδειγμα να υπογράφουν συμβόλαιο για ασφάλεια υγείας, να πηγαίνουν στο γιατρό, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο ή να αγοράζουν φάρμακα από το φαρμακείο. Θα συμμετέχετε στις συζητήσεις τους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και θα ακούσετε μερικές χρήσιμες συμβουλές πρόληψης. Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 θεματικές ενότητες και καθεμία περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά, φράσεις και διαλόγους. Επιπλέον, κατονομάζονται τα μέρη του ανθρωπίνου σώματος και κάποια συνήθη συμπτώματα. Οι «Διάλογοι περί υγείας» είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του έργου Take Care ο Οδηγός Ορολογιών Ιατρικής Περίθαλψης για Μετανάστες δημιουργήθηκε από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία). Περιλαμβάνει επίσης ένα Λεξικό και μια αφίσα με Υγειονομικές Δομές. Το Λεξικό περιέχει λέξεις από κάθε θεματική ενότητα μεταφρασμένες σε 17 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το βιβλίο «Διάλογοι περί υγείας». Οι Δομές Υγειονομικής Περίθαλψης παρέχουν πληροφορίες για το σύστημα περίθαλψης της χώρας όσον αφορά επείγοντα περιστατικά, ασφάλεια ζωής, παθολόγο, τοκετό, περίθαλψη ηλικιωμένων κ.λ.π. Ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό, μαζί με Ασκήσεις για αυτόνομη μελέτη και το Γλωσσικό Κουτί Πρώτων Βοηθειών για διευκόλυνση της επικοινωνίας του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης με μετανάστες σε επείγοντα περιστατικά, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου: Η Οικογένεια Take Care Πατέρας Μητέρα Κόρη Γιός Ασφάλεια Υγιεινός τρόπος ζωής / Πρόληψη Ατυχήματα / Επείγοντα / Τραύμα Επίσκεψη στον παθολόγο Στο νοσοκομείο Χρόνιες Ασθένειες Στον οδοντίατρο Εγκυμοσύνη και παιδική υγεία Ψυχική και Νευρολογική Υγεία Τρίτη ηλικία και Υγεία Φυσιοθεραπεία ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βιβλίο «Διάλογοι περί υγείας» και τα άλλα προϊόντα του έργου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ στόχο να διδάξουν ιατρική και ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι είναι σωστά ως προς τις πληροφορίες που παρέχουν για ιατρικά θέματα και θεραπείες. Ο μοναδικός σκοπός των καταστάσεων που περιγράφονται στο βιβλίο είναι να παρουσιάσουν τη χρήση της γλώσσας σε συγκεκριμένα θέματα υγείας. Γιαγιά Στο Φαρμακείο Μέρη του Σώματος Συνήθη συμπτώματα 14

3 Ασφάλεια πράκτορας ετήσια ασφάλιστρα ωφελήματα κοινή συνεισφορά όρια κάλυψης υγεία εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ασφάλεια υγείας κάρτα ασφάλισης υγείας ασφαλιστικό συμβόλαιο ασφαλιστική εταιρεία ασφαλιστική κάλυψη αριθμός ασφάλισης διαμεσολαβητής/μεσολαβητής μηνιαία τέλη κατ οίκον νοσηλεία με προσωπική ευθύνη συνεισφορά πολιτική συμπληρωματική ασφάλιση Ο πατέρας πηγαίνει σε μια Ασφαλιστική Εταιρεία για να υπογράψει ένα συμβόλαιο για την οικογένειά του. Φράσεις Ευχαριστώ. Χρειάζομαι πληροφορίες για ασφάλεια υγείας. Οικογενειακή. Για μένα, την έγκυο σύζυγό μου και τα παιδιά μας την κόρη μας 14 ετών και το γιό μας 5. Καλημέρα. Τι μπορώ να κάνω για σας; Ατομική ή οικογενειακή; Ορίστε εδώ υπάρχουν πληροφορίες για τα σχέδιά μας στον τομέα της υγείας με τις ασφαλιστικές καλύψεις και τα ασφάλιστρα. Θα ήθελα να υπογράψω ένα συμβόλαιο ασφάλισης. Πόσο είναι τα ετήσια/μηνιαία ασφάλιστρα; Πότε θα πάρω την κάρτα υγείας μου; Ποιος είναι ο διαμεσολαβητής/μεσολαβητής πράκτορας; Ποια είναι τα ασφαλιστικά όρια και τα ωφελήματα;

