ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ Σκοπός της άσκησης Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με την πλακέτα του μικροελεγκτή και θα αναγνωρίσουν τα βασικά της στοιχεία. Επίσης θα εξοικειωθούν με το περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών και θα γράψουν απλό κώδικα για τον έλεγχο κυκλωμάτων, όπως LEDs, και για την είσοδο δεδομένων από μπουτόν. 4.1 Εισαγωγή στην πλακέτα Arduino UNO Ο Arduino UNO είναι μια προγραμματιζόμενη πλακέτα, που στηρίζεται στον μικροελεγκτή AVR ATmega328P. O μικροελεγκτής διαθέτει συνολικά 28 ακροδέκτες, που μοιράζονται στους συνδετήρες της πλακέτας, όπως φαίνεται στο παρακάτω αναλυτικό Σχήμα 4.1. Σχήμα 4.1 Περιγραφή της πλακέτας του Arduino UNO Μερικά βασικά χαρακτηριστικά του μικροελεγκτή ATmega 328P είναι τα εξής: 1. Είναι μικροελεγκτής τύπου RISC, με αρχιτεκτονική Harvard, και διαθέτει σύνολο εντολών που αποτελείται από 131 εντολές. Εμείς, θα τον προγραμματίσουμε σε ανώτερη γλώσσα προγραμματισμού (C-like Wiring) και συνεπώς δεν ασχοληθούμε με το βασικό set εντολών, όπως κάναμε με τους PIC.

2 2. Διαθέτει 32Κbytes μνήμης προγράμματος, τύπου Flash πάνω στο τσιπ. Το εύρος κάθε θέσης μνήμης προγράμματος είναι 16bits. Επίσης, διαθέτει 32 βασικούς καταχωρητές και 2Kbytes μνήμης δεδομένων τύπου SRAM, πάνω στο τσιπ. 3. Στην πλακέτα Arduino, ο μικροελεγκτής χρονίζεται από κρυσταλλικό ταλαντωτή 16MHz, εξασφαλίζοντας απόδοση 16 MIPS. 4. Διαθέτει 14 ακροδέκτες αφιερωμένους σε ψηφιακή είσοδο/έξοδο, από τους οποίους δύο αποτελούν τους ακροδέκτες RX, TX της σειριακής θύρας (UART). 6. Διαθέτει έξι (6) κανάλια αναλογικής εισόδου (Α0-Α5). Κάθε κανάλι έχει ανάλυση 10 bits και η προκαθορισμένη τάση αναφοράς είναι 5 V (μπορεί να ρυθμιστεί). 7. Διαθέτει έξι κανάλια σημάτων τύπου PWM για εφαρμογές οδήγησης φορτίων όπως μοτέρ ή για την προσομοίωση αναλογικής εξόδου. Οι έξοδοι αυτές βρίσκονται σε ορισμένους ακροδέκτες ψηφιακής εξόδου (3, 5, 6, 9, 10, 11) (συμβολίζονται με ~). 8. Ο μικροελεγκτής τροφοδοτείται με τάση 5V, αλλά η πλακέτα μπορεί να δεχτεί τάσεις 7-12V στο βύσμα τροφοδοσίας. Μπορεί να τροφοδοτηθεί κατευθείαν από τη θύρα USB, όπου συνδέεται για τον προγραμματισμό του. 9. Διαθέτει μια hardware θύρα UART (ακροδέκτες 0, 1 στην πλακέτα), μία θύρα I2C και θύρα SPI. Επίσης, διαθέτει εξελιγμένο σύστημα διακοπών (interrupts) και τρεις συνολικά χρονιστές (timers). Η βασικές καινοτομίες που εισάγονται με την πλακέτα Arduino είναι οι εξής: 1. Διαθέτει bootloader, εγκατεστημένο στη μνήμη προγράμματος του AVR, που καθιστά δυνατό τον προγραμματισμό κατευθείαν μέσω της θύρας USB του PC. Έτσι, δεν χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία προγραμματισμού. Ας σημειωθεί, ότι η πλακέτα διαθέτει τσιπάκι USB to Serial, ώστε ο προγραμματισμός γίνεται μέσω της σειριακής θύρας (UART) του μικροελεγκτή. 2. Προγραμματίζεται μέσω ενός απλού περιβάλλοντος, που λέγεται Arduino IDE, που είναι εύκολο στην εκμάθηση. Ο προγραμματισμός γίνεται σε γλώσσα Wiring, που μοιάζει πολύ με τη C. Έτσι, ο χρήστης δεν χρειάζεται να προγραμματίσει σε χαμηλό επίπεδο, για απλές εφαρμογές. 3. Πρόκειται για ανοιχτό υλισμικό, δηλαδή τα σχέδια είναι διαθέσιμα με άδειες Creative Commons σε κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να αναπτύξει το δικό του σύστημα. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί διάφορες παραλλαγές και το σύστημα βρήκε μεγάλη διάδοση. 4. Έχουν αναπτυχθεί πολλές βιβλιοθήκες, που ενσωματώνονται στο περιβάλλον ανάπτυξης. Οι βιβλιοθήκες αυτές δίνουν τη δυνατότητα εύκολου προγραμματισμού, για την επικοινωνία με αισθητήρες, επενεργητές και επεκτάσεις (μοτέρ, οθόνες, ethernet, ασύρματα δίκτυα κ.λπ.)