4 Υγιεινός τρόπος ζωής / Πρόληψη δραστήριος λειτουργία του σώματος ποδηλασία χορός πίνω νερό έγκαιρη ανίχνευση υγιεινή διατροφή ασκήσεις γρήγορο φαγητό φρούτα υγιής υγιεινός τρόπος ζωής τζόκινγκ πρόληψη γλυκά κολύμπι χαλαρώνω ανεπεξέργαστο φαγητό λαχανικά βιταμίνες περπάτημα ολικής αλέσεως Η οικογένεια Take Care έλαβε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για έναν υγιεινότερο τρόπο διαβίωσης. Τρώτε υγιεινά! Τρώτε πρωινό και μην παρακάμπτετε γεύματα! Τρώτε/χρησιμοποιήστε ανεπεξέργαστες τροφές. Η οικογένεια Take Care προτείνει τρόπους για το πώς να είναι περισσότερο δραστήριοι. Ας πάμε από τις σκάλες. Πάμε για κολύμπι. Πάμε για ποδήλατο. Η γιαγιά έχει κάποιες καλές ιδέες για την πρόληψη. Σας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες. Περιορίστε τα γλυκά, το γρήγορο φαγητό και το αλκοόλ. Πάμε για χορό. Να κάνετε τακτικά εξετάσεις. Πίνετε αρκετό νερό. Είναι απαραίτητο για το σώμα μας. Ας περπατήσουμε. Προτιμώ το τζόκινγκ. Μην καπνίζετε. Να βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση. Να παίρνετε τα φάρμακά σας στην ώρα σας. Να είστε θετικοί! Να χαίρεστε τη ζωή!

5 Ατυχήματα / Επείγοντα / Τραύματα ατύχημα αλλεργική αντίδραση ασθενοφόρο τσίμπημα αιμορραγία πίεση αίματος σπασμένο καίω (το χέρι μου) πόνος στο στήθος πνίξιμο έχει τις αισθήσεις του επείγοντα αίθουσα επειγόντων περιστατικών αριθμός έκτακτη ανάγκης λιποθυμία πρώτες βοήθειες κάταγμα έμφραγμα χτυποκάρδι βοήθεια τραυματίας μονάδα εντατικής θεραπείας μούδιασμα πόνος παλμός λαχανιασμένος εγκεφαλικό τραύμα αναίσθητος πληγή Ο πατέρας παθαίνει έμφραγμα και η μητέρα καλεί το 112. Χρήσιμες συμβουλές πρώτων βοηθειών Έμφραγμα Ξαπλώστε τον ασθενή σε μια βολική θέση. Καλέστε το 112. Σύντομες φράσεις Σπασμένο κόκαλο Νομίζω ότι ο άντρας μου έπαθε έμφραγμα. Ακινητοποιείστε το σπασμένο μέλος για να εμποδίσετε αχρείαστες κινήσεις μέχρι να φτάσει ο γιατρός. Έχει τις αισθήσεις του; Έχω αλλεργική αντίδραση. Τι συμπτώματα έχει; Έχει πόνο στο στήθος, μούδιασμα στο αριστερό του χέρι και είναι λαχανιασμένος. Έρχεται ασθενοφόρο. Ναι τις έχει. Πυρετός Έπεσα από τις σκάλες και χτύπησα το κεφάλι μου. Έσπασα το πόδι μου / το χέρι μου. Χρειάζομαι βοήθεια. Έκαψα το χέρι μου. Ένα μωρό ή παιδί έχει υψηλό πυρετό. Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα και δώστε του υγρά όπως νερό ή χυμό.

6 Επίσκεψη στον παθολόγο Φράσεις Θα μετρήσω το σφυγμό σας. Ανησυχώ. Αισθάνομαι άρρωστος/ αδύναμος/ζαλισμένος. ραντεβού Συνέχεια νυστάζω. πίεση αίματος αιματολογική εξέταση ενοχλήσεις ζαλισμένος παθολόγος γρίπη πονοκέφαλος υψηλός πυρετός άρρωστος αρρώστια εργαστηριακά αποτελέσματα περίοδος/ εμμηνόρροια Θα πάρω τη θερμοκρασία σας. Θα πάρω την πίεσή σας. Θα σας Έχω αϋπνίες. Έχασα βάρος. Έχω πολύ στρες. Θα σας δέσω την πληγή. εγκυμοσύνη κάνω μία ιατρική συνταγή ένεση. Ανοίξτε το στόμα παραπεμπτικό σας παρακαλώ βεβαίωση αναρρωτικής άδειας νυσταγμένος πονόλαιμος στομαχόπονος πίνω τρώω μένω νηστικός παίρνω βάρος χάνω βάρος κοιμάμαι Πρέπει να μείνετε νηστικοί (μη φάτε και μην πιείτε τίποτα). Η μητέρα επισκέπτεται το γιατρό. Τι έχετε; και πείτε «αα». Δε νιώθω πολύ καλά. Κάνω εμετό κάθε πρωί. εξέταση ούρων Έχετε πυρετό; Όχι. Αλλά ζαλίζομαι. εμετός αδυναμία Έχετε πονοκέφαλο; ανησυχία Όχι. Η περίοδός σας είναι κανονική; Όχι. Θα συνιστούσα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

7 Στο νοσοκομείο Ο πατέρας έχει προβλήματα με το στομάχι του και πήγε στο νοσοκομείο για μερικές εξετάσεις. Συζητά τα αποτελέσματα με το γιατρό. αλλεργική αντίδραση διάγνωση χώνεψη γιατρός τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείο μονάδα εντατικής θεραπείας (εσωτερικός) παθολόγος εργαστήριο/χημείο ιατρικό ιστορικό νευρολόγος νοσοκόμα παυσίπονο κάνω εγχείριση ειδικός χειρούργος χειρουργείο θεραπεία να πάρει εξιτήριο δίνω συγκατάθεση θεραπεύω κάνω δίαιτα εξετάζω χτυπώ αναρρώνω υποφέρω από τον πόνο θεραπεία αίθουσα αναμονής πτέρυγα νοσοκομείου επίσκεψη ιατρών/νοσοκόμων στους θαλάμους ασθενών Χρειάζεται να κάνω εγχείριση; Ναι. Θα χρειαστεί η συγκατάθεσή σας. Παρακαλώ συμπληρώστε αυτή τη φόρμα. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω; Είμαι αλλεργικός στην πενικιλίνη. Πόσο θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο; Θα σας πάμε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρακαλώ μη φάτε και μην πιείτε τίποτα πριν το χειρουργείο. Έχετε κάποια αλλεργία; Θα πάρετε εξιτήριο σε λίγες μέρες. Μετά το χειρουργείο, ο πατέρας πρέπει να μείνει λίγες μέρες στο νοσοκομείο. Κατά την επίσκεψη στους θαλάμους ο γιατρός μιλά μαζί του. Πώς νιώθετε σήμερα; Κοιμάστε τα βράδια; Πονάω ακόμα από το χειρουργείο. Δεν μπορώ να πάω τουαλέτα. Μόνο με παυσίπονα. Χρειάζεστε κι άλλο χρόνο για να αναρρώσετε. Πότε μπορώ να αρχίσω να τρώω και πάλι κανονικά. Μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή μόλις αποκατασταθεί η πεπτικής σας λειτουργία.

8 Χρόνιες Φράσεις Ασθένειες Aids Αλτσχάιμερ αρθρίτιδα άσθμα τύφλωση καρκίνος καρδιαγγειακή νόσο μεταδοτικό κώφωση διαβήτης δίαιτα επιληψία πολυουρία καρδιακή ανεπάρκεια κληρονομικότητα ανοσοποιητικό σύστημα λοίμωξη λοιμώδες νόσημα φλεγμονή οστεοπόρωση επίπονο πάρκινσον πνευμονία ρευματισμοί κλονισμός εξαντλημένος υποφέρω από διαβήτη όγκος έλκος Νιώθω εξαντλημένος. Έχω δυσκολίες στον ύπνο μου. Νιώθετε συχνά κουρασμένος; Η γιαγιά δε νιώθει καλά και πηγαίνει στο γιατρό. Δε νιώθω καλά. Το πόδι μου είναι πρησμένο και πονά. Έχω πρόβλημα στο περπάτημα. Και διαρκώς διψάω. Ναι, αλλά σηκώνομαι για τουαλέτα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πονά το γόνατό μου. Υποφέρει κάποιος στην οικογένειά σας από διαβήτη; Κοιμάστε καλά; Τρέμουν τα χέρια μου. Τρώτε πολλά γλυκά; Θα σας στείλω για εξετάσεις ούρων και αίματος για να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα.

9 Στον οδοντίατρο αναισθητικό σιδεράκια γέφυρα κυνόδοντας κουφάλα μασάω σπασμένο καθαρισμός κορόνα οδοντικό νήμα ακτινογραφία δοντιού οδοντίατρος τροχός σφράγισμα ραγισμένο εμφύτευμα τραπεζίτης στοματικό διάλυμα μουδιασμένος νεύρο στοματική υγιεινή πλάκα ρίζα ευαισθησία στο κρύο/ζεστό τσίμπημα πέτρα δόντι θήκη δοντιού οδοντόβουρτσα λεύκανση δοντιών Φράσεις Η κόρη έχει πονόδοντο εδώ και μερικές μέρες και πάει να δει το γιατρό. Η γιαγιά έχει προβλήματα με τη γέφυρα. Ανοίξτε το στόμα σας παρακαλώ! Κλείστε το στόμα σας παρακαλώ! Ξεπλύνετε το στόμα σας παρακαλώ! Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια καλύτερα. Πρέπει να αφαιρέσετε το νεύρο. Έχω πονόδοντο εδώ και κάποιες μέρες και χειροτερεύει. Είναι ένας από τους κυνόδοντες. Κυρίως όταν τρώω. Ναι, πολύ. Αισθάνομαι τη γέφυρα χαλαρή και το φαγητό μπαίνει μέσα. Δε μπορώ να μασήσω πια από αυτή την πλευρά. Πονά συνέχεια; Είναι ευαίσθητο στο κρύο ή τη ζέστη; Πολύ πιθανόν να υπάρχει τρύπα στο δόντι. Ανοίξτε το στόμα σας παρακαλώ. Ναι χρειάζεστε σφράγισμα! Θα κάνουμε αναισθησία. Αφήστε με να δω Ναι, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτή τη γέφυρα, είναι παλιά. Μπορείτε να κλείσετε το στόμα σας τώρα. Τι επιλογές έχουμε; Θα το διαβάσω προσεκτικά και θα σας πω. Ορίστε ένα φυλλάδιο με σχετικές πληροφορίες.