3 4.2 Αρχές προγραμματισμού του Arduino Δομή προγραμματισμού Ο Arduino προγραμματίζεται στο περιβάλλον Arduino IDE, το οποίο καταφορτώνεται ελεύθερα από την ιστοσελίδα του προϊόντος ( Σχήμα 4.2 Το περιβάλλον προγραμματισμού και η Δομή του Η Δομή αποτελείται από δύο συναρτήσεις με σταθερά ονόματα, τις setup() και loop() Η συνάρτηση setup() συντάσσεται ως εξής: void setup() { //κώδικας που εισάγει ο προγρ/στής Η συνάρτηση setup() δεν παίρνει ορίσματα και δεν επιστρέφει αποτελέσματα (void). Εκτελείται μία μόνο φορά κατά την έναρξη του προγράμματος ή μετά από κάθε επανεκκίνηση του Arduino (reset). Επομένως στην setup() βάζουμε κώδικα αρχικοποίησης που εκτελείται άπαξ στην αρχή του προγράμματος. Η συνάρτηση loop() συντάσσεται ως εξής: void loop() {

4 //κώδικας που εισάγει ο προγρ/στής Η συνάρτηση loop() δεν παίρνει ορίσματα και δεν επιστρέφει αποτελέσματα (void). Εκτελείται ως ατέρμων βρόχος, μέχρι να πατηθεί το Reset. Προσοχή στις αγκύλες! Σταθερές και μεταβλητές του προγράμματος ορίζονται πριν τη συνάρτηση setup(), για να είναι καθολικές (global). Σταθερές και μεταβλητές που ορίζονται μέσα στο σώμα των συναρτήσεων είναι ορατές μόνον μέσα στις συναρτήσεις (local). Συναρτήσεις που ορίζει ο προγραμματιστής (user defined), ορίζονται μετά τη loop() Τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων που υποστηρίζει η γλώσσα προγραμματισμού, είναι αντίστοιχοι με αυτούς που χρησιμοποιούμε στη C/C++: boolean, με τιμές το 0 και 1 (ή True False) byte, με τιμές από 0 έως και 255 int, ακέραιος με δυνατές τιμές από έως και long, ακέραιος με δυνατές τιμές από έως και float, δεκαδικοί αριθμοί char, ένας χαρακτήρας (μέγεθος ένα Byte) string, πίνακας χαρακτήρων και οι δηλώσεις τους γίνονται κατά τα γνωστά, ως εξής: int my_pin = 13; // ορίζω ακέραια μεταβλητή my_pin (αρχική τιμή 13) float my_val; // ορίζω πραγματική μεταβλητή my_val boolean State; //ορίζω boolean μεταβλητή (TRUE/FALSE) Παρατηρούμε τον απαραίτητο χαρακτήρα ; στο τέλος κάθε πρότασης. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι, πιο εξειδικευμένοι τύποι δεδομένων Σχόλια Ότι ακολουθεί τους χαρακτήρες // σε μια γραμμή, όπως φαίνεται παραπάνω στον ορισμό μεταβλητών, είναι σχόλιο και δεν μεταφράζεται. Πολλές γραμμές σχολίων τοποθετούνται ανάμεσα στους χαρακτήρες /* και */ ως εξής: /* Ακολουθούν πολλές γραμμές σχολίων, που κλείνουν με τους χαρακτήρες */