10 Εγκυμοσύνη και παιδική Η μητέρα ξέρει ότι είναι έγκυος και κάνει μία λίστα με ερωτήσεις προς την ασφαλιστική της εταιρεία. υγεία προετοιμασία για τον τοκετό θηλασμός τσεκ απ γεννώ γαστρεντερικός σωλήνας γυναικολόγος πυρετός μητρική φροντίδα άδεια μητρότητας ιλαρά μαία πρωινή αδιαθεσία μαγουλάδες παιδίατρος εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης γυμναστική πριν και μετά τον τοκετό προγεννητικός έλεγχος ευλογιά εμβολιάζομαι κάνω εμετό πόνος στην κοιλιά εμβολιασμός εμβόλιο Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για μωρά; Που μπορώ να γεννήσω; Που μπορώ να κάνω γυμναστική πριν από τον τοκετό και μετά; Που μπορώ να κάνω μαθήματα ανώδυνου τοκετού; Που μπορώ να αναζητήσω μαία; Τι ισχύει σχετικά με την άδεια μητρότητας; Τι ισχύει για τη γονική άδεια; Ο γιός έχει πόνο στην κοιλιά και κάνει εμετούς όλη τη νύχτα. Η μητέρα παίρνει παραπεμπτικό και κλείνει ραντεβού με τον παιδίατρο. Καλημέρα σας, τι μπορώ να κάνω για το νεαρό μας; Έκανε εμετούς όλη νύχτα και δεν μπορεί να φάει τίποτα. Κάνει εμετό και όταν πίνει υγρά; Όχι, μπορεί να πιεί λίγο τσάι. Ναι, το πρωί είχε 38 o C. Έχει πυρετό; Είναι αρκετά υψηλός για πρωί. Πρέπει να μείνει στο κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετά υγρά. Θα πάρετε φάρμακα για να ρίξετε τον πυρετό και να σταθεροποιήσετε το γαστρεντερικό σύστημα. Αν δεν βελτιωθεί μέχρι αύριο ελάτε πάλι σας παρακαλώ.

11 Ψυχική και Νευρολογική Υγεία εθισμένος ανήσυχος όρεξη εγκεφαλική διαταραχή αιτία διάσειση μελαγχολικός μελαγχολία διατροφική διαταραχή συναισθηματική διαταραχή εξέταση κούραση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ευερεθιστότητα ομιλία/λόγος νευρικός νευρικό σύστημα εμμονή κρίση πανικού πίεση συνομηλίκων ψυχίατρος ψυχολογικό τραύμα ψυχολόγος κρίση αυτοπεποίθηση άγχος σύμπτωμα καταστρέφω καθορίζω ξεκουράζω Φράσεις Έχω πολύ άγχος. Είμαι πολύ ανήσυχος. Έχω συχνά κρίσεις πανικού. Δεν έχω όρεξη. Θέλω συχνά να μένω μόνος. Δεν έχω ενέργεια. Η μητέρα επισκέπτεται ένα νευρολόγο γιατί ανησυχεί για το γιό της. Οι γονείς πηγαίνουν σε μία διάλεξη για την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους. Κάνουν κάποιες ερωτήσεις στον ομιλητή. Χρειάζεστε ξεκούραση. Δεν πρέπει να έχετε εμμονές. Πρέπει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πρέπει να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Πρέπει να δείτε έναν ειδικό. Θα μπορούσατε να ενταχθείτε σε μια ομάδα στήριξης. Γιατρέ μου, το παιδί μου είχε μία κρίση ενώ κοιμόταν χθες το βράδυ. Όχι δεν έχει. Πιστεύετε ότι έχει κάποια εγκεφαλική διαταραχή; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν το ποτό; Αυτό έχει ξανασυμβεί; Ας κάνουμε κάποια τεστ για να προσδιορίσουμε την αιτία. Πώς επιδρά σε κάποιον το αλκοόλ; Το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να βλάψει το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Συχνά ξεκινούν να πίνουν λόγω της πίεσης των συνομηλίκων. Πίνουν επειδή πίνουν και οι φίλοι τους. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας; Οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και σε επαγρύπνηση.

12 Τρίτη ηλικία και Υγεία βοήθημα στήριξης σπασμένο χέρι σπασμένο πόδι γύψος πλούσιο σε ασβέστιο δυσκοιλιότητα αφυδάτωση χάνω την πνευματική ικανότητα άνοια ζαλάδα κάταγμα κάταγμα υγειονομική περίθαλψη ηλικιωμένων βοηθήματα ακοής υπέρταση απώλεια ισορροπίας κενά μνήμης φυσική άσκηση φυσιοθεραπευτής κέντρο αποκατάστασης ασκούμαι προλαμβάνω ακτινολογικό εργαστήριο ZOUT Η γιαγιά έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο σπίτι. Πονά πολύ το χέρι μου γιατρέ. Όχι, έπεσα και χτύπησα το χέρι μου. Η γιαγιά έχει προβλήματα ακοής και επισκέπτεται έναν ειδικό. Μια αφίσα με συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους. Αισθάνεστε συχνά αυτόν τον πόνο; Ας περάσουμε στο ακτινολογικό για να δούμε αν έχει σπάσει. Λίγο αργότερα Χμ, δυστυχώς είναι σπασμένο. Θα πρέπει να βάλουμε ένα στήριγμα ή γύψο. Για πόσο καιρό θα πρέπει να φορώ το γύψο; Έχω πρόβλημα με την ακοή μου. Δεν ακούω τι μου λένε οι άλλοι και δίνω αστείες ZOUT απαντήσεις. Ανοίγω τη φωνή της τηλεόρασης πολύ δυνατά. Πρέπει να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Για ένα μήνα τουλάχιστον. Ίσως θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα φυσιοθεραπευτή μετά. Θα εξετάσω τα αυτιά σας. Ίσως χρειάζεστε ακουστικό βοήθημα. Η μείωση του αλατιού στο φαγητό σας προλαμβάνει την υπέρταση. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που εξασκούν το μυαλό σας όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική. Γίνετε μέλος ενός τοπικού συλλόγου για ηλικιωμένους. Να περνάτε χρόνο έξω από το σπίτι και να τρώτε φαγητά πλούσια σε ασβέστιο. Έτσι θα προστατευτούν τα κόκαλά σας και θα αποφύγετε σπασίματα.

13 Φυσιοθεραπεία Ο πατέρας έχει προβλήματα με τη μέση του και επισκέπτεται έναν φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής του δίνει οδηγίες. μπρούμυτα ανάσκελα μασάζ κινητικότητα μύες δύναμη ενεργοποιώ λυγίζω χτίσιμο μυϊκής μάζας χτυπώ/πονώ κινώ χαλαρώνω ανακουφίζω από την ένταση τεντώνω ασκούμαι σφίγγω Γυρίστε ανάσκελα. Γυρίστε στα αριστερά. Γυρίστε στα δεξιά. Τεντώστε τα χέρια σας. Κινηθείτε αργά. Γυρίστε. Ξαπλώστε μπρούμυτα. Θα σας κάνω μασάζ. Παρακαλώ πείτε μου αν πονά.

14 Στο Φαρμακείο επίδεσμος πριν/μετά/μαζί με το φαγητό κάψουλες φάρμακα χωρίς συνταγογράφηση κρέμα ημερήσια δόση απολυμαντικό επίδεσμος σταγόνες φαρμακοποιός αναβράζοντα δισκία ημερομηνία λήξης ομοιοπαθητική μολυσμένο ανοσοποιητικό σύστημα φύλλο οδηγιών (για φάρμακα) φαρμακευτική αγωγή αλοιφή παυσίπονο φαρμακοποιός χάπι γύψος συνταγή ευαισθησία σε παρενέργειες σιρόπι δισκία δημιουργία αντίστασης πληγή με πύον ανεκτικότητα Φράσεις Αυτό αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα; Δε χρειάζεστε συνταγή για αυτό το φάρμακο. Η μητέρα νιώθει ότι θα κρυολογήσει και πηγαίνει στο φαρμακείο. Νομίζω ότι θα κρυολογήσω και χρειάζομαι κάτι να ενισχύσω τον οργανισμό μου. Θα σας συνιστούσα αυτό το φάρμακο. Χορηγείτε χωρίς συνταγή. Εντάξει, τι είναι; Έχει παρενέργειες; Εντάξει, ακούγεται καλό, θα το πάρω. Σταγόνες παρακαλώ. Πόσο συχνά πρέπει να τις παίρνω; Ευχαριστώ, αντίο. Ο πατέρας χρειάζεται μια αλοιφή για το γιό του και πηγαίνει στο φαρμακείο. Ο γιός μου έχει μια πληγή στο πόδι. Είναι μολυσμένη. Χρειαζόμαστε μια αλοιφή. Είναι 5 χρονών. Εντάξει, ωραία. Θα χρειαστώ και μερικούς επιδέσμους επίσης. Ναι, θα πάρω και από τα δύο. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Είναι ομοιοπαθητικό και καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πόσο χρονών είναι ο γιός σας; Παρακαλώ, προσέξτε την ημερομηνία λήξης. Δεν έχει. Προτιμάτε σταγόνες ή ταμπλέτες; Η καθημερινή δοσολογία είναι 20 σταγόνες το πρωί και 20 σταγόνες το βράδυ. Θα πρέπει να τις παίρνετε μεταξύ των γευμάτων. Θα σας συνιστούσα αυτή. Είναι απολυμαντική. Ορίστε μερικοί μικροί επίδεσμοι. Χρειάζεστε και τσιρότο; Κρατείστε το πόδι στεγνό. Εντάξει, ευχαριστώ. Ο γιός σας θα πρέπει Μην κάνετε ντους για τις επόμενες μέρες! να δει ένα γιατρό αν Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας! δεν καλυτερέψει.