5 4.2.4 Ψηφιακή Είσοδος/Έξοδος Όπως γνωρίζουμε και από άλλους μικροελεγκτές, για τη λειτουργία I/O είναι απαραίτητη η αρχικοποίηση των ακροδεκτών και ο χαρακτηρισμός τους ως εισόδων ή εξόδων, μέσα στη συνάρτηση setup(). Για το σκοπό αυτό, ο Arduino χρησιμοποιεί τη συνάρτηση pinmode(pin, Mode) με ορίσματα α) τον αριθμό Pin και β) την κατάσταση λειτουργίας που χαρακτηρίζεται με τη λέξη INPUT (είσοδος) ή OUTPUT(έξοδος). Για παράδειγμα: pinmode(12, OUTPUT); pinmode(my_pin, OUTPUT); pinmode(α2, INPUT); pinmode(5, INPUT) όπου A2 είναι εξ' ορισμού ο ακροδέκτης αναλογικής εισόδου Α2, ενώ 12 είναι ο αντίστοιχος ακροδέκτης ψηφιακής εισόδου/εξόδου. Η μεταβλητή χρήστη my_pin πρέπει να έχει οριστεί στην αρχή του προγράμματος. Μετά τον παραπάνω ορισμό, είμαστε σε θέση να εξάγουμε λογικό 0 ή 1 (0 ή 5V) στους ακροδέκτες 12 και my_pin (παραπάνω θέσαμε int my_pin = 13; άρα πρόκειται για τον ακροδέκτη 13). Επίσης, μπορούμε να διαβάσουμε τιμές από τον ακροδέκτη Α2. Η έξοδος λογικών καταστάσεων σε έναν ακροδέκτη γίνεται με την εντολή digitalwrite(pin), όπου το όρισμα Pin αναφέρεται στον αριθμό του ακροδέκτη εξόδου. digitalwrite(my_pin, HIGH); ή αντίστοιχα digitalwrite(my_pin, LOW); Προϋπόθεση είναι να έχουμε ορίσει τον ακροδέκτη ως έξοδο, μέσω της συνάρτησης pinmode. Για την ψηφιακή είσοδο χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση digitalread(pin), όπου το όρισμα Pin αναφέρεται στον αριθμό του ακροδέκτη εισόδου. Για παράδειγμα: my_val = digitalread(a2); State=digitalRead(5); Προϋπόθεση είναι να έχουμε ορίσει τους ακροδέκτες ως εισόδους, μέσω της συνάρτησης pinmode.

6 4.2.5 Καθυστερήσεις (delays) Γι α να πετύχουμε χρονικές καθυστερήσεις, που θα επιτρέψουν τη σωστή αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα, χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση delay(ms) ή τη συνάρτηση delaymicroseconds(μs). Το όρισμα είναι ο αριθμός των ms ή των ms αντίστοιχα, της καθυστέρησης στην εκτέλεση του προγράμματος: delay(500); //σταματά την εκτέλεση για 500 ms = 0.5 sec Εμφάνιση αποτελεσμάτων στη σειριακή κονσόλα Ο arduino μας δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε αποτελέσματα στη σειριακή κοσνόλα της εφαρμογής arduino IDE, με τη βοήθεια της σειριακής θύρας. Προϋπόθεση είναι η αρχικοποίηση της σειρικής θύρας, στη συνάρτηση setup(): Serial.begin(baud_rate); όπου το baud rate είναι ο ρυθμός μετάδοσης σε bits / sec και μπορεί να πάρει τις τιμές 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600, 14400, 19200, 28800, 38400, 57600, ή Για παράδειγμα: Serial.begin(9600); Για την αποστολή τιμών μεταβλητών μέσω της σειριακής θύρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος: Serial.println(μεταβλητή ή σταθερά); η οποία μεταφέρει μέσω της σειριακής θύρας την τιμή της μεταβλητής ή σταθεράς σε αναγνώσιμη ASCII μορφή και αμέσως μετά μεταδίδει έναν χαρακτήρα αλλαγής γραμμής. Η ανάγνωση των τιμών που αποστέλλει ο Arduino μπορεί να γίνει από το Arduino IDE πατώντας το κουμπί Serial Monitor ή επιλέγοντας από το μενού Tools->Serial Monitor. Παραλλαγή της μεθόδου αυτής είναι η μέθοδος: Serial.print(μεταβλητή ή σταθερά); που κάνει ακριβώς το ίδιο όπως και η Serial.println() αλλά χωρίς να στέλνει την αλλαγή γραμμής.

7 4.3 Εργαστηριακό μέρος Ψηφιακή έξοδος σε LED Δημιουργήστε το παρακάτω κύκλωμα 1. Ανοίξτε το περιβάλλον Arduino IDE 2. Συνδέστε την πλακέτα Arduino με τη θύρα USB του υπολογιστή 3. Επιλέξτε Tools->Board->Arduino/Genuino Uno 4. Επιλέξτε Tools->Port-> την τσεκαρισμένη θύρα επικοινωνίας COM 5. Στο περιβάλλον Arduino IDE δημιουργήστε ένα νέο sketch file (File->New) 6. Πληκτρολογήστε τον παρακάτω κώδικα: int ledpin = 10; void setup() { pinmode(ledpin, OUTPUT); void loop() { digitalwrite(ledpin, HIGH); delay(1000); digitalwrite(ledpin, LOW); delay(1000); 7. Κάνετε upload την εφαρμογή και παρατηρήστε το αποτέλεσμα. 8. Μεταβάλετε τις τιμές του ορίσματος στη συνάρτηση delay.