15 Μέρη του Σώματος στόμα παλάμη χέρι δάχτυλο μύτη μάτι βλέφαρο βλεφαρίδες φρύδι αυτί μάγουλο πιγούνι ρουθούνι λαιμός κεφάλι λαιμός κεφάλι μέση στήθος πόδι κόκαλα χοληδόχος κύστη έντερα συκώτι αστράγαλος φτέρνα γόνατο δάχτυλο νύχι πόδι μέτωπο χέρι οπίσθια γοφός ώμος πλάτη στομάχι ουροδόχος κύστη εγκέφαλος καρδιά νεφρά πνεύμονες δέρμα ούλα χείλη δόντι γλώσσα αγκώνας

16 Συνήθη συμπτώματα εταίροι Είδη πόνου ήπιος Γενικά Συμπτώματα πυρετός Aναπνευστικό σύστημα οξύς ναυτία βήχας σα μαχαιριά σα κάψιμο αδυναμία κούραση βήχω αίμα φλέματα κράμπες ζαλάδα καταρροή υπνηλία πονόλαιμος Kαρδιαγγειακό σύστημα ιδρώτες ρίγη απώλεια βάρους λαχάνιασμα φτέρνισμα πόνος στο στήθος αίσθημα παλμών κυνάγχη αίσθημα βάρους στο στήθος ζάλη παίρνω κιλά δίψα αιμορραγία μύτη που αιμορραγεί απώλεια όρεξης πρησμένο Συμπτώματα σχετικά με το Νευρικό Σύστημα / Ψυχολογικά ημικρανία 14 Σχετικά με το δέρμα εξάνθημα όγκος φαγούρα σημάδι μελανιά σημάδια ελιά πρήξιμο κοκκινίλα ηλιακό έγκαυμα κόψιμο φουσκάλα τσίμπημα Γαστρεντερικό σύστημα ναυτία εμετός διάρροια δυσκοιλιότητα αιμορροΐδες κρίση παράλυση συγκεχυμένη ομιλία μούδιασμα λιποθυμία ευαισθησία στο φως αμνησία άγχος κατάθλιψη προβλήματα στον ύπνο αϋπνία σύγχυση παραλήρημα Ιανουάριος 2014 Σχεδιασμός: Delian Rashkov Εικονογράφηση: Nancy Kers

17 Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου Ενότητα: Υγεία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου; Ενότητα: Σώμα, υγεία (3 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4-6 ώρες (2-3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ στην Ενότητα 5

Τελικό τεστ στην Ενότητα 5 Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ στην Ενότητα 5 1. Διαβάστε τις προτάσεις και εισάγετε τη σωστή έκφραση. εισπνεύσετε, οσφυαλγίας, Η οστεοπόρωση, αποτέλεσμα, δισκία, με ραντεβού, εξετάσεις, αϋπνία, χοληστερίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων

Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Σα εμβόλια είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την υγεία του παιδιού. Σα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση της υγείας και την αποφυγή πολλών ασθενειών των

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 5: Επικοινωνία με το γιατρό και την οικογένεια για ένα ατύχημα

Διάλογος 5: Επικοινωνία με το γιατρό και την οικογένεια για ένα ατύχημα Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπήστε την καρδιά σας

Αγαπήστε την καρδιά σας Αγαπήστε την καρδιά σας Σύντομος οδηγός για την υποστήριξη της καρδιακής ανάρρωσης Greek Στο νοσοκομείο Εξιτήριο από το νοσοκομείο Σχέδιο ανάρρωσης Στο νοσοκομείο Τι συνέβη στην καρδιά μου; Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!!