8 4.3.2 Ψηφιακή είσοδος από button Δημιουργήστε το παρακάτω κύκλωμα, με ένα button και μια αντίσταση Συζητήστε στην τάξη το κυκλωματικό διάγραμμα: Πληκτρολογήστε το παρακάτω πρόγραμμα και συζητήστε το στην τάξη: // Πρόγραμμα ανάγνωσης ψηφιακής θύρας και αποστολής στον Η/Υ μέσω σειριακής σύνδεσης // καθορισμός μεταβλητής με τον αριθμό της ψηφιακής θύρας για ανάγνωση int pushbutton = 2; // Η συνάρτηση setup εκτελείται μία φορά κατά την έναρξη του προγράμματος void setup() {

9 // Αρχικοποίηση σειριακής επικοινωνίας στα 9600 bits / second: Serial.begin(9600); // αρχικοποίηση του pin 2 ως είσοδος pinmode(pushbutton, INPUT); // Η συνάρτηση loop εκτελείται συνέχεια ως ατέρμων βρόχος void loop() { // ανάγνωση της ψηφιακής θύρας int buttonstate = digitalread(pushbutton); // Αποστολή της ψηφιακής τιμής μέσω σειριακής θύρας προς το Serial Monitor του Η/Υ. Serial.println(buttonState); // καθυστέρηση 1 msec για σταθερότητα delay(30);

Ενσωµατωµένα Συστήµατα

Ενσωµατωµένα Συστήµατα Ενσωµατωµένα Συστήµατα για εφαρµογές πραγµατικού χρόνου Μικροελεγκτής Arduino Ιωάννης Καλόµοιρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής Μάθηµα 7ο Τι είναι το Arduino... Ένα open-hardware σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017)

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) Περιγραφή της Άσκησης Ο σκοπός της πρώτης άσκησης είναι κυρίως η εξοικείωση με το περιβάλλον προγραμματισμού του Arduino, γι αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Arduino

Γνωριμία με το Arduino Γνωριμία με το Arduino Τι είναι το Arduino; Το arduino είναι ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος παλάμης που περιλαμβάνει ένα μικροελεγκτή (για εκτέλεση εντολών) και ένα σύνολο εισόδων/εξόδων για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εισαγωγή Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε την βιβλιοθήκη serial για την επικοινωνία από την πλατφόρμα Arduino πίσω στον υπολογιστή μέσω της θύρας usb. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino. Το Arduino είναι βασισμένο σε μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα, με ενσωματωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές Εισαγωγή στο Arduino Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Τι είναι Μικροελεγκτής; Ηλεκτρονική συσκευή που διαχειρίζεται ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO Αντώνιος Καραγεώργος Βασικά Στοιχεία της Γλώσσας Προγραμματισμού Arduino Constants: HIGH/LOW Ορίζουν το επίπεδο της τάσης εισόδου/εξόδου ενός pin INPUT/OUTPUT Ορίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino UNO Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO Δημιουργός: Επιβλέπων: Μπακάλη Ιωάννα Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ARDUINO; Είναι ένας συνδυασμός Υλικού (πλακέτας, μικροελεγκτή, αντιστάσεων κτλ) και Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD Σκοπός του εργαστηρίου: Οι φοιτητές εξοικειώνονται με βασικές απεικονίσεις αριθμητικών ψηφίων και χαρακτήρων, καθώς και με τη βασική οδήγηση τέτοιων απεικονίσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα 1ο ΕΠΑΛ Περάματος 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 Mηχανοτρονική Το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα «πρωτοτυποποιημένων» ηλεκτρονικών βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμο ς σε Arduino

Προγραμματισμο ς σε Arduino Προγραμματισμο ς σε Arduino Arduino UNO & Innoesys Educational Shield www.devobox.com Ηλεκτρονικά Εξαρτήματα & Υλικά Κατασκευής Πρωτοτύπων Λέανδρου 79, 10443, Κολωνός +30 210 51 55 513, info@devobox.com

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου Σε αυτήν την δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα θερμοκρασίας LM35 και για την ένδειξη της

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ARDUINO Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O Pins:

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα 1ο ΕΠΑΛ Περάματος 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O Pins:

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 3: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) (Συνέχεια) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού 1. ΑΣΚΗΣΗ 1 Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού Προϋποθέσεις Το εργαστήριο αυτό προϋποθέτει το διάβασμα και χρήση των εξής: Αρχείο mcbstr9.chm HTML, που δίδεται με τα υπόλοιπα αρχεία του εργαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΙΚΟΝOΜΟΥ ΧΑΡΗΣ (6424) ΦΩΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(6592) ΚΑΜΒΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(7178) 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός της εργασίας Ανάλυση Arduino Uno Δημιουργία πληροφορίας Αποστολή και

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Στην δραστηριότητα αυτή θα χρησιμοποιήσουμε ένα LED το οποίο θα ανάβει σταδιακά και όταν θα φτάσει στη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Το κύκλωμα σε breadboard

Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 8 - Ανιχνευτής απόστασης Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε έναν ανιχνευτή απόστασης. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα υπερήχων (ή απόστασης) HC-SR04 για τον υπολογισμό της απόστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation)