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι η τυπική διάρροια που σχετίζεται με το πόσιμο νερό σε ξένες περιοχές. Χαρακτηρίζεται από άφθονες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

Εντατικό Σεμινάριο Πρακτικής Βελονισμού

Εντατικό Σεμινάριο Πρακτικής Βελονισμού Oriental Medicine Training Centre Εντατικό Σεμινάριο Πρακτικής Βελονισμού Ilaira Bouratinos 2016 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Για υποστήριξη της Θεραπείας Συστημικά ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γενικά όμως θα είναι πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) Η φροντίδα της καθαριότητας και υγείας των δοντιών και γενικά της στοματικής κοιλότητας επιβάλλεται για να αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως......πόνος,

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό

Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό Διάλογος 2: Στη φυσικοθεραπεύτρια Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι Διάλογος 4: Η άφιξη στο νοσοκομείο Διάλογος 5: Η έξοδος από το νοσοκομείο Α2 Β1 Β1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, συνήθως αποτελεί μια δυσάρεστη δοκιμασία για το παιδί. Και αυτό γιατί, ακόμη και

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης στο περιβάλλον της εργασίας Dr. Παναγιώτης Πανουργιάς Παθολόγος Γαστρεντερολόγος Ιατρός Εργασίας Τι είναι η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1);

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ Ενότητας 1

Τελικό τεστ Ενότητας 1 Ενότητα 1 Σελίδα 1 Τελικό τεστ Ενότητας 1 Σημειώστε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος. Διάλογος 1 1) Ο κος Μαργαρίτης μέχρι στιγμής φροντίζει μόνος του τον εαυτό του. 2) Ο κος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

3) Είστε: Άνδρας... 1 Γυναίκα... 2. 6) Είχε ο πατέρας ή η μητέρα σας εμφανίσει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, εκζέματα ή δερματικές αλλεργίες; Ναι...

3) Είστε: Άνδρας... 1 Γυναίκα... 2. 6) Είχε ο πατέρας ή η μητέρα σας εμφανίσει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, εκζέματα ή δερματικές αλλεργίες; Ναι... Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική Σχολή, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος;

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ 3 Η ινομυαλγία είναι συχνό, επώδυνο σύνδρομο των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Συχνά, υπάρχουν συμπτώματα κόπωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικό Ιστορικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

Ιατρικό Ιστορικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ Ονοματεπώνυμο: Τηλέφωνο.. Εmail.. Ηλικία:.. Ημερ. Γέννησης.. Υψος: Βάρος Επιθυμητό βάρος Σύνηθες βάρος.. Περιφέρεια Μέσης (ύψος ομφαλού): Περιφέρεια Γλουτών.. (στο πιο φαρδύ σημείο των

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Fortrans 74g, σκόνη για πόσιμο διάλυμα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Fortrans 74g, σκόνη για πόσιμο διάλυμα ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Fortrans 74g, σκόνη για πόσιμο διάλυμα Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ. Oδηγίες για γονείς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ. Oδηγίες για γονείς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ Oδηγίες για γονείς Mάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΤΖΙΟΥ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος;

Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος; Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ 3 Η ινοµυαλγία είναι συχνό, επώδυνο σύνδροµο των µυών, των συνδέσµων και των αρθρώσεων. Συχνά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Τι είναι η Ανεμοβλογιά; Η ανεμοβλογιά (varicella) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν :

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν : ΟΥΛΙΤΙ Α Τα ούλα αποτελούν τµήµα των µαλακών ιστών του στόµατος. Περιβάλλουν τα δόντια και τα καλύπτουν προστατευτικά. Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαµαντίνη του δοντιού προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη 15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κρυολόγημα και τη γρίπη; Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα και οι δύο ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά προκαλούνται από

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία)

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από φυσιολογικά αίτια ή ατύχημα καταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό των: 10.000 (έως 40 ετών), 5.000 (41-50 ετών) και

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τεχνολογία Α λυκείου 7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ 3 Ο ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΣΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης.

Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης. Worksheet σενάρια Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης. ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι

Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό Διάλογος 2: Στη φυσικοθεραπεύτρια Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι Διάλογος 4: Η άφιξη στο νοσοκομείο Διάλογος 5: Η έξοδος από το νοσοκομείο Α2 Β1 Β1

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ)

Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ) Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ) εµφανίζεται υπό µορφή εποχιακών εξάρσεων και επιδηµιών σε παγκόσµια κλίµακα Συµπτώµατα γρίπης Τα συµπτώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη

Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή; Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι: 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω έντυπο φόρμα και φέρτε το μαζί σας στην πρώτη συνεδρία σας. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι απόλυτα εμπιστευτικές και θα διευκολύνουν ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ Ορισμός Η απώλεια των αισθήσεων αναφέρεται στην αδυναμία απόκρισης έναντι άλλων ανθρώπων και δραστηριοτήτων. υχνά, καλείται κώμα ή κωματώδης κατάσταση. Μπορούν να συμβούν

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Σαββίδου Αβρόρα Η οξεία βρογχιολίτιδα είναι νόσος της βρεφικής ηλικίας. Η μέγιστη επίπτωση της νόσου είναι μεταξύ 3-6 μηνών, ενώ το 95% των εισαγωγών είναι βρέφη μικρότερα του 1 έτους. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο τεστ Για κάθε δήλωση που συμφωνείτε προσθέτετε 1 βαθμό. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Κοιμάστε αγκαλιά με το πιεσόμετρο και έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με χάπια προκειμένου να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα; Χαλαρώστε! Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 2: Στη Φυσικοθεραπεύτρια

Διάλογος 2: Στη Φυσικοθεραπεύτρια Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό Διάλογος 2: Στη φυσικοθεραπεύτρια Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι Διάλογος 4: Η άφιξη στο νοσοκομείο Διάλογος 5: Η έξοδος από το νοσοκομείο Α2 Β1 Β1

Διαβάστε περισσότερα

1 η Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία

1 η Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία 1 η Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1) Ημερομηνία γέννησης παιδιού / / 2) Ημερομηνία συμπλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πόσο συχνή είναι; Ο αριθμός των μητέρων που γεννούν με καισαρική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περίπου ένα στα τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο

Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο Ενότητα 2 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Στο μπάνιο Διάλογος 2: Ραντεβού στο κομμωτήριο Διάλογος 3: Μεσημεριανό Διάλογος 4: Ψυχαγωγία διασκέδαση Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο B1 A2 A2 B1 B2 Διάλογος 5:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ IRBEPRESS 75 mg, 150 mg, 300 mg δισκία Ιρβεσαρτάνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης

Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης ΤΙ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης από την εποχική γρίπη; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΠΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν τους εργαζοµένους κατά την διάρκεια καύσωνα. Τα άτοµα αυτά υπόκεινται σε θερµική κόπωση. Ο εργαζόµενος υπόκειται σε θερµική κόπωση όταν το άµεσο εργασιακό του περιβάλλον είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα; Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1, Ποια από τις προτάσεις αυτές είναι σωστή; α, Τα εμβόλια χορηγούνται στους ξένους με βάση τις οδηγίες WHO. β, Οι δόσεις εμβολίου συμπεριλαμβάνουν το πνευμονιοκοκκικό και

Διαβάστε περισσότερα

www.luckykids.bg ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΩΝΕΙΣ Πληροφορίες για το συμμετέχον παιδί /παρακαλούμε, συμπληρώστε/

www.luckykids.bg ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΩΝΕΙΣ Πληροφορίες για το συμμετέχον παιδί /παρακαλούμε, συμπληρώστε/ Τηλ. 0877 999 222; 0877 999 333 ή e-mail: info@luckyкids.bg www.luckykids.bg ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΩΝΕΙΣ Πληροφορίες για το συμμετέχον παιδί /παρακαλούμε, συμπληρώστε/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΔΙΕΘΥΝΣΗ:... ΤΗΛ.ΟΙΚΙΑΣ:... ΚΙΝΗΤΟ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ: Ομάδα Αίματος: Rhesus:.. ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΔΙΕΘΥΝΣΗ:... ΤΗΛ.ΟΙΚΙΑΣ:... ΚΙΝΗΤΟ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ: Ομάδα Αίματος: Rhesus:.. ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Maria Mitka Ernährungsberaterin Nutritionist- Dietician Tel: 0049 (0) 7031 6136 156 Fax: 0049 (0) 7031 6136 155 Mob: 0049 (0) 1767 6960 664 Email: mariamitka@essenweiss.com Website: www.essenweiss.com

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Zodin 1000 mg μαλακά καψάκια Αιθυλεστέρες των ω 3 λιπαρών οξέων 90

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Zodin 1000 mg μαλακά καψάκια Αιθυλεστέρες των ω 3 λιπαρών οξέων 90 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Zodin 1000 mg μαλακά καψάκια Αιθυλεστέρες των ω 3 λιπαρών οξέων 90 Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR)

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι είστε προστατευμένοι από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ MMR

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα καθημερινής φροντίδας σε ανθρώπους με Άνοια

Θέματα καθημερινής φροντίδας σε ανθρώπους με Άνοια Θέματα καθημερινής φροντίδας σε ανθρώπους με Άνοια Βασίλης Παπαδόπουλος Νοσηλευτής Τ.Ε. Προϊστάμενος Νοσηλευτής Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος και Άκτιος Μονάδα Alzheimer Ο ρόλος του νοσηλευτή σε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Διατροφικό πρόγραμμα Η σωστή ακολουθία με την οποία ο ειδικός πρέπει να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάστασή τους είναι η εξής: 1. a. b. c. d. Πρώτη επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς Εμβόλιο Ανεμευλογιάς ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης από την ανεμευλογιά; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ Ανεμευλογιάς Ανεμευλογιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή ΕΘΙΣΜΟΣ Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή Εθισμός στο τσιγάρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Τι είναι η Γονόρροια; Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο λοιμώδεςνόσημα (ΣΜΝ). Η γονόρροια προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. 6992519192 Ονοµατεπώνυµο:... Ηµερ. συµπλήρωσης ερωτηµατολογίου:... Διεύθυνση:..

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τεχνικές αντιμετώπισης στρες Διαχείριση χρόνου Μελέτη περίπτωσης 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι ποικίλες

Διαβάστε περισσότερα