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εισαγωγή Σε αυτή την ενότητα θα δούμε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις αναλογικές Εισόδους/Εξόδους του Arduino ή την τεχνική PWM. Ψηφιακό vs Αναλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων. Εκτός από τον μικροελεγκτή Arduino, το breadboard,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προσομοίωση Μικροελεγκτών Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. 7.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. Επικοινωνία Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Arduino Teachers Workshop

Arduino Teachers Workshop Arduino Teachers Workshop Εισαγωγή στο Arduino Προγραμματισμός στο Arduino IDE Επικοινωνία με τον υπολογιστή μέσω USB Πλακέτα εύκολων συνδέσεων Breadboard Projects Led Blink Αναλογική ανάγνωση Ποτενσιόμετρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016)

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) Περιγραφή της Άσκησης Στόχος της άσκησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης φωτισμού. Μία φωτομεταβαλλόμενη αντίσταση (LDR) θα διαπιστώνει την ποσότητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

4 Εισαγωγή στο Arduino

4 Εισαγωγή στο Arduino 28 Εισαγωγή στο Arduino 4 Εισαγωγή στο Arduino Τι είναι το Arduino; To arduino είναι ένας μικροελεγκτής, προσαρμοσμένος σε μια πλακέτα και έτοιμος προς χρήση. Μας φώτισες. Και τι είναι ένας μικροελεγκτής;

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Open Source Πλατφόρμα Μικροελεγκτών Arduino

Εισαγωγή στην Open Source Πλατφόρμα Μικροελεγκτών Arduino ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» Εισαγωγή στην Open Source Πλατφόρμα Μικροελεγκτών Arduino Καραγεώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 3 Σκοπός της παρουσίασης Να δούμε πιο προσεκτικά τις μεταβλητές, τις σταθερές και τις εκφράσεις γενικότερα. Να σας παρουσιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a Βασικό κύκλωμα προγραμματισμός μικροελεγκτή Πλακέτα Arduino, 1 Να δημιουργήσετε και να προγραμματίσετε ένα πολύ απλό σύστημα που να αναβοσβήνει ένα λαμπάκι (έξοδος)

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός

Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός Σε αυτήν την δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόματο φωτάκι νυκτός. Η διάταξη που θα δημιουργήσουμε θα αποτελείται από ένα LED και μια φωτοευαίσθητη αντίσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Project 5: Συνθέτοντας μουσική

Project 5: Συνθέτοντας μουσική Project 5: Συνθέτοντας μουσική Επίπεδο: Μέτριο Κατηγορία: Προγραμματισμός Σύντομη Περιγραφή: Πράγματι το Arduino είναι ικανό να παίξει μουσική! Το μόνο επιπλέον εξάρτημα που απαιτείται είναι Buzzer ή πιεζοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Σκοπός Μάθημα 2 Δραστηριότητα 1 Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front panel). Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα Σκοπός Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1 ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ (SR04). Ψηφιακά Αντικείμενα Μικροελεγκτής Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα Αισθητήρες

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 1: Εισαγωγή στα ενσωματωμένα συστήματα (embedded systems) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Ενσωματωμένα συστήματα (Embedded Systems) Ενσωματωμένα συστήματα (Embedded

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Αρχιτεκτονική Η/Υ ΗΜΟΣ ΜΠΟΛΑΝΑΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Αρχιτεκτονική Η/Υ ΗΜΟΣ ΜΠΟΛΑΝΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θέµατα ❸Συστήµατα Η/Υ (αναφορά) ❸Γλώσσα υπολογιστών ❸Γλώσσες προγραµµατισµού (low-high level) ❸Low level VS high level programming ❸Βασικά µέρη Η/Υ ❸Μικροϋπολογιστές (µc µp) ❸Αρχιτεκτονική µικροελεγκτών

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01. Robotale (Arduino-Compatible) 02. Ράστερ 830 οπών 03. Κουτί αποθήκευσης 04. Κόκκινα leds (τεμ. 5) 05. Κίτρινα leds (τεμ. 5) 06. Πράσινα leds (τεμ. 5) 07. Αντιστάτες 220 Ohm (τεμ. 8) 08.

Διαβάστε περισσότερα

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense 1. Εισαγωγή A. Arduino Robokit Το Robokit, όπως και όλες οι πλακέτες τύπου Arduino, λειτουργεί χάρη σε έναν μικροελεγκτή. Ως μικροελεγκτή μπορούμε να φανταστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Παρακάτω δίνονται μερικοί από τους ακροδέκτες που συναντάμε στην πλειοψηφία των μικροεπεξεργαστών. Φτιάξτε έναν πίνακα που να

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική, Μεταφορά και Έλεγχος Δεδομένων Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Bread Online. Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης

Bread Online. Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Bread Online Σχεδιασμός και μετατροπή μιας απλής οικιακής συσκευής σε επαναπρογραμματιζόμενη συσκευή IP Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε μερικές ακόμα εφαρμογές ψηφιακών / αναλογικών εισόδων/ εξόδων που μπορούμε να φτιάξουμε με την βοήθεια του Arduino, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Υλοποίηση δικτύου ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ δύο ενσωματωμένων κόμβων (κόμβος ταυτοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Εγκατάσταση του Arduino IDE ΑΣΠΑΙΤΕ Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE), για το προγραμματισμό του Arduino. Χρησιμοποιώντας το

Διαβάστε περισσότερα

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino 2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Αριστείδης Παλιούρας e-mail: arispaliouras@gmail.com ISBN: 978-960-93-8945-7 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE)

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Βασικές Έννοιες Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Πηγαίος Κώδικας (source code)

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 13 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Στην κατασκευή αυτή ο σκοπός ήταν να ελέγξουμε την ταχύτητα ενός κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τη χρήση ενός τρανζίστορ που θα χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher)

Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher) Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher) Σε αυτό το Έργο πρόκειται να συνδέσετε ένα LED σε μία από τις ψηφιακές ακίδες (Digital Pin) στην πλακέτα Arduino και θα το κάνετε να αναβοσβήνει. Θα μάθετε επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ρομπότ

Προγραμματισμός Ρομπότ Προγραμματισμός Ρομπότ Arduino & προγραμματισμός INPUT vs. OUTPUT Για το μικροελεγκτή (microcontroller ). Inputs είναι ένα σήμα ή πληροφορία που φτάνει στον ελεγκτή. Output είναι κάθε σήμα που βγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου RS232

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε

Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Βιβλιογραφία B. Evans, Beginning Arduino Programming, 2011. J. Purdum, Beginning C for Arduino,Apress,2012. M. Margolis,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects) ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τίτλος Μαθήματος Μικροελεγκτές και Ενσωματωμένα συστήματα Ανάπτυξη και Εφαρμογές Κωδικός Μαθήματος Μ2 Θεωρία / Εργαστήριο Θεωρία + Εργαστήριο Πιστωτικές μονάδες 4 Ώρες Διδασκαλίας 2Θ+1Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1 1.1.1 Αναλογικά σήματα 1 1.1.2 Οι αντιστάσεις 3 1.1.3 Οι πυκνωτές 7 1.1.4 Τα πηνία 11 1.1.5 Οι δίοδοι 13 1.1.6

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα για εφαρμογές πραγματικού χρόνου Εφαρμογές με τον Arduino Ιωάννης Καλόμοιρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Μάθημα 10 1 Συναρτήσεις αναλογικής εξόδου: PWM Το

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ

«ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ. 10139 ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ. 10057 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα 1. Ποια είναι η σχέση της έννοιας του μικροεπεξεργαστή με αυτή του μικροελεγκτή; Α. Ο μικροεπεξεργαστής εμπεριέχει τουλάχιστο έναν μικροελεγκτή. Β. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δομή (Structure) Προγραμματισμός Arduino. Η λειτουργία setup()

Δομή (Structure) Προγραμματισμός Arduino. Η λειτουργία setup() Προγραμματισμός Arduino Δομή (Structure) Ο κώδικας που φορτώνεται στη μνήμη του Arduino μετά την μετάφρασή του στον υπολογιστή μας, εκτελείται σε δύο φάσεις. Πρώτα εκτελείται η λειτουργία setup() για μία

Διαβάστε περισσότερα

διατίθεται με άδεια χρήσης GPL για πλατφόρμες Linux, MAC και Windows.

διατίθεται με άδεια χρήσης GPL για πλατφόρμες Linux, MAC και Windows. Arduino ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO Α. Ανδρεάτος Κεφ. 1/ Εισαγωγή - Τι είναι το Arduino; Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το Arduino είναι μια πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών κατασκευών ανοικτών τεχνολογιών (υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α.

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α. Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων Διδάσκοντας: Α. Καραγεώργος 24-05-2016 Επαναληπτικές Ερωτήσεις 1. Πότε τα έπιπλα καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό+Eκπαιδευτικό+Ίδρυμα+Kρήτης+ TMHMA+MHXANOΛOΓIAΣ+ (

Τεχνολογικό+Eκπαιδευτικό+Ίδρυμα+Kρήτης+ TMHMA+MHXANOΛOΓIAΣ+ ( Τεχνολογικό+Eκπαιδευτικό+Ίδρυμα+Kρήτης+ TMHMA+MHXANOΛOΓIAΣ+ ( + + Εισαγωγή+στην+Μηχατρονική++ + Εισαγωγή+στους+μικροελεγκτές++ και+στη+υπολογιστική+πλατφόρμα+arduino+ + + + + Δρ.+Φασουλάς+Γιάννης+ jfasoulas@staff.teicrete.gr(

Διαβάστε περισσότερα

Εμμανουήλ Πουλάκης. Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino

Εμμανουήλ Πουλάκης. Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino Εμμανουήλ Πουλάκης Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino Ηράκλειο Ιανουάριος 2015 Έκδοση 1η Ηράκλειο, Ιανουάριος 2015 ISBN 978-960-93-6760-8 Αυτό το υλικό διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής : Μιχάλης Παπουτσιδάκης. Φοιτητές : Λούντζη Αθηνά Α.Μ 35158. Ράπτης Ιωάννης Α.Μ 33823

Επιβλέπων Καθηγητής : Μιχάλης Παπουτσιδάκης. Φοιτητές : Λούντζη Αθηνά Α.Μ 35158. Ράπτης Ιωάννης Α.Μ 33823 Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Αυτοματισμού Πτυχιακή Εργασία Θέμα : «Επαναπρογραμματιζόμενο Σύστημα ασφάλειας με χρωματικό κώδικα» Επιβλέπων Καθηγητής : Μιχάλης Παπουτσιδάκης Φοιτητές : Λούντζη Αθηνά

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335). Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού.

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Σκοπός Σχεδίαση Συστημάτων με τον Arduino Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Κατανόηση των βημάτων στη συστηματική ανάπτυξη ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 1 Ο ΕΠΑ.Λ. ΓΕΡΑΣ Σχολικό Έτος: Καθηγητής: ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME Τάξη:.. Τμήμα:.. Ομάδα:.. Ημερομηνία:.. Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΕΠΑΛ Περάματος -7ο ΕΚ Πειραιά. Εφαρμογές Arduino. Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα. Φεβρουάριος 2014

1ο ΕΠΑΛ Περάματος -7ο ΕΚ Πειραιά. Εφαρμογές Arduino. Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα. Φεβρουάριος 2014 1 1ο ΕΠΑΛ Περάματος -7ο ΕΚ Πειραιά Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Φεβρουάριος 2014 2 Εισαγωγή Με αυτό το σεμιναρίο φιλοδοξούμε να μάθουμε ο ένας στον άλλο βασικές αρχές και εφαρμογές που

Διαβάστε περισσότερα

Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας. Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03

Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας. Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03 Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03 dfasouras@gmail.com Τι είναι το Arduino ; Το Arduino είναι μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα. Διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού.

Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Σκοπός Σχεδίαση Συστημάτων με τον Arduino Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Κατανόηση των βημάτων στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Arduino. δουλεύοντας με το... Υλικό αναφοράς και χρήσης της ανοιχτής πλατφόρμας

Arduino. δουλεύοντας με το... Υλικό αναφοράς και χρήσης της ανοιχτής πλατφόρμας δουλεύοντας με το... Arduino Υλικό αναφοράς και χρήσης της ανοιχτής πλατφόρμας έκδοση των μαθητών της Β τάξης Γενικού Ενιαίου Λυκείου Φαλάνης, του Εργαστηρίου Πληροφορικής και του εκπαιδευτικού Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 533 ΤΣΙΚΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 551 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ LEGO NXT Το ρομπότ

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη Κωνσταντίνος Γκαλονάκης Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη 1 Σύνδεση του Arduino με τον Η/Υ και προγραμματισμός αυτού. 1. Εγκατάσταση περιβάλλοντος Arduino IDE Για να προγραμματίσετε τη μονάδα σας θα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2

ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2 ΘΕΜΑ : ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:? περίοδος Οι μικροελεγκτές είναι υπολογιστές χωρίς περιφερειακά, σε ολοκληρωμένα κυκλώματα. Μπορούν να συνδυάσουν αρκετές από τις βασικές λειτουργίες άλλων ειδικών

Διαβάστε περισσότερα

2. Δήλωση μεταβλητών. #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> unsigned char i=0xa0; register unsigned char i asm("r3");

2. Δήλωση μεταβλητών. #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> unsigned char i=0xa0; register unsigned char i asm(r3); 2. Δήλωση μεταβλητών Οι μεταβλητές είναι τα βασικά στοιχεία που διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα. Περιέχουν τιμές ή δεδομένα και μπορεί να έχουν μια σταθερή τιμή ή το περιεχόμενό τους να εξαρτάται από τις

Διαβάστε περισσότερα

Electronics μαζί με τα συνοδευτικά καλώδια και το αισθητήριο θερμοκρασίας LM335 που περιέχονται

Electronics μαζί με τα συνοδευτικά καλώδια και το αισθητήριο θερμοκρασίας LM335 που περιέχονται Τομέας: Ηλεκτρονικός Εκπαιδευτικός: Μπουλταδάκης Στέλιος Μάθημα: Συλλογή και μεταφορά δεδομένων μέσω Η/Υ, Αισθητήρες-Ενεργοποιητές Αντικείμενο: α) Μέτρηση θερμοκρασίας με το αισθητήριο LM335 και μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 10 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη <Servo.h>

Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη <Servo.h> Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη (συνδέω τα 3 καλωδιάκια του servo στο σήμα, στο + (κόκκινο) και στο - (μαύρο, καφέ, κλπ)) Με 4 βασικές εντολές μπορώ να χειριστώ οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 14 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας

ΕΝΟΤΗΤΑ 14 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας ΕΝΟΤΗΤΑ 14 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Στόχος και Περίγραμμα της Ενότητας 14 Στόχος της Παρουσίασης Εξοικείωση των φοιτητών με τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα για τη δημιουργία εφαρμογών «διαδικτύου των αντικειμένων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΑΜΑΛIΑ ΦΩΚA ΕΠIΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓHΤΡΙΑ Περιεχόμενο Μαθήματος 2 Arduino Τι είναι το Arduino; 3 μικρή συσκευή (μικροεπεξεργαστής) που συνδέεται με USB στον υπολογιστή μια πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 12 ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΔΙΕΠΑΦΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 12 ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΔΙΕΠΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 12 ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΔΙΕΠΑΦΗ Στόχος και Περίγραμμα της Ενότητας 12 Στόχος της παρουσίασης Παρουσίαση της βασικής ιδέα και απλών παραδειγμάτων που δίνουν στο Arduino τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ Φεβρουάριος 2017

Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ Φεβρουάριος 2017 Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ Φεβρουάριος 2017 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ίδρυμα Πειραιά Πειραιά Τμήμα Ηλεκτολογίας Τμήμα Ηλεκτρολογίας Υλοποίηση Υλοποίηση ενός σύστημα Ενός Συναγερμού Αυτοκίνητου

Διαβάστε περισσότερα

Ο μικροελεγκτής Arduino στο εργαστήριο των Θετικών Επιστημών. Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο

Ο μικροελεγκτής Arduino στο εργαστήριο των Θετικών Επιστημών. Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο Ο μικροελεγκτής Arduino στο εργαστήριο των Θετικών Επιστημών Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο ****************************** Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος (ΠΕ12.10) 1ο Γενικό Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια

Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή πρέπει να αναφέρεται ρητώς. ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

USB_6008_terminal_31. PCI_6023E_terminal_68. PCI_6023E_terminal_67

USB_6008_terminal_31. PCI_6023E_terminal_68. PCI_6023E_terminal_67 Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μαυρίδης Κώστας και Μπουλταδάκης Στέλιος Μάθημα: Συστήματα Ελέγχου και Ασφάλειας Τίτλος Μαθήματος: Μέτρηση Αναλογικής Εισόδου και Οδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Breadboard PIC Μέρος 1 1 Σταύρος Σ. Φώτογλου. BreadBoard PIC

Breadboard PIC Μέρος 1 1 Σταύρος Σ. Φώτογλου. BreadBoard PIC Breadboard PIC Μέρος 1 1 Σταύρος Σ. Φώτογλου BreadBoard PIC Στο άρθρο αυτό θα δούμε αναλυτικά την κατασκευή ενός συστήματος μικροϋπολογιστή κατασκευασμένο πάνω σε breadboard. Το σύστημα διαθέτει κοινούς

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Δομή Επιλογής. Ο κώδικας. //με χρήση μεταβλητών. delay (3000);

Απλή Δομή Επιλογής. Ο κώδικας. //με χρήση μεταβλητών. delay (3000); Απλή Δομή Επιλογής Να κατασκευάσετε το κύκλωμα το οποίο θα υλοποιεί τα φανάρια. Στη συνέχεια να αναπτύξετε τον κατάλληλο κώδικα ώστε όταν ανάβει το κόκκινο θα ανάβει και το άσπρο, όταν θα σβήνει το κόκκινο

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη ια «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Προγραμμάτων Επίδειξης και Βράβευσης Εκπαιδευτικών Έργων ΤΕΕ & ΣΕΚ» ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ

Πράξη ια «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Προγραμμάτων Επίδειξης και Βράβευσης Εκπαιδευτικών Έργων ΤΕΕ & ΣΕΚ» ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Δ Α Ι Δ Α Λ Ο Σ» Πράξη 2.3.2 ια «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Προγραμμάτων Επίδειξης και Βράβευσης Εκπαιδευτικών Έργων ΤΕΕ & ΣΕΚ» Συγχρηματοδότηση του Προγράμματος 1.Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας,

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Μικροεπεξεργαστές Σημειώσεις Μαθήματος 2013-14 Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Interrupts - Διακοπές Είναι ένας τρόπος για να διακοπεί η ροή ενός προγράμματος έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ένα έκτακτο γενογός

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM

Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM Οδηγίες για την υλοποίηση της διδακτικής παρέμβασης 1η διδακτική ώρα: Υλοποίηση του φύλλου εργασίας 1 με

Διαβάστε περισσότερα